Ärla IF bjöd på årets första kortärmade tävling!

(2021-03-23) Det är inte ofta man får börja säsongen i mars med att springa i kortärmad blus.

Det hände idag när 162 deltagare kom till Ärla och Åsborgen och fick springa under en klarblå himmel och en temperatur på 10-12 grader. Först, tack Ärla IF för arrangemanget, bra gjort. Coronaanpassat precis som vi säger i våra anvisningar. Tack även alla deltagare, Ni är jätteduktiga på att följa våra anvisningar. Inga problem över huvud taget. När jag själv startade fanns endast en person där samtidigt.  Och att sedan efter tävlingen, alla var och en vid sina bilar med fikat man tagit med hemmifrån, få njuta en stund i solen innan avfärd hem. Kan det bli bättre?

Och det märks tydligt hur folk njuter av att äntligen få komma ut igen. En deltagare var så upprymd inför dagens aktivitet att han hade packat sin väska flera dagar innan. Då är man sugen på att komma ut.

Efter att ha legat på soffan under hela vintern framför tv:n så blir man verkligen påmind om att träningen inte har skötts på rätt sätt. Det blir bitvis tungt att springa. Och inte blir det bättre av att man på väg till sjunde kontrollen på A-banan igenom grönområdet hamnar på "fel stig" och plötsligt befinner sig i ett "ingemansland" dit inte ens vildsvinen har förirrat sig. Typiskt mig!

Bätre gick det för "junioren" Alfred Lönn som var snabbast på A-banan idag. Men Oldtimern Kenneth Johansson var Alfred i hasorna endast 33 sekunder efter.
Göran Larsson kanske inte springer så fort, men han springer sällan fel, och det lönade sig idag också. Bäst på B-banan.
Curt Thorèn är också en säker kille. Det visade han idag då han var bäst på C-banan som glädjande nog  50 deltagare.
Inge Gustafsson på D-banan hade heller inga problem idag. Monica Svärd lyckades slå klubbkompisen idag Gunnar Larsson på E-banan med en sån knapp marginal som 11 sekunder.

EXTRA: Jag har fått några påpekanden. Först, kul att ni hör av Er, jag uppskattar det. Det visar att ni läser vad jag skriver. Och det är många som gör det. I torsdags förra veckan hade veteransidan 942 besök på en dag. Ibland ser jag inte träden för all skog. Inledningsvis sa jag att vi var i Kjula! Visserligen passerade jag Kjula idag, men det var i Ärla vi höll till idag. Korrigerat nu.
Sedan var det någon som reagerade på min "rubrik" om kortärmat. Claes och Mari har ju långärmat under blusarna. Det var inte det jag tänkte på, utan på mig själv som sprang med endast med tävlingsblusen på. Det var tur det. Jag hade storknat annars. Tack för mig!

Bilden: Claes Nideborn och Mari-Louise Lundgren.
Text: Alf Lindberg

Så är äntligen vårsäsongen igång igen!

(2021-03-18) Det är nu ett helt år sedan som pandemin gjorde att vårsäsongen fick stängas ned.

Men idag var det premiär i Flen med OK Tjärnen som arrangör.  Äntligen var det många som tyckte. Banorna gick bitvis genom bostadsområden i utkanten av Flen och avslutades i skogsterräng. Banorna var överlag lätta och det förmodligen med tanke på att vädret vid den här årstiden kunde vara besvärligt. Så blev det dock inte. Faktiskt stundtals en värmande sol. Bra permiärväder med andra ord.
OK Tjärnen har ju som tradition att alltid servera "äggmackor" på sina arrangemang. Av naturliga skäl gick det inte att genomföra denna gång. Men familjen Svedestam från Eskilstuna hade tagit med sig egna "äggmackor". Det gäller att hålla på traditionerna. Tack OK Tjärnen för dagens insats för en bra sak, nämligen veteranaktiviteter. 

En reflektion från idag:
När nu våren är i sikte och vi äntligen kan komma ut och springa i skogen igen i en motionsaktivitet efter att ha suttit isolerade hemma under hela vintern, så är glädjen dessto större just nu än den normalt brukar vara. En glädje att ha något att se fram emot under denna bedrövliga pandemi, en glädje att få träffa sina kamrater igen (självklart på distans) som man inte sett på länge. Man kunde idag bokstavligen se glädjen i allas ögon idag. Ni har säkert hört talas om "kosläpp" då man efter att korna stått instängda under hela vintern äntligen får komma ut på grönbete igen. Så kändes det idag.
Därför blir jag ledsen när några personer i detta nu försöker stoppa våra så viktiga fysiska och sociala aktiviteter. Dessutom på fakta som inte är relevant och bygger på okunnighet. Jag träffar fler personer på ICA när jag handlar än jag gör på en veteranaktivitet. Du som är rädd om din egen hälsa, stanna hemma tills du känner dig trygg och vågar dig tillbaka. Men ta inte ifrån oss alla andra den enda lilla glädje vi har just nu, att få komma ut i skogen och må bra.

Bilden: Från vänster Gittan Jonsson, Kerstin Palm och Jarl Palm
Text: Alf Lindberg

Nu inför Orienteringsförbundet "veteranpass" för alla

(2021-04-01) Svenska regeringen har tillsammans med EU påbörjat arbetet med att ta fram ett vaccinationspass för alla som skall ut och resa bl.a.
 
Inom orienteringen kommer det också ske förändringar framöver. Speciellt för de äldre eftersom de är en ”riskgrupp” och behöver skyddas under pågående pandemi. Därför har Svenska Orienteringsförbundet beslutat att omgående införa ett ”Veteranpass” som måste visas upp för arrangören för att man skall kunna medverka på ett arrangemang. Passet gäller för såväl nationella tävlingar som för veterantävlingar. Passet börjar gälla från 3 maj i år och skall alltid medfölja deltagaren på tävlingar. Det är alltså precis som du tänker göra en utlandsresa i sommar då man måste uppvisa ett vaccinationspass för att komma in i landet. Ansökan om godkänt ”Veteranpass” görs på länk här nedan. Så fort SOFT fått in anmälan går man igenom personen och gör en bedömning varpå man därefter kan skicka ut passet. Eftersom många kommer att ansöka om passet så gäller det att omgående lämna in en ansökan för att kunna vara med från 3 maj.
Ansökan görs HÄR

Text: Alf Lindberg

Nu startar vi upp verksamheten igen för våren 2021!

(2021-02-22) Efter ett bedrövligt verksamhetsår 2020 både vad gällande pandemin och inställda tävlingar så är det dags att börja titta och planera framåt.

Vi vet efter höstens tävlingar att ca 85% av deltagarna är positiva till att fortsätta genomföra våra arrangemang, dock med en ”Coronaanpassning”.
 Om myndigheter och experter är oense om mycket om pandemin just nu, så en sak är alla forskare överens om, Coronaviruset är här för att stanna. Förmodligen inte som Covid-19 men i form av mutationer av lindigare form som man kan ha lämpliga vaccinationer för. Vi vet ju redan innan Coronapandemin att vi varje år har olika former av ”säsongsinfluensa” som vi tar vaccin mot.
 
Alltså, vi kommer i fortsättningen ALLTID att leva med olika typer av influensa. Men, vi måste i fortsättningen vara noga med att tvätta händerna och tänka på att stanna hemma vid förkylning för att skydda sig själv och sina kamrater. Detta kan inte nog understrykas. Vi får anpassa oss till nya förutsättningar vi inte är vana vid. Bl.a. så får vi noga överväga om vi i fortsättningen skall ha dusch/omklädning i trånga lokaler eller fika inomhus i trånga lokaler! Allt för att inte utsätta oss för risken av smitta.
 
En sak är klar, fysiska aktiviteter är så viktiga för ALLA, speciellt för en äldre generation som nu i snart ett helt år suttit isolerade. Dags att bryta detta vakum men med kloka åtgärder som inte riskerar allas vår hälsa.
 
Men det grundläggande i hela denna fråga är att alla klubbar/föreningar själva har beslutanderätt i frågan att avgöra huruvida man vill genomföra ett arrangemang eller inte. Vill man inte det så kan ett alternativ vara att arrangera ”veckans bana” istället.
 
Första tävlingarna är planerade till mitten av mars. Enligt Folkhälsomyndigheten skall då alla i första gruppen (alla på äldreboeenden och personer med hemtjänst) vara vaccinerade.  I mars och april är det tänkt att även alla i grupp 2(personer i riskgruppen 70+) skall vara vaccinerade. Det förutsätter naturligtvis att de planerade leveranserna av vaccin kan hållas.
 
Vad betyder det då för vår verksamhet?
Oavsett om man öppnar upp helt och hållet eller hänvisar till samma restriktioner som under hösten 2020, så föreslår jag (Alf Lindberg) att vi under vårsäsongen 2021 använder oss av samma ”Coronarestriktioner” som vi gjorde under höstsäsongen 2020 för säkerhets skull.
Men samtidigt är det så att alla deltagare medverkar på tävlingarna på ”EGEN RISK” och under eget ANSVAR. Detsamma gäller alla arrangörer; ingen arrangör är tvingad att genomföra ett arrangemang. Det är ALLTID upp till klubben/föreningen att avgöra om man skall arrangera eller inte.
Jag föreslår även att klubbar/föreningar som är tveksamma till att genomföra ett arrangemang, istället kan anordna ”Veckans Bana” istället. Dock är det viktigt att dessa banor bara får finnas till under en bestämd vecka för att inte orsaka problem med markägare/jägare.

Styrelsen för "Sörmlands OL-veteraner" har ställt sig positiva till att starta upp verksamheten igen med Coronaanpassade regler, dock med reservationen att avbryta om myndigheterna kommer med nya restriktioner.
Ni som är arrangörer, läs noga igenom PM:et som finns under länken "Arrangörsinfo". 

Frågor kring detta kan ställas till Karl-Robert Moqvist och Alf Lindberg.

Text: Alf Lindberg

OK Enens tävling 16 mars är inställd!

(2021-03-10) OK Enens arrangörskommitté har ikväll beslutat att ställa in motionsarrangemanget den 16 mars i Enköping. 

Detta mejl kom ikväll:
Hej Tommy och Kristina
Arrangörskommittén har på grund av ökad smittspridning i flera regionerkommit fram till att ni ska ställa in Motions OL den 16/3.  OK Enen som klubb kan inte stå för ett arrangemang där deltagare kommer från hela Mälardalen när restriktionerna tydligt säger att träning ska ske i grupper du brukar träna med, tävling under elitnivå inte tillåts.
Ni får använda er av veckans bana den här gången och spara det fina området till ett senare tillfälle när smittläget är gynnsammare.
 Anders hjälper till med att ställa in tävlingen i Eventor och lägga upp en Veckans bana arrangemang.
/Arrangörskommitten
OK Enen


Kommentar:
Avsändaren av mejlet Birgitta Pettersen hänvisar till två argument för detta. Dels att deltagarna inte skall träna med andra grupper än man brukar träna med! Det är precis det som sker. Alla dessa anmälda deltagare tränade hela hösten 2020 tillsammans  vid många olika motionsaktiviteter. Alla välkända för varandra. Dessutom är risken för smittspridning som lägst i hela samhället för denna grupp eftersom dessa i pricip har suttit isolerade under hela vintern. 

Och dessa motionsaktiviteter har genomförts med fullständiga Coronaanpassade regler och anvisningar som gäller för alla i samhället.
Birgitta säger också i mejlet att tävling under elitnivå inte får förekomma! Fullständigt felaktigt i detta fall. Detta är en motionsaktivitet utomhus som uppmuntras av Folkhälsomyndigheten, speciellt för de äldre anser myndigheten.

Det är helt obegripligt att OK Enen vill stänga ned en sådan viktig aktivtet för några pensionärer som dessutom omgärdas av noggranna regler och anvisningar. 

Text: Alf Lindberg

Ser man inte ljuset i mörkret - så får man skapa det själv......

(2021-01-27) Sakta men säkert återvänder ljuset tillbaka igen trots allt mörker som har varit.

Och då menar jag bokstavligen. När mörkret på allvar trängde sig in i november i höstas så gick vi alla in i en mörk period. Delvis hade vi inga tävlingar att tillgå. Dels, och värst av allt, låg pandemin som en våt filt över oss och förstärkte mörkret. Visserligen är pandemin inte över än på ett tag trots att siffrorna börjar peka nedåt, men det känns ändå som det går åt rätt håll. Lägg därtill att vaccinationerna nu börjar komma igång på allvar.

Jag misstänker att ni, precis som jag, har varit isolerade från samhället nu i snart 3 månader! Vilken frustration man känner. Jag börjar snart få social fobi om jag inte får komma ut och träffa andra människor. Jag har ett desperat behov av det. Forskare säger nu på allvar att denna nedstängning av samhället börjar få konsekvenser på många, speciellt många äldre. Vi klarar inte detta hur länge som helst. Som tur är då att ljuset så sakta kommer tillbaka och våra förhoppningar att återigen få träffas i skogen och leta kontroller, börjas synas i horisonten.

Vad gör man under tiden då? Jag misstänker att många därute sköter sin fysik på egen hand med allehanda motion. Själv brukar jag jogga en runda i skogen för att bryta av mönstret med att ständigt ligga i soffan och glo på TV:n. Som tur är så finns det mycket sport att titta på. Men det finns gränser för "soffliggandet" också.
Igår kväll tog jag en runda med "nya" pannlampan som jag fick i födelsedagspresent i höstas. Woow, vilken skillnad på ljuset mot den gamla lampan jag hade en gång på 70-talet. Detta var ju riktigt kul! Nu ser jag fram emot att få testa den i skarpt läge vid någon nattävling under våren. Ljuset från min fina lampa får symbolisera att ljuset är tillbaka för oss alla, och att vi skall se positivt på tillvaron i väntan på att få träffas återigen. Ge inte upp! Håll ut och håll avstånd och var rädda om varandra.

Text: Alf Lindberg

FHM:då undantas orienteringen från deltagarbegränsningen!

(2021-01-20) Folkhälsomyndigheten undantar utomhusidrotter som bedrivs över icke avgränsade ytor från deltagarbegränsningen, givet ett läge med måttlig eller låg smittspridning. Det skriver myndigheten i sin återrapportering till regeringen som delredovisades på onsdagen.

Här citeras en viktig del av texten:
"När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. Avstånd mellan sällskap ska även upprätthållas, till exempel genom att sittplatserna är utplacerade med avstånd mellan varandra. Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Arrangemang som hålls inomhus med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats.
Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare."


I mars kommer FHM redovisa ytterligare i frågan då man vet mer om smittläget inför våren.

Bilden: Svenska Orienteringsförbundet
Text: Hämtat från Orienteringsmagasinet som i sin tur hänvisar till Folkhälsomyndigheten.

Nu kommer ljuset tillbaka - och vi kan börja planera för en ljus framtid igen....

(2021-01-02) Det känns lite konstigt att skriva ett nytt årtal, som alltid vi denna tidpunkt på året.

Men i år känns det extra bra. Det innebär att vi lägger (skräpåret) 2020 bakom oss. Den vill vi inte ha tillbaka igen. Jag tänker inte påminna er om det, ni har säkert alla därute egna erfarenheter över det gångna året.
Jag vill istället blicka framåt, och hoppas och tror att vi återigen kan starta upp vår verksamhet igen. Det blir förmodligen inte som vanligt innan pandemin slog till, men ändå en verksamhet som vi alla är så stolta över.

Som alla vet så stängde vi ned all veteranverksamhet under våren 2020. Och med all rätt. Men under hösten 2020 så fick vi igång verksamheten igen, dock med "Coronaanpassade" anvisningar. Alltså, inget ombyte och dusch inomhus, inget fika inomhus tillsammans i trånga lokaler. Min erfarenhet av höstens arrangemang är att det fungerade jättebra. Alla arrangörer hade förberett sig på lämpligt sätt, och alla deltagare skötte sig exemplariskt gällande avstånd till varandra o.s.v.

Nu är det snart dags att bestämma över hur vi skall anpassa vår verksamhet under rådande omständigheter. När vi förhoppningsvis enligt tävlingsprogrammet startar upp den 16 mars så är min förhoppning att många 70+ har fått sina två vaccindoser och att man känner sig tryggare att vistas tillsammans med sina OL-kamrater. 

Återstår att se hur läget är i mars. Men jag skulle dock förorda att vi, om vi bestämmer oss för att starta upp, även under våren 2021 använder oss av de "Coronanpassade" regler som vi hade i höstas. För säkerhets skull. Sen får vi se hur vi gör till hösten.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com