Liz Porteus i Västerås ser redan ljuset i tunneln

(2020-11-18) Vi har fina minnen av orientering och gemenskap under höstens pandemi och vi kommer sakna motions-OL tills vi kan komma igång igen.

Under den mörka vintern kan vi tänka framåt till ljusare tider med våra veteranträffar och förhoppningsvis Veteranresan 2021.
Jag tänker tillbaka till 2019 när jag åkte till Scottish 6-days tillsammans med Anna-Karin och Leo Johansson. 2021 är samma tävling planerad i augusti i Fort William och området nära Ben Nevis och vi håller tummarna att det är fritt fram att åka dit och delta.

Insänt av Liz Porteus, Västerås.
Har du också något som kan intressera andra besökare på hemsidan, hör av dig!

Nu tar vi paus från tävlandet-men håll ut.....

(2020-11-15) Att vår tävlingsverksamhet är över för detta år innebär inte att vi lägger oss på soffan och inväntar våren.

Tvärtom, den här tiden och fram till mars nästa år är det jätteviktigt att du "håller igång". Vad innebär det? För några räcker det med att ta en daglig promenad, ensam eller helst med någon kompis förstås. Det blir roligare då.
För andra kanske det blir löpning, joggning, skidåkning eller varför inte simning som är skonsamt mot kroppen. Gör det som passar dig bäst, men låt bli att inte göra någonting.
Eftersom den här pandemin inte är över förän tidigast i vår när vi förhoppningsvis fått vaccin mot Coronan, så blir det lite extra svårt att hitta motionsformer som passar alla. Vi skall helst undvika aktiviteter inomhus vilket ofta är ett trevligt sätt att umgås på. Men det är inte okej just nu. Det blir att hitta utomhusaktiviteter och att hålla socialt avstånd till varandra. Med lite sunt förnuft och planering så kommer det också att fungera.

Några kanske tycker att det är långt fram till mars och en ny tävlingssäsong för oss veteraner. Men tiden går fort. Vi är snart inne i december och lite julpyssling, och förhoppningsvis kan vi umgås med familjen och fira jul. Sen är det redan januari och då är det hög tid att ta upp träningen på allvar så att Ni kommer väl förberedda till en ny tävlingssäsong. Håll ut- jag ser redan ljuset i tunneln. Eller är det julgranen som lyser så vackert!

Jag önskar ändå Er ALLA ett trevligt avslut på detta bedrövliga år 2020. Det glömmer vi så snart vi kan och ser framåt. Väl mött nästa år igen......

Text: Alf Lindberg
OBS! Ni är alla välkomna att under tiden fram till mars skicka in bilder och text till mig för att publiceras här på hemsidan om händelser ni tror kan intressera andra.

Det fanns lite av vemod över dagens tävling!

(2020-11-12) Det var med blandade känslor man idag åkte till tävling i Enköping idag.

Med vetskapen om att OK Enens tävling var den sista för detta år gjorde att det var med blandade känslor man kom till Enköping idag. Dels roligt att så många var intresserade att komma(tävlingen blev fulltecknad i förtid), dels att få ta del av Tommy och Christina Wåhlins banor. Man fick nästan känslan av en examensdag i skolan. Nu skulle alla visa vad dom lärt sig under hösten! Vad jag förstår så blev det några som får "kvarsitting" efter dagens prov.

Terrängen bjuder på många stigar och det gäller att hålla koll på alla dessa. Gör man det så borde det inte vara så stora problem att hitta kontrollerna. Även om de idag bestod av "små" skärmar. Det blev ett lyckat arrangemang på säsongens sista tävling.

Nu får vi dra oss tillbaka och känna oss nöjda över hur vi ALLA har genomfört höstens tävlingar. Det gäller både arrangörer och deltagare. Ni har ALLA visat respekt mot varandra, hållt avstånd och följt arrangörens anvisningar.
Vi kan ALLA känna oss stolta över hur vi har genomfört höstens tävlingar med Coronaanpassade anvisningar. Inga rapporterade fall av Cocid-19 i samband med en "veterantävling" finns. Det känns bra.

Nu går vi till vinteride men det innebär inte att vi slutar att träna. Tag detta uppehåll med insikt om att det inte är så långt kvar till tävlingssäongen våren 2021, och håll igång med vinterträningen. Det är ett bra sätt att må bra och att förebygga hälsan som är minst lika viktiga i dessa Coronatider. Väl mött i vår. Ni är ALLA välkomna att under vintern höra av er till mig med tips om olika saker som kan vara intressant för hemsidan.

Precis lagom till dagens tävling så kom beskedet att även Västmanland omfattas av de nya lokala restriktionerna. Tidigare hade Södermanland infört dessa. Man fick nästan känslan av att Region Västmanland inväntade dagens tävling innan man beslutade om de nya restriktionerna! Tack för det.

Vinnarna på respektive bana idag är härmed kvalificerade att ta ett steg upp på nästa nivå av bana nästa år. Fast det blir svårt på A-banan!
På A-banan var Lars Forsstedt snabbast strax före Joakim Eriksson och oldtimern Thom Sandvik.
På B-banan var det Stefan Persson som drog det längsta strået. Mikael Hogreùs visade framfötterna ordentligt idag och hade bästa tiden på C-banan. Kjell Lindberg ville inte vara sämre på D-banan och vann med rejäl tidsmarginal där.
Idag fick Lars Söderlund ge sig på E-banan för Lars Löthman.

Det var alltså årets sista resultatvisning. Tack ALLA ni som kämpade så väl och så ses vi i mars igen. Var rädda om Er. 

Bilden: Martin Bergstrand och Boy Nyman båda Vandrarringen
Text: Alf Lindberg

(2020-11-09) 
2018 skrev Anna Lundkvist sitt examensarbete vid Örebro univer­sitet om orienteringsundervisningen i skolan, till det gjorde hon en natio­nell enkätundersökning i svenska högstadieskolor.
Hon kom fram till att i genomsnitt genomför lärare i idrott och hälsa orienteringsundervisning vid sju tillfällen per år och klass och att de lärare som är behöriga bedriver orienteringsundervisning oftare än de som inte är det.
Anna Lundkvists undersökning syftade till att titta närmare på omfattningen av orientering i undervisningen och vad som påverkade denna omfattning, liksom vad lärarna såg som fördelar och nackdelar i samband med under-visningen i orientering.
Nu är Anna Lundkvist själv lärare på Rättviksskolan i just idrott och hälsa och ser orienteringsunder­visningen som en viktig del i ämnet.
– Framför allt tack vare samhällsnyttan som vi kan bidra med genom att eleverna lär sig att orientera i både stadsmiljö och i naturen, säger Anna Lundkvist.
Hon tror också att orientering är en aktivitet som vissa elever kan se som ett alternativ till de traditionella sporterna och på så sätt kan de hitta sin typ av fysisk aktivitet.

Källa: www.lararen.se
Klicka på bilden för att komma till hemsidan.

Nu vet vi vad veteranorienterarna tycker!

(2020-11-02) Nu har 180 veteranorienterare talat om vad dom vill vad vi skall göra med våra arrangemang i fortsättningen.

Den enkätundersökning jag har haft på hemsidan är nu avslutad. Ett stort TACK till Er alla som har medverkat. De svar som har inkommit kommer att ligga som vägledning hur vi skall arrangera våra tävlingar under nästa år. 

Just nu lutar det åt att de restriktioner som föreliggar nu även kommer att gälla under våren 2021. Vi vet inget säkert, osäkerheten är stor kring detta.
Men det skall dock sägas att de arrangemang som vi har genomfört under hösten 2020 har fungerat ypperligt. Alla arrangörer har varit noga med att Coronanpassa arrangemangen, och alla deltagare har skött sig ypperligt. Stort TACK!

När vi kommer fram till februari nästa år så är det dags för oss att bestämma hur "PM för arrangörer 2021" skall se ut. Jag kommer förmodligen att skicka ut ett förslag till styrelsen för "Sörmlands OL-Veteraner" i januari som får ligga som diskussionsunderlag för hur vi skall göra.

Text: Alf Lindberg

Succè för tävlingen i Surahammar idag!

(2020-10-29) Det var med spänning vi såg fram emot hur många deltagare som skulle komma idag.

Gunnar Munktelius (dagens tävlingsledare) hörde av sig till mig och undrade om man kunde få arrangera ytterligare en tävling i höst utöver den som man genomförde tidgare. Ja svarade jag, gör det, jag tror säkert det kommer minst 75-100 deltagare som läget ser ut just nu. Det kom 147 deltagare! Så glädjande för alla deltagare, men framför allt för Surahammars SOK som fick belöning för det arbete man lade ned inför arrangemanget och lite extra klirr i klubbkassan. Kul!

Dagens tävling blev en kombination av skogsorientering och sprinttävling genom Surahammars ytterområden. Kartskalan var dessutom 1:6000 vilket är mycket ovanligt. Jag tror inte skalan påverkade så mycket men det var ändå en faktor man måste ta hänsyn till. Oj vad fort jag springer tänkte nog många när kontrollerna dök upp fortare än vanligt.
Det blev ett lyckat arrangemang både vad beträffar tävlingen, men även det fina vädret bidrog till det.

Hur gick det då?
Drygt 7 minuter per kilometer är inte illa även om det är en A-banan. Men det lyckades Lars Jakobsson med idag. Imponerande. Lika imponerande var att Lena Larsson blev tvåa på samma bana och tvålade till "gubbarna" ordentligt idag.
Det kanske blir en bakelse idag till kaffet i Sala eftersom Göran Larsson på samma bostadsadress som Lena som blev tvåa på A-banan vann på B-banan.
Jan Nellerup var säker idag och kunde ohotad ta sig i mål som etta på C-banan.
Robert Nylander(nytt namn för mig, ungdom på höstlov?) vann på D-banan om än knappt före Lennart Ekholm.
Lina Noaksson(höstlovare?) var snabbast på E-banan. 

Ett lyckat arrangemang idag. Tack Surahammars SOK. Är det någon annan klubb som känner att när vädret är så här gynnsamt, att man vill ordna en "extra" tävling, så välkomna att höra av Er. En sak är säker. Det råder ingen brist på sugna tävlingsdeltagare.

Bilden: Erik Rundström
Text: Alf Lindberg

Äntligen - men beskedet borde ha kommit mycket tidigare!

(2020-10-22) Dagens besked från Regeringen var glädjande men kom alldeles försent.

Regeringen med socialminister Lena Hallengren lämnade nu på morgonen beskedet att de "särskilda" restriktioner som gällt för 70+ nu tas bort, och nu gäller samma restriktioner för alla i Sverige. Alltså, var noga med handhygienen, håll avstånd, umgås gärna men krama inte varandra. Det få vänta tillls längre fram.

Hur påverkar detta beslut Veteranorienteringen då? Inte alls vill jag påstå. Vi fortsätter med våra Coronaanpassade arrangemang som vi gjort hitills och fortsätter att respektera varandra. Ingen skillnad alltså.

Däremot blir det nu mera tydligt att "restriktionerna" mot att bjuda in 70-plussare till vanliga tävlingar nu måste tas bort med omedelbar verkan. Men jag vill samtidigt ge en eloge till de arrangörer som hitills har låtit 70-plussare varit inbjudna med Coronaanpassade anvisningar, och som bevisligen har fungerat utmärkt. Tack till Er!

Text: Alf Lindberg

Strängnäs lockade tydligen - höstrekord idag

(2020-10-20) Det blev ytterligare ett rekord idag när Strängnäs bjöd in till "Motions-OL".

177 deltagare var anmälda och de fick en fin upplevelse i Stadsskogen strax söder om Strängnäs. SMHI hade hotat med snöoväder men av detta blev intet. Tvärtom, solen nästan bröt igenom molntäcket när man anlände till Strängnäs.

Jag noterar en intressant sak idag. På A-banan var det hela 53 deltagare anmälda vilket jag tror är ett rekord! Även B-banan hade många deltagare, 47 stycken. På C, D- och E-banan var det mer normalt. Min fundering här blir om det har blivit en föryngring av våra veterandeltagare under det senaste året! Alltså, det är flera som väljer de längre banorna vilket skulle kunna tyda på att man orkar mer då och förmodligen är lite yngre. Eller så har många tränat väldigt flitigt under den här pandemin. Hur som helst, vår veteranverksamhet växer trots Coronapandemin.

Många av oss som var med idag kommer att vara med även nu på lördag när Strängnäs-Malmby OL arrangerar en nationell tävling. Jag tror inte vi får springa på samma område som idag. Lite synd kanske eftersom det är väldigt fint område vi var idag på.

Vilka höll sig framme i resultatlistan idag då?
På A-banan var det som vanligt Tommy Holmér som var bäst. Men det var väldigt mycket av löpare från Södertälje i topp bakom Tommy. Ungdomarna höll sig väl framme idag. Men det är väl så det skall va!
Stig Borg är tillbaka och slog knappt Göran Larsson på B-banan. Här var Agneta Nilsson bästa tjej.  På C-banan toppade Stig Thorsson klassen. Jörgen Bergström kämpade väl på D-banan men fick ge sig knappt för Kjell Lindberg.
Lars Söderlund kunde ingen hota på E-banan idag.

Själv glömde jag ta av mig överdragsjackan (frös nog) vid starten så när jag väl kom iväg så blev det på tok för varmt. Som om inte det var nog, så gick resåren av på byxorna(de är lite gamla tror jag) så att jag fick springa och hålla brallorna med en hand så att de inte skulle åka ner på knäna. Det gjorde de en gång med ett rejält fall som resultat. Suck, jag bryter här och joggar tillbaka. Satsar all energi istället på att möta "Sverige-eliten" på lördag i Strängnäs.

Bilden: Ove Larsson och Rolf Lindblom
Text: Alf Lindberg

Lena firade sin födelsedag med att besöka Rocklunda i Västerås

(2020-10-15) Det var säkert många av de 157 deltagarna idag i Rocklundaskogen som hade lite huvudbry.

Varför då, jo alla dessa stigar som det vimlar av i Rocklundaskogen samt alla stigar som inte finns med på kartan. Vilken taktik skall man ha då? Ett extra stort fokus en sån här dag som denna är aldrig fel. Men ibland hjälper inte ens det. Ett annat bra hjälpmedel är att titta på kurvbilden som oftast leder en in till rätt plats. 
Men det blev ju inte lättare idag av att Västerås skolor hade "orienteringsdag" samtidigt i Rocklundaskogen. Det kryllade av kontroller och skärmar, ibland fanns det upp till 4 skärmar på samma plats. Och hela tiden på väg till nästa kontroll så dök nya skärmar upp. Men våra duktiga deltagare fixade även det idag.

Jag noterar även en annan sak idag. Antalet deltagare stiger i samma takt som Coronapandemin ökar i samhället. I vår värld är det positivt med att fler besöker våra arrangemang igen. Trist att Coronaspridningen ökar. Men eftersom ökningen genereras i den yngre generationen och vi äldre håller distans från den gruppen, så känns det tryggt att delta på våra motionstävlingar.

En liten rolig händelse idag blev det när Eva Kjellman tappade sin SI-pinne i skogen, men kunde snabbt återfå den då Maja Ahlström(orienterare i VSOK) tillsammans med en kompis var ute och tränade och lyckligtvis hittade Evas pinne. Vilken tur!.


Hur gick det idag?
Tomas Jonsson, ung som han är och välbekant med skogen lyckades sno segern idag framför näsan på Tommy Holmèr. Tommy brukar annars ha tätpositionen här på A-banan. När det gäller ålder får vi nog nämna Thom Sandvik som endast var 2 minuter efter Tommy.
Att Janne Gottfridsson var bäst på B-banan är nog ingen överaskning. Han har goda meriter bakåt i tiden och återkommer numera på våra arrangemang. Dock blir jag imponerad av oldtimern Kalle Johansson från Hedemora som med tanke på sin ålder blir 2:a och slår hela bunten av yngre förmågor.
Extra roligt idag är att Catharina Ekman går och vinner C-banan bland 45 startande på den banan.
Bengt Dagermark var ohotad idag på D-banan och Gunilla Berglind på E-banan.


Bilden: Lena Larsson som firade sin födelsedag i skogen idag.
Text: Alf Lindberg.

Kustnära orientering i Nyköping med sol-bad!

(2020-10-13) Dom 124 deltagarna som dök upp i Nyköping idag ångrar sig nog inte!

De yttre förutsättningarna kunde nog inte vara bättre för årstiden. En höstsol som t.o.m. värmde när man skulle byta om. Lägg därtill att banläggaren Hans-Ove Eriksson hade hittat ett, för de flesta i alla fall, nytt område för vår verksamhet. Vi höll till vid havet, närmare bestämt vid Strandstugans Camping strax utanför Nyköping. 
Här hade Hans-Ove hittat fin terräng med rolig orientering. Ingen svår orientering eftersom kartan var lättläst och höjderna tydliga och fina.

Nåja, skön sol hade vi men jag såg ingen som hoppade i havet för att kyla ner sig. Det doppet sparar vi till vi kommer hit nästa gång Då förhoppningsvis under den varmare årstiden.

Jan-Olov Gust dök upp idag och vann E-banan övertygande. Kul!. Även Kjell Lindberg tog en övertygande seger, då på D-banan.
Då var det tuffare på C-banan där Sven-Arne Nilsson med bara 6 sekunders marginal kunde spurtslå Arne Karlsson. På B-banan kunde den alltid orienteringssäkre Göran Larsson knappt vinna före Per-Erik Carlenius.
Vår käre Tommy Holmér vann igen på A-banan. Men idag hade han lite konkurrens av Joakim Eriksson. Weine Wolter bästa av oldtimerna. Vi får se hur Tommy kommer hantera Rocklunds ökända stigstystem på torsdag?

Bilden: Banläggaren Hans-Ove Eriksson i samspråk med Göran och Lena Larsson innan start. Klicka på bilden så kan ni bättre se hur vackert det var idag. Håkan Alderud tog högra bilden imorse, och jag den vänstra när solen värmt bort dimman.
Text: Alf Lindberg

Omtanke och respekt till andra kamrater värmer gott i höstkylan!

(2020-10-09) Deltagarantalet har under hösten stigit hela tiden. Nu är vi snart tillbaka på gamla nivåer igen.

Och jag gissar att fler och fler märker att våra regler och anvisningar fungerar bra och därför vågar sig flera ut. Och det känns bra.
Men något som känns väldigt bra i dessa tider är när följande inträffar:
I onsdags, dagen innan vi i Köping arrangerade en tävling, så ringer Eva Kjellman och berättar för mig att hon och maken Lars inte kommer till Köping trots att båda var anmälda. Anledningen var att Kjellmans dotter dagen innan hade bekräftats ha Covid-19 och Eva och Lars hade träffat dottern bara några dagar innan. Med respekt för oss alla andra som skulle tävla i Köping, så avstod Eva och Lars att komma. Det visar på en fin omtanke och respekt mot andra och är beundrantsvärt i dessa Coronatider. Så skall det gå till. Tack Eva och Lars.

Det återstår inte så många tävlingar kvar i år och det börjar bli tid för att blicka framåt till nästa verksamhetsår. Folkhälsomyndigheten säger vi kommer att få leva med restriktioner även under nästa år. Vi har under hösten haft "Coronanpassade" regler som jag tycker har fungerat väldigt bra. Men eftersom vi har frångått ordinarie rutiner och vi även bör titta på att göra våra arrangemang bättre men samtidigt enklare, hur gör vi då?
Av den anledningen så har jag lagt ut ett frågeformulär som jag hoppas att så många som möjligt svarar på. Det är VIKTIGT att vi får Din synpunkt på vår verksamheten. Hur gör vi till nästa år? Gör din röst hörd genom att klicka på bilden om undersökning på höger sida.

Bilden: Eva och Lars Kjellman
Text: Alf Lindberg

Tack alla ni som kom till Köping idag!

loading...

Tjejernas framfart skrämde bort ovädret!

(2020-10-06) Det var 134 anmälda till dagens tävling i Mariefred idag. Några stannade hemma eftersom SMHI hade utlovat mycket regn.

Men av det blev det intet. Några stänk på vindrutan på väg till Mariefred var det. Men väl framme så var det uppehåll. Jag kunde känna några droppar under min resa fram genom skogen, men det störde inte. Väl vid mål och när det var dags att byta om,  så var det även då uppehåll. Skönt, speciellt när termometern visade 14 grader varmt.

Fredrikshall var dagens arena där vi varit tidigare. Men den här gången hade banläggaren Leif Thorsson vänt på banstråken. Öppen och fin skog genomgående. Så blev det missar så beror det förmodligen på den som höll i kartan! Terrängen påminner en del om Västmanland, och då tänker jag på underlaget som bitvis är stenigt. Vi västmanlänningar hade inga problem med det så vana som vi är. 
Men så här under hösten gäller det dock att vara lite försiktig. Det är mycket halt på rötter, trädgrenar och stenar. Så det är lätt att ramla. 

Tidigare har jag tagit upp frågan om betalningar i samband med våra arrangemang. Eftersom det är "Coronatider" så är det endast Swish eller inbetalning till Bank-Giro som gäller. I början var fungerade det utmärkt. Därefter kom några tävlingar då det slarvades lite mer. Igår fick jag en rapport från Hallstahammars OK gällande deras tävling i torsdags förra veckan. Där var det 100% av deltagarna som hade betalat startavgiften. Bra jobbat! Fortsätt så...

Ytterligare ett påpekande. Till dagens tävling i Mariefred var det 134 anmälda men endast 119 deltagare hade bokat en starttid. Till kommande tävlingar, glöm inte att under rubriken "Tjänst" så väljer ni den startgrupp ni önskar. Glöm inte heller att "Spara" tjänsten innan ni avslutar. Tack!

Dagens äventyr på A-banan vanns av Lennart Agén som var snäppet före Hans-Ove Eriksson. Det hade varit intressant på den banan om Anders Gärderud, Tommy Holmér och Anders Lillstrand hade kommit!
Extra roligt då att Karin Gustavsson som varit osynlig en längre tid dök upp idag och utklassade killarna på B-banan. 
Som inte det räckte så går Mona Forsberg och vinner C-banan. Och Inga Johansson ville inte vara sämre vilket innebar att hon till slut stod som segrare på D-banan. Bra jobbat tjejer. Jag tror att tjejernas framfart i skogen idag var tillräckligt för att hålla ovädret borta. Tack för det tjejer.
Till sist Lars Söderlund som oftast är i topp på E-banan. Så även idag.

Bilden: Ulf Radler och Hans Levin.
Text: Alf Lindberg

Orienterare visar vägen till en bra hälsa

(2020-09-17) Att vara orienterare är bra för hälsan. Örebroforskning visar att det till och med syns i tarmen – de goda bakterierna frodas.
– Alla vill givetvis inte orientera men det viktiga är att få med alla tre delarna: att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro universitet och en av de forskarna som lett studien.


– Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, fortsätter Ida Schoultz.
Forskningen med orienterarna startade redan 2012 och i den här studien jämförs veteranorienterarna med en grupp friska äldre som bor hemma. De har lämnat avföringsprover och fyllt i hälsoenkäter. Enkäterna visar att orienterarna har lägre nivåer av stress, ångest, depression och magproblem.
– När vi blir äldre blir tarmfloran fattigare och många äldre har problem med magen, 65 procent visar studier, och därför är det en viktig nyckel.
Många goda bakterier
Avföringsproverna visar att orienterarna har en högre andel av en god bakterie som är bra för hälsan i sin tarmflora – jämfört med kontrollgruppen. Dessutom har de lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.
– Vi vet att den fysiska aktiviteten är extra viktig. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. När det gäller orienterarna är det en hel livsstil och många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts.
– Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare, som bidrar till en bättre maghälsa.
Ingen press att prestera
Veteranorientering beskrivs som en sport utan krav och en möjlighet att vara i skogen. Det är tävling men ingen press att prestera. Det är ingen som står och tittar på – det gör inget om man vill sätta sig på en stubbe och andas in lite skogsluft och sen fortsätta.
– Hjärnan och tarmen kommunicerar åt båda hållen och därför är även det sociala och skogsupplevelsen viktig. Orienterarna är en modell som är värd att studera vidare för att ytterligare förstå de komponenter som är viktiga för ett hälsosamt åldrande, avslutar Ida Schoultz.

Text: Linda Harradine (oru.se)
Foto: Istock och Mårten Lindqvist

Deltagarrekord i Hallstahammar idag

(2020-10-01) Med dagens 145 startande deltagare så innebar det att det blev ett rekord i antal startande under hösten 2020. 153 var anmälda.

Nu är den siffran inte helt korrekt. Vi har haft betydligt fler deltagare på veterantävlingar tidigare. Men eftersom 2020 är ett väldigt speciellt år med Coronapandemi och restriktioner från myndigheterna, så är dagens antal ett rekord för hösten 2020. Efter att vi startat upp vår verksamhet igen efter vårens nedstängning så har antalet deltagare stadigt stigit under augusti och september, vilket är glädjande.
Vi är nu efter 2 månader uppe i 1745 startande deltagare under hösten.
I samband med det vill jag rikta ett stort tack till alla arrangörer och deltagare att Ni har visat på respekt för varandra, följt alla restriktioner och anvisningar så att vi på ett säkert sätt har kunnat genomföra dessa arrangemang. Jag har hitills inte hört någon i min omgivning som har blivit sjuk i samband med våra arrangemang, och jag hoppas det fortsätter så. "Håll i och håll ut"!

Men det som inte är så kul är att jag fått in rapporter från arrangerande klubbar om utebliven startavgift från deltagarna. I början var det endast några få uteblivna betalningar. Men på de sista tävlingarna har antalet växt. Jag har förståelse för att några av ren glömska inte har betalat, men förhoppningsvis kommit på det efteråt och gjort en inbetalning. Men när antalet stiger upp mot 15-20 uteblivna betalningar, då är det inte slarv som ligger bakom. Snälla Ni, var noga med att betala startavgiften på våra arrangemang. Gör det gärna kvällen innan så Ni inte glömmer det. 
Om vi inte kan lita på varandra så måste vi återgå till att kontrollera alla deltagare
innan start, och det vill vi undvika. Tack!

Så till dagens övningar. En eloge till banläggaren Åke Mjöberg som idag på A-banan hade fått till väldigt fina bansträckningar vilket gjorde att känslan av "brötig" och "stenig" terräng inte alls kändes idag som den kan göra ibland i denna skog. Väldigt fint.
När jag tittar på Livelox så ser jag att övriga banor hade liknande stråk så deltagarna på övriga banor hade också förmodligen en fin dag i skogen idag.

På A-banan vann nyblivne H60-löparen Tommy Holmèr (som vanligt). Strax bakom alltid duktige Thom Sandvik och Lasse Jakobsson. Enda tjejerna på A-banan idag, Lena Larsson och Inger Onsbring, hade det lite tyngre idag.
Klubbkompisen Kenneth Larsson hade anmält sig fel och sprang B-banan där han var bäst idag. Han bör hålla till på A-banan! Annars så hade Göran Larsson vunnit där.
Bana C passade Mats Eriksson bra idag där han var bäst. En eloge till Gun Jansson och Monica Svärd som också var med i toppenstriden.
Kurt Elvén vann D-banan tätt följd av Meit Kruskopf. Marianne Arnholm var endast 2 sekunder efter segraren på E-banan Leif Nilsson idag. Det är tufft i alla klasser tydligen.

Bilden: Förväntansfyllt ögonblick innan start idag.
Text: Alf Lindberg

Idag var det besök på klassisk 10-Milaskog

(2020-09-29) Dagens 132 deltagare fick springa på klassisk 10-Mila terräng idag i Surahammar.

Först vill jag hälsa Surahammars SOK välkommen in i "gänget"! Idag var det första gången som klubben arrangerade en veterantävling. Den största anledningen har nog varit att klubben inte haft så många "veteraner" i klubben de senaste åren. Men nu börjar det fyllas på och man är tillräckligt många för att genomföra ett sådant här arrangemang. Roligt att vi bara blir fler som älskar att tävla under vardagarna när andra går till jobbet. Men ibland kan det nästan kännas att vi "veteraner" också "går till jobbet".
Det som samtidigt skall sägas om Surahammars SOK, är att de har en väldigt fin ungdomsverksamhet som man har jobbat fram under de senaste åren. Så klubben har stora möjligheter att få fram "veteraner" på sikt.

Så var det här med "klassisk" 10-Mila-terräng. Det var nån gång på 90-talet (jag minns inte riktigt) som 10-Mila gick vid snickarbacken i Surahammar. Den blev klassisk på flera sätt. Det var nog bland de värsta väderförhållanden som 10-Mila någonsin upplevt. Regnet vräkte ned hela natten. Lervällingen i skog och på målområde var omfattande. Tävlingen använde också tävlingssystemet Emit. Men om det var därför eller någon annan anledning, jag vet inte, så kunde man inte presentera ett tävlingsresultat vid målgången i Surahammar. Segrande lag vet man, men fortfarande finns inget resultat för hela tävlingen.

Dagens terräng är nog väldigt typisk "Västmanlandsterräng". Relativt flackt, väldigt stenigt i botten, men bansträckningen idag hade genomgående bra sikt. Men det fanns klurigheter att se upp med. Själv gjorde jag ett paralellfel vid K-6, och sen var den här dagens förstörd. Och då menar jag resultatmässigt. I övrigt fick jag en fin resa på A-banan.

Ola Lindholm kunde med knapp marginal hålla undan för Claes Ögren på A-banan. Heter man Seger i efternamn och Bo i förnamn så förpliktar det lite grand. Och Bo Seger bästa på B-banan.
Äntligen fick Ragnar Eriksson till det och vann på C-banan, och det överlägset. Rune Sandberg ångar på hejvilt och idag var han bäst på D-banan. Kommande banläggare (på torsdag) Åke Mjöberg bäst på E-banan. 
Lena Jansson på B-banan och Liz Porteus på E-banan var bäst av tjejerna idag med framskjutna placeringar.

På torsdag är det tävling i Hallstahammar och då får Ni uppleva samma karaktär på terrängen som idag. Som Folkhälsomyndigheten brukar säga: "Håll i och håll ut"!

Bilden: Dagens tävlingsledare Gunnar Munktelius och Torbjörn Bergstrand.
Text: Alf Lindberg

Tåg till veterantävling- idag var det möjligt

(2020-09-24) Det var mycket bilar på parkeringen nr 127 deltagare kom till start i Ransta idag för första gången.

"-snabba på med utstämplingen, jag måste med tåget som går om 11 minuter!"
Så lät det när Lennart Lundqvist från OK Nalle kom i mål idag. Lennart hade tagit ett "direkttåg" från Flen som stannade i Ransta bara 300 meter från Arenan. Så praktiskt, det är inte ofta deltagarna har den möjligheten. Nån gång skall vara den första.
Korrigering: Det var inte Lennart Lundkvist som åkte tåg, det var Claes Ögren. Lennart skjutsade däremot Claes till stationen i Ransta.

Sala OK  som var dagens värd höll till i Ransta söder om Sala som sagt. Det var premiär för en veterantävling i detta område. Litet område som dock var perfekt för våra förutsättningar. Överlag lätt att ta sig fram om man orkar lyfta på fötterna vilket kan vara ett problem för några i våran åldersgrupp. Tommy Holmèr som är en kär gäst på våra arrangemang men betydligt yngre, hade inte dom problemen idag.

September bjuder på underbart sensommarväder just nu. Så någon saknad av dusch och omklädning inomhus saknar inte jag i alla fall under dessa omständigheter. Det funkar bra ändå. Men nu går vi in i oktober så vädret kommer antagligen bli lite kallare och kanske lite blötare. Men jag är övertygad om att med torra kläder som snabbt ombyte efter tävlingen, så bör inte heller oktober vara något problem att tävla och arrangera i. Svårare kan det bli när vi kommer in i november. Vi får se hur länge vi har tillgång till villiga arrangörer, och hur länge våra deltagare vill vara med. Klart är att Strängnäs-Malmby OL kör enligt programmet och att OK Tor överväger att arrangera. Klart är också att Nyköpings OK kommer arrangera en tävling till senare i höst och att OK Klemmingen kör tävling 3 november. Vi får se hur Södertälje-Nykvarn OF och OK Nalle/OK Tjärnen gör?
På höger sida kan ni se vilka arrangörer som redan lagt upp sina tävlingar på Eventor.

Hur gick det idag?
Eftersom vi inte har någon uppdelning mellan killar och tjejer på banorna så tänkte jag inledningsvis lyfta fram våra duktiga tjejer.
Pernilla Klemets var ensam tjej på A-banan med placering 25.
På bana B var Mari-Louise Lundgren från Nyköping bästa tjej med placering nr 6. Annika Davidsson och Anna-Karin Johansson inte långt efter.
På bana C var Monika Svärd bäst med placering 5 endast 3 minuter efter bästa kille.
På bana D vara Marita Lindholm 2:a endast 46 sekunder efter. Och på bana E var Lena Wahss bästa av alla då hon vann på den banan. Grattis!

Killarna då?
Bortsett från Tommy Holmér som vann A-banan så var Lars Jakobsson bäst tätt följd av Thom Sanvik. Daniel Andersson snabbast på B-banan, men jag tror att han är en "junior" i sammanhanget. Lars Lundén från Avesta var annars snabbast.
Min egen kompis Bosse Lindkvist vann på C-banan vilket han var väldigt stolt över idag. Kjell Lindberg var oslagbar idag på D-banan.

Bilden: Göran Welén och Mats Hastad diskuterar bästa vägval idag.
Text: Alf Lindberg

På senare tid har många kommit tillbaka igen




(2020-09-22) Det börjar märkas att många som hitills avstått våra tävlingar börjar komma tillbaka igen. Kul!

Coronapandemin har förändrat hela vårt samhälle på många sätt. Så även inom veteranorienteringen. Borta är den tid då man trängdes i trånga omklädningsrum, likaså intog sitt fika efteråt tillsammans med huvuden hängandes över diverse kartor. Borta är också alla bortförklaringar till kamraterna hur man missade någon kontroll efter tävlingen. Nu blir det mest att studera sina misstag i ensamhet när man kommer hem. Dock finns det fortfarande lite snack mellan kompisarna efteråt i samband med att man intar sitt eget fika vid bilen.
Även om många av de rutiner vi har skaffat oss under hösten kvarstår under nästa år, så är nog längtan över att återigen få träffa sina kompisar i duschen och klara av "eftersnacket" stort. Även samlingen efteråt vid fikabordet. Det är det som är mycket av den sociala biten som är så värdefull för oss alla. Men en sak är säker, det blir aldrig som det en gång var tidigare. Coronan har förändrat våra liv på gott och ont.
Dessto roligare då att man märker att många som avstått tidigare tävlingar nu börjar känna att risken att bli smittad är väldigt liten. Vår anpassning till nuläget fungerar bra och det känns tryggt.

Idag var vi på Vilstaskogen igen. Den tröttnar vi aldrig på. Bortsett från sträckan till första kontrollen som bestod mest av nedfallna granar som granbarksborren har knäckt, så var det fantastiskt fint. Fint löpväder i kombination av fin öppen skog samtidigt som kontrollerna satt precis där dom skulle (säger jag som inte bommade idag), så kan man inte vara annat än nöjd.

Bland dagens 136 deltagare kan nämnas att Hans-Ove Eriksson är svårslagen på A-banan. Inte så överraskande förstås, men nån gång så vill man ju slå honom. Seger idag också.
Från Örebrohållet kommer Robert Larsson som idag var bäst på B-banan. Extra roligt idag var att Inga Johansson vann C-banan även om det bara var 6 sekunder tillgodo på Leif Thorsson. Tjejerna har det tufft att sno åt sig segrar eftersom vi inte har uppdelat med män-och kvinnor i klasserna. Alltså blir det extra roligt när våra tjejer håller sig framme.
Inge Gustafsson var överlägsen på D-banan och  Lars-Gösta Nilsson bäst på E-banan. Idag var det kanske inte så svårt eftersom E-banan för ovanlighets skull endast innehöll två startande.

Bilden: Maja-Stina Gustafsson, OK Roxen
Text: Alf Lindberg

Dagens besök i Tillberga väckte fina minnen

(2020-09-17) Det var ett tag sedan vi var i Tillberga och tävlade. Och det väckte många fina minnen.

Genom åren har vi förlorat många fina och goda kamrater som har tävlat sida vid sida med oss på våra veterantävlingar. Det har skett oftast genom sjukdom och som sig bör i vår generation, genom ålder. Alltid lika tråkigt när så sker.
Idag när vi anlände till Tillberga så kom ett starkt minne hos mig tillbaka. Jag tänker på Tage Johansson från Västerås. En "krutgubbe" som var med i dessa sammanhang redan från starten. Han var välkänd över hela orienterinsgsverige, men en riktig profil inom orienteringen i Västmanland. Han hade alltid svar på tal men alltid med glimten i ögat. Den här bilden på Tage tog jag i maj vid samma plats där vi var idag 2013. Tage lämnade oss några år senare. Idag kändes Tage närvarande.

I och med dagens tävling så har vi genomfört 11 arrangemang under hösten med drygt 1000 startande. Det har gått förvånasvärt bra och inga problem har uppstått. Våra Coronaanpassade regler har fungerat bra och alla deltagare följer dessa noggrant. Inrättandet av "startgrupper" har varit en stor bidragande orsak att flödet genom arrangemanget har fungerat bra. Inga köer eller liknande. Att kontanthanteringen försvann var bara bra, och det fungerar utmärkt med Swish-betalningen. Att vi inte har resultat på plats verkar heller inte bekymra många. Några arrangörer lägger upp "resultat-online" så man kan se ställningen i mobilen på plats. 
När man ser tillbaka några år hur vi gjorde då, så har mycket förändrats genom åren. Mycket tack vare Coronapandemin förstås. Det har fått oss att tänka om. Borta är de jättelånga köer vi oftast hade vid starten. Ibland fick man vänta 15-20 minuter, ibland i hällande regn. Vi minns också när vi anlände till tävlingsplatsen och fick skriva i vilken bana vi skulle springa och även en starttid. Sen skulle man betala o.s.v. Idag känns det systemet vädligt avlägset. Förhoppningsvis slipper vi några virus nästa år och återgår till ett mera normalt verksamhetsår. Dock är jag övertygad om att mycket som vi har lärt oss i år kommer att följa med in i nästa år.

Hur gick det idag?
Lennart Myrehed var snabbast på A-banan idag och Kenneth Larsson på B-banan. På bana C fick Ragnar Eriksson till det ordentligt idag och vann klassen. Inga felstämplingar idag alltså. Inge Gustafsson drog det längsta strået på D-banan och Bengt Johansson vann E-banan. 
Jag är lite förvånad över det många "felstämplingar" som blev idag! Jag tyckte att min bansträckning(A-banan) var jättefin. Bra sikt och löpvänligt. Ville man så fanns det gott om stigar att ta till hjälp om man kände för det. Så det borde inte vara så många "ej godkända"

Dagens sensation stod Mats Landqvist för när han på bana B vid kontroll 5 såg 5 vargar passera förbi i väst-östlig riktning. Vargarna tog ingen notis om Mats utan lunkade lugn vidare mot nya äventyr. OBS! detta är sant!

Bilden: Tage Johansson
Text: Alf Lindberg

Barkborren håller på att förstöra mycket för oss

(2020-09-10) Barkborrens framfart i våra skogar i år är påtaglig, och det märktes tydligt idag.

När Västerås SOK bjöd in till arrangemang idag i ett underbart höstväder ute på södra Björnön, så kunde man tydligt se vad barkborren har ställt till med. Massor med döda granar som bitvis lagt ner sig och skapade hinder på marken och man fick bitvis ta stora omvägar för att ta sig fram.
Annars är skogen på Björnön väldigt fin och löpvänlig. Blandskog med stora inslag av ek som skapar en känsla av att man befinner sig i södra sverige.

Det blev lite diskussioner efteråt om kontroll 70(stenen) satt rätt. Några tyckte den satt längre ned i förhållande till stigen. Andra tyckte den satt rätt. Pernilla Klemets var självsäker och sa med tydlighet; "Den kontrollen sitter rätt"!. Okej, vi andra får väl inse att vi letat på fel ställe då. Så kan det gå om man inte är uppmärksam. I detta fall spelar det ingen roll, vi fick en fin dag på vackra Björnön som vi tar med oss hem. Tack VSOK!

Extra roligt idag var att Lars Ahlström i VSOK som för två år sedan råkade ut för en stroke, hade tillsammans med hustrun Birgitta tagit sig ut till Björnön och hälsade på. Lars har fortfarande rollator som hjälpmedel men läkningen verkar fortgå framåt. Lycka till i fortsättningen Lars!

Nu hinner jag inte skriva mer, skall iväg på en surströmmingsfest. För min del blir det köttbullar. Resultaten kommer via Eventor senare........

Bilden: Britt Larsson och Signar Palm njuter av fikat i höstsolen.
Text: Alf Lindberg

Regnet var inte problemet - det var skorna....

(2020-09-03) Det var ett kärt återseende att träffa banläggarduon "Olsson&Co", d.v.s. Lennart Olsson och Kjell Blomberg igen.

Vi har inte setts sen hösten 2019 så det kändes bra, och att vi desssutom är igång igen. De hade strängat dagens banor på Hedlandet som gick i fina stråk. Ett uppfriskande regn i början gjorde att det fanns gott om syre i luften vilket bidrog till uppfriskande löpning. Men vad hjälper det när man har huvudet under armen! Själv bommade jag 2:a kontrollen som var en liten punkthöjd. Smet alldeles förbi. Det var ok. Men när jag leter efter en sten fast jag skall ha en brant vid 3:e kontrollen och dessutom inte tittar på kontrolldefinitionen på armen, ja då har man huvudet under armen.

Men man är inte ensam om att ha problem idag. Kompisen fick inte med sig sina ordinarie skor idag. Han hade ställt ut dem i trappuppgången lite tidigare, men städerskan hade effektivt städat undan dom. Nu framgår det inte om "städerskan" var hustrun eller hon som städar i huset i  övrigt!

Men som sagt, det värsta är inte att man är "trött" i huvudet idag. Det är att man får stryk av en "barfotalöpare" i form av Mats Hastad på A-banan. Mats kommer till tävlingen på morgonen då ett ganska kraftigt regn faller och berättar att han glömt sina skor hemma. Men vad gör det, Mats hade sina loafers (lågskor) utan snörning med sig och med dem slog han mig rejält idag. Dessutom var de "dobbfria". Vem behöver OL-skor med dobb egentligen?

Lasse Jakobsson var dock snabbast på A-banan idag med Hans-Ove Eriksson tätt i hälarna. Pernilla Klemets bäst på B-banan och Curt Thorén på C-banan. Inge Gustafsson rejält överlägsen på bana D och Liz Porteus på E-banan. Liz har den senaste tiden radat upp många tätplaceringar. Vårträningen har tydligen varit effektiv.

116 startande och endast 11 som uteblev tack vare vädret. Var det svårt idag eller var det regnet som gjorde att hela 16 deltagare utgick? Hur som helst, ett stort tack till IK Standard som genomförde arrangemanget trots väder och dessa Coronatider. Det fungerade utmärkt. Vi vill gärna komma tillbaka hit igen och få revanch. Är det möjligt den 8 oktober kanske?

Bilden: Alltid glade Kjell Blomberg kisar mot fotografen.
Text: Alf Lindberg

Vi får hoppas att höstsäsongen blir lika bra som den har börjat!

(2020-08-31) Det dök upp 99 deltagare på dagens arrangemang utanför Köping.

Alla var nöjda med vädret, så även vi som arrangerade. Vi kunde sitta avslappnat i solen och bara njuta. Och med de nya anpassade anvisningarna med startgrupper på våra arrangemang så fungerar det ut märkt. Det har blivit lite "lugnare" på tävlingarna under hösten. Inte det anhopning av folk som står i kö för att anmäla sig. Inte heller vid starten blir det några köer. Har vi kanske hittat ett nytt sätt att anpassa våra arrangemang? 

Vi får väl se hur länge under hösten vi kan arrangera då vädrets makter kan göra sig påminda. Särskilt under november. Oktober bör vi klara att byta om till torra kläder efter en tävling.

Eftersom jag är jävlig (det var Bosse Lindkvist som hade lagt dagens banor idag) så är inte jag rätt person att uttala mig om dagens banor. Men Bosse fick mycket beröm från många deltagare. Fina banstråk och kul orientering. Men visst, lite bökigt var det på några ställen. Men till kommande arrangörer, det är bara att ge igen!

Michael Wickström vann A-banan idag trots att han inte tränar så mycket just nu trots sin ringa ålder. Han sitter hemma och jobbar på distans, därav hans medverkan idag. Det var flera "juniorer" på topp på den banan idag, så ett extra grattis till Lena Larsson på samma bana som inte var långt efter.
Även en tjej i topp på B-banan. Grattis till Pernilla Klemets. Dolwai Hellberg kämpade sig fram till en seger på C-banan och Åke Liljebrand bäst på D-banan. Till sist var det Sune Ahlin som var snabbast på E-banan med Liz Porteus strax bakom.

Det här var sista tävlingen i augusti denna "Coronamånad". Nu tar vi klivet in i september, och sköter vi oss så här bra som vi gjort hitills på tävlingarna, så bör det inte vara något problem i september heller.

Bilden: Paret Liz Porteus och Lennart Öberg
Text: Alf Lindberg

Idag höll man till vid "världens ände"-Trosa

(2020-09-01) Här kommer hälsningar från Trosabygdens tävling idag.

Första höstmånaden startade med Trosabygdens OK´s arrangemang i ett strålande solsken vid Norrbyvallen i Västerljung.
71 st löpare gav sig ut på de 5 olika banorna som hade lagts av vår duktige banläggare Hans Lindgren.
Bana A vanns av en långväga ”junior” Jonas Lindgren, Stora Tuna med suveräna Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK på andra plats.
På bana B vann Karl-Erik Nilsson, OK Södertörn och Sven-Arne Nilsson OK Klemmingen var snabbast på C-banan.
Inger Hellqvist Nyköpings OK vann D-banan och på E-banan var Tomas Andersson Nyköpings OK snabbast.
Som arrangörer tycker vi att det nya konceptet med startgrupper och swish-betalning osv. fungerar mycket bra.

Bilderna: har inget att göra med dagens tävling. (reds. anm.) 
Text: Birgitta Wallin, Trosabygdens OK

En dag som denna vill man inte missa!

(2020-08-27) Det var 141 deltagare på startlinjen idag när Kjula IF bjöd in till tävling på Kjulaåsen.

En fantastisk underbar augustidag och dessutom få springa i en sådan fin terräng som idag. Det är inte ofta. Men även om det är snabblöpt och öppet och fint, så kan det ställa till det när det gäller att hitta den där lilla skärmen. Men, det är så vi är uppfostrade, att hitta skärmen och dessutom så bör  det helst stå rätt kodsiffra på kontrollen. Så är det inte alltid.

Med dagens tävling så är vi tillbaka på de nivåer deltagarmässigt som vi hade innan Coronapandemin. Och med nya anpassade regler och startgrupper så fungerar det utmärkt. Vi fortsätter så här under hösten. Tack för visad hänsyn.

Jag har lite annat för mig i dessa dagar så jag hinner inte fördjupa mig så mycket i dagens tävling. Men ett stort tack till Er alla i Kjula IF. Och han som kom tillbaka och klagade vid starten. Glöm honom snabbt. Det blir så när man missar och man är besviken på sig själv.

Resultaten från dagens tävling blev så här:
Lars Söderlund kunde knappt hålla undan för tvåan Liz Porteus på E-banan idag. På D-banan var Per Wiig ssnabbast. Mats Gärling på bana C bäst idag och på B-banan var Göran Larsson snabbast. Slutligen var det en "stockholmare" som var bäst på A-banan, nämligen Lennart Agén. 

Bilden: Claes Niderborn stämplar ut idag.
Text: Alf Lindberg

En tur till Ryssbergen är aldrig fel!

(2020-08-25) Det kom 69 deltagare till Ryssbergen idag utanför Nyköping.

Idag blev det en tur till Nyköping och Ryssbergen. Perfekt löpväder med ca 18 grader varmt i luften. Jag har varit där tidigare och gillade terrängen. Dessutom så fixade Elisabeth en TBE-spruta åt hustrun samtidigt. Bra planering tycker jag.

Göran Forsberg hade lagt dagens banor vilket samtidigt innebar premiär som banläggare. Säger han i alla fall! Göran får MVG. Han hade lyckats dra banstråken över de finaste partierna på Ryssbergen vilket innebar att man kunde oftast springa på det fina och öppna områdena, men väldigt detaljrika så det gällde att hänga med på kartan.

En som gjorde det idag var Weine Wolter på A-banan. Snabb och bäst som vanligt. Knut-Åke Hallebro tog sig fram till en tätposition på B-banan. På C-banan visade Agneta Nilsson var "skåpet skall stå" genom att vinna klassen. Här var det också flest deltagare, 25 stycken.
Sune Lindell bäst på D-banan och Eva Jerning bäst på E-banan.

Arrangemanget genomfördes på bästa möjliga Coronasäkert sätt. Absolut ingen trängsel, inga köer vid starten. Vi visar alla stor respekt och håller avstånd. Vi fortsätter med det och kan då glädjas över att få träffas efter ett långt uppehåll under våren. Man kan se glädjen i ansiktet på sina kompisar när man möter dem. Härligt.

Bilden: Göran Forsberg som var dagens banläggare.
Text: Alf Lindberg

Stigrikt och varmt i Köping, men trevligt!

(2020-08-18) När tredje tävlingen i höstens program genomfördes i Köping så kom 99 deltagare till start.

Det blev inte inte något deltagarerekord idag, men förmodligen ett värmerekord!. Ca 28 grader, i skuggan! Det var Köping-Kolsva OK som stod för arrangörsskapet och vi höll till på Johannisdalsskogen i anslutning till ett villaområde. 

Som sig bör i dessa tider så var arrangemanget "Coronaanpassat". Många startgrupper dit deltagarna själva kunde anmäla sig till. Och man se en tydlig trend, nämligen att det uppskattas att man själv får välja startgrupp. Den idén har nog kommit för att stanna.

Johannisdalsskogen i Köping påminner lite om Rocklundaskogen i Västerås. Nämligen med många stigar som kan ställa till det för deltagarna. Och det var det många idag som kunde intyga. Hur gick det då?
Om vi räknar bort junioren Alfred Lönn och hemmalöparen Ola Lindholm på A-banan, så var Thom Sandvik snabbast där idag.  På B-banan Var Göran Larsson kvickast men han hade tre andra deltagare i ryggen på sig.
Rune Jonsson Västerås SOK var överlägsen på bana C. På D-banan släppte Åke Liljebrand ingen före sig. Lars Söderlund är en trogen vinnare på E-banan.

En eloge till kämpen Gunnar Loord Arboga som jag hittade liggandes i skogen idag. Han skrämde upp mig ordentligt när jag fann honom. Men det var ingen fara. Han var bara rejält trött och hade därför lagt sig ned i skogen. Han ringde sedan hemifrån och mådde bra då.

Hur gick det då med Swish-betalningen idag? Kassören har kollat flödet och vi kan konstatera att 7 deltagare av 99 har "missat" att betala. Känner du på dig att du har missat, swisha då gärna till vårt konto. QR-kod finns på PM:et. Tack.

Senaste nytt!
Det har framkommit att behovet av att springa på "egen hand" d.v.s. man skriver ut sin karta och beger sig till skogen, är väldigt stort. Av den anledningen hade vi idag(Köping-Kolsva OK) erbjudit alla som vill springa på egen hand utan att träffa andra orienterare, att tävla på lika vilkor med kontroller och SI-enheter på plats, fast på eftermiddagen när alla andra åkt hem, som en möjlighet. Hur många var det då som kom? Ingen, absolut ingen! Jag tolkar det  som att intresset är väldigt litet. Annars hade många kommit. Nåväl, nu har vi provat det.

Sen blir jag ledsen när jag får höra från Gunnar Loord från Arboga berätta om följande nu ikväll. En deltagare ropade till mig (Alf) att Gunnar ligger i skogen. Jag springer dit och hittar Gunnar liggandes. Vid gott mod, ingen skada med rejält trött. Gunnar berättar efteråt att  han, när han låg i skogen, hade ropat på en deltagare att få hjälp att komma upp. Den personen säger att han måste ta en kontroll först, och försvinner sedan bort!
Lyckligtvis så kom det en annan hjälpsam person dit, så det löste sig. Men vad hade hänt om Gunnar hade haft ett hjärtstopp? 
Jag hoppas slippa höra någon fler gång om en sådan här händelse. Vi har ALLA en skyldighet att hjälpa ALLA på en orienteringstävling. Glöm aldrig det. Tack!

Bilden: Anette och Hans Ragvald från Västerås.
Text: Alf Lindberg
  

Dagens tävling i Eskilstuna visar att vi gör rätt!

(2020-08-11) Idag körde Eskilstuna OL med varianten "startgrupper" men utan exakt starttid för deltagarna.

Varje deltagare idag var tilldelad en starttid inom en grupp, te.x. 09.00-09.29 som man själv valt vid anmälningstillfället. Inom den tiden fick man startstämpla som vanligt. Vid starten rapporterades det om inga köer, glest mellan de startande. Lungt och fint. Det fungerade precis som det var tänkt.
Vid målet och utstämplingen var det precis lika lugnt. Deltagarna kommer in till mål med stora mellanrum. Eftersom alla hade anmält sig i förväg via Eventor så fanns det inga köer till anmälan heller.
Många hade också betalt startavgiften via Swish dagen innan eller tidigt på morgonen. Ingen trängsel med betalningarna alltså. Och ingen behövde visa upp betalningen på telefonen för arrangören. Här litar vi på varandra. Skönt!

Efter bara två arrangemang kan man redan nu se vilka förändringar som är bra och som fungerar bäst. En sak är klar, "startgrupper" har kommit till orienteringen för att stanna. Det märktes också tydligt idag då de anmälningarna som inkommit var utspridda på många "grupper" av tider. 

Dagens arrangemang var härlig på många sätt. Ett underbart väder, idag ca 24 grader varmt. Nästan för varmt tyckte några. Vilstaskogen som man aldrig tröttnar på och som alltid är på bästa sitt bästa humör. Snustorrt i skogen var det också. Jag sprang A-banan och njöt i fulla drag. Äntligen är vi igång igen.

Hur gick det då? Två ungdomar var före Hans-Ove Eriksson på A-banan där Hans-Ove får räknas som den moraliske vinnaren i alla fall. Jag tror inte Casper eller Tomas misstycker.
Klubbkompisen till mig, Kenneth Larsson, var fräck nog att slå Lena Larsson om än knappt på B-banan. Bo Andersson snabbast på C-banan, men även här en tjej som tvåa, nämligen Anna-Karin Johansson. Åke Liljebrand bäst på D-banan och Lars Söderlund på E-banan. Inga större överraskningar, vi är alla lika bra, var och en på sitt sätt. Det viktigaste är att vi har roligt och trivs.

Jag vill också rikta ett ett stort tack, inte bara till dagens arrangör Eskilstuna OL, utan till Er alla 113 deltagare som var med idag. Ni skötte Er exemplariskt idag. Följde alla restriktioner och anvisningar precis som det skall vara. Fortsätt så här så går det bra även i fortsättningen.

Bilden: Göran Davidsson och Annika Davidsson från OK Klemmingen som visar hur man hälsar i dessa tider.
Text: Alf Lindberg

Så är vi äntligen igång igen - glädjen var stor

loading...

(2020-08-06) 139 startande på premiären i Norberg idag. Och glädjen över att vara igång igen var stor.

Det var med stor spänning vi alla såg fram emot dagens tävling. Hur skulle det vara nu med nya Coronaanpassade regler och anvisningar? Mycket var sig olikt mot det vi vanligtvis har vant oss vid. Nu kom deltagarna gruppvis och alla hade en starttid, fast med startstämpling. De första deltagarna var på plats redan 45 min innan första start. Ivriga förstås att äntligen få komma igång igen. Och det syntes på alla deltagarna. Ett väldigt hejande på varandra, fast på distans, eftersom man inte sett varandra på över ett halvår.

Vid starten var det inga köer utan allt förlöpte fint. Efter målgången kunde deltagarna pusta ut vid sina bilar i lugn och ro. Byta om till torra kläder och fika. Arrangören hade fiffigt nog riggat en "drive trough" vid sekretariatet. När deltagarna var klara att åka hem så kunde man stämpla ut genom att sitta kvar i bilen. Precis som när man handlar på MacDonalds.

Hur gick det då i premiärtävlingen? Ja, eftersom det fortfarande är sommarlov och Coronatider då folk är lediga så blev det mycket ungt folk i täten. Snabbast på A-banan var Tomas Jonsson från Vandrarringen. Kjell Viklund från Hofors hade jämnt göra att hålla undan på bana B för Pernilla Klemets KKOK som alltid håller sig framme.
Ytterligare en tjej i topp blev det på bana C genom Lena Larsson Sala OK. Men Lena besväras just nu av en "lårkaka" därav bana C idag. Annars är Lena oftast i topp på bana A.
Åke Liljebrand SK Trim blev överlägsen segrare på bana D och på bana E även här en tjej i topp, nämligen Lena Wahss från Avesta.

Till sist: ett stort tack till Er ALLA idag att Ni följde restriktioner och anvisningar precis som vi hade tänkt. Forsätt med det så att vi även i fortsättningen kan träffas och ha det så trevligt som det var idag. Tack!

En personlig reflektion över nuläget: de sista dagarna har det från kultur och idrottsrörelsen kommit kritik över den ordningsregel som säger att man endast får vara 50 personer samlade på en plats. Den reglen är den som mest har påverkat orienteringsrörelsen under våren. Samtidigt är det okej att vara 100 personer samlade på en restaurang eller 2-3000 kunder på GeKås i Ullared samtidigt. Hur kan detta vara möjligt? Jo, det beror på att 50-reglen är en ordningsregel (lag) som påverkar evenemang och idrott, inte handel o.s.v.
Eftersom orienteringen har sin verksamhet utomhus och på stora ytor, så är risken där för smittspridning mycket mindre än om man befinner sig på en restaurang eller köpcenter.
Nu har kulturministerna som ansvarar för idrotten haft ett möte igår om detta problem med idrottsrörelsen där även Svenska Orienteringsförbundet medverkade. Och nu pratar om att justera denna 50-regel för vissa kulturevenemang och orienteringsrörelsen. Kulturministern utlovade ett svar inom några veckor i frågan.(läs mer på SOFT:s hemsida).
Men då tänker jag så här: om man som deltagare avstår att komma till ett veteranarrangemang nu när vi har en regel på max 50 personer samtidigt på plats, hur skall man då våga vara med när regeringen eventuellt öppnar upp för 300 eller 500 deltagare samtidigt? Då är ju risken att bli smittad ännnu större! Det är väl nu man bör vara med när vi inte är så många på plats samtidigt och vi har "Coronaanpassade" regler. Eller?

Text: Alf Lindberg

Efter ett långt uppehåll - efterlängtad start!

(2020-08-03) Efter ett långt uppehåll (hela våren) så kan vi på torsdag i Norberg äntligen starta upp igen.

Den här våren har varit turbulent på många sätt och vis. Vi är väl alla vana med en säsongsinfluensa, men som det blev detta år har vi aldrig upplevt. En total pandemi övr hela världen. Det har påverkat allt i vårt samhälle. Även vi pensionärer som är lediga och kan göra vad vi vill med våra totala frihet, blev påverkade. Coronapandemin var utöver det vanliga. Här fanns inget vaccin att tillgå. Äldre (70+ och personer med underliggande sjukdomsbild) var extra hårt utsatta denna gång. Så vad blev konsekvensen av det? Hela Europa stängde ner utom Sverige som valde ett mer "öppet" samhälle. Vem som gjorde rätt får framtiden utvisa. Men olyckligtvis så drabbades våra äldreboenden hårt. Förhoppningsvis så har vi tagit lärdom av detta inför framtiden.

Vår kära sport, orienteringen precis som all övrig idrott i samhället drabbades hårt av detta och en total nedstängning blev resultatet. Inga orienteringstävlingar över huvudtaget under våren. Och eftersom 70+ utpekades som en "riskgrupp" tvingades även vi inom veteranorienteringen att stänga ner vår verksamhet. Hela vårsäsongen uteblev i hela Sverige.

Nu har läget förändrats och vi ser en ljusning med nedåtgående kurvor inom sjukvården. Antalet sjuka är få och "dödstalen" som FHM redovisar varje vecka är under det normala just nu. Förhoppningsvis fortsätter det så. Vad innebär det för vår veteranverksamhet?
Vi har en lång tradition i Södermanland och Västmanland med veteranverksamhet. Samarbetet mellan distrikten har fungerat ypperligt genom åren. Alla arrangemang som vi har genomfört tillsammans har skapat nya fina sociala kontakter mellan människor. Vi har upplevt fantastiskt glada och fina stunder med varandra. Varje tävling har varit en inspiration, något att få se fram emot, att få träffa kamrater och vänner och få göra det vi tycker är det roligast som finns, nämligen att orientera.
Som Ni ser i min pyramid så bygger "veteranverksamhet" på 3 viktiga byggstenar. 
1. Social samvaro,
2. Motion-hälsa,
3. och tävling
De tre grundstenarna är oumbärliga och de möjliggör vår veteranverksamhet. Utan dessa så blir det ingen verksamhet. Det är därför jag tycker det är så viktigt att vi upprätthåller, så långt det är möjligt i våra arrangemang, det vanliga rutinerna. Just nu innebär det att vi följer FHM:s anvisningar, vi följer SOFT:s anvisningar och ändrar vårt beteende så att vi inte sprider smitta. Vi håller socialt avstånd och är noga med vår handhygien. Gör vi det och respekterar varandra så kan vi hålla uppe vår fina veteranverksamhet.

Alla håller inte med om det. Några tycker att vi skall fortsätta vår nedstängning av veteranverksamheten. Andra tycker som alternativ så skall vi inrätta "veckan bana" eller "Månadens bana" istället. Bra förslag förvisso, men som tyvärr inte håller på sikt. Då blir det bara en form av individuell träning och alla dessa byggstenar som jag tidigare nämnt saknas. Då är det ingen veteranverksamhet. Och en sak kan vi vara säkra på, detta med Corona kommer finnas hela detta år ut. Och vem vet vad nästa säsongsinfluensa innebär? Måste vi stänga ned verksamheten våren 2021 också?

Detta fruktansvärda virus kommer att förändra vårt samhälle i framtiden på många olika sätt. Vi inom veteranverksamheten måste också förändra vårt beteende framöver. Vi har redan tagit ett stort steg för att anpassa oss. Det måste vi vare sig vi vill eller inte. 
Det viktigast nu är att vi tillsammans gör det bästa för vår fina veteranverksamhet och ser till att den fungerar på bästa möjliga sätt med så många deltagare som möjligt. Alla är välkomna. Men du som känner oro för situationen just nu, vänta med att delta på kommande tävlingar. Avvakta tills du känner dig trygg med tillvaron. Och glöm inte: alla har ett personligt ansvar att förhålla sig till.

Text: Alf Lindberg

Nu startar vi upp veteranverksamheten igen!

(2020-07-20) Eftersom majoriteten av de inkomna svaren på enkätundersökningen är positiva till att starta upp verksamheten igen, så går vi igång med verksamheten med första tävlingen 6 augusti i Norberg.

Vilka står då bakom beslutet om att öppna upp verksamheten igen? Det gör jag, Alf Lindberg (samordnare för verksamheten i Västmanland) och de 101 (90%) positiva deltagarna i enkätundersökningen som också representerar huvuddelen av tävlande i vår veteranverksamhet inom Västmanland och Södermanland..

Det är inte helt klart om hela styrelsen i ”Sörmlands OL-veteraner” står bakom beslutet om att starta upp igen. Jag vet att några är emot detta. Det råder en oenighet inom styrelsen inför detta beslut. Jag är noga med att påpeka detta så att alla ni därute är medvetna om detta och att jag är noga med att vi är transsparanta i våra uppfattningar oavsett vad vi tycker. Vi skall också vara respektfulla mot varandra, alla åsikter är värda att lyssna på.

Här är det viktigt att påpeka att Ni som är emot att starta upp verksamheten igen p.g.a. oro för smitta och smittspridning, INTE deltar på veteranarrangemangen under hösten 2020. Till Er rekommenderar vi att springa på egen hand enligt tips nr 7 i policydokumentet. Här finns en stark rekommendation till alla arrangörer att följa det tipset. (se mer infotext längre ned). I och med detta så finns det ett alternativ oavsett vad vi tycker i frågan.

Hur gör andra distrikt?
Distrikt som kommer att starta upp verksamhet i höst igen är bl.a. Dalarna, Örebro Län, Luffarligan i Stockholm och POL i Västergötland. Det enda distrikt som jag känner till som avvaktar är Småland som har för avsikt att ta ett beslut inom kort för att starta 1 september.

Vad händer nu?
Nu startar vi upp igen och första tävlingen blir i Norberg 6 aug. Sedan skall det förhoppningsvis rulla på.
Viktigt nu är att alla ni klubbar/arrangörer läser igenom det nya Coronaanpassade policydokument som finns publicerat här på hemsidan. Det mesta är saker som ni måste förhålla er till så att vi följer myndigheternas anvisningar och beslut. Men det finns även många bra tips om förenklingar och förbättringar som kan göra arrangemanget roligare och mer spännande. Vi förordar föranmälan via Eventor och startgrupper så att man kan hålla koll på flödet av deltagare så att det inte överstiger fler än 50 personer. Notera även polismyndigheternas nyligen utkomna tolkning av begreppet 50 personer. Där säger man att ”start, banan och mål” är att betrakta som en plats. Ett större gärde en bit från målet eller parkeringen räknas inte in. Ej heller funktionärer.

Vi skall också komma ihåg att det nu blir nästan som en nybörjarstart för oss alla. Vi har aldrig gjort detta, nya rutiner och nya anvisningar kommer att lära oss mycket inför framtida arrangemang. Jag är övertygad om att det kommer mycket gott och lärorikt ur detta som kan vara positivt för oss alla. En sak som redan har framkommit är att några deltagare har önskemål om att delta, men utan få redovisad tid. Ett mycket bra förslag tycker jag som också finns som ett alternativ att välja på i samband med att Köping-Kolsva OK arrangerar 31 aug.

Men vi skall heller inte glömma bort att det finns deltagare som gärna skulle vilja vara med i höst igen, men av olika skäl inte vågar riskera sin hälsa genom att delta. All respekt till dem. Här skulle jag vilja vädja till alla arrangörer: låt kontrollerna vara kvar i skogen (ta endast in SI-enhterna p.g.a. stöldrisken) efter tävlingen och ladda upp kartorna på Eventor. Låt sedan kontrollerna sitta kvar till eftermiddagen dagen efter så kan deltagare som inte vågar vara med bland mycket folk, på egen hand kan springa banan. Laddar hen om sitt spår i Livelox så kan hen även jämföra sig med deltagarna dagen innan.

Detta beslut om att starta upp verksamheten igen är INTE på något sätt tvingande. Finns det någon klubb/arrangör som inte vill arrangera i höst, så är det ett beslut som man får ta internt. Dock är det viktigt att ni i så fall snabbt meddelar mig (Alf Lindberg) så jag kan lämna ut den informationen på hemsidan. Två klubbar har meddelat att man ställer in sina arrangemang. Det är OK Hedströmmen 4 aug. och OK Tor 13 aug, 27 okt. och 19 nov.

Jag vill också rikta ett stort tack till Er alla som kommit med tips och idéer kring hur vi skall på ett bra  och säkert sätt kunna genomföra våra arrangemang.
Med förhoppningen att detta kommer bli bra så önskar jag alla deltagare och arrangörer lycka till inför höstens arrangemang!

Här hittar du det nya Policydokumentet. (uppdaterat 2020-07-23)

Text: Alf Lindberg

Film från veteranorientering i Fellingsbro

(2020-06-26) I dessa Coronatider kan det vara kul att minnas tillbaka i brist på sysselsättning.

I samband med att Fellingsbro anordnade en veteranorientering vid Orrkilen den 15 maj 2008 så passade Kurt Skantz på att filma hela arrangemanget. Många kända ansikten som tyvärr inte finns med oss längre finns på filmen. Luta dig tillbaka och njut i 30 min.
Tipset kom från Jonny Erixsson i Fellingsbro.

Text: Alf Lindberg

Veteran-SM 2020 är inställt!


Idag (9.6) beslutade tävlingsledningen i Köpings-Kolsva OK att ställa in årets Veteran-SM som skulle ha gått i Köping med omnejd 28-30 aug. 2020. Beslutet togs efter noga överväganden beträffande de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har angivet när det gäller folksamlingar, nämligen max 50 personer. Även de restriktioner för 70+ som FHM anvisar gör att det inte är möjligt att genomföra tävlingarna.

Det är med stor sorg vi är tvingade att lämna detta meddelande. Dock har vi vissa förhoppningar att SOFT lämnar klartecken till att flytta arrangemanget till 2021 istället! Vi återkommer när vi vet mer.

Kontaktperson:
Alf Lindberg
Mobnr: 076-10 40 961
Mejl: alf.lindberg@koping.net

ny teknik för orienteringen

loading...

Via en app (UsynligO) som finns för alla mobiler kan du börja orientera på ett helt nytt sätt. UsynligO är en mobilapp som gör att man kan springa en bana utan skärmar ute, men ändå få en bekräftelse att man är vid rätt punkt.
Vill du prova på? Mer finns att läsa på denna LÄNK
Text: Alf Lindberg  

Idag kom beslutet - årets Veteran-SM är inställt

(2020-06-09) Det är med stor sorg vi tvingas meddela att årets tävlingar ställs in.

Idag beslutade tävlingsledningen i Köpings-Kolsva OK att ställa in årets Veteran-SM som skulle ha gått i Köping med omnejd 28-30 aug. 2020. Beslutet togs efter noga överväganden beträffande de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har angivet när det gäller folksamlingar, nämligen max 50 personer. Även de restriktioner för 70+ som FHM anvisar gör att det inte är möjligt att genomföra tävlingarna.

Det är med stor sorg vi är tvingade att lämna detta meddelande. Dock har vi vissa förhoppningar att SOFT lämnar klartecken till att flytta arrangemanget till 2021 istället! Vi återkommer när vi vet mer.

Text: Alf Lindberg

Så blev det ännu en "Corona-utflykt" idag

loading...

(2020-05-20) Det finns gott om tid för utflykter i dessa Coronatider.

Senast var det en sväng till Nora - idag gjorde vi en liten kortare tur till vackra Arboga. Parkerade vid kyrkan i Arboga och vandrade förbi Engelbrekt som inte alls kände sig påverkad av Corona. En skön promenad i solen efter Arbogaån och förbi alla dessa vackra gränder. Siktade in oss på lite fika - det blev Håges i centrala Arboga. Ett trevligt litet ställe som hade ett stort och lockande sortiment av bakelser. Det blev en karlspader-giffel för min del. Eftersom hustrun var med så blev det även lite shopping. Ja, ni vet hur det är när hustrun är med på utflykterna!

Avslutade med att stanna till vid Stora Torget i Köping och tog en bild på alla dessa vackra tulpaner kommunen har planterat där. Upplysningsvis så är torget även platsen för Veteran-SM i år och sprinttävlingen. Hur det går med den återstår att se.

Text: Alf Lindberg

Hur många hade åkt på veterantävling idag?

(2020-05-13) Det måste vara fel i almanackan! Är vi verkligen i mitten av maj månad nu?

Snö i Köping den 13:e maj måste vara unikt! När vi kom hem från Kanarieöarna i mitten av mars i år så hade vi bättre väder då än vi har idag! Och detta är ingenting mot vad som har fallit i norra länsdelarna av Västmanland. Där har man flera centimeter med snö.

Jag minns, det måste vara i mitten på 80-talet när 10-Mila gick i Kungsängen (samma plats som tävlingen skulle ha gått i år) när SVT skulle intervjua Lars Lönnkvist som hade sprungit sista sträckan för Ravinen och vunnit. Snöglopp i luften, Lasse frös så han skakade- det måste ha varit tuffare med intervjun än själva loppet han gjorde!
Men man skall komma ihåg att då pratar vi om månadsskiftet april/maj, alltså inte som nu, 14 dagar senare. 

Om Ni nu alla veteranorienterare hade vaknat upp till denna syn och det hade varit en tävling idag, hur många av Er hade då åkit iväg på tävling?  Gissningsvis så hade mer än hälften avstått. En person jag som säkert vet hade åkt i alla fall, är Ulf Kjellin. Men så är han vår "meste" orienterare. Titta i alla anmälningslistor i Eventor så förstår ni. Ulf dominerar där och jag tror att det bara är Göran Larsson i Sala som kan konkurrera med Uffe om antalet genomförda orienteringstävlingar.

En dag som denna så gör det inget att vi har "Coronatider". Men nu längtar vi alla till bättre väder och veterantävlingar igen. Men ha förströstan därute, jag tror på en uppstart i höst igen. I alla fall för veterantävlingar.

Text: Alf Lindberg

Vad hittar man på när alla projekt är klara?

loading...

(2020-05-07) Det känns jättebra att äntligen vara ikapp alla projket man borde ha tagit tag i tidigare. Men vad gör jag nu?

Ni vet alla hur det är, speciellt när man har hus eller sommarstuga, det finns alltid sådant man borde ha gjort men istället sticker man iväg på en orienteringstävling. Kanske lika jobbigt men ack så mycket roligare.

Varje gång jag har kommit ner i källaren så har jag sett projketen lysa i mina ögon. -" Det där Alf borde du fixa till nu, det skulle du ha gjort för länge sedan"!
Jag vet, men det finns orientering också, så nu drar jag till skogs. Att övertala sig själv har inte varit svårt. Men nu har det hänt!

Efter 2 månader i karantän så är alla projekt i huset avklarade, även trädgården och husets utsida har fått en ansiktslyftning. Tro det eller ej, men i brist på nya projekt så har jag startat krig mot maskrosorna och just nu leder jag. Vi får se vem som vinner till slut.

I brist på projket hemma och en vacker sol mot en blå himmel, vad hittar man på då? Jo, en liten biltur kanske skulle vara på sin plats och få bryta hemmatillvaron något. Sagt och gjort. Fixar lite fika och kaffebröd och sedan styr man färden mot Nora. Känns härligt att få lämna kommunen för en stund. Jag har genom mitt tidigare jobb, en trevlig kund i Nora, Leon Sandbergs Glas&Porslin som vi passade på att besöka. Kärt återseende efter många år. Inga kramar men väl "armbågshälsning". Allt var sig likt i butiken, så även personalen. 
Granne med Sandbergs ligger Åke Mossbergs fotoaffär. Åke en rutinerad orienterare och alltid glad bjöd på gårdagens stora miss i skogen. Själv tänkte jag köpa en kamera men efter att ha sett utbudet, så insåg jag svårigheten att välja, så det blev inget köp.
Självklart när man är i Nora så skall man äta glass. Nora Glass är välkänt men tyvärr för dem och all handel i Nora under dessa Coronatider, så är det ont om turister. Tråkigt.

Det fick bli en hamburgare på "Drive Thru" på Max och käka den i solen strax utanför Örebro på hemvägen. En skön lite tur och dessutom var det skönt att komma ifrån alla dessa projekt hemma. Hoppas att Ni har det bra därute!

Text: Alf Lindberg

Kommer det bli några tävlingar i höst?

(2020-05-05) Just nu ser det mörkt ut för att en normal höstsäsong för orienteringen skall bli av.

Arne Hegerfors sa vid ett berömt fotbollsreferat att; -"Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk"!
Och just nu är jag beredd att instämma, blir det några tävlingar i höst över huvud taget?

En liten lägesbeskrivning just nu är att SOFT kommer att ha ett styrelsemöte 12 maj där man skall fatta beslut omtävlingsprogrammet fram till sommaren. Därefter kommer man att göra en plan för hur nationella tävlingsprogrammet skall se ut i höst. Den planen kommer att presenteras omkring 12 juni. Då vet vi mer om höstens tävlingar.

Min bedömning nu är att om inte något dramatiskt inträffar från myndigheternas sida, så kommer alla tävlingar med minst 300 deltagare att ställas in från augusti och framåt. Allt för att inte skapa en alltför dramatisk smittökning som inte sjukvården klarar av.  Det skulle betyda att vår tävling (Köping-Kolsva OK) Veteran-SM inte kommer kunna genomföras. Vad som händer med den får SOFT besluta om.

Men vad händer med våra veterantävlingar i höst? Om myndigheterna börjar lätta på restriktionerna inför hösten, låt säga att man rekommenderar folksamlingar upp till 100-200 deltagare, ja då skulle vi kunna starta upp vår verksamhet igen. Om det blir så, så innebär det att vi som deltagare och arrangörer måste ändra på våra rutiner och beteenden vid tävlingarna. 
Fortsättningsvis så gäller personligt ansvar beträffande avstånd, handhygien o.s.v. Det innebär eget fika med sig, inga trånga omklädningsrum och duschar, utan våtklut och ombyte ute i det fria. 
Det bör också betyda att inga funktionärer vid starten behöver finnas. Man tömmer&checkar och startstämplar precis när man vill för att undvika köer. Starttiden bör kanske utökas till 2 timmar för att sprida ut deltagarna. Viktigt också är att inga kontanter(som är en stor källa till smittspridning) används utan det är Swish som gäller. Deltagare som inte har Swish kan ta hjälp av kamrater för att klara betalningen. Det kanske är dags att nu under sommaren skaffa sig Swish för de som inte har det idag!
Trots att det påverkar miljön negativt så kanske man skall begränsa antalet deltagare per bil till högst 2 personer under hösten!  

Till sist, det är ALLTID perosnligt ansvar som gäller. Känner du det minsta symptom om förkylning eller liknande, stanna hemma! Du som vet med dig att du har en underliggande sjukdomsbild skall noga överväga om du skall deltaga. Stanna hemma och kom tillbaka när detta är över.

Min gisssning är att i mitten av juli kan vi fatta beslut om veterantävlingarna inför hösten utifrån Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. 

Text: Alf Lindberg

Vi ställer in alla vårsäsongens veterantävlingar!

(2020-04-17) Idag tog Karl-Robert Moqvist(ansvarig för Södermanland) och Alf Lindberg (ansvarig för Västmanland) beslutet att helt ställa in alla vårens veterantävlingar.

Folkhälsomyndigheten har de senaste dagarna varit väldigt tydlig med att folksamlingar över 50 personer inte är en rekommendation, utan en regel som skall efterlevas. Med tanke på det och att inga förändringar kan skönjas den närmaste framtiden, så har vi fattat detta beslut. Förhoppningsvis så är läget mycket bättre i augusti och att vi då kan starta upp tävlingssäsongen igen.

Men vi vill gärna skicka med en önskan till alla klubbar: nu när vi endast kan/får träna på egen hand, lägg upp banor som intresserade deltagare kan skriva ut själva och sedan sticka ut och träna på egen hand. Ni får gärna skicka banfiler(PDF-filer) till mig så lägger jag ut dessa här. Jag vet att det är väldigt uppskattat bland många. Själv var jag igår till Hedlandet och sprang en bana och avslutade med lite fika i vårsolen.

En vädjan till alla klubbar därute: titta igenom höstens tävlingsprogram där det finns luckor och se om några av Er kan fylla dessa luckor. Och ni som redan nu vill önska inför nästa säsong, hör av Er till Karl-Robert Moqvist eller Alf Lindberg.

Text: Alf Lindberg

En glad Valborgsmässoafton till Er alla därute!

(2020-04-30) Det blir en annorlunda Valborgsmässoafton i år för oss alla.

Ingenting är sig likt våren 2020. Många av er minns säkert när Twar härjade bland orienterare i Sverige och 16 unga orienterare fick sätta livet till. Då, 1992 blev det också tävlings-och träningsstopp under en lång period, främst för elitlöparna. Efter mycket forskning (LÄNK) så kunde forskarna komma med rekommendationer och råd om träning och tävling.

Men den här versionen av ett Coronavirus som vi aldrig har haft tidgare, ställer alla andra influensainfektioner i skuggan. Vi har inget vaccin ännu mot denna version vilket gör att sårbarheten, speciellt för äldre och multisjuka, är mer allvarligt denna gång. Men samtidigt läser jag om epidimin vi hade i februari 2018 då 2.109 svenskar hade fått sätta livet till (LÄNK). Alltså ett antal som ligger i paritet med dagens siffror. Trots det så gjorde myndigheterna inga inskränkningar i vårt förhållningssätt att umgås. Känns lite märkligt trots allt. Nåja, när detta är över kommer forskningen att ge oss bättre underlag att förstå vad som händer och har hänt.

Hur ser läget ut då för kommande veterantävlingar? Den 12 maj träffas SOFT:s styrelse för att göra en bedömning och samtidigt lägger man en aktivitetesplan (LÄNK) som skall vara klar 12 juni. Den gäller i första hand alla nationella tävlingar i höstens tävlingsprogram. Men den kommer också påverka veterantävlingarna som är tänkt att starta i augusti. Om Folkhälsomyndigheten inte ändrar på dagens restriktioner så går det inte att genomföra några tävlingar under lång tid framöver. 
Ett litet hopp finns dock för "veterantävlingar" som normalt sätt samlar ca 100-300 deltagare. Om myndigheterna höjer restriktionerna till 500 deltagare, så går det att starta upp i aug. med de anvisningar som generellt gäller för sammankomster just nu.

Text: Alf Lindberg

(2020-03-31) Alla försöker nog vara ute så mycket som möjligt. Själv sprang jag förra veckan en bana som vi (SSK) hade i höstas men jag inte var med på.
Luffarligan har börjat med 70+ligan, se luffarligan.se. Det fungerar som en veckans bana och var och en skriver ut kartan själv. Men det är enklare här där vi har ganska nära till våra områden. Att packa en bil full med åldringar och åka och springa är kanske inte att rekommendera.
Men det är inte bara vi som brukar vara ute i naturen som söker oss ut. Agneta och jag åkte förra helgen till Paradiset (nära Linneaberg) för att gå lite men där var det trafikkaos för alla som vill ut i Coronafri luft. Jag hade kartan med mig naturligtvis så vi åkte in en skogsväg öster om Hellas Granby. Där fick vi sista platsen på de två parkeringarna. Vi har aldrig sett så mycket folk på de här stigarna och det satt folk och fikade lite här och var.
Senaste helgen var vi på landet och hade OK Tjärnen haft ett sådant här arrangemang så hade jan naturligtvis sprungit där.
 Med vänlig hälsning Ulf 
Foto: Ulf Stridh

Den här vyn väntar er på Veteranresan 2020!

(2020-01-20) Du missar väl inte årets "Veteranresa" till Mora i år?

Tävlingsgeneralen i IFK Mora som fixar det mesta kring tävlingarna på årets resa, Bengt Holm, har varit ute och tittat i dagarna på tävlingsterrängen. Som ni ser på bilden så är det snöfritt. Men inte bara det, ser ni vilken fin framkomlighet det är! Med sådan fin terräng så kommer kilometertiderna med god marginal understiga det vi är vana med. Eller vad säger du Kjell Blomberg?

Bengt Holm i Mora håller just nu på att korrekturläsa inbjudan, och även Mora Parken där vi håller till med boende och "Sommarbuffén". Utöver tävlandet så kommer jag att arrangera under tisdagen och onsdagen, en fabriksvisning i Nusnäs för att titta på tillverkning av dalahästar. Det finns även möjlighet att handa i deras butik.

Allt det här och lite till kommer att publiceras 1 mars på hemsidan. Välkomna då.

Text: Alf Lindberg

Dags att börja lägga banor för vårsäsongen - något att tänka på!

(2020-01-03) Det börjar bli dags för vårens banläggare att klura ut riktigt fina banor!

Att vara banläggare är ingen lätt uppgift. Dels så skall banorna passa alla deltagarna, dels så skall dom vara bra! (vad är en bra bana?) dels så skall dom vara i fantastiskt fin terräng. Oftast går det inte att få ihop allt detta. Terrängen kan vi inte göra så mycket åt. Men man kan ofta undvika det värsta områdena genom att lägga uppfångande, möjligtvis lätta kontroller, så att man glider förbi svåra områden.

Vad bör man som banläggare tänka på då? Ja, att inte dra upp deltagarna på alltför höga steniga partier/områden, gäller främst D-och E-banorna, utan möjligtvis utnyttja "skrålöpning". Något som ibland förekommer på våra tävlingar och som är mycket besvärande, är att "strecket" går rakt över en senare kommande kontroll(se bilden). Det här blir ofta förvirrande för deltagarna. Försök att undvika detta är min uppmaning.
Hur långt skall det vara till start? Här finns många uppfattningar. Personligen, och jag vet att många tycker lika, är att någonstans mellan 400-600 m är lagom. Man hinner jogga/gå lite för att bli uppvärmd. Skall man "utbrutet" mål? Gärna det för min skull om banläggaren anser att banorna blir mycket bättre av det, så varför inte?

Med åren så blir synen sämre för de flesta. Använd gärna om det går skala 1:5000 för banorna D och E. Om arrangören endast har tillgång till ett bgränsat område, lägg upp de längsta banorna som en A resp. B-sida för att undvika att kartan blir "grötig". 
Ja, det är mycket man som banläggare skall tänka på. Men med god planering så kan man undvika det värsta fällorna. Vi önskar alla banläggare lycka till inför årets uppgifter. Vi vet att Ni gör allt för att vi deltagare skall bli nöjda. Bommarna får deltagarna själva stå för.

Text: Alf Lindberg

Orienterarna emot forskarnas rekommendationer!

(2020-01-07) Det är nu bevisat att för mycket skärmtid inte är nyttigt enligt forskarna.

Men jag är övertygad om att forskarna har fel i detta fall. Och jag är beredd att gå i svaromål om så behövs för att bevisa att de har fel! Tvärtom, mycket "skärmtid" är bara nyttigt. Sen får forskarna säga vad dom vill.

All forskning hitills har bevisat att leta skärmar i skogen är bara nyttigt för kropp och själ. Ja, myndigheterna är så överens om detta att man t.o.m. lämnar ekonomiskt stöd till orienterare för att får mer "skärmtid".
Men jag kan ändå ge forskarna lite rätt. I vissa fall är det bara bra med mindre "skärmtid" Det beror lite på hur man ser på problemet. Men generellt gäller;
"ropen skalla, mer skärmtid åt alla!

Men det är väl så med många av oss veteranorienterare, vi har ett enormt "kontrollbehov"!
Jag hoppas att alla Ni orienterare därute som nu har börjat träna inför en ny säsong, kommer att få massor med "skärmtid" detta verksamhetsår. 
Tack till Per Wiig som tipsade om denna roliga teckning som återfinns i VLT.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com