Detta är kanske Arbogas bästa terrängområde!

(2024-04-23) Jag tycker att dagens övningar i skogen utanför Arboga är det bästa område som kring Arboga.

Jag tror att dagens 114 deltagare håller med. Vi var i samma område för ett år sedan, och även då var vi väldigt nöjda med terrängen. Bra sikt, tydliga höjder att forcera gör att orienteringen blir enklare och roligare.
Dessutom kunde dagens arrangör, Arboga OK bjuda på en fantastiskt fin Arena. Vi satt på en öppen höjd där solen kunde komma åt att värma våra morgontrötta och kalla kroppar. Väl vid start var det full fokus på orienteringen och efter någon kilometer var kroppen på "högvarv". 

Hur gick det idag då?
Lars Persson/Hagaby GOIF fick stå på rejält på A-banan för att hålla undan för Martin Tichovsky/SK Praga som blev tvåa. Martins sambo(gifta?) Hana var inte långt efter. Även Inger Onsbring/EOL duktig på A-banan.
På B-banan var Bo Davidsson/Solna OK snabbast. En eloge till Lena Larsson/Sala OK som var tvåa på samma bana.
Stig Borg/Ärla IF hade bästa tid på C-banan. Här var Margareta Löfqvist/VSOK bästa tjej.
På D-banan blev det Kjell Andersson/EOL som var bäst idag. Siv Frodin/KKOK bästa tjej. Slutligen på E-banan var det Vincent Liljekvist som drog det längsta strået idag, endast 1 sekund före Marianne Arnholm/EOL. Tufft i den klassen idag. 
Vi tackar arrangören Arboga OK för idag och hoppas vi får återkomma till detta område fler gånger.

Bilden: Rolf Mathisen/EOL som sprang banläggaren Mats Hastad fina banor idag. Till höger Maria Möller som skötte dagens sekretariat.
Text: Alf Lindberg

Vandrarringen bjöd på trevlig tävling vid Fiskkraken utanför Ramnäs idag

(2024-04-18) Det såg mörkt ut inför Vandrarringens tävling idag.

Inte nog med att SMHI förvarnat om snö och elände, så hade skogsbolaget kört sönder vägen till Vandrarringens klubbstuga där vi höll till idag. Som tur var så kunde skogsbolaget åtgärda vägen innan det var dags för drygt 100 veterandeltagare att inta denna vackra plats ute i skogen. Så istället för inställt så kunde man genomföra tävlingen.
Och SMHI hade som tur var "missat" lite i sin prognos. Ingen snö, tvärtom, solen bröt fram genom molntussarna och det blev riktigt bra till slut. Det kom rapporter från Arbogahållet om att de hade fått ca 1 dm snö nu på morgonen, vilket gjorde att några från det hållet avstod att komma idag.

Efter en lite stökig inledning till de två första kontrollerna så öppnade skogen upp sig och visade upp sin bästa sida. Fin terräng med god sikt, och höll man bara kartkontakten så var det inga problem.
Själv tappade jag kartan vid andra kontrollen, tog upp den, och sprang kontrakurs! Helt österut än västerut! Suck......Därefter skärpte jag till mig och därefter gick det bra. Men det är klart att man minns tillbaka 10 år när man kunde hålla hög fart hela tiden i denna terräng, istället för att ständigt låtsas läsa kartan gående bara för att man inte orkar hålla fart hela tiden. Men jag är inte ensam om detta fenomen. Vi alla tycker nog likadant, men gläds ändå att vi kan vara ute och motionera i våra fina skogar.

Hur gick det idag?
På A-banan var Hana Tichovska snabbast. Slog sin make Martin med drygt 2 minuter. Bra gjort. Paret Tichovska besöker Sverige och oss veteraner varje år. Det har ett utbyte med Kjula IF, därav deras besök här. Vi är glada att de är med oss.
På bana B var det glädjande att 3 tjejer var på pallen. Först och bäst var Lena Jansson/AOK, tvåa Britt Eriksson/Sala OK och trea Lena Larsson/Sala OK.
Kari Talltjärn först in på bana C, och på bana D Kjell Andersson/EOL. På bana E Annica Dahlgren/OK Tjärnen som lyckades bäst idag. 

Bilden: Vandrarringens fina välkomstskylt. Till höger Ulf Back.
Text: Alf Lindberg

(2024-04-11) Det lät inte så lovande vädermässigt inför dagens övningar utanför Torshälla. Men vi hade tur.

Väl framme på tävlingsplatsen så upphörde regnet som ihärdigt hade hamrat på bilrutan under väg. Skönt, lite kyligt så underställströjan satt inte ivägen.
Om jag inte helt minns fel så hade vi en "SMOL-kavel" här för drygt 10 år sedan! Jag minns inget av terrängen idag, men kunde konstatera att OK Tor bjöd på fin terräng och bra banor. En del tuffa stigningar upp till några kontroller, men ack så fint när man väl hade kravlat sig upp.

Tävlingsområdet ligger nära Mälaren och ett stort fritidsområde omgärdar skogen. Vi tar gärna en tur tillbaka hit om det är möjligt framöver.

Hur gick det idag?
Snabbfotade Kenneth Johansson/EOL tog hem segern på bana A. Bästa tjej här var Inger Onsbring/EOL.
Per Samuelsson/OK Enen klart snabbast på B-banan. Lena Larsson/Sala OK bäst av tjejerna. Bana C toppades av Sten Eriksson/SMOL. Inga Johansson/Nyköpings OK bäst av tjejerna.
På bana D var Per Gustavsson bäst och av tjejerna Gunilla Johansson/EOL. Alf Lundkvist från hemmaklubben OK Tor bäst på E-banan.

Text: Alf Lindberg

Kamraterna i Katrineholm bjöd på gruvlig terräng och strålande väder!

(2024-04-09) Det bjöds på "gruvlig" terräng när vi idag besökte Kanntorp strax söder om Sköldinge idag.

Det var 137 sugna orienterare som dök upp idag för att prova på dagens banor. Det har sagts mig att området vi var på idag är ett gammalt gruvområde. Det kan nog stämma eftersom många deltagare ofta "kom ur kurs"! Kan det vara gammal järnmalm som spökade med våra kompasser idag?
Hur som helst, så var detta område helt nytt för mig. Jag kan inte påminna mig om att vi varit här med veteranorientering någon gång tidigare! Kan så vara, men i så fall före min tid. 
Jag vet inte om det vara det vackra vädret (12 grader varmt när jag startade, 17 grader när jag kom i mål) som påverkade mig, men jag upplevde terrängen som väldigt bra. Jag hoppas att ni alla andra hade samma känsla.

Nu är vi alltså igång på allvar med årets tävlingar. Det började med snö, men idag var vädret på vår sida. Än är det många dagar kvar av april, och min erfarenhet säger mig att det kan komma mer snö längre fram. Vi får hoppas vi slipper det. Enligt forskarna så blir det bara varmare framöver.

Så hur gick det idag då?
På A-banan var Roger Engman/IFK Norrköpings OK snabbast. På B-banan Jan Grann/Arboga OK. Per Ljung/Centrum OK var överlägsen på bana C. En kvinnlig segrare på bana D genom Inga Johansson/Nyköpings OK. Slutligen på bana E var Vincent Liljekvist/IF Rune först in till mål.
Bra kvinnliga insatser idag gjorde Marianne Arnholm/EOL på bana E där hon blev tvåa. Agneta Nilsson/EOL, även hon tvåa fast på bana C. Mari-Louise Lundgren/NOK på bana B och Inger Onsbring/EOL på bana A är också insatser som skall ha beröm.

Bilden: Tre glada parkeringsfunktionärer som hälsade alla deltagare välkomna idag.
Text: Alf Lindberg

"Sörmlands OL-veteraner" har haft årsmöte

(2024-04-02) I samband med SNO:s veterantävling den 2 april höll föreningen Sörmlands ol-veteraner sitt 35:e årsmöte.

Det väl förberedda årsmötet genomfördes under rutinerade ordföranden Karl-Roberts ledning. I styrelsen avgick Leif Thorsson, OK Grip, efter många år som vice ordförande. Som ny ledamot invaldes Claes Nideborn, Nyköpings OK.
Revisorn Kjell Carlsson föredrog en "ren" revisionsberättelse och föreslog ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna verksamhetsåret, vilket årsmötet också godkände. Ingegerd Lusensky, SMOL, avgick efter många år som valberedningens sammankallande och ersattes av Margareta Lundh, SNO.
Innan mötet avslutades avtackades Leif och Ingegerd för sina mångåriga insatser i föreningen.  

Foto: Hans-Ove Eriksson, bilden: Ordförande Karl-Robert Moqvist går igenom dagordningen för årsmötet.
Text: Hans-Ove Eriksson.

Bilden visar delar av den styrelse som är vald för 2024.
Från vänster: Greger Wedin, Hans-Ove Eriksson, Karl-Robert Moqvist, Inga Johansson, Berit Edengren, Claes Nideborn och Stig Borg.

Detta visste ni inte om tävlingsområdet igår!

(2024-04-10) Apropå tävlingen igår utanför Sköldinge där jag nämnde att det funnits gruvverksamhet där tidigare. 

Jan Burell som är duktig på mycket av historia bl.a. hörde av sig idag med spännande bakgrundshistoria om platsen.

Om ni klickar på bilden så kan ni läsa mer om gruvorna i Kantorp

Bilden: En av lavorna i Kantorp.
Text: Alf Lindberg och Jan Burell.

Idag växte man med besked-det kändes bra!

(2024-03-28) Ärla IF startade upp årets andra tävling för säsongen 2024 med ett strålande väder.

Det bjöds på sol och ca 10 grader varmt i luften när vi samlades vid Löta handelsträdgård strax norr om Ärla. Hela 140 anmälda vittnar om att det finns ett stort behov att komma ut och röra på sig.
Ärla IF hade förlagt Arenan vid Löta handelsträdgård som blev en utmärkt plats att vara på. Kanske anspelade platsen på behovet att "växa" inom orienteringen! Jag tror inte att det hjälper, vi kommer förmodligen bomma lika mycket ändå, trots det "närande" som en handelsträdgård kan erbjuda. Som orienterare kanske det inte hjälper, jag tror att våra kära vårväxter gläds dessto mer. Men kul hade vi idag ändå.

Efter en inledande skogsorientering så passerade vi delar av Ärla samhälle för att ta sig upp på andra sidan med härlig tallskogsterräng med god sikt. På väg igenom samhället så fanns deltagare som tog sig tid att stanna och prata med ortsbor om vad vi höll på med. Det känns trevligt, att få vila och samtidigt sprida lite information om vår fina verksamhet.

Hur gick det idag då?
Hela 16 deltagare på bana E där Anders Johansson/Kjula IF var snabbast. Banorna D och C växer numera så det knakar. D-banan med 38 startande vanns av Stig Thorsson/SNO. På bana C med 45 deltagare varLeif Bergman/SNO först över mållinjen. Ulrik Englund/Tumba-Mälarhöjden OK bäst på A-banan. Här misstänker jag att vi pratar om en "senior" eftersom kilometertiden är väldigt bra. Tvåa blev Roger Larsson/Katrineholms OK.
På B-banan var det jag och Kuno Österlund/VSOK som kämpade i första hand om vara först in. Det får räcka så......

Tack Ärla IF och alla deltagare idag. Nu fortsätter vi i denna fina anda och ser till att vi slår ett deltagarrekord för 2024. Hur var det man sa: "alla skall med"

Bild: Från vänster, Bo Eriksson/Köping, Rita Syrèn och Östen Eriksson/Avesta. Killen bredvid Rita är Bengt Lundberg.
Text: Alf Lindberg

Orienterare visar vägen till en bra hälsa!

(2024-02-11) Att vara orienterare är bra för hälsan. Örebroforskning visar att det till och med syns i tarmen – de goda bakterierna frodas.
– Alla vill givetvis inte orientera men det viktiga är att få med alla tre delarna: att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro universitet och en av de forskarna som lett studien.

Klicka HÄR för mer information.
(källa: Örebro Universitet)

Arboga OK stod för ett fin avslutning 2023

analytics.google.com