Ingegerd hälsas välkommen av Tomten idag!

(2021-11-18) Vilken överraskning idag! Det kom en Tomte ändå idag och hälsade oss välkomna. Tack Weine Johansson.

Normalt brukar vi avsluta tävlingssäsongen med Lucia-Tomte och glögg i början av december varje år. Men i år, precis som förra året, så är ingenting sig likt p.g.a. pandemin. Av den anledningen var Arboga OK (som brukar sköta denna bit) inte så pigga på att göra ett sådant arrangemang i år. Helt förståeligt. Men det kändes lite konstigt att vi skulle avsluta säsongen på detta sätt och så här tidigt.

Men det fanns en räddare i nöden. Efter en vädjan av mig här på hemsidan om ett "Lucia-arrangemang" så hörde Södertälje-Nykvarn OF av sig med Weine Johansson i spetsen om att de kunde köra ett "extra arrangemang". Dock inte med någon Lucia eller Tomte, men väl glögg till deltagarna kunde man erbjuda. Det erbjudandet nappade vi direkt på.

Och vad hände? Jo, vi fick ändå en Tomte på plats som hälsade deltagarna välkomna. Ingen Lucia, men väl ett dukat bord med glögg, saffransbulle och pepparkaka till alla. Det kändes precis som vanligt igen. Dessutom fick vi ett kanonfint väder på köpet. Vad mer kan man begära? Tack alla Ni i SNO för dagens insats.

Och inte blev det sämre av att vi alla fick springa på trevliga banor i jättefin terräng. Riktigt roligt avslut på denna säsong med andra ord.

Hur gick det då idag?
På A-banan var Tommy Holmèr omöjlig idag. Snabb som en vessla och plockar kontrollerna som det vore "fallfrukt". Stefan Persson hade jämnt göra med att hålla undan för Håkan Berglund Lake på bana B. Endast 33 sekunders marginal blev det.
Anne-Christine Schunnesson, en ny bekant för mig, var snabbast på C-banan. Kul med kvinnliga namn i topp på resultatlistorna.
Bertil Rydgren ståtar med sitt namn högst upp på bana D. Eftersom detta var en "extra" tävling så fanns ingen bana E idag.Bilden: Ingegerd Lusensky kramar Tomten Weine Johansson idag.
Text: Alf Lindberg

Årets sista veterantävling genomförs imorgon

(2021-11-17) När Södertälje-Nykvarn OF arrangerar årets sista tävling blir det ingen Lucia eller Tomte inom synhåll. Däremot utlovas det GLÖGG till deltagarna.

Kan Ni tänka Er; ett helt verksamhetsår är till ända. Vart tog det här året vägen? Det är sant, tiden går fort när man har roligt, men så här fort!
Var det pandemin under 2020 som gjorde många inskränkningar för oss alla som också gjorde att längtan till att få starta upp vår verksamhet bidrog att återskapa en stor glädje som utmynnade i att tiden bara flög fram.

Vi har redan tagit beslut om ett förnyat PM för nästa verksamhetsår som vägledning hur vi vill ha våra arrangemang då. Pandemin öppnade ögonen på oss alla om hur vi kan bedriva vår verksamhet. Många saker som vi inte tänkt på annars. Förändringar som var anpssade för den nya situation vi alla hamnade i. Ja ni vet, startgrupper o.s.v.

Inför nästa år så kommer vi att behålla en del saker som vi tycker har fungerat bra under 2021. T.ex. anmälan via Eventor och betalning via Swish. Men vi kommer också återgå till några delar som vi hade tidigare. Även om vi rekommenderar anmälan via Eventor även nästa år så finns det även möjligt att anmäla sig på plats. Det mot en "extra" kostnad på 10 kr. Vi tar även bort startgrupperna då vi tror att deltagarna är mer uppmärksammade på hur och när man bör komma till tävlingarna tidsmässigt. Även vid starten att fortsättningsvis respektera avstånd till varandra vi ev. köbildning.
Vi bedömmer även att arrangörer under våren och sena hösten kan erbjuda omklädning och dusch inomhus. Är någon fortsättningsvis rädd för att gå inomhus och trängas med andra så gäller "våtklut" utomhus som tidigare. Varje deltagare bestämmer själv hur han/hon vill göra.  Däremot slopar vi arrangörernas fina service med kaffe och smörgås till deltagarna. Alla deltagare fixar sitt fika själva fortsättningsvis. Men det finns plats för överaskningar! Kommer OK Tjärnen bjuda på klassiska äggmackor någon fler gång? Man vet aldrig......

De senaste dagarna har jag suttit och tittat på alla fina bilder jag tagit genom åren på Er alla fina kamrater därute. I år har jag saknat många av Er som säkert har giltiga skäl att inte kunna vara med detta år. Jag skickar en hälsning till Er härmed och hoppas få se Er nästa år!
Men jag blir också glad över alla nya namn och ansikten som har dykt upp på vår verksamhet den senaste tiden. Känn Er välkomna. 

Känn glädjen imorgon när du letar kontroller och inspirationen samtidigt att snart är det vår igen och nya kontroller skall hittas. Lycka till!

Bilden: Lucia: Sten Nordgren och Tomte Lars Ljunggren.
Text: Alf Lindberg

Idag var det en efterlängtad comeback

(2021-11-11) Efter sju bedrövelser och åtta sorger kunde Per-Ivar Möllberg från Arboga äntligen göra comeback.

Per-Ivar har dragits med flera problem i några år nu så en start på dagens tävling var efterlängtad. Per-Ivar hade sagt att han åtminstone skulle starta på en av årets tävlingar. Och det passade bra idag. Vi hoppas att premiären kändes bra och önskar dig Per-Ivar välkommen tillbaka. Vi hoppas att även hustrun Barbro återkommer nästa år.

Välbekant tävlingsområde i Råbyskogen denna dag i Västerås, och 5-6 +grader välkommnade de 152 startande. Bra siffra när nu säsongen lider mot sitt slut. En trevlig skog att vara i även om många nu börjar känna sig "hemmastadda" i detta område. Men jag lovar er, det missas i alla fall. Idag var det väldigt många "felstämplingar" i resultatlistan. Jag förstår, stigarna ställde till det.
Själv snodde jag runt vid kontroll 6(K-56), en stor sten. Jag ser nu att skärmen sitter vid stenen under ringen precis vi stora stigen. Även en liten kringa vid K-72, sänkan. Det kanske blir så när kartskalan är 1:5000 istället för 1:7 500 som man är van vid!

Men det var många som gick prickfritt genom hela banan idag. Bl. a. på bana A där Tommy Holmèr var snabbast. Han är inte bara snabb, han hörs tydligt när han far fram genom skogen. Inte som Olav Lundanes från Norge som man kan höra på långt håll när han kommer "flåsande" genom terrängen. Nej, Tommy snackar sig fram genom skogen, och det går bra det också.

På bana B var det Göran Larsson som återigen var snabbast. Han ställer in pulsmätaren på ett visst gradtal, sen kör han samma snabba tempo hela banan. Idag hade han tydligen ställt in den på seger!
Att Leif Jansson som idag sprang C-banan är snabb det vet jag. Men att Leif skulle ta sig runt på 7:01 på en bana som mäter 2860 meter är knappast troligt! Något fel här.
Däremot är det inte otänkbart att Robert Rylander springer runt på 22:56. Med den tiden torde han ha vunnit på C-banan.
Noterar att en tjej går och vinner på D-banan idag. Nämligen Eva Hogreus som därigenom visade "gubbarna" var skåpet skall stå.
Karl-Robert Moqvist bäst på bana E idag. Karl-Robert är ingen snabblöpare numera, men han missar aldrig några kontroller så därigenom toppar han oftast E-banan.

Nu har vi bara en tävling kvar för i år. Och det är den i Södertälje 18 november (vid deras klubbstuga i Tveta). Jag hoppas att Ni alla som kan ställer upp och att vi därigenom får en fin avslutning på säsongen. Gå in och anmäl Er redan nu.

Bilden: Per-Ivar Möllberg
Text: Alf Lindberg

Stor aktivitet vid Nyköping OK:s klubbstuga!

(2021-11-10) Stor aktivitet vid veteran-tävlingen 9:e november vid Nyköpings OK:s klubbstuga i Ekensberg.

Hela 135 löpare hade anmält sig till tävlingen och 118 tappra löpare trotsade det intensiva regnet och några få plusgrader för att njuta av fin orientering.
Den stigrika terrängen ställde löparna inför roliga utmaningar.
Ett litet utdrag ur resultatlistan följer nedan.
Bana A: Där segrade Roger Larsson Katrineholms OK på den snabba tiden 37:01 före
Bengt Schwartz OK Kolmården 37:21.
Bana B: Etta blev Karl-Erik Johansson OK Södertörn 39:43 och tvåa Stefan Persson Centrum OK 42:09.
Bana C: En familjestrid avgjordes med 1:a Göran Davidsson 39:41 före 2:a Annika Davidsson 41:13 båda från OK Klemmingen.
Bana D: Etta blev Britt-Marie Aldén OK Kolmården 46:51 och tvåa blev Göran Larsson SNO 52:56.
Bana E: Där segrade Jarl-Erik Palm Kjula IF 40:24 före Stig Lundin EOL 40:55.
Löparna kunde efter väl genomförda lopp duscha varmt inomhus i NOK:s klubbstuga.
NOK:s veterandamer erbjöd löparna att i stugvärmen inhandla nybryggt kaffe med hembakt bröd eller ta av sin medhavda matsäck.
Sedvanligt eftersnack fyllde klubbstugan med trevligt ”surrande”.
Ett av löparna mycket uppskattat arrangemang i höstrusk.

Bilderna: Mats Eriksson, Dagny Andersson och Thomas Kjellberg.
Text: Ove Ericsson.

Nu finns nya anvisningar för 2022 publicerad

(2021-10-30) Nu är enkätundersökningen för hur ni deltagare vill att vår verksamhet för 2022 skall se ut klar.

Undersökningen bygger på 176 svar och frågorna som ni har svarat på berör de mest aktuella områdena för att arrangera en veterantävling.
När pandemin slog till så stängde vi inledningsvis ned hela vår verksamhet. Hösten 2020 återupptog vi vår verksamhet igen, dock med många förändringar. Folkhälsomyndigheten angav en hel del krav som man var tvungen att uppfylla för att kunna motionera/orientera fortsättningsvis. Bl.a. med att hålla avstånd och tvätta händerna. Allt detta tog vi till oss och anpassade vår verksamhet efter det. 
Det innebar bl.a. ingen gemensam samling, utan direkt till start från bilen. Startgrupper för att sprida ut deltagarna och inga resultat på Arenan. Vi slopade även gemsamt fika inomhus. De förändringarna blev lyckosamma.

Nu har många av er svarat på några frågor som vi ställt till er för att veta vad ni tycker inför verksamhetsåret 2022. Utifrån dessa svar har styrelsen för "Sörmlands OL-veteraner" tagit beslut om ett nytt PM som skall gälla 2022(finns publicerat under fliken "Arrangörsinfo"). 

Några nyheter/förändringar som blir nästa år är:
*inga startgrupper
*fri starttid
*anmälan via Eventor men även på plats mot en extra kostnad
*fortsatt betalning via Swish
*arrangör kan erbjuda dusch till de som önskar
(klicka på bilden ovan för att läsa undersökningen)

Vi tror att 2022 kommer att bli ett mer "normalt" år och att vi därför i många avseenden kan återgå till rutiner som vi hade innan pandemin. Men vi är samtidigt lyhörda till förändringar om SOFT eller andra myndigheter så anger för vår verksamhet.

Text: Alf Lindberg

Idag bjöds vi på en en riktig höjdare

(2021-10-28) Plevnahöjden i Malmköping är en riktig höjdare i dessa sammanhang.

Här har vi varit många gånger och alla är införstådda med rejäla höjder och kraftiga sänkor. Så det gäller att tänka till innan man väljer vilken väg man skall ta. Det kan löna sig att springa runt alla dessa djupa gropar ibland.

169 startande idag och 12 "ej start" är ett bra betyg för dagens arrangemang i Malmköping. Bra väder, ca 12 grader + gjorde att understället åkte av innan start. Kortärmat idag var inte fel. Ändå blev det fel! Alltså, vid kontroll 7 på B-banan där jag lade bort över 4 minuter. Går ovanför punkthöjden och sedan är man helt off! En stor sten fick bli min hjälpreda idag.

Efter målgång blev "nypremiär" för att duscha på en veterantävling. Det har man inte gjort sedan 2019 så man hade nästan glömt hur man gör. Och inte blev det enklare för Leif Jansson som äntligen fick ta en dusch efter målgång, något han också längtade till. Vad händer? Här kan man säga att borttappade rutiner spelade en avgörande roll. Leif hade inga byxor med sig att byta om till. Ni kan ju gissa vad han fick göra! Så kan det gå.

Lars Gerhardsson från Attunda OK (Lars har ett förflutet inom 10-Mila) var på besök idag. Han tog tåget till Flen och där bytte han till buss till Malmköping. 1.20 minuter tog resan och många sparade bensinutgifter och mindre miljöpåverkan blev belöningen.

Hur gick det idag?
Roger Larsson var snabbast runt på A-banan och Hans-Ove Eriksson bäst på B-banan.
Hela 60 startande på C-banan där Curt Thoren hade bästa tiden. Robert Rylander snabbast på D-banan och Karl-Robert Moqvist på E-banan.

Efter avslutad tävling så hade "Sörmlands OL-veteraners" styrelse ett snabbmöte. Där tog vi bl.a. upp hur nästa års PM för arrangörer skall se ut. PM:et bygger på den enkät som fanns tidigare här på hemsidan. 

Bilden: Johnny Erixson och Roland Rohde som ibland har svårt att läsa skyltarna till våra tävlingar. Dålig syn eller för små skyltar? 
Text: Alf Lindberg

Endast några tävlingar kvar på säsongen nu

(2021-10-23) Nu återstår endast 3 tävlingar på årets program (om inte någon ny arrangör dyker upp?) Ett Lucia-race skulle vara trevligt!.

Säsongen lider mot sitt slut. Utbudet av tävlingar krymper. Vi brukar hålla på en bit in i december normalt, men i år är det tomt i slutet av november och början av december. Arboga OK brukar arrangera en "Lucia-träff" vid stugan men i år verkar det som det inte blir av. Tråkigt.

Den här veckan avstod jag att vara med i Gnesta i tisdags. Mitt övriga program den här veckan skulle räcka till ändå tyckte hustrun. Hon fick rätt till slut. Kanske hade jag tur, för det regnade väl ordentligt i tisdags i Gnesta!

Jag hade ett "barnpassningsuppdrag" i Sollentuna hos barnbarnen i onsdags. Men vilken tur jag hade! Luffarligan körde ett arrangemang endast 2 km därifrån vid Edsbergs idrottsplats. Då passade jag på. Trevlig skog, ganska kuperat som det är överlag i Stockholm men i övrigt mycket bra.
Därifrån på torsdagmorgon direkt ner till Nykvarn där SNO hade förlagt sin tävling på torsdagen.

Här har vi varit några gånger förut, men ack så trevligt. Fin skog och banor dragna genom fina partier. Att jag dessutom kunde springa i kortärmat gjorde inte saken sämre trots sent in i oktober.

Min utmaning till Er alla därute nu är: någon klubb som kan tänka sig att anordna ett "Luciaarrangemang"? Ni behöver inte klä ut Er till Lucia eller tomte. Men gärna lite varm glögg vid målgång skulle uppskattas.

Bilden: Två duktiga medarbetare i SNO, Weine Johansson och Greger Wedin.
Text: Alf Lindberg

OK Tor bjöd på fint väder-rekorddeltagande

(2021-10-12) Det var hela 198 deltagare som hade anmält sig till dagens tävling i Eskilstuna. 194 till start.

Det torde vara ett rekord för 2021! Åtminstone för hösten. När vi inledningsvis startade upp vår verksamhet så var intresset stort. Många var sugna att komma igång efter pandemin. Men samtidigt har deltagarantalet sjunkit något under inledningen av hösten. Vad kan det bero på? Vi har ju stadigt haft en stigande trend i antalet deltagare tidigare. 
En sak som slog mig är att bensinpriset har ökat med ca 5 kr/litern efter att pandemin slog till. Är bensinpriset en anledning till att man som deltagare är lite mer restriktiv att åka till tävlingarna? Samåkning skulle vi ju undvika enligt FHM.

Nåväl, inför nästa säsong hoppas vi att det mesta är som "normalt" igen. Fast en återgång till hur vi arrangerade tidigare kommer vi förmodligen aldrig till igen. Pandemin fick oss alla att börja tänka om hur ett smittsäkert arrangemang skall genomföras. 
Innan pandemin stod vi i kö för att betala med kontanter, stod i kö för att anmäla oss, och stod i kö för att starta. Det var inte så lyckat. Allt det där har vi sluppit nu med ändringar under pandemin vilket har fungerat utmärkt. Jag hade nyligen en undersökning här på hemsidan där ni fick tycka till om hur vi skall genomföra arrangemangen under 2022. Den sammanställningen är klar nu. Över 175 svar kom in. Jag tänker inte redovisa sammanställningen här nu utan väntar på ett kommande möte (i samband med OK Tjärnens tävling 28 okt) där styrelsen för "Sörmlands OL-veteraner" skall diskutera frågeställningarna. Efter det mötet kommer en redovisning hur kommande PM för 2022 bör se ut.

Jag noterar också att många banläggare i år har gjort ett bra jobb. En tävling som hade en fantastiskt fin terräng var Vandrarringens tävling nyligen. Tyvärr var vädret inte på vår sida då vilket gjorde att många deltagare gick miste om en fin dag i skogen.
Också Hallstas tävling förra veckan dit jag åkte med spänd förväntan. Jag har varit där några gånger tidigare och blev inte speciellt förtjust över terrängen och kartan.
Men den här gången var det annorlunda! Bra banor som gick i väldigt fin terräng med bra sikt. Vad hände? Det var inte det som jag hade förväntat mig! Jag tror att banläggaren Åke Mjöberg med god lokalkännedom verkligen ville visa att det går att göra bra orientering med mindra bra förutsättningar. Tack för det.

Det var 65 deltagare på C-banan idag vilket torde vara ett rekord! Väldigt få anmälda på A-banan. Är det så att vi blir äldre och vill springa kortare banor eller börjar vi bli bekväma?

Hur gick det idag då?
Roger Larsson klämde till med en seger på A-banan strax före Kenneth Johansson. På B-banan var Jan Gottfridsson snabbast. Sedan var det tätt med placeringarna där bakom.
Gert Nordsten (en ny bekant från Laxå) var snabbast in till mål på C-banan som hade deltagarrekord idag. Tätt bakom var Bosse Lindkvist som jag förstår var nöjd med sin instats och banan idag. Det passade Bosse bra som är en duktig löpare.
Robert Rylander knappt före Christer Andersson på D-banan. Avslutningsvis så klämde Lennnart Lundh sig knappt före Lars Söderlund in på E-banan.

Avslutningsvis så skickar vi en stort grattis till Pernilla Klemets som blev sjua på B-banan idag och samtidigt firar sin födesedag idag.

Bilden: Pernilla Klemets med sin dotter Emma som också flitigt deltar på våra tävlingar.
Text: Alf Lindberg

Ni som inte kom idag missade något.....

(2021-09-23) Du som uteblev idag från Vandrarringens tävling missade inte bara regnet utan även en fantastisk terräng.

Vandrarringen hade förlagt dagens övningar på marker öster om Västerås som tillhör Anna-Karin Johansson och Leo Johansson.  Och de 88 deltagarna idag brydde sig inte ett dugg om det regn som föll bitvis. Man hade fullt upp att njuta av den fina terrängen i kombination med trevliga banor ihopsnickrade av Leo Johansson.
Inget högt blåbärsris att ta hänsyn och stångas med. Bitvis kändes det som Fam Johansson hade varit ute och krattat terrängen innan! Verkligen härligt. Hade det dessutom varit en ljus vårtävling eller en fin höstdag istället, så hade det inte kunnat vara bättre. Hit kommer vi gärna på besök igen. 

Hur gick det idag då?
Anders Rooth kunde med ungdomliga ben klämma sig först in på A-banan med duktiga Lena Larsson på andra plats.
Samma sak på B-banan där det även här fanns "spring i benen" av Michael Wickström. Göran Larsson, även han tvåa precis som Lena.
Håkan Söderqvist kunde nätt och jämnt klämma sig först in på C-banan strax före Kurt-Håkan Andersson. Ständigt krigande om att vara först här. Kul.
Christer Andersson bäst på D-banan och Lars Söderlund bäst på E-banan.

Bilden: Stig Landstorp och Kurt-Håkan Andersson är inte ett dugg ledsna trots regnet.
Text: Alf Lindberg

Idag var fyra generationer med - en tittade på

(2021-09-16) De 128 deltagarna idag i Köping hade bitvis väldigt svårt att hålla reda på alla stigar.

Inte så konstigt. Johannisdalsskogen myllar av stigar och därför är det viktigt att man håller ordning på kursen för att komma rätt. Men jag tror ändå att de flesta uppskattade dagens banor ändå. I alla fall uttryckte man det vid målgången. Alla var övrens om att terrängen i huvudsak är fantastiskt fin. Kul.

Jag tror heller inte deltagarna blev så besvikna över att vi inte bjöd på snö eller regn idag. Det brukar ju vara tradition när Köping-Kolsva OK bjuder in till tävling. Lite kallt blev det väl att stå stilla vid målet, men deltagarna tyckte det var perfekt väder.

Nu har vi i Köping arrangerat färdigt för i år. Vi har haft 3 veterantävlingar och dessutom Veteran-SM. Nu känner vi oss nöjda. 
Nästa år startar vi med ett veteranarrangemang den 5 maj med start-och målplats där ni aldrig varit tidigare. Vi fick även nyligen klart med att arrangera FORM22 som är PRO/SPF:s Riksmästerskap i orientering. Tävlingarna kommer att gå av stapeln 17-18 aug 2022. Samtidigt blir det en vanlig (18.8) veterantävling. Jag återkommer med mer information längre fram.

Idag var det alltså 4 generationer på plats vid Johannisdalsskogen i Köping. Gammelmorfar Kalle Klemets, mormor Pernilla Klemets, mamma Emma och sonen Alfred. Alfred är ännu lite för ung för att vara med. Det lär nog inte dröja alltför länge innan han med på knattebanan. 

Hur gick det idag då?
På A-banan får vi nog räkna bort två ungdomar, Janne och Martin och räkna Kenneth Johansson till den moraliske segraren. Stig Borg först in på B-banan där mamma Emma Klemets(med sonen Alfred) blev strax bakom.
Kjell Andersson fick till en fullträff med seger på C-banan. Stig Thorsson överlägsen på D-banan och Alf Lundqvist toppar E-banan.

Bilden: Emma Klemets med sonen Alfred och till höger Christina Godhe.
Text: Alf Lindberg 

Idag bjöd Fellingsbro på fin terräng-bra banor

(2021-09-02) De 126 deltagarna bjöds förutom på ovannämnda egenskaper, även på vackert höstväder.

September, när den månaden visar sin bästa sida, så är det ljuvligt skönt ute. Och så var det idag. Septembersolen värmde gott på deltagarna.
Det är sådana här dagar man skall vara ute i skogen både på gott och ont. För min egen del mest ont. Ja, inte så att jag har några jättebsvär med krämpor. Nej, Veteran-SM som arrangör sitter djupt kvar i kropp och hjärna. Å andra sidan trodde jag det var tomt där så att man kunde fylla på med nya uppgifter som t.e.x idag. Men ingenting funkar när huvudet är tomt. Hoppade över 2:ans kontroll. Oki, jag går tillbaka och börjar om därifrån då. Tar trean, fyran men hoppar över femman och går direkt till sexan! Nej, nu är det dags att göra som med datorn, starta om kroppen till helgen och glömma Veteran-SM för denna gång.

När Fellingsbro brukar arrangera så brukar startlistan ligga omkring 200 deltagare. Så inte idag. Är det någon pandemieffekt, eller! Vi får se hur hösten utvecklar sig.

Hur gick det idag då?
Idel "ungdom" i täten på A-banan idag med Patrik Blom först. Bland "oldtimers" var nog Ola Lindholm närmast täten!
Kul med två tjejer i topp på B-banan där Lena Jansson drog det längsta strået bara med 3 sekunders marginal till Pernilla Klemets.
Mats Nyhlin snabbast på C-banan och Gert Nordsten på D-banan. Liz Porteus och Lars Söderlund krigar om att vara först på E-banan. Idag var Lars först.

Bilden: Lars Söderlund, Henrik Olsson och Olle Granath.
Text: Alf Lindberg

Gamla Gotermedlemmar på besök i Katrineholm idag

(2021-08-31) Fem tidigare medlemmar från orienteringsklubben Goterna i Stockholm var på besök idag. Medlemmarna, idag i olika klubbar, träffas ibland och gör långa vandringar tillsammans. Ofta även utomlands. Idag strålade de ihop igen under ledning av Claes Ögren. 

Bilden: Från vänster, Johan Sanwall, Bo Isaksson, Ulf Lövgren, Claes Ögren och Sören Andersson.

Tjugo medaljer tog våra kamrater hem på årets Veteran-SM i Köping

(2021-08-30) När årets Veteran-SM äntligen kunde genomföras så stod våra kamrater i Västmanland och Södermanland för hela 19 medaljer.

Bäst gick det för Lena Larsson Sala i D60 som tog hem guld på sprinten, brons på medel och silver på långdistansen. Inger Onsbring Eskilstuna i D65 tog guld både på medel-och långdistansen. Det gjorde även Karin Gustafsson Strängnäs i D70.
I H70 tog Lars Jakobsson Västerås guld på långdistansen. I H75 blev det silver för Hans-Ove Eriksson på långdistansen och guld på sprinten. Sten Ericsson Strängnäs i samma klass tog en bronsmedalj.
I D70 tog Britt Eriksson Sala hem silver på medel och Mona Forsberg i samma klass brons på långdistansen.
I H70 blev det guld på medeldistansen för Kenneth Johansson Eskilstuna. Guld till Kuno Österlund i klassen H80 på medeldistansen. I samma klass blev Curt Thorén Nyköping två och fick silver och Ragnar Eriksson Skinnskatteberg trea och en bronsplakett.
Lena Janson Arboga fick silver på långdistansen i klassen D70 och avslutningsvis så fick Jerry Holm Eskilstuna brons på långdistansen i klassen H80.


Bilden: översta raden från vänster: Lena Jansson, Lena Larsson, Inger Onsbring och Hans-Ove Eriksson.
Nedre raden från vänster: Jerry Holm, Mona Forsberg, Karin Gustafsson och Lars Jakobsson. Saknas på bilden gör Britt Eriksson Sala silver på medel, Curt Thorén Nyköping silver på medel, Kuno Österlund Västerås guld på medel, Ragnar Eriksson Skinnskatteberg brons på medel, Sten Ericsson Strängnäs brons på sprinten och Kenneth Johansson Eskilstuna guld på medel.
Text: Alf Lindberg

Nu är det nästan som vanligt igen- men se upp!

(2021-08-25) Det var med extra glädje i kroppen man kom till dagens event utanför Eskilstuna.

Solen sken, mycket deltagare, drygt 200 och en fantastikt fin terräng väntade på deltagarna. Jag visste, jag var där i lördags också. Det var nästan som vanligt igen. Men vi är fortfarande i en pandemi och vi håller oss till startgrupper även hösten ut.
Det kanske kan vara på sin plats att påpeka följande: håll avstånd till varandra, häng inte över axlarna på varandra för att studera kartorna. Det var lite si och så med det igår. Ni får inte glömma detta. Risken är just nu att vi går in i en "tredje våg" av pandemin när nu skolorna har startat och nya inskränkningar kan komma. Det vill vi absolut undvika.

Jag hann aldrig in här på hemsidan för att skriva något om gårdagen. Skälet till detta är som ni förstår Veteran-SM där jag ingår i tävlingsledningen. Allt strul med Eventor som varit de senaste dagarna har ställt till det rejält. Svårt att beställa kartor när man inte vet hur många som har anmält sig! Och inte går det att lägga till nya anmälningar!
Det senaste dygnet blev jag "mejlbommad" av deltagare som vill vara med men inte kunde anmäla sig vi Eventor. Men allt löser sig till slut. Så är det.

Det var en glad stämmning på plats igår bland deltagarna. Många nya ansikten man inte sett på snart ett år dök upp. Man kunde nästan ta på glädjen bland deltagarna. Härligt! Hoppas det består.

Hur gick det igår då?
Anders Rooth, Weine Wolter och Hans-Ove Eriksson blev topplistan på A-banan igår. Föga överaskande. På B-banan Stefan Persson som normalt brukar springa A-banan.
Skador på gång?
Sven-Arne Nilsson toppade C-banan med klubbkompisen Owe Eek strax bakom. Claes Nideborn har piggnat till efter en massa problem med kroppen och var först in på D-banan. Göran Wiig hänger med och är en duktig orienterare. Det visade han igår med en topplacering på E-banan med hela sex tjejer precis bakom sig.

Lite överaskande att så många var "felstämplade" på C-och D-banan? Var det tätt med kontroller på något ställe?

Bilden: Lennart Olsson, Kjell Blomberg och Rolf Lind tillsammans innan start. 
Text: Alf Lindberg

Roligt att arrangörerna hittar nya fina platser

(2021-08-19) De 92 deltagarna som tog sig till Sala idag ångrade inte att man gjorde det valet idag.

Fantastiskt fin terräng med bra löpbarhet (för de som orkar) och mycket god sikt förgyllde den här dagen utanför Sala. Här har vi inte varit förut vad jag minns. Och många kontroller blev det. Som gjort för ett perfekt lopp. Vad händer då? Jo, jag släpper på koncentrationen för ett ögonblick och vips är man ute i ingemansland. Här skall jag inte vara och fick vända om till 8:e kontrollen på A-banan. Klantigt!

Vi var alltså 92 deltagare idag. Jag saknar en hel del deltagare trots allt. Vad har dom tagit vägen? Har dom fortfarande semester? Vi ligger just nu under snittet som vi brukar vara. Är det möjligen så att alla laddar för Veteran-SM nästa vecka? Man vill ha så mycket ork kvar som möjligt!

Hur gick det idag då?
På A-banan var Peter Lidholm snabbast idag. Olov Söderqvist lägger beslag på första platsen på B-banan vilket innebär att två "masar" visade framfötterna med besked idag.
Kul att en tjej var bäst på C-banan med Gunlis Larsson från Enköping då. Inge Gustafsson med bästa tiden på D-banan, men han vara jagad av tre duktiga tjejer, nämligen Anna-Karin Johansson, Chrtina Gohde och Lena Wass.
På bana E hade Siv Frodin besök från USA av barn och barnbarn. Elin, Liv och Arie som hade bästa tiden i mål idag. Inte varje dag våra veteranarrangemang har så långväga besök.

Som ni kanske märkt så har det varit lite aktivitet på hemsidan den senaste tiden från min sida. Det beror bl.a. på att min leverantör av hemsidan håller på att byta teknisk plattform vilket i sin tur skapar ett problem för mig. Hemsidan ser inte ut som orginalet på den nya plattformen! Jag har bråkat med dem en längre tid om detta, och 1 september är det meningen att "nya hemsidan" skall lanseras. Det blir spännande att se hur det går. Förhoppningsvis kommer det att fungera, men ni får ha överseende med mig under hösten om hemsidan ser konstig ut!

Bilden: Jan Palander och Lennart Tägtström
Text: Alf Lindberg

Just nu minskat intresse för våra arrangemang!

(2021-08-17) De senaste tävlingarna har lockat betydligt färre deltagare än vanligt!

Visserligen var många veteraner i Ungern och tävlade i Veteran-VM nyligen, men bortfallet borde ändå inte vara så stort som det är just nu. Vi brukar ligga på ca 150 deltagare per arrangemang men är nu på en nivå av ca 60-80 deltagare. Vad kan detta bero på? Vi får se hur det blir framöver.

Från dagens evenemang i Nyköping kommer här en kort rapport:
Endast 80 löpare hade hörsammat inbjudan till Nyköpings motionstävling i Flättna nära kusten. Nattens och morgonens regnväder gjorde att tiotalet stannade hemma. Strax före första start upphörde dock regnet och innan de sista lämnade parkeringen sken solen.
Håkan Alderud hade strängat tekniskt utmanande banor i den lättsprungna skärgårdsterrängen. Det bommades mycket, men de flesta strålade av glada miner vid målgång
Text: Claes Nideborn

Höstsäsongspremiär i Surahammar idag

(2021-08-03) Det kunde knappast bli en bättre säsongsupptakt än vad som blev idag i Surahammar.

En solig varm dag blev det när och Surahammars SOK bjöd in 145 deltagare till en fantastiskt fin terräng strax öster om golfbanan i Surahammar. Fin öppen terräng och en lättläst karta. Nåja, så lättläst var den inte för mig(Alf) idag, speciellt vid 3:e kontrollen. Eftersom jag läste in mig på B-banans kontroll så borde det inte vara så svårt att ta min kontroll! Men hoppsan! Jag stannade hela tiden för kort, tyckte kontrollen på kartan låg för långt bort för att jag skulle vara nöjd. 
Till slut gick jag längre fram, och då satt den där så fint. Ska jag tolka GPS-spåret efter den sökningen så borde jag ängna mig åt stickning istället för det blev ett rejält "garnnystan" av spåret. Suck. Sen blev det liksom lite tung transport resten av banan. Ni vet hur det är, man tappar gnistan liksom. Men vad gör det, jag fick mig ett rejält träningspass, och jag bjuder härmed på lite underhållning på Livelox för Er som är intresserade.

Hur gick det idag då?
Några "ungdomar" toppade resultatlistan idag på A-banan med Mattias Andersson högst upp. Annars var Weine Wolter beredd att ta över den rollen.
Lena Larsson toppade formen inför Veteran-VM som startar nu till helgen genom att vinna på B-banan.
Andra hälften Larsson, nämligen Göran ville inte vara sämre och toppade listan på C-banan.
Lennart Ekholm var först in på D-banan och Margareta Johansson först in på E-banan med endast 16 sekunder tillgodo till Liz Porteus.

Kul att vi är igång igen och glöm inte att anmäla Er till torsdagens evenemang i Norberg. Själv avstår jag den övningen och drar till Tibro för tre spännande tävlingar i tallhedsterräng.

Bilden: Torbjörn Haldammen och Margareta Osin-Pärnebjörk
Text: Alf Lindberg

Idag blev det mycket snack om nästa års resa!

(2021-06-16) Det blev även jobbigt på tredje etappen trots den fina terrängen.

Något snällare höjder idag vid Långlet. Men alla var rejält trötta vid målgången. Men väldigt nöjda med terräng och banor.
Allt flöt på bra idag. Inga incidenter, inga borttappade deltagare, jag och mina medhjäplare är väldigt nöjda med dagen.

Annars så blev den stora snackisen idag vart nästa års resa skall gå. Många gissningar på olika platser. Men jag hörde en svag gissning som lät väldigt bra. Jag ber att få återkomma i frågan.

Nu laddar vi för stafetten imorgon. Ni som inte är med där kan springa en öppen bana. Och glöm inte att hämta ut era priser imorgon. Min kära fru Christina kommer att lämna ut dessa vid ett bord intill sekretariatet.
Välkomna!

Text: Alf Lindberg

Fantastiskt fint tyckte alla idag - men jobbigt

(2021-06-15) Det blev en fin vändning vädermässigt när andra etappen av årets Veteranresa gick av stapeln i höjd med Bonäs.

Hela 208 deltagare tog sig i mål med varierad framgång bland sanddynerna strax utanför den vackra byn Bonäs idag. Lite ovan terräng för oss "sörlänningar" men ack så uppskattande. Mycket beröm, precis som igår fick banläggarna. Men det är inte enkelt ändå. Det gäller att hålla reda på vilken grop man befinner sig i.

Och då syftar jag på en deltagare som vi fick vänta en bra stund på. Personen ifråga dröjde så länge att jag fick ta fram telefonen och kolla om hen hade glömt att stämpla ut! Personen hade inte glömt att stämpla ut. Hen var fortfarande ute i tävlingsområdet. Nåja, synd att säga att det var tävlingsområdet. Jag fick kontakt med hen via mobilen (vilken tur att den fanns med) som då uppgav att hen befann sig på "Bygatan" i Bonäs. Jag skickade en kurir som med bil hämtade upp personen till slut. Alla till slut tillbaka och välbehålla. Skönt.

Imorgon onsdag blir det liknande terräng som idag. Vädermässigt så lär det bara bli bättre enligt SMHI. Det tackar vi för. 
Det har börjat spekuleras vilt om vart nästa års "Veteranresa" går. Jag tänker inte avslöja något än, men platsen dit vi skall har vi aldrig tidigare varit på och det är en underbar "sommarplats". Mer ledtrådar kommer framöver.

Bilden: Ett gäng "östgötar" njuter av dagens etapp.
Text: Alf Lindberg

Äntligen är Veteranresan 2021 igång - men med regn första dagen

(2021-06-14) Efter många långa prövningar så är årets Veteranresa igång.

Först var det pandemin som ställde till 2020 så fick ställa in förra årets resa. Vi tog ett nytt tag för att försöka genomföra resan 2021 istället. Det var på vippen att den var tvungen att ställas in i år igen. Många restriktioner var det vi fick anpassa oss till för att klara arrangemanget.

När det endast var timmar kvar innan vi skulle åka upp till Mora så kom nästa dråpslag. Det brinner i skogen på etapp 2! Ånej, tänkte jag. Skall vi stupa på mållinjen när vi nu har kommit så här långt? Som tur var så kom räddningstjänsten snabbt till Bonäs där branden hade utbutit. Tillsammans med MSB:s 2 helikoptrar så fick man branden snabbt under kontroll.

Det betyder nu att vi genomför tisdagens etapp vid Bonäs som planerat.

Jag rekommenderar Er deltagare att hålla koll här på hemsidan ifall det blir några förändringar.


Text: Alf Lindberg, 076-10 40 961 eller alf.lindberg@koping.net 

Lite praktiska saker att tänka på under vistelsen i Mora.

Först, hjärtligt välkommen till årets Veteranresa som i år är förlagd till Mora. Det är inte av en tillfällighet vi är här igen, utan anledningen är att vi var så nöjda med allt vi upplevde när vi var där för 4 år sedan. Fin terräng, bra banor, en underbar Buffé (som i år p.g.a. pandemin) inte blir som det var tänkt. I år får alla som har beställt hämta ut ett "Buffépaket" från restaurangen och sedan sitta utomhus på de fina gräsytorna och njuta i kvällsolen. Ni som har beställt Buffén, betala helst med Swish i förväg (så slipper vi långa köer) vid avhämtningen. Ni som inte har Swish, det går bra att betala med bankkort också. Läs även PM:et.

På torsdag när tävlingarna är över så har jag fått tillstånd för alla som vill, att åka till Mora Parken och duscha i anslutning till campingen. Prata med receptionen innan så får Ni en kod för att komma in där.

Har Ni köpt ny SI-pinne och därmed fått ett nytt nummer, gå till sekretariatet INNAN du startar och berätta det. Vill du byta bana! Meddela också det INNAN du startar.  

I samband med stafetten skall Ni som deltar hämta ut nummerlappar. Gör detta i sekretariatet senast kl. 09.30 på torsdag. Ni som deltar på stafetten kommer att prickas av innan Ni går in i startfållan. Allt för att säkerställa att rätt SI-nummer stämmer med sträckan.
Ni som deltar på "Öppna" banor kan i lugn och ro starta från kl. 09.30. 

Jag vill också (fast det borde vara onödigt) påpeka vikten av att respektera "förbjudna områden" under tävlingsdagarna. Gäller speciellt på måndag och sprinten.

Det skall också delas ut priser till segrarna efter avslutade tävlingar. När det gäller segrarna i respektive dam-och herrklass/bana, så hämtar Ni ut dessa i samband med stafetten. Segrarna på stafetten får sina pris på torsdag efter avslutad stafett.
Det kommer dessutom lottas ut ett antal priser:
2 priser gällande "fri övernattning för 2 personer" på Mora Parken under 2021.
15 presentkort från Letro Sport (delas ut till deltagare som inte har vunnit något annat pris under dessa dagar.
3 snygga Sportväskor från Letro Sport.
Totalt delas 40 priser ut.

Alla dessa priser kan hämtas ut i samband med stafetten på torsdag. Skulle pristagaren inte finnas på plats då så kan överlämningen ske vid något annat tillfälle. Prislistan kommer att publiceras på onsdag (16 juni) här på hemsidan.

I år är det första gången som vi delar upp deltagarna i "startgrupper". Det är pandemin som har ställt till det och det har vi bara att anpassa till. Det har Ni som veteranorienterare visat under hösten 2020 och våren 2021 att Ni behärskar till fullo. Vi fortsätter med det även under dessa tävlingsdagar. Nästan alla deltagare är fullvacinerade men vi är ändå försiktga mot varandra och fortsätter att hålla avstånd och tvätta händerna. Allt i respekt för varandra. Det blir inga resultat på Arenan som vi haft tidigare, men jag lovar att ladda upp resultaten så fort sista deltagare gått i mål på respektive etapp.

Till sist en glad nyhet! Det blir en "Veteranresa 2022" också. En orienteringsklubb har hört av sig och är villig att ta på sig uppdraget att lägga banor o.s.v. nästa år. Det allra bästa med det är platsen där tävlingarna kommer att äga rum är att det är en fantastisk fin plats att vara på under sommaren. Jag avslöjar inget mer än så länge. Boka redan nu in 13-16 juni 2022.

Till sist önskar jag Er alla en fin vistelse i Mora under dessa 4 dagar. 

Regnrekord när Vandrarringen bjöd in till aktivitet

(2021-05-27) Det verkar som Västmanland har lite otur med sina arrangemang beträffande vädret.

För en tid sen när Köping-Kolsva OK arrangerade kom det snö. När vi tog på oss ett nytt arrangemang några veckor senare var det kallt och blåsigt. Verkligen otur. Och så idag när Vandrarringen i Västerås bjöd in 140 deltagare till en stadsnära aktivitet så kunde Västmanland notera ett regnrekord dygnet innan. Man beräknar att närmare 50 mm regn kom under onsdagsdyngnet. Vilken tur då att Vandrarringen hade valt att göra en aktivitet med "sprintkaraktär" på Skallberget i Västerås.

Jag tyckte det var rikigt kul att få varva våra skogsaktiviteter med en sprintbana. Kul och omväxlande. Och just den här dagen var det verkligen tur. Jag tror att en "skogsaktivitet" hade blivit väldigt blöt och besvärlig!

De yttre förutsättningarna var som sagt inte de bästa idag. Visserligen regnade det inte under förmiddagen, men en kraftig nordlig vind var lite besvärande. Dessto mer imponerad blir man då t.ex när deltagare som Olle Arman och Lars Roxne dyker upp idag ända från Nyköping. Tuffa killar. Även Tommy Holmèr från Stockholm var med idag. Det var länge sedan sist.

Nu hinner jag inte skriva mer, ett födelsdagsbarn väntar på mig nu. Ha det bra därute! Resultat finns på länken "Resultat 2021"
Bilden: Olle Arman och Lars Roxne.
Text: Alf Lindberg

Är äggmackans tid förbi i Hälleforsnäs?

(2021-05-25) Det kom 175 deltagare till Hälleforsnäs idag som möjligen undrade; "vart har äggmackorna" tagit vägen?

OK Tjärnen/OK Nalle har en långt tradition att alltid tillsammans med kaffet bjuda på två äggmackor i startavgiften. En lång och fin tradition som har uppskattats av deltagarna genom åren. Men så kom pandemin och bröt en mångårig tradition. Helt nödvändigt förstås. Vi kunde ju inte sitta inomhus med 175 deltagare under rådande omständigheter. Så äggmackan får anstå tills vi kommer tillbaka till normala rutiner igen. Eller har våra nuvarande anvisningar gjort att det inte blir någon dusch mer inomhus och inga äggmackor i Hälleforsnäs? Återstår att se.

Claes Ögren var med i morse och satte ut ett antal kontroller som slutade lyckligt. Claes höll sina glasögonen tillsammans med kompassen i sin hand ute i skogen när han plötsligt upptäckte att han hade tappat glasögonen. Aj, otur! Han letade förstås, men inte en skymt av dessa. När Claes stod på arenan så dök plötsligt en deltagare upp där som vid en kontroll hade hittat ett par glasögon. Kan man tänka, det var nämligen Claes borttappade som deltagaren hade hittat. Vilken tur, och vilka skarpa ögon den deltagaren hade som kunde se dessa i skogen.

En härlig dag i skogen fick man uppleva idag. Väldigt trevlig terräng som jag tror de flesta uppskattade. Synd bara att på min karta hade förmodligen det blivit lite "kartförskjutning" eftersom jag hela tiden kom 50 meter till höger om kontrollerna! Nästa gång i Hälleforsnäs så skall jag avsiktligen springa 50 meter vänster om kontrollerna. Är det man kallar för "spik på" då?.

Hur gick det idag?
Hans-Ove Eriksson var snabbast på A-banan idag, men han hade förmodligen extra bråttom till dagens möte!
På B-banan hade Bertil Gustafsson bästa tid. Roger Holmbergs återkomst till veteranaktiviteterna lönade sig idag. Bäst på C-banan. Claes Nideborn hör normalt till på A-banan, men ett krånglande knä gör att han har stora besvär att ta sig runt i skogen just nu. Dock lyckdes han vara bäst på D-banan idag. Det är hård konkurrens på E-banan där Lars Söderlund brukar vara bäst. Idag fick han ge sig med 29 sekunder tillgodo till förmån för Lennart Lundh.

Bilden: Från vänster, Doris Nilsson, Pia-Lena Putkonen och Anders Kärrström. 
Text: Alf Lindberg

Nu börjar vi verkligen se ljuset i tunneln

(2021-05-18) Inte så konstigt att det kom 186 deltagare till Strängnäs idag.

När Strängnäs-Malmby OL bjöd in till en veteranaktivitet idag så visste de vad det gjorde. Man bjöd på perfekt väder, bra banor och en underbar terräng. Det är klart att det blir så när Sten Ericsson får stränga banorna. Han känner skogen väl och vet vilka partier man skall utnyttja respektive undvika.
Det är inte ofta man möter deltagare genomgående som kommer tillbaka från skogen med ett leende på läpparna. Och det var säkert inte bara dagens upplevelser som var orsaken. Utan nu börjar vi på allvar se "ljuset i tunneln" för oss alla genom att smittspridningen går ned och vaccinationen är i full gång. Lagom till "Veteranresan" till Mora så är alla vaccinerade minst en gång, de flesta även en andra omgång.

P.g.a. ett evigt regnande den senaste veckan så var det tänkta parkeringsområdet inte alla lämpligt för parkering. Det fick bli en lösning ungefär 1000 meter från parkeringen till start. Inget gnäll från någon, allt fungerade bra. Och det är ju så för de flesta deltagarna, att man behöver en bra stund för uppvärmning. Gamla ångmaskiner behöver värmas upp.
 
De senaste omgångarna har aktiviteterna också varit fulltecknade eftersom vi satt ett deltagartak på 200 stycken. Tänk på det när du tittar på kommande arrangemang. Var ute i god tid om du vill vara med, och glöm inte att betala startavgiften på 40 kr.

Man blir så härligt glad en dag som denna när man möter kamrater (på avstånd) och man ser glädjen i deras ansikten att få komma ut i skogen och göra av med lite energi. Vi är ett härligt gäng tillsammans. Inga ledsamheter här. Inte heller Arne Karlsson från Torshälla som fick bli dagens omslagspojke fast han egentligen inte ville. Tack Arne för att du ställde upp! Och tack alla Ni andra som hela tiden blir attackerade av mig för att ta bilder. Jag har nu närmare 4000 bilder av Er i min samling.

Dagens äventyr ca 6 km norr om Strängnäs fick följande utslag:
Idag lyckades Eva Jerning klämma sig före Lars Söderlund på bana E. På bana D går Rune Sandberg som tåget var snabbast idag igen.
Idag var det endast 6 sekunder som skiljde Curt Thorèn att vinna C-banan före Kurt-Håkan Andersson men som lyckades klämma sig före, igen!
Överlägsen segrare på B-banan genom Bertil Gustafsson som hade hela dryga 6 minuter tillgodo. 
Inte lika överlägsen var Thomas Karlsson på A-banan där han med endast 15 sekunder tillgodo var före Lars Jakobsson.
Noterar att hela 57 deltagare var med på C-banan vilket är nära ett rekord.

Bilden: Arne Karlsson
Text: Alf Lindberg

Det är fler arrangörer som bjuder på snö tydligen!

(2021-05-11) Det var ett tak satt på max 200 deltagare till dagens aktivitet i Hallstahammar. Det kom 178 stycken denna första riktigt varma vårdag.

En del återbud och andra förhinder för några av de nästan 200 anmälda idag gjorde att resultatlistan till slut innehöll 178 deltagare. Deltagare som njöt av en temperatur på nästan +20 grader. Och jag tror att det flesta även njöt i skogen även om det missades en del på alla stigar kring vattentornet idag.
Det här är klassiska marker för oss veteranorienterare. De flesta har varit här många gånger. Men vad hjälper det. Man gör om samma misstag igen. Den här devisen om "orientering i okänd terräng" för att man inte skall ha kunskap om terrängen i förväg betyder i våra åldrar ingenting. Vi kan komma på samma plats många gånger och göra om misstagen precis lika många gånger till. Vi har lika kul ändå till banläggarnas glädje.

En liten reflektion idag; idag var du inte snäll med deltagarna på D-och E-banan Åke Mjöberg! Målstämpling högst upp på toppen av skidbacken! Vi andra kunde klara av den med en puls som slog frivolter innan man var uppe. Det var knappt jag orkade sträcka fram armen för stämpling! Pust.....
Det märks också att Åke har god kännedom om terrängen omkring Hallstahammar. Han (i alla fall på A-banan) lyckades hitta fina stråk med "gå rakt på" eller ta stöd av det många stigarna. Och med dagens yttre omständigheter så var en "miss" inte så mycket att sörja över.

Att Köping-Kolsva OK bjöd deltagarna på snö den 22 april är inget våra kära kamrater uppskattade med all förståelse. Men Hallstahammars OK är inte så mycket bättre dom. De bjöd på snö även dom. Se bilden där Margareta Löfqvist kastar snöboll idag innan start. 

Hur gick det idag?
Lennart Agèn revancherade sig idag sen besöket i Kolsva senast där han var missnöjd. Inte av vädret, utan att han bommade för mycket. Idag på A-banan var han klart före tvåan Anders Vestlund.
På B-banan verkar det som pulsmätaren har "låst" sig för Göran Larsson. Han har bara en fart på mätaren just nu och det räcker tydligen för att vara bäst i klassen"!
Har Ni problem med knäna så kan Kurt-Håkan Andersson rekommendera Er att operera dem. Det har han gjort (åtminstone ett knä) och det räckte för seger idag på C-banan.
Jörgen Bergström tuffar på, idag på D-banan där han endast var 7 sekunder före Gunnar Larsson.
Rutinerade Lena Wahss var totalt överlägsen idag på E-banan. Lena har nog kapacitet att även vara i topp på D-banan normalt sett.

Vi håller i och vi håller ut. Vi håller avstånd till varandra och vi är rädda om varandra. Vi respekterar restriktioner och anvisningar, och vi är ett föredöme för många andra. Det är på det viset man tar ansvar, och det är precis så vi gör. Tack alla Ni!

Bilden: Margareta Löfqvist, Anders Johansson och Rolf Lindblom.
Text: Alf Lindberg

Tack alla Ni som kom till Kolsva idag- väldigt uppskattat av oss- och tack för allt beröm vi fick!

2021-05-06) Det kom 147 deltagare till Kolsva idag som tydligen inte hade lyssnat på SMHI.

SMHI hade utlovat regn i tre dagar, och så även denna torsdag. Men efter tävlingen den 22 april med snö så tänkte jag att det kan inte bli värre! Men det var snudd på det även denna gång. I måndags visade prognosen på regn i tre dagar så det var inte med något större hopp man vaknade till en ny dag idag. Men kan man tänka sig, det var uppehåll under hela tävlingen. När vi packade ihop och åkte hem kom ett lättare regn. Så de 147 deltagarna hade tänkt rätt och nochalerade SMHI:s prognos idag.

Beklagligtvis så var det några som inte fick några tider idag. Anledningen till det vara att tävlingsdatorn lade av, och vi fick starta om den igen. Under tiden var det några som stämplade ut. Problemet var bara att dessa deltagares uppgifter inte sparades i datorn. Eftersom vi inte hade tillgång till berörda deltagares SI-pinnar efteråt så kunde vi inte läsa in några resultat för dessa. Vi beklagar detta.

Vi höll till på Vargheden i Kolsva (det var 4 år sedan vi var där senast) som är ett ganska orört område utan större avverkningar med ett berg  i centrum med god sikt och mycket detaljer. Vi fick mycket beröm för området och banläggningen(banläggare var Mats Landqvist) vilket vi är tacksamma för. Vi har redan planer att återkomma dit.

Hur gick det idag då?:
På bana E var Lars Söderlund snabbast. Men så fick inte Lasses största konkurrent chansen idag att slå honom, nämligen Liz Porteus eftersom vi klantade till det med hennes resultat idag. Liz har stora möjligheter att vara först nu på tisdag i Hallstahammar eftersom Lasse då är arrangör.
Lena Wahss från Dalarna kom på besök idag och visade vem som är bäst på D-banan.
Esko Raita högst upp på listan på bana C.
Göran Larsson har ställt in pulsmätaren på en takt som om han håller den gör att han är bäst på B-banan varje gång. Men ibland haltar pulsmätaren till glädje för andra på samma bana.
På A-banan kom Stefan Nyberg från Dalarna och satte alla andra på plats genom att vara först. Det finns många duktiga orienterare i topp på den listan. Lennart Agén har toppat A-listan många gånger senaste tiden men fick ge sig idag. Alltid roligt med ombyte i toppen.

Nu ett glädjebesked till Er alla andra arrangörer; Nu har Köping-Kolsva OK haft sina arrangemang för våren och dragit på sig allt skräpväder man kan tänka sig. Nu finns inget mer "dåligt väder" kvar. Nu öppnar sig sol och värme framöver och värmer våra frusna kroppar.
Tack för idag!

Text: Alf Lindberg

Vem hade kunnat tro detta för några år sedan?

(2021-05-04) För några år sedan var vi tacksamma över att få deltagare på våra arrangemang. Nu måste vi säga nej till deltagare!

Nu när Hallstahammars OK arrangerar torsdag 11 maj så har arrangören varit tvungen att stänga ned för nya anmälningar. Anmälningstaket på 200 deltagare har redan uppnåtts, och det en dryg vecka innan. Helt otänkbart för några år sedan. Visst, man kunde i ett normalläge kunnat ta emot fler deltagare. Men vi har sagt att så länge det råder restriktioner p.g.a. pandemin så är vi försiktiga så att det inte blir för många deltagare på plats samtidigt. Vi får hoppas att vi kan ändra på det till hösten.

Jag noterar också att antalet deltagare på A-och B-banan har konstant ökat den senaste tiden vilket förmodligen indikerar att alltfler yngre deltagare kommer med, och det är kul.

Text: Alf Lindberg

Motion minskar risken för att drabbas svårt av Covid-19

Klicka på bilden ovan och läs vad forskarna har kommit fram till. Källa: SVT.

Nyköping ställer in sin motionsaktivitet för de äldre

(2021-04-29) Det här mejlet kom för en stund sedan från Nyköpings OK.

Vi ställer in vårt motionsarrangemang i Nyköping den 4 maj.
Veteranerna i klubben är av den åsikten att arrangemanget mycket väl uppfyller de rekommendationer som FHM anser vara bra för folkhälsan och att tillräckliga åtgärder vidtagits för att minimera spridning av smitta. Klubbens styrelse har dock tolkat att arrangemanget inte inryms i SOFTs klara skrivning av vad som är tävling eller träning och motsätter sig därför att vi arrangerar i planerad utformning. Med mer tid hade vi kanske kunnat erbjuda ett arrangemang utan tidtagning. Nu lägger vi arrangemanget ”i malpåse” och hoppas att läget förändras till hösten. Då är ni varmt välkomna.


Redaktörens kommentar:
Viktigt i sammanhanget är att påpeka att respektera våra demokratiska värderingar vilket innebär i detta fall, att respektera styrelsens beslut att ställa in.
Men det märkliga under den här pandemin är att flera klubbar tolkar Folkhälsomyndighetens anvisningar (vilket även SOFT följer) olika. I SOFT:s anvisningar som är tagna från FHM i punkt 3.2 Träning, sägs följande: Organiserad träning är tillåten för alla åldrar under den aktuella perioden, men följande riktlinjer gäller:
Man skall hålla aktiviteten utomhus, man skall inte samåka, inte samlas i större grupper, hålla avstånd o.s.v.
Och det är precis vad veteranaktiviteterna gör:
Övergripande så har vi startgrupper med max 30 deltagare/grupp utspridda under en förmiddag.
1. stannar hemma om man är sjuk
2. åker ensam eller med någon man umgås dagligen med
3. alla byter om vid bilen
4. springer en bana
5. håller avstånd hela tiden till övriga
6. går direkt till bilen, byter om och åker hem


Vad är problemet? Precis som FHM och SOFT säger är ju det vi gör.  "Men Ni tävlar ju, och det får man inte göra" säger de som invänder! " Och man får inte samlas i stora grupper", fortsätter de. Jag kan konstatera att jag träffar fler personer på ICA än jag gör på en veteranaktivitet! 

Det finns en grupp veteranorienterare som tävlar, men det gör man på helgerna när nationella tävlingar anordnas i SOFT:s regi. Nu finns inga tävlingar.
Detta som alla veteraner i hela landet gör under rådande pandemin är helt enkelt motionsaktiviteter. Aktiviteter som är så oerhört viktiga just nu för den här gruppen för att råda bot mot social ohälsa och försämrad fysisk status. Det var illa nog när SOFT under 2020 gjorde en åldersdiskriminering genom att förbjuda +65-gruppen att delta i de få tävlingar som var. Ta inte ifrån oss den sista lilla glädjen i vardagen att få komma ut och motionera ett par gånger i veckan. Vi har hitills skött allt detta föredömligt enligt anvisningarna, och tänker vi göra i fortsättningen också.

Text: Alf Lindberg

Dramatisk inledning på dagens kontrolletande

(2021-04-27) Det blev en dramatisk inledning för många av dagens 190 anmälda deltagare utanför Mariefred idag.

Tidigt på morgonen nåddes vi av rapporter om att en lastbil stod i brand på E-4 och att vägen var avstängd i minst ett dygn. Vägvisning via väg 56 (från Västerås mot Eskilstuna) var alternativet. Men eftersom det pågår ett vägbygge där och att trafiken redan är hårt belastad där, så blev det ju inget bättre av att all trafik från väster också skulle samsas på den vägen. Jag såg framför mig ett rejält trafikaos! Det blev att kliva upp lite tidigare och hitta något bättre vägalternativ istället. En liten omväg blev det, men det gick bra.

Dagens arrangemang vid Läggesta som OK Grip bjöd på var fint väder och terräng. Bitvis rejäla höjder. Och så gjorde jag misstaget igen! Att vika undan kartan så att jag går mot 6:e kontrollen på A-banan istället för 5:e kontrollen. Jag förstod att något var fel när jag upptäcker Ulf Kjellin på avstånd i en annan riktning. Så här snabbt brukar jag inte komma ifatt honom, tänkte jag eftersom Uffe startat långt tidigare än jag. Aha, hoppat över 5:an! Dags att vända tillbaka och ta dagens övning mer som ett träningspass än att jaga en topplacering. Fick stryk av Kuno Österlund idag om än knappt. Han är 82 år kan man tänka. och springer A-banan Stämmer det verkligen? Vilken fräsch kille!  Vi får nog ta ett DNA-test på honom.

Träffade på Rune Carlsson från Sundbyberg idag som gjorde oss äran idag. Rune har inte tillgång till en skrivare, så han har ritat in kontrolldefinitionerna för hand. Det funkar det också. (se bilden).

Hur gick det idag då för de 181 deltagarna?
Om vi börjar med de kortare banorna först så kunde Anders Winell prestera den bästa tiden på bana E. På bana D var Kjell Lindberg först in före Karin Almström. Kul att Inga Johansson kunde knipa första platsen före klubbkompisen Curt Thorén på bana C.
Anders Kärrström på bana B var snabbast knappt före Knut-Åke Hallebro. Idag fick Thomas Karlsson ge sig för Lennart Agén på A-banan. Dan Klang som var 2:a misstänker jag är av den yngre kategorin!.
Jag noterar att det var ovanligt mycket "ej godkänd" idag. Hela 25 stycken deltagare. Var det så svårt? Eller något annat?. Tack för idag säger vi till alla, speciellt för Er i OK Grip.

Bilden: Rune Carlsson.
Text: Alf Lindberg

Det finns riktiga tuffingar bland våra veteraner!

loading...

(2021)-04-22) Och det visade sig idag när 58 tuffa deltagare kom till Köping för att springa på ett helt nytt område.

Tråkigt nog att vädrets makter inte stod oss i Köping-Kolsva OK bi när vi nu hade möjligheten att bjuda på ny terräng. För 48 timmar sedan var det 20 grader varmt. Idag endast 1 +-grad och stundtals ymningt snöfall. Det svänger snabbt.

Jag måste dock ge en eloge till alla Er som kom idag. Bra gjort. Men mycket bra gjort också av många deltagare som avstod idag att komma men ändå skickade in startavgiften. Stort tack till Er!

För egen del blev det direkt hem efteråt och in i bastun. När kroppen tinat upp så blev det som sig bör en torsdag, nämligen ärtsoppa med pannkakor. Mums...

Hur gick det då idag?
Bortsett från "ungdomarna" Erik Lindgren och Michael Wickström som var snabbast idag, så får vi nog kora Thom Sandvik som den egentliga vinnaren på A-banan.
På B-banan vann efterlängtat Ragnar Eriksson tätt följd av Lena Jansson. 
Håkan Andersson har nyligen gjort en knäoperation som tydligen var lyckad. Snabbast idag på C-banan. Kjell Lindberg stämplade ut som vinnare på D-banan. Idag fick Lars Söderlund revanch på Liz Porteus på E-banan. Snabbast var Lars genom Korslötsskogen strax utanför Köping.

Några extra uppmuntringsord på vägen vill jag ge till följande personer:
Först till Olle Arman och Lars Roxne som hade tagit sig ända från Nyköping idag för att prova på Bosse Erikssons banor. Verkligen bra gjort.
Tack till alla funktionärer i klubben för Er insats idag. Extra uppmuntran till Bosse Lindkvist, Bosse Eriksson och Stig Törnkvist som i veckor har jobbat med banor, kontroller och snitslingar. Så synd att vädret förstörde en del av den glädje som de tre hade byggt upp inför dagens äventyr.

En reflektion över veteranernas nuvarande verksamhet;
Tänk vad den här pandemin har förändrat vår verksamhet. Vem trodde för drygt ett år sedan att vi inte skulle stå i långa köer på våra arrangemang för att anmäla oss? Vem trodde att vi inte skulle behöva stå i långa köer för att få starta? Vem trodde att vi inte skulle behöva trängas i omklädningsrum, trängas vid resultattavlorna, i fikarummet o.s.v. 
Tänk vad mycket enklare för arrangören att genomföra aktiviteten, bara en enkel avläsning vid mål och sedan upp med resultatet på Eventor. Ingen brist på kartor heller eftersom vi har föranmälan. Enkel hantering av betalningen genom Swish. Och allt fungerar så fantatiskt bra. Vem hade trott det för drygt ett år sedan?. Det är inte bara nackdelar med den här pandemin.
Återstår att se hur vår verksamhet ser ut när vi kommer ur den här pandemin.

Garanterat kortärmat idag- men ändå ganska svettigt

(2021-04-20) Årets första riktiga vårdag när Kjula IF bjöd in 178 deltagare att leta kontroller i Barva.

Självklart blev det kortärmat idag för min egen del. Termometern visade på ca 15 +-grader. Men det var inte alla som hade plockat bort understället idag. Jag misstänker att de ångrade sig lite när de väl var inne i skogen.
Det blev en tuff inledning för de flesta. På A-banan var det stökigt på marken ända fram till 4:e kontrollen. Därefter blev det fint, men då kom istället höjdpartierna. De var väldigt öppna och fina men man måste ju ända upp ibland, och då sa kroppen; "Nej, Alf, nu är det du som går en bit"! Tack för den inre påminnelsen. Men en sådan här fin dag i skogen så kan man acceptera det mesta som kommer i ens väg.

Till dagens tävling hade man satt ett deltagartak på 180 stycken. Det var nog fler som ville vara med misstänker jag. Men vi har sagt generellt att ett deltagartak på max 190 stycken är att föredra under rådande omständigheter. Vi får acceptera det ett tag till.
Nu på torsdag har vi satt ett tak på 105 deltagare. Nu förväntas vädret bli sämre till torsdag så i nuläget kan säkert några flera vara med än det var tänkt från början. Ring eller mejla Alf Lindberg om du är intresserad så får vi se vad vi kan göra.

Förra torsdagen i Åker så blev det inget "reportage" här på hemsidan p.g.a. andra problem här på hemmafronten. En som blev lite besviken då var Liz Porteus som äntligen vann E-banan före den ständige segraren Lars Söderlund men inte då blev omnänd. Men det blir du nu Liz! Dubbelt också för jag ser att du endast var drygt 2 minuter efter Lars i på E-banan. Grattis i efterskott ändå.

Hur gick det idag på Kjulas kluriga kontroller:
På A-banan hade Thomas Karlsson jämnt göra för att hålla undan för Kenneth Johansson som endast var 1,19 efter. 
Kenneth Larsson (klubbkompis) var snabbast på B-banan. Jag har sagt åt honom att byta till A-banan istället. Men han skyller på en hälsena. Vi får väl tro honom. Bättre en deltagare på B-banan än ingen alls. Noterar att en tjej hamnade på 5:e plats där, nämligen Agneta Nilsson.
Själv kan jag inte byta till B-banan förrän Kuno Österlund gör det. Så länge Kuno är kvar på A så får jag också vara det. Suck.....

Curt Thorén går som tåget på C-banan. Idag återigen snabbast. Klubbkompisen Inga Johansson 3:a här. Efter Inga ytterligare 3 tjejer. Ytterligare en "Kenneth Larsson", den här killen från OK Enen som knappt tog sig i mål före Inge Gustafsson på D-banan.
Förra veckan fick Lars Söderlund vika ner sig för Liz Porteus på E-banan. Idag var Eva Lundkvist som snuvade Lars på segern.

Återigen, bra diciplin och ordning från både arrangör och deltagare idag. Fortsätt så. Tack!

Bilden: Lennart Öberg Västerås och Lena Jansson Arboga.
Text: Alf Lindberg

Efter en skön motionsrunda idag är det gott med fika

(2021-04-06) Det var 187 deltagare idag som tog chansen att få en skön motionsrunda i skogen vid Torshargs IP i Torshälla.

Jag har varit där vid flertal tillfällen men upplevde skogen som mycket bättre än tidgare! Det är klart, den här årstiden är förmodligen den bästa att leta kontroller på. Ingen lövsprickning, bra sikt, och när banläggaren drar banorna genom de bättre partierna i skogen så blir upplevelsen dessto bättre. Så kändes det idag.

Om de femton deltagarna som inte kom idag ändå hade gjort de, så hade dagens event blivit ett rekord  beträffande antal deltagare. Jag gissar att gårdagens snöväder var en skrämande faktor till det. Men det blev ju bra ändå. Visserligen blåsigt, men det märkte man inget av i skogen. Termometern visade på +8 grader så understället fick sitta på idag.

Två snabbfotade herrar på A-banan slogs idag om att ha bästa tid i mål. Thom Sandvik var endast 7 sekunder före Lars Jakobsson. Idag sträckte Stig Borg fram sin långa arm vid målet och kom därigenom 4 sekunder före Göran Larsson.
På C-banan var Bengt Kärrström snabbast. Men här är det något mystiskt med de diffade tiderna!
På D-banan visade tjejerna Öhlund och Svärd båda med förnamnet Monica var skåpet skall stå. Monica Öhlund först.
Lars Söderlund återigen snabb på E-banan. Leif Nilsson fick ge sig med 17 sekunder.

Till sist; närmare 200 deltagare idag som tog sig ut och fick en härlig fysisk utmaning och motion på köpet. Jag hade vid starten endast 2 deltagare samtidigt där. Ingen trängsel eller liknande i något avseende kunde jag upptäcka idag heller. En eloge till Er alla, Ni sköter det här perfekt. Låt oss fortsätta med det. Tack!

Bilden: Bo Löwegren och Britt Larsson.
Text: Alf Lindberg

(2021-04-06) Det var 187 deltagare idag som tog chansen att få en skön motionsrunda i skogen vid Torshargs IP i Torshälla.

Jag har varit där vid flertal tillfällen men upplevde skogen som mycket bättre än tidgare! Det är klart, den här årstiden är förmodligen den bästa att leta kontroller på. Ingen lövsprickning, bra sikt, och när banläggaren drar banorna genom de bättre partierna i skogen så blir upplevelsen dessto bättre. Så kändes det idag.

Om de femton deltagarna som inte kom idag ändå hade gjort de, så hade dagens event blivit ett rekord  beträffande antal deltagare. Jag gissar att gårdagens snöväder var en skrämande faktor till det. Men det blev ju bra ändå. Visserligen blåsigt, men det märkte man inget av i skogen. Termometern visade på +8 grader så understället fick sitta på idag.

Två snabbfotade herrar på A-banan slogs idag om att ha bästa tid i mål. Thom Sandvik var endast 7 sekunder före Lars Jakobsson. Idag sträckte Stig Borg fram sin långa arm vid målet och kom därigenom 4 sekunder före Göran Larsson.
På C-banan var Bengt Kärrström snabbast. Men här är det något mystiskt med de diffade tiderna!
På D-banan visade tjejerna Öhlund och Svärd båda med förnamnet Monica var skåpet skall stå. Monica Öhlund först.
Lars Söderlund återigen snabb på E-banan. Leif Nilsson fick ge sig med 17 sekunder.

Till sist; närmare 200 deltagare idag som tog sig ut och fick en härlig fysisk utmaning och motion på köpet. Jag hade vid starten endast 2 deltagare samtidigt där. Ingen trängsel eller liknande i något avseende kunde jag upptäcka idag heller. En eloge till Er alla, Ni sköter det här perfekt. Låt oss fortsätta med det. Tack!

Bilden: Bo Löwegren och Britt Larsson.
Text: Alf Lindberg

Jättefin terräng-fina banor och kluriga kontroller idag

(2021-03-30) Det dök upp 176 deltagare när EOL bjöd in till Odlaren strax utanför Eskilstuna.

Idag var det 184 deltagare anmälda. 176 kom till start. Om det inte varit för pandemin så skulle förmodligen ytterligare ett 25-tal deltagare varit på plats. Det skulle i så fall inneburit ett nytt deltagarrekord för en tisdagsaktivitet. Intresset överlag för "veteranaktiviteter" har ökat eftersom inga nationella tävlingar finns att tillgå. Dessutom har många börjat jobba på distans vilket ökat möjligheterna att "ta ledigt" ett par timmar och vara med. En sån bra kombination, att förena nytta med nöje och fysisk aktivitet.

Jag är inte säker, men jag tor att Leif Jansson var dagens banläggare! Hur som helst, fantastiskt fin terräng med inbjudande banor. Området ner mot de sista kontrollerna var rena rama drömterrängen. 
Jag misstänker att inledningen blev både svår och tuff på de flesta banorna. I alla fall på A-och b-banorna. Luriga sänker kring en stor höjd blev utmaningen för många idag. Men ack så roligt. Inte lika roligt om man bommade förstås. Men det hör liksom till, eller hur?
Att det var klurigt idag intygas av att ganska många på de olika banorna blev "ej godkänd".

Duktig tjej på E-banan var idag Lena Larsson(OK Klemmingen) som var snabbast. På D-banan ännu en duktig tjej, Monica Öhlund som klämde sig före alla killar.
Kurt-Håkan Andersson har nyligen opererat in ett nytt knä vilket tydligen var lyckat eftersom han var bäst på C-banan. 
Så fick äntligen Göran Larsson klämma till med en första plats på B-banan bara 7 sekunder före värsta konkurrenten Claes Nideborn.
Somm sagt, det dyker upp många "juniorer" på A-banan numera. Speciellt under dessa pandemitider. Idag var Cristian Larsson som var snabbast före Thomas Karlsson och Lars Jakobsson. En extra eloge till bästa tjejen, Lena Larsson som alltid springer A-banan och inte är alltför långt efter gång på gång.
Tack till Er alla idag, arrangörer och deltagare som återigen har bevisat att man aktivera sig och ha trevligt utan att utsätta sig för några risker.

Ordförande i "Sörmlands OL-veteraner" och tillika samordnare för veteranprogrammet i Södermanland, Karl-Robert Moqvist, fyller år idag. Grattis!

Bilden: Från vänster Peder Wickström, Jonny Erixson och Hans-Erik Skalberg
Text: Alf Lindberg

IK Standard bjöd nästan på kortärmat idag

(2021-03-25) Av de 129 deltagarna idag i Hållsta föredrog de flesta att ha understället på under blusen.

Solen sken visserligen och termometern visade på +10 grader. Men det var en hård vind bitvis som gjorde att det kändes kallare. Så för min del fick understället sitta kvar.
Visserligen har vi varit i detta område många gånger, men skogen kändes ändå väldigt välkomnande och bitvis riktigt fint. Att jag själv hade problem med kontroll 7 på A-banan berodde inte på terrängen eller mig. Jag är övertygad om att Lennart Olsson hade flyttat stenen. Eller kom jag från ett annat håll sist? Nejdå, jag vet vad jag gjorde för fel. Försökte gå rakt på denna gång men det lönade sig inte.

Idag kändes det extra roligt när IK Standard arrangerade. Varför då?. Jo, vi har genom åren blivit alltfler klubbar som med ålderns rätt också blivit färre "veteraner" som kan vara med och hjälpa till vid sådana här tillfällen. IK Standard är en sån förening som genom åren tappat medlemmar och de som är kvar och aktiva är så få att mycket jobb faller på deras axlar. Bra gjort då som idag t.ex. att man kan genomföra ett sådant här uppskattat arrangemang. Ni skall veta att det uppskattas otroligt mycket av deltagarna. Känn det ikväll när allt är klart och ni går till sängs med en skön känsla om att ni har gjort många glada idag. Dom som eventuellt inte är nöjda är de som missade kontrollerna idag (som jag), men de får skylla sig själva. Innerst inne är de förmodligen också nöjda att få kommit ut på ett fysiskt pass.

Vilka blev då dagens vinnare?
Snabbfotade Claes Ögren var snabbast på A-banan. Ingen överraskning. Inte heller att Stig Borg var bäst på B-banan. Dessto roligare att en tjej var snabbast på C-banan, nämligen Inga Johansson som klämde sig före Mats Gärling där.
Samma sak på D-banan där Monica Öhlund klämde sig före alla andra. Kul. Till sist, men inte minst, Monica Svärd före alla andra på E-banan. Tre tjejer i topp idag på fem banor. När hände det senast?
NY kommentar: Claes Ögren ringde mig idag på em och berättade att han nog inte borde stå som segrare på A-banan eftersom han hade hoppat över några kontroller. Jag sa till Claes; "vi låter dig stå kvar som segrare ett tag så får dina konkurrenter våndas lite över hur snabb du är!".
Men eftersom trackingen på Livelox avslöjar sanningen och Claes är en ärlig och juste kille, så är det alltså Lars Jakobsson som är den verkliga sergaren idag på A-banan. Tack Claes.

Bilden: Kenneth Jansson Sala OK
Text: Alf Lindberg

Ärla IF bjöd på årets första kortärmade tävling!

(2021-03-23) Det är inte ofta man får börja säsongen i mars med att springa i kortärmad blus.

Det hände idag när 162 deltagare kom till Ärla och Åsborgen och fick springa under en klarblå himmel och en temperatur på 10-12 grader. Först, tack Ärla IF för arrangemanget, bra gjort. Coronaanpassat precis som vi säger i våra anvisningar. Tack även alla deltagare, Ni är jätteduktiga på att följa våra anvisningar. Inga problem över huvud taget. När jag själv startade fanns endast en person där samtidigt.  Och att sedan efter tävlingen, alla var och en vid sina bilar med fikat man tagit med hemmifrån, få njuta en stund i solen innan avfärd hem. Kan det bli bättre?

Och det märks tydligt hur folk njuter av att äntligen få komma ut igen. En deltagare var så upprymd inför dagens aktivitet att han hade packat sin väska flera dagar innan. Då är man sugen på att komma ut.

Efter att ha legat på soffan under hela vintern framför tv:n så blir man verkligen påmind om att träningen inte har skötts på rätt sätt. Det blir bitvis tungt att springa. Och inte blir det bättre av att man på väg till sjunde kontrollen på A-banan igenom grönområdet hamnar på "fel stig" och plötsligt befinner sig i ett "ingemansland" dit inte ens vildsvinen har förirrat sig. Typiskt mig!

Bätre gick det för "junioren" Alfred Lönn som var snabbast på A-banan idag. Men Oldtimern Kenneth Johansson var Alfred i hasorna endast 33 sekunder efter.
Göran Larsson kanske inte springer så fort, men han springer sällan fel, och det lönade sig idag också. Bäst på B-banan.
Curt Thorèn är också en säker kille. Det visade han idag då han var bäst på C-banan som glädjande nog  50 deltagare.
Inge Gustafsson på D-banan hade heller inga problem idag. Monica Svärd lyckades slå klubbkompisen idag Gunnar Larsson på E-banan med en sån knapp marginal som 11 sekunder.

EXTRA: Jag har fått några påpekanden. Först, kul att ni hör av Er, jag uppskattar det. Det visar att ni läser vad jag skriver. Och det är många som gör det. I torsdags förra veckan hade veteransidan 942 besök på en dag. Ibland ser jag inte träden för all skog. Inledningsvis sa jag att vi var i Kjula! Visserligen passerade jag Kjula idag, men det var i Ärla vi höll till idag. Korrigerat nu.
Sedan var det någon som reagerade på min "rubrik" om kortärmat. Claes och Mari har ju långärmat under blusarna. Det var inte det jag tänkte på, utan på mig själv som sprang med endast med tävlingsblusen på. Det var tur det. Jag hade storknat annars. Tack för mig!

Bilden: Claes Nideborn och Mari-Louise Lundgren.
Text: Alf Lindberg

Så är äntligen vårsäsongen igång igen!

(2021-03-18) Det är nu ett helt år sedan som pandemin gjorde att vårsäsongen fick stängas ned.

Men idag var det premiär i Flen med OK Tjärnen som arrangör.  Äntligen var det många som tyckte. Banorna gick bitvis genom bostadsområden i utkanten av Flen och avslutades i skogsterräng. Banorna var överlag lätta och det förmodligen med tanke på att vädret vid den här årstiden kunde vara besvärligt. Så blev det dock inte. Faktiskt stundtals en värmande sol. Bra permiärväder med andra ord.
OK Tjärnen har ju som tradition att alltid servera "äggmackor" på sina arrangemang. Av naturliga skäl gick det inte att genomföra denna gång. Men familjen Svedestam från Eskilstuna hade tagit med sig egna "äggmackor". Det gäller att hålla på traditionerna. Tack OK Tjärnen för dagens insats för en bra sak, nämligen veteranaktiviteter. 

En reflektion från idag:
När nu våren är i sikte och vi äntligen kan komma ut och springa i skogen igen i en motionsaktivitet efter att ha suttit isolerade hemma under hela vintern, så är glädjen dessto större just nu än den normalt brukar vara. En glädje att ha något att se fram emot under denna bedrövliga pandemi, en glädje att få träffa sina kamrater igen (självklart på distans) som man inte sett på länge. Man kunde idag bokstavligen se glädjen i allas ögon idag. Ni har säkert hört talas om "kosläpp" då man efter att korna stått instängda under hela vintern äntligen får komma ut på grönbete igen. Så kändes det idag.
Därför blir jag ledsen när några personer i detta nu försöker stoppa våra så viktiga fysiska och sociala aktiviteter. Dessutom på fakta som inte är relevant och bygger på okunnighet. Jag träffar fler personer på ICA när jag handlar än jag gör på en veteranaktivitet. Du som är rädd om din egen hälsa, stanna hemma tills du känner dig trygg och vågar dig tillbaka. Men ta inte ifrån oss alla andra den enda lilla glädje vi har just nu, att få komma ut i skogen och må bra.

Bilden: Från vänster Gittan Jonsson, Kerstin Palm och Jarl Palm
Text: Alf Lindberg

Nu inför Orienteringsförbundet "veteranpass" för alla

(2021-04-01) Svenska regeringen har tillsammans med EU påbörjat arbetet med att ta fram ett vaccinationspass för alla som skall ut och resa bl.a.
 
Inom orienteringen kommer det också ske förändringar framöver. Speciellt för de äldre eftersom de är en ”riskgrupp” och behöver skyddas under pågående pandemi. Därför har Svenska Orienteringsförbundet beslutat att omgående införa ett ”Veteranpass” som måste visas upp för arrangören för att man skall kunna medverka på ett arrangemang. Passet gäller för såväl nationella tävlingar som för veterantävlingar. Passet börjar gälla från 3 maj i år och skall alltid medfölja deltagaren på tävlingar. Det är alltså precis som du tänker göra en utlandsresa i sommar då man måste uppvisa ett vaccinationspass för att komma in i landet. Ansökan om godkänt ”Veteranpass” görs på länk här nedan. Så fort SOFT fått in anmälan går man igenom personen och gör en bedömning varpå man därefter kan skicka ut passet. Eftersom många kommer att ansöka om passet så gäller det att omgående lämna in en ansökan för att kunna vara med från 3 maj.
Ansökan görs HÄR

Text: Alf Lindberg

Nu startar vi upp verksamheten igen för våren 2021!

(2021-02-22) Efter ett bedrövligt verksamhetsår 2020 både vad gällande pandemin och inställda tävlingar så är det dags att börja titta och planera framåt.

Vi vet efter höstens tävlingar att ca 85% av deltagarna är positiva till att fortsätta genomföra våra arrangemang, dock med en ”Coronaanpassning”.
 Om myndigheter och experter är oense om mycket om pandemin just nu, så en sak är alla forskare överens om, Coronaviruset är här för att stanna. Förmodligen inte som Covid-19 men i form av mutationer av lindigare form som man kan ha lämpliga vaccinationer för. Vi vet ju redan innan Coronapandemin att vi varje år har olika former av ”säsongsinfluensa” som vi tar vaccin mot.
 
Alltså, vi kommer i fortsättningen ALLTID att leva med olika typer av influensa. Men, vi måste i fortsättningen vara noga med att tvätta händerna och tänka på att stanna hemma vid förkylning för att skydda sig själv och sina kamrater. Detta kan inte nog understrykas. Vi får anpassa oss till nya förutsättningar vi inte är vana vid. Bl.a. så får vi noga överväga om vi i fortsättningen skall ha dusch/omklädning i trånga lokaler eller fika inomhus i trånga lokaler! Allt för att inte utsätta oss för risken av smitta.
 
En sak är klar, fysiska aktiviteter är så viktiga för ALLA, speciellt för en äldre generation som nu i snart ett helt år suttit isolerade. Dags att bryta detta vakum men med kloka åtgärder som inte riskerar allas vår hälsa.
 
Men det grundläggande i hela denna fråga är att alla klubbar/föreningar själva har beslutanderätt i frågan att avgöra huruvida man vill genomföra ett arrangemang eller inte. Vill man inte det så kan ett alternativ vara att arrangera ”veckans bana” istället.
 
Första tävlingarna är planerade till mitten av mars. Enligt Folkhälsomyndigheten skall då alla i första gruppen (alla på äldreboeenden och personer med hemtjänst) vara vaccinerade.  I mars och april är det tänkt att även alla i grupp 2(personer i riskgruppen 70+) skall vara vaccinerade. Det förutsätter naturligtvis att de planerade leveranserna av vaccin kan hållas.
 
Vad betyder det då för vår verksamhet?
Oavsett om man öppnar upp helt och hållet eller hänvisar till samma restriktioner som under hösten 2020, så föreslår jag (Alf Lindberg) att vi under vårsäsongen 2021 använder oss av samma ”Coronarestriktioner” som vi gjorde under höstsäsongen 2020 för säkerhets skull.
Men samtidigt är det så att alla deltagare medverkar på tävlingarna på ”EGEN RISK” och under eget ANSVAR. Detsamma gäller alla arrangörer; ingen arrangör är tvingad att genomföra ett arrangemang. Det är ALLTID upp till klubben/föreningen att avgöra om man skall arrangera eller inte.
Jag föreslår även att klubbar/föreningar som är tveksamma till att genomföra ett arrangemang, istället kan anordna ”Veckans Bana” istället. Dock är det viktigt att dessa banor bara får finnas till under en bestämd vecka för att inte orsaka problem med markägare/jägare.

Styrelsen för "Sörmlands OL-veteraner" har ställt sig positiva till att starta upp verksamheten igen med Coronaanpassade regler, dock med reservationen att avbryta om myndigheterna kommer med nya restriktioner.
Ni som är arrangörer, läs noga igenom PM:et som finns under länken "Arrangörsinfo". 

Frågor kring detta kan ställas till Karl-Robert Moqvist och Alf Lindberg.

Text: Alf Lindberg

OK Enens tävling 16 mars är inställd!

(2021-03-10) OK Enens arrangörskommitté har ikväll beslutat att ställa in motionsarrangemanget den 16 mars i Enköping. 

Detta mejl kom ikväll:
Hej Tommy och Kristina
Arrangörskommittén har på grund av ökad smittspridning i flera regionerkommit fram till att ni ska ställa in Motions OL den 16/3.  OK Enen som klubb kan inte stå för ett arrangemang där deltagare kommer från hela Mälardalen när restriktionerna tydligt säger att träning ska ske i grupper du brukar träna med, tävling under elitnivå inte tillåts.
Ni får använda er av veckans bana den här gången och spara det fina området till ett senare tillfälle när smittläget är gynnsammare.
 Anders hjälper till med att ställa in tävlingen i Eventor och lägga upp en Veckans bana arrangemang.
/Arrangörskommitten
OK Enen


Kommentar:
Avsändaren av mejlet Birgitta Pettersen hänvisar till två argument för detta. Dels att deltagarna inte skall träna med andra grupper än man brukar träna med! Det är precis det som sker. Alla dessa anmälda deltagare tränade hela hösten 2020 tillsammans  vid många olika motionsaktiviteter. Alla välkända för varandra. Dessutom är risken för smittspridning som lägst i hela samhället för denna grupp eftersom dessa i pricip har suttit isolerade under hela vintern. 

Och dessa motionsaktiviteter har genomförts med fullständiga Coronaanpassade regler och anvisningar som gäller för alla i samhället.
Birgitta säger också i mejlet att tävling under elitnivå inte får förekomma! Fullständigt felaktigt i detta fall. Detta är en motionsaktivitet utomhus som uppmuntras av Folkhälsomyndigheten, speciellt för de äldre anser myndigheten.

Det är helt obegripligt att OK Enen vill stänga ned en sådan viktig aktivtet för några pensionärer som dessutom omgärdas av noggranna regler och anvisningar. 

Text: Alf Lindberg

Ser man inte ljuset i mörkret - så får man skapa det själv......

(2021-01-27) Sakta men säkert återvänder ljuset tillbaka igen trots allt mörker som har varit.

Och då menar jag bokstavligen. När mörkret på allvar trängde sig in i november i höstas så gick vi alla in i en mörk period. Delvis hade vi inga tävlingar att tillgå. Dels, och värst av allt, låg pandemin som en våt filt över oss och förstärkte mörkret. Visserligen är pandemin inte över än på ett tag trots att siffrorna börjar peka nedåt, men det känns ändå som det går åt rätt håll. Lägg därtill att vaccinationerna nu börjar komma igång på allvar.

Jag misstänker att ni, precis som jag, har varit isolerade från samhället nu i snart 3 månader! Vilken frustration man känner. Jag börjar snart få social fobi om jag inte får komma ut och träffa andra människor. Jag har ett desperat behov av det. Forskare säger nu på allvar att denna nedstängning av samhället börjar få konsekvenser på många, speciellt många äldre. Vi klarar inte detta hur länge som helst. Som tur är då att ljuset så sakta kommer tillbaka och våra förhoppningar att återigen få träffas i skogen och leta kontroller, börjas synas i horisonten.

Vad gör man under tiden då? Jag misstänker att många därute sköter sin fysik på egen hand med allehanda motion. Själv brukar jag jogga en runda i skogen för att bryta av mönstret med att ständigt ligga i soffan och glo på TV:n. Som tur är så finns det mycket sport att titta på. Men det finns gränser för "soffliggandet" också.
Igår kväll tog jag en runda med "nya" pannlampan som jag fick i födelsedagspresent i höstas. Woow, vilken skillnad på ljuset mot den gamla lampan jag hade en gång på 70-talet. Detta var ju riktigt kul! Nu ser jag fram emot att få testa den i skarpt läge vid någon nattävling under våren. Ljuset från min fina lampa får symbolisera att ljuset är tillbaka för oss alla, och att vi skall se positivt på tillvaron i väntan på att få träffas återigen. Ge inte upp! Håll ut och håll avstånd och var rädda om varandra.

Text: Alf Lindberg

FHM:då undantas orienteringen från deltagarbegränsningen!

(2021-01-20) Folkhälsomyndigheten undantar utomhusidrotter som bedrivs över icke avgränsade ytor från deltagarbegränsningen, givet ett läge med måttlig eller låg smittspridning. Det skriver myndigheten i sin återrapportering till regeringen som delredovisades på onsdagen.

Här citeras en viktig del av texten:
"När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. Avstånd mellan sällskap ska även upprätthållas, till exempel genom att sittplatserna är utplacerade med avstånd mellan varandra. Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Arrangemang som hålls inomhus med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats.
Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare."


I mars kommer FHM redovisa ytterligare i frågan då man vet mer om smittläget inför våren.

Bilden: Svenska Orienteringsförbundet
Text: Hämtat från Orienteringsmagasinet som i sin tur hänvisar till Folkhälsomyndigheten.

Nu kommer ljuset tillbaka - och vi kan börja planera för en ljus framtid igen....

(2021-01-02) Det känns lite konstigt att skriva ett nytt årtal, som alltid vi denna tidpunkt på året.

Men i år känns det extra bra. Det innebär att vi lägger (skräpåret) 2020 bakom oss. Den vill vi inte ha tillbaka igen. Jag tänker inte påminna er om det, ni har säkert alla därute egna erfarenheter över det gångna året.
Jag vill istället blicka framåt, och hoppas och tror att vi återigen kan starta upp vår verksamhet igen. Det blir förmodligen inte som vanligt innan pandemin slog till, men ändå en verksamhet som vi alla är så stolta över.

Som alla vet så stängde vi ned all veteranverksamhet under våren 2020. Och med all rätt. Men under hösten 2020 så fick vi igång verksamheten igen, dock med "Coronaanpassade" anvisningar. Alltså, inget ombyte och dusch inomhus, inget fika inomhus tillsammans i trånga lokaler. Min erfarenhet av höstens arrangemang är att det fungerade jättebra. Alla arrangörer hade förberett sig på lämpligt sätt, och alla deltagare skötte sig exemplariskt gällande avstånd till varandra o.s.v.

Nu är det snart dags att bestämma över hur vi skall anpassa vår verksamhet under rådande omständigheter. När vi förhoppningsvis enligt tävlingsprogrammet startar upp den 16 mars så är min förhoppning att många 70+ har fått sina två vaccindoser och att man känner sig tryggare att vistas tillsammans med sina OL-kamrater. 

Återstår att se hur läget är i mars. Men jag skulle dock förorda att vi, om vi bestämmer oss för att starta upp, även under våren 2021 använder oss av de "Coronanpassade" regler som vi hade i höstas. För säkerhets skull. Sen får vi se hur vi gör till hösten.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com