• Aktuellt

Mörka tider vid Nyköping OK:s novembertävling idag

loading...

(2022-11-15) Vi går mot mörkare tider och snart säsongsavslutning för alla veteranorienterare. 

Visst går vi mot mörkare tider och visst kan det se mörkt ut i världen inför kommande tider. Men idag var det inte främst världsproblemen som diskuterades vid eftersnacket, utan de mörkade sträcktiderna som visade på bomtider.
                                           
Det bommades ovanligt mycket idag, endast några få löpare på varje bana har      sprungit ”rent” utan missar, om man ska tolka sträcktiderna. Kanske har det sin    förklaring i att området runt klubbstugan är svårorienterat med flera likartade       höjdpartier som lätt kan förväxlas. Därtill ett svårläst stigsystem som bidrar till    bomtider.
 Oavsett bommar så var det nöjda deltagare som tyckte det var bra banor i ett fint område. Och som någon sa: ”Det är ju av bommarna man lär sig något”.
 
Snabbast på bana A var debutanten i veteransammanhang, Mikael Kindborn,
OK Hällen med en kilometertid på 8 min. Inte så vanligt i veteransammanhang. Ovanligt många från Stockholmsområdet deltog idag och en av dom var Per Ljung, Centrum OK, som toppade bana B. Mikael Hogréus, OK Tor, Inge Gustavsson, SMOL och Monica Svärd, OK Klemmingen, var övriga bansegrare.
 
Men dagens prestation tycker vi från arrangörshåll gjordes av Svante Sandberg,  
SNO, som avbröt sitt eget tävlande för att hjälpa och ta hand om Stig Landstorp,
OK Tor, och följa honom till mål när Stig ramlat och skadat sig i ansiktet och huvudet.  Heders åt ett sådant agerande! Efter rådgivning via 1177 besökte Stig akuten i     Eskilstuna för efterkontroll och uppföljning och i skrivande stund verkar allt vara OK med den flitige veteranlöparen Stig.

Foto: Håkan Alderud
Text: Hans-Ove Eriksson

Så nära kontrollen-men det blev fel i alla fall!

(2022-11-08) De 144 startande idag visade att sprint ändå kan vara intressant och kul.

Först ett stort tack till alla funktionärer i Ärla IF som tog på sig ett "extra" arrangemang idag. Speciellt kul blev det när de för första gången i veteranernas historia bjöd in till en kombination av sprintkaraktär+skogsorientering. 
A,B och C-banorna hade först en inledande slinga i Ärla samhälle med sprint med skala 1:4000 på programmet. Efter ca knappt 2 km var det dags kartbyte och skogsorientering med 1:7500 som tog över. Sprinten blev en rejäl "uppvärmning" innan det var dags för skogsorienteringen. Så fint som det är på Ärlaåsen är det bara att njuta över terrängen där. Visst, det blir kanske inte så jätttesvårt däruppe, men det är ändå kul att få springa i lätt och fin orintering också.

Själv blev jag inte godkänd idag eftersom jag missade att stämpla vid kontrollen med ringen på bilden ovan. Jag stämplade på den kontroll som satt ca 20 meter längre fram istället. Slarvigt, men jag hade vikt bort kodsiffrorna för sprinten eftersom de inte fick rum i min hållare och använde bara kodsiffrorna för skogsorienteringen istället. Misstänkte aldrig att några kontroller skulle sitta nära varandra på sprinten. Så kan det gå!

Så det eviga tjatet igen om reglerna för sprintorientering speciellt eftersom det blir sprint nu på torsdag igen. Det är absolut förbjudet att beträda områden som är olivgrönt på kartan. Det är tomtmark och måste respekteras. Glöm aldrig det!

Hur gick det idag?
Om vi räknar bort den första personen med italienklingande namn som jag misstänker är en duktig senior, så var P-O Ivarsson snabbast på A-banan idag. På B-banan var det Roger Larsson som visade framfötterna om än med knapp marginal till förföljarna.
C-banan hade Håkan Söderqvist högst upp idag följd av Monica Öhlund strax bakom.
Klubbkamraterna Roger Holmberg och Inga Johansson toppade D-banan. Slutligen på E-banan var Alf Lundqvist överlägsen. 

På torsdag blir det även då sprintorientering i historiskt fin miljö i centrala Torshälla. Gör din anmälan snarast.

Extra not: Det har kommit till min kännedom att tjejen som vann A-banan idag inte är italienska utan fransyska och normalt håller till i klassen D35.

Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com