• Aktuellt

Dagens besök i Tillberga väckte fina minnen

(2020-09-17) Det var ett tag sedan vi var i Tillberga och tävlade. Och det väckte många fina minnen.

Genom åren har vi förlorat många fina och goda kamrater som har tävlat sida vid sida med oss på våra veterantävlingar. Det har skett oftast genom sjukdom och som sig bör i vår generation, genom ålder. Alltid lika tråkigt när så sker.
Idag när vi anlände till Tillberga så kom ett starkt minne hos mig tillbaka. Jag tänker på Tage Johansson från Västerås. En "krutgubbe" som var med i dessa sammanhang redan från starten. Han var välkänd över hela orienterinsgsverige, men en riktig profil inom orienteringen i Västmanland. Han hade alltid svar på tal men alltid med glimten i ögat. Den här bilden på Tage tog jag i maj vid samma plats där vi var idag 2013. Tage lämnade oss några år senare. Idag kändes Tage närvarande.

I och med dagens tävling så har vi genomfört 11 arrangemang under hösten med drygt 1000 startande. Det har gått förvånasvärt bra och inga problem har uppstått. Våra Coronaanpassade regler har fungerat bra och alla deltagare följer dessa noggrant. Inrättandet av "startgrupper" har varit en stor bidragande orsak att flödet genom arrangemanget har fungerat bra. Inga köer eller liknande. Att kontanthanteringen försvann var bara bra, och det fungerar utmärkt med Swish-betalningen. Att vi inte har resultat på plats verkar heller inte bekymra många. Några arrangörer lägger upp "resultat-online" så man kan se ställningen i mobilen på plats. 
När man ser tillbaka några år hur vi gjorde då, så har mycket förändrats genom åren. Mycket tack vare Coronapandemin förstås. Det har fått oss att tänka om. Borta är de jättelånga köer vi oftast hade vid starten. Ibland fick man vänta 15-20 minuter, ibland i hällande regn. Vi minns också när vi anlände till tävlingsplatsen och fick skriva i vilken bana vi skulle springa och även en starttid. Sen skulle man betala o.s.v. Idag känns det systemet vädligt avlägset. Förhoppningsvis slipper vi några virus nästa år och återgår till ett mera normalt verksamhetsår. Dock är jag övertygad om att mycket som vi har lärt oss i år kommer att följa med in i nästa år.

Hur gick det idag?
Lennart Myrehed var snabbast på A-banan idag och Kenneth Larsson på B-banan. På bana C fick Ragnar Eriksson till det ordentligt idag och vann klassen. Inga felstämplingar idag alltså. Inge Gustafsson drog det längsta strået på D-banan och Bengt Johansson vann E-banan. 
Jag är lite förvånad över det många "felstämplingar" som blev idag! Jag tyckte att min bansträckning(A-banan) var jättefin. Bra sikt och löpvänligt. Ville man så fanns det gott om stigar att ta till hjälp om man kände för det. Så det borde inte vara så många "ej godkända"

Dagens sensation stod Mats Landqvist för när han på bana B vid kontroll 5 såg 5 vargar passera förbi i väst-östlig riktning. Vargarna tog ingen notis om Mats utan lunkade lugn vidare mot nya äventyr. OBS! detta är sant!

Bilden: Tage Johansson
Text: Alf Lindberg

Barkborren håller på att förstöra mycket för oss

(2020-09-10) Barkborrens framfart i våra skogar i år är påtaglig, och det märktes tydligt idag.

När Västerås SOK bjöd in till arrangemang idag i ett underbart höstväder ute på södra Björnön, så kunde man tydligt se vad barkborren har ställt till med. Massor med döda granar som bitvis lagt ner sig och skapade hinder på marken och man fick bitvis ta stora omvägar för att ta sig fram.
Annars är skogen på Björnön väldigt fin och löpvänlig. Blandskog med stora inslag av ek som skapar en känsla av att man befinner sig i södra sverige.

Det blev lite diskussioner efteråt om kontroll 70(stenen) satt rätt. Några tyckte den satt längre ned i förhållande till stigen. Andra tyckte den satt rätt. Pernilla Klemets var självsäker och sa med tydlighet; "Den kontrollen sitter rätt"!. Okej, vi andra får väl inse att vi letat på fel ställe då. Så kan det gå om man inte är uppmärksam. I detta fall spelar det ingen roll, vi fick en fin dag på vackra Björnön som vi tar med oss hem. Tack VSOK!

Extra roligt idag var att Lars Ahlström i VSOK som för två år sedan råkade ut för en stroke, hade tillsammans med hustrun Birgitta tagit sig ut till Björnön och hälsade på. Lars har fortfarande rollator som hjälpmedel men läkningen verkar fortgå framåt. Lycka till i fortsättningen Lars!

Nu hinner jag inte skriva mer, skall iväg på en surströmmingsfest. För min del blir det köttbullar. Resultaten kommer via Eventor senare........

Bilden: Britt Larsson och Signar Palm njuter av fikat i höstsolen.
Text: Alf Lindberg

Regnet var inte problemet - det var skorna....

(2020-09-03) Det var ett kärt återseende att träffa banläggarduon "Olsson&Co", d.v.s. Lennart Olsson och Kjell Blomberg igen.

Vi har inte setts sen hösten 2019 så det kändes bra, och att vi desssutom är igång igen. De hade strängat dagens banor på Hedlandet som gick i fina stråk. Ett uppfriskande regn i början gjorde att det fanns gott om syre i luften vilket bidrog till uppfriskande löpning. Men vad hjälper det när man har huvudet under armen! Själv bommade jag 2:a kontrollen som var en liten punkthöjd. Smet alldeles förbi. Det var ok. Men när jag leter efter en sten fast jag skall ha en brant vid 3:e kontrollen och dessutom inte tittar på kontrolldefinitionen på armen, ja då har man huvudet under armen.

Men man är inte ensam om att ha problem idag. Kompisen fick inte med sig sina ordinarie skor idag. Han hade ställt ut dem i trappuppgången lite tidigare, men städerskan hade effektivt städat undan dom. Nu framgår det inte om "städerskan" var hustrun eller hon som städar i huset i  övrigt!

Men som sagt, det värsta är inte att man är "trött" i huvudet idag. Det är att man får stryk av en "barfotalöpare" i form av Mats Hastad på A-banan. Mats kommer till tävlingen på morgonen då ett ganska kraftigt regn faller och berättar att han glömt sina skor hemma. Men vad gör det, Mats hade sina loafers (lågskor) utan snörning med sig och med dem slog han mig rejält idag. Dessutom var de "dobbfria". Vem behöver OL-skor med dobb egentligen?

Lasse Jakobsson var dock snabbast på A-banan idag med Hans-Ove Eriksson tätt i hälarna. Pernilla Klemets bäst på B-banan och Curt Thorén på C-banan. Inge Gustafsson rejält överlägsen på bana D och Liz Porteus på E-banan. Liz har den senaste tiden radat upp många tätplaceringar. Vårträningen har tydligen varit effektiv.

116 startande och endast 11 som uteblev tack vare vädret. Var det svårt idag eller var det regnet som gjorde att hela 16 deltagare utgick? Hur som helst, ett stort tack till IK Standard som genomförde arrangemanget trots väder och dessa Coronatider. Det fungerade utmärkt. Vi vill gärna komma tillbaka hit igen och få revanch. Är det möjligt den 8 oktober kanske?

Bilden: Alltid glade Kjell Blomberg kisar mot fotografen.
Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com