• Aktuellt

En bra avslutning på vårsäsongen blev det idag!

(2018-06-07) Det blev en bra avslutning på vårsäsongen för de 153 deltagarna idag.

Likt en skolavslutning med allt vad det innebär så gjorde även vi veteraner avslutning på vår vårsäsong. Platsen för dagens tävling var förlagd till Sala Silvergruva och en sommarsol med en ljummen vind smekte deltagarna över kinden. Oro för eventuella skogsbränder var som bortblåsta när deltagarna tog sig an dagens uppgift.

Det var 1:5000 på skalan vilket gjorde att man kände sig "fartfylld" i terrängen. Kontrollerna kom alldels för fort ibland var känslan. Jag misstänker att det var just det som ställde till det för de deltagare som inte blev godkända idag.
Det blev alltså en kombinerad sprint- och skogstävling genom gruvhål, slagghögar och historiska byggnader. Men även ut i bitvis väldigt "grön" terräng. Vad jag förstår så fick alla banorna möjligheter till vägvalsproblem om man så ville! På bana A fick vi uppleva en "slamkrypare"! På väg till åttonde kontrollen så fanns två vägval. Jag valde vänstra vägvalet av det enkla skälet att jag sprang för fort(hur det nu kunde hända!) och såg inte det högra som var det bästa. När jag kommer fram till bron på vänstra vägvalet så är bron "spärrad" med röd/vit snitsel! Hoppsan! Får man inte passera här, tänkte jag?. Kollar kartan noga och upptäcker inget som skulle förhindra mig att passera här enligt banläggaren. Så jag och några till passerade där och fortsatte mot kontrollen.
Efteråt kan jag konstatera att några deltagare på A-banan då valde att springa tillbaka och på så sätt fick sämre tid mot kontrollen. Det var alltså inte meningen att det skulle vara stopp där på bron. Snitseln hade kommunen satt upp dagen innan för att förhindra personer att passera p.g.a. säkerhetsskäl. Till banläggarens försvar skall sägas att vi som valde vänstra vägvalet får skylla oss själva eftersom högra vägvalet var mycket bättre. Så var det med det!

På A-banan idag vann det alldeles omöjlige Thom Sandvik. Snabbfotad kille han. På bana B Stig Borg och på bana C Anders Welèn. Göran Wiig bäst på bana D och Åke Mjöberg bäst på bana E.

Nu är alltså vårsäsongen över. Sammanfattningsvis en av de varmaste på mycket länge. Många bra arrangemang har vi bjudits på och stor tillströmning av deltagare hela tiden. Tack till alla arrangörer och tack till alla deltagare för att Ni har kommit och varit en del av ett stort socialt nätverk. Många av oss ses redan på måndag i Hjo. Annars så ses vi till hösten igen med nya utmaningar.
Ha en trevlig sommar!

Bilden: En del av arrangörerna idag, från vänster Torbjörn Eriksson, Nils-Erik Eriksson, Mats Eriksson och Torbjörn Johansson.
Text: Alf Lindberg

Idag var det generalrepetition- nästa vecka examen!

(2018-05-31) Återigen en underbar sommardag när veteranerna samlades vid Hjälmare Docka.

Idag stod Arboga OK som arrangör och man hade lycktas med allt. Deltagarna var nöjda vid målgången, både med banor och skogen. Det vackra vädret bjöd Arboga OK på.
Idag dök det upp deltagare från Närke också. Veteranerna i Närke har även dom tävlingar på torsdagar, men idag låg deras tävling utanför Degerfors. Lite bekvämare då att åka till Arboga då!
Som sagt, 179 deltagare idag som provade på banläggaren Göran Janzons banor. Arboga OK har haft flera tävlingar i detta område tidgare, så det var säkert många som kände igen sig bitvis. Ändå var många "ej godkända". Var det värmen som tröttade deltagrna måntro!

Själv fick jag agera åskådare idag. Jag var till läkaren häromdagen och fick medecin mot mina pollenbesvär. Vi får se om det hjälper!
Men jag känner mig ändå nöjd med dagen då Arboga OK gärna ville ha min hjälp med sekretariatet idag. På det viset kunde jag ändå bidra med något i tävlingen.

Hur gick det idag då? Först måste man bli lite imponerad av Ann-Britt Göransson och Mari anne Nyman som båda idag tog A-banan och lyckades placera sig i mitten av resultatlistan. Vann gjorde Lars Jakobsson som är på gång igen.
Ständigt på gång är även Stig Borg Ärla IF som vann på bana B. På C-banan var Mats Eriksson snabbast. På bana D blev det brödrarstrid idag. Per Wiig vann med endast 8 sekunder över brorsan Göran Wiig. E-banan hade hela 16 deltagare idag och där var Leif Thorsson snabbast.

Nästa vecka på tisdag är det OK Hällens tur att arrangera tävling, och på torsdag samma vecka är det "examen" då Sala OK kör sista tävlingen innan höstprogrammet. Sala OK lockar med kultur i massor på torsdag. Man håller nämligen till vid Sala Silvergruva, så passa på att se dig omkring när du ändå är på plats. 

Bilden: från vänster Åke Eriksson, Sonja Jedar, Bengt Jönsson och Margareta Jönsson
Text: Alf Lindberg

Rekordvärme när SMOL-kaveln avgjordes idag!

(2018-05-29) Det har väl aldrig varit så varmt nån gång då denna roliga kavel gick av stapeln idag med 52 lag på startlinjen.

Låt mig först säga att jag var rejält avundsjuk på er som deltog idag. Fantastiskt fin terräng(den lilla bit jag kom) vackert väder och god stämning när lagen stod uppradade under ledning av startgeneralen Åke Schylander. Vad hände med mig? Jo, de senaste veckorna har jag drabbats av pollenbesvär precis som många andra har gjort denna märkliga försommar. Jag klagar inte, men en rejäl störtskur skulle sitta fint nu. Idag kom jag bara till första kontrollen då munnen blev snustorr och det blev svårt att andas. Bara till att vända tillbaka. Tråkigt!

Strängnäs-Malmby OL som var dagens arrangör hade verkligen lyckats idag. Ett härligt TC inbäddat i fin tallhedsterräng.  Jag är övertygad om att alla njöt idag. Fast kanske inte alla! Det var ca 25 grader varmt och det frestade på flera deltagare som fick kämpa rejält för att ta sig i mål. De var trötta, men glada och nöjda ändå. Och Inga-Britt Malm fick inte vara sist idag heller. Den titeln tror jag gick till Göran Lagestedt från OK 65 Stjärnhov.

Vilka var bäst på årets kavel? I 130-klassen vann Sven-Olov Viklund tillsammans med Mats Hastad. Det var kanske inte någon överraskning då båda ofta visar framfötterna. Och då menar jag inte bara storleken på skorna.
I klassen 140 var Nyköpingsduon Hans-Ove-Eriksson och Bo Carlsson favorittippade. Hans-Ove var först in på första sträckan, men på andra fick inte Bo till det ordentligt, så här klev då istället Erik Rundström och Per-Erik Carlenius fram och vann. Trodde vi!!!
Nej, de riktiga segrarna i 140-klassen heter Torsten Lund och Hans Grejer. Det upptäckte vi först efter att jag hade tagit gruppbilden på segrarna. Det var så dags då!

Nu får Erik och Per-Erik ändå vara med på stora gruppbilden och stoltsera med sina priser. Några priser fick då inte Torsten och Hans, men det blev konsekvensen av att Hans och Torsten glömde att stämpla ut i tid. Så kan det! Men som ni vet, det är ju veteranorientering vi håller på med och då kan allt hända.

Riktiga segare fick vi ändå i klassen 150 där Lars-Erik Rask på första och Kuno Österlund på andra sträckan tog hem segern. Till sist MIX-klassen som vanns av Sonja Jeder och Weine Wolter från Åkers IF. Ingen överaskning där heller egentligen. Men det var kamp in i det sista ändå.

Tack gänget från strängnäs för idag och ett litet extra tack till banläggaren Sten Eriksson som hade hittat rätt på alla punkter idag.

Bilden: från vänster, Hans Grejer, Torsten Lund, Sven-Olov Viklune, Mats Hastad, Erik Rundström, Per-Erik Carlenius, Kuno Österlund, Lars-Erik Rask, Sonja Jeder och Weine Wolter.
Text: Alf lindberg

Acktjärnarna bjöd på riktig vildmarksupplevelse!

(2018-05-24) Trots stora avverkningar i området kring Acktjärna så finns vildmarken där.

Sommaren håller sitt grepp om oss vilket de flesta uppskattar nu efter en lång och kall vinter. Det är bara att njuta. Och det gjorde nog de flesta av dagens 177 deltagare. Visst, ljungen och blåbärsriset som har kommit upp nu, gör det tungsprunget över lag. Men idag, om man var lite smart, så kunde man utnyttja de små fina höjderna att ta sig fram torrskodd. Och där gick det mycket lättare att springa.
När man väl är däruppe på höjdplatån så är det fantastiskt fint. Och kartan som bl.a. Signar Palm har underhållit, gjorde det lätt att läsa sig fram. Fast det bommades hejvilt ändå. Men det får nog tillskrivas respektive deltagare.


På E-banan som hade en toppnotering av deltagare idag var det 3 tjejer i topp med Liz Porteus högst upp. Barbro Möllberg snuvade alla grabbarna på segern idag på D-banan.
Hårt i toppen var det även på C-banan där Anders Welèn till sist lyckades komma först.
Ett riktigt getingbo var det på B-banan idag. Flest med deltagare som vanligt på den banan, och med endast sekunder före Per-Ivar Möllberg och Kalle Johansson, lyckades Kenneth Jansson ta sig in först.
Det var många "ungdomar" på A-banan idag och räknar man bort (vilket man egentligen inte skall göra trots den stora ålderskillnaden) så var Thom Sandvik bäst. Men Tommy Holmèr som gästade oss ända från Stockholm idag, var klart snabbast före Christian Larsson på A-banan. 
Jag noterar ovanligt många utgått/felstämplingar idag. Kan det bero på att det var tungsprunget, svår orientering eller värmen! Det spelar mindre roll. Vi deltagare fick återigen en fin dag i skogen. Tack Hallstahammars OK.

Sluttiderna stämmer, men sträcktiderna blev knasiga idag p.g.a. internt databasfel hos arrangören idag för kännedom.

Bilden: Dagens banläggare Signar Palm tillsammans med dagens tävlingsledare Lena Hedman.
Text: Alf Lindberg

Södertälje IF fick rekordbesök idag......

(2018-05-22) Rekorden står som spön i backen numera. Skönt att det inte är regn som gör det!

Idag stod Södertälje IF som arrangör och fick uppleva en invasion av deltagare. Hela 166 stycken dök upp i det otroligt varma och vackra vädret. Hur gick det?

På A-banan var det tuffare än någonsin. Men så var Tommy Holmèr med idag, ungdom som han är och vann. Björn-Ove Petterson och Roland Kusgård är några andra som var med i toppen idag. Duktiga killar som vanligt däruppe. Hans-Ove Eriksson fick ge sig för övermakten idag. Inte så vanligt. Imponerad blir man av Karin Gustafsson som blandade in sig bland killarna på A-banan och slog många duktiga löpare.
Stig Borg bäst på bana B börjar bli en följetong nu. Dock var Gunnar Ehn bara sekunder efter. Stockholmskillar med Anders Sohlberg och Rune Rådeström var bäst på bana C. På bana D, en tjej, Viveka Backman bara 8 sekunder före Inge Gustafsson. Slutligen på bana E så vann Lars Pettersson.

Resultaten ligger uppe och senare idag kommer även Livelox läggas upp av arrangören.

Text: Alf Lindberg

En bild säger mer än tusen ord en dag som denna!

(2018-05-17) Det måste nog vara på gränsen till "pollenrekord" just nu när allt är täckt av gult damm.

Man har hört talas om att i år är ett riktigt pollenår, och det har åtminstone undertecknad fått uppleva rejält. Jag har aldrig tidigare varit besvärad av pollen, men i år har det varit jättejobbigt. Vaknade inatt två gånger och fick gå upp och ta en nässprej. Har även talat med kollegor som också upplever allergin besvärligare än någonsin i år.

Idag var det Vandrarringen som bjöd in till tävling i Tillberga. Här har vi varit flera gånger och vi återvänder gärna hit. Skogen är öppen och fin. Visst, det saknas lite detaljer, men det gör det hela mer spännande. Och trevliga banor upplevde jag. Området är väldigt bra för just vår verksamhet.
Jag tror även att de övriga 156 deltagarna gillade vad de fick uppleva idag. Åtminstone de som stämplade rätt. Det gjorde tyvärr inte jag(hoppade över sista) och blev diskad. Det kan jag leva med, eller hur Pernilla!

Några som dock gick väldigt bra idag var bl.a på A-banan, Göran Larsson som slog "ungdomarna" Malin och Martina. Där ser ni tjejer, det är tufft att blanda sig in bland veteraner!
Stig Borg och Per-Ivar Möllberg kämpar om att vara bäst på B-banan. Idag drog Stig det längsta strået
Olle Granath, normalt en A-löpare, är däremot skadad just nu och tog därför C-banan idag som han vann knappt före Kjell Mjöberg.
Göran Wiig går oftast säkert genom skogarna, så även idag då han var bäst på D-banan. Ulf Lindgren, rutinerad räv från Västerås, var bäst på E-banan.

Nästa vecka är det dags för Södertälje IF på tisdag och på torsdag är det Hallstahammars tur då vi skall hålla till på klassisk mark, nämligen Acktrjärnarna. Välkomna!

Bilden: Skorna som ni ser är helt blå i sin orginalfärg. Idag helt gula av pollen!
Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com