• Aktuellt

Vem hade kunnat tro detta för några år sedan?

(2021-05-04) För några år sedan var vi tacksamma över att få deltagare på våra arrangemang. Nu måste vi säga nej till deltagare!

Nu när Hallstahammars OK arrangerar torsdag 11 maj så har arrangören varit tvungen att stänga ned för nya anmälningar. Anmälningstaket på 200 deltagare har redan uppnåtts, och det en dryg vecka innan. Helt otänkbart för några år sedan. Visst, man kunde i ett normalläge kunnat ta emot fler deltagare. Men vi har sagt att så länge det råder restriktioner p.g.a. pandemin så är vi försiktiga så att det inte blir för många deltagare på plats samtidigt. Vi får hoppas att vi kan ändra på det till hösten.

Jag noterar också att antalet deltagare på A-och B-banan har konstant ökat den senaste tiden vilket förmodligen indikerar att alltfler yngre deltagare kommer med, och det är kul.

Text: Alf Lindberg

Motion minskar risken för att drabbas svårt av Covid-19

Klicka på bilden ovan och läs vad forskarna har kommit fram till. Källa: SVT.

Nyköping ställer in sin motionsaktivitet för de äldre

(2021-04-29) Det här mejlet kom för en stund sedan från Nyköpings OK.

Vi ställer in vårt motionsarrangemang i Nyköping den 4 maj.
Veteranerna i klubben är av den åsikten att arrangemanget mycket väl uppfyller de rekommendationer som FHM anser vara bra för folkhälsan och att tillräckliga åtgärder vidtagits för att minimera spridning av smitta. Klubbens styrelse har dock tolkat att arrangemanget inte inryms i SOFTs klara skrivning av vad som är tävling eller träning och motsätter sig därför att vi arrangerar i planerad utformning. Med mer tid hade vi kanske kunnat erbjuda ett arrangemang utan tidtagning. Nu lägger vi arrangemanget ”i malpåse” och hoppas att läget förändras till hösten. Då är ni varmt välkomna.


Redaktörens kommentar:
Viktigt i sammanhanget är att påpeka att respektera våra demokratiska värderingar vilket innebär i detta fall, att respektera styrelsens beslut att ställa in.
Men det märkliga under den här pandemin är att flera klubbar tolkar Folkhälsomyndighetens anvisningar (vilket även SOFT följer) olika. I SOFT:s anvisningar som är tagna från FHM i punkt 3.2 Träning, sägs följande: Organiserad träning är tillåten för alla åldrar under den aktuella perioden, men följande riktlinjer gäller:
Man skall hålla aktiviteten utomhus, man skall inte samåka, inte samlas i större grupper, hålla avstånd o.s.v.
Och det är precis vad veteranaktiviteterna gör:
Övergripande så har vi startgrupper med max 30 deltagare/grupp utspridda under en förmiddag.
1. stannar hemma om man är sjuk
2. åker ensam eller med någon man umgås dagligen med
3. alla byter om vid bilen
4. springer en bana
5. håller avstånd hela tiden till övriga
6. går direkt till bilen, byter om och åker hem


Vad är problemet? Precis som FHM och SOFT säger är ju det vi gör.  "Men Ni tävlar ju, och det får man inte göra" säger de som invänder! " Och man får inte samlas i stora grupper", fortsätter de. Jag kan konstatera att jag träffar fler personer på ICA än jag gör på en veteranaktivitet! 

Det finns en grupp veteranorienterare som tävlar, men det gör man på helgerna när nationella tävlingar anordnas i SOFT:s regi. Nu finns inga tävlingar.
Detta som alla veteraner i hela landet gör under rådande pandemin är helt enkelt motionsaktiviteter. Aktiviteter som är så oerhört viktiga just nu för den här gruppen för att råda bot mot social ohälsa och försämrad fysisk status. Det var illa nog när SOFT under 2020 gjorde en åldersdiskriminering genom att förbjuda +65-gruppen att delta i de få tävlingar som var. Ta inte ifrån oss den sista lilla glädjen i vardagen att få komma ut och motionera ett par gånger i veckan. Vi har hitills skött allt detta föredömligt enligt anvisningarna, och tänker vi göra i fortsättningen också.

Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com