Snart är det nytt år - vad kan vi förvänta oss inför 2015?

(2014-12-16) Så fort nyårsklockorna har klingat ut, så börjar vi bläddra i alla inbjudningar!

Vi har nyss lagt ett verksamhetsår bakom oss. Ett ur alla perspektiv, ett fantastiskt bra år, speciellt för oss orienteringsveteraner. Ökat deltagande på tävlingarna i år gör att om detta fortsätter så kan vi på sikt få en del praktiska problem. Jag tänker då på logistiken med parkering, dusch, ombyte och fika. Angenäma problem förvisso, men icke dessto mindre måste dom lösas. Kallt vatten i duschen är inget problem. Men om man måste lägga parkeringarna långt bort från TC p.g.a. många deltagare, ja då har vi ett problem. Då skall man ändå betänka att vi är duktiga på att samåka mot vad som är brukligt på nationella tävlingar. Nåväl, vi tar ett problem i taget och vi kommer säkert att lösa detta också.

Vad väntar oss då i tävlingssammanhang under nästa år? Jo, ett i vårt sammanhang, ett fantastiskt år!
Förutom att vi redan har klart med ett digert tävlingsprogram inom veteranverksamheten, så står flera andra spännande tävlingar och väntar på oss.
En "Veteranresa" är inbokad och klar att genomföras 9-11 juni 2015. Den kommer att förläggas i Karlstad. Information om den finns under länken "Veteranresan 2015". På tur därefter står ett för många efterlängat arrangemang, nämligen Veteran-VM på hemmaplan. Precis när O-Ringen har slutat så börjar den tävlingen i Göteborg. Jag gissar på ett rekorddeltagande där!

Men inte nog med det. Redan 13 augusti är det dags igen, då med "Veteranmatch" i Enköping. Samma upplägg som i år i Fellingsbro, dock med några mindre justeringar. Klart är nu att Västmanland, Södermanland, Närke, Dalarna och Uppland är klara för deltagande.  Finns det något annat distrikt som läser detta och gärna vill  vara med, så hör av Er! (se under "Kontakt")

Till sist och som grädde på moset, så kommer Veteran-SM att gå i Västmanland. Eftersom tävlingen ligger så bra till geografiskt, så blir det förmodligen även här ett stort deltagande. Att sedan tävlingen har fått SM-status samt även sprint på programmet, bidrar nog också till ökat intresse.

Som sagt, det är ett spännande och kul verksamhetsår som väntar runt hörnet. Låt oss hoppas att alla får bibehålla sin goda hälsa och att vi får många glada stunder tillsammans i nästa år igen.

 

Tack alla veteraner för ett fantastiskt verksamhetsår 2014!

(2014-12-11) Alf Lindberg(undertecknad) fick pris som "Årets Senior"! Tack alla Ni som har röstat och alla Ni som berömde och lovordade mig idag. Bättre betyg kan man inte få.

Vilken dag det blev idag. Speciellt för mig. Först ett väldigt stort deltagande. Nämligen 197 st. Ända från Norrköping, Nyköping, Norberg och Stockholm kom dom. Sedan hade vi tur med vädret. Några plusgrader och nästan sol och snöfritt.
Sedan blev jag 2:a efter ett prickfritt lopp. Och som det inte räckte, så fick jag utmärkelsen, "Årets Senior" 2014!

Det är en sak som jag hade önskat idag. Att min far, Sven Lindberg, en hängiven supporter på alla orienteringstävlingar och som följde mig outtröttligt genom åren, aldrig fick uppleva mina framgångar i och omkring orienteringen. Jag var urdålig på att orientera när han var med, springa kunde jag, och hans förnöjssamma kommentarer till mig var ofta, -"Du springer som en kratta"! Och mycket riktigt, jag vann en kratta i pris på en tävling i Kopparberg, därav hans muntra kommentarer. Jag tror ändå att han idag kan känna min lycka!

Men det var ändå med andan i halsen som jag kom till starten idag och får se att en ambulans uppbackad där. Vad hade hänt? Jo, Lennart Lundh från Ärla hade lyckats få den ena av hans inopererade höft att gå ur led. Men det ordnade upp sig på ett bra sätt. Skönt.

Södra skogen i Arboga var dagens karta där sikten är god överlag. Lite stenbunden botten, men det är vi i Mälardalen vana vid. Banläggaren Per-Ivar Möllberg hade lagt banorna så att deltagare med god ork kunde trycka på mellan kontrollerna. Trots god sikt och att kartan är lättläst, så gick det att bomma. Så är det, släpper man kartkontakten det minsta, så rinner tiden iväg.

En kvinnlig tomte, (Barbro Möllberg) välkomnade oss vid målstämplingen och de traditionella inslagen varje år vid denna höstavslutning, Tomten och Lucia, bjöd på pepparkakor och glögg.

Nu blir det i fortsättningen lite lugnare på denna hemsida, men jag kommer fortlöpande att uppdatera den fram till vårsäsongen börjar igen. Det händer saker redan i januari, februari och i mars. Bl.a. så kommer inbjudan till "Veteranresan" att läggas ut.
Till sist! Tack alla, ingen nämnd men ingen glömd, för veteransäsongen 2014!

Skall vi ha en medicinsk databas för oss Veteraner?- Svaret blev!

(2014-12-12) Frågan blev aktuell tidigare i veckan och jag gick då ut med en enkätundersökning om denna fråga.

Om någon blir sjuk, svimmar av, så kan information om vad patienten äter för medicin vara väldigt betydelsefull för sjukvårdspersonal som skall ta hand om patienten. Är vi beredda att lämna ut sådan information(frivilligt) inom vår verksamhet till ett enkelt register på Veteransidan?


Frågan som ställdes var då: Skall vi ha en frivillig databas på hemsidan om våra mediciner?

Resultatet på undersökningen blev 75% för ett register och 25% emot.

Jag har idag varit i kontakt med Datainspektionen och de säger följande. Man behöver inte tillstånd för ett sådant register som vi hade tänkt oss så länge man frivilligt lämnar ifrån sig dessa uppgifter. Det finns några saker dock på sidan om man bör tänka på. Alltså, helt OK att göra detta.
Sedan finns det några praktiska saker att tänka på. Vilka personer skall ha tillgång till uppgifterna? Är personerna som registrerar sig medveten om att betydelsen av att kontiunerligt uppdatera registret när man får ny medicin o.s.v.

Nu vet vi i alla fall vad som gäller. Jag överlåter nu frågan till Sörmlands OL-förening att på sitt årsmöte i mars 2015 fatta ett beslut i frågan.

Oj! - idag var det "grötigt" värre!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-12-09) Först var det "grötigt" vid starten, sedan "grötigt" vid några kontroller och inte minst efter tävlingen, var det "grötigt"!

Och låt mig på en gång slå fast att det var ett lyckat arrangemang som Strängnäs-Malmby OL genomförde idag. Trevlig stämmning innan start i omklädningsrummen. Jag "bommade" bommen (såg den i tid) på väg till omklädningen, så bara det var ett gott tecken.
Startchefen hade lagt kartorna i bokstavsordning så alla skulle hitta. Det blev lite trångt där ("grötigt") precis som det skall vara en sån här dag. Trångt och härlig stämmning. Fast på några åkte mungiporna ner när startchefen meddelade att banorna var gafflade! Jag misstänker att några blev glada också.

Tänk er, 145 deltagare samtidigt på väg mot första kontrollen! Vilken syn! Gafflingen fungerade bra, men vid några blev det många som ville stämpla samtidigt ("grötigt"). Och väl uppe vid "fjärilen" för alla banorna sprang folk som yra höns tycktes det. Men det flöt på väldigt bra enligt arrangören.
Visserligen var det gafflat, men det kan ibland bli så att man får samma gaffling och att del blir sällskap. Men man får akta sig här, det kan smyga sig in löpare som springer en annan bana i gänget. Jag har därför ett förslag till nästa år! Alla som springer B-banan får ett grönt pannband så att man urskilja dom. C-banan ett gult pannband. Då slipper vi hänga på "fel" gaffling! Jag klarade mig idag, men jag vet andra som hade problem med det.

Efter målgång väntade "gröt" till hungriga deltagare kompletterat med en ost- och skinkmacka. En utmärkt lunch. Tack för det! Ett tack till musikanterna som underhöll under grötlunchen.

Sammanfattningsvis; en härlig dag i skogen på en bra karta och fin terräng kompletterat med fint kamratskap och sol, vad kan man mer begära?
Under länken "Bilder 2014" så finns det massor med bilder från dagens tävling tagna av Sten Ericsson och Rolf Bladh.
 

Vem slår Lennart Öberg när det gäller DM-plaketter?

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-12-08) Skall man beskriva Lennart Öbergs meriter inom orienteringen, så räcker inte denna hemsida till. Ett litet försök att skumma på ytan är inte fel.

Jag slog mig för bröstet när jag i kolumnen längst upp till vänster beskrev att nu var jag nära 100 tävlingar under 2014. Och det är ju en hel del trots allt. Men ställer jag mig bredvid Lennart Öberg i Västerås SOK, så känns jag liten ändå. Hans meritlista genom åren går inte av för hackor.
Han har tagit 110-112 (Lennart tror att det var 111 st) DM-tecken i Västmanland. På det är han outstanding i länet. Det finns dock några som inte ligger så långt bakom honom, nämligen Per-Ivar Möllberg och Sven-Olov Viklund Arboga.

Mer på Lennarts meritlista. Han varit med och vunnit Tio-Mila med AOK två gånger där han sprang sista sträckan.Förutom dessa två segrar, så har Lennart ett antal placeringar på Tio-Mila som 4:a, 2:a, 2:a o.s.v.
1958 tog Lennart hem segern på Natt-SM. På Dag-SM har han ingen vinst, men placeringar mellan 10-20.

SM-kavlar har han sprungit ett antal gånger. 1962 var Lennart med i laget som vann stora klassen. På första sträckan sprang Arvid Imark, andra Hans Ekberg och Lennart på sista.

På Nordiska Mästerskapen placerade han sig runt 12-13:e plats under flera år.
När EM infördes 1965 började Lennart trappa ner från elitnivån och nöjde sig med att springa nationella tävlingar.

Veteran-VM som har funnits i drygt 30 år har Lennart också medverkat i ett antal gånger, men mera då på motionsnivå. En som dock har varit med på alla VM-tävlingar som har genomförts, är Reijo Kivistö, Västerås SOK. Han var även med nu i Brasilien senast.
Tilläggas kan också att Arboga OK tillhörde på 50-60-talet bland de bästa klubbarna i landet i orientering.

 

Sportidentpinne och kompass tillsammans! - falskt eller sant?

Foto: Sportident Foto: Sportident

(2014-12-06) En sak är klar, det är inte första april ännu!

Det är två konkurrenter som slåss på den svenska marknaden om elektronisk stämpling, nämligen Emit och Sportident. Sportident dominerar just nu marknaden eftersom de flesta arrangörer använder sig av systemet från Sportident. Emit visade nyligen upp ett nytt system där man fäster ett band på armen och genom att passera en Emitkontroll, blev registrerad utan att behöva stanna för att stämpla för att spara tid.


Nu vill inte Sportident vara sämre utan nu lanserar de en nyhet för eletronisk stämpling även i deras system. Vad är det då? Jo, en kompass med inbyggd SI-pinne! Man kombinerar det hela genom att fästa ett SI-chip på komapssens undersida. Det betyder att man endast behöver den nya kompassen för att tävla. Vid kontrolltagningen så lägger du bara kompassen på kontrollenhetens ovansida för att stämpla. Smart va!

Eftersom undertecknad alltid har svårt att snabbt stämpla med dagens SI-pinne, jag bara fladdrar med pinnen i flera sekunder innan stämplingen tar, så känner jag att detta kan vara något för mig. Här finns tid att spara. Schabblar jag ca 2 sekunder på varje kontroll så innebär det en förbättring placeringsmässigt på senaste tävlingen med två placeringar! Hoppsan! Detta måste jag prova.
Hade jag skrivit denna artikel i april så vet jag vad reaktionerna skulle ha blivit, men nu är det december, så nu måste det vara sant. Det finns en kort demofilm om ni är intresserade.
VIDEOLÄNK

John Martinsson prisas för sin medmänskliga omtanke!

Foto: Björn Alpberg Foto: Björn Alpberg

(2014-12-05) John Martinsson, i Fellingsbro GoIF, har prisats för sina insatser. Martinsson tilldelades nyligen 2013 års stipendium från OK Tisaren/Stena Miljöteknik.

Enligt stipendiets statuter skall det tilldelas någon medlem i någon av landets orienteringsklubbar som under det aktuella året vid ett eller flera tillfällen har visat stor initiativförmåga och agerat med stor omtanke gentemot sina medmänniskor.
Och det har John Martinsson och orienteringsklubben i Fellingsbro gjort.

Martinsson är ordförande i klubben som under 2012 och 2013 gjorde en rejäl ungdomssatsning som bidrar till integrationen. Barnen på ortens asylboende hittade snabbt till orienteringen och har varit med på i stort sett alla träningar sedan satsningen kom igång på allvar våren 2013.

Stipendiet är på 2000 kronor samt ett diplom.

Bilden: John Martinsson till vänster.
(källa:) ne.se

Det blev verkligen tjejernas dag idag i Flen!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-12-04) Vad skall man säga? 187 deltagare en decemberdag 2014 i Flen. Fantastiskt. Ja, man åker ända från Stockholm bl.a. för att vara med och tävla och för att ha kul. Eller hur Tommy Holmèr?

Så var det där med tjejernas dag! Först så går Karin Gustafsson och blir 4:a på A-banan ibland en massa tuffa gubbar. Sedan vinner Anna-Karin Johansson B-banan. Solveig Dillman tar segern på D-banan och Görel Svedestam likaså på E-banan.
Inga-Britt Malm från Garphyttan tar titeln nu igen, "sist ut och sist i mål". Glatt leende går hon gående mot utstämplingen efter att ha återigen besegrat mig (Alf Lindberg) med att vara sist ut. Jodå, säger Inga-Britt. - Jag frågade vid anmälan om Alf Lindberg hade startat, och det hade han, så då var det lugnt, säger Inga-Britt med ett leende.
Efter en runda i skogen möttes man av de klassiska äggmackorna igen. Bara det värt resan. När man till sist även får möta en sådan glädjespridare som Gun Sundberg, Eskilstuna OL, ja vad kan man då mer begära? När det gäller Gun så ber jag få återkomma inom kort.

Med dagens deltagarsiffra 187 st, så passerar vi 9000 starter redan på tisdag vid grötavslutningen i Strängnäs. Det fattas bara 90 stycken till den magiska siffran, meddelar Karl-Robert Moqvist.

Bilderna: Överst, "äggmacketejerna" ingen nämnd, men ingen glömd. Nederst till vänster, Gun Sundberg EOL, till höger, Inga-Britt Malm, Garphyttan.

Många lokala "kändisar" när Kolsva IF arrangerade nattävling 1962!

(2014-12-02) I Kolsva IF fanns en orienteringssektion som var väldigt aktiv under 60-70-talen och fick fram många duktiga orienterare i klubben. Under 80-talet samarbetade Kolsva IF:s orienteringssektion med IKW-Orientering i Köping och sedemera slogs båda klubbarnas orienteringssektioner ihop 1993.
Från ett klipp ur Bärgslagsbladet 1962 kan man från Kolsva IF:s nattävling, "Kolsvanatta" hitta idag aktiva veteranorienterare. Dom var väldigt duktiga redan då, så även idag om än farten har bedarrat något.
På A-seniorernas bana som mätte 12 km, blev Ragnar Eriksson, OKH tvåa på tiden 2.16,45. Man skall komma ihåg att kartorna då höll långt ifrån samma kvalité som dagens kartor gör. Även utrustningen lämnade mycket övrigt att önska. Håkan Söderkvist och Hans Jansson Arboga och Stig Törnkvist Köping, är några andra namn som var med då och så även idag.

Det kom bara 107 deltagare till tävlingen som hade sitt TC vid Folkparken i Kolsva. Kartan benämns idag som Hagen och där avgjordes även elitseriefinalen 2010.
I artikeln nämns att det dåliga intresset för nattävlingen berodde på "dritftstoppet" under vårsäsongen. Kan det möjligen vara som så att det var gulsoten som härjade bland orienterarna då?

Bilden: Anders Ryman, då tävlande i klassen ÄP (äldre pojkar) för IKW-Orientering som var framgångsrik på natten.

 

Omröstningen av "Årets Senior" är nu avslutad!

(2014-12-01) Ett uppmuntringspris, "Årets Senior" kommer att delas ut till en person som inom vår verksamhet gör insatser som uppskattas av oss alla andra och därför behöver uppmuntras och lyftas fram lite extra. Kandidaterna är framröstat av alla Er som är med och tävlar eller som är med som funktionär på något sätt.

Kandidaterna är (utan rangordning):
Alf Lindberg, KKOK
Göran Wiig, HOK
Signar Palm, HOK
Ulf Svedestam, EOL
Karl-Robert Moqvist, OKT
Bo Norenvik, OKT
Åke Mjöberg, VR
Leif Zettervall, VSOK
Håkan Alderud, NOK
Egon Lundkvist, NOK(Norberg)
Rolf Bladh, NOK
Leif Nilsson, VR
John Martinsson, FGOIF
Ingrid Lundin, EOL
Lite besviken är jag nog att det är bara en enda kvinna på listan. Nog gör väl många fler kvinnor strålande insatser i vår verksamhet?
Hur som helst. Detta är årets kandidater. Vinnaren av årets pris kommer inte att vara kandidat till nästa års pris.

Och vinnaren är..........................det får Ni veta i samband med Luciavslutningen i Arboga den 11 december.

Ärlatjejerna lyste upp i novembermörkret!

(2014-11-20) Novembermörkret hängde tungt utanför sovrumsfönstret den här morgonen. - Är det fel på mina glasögon, tänkte jag! Nejdå, det vara bara en tung dimma som gjorde sig påmind om att nu är november här på allvar.

Därför kändes det extra gott med kaffe och smörgås efter avslutat lopp på Ärlaåsen idag. Vet inte om Ärlatjejerna hade preparerat mackorna idag, men dom var extra goda tycker jag.

När man tittar på kartan så här efteråt, så är det väl inte någon överdrift att säga att kontrollerna inte borde vara något problem idag. Öppen fin terräng kombinerat med tydliga kontroller, men ändå blev det problem! Var det för lätt kanske? Var det kanske kartskalan, 1:5 000 som ställde till det? En kontroll som verkligen ställde till det var sista kontrollen. Här föll många bort med "ej godkänd"! Jag misstänker att flera också gick direkt till kontroll 11 istället för 1:an på bana A! Sånt kan hända.

Något som också kan hända är att man skadar sig i skogen. Lyckligtvis händer det sällan för oss, men idag hände det. Enligt uppgift var det Inga Johansson, Nyköpings OK, som drabbades av en benskada och fick uppsöka akuten i Eskilstuna. Hoppas att det gick bra ändå och att Inga är med nästa vecka igen!

Här kommer lite glädjande besked istället. När OK Älvsjö-Örby arrangerar den 2 december som kommer det finnas med en E-bana också meddelar Rickard Wellander.
Dessutom så fick vi besked om att OK Nalle/OK Tjärnen tar hand om ett arrangemanget den 4 december som stått tomt länge. Man hotar även med "äggmackor" till deltagarna. Bara det gör ju att man måste komma dit.

Karl-Robert Moqvist meddelar också att nu är drömgränsen 9 000 starter i år nära. Dagens siffra i Ärla var preliminärt 184 st. Om den stämmer är årets totalsiffra hittills i år  8 323 starter. Med 6 tävlingsdagar kvar i höst fattas det 677 starter eller i snitt 113 st/dag.


Bilden: tjejerna idag som är oumbärliga på våra tävlingar. Vi borde få se lite mer män i dessa regioner, och inte bara Arboga som kan visa upp det.

Nu har deltagarna sagt sitt om Veteran-SM 2015!

(2014-11-13)  (Uppdaterad 13.11 kl. 17.30)
För att arrangörerna, Hallstahammars OK och Surahammars OK, skall få ett så bra beslutsunderlag som möjligt i tre specifika frågor, beslöt jag att lägga upp en frågeställning om detta. Jag har nu avslutat möjligheten att svara i frågan. När 126 röster har räknats så blev utfallet följande:

Första frågan var: Föredrar du natt - eller dagsprint 2015?
Här är det en uppenbar övervikt åt dagsprinten. Hela 89% anser det. Endast 11% föredrar nattsprint.

Andra frågan var: Föredrar du lottad starttid eller fri starttid?
Här har lottad starttid 68 % medans 32 % föredrar fri starttid.

Om man ser på önskemålen på de som har svarat att man föredrar en dagsprint, så är det majoritet på att starta kl 16.00 på fredag em. Hela 50% föredrar det. Ganska många vill starta redan kl 12.00, 17% och kl. 14.00 24%. Däremot är intresset svalt för att starta kl. 18.00, endast 9%. Skulle arrangörerna föredra en nattsprint så är en starttid kring 20.00-21.00 trolig.

Nu har många deltagare sagt sitt. Nu är det upp till arrangörerna att fatta beslut i dessa frågor. Tack alla Ni som var med och deltog i omröstningen.

Idag hamnade vi i ett riktigt veteran - rally!

(2014-11-13) Med 177 startande idag vid Hugelsta skjutbana utanför Eskilstuna, så misstänker jag att det tillhör en toppnotering för tävlingar i november månad. Det fina vädret, snöfritt och +6 grader varmt, bidrar säkert till detta stora intresse.

Vad säga om dagens tävling då! Riktigt bra orientering med inslag av tuff terräng genom rejäla höjder. Visst, det är lite stenbundet i botten bitvis, men det är vi vana vid. Inga konstigheter. Kartan stämde bra och var lätt att läsa. Jag kikade även på de andra banorna och de såg spännande ut. Visserligen blir en E-bana svår att lägga i detta område, och det var några tuffa inslag där. Men det är tuffa tjejer och killar som tog sig an den idag. Och många var dom också, nämligen 14 stycken.

Sedan var det här med "Veteranrally"! Jag kunde konstatera redan vid parkeringen att vi alla är veteraner. Ja, i alla fall vi som är med och orienterar med några få undantag. Inte nog med att vi är "veteraner" vi kör "veteranbilar" också. Det var jag helt ovetande om. Och ifall någon undrar vad en "veteranbil" är, så passade jag på att ta en bild av sådan på parkeringen. OBS! Denna bil var en i mängden. Jag kunde ha valt vilken bil som helst!
Tack för idag!
Resultat finns upplagt nu.

Varning för snö idag var inget hinder för dagens deltagare!

Foto: Kjell Olsson Foto: Kjell Olsson

(2014-11-06)  Det skall till värre väder än detta för att dagens deltagare skall stanna hemma. SMHI hade förvarnat om ett lätt snöfall under förmiddagen och det kom också. Visserligen blev marken vit, men inget hinder för att utöva orientering. Fattas annat!
Den tuffa skara på 108 deltagare som var med idag, fick springa på välkända marker i anslutning till OK Tors klubbstuga.  Eftersom vi varit här många gånger tidigare, så borde man känna igen sig tycker man. Men det kändes som terrängen väldigt ny för mig på många ställen ändå. Kan det bero på snöfallet?

Det hände någonting med dagens kartor kan jag konstatera. Redan vid fikat upptäcker vi flera konstigheter med den. Vid hemkomsten så upptäcker jag att färgen har "fallit" av på något underligt sätt. Eljusspåret har bitvis försvunnit på kartan. Någonting med karttryckningen måste ha hänt!

Jag kan konstatera att Per-Ivar Möllberg, Arboga, som varit skadad en tid, nu är tillbaka i sin forna form. Han har vunnit B-banan vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna. Så även idag. Anna-Karin Johansson, VR 3:a på C-banan, Barbro Möllberg, AOK 1:a på D-banan och Liz Porteus, VR 1:a på E-banan. När sedan Karin Gustafsson, SMOL tvålar till "gubbarna" på A-banan (hon var inte med idag) så visar det bara att vi har duktiga tjejer på alla banorna vid våra tävlingar.
Trots "dåligt" väder idag, så var det 9 deltagare på E-banan. Kul!
Dagens fynd: Ett par OL-skor/Icebug samt en liten fällbar stol blev kvar i herrduschen. Kontakta Karl-Robert Moqvist om detta.
Resultat finns upplagt.


Bilden: Efter påtryckningar från Kjelle Olsson så publicerar jag även en bild av mig för ovanlighetens skull. Kjelle påstår att så bör det vara när man har vunnit! Tack Kjelle!
Att jag ser glad ut på bilden måste bero på dagens seger! Annars så var jag inte glad vid hemkomsten då jag upptäcker att fönstret till vardagsrummet var krossat. Men nu är det fixat och jag är glad igen.......

Det var tjejerna som stod för de bästa framgångarna på Veteran-VM!

(2014-11-08)  Det blev tjejernas dag på Veteran-VM i Brasilien när långdistansfinalerna skulle avgöras. Bäst gick det för Ebba-Lisa Flygar som i klassen W80 blev silvermedaljör bara drygt 1 minut efter segraren. Grattis Ebba-Lisa!

Bra prestation gjorde även Asta Sjöberg, Lindebygdens OK som i klassen W75 knep bronsplatsen endast 2 sekunder från en silvermedalj. Fram till en guldmedalj var det bara 1,12. Nära, men inte tillräckligt för att nå ända fram. Jag misstänker att Asta ändå är väldigt nöjd med sin bronsplats. Grattis Asta, säger vi.


Vår Förbundsordförande Lena Larsson, Sala OK missade pallen med knappt 2 minuter i klassen W55. Förargligt att vara så nära när man är så långt borta!

Hur gick det då för herrarna? Nja, så där. Bäst blev Rune Carlsson, Sundbybergs IK som blev 4:a i M75 .Visserligen en bra placering, men tidsmässigt räckte det inte till. Rune Rådeström, Snättringe SK i klassen M70 blev 9:a. Jag hade lite förhoppningar även på Ulf Kjellin OKH. Men han hade ingen bra dag idag. Inte heller Clas Niderborn Stora Tuna IK som blev felstämplad. Saknade också Göran Larsson, SOK längre upp i resultatlistan.
Nästa år går Veteran-VM i Sverige närmare bestämt i Göteborg strax efter att O-Ringen har avslutats. Då får årets deltagare revansch och vi som inte var med i Brasilien får äntligen chansen att uppleva ett VM. Spännande.
Till sist ber vi att få hälsa alla deltagare i Brasilien välkomna hem till Sverige. Imorgon är sista dagen för anmälan till Fakiren i Arboga. Gör din anmälan, du hinner vara med där också. Såg nämligen att Paul Norèn är med i Brasilien men även är anmäld till Fakiren!
Om ni klickar på bilden( Asta Sjöberg) så får ni upp en resultatlista från finalerna.

En duktig orienterare har gått ur tiden.........

Foto: ST och Alf Lindberg Foto: ST och Alf Lindberg

(2014-11-14)  Det kom till min kännedom idag att förre landshövdingen för Södermanland, Ivar Nordberg, har gått bort. En kamrat tipsade om detta idag till mig. Jag läste en bifogad artikel om Ivar Nordberg och upptäckte att han var en duktig orienterare också. Han vann bl.a. DM på medel och långdistans i klassen H80 i Stockholm så sent som sommaren 2013.

Jag började då googla lite på honom och upptäcker till min förvåning att Ivar var med så sent som 2013 och tävlade i klassen H80 på PRO-mästerskapet som vi i Köping-Kolsva OK arrangerade vid Fältspatsgruvan i samband med en veterantävling. Världen är liten ibland.

Bilden: Till vänster en bild på Ivar från Sundsvalls Tidning. Till höger är den bild jag tog på medaljörerna i klassen H80 2013 där Ivar blev 2:a. Vann den klassen då gjorde Alf Lundkvist OK Tor.

Om ni klickar på bilden så kan ni läsa en artikel från en orienteringskamrat som beskriver Ivar Nordberg.
Om ni klickar på följande LÄNK så kan ni se bilder från PRO-mästerskapet 2013.
Om ni klickar på denna LÄNK så kan ni läsa några minnesord från förre statsministern Ingvar Carlsson.

 

Greger Wedin och kamraterna bjöd på en härlig meny idag!

(2014-11-04)  Som banläggare för dagens tävling hade Greger Wedin utlovat både det ena och det andra. Det ena var fin skog där vi aldrig har varit tidigare med en veterantävling. Och det stämde. Det andra var att Greger istället för kodsiffror skulle använda sig av djursymboler istället eftersom deltagarna ofta får felstämplat. Greger menade att det borde vara lättare att känna igen djur istället för kodsiffror!
Hur blev nu med det! Nja, Greger insåg till sist att det skulle bli för mycket jobb att göra det manuellt, så han nöjde sig med en symbol på sista kontrollen.

Den meny som Södertälje-Nykvarn Ol bjöd på idag var häftig. Rejäla höjder, detaljrikt och bitvis öppet och fint. Synd bara att vädret inte var bättre. Visserligen + 11 grader, men det föll ett regn hela tiden. En varm sommardag vill vi gärna komma tillbaka hit igen.

Men trots, eller tack vare vädret, så kom det 118 deltagare. En som fått smak för detta med veterantävlingar är Tommy Holmèr. Han har varit med ett antal gånger nu. Senast i Hallstahammar och nu idag. Duktig är han också. Men trots det så slog Kenneth Johansson honom förra veckan. Idag var Tommy ute efter Hans-Ove Erikssons skalp. Tyvärr var inte Hans-Ove med idag, men jag tror att det hade blivit en jämn kamp idag!
Ett extra beröm idag vill jag utdela till  Karin Gustafsson, SMOL som blev 2:a på A-banan.
Resultat finns upplagt.


Bilden: Greger  Wedin med dagens meny i handen.
Hans Holgersson, OK Måsen vill meddela följande från dagens tävling:
Vill genom dig tacka parkeringspersonalen vid Antikrundan för all hjälp och omtanke när jag hade låst in bilnycklarna i bilens bagage. Skönt allt slutade med ett lyckat fiskafänge där assistanskåren i S-tälje fiskade upp jackan med nycklar ur bagaget.
Passade på att fira med julpiroger på Torekällsberget på vägen hem.

 

Du avgör vem som blir "Årets Senior" 2014 - lägg din röst redan nu!

(2014-09-25 Jag har varit med i Veterantouren nu i några år, tiden går fort ibland, och då kunnat konstatera hur mycket fint arbete som läggs ner för att skapa den fina verksamhet vi bedriver.
Funktionärer i respektive klubbar som ritar kartor, rekar kartor, lägger banor, sätter ut kontroller, fixar (ägg)-mackor o.s.v. En massa fantastiskt fint arbete från var och en som är så viktigt för att vår verksamhet skall fungera. Och då funderar jag ibland, vem tackar dom? Vem ger dom en klapp på axeln och säger: "Bra jobbat"! Tyvärr alltför sällan men dom jobbar oförtrutet vidare i verksamheten.

Jag ser två viktiga faktorer, det finns säkert fler, som jag brukar lyfta fram i vår verksamhet. Det är först den friskvård vi bedriver genom vår verksamhet för våra deltagare. Dels den inte minst viktiga delen, nämligen den sociala delen. För många är det veckans höjdpunkt att få komma ut på en veterantävling och träffa likasinnade. Kanske inte så mycket för resultatet, utan att få en kontakt och en pratstund utanför hemmet med någon som lyssnar.

Av den anledningen vill jag att vi årligen delar ut ett pris i all enkelhet men som betyder mycket för den som får mottaga priset. Rösta på någon du tycker är värd att uppmuntras genom att klicka på loggan "Årets Senior". Röstningen kommer att pågå fram till 1 december. Priset delas ut i samband med Arbogas luciatävling i december.

Veterantävlingar lockar även ungdomar!

(2014-10-30)  Skolorna har höstlov, det märks. I tisdags dök det upp flera stycken ungdomar. Så även idag när Hallstahammar stod för arrangemanget. Några 17-18-åringar upp till H55 med Tommy Holmèr och Per (Babben) Sundström i startfältet.
Och dom får bekänna färg. Ingen av dom rådde på Kenneth Johansson, EOL idag. Kenneth hade samma kilometertid som ungdomarna. Det är verkligen duktiga och tuffa veteraner som är med. En som verkligen är duktig är Kuno Österlund, VSOK som trots att han är drygt 20 år äldre än H55:orna, bara var några minuter bakom idag.

Enligt obekräftade uppgifter så ramlade Birgit Lönn, Vandrarringen idag så illa att hon bröt en arm.Hon är förd till sjukhus för vård. Vi håller tummarna att det trots allt får en lycklig upplösning!

Nu staplas deltagarrekorden på varandra. Jag tror det var rekord i tisdags i Bie för en "tisdagstävling"! Idag 181 deltagare. Det är visserligen inte ett rekord för en "torsdagstävling". Men för Hallstahammars OK var det den näst bästa tävlingen. Den 14 mars i år hade dom 195 deltagare!

Området som utnyttjades idag är klassiskt och vi har varit här ett antal gånger. Ändå så är det så att man måste hålla i kartan för att inte missa. Det är lätt att man begår misstag för att man tror sig känna området. Att banläggaren Göran Wiig känner området, det märks. Bra strängade banor som undviker sämre partier och tar tillvara områdets möjligheter att utnyttja hög fart utan att behöva stanna för att läsa kartan.
Och det märktes tydligt idag när man ser resultatlistorna. Tävlande som är duktiga att springa och samtidigt kan kombinera kartläsning med hög fart, dom ligger i topp.


I topp får man väl säga att tävlingsledaren Lena Hedman var idag. Som högst ansvarig för tävlingen så kan hon känna sig nöjd. B-banorna tog slut även idag, men det löste sig snabbt. Noterar även att E-banan hade 15 deltagare, vilket också känns bra.
Bilden: Från vänster, Lena Hedman och Göran Wiig.

Inga problem att hitta till Bie idag!

(2014-10-28)  Någon däruppe måste gilla oss veteraner! Det är endast några dagar kvar innan november gör sitt intåg i almanackan och termometern visade 15 grader varmt idag. Helt fantastiskt. Jag minns en novembertävling i Bie för några år sedan då snön låg djup( ca 30 cm) och bäddade in den fina tallhedsterrängen kring TC. Idag var det helt annorlunda. Grönt och öppet med god sikt. Men det kan vara tufft att ta sig över Bieåsen flera gånger på samma bana. Det fick de som sprang B-banan idag erfara.

Apropå B-banan, så får vi nog notera ett rekord i våra sammanhang när det gäller antalet deltagare. Jag noterade hela 72 st! Det är i princip ungefär så många deltagare vi hade på en tisdagstävling för 3-4 år sedan på alla banorna. Höstlovet med några yngre deltagare och även kamrater från Östergötland bidrog nog till detta. Samtidigt kan sägas att många av våra ordinarie deltagare utblev idag eftersom de befinner sig i Brasilien och Veteran-VM. Totalt blev det 150 deltagare idag.

Varmt ute gjorde att alla kunde inta sitt fika utomhus idag. Och det var nog tur det, för det hade blivit trångt i stugan annars. Några som inte behövde bekymra sig om fikat idag, var ett gäng från Kjula som innan avfärden hemmifrån, lade sina mackor på biltaket och därefter for iväg. Självklart var inte mackorna kvar vid framkomsten i Bie. Jag vet inte hur dom hade tänkt där, men en tanke är ju att dom hade gjort iordning "varma mackor" och lade dom på biltaket för avkylning!

Bilden: Generalen i Katrineholm, Harry Axelsson ser nöjd ut med dagens evenemang. Frågan är om deltagarna som studerar resulttavlan också är det?

Senaste nytt!: Jag har nyss (18.30) fått resultatfilen från Katrineholm och den finns publicerad nu. Ni är tydligen väldigt nyfikna på resultaten eftersom hela 512 besök har noterats fram till kl. 18.30 på hemsidan! Blir det 1000 st. innan midnatt?
 

Grattis Ebba-Lisa Flygar till VM-guldet i sprinten!

(2014-11-04)  När sprintfinalerna skulle avgöras sent igår eftermiddag, så blev det ett VM-guld genom Ebba-Lisa Flygar , Tullinge SK, i klassen W80. Hon var 19 sekunder före tvåan. Grattis!

Brons blev det i klassen W75 där Asta Sjöberg, Lindebygdens OK knep en 3:e plats. Klart godkänt fick även Rune Rådeström i M70 med en 7:e plats i finalen. Så även för Lennart Karlèn, VSOK, som blev 6:a i M75 och Ulf Bolinder som blev 10:a.
Claes Niderborn, Stora tuna IK, känner sig nog ganska nöjd med en 10:e plats i M65. Ulf Kjellin, OKH, blev 23:a i samma klass.

I övrigt så blev det en del besvikelser i finalen. Var det så att spänningen i finalen blev för stor för våra deltagare och att man därigenom gjorde en del enkla misstag?


I klassen M60 trodde jag nog på en bättre placering för Göran Larsson, SOK, som "bara" fick nöja sig med en 40:e plats! Inte blev det bättre av att den Göran delar portnyckel med, hamnade på 34:e plats, hela 8 minuter efter segraren. Den jag tänker på är Lena Larsson i Sala OK.
Bra kämpat trots allt kan man säga om Kerstin Palm, Kjula IF, som kom på 19:e plats i W60 och Margareta Löfqvist, VSOK, som kom på 30:e plats i W65.
Nu väntar långdistansen senare i veckan.
RESULTAT-SPRINT
Bilden: Den föreställer inte Ebba-Lisa Flygar (som jag trodde) utan en av systrarna Ericsson. Jag hoppas Ebba-Lisa ursäktar!

Sprintkvalen på Veteran-VM är över - nu återstår finalerna idag!

(2014-11-03)  Igår inleddes Veteran-VM i Brasilien med sprintkvalstävlingar i Porto Alegre. Det ser bra ut för flera av våra lokala deltagare i de olika klasserna. Om vi börjar med M60 så kom Hans-Erik Skalberg, VSOK på 19:e plats och Göran Larsson, SOK på 20:e plats i kvalet. M65 så blev Claes Niderborn, Stora Tuna IK 10:a och vår käre vän Ulf Kjellin, OKH 11:a. I M70 så blev Rune Rådeström, Snättringe SK 4:a. Han blir farlig i finalen. Visste ni föresten att Rune har sprungit en marathontävling på 2.24! I samma klass kom Jerry Holm, EOL på 16:e plats. Om vi tittar i M75 så placerade sig Åke Sundberg, FOK på 16:e plats och Mats Eriksson, SOK på 21:a plats. Allti Järvinen VSOK klev in på 18:eplats i M80.
Hur gick då på den kvinnliga sidan? Jo, en tjej som har stor chans att knipa en medalj i W75 är Asta Sjöberg från Lindebygdens OK. Hon blev 2:a igår. En annan som också har klar medaljchans är Ebba-Lisa Flygar från Tullinge SK i W80 där hon igår blev 1:a.
Jag noterar även att vår Förbundsordförande, Lena Larsson Sala OK, blev 3:a endast 30 sekunder efter segraren. Hon blir farlig i finalen. Å andra sidan. Sitter man högst upp i Orienteringsförbundet, så är det väl bara naturligt att man är i topp i sin åldesklass också! Eller.......
Noterar också att vår "old grand man" Rune Haraldsson som tävlar ensam i M95 hade en tid på drygt 66 min. på den 900 m långa banan. Låter lite långt möjligen eftersom när jag sist såg Rune så tog han sig fram ganska bra. Fast åldern har väl tagit ut sin rätt när det gäller synen, så där kan det möjligen vara ett problem att läsa kartan. Eller glömde han bort tävlingen och började spana i de vackra brasilanska kvinnorna!
Om några timmar avgörs sprintfinalerna. Vi håller tummarna för våra kamrater.

Bilden: från vänster, Asta Sjöberg, Claes Niderborn, Jerry Holm och Ulf Kjellin.
 

 

När Twarbakterien var fruktad i hela Sverige!

Men kanske mest inom orienteringen!

(2014-10-27)  Igår sände P3-dokumentär radioprogrammet om när Twar förlamade orienteringen i Sverige. Inte bara orienteringen blev förlamad, utan hela Sverige undrade vad som stod på och kvällstidningarnas löpsedlar lyste med svarta rubriker. Men vad var det som egentligen hände?

Fram till 1991 hade tre elitorienterare plötsligt segnat ner och dött utan någon förvarning.Nu började SOFT agera genom sin läkare Christer Johansson och ett möte bokades med experten Göran Friman vid Uppsala universitet. Men just innan mötet skall äga rum, så faller elitorienteraren i dårvarande IFK Södertälje, Melker Karlsson ner i omklädningsrummet vid Tvetagården utanför Södertälje. Han och kompisarna hade tränat lite lätt och skulle nu fira några kompisar som fyllt år, bl.a. Allan Mogensson i Tvetastugan. Efter en stund i bastun går Melker ut i omklädningsrummet och därefter faller han ihop och en ambulans tillkallas. Tyvärr gick inte hans liv att rädda.

Nu sätter forskningen igång på allvar för att utreda vad orsaken till denna plötsliga hjärtdöd kan vara. Det märkliga är ju att det bara är orienterare som drabbas. Finns det något i skogen och den miljö som orienterare vistas i som påverkar? Alla stod rådlösa. Inga orienterare i de andra nordiska länderna hade ju drabbats. Varför bara svenska orienterare?


Träning och tävlingsförbud infördes för elitorienterarna för att sätta stopp för fler olyckor. De kallades även in till sjukhus för kontroll och i förebyggande syfte fick de även antibiotika. Sommaren 1992 släppte SOFT på förbudet och orienteringsvekrsamheten blev normal igen. Till slut kunde man konstatera nära ett 25-tal fall som kunde hänföras till "plötslig hjärtdöd" inom orienteringen. Twarbakterien som först misstänktes, kunde efter vidare forskning avföras som orsak. Dock hittade man andra mikroorganismer hos de drabbade som troligen var orsaken till alla dessa fall.

Vad lärde vi oss då av detta! Jo, träna eller tävla aldrig med en infektion i kroppen och har du ont i halsen, avstå då och vila istället.
Inom veteranorienteringen så tror jag inte att detta är något problem. De flesta är lyhörda på sina kroppar och känner dem väl. Dessutom ligger ambitionsnivån betydligt lägre än ovannmämnda grupp. I vår grupp är det snarare så att onda ryggar, knän och höfter är ett större problem!

Du som missade radioprogrammet igår, gå in på www.sr.se och lyssna på programmet i efterskott. En mycket bra dokumentär om hur orienteringen uppmärksammades under den här tiden.

Trångt idag vid Järndammen - men inte i duschen!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-10-23)  Ju fler deltagare, dessto bättre stämning blir det. Och så var det idag när Sala OK bjöd in till tävling vid deras vackert belägna klubbstuga vid Järndammen.

Jag är mest imponerad av det härliga gänget från Södertälje som idag hade det väldigt långt att åka. Åker alltid långt till tävlingarna, sprider glädje vart dom än kommer. Det är precis så det skall vara.
Jag blir också imponerad av hur många av deltagarna som dyker upp så tidigt på varje tävling. Ibland känns det nästan som att jag möter deltagare som är på väg hem när jag parkerar!

Några som inte hade så bråttom idag var familjen Back från Fagersta som stämplade ut sist på dagens banor. Det betyder inte att dom har gått dåligt. Dom startade sist idag. Ja faktiskt t.o.m. efter Inga.Britt Malm från Garphyttan som alltid försöker vara sist ut. Idag hade Inga-Britt funnit sin överman. Annars så brukar hon och jag kämpa om den titeln. En eloge till Inga.Britt Malm som också åker långt för att delta på våra arrangemang.

Småkallt idag men uppehåll, och det var det viktigaste. Fin terräng idag även om skogsbruket tar alltmer utrymme på våra fina kartor.

Bilden: Elov Back, Fagersta OK

Resultatet är upplagt nu.

Strängnäs-Malmby OL bjöd på sprint och uppehållsväder idag!

Foto: Sten Eriksson Foto: Sten Eriksson

(2014-10-21)  Ibland skall man ha tur! Och det hade alla 126 deltagarna idag. Kan man tänka sig efter allt regnande den senaste tiden. Inte en droppe idag! Ja. asfalten var helt torr. Bra början alltså.

Det som också känns bra är att alltfler på allvar börjar anmamma sprinttävlingar. Idag förvisso blandad med  skogskontroller. Men det fungerar ypperligt. Den här typen av tävlingar inbjuder även de som kan ha det lite svårt att sig fram i obanad terräng, en chans. Kul!


Vi höll till i centrala Strängnäs på en karta som jag inte kan minnas vi har varit på förut. Den som tog sig tid kunde från några kontroller blicka ut mot Mälaren, en helt fantastiskt fin vy.

Fast kontrollerna är lätta i sina placeringar så bommades det hej vilt ändå. Ja, t.o.m. de som bor i stan hade problem idag. Hur skall det inte vara då för oss utifrån!

Resultatet finns upplagt nu!

Bilder från tävlingen tagna av Sten Eriksson finns under länken "Bilder 2014".

Har Veteranresan 2015 stigit mig åt huvudet?

Eller vad är det som händer?

(2014-10-18)  Hustrun och jag använde hela onsdagen i veckan för att besöka målet för Veteranresan 2015. På agendan stod bl.a möten med flera leverantörer av mat och boende. Även en snabbtitt på två tilltänkta tävlingsområden stod på programmet. Hur gick det? Jo, det gick bra. Jag är förväntansfull över de offerter som inom kort dyker upp och som jag skall ta ställning till. Men det är inte det som är problemet. Det var dagens uppvaknande. Jo, så här var det.

Nästa års resa inleddes bra. Alla deltagarna började samlas på Ramnäs kursgård. Jag hade tänkt att hälsa alla välkomna först över en kopp kaffe inledningsvis. Men det blev problem på en gång. Vid de bord deltagarna skulle sitta, satt plötsligt andra gäster. Jag hade jämnt göra att skrämma bort dom. Nu skulle jag därefter dela in deltagarna i grupper men det hade jag glömt bort! Äh, dom får gadda ihop sig själva i grupper. Föresten, varför skulle dom ha grupparbeten? Dom skulle ju bara tävla! Nåväl, det får vi reda ut sedan. Men då uppstår bråk mellan en manlig och kvinnlig deltagare om vem som har mest nytta av grupparbetet. - Är det något att tjafsa om, säger jag. Iväg och jobbba med er.

Då kommer räddningsledaren för den stora branden i Västmanland in och säger: -Här får ni inte vara, vi skall släcka en skogsbrand nu, säger han. Va! håller ni på att bränna upp vår tävlingsskog, säger en av deltagarna. Ja, säger räddningsledaren, är det något problem med det? Ja, säger vi. Vi skall tävla här imorgon. -Men då får ni väl rita om kartan och istället för vitt lägga in svart färg, säger räddningsledaren. Hur svårt kan det vara! -Det går inte, säger en deltagare från IK Standard, svart färg är mycket dyrare än vitt! -Och föresten, säger han från IK Standard, då går det ju inte att ha nattävlingar här. Allt blir ju bara svart! -Ja, säger räddningsledaren, är det inte det som är meningen då? -Eller har jag missat något, säger han.

Vad händer då? Jag vaknar kallsvettig ur min dröm. Vad är det som händer?. Nu börjar jag drömma otäcka drömmar om resan också. Ingen bra inledning på nästa års resa.
Men nu när jag är helt vaken( om jag nu någonsin har varit det) så är jag övertygad om att det kommer bli en bra och spännande resa 2015. Jag kanske skall ta med mig han från IK Standard som bitr. reseledare! Han har alltid svar på tal. Väl mött!

 

Att göra rätt vägval i livet - det kan synas lätt - men är svårt ibland!

(2014-10-16)  Göran Larsson, Sala OK, duktig orienterare och numera även med i veterantouren, har lagt upp sin tävlingskarta från idag(Västerås 16 okt) i Sala OK:s kartarkiv. Eftersom Göran använder sig av en GPS-klocka när han tävlar, så blir det lätt och samtidigt spännande att se hur han har gjort sina vägval idag.

Jag har följt hans GPS-spår idag och kan konstatera följande; Till första kontrollen inga problem. Dock väljer han fel vägval till 2:an (han ser förmodligen inte vägvalet rakt fram från första) och springer tillbaka höger och iväg. Till 3:an gör han helt rätt eftersom han har 16 sekunder bättre tid än mig som gick på "strecket".
Till 4:an går Göran ett vänstervägval(det gör jag också). Han vänder och springer tillbaka samma väg till 5:an medans jag tar det högra vägvalet till 5:an. Vilket vägval är snabbast tror Ni? Mejla gärna ditt svar på min mejladress här nedan.


Från 5:an  och framåt springer Göran och jag samma vägval ända till målet. Tyvärr valde vi båda fel till 6:an eftersom det vänstra vägvalet förmodligen var snabbast!

Vill ni se hur Göran sprang idag, så klicka på kartan här bredvid och se hela hans lopp på bana A.

Rätt vägval mejlas till alf.lindberg@koping.net
Senaste nytt!: Det kom in många svar igår kväll på mig förfrågan om bästa vägval. Snabbast var att springa högra (rödstreckade linjen) även om det var små marginaler. Intresset för frågan gör att jag hyser stora förhoppningar om många deltagare på sprinten i samband med Veteran-SM 2015 i Västmanland.

Det känns som att sprinttävlingar är accepterad bland veteranerna nu!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-10-16)  För två år sedan var intresset för sprinttävlingar väldigt litet bland veteranerna. Svårt att säga varför, men en lång tradition av klassiska tävlingar kan vara en anledning.
Nu när hösten har gjort sitt intåg på allvar och älgjakten är i full gång, så är sprinttävlingar nästan ett måste för att få till arrangemang under den här tiden. Vi har nu i år också haft många fler sprintarrangemang och intresset bland deltagarna har ökat påtagligt. Idag var vi 140 st. Inte illa efter den tröga starten vi hade för två år sedan.

Att sedan Veteran-SM 2015 går i Västmanland, gör kanske att intresset är på uppgång på allvar. Kul utveckling tycker jag.
Till dagens tävling i Västerås. En sprinttävling alltså som höll till i området Skallberget med en blandning av skog och stadsmiljö. Låter kanske inte så svårt, men det bommades hej vilt ändå. Det går fort, oavsett hur fort man springer, när kartskalan är 1:4 000. Då gäller det att hänga med. Och framför allt, att välja rätt väg. Det är just det som är problemet med sprint om man vill vara med i topp.
Det var relativt jämn spridning på deltagarna och banorna. Hela 14 st. på E-banan idag.

Det händer mycket andra roliga saker på våra tävlingar. Och sånt glädjer mig. Folk som bjuder på sig själva och håller en glad stämmning bland sina kamrater. Vad skall man säga t.ex. om Kjell Mjöberg, Hallstahammar, som kommer in i omklädningsrummer med gröna slingor i håret! Han hänger verkligen med i utvecklingen, trodde jag. Det var bara det att han hade slängt i duschshampoo i håret innan duschen och inte som jag trodde, färgat håret. Anledningen var enligt Kjell, att han oftast glömmer kvar schampoot och därför gör så!  Smart tänkt
En annan deltagare har kommit på en annan smart idè. Istället för att köpa "dubbeldusch" av schampoo som finns på marknaden, så har han två typer av schampoo, en av varje alltså, tejpat ihop flaskorna och på sätt fått "dubbeldusch"! Varför kom inte jag på den idèn? 

På bilden här bredvid kan Ni se Hans Jansson Arboga, dela ut en DVD-skiva med samlade hyllningar genom åren av jubilarer till Nils-Gunnar Karlsson från Köping.
Resultat finns upplagt nu!

Igår var Ni i trygga händer - i alla fall när det gäller stroke!

Foto: Kenneth Eneroth/BBL Foto: Kenneth Eneroth/BBL

(2014-10-10)  Köpings lasarett levererar den bästa strokevården i Sverige. I dag utnämndes lasarettet av gruppen Riksstroke.
Det är den så kallade styrgruppen för Riksstroke som varje år utser ett av landets sjukhus för "God strokevård". Priset i år går till lasarettet i Köping.

Riksstroke bildades 1994 och är ett kvalitetregister som bidrar till att hålla strokevården i landet på en hög och jämn kvalitet. I sin bedömning av kvaliteten kombinerar man en rad olika faktorer som vård och omhändertagande, boende, patientens upplevelser både under akutskedet, samt efter tre och tolv månader efter insjuknandet.

Varje år registreras 25 000 insjuknanden i registret och alla sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskedet deltar i registreringen.

Eftersom gårdagens tävling och kontroller var utplacerade kring sjukhuset, så var närheten till bra sjukvård nära. Nu vet ni att till nästa gång ni kommer till Köping, så kan ni känna er trygga och att vi tar väl hand om er.

 

En veteran tvekar sällan - inte för dåligt väder i alla fall!

Det märktes tydligt idag!!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-10-09)  Undertecknad hade utlovat hyfsat väder inför dagens tävling i Köping. Inget regn, bara lite mulet och ganska varmt. Vad blev det? Precis kl. 09.30 när första start gick, så vräkte regnet ner. Visserligen hyfsat varmt, men ändå. Så fort alla hade kommit i mål, ja det tog lite tid för vissa, så upphörde regnet. Typiskt.

När det tog lite tid, så tänkte jag på Gun Holmkvist Arboga, som var ute och rekade lite. Skulle inte fårvåna mig om Gun såg dagens reaskylt på Lindex och gjorde ett klipp där innan hon kom till mål!
Till Er som ändå kom idag, så villa jag rikta ett stor tack. "Bra jobbat" som Per Lärnström säger. Vi blev 105 deltagare trots allt. Vi som arrangör är nöjda med det. Hoppas Ni också blev det!
Nu törs man väl inte locka med bra väder i fortsättningen. Det förtroendet har jag nog förbrukat i och med dagens tävling. Jag får väl hitta på något annat nästa gång.


Händelserikt blev det i alla fall idag. Förutom dåligt väder så kunde vi erbjuda trådlös förvarning vid målet som gick direkt in i sekretariatet. Nästa gång har vi färdiga resultatlistor redan när ni kommer i mål!
Händelserikt idag blev det också för Leif Jansson, EOL, som smällde skallen i huskanten vid näst sista kontrollen så illa att han måste uppsöka sjukvården för att sy några stygn. Vi hoppas att sjukhusbesöket gick bra. Annars var banläggningen upplagd idag med tanke på sådana händelser. Leif hade bara 150 m till akutintaget på Köpings lasarett när detta hände. Fast vi hoppas slippa sådana besök i fortsättningen. Det gäller även besök nere i stan för att shoppa i samband med sprinttävlingar!

Fler händelser blev idag blev det när cermonimästaren Benkt Larsson hyllade en 80-årig veteran som nyligen fyllt år, nämligen Wincent Liljekvist, IF Rune (bilden). Vi säger GRATTIS!
Nu finns resultat upplagt.

"Driver dagg, faller regn" - men det blev knappt något regn!

(2014-10-07) Nu har hösten gjort sitt intrång på allvar. Det märktes tydligt idag när OK Tor bjöd in till tävling idag med en sprint i centrala Torshälla.
Mörkt ute, regnet hängde i luften och vinden började ruska om de gulnande löven i träden på allvar.
Det kom ändå 89 deltagare som trotsade vädret och som ville pröva på sprint idag. Eftersom det är älgjaktstider så är tätortsnära tävlingar ett måste i dessa tider. Då passar sprinttävlingar bra att arrangera. Dessutom så har sprinten blivit alltmer uppskattad hos veteranerna.

Sprinten idag var en "förlängd" sprint eftersom banlängderna låg nära det vi normalt brukar använda oss av. Nu på torsdag, när Köping-Kolsva OK arrangerar, så blir det riktiga sprintförutsättningar då banlängderna är anpassade till sprintnormen och kartan är USM-kartan som användes nyligen med skala 1:4 000.

Jag kan också meddela att vi får hela tiden in positiva nyheter för vår verksamhet nu i dagarna. Först var det nästa års Veteranresa som har fått en plats och där detaljerna kommer att utformas under hösten.

Idag fick vi även positiva nyheter när det gäller "Distriktsmatchen 2015. En klubb är beredd att ta på sig uppgiften att ha TC och lägga banor i deras regi. Vilken klubb det är och var tävlingen skall gå och hur den skall utformas nästa år, ber jag att få återkomma till längre fram när vi har mer detaljer klara.


Resultat från dagens tävling finns upplagt nu.

Det blir en veteranresa även nästa år - det blev klart idag!

(2014-10-02) Redan veckan efter årets resa till Leksand så började jag fundera över vart resan 2015 skulla gå. Det fanns flera tankar i mitt huvud, alla intressanta ur olika perspektiv. Utomlands, till Åland eller tillbaka till Leksand som blev väldigt uppskattat efter årets resa? Många frågor, många tankar!
Jag har efter semestern( vilken semester föresten!) kontaktat några tänkta platser/klubbar och alternativ för resan. Det finns flera alternativ som lockar. Vilket skulle jag välja?

Idag ringde min kontaktperson för ett alternativ för resan och meddelade att man ställer gärna upp och hjälper till med arrangemanget 2015. Vilket glädjebesked det blev för mig. Det var ett önskemål som gick i uppfyllelse. Nu kan planeringen påbörjas på allvar.

Vi är överens om huvuddragen för resan och nu skall klubben börja planera för banläggningen och övriga detaljer. Det är gott om tid, så det känns bra för att resan skall även denna gång bli lyckad!

Jag skall nu under hösten undersöka möjligheterna om vi även denna gång kan anordna en "Sommarbuffe" på lämplig plats. Bilden visar preliminärt vart två av etapperna skall gå nästa år. Jag återkommer mot årskiftet då allt beräknas vara planerat och klart.
Håll tillgodo!

Var dagens tävling den bästa i år både i terräng och banläggning!

Tjejerna hade det tungt idag!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-10-02) För ca 1 år sedan var vi på dagens plats och tävlade i Västerås SOK:s regi. Vi deltagare tyckte redan då att terrängen var fin och att vi borde komma hit fler gånger. Och så blev det också. Idag hade banläggaren Leif Zettervall hittat fantastiskt fina stråk som utgjorde underlaget för dagens banor. Personligen är jag beredd att utropa dagens tävling till den bästa i år beträffande kombinationen banläggning och terräng. Lätt för alla deltagare på alla banor att ta sig fram tack vare den flacka terrängen. Lätt att läsa kartan trots att den inte är helt perfekt, tack var den fina och öppna terrängen. Hit kommer vi gärna fler gånger!
Förra året träffade jag på en stor klunga i skogen som hade gått helt vilse. Av dom såg jag ingenting idag. Dom hittar  väl bättre därute nu!
Jag kan också konstatera att även solen har fläckar! Fråga Göran Larsson, Sala OK. Han är en av dom som vet det.
Konstaterar  också att när Karin Gustafsson inte är med, så saknas det kvinnlig fägring på A-banan. Så var det idag. Men tjejerna hade det tungt idag. Inga framskjutna placeringar bortsett från Barbro Möllberg, Arboga OK, som blev 5:a på D-banan. Anna-Karin Johansson, Vandrarringen, blev 7:a på bana B. Men det måste anses bra med tanke på det tuffa motstånd från killarna som dom har.

Det gläder mig att så många som 16 st valde E-banan idag. Det märks att den banan behövs i vår verksamhet.

Bilden: Torsten Lundh och Lars Erntsson, Västerås SOK, var några av de funktionärer som tog hand om oss deltagare vid starten.
Resultat finns upplagt.

Idag uppfanns Storkringlan utanför Södertälje!

Rena rama kringeltåget idag!

Foto:Alf Lindberg Foto:Alf Lindberg

(2014-09-30 När jag vaknade upp idag så kunde jag konstatera att första frostnatten för hösten 2014 hade gjort premiär. Den följdes av en underbar höstdag där solen värmde gott trots årstiden. Vad kan då passa bättre än att åka till Södertälje(Bastmora) och smygträna lite inför helgens stora begivelse, nämligen Oktoberracet utanför Enköping. Där finns många av de bästa i min klass. En av de bästa är Hans-Ove Eriksson, Nyköping. Förmodligen för svår att slå. Men jag vill gärna ha revanch på Anders Gärderud som slog mig med 9 sekunder senast utanför Katrineholm.

Fast det det blev ingen bra dag i skogen för mig. Visserligen är Södertälje "Kringelstaden" men det betyder ju inte att man måste göra en massa "kringlor" i skogen. Och det var precis det jag gjorde idag. "Storkringlan" uppfanns redan vid första kontrollen och sedan följde en massa "småkringlor" runt hela banan. Insåg snart att detta fick bli en motionsrunda under en fin dag i skogen som enda behållning.

Fast dagen var inte helt förstörd trots allt. Vid ett besök i Södertälje centrum efter tävlingen, så hittade jag raggmunk med fläsk på menyn vid restaurang Kringlan. Ytterligare en kringla alltså!En trots allt, fin avslutning på denna utflykt blev det.

Andra som njöt av den vackra höstdagen och dröjde sig kvar länge på tävlingsplatsen, var Kristina och Rolf Skoglund(bilden). Rolf hittade endast två kringlor i skogen idag. Vart har han varit? Rolf kan inte varit där jag var, för där drällde det av "kringlor"!
Tack för idag!
 

Idag blev det ytterligare fyra guld till Mälardalen på Veteran-SM!

4 guld och 1 silver blev dagens skörd!

(2014-09-28 Det blev 4 guld idag till Mälardalen när långdistansens diciplin avgjordes på Veteran-SM i Söderhamn.
I klassen D65 tog Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL, en ny seger idag och kan packa ner två guld i baggaget när hon reser hem.

En som också tog guld igår i H80 var Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OL, som klämde till med en ny seger idag. Så även han har ett tungt baggage att ta hem till Södertälje. 

Jag hade stora förhoppningar på Kenneth Johansson, EOL igår i klassen H65 som tyvärr inte kunde infrias. Kenneth kände nog på sig det. Så idag klämde han till med ett perfekt lopp och tog hem segern i klassen.

En ung senior, Inger Onsbring, EOL ville inte vara sämre idag och även klämde till med ett guld idag i klassen D60.

Kuno Österlund, Västerås SOK var säkert väldigt missnöjd med gårdagen och även han ville visa att han minsann kan när det gäller. Tog hem andra platsen och ett silver idag. Skön revanch kan man tänka.
Sammantaget kan vi räkna ihop 6 guld, 2 silver och 1 brons till Mälardalen. Vi säger GRATTIS till alla medaljörerna!

Bilden: Fr.vänster, Göran Larsson, SNO, Karin Gustafsson, SMOL, och Kenneth Johansson EOL.

Två guld idag på Veteran-SM i Söderhamn till Mälardalen!

2 guld, 1 silver och 1 brons blev dagens skörd!

(2014-09-27 Det blev två guld idag till Mälardalen när medeldistansens diciplin avgjordes på Veteran-SM i Söderhamn.
I klassen D65 vår egen suveräna tjej, Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL, som övertygande tog hem segern och guldet. Inga Johansson, Nyköpings OK, blev 9:a i klassen.

I H80 hade Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OL, pressen på sig att försvara segern från i fjol, och han lyckades med den äran. Nytt guld igen! Bra jobbat Göran!

I H70 lyckades Ragnar Eriksson, OK Hedströmmen, ta hem en silvermedalj i klassen inte långt efter segraren Björn Linnersjö.

En bronsplats blev det för Nils-Gunnar Karlsson, KKOK, när han blev 3:a i klassen H85.

I H65 lyckades inte Kenneth Johansson, EOL, att komma på pallen. Han blev 6:a.
I D70 får Anita Johansson, OKT en ny chans imorgon.
Vårt stora hopp i H75, Kuno Österlund VSOK, hade ingen bra dag idag. Felstämplad! Även här blir det revanch i morgon.

Bilden: Fr.vänster, Karin Gustafsson och Göran Larsson. 
Vi önskar alla våra lokala deltagare på Veteran-SM lycka till på morgondagens långdistans!

Idag var det många svåra vägval - även utanför skogen!

Redan på väg till Kjula!

(2014-09-25 På väg i bilen till dagens tävling uppstod första vägvalet. Skall vi åka till tävlingen i Örebro istället?. Anledningen till tanken var att åt det hållet såg vädret betydligt bättre ut än mot Kjula, där regnet hängde i luften. Fast det kom inte många droppar ändå. Skönt.
Självklart åkte vi till Kjula.
Fast vi undrade på väg fram till tävlingen om redan anlända deltagare hade råkat i slagsmål vid någon kontroll. Fyra polisbilar i full fart kör om oss och svänger sedan av mot flygplatsen. Det var inte oss dom sökte, den här gången i alla fall!

Våra arrangemang har en stadig kundkrets tydligen. Idag 160 deltagare. Så vi ligger i dom trakterna hela tiden men några variationer bara.
Vad säger vi om dagens terräng då? Jag ger MVG hela vägen utom hygget vi gick över som var tungt. På väg till min 3:a över hygget som kände jag igen mig. Här har jag passerat förr, fast då var det torrare. Jag gillar den här karttypen. Den är lätt att "läsa av" även i fart. Fast det är just farten man skall se upp med. Lätt att slinka förbi en kontroll om man inte hänger med!

Nu har Södermanland haffat en tävlande från Västmanland. Dom börjar kanske bli oroliga för att vi slår dom i nästa distriktsmatch! Det är Jörgen Bergström från Norberg som kommer att tävla för Kjula IF nästa år. Familjeskäl sägs det. Men jag är inte säker på det.
Då kanske vi kan be Kjell Blomberg att flytta till Kungsör så han tävlar för Västmanland då! Bytt, bytt kommer aldrig igen.....

Ett kärt återseende var att Tommy Thunberg, Västerås SOK(främst på bilden) har börjat hänga med på våra tävlingar. Där finns lång tradition  av orientering i familjen. Tommys pappa var en eldsjäl inom orienteringen i Västerås och duktig orienterare. Tommy har också fina meriter från förr. Men Tommy, dom kan du inte leva på nu, för i det här gänget är det tufft i de olika klasserna. Upp till bevis! Kul att du är med och ditt glada hjärta.
Resultat finns upplagt nu

Det blev en blodig tillställning i Kungsör idag!

Moderat inslag på kartan idag!

(2014-09-18) Dimman låg tät redan vid avfärden hemifrån och inte blev det bättre när man närmade sig Kungsör och Lockmoragården. Bitvis var dimman riktigt tät. Solen orkade inte klara av dimman idag.
Det blev inte någon "stenkoll" idag på kontrollerna, och då menar jag inte om man bommade eller inte. Det jag hade i åtanke var en annan tävling då IF Rune bara hade stenar som kontrollpunkter. Så icke idag. Terrängen vid Lockmora är verkligen skiftande. Från lättlöpta partier till mindre framkomlig terräng. Det man lätt glömmer bort är den kupering som finns i området. Det fick vi alla pröva på idag.

Jag vet inte om arrangören tyckte synd om moderaternas dåliga valresultat i helgen och på sätt ville uttrycka sitt medlidande med dom, eftersom banpåtrycket var i kraftig blått idag! Men det gick bra det med.

Värre var det med dagens skador. Inga-Britt Malm kom tillbaka med blodig karta och ett mindre skärsår. Mer dramatiskt var det med Sven-Erik Kåberg som föll handlöst mot en sten och slog upp ett rejält sår i ansiktet som fick sys på distriktsläkarstationen i Kungsör. Och jag som nyss skröt om hur få skador vi har inom veteranorienteringen!

Något som gladde oss idag var att Hans-Erik Hansson gick runt E-banan idag. Hans-Erik drabbades för några år sedan av en stroke och har sedan varit kovalesent en lång tid. Nu känner han sig så pass bra att tog rullatorn och gick runt en bana. Han är fortfarande inte helt återställd men han har sitt fantastiska glada humör helt i behåll. Välkommen in i gänget igen, Hans-Erik!
Resultatet för de 169 deltagarna finns upplagt nu.
 

En tisdag i Södermanland - kan det bli bättre än så här?

(2014-09-16) Vilken dag! Drygt 20 grader varmt, sol som värmde, inga flugor och mygg, fantastisk skog och fina banor. Vad mer kan man begära!
På väg till tävlingen så tog det tid på skogsbilvägarna innan man var framme vid TC. Kändes nästan som man var på väg till Trosa, "världens ände"!
Det var nog få av dagens 153 deltagare som kunde klaga idag. Möjligen att några tyckte det var svårt orienteringsmässigt eftersom terrängen är som den är. Men just det var tjusningen idag. Riktig mästerskapsterräng. Och det passade bra när "Sörmlands OL:s veteraner" hade mästerskapstävling idag.
Det var enklare att hitta kontroller idag än kantareller. Tur var väl det. Annars hade man varit kvar i skogen än.

Jag brukar tänka ibland på olycksrisken på våra tävlingar. Det händer sällan trots att vi är så många varje vecka som tävlar, att någon skadar sig allvarligt. Men idag hände det. Det var Greger Wedin från Södertälje som hade oturen att slå i benet i en sten och fick ett sår som måste sys med ganska många stygn. Han såg glad ut ändå. Det är bra det, för på torsdag är det ny tävling!

Ett stort tack till IK Standard för dagens arrangemang. Ett speciellt tack till Kjell Blomberg som fick ta bilen och samla upp kringspridda deltagare på skogsbilvägarna.

Hur gick det i Mästerskapstävlingen? Jo, så här:
Översta bilden från vänster: D65 Inga Johansson Nyköpings OK, D70 Inger Hellkvist Nyköpings OK och D60 Kerstin Palm Kjula IF. Saknas på bilden gör Solveig Dillman Hammarby IF OL i klassen D75 och Els-Marie Lundkvist OK Nalle i D80.
Undre bilden från vänster: H80 Göran Larsson Södertälje-Nykvarn OL, H75 Curt Thorèn Nyköpings OK, H70 Jerry Holm Eskilstuna OL, H65 Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK och H60 Arne Holmberg OK Tor. Saknas på bilden gör Stig Olby Åkers IF i klassen H85.

Arboga OK tog hem två klassegrar idag vid Åsborgen!

Solen lyser även på Åsborgen!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-09-11) När Ärla IF bjöd in till tävling idag så var det inte bara den nya upprustade stugan fick till bjuds, utan även underbart höstväder med fin terräng och banor.
Drygt 170 deltagare var ivriga att komma iväg vid starten  nära Bäcktorpet. Här har vi varit förut(var har inte veteranerna varit tidigare?) och då som nu, bjöds på fin terräng med dessa fina lättlästa höjder som bra inläsningspunkter.
Håkan Söderkvist, Arboga OK och Barbro Möllberg, samma klubb, tog varsin klasseger. Håkan på bana B och Barbro på bana C. Håkan är på uppgång nu. Han har flyttat fram sina positioner stegvis och snart klämmer han till med en A-bana. Barbro har aldrig haft någon svacka som vi övriga, utan går rakt och jämnt genom skogen. Det lönar sig tydligen. Varför kan vi andra inte lära oss av henne?
Förutom att vi andra har gått kontrakurs, inte sett kontrollen, missat stigen(ja, tusen ursäkter) så är vi nog överlag nöjda idag. En litet påpekande kommer dock från deltagare på E-banan som tyckte den var lite för svår/jobbig idag. Kanske något att tänka på för kommande arrangörer! 
En liten påminnelse; Glöm inte bort att i samband med IK Standards tävling den 16 september, så är det också mästerskap för "Sörmlands OL-veteraner". Läs mer i inbjudan.
Efterlysning! Leif Thorsson har en upphittad tumkompass efter OK Grips tävling i tisdags. Kontakta honom för mer info!

Ni som saknade Kuno Österlund, Västerås SOK idag, skall veta att Kuno avstod att tävla idag p.g.a. hans livskamrat och hustru Ruth, gick bort i veckan. Vi tänker på Dig Kuno. Kuno har önskat meddela detta till Er alla på detta sätt.

Gammal karta i ny tappning när OK Grip hade tävling idag!

Det var lågt i tak i antikens bussgarage!

Foto: Alf Lindberg Foto: Alf Lindberg

(2014-09-09) Banläggaren(bilden) Leif Thorsson hade utlovat en spektaktulär kontroll inför dagens tävling utanför Mariefred. Och det blev det också. Näst sista kontrollen, ett klippöverhäng som kunde liknas av grotta, var målet för alla 118 deltagarna. Men det var lika lågt i tak som i ett telefonföretags reklamslogan. Några av deltagarna glömde bort takhöjden efter stämplingen, vilket orsakade en del bulor i huvudet. Det är smällar man får ta.

Inkedningsvis och avslutningsvis var det väldigt stenigt i botten i kombination av regn natten innan, vilket gjorde att farten dämpades betydligt. Inga andra skador lyckligtvis än några bulor i skallen på några deltagare efter besöket i grottan. Blir det "hjälm på" nästa gång måntro?

Vi misstänker att OK Grip hade mutat SMHI eftersom solen värmde deltagarna gott efter avslutad tävling. Enligt uppgift så lär det ha regnat i stora delar av landet i övrigt.

En annan intressant sak idag var kartan. Banläggningen var gjord på det gamla kartmaterialet. Efter det så hade man laserscannat området och ritat om en del detaljer. Skillnade blir förvånansvärt stor när man betraktar båda kartorna samtidigt. Jag fick med mig kartor av båda sorterna från Leif Thorsson som jag har för avsikt att lägga ut på hemsidan senare idag under länken "kartor" för betraktelse. Gå gärna in där sen och studera dagens tävling/karta. 
Rolf Bladh, Nyköping tog fram mobilkameran och tog några bilder från "grottan" idag.

Den som väntar på något gott, får en belöning!

Weine Johansson, Berit Gustafsson och Stig Gustafsson njuter av miljön vid Fiskkraken Weine Johansson, Berit Gustafsson och Stig Gustafsson njuter av miljön vid Fiskkraken

(2014-09-04) Det blev en orolig väntan vid målet idag. Två deltagare dröjde sig kvar längre än normalt i skogen idag och orsakade lite oro vid målet. Den ena var Roland Sturk, Västerås som till sist ringde tävlingsledningen och meddelade att han var på väg tillbaka med en privatbilist efter att ha gått kontrakurs. Den andra var Lars Gustavsson, Strängnäs som med ett glatt humör äntligen dök upp vid målet efter att han haft lite problem med några kontroller. Han fick applåder och en stor kram av hustrun. Det känns bra att alla deltagare kommer välbehållna tillbaka igen. Att vi alla nån gång tar god tid på oss, gör inget. Bara att ingen skadar sig. Ni som har möjlighet, tag med er en mobil när ni tävlar. Allt blir så mycket lättare för arrangören om det händer något.

Vandrarringen bjöd in till sin klubbstuga idag vid sjön Fiskkraken som visade sig på sin bästa sida. Ett fantatiskt fint väder med blandskog som förutsättning för alla banor idag, och alla välbehållna tillbaka. Vad mer kan man begära?
Vi saknade en deltagare från Eskilstunatrakten som enligt uppgift var till tandläkaren idag för att dra ut en visdomstand. Reflektionen från övriga deltagare över det var om det kunde stämma. Var det möjligen inte en mjölktand? Eller fanns det fortfarande "visdom" kvar! Fortsättning följer.....

En riktig veteran i detta sammanhang, är Tage Johansson från Västerås. Han berättade idag att man 1986 höll på att renovera ett uthus vid Fiskkraken genom att dra ut gamla spikar ur bräderna. Tage och några kompisar hjälpte till då varpå arbetsledaren, Olle Bergman plötsligt sa; "Till det här jobbet skulle vi haft lite sämre folk"! Det är väl ett gott betyg om något!

Resultat finns upplagt nu.

 

Se filmen om veteranernas riktiga veteran - Rune Haraldsson 96 år!

Foto O-Ringen Foto O-Ringen

(2014-09-06) Rune Haraldsson, där man kan tala om en riktig veteran. Han är 96 år, har varit pensionär i 35 år och är med och orienterar fortfarande. Senast på O-Ringen i Skåne.

Se den fina filmen om honom och hans ödmjuka inställningen till sin omgivning och orienteringen genom att klicka på bilden.

Bra terräng-bra banor-bra väder-bra jobbat OK Tjärnen!

(2014-09-02) Det blev bättre än jag trodde idag. Fantastiskt fin terräng, lättläst karta och ett underbart väder, gjorde att man känner sig nöjd med utflykten till Johannislund idag.
Stället kändes bekant när man svängde in på grusvägen och möttes av ett gult hus. Visst ja, här var vi för några år sedan, fast då med banorna lite längre nordväst ut.
OK Tjärnen är som förening ganska små men gör ett stort jobb. Och då tänker jag inte bara på "äggmackorna" som vi brukar få när vi kommer på besök.

Kjell Blomberg var båda glad och besviken idag. Besviken för att arrangören hade skrivit ut resultatlistorna "liggandes" vilket innebar att Kjell hamnade på sidan två. Å andra sidan gladdes han över det ändå, för då hamnade han nämligen först på sidan två. Viktigt att arrangören skriver ut på rätt sätt ur deltagarnas perspektiv kan man tycka.

Först in till mål idag var Lars Petterssson(bilden) från OK Nalle.

140 deltagare på en tisdag är inte illa. Resultat finns upplagt nu.

Nu är det officiellt - Veteran-RM blir Veteran-SM!

(2014-09-03) Årets förbundsmöte beslutade att Veteran-RM ändrar namn till Veteran-SM, men att tävlingen ligger kvar på samma kvalitetsnivå. På styrelsens möte nu i september kommer formerna för tävlingen att beslutas.
Till styrelsemötet i mitten av september har en arbetsgrupp via e-postväxling tagit fram ett förslag för framtidens Veteran-SM. I gruppen ingick distrikt som motionerat om namnbytet samt kommande års arrangörer. Förutom namnbytet från Veteran-RM till Veteran-SM består förslaget i en komplettering av veteranhelgen med vartannat år sprint, vartannat år natt. - Förutsatt att styrelsen går på arbetsgruppens förslag innebär det att Veteran-SM-helgen avgörs vartannat år med sprint, medel, lång och vartannat år med natt, medel, lång. Även regler och anvisningar kommer att beslutas på styrelsemötet, säger Niklas Wrane, ansvarig för tävlingsfrågor på Svenska Orienteringsförbundet ihop med Tommy Eriksson.
Namnändring redan i år
Söderhamns OK, årets arrangörer av tävlingarna och även tillhörande ett av de motionerande distrikten (Hälsinglands OF), har inkommit med önskemål om att redan i år få ändra namnet från RM till SM.
- Eftersom tävlingen, enligt förbundsmötet, fortsatt ska tillhöra samma kvalitetsnivå som tidigare såg styrelsen inga problem med att göra en sådan namnändring och gå arrangören till mötes. Bokstaven "R" är därför uppdaterad i Eventor för både medel- och långdistansen.
Den kvalitetsnivå som nämns är nivå 3 (av 5) enligt reglerna. Till denna nivå hör idag nationella tävlingar och de flesta distriktsmästerskapen.

Årets arrangörer inbjuder också till ett en sprint som får inleda helgen på fredagen. Den har fått namnet Veteransprinten, men har ingen officiell Veteran-SM-status.

Att en veterantävling skulle innebära årets första bad!

Men idag hade tjejerna det tungt i skogen!

(2014-08-28) Jag älskar den här årstiden. Soligt, varmt men ändå bara så skönt i luften och det känns lätt att springa också. Oftast i alla fall.
Idag var det inget undantag. Södertälje IF bjöd in till tävling i en underbar höstdag med samling kring Malmsjön strax utanför Söderälje. Precis som alla torsdagar med tävling och kaffe och mackor som belöning vid målet. Enda skillnaden var att man inte hade dusch, utan man erbjöd deltagarrna ekologiskt bad i Malmsjön. Och det var här jag begick min badpremiär för detta år. Det var lagom kallt men solen värmde den spröda kroppen ända in i själen!

Förutom Inga Johansson från Nyköping, så hade våra tjejer det lite tungt i skogen idag. Inga hade en framskjuten placering på B-banan. Annars var det lite skralt på de övriga banorna.
Jag är lite fundersam över att ingen på E-banan klarade av den!

Någon frågde mig hur jag upplevde terrängen idag. Precis som hemma. Typisk västmanlandsterräng!
Jag är ganska nöjd över min lopp idag. Ändå fick jag sitta i baksätet på väg hem. Men det har förhoppningsvis andra orsaker. Jag vet någon idag som inte bara borde sitta i baksätet, utan helst sköta släpkärran där bak!

Jag ser fram mot söndagens tävling i Mariefred då Kuno Österlund från Västerås har anmält sig i klassen H65(han springer normalt i H75) då han och jag kommer få en rejäl fight. Tar Kuno t.o.m. Hans-Ove Eriksson på söndag?

Södertäljegänget missade bästa kontrollen idag!

Men banläggartjejerna fick en fullträff!

(2014-08-26) Jag återkommer om Södertäljegängets fadäs längre fram. Först till dagens huvudmål, nämligen Nyköping OK:s tävling idag. Jag upptäcker vid framkomsten att här har jag varit tidigare, nämligen för två år sedan. Men av terrängen minns jag inget. Måste vara åldern!
Det var(tror jag) premiär för två kvinnliga banläggare vid en veterantävling. Och jag blev snart påmind om den fina terräng som fanns idag. Helt underbart med rejäla och lättlästa höjder som varvades med sänkor mellanåt. Lättläst karta gjorde inte saken sämre. Tjejerna hade letat på fina kontrollpunkter som möjligjorde bra och lättlöpt mellan kontrollerna. Jag anar en viss skillnad mellan kvinnliga och manliga banläggare här. Hade det varit en man som lagt banorna, så är jag övertygad om att han åtminstone vid en eller flera kontroller, hade letat på något grötigt område med ett leende på läpparna. Nu blev det inte så. Tack tjejer. Det här får Ni göra fler gånger.

Det kom 84 deltagare idag. Lite synd när det bjöds på fin tävling. Regnet som kom mot slutet, bidrog säkert att flera avstod idag.
Själv är jag nöjd idag. Visserligen en mindre sväng på nionde kontrollen. Men värst var nog att jag släppte kartkontakten helt till sista och sprang ut snett vilket gjorde att jag tappade ca 3 min där. Där rök kanske den segern! Det gör inget. Det är värre att jag sprang om Kjell Blomberg vid åttonde kontrollen och han är ändå före mig i mål! Bra jobbat Kjell!

Så var det där med "Södertäljegänget" som missade bästa kontrollen idag. Nämligen raggmugg med fläsk som serverades på en restaurang i Nyköping efteråt. Om jag missade sista kontrollen idag, så gör det inget. Jag fick in en "fullträff" efteråt. Jag får nog lägga mig på soffan nu och smälta raggmunken!

Den karta/bana jag sprang på finns inritad under länken "Kartor"
Under länken "Bilder" hittar Ni fantastiskt fina bilder tagna av Rolf Bladh, Nyköping från tävlingen

Bilden: Banläggarna idag, Inga Johansson och Inger Hellkvist. Bilden under är Södertäljegänget miss idag!

När siste deltagaren åkte hem kom regnet!

(2014-08-21) Ibland har man tur. Och det hade vi i Köping-Kolsva OK när dagens tävling skulle arrangeras vid Tränstagården. Det fanns en hotbild dagen innan om eventuellt regn, men det höll sig borta under hela tävlingen.
Skall man tro flera av deltagarna, och det skall man, så var dagens banor och terräng uppskattat. Mjuk fin mossa i botten och fin öppen sikt, gjorde att de flesta hade en fin dag i skogen. Flera tyckte också att vi skulle återkomma till området igen. Vi får se!

På A-banan fick Kurt-Håkan Andersson OK Tor en fullträff. Lyckades besegra både Göran Larsson och Kuno Österlund. Fast det var tätt där. På B-banan blev det klubbfight mellan Nils-Erik Eriksson Sala OK och Britt Eriksson i samma klubb. Endast 47 sekunder bakom var Britt.
På bana C var det ännu jämnare och även här mellan två klubbkamrater. Ingemar Jonsson Hallstahammars OK var endast 21 sekunder före klubbkamraten Karl-Axel Stjernström.
Så jämnt det kan bli var det på bana D där Bengt Dagemark Ärla IF slog kamraten från grannklubben Kjula IF, Anders Johansson med endast 2 sekunder.
På bana E kan Gunnar Lord från Arboga OK stoltsera med en klar seger. Nämnas kan här apropå E-banan som infördes förra året, att den verkar vara uppskattad bland våra deltagare. Idag var det 9 stycken som startade. Den fyller ett behov tydlingen.

Men dagens stora hjälte är ändå vår jubilar, Sten Nordgren Arboga som i dagarna har fyllt 80 år. Alltid glad i sinnet och sprider värme vart han än går bland kamraterna. Ni kanske inte känner igen honom riktigt på bild trots att han förekommer här i december varje. Han extraknäcker nämligen som Lucia när Arboga OK har avslutning i december.
Han uppvaktades idag av alla deltagarna genom Benkt Larsson som läste upp en dikt och överräckte blommor. Självklart fick han en sång också att nynna på vägen hem till Arboga.
Resultat finns upplagt nu. Nämnas kan också att vi blev 171 deltagare idag.
Tack alla Ni som kom!

Nu är Greger Wedin äntligen på rätt spår igen!

(2014-08-19) Inledningen på dagens tävling i Hällberga började inte bra. Kraftigt regn på vägen dit. Men så väl framme så sken solen upp och det blev hyfsat bra väder ändå. Kul för de 120 deltagarna som även bjöds på överaskande fin terräng i Hällberga.
För något år sedan så var arrangören nöjd om det kom ca 60-70 deltagare på en tisdagstävling. Idag klart över 100, vilket verkar hålla i sig. Inte illa!

Så var det här med Greger Wedin i SNO. Som arrangör på en tävling brukar man sätta upp glada och ledsna gubbar i skogen för inskolningsklasserna. Jag tror dom kan sluta med det och istället sätta upp dessa för klasserna +65. Ibland känns det som det verkligen skulle behövas för att leda oss in på rätt spår igen. Visserligen träffar man ofta på "ledsna" gubbar i skogen, men det beror på att dom missar, och sådana har man inte mycket nytta av.
Greger Wedin stämplade fel på distriktsmatchen förra veckan, och av den anledningen så föreslog jag att man istället för kodsiffror, skulle markera kontrollerna med djursymboler istället. Jag menar, man ju knappast ta fel på en elefant och en kanin. Eller!
Men idag fick Greger till det. Godkänd, trots uteblivna djursymboler. Grattis Greger!
Å andra sidan när man ser Greger på bilden, så verkar han mest förvånad. Är jag verkligen godkänd idag? Det är du Greger. Och placering 11:e plats fick du. Bra jobbat!

Tävlingen finns nu upplagd i Mapandcoach. Rita gärna in din bana eller titta på hur dom andra banorna såg ut.
 

Bertil Norman - en legend inom orienteringssporten!

(2014-08-16) Så dök han då upp igen på en veterantävling. En legend inom orienteringssporten, nämligen Bertil Norman, IFK Hedemora. Den här gången tog han sig ner från Hedemora till Fellingsbro och distriktsmatchen.
Det är så roligt att få en pratstund med Bertil. Han är fortfarande ung, bara 85 år, men så vital i kropp och själ. Han håller nog inte med om att kroppen är helt vital, men glimten i ögat visar att här finns gott om utrymme för humor och snabba svar. Dettta trots att han har varit kommunalanställd! Ja, så säger Bertil när jag vill ta en bild av honom.
När jag googlade på Bertil efter hans meriter inom orienteringen så blev listan lång. Den är inte bara lång, den är beundransvärd. Högst upp på listan kan man se ett stafettguld 1966 i Finland. Därefter så radas medaljerna upp. När jag frågar honom om hur många KM-tecken han har, så blir svaret: "Så långt kan jag inte räkna idag"!
På distriktsmatchen blev Bertil 4:a i sin klass.

Vi hoppas alla att vi får behålla vår hälsa upp i åren, men framför allt, precis som Bertil och många andra veteraner, glimten i ögat och förmågan att sprida glädje bland alla våra kamrater.

Klicka på bilden så kan ni se meritlistan bättre.
 

Södermanland vann distriktsmatchen 2014 - om än knappt!

(2014-08-14) Nu är det avgjort vilket distrikt som är bäst. Det blev Södermanland. Vi säger grattis! Dock skall det kontrollräknas senare ikväll för att säkerställa resultatet.
Kampen i distrikstmatchen är alltså avgjord. Och inledningen började bra. Mycket folk föranmälda, 454 st, och med anmälningar även på plats, så blev det till slut 475 deltagare. Ett fantastiskt resultat.
Dessutom så var det perfekt väder att tävla i. Sol med växlande molnighet. Visserligen föll det ett litet duggregn i skogen mot slutet, men det var bara skönt.
Ännu har inte alla intryck tagits in, men det känns som arrangemanget är lyckat. En stor eloge till Fellingsbro GOIF som lagt ner ett otroligt jobb på detta arrangemang. Sammantaget så var det bättre än många nationella tävlingar.
Och vad jag kunde höra, så var det bara lovord över terrängen, kartan och banläggningen. Bara en sådan detalj att det fanns en handikappsramp till toan på TC, är ett gott betyg.

Hur gick det då? Södermanland 1:a med 161 poäng. Västergötland 2:a med 158 poäng. Västmanland med 146. Örebro Län med 100 poäng och Dalarna med 85 poäng. Reservation för kontrollräkningen senare ikväll.
Det var alltså mycket jämnt mellan Södermanland och Västergötland. Vi tackar alla deltagare, funktionärer och övriga som har gjort detta arrangemang till den framgång det blev idag. Redan nu kommer tankarna. Vad gör vi 2015? Blir det en ny kamp? var i så fall och hur?.
Det finns redan en fundering kring detta som vi ber att få återkomma till. Det blir möjligen ett enkätundersökning senare under hösten här om denna frågeställning!

Ni som har tagit bilder idag, mejla gärna dom för publicering här på hemsidan till mig: alf.lindberg@koping.net
Det har upphittats ett par glasögon idag som kan återfås om du kontaktar Alf på 076-10 40 961.

Har du synpunkter på tävlingen idag, hör gärna av dig och berätta. Det kan vara kul saker, beröm eller kritik, som vi kan återge här.
Än en gång, tack för idag!
 

Riktigt trevliga banor som Arboga bjöd på idag!

(2014-08-07) Nu har det hänt det som jag inte trodde var möjligt, nämligen att jag var först ut i skogen idag i Arboga och även först i mål. Men så kan det gå när man har andra mötet inbokade samma förmiddag.
Faktiskt rätt skön på morgonen vid starten. Lagom varmt och inga andra "störande" moment innan start. Fast det började inget vidare ändå.
Jag såg att till första var det en kortsträcka men hajade till när jag såg "långsträckan" till andra. Så upptagen av att läsa in den att jag direkt sprang kontrakurs vid starten. Korrigerade det, men för sent och snett att det rann iväg flera minuter i onödan. Därefter gick det bra. Det var kanske tur det. För om jag hade missat mer än 5-10 min därefter så hade min andra aktivitet idag blivit ett problem.
Trots att man har avverkat mycket skog i området, så blev det en fin orienteringsbana i bra terräng. Jag  vet att även B-banan var uppskattad idag och hoppas att övriga banor hade det lika bra idag!

Eftersom jag var tvungen att sticka innan tävlingen knappt startat, så har jag inga resultat att redovisa just nu. Jag inväntar resultaten under eftermiddagen från Arboga.
Resultat har kommit nu.

Bilden: Banläggaren Göran Janzon tillsammans med startpersonalen Håkan Söderkvist och Per-Ivar Möllberg.
Foto: Hans Jansson

God uppslutning när höstsäsongen inleddes utanför Solbacka!

Riktigt svalt och skönt idag - endast 25 grader varmt!

(2014-08-05) För många veteraner har det varit ett långt uppehåll under sommaren med underbart väder, avkoppling och kanske en del bad också.
Därför var det inte så förvånande att så många som 98 deltagare kom till start första tävlingsdagen på höstsäsongen. Känns lite trist att säga "höstsäsong" när det fortfarande finna många sköna sommardagar kvar.
Det låg ett tunt molntäcke över tävlingsområdet, vilket gjorde att det kändes behagligt vid starten. Under loppet kom den tryckande värmen smygande och det var ganska tungt mot slutet.
Skogen vi höll till i var gammal SM-terräng och även Tio-Mila har arrangerats här vid två tillfällen. Terrängen var bitvis riktigt fin och öppen, blandad med några tunga partier av blåmossar. Helt okej i mitt tycke. Långa banan hade hela 15 kontroller. Trötthet och värmen gjorde att man missade på slutet. Men man blir imponerad av dagens segrare på A-banan, Annica Gustafsson, IFK Lidingö som bara hade göra 38 minuter på den banan. Men så tillhör hon också landgslagseliten.

Bilden: Dagens båda banläggare, Thorleif Karlsson och Nils Stenberg. 

Semestern är över - på tisdag är det som vanligt igen för veteranerna!

(2014-08-03) När nu semestern är över för alla som skall till sina vanliga jobb, så på tisdag är det dags att "gå till jobbet" igen för alla veteranorienterare. Fast vi har ett mer roligare "jobb" att gå till. Då startar nämligen höstens tävlingsprogram. Först ut att arrangera är OK 65 Stjärnhov. Det blir spännande fin "sörmlandsterräng" i kombination av vackert väder. Vad mer kan man begära på en premiär?
Därefter på torsdag bjuder Arboga OK in till kamp strax väster om Arboga.
Det känns att efter den här fantastiskt fina sommaren, är alla säkert väldigt uppvilade och laddade inför höstsäsongen. Det kanske t.om. blir deltagarrekord i veckan?

Vi hälsar alla välkomna till en rolig och spännande höstsäsong!

Man skall aldrig ge upp - speciellt när det gäller statusen för veteranerna!

(2014-07-28) Nu har det hänt det som många har tvivlat på. Veteranorienteringen har fått SM-status på sina tävlingar. Det har under många år diskuterats på förbundsmötena om veteranerna skulle tillåtas ha SM-status istället för RM-status på sina tävlingar. Frågan har stötts och blötts många gånger och oviljan att ändra statusen har varit stor. Det har framförts många olika argument mot detta, men till slut så har förnuftet vunnit. Det är självklart att veteranerna skall ha SM-status på sina arrangemang och nu är vi där.

Ett stort tack till alla som har arbetat för den här förändringen under många år. Nu blir det förhoppningsvis ett större intressse bland deltagarna för arrangemanget. Inte bara det. För kommande arrangörer blir det också lättare att marknadsföra tävlingen mot kommunerna och sponsorerna. En "win/win" situation med andra ord.

Årtes Veteran-SM går utanför Söderhamn 26-28 september som inleds med en sprint på fredagen som det dock inte är SM-status på.

Grattis Karin Gustafsson och Göran Larsson som vann på O-Ringen!

(2014-07-25) Först ett stort grattis till Karin Gustafsson SMOL och Göran Larsson SNO som med bravur tog hem varsin klasseger när O-Ringen 2014 avslutades på Ravlunda skjutfält. Karin i klassen D65 med en marginal på 15 minuter före tvåan. I samma klass placerade sig Britt Eriksson SOK som 3:a. Göran var inte mycket sämre han. Hela 8 minuter tillgodo på tvåan. I samma klass blev Alf Lundkvist OKT 4:a.

En stekande sol lyste ombarmhärtigt över skjutfältet och inte ett träd fanns att uppbringa för lite skugga. Det blev en tuff föreställning för de flesta idag. Värst blev det för klasserna som hade sen start och temperaturen låg kring 30 grader (i skuggan)!
Men avslutning blev fantastiskt fin. Rejäl bokskog, snabblöpt i mån det gick p.g.a. värme och en hel veckas tävlande. Jag tror att alla åker hem med ett fint minne över O-Ringen 2014 i Skåne!

Det fanns några till från regionen som hade framskjutna placeringar sista dagen. I H75 Kjell Mjöberg som blev 7:a. I H70 gick Rolf Skoglund Hellas, om Per-Ivar Möllberg AOK på sista etappen och blev 4:a. Per-Ivar blev 7:a.
I D80 Gun Helmersson Lindebygdens OK, som blev 3:a i klassen. I D75 Asta Sjöberg, även hon från Lindebygdens OK, 2:a i klassen med Maud Bengtsson SOK som 9:a. i D70 Evy Nord SIF som blev 5:a i sin klass.
Avslutningsvis kan nämnas att redaktören lyckades ta två placeringar sista dagen och blev 11:a till slut. Här var Sven-Olov Viklund AOK, på 19:e plats.

Bilden visar vägen upp från parkeringen till Arenan sista etappen som var belägen på en höjd med utsikt över havet. Karin och Göran stoltserar med den äran.

Karin Gustafsson SMOL och Göran Larsson SNO har bästa tänkbara läge inför jaktstarten imorgon på O-Ringen!

(2014-07-24) Återigen en varm dag på fjärde etappen när den skulle avgöras strax utanför Sölvsborg. Redan vid niotiden stod temperaturmätaren på ca 25 grader. Man börjar vänja sig vid värmen nu.
En etapp som började med plottrig terräng och stenbundet  på marken. Fast kuperingen var mycket snällare än de två inledande etapperna. Andra halvan av banorna gick på sluttningsterräng med underbar bokskog som inramning.Så här gick det undan i de flesta klasserna.
Hur är då läget inför avslutande jaktstarten imorgon för våra regionsdeltagare?

I D65 har Karin Gustafsson, SMOL, verkligen ett kalasläge med ett försprång på hela 18 minuter när hon ger sig ut. Tvåan i klassen, Britt Eriksson, SOK, får svårt att nå Karin. Inga Johansson, NOK, går ut som 7:a i klassen.
I D75 ligger Maud Bengtsson, SOK, 10:a inför jaktstarten. I H85 försvann Lennart Öberg, VSOK, tack vare en felstämpling.
En annan som har ett kalasläge inför morgondagen är Göran Larsson, SNO, som går ut först med ett försprång på 14 minuter. Trea i den klassen är Alf Lundkvist, OKT.
Förra årets vinnare i H70, Per-Ivar Möllberg AOK, får svårt att vinna klassen i år. Det är tio minuter fram till första platsen när han ger sig ut. Men vem vet! Inget är säkert på O-Ringens sista dag. Rolf Skoglund, Hellas, jagar strax bakom.
I min egen klass, H65 är jag tidsmässigt långt efter trots att jag går ut med nummerlapp 13. Skall det bli ett turnummer?eller?. Sven-Olov Viklund, AOK,  jagar där bakom, endast fem minuter efter.
Hur det går? Kolla in på O-Ringens "online"-sida under morgondagen.

 

Det varmaste O-Ringen på många år!

(2014-07-22) Äntligen kunde man ta av sig sitt underställ som hängt med hela våren när O-Ringen inleddes i söndags med första etappen på det tuffa Västanåberget. Och det blev tufft inledningsvis. Det var inte bara värmen, ca 28 grader varmt, som gjorde det tufft. Bansträckningar som gick rakt över det tuffa berget blev något att bita i för deltagarna. 
Inga etappsegrar blev det inledningsvis för våra deltagare från regionen. Inte heller på etapp 2 som gick med samma Arena ochsamma berg. Fast andra etappen var något snällare.
Idag var det så dags att ta sig an en riktig utmaning. Orientering på badstranden vid Friseboda. Det var nästan så man fick putta undan badgäster på stranden för att kunna stämpla vid kontrollerna. Inledningen här var också en utmaning. Först biltransport till Ravlunda skjutfält. Därifrån ca 10 min. promenad. Sedan på en buss som tog deltagarna till en samlingsplats(färden tog ca 15 min) och därefter 1700 m promenad till Arenan. Och det i ca 28-30 graders värme. Pust! Hem igen, samma väg. Därefter bilköer så hemresan för oss tog ca 2 timmar.
Hur går det då på tävlingarna?
I H80 leder Göran Larsson SNO klassen sammanlagt med Alf Lundkvist OKT som god tvåa. Lennart Öberg VSOK liggger tvåa i H85. I H70 ligger Per-IvarMöllberg AOK femma. I klassen D65 en duktig tjej, Karin Gustafsson SMOL, etta i sin klass med Britt Eriksson SOK fyra och Inga Johansson sjua i klassen.
I H65 är undertecknad som har "höga berg och djupa dalar" på en 15:e plats med grannen Sven-Olov Viklund AOK strax bakom.
Nu blir det en vilodag vilket jag tror de flesta uppskattar. Sol, bad, god mat och glass står på menyn nu eftersom vädret verkar vara på "högtryck"!

Till sist. Om du bara är lite intresserad av orientering men inte vill vara med och tävla, utan bara komma och hälsa på. Tänk dig för då. Det kan stå dig dyrt i så fall. Det hände vår husvagnsgranne som gjorde ett besök på tävlingen första dagen. Glatt åker han in på parkeringen och går 1500 m till Arenan. Tittar på i ca två timmar. Går sedan tillbaka till bilen(parkeringen 1500 m) och skall åka hem. Blir stoppad vid utfarten och får frågan; - Skall du besöka tävlingen alla dagarna? -Ja hade tänkt det, säger vår käre besökare. -Ja happ! då blir det 750 kr! - Va! säger besökaren! -Jag skall inte köpa en p-plats, bra hyra en för några timmar. Ja, säger funktionären. Då kostar det 750 kr. Vill du bara betala för en dag, så kostar det 150 kr. 

Visserligen ingick gratis dusch och shampoo i p-avgiften. Men jag tror inte han kommer tillbaka till O-Ringen någon mer gång! Är det så vi skall locka nya deltagare till sporten? 

Nu startar en av sommarens höjdpunkter - O-Ringen!

Många bra lokala förmågor på plats!

(2014-07-18) Nu drar sommarens stora tävling igång igen, O-Ringen som denna gång går i Skåne. En folkfest utan like och med stort deltagarantal i år igen. Över 15.000 föranmälda och när tävlingen är över, så har förmodligen 20.000-strecket passerats med alla öppna banor inräknade!
Det är tuff konkurrens i de flesta klasserna och då räknar jag inte bara elitklasserna. På veteransidan är det tufft så det räcker och blir över. Största klassen är H65 med 250 deltagare bara i den klassen.
Tittar man på deltagare från vår region som har chans på framskjutna placeringar, så ser man i D65 Britt Eriksson, Sala OK som är ny i klassen. D70 kan Eva Kjellman från Vandrarringen överaska. D75 har Asta Sjöberg från Lindebygden som säkert vill visa att hon kan hon också. I H70 finns förra årets segrare, Per-Ivar Möllberg, Arboga OK som vill försvara sin titel från förra året. Men det finns de som jagar bakom. Bl.a. Rolf Skoglund Hellas och Ulf Svedestam Eskilstuna OL.
I H75 har Kjell Mjöberg från Hallstahammar haft fina framgångar på tävlingar tidigare i år. Han blir farlig. I H80 har vi förra årets segrare på Veteran-RM, Göran Larsson Södertälje-Nykvarn Ol . Men han får se upp. Bakom honom jagar årets segrare i Gotlands 3-dagars, Alf Lundkvist OK Tor.
En riktig oldtimer och veteran är Lennart Öberg som tävlar i H85 i år. Han har visserligen tappat något i löpförmåga, men hans rutin och bra kartläsningsförmåga kan hjälpa till att få en framskjuten placering.
Och så var det här med H65-klassen. Ett riktigt getinbo i år. En som har ambitioner att ta hem klassegern är Gert Lundkvist Gotlandsbro OK. Duktig orienterare och fruktansvärd snabb på fötterna. Men han kommer att få det tufft i år. I klassen finns nämligen många som säkert vill ta hem segern i denna klass. En norrman och en finländare i klassen blir livsfarliga. Och som om inte det räckte. I år finns Sven-Olov Viklund Arboga OK, ny i klassen i år på startlinjen. Och sedan är det ett helt koppel som också gärna vill vara med. Bl.a. Bengt Sternerhag Västerbergslagens OL, Claes Niderborn Stora Tuna IK, Johan Källman Norbergs OK och Ulf Kjellin OK Hedströmmen. Redaktören skall göra sitt bästa för att åtminstone göra livet besvärligt för de lokala förmågorna!

Lycka till!

Det blir en tuff höst för orienteringsveteranerna!

Kanske dags att börja träna!

(2014-07-16) Bortsett från att några av er är med och springer en del "sommartävlingar", så har nog dom flesta av er tagit ledigt från orienteringen och bara njutit av sommaren. Visserligen var inledningen inte mycket att hurra för. Soligt, men kallt och blåsigt. Men lagom till Gotlandstävlingarna så kom den riktiga värmen också. Och enligt SMHI så lär det vackra vädret fortsätta en bit framåt till glädje bl.a. för oss som skall vara med på O-Ringen.

Men om du just nu njuter av sommaren med att bara koppla av, läsa en god bok eller göra något annat kul, så är det dags att blicka framåt och vårt digra tävlingsprogram i höst. Det blir en intensiv inledning.
Först ut är Stjärnhov OK65 redan den 5 augusti. Sedan Arboga och därefter Kompiskavlen utanför Gnesta.
Passa på att springa på dessa tävlingar för att få bra träning. För veckan efter är det dags för vårt stora arrangemang i höst, nämligen Distriktsmatchen i Fellingsbro. Till den behöver alla distrikt uppbåda varenda veteranorienterare som finns i respektive distrikt. Varje poäng är betydelsefull i kampen om segern.

För min egen del (webredaktören) så drar jag till O-Ringen nu på lördag och räknar förhoppningsvis lämna någon/några rapporter därifrån.
Fortsatt trevlig sommar!

Veteranprogrammet bjuder på flera sprinttävlingar i höst!

OK Tor arrangerar sprinttävling i höst!

(2014-07-11) Nu har OK Tor bestämt sig. Det blir en sprintbetonad tävling den 7 oktober i höst i deras regi med Lars-Gunnar Larsson som banläggare.
Det finns flera lediga tävlingsdagar i höstprogrammet, så OK Tor tog beslutet att utnyttja det genom att arrangera denna sprint. Eftersom Köping-Kolsva OK även den 9 oktober arrangerar en sprinttävling, så blir det goda möjligheter i höst att få prova på denna roliga tävlingsform. Jag vet att många tidigare har varit tveksamma till denna tävlingsform. Men alla som har fått möjlighet att prova på, har uppskattat det.
OK Tor arrangerade förra hösten en sprint i Torshälla då hela 164 deltagare dök upp. Så intresse finns. Kommer vi att slå det rekordet i höst?

Det finns fortfarande några lediga tävlingsdagar i höst för intresserade arrangörer. Hör av Er till Karl-Robert Moqvist eller Alf Lindberg om Ni vill tjäna en extra slant till klubbkassan och göra Era kompisar lyckliga!

Det skall vara en "Alf" för att ro hem en seger på Gotland!

(2014-07-11) Igår var det final på Gotlands 3-dagars(med 4 etapper) som samtidigt var den varmaste dagen i år. Det var uppskattningsvis 26-28 grader varmt när starten för sista etappen - jaktstart - inleddes. På väg till start kunde man ana fin, öppen och snabblöpt terräng, vilket det också var. Som vanligt vid tävlingar med jaktstart så låg spänningen utanför tävlingsdräkten på många. Rusning iväg, det gällde plocka så många placeringar som möjligt.
En som inte behövde jaga, utan som var jagad, var OK Tors Alf Lundkvist som gick ut med 6 sekunder tillgodo på tvåan. Alf darrade aldrig med kartan eller kompassen utan kunde ta hem segern i klassen H80. Grattis!
En annan Alf( undertecknad) lyckades ro hem segern i H65 trots en 2-minuters miss på tredje sista kontrollen. Då var två av förföljarna nära. En av dom var Kurt-Håkan Andersson OK Tor, som slutade trea i klassen.

Mats Eriksson Sala OK, kunde knipa en andra plats i klassen H75. Inger Lund Sala OK fyra i D70 och Kerstin Vidner-Eriksson sexa i D65.
Nu är "Gotlandsveckan" över för denna gång. En av dom bästa vill jag påstå och då menar jag inte bara tävlingsmässigt, utan det fantastiskt fina väder ön bjöd på hela veckan. Nästa år går alla tävlingarna på Fårö. Dags att redan nu börja boka?

Bilden: Vinnaren i H80, Alf Lundkvist OK Tor.

Imorgon är det dags för jaktstart på Gotlands 3-dagars!

(2014-07-09) Efter Gotlands 2-dagars tävling så var det dags för 3-dagars tävlingen. Ja, egentligen är betäckningen fel. Visserligen är det tävlingar under tre dagar, men med fyra etapper.
Första etappen var en "skogsprint" på förmiddagen nära Fårösund. Tider runt 12-20 minuter beroende på bana. Efter målgång var det några timmars vila på plats, vilket inte var något problem då solen lyste från klarblå himmel. En del passade på att bada i havet som låg väldigt nära sista kontrollen.  
På eftermiddagen var det så dags för etapp 2. Detta också en sprint men med mer karakteristiska inslag av traditionell sprint. Väldigt kul med sprint var nog de flesta överens om när dagen var över. Personligen gillade jag "skogssprinten" bäst.
Eftersom hela tävlingen bygger på jaktstart inför sista dagen, så räknades båda sprinttävlingarna ihop inför tredeje etappen.
Tredje etappen avgjordes precis vid havsbandet ute vid Bungenäs idag på förmiddagen. Återigen mycket vamt så det gällde att dricka både före och efter tävlingen. Starten var förlagd till ett jättelikt kalkbrott där värmen var tryckande. Och så iväg. De flesta kontrollerna nära havet med kontrollpunkter som bunkrar, skyttevärn och liknande. Avslutningen i mer traditionell skog.

Två underbara tävlingsdagar som imorgon, torsdag, avslutas med jaktstart strax väster om Fårösund där det första två etapperna gick. Hur går det då? För egen del mycket bra trots inte helt prickfria lopp. En annan kollega, Alf Lundkvist OK Tor, går ut först i H80 med endast 6 sekunder tillgodo. I H75, Mats Eriksson Sala OK, som har stora chanser att ta hem segern om han håller tungan rätt i mun. Sören Johansson (samma klubb) har också stora chanser att avancera eftersom har går ut som sexa. I D70, Inger Lund Sala OK, ut som fyra i klassen.En som har gjort en strong comeback efter skada är Kerstin Vidner-Eriksson som i klassen D65 också kan avancera.
Hur det går kan Ni läsa via Eventor imorgon eftermiddag då vi som bor på Slite camping, är på hemväg via båt.

2-dagars på Gotland är över - nu väntar 3-dagars på tisdag!

(2014-07-05) Så är Gotlands 2-dagars tävling över. Understrålande sol i två dagar har tävlingen avgjorts med den så karakteristiska terrängen på menyn. Medeldistans igår och långdistans idag.
När redaktören startade idag var det ca 22 grader varmt med en liten skön fläkt av ljumma vindar. Igår seger, idag en andraplats och totalt en andra plats efter två dagar. Jag är verkligen nöjd frånsett två mindre missar på dagens etapp. Kurt-Håkan Andersson OK Tor och Ulf Kjellin OK Hedströmmen, var också med på 10-topplistan.
Inger Lund Sala OK, 5:a i D70. I klassen H70 tog Bo Hansson Arboga OK en hedrande 2:a plats, Per Haeppling, Västerås SOK 3:a och Karl-Gustav Klemets 9:a.
I H75 tog Mats Eriksson, Sala OK, hem totalsegern med den äran. I H80 den suveräne Alf Lundkvist OK Tor, totalsegrare med god marginal.

Nu blir det en dags vila med shopping i Visby med allt vad det innebär. På tisdag drar Gotlands 3-dagars igång fast det egentligen är 4 etapper med avslutande jaktstart på torsdag. Tävlingen inleds med två sprinttävlingar med några timmars mellanrum. Det känns inspirerande och jag ser verkligen fram emot det.

Ha det skönt i sommarsverige. Det har vi på nu på Gotland!

Uppladdningen inför morgondagen blev en runda på förra årets karta!

Imorgon startar Gotlands 2-dagars!

(2014-07-04) Redaktören är nu bekvämt installerad på Slite camping. Förmiddagen var vikt för en träningsrunda på en karta från förra året för att få in känslan av den gotländska terrängen. Den är verkligen annorlunda och fodrar en en speciell kartteknik. Det kändes bra, och ett vackert väder med sol och värme - bidrog till en skön känsla.
Nu sänker sig solen över campingen och det är dags för att ladda för en annan spännande match. Nämligen den mellan Brasilien och Columbia. Den slutar vid midnatt, men det gör inget. Första start imorgon är först kl. 14.00.

På återhörande!

Viktigt meddelande till Er som fick presentkort i Leksand!

Ny information gällande PAUS presentkort!

(2014-07-04) PAUS Rikspresentkort har i dagarna kommit ut med ny information via e-post till alla som anmält sitt innehav av nämnda presentkort. Man fyller i ett formulär via deras hemsida och kan då få tillbaka pengar motsvarande det belopp presentkortet har.
 Jag beklagar att detta har orsakat problem för Er, men det är något jag inte kan rå över.

OK Milans poängtävlingar drar många veteraner!

(2014-07-03) Succè är ett milt uttryck när OK Milan presenterar sina uppgifter på tisdagarnas poängtävlingar. Sedan starten 2002 har över 10 tusen OLveteraner från Närke med omnejd målstämplat. Arrangemanget är enkelt ett tält med datorer och tre funktionärer, en bra P-vakt och bra karta och lämplig banlängd. Veteranerna är ca en tredjedel av totala antalet deltagare. Tolv tisdagar ingår i poängjakten som i år har premiär för intranät där man direkt kan se resultaten i mobilen.

Bildtext: Maestro Per Blomqvist är en av huvudansvariga här i samspråk med Kurt Jonsson OK Letstigen med diagram på klara fakta.

Redaktionell text och bild är inskickad av Ulf Pihlblad. På Örebros länk kan Ni även se statistik över tävlingen genom åren.

I augusti avgörs det - vilket distrikt är bästa bland veteranerna?

(2014-06-30) Den 12 augusti är det dags igen - för "Kompiskaveln" med OK Klemmingen som arrangör, som vanligt.
I år är det samling vid Welandersborgsskolan i Björnlunda, så tävlingsplatsen ligger åtkomligt för de flesta i vårt upptagningsområde. En väldigt kul och annorlunda budkavel. För Er som aldrig varit med så kan jag varmt rekomendera den. Tävlingen består av ett lag med två personer. Man springer samma bana, men motsols med varandra. Det innebär, att när tiden startar och innan båda deltagarna ger sig iväg, så skall man bestämma en plats i skogen där man kan mötas och byta kavlen som den ena löpare bär med sig. Det svåra i tävlingen, är att man är överens om en plats i skogen där man möts utan att den ena deltagaren behöver vänta på den andra för länge. Det behöver inte betyda att man möts exakt mitt på banan. Det beror på svårigheten och terrängen hur snabbt man kan ta sig fram till mötespunkten. Det är också viktigt att möteplatsen är relativt öppen och lätt så att man hittar varandra. Visst låter det spännande!
Bilden här till höger på Weine Johansson och Stig Thorsson får symbolisera ett kavle-lag.
Läs mer i inbjudan!

Som ett brev på posten - kom det en hälsning!

Ett vykort kan värma många hjärtan!

(2014-06-18) Det kom ett vykort med posten idag. Det är ju i dessa tider inte så vanligt med sådana. Så man blir både glad och nyfiken. Vem kan det vara som har skickat ett vykort till lilla mig?
Ser ett bekant ansikte på framsidan. Torsten Lund! Har han åkt fast för fortkörning och hamnat bakom lås och bom? Det ser nästan ut som han "skakar" galler! Jag tittar nogrannare och upptäcker då att han befinner sig inuti en gitarr. Just det, är det inte Torsten, Kuno och grabbarna som brukar spela på kamraternas tillställningar i Västerås. Han har gjort rett roligt montage av sig själv och en gitarr. Bra Torsten!
På baksidan några trevliga ord om resan till Leksand. Torstens vykort får symbolisera vad många har uttryckt sig om resan och jag skickar "som ett brev på posten", ett stor tack till Er alla!

Avslutningen på årets veteranresa kunde inte bli bättre!

Speciellt inte för alla lag som vann idag!

(2014-06-12) När jag gick och lade mig igår kväll kom tankarna på stafetten i Sälen 2013. Blåsig, kallt och regnigt. Måtte det inte bli så i år igen! När jag gick upp imorse så sken solen från en nästan klarblå himmel. Jag kände lyckoruset i hela kroppen. Härligt! Vi får en bra avslutning på årets resa.
Först skall sägas att kamraterna i Leksands OK, hade gjort det bästa förutsättningarna för att vi alla skulle trivas denna avslutningsdag. Allt planerat i minsta detalj med ett TC där publiken kunde sitta på sluttningen och titta ner på målgången.
En härlig och glad stämmning rådde när alla klasserna stod på startlinjen. Några var inte glada när dom kom tillbaka. Det var klurigt bitvis och många bommade.
Bommade kan man säga att Kjell Blomberg också gjorde fast han var först in vid växlingen. Kjell bara drar rakt på från sista kontrollen, utan att följa snitseln, med påföljd att lagen bakom bara hänger på! Du ser Kjell, det blir så när man orienterare så bra som du gör. Alla bara hänger på.
För oss som jobbade i sekretariatet, blev det nästan som att uppleva lite av 10-Milastämning när deltagarna kom in för växling. Målstämplade, slängde kartan i en låda och sprang vidare upp till växlingsområdet. Det är så det skall kännas när man springer stafett.

Jag är ganska säker på att alla var nöjda idag. I alla fall så kom det mycket beröm. Det kommer att kännas lite tomt en tid efter detta. Lång planering inför detta och tre härliga dagar tillsammans med Er. Nu dröjer det in till augusti innan vi träffas igen. Den som väntar på något gott........
Jag vill härmed tacka ALLA Er för allt Ni har sagt och gjort för mig, och hoppas att Ni kommer med på nästa års resa igen! För det finns som sagt en plan även för nästa år.

Har Ni film/bilder, så från Ni gärna mejla dom till mig. Jag skall själv lägga upp lite fler bilder de kommande dagarna. Nu väntar soffan och fotbolls-VM(om jag inte somnar förstås!)

Till sist en information till Er alla: Vår käre kamrat Ulf Svedestam, EOL, insjuknade inatt och fick föras i ambulans till Mora lasarett och kunde därför inte medverka idag på stafetten. Görel och Ulf meddelar ikväll att det var ett njurstensanfall han fick och dom är nu hemma i Eskilstuna för att ta det lugnt några dagar. Stenen skall enligt läkare ta en naturlig väg ut i det fria. Krya på Dig Ulf säger vi alla.


 

Idag tog killarna en rejäl revanch på tjejerna!

Det går upp och ned - både tävlingsmässigt och vädermässigt!

(2014-06-11) Igår var det tjejernas dag, idag killarnas. Det växlar snabbt inom orienteringen. Även vädermässigt. Igår väldigt varmt och kvavt. Idag lite småregn under tävlingen. Precis när alla hade kommit i mål, så sken solen från en klarblå himmel.

Killarna fick sig en funderare under natten hur man skulle kunna slå tjejerna på dagens etapp. Tjejerna tog storslam igår på alla banor. Jag vet inte vad receptet var, men det tycktes verka. Idag vann killarna på alla banorna utom på E-banan där Lars Söderlund, ensam kille, fick kämpa mot hårt motstånd.

Återigen fin, öppen terräng och snabblöpt. Precis som igår gällde det att hålla koll på kurvor och stigar. Rolig orientering i mitt tycke.

På campingen Leksands Strand där vi bor, kom det igår en "bofast" campare på besök. Han upptäckte att det inte var sig likt och frågade min kompis anledningen till att det var så mycket folk inbokade på campingen. Kompisen svarade, -"Vi är ett stort gäng orienterare som är här i tre dagar för orinteringstävlingar"!  Jaha, svarade den "bofaste". "- är det mycket ungdomar med också?. Jo då, svarar min kompis, min man är 72 år och är med och tävlar!

Resultat från dagens etapp finns upplagt. Det sammanlagda resultatet väntar jag med att offentligöra tills prisutdelningscermonin ikväll vid Sommarbuffèn. Vi måste hålla lite på spänningen.

Bildern: Högst upp, Rune Mases och Sven-Olov Asp, några deltagare till höger. Nedan till vänster där bilden är tagen vid en underbar kväll vid Styrsjön tillsammans med några kompisar. Till höger, banläggarna för årets resa, Inge Swartling och Janne Månsson.

 

Det blev tjejernas dag på första etappen av Veteranresan 2014!

Tjejer är bra på kurvor!

(2014-06-10) Det blev en fantastisk start på årets veteranresa i Leksand. En klarblå himmel lyste över TC vid Leksands OK:s klubbstuga, "Källan", där platsen för start och mål fanns. Bättre TC kan man inte tänka sig, och det blir samma imorgon.
Och man kan med fog säga att det blev en "tjejernas" dag. Toppplaceringar i alla klasserna! Vad är det som händer? På bana A blev Karin Gustafsson 2:a. På bana B storslam med hela 3 tjejer i topp. Anna-Karin Johansson 1:a, Mona Forsberg 2:a och Eva Kjellman 3:a. Även på bana C genom Maria Ehn, Tullinge. Kristina Janzon 2:a på bana D. Även på bana E var det 3 tjejer på topp med Liz Porteus högst upp.
Då ställer man sig frågan. Är tjejerna bättre på "kurvor"? Att läsa av kurvor trodde jag var killarnas specialitè!
Det är bara att gratulera alla tjejerna till en fin framgång på första etappen. 

Terrängen då! Ja, i min mening helt underbar. Jag tror dom flesta håller med mig. Men det gäller att hålla redan på kurvor och stigar, och det hade killarna problem med idag.
Även banläggningen ger jag MVG.

Imorgon är det en ny etapp på samma TC. Visserligen samma karta och terräng, men nya banstråk, så se upp. 
Ni som har anmält Er på olika banor på respektive etapp. Se upp så Ni tar rätt karta imorgon. Annars får Ni felstämplat.

Idag på eftermiddagen hade Siljansturism samlat ett 60-tal av dagens deltagare till ett informationsmöte om vad man kan göra i Leksand. Kaffe och kaka bjöds det på samtidigt.

Bilden: Eva Kjellman, Anna-Karin Johansson, Vandrarringen, får representera alla duktiga tjejer idag.

Idag var det raka motsatsen till igår- fint, öppet snabblöpt!

Fast vissa klasser hade det tufft!

(2014-06-07)  Om det var tufft igår så var det raka motsatsen idag. Öppet, stora gropar och sänkor dominerade kontrollbilden idag. De korta banorna fick fin terräng, men de längre banorna fick känna på höjderna även idag. När det blir flackt och lättlöpt, så inbjuder det även till relativt enkla kontroller. Så blev det idag mot slutet av de flesta banorna. Men tittar man på resultaten från idag, så har en del klasser långa kilometertider. Så lite problem fanns därute.

Själv lyckades jag knipa en seger idag trots att jag hade "ungpojken" Uffe Kjellin endast 2 minuter efter mig vid starten. Det firades med en tårta när vi var tillbaka vid campingen. Lika bra det. Det kan dröja länge innan nästa kommer!
Men jag vet att Uffe gillar KKOK:s klubbdräkt, så jag lät honom se ryggen hela vägen och lade upp ett fint spår till honom. Men han nappade inte på det, utan valde en egen väg. Men så gick det som det gick. Han blev 2:a. Bra jobbat Uffe!


Idag träffade jag en riktig veteran, nämligen Gunnar Löfkvist från Dalarna(bilden). Han känner man igen på långt håll genom den så karakteristiska hatten med alla medaljer på. Pinsen är från alla olika världsdelar som Gunnar har varit på genom alla årens orienteringsresor. Undrar om han köpte en från Alfta idag också?
Imorgon avslutas turnèn i Hälsingland med en medeldistans och på måndag kopplar vi på husvagnen och drar till Leksand.

 

Nu är kolbullarnas tid inne!

Man trampade i färsk björnskit vid kontrollutsättningen!

(2014-06-06)  Säg Hälsingland och blicken får på de flesta orienterarnas ögon en konstig lyster. Det är "Kolbullarnas" hemland vi befinner oss i. Som vanligt var det lång kö för att få smaka dessa Hälsinglands delikatesser.
Det började bra. Varmt och härligt sommarväder. Det blev ändå bättre när speakern Pelle Forsberg påannonserade att man upptäckt färsk björnskit vid morgonens kontrollutsättning. Jag såg då ingen björn! Inte ens en "Björn" i min klass.
Att det skulle bli kuperat var vi förvarnade om. Men att man samlat ihop alla stenar som finns i Hälsingland och lagt dom på dagens etapp, var det något man glömt att berätta om.
Det innebar att det var mer än någonsin viktigt att hålla kontakt med kartan och var man befann sig. Annars var det kört. För egen del gick det bra utom att jag missförstod en kontroll som jag uppfattade som sten, men som var den brant jag skulle ha. Aj, där rök 3 viktiga minuter.

Åskliknande värme sveper in på campingen i Alfta och just nu kan vi höra lite åskmuller i horisonten. Men vi är nöjda med dagen. Nja, inte riktigt. Min campingkamrat hade tung dag idag och tvingades utgå. Men jag hör att hustrun just nu har tryckt i honom rejält med pasta, så det bådar gott inför morgondagen.

Ett bra betyg ger vi också till arrangören Alfta-Ösa som gör ett topparrangemang med allt vad det innebär.

 

Över 1000 deltagare väntar på att få starta imorgon i Alfta!

Jag är en av dom!

(2014-06-05)  Nu har redaktören dragit vidare från Bollnäs till Alfta. Där väntar tre dagars intensivt tävlande tillsammans med över 1000 andra. SMHI spår bra väder, så det skall bli trevligt.
Annars har det varit lite slappt dom här "mellandagarna" med god mat och vila. Ett litet uppmjukningspass på förmiddagen här i Alfta för att få upp känslan i kroppen igen. Soligt och varmt.
Nu när detta skrivs( 17-tiden) så kommer ett stilla regn på husvagnens tak. Förhoppningsvis det sista regn vi ser på ett bra tag.

Det har varit veterantävling i Västerås idag. Jag har varit inne på nätet för att leta efter resultat från dagens tävling där Västerås SOK stod som arrangör, men inte hittat något ännu! Det kanske har varit strul eller så har man glömt bort att lägga ut det! Hittar jag något så lägger jag upp det här på hemsidan.
Resultat har kommit!

På tisdag nästa vecka så är det dags för första etappen på "Veteranresan 2014" i Leksand. Bra väder förutspås. Om du inte är anmäld till någon av etapperna, så går det bra att anmäla sig på plats. För mer information, läs på sidan "Resor 2014".

Kollegorna i Leksand har en uppmaning till Er som skall vara med på dessa tävlingar. Ni som bor på Moskogen, gå eller cykla till de två första etapperna. Det är bara 500 m dit. Ni andra, samåk så mycket som möjligt då det kommer att bli trångt med parkeringen.

 

Det gäller att göra rätt vägval här i livet!

Kärleken är en!

(2014-06-02)  Så var då fjärde etappen på turnèn i Hälsingland avklarad. Ett soligt välkomnande bjöd Rehns BK på när vi skulle ta Bolleberget i bestittning sista dagen. Man var lite orolig för att bansträckningen skulle gå över Uggleberget som hade förvarnats om att vara besvärlig. Vi anade alltså "ugglor i mossen". Men av detta blev intet. Fina banor i visserligen kuperad terräng, men ändå var vi överlag nöjda. På väg till tredje kontrollen på sluttningen av Bolleberget så slog det lock i öronen. Precis som när man flyger. Var det höjden i kombination med min höga fart måntro?

Varje dag här i livet måste man fatta svåra beslut, så även i orienteringen. På min bana igår var det ett sådant tillfälle. Hur tar jag mig snabbast från tredje kontrollen till fjärde? En bra fråga! Kan du svara på den?

Nu är röstningen om det bästa vägvalet mellan kontroll 3 och 4 klar. Jag blev förvånad över antalet röster. 137 röster har inkommit vilket tyder på ett stort intresse för hur man väljer bästa väg mellan kontrollerna. Och nog så viktigt skall påpekas.

Snabbast var vägval B(röd sträckning) som fick 56% av rösterna. Här skiljde det nästan 3 minuter på sträckan. Visserligen fick B-alternativet gå uppför i en kraftig lutning, men fick därefter springa på väg/stig utför vilket kompenserade det hela. Alternativ A(gul sträckning) hade visserligen utför i början, men stenig botten gjorde att farten dämpades. Det gulmarkerade hygget som passerades borde har haft "grönstreckat" kunde jag konstatera vid passering. För det röda alternativet var inte heller det grönmarkerade området efter vägen den sista biten mot kontrollen, något problem. Sammanfattningsvis visar detta exmpel på att det för det första, är viktigt att inte hasta iväg, utan noga titta på vägvalen. Dessutom att kartritaren har ett stort ansvar när han redovisar kartbilden.
Tack alla Ni för att Ni var med och röstade.

Att tävla i Hälsingland är inte bara tuff orientering!

Man saknar solen också!

(2014-05-31)  Igår var det andra etappen på Trönö IP tillsammans med Söderhamns OK som arrangör. Vilken otur för dom och de tävlande. Helt tomt på Arenan, inte en människa så långt ögat kunde nå. Alla satt i bilarna och kurade för att undkomma regnet  och för att därifrån gå direkt till starten.  
Tuff orientering på berget med stenig terräng, branter och punkthöjder i överflöd. Det hade räckt med hälften! Nåja, det gäller att hålla kontakt med kartan hela vägen, som vanligt. Det kändes bra att komma tillbaks till en varm och skön husvagn efteråt.

Idag var det så dags för Rehns OK att att ta över arrangemangspinnen. Det smattrade hela natten på husvagnens tak, så man tänkte; "inte regn idag också"! Men vi blev bönhörda. Uppehåll, men kallt och blåsigt.
Man blir imponerad av den framfart som våra "veteraner" i de olika klasserna far fram i skogen med. I min klass finns många duktiga, H65 där bl.a. Gert Lundqvist från Gotlands Bro inte går att stoppa. Han går(springer) som ett urverk och sekundvisaren visar inte många fel. Han som många andra duktiga orienterare,jobbar eller har jobbat på Lantmäteriet. En speciell gen kanske finns i det företaget?

Arenan idag kändes väldigt bekant för mig. Den låg nämligen alldeles bredvid Bollnäs sjukhus. Där var jag förra året i maj på akuten i samband med tävlingar i Alfta. På något konstigt sätt lyckades jag ramla på toaletten och fick uppsöka sjukhuset för att sy nio stygn. Jag fick bra och snabb service där, så det var bra. Läkaren var lite förundrad över att jag inte skadat mig i skogen, utan på toan! Det var jag också. Medans läkaren sydde ihop mig så ville jag vara lite trevlig mot honom och sa; "- Det är väldigt vackert här i Hälsingland"! "- Jag vet, sa läkaren, det var därför jag flyttade hit"! Undrar om det var en uppmaning till mig att flytta? Nej, jag blir nog kvar i Mälardalen. Det får räcka att jag är född i Hälsingland. Jag är nämligen född i Ockelbo.

Nu inväntar vi solen som lär komma imorgon och värma oss.
Vi hörs! 

 

Det började bra - men sen kom regnet!

Första tävlingen i sol!

(2014-05-30)  På plats i Bollnäs och husvagn och hustru installerad, så var det dags att koppla av i kvällssolen och påbörja prepareringen inför första tävlingen. Och det gick bra.
Första tävlingen på turnèn i Hälsingland var på Trönö IP och Söderhamns OK som arrangör. Fint TC, nära till allt och en sol över allt detta. Fast vinden var kall stundtals. Startplats förlagd intill kyrkan i Trönö som därigenom skapade en andlig känsla inför start. Långa banor över lag som drog sig upp på stora berget med mycket punkthöjder och sänker. Överlag lätta kontroller ändå. Ett bra arrangemang och känslan inför kommande tävlingar känns bra.

Ändå bättre blev det på eftermiddagen och kvällen då en varm sol skänkte värme både till det yttre och inre. Eller var det något annat som värmde inombords?
Lite mysig samvaro med trevliga grannar och klubbkompisar fick avsluta dagen.
Idag(fredag) smattar ett regn på husvagnens tak. Känns sådär. Men det kanske ger sig innan kvällen då vi startar upp etapp 2 med en kvällstävling i Trönö. Imorgon är det dags för Renhs BK att visa vad man kan erbjuda deltagarna i två dagar. Förhoppningsvis sol då! Fast dom har kanske bara bandy i huvudet när nu Helmyrs skall spela för Bollnäs nästa säsong!

Bilden: Ann-Marie, Kalle och Christina njuter av kvällsolen i Bollnäs.

 

Stor tillströmmning av deltagare innan prishöjningen!

Förslag om ändringar av deltagaravgifter till hösten!

(2014-05-27) Så var näst sista tävlingen för vårsäsongen med 136 deltagare avklarad. Nästa vecka avslutar Västerås SOK vårens tävlingar.
Idag höll vi till strax norr om Hallstahammar på ett område där vi aldrig tidigare har haft veteran-OL. Däremot var området aktuellt när landskapsmatchen mellan Södermanland och Västmanland gick 2002.
Inledningen blev något kall med en kylande nordvind som gjorde att ett underställ inte satt i vägen. Men väl ute i skogen kändes det bra. Trevlig skog, men kartan hade varit lättare att hålla koll på om den hade innehållit de så viktiga "meridianerna". Jag tror att de flesta inte ens upptäckte det förän målgången.
En hel del felstämplingar idag kan dock tyda på att meridianerna hade underlättat orienteringen.

För Er som undrar över rubriksättningen idag, så kan jag meddela att ett förslag ligger på bordet för att beslutas om inför hösten tävlingar. En korrigering av startavgiften på tisdagar men även en korrigering av torsdagarnas avgifter. Förslaget som finns är följande:
För både tisdagar och torsdagar: startavgift 40 kr, med dusch 50 kr. Egna mackor gäller båda dagarna. För OK Nalles "äggmackor" kan ett evenduellt undantag göras.
OBS! Detta är ett förslag och vi återkommer i frågan vad som kommer att gälla inför hösten.

Vi säger grattis till segrarna i SMOL-kavlen 2014!

Inte ens Strängnäs Tidning hängde med starten idag!

Ännu ett lyckat arrangmang!

(2014-05-22) Så var då ytterligare ett lyckat arrangemang i vår Veterantour avklarad, nämligen "SMOL-kavlen 2014". Strängnäs-Malmby OL var som vanligt arrangör med beröm. Lars Gustafsson som banläggare känner skogarna kring Strängnäs väl och med lite klurighet och bra kännedom om skogen, så förlade han kavlen på kartan Tingstuhöjden. Ett bra val med tanke på att detta är en stafett och att terrängen är väl lämpad för detta ändamål. Stadsskogen på andra sidan är otroligt fin, men lite för "öppen" för att man skall kunna skaka av sig eventuella efterföljare.

På startlinjen idag fanns 75 lag anmälda och de var så snabba iväg att lokalpressen, Strängnäs Tidning inte hann med att ta några bilder. Som tur var så hann Kjell Ohlsson, Fredrikshof IF att ta en film från själva starten. Om Ni klickar på bilden här till höger så kan Ni se filmen. Glöm inte att slå på ljudet också.

Och hur gick det nu?På Mix korta banan vann Margareta och Bengt Jönsson Åkers IF. På långa Mix vann Britt Ericsson och Göran Larsson Sala OK. Eftersom Britt Ericsson nyligen var med för första gången, så får vi passa på att gratulera lite extra och hälsa henne välkommen in i vårt fina gäng.
I 130-klassen tog fjolårets vinnare, Curt Carlsson och Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK, hem segern i år igen! 140-klassen genom Bernt Åström och Kuno Österlund Västerås SOK. Och till sist 150-klassen, Göran Larsson och Weine Johansson Södertälje-Nykvarn OL.
Vi gratulerar alla vinnarna till dagens fina insats. Vi andra är nöjd med fin terräng och vackert väder.

Bilder på vinnarna kommer att läggas upp under länken "Bilder 2014"

Det fanns även öppna banor för intresserade och dessa lockade 25 st. deltagare.

Resultat är upplagt.

 

Är det dags att höja startavgiften på tisdagstävlingarna?

(2014-05-19) Nu har omröstningen om vilket avgift som bör tas ut vid tävlingar på tisdagar inom "Veterantouren" avslutats.
Det var var Karl-Robert Moqvist som på mångas begäran om att ändra avgiften, gick ut med frågeställningen.
Resultatet blev följande:
58% röstade för 40 kr i startavgift.
42% röstade för 20 kr i startavgift
Det var närmare 100-talet röster som räknades.

Nu är det upp till föreningens styrelse att fatta ett beslut i frågan.

En annan fråga som också har dykt på agendan, är huruvida det skall vara ett "tvång" att på torsdagstävlingarna, skall inkluderas kaffe och smörgåsar i startavgiften. Anledningen till frågeställningen är att några mindre klubbar börjar få svårt att klara av detta också. Man menar att det i så fall skulle vara frivilligt för varje arrangör att erbjuda detta. Vi lär få återkomma i frågan.

 

En ovanlig dag i Norberg!

Det började i dur!

(2014-05-14)  Det började inget vidare idag. Regn i luften, bara +6 grader och till råga på allt, så kom det t.o.m. några snöflingor vid starten idag. Men det blev bättre. En timme senare sken solen behagligt och värmde de 137 tävlande. Fast för några så blev det inte bättre. När dom skulle börja påbörja påklädningen ingör starten, så upptäckte dom att skorna står "kvar i hallen" hemma! Snopet! Nåja, en startade i alla fall och en åkte hem utan att komma i kontakt med skogen.

Jag hade kanske varit lite överoptimistisk när det gällde terrängbeskrivningen inför dagens tävling. Ganska stenbundet i botten och en del ris var det. Men då får man verkligen beundra de nio deltagarna som valde E-banan idag. Starkt gjort att ta sig fram och klara banan. Speciellt tänker jag på Åke Svensson, VSOK som gick runt idag. Det är tydligt att E-banan var ett bra beslut att införa med tanke på alla deltagarna på banan varje vecka.

En som man verkligen blir imponerad över, är Kuno Österlund som bara glider lätt fram i skogen och som vann idag igen. Det är många deltagare som ligger en bra bit under hans tävlingsklass, som ofta får känna sig besegrad av Kuno.

En som gjorde lite av ett comeback idag var Kerstin Liss, Eskilstuna OL som genomgått en ögonoperation för tillrätta lägga synen som inte har varit den bästa på senare tid. Nu kändes det ganska bra, säger Kerstin. Fast det tar nog en liten tid till innan synen är helt återställd igen. Roligt att det finns så bra hjälp att få för att korrigera sin försämrade syn idag.
Självklart ville jag ta en bild av Kerstin idag. Men som vanligt när tjejer skall vara med på bild, så kommer kommentaren som ett brev på posten! " Nej, men jag ser så förskärcklig ut i håret"! Du Kerstin, du är fin som du är och bilden blev jättebra tycker jag.

Resultat finns upplagt.
Bilden: Kerstin Liss Eskilstuna OL
Foto: Alf Lindberg  

 

Tappade man kartkontakten idag, så var man borta!

Det var utmanande banor av Stig Thorsson!

(2014-05-13) Tappade man kartkontakten idag, så var man borta. Fråga bara Kjell Blomberg, IK Standard som på A-banan hade göra drygt 15 minuter till första kontrollen där bästa tiden var 2.29. Även en sådan rutinerad och duktig person som Hans-Ove Eriksson, missade där. Det var en deltaljerad karta som erbjöds de 131 deltagarna idag. Rekord föresten för arrangören för en tisdagstävling.

Banläggaren Stig Thorsson hade verkligen lyckas med sitt uppdrag idag. Terrängen var fin med långa sträckor på "skrå" och fint och rent uppe på höjderna. Men det minsta som deltagaren inte var med på kartan, så tickade minuterna iväg.
Kjell Blomberg hade inte någon lyckad dag idag och hängde ordentligt med huvudet vid målgång. Olikt honom. Han som hörs överallt med sitt glada skratt. Honom kan föresten arrangören använda som förvarning utan radiokommunikation. Han hörs ändå!

Om ni undrar varför jag säger att det var 131 deltagare idag när det endast finns 129 st. i resultatlistan, så beror det på att två personer "glömde" att stämpla ut. Den ena är väldigt rutinerad och borde inte ha glömt det. Den andra, en nybörjare, är ursäktad. Varför jag nämner det, är med tanke på arrangören som om vi INTE stämplar ut, får problem med personerna huruvida de finns kvar i skogen eller ej. Tänk på det nästa gång.

Resultat finns upplagt.
Bilden: Dagens toastmaster, Weine Johansson och banläggaren Stig Thorsson.
 

Grattis Krister Karlsson! Du blev "Först i Mål" 2014!

Det blev för tufft för Börje Karlsson att försvara titeln i år!

(2014-05-08) Eskilstuna Ol bjöd in till ett fint, ganska outnyttjat område vid Rinkesta slott, när det skulle avgöras vem som tar hem titeln i årets prestigetävling, Först i Mål.
Krister Karlsson, IK Standard, såg stark ut redan vid starten påtalade några deltagare. Stärkt av tidigare framgångar och kroppen i perfekt balans, så snodde han hem titeln med en marginal på 1 sekund! Snacka om kamp ända in till mållinjen! Det var Tomas Södertälje-Nykvarn Ol som blev tvåa slagen med en enda futtig sekund! Det gäller att ha långa armar vid målstämplingen.

Förra årets segrare, Börje Karlsson, OK Nalle, hamnade en bit ner i resultatlistan. Han kanske var tyngd av att förvalta tidgare resultat och lyckades inte nå upp till sin normala kapacitet idag.
Bästa tjej idag blev Kerstin Vidner-Eriksson, Köping-Kolsva OK, som hamnade på en hedrande 10:e plats.
Det är en känsla av 10-milakaraktär när Ulf Svedestam blåser i pipan för start. Nästan 200 deltagare drar iväg åt olika håll, alla fokuserade på sin första kontroll. Det var ett väldigt fint område arrangören hade hittat till dagens arrangemang. Öppet, rent och fint. Nattens regn hade gjort berghällarna hala, men som tur var, så var det ingen som skadades sig idag.
Däremot lyckades Rolf Jansson, IF Rune gå lite kontrakurs idag och blev tvungen att ta fram telefonen och ringa tävlingsledningen. På så sätt kunde han komma lyckligt hem igen.
Jag vill samtidigt påpeka vikten av att så många som möjligt bär med sig en mobil under tävlingen. Går man vilse eller skadar sig, det blir så mycket enklare för arrangören att hjälpa till då. Det är också för den enskildes säkerhet att mobilen finns med.

Vi tackar Esilstuna OL för dagens fina tävling trots att nattens regn gjorde att några avstod. Som tur var, så var det uppehåll när vi tävlade.
Ett totalresultat finns upplagt nu. Nu finns även sträcktider i Winsplit upplagda.
Bilder från tävlingen finns på länken "Bilder 2014" och längre ner på denna sida.

Bilden: En nöjd och glad segrare idag, Krister Karlsson

Det blev "kunglig" seger idag genom Hans-Ove Eriksson!

Och Nyköpings OK kammade hem en trippel idag!

(2014-05-06) Som jag igår förutspådde så visade "Kungen i skogen" Hans-Ove Eriksson, var skåpet skall stå. Seger idag igen på A-banan. Han är en mästare i H65-klassen.
Att det produceras bra orienterare i Nyköping med omnejd visades det tydligt idag. Seger på alla tre banorna. A-banan, Hans-Ove Eriksson, B-banan, Curt Thorèn och C-banan, Per Karlsson, alla från Nyköpings OK.
Att det kom 100 deltagare idag var nog arrangörerna glada över efter att ha lagt ner mycket jobb på tävlingen. Terrängen var superfin tycker jag och en lättläst karta. Att sedan banläggaren Hans Lindgren fått till fina banor, höjde bara intrycket så mycket mer. Jag känner mig glad över att jag tog beslutet att åka till Trosa idag.

Vi sprang på kunglig mark idag. Det kändes extra bra. Enligt ett rykte så var kungen på plats vid sin lilla sommarstuga, Tullgarns slott idag. Han skulle tydligen sätta potatis enlig uppgift. Någon deltagare undrade bara om han inte redan satt "sin sista potatis"?

Vi alla som var på plats idag tackar arrangörerna för idag. Resultatet finns upplagt nu.

Bilden: Banläggaren Hans Lindgren och tävlingsledaren Claes Hedlund.
Senaste nytt ang. B-banan: I resultatlistan så är det bara några kontroller som redovisas men totaltiden är rätt för deltagarna. Att det blivit så här är att löparna har blivit kopplade till fel bana och då redovisas endast de gemensamma kontroller deltagarna har besökt. Det går att rätta till i efterhand, men eftersom Trosabygdens OK är upptagna med nya arrangemang idag och imorgon, så finns inte tiden till att göra det. Tävlingsledaren Claes Hedlund uppger att man lägger ned felsökningsambitionerna för denna gång.

Det är inte ofta man får uppleva sådan här underbar dag i skogen!

(2014-04-24 Fint men svårt idag!
Thorvald Eriksson hade strängat dagens banor 6 km söder om Åkers Styckebruk. Vi har varit här tidigare och det var lika fint denna gång. Härlig skogsterräng kombinerat med fint vårväder och bra banor.
Men bitvis var det klurigt. Det gällde verkligen att hänga med på kartan. Det var så pass svårt att flera deltagare bröt idag. Jag räknade till 19 deltagare som felstämplat/utgått idag. Ovanligt många mot vad det brukar vara.
Återigen 149 deltagare som kunde njuta av en fin dag i skogen.
Man kan också konstatera att vårt arrangemangssystem som vi använder idag fungerar bra. Fri startid varje minut utan att behöva skriva på listor, gör det hela väldigt smidigt. Förvisso  är det stundtals lång kö på B-banan eftersom den är mest populär, men en sådan här dag som denna så är det inga problem. Om alla deltagare sedan är noga med att tömma sin bricka innan start och dessutom inte glömmer bort att startstämpla, så flyter allt på i god ordning.

Resultat finns upplagt nu.

Bilden: Nils-Gunnar Karlsson och Sune Ahlin njuter efter dagens insatser i skogen.

Dagens yngsta deltagare var nöjd redan innan start !

(2014-04-22 Det bästa sällskapet är hunden!
Dagens yngsta deltagare har bara några år på nacken men är redan med på veteranorientering(se bilden till höger). Nåja, han hittar nog bra ändå utan att orientera, men bara känslan att få hålla i en karta kan göra vem som helst lycklig.
Och idag tror jag de flesta av dagens 139 deltagare var lyckliga. Underbart väder, fin skog/terräng och trevliga banor lagda av ett proffs, Lars Gustafsson SMOL, så kan man inte bara vara annat än glad en sådan här vårdag.
Tisdagstävlingarna har lagt sig på en konstant nivå numera. Ca 140 deltagare på tisdagar och ca 170-180 på torsdagarna. Det verkar hålla i sig.
Som vanligt mest folk på B-banan. Idag tror jag att kartorna räckte till alla deltagarna utan att behöva trycka upp fler!.

Ett tack till SMOL för dagens tävling!

Äntligen! Invigning av Åsborgens IP idag!

(2014-04-15 Vilken fin idrottsanläggning Åsborgen har blivit!
Ärla IF har under flera år kämpat med ålderdomliga och trånga lokaler i samband med våra tävlingar.
Idag stod det nya fräscha Åsborgen färdig att ta emot 173 tävlingsdeltagare i ett underbart fint vårväder. Sol och +10 grader är perfekta förhållanden att springa i. Att sedan terrängen och banorna drog fram i fina stråk, gjorde det hela bara mer trevligt.
Premiär blev det också efteråt, nämligen att få duscha i varmvatten! Ett underbar upplevelse, i alla för mig.
Som vanligt så är det B-banan som lockar mest deltagare. Idag tog kartorna slut där så Lennart Lundh fick dra hem och trycka upp flera.
En eloge till alla deltagare som tog sig till fots den långa vägen till start och sedan hem igen. Själv åkte jag snålskjuts tillbaka.

Nu tar vi påskledigt för veterantävlingarna och återkommer nästa vecka. Några av Er ser jag i samband med helgens tävlingar. Jag vill önska Er alla en Glad Påsk!

Bilden: dagens banläggare, Esko Raita och Christer Liwell.
Resultat finns nu upplagt.

Glöm inte bort att synas i media!

(2014-04-12) Syns man inte så finns man inte!
Media och sociala communities betyder allt mer i vårt samhälle idag. Information når snabbt ut till alla medborgare både på gott och ont.
Vår veteranverksamhet ökar ständigt och därför är det både viktigt och intressant att även de som inte har insikt i vår sport, också får ta del av vår verksamhet.
Hur gör man det? Jo, som Karl-Robert Moqvist påpekar. Ta gärna kontakt med din lokala medialeverantör, det kan vara en tidning eller en lokal tv-station, inför ett arrangemang I Köping hade vi vår lokala tv-operatör på plats i samband med en tävling. Det blev ett bra reportage.
I tisdags hade Katrineholms OK sin lokala tidning på plats som gjorde ett reportage(se längst ned på sidan). Igår hade Lars Pettersson i OK Nalle lyckats få den lokala tidningen på plats för att följa upp deras arrangemang. Artikel finns publicerad men tyvärr måste man vara inloggad för att kunna läsa den.
Så ni kommande arrangörer, kontakta din lokala tidningen och berätta vad som kommer att hända. Tidningarna är väldigt sugna på att få in nyheter. Skulle dom inte ha tid att följa upp det, ta själv några bilder och fyll på med text och skicka in till tidningen. Det brukar fungera. Lycka till!

Äggmackans tid är inte förbi ännu!

(2014-04-10) Vilken tur vi hade idag!
Och då tänker jag inte i första hand på äggmackorna, utan vädret. 5-6 +grader och sol. Det var skillnad igår när det snöade bra över tävlingsterrängen ett tag.
Och vädret (äggmackorna förstås) var nog en bidragande orsak att 168 deltagare dök upp.

Efter tävlingen och fikat, stod det många klungor med deltagare och diskuterade dagens banor. Men som Lars Ahlström, Västerås SOK sade, "-Går man spik så finns det inget att diskutera"!

Själv så hade jag ingen bra dag idag. Redan på väg till Flen började jag må lite illa. Vid starten var jag tveksam att starta. I skogen kände jag mig orkeslös och illamående, så jag bröt och gick hem.
Just nu fryser jag och skakar så att jag knappt kan träffa tangenterna. Det blir raka vägen ner i sängen nu.

Börje Karlsson hos arrangörerna har hittat en Garmin GPS-klocka idag som han kommer att ta med sig till Ärlas tävling nästa vecka för kännedom.

Resultat finns upplagt.

Bilden: Två av våra suveräna tjejer som har fixat alla härliga mackor idag. Från vänster: Ann-Britt Flodin och Els-Marie Lundkvist. Bra jobbat tjejer!

På torsdag kommer en av årets höjdpunkter! Gissa vilken?

(2014-04-08) Veterancirkusens kanske bästa mackor!
OK Nalle/OK Tjärnen har en lång tradition av att alltid bjuda på äggmackor till deltagarna. Och dom gör oss inte besvikna denna gång heller. Jag misstänker att dom redan har varit runt i bygden och lyft på rumpan på varenda höna som finns! Det osar säkert över hela bygden och stekjärnen går varma. Aha! tänker grannarna. Nu blir det veteranorientering igen. Bäst att gömma dom få ägg vi har kvar. Det är ju påsk nästa vecka, så några ägg måste vi få behålla.
Och hur det än går i skogen så väntar en belöning vid målet. Äggmackan!!!

Nils Johansson(bilden) har ett vakande öga över tävlingen och mackorna. Jag själv som oftast tillhör de sist startande och därmed ibland får kallvatten i duschen, kanske skall gardera mig med att plocka med några ägg ifall mackorna tar slut! Tjejerna i köket(eller killarna?) steker nog gärna dom åt mig medans jag duschar.

Kallt ute och varmt i duschen, eller varmt ute och kallt i duschen!

(2014-04-08) Vilket är bäst?
När jag besökte Siggebostugan utanför Katrineholm för drygt ett år sedan, så var det minus 19 grader ute och snö, men varmt i duschen. Idag var det hyfsat varmt ute men kallt i duschen. Vilket föredrar Ni?
Nåväl,  vi slapp regnet i alla fall. Det kom precis när jag gick i mål.
Mycket folk idag också på en tisdagstävling. Nämligen 120 deltagare. Intresset håller i sig. Trångt och gemytligt i omklädningsrummen. Bra att det fanns en vedeldad bastu att tillgå idag när varmvattnet inte räckte till.

Idag var den samlade pressen med på tävlingen, nämligen den lokala tidningen Kuriren. Dom utlovade ett reportage till tidningen som jag kommer att länka till så snart det finns online.

Barbro Möllberg vann C-banan idag(bilden) vilket i och för sig var inte någon överraskning.

Nu finns resultat upplagt. (Hinner inte skriva mer nu. Frugan hänger över axeln och vill iväg och shoppa!)
OBS! Ett reportage från dagens tävling finns att läsa i Katrineholms-Kuriren längst ned på sidan.

Det finns så mycket glädje med våra tävlingar!

(2014-04-04) Åldern spelar ingen roll!
Ute i Tillberga fick jag syn på Tage Johansson(bilden) Västerås SOK. Stanna gärna och prata med Tage så får du lätt och enkelt lära dig ett och annat om orientering. Han har varit med om mycket. Han har inte bara tävlat inom landet, nej resor långt ut i Europa med bl.a. VM på programmet står på hans meritlista
Tage är inte bara till åren kommen, drygt 90 år är han. Han har ett fantastiskt fint minne och inte minst, han har humorn och glimten i öget ständigt. Bilden talar sitt tydliga språk. Nån tanke på att "varva ner" har inte Tage. Han kommer att dyka upp på många av våra tävlingar framöver. Bra jobbat Tage!

Karl-Robert Moqvist som sköter tävlingsstatistiken meddelar att vi ligger på rekordnivåer när det tävlingsdeltagande redan på uppstarten av säsongen. Ett snitt på ca 175 deltagare kan räknas in. Då skall man ändå komma ihåg att Västerås hade otur(snöfall den dagen) med endast 66 deltagare. Vi ligger alltså på en väldigt hög nivå så här dags. Det mest påfallande, är att tisdagstävlingarna har ökat markant mot föregående år.
Man undrar, kommer "Först i Mål" också att överträffa sitt tidigare deltagarantal?

Banläggaren hade nära nog en "fängslande" uppgift idag!

(2014-04-03) Intresset håller i sig trots kylan!
Idag var vi 180 st. deltagare som trotsade den nordliga vinden med endast några +-grader i Tillberga. Starkt gjort av gänget från Södertälje som tagit sig så långt iväg. Men det var väl Raggmunken vid Westerqvarn som lockade.
Banläggaren för dagen, Åke Mjöberg, hade lyckats att placera alla kontrollerna utanför fängelsets murar som ligger granne med skogen. Och det gick ju bra! Inget att säga om de långa banorna. Det blev kanske svårt att göra något inspirerande för de korta banorna med tanke på förutsättningarna!

Idag har företaget som jag köper tjänster av som leverantör av hemsidan, ändrat totalt med layout och verktyg för publicering. Därför kanske det ser lite annorlunda ut just nu. Skall sätta mig på måndag och gå igenom nyheterna för detta. Nu är det dags att dra till Stockholm och nästa "barnpass".
Resultat finns upplagt nu.

Sörmlands OL-förening har haft årsmöte!

(2014-04-01 Inga dramatiska förändringar!
I samband med dagens tävling i Hållsta så passade Sörmlands OL-förening på att ha årsmöte.
Mötet var välbesökt och genomfördes snabbt och effektivt. Det skedde inga större förändringar i styrelsen för 2014. Det enda skulle då vara att medlemmarna bytte plats på bilden för att variera sig från föregående år.
Vi önskar styrelsen lycka till med sitt arbete inför kommande verksamhetsår.
Protokoll och verksamhetberättelse kommer inom kort när Gunilla har sammanställt dessa på denna hemsida.

Nu är även Dalaveteranerna igång med tävlandet!

(2014-04-02 Dalarna delvis snöffritt!
Nu har även kollegorna i Dalarna startat upp sin tävlingssäsong. Premiären begicks i södra delen av länet, närmare bestämt i Avesta.
Även där var det stort deltagande, nämligen 154 st. Känns lite märkligt tycker jag. En sådan mild och snöfattig vinter som vi har haft, så är tävlingslusten större än någonsin! Eller är det att intresset för vår verksamhet har ökat? Vad beror det så ifall på?
Att vi gör bra arrangemang? Att vi har kul och trivs tillsammans? Det finns säkert många bra förklaringar till det.
Man läser ständigt från forskare och läkarhåll hur viktigt det är med kost och motion för att må bra. Men också den sociala biten betyder oerhört mycket. Att känna man behövs och att det alltid finns någon som lysssnar på en. Så du som läser detta men ännu inte är med på våra arrangemang, kom och var med! Man behöver inte springa/tävla. Det går lika bra att gå, själv eller med någon kompis. Det finns alltid plats för Er.

I Köping-Kolsva OK har vi tankar om att bjuda in pensionärsföreningar att delta. Inte så mycket för själva tävlandet. Utan mer att få lära känna vår sport och möta ett fint socialt nätverk.

Om du klickar på bilden här till höger så kan du läsa mer om vad som hände i Avesta.

Klart godkänt för Lennart&Co!

(2014-04-01 En sån här dag märks det att vi behöver varandra!
Vi har alla arrangörer blivit duktiga på att använda olika typer av tävlingssystem för tidtagning och sträcktider. Faktum är att Södermanland och Västmanland har länge legat i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik inom orienteringen. Var stolta över det Ni alla därute!
Idag var det strul med Sportident:s system för IK Standard. Någonting "krockade" i programmet, varför hela datorn "hängde" sig. Vi ändrade system till OLA istället under tävlingens gång för att få det hela att fungera igen. Och det lyckades.Någon liten detalj(fel) har jag upptäckt när jag kom hem, men jag tror vderbörande har överseende med det!

Eftersom jag var med och hjälpte till vid sekretariatet, så kom jag sent till start. Vad möter jag på väg därifrån? Jo, banläggaren, Lennart Olsson&Co. Co står väl för Kjell Blomberg och Christer Karlsson misstänker jag! Dom stängde butiken och gick hem. "- Det är självservering" säger gänget till mig när jag möter dom på gärdet därifrån. "- Butiken är stängd", säger Lennart och ler glatt. Inga sura miner där inte. Jag förstår dom. Vem vill jobba "övertid" med sådan dålig ersättning som dom får!

Förvånansvärt fin terräng idag trots allt. Trodde det skulle vara sämre. Så fel man kan ha ibland. Nu finns resultat upplagt(inkl. något fel).
Ha det bra därute!

Köping-Kolsva OK hade sitt högsta deltagande någonsin idag!

(2014-03-27 Ett underbart vårväder idag!
Vårt tidigare rekord i klubben låg på 175 deltagare. Idag var vi 188 st.! Klubbrekord med andra ord.
När vi i vår planering inför denna tävling bestämde att använda Johannisdalsskogen för dagens tävling, så var det med bakgrund till förra året då vi denna period hade 20-30 cm snö i skogen. Nu blev det helt annorlunda. Barmark sol och varmt vilket innebar att det var förhållandevis lätt att ta sig fram i skogen. Men visst så bommades det ändå!

Vi tror och hoppas att alla blev nöjda med dagens banor! Nöjd var i alla fall banläggaren Bo Lindkvist(bilden) som redan idag började fundera på nästa års tävling vid denna period.
En kontroll (nr 70) ville inte vara med idag trots det vackra vädret, vilket innebar att flera blev felstämplade då. Det har vi korrigerat nu. Är det någon därute som har blivit "felstämplad" enligt resultatlistan, men är säker på att ha tagit alla kontroller, så hör av Er. Då uppdaterar vi listan.

Resultat finns nu upplagt.

Lennart Karlèn tar fotokonsten till en ny nivå!

(2014-03-25 En orienterares väg i skogen!
Det finns många "eldsjälar" inom veteranorienteringen. Alla med sina specialområden, banläggning, kartritning o.s.v. En som har fotografering som ett stort intresse, är Lennart Karlèn, Västerås SOK.

Vid deras senaste tävling var Lennart ute i terrängen och tog en hel del bilder. Men den här gången har han tagit ett steg till. Han har nämligen tagit en film på hur Monika Törnkvist, Köping-Kolsva OK orienterar mellan några kontroller ute på Björnön.

Om Ni klickar på bilden här till höger och samtidigt slår på ljudet i datorn, så kan Ni luta Er tillbaka och bara njuta.
Tack Lennart!

Idag slog Kjula IF ett svårslaget rekord!

(2014-03-25 Dagens deltagarrekord blir svårslaget!!
OK Tor fick bara behålla sitt deltagarrekord för "tisdagstävlingar" i två veckor. Dom hade 157 deltagare då, men idag klämde Kjula IF till med 185 st! Det blir nog svårt att överträffa det den närmaste tiden.

Och deltagarna fick en fin dag i skogen med bra väder(sol och snöfritt) och fin terräng. A-banans sträckning var fin genomgående. Orkar man bara ligga på, så var det inga problem att nå bra tider. Kartan var lättläst.

Tallstugan rymmer normalt inte så många deltagare. Kanske ett 50-tal kan vara lagom. Då förstår Ni att hela 185 st. så blir det både trångt och kallt i duschen. Men det är inga problem. Många passade på att fika utanför stugan i solen. Och "kallduschar" är vi orienterare vana vid. Och då menar jag när vi kommer i mål och upptäcker att vi har stämplat fel!

Personligen känns dagens tävling bra eftersom jag lyckades slå den duktiga tjejen Karin Gustafsson med några sekunder. Man får inte göra några misstag, då blir man slagen av Karin!

Resultat finns upplagt nu.

Foto: Alf Lindberg

Kung Bore kom på besök i Västerås idag!

(2014-03-20 På vårdagjämningen kom årets första snö!
En ovanligt mild vinter med nästan ingen snö alls i Mälardalen och med temperaturer på mellan 10-18 +grader för någon vecka sedan, avlöstes av ett ymnigt snöfall inför dagens tävling.
Västerås SOK bjöd in till jungfruliga marker på ett friluftsområde i utkanten av Västerås, Björnön. För mig var det premiär i denna terräng.
Det var synd att snön kom för det hade blivit en härlig upplevelse att få tävla på Björnön annars. Nu var det bara ett par cm. snö, men inget kul med "spårsnö"! Vi får säkert anledning att återkomma dit igen.
På min bana(A-banan) hade vi 13 kontroller. För min del blev det ändå 14 kontroller innan det var dags att stämpla ut i Orientalen. Vi hamnade nämligen i en poliskontroll på vägen tillbaka.
Eftersom vädret ställde till det något, så blev deltagarantalet också minde än förväntat.
Värt att notera också är att Benkt Larsson i sedvanlig ordning höll ett tacktal till den verkliga veteranen inom orienteringen, nämligen Lennart Öberg som har fyllt 85 år. Grattis Lennart.(bild på Lennart finns längre ned på sidan)
På den vintriga bilden här till höger ses förväntansfulla deltagare.

Resultat från dagens tävling finns nu upplagt.

Foto: Lennart Karlèn

Vit premiär för veteraner i skogen!

(2014-03-20 Även Närke fick snö inatt!
Nerikes veteraner startade vårsäsongen i orientering med snöklädda marker.  Almby IK lockade ett trettiotal vårstinna orienterare till Ljungstugan.  Både banläggare och orienterare   kämpade tappert i tunga skogsbackar som snöfallet över Örebro orsakat. Årets premiär är starten på veteranernas tionde säsong i Närke. Suget efter vårorientering är stort hos veteranerna  som nästa vecka går man och kvinna ur huset för att får  testa formen hos  OKTisaren i Hallsberg

Bilden: Bo Eklund OK Tylöskog och Eleonor Grönvall KFUM Örebro samsas om sista kontrollen
Foto: Ulf Pihlblad

Vilstaskogen bjuder alltid på överaskningar!

(2014-03-18 Skogen är så bekant men ändå okänd!
Så var man åter på plats i Vilstaskogen. Här har åtskilliga orienteringstävlingar avgjorts. Från veterantävlingar, nationella tävlingar samt 10-Mila. Jag minns att gjorde min sista repövning från det militära när 10-Mila gick på Vilstaskogen. Det första översten sa vid ankomsten till förläggningen, var att absolut inga permissioner skulle tillåtas. Hoppsan! Och jag som var uttagen att springa "långa natten" för KKOK. Nu var goda tåd dyra. Gick fram till översten och sa; Hm, (harklande) jo, det är så här att jag önskar få permision redan på lördag! Va! ..sa översten! -Hörde Ni inte vad ja sa nyss"! Jo, men det är så att jag skall springa en sträcka på 10-Mila i Eskilstuna! Jasså, sa översten. Varför sa Ni inte det med gång? Det är klart Ni ska, sa översten. Och så fixade översten både en bil och chaufför till mig. Hur det gick på min sträcka i Vilstaskogen då, det minns jag inte. Kanske tur det!

Idag gick det hyfsat bra. Tuff inledning på A-banan vilket gjorde att jag gick upp till första kontrollen och tog det lugnt till andra p.g.a. känning i låret. Sen lossnade det bra.
Säga vad man vill om Vilstaskogen, men den tröttnar man aldrig på! Verkligen fin terräng och rolig orientering. Det gäller bara att hålla rätt på stigarna.
En som gjorde det idag vara vår suveräna tjej från Huddinge, Karin Gustafsson(bilden). Vann A-banan idag och satte "gubbarna" på plats. Så skall en slipsten dras....

För några år sedan var vi nöjda med ca 70-talet deltagare på en tisdagstävling. Idag var vi 145 st! Vilken utveckling!
Snöfritt idag och lagom kallt, ca 2+grader. Vi får hoppas att det blir snöfritt även till torsdagens tävling i Västerås trots lite illavarslande rapporter från SMHI.
Resultat från dagens tävling finns upplagt nu.

Äntligen ett beslut i rätt riktning av Förbundsmötet idag!

(2014-03-16 Men tog tid att övertyga Förbundsmötet!
När Svenska Orienteringsförbundet idag avslutade sitt Förbundsmöte i Nacka, så tog man beslutet att inrätta en arbetsgrupp med inriktning att införa Veterantävlingar med SM-status.
Beslutet är glädjande även om att det har tagit alltför lång tid att övertyga Förbundsmötet. Men nu är det på gång.
Det framgår inte av beslutet idag om arbetsgruppens förslag som längre fram, kommer att hamna på Förbundets bord och om styrelsen har bemyndigande att fatta beslut i frågan, eller om det blir först när Förbundsmötet äger rum 2016!

Så här såg målet ut i skogen i torsdags!

(2014-03-15 Apropå att hitta målet!
Det kom några synpunkter på målets placering på Hallstahammars OK:s tävling i torsdags. Man menade att det skulle finnas en kontrolldefinition även på målets placering.
Nu är det så i kartprogrammet(OCAD) kan man inte lägga in en definition på ett mål, utan det går bara att göra på kontroller. Därav den uteblivna angivelsen. Målets placering var en stor och tydlig sänka(se bilden) så att hitta den var inga problem för de flesta deltagarna.

Eftersom jag hade tagit en bild på målet innan jag åkte hem, så ville jag med detta visa hur det såg ut i verkligheten.

Förtydligande angående kontrollangivelser!

(2014-03-14) Hur utmärker man målet?
Efter gårdagens tävling så har jag fått några påpekanden gällande min kommentar angående kontrollangivelser(se nedan).
På Hallstas tävling igår så var målet placerat i skogen(se bilden) i en sänka. Det var väl inga problem i sig med det, men det är inte att rekomendera eftersom målets placering är en kontrollpunkt i skogen varför man ofta är beroende av en mer exakt angivelse av placeringen.
I detta fall hade det varit lämpligare att målet(sänkan) hade varit "sista" kontrollen och målet placerat längre söderut vid stigkorset. Då hade man undviket den irritation av några deltagare som blev fallet igår med tanke på målets placering.
Praxis är ju också att man från sista kontrollen snitslar till målet. Jag anser inte detta är nödvändigt om banläggaren förlägger målet på en tydligt ställe/föremål.

Som ni märker så är det inte lätt att som banläggare att hitta fin terräng, lägga bra banor och vara alla till lags när det gäller önskemål. Jag tycker att vi generellt är duktiga inom veteranorienteringen att tillgodose allas våra önskemål, men det finns fallgropar som banläggare och det gäller att undvika dessa. Så du som är banläggare, titta gärna en extra gång när du är klar med banläggningen. Ser allt bra ut? Har jag markerat förbjudna områden? Behövs snitsling? Har jag klippt upp kontrollringarna så att inte viktiga föremål döljs? o.s.v......
Till sist, alla är välkomna med synpunkter på våra arrangemang för att göra dom bättre. Men kom ihåg! Det skall vara konstruktiv kritik.
Lycka till alla Ni duktiga banläggare därute!

Succe`n bara fortsätter........

(2014-03-13) Många deltagare även idag!
Efter tisdagens inledande deltagarframgång, så fortsatte den trenden även idag när Hallstahammars OK arrangerade tävling i klassiska tävlingsmarker. Idag var vi 195 deltagare! Utan att ha kollat med Karl-Roberts statistik så borde denna deltagarsiffra ligga i topp efter tävlingen "Först i Mål".
Och vilket fint väder så här tidigt på säsongen. Strålande sol från klarblå himmel med ca 7 +grader och torrt och fint i skogen. På min A-bana var det verkligen fina stråk där vi for fram. Precis som vanligt när Hallsta arrangerar så hade man förlagt den första kontrollen i ett svårorienterat område med många paralella stigar vilket gör att man måste vara noga med orienteringen. Om det bommades, så var det nog på väg till första kontrollen!
Vid starten idag var det rejäla köer att få komma iväg. Nästan som på GeKås i Ullared. Det märks tydligt att vi har en tidig vår och att tävlingssuget är extra stort just nu. Det är bara att konstatera att vår verksamhet väcker uppskattning och att vi gör ett bra jobb med våra arrangemang.
Södertälje-gänget fortsätter att hålla sina traditioner genom att avsluta tävlingen med en gemensam lunch på Westerkvarn utanför Kolbäck. Tyvärr fanns inte "raggmunk med fläsk" på menyn idag, men det tror jag de har överseende med efter en sån här fin tävlingsdag.

Jag vill komma med en uppmaning till kommande arrangörer; på dagens karta i Hallstahammar, så finns målet markerat i skogen, dock utan med en kontrollangivelse. Tänk på att även märka ut målet med en kontrollangivelse!

Det blev succe` på premiärdagen!

(2014-03-12) Vilken start det blev!

Karl-Robert Moqvist meddelar idag från premiärdagen;
Det blev en minst sagt succértad premiär för årets veterantävlingar.

157 startande från 38 moderklubbar. Fint väder och alla nöjda och
belåtna efteråt. Några var så upprymda att dom glömde OL-skorna
efter tävlingen.

Först till start var Kurt Eriksson, Vandrarringe
n på bana A och först
i mål Tage Persson, Fellingsbro på bana C.


Nu finns resultat och länk till Mapandcoach upplagt. Den resultatfil som kom till mig var av html-format istället för normalt XML-format vilket gör att jag inte kan ladda upp den i Winsplit. Det gör inget eftersom sträcktiderna framgår med tydlighet ändå.

En del har verkligen förberett sig inför premiären!

(2014-02-27) Bosse har koll på mycket!
Bo Lenander i Västerås SOK har förberett sig väl inför årets tävlingspremiär. Se bara på hans Facebook:s inlägg här till höger. Han verkar vara i god form. Bäva månde de som springer samma bana som Bosse i vår!
Bosse säger sig vara lite si sådär när det gäller fotorientering. Annat är det när det gäller Radiopejllingsorientering. Där är Bosse i framkant med den äran. Så duktig är han, att han kommer att medverka i VM i radiopejling i höst som går av stapeln i Kazakstan.
Han är också en hejare på dykning. Han har ett stort engagemang och intresse i många olika dykprojekt. Ett kommande dykprojekt är inom kort en dykresa till Jämtland och Bjurälven. Där lär finnas Sveriges längsta undervattensgrotta som nu upptar Bosses intresse. Kan Bosse hitta i mörka grottor och även vara duktig på radiopejling, så tror jag säkert att han kan "tvåla" till någon av oss fotorienterare också!

Vår verksamhet är bevisat bra enligt forskningen!

(2014-02-27) Hålligång i skogen är nyttigt!
Andelen äldre i Sverige ökar och fler når hög ålder. Ju äldre vi blir, desto större är risken att vi blir sjuka. Antalet personer med många samtidiga sjukdomar blir allt fler.
Det är vanligt att äldre drabbas av de vanliga folksjukdomarna hjärtsjukdom, demens, psykisk ohälsa, diabetes, cancer, rörelsehinder och värk. Äldre har ett svagt immunförsvar och därför drabbas de hårdare av dessa sjukdomar. Den vanligaste dödsorsaken hos både män och kvinnor är hjärtsjukdom.  Med stigande ålder ökar även risken för att drabbas av demenssjukdom.
Hälsofrämjande och förebyggande insatser genom hela livet, även upp i höga åldrar, har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten hos äldre personer. Inte bara fysisk aktivitet har betydelse utan också mental och social aktivitet.
Det finns fyra områden som är speciellt viktiga för att äldre personer ska må bra:

  • social gemenskap
  • delaktighet och meningsfullhet, att känna sig behövd
  • fysisk aktivitet
  • bra matvanor
Ovanämnda text är hämtad från hemsidan "Äldre personers hälsa" och beskriver kortfattat betydelsen av olika saker som är viktiga att tänka på för att hålla sig frisk och vital. Därför känns det så bra och betydelsefullt med det vi håller på med, nämligen "Veteranorienteringen"! Den uppfyller alla de krav man från forskningen anser är viktiga för bra social status. Det är Jan Burell(Vandrarringen) som har tipsat om detta ämne. Vill du läsa mer, så klicka på länken här nedan.
LÄNK

Ändringar i tävlingsprogrammet för 2014!

(2014-02-01) Norbergs OK flyttar sin tävlingsdag på våren!
Veteranernas tävlingsprogram för 2014 är planerad och klar. Den innehåller ett digert program med tävlingar både för tisdag och torsdag.
I Västmanland har vi en tradition sedan en lång tid tillbaka att genomföra Ultralång-DM en vardagskväll under säsongen. Som planeringen ser ut just nu, så kolliderar den tävlingen med Norbergs OK:s tävling den 15 maj. För att undvika den "krocken" och för att ge alla Västmanlänningar möjligheten att delta på båda tävlingarna, så flyttar nu Norbergs OK sin tävling till dagen innan istället. Alltså onsdag den 14 maj. Det innebär också att vi undviker en "krock" med Dalarna som har tävling på tisdag den 13 maj.
I och med detta så får alla möjlighet att tävla den veckan oavsett vilken tävling man prioriterar!
Se tävlingsprogrammet!

Endast två veckor kvar till tävlingspremiären!

(2014-02-24) Dags att börja packa upp tävlingskläderna!
Nu är det bara 14 dagar kvar innan OK Tor släpper iväg den första deltagaren i årets tävlingsprogram. Trots att vintern har varit mild och kort, så har det varit en lång väntan för många för att åter komma igång med tävlandet.

Tittar man tillbaka på förra året där den sena vintern gjorde att många nationella tävlingar fick ställas in p.g.a. för mycket snö i terrängen, så verkar det vara tvärtom i år. Idag finns i princip ingen snö i Södermanland/Västmanland utom i de norra länsdelarna i Västmanland. Hade vi vetat detta, så hade vi kunnat flyttat fram premiären till februari
Tittar man tillbaka på förra året så var det mycket snö i skogen vid denna tidpunkt. Jag minns att OK Tor hade tävling 26 mars vid HM:s lager utanför Eskilstuna. En solig fin dag, men med massor av snö i terrängen. Därefter följde Strängnäs och Åker som också hade en hel del snö i skogen vid sina arrangemang. Sista tävlingen där det fortfarande fanns snö i skogen, var när Fellingsbro arrangerade den 18:e april. Den började smälta då varför det var väldigt blött i skogen vid det tillfället. Först den 20:e april, en nationell tävling i Enköping, var det snöfritt.
Vi ligger alltså väldigt bra till i år beträffande snön. Men mars är lång, så än kan det komma "bakslag"! Men när vi väl är igång så kan inget stoppa oss.
Jag säger som i Melodifestivalen: "Nu kör vi.................................."

Riktig veteran uttagen till landslaget och EM!

(2014-02-05) Rolf Karlsson till EM!
En verklig veteran inom orienteringen är Rolf Karlsson från Surahammar. Han har mycket på sin meritlista genom åren, både med tävlingsframgångar, men även som en trogen medlem i sin klubb, Hallstahammars OK. Rolf är även med och hjälper till i samband med våra veterantävlingar.

Rolf har tyvärr genom åren ådragit sig diverse besvär med leder och sånt, vilket gör att han inte kan springa så bra numera. Men orienteringen ville han inte släppa. Så därför sadlade han om och började med Pre-O istället. Och det har han gjort med framgång. Många framskjutna placeringar har han haft det senaste åren.

Rolf har varit så framgångsrik, att han nu har uttagits av SOFT att representera Sverige i samband med EM i Portugal. Vi säger grattis till Rolf och önskar honom lycka till på EM.

LÄNK om du vill läsa mer....

Det blir en ny distriktsmatch i augusti i år!

(2014-01-20) Nu blir det flera distrikt i kamp om äran! (OBS! Artikeln är uppdaterad)
Mellan Västmanland och Södermanland så har vi varje år en "distriktsmatch" bland veteranorienterarna.
En NYHET inför 2014 är att vi kommer att arrangera en ny tävling som går under namnet "Distrikstmatchen". Tanken med detta kläcktes under hösten förra året. Varför inte arrangera en tävling bland flera andra distrikt som pysslar med veteranarrangemang? Och på den vägen är det. Det är inte bara äran att få vinna denna kamp mellan distrikten, utan också ett bra tillfälle att lära känna varandra över gränserna.
Premiär för denna tävling blir 14 augusti i Fellingsbro. Här finns bra möjligheter med ett bra TC och parkering. Dessutom en nyreviderad karta i nära anslutning. För de som kommer långt ifrån, så finns möjligheter till övernattning i en skola i närheten. Även camping och hotell finns att tillgå.
Inbjudna distrikt och som även har tackat ja, är Västmanland, Södermanland, Dalarna, Örebro Län och Västergötland. Förfrågan har även ställts till Östergötland, men där har vi inte fått något svar ännu.
Hur skall då poängberäkning ske? Vi kommer att utgå ifrån distriktsindelningen som SOFT använder. Banerna blir enligt sedvanlig klassindelning, d.v.s. DH60, DH65, DH70 o.s.v. Poäng kommer att räknas enligt följande: Segraren på respektive bana får 10 poäng, 2:an 9 poäng o.s.v. OBS! Varje deltagare får minst 1 poäng för fullföljt lopp. Sedan räknar vi fram en distriktsvinnare på det underlaget. Det kommer även att finnas öppna banor.
Det här innebär naturligtvis att ju fler deltagare distriktet har, dessto större segerchans!  Så nu gäller det att börja bearbeta kompisar för att få med så många deltagare som möjligt. Boka alltså redan nu in den 14 augusti i din tävlingskalender.
Välkomna till en härlig kamp om vilket distrikt som är bäst!
"Det viktigaste är inte att vinna, utan att komma först"!

Det blir en smygpremiär i Södertälje!

(2014-01-25) Dags att plocka fram skorna!
Luffarligan i Stockholm har kört ett antal tävlingar nu i januari. Den 5 februari kommer man in på vårt närområde med en tävling. Det sker då Södertälje-Nykvarn OL står som värd vid deras klubbstuga Tveta Gård strax söder om Södertälje.

Eftersom det ännu är väldigt lite snö i terrängen, så kanske många känner sig manade att springa där när nu snön inte är något hinder. För boende i Södermanland är det nära. För oss övriga en liten bit att åka. Trots avståndet är det kanske någon som vill åka dit! Ett gäng från Vandrarringen i Västerås brukar gästspela på Luffarligans arrangemang.
Vill du veta mer, gå in på "Länkar" och klicka på Luffarligan.

Några tips till årets banläggare!

(2014-01-14) Det går att undvika en del "fällor" i banläggningen!
I mars drar tävlingssäsongen igång igen. Säkert har många banläggare klurat under vintern hur banläggningen på deras tävlingar skall se ut. Några kanske t.o.m. redan är klara med sina banor. I vilket fall som helst, det finns en del detaljer i banläggningen som går att undvika genom att ta en titt på banorna innan det är dags för utskrift.

En "fälla" som återkommer lite då och då, är när banläggaren drar strecket rakt över en kontroll som återkommer senare under tävlingen. Kartbilden här till höger är ett bra exempel. På väg till 10:e kontrollen är det lätt att man p.g.a. sämre syn eller ren trötthet, inte uppmärksammar detta och tar sig till kontroll 12 istället för 10:e kontrollen. Problemet är ofta lätt att undvika genom att flytta K-10 ca 30-40 m så är problemet löst.

Ett annat bra hjälpmedel som banläggarna ibland glömmer bort, är att "öppna" kontrollringarna för att inte dölja detaljer kring kontrollen. Det gäller speciellt att öppna ringen från det håll den tävlande kommer. Ibland kan det vara av avgörande betydelse för kontrolltagningen. Även att öppna strecket till nästa kontroll som ibland går precis i linje (rakt över) med en mindre stig.När man kommer hem och detaljstuderar kartan kan man uppräcka stigen, men sällan i tävlingsfart.
Ja, det är mycket att tänka på som banläggare. Men min erfarenhet är att vi oftast får bra och genomtänkta banor allt utifrån dom förutsättningar som råder där vi håller till.

Ett tips till alla banläggare inför tävlingssäsongen 2014, är att när ni är klara med banläggningen i OCAD, exportera en kartfil och en banfil samtidigt, (lägg den på skrivbordet så att den är lätt åtkomlig) så kan vi enkelt fånga upp dessa för att sedan lägga upp dessa i Mapandcoach efter tävlingen.
Lycka till med banläggningen 2014!

Dags att börja ladda inför en ny tävlingsäsong!

(2014-01-11) Nu är det som vanligt igen!
Så var då äntligen allt klart. Jag åsyftar mitt stora projekt att renovera huset delvis. En hel vecka tog det, men bra blev det. Det borde det vara för hustrun har godkänt mitt arbete genom den sista besiktningen. Jag var lite nervös ett tag, tänk om jag inte klarar besiktningen! Nu är det över.....

Nu kan man med gott samvete lägga sig på soffan och påbörja nedräkningen till OS. Efter det är det nog dags att resa sig från soffan och påbörja träningen inför säsongsstarten 11 mars.

Hur har Ni det själva därute med träningen? Ligger ni också på sofflocket, eller sliter ni i er igenom tunga träningspass?
Arne Åhman OK Klemmingen, meddelar att han byter klubbadress till Tumba-Mälarhöjdens OK eftersom han bor i Grödinge och det känns mer naturligt att tillhöra dom då.
Vi hörs snart igen!

Ett nytt år och nya möjligheter!

(2014-01-01) Så var det premiär idag att skriva ett nytt årtal!
Känns lite konstigt att byta årtal bara sådär. Men man brukar vänja sig ganska snabbt.
Har Ni gett varandra några nyårslöften då? Själv lovade jag mig själv att komma bättre förberedd till kortspelet på nyårsafton. Det är en tradition att fira nyår med våra "gamla" grannar. Varannat år hemma hos varandra. Då blir det alltid lite kortspel efter att Jan Malmsjö har ringt in det nya året. Och i år åkte jag på stordäng! Här måste en förbättring till! Eller så får jag byta plats med hustrun så att jag får bättre kort. Något måste bara hända?

En av banläggarna till vår kommande veteranresa till Leksand i sommar, Janne Månsson från Leksands OK, befinner sig på Gran Canaria just nu. Han skickade härom dagen banlängderna till både de individuella tävlingarna samt stafetten till mig. Samtidigt bifogade han en bild från en kontrollpunkt på en av etapperna. OBS! Det är ingen fejkad bild, utan kontrollen kommer att finnas på riktigt när det är dags. Våra kollegor i Leksands OK har nämligen haft banorna klara länge och provsrpunget dessa vid flera tillfällen. Därav bilden. Ser spännnande ut va?

Enligt SMHI så ser det dystert ut för dem som önskar snö under en lägre tid framöver. Vi får se om den håller. Fortsätter det så här så kanske någon klubb är intresserad av att lägga in någon extra tävling redan under januari/februari! Hör av er i så fall.
God fortsättning.................

Blir 2014 året då vi äntligen sparkar ut RM?

(2013-12-26) "Sent skall Förbundet vakna"!
Under många år så har motioner om att ändra namnet från Veteran-RM till Veteran-SM inlämnats till SOFT:s Förbundsmöten. Och varje gång har motionerna avslagits. Oftast har inga bra förklaringar till det nämnts, utan motionerna har bara avslagits genom röstning på Förbundsmötena. En förklaring har dock nämnts, nämligen att ett SM ställer högre kvalitetskrav än ett RM! Ett ur min synvinkel, ett korkat argument. Eftersom funktionärsstaben ser ungefär lika ut på ett SM som på ett RM, så förstår jag inte problemet rikigt! Skulle dom inte klara kvalitetskraven? Dom som påstår det pratar mot bättre vetande.
Inom andra idrotter finns självklart begreppet "Veteran-SM" när det gäller arrangemang för aktiva som har kommit upp i åldern. Varför inte inom orienteringen? Det är hög tid att ändra på det nu!

En ändring till Veteran-SM skulle inte bara innebära en högre status på tävlingen, utan också underlätta betydligt att på lokal nivå öka intresset för sponsorer och kommuner, vilket i slutändan ökar möjligheterna till ett ekonomiskt bra resultat för den arrangerande föreningen.

På Förbundsmötet som äger rum i mars 2014, så finns flera motioner om att ändra på Veteran-RM. Hälsinglands OF vill i en motion ändra till Vet eran-SM. Man vill även införa en sprintdistans. Stockholms OF vill i en motion även införa diciplinen natt. Hur det går får vi veta i mars nästa år. Hoppas att verkligheten har kommit ifatt Förbundsdeltagarna då!

Det blir en veteranresa även 2014!

(2013-12-19) Planeringen för en ny resan nästa år har pågått hela hösten.
Egentligen så startade planeringen för en eventuell ny resa 2014 redan på väg hem från Sälen. Det fanns en del förslag från många kamrater och även jag själv hade funderat en tid över ett nytt resmål.
Resmål som utomlands till Skottland, Finland och något annat land fanns, men jag kände ganska tidigt att en sån resa skulle bli alltför komplicerad och risken fanns att många då skulle avstå resan. Jag ser gärna att resan skall vara tillgänglig för så många som möjligt. Och det kunde då blivit ett problem om man förlägger resan utomlands.
Jag var ett tag inne på att förlägga resan till Stockholms skärgård där flera av öarna var lämpliga för orientering. Problemet vid ett sådant arrangemang hade varit logistiken. Så det fick jag avskriva. Då gick mina tankar osökt in på Dalarna och specifikt Leksand.
Här finns kulturhistoria i massor och landskapet tillhör bland sveriges mest turistintensiva områden. Inte bara det. Här finns trevliga mäniskor och underbar terräng. Valet blev då lätt. Vi åker till Leksand 2014!
Nu är planeringen inne i sitt slutskede och det återstår bara några smådetaljer. Jag kommer att träffa turistchefen i Leksand, Dan Södertröm( ja, gamla hockeyveteranen) i januari för att stämma av några saker, sedan är allt klart.
Jag avser att lägga ut inbjudan och anmälningslistor här på hemsidan nån gång i februari.
Den här gången kommer det förmodligen även dyka upp en del folk från Dalarna som vill springa, men som övernattar hemma med tanke på närheten till arrangemanget. Inga problem. Alla är välkomna. Håll utkik efter inbjudan nästa år. Frågor redan nu, hör av Er till Alf Lindberg i så fall. Kontaktuppgifter finns på länken "Kontakt".

Alla vilar ut utom Kjell Blomberg!

(2013-12-16) Kjell Blomberg har inte tid med vila.
Kjell har inte bara orienteringen på sin agenda. Han har så många järn i elden att han förmodligen har varit smed i sitt yrkesmässiga liv!
En återkommande syssla är tydligen att ta hand om gamla stubbar från olika markägare. Och det har han klarat galant varje år. Men i år så tänkte dom i Skogstorp, att nu skall Kjell få något att bita i! Och det fick han med besked. Jag har aldrig sett maken till stor stubbe(bilden) som Kjell började karva på i höstas. Stubben fanns( jag tror Kjell har tagit bort den nu) efter vägen från Skogstorp till Bälgviken.
Av bilden att dömma så använder Kjell endast traditionella handredskap för att bryta ner den. Moderniteter som motorsågar och sånt, det är inget för Kjell. Förmodligen hade gått lite fortare. Men å andra sidan hade han fått tid över vilket innebar en stor risk att hustrun hade satt honom i inre tjänst, dammsuga eller nått sånt, vilket kan ju få ödesdigra konsekvenser. Speciellt om man är man. Den risken ville Kjell förmodligen undvika.
Som sagt, nu har stubben gått hädan och lugnet lägger sig så sakta över Skogstorp. Fast riktigt lugnt blir det väl aldrig där. Inte så länge Kjell Blomberg bor där.
God Jul och Gott Nytt År på dig Kjell!

analytics.google.com