• Arkiv
  • Nyhetsarkiv 2013-2012

Snöfri avslutning i Arboga!

(2013-12-12) Det blev bra uppslutning kring avslutningen av årets tävlingsverksamhet.
Så var då tävlingssäsongen för 2013 över. Och vilken bra avslutning det blev! Snöfritt i skogarna kring Arboga. Bra och spännande banor kryddat med stor uppslutning av orienterare. Hela 153 st idag. Karl-Robert kommer nu sammanställa statistiken över 2013 inom kort.
Efter målgång så var det traditionsenligt glögg och pepparkaka serverat av två tomtar och en lucia. Ja, nu kanske ni undrar över det? Lucian var inte på riktigt, utan det var Sten Nordgren som klätt ut sig. Men tomtarna, dom var på riktigt,nämligen Lars Ljunggren och Sven Carlsson. Sten Nordgren behöver inte klä ut sig till tomte, han är en riktig "tomte" ändå! Alltid lika glad och trevlig, en riktig skämtare är han.

IK Standard-gänget var på plats som vanligt. Jag såg att Volvo lanserar ny teknik i sina bilar framöver. Teknik som gör att bilen klarar sig själv! Då kan ju hela gänget från IK Standard sitta i baksätet på vägen hem och diskutera kartor. Bilen klarar sig själv.

Idag var Barbro och Per-Ivar Möllberg med som åskådare i skogen. Vid en kontroll idag så stämplar en man, tittar därefter upp på Barbro och Per-Ivar och säger; -Det här skall ni börja med, jättekul bara så ni vet! Jag tror dom vet!

Webredaktören ber att få tacka ALLA veteranorienterare för uppvaktningen idag av en fin blombukett. Fast det blev lite problem vid hemkomsten. Jag själv hade köpt en blomma idag för att uppvakta Gunnar Lord, Arboga OK, som tidigare hade fyllt år. Det sista hustrun sa imorse; -Glöm nu inte att ta med blommorna! Nejdå, det gjorde jag inte. Trots det så kom jag hem med blommor, varpå hustrun säger; Glömde du blommorna i alla fall? Det blir aldrig rätt!

Resultaten har kommit nu!

Borta bra, men hemma bäst!

(2013-12-11) Så var man tillbaka på svensk mark igen. Visst var det skönt att få vistas en vecka i sol och värme, men ändå, det är skönt att vara hemma igen.
Vi tillbringade en vecka på ön Teneriffa med allt vad det innebär. Härligt boende, underbart väder, god mat och dryck samt uppskattningsvis 100 000 pensionärer! Sista dagen var lite mulet väder så vi tog en långpromenad på den fina strandpromenad dom har där. Och det formligen kryllade av människor där. Och det var inte många under 50 år där. Inte nog med att dagens pensionärer har det bra, dom ser ut att må bra också. Det gäller att hålla igång. Så mycket hålligång blev det inte för min del. Däremot mycket slöande vid poolkanten. Alltså, nu är det som vanligt igen!

Intresset ökar för veteranorienteringen!

(2013-12-01) När orienteringen har det tufft med nyrekryteringen, så växer hela tiden "veteranorienteringen". Inte så konstigt kanske när demografin ser ut som den gör i Sverige just nu. Stora pensionsavgångar gör att fritiden blir ett stort inslag i vardagen för den enskilde. Att må bra, äta rätt och motionera, står på agendan i de flesta media idag.
Tävlingar som Stockholm Marathon, Lidingöloppet och Vasaloppet bl.a. lockar fulla startfält. Eliten utgör en bråkdel. Resten är motionärer.
Som Ni kan läsa i spalten till höger, så sätter också veteranorienteringen rekord i år. Över 7000 starter i år för Västmanland och Södermanland! Och när man lyssnar i omklädningsrummen idag, så säger många röster, -"nästa år kommer jag också vara med på era tävlingar"! Kul!

När intresset ökar för vår verksamhet, så ökar även intresset att söka information om våra tävlingar. Att vara +65 idag innebär att man hänger med och skaffar sig smarta telefoner och datorer/internet. Den här sidan du besöker har ca 300 besökare per dag. Toppnoteringen var i oktober med över 800 besökare på en dag. Andra distrikt som har skaffat sig egna hemsidor är Luffarligan i Stockholm och Dalarna. Under 2013 har även POL i Skaraborg skaffat sig en egen hemsida, så även veteranerna i Uppland.
Med den här utvecklingen så har vi ett spännande år att se fram emot 2014!

En fin höstdag i Västerås!

(2013-11-28) Så var näst sista tävlingen för i år i Västmanland avklarad. Nu återstår bara "Lucialöpet" i Arboga den 12 december. Västerås SOK stod för värdskapet idag när 165 deltagare intog Råbyskogen. Här har vi varit förr, men vad hjälpte det! Att man ändå skall strula till det med alla dessa stenar på sluttningarna. För mig var kontroll 4 på A-banan ett problem. Annars så är det fint i Råbyskogen och en sån här dag med +6 grader och snöfritt, gör att vi alla känner oss nöjda trots eventuella missar.

Banläggaren idag, Åke Mjöberg brukar klura till det ibland. Så var också min tanke när jag på avstånd läste av sista kontrollen. Sjävklart har han satt kontrollen väster om staketet för att lura alla! Inte alls! Det var jag som blev lurad eftersom jag började springa västerom staketet innan jag upptäckte att kontrollen satt på "rätt sida"! Lurad fast det inte är april.
Några som inte fick vara med och springa idag men som alltid är med på våra tävlingar, var Lars Ahlström och Kuno Österlund(bilden). Men som Ni ser så verkar dom rätt nöjda och glada ändå. Kanske var det för att det kom så många trevliga deltagare idag!

Resultat finns upplagt nu.

Fint besök i Nyköping idag!

(2013-11-26) När Nyköpings OK idag arrangerade sin sista veterantävling för i år, så kom det inte bara mer deltagare än man räknat med. Man fick också celebert besök av Anders Gärderud som dock fick se sig slagen på A-banan av suveräne Kenneth Johansson från Eskilstuna.
Hela 93 deltagare idag vilket överaskade arrangören så att man fick skriva ut fler kartor på bl.a. B-banan.
Fint väder, tyckte Jan-Olov Gust från Katrineholm, som tyckte det var perfekt att springa på frostig barmark.
Nu finns resultatet upplagt på Eventor.

Idag var det läge för en "gruvlig" revanch!

(2013-11-21) Idag var det åter sprintkaraktär då veterancirkusen drog vidare till Sala. Historiska marker kan man lugnt säga. Vi höll nämligen till i anslutning till Sala silvergruva. Vid ett tillfälle så såg jag gropen på nära håll. Tur att det fanns staket runt, för det hade inte varit kul att ramla ner i gropen.
Nån "gruvlig" revanch fick åtminstone inte jag idag. Det var bitvis klurigt att läsa kartan. En 1:5 000-del gör att terrängen försvinner väldigt fort bakom en. Bara till att vända om då.
Men jag tror ändå att det var väldigt uppskattat! Kartläsning i tärort kombinerat med skog gör att det ställer krav på deltagaren. Och det är så man vill ha det.  Vädret då! Jag hade hoppats innerligt att ingen snö skulle falla och det gjorde det inte heller. Det fanns på några ställen stänk av snö. Inget som påverkade. Det var kanske tur det för arrangören, för det kom 140 deltagare trots att inte solen lyste som SMHI hade förvarnat om.
Arrangören, OK Norden/Sala OK med Torbjörn Johansson(bilden) som tävlingsledare, gjorde ett bra jobb som vanligt. Själv funderar jag på om inte denna typ av tävling, sprint, eller inslag av sprintkaraktär som idag, har kommit för att stanna i våra veterankretsar!
Nästa gång som det blir liknande förutsätttningar, är i Västerås nästa torsdag då man använder 1:5 000 i kartskala. Innan dess är det Nyköpings OK som arrangerar kommande tisdag.
Resultat finns upplagt nu. Kartan finns också på Mapandcoach.

Vi klarade det igen idag utan regn!

(2013-11-19) Ännu en tävlingsdag nu under hösten då regnet, trots SMHI:s förvarningar om regn, har uteblivit under tävlingen. Och snön låter vänta på sig ytterligare en tid.
Idag var tävlingsplatsen förlagd till Vilstaskogen i Eskilstuna. Här finns gott om "Stigar" dock ej i resultatlistan! Öppen och fin skog genomgående med många vägvalsmöjligheter. Men höjder och platåer är så fina bitvis, att man tjänar inget på att gå ut på en stig till nästa kontroll, utan "rakt på" är minst lika bra. Här har vi varit många gånger. Men som någon sa, -"Nästa gång springer vi banan från andra hållet och vi kommer att missa kontrollerna ändå"!
Det märks att kringliggande distrikt har slut på sina tävlingar för i år. Idag fanns deltagare från bl.a. Uppland och Östergötland.
Vi var 123 deltagare idag på en tisdag. Om jag minns rätt, så var vi "bara" 70-tal deltagare för några år sedan. Och det dyker upp nya ansikten för varje arrangemang. Roligt och spännande tycker vi som arrangörer.

Och det händer mycket saker på våra tävlingar. Idag var det bl.a. någon som föll ganska handlöst utför en brant. Lyckligtvis  gick det bra. Men rejält öm torde deltagaren vara imorgon! Vi har hitills haft tur och inga allvarliga saker har inträffat. Hoppas den turen håller i sig!
Och så är det "den där Kjell Blomberg"! Han skall då alltid ta för sig. Idag i skogen lär han ha fått en rejäl kram efter ett möte med fyra tjejer. Om det var oavsiktligt eller ej,  det framgår inte.

Till sist, lyfter vi på hatten för alla tjejer som tar för sig alltmer inom veteranorienteringen. Ett bra exempel på det är idag, då Kerstin Liss(bilden) jobbade i sekretariatet och allt fungerade perfekt. Som Pär Lärnström på TV4 brukar säga: "Bra jobbat Kerstin"!
Resultat finns upplagt!
 

Nytt ansikte på Svenska Orienteringsförbundets hemsida!

(2013-11-16) Svenska Orienteringsförbundet lanserade idag sin nya hemsida. Ett helt nytt ansikte och grafisk profil för att lättare kunna hitta vad man söker.
Sidan är dock inte helt färdig vad gäller material och dokument för att arrangera tävling samt tävlingsregler. Sidan kommer att uppdateras fortlöpande enligt SOFT.

Vill du titta? Klicka på denna LÄNK!

Pastejmackan satt fint idag!

(2013-11-14) Våra arrangemang utvecklas hela tiden. Ett bra exempel på det är dagens tävling i Arboga. För att komma åt bra terräng, så använder vi oss allt oftare av ett externt koncept, d.v.s. vi tävlar först, sedan åker vi bil tillbaka till någon klubbstuga för utstämpling, dusch och fika. Och det funger hur bra som helst. Så även idag.
Detta gjorde att banläggarna Stefan och Lars-Olov Pettersson kunde komma åt bra terräng vilket resulterade i bra banor. Det lär komma fler sådana här tävlingar i framtiden!

Det var trångt och gemytligt i Arbogas klubbstuga efter tävlingen. Hög ljudvolym och mycket snack. Ja, så mycket "surr" att Sven-Olov Viklund lyckades "kränga" lite honung.

Eftersom våra kollegor i andra distrikt har avslutat sin säsong för i år, så dyker det upp lite nya deltagare på våra arrangemang. Några av de tillresta idag var Lena Wahss och Olle Johansson från Hedemora. Olle alltid med i toppen, så även idag. En andra placering blev det på bana B. Lena 5:a på bana D. (bilden här ovan) Vi välkomnar fler externa deltagare på våra tävlingar.
Och det lär det göra nästa vecka i Sala då Uppland har hört av sig och tänker komma med ett gäng eftersom deras tävlingar är slut för i år.

Ja, så var det där med ölen! Som jag tidigare påpekat, så uteblev naturligtvis ölen till mackorna. Men istället fick vi goda "pastejmackor", vilket var jättegott. En tröst till Er som blev lite "efter" idag. Unna Dig ett glas öl till kvällen istället.

Resultat finns upplagt nu!

Det "surrades" både här och där idag!

(2013-11-12) Det blev som jag misstänkte inför dagens tävling. "Surr" både här och där! Det var trångt och gemytligt i omklädningsrummen idag. Och tacka  för det. 116 deltagare på en tisdagstävling i Bie. När hände det senast?
Det surrades självklart i omklädnings- och fikarummet efter tävlingen. Det hör till. Men det hör också till att det bommas/surras i skogen också. Inget ovanligt det heller i våra sammanhang. Fast Harry Axelssons banor drog fram i fin tallhedsterräng som inbjöd till snabb orientering och små möjligheter till några större missar. Så förutsättningar var mycket bra. Men ibland blir det för "lätt" och då kommer bommarna ändå.
Och kan man tänka sig! Inget regn på deltagarna idag heller. Vi har haft tur i år på våra arrangemang.

Eftersom tävlingssäsongen är över för våra granndistrikt, så dök ett antal deltagare från Östergötland upp idag. (se bild)
Resultat finns upplagt.

Säsongen är över i Skaraborg!

(2013-11-09) Nu är tävlingssäsongen över för våra kamrater i Skaraborg för detta år. Avslutningen skedde vid sista tävlingen utanför Mariestad. Det kom 145 deltagare vilket är i nivå med de antal vi har i Mälardalen på våra arrangemang.
Yngve Malmlöf är en av de drivande krafterna kring veteranorienteringen i Skaraborg. På bilden här till höger ser ni deltagarna samlade för sista gången i år. I mars 2014 är dom igång igen.

Tillsammans med Skaraborg så har vi ett nytt spännande projekt på gång för 2014. Vad det är och när det skall se, ber vi att få återkomma till lite längre fram. Håll dig uppdaterad om vad som skall ske genom att besöka den här sidan.

Idag träffade Tor rätt i prick!

(2013-11-07) Det tog lång tid innan "veteranerna" upptäckte tjusningen med sprintorienteringen!
Idag arrangerade OK Tor med utgångspunkt från sin klubbstuga, en sprintorientering i Torshälla som avslutades med några "skogskontroller". Hela 164 deltagare dök upp idag och jag överdriver inte när jag påstår att arrangemanget blev en succè!
Karl-Robert Moqvist som var dagens tävlingsledare, fick idel beröm från deltagarna. -"Det här vill vi ha fler gånger av", uttryckte sig många av deltagarna. Och visst är det kul med sprint! Start inne i Torshälla med kontroller kring de centrala delarna av staden. Målet förlagt på en bro över kanalen. Förvisso så uppfattade deltagarna förmodligen inte så mycket av samhället, för fokus var hundra procent på kartan för att inte tappa bort sig. Det går nämligen fort på kartan när skalan är 1:4000 och är man inte förberedd på vägvalet till nästa kontroll, så rinner tiden fruktansvärt fort iväg. Och inte vill man fråga ortsborna om var man befinner sig!
Det vore spännande om OK Tor kan lägga upp kartan på Mapandcocach, så att vi kan få rita in våra vägval och jämföra.
På bilden ser Ni ledartrojkan för arrangemanget i sina färgglada tröjor. Det Ni inte ser på den bilden utan på en bild här till höger och som är minst lika viktiga, är alla tjejerna som fixade kaffe och mackor till nöjda deltagare. Visste Ni föresten att OK Tor:s "grej" är att alltid ha mackor med kryddost. OK Tjärnen har sina äggmackor och Arboga sina pastejmackor.
Resultat finns nu upplagt.
 

Information från dagens tävling i Södertälje!

(2013-11-05)Info från Greger Wedin!
Jag har nu gått igenom alla måltider och alla som kom efter att du ställt om avläsningsenheten och de som läste in sin pinne i systemet igen efter det är nu med, med sträcktider.
 De som INTE läste in sin pinne på  nytt(27 st) har jag f.n ingen starttid på.Jag kommer att gå igenom startenheten(med Henriks hjälp) så kan jag återkomma med en definitiv resultatlista med då utan sträcktider.
 Teoretiskt skulle de gå att få fram ALLA sträcktider om man söker igenom samtliga enheter men det skulle ta ganska lång tid och risken för manuella fel är stor då så jag tror vi skippar det.
 
I övrigt kan du hälsa via hemsidan att SNO(läs Greger) skippar tekniken i fortsättningen  och återgår till: -rita in sin bana själv efter start - bemannade kontroller där kontrollpersonalen stämplar-manuell tidtagning och tvättlina som resultatplank............. 

En resultatlista med dom förutsättningar som Greger här ovan nämnde, finns nu upplagt.

Till sist! Greger, ge inte upp! Nu har du lärt dig något nytt och tagit ett steg ytterligare in i teknikens värld. Nästa gång är det något annat som kanske går fel och då lär vi oss ytterligare något! Visst är det spännande?
Alf Lindberg
Uppdaterad information!
Greger har nu tillsammans med Henrik Skoglund tagit fram ett slutgiltig resultatlista. Se PDF-fil!
Tyvärr kan vi inte redovisa sträcktider på de 27 deltagare som inte stämplade en gång till vid sekretariatet. Jag tror Ni överlever det. Vill Ni jämföra så har Ni själva en egen remsa att ta till.

Även små ting kan ställa till besvär!

(2013-11-05) Har ni hört talas om "liten tuva stjälper stort lass"! Ja, det är precis det som skedde idag när Södertälje-Nykvarn OL arrangerade tävling vid sin klubbstuga Tvetaberg. Vad hände?
Jo, masterstationen, den som läser in alla brickor i datorn, stod inställd som "målenhet" vilket var fel. Det innebar att deltagarna inte fick ut sina resultat mer än på en printer bredvid. Det här innebär att Greger Wedin, idag sekretariatsansvarig också, (han var banläggare nämligen) måste ta hjälp av Henrik Skoglund(han som hjälpte 25-manna att få fram resultat) vilket innebär i sin tur att resultat från dagens tävling förmodligen dröjer till sent ikväll!
Annars så bjöds dom drygt 100-talet deltagare på bra väder, inget regn och bra banor med inslag av medelmåttig kupering.
Min gissning är att segraren på A-banan hade runt 38 minuter i segrartid. Jämför det med Lundanes(bror till Olav)som sprang banan på 23 minuter. Fast då hade han missat i början!
Jag återkommer så fort resultat inkommer från Greger. Säga vad man vill om Greger, men det är en cool kille som håller humöret uppe trots motgångar. Jag tycker bilden styrker det!
 

Idag utsålt! eller nästan i alla fall!

(2013-10-31) Kan man kalla dagens tävling i Hälleforsnäs för annat än succè! Det kom 208 deltagare idag vilket torde vara rekord. Visserligen är det höstlov i skolorna så några ungdomar dök upp idag. Även "Först i Mål" har haft fler deltagare vid något tillfälle. Men annars toppar nog OK Tjärnens tävling idag när det gäller antal deltagare.
Och nu kommer följdfrågan! Var det Nisse Johanssons bra strängade banor som lockade, eller var det äggmackorna? Välj bild och kryssa för din uppfattning.
Mina tankar går till tjejerna i serveringen som vid det här laget måste vara "knäckta" av att steka så mycket ägg. Bra jobbat!
Så mycket folk idag att jag själv inte hann snappa upp allt som hände. Någon från Torshälla tror jag behöver "stödkarta" i forsättningen för att slippa springa utanför ordinarie karta. Blir ju lite dyrt för arrangören förstås att trycka extra kartor.
På A-banan sprang en H16-kille banan på 29 minuter. Ja, vad skall man säga! Men han blir väl gammal han också och kommer ner på våra tider vad det lider.
Annars så inser man sin begränsning löpmässigt när Annicka Gustafsson idag kommer svepandes förbi som en vinthund.
Någon hade surrat till det på väg till 4:e kontrollen. Jag ställde då frågan, -Hur sprang du dit? Svaret kom snabbt! - Från 3:an så klart! Att man aldrig lär sig att ställa "rätt" frågor.

Vi ber att få tacka dagens arrangör för bra arrangemang och vi kommer gärna tillbaka. Och Ni vet vad som lockar oss?
Resultat har kommit.

Till sist! Tack Kjell Blomberg för presenten du delade ut till mig idag. Du sprider inte bara glädje bland oss, du har gott hjärta också!

Programmet "uppdrag granskning" följer upp klassen H65 på OK Linnès tävling!

(2013-10-25) Nu har Janne Josefsson på Sveriges Television fått nys om konstigheter inom orienteringen också. Bakgrunden är denna.
På OK Linnès tävling 2012, dröjde det lång tid innan resultaten kom. Precis som i årets 25-manna. Men det märkliga här är att en deltagare i klassen H65 fått minustid mellan kontroll 2-3. Hur gick det till?
Klicka på bilden här till höger för att se hans reportage. OBS! Glöm inte att slå på ljudet i datorn också!

Tack för att ni tyckte till om våra tävlingar!

(2013-10-23) Det kom in många svar på min enkätundersökning i samband med Hallstahammars OK:s tävling 17 oktober.
Först skall sägas att betyget för Hallstas tävling, trots bristen på kartor ett tag, var mycket positivt.
Man kan konstatera att det finns lite olika åsikter om hur vi skall bedriva våra arrangemang. Men lite generellt kan man sammanfatta det hela med att vi är mycket nöjda med dagens system. "Fri starttid" med start varje minut på respektive bana är en bra sammanfattning. Om sedan arrangörerna ser till att trycka upp rejält med kartor och gärna har olika kontroller som första kontroll, så blir deltagarna nöjda.
Läs rapporten genom att klicka på gula knappen här under!

Uppdaterad information!
Ett tips till alla arrangörer som har inkommit och som gäller banläggningen. För att undvika/slippa sätta ut 4 st. första kontroller, så kan ser man istället se till att deltagarna får sina kontrolldefinitioner 1 minut innan start och undviker därigenom att man jämför vad dom andra banorna har för första kontroll.

Vem kan slå en pensionär?

(2013-10-24) Rubriken är tagen från ett känt tv-program på svt. Och idag fick Michael Thörn, son till en duktig orienterare på 60-80-talet, Owe Thörn, känna på hur det känns att mäta sig med dagens pensionärer.
Michael fick känna sig besegrad med drygt 17 minuter av den suveräna killen Hans-Ove Eriksson från Nyköping. Michael som till vardags är polis, kan vara glad över att det inte är i våra kretsar han behöver "jaga bovar" för då skulle han bli rejält på efterkälken. Även duktiga Karin Gustafsson var före honom i resultatlistan.

Som vanligt i Odlarskogen i Eskilstuna, var det öppet fint och lättlöpt. Till detta bidrog också Leif Janssons fint strängade banor. Och varmt var det idag också. Hade räckt med bara kortärmat idag!
Övriga bra yttre förutsättningar gör att vi gärna kommer tillbaka hit igen.

Bilden: Banläggaren Leif Jansson och tävlingsledaren Ulf Svedenstam,
Resultat finns upplagt nu.
 

På tisdag är det stor risk att man gör en "kringla"!

(2013-11-02)Södertälje-Nykvarn OL är arrangör av tävlingen nu på tisdag 5 november. Nu meddelar Greger Wedin, som är tävlingsledare, att p.g.a. av dom fina yttre förhållanden som råder just nu, så har man förlängt banorna något samt flyttat tävlingsområdet lite längre bort för att få lite mer okänd terräng.
Och just det här med "okänd terräng" gör att nu kan deltagare som tycker sig känna igen terrängen vid SNO:s klubbstuga, just råka ut att göra både en och två "kringlor"

I torsdags, i Hälleforsnäs, så var vi över 200 deltagare. Blir det något liknande nu när närheten till Stockholm gör sig påmind? Vi får hoppas det. Alltid kul att vi får möta nya deltagare på alla banorna.

Läs mer i PM:et som finns upplagt nu.

Nypremiär för OK Hällen idag!

(2013-10-22) Idag var det nypremiär för OK Hällen efter några års uppehåll när det gäller veteranarrangemang. Man startade upp vid Friluftsgården i Stigtomta. Prognosen för dagen såg inge vidare ut, men faktiskt så var det uppehåll under hela tävlingen. Dessto mer regnade det på hemvägen.
Sune Lindell hade strängat dagens banor och lyckats klura till det på åtminstone kontroll 5 på A-banan. Här missades det hej vilt! På tal om vilt. Det var inga problem att tävla idag trots äljaktstider.
Det kom 79 deltagare trots väderutsikterna. Arrangemanget flöt på bra och det märktes inga premiärnerver hos arrangören. Men så är det rutinerat folk i OK Hällen. Ulla och Sune Lindell(bilden) är och har varit starka ledarprofiler i OK Hällen i många år. Många duktiga orienterare har fostrats i den klubben.

Jag såg inte till Kjell Blomberg & compani idag. Fast dom är kanske hemma och "provsitter" baksätet i bilen inför torsdagens tävling? 
Dagens arrangör har för avsikt att skicka in dagens tävlingsuppgifter till Mapandcoach för påseende.
Dagens resultat finns upplagt nu.

Ett meddelande från Hallstahammars OK!

(2013-10-18) Ett meddelande från Hallstahammars OK i samband med tävlingen i torsdags!
Vid vår veterantävling 17/10 uppstod det kartbrist.vilket medförde långa köer och missnöjda tävlande.Vi hade missbedömt hur mycket folk det skulle komma.Det kom också mycket folk på kort tid.Så när vi upptäckte att vi måste trycka fler kartor vilket tar lite tid..Samt att få ut dom till starten-så uppstod det långa köer.Hallstaveteranerna beklagar djupt det inträffade och ber härmed alla deltagare om ursäkt.Vi hoppas ändå att ni hade en bra dag i skogen och med arrangemanget i övrigt.Vår ambition är att det skall fungera bättre vid kommande arrangemang.
För Hallstaveteranerna.
Anders Welèn
Tävlingsledare


Webbredaktörens kommentar till detta:
Våra arrangemang lockar allt fler intresserade. Över detta skall vi vara glada och stolta över. Att det kommer så mycket deltagare, att kartorna ibland tar slut på några banor, innebär inte att man med automatik får missnöjda deltagare. Tvärtom, jag blir glad att så många kommer och väntar gärna en stund extra för att få fram extra kartor. Självklart skall ambitionen vara att ingen blir utan karta, utan att alla kan starta utan dröjsmål. En karta kostar väldigt lite idag att framställa, så den extra kostnaden att trycka några fler än vad som går åt är försumbar.
Alf Lindberg

Igår gick antalet besök på denna sida i taket!

(2013-10-18) Igår blev det besöksrekord för denna hemsida. När jag i all enkelhet startade hemsidan för 2 år sedan, så var antalet besök i början ganska blygsamt. Man blev glad om antalet besökare låg på ca 25-50 besökare per dygn.
Igår, torsdag, så var det "all time high"! 824 st. besökare under dygnet. 2137 sidvisningar blev det samtidigt. Det här är en utveckling som jag aldrig kunnat drömma om när jag startade upp denna hemsida. Jag vill tacka Er alla för att Ni besöker mig. Utan Er skulle aldrig denna hemsida kunna fungera. Min ambition är att göra, i all sin enkelhet, denna hemsida intressant och förhoppningen är att Ni kommer tillbaka många gånger igen.

Tänk att en liten grop kan bli en stor "fallgrop"!

(2013-10-17) Fallgropar har man hört talas om, men att man själv skulle drabbas av det, var ju inget man önskade. Nu var man inte själv idag om den upplevelsen. Det formligen "kryllade" av deltagare som letade efter K-64, gropen. Jag tyckte att jag följde med på kartan ända in till sista höjden innan kontrollen och sedan bara 50 fram till gropen. Men "icke sa Nicke"!. Här fanns igen grop. Dessutom så var området ganska svårt att få kontroll över! Ner till mossen norrut med stenen, för att därefter gå söderut igen. Ändå kändes gropen osedvanligt långt bort. Så kan det gå. När jag stämplade och var på väg bort, så formligen "kryllade" det av folk på väg ner till gropen för att stämpla.

Nej, då var det roligare att låta Benkt Larsson uppvakta en riktig veteranorienterare, nämligen Signar Palm från Hallstahammar som nyligen fyllde 80 år. Vad han har betytt för orienteringen i allmänhet och för  Hallstahammars OK i synnerhet, låter sig inte göras på en sån här liten yta. Det måste till större plats för det. Ragnar Hasselqvist har skrivit ihop en fantastisk vers om Signar och hans liv inom orienteringen. Läs och njut på "Resultatsidan".
Nytt! Resultatet finns nu upplagt!
Bilden: Benkt Larsson och Signar Palm

Specialmeny för Södertäljeveteranerna!

(2013-10-13) Nu har ni chansen till dubbel lycka! Hur tänker jag då!
Jo, det är på det viset, att våra kära kamrater från Söderäljeregionen, påpekade för mig vid något tillfälle att tävlingsprogrammet borde anpassas på torsdagarna efter matsedeln på Westerqvarn restaurang utanför Kolbäck. Dom serverer nämligen raggmunk med fläsk varannan vecka där då.
Och nu på torsdag har ni chansen! Först på förmiddagen har Hallstahammars OK tävling. Sen kan intresserade av ovannämnda maträtt bege till Weterqvarn för en god lunch.
Säg inte inte sen att vi inte försöker tillgodose våra deltagares önskemål! Väl mött i Hallstahammar!
(se PM)

En jubilerande veteran från Arboga!

(2013-10-11) Grattis Per-Ivar Möllberg på din födelsedag idag.
Skall vi prata erfarenhet och veteran inom orienteringen, så står Per-Ivar högt upp på listan. Få inom orienteringen kan mäta sig med honom när det gäller framgångar inom sporten. Antal segrar, medaljer och andra utmärkelser som Per-Ivar fått genom åren, är massor.
Men Per-Ivar är inte bara framgångsrik i skogen. Han är en fantastiskt fin kompis som sprider glädje omkring sig tillsammans med hustrun Barbro. Båda är hängivna våra "veteranarrangemang" som vi har på tisdagar och torsdagar.
Under vintern skall Per-Ivar fixa till en trasig axel. Efter det, om jag känner honom rätt, så kommer han vara väldigt fokuserad på att ta hem en guldmedalj på Veteran-RM nästa år. Och vem vet, han kanske siktar högre än så! Veteran-VM går i Sverige om två år. Står Per-Ivar högst upp på pallen då?
Grattis Per-Ivar på din fina daga idag!

Inga blev vår jubileumsdeltagare idag!

(2013-10-10) Grattis till Inga Johansson från Nyköping som idag på Katrineholms tävling blev vår 5000:e startande deltagare. Det saknades 58 st innan vi passerade den magiska gränsen och det blev Inga.
Vi ligger alltså en liten bit över förra årets siffror just nu. Vi får se när Karl-Robert Moqvist gör sammanställningen i december, vilket deltagarantal vi får för 2013.

SMHI hade hotat med regn idag, men av detta blev intet. Tvärtom, det var nästan så att solen kunde bryta igenom molntäcket idag. Mycket folk som vanligt. 149 deltagare. Fördelningen mellan de olika banorna och deltagare är ganska lika varje vecka. Roligt att vår nyinrättade bana E också lockar deltagare. Bitvis var det lite klurigt mellan kontrollerna. Det bommades friskt bitvis och när deltagarna blir trötta på slutet och banläggaren har flera kontrollalternativ, så är det lätt att det blir "felstämplingar". Återigen, viktigt att kolla kodsiffrorna!
Vi tackar kollegorna i Katrineholm för idag och förhoppningsvis så får vi nästa gång springa i området som ligger en liten bit söderut mot dagens karta. Det lär vara fin tallhed där!

Duktiga författare bland veteranorienterarna!

(2013-10-09) Det finns duktiga författare ibland veteranorienterna kan man konstatera. Vi är många som känner igen Sverker Tirèn från Hellas som har skrivit boken "sluta med din idrott". Jag läste själv den under senaste vintern och kände igen mig på många sätt.
En annan författare som är mera lokalt förankrad och är med oss och tävlar i Södermanland och Västmanland, är Harry Axelsson från Bie. Så  här skriver lokaltidningen om honom i samband med en författarträff i Vingåker:
-Harry Axelsson, bosatt i Bie, som skriver på sin femte roman. För hans del började författandet med släktforskning.
— Jag såg hur illa mina förfäder slet, när de koloniserade Lappland. Jag fick lust att sätta Fridegård och Ivar Lo på plats, sa Harry Axelsson.
Men först måste samernas historia berättas, och till slut hade Axelsson skrivit fyra romaner i väntan på att komma i gång med "den stora romanen", som han fortfarande inte hunnit skriva. Just nu arbetar han på en roman om kurderna.

(källa: Katrineholmskuriren)
Imorgon(torsdag) arrangerar kamraterna i Katrineholms OK tävling. Då är Harry säkert på plats och för dig som är nyfiken på hans böcker, så är det ett bra tillfälle att köpa någon av hans alster.

På torsdag passerar vi 5000 startande i år!

(2013-10-08) På torsdag passeras sannolikt en milstolpe i veteranernas historia enligt Karl-Robert Moqvist som håller i statistiken. Det är när Katrineholms OK arrangerar tävling strax utanför stan som den historiska gränsen passeras, nämligen mer än 5000 starter hitills i år.

Bilden här till höger är från starten på 25-manna förra året, men får symbolisera hur vi upplever vår verksamhet. Den bara växer och växer.......

Senast det begav sig i Västerås!

Solens strålar hade just börjat hitta fram genom det färgsprakande bladverket när VSOK:s Veteraner drog igång sin hösttävling vid Anundshög - denna gång döpt till "Vikingafejden" ...         
Läs mer genom att klicka på bilden här till höger!

Har Ni hört talas om "vilse i pannkakan"!

(2013-10-03) Rubriken ovan hänförs till tv-programmet som väckte uppståndelse på 70-talet och som sändes av SVT. Idag var det många som var "vilsna".
Nu var dom inte "vilse i pannkakan" idag utan i skogen. Förvisso är det torsdag och då skall man äta pannkaka, men inte "gå vilse" i den.  Idag träffade jag på en grupp av 8-10 kollegor, när jag närmade mig min 4:e kontroll, som stod som fågelholkar och tittade på varandra. Visserligen passar det bra med fågelholkar i skogen, men inte i detta sammanhang vi håller på med. Karl-Robert Moqvist och hans kompisar var helt vilsna efter att ha varit utanför kartan en bra stund och tänkte nästan ge upp. Jag gav dom en hjälpande hand och därefter forsatte dom på sina banor. Man skall inte ge upp i första taget! Bara om man är skadad.

Jag tror att många arrangörer idag underskattar betydelsen av att använda sina kartor i närområdena. Man tycker dom är för gamla, dålig skog o.s.v. Idag var ett utmärkt exempel på motsatsen. Skogen kring Anundshög utanför Västerås där vi sprang, var genomgående fin. Om man som idag, har två duktiga banläggare som känner terrängen och anpassar banorna utefter detta, så kan det bli riktigt bra. Och det blev det idag! Tack för det säger vi till banläggarna idag, Leif Zettervall och Lennart Karlèn. (bilden)

När jag begav mig hemåt så hade en kamrat från norra länsdelen ännu inte kommit tillbaka från skogen. Arrangören skickade ut ett antal personer för att söka efter honom. Vi får verkligen hoppas att han har kommit tillbaka nu oskadd!
 

Gärna en kopp kaffe, men först en medalj!

(2013-09-29) Uttrycket, "en kopp kaffe i Säffle" har alla säkert hört talas om. Så även Socialdemokraternas valaffisch från 40-talet, "gärna en medalj, men först en rejäl pension"!
Och så blev nu också när många veteraner från Södermanland och Västmanland besökte Säffle och Veteran-RM 2013. Dom drack inte bara kaffe, dom knep varsin medalj också.
Först måste ges beröm till Säffle OK som genomförde ett bra arrangemang. Vi blev nog alla överaskade hur fantatiskt fin terräng dom bjöd på. Bra karta, god sikt och lättframkomligt. Bitvis nästan för lätt med vissa kontroller som man såg på långt håll innan. Båda tävlingsdagarna var som ett dukat frukostbord för dom som kan springa fort. Och fort gick det också. Mycket bra kilometertider bitvis.
På lördagen blev det två guldmedaljer, Kenneth Johansson EOL i H65 och Göran Larsson SNO i H80. Det blev tre silvermedaljer genom Barbro Möllberg AOK i D65, Per-Ivar Möllberg i H70 och Alf Lundkvist i H80. Tre bronsmedaljer genom Inga Johansson NOK i D65, Ingrid Lundin i D80 och Jerry Holm EOL i H72.
Söndagen bjöd på ännu bättre väder än lördagen då solen faktiskt värmde riktigt gott på tävlingsplatsen. Långdistans och fina förhållanden igen. Och kaffet på morgonen hade gjort susen även den här dagen! Våra duktiga kompisar tog 6 medaljer på söndagen. Två guldmedaljer genom Inga-Johansson NOK i klassen D65 och Kuno Österlund i klassen H75. Två silvermedaljer genom Kenneth Johansson EOL i klassen H65 och Göran Larsson i H80. Två bronsmedaljer genom Per-Ivar Möllberg i H70 och Ragnar Eriksson H72.
Nämnas skall också vår "still going strong"-kompis, Tage Johansson VSOK som genomförde båda etapperna i klassen H90.
Ett fullbelagt Comfort Hotell i Säffle med bara orienterare som senare på kvällen intog kamratmåltiden som självklart innehöll god mat, kaffe och tårta som sköljdes ner med härlig dansmusik. 
Vi sägger ett stort GRATTIS till våra medaljörer från vårt distrikt, samtidigt som vi alla skall känna oss stolta över att vi har så duktiga kompisar från vårt område.
I högerspalten finns diverse bilder från Veteran-RM i Säffle. 
 

Nya Åsborgen i Ärla blev en "kalldusch"!

(2013-09-26) Ärla IF bjöd in till premiär för den nyrustade anläggningen Åsborgen vid Ärla IP. Snygga fräscha lokaler som nu har tagits i bruk. Det måste kännas bra för kamraterrna i Ärla IF. Men är man som jag, ute länge i skogen, så blir det i alla fall en "kalldusch" när man kommeri mål.
Annars så var det mycket "grönt" på kartan idag. Speciellt i början, så det gällde att välja rätt stråk för att undvika dom värsta fällorna.
Och deltagarantalet håller i sig. Idag 181 st. deltagare.
För min egen del så blev jag orolig på banan idag eftersom jag började få känning av muskeln i vänstra vaden. Har aldrig haft några sådana problem tidigare. Men kanske skall  det vara så när man bor på "vadar"vägen!
Efter en frostnatt med is på bilrutorna, så började solen så smått värma deltagarna under förmiddagen. En härlig höstdag i skogen med andra ord. Men kanske hade solen inte nått Kjell Blomberg idag! Han bommade 4:e kontrollen rejält. För lite glykol i hjärnan idag? Fast det gällde ju inte bara Kjell idag. Finns nog fler som behöver fylla på till nästa vecka.
Det slutade med att Kjell Blomberg fick sitta i baksätet vid hemresan. Det blir så när man springer dåligt och är passagerare i bilen som tillhör IK Standard.
Resultat finns upplagt nu.

Först sist, men inte minst!

(2013-09-24) Vi är några som tävlar om att komma "sist" till tävlingarna. Det är jag och Inga-Britt Malm från Garphyttan. Ja, så brukar Nils-Gunnar Karlsson också blanda sig i den kampen. Idag vann Inga-Britt med knapp marginal. Men sist är hon inte ut från skogen. Hon sprang C-banan idag med "beröm godkänd" i betyget.
Visste Ni att det fanns en massa "oparade" veteraner bland oss! Det var det första jag hörde från Sonja Jeder som skötte sekretariatet idag när jag kom in och hälsade på. Men jag missförstod det hela som vanligt. Jag trodde Sonja höll på att "para ihop" veteransinglar med varandra! Men icke, det var "oparade" brickor, som det heter i tävlingssystemet hon höll på med. Men det är kanske ett litet tips om du är singel. Hör av Dig till Sonja då, hon vet hur det fungerar.

Återigen beröm till våra arrangörer som ständigt hittar bra områden att tävla i. Idag Åkers IF som hade hittat ett verkligt fint parti kring deras klubbstuga. Fin öppen terräng med fina detaljer att läsa på. Men det går att "bomma" ändå. Tror Ni mig inte, så titta i resultatlistan som nu är upplagd.

Tejejer! Se upp imorgon!

(2013-09-23) Imorgon får Ni se upp tjejer när Ni skall betala startavgiften. Plötsligt upptäcker jag att Ni får betala 10 kr mer i startavgift än herrarna får göra. Hm, är detta ett fall för Diskrimineringsombudmannen? Eller får tjejerna några extra favörer utöver vad vi herrar får?. Ja, det återstår att se!

Förmodligen var det en "man" som skrev inbjudan, och då kan det bli så här. Typiskt killar, försöker hela tiden tillskansa sig fördelar, så även inom orienteringen. Räcker det inte med att många av oss klarar oss lindrigt undan i hemmet?

Men Åkers IF kan nog känna sig lugna ändå. Min dotter är anställd på DO:s kansli(just nu utlånad till Regeringskansliet) så jag lovar att prata med henne om det blir några problem!
Rättelse! Det var inget fel i inbjudan, utan damerna hade dusch inomhus, därav det högre priset.

Blir Kuno Österlund Riksmästare i sin klass?

(2013-09-22) Den 28-29 september avgörs årets Riksmästerskap i orientering för veteraner strax norr om Säffle.
Över 500 deltagare gör då upp om dom prestigefyllda i klasser från DH35 och uppåt. Att orienterare är pigga både i ben och huvudet, märks inte minst i 70-årsåldern. Där är deltagarantalet så stort, att man tvingats dela på klassen till H70 och H72.
Tittar man i startlistan så finns det många kandidater till pallplaceringar från vårt område. I D65 Barbro Möllberg AOK och Anita Johansson OKT. I H65 blir det en hård kamp mellan Weine Fredriksson KFUM och Kenneth Johansson EOL. I klassen H70 är Per-Ivar Möllberg stor favorit. I H72 kan både Ragnar Eriksson OKH och Jerry Holm EOL finnas med på pallen.
Lägst odds på en seger finns nog på Kuno Österlund i klassen H75. Håller Kuno bara reda på kompassen, så finns det ingen som slår honom löpmässigt i den klassen! En given favorit.
Kan Britt Larsson VSOK överaska i D75? Likaså Ingrid Lundin i EOL i D80! I H80 finns rutinerade Lennart Öberg VSOK och Göran Larsson SNO kanske med på pallen! I H90 är Tage Johansson VSOK ensam anmäld. Jag vet inte om man delar ut medlajer på så få startande. Men Tage skall ha en eloge i alla fall för att hans ställer upp.

Bilden: Kuno Österlund Västerås SOK.

Tredje gången gillt för IF Rune!

(2013-09-19) Idag blev det äntligen dags för IF Rune i Kungsör att få genomföra en tävling. Två gånger tidigare, så har tävlingen blivit inställd strax innan p.g.a. av brand i lokalerna. Så nu var det premiär i nya omklädningsrummen.
Först och främst, ett stort tack till det lilla gänget i IF Rune, som kunde genomföra denna tävling. Visserligen med god hjälp av medlemmar i OK Tor, men ändå. 180 deltagare, trångt i duschen, och vid fikat, men det är så här det skall vara. Många deltagare och härlig stämning.
Och det blev snabblöpt idag. Fin åsterräng, lätta kontroller gjorde att det blev snabba tider. En glädjande nyhet var också att Hans-Erik Hansson från KKOK, nu är så pass återställd efter en lång tids sjukdom, att han med hjälp av sin rullstol kunde vara med idag. Wincent Liljekvist berättade att hans telefon ringde under tävlingen och att någon behövde hjälp. Det var Hans-Erik som behövde komma över en bäck med rullstolen, så Wincent åkte ut och hjälpte till. Därefter fortsatte Hans-Erik sin bana. Välkommen tillbaka, säger vi till Hans-Erik!
Själv blev jag inte godkänd idag eftersom jag hoppade över kontroll nr 7. En olycka kommer sällan ensam! Jag blir nog tvungen att betala medlemsavgift till OK Tor nu också om man ser till resultatlistan!
Resultat finns nu upplagt.

En tur till Dalarna är aldrig fel!

(2013-09-17) Idag blev det ett kärt återseende till den fantastiska terräng som Dalarna oftast bjuder på. I samband med ett möte i Leksand på måndagen, så tog jag med mig två kära ting till Dalarna. Hustrun och husvagnen!
Vi bodde på Leksandstrands camping över natten och skulle under tisdagen bege oss hem till Köping igen. Men vad upptäcker jag då! Jo, jag ser att IK Jarl bjuder in till orientering norr om Rättvik. Så praktiskt, eftersom vi bara befinner oss 30 min bilresa därifrån. Svängen Dahlberg(bilden) och hans kamrater hade strängat fina banor i härlig terräng. Man använde sig av "tvättlineresultat" och det fungerade utmärkt det också. Föresten, dom hade levererat resultatet via mejl till mig innan jag kom hem! "Bra jobbat"! Inser efter dagens tävling att jag måste besöka Dalarna lite oftare.
Till sist. Hustrun trodde aldrig på den "tillfällighet" som hade uppstått i min planering till Dalarna, jag menar, hur kunde jag veta att det var tävling i Rättvik just den här dagen?
Resultatet finns upplagt nu.

Duktiga Tio-Milalöpare som idag är duktiga veteraner!

(2013-09-14) Vaknade tidigt imorse, för tidigt. Vad gör man då? Jo, jag slog på min "smarta" telefon och letade upp i SVT:s arkiv en direktsändning från maj 1978 där man rapporterade från 9:e och 10:e sträckan på Tio-Mila.
Här fanns massa kända namn. Arne Holmberg(OK Tor) som sprang 9:e sträckan för Ärla IF och var med in i täten. Sture Björk, Rolf Jacobsson, Roland Kusgård och Gunnar Tyssel, är några kända ansikten i reportaget. Göran Andersson(bördig från Kolsva) sprang sista sträckan för Gustavsberg och fast dom hann ifatt honom trots en ledning på drygt 6 minuter, så lyckades Göran ta hem segern för Gustavsberg. Det dröjer inte länge förän hann också är "veteran" Har du tid över och vill få en stunds härlig underhållning, klicka då på bilden här ovan för att se sändningen.

Såg nån av Er vart resultaten tog vägen?

(2013-09-12) Idag hade arrangören Kjula IF otur. Först fick man inte igång nya skrivaren p.g.a. att drivrutinerna saknades i datorn. Därefter pajade även den separata sträcktidsläsaren. Det innebar att några totala resultat inte kunde redovisas, inte heller kunde vi diskutera sträcktider.
Men vad gör det! Vi hade så mycket annat att glädjas över. Först och främst, 187 deltagare! Vad säger man om det? Helt fantastiskt. Sedan en fin skog med trevliga banor. Och inte minst, ett härligt löpväder. Tack Kjula IF, och återkom snart igen till detta område.
Dagens resultat finns nu upplagt.

Synd att inte fler kom idag, när det var så fint!

(2013-09-10) Ännu en fin dag i skogen blev det idag för dom 62 startande som ville pröva på en kombination av sprint/medeldistans-tävling. Relativt lätta kontroller med inriktning på vägval, som skulle bli avgörande. Tävlingen gick ett tätortsnära område till Köping med större och mindre stigar som kunde utnyttjas. Några banor och vägval gick också på "strecket". Det blev också snabba tider idag. Flera av deltagarna tyckte vi skulle arrangera en nattävling på detta område!
Några av gästerna kom ända från OK Måsen och OK Letstigen idag. På bilden här ovan ser Ni två "Köpingsprofiler", nämligen Benkt Larsson Himmeta och Pär Andersson Köping. Resultat från dagens tävling finns nu upplagt.

Tack alla Ni för en fantastisk dag i Kolsva!

(2013-09-05) Tack alla Ni som gjorde PRO-mästerskapet idag till härlig upplevelse. Inte bara för alla positiva uttalande Ni gjorde till oss arrangörer. Beröm för skyltning, banor och terräng.
Tack också Ni för att jag blev uppmärksammad på min föelsedag idag. Det är en av anledningarna till att resultat och uppföljning har dröjt.
Jag kom hem kl 17.00 efter att vi funktionärer hade monterat ner tävlingen Då stod redan gäster och väntade på mig med uppvaktning. Så därför har det dragit ut på tiden med resultatvisningen.

Nu ligger resultat uppe på "PRO-länken" Vi säger grattis till alla klassegrare idag. På bilden här bredvid, dom tre bästa i klassen D70. Mer bilder finns på "PRO-länken".

Det kan inte bli bättre än nu på torsdag!

(2013-09-03) Vi tror inte det kan bli så mycket bättre än nu på torsdag då Köping-Kolsva OK bjuder in till, först en klassisk veterantävling, dock med klassindelningar denna gång. Dels PRO:s Riksmästerskap i oríentering därefter.
Idag färdigställdes tävlingsarenan som ligger i anslutning till en gammal gruva. Här går det utmärkt att bada(om man är simkunning förstås) efter avslutad tävling. Parkering på torrt underlag. Gott om utrymmen. SMHI påstår att det blir nästan rekordvarmt på torsdag, så vädret kan Ni inte klaga på. Stig Karlsson har lagt banorna utifrån mångårig erfarenhet. Terrängen är underbar. Jag är nyss hemkommen efter att ha satt ut kontrollerna. Så vackert och fint i skogen, att man inte ville gå hem.
Sammanfattningsvis, "nu kan det kanppast bli bättre"!
Ni som är anmälda i PRO-klasserna, beger till husvagen för att betala startavgiften och hämta ut nummerlappen. Ni övriga veteraner som startar mellan kl 09.00-10.30 och redan är anmälda, går till sekretariatsvagnen för att prickas av och betala. Ni som inte är föranmälda, går också till sekretariatsvagnen för snmälan och betalning. Startlistor finns upplagda på "PRO-länken".

Grattis Södermanland till segern idag!

(2013-08-29)  Så var då årets landskapsmatch avgjord. Och precis som förra året, så vann Södermanland! Grattis säger vi. Men vi är på intet sätt nedlagna för det. Vi kommer igen nästa år. Fast man blir ju lite fundersam om årets resultat ändå skall räknas. Med sådan startpersonal som IK Standard hade idag, så är det inte konstigt att vi Västmanlänningar blev nervösa och bommade idag. Ni ser personalen på lilla bilden längt till höger. Den där trojkan kan man inte lita på! Kommentarer som "den där kompassen räcker inte, du kan få låna en av mig", kan ju göra vem som helst nervös en dag som denna. På bilden här ovan ser ni några av dagens segare. Bara "sörmlänningar" förutom Per-Ivar Möllberg. Och vad delar Karl-Robert Moqvist ut som pris till dagens segare? Jo, "dunderhonung"! "Bamse" fick väl låna ut lite av sitt lager. Men jag tycker det var fel med "dunderhonung". Dom är så duktiga ändå. Ge dom "trögflytande" gröt nästa gång istället, så att vi andra har chans att vinna också.
Södermanlands segersiffror blev 186 mot 137 för Västmanland. Vi bugar oss för Södermanland.
Jag säger precis som det stod på skylten vid 4:e kontrollen idag! "Nu blir det bara bättre"!

Resultat och poängsammanställning finns upplagt. Rolf Bladh har tagit en del bilder som finns under länken "Bilder 2013". Tävlingen finns även upplagd i Mapandcoach.

Var det rekord för tisdagstävlingar idag?

(2013-08-27) 130 deltagare på en tisdagstävling! Är det måntro rekord? Vi får se när Karl-Robert gör en sammanställning över tävlingarna för 2013.
Tidigare år så låg tisdagstävlingarna på runt 70-80 deltagare. Vad är förklaring till detta? Ja, vi blir fler och fler veteraner och den fantastiska fina sommaren 2013 bidrar säkert till det. Men man blir lite fundersam när vanliga nationella tävlingar inte lockar mer än ca 200-300 deltagare. D.v.s. inte mycket mer än en "veterantävling". Vad händer? Är det så att "veteranerna" har slutat springa på helgerna och nöjer sig med två veterantävlingar i veckan?.
Återigen idag, fin terräng och fina banor som dock banläggaren aldrig fick höra eftersom han befinner sig i Spanien just nu. Behöver jag säga att solen lyste varmt över oss? Hit kommer vi gärna fler gånger.

Jag sa tidigare att Västmanland vann distriktsmatchen 2012. Så var det naturligtvis inte, det var ju Södermanland som vann. På torsdag vet vi vem som vann årets tävling. Uppdaterad startlistor finns på Eventor nu.
Resultat från dagens tävling finns också upplagt.

Vem blir bästa distrikt nu på torsdag?

(2013-08-26) Nu på torsdag så avgörs det vem som blir bästa distrikt i orientering mellan Södermanland och Västmanland 2013.
Förra året vann Västmanland så vi kan räkna med att Södermanland är ute efter revanch.

IK Standard är arrangör och med "radarparet" Kjell Blomberg och Lennart Olsson (bilden) i arrangörsstaben, så kan allt hända. Det ryktas om att det kommer att finnas skyltar i skogen med glada tillrop till dom tävlande! Ja, inget är förvånande när dom pojkarna är i farten. Men dom bjuder alltid på rolig underhållning, så det ser vi fram emot.

Nu finns startlista upplagd. LÄNK

Ibland räcker inte orden till!

(2013-08-22) Efter förra veckans tävling i Södertälje(Bommersvik), så trodde man att, "nu kan det inte bli bättre än så här"!.
Men frågan är om det inte blev det? Åtminstone minst lika bra! Vandrarringen hade förlagt dagens tävling till VM-terrängen från 2004. En underbar fin öppen och härlig skog kombinerad med bra karta och fina banor. Att sedan solen värmde från klarblå himmel med Västervåla kyrka i bakgrunden, gjorde saken inte sämre.
Bra med deltagare, även från Dalarna. Fast mest imponerad blir man av våra kompisar som åker ända från Södertälje en dag som denna, för att tävla. Det kan inte bara vara bra arrangemang och maten vid Westervarn som lockar. Kan det vara det trevliga kamratskapet som råder inom veteranorienteringen måntro!

Vi tackar Vandrarringen för väl genomförd tävling. Ett speciellt tack till banläggarparet Leo och Anna-Karin Johansson (bilden) för gott arbete.

Resultatet finns nu upplagt! Jag har även lagt upp min bana (A) under länken "Kartor"
 

Kompiskaveln är nu genomförd!

(2013-08-20) Så har då Kompiskaveln avgjorts ännu en gång. Själv kunde jag inte medverka p.g.a. förberedelser för vårt DM i helgen. Men jag gissar att det var fint väder!
Långa banan vanns av Stig Landstorp och Kurt-Håkan Andersson OK Tor. Mixklassen av Karin Gustafsson SMOL och Anna Blomgren Tullinge SK, Korta banan av Håkan Alderud och Roger Holmberg Nyköpings OK. Resultatet finns upplagt.

Har någon bilder från dagens tävling, så mejla gärna dom till mig!

Kan det bli bättre än så här?

(2013-08-16) Södertälje IF stod på tur att arrangera torsdagens veterantävling. Och frågan man ställer sig efteråt är, "kan det bli mycket bättre än så här"?.
En bra karta, fina banor, underbar terräng (se bilden här till höger) och en underbar sensommardag med klarblå himmel där solen värmde lagom gott. Över hundra deltagare trots att TC ligger väldigt mycket österut får många.
Resultat fanns tidigt på Winsplit, men tyvärr ej på denna sida eftersom jag hade blivit inkallad till "jourbesök" (barnpassning i Stklhm) och blev kvar där över natten. Nu är allt som vanligt igen.
Resultatet finns upplagt.

Veteranframgångar i Italien!

(2013-08-14) Asta Sjöberg, Lindesberg tog hem både guld och brons när Veteran-VM avgjordes i Italien förra veckan.

Läs mer på NA:s hemsida om hennes framfart.

Har vi missat något idag?

(2013-08-13) Frågan är berättigad idag när man ser dom fantastiskt fina bilderna som Per Karlsson i Nyköping har skickat från dagens tävling. Kustnära terräng som enligt bilderna verkligen inbjuder till tävling. Jag var en av dom som tydligen har missat detta. Var tvungen att planera för vår kommande veterantävling 5 september.
Att sedan TC var förlagt med möjlighet att bada i Östersjön efteråt, gjorde ju inte saken sämre. Jag tycker vi "veteraner" är duktiga på att arrangera tävlingar! Dagens tävling var ett bevis på det.

Tack Per Karlsson för bilderna som även Ni andra kan se på en länk under "Bilder 2013".

Nu är höstsäsongen igång!

(2013-08-08) Hallstahammars OK stod som arrangör för premiären av höstsäsongen 2013. TC var Snickarbacken i Surahammar där tidigare 10-mila har gått. Förvånansvärt fin terräng var det nog många som tyckte. Bitvis härlig öppen skog med hällmarker. Bra premiär med 135 deltagare.

Efteråt var det kaffe och mackor som vanligt. Något som inte är vanligt, är att det finns män som ansvarar för marktenteriet. I Hallstahammar är det Rune Sandberg som basar för serveringen. Han är inte bara en duktig orienterare, utan även duktig i "köket". Bra jobbat Rune!

Bilden: Rune Sandberg, Hallstahammars OK

Resultat finns upplagt nu.
 

Den här veckan startar höstsäsongen!

(2013-08-05) Nu är höstsäsongen här på allvar i och med att Hallstahammars OK bjuder in till tävling i Surahammar nu på torsdag. Tävlingen blir i anslutning till motorbanan i Surahammar. Sen rullar det på av bara farten.

OK Tjärnen och Katrineholms OK arrangerade nationell tävling nu i helgen som var strax utanför Harpsund. Bra karta, bra banor och fin terräng. Att det sedan på lördagen bjöds på årets varmaste dag, gör inte saken sämre. Även söndagen var varm.

Har vi arrangörer på alla tisdagar i höst? Kontakta Karl-Robert för mer information.
 

Här kommer fler O-Ringenvinnare!

(2013-07-30) Vilken tjej hon är Karin Gustafsson, Strängnäs-Malmby OL! Jag nämnde tidigare Tage Johansson och Per-Ivar Möllberg som klassegrare på årets O-Ringen. Men vad skall man säga om Karin Gustafsson då!. Genom sin klasseger på årets O-Ringen, så har hon tagit hela 14 klassegrar genom åren. I år vad det i klassen D65. GRATTIS! Karin!
Monika Andreasson OK Tor, vann klassen D70M i år.

Karin, nästa gång vi träffas, så måste jag be dig om att få ta en bättre bild av Dig(en sommarbild), eftersom du så ofta dyker upp i segrarsammanhang.
Hans Jansson mejlade mig en bättre bild av Karin idag(2 juli) som Ni ser här till höger.

Snart drar höstsäsongen igång!

(2013-07-28) Nu har årets turnè med "sommartävlingar för min del avslutats. Sent igår kväll anlände jag hem från O-Ringen i Boden efter en fantastisk fin vecka.
Först var det veckan i Hälsingland med 4 deltävlingar. Bra väder, men tuff terräng. Tredje deltävling där var terrängen fantastiskt fin. Fast den tävlingsdagen började inte bra för min del. Snubblade på campingplatsen på morgonen så illa att jag fick uppsöka Bollnäs lasarett för 8 stygn i hakan. Men tävlingsmässigt gick det bra. Efter Hälsingland var det dags att åka direkt till Sälen och 3 tävlingsdagar med "veterangänget". Dom första två dagarna var det fint väder. Tyvärr fick vi regn på stafetten på sista dagen, men jag tror att dom flesta blev nöjda med resan ändå!
Hem och packa om för att åka till Gotland och 2-dagars respektive 3-dagars. 2-dagars på Fårö var helt underbar med sol och härlig skog. Det forsatte med 3-dagars, sol och typisk Gotländsk terräng. Det kändes trist att lämna Gotland då på torsdagskvällen, för dagen efter fredag, var det dags för "Eskilstuna Weekend". Bra terräng även här och helt underbart väder bjöd man på, som vanligt.
Några lediga dagar innan det var dags att åka till sommarens höjdpunkt, O-Ringen i Boden. Verkligen annorlunda terräng än man är van vid. Stora höjder kombinerat med flack tallhed och sand. Tredje etappen var verkligen tuff och utmanande. Solen lyste över deltagare och arrangemanget hela veckan. Enda incidenten var vid tredje etappen där arrangörerna inte hade räknat med så många bilåkande deltagare som skulle transporteras från parkeringen till Arenan,(ca 4 km). Här uppstod inledningsvis långa köer(se bilden här till höger) som dock snabbt löstes upp när man insåg problemet.Dagen efter flöt trafiken perfekt igen. 
Hela arrangemanget var lyckat och att sol och värme fanns på plats hela veckan, gjorde ju inte saken sämre. Jag har inte kollat slutgiltiga resultatlistorna från tävlingen, men jag vet i alla fall att vi fick 2 slutslegrare på O-Ringen 2013. Tage Johansson Västerås, vann H90 och Per-Ivar Möllberg Arboga, H70-klassen. Grattis! Vet inte om det var någon mer från vår region som vann?

Nu börjar inbjudningar och PM komma in för höstens tävlingar. Läs mer på aktuell sida. Samtidigt önskar vi alla deltagare som är på väg till Veteran-VM i Italien inom några dagar, lycka till.

OBS! Glöm inte att gå in och anmäla Er i förväg på Köping-Kolsva OK:s tävling den 5 september!
Väl mött i skogen i höst!

Snart drar dom stora tävlingarna igång!

(2013-07-15) Först på tur står O-Ringen och därefter Veteran-VM. Nu har många flerdagarstävlingar avslutats och förhoppningsvis har Ni alla fått en "genomkörare" inför dom två stora arrangemang som återstår, nämligen O-Ringen och Veteran-VM. O-Ringen som i år går i Norrbotten(Boden) har lockat ca 10.000 deltagare. Inte så många kanske, men många drar sig för att åka och tävla så långt norrut. Nästa år i Skåne blir det förmodligen fler!
Veteran-VM drar alltid till sig många deltagare, speciellt från Sverige. Kanske naturligt när tävlingen går i Italien i år. Blir det lika många till Brasilien nästa år?

Igår avslutades också "Eskilstuna Weekend" som har bjudit på bra arrangemang och fantastiskt väder. Bäst av allt kanske den fina terrängen på gårdagens etapp. Fin öppen terräng blandad med finskurna detaljpartier som man lätt kan bomma på. Förhoppningsvis får vi ett "veteranarrangemang" inom kort på denna karta! Det fanns ett litet parti på slutet av banorna (stora berget) som var lite stökigt. Naturligtvis vill Lennart Olsson (IK Standard) lägga banor där i form av en fjäril så att vi riktigt får lära känna av detta berg! Lätt skall det inte vara!
Vad Kjell Blomberg (IK Standard) som jobbade som funktionär höll på med på sista etappen lär vi aldrig få veta. Vi var några som såg honom springa mot skogen(sista kontrollen) i full fart. Vi uppfattade att han höll på med viltavdrivning. Men då skall man ju mota bort älgarna från området, inte mota in dom i skogen igen mot sista kontrollen!
Vi hörs!

Första perioden avklarad. Ikväll drar nästa igång!

(2013-07-12) Inatt kom jag hem efter 1 veckas äventyr på Gotland. Först 2-dagars som gick på Fårö. Ett underbart TC precis vid havet. Underbart väder. Men bäst av allt, skogen! En fantastiskt fin terräng med åsar, höjder och gropar. Bättre än så här kan det knappast bli!
Sedan var det dags för 3-dagars nära Othem. Typisk "Gotlandsterräng", flackt, och massor av "gula fläckar" att hålla reda på. Men det var fint även här. Visst, det fanns inslag av "grönt" men inga vassa taggbuskar i alla fall.
Även här ett bra TC och bra arrangemang med sol och värme. Vi fick en rejäl kallduch (regn) på oss på onsdagskvällen samtidigt som vi tittade på fotbolls-EM. Men det fick även tjejerna i fotbollen, en kalldusch alltså. Dom hade nog räknat med vinst mot Danmark! 

Ikväll är det dags att dra till "Eskilstuna Weekend" för nästa flerdagarstävling. Men nu gäller det att ställa om karttekniken. Helt annat sätt att läsa kartan blir det. Fast jag har för mig att det är fint i Bälgviken! Skall bli kul.

På bilden ser Ni en bit av kartan från andra etappen av 3-dagars.

OBS! Glöm inte att anmäla dig till veterantävlingen i Köping den 5 september i förväg. Läs mer under "PRO-länken"
 

Nu drar "sommartävlingarna" igång!

(2013-07-03) Nu drar sommartävlingarna igång på allvar. Först ut på lördag är Gotlands 2-dagars som därefter följs upp med en 3-dagarstävling.Sedan följer dom under juli månad slag i slag.

Själv drar jag till Gotland imorgon och springer båda ovannämnda tävlingar. Sista tävlingen är på torsdag, så det blir att hinna med färjan på kvällen, för dagen efter startar Eskilstuna Weekend. Sedan lite vila innan det är dags att åka till Boden och O-Ringen. Då är vi inne i augusti, och då börjar våra egna veterantävlingar. Det blir svettigt!

Fast svettigast för mig blir första veckan i augusti då jag skall ha hand om två barnbarn(pojkar) i 1 vecka. Får nog åka på något SPA ett par dagar efteråt och vila upp mig!

Många veteraner åker också till ett verkligt stort arrangemang som startar i början av augusti. Nämligen "Veteran-VM" i Italien.
Oavsett vilka tävlingarna Ni springer i sommar, så önskar jag Er lycka till och önskar Er alla en fortsatt skön sommar.

Bilden: Kurt-Håkan Andersson, OK Tor, som kommer att tampas med mig bl.a. på Gotland. Vi ses Kurt i skogen. Ser du någon med "KKOK" på ryggen som far förbi, så vet du att det är jag!
 

Läs en reseskildring från en veteranresa!

(2013-06-29) Veteranresan till Sälen kan nu läggas till handlingarna och det är dags att börja planera för en eventuell ny resa 2014.
Hans Kruskopf, Korsnäs OK, har gjort en sammanfattning från Sälen på sin hemsida. För att läsa den, klicka på bilden här till höger.

Redaktören (Alf Lindberg) tar tacksamt emot tips på nya resmål.

Glad midsommar till Er alla!

(2013-06-20) Imorgon är det midsommarafton och sommaren är här på riktigt. Inte bara skolbarnen har sommarlov, utan även vi veteranorienterare. Höstens tävlingsprogram startar i början av augusti, och tills dess kan Ni njuta av sommaren med andra aktiviteter än orientering. Nåja, några av Er kommer jag att möta på en del "sommartävlingar".

Vad Ni än kommer att hitta på, så njut och koppla av, så ses vi i augusti igen.

Och du, glöm inte bort att vi i Köping-Kolsva OK arrangerar PRO-mästerskapet 2013 den 5 september där även du som inte är medlem kan vara med. Läs mer under länken "PRO-mästerskap 2013".

Tack till Er alla för tre underbara dagar i Sälen!

(2013-06-16) Väl hemkommen igen från Sälen efter ett stopp i Hedemora och landskapsmatchen mellan Dalarna och Västmanland, så är det dags att börja fundera över nästa års resa. Jag har några ideèr. Återstår att se om dom kan förverkligas?

Men jag vill här och nu också rikta ett stort tack till deltagarna på resan till Sälen. Vi var ca 185 totalt varav  151 tävlande. Två inledande dagar med bra väder och sol. Tyvärr fick vi regn på stafetten, men jag hörde ändå ingen som klagade. Jag hör bara Liz Porteus röst klingande i mitt öra på stafetten! "- Vilken fantastisk fin terräng det var idag"!.

Allt fungerade bra ur min synvinkel. Jag hoppas att även Ni är nöjda med resan och känner för att komma med nästa år igen!
Tack!

Vilken avslutning på Sälenresan!

(2013-06-13) Efter två fantastiska dagar med sol och värme, så blev avslutning på Veteransälen till Sälen en riktig rysare. Det gäller både tävlingsmässigt och vädermässigt. Det regnade hela natten innan tävlingen och vi blev oroliga att inga lag skulle dyka upp till start idag. Men dom kom och kämpade! "Bra jobbat" säger vi. Vi gratulerar alla segrare idag och hoppas på att Ni kom välbehålla hem.

Jag återkommer med lite mer information när jag kommer hem igen. Jag vill rikta ett STORT tack till Er alla deltagare. Värmen från Er känns ända in i husvagen här i Tandådalen.

Vi får se vad som händer nästa år?

Resultat finns upplagt nu. Sammanlagt resultat för etapp 1 och 2 kommer på söndag(kommer hem då)

Hälsningar Stig och Alf
 

Andra etappen avklarad!

(2013-06-12) Återigen blev det en fantastisk fin dag i Sälen. Sol från nästan klarblå himmel. Men det bästa var nog ändå terrängen enligt dom flesta deltagarna. Fin fjällterräng som vi från Mälardalen inte är vana vid. Ganska svårt även idag, men få "ej godkända" idag.

Vi hade bensin till elverket som drev sekretariatet idag för ca drygt 3 timmar, och det klarade alla av. Även Per Jacobsson som lovade att vara tillbaka inom den tiden!

Från arrangörshåll så har allt flutit på väldigt bra och inga problem. Men, det är ju bara väntat med det härliga gäng som är med på resan. Någon som var med på dagens utflykt kanske kan skicka in ett bidrag för publicering senare.

Resultat finns upplagt.

Inför stafetten!
Lagändringar måste göras senast kl 09.15. Första start för öppna klasser är 09.30. Stafetten startar kl 10.00. Hämta Era nummerlappar på TC senast kl. 09.30. Samling för alla deltagare för information kl. 09.45 på TC.
 

Första etappen avklarad!

(2013-06-11) Nu är först etappen av Sälenresan 2013 avklarad. Nyss hemkommen till campingen i Tandådalen efter nedmontering av första etappen och förberedelser inför andra ettapen, lite käk också, så är det dags att börja märka kartorna för stafetten på torsdag.
Ett underbert väder fick deltagarna när dom begav sig ut i fjällterrängen i Hemfjällstangen. Det var svår orientering och även bitvis kuperat. Enligt David Andersson i Skogsmårdarna, så var detta tuffaste etappen. Det blir något lättare imorgon. Stafetten på torsdag blir nästan som "hemma"!

Jag år återkomma med bilder längre fram. Nu in i karthögen för stafetten! Vi syns!
 

"Den blomstertid nu kommer......."!

(2013-06-04)  Skolavslutning och hägrande sommarlov är just den här årstiden man förknippar med. Och idag var det en sådan avslutning i Skinnskatteberg för veteranorienteringen. Nämligen säsongsavslutning för våren 2013. Idag dök det upp 139 deltagare till våravslutningen när OK Hedströmmen stod för värdskapet. Ragnar Eriksson var lite orolig för terrängen innan tävlingen, men jag upplevde den som bra.

Men för många av oss blir det inget "sommarlov". Några drar till Hälsingland och 4 dagars tävlande. Många fler, ca 185 deltagare börjar nu packa väskan för att åka till Sälen och "Veteranresan 2013".
Barbro Möllberg Arboga, funderar på att lägga av med orienteringen! Man skall ju sluta när man är på topp sägs det. Och det är hon tydligen eftersom hon hade bättre tid från sista kontrollen till mål än deltagarna på A-banan i Norberg senast. Barbro, fortsätt ett tag till. Vi/jag kommer att sakna dina goda bakverk annars!

Nu vill jag önska Er alla en glad och trevlig sommar och så ses många av oss i Sälen! Jag kommer att försöka uppdatera hemsidan även under resan till Hälsingland, resan till Sälen och lite annat under sommaren.

 

"Utan Skogskarls Ting- så blir det ingenting"!

(2013-06-01)  Men dom eftertänksamma orden avslutade talmannen Hans Andersson vårtinget för Skogskarlarna i Västmanland, när den genomfördes utanför Arboga på en otroligt skön och vacker sommarkväll vid Högsjön.

Ett bildspel från en del av kvällens händelser har publicerats under länken för Skogskarlarna VMNL.

Bäst idag var "sista kontrollen!

(2013-05-30)  Det bästa med dagens tävling var nog besöket på Elsa Anderssons konditori i Norberg efter avslutad lopp idag. Sista kontrollen skulle man kunna kalla det! Det tyckte i alla fall deltagare från Eskilstuna OL som har tagit som tradition att besöka det berömda konditoriet och som i år har gjort det 4 år i rad.
En annan tradition som Norbergs Ok har med denna tävling, är att dom alltid bjuder på vackert väder. Så även i år.

Egon Lundqvist och övriga funktionärer i Norbergs OK, kan vara nöjda med dagens tävling. Själv hade jag en rejäl bom på A-banan med 5:e kontrollen. Fast man fick slita för varje meter i skogen. Inget gratis här inte. Hörde några som tyckte att C och D-banan blev lite för lätt! Själv har jag inte sett dessa banor och kan inte uttala mig om det.

På bilden ser Ni delar av "fikagänget" från Eskilstuna. Resultat finns upplagt nu.

Idag var det svettigt värre för många!

Foto:Sören Johansson Foto:Sören Johansson

(2013-05-28) Det blev en SVETTIG dag för många idag. -VARMT för de flesta, - storfavoriterna(och många andra) bommade bort sig-i huvudsak på de två första sluttningskontrollerna- ..-SNO,s arrangörsstab hade ”vintertid” på målstämplingsenheten, pust!
Curt Carlsson Nyköping och Per-Ivar Möllberg Arboga va dock KALLA och hade en fajt om första platsen på A-banan som  ”Karten” tog hem till sist.
Men skam den som ger sig. Måltiden är rättad och resultatlistan skall vara riktig!
De som tycker att de saknas i resultatlistan 5 st har inte stämplat ut i utstämplingsenheten(datorn) och har bara läst av i sträcktidsprintern.

Vi ses på tisdag/våravslutningen.

 Hälsningar
Greger

"Låt hjärtat va me"!

(2013-05-25) Det har blivit allt vanligare i samhället att hjärtstartare finns strategiskt utplacerade. I våra kretsar så har Karl-Robert Moqvist allt med sig en sådan på våra tävlingar vilket känns tryggt och bra.
I samband med Heby AIF/OK Enens tävling i torsdags, så var hjärtstartaren en del i reportaget som Enköpings-Posten gjorde om tävlingen. Läs mer genom att klicka på bilden.

Ibland behöver man "gå över ån" för att orientera

(2013-05-23) Ordstävet att "gå över ån efter vatten" stämde väl inte helt idag. Men vi åkte över Sagån som bildar länsgränsen till Uppland för att få tävla idag.
Det var Heby AIF och OK Enen som stod som arrangörer med den äran. Allt fungerade förträffligt för dom 110 deltagarna genom bra och tydlig information.

Att vi behöver en E-bana på våra arrangemang märks tydligt. Idag 8 startande och antalet har varit ungefär densamma vid varje arrangemang där E-banan finns med. På bilden syns Tage Johansson, VSOK som inte var i topp idag på resultatlistan på E-banan men i övrigt var Tage på topp!

Resultat från dagens tävling finns upplagt för beskådande.
Nu kan Ni studera banor eller rita in Era vägval från dagens tävling i Mapandcoach.
Åke Mjöberg har lagt upp sina bana/karta för beskådande under länken "Kartor 2013"

Alla helskinnade ur "Lejonets kula" idag!

(2013-05-21) Det behövdes inte stora missar idag förän man hamnade i djurparken och lejonkulan. Vi var granne idag med Eskilstuna Zoo när EOL arrangerade sin tisdagstävling. Som tur var så blev det inga sådana missar idag, men missades, det gjordes det ändå.

Idag var det 118 deltagare till start. Det verkar som varje tisdagsarrangemang numera alltid går över 100-strecket!. Inte illa.

Inga-Britt Malm från Garphyttan och undertecknad krigade (som vanligt) om att bli sist startande idag. Den tävlingen vann Inga-Britt. Grattis!

Resultat finns upplagt nu.

 

Vi tackar arrangören, Eskilstuna OL för idag, genom att visa delar av funktionärsstaben på bild här ovan.

Idag lyste klassegrarna ikapp med solen!

(2013-05-16) Så har då årets klassegrare i SMOL-kavlen 2013 utsetts. Men det var en hård kamp ända fram till mållinjen. Man fick inget gratis idag, utan det gällde verkligen att ta i.

Årets kavel var förlagd bredvid soptippen i Strängnäs. Undrar om våra kära kollegor i arrangörsstaben hade nån baktanke med det?. Springer vi så illa? Jag är övertygad om att det inte fanns nån koppling till det, utan här fick man bästa möjliga utfall för dom olika banalternativen. Som sagt, solen lyste den här gången också över tävlingen. Vi har verkligen tur med vädret i alla fall.

Gaffling, självklart! Och det ställde till det redan i början för många. Kontroll 2 (branten) var det många som missade, även jag. Annars gick det bra. Visst, lite stenigt i botten och lite ris här och var, men det är ju tuff orientering vi sysslar med. Tur att man slapp springa på kartan över "toppen" i Trysil som Lennart Olsson visade mig efteråt. Han kanske ville påminna oss vad som väntar i Sälen!

 

Dagens klassvinnare blev:

130: Curt Carlsson och Hans-Ove Eriksson

140: Anna Blomgren och Rickard Welander

150: Sixten Westerlund och Lars Nord

Mix: Margareta Jönsson och Bengt Jönsson (bilden)

Resultat finns upplagt nu.

Veteranorienteringen bara växer!

Veteranorienteringen är ingen ny företeelse. Den har många år på nacken nu. Var i landet det började med att arrangera tävlingar mitt i veckan är svårt att säga, men många har hållt på sedan 80-talet.

I början var "mun till mun"-metoden ganska vanlig för att sprida information om arrangemangen. När datorerna kom in på allvar så började man sprida inbjudningar via dokument om arrangemangen på möten och klubbstugor. Nu har veteranorienteringen tagit ytterligare kliv in i framtiden. Inte bara att dom flesta idag arrangerar tävlingarna med ett datasystem som levererar sträcktider och resultat samtidigt. Nu börjar egna hemsidor för veteraner dyka upp i allt större omfattning. Senast såg jag att "POL"(veteraner i Falköping) har startat en egen hemsida. Även kollegorna i Uppland har nyligen skaffat sig en egen hemsida. En spännande och intressant utveckling tycker jag. Nästa steg är att vi får kalla Veteran-RM för Veteran-SM också! Eller?

Börje Karlsson blev "Först i Mål" idag!

(2013-05-07) Först säger vi ett stort GRATTIS till Börje Karlsson, OK Nalle, som blev först över mållinjen idag. Han lyckades lösa uppgiften att ta sig i mål som förste deltagare på en av dom 13 olika banalternativen som fanns. Fördelningen bland deltagarna på vilken bana man får sig tilldelad, bygger på dom resultat som man gjort tidigare.

Solen sken från en klarblå himmel över dom 164 deltagarna. Det var trångt i starten, men god stämmning och ordning rådde trots allt. Och så gick starten och den förväntade "rusningen" mot startpunkten uteblev. Det gick lugnt och sansat till. Kan det bero på att startpunkten var "mobil" idag? D.v.s. en funktionär bar på startskärmen. Lyckligtvis hann han undan innan de tävlande rusade in i skogen.

 Dagen till ära blev deltagarna innan start underhållna med musik innehållande bl.a nyckelharpa. Vad blir det nästa gång? Storbilds-TV!

 

Jerry Holm, ansvarig för sekretariatet idag, har nu fått fram sträcktiderna också. Läs och begrunda!

 

Bilden: En glad och nöjd segrare idag, Börje Karlsson, OK Nalle som förärades vandringspriset tillverkat av Marianne Gambrè i Arboga.

Vilken fantastisk terräng Ni har, Virsbo!

(2013-05-02) Förra årets landskapsmatch mellan Västmanland och Dalarna gick av stapeln i samma terräng som vi utnyttjade idag. Och det blir samma betyg idag. Underbart fint område som vi gärna kommer tillbaka till.

Det hade utlovats varmt och skönt väder idag. Visst, solen sken, men det var kallt i vinden. När kommer den riktiga sommarvärmen?

Tänkte först springa i en jacka p.g.a. kylan men ändrade mig strax före start. Det fick bli kortärmat, fast med en undertröja därtill. Efter en stund i skogen så kändes det bra. Fast det drog kallt ändå efter en stund. Men det var nog "fartvinden" som gjorde sig gällande! Tydligen sprang jag lite för fort eftersom vinden rev upp ett sår på näsan. Eller har jag rispat upp såret?.

Farten räckte ändå inte till idag, så jag får vara nöjd ändå.

 

Reultatet från idag finns nu upplagt. Dessutom så har Stig Thorsson, Södertälje IF, skickat in sin karta för idag. Hur han sprang kan Ni se under fliken "Kartor 2013"!

 

Bilden till höger: Ett stort tack till banläggaren idag, Åke Liljebrand.

Idag lyste solen på allt utom sträcktidsläsaren!

Äntligen! Första tävlingen i år utan snö! Det känns fantastiskt efter den sega vår vi har varit med om. Idag lyste solen på allt och alla utom på sträcktidsläsaren som var beroende av närverket som inte behagade att starta. Nu är problemet fixat. Det är dags nu, säger någon! Ja, bättre sent än aldrig!

Nåväl, nu finns resultat och sträcktider att beskåda på resultatsidan.

Det var återigen 15 deltagare på E-banan (Elitbanan) vilket visar på betydelsen av en sådan bana. Tänk på det Ni arrangörer framöver. Jag tror också att dom flesta deltagarna idag kan stryka under på att terrängen var fin idag. Det fanns åtminstone inga mörka moln på himlen som skymde kontrollerna.

 

På bilden syns några VSOK:are som studerar kartan efteråt.

"Driver dagg, faller regn"!

(2013-04-18)

Gammal filmtitel som idag kom till sin fulla rätt. Bitvis under tävlingen regnade det kraftigt. Trots det så var det 133 deltagare på startlinjen.

P.g.a. att det bara drygt en vecka för tävlingen,  låg det massor med snö kvar, gjorde att banläggaren kompromissade och kortade av banlängderna något. Nu var visserligen det mesta snön borta, men istället blev det rejält blött i skogen. Det var synd, för den här kartan och terrängen här är väldigt fin. I kombination med dagens duktiga banläggare, Mats Hastad, så hade det blivit en fullträff annars. Men stämmningen var var topp ändå vid fikat. Det är en fördel med att vara lite äldre.Man glömmer fort!

Resultat finns upplagt.

 

På bilden ser Ni dagens banläggare, Mats Hastad.

 

Tuff konkurrens på veterantävlingarna!

(2013-04-16)

När Korsnäs IF OK idag arrangerade premiärtävlingen för Dalarna denna säsong, dök två landslagslöpare upp och provade lyckan. Det gick ganska bra. Dom intog dom två första platserna på långa banan. Vann gjorde David Andersson, OK Skogsmårdarna och tvåa blev Jiimmy Birklin (bilden).

Att dom två skulle inta tätpositionerna var ju ingen överraskning. Men jag vill gärna nämna att Kalle Johansson, IFK Hedemora, (springer H70) endast var 16 minuter efter Jimmy och bara 1 minut efter Ola Carlsson, Stora Tuna som är bra mycket yngre. Detta visar på ett tydligt sätt vilka fantastiskt duktiga veteraner vi har.

Klicka på bilden för att se resultaten.

Vad är det man säger! "släkten är värst"!

(2013-04-11)

Rubriken åsyftar ett gammalt ordspråk som dom flesta känner till. Och den kom väl till pass idag i Åkers Styckebruk. Jag misstänker att den gammla krutfabriken i Åker är nerlagd, men det gjorde ingenting. Krut i benen hade mamma och dotter idag. Mamma Karin Gustafsson som överlägset vann B-banan idag, och dottern Annica Gustafsson som vann A-banan överlägset. Det är roligt att det dyker upp lite ungdomar på våra tävlingar.

Idag var vi 137 deltagare i ett vårlikt väder med en rejält kuperad skog. För deltagarna på D-banan var det en rejäl utmaning!

Hur som helst, alla kom lyckligt tillbaka och fick som vanligt mackor och kaffe som belöning. Tack kompisarna i Åkers IF för dagens arrangemang.

 

Bilderna: I lilla spalten ser Ni segraren på D-banan, Anders Johansson Nyköpings OK. På stora bilden Annica Gustafsson som vann A-banan. Välkommen tillbaka Annica fler gånger till "krutgänget"!

Idag såg vi ett säkert vårtecken i alla fall!

(2013-04-09)

Nu kanske Ni undrar vad detta vårtecken kan vara? Jo, våra flyttfåglar övervintrar oftast i Afrika och till våren dyker dom upp över vårt avlånga land. Så gjorde även Greger Wedin, Södertälje, idag. Han premiärsprang idag i Strängnäs efter att ha vistas ett antal veckor i, just det, i Afrika! Ett säkert vårtecken med andra ord.

Jag tror vi alla njöt på dagens tävling. En liten trevlig skog där snön som låg kvar, inte var till något besvär. Det kom 100 deltagare idag. En bra siffra med tanke på att detta är en "tisdagstävling" och att våren är sen i år.

Nu finns resultat upplagt från dagens tävling. Bilder från dagens tävling tagna av Sten Eriksson finns under länken "Bilder 2013". Karta från tävlingen i Mölnbo  2 april finns upplagd.

Vad är det som händer egentligen?

Den här vårsäsongen måste nog gå till historien som en av dom värsta när det gäller inställda tävlingar. Jag minns att för ca 5-6 år sedan var det också besvärligt. Men detta tar nog priset!. Som Ni ser på bildklippet här bredvid så är mer än 50% av tävlingarna just den här dagen inställda. Problemet är inte snön i skogen egentligen, utan möjligheterna till att parkera och Arena. Fungerar inte det, ja då blir det svårt att genomföra en tävling. Det här med inställda tävlingar skapar inte bara frustation att inte få tävla, utan är i många fall kännbart för ekonomin i många klubbar. Speciellt för dom klubbar som ofta har många deltagare.

 

I "Veteranbranschen" ställer vi inte in några tävlingar. Här har vi varit igång sedan början av mars med massor av snö i skogen och omkring klubbstugor. Visserligen är vi inte så många. Ca 100-150 deltagare vid den här tiden. Men ändå. Men så har vi blivit "hårda" män och kvinnor av det också. Åka 5-20 mil till tävlingen, springa i 30-50 cm snö i skogen, ibland byta om utomhus och därefter avsluta med en rejäl "kalldusch", det kallar jag "hårdhet".

Välkommen även du in i gänget!

Imorgon slipper vi denna rubrik i alla fall!

(2013-04-08)

Ni som var med förra året när Köping-Kolsva OK arrangerade tävling, minns säkert incidenten med Birgitta Ericsson som blev "kvarglömd" på TC efter att alla deltagare hade åkt hem. Där stod Birgitta ensam och övergiven. "Grabbarna" som hon åkte tillsammans med till tävlingen hade fullständigt glömt bort henne. Dom hade fullt upp med att diskutera vägval i bilen på väg hem. Men förmodligen ville väl dom också höra hur Birgitta hade sprungit denna dag, varpå dom vänder sig om i bilen och upptäcker till deras fasa att hon saknas i bilen. Dom ringer till TC när dom befinner sig utanför Kungsör och frågar - Finns det någon kvinna kvar på TC? frågar dom. - Ja svarar vi, det finns några mackor över och en kvinna, är det henne ni letar efter?. Precis, mackorna struntar vi i, bara vå får med oss kvinnan hem till Strängnäs, säger dom. Slutet gott, allting gott!

Imorgon Birgitta, så kommer du i alla fall hem i god ordning.

Idag kunde man ana våren i luften!

(2013-04-04)

Det känns att våren är på väg på allvar nu. Visst, det finns en hel del snö i skogen, men luften är ren och fin. Kanske dags för kortärmat snart?

Att våren är på väg märktes tydligt idag då 133 deltagare dök upp idag. Vandrarringen hade i sista stund varit tvingade p.g.a. snön att flytta tävlingen till Västerås SOK:s klubbstuga "Orientalen". Det blev att springa på skogen norr om klubbstugan. Inga problem, fast en del stigar var hala. Själv sprang jag rakt igenom på några ställen och snön/skaren höll bra. Jag var nöjd med dagens insats trots att jag blev "felstämplad". Efter kontroll 4 så skall man ta 5, 6 och 7. Jag gjorde tvärtom. Tog 7, 6 och 5 istället! Så kan det gå!

Åke Mjöberg hade som vanligt fixat bra banor. Trots att skogen börjar hemtam nu, så är det lätt att missa och dra på sig extra tid. Jag vet inte om det var några som hade silvertejp på sin SI-pinne idag?. Förmodligen inte. Resultat finns upplagt.

 

På bilden ser man dagens startpersonal tillsammans med banläggaren Åke. Undrar varför han ser så glad ut? Kanske visste han på förväg att jag skulle "göra bort" mig vid vändningen?

 

 

Ny information! Ikväll vid 23-tiden fick jag av Vandrarringen en backupfil från dagens tävling och kunde genom att hitta felet i systemet, åtgärda det så att alla banor med sträcktider nu finns upplagda. Man skall inte ge upp så lätt! Skickar över färska filer nu så att det funkar i MapandCoach också. Han en bra helg nu!

Inga inställda tävlingar hos veteranerna!

(2013-03-26)

I tider när arrangörerna av nationella tävlingar ställer in sina arrangemang p.g.a. av snöförhållanden i skogen, så kör veteranerna på med sina arrangemang som vanligt. Mycket snö i skogen är inget hinder för tuffa veteraner!

Roligt att det trots snön, kommer så många deltagare ändå. Idag hade OK Tor förlagt tävlingen på kartan som användes i samband med veteran-RM förra året. Och det skall erkännas, det var tufft i skogen idag. Att en skön vårsol lyste på oss underlättade. Men visst var vi trötta när vi väl var imål!

 

En annan detalj som man blir imponerad av på dessa tävlingar, är att arrangören också har reviderat tävlingskartan, så att även snön finns inritad på kartan. Alltså, det vita på kartan är snö! Det visste Ni väl?

 

På bilden: Torbjörn Johansson OK Norden och Hans Nordgren Arboga OK efter målgång!

 

Resultat finns upplagt nu.

Nu finns hjärtstartare på fler tävlingar!

(2013-03-22)

I samband med Sörmlands OL-förenings årsmöte i Malmköping i tisdags, så uppvisades en hjärtstartare som tillhör IP Skogen i Eskilstuna. Det innebär att i fortsättningen finns hjärtstartaren med på alla tävlingarna i Södermanland under 2013.

På gårdagens tävling i Arboga fanns en även en sådan med. Förhoppningen är att vi har en hjärtstartare med på alla våra arrangemang i framtiden.

Att det är viktigt med ett sådant hjälpmedel och att det kan rädda liv, förstår vi nog alla. Vi förlorade nyligen en veterankamrat som föll ihop på upploppet på en tävling. Jag vet inte om det fanns hjärtstartare på plats då. Men vetskapen om att vi har detta hjälpmedel känns tryggare för oss alla. Förhoppningen är att vi skall slippa använda den.

Idag kom Påsken till Arboga!

(2013-03-21)

Våren är långt borta. Det märkets tydligt idag i Arboga. Kall nordanvind, rejält med snö i skogen gjorde att dagens 80-talet deltagare fick en rejäl genomkörare. Bra grundträning för oss som var med idag. Det innebär att när snön smält bort, så kommer vi bokstavligen "flyga" fram i terrängen längre fram i vår.

Banorna som användes idag var egnetligen avsedda för Lucialoppet som blev inställt i december förra året. Det innebar att några vägval blev "på strecket" som gjorde att snön var bitvis upp till knäna.

 

Resultat finns upplagt. Lite mer om dagens tävling kommer senare idag eller imorgon.

På bilden så är Lucia med tärnor utbytta mot påskkärringar dagen till ära!

Tufft med mycket snö och branta backar!

(2013-03-19)

Fortfarande rejäl vinter  i Malmköping idag när OK Nalle/OK Tjärnen inbjöd till tävling. En hel del snö i terrängen, fast bitvis gick det bra att springa tack vare skarsnön. Då var backarna tuffare!

En intressant finess med dagens tävling var den gemensamma starten. De tävlande kunde själva välja vilken ordning kontrollerna skulle tas. Och det blev bra spridning från start. Det kom 45 deltagre till start vilket får betraktas som bra med tanke på omständigheterna.

 

Resultat finns upplagt.

" borta bra men hemma bäst".........

(2013-03-18)

Det gamla ordspråket stämmer ganska bra. Visst är det skönt att komma till sol och värme från en kall och lång vinter, men skönt att vara hemma igen. Sangrian på bilden får symbolisera min semester.

Jag har nu uppdaterat hemsidan med inbjudningar, PM och en del övrig information.

Inför morgondagen i Malmköping fanns det en del oro inför omklädningsrummen, men det har ordnat sig. Läs PM:et för mer info.

 

Det finns även ett protokoll från Rådslaget i Dalarna den 5 mars upplagt.

 

Det börjar komma in anmälningar till Veteranresan i juni. Än finns det gott om tid att anmäla sig.

Ja, då är vi igång igen då! Som dom säger på melodifestivalen: "då kör vi"!

 

Nu finns resultat från IK Standards tävling 12 mars upplagt!

Veterantävlingarna ger oss bättre hälsa!

(2013-03-01) Håll igång!

Vi läser och hör på radio/TV varje dag hur viktigt det är att "hålla igång" och röra på sig. Det gäller alla människor, speciellt äldre då man kan kan dra på sig sjukdomar och skador med ett alltför inaktivt levende.

Därför är det så postitivt att vi inom veteranorienteringen är så väldigt aktiva. Det bidrar till ett bra välbefinnande, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Man går/springer på våra arrangemang och får ett socialt nätverk.

Om allt detta och mycket mer för +65 finns att läsa om på en hemsida. Titta gärna in där och ta del av nyttig information. Klicka på bilden till höger för att läsa mer....

Är Ni förberedda ifall olyckan är framme?

(2013-02-27)  Sjukvård!

Nästa vecka är det säsongspremiär för veteranorienteringen i Västerås. Jag vill göra alla arrangörer uppmärksamma på att PM:et för tävlingarna har justeras något.

Det finns ett nytt tillägg om hur man lägger upp tävlingen i Mapandcoach. Läs och förbered Er på det så blir det enklare.

En annan deltalj är utrustningen för sjukvård som har ändrats. Vi hoppas självklart att ingen kommer till skada under våra tävlingar, men om olyckan ändå är framme, har Ni rätt utrustning då? Läs gärna anvisningarna i PM:et.

Lycka till!

Ett stort pris till en stor man!

(2013-02-20) Årets prestationspris!

Arboga OK har i samband med sitt årsmöte delat ut "Årets prestationspris" bland klubbens medlemmar. Priset denna gång gick till vår välkände man bland veteranorienterarna, Per Jacobsson. Att Per uppmuntras med ett sådant här pris är inte förvånanande. Har är ständigt en källa till glädje för andra människor. Aldrig några sura miner här! Vi säger grattis!

Men nu undrar man ju förstås. Vad består "prestationen" av? Jag börjar bläddra bland förra årets tävlingsresultat, men hittar inget uppseendeväckande. Så på tävlingsbanan kan det ju inte vara! Eller har jag missat något?

Min personliga uppfattning är att Per har fått priset för sin glada och trevliga personlighet och att han alltid ställer upp för klubben och sina kompisar. Rätta mig om jag har fel!

När han nu fick priset av Lena Jansson (se bilden) så verkar han lite bekymrad. Är det för att han tänker; "vad har jag nu ställt till med?", eller "nu har jag fått blommor, men jag äger ju ingen blomvas"!

Än en gång, GRATTIS Per!

Apropå att vinterbada!

(2013-02-14) Vinterbada i Vingåker!

Noterade den trevliga badfilmen och kan meddela att detta pågår i Vingåker sedan 70-talet då jag själv provade på detta. Kommunen har överlåtit sommardriften på "motionsgänget" för sommartiden och motionsgänget hyr och driver det under vintersäsongen.

Man turas om att att elda då det är vedeldad bastu. Sedan ett par år har man även moderniserat duschen så nu finns det även varmvatten annars var det kommunalt kallvatten nästan direkt från källan då sjön är vattentäkt för Vingåker

Som tradition badar man på juldagsmorgon och när jag tordes prova vinterbad så bjöd Vingåkers konditor på olika bakverk just på juldagsmorgonen.

En badplats som kan rekommenderas alla tider under den varma årstiden. Även under bastutiderna kan det verkligen rekommenderas. Långgrunt och klart vatten ca 6 km öster om Vingåkers samhälle. Vingåkers OK har sin klubbstuga också vid samma sjö men ca 2 km västerut.

Badet är de två husen på den öppna platsen och ordet Lyttersta.

Själv kommer jag från gården Västervik belägen mittemot huset Västervikstorp i kartans övre högra hörn ca 8 km öster Vingåkers samhälle.

Tyvärr deltar inte några VOK i veteranorienteringen men jag vet att Katrineholms OK har varit vid badet någon gång. Vill. du läsa mer om stugan i Vingåker, klicka på bilden.

Jan Burell

Ändrade rutiner för dusch på årets tävlingar!

(2013-02-13) Nu kan det bara bli bättre!

Inom veterankretsar har vi länge diskuterat våra möjligheter till ombyte och dusch i samband med veterantävlingar.

Många har tyckt att det för enkelt och lätt nu för tiden. Fina kartor, fin service och ombyte och dusch oftast lätttillgängligt. Så av den anledningen kommer vi att gå tillbaka hur det var att orientera förr i tiden. Det gäller först och främst duschen. För att Ni skall få en uppfattning vad som väntar Er i år, så har vi tagit fram en informationsfilm om ämnet. Klicka på bilden här till höger och lyssna och se.

Det är så här våra barnbarn uppfattar oss

Barn är underbara!

Skall sanningen fram så skall man prata med barn. Dom säger precis som dom tänker. Ärliga svar som ibland ger upphov till glada skratt. Se bara på dessa tre här på bilden bredvid.

Svårt att läsa? Klicka på bilden så blir den större!

Äntligen har tävlingsprogrammet kommit!

Tävling på onsdagar istället?

Nu börjar tävlingsprogrammen för 2013 års verksamhet bli klara i dom flesta distrikten.

Idag skickade Ulf Sjökvist över programmet för Örebro Läns veteraner. Lite synd att deras program krockar med vårt på torsdagarna. Hade Örebro Län haft onsdagar istället, så hade krockarna uteblivit! Då hade man kunnat springa i Södermanland på tisdagarna, i Örebro Län på onsdagarna och i Västmanland/Södermanland på torsdagarna.

Få se nu, är det ingen som har på måndagar?????

 

Vi du se Örebro Läns program, så gå in under "länkar"

Visst är orientering en fantastisk idrott!

En hyllning till orienteringen!

Om man  frågar oss veteraner, vilken idrott är bäst, så blir förmodligen svaret "orientering"!

Vi har alla våra egna exempel på det. Stor utmaning, vistas i naturen o.s.v.

En stor beundrare av orientering är denna norrman på bilden här till höger. Han berättar i en liten film varför han tycker orientering är bäst. Slå på ljudet i datorn, klicka på bilden för att komma till filmen och njut i 4 minuter om alla fördelar med orientering.

Hur duktig är du på vägvalsorientering?

Inte så lätt som man tror! 

Sprinttävlingar är väldigt populära bland våra ungdomar inom orienteringen. Men nu börjar intresset för sprint vakna även hos dom äldre.

OK Tor arrangerade för drygt ett år sedan i Eskilstuna, en sprinttävling för oss veteraner. Om jag inte minns fel, så var det ca 70-talet deltagare då. Jag fick en känsla då av att det fanns ett intresse bland deltagarna då. Det skulle faktiskt vara kul om någon klubb/arrangör under 2013 som gjorde ett sådant arrangemang. Önskvärt då är att tävlingen har en blandning av stadsmiljö och lite skog/parkområden på banan.

 

Hans-Ove Eriksson i Nyköping, har hittat en länk där du själv kan kontrollera hur pass duktig du är på att göra det bästa vägvalet på en sprintkarta. När jag själv gjorde testet så fick jag hela 8 rätt av 9! Tur eller skicklighet? Vad vet jag? Jag tog på mig ca 5-15 sekunder på varje fråga. Testa du också. Vad blev ditt resultat?

Veteranerna i Uppland har fått egen sida!

Roslagsveteranerna!

Intresset för veteranorientering och bevakning inom det området bara ökar. Nu senast är det "Upplandsveteranerna" som har fått en egen hemsida.

Bakom den nya sidan står Rolf Andersson i Rimbo. Rolf är liksom själva "navet" i Uppland och veteranorientering.

Nu kan veteranerna i Uppland enkelt komma åt och hitta information om deras tävlingar och resultat. Det kanske även finns intresse från vårt område att tävla heller hålla sig informerad om deras tävlingar. Vill du titta på deras nya hemsida, så gå in under "Länkar" och klicka på Roslagssveteranerna.

Veteran-VM 2015 går i Göteborg!

Göteborg 2015!

Nu står det klart att Göteborg arrangerar veteran-VM 2015. Veteran-VM är ett stort arrangemang och över 4000 orienterare från hela världen väntas till Göteborg i juli 2015.

Många länder vill arrangera veteran-VM och Sverige vann kampen om tävlingarna 2015 före Lettland och Tjeckien. Göteborgs koncept med ett kompakt arrangemang med korta avstånd från centrala Göteborg ut till samtliga tävlingsområden föll juryn i smaken. Sprintkval och final är planerat att arrangeras på Norra Älvstranden. Långdistansen är planerad till Delsjöområdet och finalen med arena vid motionscentralen i Skatås.

Veteran-VM arrangeras årligen och lockar löpare från hela världen. På veteran-VM i Tyskland nyligen deltog 4000 löpare från 42 länder. Veteran-VM ska arrangeras sista veckan i juli 2015, vilket ger deltagarna en unik möjlighet att springa O-Ringen i Borås i kombination med veteran-VM veckan efter.

 

Årets tävling går i Italien. 2014 är det Brasilien.

Så var premiären för 2013 genomförd!

Det blev ett rejält pass idag!

I en temperatur av ca 13-15 minusgrader, så genomfördes den första riktiga veterantävlingen för 2013. Man kan väl säga att var lite av en "smygpremiär" då arrangören var Luffarligan i Stockholm som stod bakom arrangemanget. Eftersom tävlingen var förlagd till Tvetaberg strax utanför Söderälje, så var det några modiga/tappra deltagare från Södermanland och Västmanland på plats.

En sol som lyste från klarblå himmel bidrog till att man inte märkte av kylan. Ca 20 cm snö i terrängen gjorde att man fick jobba sig fram. Bra grundträning detta.

Själv sprang jag B-banan(4,5 km) som var lagd av Rolf Skoglund. Det blev en riktig genomkörarare. Resultat finns upplagt nu.

 

På bilden: Karl-Åke Larsson OK Enen och Jan Burell Vandrarringen.

Hans Ekberg, AOK, vinner SM 1963!

Internet har blivit en källa av information som är helt fantastiskt. Man kan hitta det mesta här. En hemsida, "Youtube" är en av många bra källor när man vill hitta gamla filmer.

Häromdagen hittade jag en film från SM i orientering 1963. Där omnämns bl.a Bertil Norman, Anders Montelius och Björn Ekblom. Men roligast ändå var att en gammal bekant, Hans Ekberg, Arboga OK, fanns med på filmen. Och inte bara det. Han vann och blev därigenom SM-mästare 1963.

 

Om du klickar på bilden på Hans här till höger, så kan du se filmen. Glöm inte att slå på ljudet också!

 

Ni visar sig skogen med sin fina sida!

Carpe diem(fånga dagen och bilden)!

Igår tog jag mig ordentlig runda i skogen. Solen lyste så fint mot en blå himmel, så ett långpass skulle sitta fint.

Drog iväg norrut på stigarna. Sedan hoppade jag av stigarna och begav mig ut i terrängen. Men nu började det bli jobbigt. Det ligger ett ca 10 cm skarsnötäcke och på det ca 10 cm nysnö. Det brast under fötterna hela iden. Hur jobbigt som heslt. Det blev att gå en hel del. Och det kanske var bra det. För då upptäckte jag hur fint det var i skogen. Tog bilden här bredvid som ett bra exempel.

 

Nästa vecka, på onsdag,  är det permiär för i år. Det lär säkert finnas en hel del snö i skogen då. Bra träning inför våren. Häng med!

 

Säsongspremiär i Södertälje om 1 vecka!

Rekordstidig premiär!

Luffarligan i Stockholm är som vi veteraner i Mälardalen, en samling glada/tuffa tjejer och killar som varje onsdag samlas för en tävling. i Stockhomstrakten.

En som brukar vara med på Luffarligans arrangemang är Rolf Skoglund som tävlar för Hellas. Han och hans fru Christina är också med på våra arrangemang.

Nu har Rolf fått uppdraget att arrangera en tävling för Luffarligan som han har tänkt att förlägga till Södertälje-Nykvarn OL:s klubbstuga, Tvetaberg den 23 januari. Det betyder att denna tävling också blir startskottet för tävlingar där vi i vår region kan delta.

Det vore trevligt om någon med kännedom om Tvetaberg kunde höra av sig till mig för att berätta om t.ex snöläget där! Allt med tanke på hur vi som bor mer västerut tänker göra. Är det bra förutsättningar, så kan det bli många fler deltagare!

 

Bilden: Rolf Skoglund.

Anders blev årets travtränare 2012!

En veteranorienterare med många järn i elden!

Anders Welèn, Hallstahammars OK, har inte bara orienteringen som fritidsintresse. Ett annat stort intresse är hästar. Strax norr om Kolbäck där Anders bor tillsammans med sin Ewa, har Anders sin favoritplats. Nämligen det stall han hyr in sig på.

Läs MER

 

Bilden: Anders Welèn med hästen Västerbo My Madame.

Nu planeras tävlingsprogrammen för fullt!

Nu är vi på gång!

Nu har vi påbörjat ett nytt år vilket också innebär en ny säsongsplanering för vår verksamhet.

I Västmanland/Södermanland ligger tävlingsprogrammet för 2013 redan klart. Någon enstaka lucka finns fortfarande i programmet.

Några veteranorienterare som också är flitiga och har sitt program för 2013 klart, är veteranerna i Västergötland. Jag var inne och tittade på deras hemsida och hittade då en bild av en bekant, nämligen Lars Johansson. Lasse var med oss i Mälardalen och tävlade flitigt i måmnga år. Sedan några år tillbaka har Lars med fru flyttat närmare barnbarnen i Alingsås. Hittade en bild av Lasse på deras hemsida.

 

Klicka på Lars(bilden) så kommer du direkt till deras hemsida och kan läsa lite om vad dom håller på med.

Morfar, du hänger inte med!

Man hänger väl med!

Barnbarnet Malte, 2,5 år kom i december och frågade mig, -Morfar, kan du dansa "Gangnam Style? Vad säger du? "Gangnam Style! vad är det för något? Jo, sa Malte, då gör man så här! Och så visade han hur man dansar. Jag fattade ingenting! Det måste jag kolla upp.

Sagt och gjort. Gick in på Youtube och tittade. Och ser man på, där finns en sydkoreansk popkille som kallar sig för PSY och hade lagt upp en video. Den videon är idag "världens mest sedda" Youtubeklipp. Över 1 miljard människor har sett den. Den går som en landsplåga överallt.

 

Och nu har Dalmasarna gett sig in i leken. Man har gjort en egen version av den som dom kallar för "Gagnef Style". Vad dom är påhittiga!

Vill du lyssna på masarnas version, så klicka på bilden här till höger. Glöm inte att slå på ljudet på datorn!

Nytt år, kanske nytt Sportidentnummer?

Har du köpt ny Sportidentpinne?

Då kanske du skall meddela det till mig så jag får uppgradera den lista med Sportidentnummer vi har över våra deltagare. Det är viktigt att vi som arrangörer får tillgång till det eftersom det underlättar vid incheckningen vid varje tävling. Har arrangören då inte rätt nummer på deltagaren så får dom skriva in det för hand vilket tar lång tid och skapar köer.

 

Ni som arrangör, titta igenom listan så att ert personregister är aktuellt! Du som tävlande, titta igenom listan så att ditt SI-nr stämmer överens med listan. Listan hittar du under länken "Arrangörsinfo". Behöver du mejla mig, gör det på

alf.lindberg@koping.net

076-10 40 961

Tack alla Ni som besökte denna sida 2012!

Vilket fantastiskt rekord!

Nu kan summan besök för denna hemsida för 2012 sumeras. Och det är inte få besökare kan man konstatera. Hela 53655 besök har gjorts. Antalet sidvisningar är över 150.000. En helt fantastisk siffra! Vem hade trott det när jag startade hemsidan för ca 2 år sedan.

 

Jag vill tacka alla som har och som besöker denna sida för att ta del av informationen här. Utan Er skulle det vara ointressant att jobba med den. Även tack till alla som genom tips och bidrag har hjälpt mig att förvekliga min idè om en informationsportal för veteranorienterare.

 

God fortsättning 2013!

Minns Ni barndomens jul med slädfärder?

Jag vill önska en trevlig avslutning på julen och en önskan om att ni får en trevlig trettondagshelg.Min minnesvärda trettondagshelg går tillbaka till tidigt femtiotal. Platsen var Funäsdalen och vintern hård.

 

Läs mer......

fortsättning Anders Welèn!

Det var i december förra året som Anders i samband med en travgala på Sundbyholm tog hem två priser. Han blev utsedd till "årets B-tränare". Förutom blommor och uppmärksamhet, fick Anders en vacker glasstatyet med hästens namn, "Västerbo My Madame" , som blev "årets sto" ingraverat på.

Hästen "Västerbo my Madame" har varit väldigt framgångsrik under 2012. Den har tagit 8 segrar på 18 starter. Anders har fyra egna hästar, men sköter om nio stycken totalt. Det är nästan ett heltidsjobb!

"Västerbo my Madame" tävlar ungefär var 14-e dag under året. Till skillnad till mot oss mäniskor så behöver hästen bara träna 2 ggr i veckan för att nå dessa framgångar. Det blir mest intervallträning där man tränar sex intervaller med en minuts vila. Efter varje träningstillfälle, så kollar Anders pulsen på hästen för att säkerställa att han mår bra.

Anledningen till att träningen på hästar är relativt litet jämfört med människan, är att hästen har lättare att bevara och lagra träning. Hm, man kanske skulle bli en häst!

 

Anders har också fullt upp med att åka omkring och sko andras hästar. Sedan är han också med på dom flesta veteranarrangemang i orientering som vi har. Så någon brist på fritidssysselsättning, har han inte.

Något man blir lite fundersam på när man besöker Anders och hans stall, är att lagen föreskriver att hästar inte får gå ensamma. Det borde gälla även männsiskor!

 

På bilden till höger får Anders blommor och där syns också glasstatyetten.

Vi säger grattis till Anders!

En som var med på Veteran-RM 1944!

Kooperations-RM 1944!

Ett stort tack till Jan Rehdin för hans forskargärning att hitta filmavsnittet om "veteranmästerskapet" i Västerås år1944. Jag var nämligen en av deltagarna i tävlingen. Det var inte någon veterantävling. Det var ett RM

för kooperativt anställda i Sverige. Jag var 18 år och tävlade i juniorklassen och vid den tiden anställd som s.k. handelsbiträde i Sparreholms Konsumtionsförening.

Det förklarar  varför Konsumtionsföreningen i Västerås var arrangör.

Året därefter gick tävlingen i Borlänge.

 

Hälsningar från Ragnar Hasselqvist

Ulf Pihlblad, Örebro berättar.....

 Jag vill önska  en trevlig avslutning på julen och en önskan om att ni får en trevlig trettondagshelg.

Min minnesvärda trettondagshelg går tillbaka till tidigt femtiotal. Platsen var Funäsdalen och vintern hård. Kyrkoherden och fjällprästen Georg Granberg bjöd med mig på sin årliga slädfärd till Käringsjöns Lappby. Det är trettondagsafton fast det är morgon. Slädarna är fulla med julklappar från en flickskola i Södertälje som skall delas ut till unga som gamla. Fyrtio grader kallt och en slädtur på 17 km väglöst land med två foror väntar. Renskinn och varma pälsar höll mig någorlunda vid liv. Käringsjön ligger intill naturreservatet Rogen med Norge och Dalarna som grannar. Jag var utrustad med kamera (Rolleflex) och den som har en gnutta foto i sig vet vad det innebär att ena stunden vara i fyrtiograder minus och andra stunden plusgrader inomhus. Bilden och citatet jag bifogar ingår i boken "Människor i Fjäll" som fjällprästen skrev. I recensionen av boken står

" en fängslande bok med vackra bilder". På kvällen var det julklappsutdelning och fest. Mina bilder kom att publiceras först genom Aftonbladet där fjällprästens bror var redaktionschef och sedan på alla möjliga håll. I lappbyn upptäckte jag också en vacker sameflicka som var elitskidåkare. Min dröm om sameflickan och en stor renhjord uppfylldes aldrig. Senare på vintern träffades vi igen när hon vann DM på skidor och Plex och jag gjorde ett reportage. Jag blev inbjuden av sameflickan till festmiddag på kvällen men Plex skulle prompt hem och jobba. Sameflickan gifte sig med en kille i konsumbutiken i Tännäs och om renhjorden ingick fick jag aldrig veta.

Ulf

När Veteran-RM arrangerades i Västerås!

Fantastiska ögonblick!

Jan Rehdin i Köping har lyckats hitta en gammal film på Svenska Filmarkivet som är 7 minuter lång och beskriver i slutet av filmen Veteran-RM 1944 som gick i Västerås.

Det är det legendariska speakern Niklas Skoglund som berättar. Det som är lite märkligt här, är att det inte är Svenska Orienteringsförbundet som står bakom arrangemanget, utan Kooperationen i Västerås(Västmanland).

Det kan tilläggas att Kooperationen har sitt ursprung i Västmanland och härifrån växte sig stark över hela landet så småningom.

Om Ni klickar på bilden till höger så kommer Ni till filmlänken. Glöm inte att slå på ljudet i datorn för att få den fulla upplevelsen av reportaget. Se lyssna och njut....

 

Här kommer ett julklappstips!

 

Den perfekta julklappen!

Sverker Tirèn, känd orienterare, bloggare och numera författare, har skrivit boken "Sluta med din förbannande idrott!. Den handlar om en man och hans idrott samt hans hustru som tillsammans upplever en massa spännande saker genom idrotten.

Här är några som har recenserat boken:

Per Elfström:(Redaktör för Skogssport i 15 år) "En mycket välskriven historia om relationer, om sorg, kärlek och sjukdom".

Annika Billstam: (9 VM-medaljer i orientering) "Sluta med din förbannande idrott är en vacker och sällsam roman".

Anders Gärderud:(OS-medaljör, TV-kommentator, orienterare) "Boken behandlar ämnen som verkligen berör".

 

Är du intresserad av att köpa boken (150:-) så har Lennart Öberg, Västerås, den hemma till försäljning. Slå en signal till honom och boka ett ex. (021-411943). Han har en begränsad upplaga hemma, så "först till kvarn" gäller.

 

Här kommer en liten bildkavalkad över 2012!

"En bild säger mer än tusen ord"

När årets närmar sig sitt slut, så brukar det vara tradition att göra en årskrönika. Jag har nu gjort en liten bildkavalkad över säsongen 2012.  Klicka på bilden här till höger för att titta. OBS! För att bilderna skall se bra ut, gör så här= När första bilden visas, klicka på dom 4 pilarna längst upp till höger på bilden, så får du "helskärmsläge". Lycka till!

 

Ett stort tack till Er alla som under året har skickat bilder till mig. En bild säger mer än tusen ord.

 

Har du någon rolig berättelse/händelse som du vill återge från året som har gått, hör av Dig så kanske vi gör en liten årskrönika!

O-Ringen gör som veteranerna, åker till Sälen!

O-Ringen till Sälen 2016!

Att Sälen är ett populärt resmål framgick med tydlighet när O-Ringen gästade Sälen för några år sedan. Det blev nästan deltagarrekord då.

Nu har O-Ringen bestämt sig för att återvända till Sälen 2016. Succèn med arrangemanget och många önskemål om att återvända dit, har säkert påverkat beslutet.

 

Men det är några år kvar dit. Innan dess skall vår veteranresa 2013 genomföras. När vi hade en omröstning om vart nästa resa skulle gå, så var Gotland på topp strax följt av Sälen. Planeringen för resan till Sälen är klar. Bara invänta nästa år då inbjudan läggs ut här på hemsidan. Det känns bra att vi valt Sälen som resmål, speciellt med tanke på att även O-Ringen vill komma dit. Skall vi säga att vi har "förtävlingar" till O-Ringen 2016 då!

Jag hoppas att vi får många deltagare till vår resa. Fast, det blir nog svårt att överträffa O-Ringen!

 

Ett stort tack till alla arrangörer för 2012!

Ingen nämnd men ingen glömd!

Nu går vi in i julveckan och året 2012 börjar närma sig sitt slut. Jag har just skottat så att tomten kan komma fram med alla julklapparna.

Det är dags att summera säsongen 2012. Vi kan konstatera att vi i vårat "veterangäng" bara blir fler och fler på våra tävlingar. Allt fler håller igång och håller sig friska. Fler tycker att våra arrangemang är bra och trevliga och vänder sina blickar mot oss. Det tycker vi är trevligt.

När nyårsklockorna har klingat färdigt och vi kan skriva 2013, så väntar oss en spännande tävlingssäsong. Tävlingsprogrammet är nästan helt färdigt. Vårens "Först i Mål" får nog rekorddeltagande!. Vi har spännande distriktsmatcher som väntar. Veteran-RM som går i Säffle 2013. Årets veteranresa går till Sälen i juni och mycket mer står på programmet. Det finns all anledning att se fram mot våren.

 

Till sist så skänker vi en varm tanke till alla duktiga engagerade funktionärer i våra klubbar som lägger ner så mycket arbete och tid för att göra våra veteranarrangemang varje år. Ingen nämnd, men ingen glömd.

Gå gärna in under länken "Arkiv" och minns tillbaka på 2012!

 

Årets orienteringsbild 2012!

Kjell Blomberg visar äkta glädje!

Svenska Orienteringsförbundets tidning Skogssport, har varje år en tävling på "Årets Bild". I år är det mer bilder än vanligt och konkurrensen är stor bland bidragen.

Jag har skickat in en bild till tävlingen på Kjell Blomberg IK Standard, som är tagen strax efter målgång på Veteran-RM 2012 utanför Eskilstuna. Jag tycker att Kjell på bilden utstrålar glädje och värme på en lyckad insats i skogen trots att han inte vann. Det visar på själen bland många orienterare.

Vill du vara med och rösta på bilden, så kan du göra det via Facebook som är SOFT:s länk för röstningen. Tyvärr innebär det att du måste vara inloggad på Facebook för att kunna rösta. Men du som är det, gå gärna in och rösta på Kjell om du gillar bilden.

Klicka på bilden av Kjell för att se alla bidragen.

Inbjudan till Mattilla 2013!

Fyra tävlingar på 2 dygn!

Mattila ligger i nordvästra Värmland, bara en knapp mil från norska gränsen. På kartan kan det vara svårt att hitta, då det ofta i stället benämns Östra Mulltjärn. Närmaste "tätort" är Röjdåfors som ligger 4 mil NV om Torsby. Mattila ligger mitt i Värmlands Finnskog, som i stort omfattar NV Värmland och Hedmarksfylke i Norge.

Jag vet att flera av våra veteraner brukar ha som tradition att vara med på tävlingarna i Mattila. Ulf Svedestam i Eskilstuna är en av dom. Intresserad? Ring Ulf så kan du få veta mer om tävlingarna!

 

Snart blir det maktskifte i Dalarna!

Nu tackar Bengt Swensson för sig!

Bengt har under många år varit ansvarig för veteranarrangemangen i Dalarna och med skicklighet och pondus varit pådrivande för att utveckla verksamheten.

Nu har Bengt tänkt att pensionera sig och därför har han med ljus och lykta sökt efter en efterträdare. Och kan man tänka sig. Nu har han dykt upp, efterträdaren.

När nya året infinner sig, så kommer en ung förmåga med stor kompetens inom orienteringen, nämligen Claes Niderborn från Borlänge, att ta över.

Vi hälsar Claes välkommen till sitt nya uppdrag!

"Det var bättre förr"! eller?

När man gjorde allt för hand!

Utvecklingen inom orienteringssporten hänger med den övriga samhällsutvecklingen. Vi använder datorer och skrivare på både små och stora tävlingar idag. Digital teknik gör att vi enkelt kan arrangera tävlingar med små personella resurser och få ut resultat och sträcktider blixtsnabbt. Annat var det för 20-25 år sedan.

Jag satt och bläddrade i kartor från 1977 och började minnas tillbaka. Då fick man skriva ut kontrolldefinitioner för hand till alla deltagare. Och dom såg lite annorlunda ut också. Inte nog med det. Stämpelkort skulle också skrivas för hand. Tänker er att tävlingen hade 800-1000 deltagare( det var vanligt då), snacka om "skrivkramp". Banorna för deltagarna skulle också göras för hand med en maskin som jag tror kallades för "Mulle"!. För att inte tala om att i förväg skriva ut namnen på deltagarna som sedan skulle sättas upp resultattavlan!

När sedan tävlingen var igång gick det åt 20-25 personer bara i sekretariatet för att följa upp pagineringen från målet, kontrollera stämplingar, skriva på tiden på resultatremsan och därefter sätta upp resultatet. Det tog sin tid.

På alla funktioner i arrangemanget så gick det åt mer personal då än idag. Jag vill minnas att OK Hedströmmen arrangerade Svealandsmästerskapen för några år sedan och då hade man endast 2 personer i sekretariatet på 800 deltagare! Det hade varit omöjligt på 70-talet. O-Ringen skall vi inte tala om när deltagarantalet idag ligger på 15.000-20.000 deltagare.

Om Ni klickar på kartan här bredvid, så kan Ni lättare se hur en kontrolldefinition såg ut 1977.

 

"Det var bättre förr"! eller?

Det är tufft att få jobb i år!

Arbetsförmedlingen gick igår ut i nyheterna och meddelade att arbetslösheten kommer att öka i år och nästa år. Och det har inte minst vi veteranorienterare märkt.

 

Idag tvingades Arboga OK att ställa in sin tävling, Lucialoppet med hänsyn till rådande vädersituationen. Men sånt får konsekvenser.

Idag blev både Lucia och Tomten i Arboga arbetslösa. Inga kunder, (orienterare) ingen glögg och pepparkakor att bjuda på. Jag vet inte om dom är medlemmar i A-kassan, men det blir ändå en social tragedi för dom, eftersom dom inte får träffa en massa trevliga orienterare!

 

Nu får Lucia och Tomten packa ner sin utstyrselse igen. Men om ett år igen, är det dags att ta fram utrustningen igen. Väl mött!

Idag gjorde vintern sitt intåg i Hallstahammar!

Det märks att vintern nu på allvar har gjort sitt intåg. Dels hade det under natten till tävlingen, fallit ett tunt snötäcke. En temperatur på -2 grader. Det blev med andra ord "spårsnö" idag. Men vad hjälpte det. Trots spårningen så bommades det flitigt.

 

Ett annat tecken på att vi nu närmar oss slutet av vår säsong, är att vi inte nådde upp till hundra deltagare idag. Nästa vecka är det avslutning i Arboga med "Lucialoppet". Oavsett vädret då, så hoppas jag/vi att det kommer mycket folk då och på så sätt firar med glögg, kaffe och smörgåsar, ett fin final på tävlingssäsongen 2012.

 

Det är inte bara Arboga som har en manlig chef i köket. Det hade även Hallstahammar idag genom Rune Sandberg.

Bilden: En snöklädd parkering och Rune Sandberg.

 

 

Var det årets tuffaste tävling idag?

Grötlunken i Nyköping!

Det regnade från måndag och mer eller mindre till och med tisdagen. Det betydde att det blev en av de tuffaste hösttävlingarna.

Innan starten fick alla som ville en varm glögg som vi hoppades skulle ge extra fart i benen.

104 löpare var föranmälda och av dessa kom hela 94 till start, trots regnet. Orienterarna är ett envist släkte.

Gemensam start för alla banor, och gafflingskontroller på bana A och B. Bana C var rak.

Trots det ihållande regnet var det inga sura miner när löparna började droppa in till målet.

Efter tävlingen bjöds deltagarna på risgrynsgröt, skinkmacka, kaffe med bröd och tårta.

Det var trångt och gemytligt i vår klubbstuga där jämförande av sträcktider som vanligt tillhörde eftersnacket.

 

Ortens lokaltidning, Södermanlands Nyheter, var på plats och ett reportage kommer i onsdags- eller lördagstidningen.

Text: Inskickat av Curt Thorèn, Nyköpings OK. Bilder tagna av Rolf Bladh finns upplagda.

Bilden: Kenneth Johansson EOL

 

 

Akta dig så att du inte får en sticka i fingret!

En av våra kvinnliga veteranorienterare (vi kallar henne för "vår patient") har gjort och gör en resa inom sjukvården i Västmanland.

 

Det handlar bara om en sticka i fingret, men så enketl är det inte. Klicka på bilden här till höger och läs mer om historien. Trevlig läsning....

"alla skall med"! Idag var det Västerås tur"

Något politiskt parti brukar säga; "alla skall med"!. Och så skall det vara på veteransidan också. Idag var det Västerås SOK som arrangerade tävling med utgångspunkt Eriksborg i Västerås. Bra med parkering och gott om plats.

Dessutom en E-bana som har blivit en "extra" bana den senaste tiden. Känns uppskattat och bra.

Bra också att även dom som är handikappade kan ta del av vår verksamhet genom ökad tillgänglighet. Idag kom Britta Nordgren Arboga, (bilden) på besök vid starten och kunde senare även ta del av fikat vid Orientalen. Roligt.

 

Mycket folk från Södermanland och även från Dalarna idag. Roligt med nya ansikten på våra arrangemang.

 

Dagens kommentar kommer från Ronny Andersson, IF Rune Kungsör. Eftersom A-banan som Ronny sprang(han springer alltid den) hade en långsträcka mellan två kontroller, så frågade jag honom, tog du lokalbussen fram till nästa kontroll?. Nej, säger Ronny. Jag såg en gammal tant med rollator, så jag liftade med henne!

 

Resultat ligger upplagt nu. Bilder tagna av Lennart Karlèn finns på "bildsidan"

 

Inget är som väntans tider......

Kön ringlade lång idag när Eskilstuna OL bjöd in till tävling. Att det blir långa köer numera är inte så konstigt. Över 140 deltagare idag.

Att det blev extra lång kö idag berodde på att datorn som användes för tävlingen, var uppkopplade till internet och då med jämna mellanrum, uppdaterade olika funktioner. Därför blev tävlingsprogrammet lite "segt" idag. Nu vet vi det till nästa gång.

 

Tisdagstävling innebär 3 banor och eget fika. På bana A slog Karin Gustafsson, Strängnäs-Malmby OL till igen. Sätter oss "gubbar" på plats och visar var skåpet skall stå.

 

På bana B vann Bertil Granberg, OK Klemmingen och bana C, Björn Belfrage, Köping-Kolsva OK strax före Kjell Hanning, IK Standard.

 

På torsdag drar cirkusen vidare till Västerås. Läs vad banläggaren Åke Mjöberg skriver på sidan för "inbjudningar".

Resultat finns upplagt nu.

 

Nästa år blir det en extra bana!

Det har under hösten här i Västmanland diskuterats om vi skall lägga till en extra bana (E-bana) på våra arrangemang. Banan skulle i så fall ligga på ca 1,5-1,8 km.

Tanken med denna bana är att ta hänsyn till intresserade deltagare som idag p.g.a. ålder, handikapp eller andra skäl, inte kan vara med idag. Man tycker att banorna är för långa eller svåra.

 

Som jag ser det, så skall vi göra allt vi kan för att alla som vill och önskar deltaga på våra arrangemang, också kan få göra det. Det är oerhört viktigt för alla, att få motion, sociala kontakter och få känna gemenskap.

Det är samtidigt viktigt att vi arrangörer, när vi lägger våra tävlingar,  också tänker på tävlingen är lätttillgänglig för personer med handikapp av något slag. Dom vill också känna vår fina gemenskap.

 

Vi arrangörer i Västmanland är ganska överens om att tillgodose detta önskemål med en E-bana inför säsongen 2013. Det kanske inte alltid går att genomföra det, men viljan finns.

 

På bilden ser Ni Stig Lundin, EOL som dock inte skall sammankopplas med diskussionen om en E-bana. Stig är "still going strong" och klarar tuffare utmaningar än så.

Idag kom våren på besök i Åker!

Idag var det rena rama vårvädret i Åker. Termometern stod på 14 grader varmt när vi åkte hem. Jag tog t.o.m. av långkalsongerna innan start! Bara det!

Idag kunde Sonja Jeder och C&o räkna in 167 deltagare. Fortsätter det så här, så får Karl-Robert Moqvist det jobbigt att räkna ihop alla deltagare vid årets slut.

Själv så hade jag lite konstiga saker för mig idag. Springer förbi 7:an på väg till 8:an när jag upptäcker det och vänder tillbaka. Efter ett ett långt sökande vid 7:an ger jag upp. Tiden rinner iväg och tröttheten gör sig påmind. Nu måste det bli en ändring på detta. Dags att stärka upp kroppen på allvar. Jag tror jag drar iväg till Apoteket och köper "Vitamin Pro" Det skall stärka muskler och hjärna säger reklamen. Det måste vara något för mig!

 

Återigen , kul med så mycket deltagare. Idag var det två stycken som tappade sina SI-pinnar i skogen och två st som glömde stämpla ut efter tävlingen. Någon har dessutom glömt kvar sin klocka i ett av omklädningsrummen. Kontaka Sonja Jeder för mer info.

Resultat finns upplagt. En ny version med några smärre korrigeringar finns upplagd nu.

 

På bilden: Ragnar Hasselqvist, Hallstahammars OK som idag vann D-banan. Grattis!

"Slaget vid Bie" november 2012!

Slaget vid LÜTZEN har man ju hört talas om, men inte vid Bie. Men det kändes nästan så idag. En tät dimma låg över dom fina tävlingsmarkerna vid Bies fotbollsarena idag. Inte bara dimman påminde om historiens slag, utan även trängseln i omklädningsrummen kändes som ett "slag". Det blir så här trångt och mysigt när våra duktiga arrangörer bjuder upp till tävling. Idag, Katrinehoms OK på en tisdag, hela 124 deltagare! Fantastiskt. Vår "veteranverksamhet" bara växer. Jätteroligt.

 

Vad beror detta på undrar man. Ja, det finns många förklaringar. Visst sker det hela tiden ett tillskott av nya deltagare, men i grunden är det mycket och bra jobb från alla arrangörer när det gäller genomförandet. Ibland är det trångt, ibland är det kallt vatten. Men detta är inget problem bland oss med gott kamratskap och glada tillrop. Jag är övertygad om att många ser fram mot tisdagar och torsdagar där man får träffas och gnabbas lite.

 

För mig egen del var det premiär på A-banan idag efter en tids uppehåll. Terrängen passade mig perfekt idag. Kul att vara igång igen.

Resultat finns upplagt. Jag inväntar kartfiler från idag.

Om Ni tittar under länken "kartor" så kan Ni se hur Åke Mjöberg sprang idag. Dagens tävling finns även upplagd i Mapandcoach. Klicka på länken bredvid resultat och rita in din bana eller titta hur andra har sprungit idag.

Veteranpiloter på JAS-Gripen!

Är flygvapnet på väg att anställa veteranorienterare som piloter? Nej, riktigt så är det inte. Speciellt i dessa dagar när SAS gör sig av med piloter, så då kanske flygvapnet skall snegla på dessa istället för våra orienterare. Vi har fullt upp ändå i veckorna.

 

Nu kanske Ni undrar över vad jag åsyftar med detta? Jo, det är på det viset, att efter lanskapsmatchen i Arboga den 13 september, så fick några veteraner möjligheten att flyga Jas-Gripen i en simulatorversion. Och märk väl, det var ingen fuskkopia utan en riktig version av JAS. Vi fick öva start, roll och landning bl.a. Övningen pågick i drygt en timme och var en häftig upplevelse för oss inblandade.

 

På bilden syns Stig och Berit Gustafsson som var med och flög den här dagen. Visserligen frågade Stig häromdagen om en uppföljning på vad vi lärt oss. Men jag tror att vi gör bäst av att vi sysslar med det vi är bäst på, nämligen att orientera. Men kul var det!

Reijo blev premiärsegrare på E-banan!

Det har utryckts önskemål om att under senhösten så borde det finnas en kortare bana för dom som är lite äldre eller har någon form av handikapp, men som ändå så gärna vill vara med i gemenskapen. Idag var det premiär för en E-bana. Sex deltagare var med på premiäromgången.Segrare blev Reijo Kivistö, Västerås SOK. Grattis!

Vi får se om detta kommer att permanentas i fortsättningen.

 

OK Norden/Sala OK hade idag lagt TC vid Sala OK:s klubbstuga Annedal. Bra höstväder och skogen var bra för vårt ändamål.

Det var fint främmande på besök idag. Ingen mindre än SOFT:s ordförande Lena Larsson som var med och tävlade idag. Hon fick dock se sig slagen på A-banan av Kenneth Johansson, EOL med en dryg minut.

Resultat från dagens tävling finns upplagt. 

Bilden: Reijo Kivistö, Västerås SOK. 

 

Kartan för dagens tävling finns upplagd på mapandchoach där Ni själva kan rita i hur du sprang eller titta hur andra har ritat in sin bana. Det finns även möjlighet att se hur ALLA banorna såg ut. Lycka till!

Vilken tjéj hon är! Karin Gustafsson alltså!

Apropå min slogan här nedanför, "vem kan slå en veteran"? Så nu ställer jag mig frågan: "Vem kan slå Karin Gustafsson"?

Idag satte hon alla "gubbarna" på plats genom att vinna A-banan. Visserligen med bara 9 sekunder, men det räcker. Även Inga Johansson OK Tor som blev 5:a på B-banan visade att man skall respektera tjejerna!

 

Det var många som hade sett fram emot dagens tävling, inte minst för att när OK Nalle/OK Tjärnen arrangerar, så blir det "äggmacka"! Häftigt.

Och vi blev inte besvikna den här gången heller. Ett dingnande smörgåsbord stod uppställt när vi kom. Och det behövdes. Vi var 170 deltagare idag.

 

En som fick en extra present idag, var Lars Söderlund, Hallstahammars OK, som dagen till ära fyllde år och blev uppvaktad av Barbro Möllberg med en "hemlig" låda.

 

Till sist. Jag har vid några tillfällen berättat om Kjell Blombergs eskapader på våra tävlingar. Nu visar det sig att han saknar tillgång till internet vilket gör att han inte själv har kunnat uppleva min historiebeskrivning om honom här på sidan.Så nu får jag plocka fram en ny kandidat.

 

Bilden: Lars Söderlund till vänster, äggmackorna till höger.

 

Så var man äntligen igång igen!

Efter 5 veckors uppehåll från alla aktiviteter så var man igång igen idag. Ett besök i Strängnäs där regnet hängde i luften men där skogen och banan var en upplevelse. Fint och öppet. Jag började med den kortaste banan idag, nämligen C-banan. På torsdag får det bli ett snäpp upp. Skönt att vara igång igen. Och tacka alla Ni för era uppmuntrande ord på vägen......

 

Kjell Blomberg EOL, var med idag. Det är bra det. Man saknar honom när han inte är med. Alltid lika lätt för skratt har han. Hans kompis Lennart Olsson var inte med idag. Det var nog tur det. Annars hade Kjell fått tagit bussen hem till Eskilstuna. Kjell slog nog dagens rekord idag genom att ha 30.26 mellan kontroll 2-3. Bästa tid här var drygt 5 min.

Efter många om och men lyckades Kjell "läsa in" sig på en stor kraftledning som gick genom kartan. Vi får nog tacka Vattenfall för att dom drog ledningen just där. Annars hade nog Kjell letat fortfarande!

 

Resultat finns upplagt nu. Det finns även bilder upplagda

 

" Vi hade i alla fall tur med vädret"!

Vilken folkfest det blev idag! Hela 174 deltagare och en höstsol som värmde från en klarblå himmel. Roligt att intresset håller i sig så här långt in på hösten.

Skogen där Ni tävlade idag är öppen och fin, men kanske inte optimalt när det gäller lite mer avancerad orientering. Det blev tvunget att bli så här p.g.a. älgjakten. Vi hoppas att Ni är nöjda ändå!

En överaskning för oss blev att varmvattnet i duschen tog slut! Det trodde vi inte. Vi var övertygade om att stugan var ansluten till Köpings Kommuns fjärrvärmenät. Så var det alltså inte. Så man kan säga att även vi arrangörer fick en "kalldusch" idag!

 

Men eftersom en av våra duktiga tjejer fyllde år idag, Siv Frodin, så bjöds det på en liten bakelse till kaffet. Förhoppningsvis fick den Er att glömma kallvattnet!

 

Tjejerna i serveringen vill härmed tacka alla glada deltagare idag som gav dom så mycket beröm.

 

Det finns även några bilder från idag upplagt för intresserade.

Tack tjejer för "köttbullemackan"!

Vilken fin belöning man fick efter avslutat "race" idag. Tjejerna i OK Tor bjöd nämligen förutom ostmackan, på en "köttebullemacka" som gjorde att man blev riktigt mätt. Härligt.

 

Som vanligt mycket folk idag. Eskilstuna ligger ju också strategiskt bra till för dom flesta.

Själv börjar jag komma sakta tillbaka och idag gick jag en D-bana. Faktsiskt riktigt kul att gå en bana i lugn och ro och kunna hänga med på kartan. Samtidigt har man tid att se sig omkring på kompisar som springer kors och tvärs i skogen. Mest tvärs tyckte jag!

En kompis i skogen sprang om mig och på en stig, vände  sig om och sa; "vad roligt att du är tillbaka"! Sånt värmer. Tack.

 

Bilden: Till vänster syns Karl-Åke Larsson OK Enen som är beredd att starta. Till höger tjejerna i OK Tor som fixade förplägnaden idag. När får vi se första "herren" på denna post? 

 

 

Resultat finns upplagt nu.

 

 

Det är något speciellt med våra distrikt!

Nu undrar Ni kanske vad jag menar med det? Jo, så här det.

I veckan som gick meddelade Svenska Orienteringsförbundet att en ny förbundschef har utsetts, nämligen Susanne Söderholm från Strängnäs-Malmby OL. Hon kommer från Södermanland.

Från Västmanland kommer SOFT:s förbundsordförande, Lena Larsson från Sala OK.

 

Lägger man därtill att våra båda distrikt har duktiga veteraner med framskjutna placeringar på Sverigelistan, så framstår våra distrikt med goda egenskaper inom orienteringen. Här några exempel:

 

Hans-Ove Eriksson NOK i H65 (1 resp. 2:a). Inga Johansson NOK i D65 (3:a och 4:a). Kuno Österlund VSOK i H70 (2:a och 3:a). Alf Lundkqvist OKT H80 (1:a i båda distanserna). Tage Eriksson HOK i H85 (3:a medel).

 

Vi önskar Susanne lycka till i hennes nya jobb samtidigt som vi övriga känner oss stolta över att tillhöra två duktiga distrikt.

 

Bilden: Förbundsordförande Lena Larsson

 

En del jagar älg, vi andra jagar kontroller!

Just nu pågår årets älgjakt för fullt. Trots det så kan vi orientera i skogen utan några kollisioner. Idag vände den längsta banan strax söder om den älgjakt som pågår för fullt. Inga problem.

 

138 deltagare på en oktobertävling är bra. Ingen sol visserligen, men ca 7 grader varmt ändå.

 

Idag kan vi ge några av våra duktiga tjejer en eloge, Anna-Karin Johansson, VR som vann B-banan och snuvade grabbarna på segern. Även Anita Johansson, OK Tor som var endast 40 sekunder efter på samma bana.

 

Resultat finns nu upplagt.

 

Arrangören Västerås SOK får idag representeras av den alltid lika glada och trevliga Bosse Löwengren.

 

 

 

"Vi hade i alla fall tur med vädret"!

Rubriken kommer ifrån semesterfilmen med samma namn som gick på tv för ett antal år sedan.

Visserligen fick dom sist startande uppleva regnet, men för dom flesta var det uppehåll. Enligt uppgift var det fint i skogen trots allt regnande senaste tiden.

Över 150 deltagare idag, igen. Fortsatt högt deltagarantal alltså. Jag vet inte om den långa tävlingssäsongen börjar att ta ut sin rätt. En hel del bommar och felstämplingar på vanligen säkra löpare  idag gör att jag misstänker att skärpan börjar avta. Men det blir nya möjligheter nästa vecka igen.

 

Jag vill också tacka Er alla för den fina omtanke Ni visade idag när jag var med och tittade på. Sånt värmer. Speciellt tack till Barbro Möllberg som dagen till ära skänkte en nybakad kaka till mig och fam. Törnkvist.

 

Resultat har kommit.

Nostalgiträff om SM-budkavlen 1962!

Tävlingsåret 1962 tog Arboga OK hem en klassisk seger. Man blev nämligen svenska mästare i budkavle.

I veckan hade Hans Jansson i Arboga anordnat en träff för att minnas tillbaka.

Ni kan läsa mer om träffen genom att klicka på länken här nedan.

LÄNK

 

På bilden ser Ni mästarna. Fr. vänster: Arvid Imark, Lennart Öberg och Hans Ekberg. Noteras kan att av dessa är Lennart Öberg även idag högst aktiv med stor framgång.

Fint i skogen, men blött när Vandrarringen arrangerade!

Rapporterna från dagens tävling säger att det var väldigt fint i skogen, men väldigt blött. Speciellt över dom stora mossarna.

Och det är inte så konstigt. Så mycket som det har regnat senaste tiden och speciellt natten till idag då det smattrade på taket hela tiden.

 

Stort deltagarantal även idag, nämligen 143 st. Jag noterar att Karin Gustafsson, Strängnäs-Malmby OL blev 2:a på A-banan. Karin är duktig! Hon slog bl.a. Per-Ivar Möllberg idag som hade problem med 7:e kontrollen. Å andra sidan så såg hustrun Barbro till att ta hem segern på C-banan. Så det jämnar ut sig.

 

Resultat och kartor från dagens tävling finns upplagt nu.

Foto: Inger Lund

Idag var det tävling i vackra Södermanland!

Idag var det 49 deltagare när Nyköpings OK bjöd in till tävling. Antalet kan synas lite lågt när man tittar bakåt åt dom senaste tävlingarna för tisdagar. Men då skall man komma ihåg att det är relativt långt att åka för många intresserade. Tävlingen gick på kusten, alltså så långt östererut man kan komma. Det är en nackdel som Nyköpings OK och OK Måsen får leva med. Men för dom som bor där är det en uppenbar fördel. Södermanland är vackert, speciellt på kustsidan. Vi siktar på deras "Luciaträff" istället med tomtegröt.

 

En som var med idag var Kurt Zander från Västerås. Han berättar följande om dagen:

"

Det var mycket fin orienteringsterräng och mycket att läsa på kartan i dagens veteran-ol. Vädret var mulet men det var uppehåll hela tiden. Efteråt var det tillfälle att besöka det intilliggande naturreservatet och Naturrummet, det senare med riklig information om trakten, faunan på land och i havet och landskapets omdaning under och efter inlandsisen.

Bifogar ett par bilder som visar Stendörren ( en farled genom ett trångt sund) från ena och andra sidan, samt en bild från den härliga terrängen vi sprang i."

 

För kännedom så kommer Ni inte att se mig på tävlingarna den närmaste tiden. Jag har nämligen genomgått en ljumskbråcksoperation och doktorn avrådde mig bestämt att orientera den närmaste tiden.

 

Ni får gärna skicka/meddela mig information om vad som händer, även skicka bilder om Ni känner för det, så skall jag se till att informationen kommer ut på denna sida.

 

En sak skall Ni veta. Jag saknar Er ALLA redan. Sköt om Er!

 

Resultat och bilder från dagens tävling finns upplagt.

Kuno Österlund blev kungen av Veteran-RM 2012!

På bilden ovan: Segraren i klassen H72 på både medeldistans och långdistans, Kuno Österlund, Västerås SOK

Andra och sista dagen på Veteran-RM blev en lysande tillställning. Det var inte bara solen som så smått tittade fram över tävlingsområdet, utan även våra lokala vetereraner visade sig på sin bästa sida.

Bäst och kung över RM:et blev Kuno Österlund, Västerås SOK, som knep segern i klassen H72 på båda distanserna. En mindre miss första dagen räckte ändå till seger. Inför dagens lopp pratade jag med Kuno och vi var överens om att han skulle gå på "säkerhet" idag vilket förmodligen skulle räcka långt idag. Och den taktiken höll. Kuno vann dagens långdistans också. Grattis! Kalle Johansson, Hedemora, fick nöja sig med silver båda dagarna.

 

Lars Jakobsson, Västerås SOK, kan väl inte räknas in som "veteran" ännu, men gjorde i klassen H60 även han storslam med seger båda dagarna.

En duktig tjej från Strängnäs-Malmby OL, Karin Gustafsson, knep segern idag i D60. Igår tog hon bronset.

 

Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK var inte helt nöjd med gårdagens insats i H65. Han blev 2:a då. Innan han lämnde arenan, så utlovade han revanch idag. Och det fick han! Han tog hem segern idag.

 

Lennart Öberg, Västerås SOK, fick en bronspeng med sig hem igår i klassen H80. Idag visade han var "skåpet skall stå". Han klämde till med en seger idag. I samma klass blev Nils-Gunnar Karlsson, Köping-Kolsva OK 3:a.

 

Igår hade undertecknad en usel dag i skogen. Totalt okoncentrerad redan till första kontrollen vilket innebar en stor bom. Skärpan infann sig för en kort stund, sen försvann den igen. Sånt håller inte om man vill kriga med duktiga kollegor.

Idag var det full fokus på uppgiften och det höll hela vägen in till mål trots en rejäl vurpa på upploppet. Seger i klassen H67 med Rolf Skoglund, Hellas som 2:a och Per-Ivar Möllberg, Arboga OK som 3:a. Per-Ivar tog silver igår och brons idag. Två jämna tävlingsdagar med andra ord. Nämnas kan att Rolf var endast 52 sekunder efter och Per-Ivar 1,18 efter.

 

Det fanns ännu en "kung" på RM:et och det var Björn Linnersjö, OK Orion, som vann klassen H70 båda dagarna.

 

På bilden ovan syns Alf Lindberg och Nils-Gunnar Karlsson, Köping-Kolsva OK som tog guld resp. brons idag.

 

Kartan här nedan är från dagens långdistans i klassen H67 där jag (Alf Lindberg) har ritat hur jag sprang.

 

 

Det bästa med IK Standard, är starten!

Säga vad man vill om IK Standard, men trevligare startpersonal får man leta efter. Lennart Olsson och Kjell Blomberg gör allt för att vi tävlande skall trivas. Dom pladdrar på så att man är helt snurrig i huvudet när man sticker iväg. Och så går det därefter också, grov miss redan på första!.

Om det var trevligt vid starten, så var skogen också en fin upplevelse. Visserligen rejält kuperat och delvis tungsprungit, men fina höjder.

Apropå höjder, vad fick Kjell Blomberg att placera skärmen/kontrollen (34, höjden) längt upp? Jag letade vid foten, kunde väl aldrig i min fantasi tro att han skulle sätta skärmen på toppen! Men det kunde han. Kjell tänkte väl att är det väl själva ..... om dom inte ser skärmen nu!

 

Deltagarantalet stiger inte bara på Veteran-RM (dom är uppe i över 1400 deltagare nu), även på våra egna arrangemang. Och det är både roligt och spännande. Tyvärr klarade inte tävlingssystemet IK Standard använde idag mer än 150 deltagare. Vi var fler idag.

Resultat finns nu upplagt.

Grattis Södermanland! Ni vann igen!

Södermanland vann överlägset idag!

När årets Landskapsmatch gick av stapeln idag med Arboga OK som arrangör, så visade Södermanland  var skåpet skall stå.

Man vann alla klasser utom i H80 där Västmanland fick sin enda klasseger.

Det var fina förhållanden som Arboga bjöd på. Förutom ett underbart höstväder, så hade banläggaren Per-Ivar Möllberg knåpat ihop ett antal kluriga banor. Att det gällde att se upp idag fick några bittert erfara. Flera felstämplingar gjordes när deltagarna inte såg upp och kollade kodsiffrorna!

 

I samband med Landskapmatchen avgjordes också Södermanlands OL-veteranerna sitt mästerskap.

 

Marianne Gambré, Arboga OK skänkte en tavla hon har gjort till Veteranerna som mottogs av Ulf Svedenstam, Eskilstuna OL som är arrangör av tävlingen "Först i Mål".  Tavlan kommer att bli ett vandringspris framöver i den tävlingen. Vi riktar ett stor tack till Marianne för denna fina gåva.

 

Samtidigt passade man på att uppvakta två stycken 80-åringar. På bilden till höger:

Torolf Olsson och Alf Lundkvist, båda OK Tor.

 

Jaha Västmanlänningar, det är bara att bita ihop och komma igen nästa år! Tack alla för god kamp!

Idag bjöd Ärla IF på en tur med "Stena Line"!

Undrar Ni över rubriken? Ärlaåsen är underbar att springa i. Den bjuder också på en hel del sten. Av A-banans 15 kontroller så var 13 st stenar. Därav dagens begrepp, "Stena Line". Det är alltid någon kvick tjej eller kille som kläcker fram sådana här "vitsar". Precis som det skall vara i detta fina gäng.

 

Dagens arrangör, Ärla IF bjöd på "brittsommarväder" idag. Så underbart fint att man nästan inte vill åka hem.

Men, det kändes att idag var det mer nödvändigt än annars eftersom resultatutskrifterna strulade idag och att det gällde att få ut resultaten här på hemsidan så snart som möjligt.

 

Så nu är det bara att klicka på "resultat" och njuta......

Idag slog han till- igen, Hans-Ove Eriksson!

112 deltagare på en tisdag!

Sverigeettan i H65, Hans-Ove Eriksson Nyköping, var på sitt bästa humör idag och gjorde ett "kanonlopp" idag när OK Grip hade tävlingen strax utanför Mariefred. Hans-Ove var säkert revanchsugen efter söndagens miss i samband med långdistans-DM i Södermanland. Idag var det som vanligt igen, seger på A-banan.

 

OK Grip med banläggaren Leif Thorsson hade hittat ett väldigt fint område mellan motorvägen och Mariefred. En kontroll, en sten, var väldigt speciell. Den fanns på klippkanten precis bredvid järnvägen. Det var nästan så att man kunde klappa tåget på taket i samband med stämpligen!

 

Jag har lagt in kartan med A-banan på fliken "kartor" för att Ni som inte var med kan se hur fin kartan är. Sträckan mellan kontroll 2-3 var fantastiskt fin. Hit kommer vi gärna fler gånger.

 

På bilden till höger: Banläggaren Leif Thorsson, OK Grip.

 

Kompletterande info från Lennart Karlsson:

Hej Veteranbröder! jag skulle vilja ändra några saker.

Bana A Tommy Holmér tävlar för Väsby

Bana B Inge Gustafsson SMOL sprang med sonens pinne (Martin) och tävlar för SMOL

Bana C Rolf Jansson Tävlar för IF Rune och Sven Erik Stenberg för OK 65

Arne Almström SNO tog fel karta men flyttar man honom till bana C är han godkänd Tid: 43.19

Hur många minns EM i Eskilstuna 1952?

Tävlingsledningen bestod av 6 personer. Förmodligen jobbade flera av dom på gamla Bolinder&Munktell i Eskilstuna eftersom telefonnummren bl.a. är kopplade till "Borr&verktyg"!.

Kartorna beställdes hos Börtzells tryckeri i Stockholm. Av dokument framgår att leveranstiden var ganska lång jämfört med idag. I ett brev ursäktar sig tryckeriet med det har uppstått "leveransförsening" på 1 månad p.g.a. semestrar!

Ville man ha karta också när man deltog, så fick man punga ut med 1:-kr (se bild). Det blev ju dyrt eftersom startavgiften därutöver kostade 2:- kr.

I PM:et kan man bl.a. utläsa att det fanns gemensamt bad för dom tävlande efteråt. Självklart var "baddräkt" obligatoriskt (se bild).

En sak som man märker genomgående i alla dokument, är det "högtidliga" språket som används. T.ex. så använder man titlar när man namnger personer. Här bredvid är det ordet "Direktör" som används.

Kartorna som användes på den tiden är ett kapitel för sig. Man fattar inte hur dom kunde hitta kontrollerna över huvud taget! Visserligen var kontrollpunkten större än idag, men ändå. Så här kunde en kontrollangivelse låta:

Kontroll 4: NV 900 m. Uppe på lilla jordhöjden, 5 mm V D i Dammkärr"

 

Trodde Ni att "sträcktider" är något nytt påfund? Glöm det! Det användes redan på 50-talet. På bilden här till höger kan Ni se hur det användes.

Varje kontroll var bemannad på den tiden. När löparen kom till kontrollen, så fick hon/han en stämpel i sitt kontrollkort. Det var fasta stämplar som användes, dock kunde man för varje minut ändra stämpeln så att det framgick vilken tid den tävlande hade passerat. Fiffigt va?

För alla personer som skulle sitta kontrollvakt, så fanns en instruktionslista. På den framgick vad som förväntades av kontrollanten.

Man fick självklart inte röja kontrollen på något sätt. Man fick inte ens göra upp en eld i skogen!!!

På bilden här till höger ser Ni segraren på bana A, Ingemar Eriksson. Han berättar för tävlingsledaren Nils-Gunnar Karlsson, hur han genomfört sitt lopp. Känner Ni igen Nils-Gunnar?

 

När man sitter och bläddrar i dessa dokument så blir man facinerad. Uttrycket, "det var bättre förr" instämmer jag inte i. Men jag är övertygad om att det fanns lika mycket glädje och engagemang på den tiden, som idag.

 

Idag har vi fått teknik som underlättar att arrangera och delta i orienteringstävlingar. Men vi skall vara glada och stolta över våra äldre kamrater som har banat väg för oss som deltar idag. Utan deras fantastiska insatser hade vi säkerligen inte haft det så bra som vi har idag!

 

Tack Nils-Gunnar Karlsson för lånet av dina dokument. 

Blev det rekord idag måntro!

Jag har inte kollat i Karl-Roberts statistikpärm, men jag jag tror att med dagens 176 deltagare på Köping-Kolsva OK:s arrangemang, så är det bland det mesta vi haft på en veterantävling förutom "Först i Mål".

Det blev mycket beröm åt banläggningen och åt terrängen. Det tackar vi för. Det verkar som dom flesta blev nöjda.

 

Riktigt nöjd blev i alla fall Gun Holmkvist( på bilden) trots att hon bara tog en kontroll. Det blev så mycket mer av skogens guld istället.

 

Den endra rejäla missen gjorde nog Lennart Olsson, IK Standard. Ha blev tvungen att bryta eftersom han inte hittade en kontroll. Han berättade att han hade hittat en gammal buss i skogen och utifrån den gick han. Trots det, så hittade han inte kontrollen ifråga! Jag tror han tog fel buss! Det finns så många busslinjer att välja på. Bättre lycka nästa gång Lennart! Men ta rätt buss då.....

 

Resultat finns upplagt.

 

Tuff terräng! Inte för en Veteranorienterare!

Idag tog sig redaktören av denna hemsida sig till Dalarna, närmare bestämt till Norrvik strax nordväst om Ludvika. Där arrangerade Ludvika OK "Trampen", en legendarisk tävling sedan många år.

Det brukar betyda tuff terräng för deltagarna. Och det var det också. Men när man väl var uppe på "platån", så var det väldigt fint.

Skärmen vid en punkthöjd mot slutet (bakom en gran) ställde till för mig och några fler....

När man ser sig omkring på tävlingar så blir man imponerad av den vitalitet som råder bland "veteranorienterarna"

Idag t.ex. så tog sig Bengt Swensson, Säterbygdens OK, sig runt på 64 minuter i denna tuffa terräng i klassen H75. Bra jobbat Bengt!

Om någon inte vet vem Bengt är, så kan Ni studera honom noga nu på bilden till höger.

 

"driver dagg, faller regn"!

Idag blev det ett torsdagsbesök i Fellingsbro. Ja, det var ju först lite närmare än till Strängnäs, och så hade Mats Haastad lovat "kanonterräng. Och det var det!

Men det började inget vidare. Ett evigt smattrande på taket inatt och regnet föll även när jag hämtade morgontidningen. Skulle man åka eller ej?

Redan på väg till tävlingsplatsen upphörde regnet och väl framme var det uppehåll. Uppehåll även vid starten. Och vad händer? Plötsligt mitt på banan så är det precis som någon tänt en lampa! Det var solen som kom fram.

Mats H hade rätt. Det var verkligen fin terräng och fin orientering. Sammanfattningsvis, det var ett riktigt beslut att åka till Fellingsbro idag.

 

Förhoppningsvis så hade Strängnäs-Malmby OL också många deltagare idag!

 

Resultat från Fellingsbro idag finns under länken "Närke".

 

På bilden till höger: Ulf Bolinder, VSOK och Weine Fredriksson, KFUM Örebro, var två av dagens deltagare.

 

 

Nu är höstsäsongen igång på allvar!

Hur ser man att höstsäsongen har startat? Jo, det är "knallgult" i skogen. Alltså, det vimlar av kantareller.

Idag var det Hallstahammars OK som bjöd in till tävling. Och vilket väder dom bjöd på! Underbart höstväder som bara det var värt startavgiften.

Det finns många eldsjälar inom orienteringen. Oftast är dom i den äldre åldersklassen. Och vilka tjejer och killar dom är. Dom gör ett fantatiskt jobb för sina klubbar och orienteringen. En sådan är dagens tävlingsledare, Signar Palm, tillika banläggare i dag. Han och hans kompisar bjöd på allt man kan tänka sig. Bra väder, underbar skog, fina banor. Vad mer kan vi begära? Jo, Signar kan. Det strulade lite idag i sekretariatet, strömmen försvann. Det löste dom på ett bra sätt och alla var nöjda och glada. Så Signar, ingen skada skedd! Bra jobbat till HOK:arna.

Resultat finns på sedvanlig plats.

Idag blev det en extra slinga, men inte i skogen!

Ett smattrande på hustaket hela natten och SMHI lovade regn mot Stockholmshållet och det var ju dit vi skulle idag. Aj då. Men solen kom precis fram när vi åkte men avlöstes av regn i höjd med Eskilstuna och Strängnäs. Men vad händer? Precis när vi anläder till skyttebanan 5 km från Turinge kyrka, så upphör regnet och solen bryter nästan igenom. Härligt!

Södertälje IF stod för dagens arrangemang. Ett underbart fint tävlingsområde, en del rejäla höjder gav ett fint inslag i terrängen. Visst, det märks att det regnat mycket senaste tiden. Det var tungt i en del mossar.

 

 Hur var det nu med den där "extra" slingan! Jo, eftersom tävlingen gick ganska nära Stockholm, så gjorde jag några ärenden på Söder och därefter ett eftermiddagsbesök hos barnbarnen i Tyresö. Det är därför det har dröjt med resultaten på denna hemsida. Nu finns dom upplagda.

Tack "SIF-gänget" för idag!

 

Idag var man på besök i Dalarna!

Eftersom jag hade en semesterdag att ta ut (just det, jag är ju pensionär), så passade jag på att besöka Långshyttan i Dalarna. När jag lämnade Köping lyste solen från en klarblå himmel. Härligt, det blir en fin dag i skogen i Dalarna. När jag passerade Norberg började molnen torna upp sig på himlen och efter Hedemora föll regnet ordentligt.

Väl framme på tävlingsplatsen så föll ett lätt duggregn.

Idag var det Långshyttans OL som var värd för arrangemanget. Vilken otur med regnet, när nu terrängen var fantastiskt fin och öppen. Jag tror dom flesta var nöjda ändå. Själv läste jag 1:7 500 på inbjudan, men det var 1:10 000 på kartan. Inte undra på att det tog så lång tid för mig idag! Tack Dalarna för idag. Ni är välkomna till Hallstas tävling den 16:e aug som ligger ganska nära Er och som kommer att bjuda på fin terräng vid Acktjärnarna strax nordväst om Ramnäs.

 

Läs mer...

PRO-mästerskap fick avsluta Hallandsresan!

I samband med O-Ringen i Halland så tänkte sig arrangörerna av PRO:s-Riksmästerskap, dra nytta av O-Ringen genom att man hoppades på ett stort deltagarantal eftersom tävlingen gick i anslutning till Halmstad. Tyvärr blev det inte så. Nu blev deltagarantalet bara ca 70 st vilket var en besvikelse för arrangören.

Tävlingen genomfördes 1 mil utanför Halmstad på en vacker plats i anslutning till en sjö som blev en perfekt Arena. Och Ni som inte var med! Ni gick miste om en fantastiskt fin terräng och orientering. Visst, lite krävande med en del höjdpartier, men en härlig parkterräng i skogen. Kontrollerna ganska lätta, och det var bara att "stå på".

 

Eftersom deltagarantalet var litet och dom bästa killarna inte var med, så lyckades jag (Alf Lindberg) ta hem segern i H65. Visserligen ett prickfritt lopp av mig som räckt ganska långt, men frågan är om det räckt till en seger annars?

Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK, tog hem silvret i klassen H70. Jag trodde nog att Kjell skulle vinna här! Nu blev han 2:a både på O-Ringen och PRO:s mästerskap.

På bilden till höger: Fr. vänster Alf Lindberg och Kjell Mjöberg.

 

Officiellt resultat från tävlingen kan fås genom att klicka på bilden här till höger.

Ännu tuffare och varmt på sista etappen!

Det blev ännu tuffare och varmare när sista etappen av  O-Ringen avgjordes på samma plats som gårdagen. Fantastiskt fin terräng med bok och granskog. Helt rent på marken. Som att springa i en park bitvis. Men rejäla höjder vilket gjorde att fysisk kapacitet kombinerat med smarta vägval blev avgörande.

 

Utgångsläget inför dagens jaktstart var så så här:

Störst chans att ta hem en totalseger hade Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK, som i klassen H70K gick ut som 2:a, endast 51 sekunder efter ledaren. Tyvärr lyckades inte Kjell komma ifatt, utan tappade några minuter på segraren. Kjell kom ändå på en hedrande 2:a plats i klassen.

 

Alf Lundqvist, OK Tor, som hade gjort en jämn och bra vecka, gick ut som 3:a, drygt 5 min efter ledaren. Alf avancerade 1 placering och blev 2:a. Det blev för tufft att plocka in 5 minuter på ledaren

 

I H65 gick Rolf Skoglund, Hellas IF, ut som 9:a. Gjorde ett bra lopp och tog in 4 placeringar och slutade som 5:a.

I D65 gick Inga Johansson, Nyköpings OK, ut som 3:a med chans att avancera. Och det gjorde hon. Inga blev 2:a i klassen.

Bra i den klassen gick också Louise-Marie Nilsson, OK Klemmingen, som blev 8:a och Eva Kjellman, Vandrarringen, som blev 11:a

 

I H70, gick Ragnar Eriksson, OK Hedströmmen, som 9:a. Han sprang bra idag och blev 6:a.

 

I H85,  gick Tage Eriksson, Hallstahammars OK, ut som 4:a. Det blev också hans slutplacering.

I D70K kom Gurli Back, Fagersta OK, på 2:a plats.

 

Så är årets O-Ringen över. Det har varit ömsom vin, ömsom vatten när det gäller "veteranernas" insatser. Klart undantag har varit ovan nämnda personer som har gjort ett bra O-Ringen. Vi andra får nöja oss med att haft en fantastiskt fin "sommarvecka" med sol och klarblå himmel varje dag och nära till bad.

Nästa år går O-Ringen i Boden. Ryktet säger att arrangören redan nu har fått in ett rekordstort antal anmälningar! Ses vi där? Om inte, så ses vi igen på våra trevliga "veterantävlingar" i höst.

Tack alla Ni som har varit in här och tagit del av vad vi har haft för oss på O-Ringen 2012.

 

Tufft och varmt på näst sista etappen!

Det blev tufft och varmt när näst sista etappen av O-Ringen avgjordes strax norr om Halmstad. Arenan var placerad vid Kvibille, en känd ostsort vill jag minnas. Hoppas inte osten är lika seg som jag var i benen idag!

 

Utgångsläget inför morgondagens jaktstart ser ut så här:

Störst chans att ta hem en totalseger har Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK, som i klassen H70K går ut som 2:a, endast 51 sekunder efter ledaren.

 

Alf Lundqvist, OK Tor, som gjort en jämn och bra vecka, går ut som 3:a, drygt 5 min efter ledaren. Här kan mycket hända, så Alf har goda chanser att avancera.

 

I H65 går Rolf Skoglund, Hellas IF, ut som 9:a.

I D65 går Inga Johansson, Nyköpings OK, ut som 3:a med chans att avancera.

i H70, Ragnar Eriksson, OK Hedströmmen, går ut som 9:a.

I H75, Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OL, går ut som 9:a.

i H85, Tage Eriksson, Hallstahammars OK, går ut som 4:a.

 

Vilodagen blev en upplevelse för alla!

Visst är det skönt med en vilodag på O-Ringen. Speciellt som dagen blev en fantastisk sommardag med temperaturer på uppåt 30 grader. Tylösand blev välbesökt den här dagen. Själv blev det en skön dag med sill och potatis vid husvagnen. Underbart!

Vid avslutade onsdagskvällen med att Kalle Klemetz tog ett kvällsdopp vid havet utanför Vilshärads camping.

 

En underbar solnedgång fick avsluta vilodagen. Imorgon blir dett tuffa tag igen!

Etappseger för Södermanland även 3:e dagen!

Alf Lundqvist, OK Tor, har blivit en stark aspirant till att ta hem totalsegern i H80. Idag gick han prickfritt och slog sina konkurrenter om även knappt. Dagens etappseger tog han med en marginal på 4 sekunder! Vi säger grattis Alf!

Det blev även klasseger för Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK i klassen H70K. Grattis!

 

Andra framgångsrika deltagare från vårt "veterangäng" blev:

3:a i D65, Inga Johansson, Nyköpings OK

4:a i D75, Gudrun Smeds, SK Trim/Virsbo

6:a i H75, Karl-Axel Stjärnström, OK Hedströmmen

7:a i H75, Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OL

4:a i H85, Tage Eriksson, Hallstahammars OK

 

Idag på etapp 3 var det nära till tävlingen för dom flesta. Och en tävling som verkligen var annorlunda. Målet beläget precis vid havet vilket gjorde att många tog sig ett dopp i havet efteråt. Terrängen, ja, vad skall man säga? Om man liknar den vid Gotland så tror jag att man kommer ganska nära. Knotiga tallar, kupering, gropar och mycket detaljer i början av banorna, men lättsprunget.

Avslutningen, dom sista två kontrollerna blev en riktig folkfest. Massor av turister/badfolk avbröt sitt solande och badande för att på åskådarplats (på toppen av sandynerna) följa alla orienterare som virrade omkring bland sanddynerna och letade gropar och punkthöjder. Det missades rejält här.

På bilden syns tävlande som via sandynerna på stranden, tar sig sista biten upp till målet.

 

Dom två sista etapperna på torsdag och fredag, lär bjuda på rjäl kupering.

Etappseger för Södermanland andra dagen!

Igår var det Västmanland, idag var det Södermanland som slog till med en etappseger. Det var Inga Johansson, Nyköpings OK, som i klassen D65 drog det längsta strået. Vi säger grattis!

 

Andra framgångsrika deltagare från vårt "veterangäng" blev:

7:a i D65, Sonja Jeder, Åkers IF 

10:a i H65, Rolf Skoglund, Hellas IF

3:a i H70, Rangnar Eriksson, OK Hedströmmen

6:a i H75, Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OL

4:a i D80, Märta Svensson, Vandraringen

3:a i H80, Alf Lundqvist, OK Tor.

 

Man kan konstatera att Rolf Skoglund går jämt och bra. Detsamma för Inga Johansson och Alf Lundqvist. Vi andra åker "jojo" i resultatlistorna.

 

Terrängen idag var väldigt fin, dock lite krävande. Jag tror att dom flesta tyckte det var kul idag! Igår var det jättelånga bilköer till etappen. Idag startade jag bland dom första och slapp dom. Det verkar som trafiken flöt på lite bättre idag!

 

Imorgon på etapp 3 har vi ca 500 m att gå till Arenan från campingen där vi bor (Vilshärads Camping). På väg till start är bara 100 m från husvagen. Det blir planbildsorientering imorgon. Fattigt med detaljer, så det gäller vara noga och hålla kartkontakt om man vill få en bra tid. Återstår att se....

 

Etappseger för Västmanland första dagen!

Redan på första etappen på O-Ringen slog en västmanlänning till med en seger. Det var Tage Eriksson, Hallstahammars OK som kan stoltsera med en etappseger i klassen H85. Vi säger grattis!

 

Andra framgångsrika deltagare från vårt "veterangäng" blev:

4:a i D65, Inga Johansson, Nyköpings OK

6:a i D65, Eva Kjellman, Vandrarringen

8:a i H65, Rolf Skoglund, Hellas IF

4:a i D70K, Gurli Back, Fagersta OK

7:a i D75, Gudrun Smeds, Virsbo

10:a i H75, Karl-Axel Stjärnström, OK Hedströmmen

5:a i H80, Alf Lundqvist, OK Tor.

 

Terrängen var var lättlöpt, rent på marken, men bitvis stark kupering. Kontrollpunkterna relativt lätta, men det gick att spara tid genom att noggrant studera vägvalen för att undvika den starka kuperingen.

Imorgon måndag, är det samma tävlingsarena men enligt banläggarna, mer "klurigt".

 

Enda missen för O-Ringenarrangörerna var nog trafiken. Själv var jag ute i god tid som tur var. Ca 1 timme EXTRA tog resan till Arenan. Det fanns deltagare som fick nya starttider p.g.a. detta.

Imorgon startar jag själv nästan först, så då bör det vara lungt!

Nu är vi på plats på O-Ringen i Halland!

Nu är vi på plats på Vilshärads camping strax norr om Halmstad. Det är Fam. Lindberg, Köping och Fam. Klemets från Hallstahammar.

Solen värmer underbart här nu på lördag förmiddag. Efter en god frukost så tog vi en promenad ner till standen och såg då målet för etapp 3. Gångavstånd alltså till etappen. Vi gick en promenadstig hem till husvagen som ligger precis i anslutning till tävlingsområdet. Det verkar blir verkligen "tät skog" (se bilden) mot slutet av banorna. Färgen grönt på kartan kommer verkligen att gälla även i verkligheten.

Nu är det dags att åka iväg till C-orten för att hämta ut P-dekal och nummerlapp.

 

Få se hur jag själv kommer att känna mig imorgon! Fick avbryta Hallands 3-dagars eftersom jag hade feber och kände mig "risig". Men det kanske blir "risigt" på O-Ringen, så då passar det mig bra!.

Vi höres!

 

Tack alla Ni för fantastiska dagar på Gotland!

Rapport nr 9

Varför går tiden så fort när man har trevligt? Men så har det varit denna vecka. Efter att haft sovmorgon på campingen i Ljugarn och en sista fika med fam. Klemets, så drog vi till Visby för lite lunch och shopping. Det fanns gott om orienteringskamrater innanför ringmuren som också ville uppleva den specialla atmosfär som råder där.

Innan det var dags att åka till färjan, så träffade vi banläggaren Carl-Johan Larsson för att hämta upp lite material från tävlingen. Han och hans hustru Barbro tyckte som oss, att det var tråkigt att ta avsked och dom skickade med en hälsning till Er alla att Ni är välkomna tillbaka.

Bilden till höger tog jag på färjan på väg mot Nynäshamn. Underbart väder på överresan och det känndes lite vemodigt att lämna Gotland.

Tack SOK Svaide som hjälpte oss med detta arrangemang.

 

Bilder från resan finns nu upplagda under fliken "resor". Titta och njut....

Vi skickar hälsningar till Gotland!

Karlarna i Västmanland tog hem segern!

Först var det Skogsflickorna i Västmanland som vann i onsdags när kampen mot Uppland och Gästrikland skulle avgöras. Idag var det Skogskarlarna i Västmanland som kammade hem segern. Till Dalkarlarnas försvar skall sägas att Västmanland hade mycket fler deltagare än Dalarna. Av den anledningen blev kampen kanske lite ojämn. Efter detta så tror jag att karlarna i Dalarna är sugna på revanch nästa år!.

Tävlingen gick vid Skräddartorpet, SK Trims klubbstuga utanför Virsbo. En fantastisk fin terräng med bra banor gör att vi alla vill komma tillbaka hit igen. Tack Åke Liljebrand som tillsammans med alla sina kompisar i Virsbo gjorde detta möjligt. Och tack Dalarna, Ni gjorde vad Ni kunde!

Resultat finns på länken "resultat".

Västmanlandsflickorna tog hem segern idag!

Nationaldagen den 6 juni firade Västmanlands Skogsflickor genom att att ta hem segern i triangelmatchen mot Uppland och Gästrikland.

Köping-Kolsva OK:s flickor stod som värdar när tävlingen avgjordes i Köping på Johannisdalsskogen.

Imponerande var att flickorna i alla klasser endast hade en enda felstämpling! Det är skillnad det mot när Skogskarlarna har tävling!

Ett bra väder med växlande sol och molnighet och en fin skog med Mats Kåberg som banläggare, bidrog till till stor förnöjssamhet bland deltagarna.

Resultat finns upplagt under fliken "resultat". Vill Ni se bilder från dagens tävling, gå inder fliken "bilder" och titta.

Tills sist så delar vi ut en extra eloge till Lena Jansson, Arboga OK, som i början av sin bana stanande i skogen och hjälpte en man som brutit armen. Lena kom tillbaka till starten och fick en ny starttid. Ett gott föredöme hur en orienterare skall uppträda.

Rapport nr 8

Så var det dags för andra etappen på Gotlandstävlingarna Vilka skulle stå som slutsegrare när dagen var över?.  Dagen kunde inte börja bättre. En nästan klarblå himmel lyste över Lojsta och alla deltagarna. Och återigen bra beröm åt banläggaren Carl-Johan Larsson som även fungerade som startchef.

Lite klurigt var det, men väldigt snabblöpt. Det ser man bl.a. på tiderna i dom olika klasserna. Hur gick det nu?

Segrare på dom fyra banorna blev (se bilden) från vänster:

Damer: Ingrid Lundin på bana D, Barbro Möllberg på bana C, Inga Johansson på bana B och Pernilla Klemets på bana A.

Herrar: Bo Karlsson på bana B, Leif Nilsson på bana D, Karl-Robert Moqvist på bana C och Kuno Österlund på bana A.

 

Liz Porteus skänkte två egenhändigt gjorda tavlor på en utlottning bland alla deltagare. I damklassen vann Berit Gustavsson och i herrklassen Nils Johansson.

 

Vi säger grattis till alla pristagarna! Jag riktar även ett stort tack till Er alla som har varit med på denna resa. Ni är underbara kamrater och Ni utstrålar så mycket engergi och glädje att jag gärna ställer upp fler gånger som "reseledare".

Tills sist, ett stort tack från Carl-Johan, min fru Christina och mig (Alf) för gåvan Ni alla skänkte oss. Ni är fantastiska!

Nästa resa går förmodligen till Sälen, ses vi då? Jag hoppas det.....

Resultat finns nu upplagt från dagens tävling.

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 7

Imorgon är det samling igen vid Lojsta slott. Samma TC och mål som idag. Vi hoppas att vädret är lika fint som idag och att Ni blir lika nöjda med banorna som idag!

Kiosken kommer att hålla öppet från kl 11.00 imorgon.

Min tanke är att så snart alla kommit imål, så skall vi förätta en prisutdelning. Så stanna kvar och hylla våra segrare.

På bilden till höger syns Stig Gustavsson Södertälje, som tycks undra vart han skall ta vägen! Bara lugn Stig, kom till Lojsta så ordnar det sig.....

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 6

Tillbaka igen på campingen i Ljugarn. Dags för att ta fram grillen och och avnjuta en härlig oxfilè med bakad potatis och lite champange. Visst skulle det firas på campingen ikväll. Kalle Klemets tog hem segern på B-banan och han ville gärna dela med sig hur han klarade av det. Han påstod sig ha en mirakelmedecin i husvagen och den har vi provat. Det smakade bra, och vi får hoppas att det ger önskad effekt imorgon!

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 6

Så var första etappen Gotlands 2-dagars över. Vi fick en bra start. Vackert och varmt väder var det. Och framför allt, deltagarna var stundtals lyriska över terrängen och banläggningen. Riktigt kul.

Vi skickar ett stort grattis till etapp 1 klassegrare, nämligen på bana A Rolf Skoglund, bana B Karl-Gustav Klemets, bana C Rune Sandberg och bana D Leif Nilsson. Vi kommer att dela ut ett pris till bästa herre och ett pris till bästa dam i varje klass sammanlagt.

Sen var det där med "provlöpningen" jag gjorde igår. Det var ju inte så lyckat! Jag gjorde en rejäl bom redan på första kontrollen och så var den dan förstörd. Tog påföljande kontrollerna bra, men blev trött mot slutet och gick aldrig fram till näst sista, sänkan, ut avbröt tävlingen där. Skall sanningen fram så blev det aldrig någon "provlöping". Det påståendet var mest riktat mot herr Möllberg och Kjellin för att hetsa dom lite. Det gick ju bra för Uffe Kjellin trots att det inte fanns någon elkraftledning i närheten! Där ser man...

Jag hade strul med sträcktidsläsaren idag, skall försöka fixa till det tills imorgon.

Trots att jag bröt tävlingen idag, så är jag nöjd med dagen. Det verkar som dom flesta är nöjda, och då är jag nöjd!

Sedan måste jag rikta ett stor tack till Liz Porteus för den fina "nallen" du gav mig innan start. Och till Barbro Möllberg som bakat en undebar kaka som vi kommer att avnjuta under eftermiddagen. Tack!

Nu ser jag fram mot mogondagen och en revanch mot mina härliga kompisar. Bilder från tävlingen lägger jag ut vid hemskomsten eftersom uppkopplingen är dålig här.

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 5

Efter en god lunch och lite sömn på maten, var det dags att bege sig till Lojsta slott och provspringa bana A. En snabb titt på kartan och den känns utmanande och spännande. Och det var den också. Fast jag blir lite orolig för minna kamrater som skall springa samma bana. Kommer dom verkligen klara den? Den var svår, speciellt kontroll 5 och 6! Mest orolig blir jag för Ulf Kjellin om han kommer att klara den! Han har förvisso en stor kraftledning längre söderut han kan följa, men ändå. Å andra sidan så ledningen förmodligen "jordad", så det kommer nog gå bra...

Välkomna alla Ni som är på väg till Lojsta just nu. Jag tror och hoppas att Ni kommer att få två härliga dagar i Lojsta.

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 4

Godmorgon från Ljugarns camping! Efter lugn och skön natt, trots fotbollsförlusten igår, så är det dags att äta frukost. Eftersom det är varmt och solen lyser, så får det bli utomhus. Härligt!

Grannhunden (Manne) är redan ute och jagar kaniner. 

På programmet idag står en tur upp till Visby och äta saffranspannkaka. På tillbakavägen ett besök i fiskaffären i Sysne. Fisk och räkor. Sen blir det att slappa på campingen. 

Lite info inför tävlingarna på onsdag och torsdag. Kvinnan som äger och driver kiosken vid Lojsta slott( TC) kommer att ha öppet båda dagarna för kännedom.

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 3

Nu börjar solen gå ner över Ljugarn. Eftersom hela eftermiddagen och kvällen har varit underbar varm och skön, så beslöt vi att tillsammans med fam. Klemets, ta en kvällspromenad längs havet till raukarna vid Folhammar. Bilden är på min hustru Christina vid en av raukarna.

Nu är det dags att börja ladda upp framför TV:n och Sverigematchen. Gotlandsäventyret har börjat bra.

Lite info inför tävlingarna på onsdag och torsdag. Kvinnan som äger och driver kiosken vid Lojsta slott( TC) kommer att ha öppet båda dagarna för kännedom.

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 2

Efter att vi anlänt till Visby så träffade vi banläggaren för att överlämna "överliggare" och SI-enheter till tävlingarna.

Därefter en underbar lunch på Toftagården. Sedan var det bara att siktade in sig på Ljugarns Camping dit vi nu har anlänt.

Husvagen är på plats och nu sitter vi i eftermiddagssolen och dricker kaffe. Och kan Ni tänka Er! Jag sitter i bara shorts! Vem kunde tro det efter att jag har frusit hela våren.

Vi hörs snart igen!

Hälsningar från Gotland!

Rapport nr 1

Nu är vi äntligen på väg. Just nu sitter vi bekvämt bakåtlutade på färjan från Nynäshamn till Visby.

Vi startade från ett regnigt Köping strax före kl 06.00 imorse. När vi närmade oss Nynäshamn så lyste solen från en klarblå himmel. Färjan avgick 09.00 och beräknas vare framme i Visby 12.20. Där skall jag träffa en kille och lämna av lite teknisk utrustning. Sen tänker vi besöka Toftagården och avnjuta en lunch innan vi åker vidare till campingen i Ljugarn.

Vi hörs snart igen!

Välkommen till Gotland!

Paret Möllberg tog en dubbel på Gotland!

Så är sommarens Gotlandstävlingar över, d.v.s. Gotlands 2 och 3 dagars.

I år hade fam. Möllberg från Arboga stora framgångar. Barbro blev 1:a, 2:a och 1:a. Det resulterade i en sammanlagd seger i klassen D65 endast 15 sekunder från 2:an i klassen.

Maken Per-Ivar blev 1:a 1:a och 3:a. Med det tog Per-Ivar hem totalsegern i klassen H65.

 

Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK, tog även han hem en totalseger i klassen H70. Här kan man prata om marginaler. Kjell vann totalsegern med en marginal på endast 3 sekunder före 2:an!

 

Ebba-Lisa Flygar, Tullinge SK blev totalsegrare i klassen D75.

 

Alf Lundkvist, OK Tor var suverän i sin klass och vann alla etapperna och blev totalsegrare i H80.

 

På bilden till höger: Kjell Mjöberg, Hallstahammars OK, Barbro Möllberg, Arboga OK och Per-Ivar Möllberg.

Nyköpings OK var lyckosamma på Eskilstuna Weekend!

När Eskilstuna Weekend avslutades idag under kraftigt regn, så kan man konstatera att Nyköpings OK varit lyckosamma.

I klassen D65 vann Inga Johansson, Nyköping, alla tre etapperna vilket innebar att sammanlagd totalseger i klassen.

Och som om det inte var nog, så gick Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK, och vann tre etappsegrar i klassen H65. Givetvis även sammanlagt. Grattis säger vi!

 

Förutom dessa framgångar så fanns det gott om etappsegrar i andra klasser av veteraner som brukar vara med på våra arrangemang.

 

På Gotland tävlar några av våra kompisar i "Gotlands 2-dagars". Igår vann Per-Ivar Möllberg, Arboga OK i klassen H65. Idag tog hustrun Barbro en klasseger i D65.

 

På bilden till höger: Inga Johansson och Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK

Läs en reseskildring från Gotland!

Det blev inte bara orientering på Gotland!

Besöker man Gotland, speciellt för första gången, så skall man självklart se sig om på ön. Det finns massor av kulturhistoria, intressanta platser och framför allt, blommor och växter som är sällsynta på fastlandet.

Jan Burell och hans kompisar gjorde en snabbtur på ön och hann se några delar av Gotlands spännande historia innan färjan gick hem.

Läs hans reseskildring under fliken "resor":

Reserapport från Rhodos!

Ulf Pihlblad från Örebro har varit på Rhodos och gjort en del studier över den grekiska övärlden. Han rapport kan Ni läsa på under länken "resor".

Det var Märta Svenssons dag idag!

Västerås SOK bjöd in till orientering på klassisk VM-terräng idag. På denna karta avgjordes dels VM i inviduell medeldistans och även VM-stafetten gick här.

Idag var det 139 deltagare. Det håller sig kring den siffran varje torsdag.

Idag var det också en speciell dag för Märta Svensson, Västerås SOK. Hon har nyligen fyllt 80 år och det uppmärksammades med tal och vers av Bengt Larsson.

Bohusländska i Västerås blev ingen irrande snärta.

Som snabbköpskassörska och fackpamp hör hon till det alerta.

Fyra barn, nystar garn, OL-skogen trogen;

reser gärna och svänger om på logen.

Hurra för bästa Svensson och frejdigt FRAM FÖR LILLA MÄRTA!

 

Resultat finns nu upplagt.

Kan det bli bättre än så här?

Rubriken ovan talar sitt tydliga språk om dagens tävling. Ca 12-14 grader varmt, klarblå himmel, inga mygg och flugor, perfekt löpväder alltså. En trevlig bana med verkligen fin terräng. Ja, kan det bli bättre?

Resultat från dagens tävling finns nu upplagd.

Grattis till Lars Olander, Södertälje IF som vann C-banan. Det säger vi också till Leif Jansson som vann B-banan. Men ett EXTRA STORT grattis till Leif som precis idag fyller år.

 

Min karta för idag, Alf Lindberg, finns att beskåda under länken "kartor" 

Bilden till höger: Leif Jansson och Lars Olander.

"Först i Mål" Nu finns resultat i sträcktider!

Grattis Nils Johansson OK TJärnen!

Av 193 deltagare som inte kunde få bättre förutsättningar, sol och varmt väder, så var du den snabbaste av alla. Vi alla andra erkänner, du var bäst idag!

Men vi andra fick också en fin dag i skogen. Det räckte inte riktigt till för oss andra, men jag tror att alla var nöjda med tävlingen och arrangemanget!

Själv kan jag stoltsera med att ha slagit Tage Johansson, Västerås SOK, men en hel sekund. Å andra sidan så fyller Tage 91 år om 10 dagar. En fantastik prestation av Tage och ett stort grattis.

Resultatet som ligger ute är totaltiderna och placering i tävlingen. Jerry Holm har fixat till en Excel-fil med totaltiderna per bana också. Se resultat!

Nu finns även resultat/sträcktider per bana upplagt.

 Rolf Blad har lite bilder som han delat med sig under fliken "Bilder":

 

Full fart i Dalarna idag!

Nu har Dalarna på allvar vaknat til liv efter en lång vinter. När Säterbygdens OK idag arrangerade som hade man hela 157 deltagare. Veterantävlingarna bara växer och växer...

Precis som i Mölnbo idag, så hade man i Säter vårväder.

Resultaten finns nu upplagt på Dalarnas länk.

 

På bilden till höger: Gunnar Löfkvist och Kalle Johansson.

Kompiskaveln blir bara större och större!

Idag var det åter dags för OK Klemmingen att arrangera "Kompiskaveln". Inte bara arrangören tror jag är nöjd med dagen, utan alla många deltagare som fick en perfekt dag i skogen. Ca 10 grader varmt, lite sol som tittade fram och fin skog/terräng och banor.

Jag har inte siffrorna exakt med antalet deltagare, men jag tror det var deltagarrekord idag! Kul att så många tycker att denna idè och arrangemang är intressant.

Inför torsdagens tävling i Kungsör vill jag bara varna deltagare utanför Södertälje. Håll era väskor långt ifrån "Södertäljeborna". Risken är annars stor att Ni blir av med handukar, saknar utrustning eller får med Er andra saker hem!.

Nu har resultaten från tävlingen kommit. Sven-Arne meddelar för kännedom, att enheterna idag inte var synkade med radiotid eftersom dom fått hem dom sent igår kväll från OK Hällen. Det tror jag vi kan stå ut med. Ett stor tack till Sven-Arne och hans kompisar!

På bilden till höger så är Inga från Nyköping med sin "kompis" beredda till start.

Det blev en "kalldusch" idag i Kjula!

Jag tror att dom flesta var väldigt nöjda med både väder och terräng idag! Den här årstiden gillar jag i alla fall. Fin terräng på Kjulaåsen idag och bra banor. Men det gick att bomma. Fråga mig! Femte kontrollen, en sten i mossen, jag tog god tid på mig. Det var det jag menade med "kallduschen"!

Enda trösten att jag inte sprang kraftledningen till första, och inte väg till femte. Jag får nog lägga ut min karta senare. Nu har jag lagt upp min karta, kolla 5:an!

Resultat finns upplagt nu.

Bilden till höger: Ulf Lindgren och Eva Kjellman.

Det blir bara fler och fler på tisdagarna!

Tisdagstävlingarna som tidigare låg på ca 40-50 deltagare har nu växt rejält i år. Idag var det 115 deltagare vilket innebär att tisdagarna nu är nästan lika populära som torsdagarna!

Idag var det EOL som stod för värdskapet och vi ficka springa på ett nytt område för dagen. Jag vill minnas att jag för väldigt många år har varit där, men glömt bort hur fint det var i skogen.

Att det var snö tidigt på morgonen men som snabbt upphörde, gjorde att det blev perfekt för oss alla.

Resultat finns nu upplagt.

 

På bilden till höger: Jerry Holm  och Kerstin Liss, EOL.

Vilken arrangörsmiss!

Vilken miss jag gjorde när jag placerade ut kontrollerna till veterantävlingen i Köping igår. Sista kontrollen, sidan av höjden, var ju hur lätt som helst att hitta. Det var bara att titta in i fönstret på gula villan som låg alldeles bredvid, så såg man kontrollen!

Ser Ni röda ringen på bilden där skärmen avspeglar sig i fönstret! Så kan det gå...

TV-reportage från gårdagens tävling!

I samband med Köping-Kolsva OK:s arrangemang igår så gjordes en liten artikel i den lokala tidningen (Bärgslagsbladet) inför tävlingen. Bl.a. omnämdes våra veteranmästare Tage Johansson och Lennart Öberg från Västerås.

Även den lokala TV-stationen följde upp tävlingen med ett reportage som visades senare på kvällen.

Titta gärna på reportaget som jag tyckte var väldigt bra! Sändningen inleds med lite boxning, därefter kommer reportaget om orienteringen. Klicka på bilden här till höger som kommer du direkt till Västmanlands Televisions hemsida. Klicka på torsdagens program.

Hallå Strängnäs! Ni glömde något på väg hem!

Birgitta Eriksson från Strängnäs-Malmby OL hade det inte lätt idag. Inte nog att man skall leta efter en massa kontroller i skogen. När hon hade fikat klart och skulle åka hem, så hade "kompisarna" redan åkt!!!

Där stod hon övergiven, men ändå glad. Det var en vänlig själ som förbarmade sig över henne och lät henne komma med i hans bil.

Strax efter att hon åkt, ringer "kompisarna"  till mig och frågar om vi sett någon från Strängnäs som verkade övergiven? Jodå, det hade vi. Allt hade ordnat sig och dom kunde fortsätta färden mot Strängnäs. Birgitta; " nästa gång du åker på tävling, kolla vem som kör"!

Arne Gustavsson från Hagaby tapapde bort sina skor! Här kan jag meddela att dom finns hos Lennart Lundh i Ärla. Å andra sidan, så har Lennart Lundh tappat bort sin overall! Den finns hos Alf Lindberg kan jag meddela.

Vilken dag det blev! Visst har vi roligt på våra möten?

Arne Gustavsson Hagaby, som saknar sina skor med inlägg, kan nås på

019-233100 eller 0702-670085

 

 

Sörmlands OL-veteraner hade årsmöte idag!

I samband med IK Standards tävling idag, så hade Sörmlands OL-veteraner förlagt sitt årsmöte efter tävlingen. Det var så mycket folk på mötet att många fick stå utanför lokalen och lyssna. Väldigt engagemang alltså.

På bilden till höger kan Ni se delar av den styrelse som blev vald för 2012. Det finns en större bild under fliken "medlemsregister". Protokoll från dagens möte kommer att läggas upp där inom kort.

För att kunna komma in på den sidan behövs att man är medlem och har inloggningsuppgifter.

Dramatisk ökning av antalet deltagare idag!

IK Standard med anmälningsansvarige Gunilla Bratt, fick en svettig morgon idag. Inte så konstigt, hela 114 deltagare på en "tisdagstävling"! Måste vara rekord?

Inte blev det bättre av att man misat att lägga in personregistret i datorn vilket fick till följd att Gunilla var tvungen att skriva in alla deltagare för hand. Det gick bra det med, fast det blev en lång kö......

Vi hade otroligt tur med vädret, varmt och skönt. Jag kan bara prata för A-banan, men det gick ett fint område, visserligen lite bökigare mot slutet. Men då gällde det att vara noga med orienteringen för att inte missa.

Result finns upplagt.

Vilken fantastisk dag i Hallstahammar idag!

Vilken underbar dag vi alla fick i Hallstahammar idag. Sol och varmt. Perfekt väder att springa i. Hela 142 deltagare känner sig förmodligen ganska nöjda med dagen! Nåja, inte alla. Några felstämplingar blev det också. Kalle Klemets "vinterbanor" var nog inte så fel i alla fall. Visserligen lite enklare än normalt, men skönt att spinga "av sig" lite också.

En eloge till Nils-Gunnar Svensson som hjälpte Kenneth Lövqvist att få hjälp efter att ha skadat sig i benet under tävlingen. Efter att Nils-Gunnar hjälpt Kenneth, så gick han tillbaka och startade om. Bra gjort!

Grattis till Ulf Kjellin OK Hedströmmen (på bilden) som vann A-banan idag.

Resultat är nu upplagt. Även kartor från idag finns upplagda.

 

Sist var det minus 20 grader kallt i Katrineholm!

Sist jag besökte Katrineholm och Siggetorpsstugan, var minus 20 grader kallt. Jag tror vi var tio tappra deltagare den gången!

Idag var det hela 84 deltagare. Vädret var visserligen mulet, men + 5-6 grader varmt, kändes bra i skogen.

Jag hade i alla fall en fin strängad bana idag. Tack pojkar och flickor i Katrineholm!

Sprang du B-banan idag?

Sprang du B-banan idag? Vad bra! Banläggaren Åke Mjöberg har nämligen haft vänligheten att rita in hur han som banläggare har tänkt att du som deltagare skall lösa kontrolltagningen idag.

Klicka på kartan (här till höger) och studera och lär dig av en "mästare".

Har du själv möjlighet att rita i på kartan hur du sprang idag och skicka den till mig, så gör gärna det. Det är många som är intresserade av hur andra sprang sin bana.

Vill du se hur jag (Alf Lindberg) sprang, titta under rubriken "kartor"

Så var tävlingspremiären avklarad!

Så var den officiella tävlingspremiären avklarad. Västerås SOK med banläggaren Åke Mjöberg stod för dagens arrangemang. Perfekt väder, och trots att vi har sprungit mycket på Rocklundaskogen, så hade Åke lyckats knåpa ihop bra utslagsgivande banor. Det går att bomma här, trots att vi har sprungit mycket här.

Det kom 142 deltagare idag. Inte illa! Det är klart att många känner sig lite ringrostiga efter vinterns uppehåll och behöver några tävlingar för att få in den rätta känslan. Men jag tror att den övervägande delen av deltagare ändå var nöjd med dagen. Kul att träffas igen!

Resultat och sträcktider finns under länken "resultat"

Titta även under länken "bilder".

Vad händer i Nyköping under vintern?

Tisdagar och torsdagar är fasta dagar för träning och social samvaro för Nyköpings veteranorienterare. I god tid före 09.00 börjar de första veteranerna komma till NOK:s klubbstuga i Ekensbergsområdet precis i Nyköpings norra utkanter. Deltagarantalet brukar vara mellan 10 – 20 personer, både damer och herrar. De flesta löptränar eller åker skidor. Några väljer att istället promenera, med eller utan stavar. Efter träningen väntar bastubad och gemensamt fika i klubbstugan. Några av veteranerna har också tagit på sig att ansvara för skidspåren i området. För detta disponerar klubben en fyrhjuling med tillhörande spårmaskin.

Ibland ordnar vi någon speciell aktivitet. Torsdag 9 februari hade vi en bildvisningsträff. Då visades orienteringsbilder från tävlingar och träningar några år tillbaka i tiden. Bland annat visades foton från 1958 då 40-årsjubilerande Nyköpings sportklubb (föregångare till NOK) arrangerade Junior-SM i orientering i markerna söder om Flen med Hedenlunda gård som TC. Drygt 50 personer deltog i bildvisningsträffen. Särskilt roligt var att Jan-Olof Gust från Katrineholm var en av deltagarna. Han blev nämligen svensk juniormästare vid den tävlingen och kunde nu 54 år senare bildmässigt återuppleva denna händelse. "Jag minns det som igår", kommenterade Jan-Olof bilderna.

För Nyköpingsveteranerna

Curt Thorén och Hans-Ove Eriksson

Fotograf Rolf Bladh

OBS! Klicka på bilderna för att göra dom större.

Vad gör VSOK-veteranerna på tisdagarna?

På tisdagarna samlas ett 50-tal VSOK-veteraner i Orientalen. Vid nio-tiden kommer de mest aktiva

och sticker ut på en löprunda, inte gemensamt utan som det behagar. Några nöjer sig med en

promenad och några kommer bara för att fika och gemenskap. Fikat serveras kl.10:30 och då ska

träning och dusch vara avklarat. Varje vecka håller någon med kaffebröd och sköter

kaffekokningen. Det har gjorts en bull-lista så man vet när man står på tur att bjuda. Till

tisdagsträffarna kommer aktiva löpare, orienterare som slutat springa och några fruar som inte ens

har sprungit orientering. Björn Petersson ser till att allt fungerar med kaffekokning och fikabröd.

Björn har statistik på närvaron, han prickar nämligen av alla som är på plats!

Björn Petersson berättar hur det hela började för snart 20 år sedan. Den 22 september 1992 satt ett

gäng i bastun i Orientalen och Olle Lövgren fyllde år. Björn tyckte att detta skulle firas och efter

bastubadet stack han till Konsum och inhandlade bullar som de fikade på. Olle tyckte det var en bra

idé och sa "nästa tisdag köper jag bullar", och så har det fortsatt.

/Per Haeppling

Nyårspromenad på Björnön!

Vi samlas på Björnön kl. 10:00 på P-platsen vid bron varifrån vi promenerar till södra parkeringen och därifrån c:a 200 m till vår brasa. Där blir det gemensam fikarast. Detta var inbjudan till Vandrarringens årliga nyårspromenad, som genomfördes till att börja med i lite kylslaget och gråmulet väder, som efter fikarasten övergick i ett lätt snöfall och därmed skapades ett mer vinterlikt landskap. Den snöfria marken och de torra motionsslingorna kunde därvid utnyttjas för att komma till utsiktsplatsen med sitt vindskydd på södra Björnön. Några kunde också deltaga i den gemensamma fikarasten genom att utnyttja bilen till parkeringen på Södra Björnön och gå en kortare sträcka på den stig som utgår från parkeringen och som ansluter till samma stig som huvuddelen av deltagarna kom på. En värmande brasa var redan tänd när deltagarna anlände till utkiksplatsen. Efter välsmakande förtäring valde huvuddelen att gå milspårets på norra sidan av Björnön tillbaka till parkeringen vid brofästet. Tyvärr fanns det en del isfläckar på den delen, som det lätta snöfallet hade gjort förrädiskt hala. Något som Bengt Albinsson fick uppleva med lätta skrapsår i ansiktet som följd. Konstaterade att flera av tidigare deltagare inte fanns med av olika orsaker, vilket är tråkigt men lite bekymmersamt är det att det trots stor medlemskader inte fler tar chansen att komma med ut till en uppfriskande promenad i goda vänners sällskap särskilt nyårsdagen. Även om vädret tycks otrevligt så har det alltid känts angenämt när man väl är där. Några bilder finns galleriet.

På utflyktskommitténs uppdrag

Jan och Hans

Sportidentpinnar som utgår!

Företaget Sportident som säljer dom SI-pinnar vi använder när vi tävlar, meddelar att man slutar att sälja pinnar med betäckningen 5 och 6, d.v.s. dom äldre pinnarna. Många av veteranerna använder fortfarande dom.

För Er som har dessa så är det inget problem eftersom arrangörerna idag använder dom "nya" enheterna, dom som oftast är blå eller röda och i ett mindre format. Vad Sportident säger är att man från och med 2012 inte kan köpa SI-pinnar som fungerar i dom gamla basenheterna, dom stora fyrkantiga som Ni säkert känner till. Ni kan alltså obekymrat tävla vidare....

Tävla med PRO i samband med O-Ringen i sommar!

Det är säkert några veteraner bland Er som kommer att medverka i årets O-Ringen i Halmstad i sommar.

Några av Er är kanske även medlemmar i PRO. Jag vill i så fall upplysa Er om att PRO kommer att direkt efter O-Ringen arrangera ett mästerskap för medlemmarna i PRO.

Inbjudan finns HÄR!

Länk till deras hemsida finns HÄR!

Lucialoppet

I samband med kaffet dök en gammal bekant upp, nämligen Engelbrekt "himself". Han levde och verkade på 1300-talet, men nu dök han upp igen och manade till uppror mot "dalkarlarna"! Visst är det märkligt att han dyker upp nu när han enligt historien mördades på Hjälmaren för länge sedan.

Men det är nog så, att den "urkraft" som veteranorienterare besitter, kan väcka upp dom mest fantastiska personer. Vi tackar Engelbrekt för besöket.

Man kan också konstatera att Lucialoppet hänger med i den samhällsutveckling vi alla lever i. Lucian bor inte längre ensam, utan har skaffat sig en "extra" tomte! (jag såg det själv). Den ordinarie tomten börjar väl bli till åren och orkar inte så mycket mer! Eller, vad skall man tro?

Att man själv börjar bli till åren och börjar att tappa minnet, märktes tydligt idag. När jag kollade resultatlistan från Lucialoppet 2010, så upptäckte jag att jag själv vann A-banan!  Det hade jag fullständigt glömt bort....

Vilken "höstfest" det blev idag i Västerås. Ca 8 grader varmt, helt snöfritt och mycke kontroller att hålla reda på. Även stigarna måste man se upp med idag. Dom som gjorde det nådde framskjutna placeringar i alla fyra klasserna.

På A-banan dök en "ungtupp upp, nämligen Per-Olov Sjöström, Västerås SOK och tog hem segern. På B-banan, Mats Eriksson, OK Norden. På C-banan, Karl-Åke Larsson, OK Enen och på D-banan, Bengt Dagermark, Ärla IF.

Vi tackar Västerås SOK för en fin dag i skogen och ser fram emot nästa veckas tävlingar.

Vi tävlar så ofta och mycket tack vare en fin höst, att det blir som en stockholmare sade på Luffarligans träff igår;  -Skall jag fortsätta tävla så här ofta, är det ingen idè att jag tar av mig sportidentpinnen från fingret, utan jag kan lika gärna sova med den på!"

 

Till höger; Liz Porteous, Vandrarringen, en av våra många glada tjejer som är med i "veterangänget"!

Ett gammalt ordspråk som verkligen slog in idag när korta banan på Fakiren i Kolsva skulle avgöras idag.

Kuno Österlund Västerås SOK, var äldst bland dom som begav sig iväg på den 6 km långa banan. Ett fantastiskt fint novemberväder, 8 grader varmt och fin terräng, gav deltagarna en fin resa.

Men först i mål var Kuno! Och det med konkurrens från deltagare från 15 år och uppåt. Tvåa Ragnar Eriksson OKH och trea Alf Lindberg KKOK.

Skall "ungdomarna" lyckas knäcka Kuno nästa år? Återstår att se!

Resultat

 

 

Dagens "tabbe"  idag måste nog tillskrivas Ulf Lindgren Västerås SOK som startstämplade och stack iväg ut på sin bana. Vid startpunkten upptäcker han att kartan saknas eftersom han har glömt att ta en sådan ur kartboxen.. Han vänder tillbaka till starten där han glatt konstaterar; -" Man kanske skulle ha en karta med sig idag också"!

Det är sådana här händelser som gör att våra "veterantävlingar" är så uppskattade.

Hela 167 deltagare idag måste nog anses som ett rekord i dessa sammanhang. Bara B-banan hade 52 deltagare. Vädret idag bidrog nog till detta!

Resultat

Arboga OK bjöd på en fantastisk fin avslutning när Lucialoppet avgjordes idag i Arboga. Strålande sol från en klarblå himmel och i princip snöfritt. Visserligen är detta inte absolut sista tävlingen för säsongen. Sista tävlingen blir Lucialöpet som går på tisdag nästa vecka i Nyköping.

Till årets Lucialopp kom hela 44% fler deltagare än i fjol. Hela 137 st tävlade idag.

Läs mer...

Karta från dagens tävling finns under "kartor"

Idag var det besvärligt att ta sig till Nyköping. Och inte blev det bättre på hemvägen. En långtradare blockerade vägen norr om Katrineholm. Det var halt imorse.

Då var det roligare med Lucialöpet som Nyköpings OK hade bjudit in till. Ca 100-talet deltagare är precis vad klubbstugan kunde ta emot. Det var trångt, men härlig stämmning i duschen. Tre banor med gemensam start i en snöfri skog. Resultaten finns redovisade på två sätt. Dels som resultat på 3 banor, men även med gafflingsvarianterna i Winsplit.

Men vad var det i glöggen vi fick innan? Jag tyckte jag blev yr!

Resultat finns på "resultatsidan"

Inga Johansson, Nyköping, får representera en av dagens Lucior.

Läs mer...

 

Det blev en fin dag i skogen i Södertälje idag. Precis som Greger Wedin sa, "kanonfint"! Han satte ut hakan, men han fick rätt!

Kvällen innan föll det lite snöflingor men på tävlingsplatsen var det bara lite frost på marken.

Rolf Skoglund hade strängat banorna som var bra och kartan var lättläst. Synd att inte "webbredaktören" själv upptäckte "tvåan" utan fick vända tillbaka vilket kostade tid.

På bilden ser Ni Greger till vänster och Rolf till höger. Jag har lagt in min bana på länken "kartor". Där finns ett skolexempel på hur Ni INTE skall orientera....

Resultat

Dagens bilder är tagna i samband med Vinterserien i Arboga idag.

På bilderna framgår det att det är två profiler i veteransamanhang som är ute på äventyr.

Ronny Andersson, Kungsör, skriker åt Nils-Gunnar Karlsson, Köping; Du, jag tror att kontrollen sitter högre upp! Där du tittar nu verkar lite lågt!

Foto: Stefan Petterson, Arboga

   
20 oktober Västerås SOK  WINSPLIT       
25 oktober OK Klemmingen  WINSPLIT  PDF-1  PDF-2  STRÄCKTIDER
27 oktober Hallstahammars OK  WINSPLIT      
1 nov Köping-Kolsva OK  WINSPLIT       
3 nov Åkers IF  WINSPLIT       
8  nov Strängnäs-Malmby OL  WINSPLIT       
10 nov  Västerås SOK  WINSPLIT       
15 nov Eskilstuna OL  WINSPLIT       
17 nov  OK Tor WINSPLIT      
22 nov Katrineholms OK 

A-banan 

B-banan

C-banan

     
24 nov Västerås SOK

WINSPLIT

     
29 nov OK Älvsjö-Örby WINSPLIT       
1 dec OK Nalle/OK Tjärnen PDF       
6 dec Södertälje-Nykvarn OL WINSPLIT      
8 dec Arboga OK WINSPLIT      
13 dec Nyköpings OK WINSPLIT   A  B  C

Vilken eldsjäl Signar Palm, Hallstahammars OK, är. I en tidigare artikel i VLT visade man Signar med att hålla rent kring Hallstahammar.

I en nyligen publicerad artikel i VLT(Västerås Läns Tidning) så höll Signar Palm och Göran Wiig på att rensa stigar i kommunen för att hålla dessa vid gott skick.

Vi vet alla vilket jobb Signar lägger på orienteringen i Hallstahammar och att kalla Signar för "eldsjäl" är inte att överdriva. Alla klubbar borde ha en eller flera "Signar"!

Vi önskar Signar Palm lycka till i  sin ambition att förbättra och utveckla orienteringen.

Västerås  SOK  10 november

Fortfarande högt deltgarantal på veterantävlingarna under hösten. Idag 152 st. Förmodligen är det den fina hösten som bidrar till detta samt att vi hitills har sluppit snö.

Idag var det "racerterräng", d.v.s. kartläsning i hög fart som gällde. Om man nu orkade det! Det var tufft att ta sig över åsen i Hamre flera gånger..

Men man ser på tiderna i alla klasserna att många har mycket "sping" i benen. Bortsett från det, så gläder det mig att även dom som inte orkar springa, men ändå deltar genom att gå sin bana, är med för motionen och den sociala samvaron som dom och alla vi andra bidrar med.

"keep on walking"

Strängnäs-Malmby OL 8 november

Vilken fin dag vi fick i skogen idag. Rejäl kupering, deltaljrikt och bra framkomlighet, gjorde att alla 105 deltagarna förmodligen var nöjda idag. Nåja, någon felstämpling och lite missade kontroller hör ju till vår vardag. Bara att komma igen.

Vi tackar arrangörerna, Strängnäs-Malmby OL och banläggaren för fint jobb.

November i fjol!

Snön kom ganska tidigt förra året. Jag minns att det snöade redan dagen in vi, Köping-Kolsva OK, skulle arrangera Elitseriefinalen i Kolsva 23 oktober 2010. Dagen innan fick vi flera samtal från deltagare som trodde vi skulle ställa in tävlingen eftersom det hade snöat kraftigt runt oss. I KAK-regionen hade vi snöfritt då.

Det var snöfritt 1 vecka till, men sedan kom snön. Vi i KKOK hade bestämt oss för att arrangera en "extra" tävling för veteranerna i Kolsva. Det var den 10 november och då fanns det rejält med snö. Vi fick be vaktmästaren i Kolsva att ploga upp startplatsen för tävlingen. I skogen var det ca 20-30 cm snö.

Trots att det var väldigt kallt, jag tror det låg på ca minus 13-15 grader, så kom det 76 deltagare. Inte illa!

I år verkar vintern komma senare, åtminstone 14 dagar senare. Blir det en "miljövänlig" vinter (grön) i år?

Åkers IF 3 november

I tisdags kom det 105 deltagare till Köping. Idag hela 153 deltagare! Det är roligt att intresset håller i sig långt fram på höstsäsongen.

Det var tuff terräng idag vilket fick många att känna sig "möra" i benen idag. En liten känsla av "stockholmsterräng" tycker jag.

Att resultatet idag dröjde berodde bl.a. på att dels några deltagare kom sent tillbaka. Men det som ställde till det för Åkers IF, var att flera deltagare "glömde" att startstämpla!

I Köping i tisdag så var det några som "glömde" att registrera sig, vilket ställer till det för arrangören och sekretariatet.

Därför vill jag nu uppmana Er alla att i forstättningen vara noga med att:

*registrera Dig före tävling!

*glöm inte att startstämpla!

* glöm inte att målstämpla!

Det är oftast dom anledningarna till att det uppstår problem.

Glädjande är att klubbarna, i detta fall tjejerna i Åkers IF, har blivit så duktiga med att hantera elektroniskt sekretariat. Min personliga uppfattning är att, sedan jag kom in i detta, så har kunskapen om datorer och tekniken kring orienteringen ökat avsevärt. Jag vill påstå att våra veteraner idag är minst lika duktiga kring detta som många av våra yngre i klubbarna!

Tidigare artiklar 2011

Köping 1 november

Idag kom det hela 105 deltagare till Köping-Kolsva OK:s arrangemang i Köping. Platsen för tävlingen var IKW-stugan och Johannisdalsskogen. Yttre förutsättningar som 10 grader varmt gjorde att deltagarna tyckte det var fint idag. Banläggaren Stig Karlsson fick mycket beröm för banorna.

Dagens tävling blev också en demonstration på hur åldersfördelningen kan vara. Eftersom det är sportlov just nu, så dök det upp några ungdomar också. En extra eloge till Jonna Sandberg och hennes kusin Cornelia, båda ca 10 år, som var med på tävlingen. Kul!

Köping-Kolsva OK:s veteraner tackar alla deltagare idag och hoppas att Ni fick en trevlig dag i skogen!

Ett bildspel finns under länken "Bilder".

Hallstahammar 27 oktober

149 deltagare idag, 142 förra torsdagen. Det verkar som vi ligger på ett snitt på ca 150 deltagare per tävling! Inte illa.

Dagens tävling i Hallstahammar hade bra förutsättningar med tanke på årstiden. Fortfarande varmt, ca 8-9+grader, inget regn. Bra för årstiden!

Området som vi sprang på idag är väl inte världens bästa! Ganska mycket stenbunden terräng vilket gör att framkomligheten minskar.Men samtidigt bra träning. Med sådan träning under vintern blir vi hårda och tuffa i vår när tävlingssäsongen startar.

Tage Johansson, Västerås SOK klagade lite efter tävlingen. Men vadå Tage? Du tog dig genom tävlingen fint, all heder åt Dig! Man blir imponerad åt din styrka i skogen. Tänk om vi alla får vara så glada och friska som du är i framtiden!

På tisdag 1 november i Köping blir det "racerterräng" Välkomna då!

Sverigelistan som finns att hämta på Eventor, speglar årets resultat i orienteringssverige. Efter en titt i listan kan man konstera att vi har en suverän vinnare från vårt distrikt, nämligen Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK i H65. Han vinner både medeldistansen och långdistansen. Grattis!

 

Om man tittar klassvis och på distanserna i listan ser man följande.

Medeldistansen

Per-Ivar Möllberg, AOK, är 6:a. H70 är Kuno Österlund, VSOK 2:a och Ragnar Eriksson, OKH 3:a. Jerry Holm, EOL 8:a.

 

H75 är Nils Johansson, OK Tjärnen 6:a. I H80 är Lennart Öberg VSOK 6:a. H85 är Ragnar Hasselqvist 2:a och i H90 är Tage Johansson 1:a.

 

Långdistans

H65 är Hans-Ove Eriksson 1:a och Per-Ivar Möllberg 7:a. I H70 har Kuno och Ragnar samma placering. I H80 är Lennart Öberg 10:a. Ragnar Hasselqvist är 2:a och Tage Eriksson HOK 3:a.

I H90 har Tage Johansson VSOK halkat ner till en 2:a plats.

 

På damsidan är läget följande:

Medeldistans

D65 så är Inga Johansson, Nyköpings OK 2:a. Barbro Möllberg, Arboga OK 3:a.

Långdistans

D65 Inga Johansson NOK 1:a och Barbro Möllberg 8:a.

Nattlistan

Här kan man nämna i D75 Gun Holmqvist, Arboga OK som är 3:a. I H80 Nils-Gunnar Karlsson, Köping-Kolsva OK som är 4:a och Ragnar Halleqvist i H85 som är 1:a.

Sprintlistan

H80 där Lennart Öberg är 4:a och Nils-Gunnar Karlsson som är 7:a. Ragnar Hasselqvist i H85 5:a.

 

Sammanfattning

När man ser på herrarna i Västmanland och Södermanland så är fördelningen av placeringerna på medel och långdistanserna ganska lika. Det häller även damerna.

På "nattlistan" är det ganska tunt. Några äldre damer och herrar finns där. Men var är "ungdomarna"? Jag tänker på klasserna DH65-DH75. Inga framskjutna placeringa alls!.

På sprinten är det ändå sämre. Lennart Öberg, Nils-Gunnar Karlsson och Ragnar Hallelqvist. Sen är det tomt!.

 

I en subjektiv uppfattning om detta, så tycker jag ändå att "veteranerna" i Västmanland och Södermanland är duktiga och ofta har framskjutna placeringar på tävlingarna. Bredden ökar hela tiden och antalet deltagare på våra arrangemang ökar.

Än är vår "veteransäsong" inte över, men för nationella tävlingar återstår i princip bara att invänta säsongen 2012! Om inte förr, så ses vi då!

Alf Lindberg

Västerås 20 oktober 2011

Fint höstväder, visserligen lite kyligt på morgonen, men ändå fint att springa i. Att sedan skogen/terrängen är fin i kombination med Åke Mjöbergs fina banor, gör ju inte saken sämre.

Det kom 142 deltagare till denna tävling vilket måste sägas vara bra med tanke på att hösten har gjort sitt intåg på allvar.

Jag, Alf Lindberg har ritat i hur jag sprang på A-banan. Klicka på länken "kartor" för att titta.

analytics.google.com