• Aktuellt

176 deltagare idag kan inte ha fel!

(2018-04-12) Det var inte bara solen som värmde idag utan även deltagarnas beröm.

Banläggarna Bosse Ericsson och Bosse Lindkvist fick mycket beröm för dagens banor. Området där vi var idag har inte utnyttjas tidigare i veteransamanhang. Så dessto roligare att vi kunde bjuda på ett nytt område under dessa förutsättningar som fanns idag. Solen gjorde allt vad den kunde för att värma deltagarna från en klarblå himmel. Det framkom även synpunkter på att området var väldigt bra lämpat för te.x D och E-banor.

Med dessa goda vitsord så skall vi överväga att även köra i detta område nästa år! På vår tävling 30 augusti kommer vi hålla till där klubben anordnade "Golden Weekend" 2017 som ligger ca 10 km norr om Köping.
Hur gick det då idag? Om vi räknar bort ungdomarna som sprang A-banan idag, så var Per-Erik Fogel snabbast. Dock endast sekunder före Göran Larsson. På B-banan vann Sten Eriksson. C-banan vanns av Stig Thorsson, också han bara sekunder före Per-Ivar Möllberg. Inge Gustafsson drog det längsta strået på D-banan. Till sist på bana E, Lennart Lundh Ärla IF.

Ett rikigt vårtecken är att Inga-Britt Malm från Garphyttan dök upp idag. En riktigt "långfärdsdeltagare" idag var också Claes Niderborn från Stora Tuna IK. Han lade skidorna på hyllan idag och fick njuta av snöfri terräng. Annat är det i Borlänge just nu där snön ligger tjockt kvar.

Bilden: Från vänster Tommy Wåhlin och Claes Nideborn. Till höger vinnaren av priset "Årets Senior 2017" Ulf Svedestam tillsammans med hustrun Görel.
Text: Alf Lindberg

Äntligen är snön borta - men lite is på mossarna!

(2018-04-10) Idag visade Södermanland sin vackra sida efter ett lång vinter.

OK Klemmingen bjöd in till tävling strax norr om Stjärnhov i ett område där undertecknad aldrig varit tidigare. Det ryktades om att man använt område långt tidigare.
Vad fick då de 131 deltagarna sig till livs när man begav sig iväg med endast + 4 grader, men en klarblå himmel som bakgrund över den vackra sjön vid samlingsplatsen.

Ja, som de flesta redan visste, Södermanland är inte bara vackert, utan och bitvis rejält kuperat. Så det gäller att noga välja sina vägval så att man slipper klättra alltför mycket. Sedan underlättar det betydligt att vid den här årstiden så är "grönskan" ännu inte utslagen vilket möjliggör att det är relativt lätt att ta sig fram även i "gröna" områden.

På tal om att "ta sig fram"! Jag blir vid varje tävling så imponerad av Er alla duktiga veteraner som tisdag och torsdag, kämpar sig igenom olika banor. Många är till åren komna, många har även olika krämpor. Men ändå, så kämpar Ni tappert i skogen och kommer tillbaka oskadda. Och det är vi glada över. Hitills så har vi sluppit (så länge jag har varit med) några allvarliga incidenter och bara några mindre besök på Akuten för att sy ihop några sår. Och hur än trångt det är i duschen eller hur "bökigt" det kan vara i skogen ibland, så hör jag aldrig någon som klagar utan bara glada hejarop till varandra. Det är så vill vill att vår veteranverksamhet skall fungera. Tack alla Ni därute.

På dagens A-bana har det uppstått något märkligt fel gällande sträcktiderna(gäller även bana D). Jag har pratat med Sven-Arne om detta och vi är lite förbryllade. Vi tittar på detta och ser om vi eventuellt kan korrigera felet i efterhand. Totaltiden är rätt.

På bana E var Inge Gustafsson snabbast idag. På bana D vann Ove Johansson, på C Anders Sundström. På bana B Stig Borg. När det gäller bana A så var Weine Wolter endast 20 sekunder efter segraren Hans-Ove Eriksson. 

Bilden: I solskenet efter dagens tävling njuter från vänster; Birgitta Wallin, Monica Lindkvist-Möller och Sten Möller.
Text: Alf Lindberg

Dåligt med vinterträningen - i så fall upptäckte du det idag!

(2018-04-05)  Har du tränat dåligt i vinter - ja, då blev du rejält påmind om detta idag.

Åkers IF hade förlagt dagens övning i nära anslutning till Ishallen och därtill närliggande skogsområden. Praktiskt och bra, men rejält tufft bitvis, speciellt inledningen blev en utmaning.

De 129 deltagarna som trotsade dimma och lite regn, är nog trots allt nöjda med dagen. Vi fick alla en rejäl genomkörare som stärkte både muskler och själen vilket kan behövas, speciellt för de som tänker springa nationella tävlingar i helgen.

Området är som sagt väldigt kuperat och svårigheterna idag var nog inledningskontrollerna i stark kupering. Därefter lite mindre kupering och med kontroller som inte torde vara några problem. Kan jag säga, som bommar en "passerkontroll" (K-7) på A-banan med ca 5 minuter. Var det tröttheten som kom redan där? Illavarslande eftersom nästan halva banan återstod då. Den missen innebar skärpning, och en ambition att inte missa fler kontroller. Det gick sådär....

"Det viktigaste är inte att vinna, utan att komma först"! Eller hur Hans-Ove Eriksson som stod som vinnare på A-banan (igen)! Idag fick Stig Borg ge sig på B-banan då Knut-Åke Hallebro var 29 sekunder före Stig. 
Stig Thorsson var knappt före Mona Forsberg på C-banan. På D-banan tog Anders Ryman hem segern idag. Till sist på E-banan så vann Anna Blomgren. Anna brukar inte springa den banan, men hon kanske har någon skada just nu.

Undertecknad fick ge sig idag för Pernilla Klemets som också springer A-banan. Men passa på och njut nu Pernilla, det kommer inte att upprepas!

Bilden: Dagens duktiga sekretariat bestod av Evy Jansson, Kjell Björkman och Anders Sundström.
Text: Alf Lindberg

En fin vårtävling i Hållsta med både ris och ros!

(2018-04-03) Det blev något färre deltagare denna gång i Hållsta än för 1 år sedan.

Detta var en "tisdagstävling" med 128 deltagare. Den gången, förra året, så var det en "torsdagstävling" vilket oftast har många fler deltagare än tisdagar. Men det har de sista åren börjat jämna ut sig alltmer. Tidigare var "torsdagstävlingarna" dubbelt så stora.

Och så var det här med "ris och ros"! Under vintern så har markägarna haft en del avverkningar/gallringar som ligger mycket synbara nu när vegetationen är gles. På hyggena där många gallringar finns, så är det inga problem att ta sig fram eftersom man utnyttjade traktorspår som har uppstått efter gallringen. Alltså, det fanns en del ris idag, men bansträckningarna gjorde det möjligt att kringgå dessa, så varför reflektera över det när det fanns så många fina alternativ. Undertecknad gjorde det misstaget att mot 13:e kontrollen, en brant, gå på "strecket" när det fanns ett fint alternativ på stig nästan fram till kontrollen. Hamnade därför i ett nytt gallringsområde(var utmärkt med grönt på kartan) och tappade ca 30 sekunder på det vägvalet. I denna tuffa konkurrens som finns på veterantävlingarna så har man inte råd med det. Men det fanns en röd tråd i mitt bakhuvud signerat Lennart Olsson(IK Standard) "gå alltid på strecket"! Kära Lennart, inte denna gång!

På bana A vann Hans-Ove Eriksson tätt följd av Stig Landstorp och Henrik Olsson. Bana B vanns av Stig Borg Ärla IF. På bana B lyckades Roger Holmberg sno segern ifrån Bo Ericsson med bara 48 sekunder. På bana D brukar Karl-Robert Moqvist vinna, men idag fick han ge sig mot Göran Wiig. Slutligen på bana E vann Wincent Liljekvist överlägset idag.

Idag var även Inger Onsbring, Eskilstuna OL med och tävlade. Inger en duktig tjej som varit med i många år och vinner ofta sin klass på nationella tävlingar, men inte idag. En mjukstart kanske från Ingers sida eftersom hon har planer att komma med på våra tävlingar i höst när hon får "långledigt"!

Sammanfattningsvis, det blev en härlig dag i skogen där jag hörde många deltagare lyriskt berätta om hur fint det var. Och inte blev det sämre av att solen faktiskt värmde lite i den nästan snöfria terrängen.

Bilden: Inger Onsbring och Johnny Andersson.
Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com