• Aktuellt

Ser man inte ljuset i mörkret - så får man skapa det själv......

(2021-01-27) Sakta men säkert återvänder ljuset tillbaka igen trots allt mörker som har varit.

Och då menar jag bokstavligen. När mörkret på allvar trängde sig in i november i höstas så gick vi alla in i en mörk period. Delvis hade vi inga tävlingar att tillgå. Dels, och värst av allt, låg pandemin som en våt filt över oss och förstärkte mörkret. Visserligen är pandemin inte över än på ett tag trots att siffrorna börjar peka nedåt, men det känns ändå som det går åt rätt håll. Lägg därtill att vaccinationerna nu börjar komma igång på allvar.

Jag misstänker att ni, precis som jag, har varit isolerade från samhället nu i snart 3 månader! Vilken frustration man känner. Jag börjar snart få social fobi om jag inte får komma ut och träffa andra människor. Jag har ett desperat behov av det. Forskare säger nu på allvar att denna nedstängning av samhället börjar få konsekvenser på många, speciellt många äldre. Vi klarar inte detta hur länge som helst. Som tur är då att ljuset så sakta kommer tillbaka och våra förhoppningar att återigen få träffas i skogen och leta kontroller, börjas synas i horisonten.

Vad gör man under tiden då? Jag misstänker att många därute sköter sin fysik på egen hand med allehanda motion. Själv brukar jag jogga en runda i skogen för att bryta av mönstret med att ständigt ligga i soffan och glo på TV:n. Som tur är så finns det mycket sport att titta på. Men det finns gränser för "soffliggandet" också.
Igår kväll tog jag en runda med "nya" pannlampan som jag fick i födelsedagspresent i höstas. Woow, vilken skillnad på ljuset mot den gamla lampan jag hade en gång på 70-talet. Detta var ju riktigt kul! Nu ser jag fram emot att få testa den i skarpt läge vid någon nattävling under våren. Ljuset från min fina lampa får symbolisera att ljuset är tillbaka för oss alla, och att vi skall se positivt på tillvaron i väntan på att få träffas återigen. Ge inte upp! Håll ut och håll avstånd och var rädda om varandra.

Text: Alf Lindberg

FHM:då undantas orienteringen från deltagarbegränsningen!

(2021-01-20) Folkhälsomyndigheten undantar utomhusidrotter som bedrivs över icke avgränsade ytor från deltagarbegränsningen, givet ett läge med måttlig eller låg smittspridning. Det skriver myndigheten i sin återrapportering till regeringen som delredovisades på onsdagen.

Här citeras en viktig del av texten:
"När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. Avstånd mellan sällskap ska även upprätthållas, till exempel genom att sittplatserna är utplacerade med avstånd mellan varandra. Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Arrangemang som hålls inomhus med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats.
Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare."


I mars kommer FHM redovisa ytterligare i frågan då man vet mer om smittläget inför våren.

Bilden: Svenska Orienteringsförbundet
Text: Hämtat från Orienteringsmagasinet som i sin tur hänvisar till Folkhälsomyndigheten.

Nu kommer ljuset tillbaka - och vi kan börja planera för en ljus framtid igen....

(2021-01-02) Det känns lite konstigt att skriva ett nytt årtal, som alltid vi denna tidpunkt på året.

Men i år känns det extra bra. Det innebär att vi lägger (skräpåret) 2020 bakom oss. Den vill vi inte ha tillbaka igen. Jag tänker inte påminna er om det, ni har säkert alla därute egna erfarenheter över det gångna året.
Jag vill istället blicka framåt, och hoppas och tror att vi återigen kan starta upp vår verksamhet igen. Det blir förmodligen inte som vanligt innan pandemin slog till, men ändå en verksamhet som vi alla är så stolta över.

Som alla vet så stängde vi ned all veteranverksamhet under våren 2020. Och med all rätt. Men under hösten 2020 så fick vi igång verksamheten igen, dock med "Coronaanpassade" anvisningar. Alltså, inget ombyte och dusch inomhus, inget fika inomhus tillsammans i trånga lokaler. Min erfarenhet av höstens arrangemang är att det fungerade jättebra. Alla arrangörer hade förberett sig på lämpligt sätt, och alla deltagare skötte sig exemplariskt gällande avstånd till varandra o.s.v.

Nu är det snart dags att bestämma över hur vi skall anpassa vår verksamhet under rådande omständigheter. När vi förhoppningsvis enligt tävlingsprogrammet startar upp den 16 mars så är min förhoppning att många 70+ har fått sina två vaccindoser och att man känner sig tryggare att vistas tillsammans med sina OL-kamrater. 

Återstår att se hur läget är i mars. Men jag skulle dock förorda att vi, om vi bestämmer oss för att starta upp, även under våren 2021 använder oss av de "Coronanpassade" regler som vi hade i höstas. För säkerhets skull. Sen får vi se hur vi gör till hösten.

Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com