• Aktuellt

Drömterräng på Ängsö - men ack så svårt!

(2024-05-30) Vi var många av dagens 167 deltagare som var nyfikna på hur banorna skulle se ut denna gång.

Vi var här senast med en nationell tävling som VSOK arrangerade vid Herrgården på Ängsö förra året. Då bjöds det på, precis som idag, på en fantastisk terräng med massor av kurvor (jag pratar om kartan inget annat) med mycket fina punkthöjder och kluriga sänkor. Med andra ord, en terräng som passar en veteranorienterare perfekt. Trodde jag!

Jag tog A-banan idag fast jag vet att jag kroknar på sista delen av banan, och att det dessutom var väldigt varmt. Inte det bästa förutsättningar för mig. Hur gick det då? Ungefär som det brukar gå för SJ! Inställda tåg och bussning för att ta sig fram. Nu var det inget inställt, men det kändes som jag fick utnyttja bussningen för att ta mig till kontrollerna. Bom på första, bom på 4:e, och bom på sista. På slutet så trött att jag gissade vart jag skulle. Jag skall börja göra som Olle Granath från Surahammar. Han hade ca 25 min/km på det tre första kontrollerna då han sprang/joggade fram. Därefter bestämde han sig för att gå mellan kontrollerna. Då sjönk snitthastigheten till ca 14-15 min/km. Ni förstår vinken?

Men vad gör det! Det är en ynnest att få komma till ett så vackert naturskyddsområde en sådan här fin dag, och att dessutom få utöva orientering. Toppen!

Hur gick det idag då?
Förutom Mattias Lööf/KKOK som var snabb som bara den, så var Mats Lundberg/Dalaportens OL bäst på A-banan. Ingen tjej som vågade sig på A-banan idag.
Roger Åsberg/OK Hedströmmen(han har ritat dagens karta, ingen ursäkt) var bäst på B-banan. Roger går alltid jämnt och bra. Här var Britt Eriksson/Sala OK bästa tjej. 
Stig Borg/Ärla IF vann C-banan med Lena Larsson/Sala OK bäst av tjejerna och på en tredje plats.
Kjell Andersson/EOL snabbast på D-banan med Evy Nord/Södertälje IF bäst av tjejerna. Roligast av allt idag; hela 28 startande på E-banan. Ett rekord! Detta innebär också att när antalet deltagare ökar så kraftigt på E-banan, att arrangörerna verkligen bemödar sig att lägga bra banor för denna klass. Historiskt har det kanske varit lite si och så med den saken. Kjell Lindberg/VSOK vann E-banan och bästa tjej blev Eva Lundkvist/OK Tor.

Bilden: Ingegerd Lusensky/SMOL och Stina Vahlgren/SMOL.
Text: Alf Lindberg

En äldre karta idag - en positiv överaskning!

(2024-05-28) Det var nog många bland dagens 181 deltagare som blev förvånad över dagens karta.

I inbjudan stod "äldre karta" och då kan man misstänka att det finns saker man bör se upp med. Stämmer stigen här, o.s.v. Men först, skogen bjöd på en fin överaskning. Öppet och fint med bra sikt. Jo, jag vet, det var en del tuffa stigningar att ta itu med. Men väl uppe på höjderna kunde man likt en radarstation läsa av allt som var av intresse.
Men det fanns inget att klaga på över kartan. Den stämde så fint och det mesta flöt på bra. Men visst, jag saknar den "gamla tiden" när jag även i sådan här terräng kunde hålla en jämn och bra fart utan en massa iderliga stopp och gående. Nu far man runt i skogen som en industrirobot på Volvos Torslandafabrik, man ramlar och vimlar åt alla håll och kanter samtidigt. Det är ju så, lågt fart ger instabilitet. Jag, och jag tror många med mig ändå är väldigt nöjda att få komma ut en här fin sommardag i en härlig skog. 
Många vid målgång pustade rejält och kommentarerna var; "jäklar vad trött jag är"! Men efter 30 sekunder; det här var kul!

Ett tips till kommande arrangörer: E-banan hade 22 deltagare idag. Nästan rekord! Försök(om det går)att hålla banlängden  runt ca 1,5-1,9 och gärna många kontroller på banan. Ett önskemål från många.

Hur gick det idag?
Joakim Eriksson/SNO vann dagens A-banan. Ingen tjej på denna bana. B-banan vanns av Lennart Agèn/Tullinge SK med Eva Svanberg/Järfälla OK som bästa tjej.
Bengt Jönsson/Åkers IF toppade C-banan med Pia-Lena Putkonen/Tullinge SK som bästa tjej. Curt Thorèn/Nyköpings OK klar etta på D-banan med Lotta Lindberg/SMOL som bästa tjej.
Slutligen på den alltmer tuffa klassen, nämligen E-banan, där var Roland Larsson/OK Nalle bäst med Marianne Arnholm/EOL som bästa tjej.

Bilden: Två riktiga legendarer i veteransammanhang, nämligen Dagny Andersson/OK Tjärnen och Ingrid Lundin/EOL.
Text: Alf Lindberg

Idag bjöd Acktjärnarna mig på en rejäl resa!

(2024-05-23) Vi visste sedan tidigare att Acktjärnarna är svår att bemästra, och det fick 130 deltagare idag också uppleva. I alla fall många.

Att orientera vid Acktjärnarna strax nordväst om Ramnäs har sina utmaningar. Jag minns speciellt vid ett tillfälle (det var något/ra år före pandemin) då vår duktige kamrat Hans-Ove Eriksson från Nyköpings OK gick bort sig totalt.
Om ni letar på Livelox så kan ni se hans bravader i skogen. Det var, som det oftast blir för oss orienterare, att Hans-Ove läste ett paralellfel i början av banan. Och därefter rullade det bara på. Till slut så hade Hans-Ove inte en aning om var han befann sig. 
Han bestämde sig då för att springa österut, och till slut hörde han trafiken från riksväg 66 och därigenom ana ungefär var han befann sig. Av en händelse så såg han en kontroll som också visade sig var en av dem som ingick i hans bana. Därifrån startade Hans-Ove om igen och fullföljde tävlingen. Dock med en lång tid som ni förstår. Vad är det man brukar säga; "även solen har fläckar"!. Men idag hade solen inga fläckar utan lyste obarmhärtig på oss deltagare.

Och historien upprepade sig idag, fast nu med mig själv som huvudperson. Ett slarv till tvåan, inte så mycket att fundera över. Därefter gick det hyfsat fram till kontroll fem. långsträcka till sexan och jag höll bra kartkontakt en bra bit. Men de sista 300-400 m hände någonting. Öppet och fint, men jag får ändå inte ihop det. Nu började jag tänka på Hans-Ove och hans öde för flera år sedan här. Är jag på väg att göra likadant? Tydligen. Till slut kunde jag läsa in mig men då hade klockan tickat iväg så det blev en bom på 15-17 minuter. Suck. Fortsatte ändå hemåt trots trötthet och pollen. Slarv som kanske berodde på trötthet! Men så fort det kan hända om man slaravar. Tyvärr verkade som min GPS-signal inte fungerar i Livelox, annars hade ni kunnat titta på min irrfärd kring kontroll sex.

Men det fanns många andra duktiga deltagare idag:
En yngling från Norrköping, Nicklas Ström snabbast på A-banan. Kenneth Johansson/EOL tvåa.

På B-banan vann Thom Sandvik/Avesta OK. På C-banan Bengt Jönsson/Åkers IF. 
Anders Welèn/KKOK bäst på D-banan och Annica Dahlgren/OK Tjärnen bäst på E-banan.
Andra duktiga tjejer idag var Marita Lindholm/KKOK på D-banan, Anna Höök Andersson/OK Tisaren på C-banan och Britt Eriksson/Sala OK på B-banan.

Foto: Alf Lindberg (första gången jag fotar mig själv och lägger ut bilden på hemsidan).
Text: Alf Lindberg

Den blomstertid nu kommmer - är redan här

(2024-05-16) "Den blomstertid nu kommer" fick verkligen dagens 113 deltagare uppleva.

I södra utkanten av Skinnskatteberg i ett vackert försommarväder höll OK Hedströmmen till när det var dags för dagens prövningar. Veteranen Ragnar Eriksson var upphovsmannen till dagens banor. Flack inledning och flack avslutning passade dagens deltagare bra. Mitt på banan lite mer kuperat och här fick jag (redaktören) upp pulsen till hela 170 trots pollenproblem. Jag har alltid varit dålig at springa när det är jättevarmt. Trivs bättre på våren och hösten. Men här gick det hyfsat bra ändå.

Hur gick det idag då?
Anders Rooth/VSOK först in på A-banan med Kenneth Johansson/EOL in strax bakom.
På B-banan var Thom Sandvik/Avesta OK bäst. Vidare på C-banan var Bo Walther/OK Tjärnen snabbast, dock endast 9 sekunder före Lars-Erik Rask/VSOK. 
D-banan toppades av Kjell Andersson/EOL och slutligen E-banan där Annika Norström var bäst.
Övriga tjejer som visade framfötterna idag var Annika Brodin/Lindebygden på A-banan, Lena Larsson/Sala OK på B-banan, Yvonne Toven/KKOK på C-banan och Asta Sjöberg/Lindebygden på D-banan.

Foto: Alf Lindberg
Text: Alf Lindberg

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com