• Aktuellt

Den här vyn väntar er på Veteranresan 2020!

(2020-01-20) Du missar väl inte årets "Veteranresa" till Mora i år?

Tävlingsgeneralen i IFK Mora som fixar det mesta kring tävlingarna på årets resa, Bengt Holm, har varit ute och tittat i dagarna på tävlingsterrängen. Som ni ser på bilden så är det snöfritt. Men inte bara det, ser ni vilken fin framkomlighet det är! Med sådan fin terräng så kommer kilometertiderna med god marginal understiga det vi är vana med. Eller vad säger du Kjell Blomberg?

Bengt Holm i Mora håller just nu på att korrekturläsa inbjudan, och även Mora Parken där vi håller till med boende och "Sommarbuffén". Utöver tävlandet så kommer jag att arrangera under tisdagen och onsdagen, en fabriksvisning i Nusnäs för att titta på tillverkning av dalahästar. Det finns även möjlighet att handa i deras butik.

Allt det här och lite till kommer att publiceras 1 mars på hemsidan. Välkomna då.

Text: Alf Lindberg

Dags att börja lägga banor för vårsäsongen - något att tänka på!

(2020-01-03) Det börjar bli dags för vårens banläggare att klura ut riktigt fina banor!

Att vara banläggare är ingen lätt uppgift. Dels så skall banorna passa alla deltagarna, dels så skall dom vara bra! (vad är en bra bana?) dels så skall dom vara i fantastiskt fin terräng. Oftast går det inte att få ihop allt detta. Terrängen kan vi inte göra så mycket åt. Men man kan ofta undvika det värsta områdena genom att lägga uppfångande, möjligtvis lätta kontroller, så att man glider förbi svåra områden.

Vad bör man som banläggare tänka på då? Ja, att inte dra upp deltagarna på alltför höga steniga partier/områden, gäller främst D-och E-banorna, utan möjligtvis utnyttja "skrålöpning". Något som ibland förekommer på våra tävlingar och som är mycket besvärande, är att "strecket" går rakt över en senare kommande kontroll(se bilden). Det här blir ofta förvirrande för deltagarna. Försök att undvika detta är min uppmaning.
Hur långt skall det vara till start? Här finns många uppfattningar. Personligen, och jag vet att många tycker lika, är att någonstans mellan 400-600 m är lagom. Man hinner jogga/gå lite för att bli uppvärmd. Skall man "utbrutet" mål? Gärna det för min skull om banläggaren anser att banorna blir mycket bättre av det, så varför inte?

Med åren så blir synen sämre för de flesta. Använd gärna om det går skala 1:5000 för banorna D och E. Om arrangören endast har tillgång till ett bgränsat område, lägg upp de längsta banorna som en A resp. B-sida för att undvika att kartan blir "grötig". 
Ja, det är mycket man som banläggare skall tänka på. Men med god planering så kan man undvika det värsta fällorna. Vi önskar alla banläggare lycka till inför årets uppgifter. Vi vet att Ni gör allt för att vi deltagare skall bli nöjda. Bommarna får deltagarna själva stå för.

Text: Alf Lindberg

Orienterarna emot forskarnas rekommendationer!

(2020-01-07) Det är nu bevisat att för mycket skärmtid inte är nyttigt enligt forskarna.

Men jag är övertygad om att forskarna har fel i detta fall. Och jag är beredd att gå i svaromål om så behövs för att bevisa att de har fel! Tvärtom, mycket "skärmtid" är bara nyttigt. Sen får forskarna säga vad dom vill.

All forskning hitills har bevisat att leta skärmar i skogen är bara nyttigt för kropp och själ. Ja, myndigheterna är så överens om detta att man t.o.m. lämnar ekonomiskt stöd till orienterare för att får mer "skärmtid".
Men jag kan ändå ge forskarna lite rätt. I vissa fall är det bara bra med mindre "skärmtid" Det beror lite på hur man ser på problemet. Men generellt gäller;
"ropen skalla, mer skärmtid åt alla!

Men det är väl så med många av oss veteranorienterare, vi har ett enormt "kontrollbehov"!
Jag hoppas att alla Ni orienterare därute som nu har börjat träna inför en ny säsong, kommer att få massor med "skärmtid" detta verksamhetsår. 
Tack till Per Wiig som tipsade om denna roliga teckning som återfinns i VLT.

Text: Alf Lindberg

En fin avslutning- precis som den skall vara!

(2019-12-03) Det kunde inte bli en finare avslutning än den de 160 deltagarna fick idag i Åker.

Lagom till avslutningen hade ett litet snötäcke lagt sig över tävlingsområdet. Snön var inte till besvär, men lyste upp i decembermörkret tillsammans med deltagarna  och gav den fina känslan att snart står julen för dörren. För att rikigt förstärka den känslan, så var tjejerna i köket utrustade med som sig bör, en mysig tomteluva.

Idag var det lite annorlunda tävling än den vi är vana vid. Gemensam start med olika starttider för de 5 banorna. Inga gafflingar på banorna vilket gjorde att många kunde dra lite nytta av framförvarande löpare, samt spår i snön. Men lika roligt var det ändå. Det spred ut sig bra på sträckorna med olika vägval på många sätt.
På längsta banan, bana A lyckades P-O Ivarsson Haninge SOK få fram längsta armen före Claes Ögren OK Nalle. 
Extra kul att två tjejer, på bana B och bana E lyckades vinna. På B var det Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL om än med bara 6 sekunder före Peter Ljungström Västerås SOK och Anders Sohlberg OK Södertörn. 
På C-banan var det Lars-Erik Thofelt OK Klemmingen som vann före Rune Jonsson Västerås SOK.
På bana D var det snubblande nära att ytterligare en tjej hade vunnit, nämligen Eva Hogréus OK Tor men Björn Belfrage Köping-Kolsva OK hann före.
Slutligen på bana E var det Karin Carlsson Nyköpings OK som drog det längsta strået. Karin var endast 2 sekunder före Eva Lundqvist OK Tor.

Efter en skön dusch var dags att sätta sig vid det dukade bordet med julgröt, skinkmacka, ostmacka och kaffe med pepparkakor. Mycket jobb för tjejerna i köket, men ack så uppskattat av deltagarna. Den här fina traditionen måste vi rädda om. En personlig önskan inför nästa år, om det går, är att få gafflade banor. Kanske en "fjärilsslinga" på banan som skapar lite extra spänning i tävlingen.
En sådan här dag tror jag att våra "flyttfåglar" (OL-kamrater) som befinner sig i södra Spanien just nu, är lite avundsjuka på oss. Men vi sänder dem en "varm" hälsning till dem alla.

Idag var det också dags att dela ut priset som "Årets Senior" till den välförtjänte Åke Mjöberg från Västerås. Vi säger "GRATTIS" Åke, det är du värd. Tvåa i omröstningen var Roger Holmberg Nyköpings OK och trea Gittan Jonsson Kjula IF.
Ett hedersomnämnade gick till de personer som var involverade i räddningsinsatsen av Rolf Mathisen. Vi skickar samtidigt en hälsning till Rolf här och nu. Vi ses i vår!

Karl-Robert Moqvist delade också traditionsenligt ut sitt  årliga pris, i år i form av en tomte. Dragningen gjordes av Åke Mjöberg och den som vann var Elisabeth Eriksson Nyköpings OK.

Karl-Robert Moqvist och jag(Alf Lindberg) riktar ett STORT tack till alla arrangörer för årets fina insatser. Många och roliga tävlingar, många och fina minnen tar vi med oss in i det nya året. Vi glömmer dock inte bort att skänka en tanke till dem som nu längre inte finns med oss. De finns alltid i våra tankar och berikar våra liv när vi nu går in i 2020 och en ny tävlingssäsong. Vi ses i vår!

Bilderna: överst Åke Mjöberg, mitten Elisabeth Eriksson och Karl-Robert Moqvist. Längst ned dagens duktiga tjejer i köket. Ingen nämnd, men ingen glömd. Tack!
Text: Alf Lindberg


PS: Grattis Tove Alexandersson till Bragdguldet. Det är du verkligen värd. Och du har genom din bragd också visat upp vår fina sport för hela svenska folket.

Saknar du någon artikel här, titta under länken "Nyhetsarkiv"

analytics.google.com