Orienteringen var bättre förr - i media

(2017-12-13) Hans Jansson i Arboga har delat med sig av ett historiskt dokument när det begavs sig.

I Västmanland, framför allt i KAK-regionen(Köping-Arboga-Kungsör) bevakades orienteringen på ett fantastiskt bra sätt under 70-talet och framöver genom Eric Gambrè från Arboga. Eric var själv inte så mycket aktiv genom att han hade problem tidigt med sina knän.
Dessto duktigare var han på att bevaka orienteringen i detta område genom fina texter och bilder. På måndagarna efter en orienteringshelg kunde man i lokaltidningen Bärgslagsbladet, läsa halvsidor och ofta helsidor bra reportage från helgens övningar. 

Numera är bevakningen helt borta från lokaltidningen. Man tar inte ens in resultat från orienteringstävlingar. Vad är det man brukar säga! "Det var bättre förr"!
Eric Gambrè gick bort för många år sedan men hans minne lever vidare genom hustrun Marianne Gambrè som har skänkt tavlan som används som pris vid tävlingen "Först i Mål" som Eskilstuna OL arrangerar varje år.

I boken " Arbogas Minnes årsbok" skrev Eric om minnen han upplevt inom orienteringen i sin ungdom. Här är ett kort utdrag ur denna bok:

"Vid en av de träningstävlingar, som arrangerades på söndagarna, hade den snabblöpande rektorn haft lite för bråttom på Södra skogen. När han kom fram till Mariehäll visste han inte riktigt var han befann sig. Henry Juhlin gick in och frågade sig för. En gammal gumma upplyste honom om läget och han tackade och försvann.
En vecka senare var det inte bättre än att Juhlin än en gång sprang bort sig och kom från ett annat håll fram till Mariehäll. Han kunde inte heller nu lokalisera sig utan behövde ny hjälp. När gumman i stugan fick se honom utbrast hon förvånat: "Åh kors i all sin dar. Har han inte hittat hem än?"

Slut citat:

Ni kan läsa hela berättelsen genom att klicka på den tecknade bilden. Ni får då upp en fil i PDF-format som ligger på högkant. När ni öppnat filen så kan ni vrida texten genom att rotera bilden så går det lättare att läsa.

Text: Alf Lindberg

(2017-12-07) Utdrag ur en artikel från en jubileumsbok för Västmanland berättad av Nils-Gunnar Karlsson Köping.

-Det kan man undra - och det är många som gör. Varje torsdagsmorgon hörs 5 piip och när klockan är nio sticker dom första veteranerna ut i skogen på korta, mellan eller långa banan. Det handlar faktiskt om orientering, och det året runt!?
Vårsäsongen börjar i januari och hössäsongen slutar i december. Däremellan är det några månaders sommarlov, med möjlighet att koppla av med 5-dagars eller något liknande. De kommer från Norberg i norr, Arboga i väster, Katrineholm i söder och Södertälje i öster. Det handlar om ett samarbete över gränserna. Veteranerna i åldern 55+ och uppåt från Västmanland och Södermanland träffas varje torsdag i ädel kamp. Man gästar varandra varannan vecka.

Hur det började? Sörmlänningarna började för cirka 10 år sedan, 1987, där man träffades på tisdagar. Västeråsaren Per Bergström hade fått kännedom om verksamheten och föreslog ett utbyte varefter det blev torsdagar. Första gemensamma arrangemanget blev under våren 1989 i Eskilstuna och i november samma år anordnade Karl-Folke Thunberg första arrangemanget i Dingtuna. Då var det enbart veteraner från Västerås och Eskilstuna med totalt 19 startande.
Därefter har cirkusen dragit igång på allvar. En titt in bland 1997-års veteranträffar visar att det varit 38 evenemang under året.

Men hur många brukar vara med? Jo, om vi fortfarande kikar på statistiken och resultatlistorna 1997, som någon noggrant bokför, så visar det sig att på de 38 gångerna har det gjorts 3280 starter, d.v.s. i medel 86 deltagare/gång. Mest var det 122 stycken vid två tillfällen och minst deltog 30 stycken. Så det varierar beroende på årstid och olika omständigheter. Herrarna dominerar, men ett 10-tal damer är konstant med på träffarna.


Detta är ett utdrag ur jubikeumsboken som Västmanlands OF har gjort och där Nils-Gunnar Karlsson Köping var en av redaktörerna. Vill du läsa mer om detta, så kontakta Nils-Gunnar i så fall. Nils-Gunnar är på bilden klädd enligt tidigt år i orienteringssammanhang.

Vill du veta mer om hur vi har utvecklats genom statistik, så gå in under länken "Arrangörsinfo" för att läsa mer.

Redaktören Alf Lindbergs anm.

Trångt på startlinjen när det var dags för final!

(2017-12-05) Det blev trångt men gemytligt på startlinjen när säsongsfinalen ägde rum i Torshälla med 153 deltagare.

Lite mulet och omkring nollstrecket och ingen snö var det yttre förutsättningarna när OK Tor arrangerade finalen för tävlingsverksamheten 2017. Självklart ingick gröt, skinkmacka, kaffe med pepparkaka en sådan här dag. 
Lite annorlunda var det idag mot vad vi är vana med. Gemensam start på alla banorna med olika gafflingar. Alltid lika roligt och spännande att se vart kamraterna tar vägen efter varje kontroll. Själv lyckades jag gå mot kontroll 9 en bra bit innan jag upptäckte att det kontroll 6 jag skall ha! Minst två minuter till spillo. Att man aldrig lär sig!

På bana E vann Rolf Johansson (SNO) före Johnny Erixon (FGOIF). Men det var tätt ända upp till 7:e platsen. Barbro Möllberg (AOK) alltid lika säker, så även idag på bana D. Då var det tuffare på bana C där Ingemar Jonsson (HOK) vann med fem deltagare inom en minut bakom bara. Noterbart är att Siv Frodin (KKOK) blev 3:a i klassen.
Även på bana B blev det tufft. Sex deltagare inom en minut efter segraren Bo Lindkvist (KKOK). Den här typen av bana/terräng passar Bosse utmärkt med hans historiska bakgrund som duktig banlöpare.
Det blev tufft även på längsta banan idag. Här fick "junioren" Stefan Bjurstedt (SSOK) vika ner sig för omöjlige Hans-Ove Eriksson (NOK) som vann med endast 23 sekunder före Stefan. Noterbart här är att Karin Gustafsson (SMOL) var endast drygt 2 minuter efter Hans-Ove. Starkt gjort.

Det blev en fin avslutning på årets tävlingssäsong i Torshälla. Visserligen inte så svåra kontroller/banor, men det är inte heller meningen än sån här dag. Den gemensamma starten och enkelheten gör att man känner sammanhållningen på ett positivt sätt. Så skall det vara. Det känns som alla tyckte likadant idag. 
Men jag hörde även viss besvikelse att tävlingssäongen är över för denna gång, och att det dröjer ända fram till mars 2018 innan vi startar igen. Vår verksamhet betyder så oerhört mycket för många, att våra tävlingar är höjdpunkten i veckan när vi håller på.

Därför vill jag rikta ett STORT TACK till Er alla som har ställt upp och arrangerat tävlingar, oavsett vilken uppgift du har haft. Även TACK till alla Ni kamrater som är deltagare för att Ni finns och att sprider så mycket värme och glädje omkring Er. Ni är ett föredöme och visar att vår verksamhet är den bästa friskvård och medicin som en människa behöver. TACK!

Bilden: Starten idag på Grötlunken 2017.
Text: Alf Lindberg

Vi säger grattis till två pigga 90-åringar!

(2017-11-30) Är orienteringen svaret på att vi idag kunde fira två pigga 90-åringar?

Två verkliga veteraner dök upp idag när Arboga OK arrangerade sista tävlingen för Västmanland i år. Det var Arvid Imark, Arboga OK som dagen till ära fyllde 90 år. Och även Nils-Gunnar Svensson, Köping-Kolsva OK som den 23:e december fyller 90 år. Nils-Gunnar var med och tävlade idag, medans Arvid tog det lite lungt, han ramlade och gjorde illa sig för några dagar sedan, nöjde sig med fika och gratulationer. En annan veteran som det var tänkt att fira idag,  var Rune Sandberg Hallstahammar. Han är dock på resa och kune inte närvara. 
Jag tror starkt på att deras sätt att leva med mycket aktiva inslag i sina liv och att orienteringen har varit en stor del av detta. Fysiska aktiviteter i kombination av ett socialt umgänge som det är inom orienteringen, har säkert haft stor betydelse i deras liv och att de har nu uppnått så hög ålder. Vi säger ett stort GRATTIS till Er!

Dagens banor strängade av Håkan Söderqvist var lättlöpta vilket framgår av dagens snabba tider. Håkan hade anpassat dem med tanke på att det kunde ha varit rejält med snö en dag som denna och då hade det blivit betydligt tyngre för de 189 deltagarna idag. 
A-banan mätte 4,3 km och fick en segrartid på 35 min. Då går det fort. Snabbast var Weine Wolter bara 16 sekunder före Kenneth Johansson. På B-banan var Anders Robertsson först in i mål. Robert Larsson från Hagaby vann C-banan. Som ni märker så var det många från Närke som var med idag. Närheten och att Närke har inga tävlingar kvar i år, var säkert bidragande.
Åke Liljebrand tuffar på och idag blev det en seger på D-banan. Lennart Öberg vann E-banan som idag hade 14 deltagare.

Just nu rullar en rörelse fram över världen som kallas #metoo. I Sverige har den fått många uppföljare. Det kanske är dags att även införa något liknande inom veteranorienteringen! D.v.s. #rörinteminkontroll. Det var nämligen så att jag kom upp till nionde kontrollen för att stämpla, då jag mötte på Rolf Lind. Han muttrade över att kodsiffran inte stämde! -"Det här är nionde kontrollen, sa jag. -Nej, det är sjätte, säger Rolf. Envis som jag är, så visade jag Rolf på kartan. -Se här, vänd på kartan så blir det en 9! -Ja, jäklar, säger Rolf, det stämmer. Precis, -"Rör inte min kontroll" Roffe!

Tack Arboga för en fin avslutning på den här säsongen, och välkommen alla till den sista tävlingen i Torshälla nu på tisdag.

Bilden: Nils-Gunnar Svensson och Arvid Imark.
Text: Alf Lindberg

En hyllning till Rune Sandberg Hallstahammar

(2017-12-04) I Västmanland har vi som tradition att uppvakta födelsedagar från 80 år och uppåt. 

I samband med Arbogas tävling så blev Nils-Gunnar Svensson och Arvid Imark uppvaktade av Benkt Larsson som traditionen bjuder, av en dikt med historik över födelsedagsbarnets ( kan man säga så i detta sammanhang?) historia. Det finns ytterligare en som fyller 80 år i december, nämligen Rune Sandberg Hallstahammar. Han kunde inte närvara i Arboga men får sin dikt uppläst här istället.

"Hallsta-Rune från första start i livet:
Ingen degande grabb med bakfot minsann, 
men handlag med degen blev ändå givet
hemmavid och militärt på Gaza stran`n
Stark i skid-OL men även utan laggar;
med sin kära Kaza han lever och slaggar.
GRATTIS till stigfinnare Rune Sandberg
Leve för Vet-OL-kämpe med kraft och färg!"


Skriven av Benkt Larsson Himmeta.

Nu vet jag vad "gula fläcken" betyder!

(2017-11-23)  Intresset är fortfarande på topp för våra arrangemang.

Idag kom det 165 deltagare när Strängnäs-Malmby OL traditionellt bjöd in till tävling på Stadsskogen. Stadsskogen är en fin tillgång för oss veteraner att använda, både sommartid och som nu, på en sen hösttävling. Lättläst karta (hoppsan!) där slant jag med tangenterna, för det var många som hade problem redan vid starten. Deltagarna var nog lite slarviga här och var med att läsa in stigarna vid startpunkten. Och så gick det som det gick! En del hade långa tider redan till första kontrollen. En som hade problem till första var Rolf Lind från IK Standard. Men han var inte ensam om det. Fördelen med Rolf var att han hade kopplat in sin Livelox och själv kunde se vart han hade varit. Tyvärr gick telefonen sönder precis som Rolf skulle visa mig och Kjell Blomberg hur han hade sprungit. Eller var det bara en ursäkt!

Själv blev jag väldigt konfunderad när jag sprang mot kontroll 5 och strax innan upptäckte en stor "gulmosse"! - Här skall det inte finnas någon mosse, tänkte jag! Och det gjorde det inte heller. På kartan upptäckte jag en "gul fläck" som i jag i verkligheten trodde var en mosse. Så kan det gå ibland.

Som sagt, en mycket trevlig skog med fina bansträckningar,  och dessutom slapp vi snön vilket gjorde det hela mycket trevligare. Idag hade SMOL installerat visning av resultaten via projektor på en filmduk vilket har blivit uppskattat på våra tävlingar. Man slipper skriva ut pappersresultat vilket sparar jobb och miljön. När man tänker tillbaka några år, så kan man konstatera att vår verksamhet har utvecklats enormt mycket på den tekniska sidan. Jag vill påstå att vi ligger i framkant med teknik i vår åldersgrupp, men även arrangemangen sammantaget. Det flyter på väldigt bra numera. Kul!

Att Tommy Holmèr skulle vinna A-banan idag var kanske inte någon överraskning. Men han får passa sig väldigt noga. Trots sin ringa ålder, så hade han jämt göra att hålla undan för Hans-Ove Eriksson idag. Och som Tommy själv sa, - "Jag är djupt imponerad av Hans-Ove"! Vem är inte det?
På B-banan var Stig Borg i topp och på C-banan Roger Holmberg. Då har jag räknat bort junioren Andreas Liljebrand som var först idag, men som spelar i en annan division normalt.
Lennart Lundh vann D-banan tätt följd av Bengt Dagermark. Lars Andreasson var först in på E-banan.


Sammantaget så blev det en lyckad dag även om solen lyste med sin frånvaro. Lite mulet och +6 grader är helt OK.

Bilden: Kjell Blomberg ville visa hur snö ser u ifall ni skulle se något av det i skogen.
Text: Alf Lindberg

Det var bättre än vi befarade inledningsvis!

(2017-11-24) I samband med IK Standards tävling i tisdags så ramlade Weine Johansson så illa vid målet att han blev buren till bilen av kamrater. Här kommer en hälsning från Weine.

Efter en första undersökning tycks kors- o ledband klarat sig någorlunda, däremot är det en bristning nere vid höger sida av knäet mellan en lårmuskel o en sena. Rehab-säsong väntar innan nästa Veteran-OL.  Jag sänder ett stort tack till OK Tor-grabbarna (som bar mig) o till Rolf Lind IK Standard som ordna biltransport. Så man känner sig väldigt trygg att ingå i veteran-gänget. Inte nog med denna hjälp, på onsdag förmiddag ringer telefonen o jag svarar o i andra änden presenterar sig Kjell Blomberg IK Standard o vill kolla upp hur läget är. Sådant värmer en OL-veteran, vilket gör att rehaben går snabbare.
 
OL-hälsningar
Weine

Första snön på årets höstprogram - men lagom!

(2017-11-21) Det kom lite snö under natten som täckte marken på Hedlandet.

Vi hade kanske tur, för det ryktades om att lite längre österut, som kom snön i så stora mängder att busstrafiken i Stockholm tidvis fick ställa in.
Men det var precis så mycket snö att det blev lite "spårsnö" mellan kontrollerna för de 99 deltagarna idag. Vi har varit här förr, då under betydligt bättre yttre förhållanden. Då minns jag att det var nästan för varmt att springa. Riktiga konstraster alltså.
Hedlandet är ett fint tävlingsområde att vara i. Men med de yttre förhållanden som rådde idag, så kändes ändå tungt för många, och det missades också trots spårsnön. Eller kanske tack vare den!

Själv så tappade jag åter igen min telefon som jag har på armen mellan kontroll 8  och 9 i kärret i grönområdet. Upptäckte det snabbt och fick tips av en kollega att det låg något ute i kärret. Bara att vända tillbaka. Och där låg den också. Vilken tur!
Sån tur hade inte Weine Johansson idag. Han halkade rejält vid sista kontrollen och slet förmodligen av ett ledband och fick bäras till mål av snälla kompisar från OK Tor.
Greger Wedin var med idag. Och det var tur. När han är med så händer det alltid roliga saker. Men idag inte lika roligt eftersom han tappade sin SI-pinne i samma område där jag tappade min telefon. Kartritaren får lägga in ett extra kryss där som markerar Gregers pinne. Ett tips till IK Standard; lägg inte samma bansträckning nästa gång där när ni har tävling. Det är något magiskt/märkligt just där!

När det gäller resultatlistan så det mesta sig likt. Men kanske inte! När Weine Wolter på A-banan får stryk med över sju minuter av Björn-Ove Pettersson som vann på 35,52, då förstår ni hur fort det har gått idag. För att inte tala om oss andra på A-banan. Vad skall vi säga? Det är bara på D-banan och Åke Liljebrand som lyckades underskrida den tiden.
På B-banan vann Peter Ljungström i en sekundstrid över Håkan Söderqvist. På C-banan lyckades Lennart Johansson klämma sig före Monica Svärd med 22 sekunders marginal. Och Dagny Andersson slog nestorn i orientering, Harry Axelsson på E-banan. Jag noterar märkligt stort bortfall på C-banan genom "ej godkänd". Nån klurig kontroll?

Bilden: Dagens startpersonal bestod av Krister Karlsson och Kjell Blomberg.
Text: Alf Lindberg

Grattis Ulf Svedestam till "Årets Senior" 2017

(2017-11-21) Ulf Svedestam Eskilstuna OL blev "Årets Senior 2017".

Priset som "Årets Senior" delas ut till en person som genom sitt uppoffrande jobb för sin förening, belönas med uppmärksamhet och blommor på avslutningen av årets veteranverksamhet. 
Röstningen har pågått under hösten här på hemsidan och där alla som röstat ger sin uppskattning till någon. Det är många därute som gör fantastiska insatser för att vår veternverksamhet skall fungera. Det här är ett sätt att visa uppskattning till någon som förtjänar det. I år blev det Ulf Svedestam. Här kommer några citat från röstningen om Ulf:

"Utan Ulf finns ej EOL"!
"EOL:s alltiallo"
"Jag om någon vet hur mycket tid o kärlek för orienteringssporten o klubben han bidrar med"
! Slut på citat!
Det här var några fina omdömmen som Ulf fick. Det finns mer.

Men ni skall veta att Ulf:s seger var inte helt klar. Det fanns flera utmanare. Åke Mjöberg HOK var strax bakom Ulf tätt följd av Roger Holmberg NOK. Därefter Signar Palm, även han HOK i Västmanland. Dessa fyra var i en klass för sig. Närmast efter dessa fyra kom Kuno Österlund VSOK och Stig Lundin EOL. 

Det blev totalt 16 kandidater som tillsammans fick 177 stycken röster. Bästa kvinna i omröstningen blev Gun Sundberg EOL strax före Els-Marie Lundkvist KOK. Många röster fick även Sonja Jedar ÅIF och Lena Hedman HOK.
När man gör en sådan här omröstning så märker man så påtagligt hur många duktiga veteraner det finns ute i klubbarna, och som gör otroligt fina insatser. Alla Ni som blev framröstade nu skall sträcka på sig lite extra. Det är Ni värda. Men glöm inte att det finns många andra "därute" som också förtjänar beröm. Nästa år kanske det är din tur?

Eftersom Ulf Svedestam befinner sig på resa så kommer priset att delas ut i vår vid lämpligt tillfälle. Än en gång, GRATTIS ULF!

Text: Alf Lindberg

Varma hälsningar från Ulf Svedestam och hustrun Görel.

(2017-11-21) Här kommer hälsningar från "Årets Senior 2017" Ulf Svedestam.

Vilken glad överraskning! Jag blir både stolt och rörd att bli uppmärksammad så här. Detta mot alla andra duktiga medtävlande. Man kan inte lägga ner så mycket tid och engagemang om man inte har en förstående och stöttande fru. En lagseger känns det som. Vi har ju dragit söderut, just nu vid atlantkusten i Porto Covo Portugal, för att ladda för nya uppdrag och tävlingar i vår. 
Vi följer Er på hemsidan och saknar Er och veterantävlingarna. Jag sprang två tävlingar i Nederländerna på vägen ner. Det blir givetsvis mer OL längre fram. Tack alla som har röstat på mig.
Hälsningar från sol och värme.
Ulf och Görel.

Väldigt lätt idag - tyckte många - men inte alla!

(2017-11-16) Trots att vintern är i antågande så syns ingen avmattning när det gäller deltagare. Idag 163 veteraner uppblandat med några juniorer.

Västerås SOK och Anundshög stod på programmet idag. Här har vi varit tidigare så många kände nog igen sig på många partier. Lite omkastade banriktningar, och vips så är man helt borta! Det talades om "kontrakurser" fel riktningar, ja det finns lika många förklaringar på veteranernas misstag som det finns deltagare. Men ingen som klagade vad jag kunde höra. Men det är det som är lite av tjusningen med detta. Att få utmaningar, använda hjärnan och massor med motion, och sedan avsluta med eftersnack, kaffe och mackor tätt böjda över olika kartor med sträcktidslappen hårt i handen. Oj! förlåt! Såg på nyheterna att nu får man inte använda ordet "lapp" i fortsättningen. Det blir svårt att hålla. Heter det inte "sträcktidslapp"? Eller skall det vara "sträcktidspapper"? Vi lägger det åt sidan så länge.

Idag var Ragnar Eriksson med igen. Han har genomgått en "bypass"-operation är nu på gång igen. Även Göran Larsson har gjort vissa justeringar på hjärtat och idag var han med på A-banan igen. Skönt att Ni båda har återhämtat Er så bra.
Själv orkade jag inte hela A-banan idag, så jag bröt. Jättetrött och lungorna skrek efter mer syre. Jag vet inte vad arrangörerna hade gjort idag! Glömt att fylla på syret innan tävlingen? Hoppas det blir mer syre nästa vecka!

Flera juniorer på topp på A-banan idag. Kanske inte så konstigt. Dessto roligare då att Thom Sandvik lyckades pressa sig före en annan junior, Tommy Holmèr idag.
På B-banan vann Stig Borg och på C-banan Mats Eriksson. På den här banan var Inga Johansson och Anita Johansson långt upp i resultatlistan trots hård konkurrens av många manliga kollegor.
Åke Liljebrand brukar vinna D-banan, men fick idag ge sig för Lars-Olov Johansson från Sala. Lars Andreasson OK Tor vann E-banan knappt före Nils-Gunnar Svensson.

Vi tackar dagens arrangör för en fin dag i skogen, och vi kommer gärna tillbaka igen.

Bilden: Ragnar Eriksson, Inga Johansson och Göran Larsson.
Text: Alf Lindberg
Rättelse: Ragnar Eriksson har inte genomgått en bypass-operation utan gjort en s.k ballongsprängning då man har satt in en stent.

Vinter i antågande - men många deltagare ändå

(2017-11-14) Minusgrader och hotande snöoväder stoppade inte de 111 deltagarna idag.

Trots det så var deltagarna nöjda med banor och skogsområdet omkring Nyköpings OK:s klubbstuga idag. Skogen är ren och fin och mycket lämplig för veteranorientering med många öppna och fina berghällar.
Men, springer man för fort och och inte följer med noga på kartan så blir det lätt bommar. Det fick de flesta deltagarna erfara idag, för när man analyserar resultatlistan är det bara en deltagare - Erik Hallgren Finspångs SOK, som har noll i bomtid.

Trots bomtider så är det välkända namn i toppen på respektive bana. För de som är missnöjda med sin prestation och bommar, så finsn det tröst. Det är bara en dag mellan innan det är dags för en ny tävling igen.

Foto: Nyköpings OK
Text: Nyköpings OK

Ett stort tack till Nyköpings OK för text och bilder.
Alf Lindberg

"Plötsligt händer det" - varmvatten i duschen!

(2017-11-09) Klubbstugan i Kjula är trång och gemytlig. Men varmvattnet räcker sällan till när vi är så många deltagare.

Men idag hände det. Trots sen ankomst till stugan så fanns det varmvatten även till mig. Med 189 deltagare idag så är det inte konstigt att varmvattnet tar slut. Men idag fick även jag duscha varmt.

Något som aldrig tar slut, även en dag som denna, är kaffe och mackorna. Idag jobbade tjejerna frenestiskt att serva alla deltagarna. Och det med "beröm". Vid vårt bord var tjejerna flera gånger fram och frågade om eventuell "påtår". Snyggt!

Beröm skall även ges till dagens arrangör, Kjula IF,  som hade förlagt tävlingen till Barvaåsen. Med kartskalan 1:5 000 gick det rejält snabbt över åsen. Och massor med kontroller. På A-banan hela 23 st. Ingen svår orientering utan väldigt lättlöpt, men ändå några som stämplade fel. Generellt var det de som är duktiga att springa som ligger i topp. Det finns undantag också. 
Eftersnacket bjöd på idel lovord från deltagarna. Roligt att vi kan variera vårt utbud av tävlingar med sådana här arrangemang. En orienteringstävling är en "färskvara". Det märktes tydligt idag när man kryssade fram mellan färska "koblajor". 

Jag noterar en attitydförändring på våra tävlingar på senaste tiden. Allt fler börjar komma allt tidigare till tävlingarna. Och här finns en poäng. Eftersom vi blir alltfler så blir logistiken med parkering och dusch o.s.v. mer ansträngt. Då är det bra att många föredrar att komma tidigt till tävlingarna. Det blir inte så trångt i start och i omklädningsrum och liknande. Vi kanske skall släppa iväg tävlande redan kl. 09.00?

Men så måste man bli imponerad av Kenneth Johansson som på A-banan nästan var nere på 6/min per km! Göran Larsson var ohotad på B-banan. På C-banan var det mer tajt. Men rutinerade Inga Johansson visade var skåpet skall stå.
Åke Liljebrand visar inga tecken på att ge sig. Idag ännu en seger på D-banan. I dagarna delar Västmanlands Läns Tidning ut pris till bästa idrottstjej/kille för 2017. 1958 tog en orienterare hem priset, nämligen Lennart Öberg Västerås. Lennart tog även hem segerna på E-banan idag. Grattis!

Bilden: Två av dagens funktionärer, Nils-Erik Blomberg och Reinert Eriksson.
Text: Alf Lindberg

Torshälla bjöd på stad och skog i härligt väder!

(2017-11-07) Det bjöds på både sprintorientering i Torshälla och kontroller i stadsnära skog idag.

Det var en kombination idag när OK Tor arrangerade tävling i Torshälla. Med skalan 1:4000 så gick det fort idag. I alla fall när man läste kartan och upptäckte att man redan hade passerat kontrollen man skulle ha. Det fodras verkligen bra koncentration att tävla på en "sprintkarta". Misstagen blir sällan stora, men man tappar alltför mycket tid på dessa ständiga korrigeringar.

Kan kartskalan idag vara boven att väldigt många stämplade fel idag? Märkligt nog inte på D och E-banorna. En förklaring är nog att banorna korsade flera kontroller och ser man inte upp så kommer felstämplingen som ett brev på posten. Skillnaden mellan den vanliga skalan 1:7 500 och idag blir så påfallande att det lätt blir misstag.

Vi har varit och sprungit i centrala Torshälla förr. Men det såg man tydligt idag, det hjälper ju inte. Det missas i alla fall. Personligen tycker jag det är kul med sprintkaraktären, och idag i kombination med skogskontroller. En fin resa genom vackra Torshälla.

Leo Johansson sprintade hem segern på A-banan i konkurrens av många annars så väldigt snabbfotade deltagare. De sprang nog för fort idag!
Göran Larsson vann B-banan idag, men han är på gång att ta ett steg uppåt vid kommande tävlingar. Stig Thorsson bäst på C-banan och Bengt Lindkvist på D-banan. Idag dominerades E-banan av tjejer och bäst av dem blev Birgit Lönn.
En riktig veteran i dessa sammanhang är Lennart Stenberg från OK Älvsjö-Örby som kom på besök från Stockholm idag och hade med sig tjejerna Solveig Dillman och Britt Eriksson. Gentleman som Lennart är, så lät han sina passagerare placera sig strax före Lennart i resultatlistan. Det blir så god stämmning i bilen då hem till Stockholm!

Bilden: Dagens bemanning i sekretariatet och en legendar i orienteringssammanhang, nämligen Lennart Stenberg.
Text: Alf Lindberg

Rekorden staplas på hög - så även idag!

(2017-11-02) Det märktes tydligt idag att skolorna är lediga. Inte sportlov som det hette tidigare, utan "läslov"

Veteranorienteringen växer så det knakar. Det märktes tydligt idag då hela 231 deltagare fanns på plats i Hälleforsnäs. Förvisso ett inslag av skollediga ungdomar, men ändå. Tittar man idag så hade vår kortaste bana hela 22 deltagare. Vi växer stadigt hela tiden då väldigt få slutar, men många fler yngre fyller på underifrån. Det är en väldigt kul utveckling på vår verksamhet. Problemet är bara att vi börjar få logistikpoblem. Det fodras alltmer norgann planering inför kommande veteranarrangemang. Trevliga problem tycker jag.
Någon utryckte följande idag: "det här med veteranorientering är det bästa som hänt mig i livet. Jag får utmaningar, motion och fantastisk fin social gemenskap med likassinande".

I bilen på väg hem utryckte sig mina pssagerare att dagens banor var väldigt fina. Och fin terräng. Jag själv upplevde en härlig resa genom traktens fina terräng på A-banan. Synd att trycket i pedalerna saknas. För det gick att hålla hög fart nästan hela banan idag. Stråken var jättehärliga. Det var endast på väg till K-9 som man fick trycka sig igenom ett grönområde. Men vid denna årstid, inga problem.

I samtalet i bilen så berättade mina kollegor att man hade träffat på varandra vid flera tillfällen i skogen och jämfört och diskuterat var man var. Alltså, trevligt social gemenskap som de uttryckte det. Jag såg inte en kotte förän jag kom mot slutet av min bana. Jag kanske skall springa en annan bana nästa gång för att få mer social gemenskap!

Tittar man på dagens resultat så kan jag konstatera att det är som vanligt. Det är det duktigaste i topp. Grattis!
Tittar man antalet deltagare, idag 231, så får man gå tillbaka till 2009 då Fellingsbro GOIF hade 227 deltagare. Inte ens "Först i Mål" har haft fler deltagare än idag. Var skall det sluta måntro? Eller kommer OK Tor eller Kjula iF att nästa vecka matcha dagens antal?

Bilden: Dagens banläggare Ingemar Gustafsson.
Text: Alf Lindberg

Nyköpingstrio besöker Luffarligan!

(2017-11-01) Det finns dom som aldrig får nog. Bland dom finns några från Nyköping.

Idag tävlingsfri dag för Södermanland/Västmanland. Vad gör man då? Jo, då åker man och provar på Luffarligans tävling som idag gick vid Runbyskogen i utkanten av Upplands Väsby.
För att legitimera min resa dit idag, så skulle jag hämta upp sommardäcken hos dottern i Sollentuna. Och då var det bara 15 min bilresa till dagens tävling. Och vilken tur att jag åkte dit.
Solen visade sig och en temperatur på ca +7 grader gjorde att supertället under tävlingströjan nästan blev för mycket. Så skönt var det idag.
Med tanke på att jag skall springa imorgon, det vankas äggmackor i Hälleforsnäs, så tog jag en C-banan på 3,7 km idag. En bra bana i en fantastiskt fin skog var det. Jag är glad att jag åkte dit idag. Det var det värt.

Det finns ett gäng från Nyköping med Olle Arman och Hans Gustavsson bl.a. som är med på det mesta. De åker ofta långt för att kunna tävla på våra arrangemang. Idag dök de upp i Upplands Väsby tillsammans med Conny Nilsson. Jag är djupt imponerad av deras engagemang när det gäller orientering. Inget stoppar dem. Kul!

Tyvärr är Luffarligan inte lika duktiga på att leverera resultat som vi är, men det kan man ha överseende med en dag som denna. Och till sist, grattis Karin Gustafsson. Du slog mig idag också!

Bilden: Conny Nilsson, Olle Arman och Hans Gustavsson.
Text: Alf Lindberg.

Rekord i Sala - och man kom från alla håll!

(2017-10-26) De 185 deltagarna idag kom från alla vädersträck, och det var rekord för Sala OK.

Jag vet inte vad som lockade mest idag! Den fina skogen intill ridhuset i Sala, eller vädret, eller kanske så enkelt att Sala ligger väldigt centralt till. Deltagare från Dalarna var där med världsmästaren Kalle Johansson bl.a. Ända ifrån Nyköping kunde vi hitta deltagare. Så även från Stockholm och Uppland.
En bidragande orsak är flera distrikt har avslutat årets tävlingssäsong. Dalarna t.e.x har sina tävlingar på tisdagar vilket också bidrog. Kul för dagens arrangör att det blev så lyckat.

Idag fanns det inte möjlighet till dusch efter avslutad tävling, utan alla var hänvisade till "våtklut". Det gjorde ingenting att deltagarna luktade något vid fikat. Vi höll ju till i ett ridhus med angränsade häststallar, så var från lukten kom ifrån, kommer aldrig att redovisas.

Som sagt, trevlig skog som hade kompletterats av Göran Larsson så kartan kändes aktuell. Personligen hade jag föredragit att A-banan hade haft en A- respektive B-sida och att alla kontrollerna hade legat mer kompakt i det fina området. Men det kan också innebära en del risker att det blir så tätt med kontroller, att man missar/felstämplar. Så skedde ändå det idag då drygt 20 deltagare diskades. på de olika banorna. Det finns således alltid två sidor av ämnet ifråga.

På bana E var det familjeuppgörelse då Lennart Öberg trängde sig före sin älskade Liz Porteus och vann. Åke Liljebrand först idag på D-banan. Här gästspelade Per-Erik Wåhlberg från Uppsala som blev tvåa idag  och gick runt banan eftersom han nyss har gjort ett ingrepp i ett öga.
 En välkommen gäst från Dalarna, Leif Åkerblom vann C-banan tätt följd av Barbro Möllberg.
På bana B, den tuffaste klassen med hela 53 startande idag, där vann ännu  en dalmas, nämligen Olle Johansson. En eloge vill jag ge till Olle Arman som blev trea på samma bana och tillsammans med kompisen hade åkt ända från Nyköping för att vara med. Det tycker jag skall uppmuntras. Bra "jobbat" grabbar!
På A-banan kan jag bara konstatera att jag själv inte har fått upp riktigt tryck i "pedalerna" för att vara med i täten. Det går lite för sakta mellan kontrollerna. Men lugn, det kommer.
Om man sållar bort juniorerna, ursäkta Tommy Holmèr, Rebecka Heinrup och Thomas Törnkvist, så var Kenneth Johansson vassast idag. Han har verkligen bra tryck i sina pedaler. 
En eloge också till Pernilla Klemets som äntligen har tagit sig upp till A-banan och slog mig knappt idag. Den glädjen bjuder jag även på till Gunnar Jonsson från Hallsta. Kul att man kan glädja någon med sina insatser.

Korrigering: Jag angav igår att Torbjörn Johansson var dagens banläggare. Så var icke fallet. Det var Göran Larsson som stod för banläggningen. Ursäkta!

Bilden: Två av "fikatjejerna" och Torbjörn Johansson som är en trotjänare i Sala OK.
Text: Alf Lindberg

"Årets bild som jag missade" - läs Guns blogg!

(2017-10-25)  Vår flitige bloggare Gun Sundberg bjuder in oss till damerna i sin blogg!

Den alltid så glade Gun Sundberg upplever så mycket mer verkar det som än vi andra gör på våra tävlingar. Här ett utdrag:
"Kerstin Palm står iklädd läsglasögon. Inget mer. Gittan Jonsson har också brillor men har bålen insvept i en stor badhandduk och med vattendroppar på all synlig nakenhud. De står tätt ihop med huvudena och är helt avskurna från och omedvetna om omvärlden, som består enbart av kvinnor i olika stadier av av- eller påklädning. De har båda blickarna riktade nedåt till det som en av dem håller i handen. Det är förstås en orienteringskarta".

Läs mer i Guns blogg vad som hände sedan. Klicka på sidan "Insändare/Blogg" för att läsa mer.

Text: Alf Lindberg

Trenden håller i sig - tisdagar ökar hela tiden!

(2017-10-24) Dagens tävling i Mariefred lockade 166 deltagare vilket är lika många som vi brukar ha på torsdagstävlingarna.

Tisdagar börjar alltså bli lika populärt som torsdagar. Det blir för "tisdagsarrangörer" allt viktigare att vara förberedd med kartor och definitioner så det räcker åt alla.
Vi skall väl inte på våra veterantävlingar börja ändra i regelsystemet när det gäller kontrolldefinitioner, men idag hade det varit aktuellt. Det var nämligen många som blev diskade idag p.g.a. att man besökte "fel" träd. Det var nämligen så på A-banan att vi hade K-5 som särpräglat träd(en gammal ek). Inga problem. Problemet uppenbarade sig när deltagarna vände på kartan och vid K-15, som också var ett särpräglat träd, så felstämplade många. Man trodde man skulle ha K-5 igen när verkligheten visade sig vara ett annat särpräglat träd ca 70 m därifrån. Och vips så kom "felstämplingen" som ett brev på posten. Fast här var det inte PostNord som levererade. Då hade felstämplingen förmodligen inte upptäckts förän imorgon!
Ska vi införa benämningen på särpräglade träd också? En ek, en lönn o.s.v. för att missförstånd icke skall uppstå!


Låt mig också säga att ur mitt eget perspektiv, så tyckte jag detta var jättekul. Väldigt begränsat område, skala 1:4000 och många kontroller, gjorde att man hela tiden måste hänga med på kartan. Riktigt roligt faktiskt. Och vid den här årstiden så måste vi acceptera liknande områden/skogar.

Riktigt kul tyckte nog också Tommy Holmèr och tre andra juniorer som sprang runt A-banan i hisnande fart idag och toppade A-banan. Stig Borg vann återigen på B-banan. Är det dags att ta ett kliv uppåt kanske?
Jag skall inte påstå att Stig Thorsson som är bror till banläggaren Leif Thorsson, hade någon fördel idag. Stig är duktig och kan på egen hand göra riktigt bra lopp. Så även idag på C-banan.
På D-banan glädjande att Hans Nordgren Arboga kunde bärga segern. Det var länge sedan han stod överst på pallen. Kul!

Som sagt, 20 deltagare som felstämplade är inte så vanligt på våra tävlingar. Alltså hade banläggaren lyckats klura till det för många. Återigen, det gäller att inte släppa kartkontakten och noggrant läsa kontrolldefinitionerna. Inget nytt under solen detta.

Bilden: Dagens banläggare Leif Thorsson och till höger en jubilar. Nämligen Sören Johansson som fyllde år idag. Grattis!
Text: Alf Lindberg

Ärrade hockeystjärnor har sprungit i samma område som Er i torsdags!

(2017-10-20) Det var ett legendariskt område som tävlingen gick i torsdags. Läs vad Lasse Lionell har att berätta.
Hej!
Du skrev lite om hockeylirare i torsdagens krönika. Jag är infödd täljetok o sysslat med orientering sedan 1957 i SIF. Då var det “månskensrinken” som gällde o hockeyspelarna sprang i Kusens backe i centrala stan. 1970 invigdes Scaniarinken och åren 1972-74 hade jag äran att sköta konditionsträningen på sommaren åt SSK. Då var laget i topp varje år på 70-talet med Brynäs som värsta konkurrent.
Jag tog ut killarna på löpning mm i just detta område o det fick de bra kondis av. Det var väl inte alla som älskade att kuta i skogen, Stisse t.ex. Där var andra kända, målvakten Curre Larsson, bröderna Määttää mfl som fick lite flås i denna skog vi var i idag. Kjell Svensson var då coach på isen.
Jag “provsprang” själv bana C i onsdags och jobbade vid starten tillsammans med Göran Larsson på torsdagen.
Huruvida dagens hockeylirare springer i den aktuella skogen vet jag inte
men om man tittar i serietabellen tror jag de skulle behöva några ordentliga
pass runt stövelberget som är med på kartan.
Hälsningar
Lasse Lionell
SIF

Tack Lasse för informationen.
Alf Lindberg
Bilden: "Stisse" Johansson och Kjell Svensson.

Var dagens tävling årets tuffaste?

(2017-10-19) Idag fick de 148 deltagarna bekänna färg. Fint område, men rejält tufft bitvis.

Dagens arrangör, Södertälje IF hade förlagt dagens tävling till ett för oss deltagare, helt nytt område. Samling vid Scaniarinken i Södertälje och alldeles intill en fin skog med rejäla höjder.
Är man i Södertälje så kan man inte undgå att tänka på hockeyhistoria. Inte i den nya ishall vi befann oss idag, utan på den klassiska "Månskensrinken", har legendarer som Thord Flodqvist på 50-talet och "Sura Pelle" Pettersson och Stisse Johansson på 60-talet spelat. Det fanns många fler duktiga spelare  som har gjort hockeyn i Södertälje berömd.

Jag tror knappast att dessa legendarer gjorde några "fyspass" i den skog vi befann oss idag. Dessto roligare för oss deltagare att få ta del av Stig Pedersen och Jan Enesveds banor idag. Jag hörde bara positiva kommentarer över dagens banor.
På min bana, A-banan var det några rejäla stigningar till kontrollerna. Men ändå upplevde man inte det så påtagligt eftersom det var god sikt och ingen undervegetation att ta hänsyn till. Den som hade ork i benen idag, hade goda möjligheter till bra placering.

Weine Wolter på A-banan ståtar med ännu en seger idag. Weine är väldigt bra form tydligen eftersom annars omöjlige Hans-Ove Eriksson, fick ge sig idag mot Weine.
Stig Borg lade ännu en seger till sina meriter idag på bana B. Stig Thorsson är ofta i täten, så även idag på bana C. 
På bana D vann Åke Liljebrand med endast 18 sekunder tillgodo. Åke har haft en liten viloperiod sedan en tid tillbaka, men är nu återigen på väg upp. Kul Åke och fortsätt så!
Sist, men inte minst, så vann Gunvor Granath bana E. På den banan fanns endast en herre idag. Totaldominans alltså för tjejerna.

Nu får Ni börja träna på en sprintkarta för på tisdag bjuder OK Grip in till tävling på skala 1:4000 och massor med kontroller i en skog. Då gäller det att hålla i hatten!

Bilden: En av dagens banläggare, Stig Pedersen.
Text: Alf Lindberg

Har ni sett någon kontroll här i närheten?

(2017-10-17) "Det sägs att det skall finnas en kontroll här uppe på höjden. Har ni sett någon"? undrar deltagaren här på bilden.

Mörka åskmoln och regn hängande i luften. Rapporter om köer i Stockholm och Södertälje. Windowsuppdatering som medförde manuell registrering i början. Börjar inte bra för oss ute i periferin. Vi blir nog inte mer en ca 70 st idag. Vi missbedömde våra OL-polare. Det blev rekord för OK Måsen, 121st idag. Femöre suger. Denna småskurna kustterräng lär man sej aldrig helt. Det finns många möjligheter till variation av banor. F ö bra betyg för banor mm. När jag var ”utanför ringen” så passade Karl-Robert på att boka in oss, tillsammans med banläggaren Hasse, på två tävlingar nästa år. Således vankas badmöjligheter 180814 och 181009. Vi har gott om vatten. Östersjön omringar oss här.  
Hört vid registreringen: ”Kan jag få B om C, det var D.

PS. Bifogar en bild från mål med en bit av Östersjön, Marsviken, i bakgrunden. En bock är inte fel ibland. DS.

Text: Gunnar Carlen.
Bild: Gunnar Carlen. 

Undertecknad hade den fina möjligheten förra året att var med på denna tävling. Stark kuperad kustnära terräng med väldigt fina höjder i anslutning till Östersjön, gör att man saknade dagens tävling. Hade varit kul att få medverka även i år, men tyvärr. Det går fler tåg....
Ni som är intresserade av historia kan titta in på "5-öres Fortets" hemsida HÄR för mer info.
Till sist: Tack Gunnar för informationen. Jag blir glad när ni kan skicka bild/er och lite text på tävlingar som jag inte kan vara med på. Det uppskattar jag.
Alf Lindberg

Finns det dåligt väder? - Nej, inte för oss!

(2017-10-12) Lars Söderlund vid dagens start får idag symbolisera den glädje det fanns bland deltagarna trots "dåligt" väder idag.

136 tappra deltagare dök idag upp när Hallstahammars OK arrangerade tävling strax norr om ishallen i Hallsta. Nu kanske deltagarna inte är tappra, utan entusiastiska veteranorienterare som varken bryr sig om om det regnar och blåser. När Hallstahammar sist arrangerade så var det också dåligt väder. Otur förvisso, men det verkar inte som deltagarna bryr sig om dåligt väder. De kommer ändå. Ja, ända ifrån Nyköping och Säter kan jag konstatera idag. Kul!

Jag har inte detaljstuderat alla banorna, men de som sprang på dessa uttryckte att terrängen var överlag fin och lättsprungen. Så var det även på bana A, fast det fanns inslag av steniga partier i början. Normalt är det inget problem. Men när man har lite ont i knät, det är slipprigt på stenarna och man vill inte ramla i onödan, så blir det lite besvärligare att ta sig fram. Åtminstone för mig just nu.

Då finns det andra som tar sig fram betydligt fortare fram i skogen. På bana A Lars Jakobsson Västerås, bana B Stig Borg Ärla,  bana C Per-Ivar Möllberg Arboga, bana D Barbro Möllberg Arboga och Åke Liljebrand Virsbo på bana E.
Som sammanfattning kan man säga att trots vi har varit här så många gånger i samma område, så inser nog merparten av deltagarna idag, att det går att bomma ändå. Vi kan nog springa många gånger till här innan vi kan säga att vi hittar här!

En helt annan sak! Det har tidigare förts fram synpunkter på att "torsdagstävlingarna" där vi erbjuder (oftast) kaffe med mackor, att vi bör höja startavgiften med 10 kr för att täcka kostnaderna för denna. Det innebär inte att arrangören skall öka sina intäkter, utan att man inte går back på den delen. Förhoppningsvis skall en höjning innebära god kvalitet på inköpen av kaffe, mackor och pålägg. 
För att se hur opinionsläget är för en eventuell höjning av startavgiften inför nästa år, så finns en röstsedel på höger sida. Gå in och rösta nu. Ju fler röster, dessto bättre beslutsunderlag får vi.

Bilden: Lars Söderlund Hallstahammar.
Text: Alf Lindberg

Det blev en het inledning idag!

(2017-10-05) Det gäller att vara "tänd" när man åker till en veteranorientering. Men ibland kan det bli för mycket!

Inledningen till dagens tävling i Eskilstuna idag kom att bli lite dramatisk. I höjd med Torshälla blev det stopp i trafiken. När kön började rulla igång igen, så fick vi se en fullt utvecklad bilbrand på E-20. Förhoppningsvis har ingen kommit till skada och vi kom fram till tävlingen i god tid.

Det kom hela 206 deltagare i en fin höstdag som fick njuta av Vilstaskogen och Leif Janssons fina banor. God sikt och väldigt bra framkommlighet genomsyrade hela banan idag. Och gott om stigar är det som ibland inte alltid hjälper en, utan "stjälper" en om man inte ser upp.
Lennart Olsson i IK Standard framhärdar ofta att han går "rakt på", så även idag. Han viker inte ens för grönområden. Men vad hände idag? Det lär finnas bildbevis på att Lennart var ute och sprang på en väg idag. Hoppsan! Även solen har fläckar brukar man säga. Nu får vi ändra det till; även skogen har gröna fläckar!

Idag blev det "tjejernas" dag på alla banorna överlag. På A-banan i hård konkurrens blev Karin Gustafsson(SMOL) 3:a endast 3 minuter efter duktige Thom Sandvik. På bana B vann Pernilla Klemets(KKOK). En merit av Pernilla att slå gubbarna idag. Det blir tuffare nästa gång då Pernilla springer A-banan!

Inga Johansson(NOK) kom fyra endast 1,39 efter segraren Sven-Erik Sundin från Selånger. Sven-Erik var ett verkligen långväga besök hos oss idag.
Margareta Jönsson (ÅIF) var också 4:a idag. Nu på D-banan som vanns av klubbkompisen Bengt Lindkvist. Evy Nord(SIF) strax bakom Margareta.
Göta Kåberg(KKOK) på E-banan var också 4:a idag, dock med ett litet större tidsavstånd fram till första platsen. Els-Marie Lundqvist(KOK) femma. Som sagt, tjerna höll sig väl fram på alla banorna idag.

Skön härlig och varm dusch med eget fika idag fick bli avslutningen. Alla är väl inte helt nöjda idag, det missades trots att vi varit här så många gånger. Men Ni fick en fin dag i skogen i alla fall. 

Bilden: Bilen som brinner på E-4:an. Till höger dagens banläggare Leif Jansson.
Text: Alf Lindberg

Veteranorientering utifrån ett annat perspektiv!

(2017-09-28) Att vara åskådare på en veterantävling kan ibland vara lika kul som att medverka.

Det var precis vad redaktören gjorde idag. Jag tar det lite lungt med tävlandet just nu. Det har varit lite för mycktet tävlande för mig en tid, och det i kombination av lite ont i ett knä, gör att jag vilar lite just nu.
Idag bjöd Västerås SOK med rutinerade banläggaren Åke Mjöberg in till tävling i skog i stadsnära miljö. Det blev inte så mycket av att springa på asfalt trots allt. Åke lyckades få upp många av deltagarna i bitvis rejält kuperad terräng där det gällde att vara noggrann så att tiden inte skulle rinna iväg alltför mycket.

Själv befann jag mig vid kontroll 45(åsen) en stund. En kontroll alla deltagare skulle ha. Ingen svår kontroll förstås, men de tävlande visade på god orienteringsförmåga in mot kontrollen. Några gjorde en liten sväng där som kostade tid.

I sista stund inför tävlingen upptäckte banläggaren Åke Mjöberg att kommunen hade satt upp ett staket p.g.a. man tänker bygga två höghus i området. Innanför staktetet befann sig två kontroller som i all hast fick flyttas utanför området. Det hade varit kul att se deltagarna klättrandes på staketet för att nå kontrollerna!

Bilden: Bo Lindkvist och Gun Sundberg stämplar vid kontroll nr 45 idag.
Text: Alf Lindberg

Lena Larsson Sala blev SM-drottning 2017

(2017-09-24) Lena Larsson Sala OK blev SM-drottning när Veteran-SM 2017 avslutades med långdistansen. Med 3 guld, på sprint, medel och långdistans, så är hon drottningen alla kategorier. GRATTIS!

Det blir tungt baggage i bilen mot Sala ikväll, men det väger lätt en dag som denna. Lena kan sitta bredvid och njuta på hemfärden så kan Göran köra hem eftersom han inte var med idag och är utvilad.

Guld idag på långdistansen gick även till Karin Gustafsson Strängnäs-Malmy OL. Karins facit blev silver på medel och så guld idag. Karin kan också känna sig nöjd med helgens insatser. Noteras i samma klass att Lena Jansson Arboga OK blev femma.
Gårdagens silvermedaljör på medeldistansen, Lars Jakobsson Västerås SOK, kunde åter igen sno hem en silvermedalj idag. Det var lite för långt upp till första platsen idag.

Inga Johansson Nyköpings OK kunde inte överglänsa gårdagens silvermedalj på medeldistansen, utan fick nöja sig med en bronsmedalj idag. All heder åt Inga ändå. För den oinvigde kan jag berätta, att ta en medalj på Veteran-SM nu för tiden, är bland det svåraste man kan göra. Konkurrensen är stenhård i alla klasser.

Lite om klassen H70 lite längre ner.....vad hände där egentligen idag?

En liten notis tycker jag är på plats att nämna i D75 där Asta Sjöberg Lindebygdens OK blev 4:a strax utanför pallen.
Silver igår och guld idag till Jan Johansson IFK Hedemora i H75 . Janne verkar vara riktigt på hugget så här när säsongen närmar sig slutet. 
I samma klass Kuno Österlund Västerås SOK, guld igår, men fick nöja sig med en bronsmedalj idag. Kuno är nog också ganska nöjd på hemresan idag.

Tripp, trall, trull, kan man säga om Ebba-Lisa Flygar i D80 från Tullinge SK. Guld på sprinten, silver på medeldistansen och brons idag på långdistansen. Ebba vet hur alla SM-valörerna ser ut numera.

2 guld och 1 silver blev skörden för Alf Lundkvist i klassen H85 från OK Tor. Guld på spint och långdistans, och silver på medeldistansen. Bra jobbat!
För att göra redovisningen komplett för DH60+ vill jag nämna följande:
Den omöjlige Sixten Westlund OK Tyr i H60 som även han, precis som Lena Larsson, vann guld på alla 3 etapperna. Vad skall det bli av honom när han blir "vuxen"?

Till sist lite om min egen klass H70. Den nästan omöjlige Christer Sandh från OK Roxen hade vunnit guld på de 2 inledande distanserna, och allt talade för ännu ett guld idag.  Jag var ganska övertygad om att han idag även skulle ta sitt 3:e guld!Men vad hände?
Christer "ej godkänd"! Dessutom hela 18 tävlande i klassen som inte blev godkända idag. Det var länge sedan jag var med om ett sådant bortfall. Det skulle vara väldigt intressant att veta, om Ni som inte blev godkända, vad var det som hände? Och så här många också! Mejla gärna mig om ni vill. Adressen finns under "kontakter".
Jag tycker lite synd om Christer idag eftersom han hade sådant fint utgångsläge att bli årets "Veteran-SM-kung". Men jag vill gärna rikta ett stort grattis till segraren i klassen, Ingvar Bergman OK Tranan som med dagens seger blev guldmedaljör.

Bilden: Drottningen av Veteran-SM 2017, Lena Larsson, Sala OK
Text: Alf Lindberg.

Skall Lena och Christer bli Veteranhjältar!

(2017-09-23) Med två guldmedaljer var efter två etapper på Veteran-SM så ser Lena Larsson och Christer Sandh ut att bli SM-hjältar.

Lena Larsson Sala OK och tillika SOFT:s Förbundsordförande vann återigen klassen D60 när medeldistansen avgjordes på klassiska orienteringsmarker vid Kvarn norr om Borensberg. Idag hade Lena hela 21 sekunder tillgodo på tvåan Ina Lindeberg. Igår var mer jämnt. Då endast 2 sekunder tillgodo på tåvan. Skall det bli trippelguld imorgon när långdistansen skall avgöras i samma tävlingsmarker?

Detsamma gäller Christer Sandh OK Roxen. Idag blev det guld igen med en otroligt bra sluttid. Drygt 25 minuter på 3.1 km i en inledningsvis besvärligt område. Därefter mycket bättre, men med kluriga kontroller. Jag har svårt att se vem som skall rå på Christer imorgon och snuva honom på 3 guldmedaljer!

Guld blev det även till en annan duktig veteranlöpare, nämligen Kuno Österlund från Västerås. Kuno vann klassen H75 idag tätt följd av de duktiga bröderna Johansson från Hedemora. Broder Jan på silverplats och Kalle (tidigare världsmästare) på bronsplats.

Men det skulle komma mer medaljer till Mälardalsregionen. I D65 vår duktige Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby OL som knep silvermedaljen precis framför näsan på Lena Jansson Arboga OK som fick nöja sig med en bronsplats. Inte illa det heller.

Spännande in på mållinjen blev det i klassen D75 Där Birgita Johansson Kristinehamns OK vann endast 4 sekunder före Inga Johansson Nyköpings OK. Silver är inte dåligt, men visst känns det lite snopet när man är så nära!

I D80 tog Ebba-Lisa Flygar från Tullinge SK en guldmedalj på sprinten igår. Idag fick hon nöja sig med en silvermedalj. Men jag tror hon är nöjd ändå med en sån fin valör på medeldistansen.

En fin valör på medaljen fick även Lars Jakobsson Västerås SOK i H65 när han smet in på en silverplats i dagens tuffa konkurrens. 
Avslutningsvis så kunde Alf Lundkvist från OK Tor i H85 ta hem en silvermedalj idag. Visserligen så glänser nog hans guldmedalj lite mer från gårdagen, men jag tror att Alf är nog ganska nöjd ändå.

Bilden: Två av dagens tre guldmedaljörer, Lena Larsson och Christer Sandh.
Text: Alf Lindberg.

Lena Larsson visade idag att hon är en bra ledare!

(2017-09-22) SOFT:s Förbundsordförande heter Lena Larsson Sala. Så heter även guldmedaljören i D60 på Veteran-SM 2017.

Lena har genom åren visat på god ledarskapsförmåga som Orienteringsförbundets ordförande. Men hon har även pratiska kunskaper i ämnet orientering. Det visade hon idag på Veteran-SM/sprint när hon med "bara" 2 sekunder tillgodo slog tvåan Ann-Christine Forsman från Ronneby OK. Tur att inte Lena darrade på handen vid målstämplingen då.

Inte nog med guldmedaljen till Lena. Det blev flera till vår region. I D80 vann Ebba-Lisa Flygar Tullinge SK guld i klassen. Hon håller sig framme både på SM och VM. Bra gjort.
Guld blev det även till Alf Lundkvist OK Tor i klassen H85. Tre guldmedaljörer alltså till vår region på inledningen på årets Veteran-SM som hade förlagt sprinttävlingen till centrala Motala. Ett duggregn dämpade den tilltänkta stämmningen.

Noteras även att i min klass H70, så dominerade Christer Sandh övertygande. Han blir svårslagen på de övriga två etapperna också.
Noteras även att Göran Larssson Sala missade bronsmedaljen i år också. Fyra förra året och fyra även i år. I år endast slagen med 29 sekunder. 

Imorgon drar vi mot Prästtomta för att genomföra medel- och långdistanserna.
Till sist: GRATTIS till Er guldmedaljörer!

Bilden: Dagens 3 guldmedaljörer; Lena Larsson Sala OK, Alf Lundkvist OK Tor och Ebba-Lisa Flygar Tullinge SK.
Text: Alf Lindberg

Idag "tornade" problemen upp sig för många!

(2017-09-21) På de två längsta banorna idag fanns ett jakttorn som ställde till bekymmer för många.

Tornet fanns i kanten av ett grönområde och där rann tiden iväg för många innan man hittade kontrollen. Till deltagarnas försvar kan sägas att det inte fanns så mycket att läsa in sig mot kontrollen. Ibland behöver man lite tur också.

Tur är väl inte så mycket utav när det gäller segrarna på de respektive banorna idag. Det är duktiga orienterare överlag som toppar våra resultatlistor. Men konkurrensen är hård så det växlar med placeringarna varje gång.
Idag vann Mikael Wickström AOK A-banan. Han passade på idag att prova en bana så han vet vad som väntar honom om drygt 20 år när han får pension.
Annars var det Sven-Olov Wiklund som var bäst på den banan.
Bengt Jönsson alltid snabb på B-banan tätt följd av Per-Ivar Möllberg. C-banan har ju som bekant Göran Larsson lagt beslag på sedan en tid tillbaka. Han får behålla den ett tag till. Men sen när han gjort vissa justeringar, då blir det A-banan igen!
På C-banan (förutom de två gubbarna som inte hör hemma där) så var det 3 tjejer i topp. Anita Johansson, Ann-Sofie Sandvik och Barbro Möllberg. Snart är det som vanligt på C-banan igen.
Kurt Elvèn var endast 11 sekunder snabbare än Tage Persson på D-banan. På E-banan vann idag Bengt Johansson.

Jag kan konstatera att på C-banan var det idag hela 62 startande. Nästan lika många som vi hade totalt på en "tisdagstävling" för några år sedan. Vilken utveckling!
Vädret som utlovades av SMHI till idag, därav blev intet. Mulet, men inget regn över de 162 deltagarna.

Själv sprang jag C-banan idag eftersom jag kommer att vara med på Veteran-SM som startar imorgon. Nästa vecka är det som vanligt igen, d.v.s. A-banan som gäller. Det gäller även för Pernilla Klemets som idag "hotade" med att springa C-banan nästa vecka. Pernilla, vi ses på A-banan nästa vecka!

En eloge till arrangörsklubben IF Rune vill jag ge. Trots en liten förening med små resurser så ställer man upp och arrangerar. Visserligen med hjälp av kamraterna från OK Tor, men man fixade det övriga inklusive kaffe och mackor på ett bra sätt. Tack!

Bilden: Starten idag samt till höger, eldsjälen i IF Rune Wincent Liljekvist.
Text: Alf Lindberg
 

Kan man missa något utan att vara med!

(2017-09-19)  Ja, det kan man faktiskt. Ni som avstod att närvara när SMOL arrangerade tävling idag, missade något.

På ett helt nytt område för oss flesta 143 deltagare så arrangerade Strängnäs-Malmby OL tävling vid Ösbyholm. Ett helt nytt område som har karterats av Anders Lindkvist som har sitt föräldrarhem alldeles i närheten. 
SMOL tog dagens tävling som ett litet test hur det skulle fungera eftersom kartan inte är helt komplett idag. Det behövs lite revideringar för att den skall bli perfekt. Men idag gjorde det ingenting. Terrängen och skogen var helt fantastisk. Bra sikt genomgående med "berg i dagen" och massor med fina tydliga höjder, ibland gula, och mycket lättläst rakt igenom. Det måste vara ett underbart att få vara banläggare en sån här dag. Och lika underbart att få tävla. Jag skulle inte bli förvånad om SMOL tar beslutet att återvända hit! Dagens resa till Strängnäs betalade sig bra. Tack!

Weine Wolter är lätt på foten, och då menar jag i skogen så klart. Och det var han idag också. Vann A-banan men med knapp marginal. Stig Borg var även han knapp segrare på B-banan. Det är hårt längst uppe i topp på alla banor numera.
Göran Larsson (SOK) har börjat prenumerera på första platsen på C-banan. Så även idag. Idag sprang han på drygt 22 minuter så nu har han lite tillgodo när vi kommer till Kungsör på torsdag. Göran har restriktioner som säger att han inte bör vara ute längre än 30-35 minuter. Därav hans närvaro på C-banan just nu.
Trea på C-banan var Inga Johansson (NOK) som känns formsäker inför helgens Veteran-SM. 
Lars Petterson vann på E-banan, men hade Els-Marie Lundkvist och Ingrid Lundin strax bakom sig. Ingrid som hade lite medicinska problem tidigare i år, är tillbaka i god form igen. Kul!

Bilden: Dagens banläggare Karin Gustafsson samt en bild av dagens underbara målplats.

Text: Alf Lindberg

Det bjöds på en rejäl utmaning vid Fiskkraken!

(2017-09-14) Det blev lite tuffare än vanligt idag vid Fiskkraken för de 137 deltagarna.

Vandrarringen har reviderat ett område som ligger söder om deras klubbstuga som mig veterligen var länge sedan som man använde. Och här bjöds det in till svår orientering. Området är typiskt "västmanländskt" med mycket stenbunden botten och delvis tidigare gallrade områden. I kombination att det har regnat tidigare i veckan, så blir det ganska halt bitvis. Men så är det överallt i dessa hösttider.

Kartan är bra. Det svåra är att läsa den bitvis. Många detaljer och väldigt lika överallt gör att det gäller att hela tiden vara med i terrängen.

Var med på kartan var bl.a Thom Sandvik på A-banan tätt följd av junioren Martina Welèn. På B-banan var Ulf Persson bäst med en annan deltagare, även han norrifrån, Hans Aurell som tvåa.
Göran Larsson Sala var bäst idag på C-banan. Det är han ofta. Han springer den banan lite på dispens från läkaren som sagt att Göran inte får överskrida 30 min i skogen. Idag gick han 5 minuter över. Det blir avdrag vid nästa tävling. Eller pålägg! Thoms hustru Ann-Sofie Sandvik vann D-banan. Här var bortfallet väldigt stort idag. Hela 8 deltagare som ej blev godkända. Vad var det för speciellt på den banan!
Lars Gustafsson Strängnäs tog hem segern på E-banan. Grattis Ni alla segrare. Ni har visat att Ni bestitter goda orienteringskunskaper i kombination av god löpstyrka.

Jag hörde någon viska att Britt Eriksson hade gjort illa sig i handen. Jag hoppas att det inte var något allvarligt! Jag är förvånad över hur lite skador det trots allt är i vår verksamhet. Hoppas det håller i sig!

Idag tog det lite extra tid att få fram resultat eftersom arrangörens dator inte ville göra som användaren ville. Dessutom hade jag ett jourärende till sjukhuset i Västerås efter tävlingen som gjorde att resultaten dröjde. Tack Ann-Marie och Kalle Klemets för att jag fick campera hos Er under tiden. Nu finns resultaten upplagda.

Bilden:Kjell Mjöberg och banläggaren idag Anna-Karin Johansson diskuterar dagens övningar.
Text: Alf Lindberg

Äntligen - bra väder och rekorddeltagande!

(2017-09-12) För två år sedan var vi på samma plats som idag, men vilken skillnad!

Då för två år sedan så regnade det rejält och de 116 deltagarna då fick sig en rejäl genomkörare. Idag lyste solen för det mesta och skogen visade sig på sitt bästa humör. Bra karta som var lättläst och god sikt genomgående.
Idag blev det alltså rekorddeltagande för Katrinehoms OK med 157 startande. Tidigare rekord låg på 151.
Det ryktades om att några deltagare hade sett vildsvin i skogen idag. Själv såg jag en rejält stor huggorm på vägen hem. Årets första t.o.m.

Jag tycker våra arrangemang är genomgående väldigt bra. Allt från kartritning, banläggning, val av terräng och sekretariat. Idag använde sig Katrinehoms OK för första gången resultat via bildskärm istället för att skriva ut resultaten på papper. Allt fler arrangörer börjar använda detta system. Jag tycker det är bra. Man slipper skrivare, köpa papper, köpa dyra toner till skrivarna och det sparar vår miljö. På det sättet föregår vi med gott exempel att värna om våra fina tävlingsarenor, nämligen skogen.
Att vårt arbete som arrangörer för veterantävlingar uppskattas, hörde jag idag av en senior som uttryckte sin beundrarn för dagens tävling. Kul!

Däremot är det inte så kul att vi inte fick med Kristina Skoglund i resultatlistan. Undertecknad som hade med sig dagens datorer, var tvungen att åka hem lite tidigare idag och då hade Krisitna ännu inte kommit i mål. Jag hoppas innerligt att hon kom i mål sedan. Men jag vill be Kristina om ursäkt här och nu för att du inte kom med. Hoppas du fick en bra dag i skogen och är nöjd ändå!

Bilden: Banläggaren Per Carlenius. Till höger Peder Wickström och Leif Wadman. Kanske diskuterar dom dagens bana!
Text: Alf Lindberg

Konsten att att gå rätt - men ändå fel!

(2017-09-07) Nytt spännande område idag som bjöd på många överaskningar.

Arena Mosstorp bjöd på många spännande upplevelser för  de 216 deltagarna idag. Här fanns urymme för detaljläsning i kombination av flera vägvalssträckor. Det gäller bara att välja rätt. De som gör det är också i topp på resultatlistan idag.

Lars Jakobsson kunde med knapp marginal ro hem segern på A-banan. Kvinnligt i topp på B-banan då Pernilla Klemets vann. Pernilla har lovat att springa A-banan nästa gång!
C-banan hade flest deltagare idag med hela 78 startande. Här var Sten Eriksson snabbast tätt följd av Per Höglund.
Familjeseger blev det på D-banan då Per-Ivar Möllberg vann och Barbro Möllberg blev tvåa. En toppnotering på E-banan med 17 deltagare blev det idag där Lennert Öberg var snabbast.

Själv hade jag en "mellandag" idag. Jag vet inte varför dom där "mellandagarna" dyker upp, men fram kommer dom ibland ändå. Missade redan första kontrollen och genast kommer man ur rytmen. Ja, jag hann aldrig komma in i den över huvudtaget idag. Lite småbommar här och var. Men jag kände mig ändå tillfreds med terrängen. Och äntligen har jag förstått skillnaden mellan färgerna "grönt" och "vitt" på kartan. Det går liksom lite fortare att ta sig fram där det är vitt. Men man lär sig något hela tiden. 
Det är alltså inte så att det "vita" på kartan är snö och bör undvikas. Det kan möjligen bli aktuellt längre fram i höst. 

Bilden: Delar av arrangörsstaben idag.
Text: Alf Lindberg

Idag blev det all time high på hemsidan!

(2017-09-14) Det slogs besöksrekord idag för "Veteransidan!

Idag var Vandrarringen arrangör för dagens tävling vid deras klubbstuga Fiskkraken. 137 deltagare ställde upp, en ganska ordinär siffra för en "torsdagstävling". Men den här dagen blev inte ordinär ändå.

Tack vare, eller beroende på att det blev problem att plocka fram resultaten från tävlingsdatorn, så försenades publiceringen idag mer än vanligt. Men inget ont som inte har något gott med sig. Det innebar att Ni besökare slog rekord i antal besök för den här hemsidan. När klockan nu är 22.45 så har hela 1076 beskökare registrerats och 3012 sidvisningar. En toppnotering har registrerats. Kul tycker jag. Hoppas Ni också tycker det! Välkommen tillbaka....

Text: Alf Lindberg

Katrineholms-Kuriren på besök igår!

(2017-09-13) Katrineholms-Kuriren var på besök igår när tisdagens veterantävling gick av stapeln. Klicka på bilden ovan så kommer Ni till deras hemsida. Där finns en del bilder också att titta på. Däremot måste man vara +medlem för att kunna läsa artikeln.

Foto: Roger Culmsee.
Bilden föreställer Hans Aurell, duktig orienterare som bor i Gävle men har sommarstuga i Mellösa.

Tuff terräng - men fin - och svåra banor!

loading...

(2017-09-05) Det blev stort bortfall idag när OK Klemmingen bjöd in till fin orientering söder om Gnesta.

Hej och grattis Alf!

Då du inte ville fira din födelsedag med en orientering i vackra Gnesta
skickar jag dig denna rapport:
Det kom 142 löpare till dagens Veteran-OL som gick 8 km söder Gnesta.
Kommentarerna efter fullbordat lopp var att det var en fin terräng men
kuperad och ett fint arrangemang. Bansträckningen var klurig så det gällde
att hålla i kartan. Då vi inte har några priser på veteran-OL var de 2
löpare som tog med sig egna troféer från skogen (se bifogad bild + några
arena bilder).
Tävlingsledare Göran Svärd.

Redaktörens kommentarer:
Jag har tittat på banorna i Livelox och kan konstatera att terrängen är bitvis väldigt kuperad. Och banorna är verkligen utmanande. På pappret tycker jag banläggningen är jättebra med många fina vägvalsproblem. Bra jobbat av banläggaren. Synd att man inte kunde vara med idag. Det hade verkligen varit kul. 
Att det bitvis var svårt visar också att hela 18 deltagare inte blev godkända eller bröt. 
Göran Svärd har skickat med bilder idag(tack) som jag har kompletterat med några ur arrangörsstaben och med vinnaren av A-banan idag, Karin Gustafsson. Hon visade "gubbarna" var skåpet skall stå! Även på C-banan var tjejerna i täten med Inga Johansson som tvåa. Vann klassen gjorde Sune Lindell före hustrun Ulla som blev trea. Jag undrar om Sune fixar kvällskäket åt Ulla som kompensation?
Text: Alf Lindberg

Regnpremiär på en veterantävling för i år!

(2017-08-31) Det regnade bitvis rejält när Hallstahammars OK arrangerade tävling i Kvarnskogen.

Om mitt minne inte sviker mig helt så var det premiär idag för regn på en veterantävling. Vi har verkligen haft tur med bra och fint väder på våra tävlingar i år hitills. Men hösten med september väntar runt hörnet så vi får nog räkna med fler regniga dagar framöver. Det kanske kan bli lite svampplockning trots allt i år ändå.

Nestorn i Hallstahammars OK, Signar Palm var lite orolig, som oftast i onödan, att kartan inte skulle stämma med verkligheten i betraktarens ögon. Men Signar kan vara lugn. Kartan och terrängen var bra. Visserligen blev jag själv lite tveksam vid K-42, punkthöjden där jag seglade ut lite för långt åt höger, och fick vända om. Annars helt Ok.

Och att det kom hela 129 deltagare en dag som denna får nog betraktas som ett mycket gott deltagarantal. Inte bara från Södertälje, utan även deltagare från Säter. Synd att vi inte då kunde erbjuda sol och värme!

Ett gäng från Torshälla fick idag lite problem att ta sig hem då föraren av bilen de åkte med, hade tappat bort bilnycklarna. Det blev att lifta hem med andra och hämta reservnyckeln och åka tillbaka för att få hem bilen. Otur!
Kvarglömt idag blev endast ett par glasögon som finns hos arrangören.

Bilden: Emma och Pernilla jublar över regnet idag. Det tror jag de var ensamma om!
Text: Alf Lindberg

Kan ett kalkbrott vara orsaken till ett trendbrott

(2017-08-29) Det känns som dagens tävling i Djupvik var ett litet trendbrott.

Hur menar jag då? Ja, inte det att de 138 deltagarna idag fick parkera vid ett gammalt nedlagt kalkbrott som det finns många av i Södermanland. Intressant att se dessa gamla arbetsplatser där många fick slita hårt för att få fram kalken.
Nej, för egen del att efter några veckors hårt arbete med många tävlingar på programmet, äntligen kunna fokusera på själva orienterandet igen. Det gick bra idag. Ett trendbrott? ja, kanske.

Inledningen var verkligen lockande idag. Fin skog med tydliga punkter fick bli inledningen där fortsättningen blev minst lika bra. En del riktningsändringar på slutet när man är som tröttast, gjorde att man fick skärpa till sig. Bra karta med god sikt gjorde inte dagen sämre.

För min egen del slutade dagen med något av ett litet antiklimax!
Så här var det; jag tappade bort min telefon vid tävlingen den 2 april i Hälleforsnäs. Tråkigt, men jag förstod att den är borta för alltid och nöjde mig med det.
Så idag kommer Ingemar Gustafsson från OK Tjärnen med ett brev som han har fått från Polisen i Katreineholm att det finns en upphittade telefon. Ingemar frågar om jag saknar en telefon? Ja, jag tappade min vid er tävling i våras. Bra, här finns brevet om den och du kan hämta ut den hos Polisen i Katrineholm. Glad blev jag. Men den glädjen blev snabbt av med hos polisen i Katrineholm. "-Har du lämnat in någon förlustanmälan, frågar recpetionisten hos polisen?" Nej, svarar jag, tyckte inte det var någon idé eftersom mobiler är eftertraktade och sällan kommer tillbaka. "-Ja, men då kan du inte få ut den", säger hon"! "-Måste jag lämna in en förlustanmälan för att få ut min egen telefon. svarar jag"? "-Ja, jag vet inte, säger hon"!. Inte jag heller...
"-Men svararar hon, det innebär i så fall att du måste vänta 3 månader innan du kan få ut den"!  Men snälla du, "jag har inte tid att stå 3 månader hos polisen i Katrineholm för att få ut min telefon, svarar jag. Jag har en ny veterantävling på torsdag i Hallstahammar, svarar jag. "-Du, säger hon till slut, jag ringer dig så får vi se hur vi löser detta! Slutet gott allting gott kanske! Återstår att se.
Det var nog meningen att jag skulle åka till Djupvik idag ändå. Tack Ingemar!

Bilden: Delar av arrangörsstaben idag i Djupvik.
Text: Alf Lindberg

Underbar tallhedsterräng med tuff avslutning!

(2017-08-24) Terrängen strax söder om Åker inbjuder verkligen till fin orientering.

Idag fick 174 deltagare känna på terrängen, där vi varit tidigare, när Åkers IF bjöd in till tävling ca 5 km söder om Åkers Styckebruk. Banläggare var Sonja Jedar som dagen till ära kunde klura till det med några trevliga kontroller. Dessutom en tuff avslutning, i alla fall på A-banan då deltagarna fick ta till de sista krafterna för att klara de tre sista kontrollerna.

Området är lättlöpt överlag men den bitvis starka kuperingen och att hålla reda på höjdkurvorna, är inte alldeles lätt. Lätt att felaktigt gå ner i fel grop innan man upptäcker det.
Orkar man springa som våra unga gäster från Tjeckien, Martin och Hana, så går det att pressa tiderna rejält. Martin och Hana föresten, har sedan flera år tillbaka besökt Sverige vid den här tiden och passar då på att vara med på våra tävlingar. Kul tycker vi.

Att det är torrt i våra marker har säkert inte kunnat undgått någon. Jag passerade en "gul mosse" idag som normalt skall vara blöt. Det dammade om skorna när jag passerade där idag. Annars kan man göra som Luffarligan gjorde på sin tävling häromdagen. En kontrollpunkt var gropen-vattenfylld. Men nu var den snustorr. Så vad gjorde banläggaren då? Jo, han fyllde en hink med vatten och ställde den vid kontrollen så att ingen skulle missuppfatta kontrollpunkten. Något att tänka på för kommande arrangörer!

Bilden: Dagens banläggare Sonja Jedar och ett glatt gäng från OK Södertörn som kom på besök idag.
Text: Alf Lindberg

Svårt att överträffa dagens Arena idag!

(2017-08-22) Här kommer en liten trudelutt från vårt veteran-arrangemang idag.

En annorlunda orientering bjöds deltagarna när vi arrangerade vid Strandstuguviken.
Flack terräng med få detaljer gjorde att man fick lita till kompassen och använda stegning.
För kartritning och banläggning svarade Håkan Alderud och som vi uppfattade till allas belåtenhet.
Start och mål var beläget alldeles intill en ett fint strandbad och trots lite frisk badtemperatur
passade många av deltagarna på att svalka av sig med ett dopp i böljan.
102 deltagare är en mycket bra siffra då avståndet för många var lite längre än vanligt.
Vi tackar alla och hoppas att ni var nöjda med vårt arrangemang.

Curre Thorén biträdande tävlingsledare.
Foto: Håkan Alderud. Om ni klickar på bilden ovan så bör bilder från dagens tävling dyka upp!
(Tack Curre och Håkan för bidraget)
PS. Ordinarie redaktör är fullt upptagen att bygga vår tävling i Köping 26-27 aug.

Tack alla Ni som kom idag till Köping!

(2017-08-17) Här ovan ser ni ett bildspel av deltagare som kunde kliva upp på prispallen idag när PRO-Riksmästerskap avgjordes. Nåväl, deltagarna behövde inte "kliva upp" på något utan stod stadigt på marken under priscermonierna. Mer utförligt vilka som vann o.s.v kommer att läggas upp länken "PRO-Riksmästerskap 2017" inom kort.

loading...

Det blev mycket bätttre väder på eftermiddagen

(2017-08-16) Solen dök fram bakom molnen när PRO:s-Riksmästerskap skulle genomföras.

Ett ihållande regn skrämde bort många deltagare på förmiddagen när Köping-Kolsva OK arrangerade sprinttävling i Köping. Man kan kanske säga att det var en provlöpning inför eftermidagens tävling då PRO skulle kora vem som är bäst på sprint.

I ett underbart solsken startade PRO-deltagarna på Dammbron i Köping för att sedan bege sig in i trånga gränder i Gamla stan. Banläggarna Bosse och Bosse har lyckats klura till banorna så att deltagarna ställdes inför olika vägvalsproblem. 
Imorgon är det dags för fin skogsorientering i Kölsta. Ordinarie veterantävlingen startar redan kl 09.00. PRO-Riksmästerskap har första starttid kl. 11.00.

För alla deltagare gäller att åka direkt till startplatsen. Skyltning finns från Odensvi kyrka ca 7 km norr om Köping. När ni har tävlat klart så beger ni er till Tränstagården(det är skyltat dit) för utstämpling, dusch och fika.
Välkomna!

Bilden: Ingemar Nykvist, Ulla Nykvist och Stig Israelsson.
Text: Alf Lindberg

Dåligt intresse för sprinten i Köping idag!

(2017-08-16) Dagens sprinttävling vid Gammelården i Köping lockade endast 20 deltagare.

SMHI hade förvarnat om regn på förmiddagen så det blev nog avgörande för många när de bestämmde sig för att åka till dagens tävling eller ej.
Det var verkligen synd, för Bo Eriksson och Bo Lindkvist hade lagt riktigt bra och kluriga banor i Gamla stan i Köping med avslutning bakom lassarettet i Köping.

Nu hör det till saken att det inte bara var regnet som avskräckte. Gårdagens ganska tuffa tävling vid Slytan, ganska varmt, gjorde att många avstod idag eftersom det är en ny veterantävling strax norr om Köping imorgon. Då har SMHI utlovat varmt och sol!

Köping-Kolsva OK avslutar dagen med att arrangera PRO-Riksmästerskap i sprint på samma banor som vi använde på förmiddagen. Solen är på väg att bryta igenom nu, så det skall bli kul.

Jag har fått flera förfrågningar varför jag bröt igår(Eskilstuna) och varför det inte kom någon rapport från gårdagens tävling. Så här är det. När jag kom hem igår så var det en massa jobb som skulle göras inför dagens tävling och morgondagens. Dessutom så kände mig totalt kraftlös under tävlingen igår. Förklaringen kom igår kväll! Jag hade 38,5 graders  feber vid läggdags. Lite tabletter imorse, och så är man man pigg igen. Eller?

Nu är det dags att packa ihop datorn och bege sig till Gammelgården igen. PRO-deltagarna står nog redan där och väntar!

Bilden: En av dagens deltagare, Rune Vikman VSOK målstämplar.
Text: Alf Lindberg

(2017-08-12) Den här veckan som kommer finns det möjligheter för alla att få uppleva trevlig orientering.

Veckan (tisdag) startar med Eskilstuna OL:s tävling som går söder om Eskilstuna, vägen mot Malmköping. Jag minns att vi har varit där med Eskilstuna Weekend för många år sedan. Typisk sörmlandsterräng med mycket detaljer som kräver sitt av utövaren. Det skall bli spännande.

Redan på onsdag morgon är vi igång igen. Mellan kl. 09.00-11.00 kan du få uppleva Köping och dess gamla stadsdelar i en sprinttävling. Arenan är placerad vid den vackra kulturplatsen "Gammelgården" alldeles intill sjukhuset i Köping.

Senare samma dag på eftermiddagen kl 15.00 så arrangerar vi (Köping-Kolsva OK) sprinttävling i samma område som på förmiddagen, PRO-Riksmästerskap. Missade du att komma på förmiddagen så har du chansen att få springa en öppen bana på eftermiddagen, såvida du inte är medlem i PRO, då får du tävla i tävlingsklass.

Redan dagen efter (torsdag) så står återigen Köping-Kolsva OK som arrangörer för nya veterantävlingar. Mellan kl. 09.00-10.30 är alla välkomna att tävla i Kölsta, ca 15 km norr om Köping (se inbjudan). Väldigt fin skog och bra banor utlovas då. Efter målgång beger man sig 5 km därifrån till Tränstagården för utstämpling, dusch och kaffe med smörgås.

Inte nog med det! I samma tävlingsområde, strax efter att övriga veteraner har startat, så startar kl. 11.00 de första i PRO-Riksmästerskap. Samma även här. När deltagarna har kommit i mål så beger man sig till Tränsta gården. För det som inte tävlar, så finns vid Tränstagården en tipspromenad som kan kan förnöja med spännande frågor. Allt det här finns att läsa i de inbjudningar som ligger här på hemsidan.

Nu vet Ni vad Ni skall göra kommande vecka. Välkomna!

Text: Alf Lindberg 

Nya rekord- nya möjligheter!

(2017-08-10) Idag kom 217 deltagare till Kjula IF:s tävling vid Lindholms Gård. Inte rekord, men mycket bra deltagande.

Det är så roligt att våra arrangemang uppskattas, inte bara för att det är bra arrangemang, utan att tävlingarna ger så bra möjligheter till sociala kontakter för deltagarna.
Det innebär samtidigt angenäma problem. Logistiken med parkering i nära anslutning till Arenorna kan vara ett problem ibland. Hitills har vi löst det bra, och jag är övertygad om att vi löser det bra framöver också.

Det som förvånar mig mest idag, jag har tydligen redan glömt det, är att det var så lättlöpt. Visserligen några steniga partier, men de störde knappast. Härligt!

På A-banan var Weine Wolter(ÅIF) snabbast idag. Han är ofta snabb, och det måste man vara för att slå Hans-Ove Eriksson(NOK). 
Själv vet jag inte vad som hände mig till första kontrollen idag! Jag var ca 200 m söder om första kontrollen, och där skulle jag inte vara. Det fanns inga kontroller där så efter ett tag insåg jag mitt misstag. To late!
På B-banan noterar jag att Per-Ivar Möllberg(AOK) är på väg upp igen i resultatlistorna efter lång tids problem med sitt ben. Kul att även Bo Hansson(AOK) är tillbaka på tävlingsarenan igen.
Sten Eriksson(SMOL) vann C-banan idag strax före Göran Larsson(SOK). Göran som normalt springer A-banan, har fått ett tillfälligt tävlingsförbud där. Därav hans tävlande just nu på C-banan. Han återkommer säkert på A-banan senare i höst.
En junior smög sig in på D-banan idag och vann. Ove Johansson(SMOL) var även han i topp på den banan.
Hela 17 deltagare på E-banan som idag vanns av Åke Liljebrand(SKT). Kul att E-banan, som tillkom extra för något år sedan, har blivit så uppskattad nu.

Vart tog tjejerna vägen? Jo, eftersom vi använder oss av gemensamma resultat för herrar och damer så kommer tjejerna lite i skymundan ibland helt oförtjänt. På A-banan fanns ingen av våra tjejer idag. Däremot på B-banan där Pernilla Klemets(KKOK) och Lena Jansson(AOK) höll sig väl framme. På C-banan kan nämnas Siv Frodin(KKOK) och Inga Johansson(NOK). På D-banan Elisabeth Eriksson(NOK) och Wiwianne Nilsson(NOK). Slutligen E-banan där Dagny Andersson(OKT) och Ingrid Lundin(EOL) höll sig väl framme. Men kom ihåg tjejer, Ni är egentligen duktigare än killarna eftersom Ni har fler strängar på Er lyra än vi killar har. Vad menar jag med det? Den diskussionen tar vi en annan gång!

Text: Alf Lindberg
Foto: Alf Lindberg (bilden föreställer dagens duktiga funktionärsstab i Kjula IF)

Historien om den fotvänliga mobilen!

loading...

(2017-08-08) Har du långtråkigt ibland, följ då med ut på en veteranorientering!

Det händer så mycket spännande och roligt på våra tävlingar som man inte har kännedom om, så när man själv får uppleva något, så blir det extra kul och en krydda i tillvaron. Vad då tänker ni!
Jo, Harry Axelsson från Katrineholm, en en normalt glad och härlig person, såg något bekymrad ut idag efter målgång. - Vad har hänt, frågar vi? Jag har tappat bort min mobil säger Harry. Och jakten på den försvunna mobilen drar igång. Vi söker, men hittar inte den. Just det, man kan ju ringa på hans mobil och då hör vi den. Enkelt!
Jag ringde men hörde inget. SMOL-funktionärer fortsätter jakten på den försvunna mobilen och även dom ringer på den. Då hör man plötsligt en signal, och börjar gå mot signalen. Men signalen bara fortsätter att förflytta sig! Vad händer? Till slut säger någon att, - du Harry, det verkar som du står på telefonen! Då upptäcker Harry att telefonen har i samband med att han byter om efteråt, så har telefonen ramlat ner i hans ena sko! Äntligen hittar man den. Skönt tycker vi. Men jag är fortfarande lite fundersam hur mobilen kan vara i hans sko samtidigt med hans fot? "Fotvänlig" telefon är det tydligen. Undrar vilket företag som säljer sådana? Något att tänka på nästa gång du väljer mobil.

Det är inte bara telefoner man skall leta efter, utan även kontroller. Och det gjorde de 149 deltagarna idag när SMOL arrangerade strax nordväst om Strängnäs. Förvånadsvärt fin skog  som just nu är torr och fin eftersom regnet har uteblivit i år. Här hade banläggaren Sten Eriksson hittat fina partier och punkter som förhoppningsvis gjorde deltagarna nöjda.
Jag har inte studerat statistiken, men så många som 149 deltagare tillhör nog toppnoteringen för ett tisdagsarrangemang!

Bilder: Översta bilden visar sökande efter Harrys telefon. Därefter ett bildspel från dagens tävling.
Text: Alf Lindberg

Vilken härligt start på höstsäsongen!

loading...

(2017-08-03) Höstsäsongen 2017 kunde inte ha startat bättre.

Norbergs OK stod som värd när 177 deltagare(rekord för Norbergs OK) dök upp vid den lilla fina sjön Boten strax väster om Norberg.
Här bjöds det in till ganska tuff terräng och bitvis svåra kontroller. Det märks tydligt i resultatlistan att uppgiften blev för svår för några eller så hade man inte koll på "läget"! En kontroll som orsakade problem var en sten mot slutet som låg strax söder om ett grönområde. Där var många och stämplade trots att man skulle ha stenen inne i grönområdet. Det gäller att kolla kodsiffrorna, det fick många erfara idag.

Tävlingsområdet vi var idag är ganska typiskt Västmanland. Lite stenigt i botten och gammal gallring som kan hindra bitvis. Annars var sikten bra genomgående.

Det blev alltså deltagarrekord för Norberg. Mycket tack vare semestrar och skollov vilket gör att man har upptäckt att här finns det fina möjligheter till bra träning. Det tycker vi som arrangörer om. Kul att så många uppskattar våra tävlingar.

Och så har man gjort årets första dopp. Det var bättre än jag trodde i sjön Boten. Skönt att svalka av sig efter avslutat lopp. Det var det många som tyckte idag. 
På hemvägen vid Färna såg vi tre stycken veteranorienterare på väg in till kiosken för att förmodligen köpa glass på hemvägen. Hur vet jag att det var "orienterare"! jo, de haltade alla tre!
Tack Norbergs OK för idag. Nu ser vi fram emot spännande tävlingar i Strängnäs och Kjula nästa vecka.

Foto: Alf Lindberg
Text: Alf Lindberg

Välkomna tillbaka till "jobbet" igen!

(2017-07-31) Många återkommer idag till sina jobb, så även veteranorienterare.

Ja, så är det åter dags att plocka fram orienteringsutrustningen för oss flesta. Den här veckan startar höstsäsongen 2017 för oss orienterare i Västmanland och Södermanland. Många har förvisso aldrig packat ner sin utsrustning. Många "sommartävlingar" har haft besök av veteraner, nu senast O-Ringen. Själv var jag inte med på O-Ringen, deltog i Eskilstuna Weekend som en enda tävling i sommar. En nyhet på årets upplaga av O-Ringen var att man redovisade inga resultat vid målet! De senaste åren har man övergått från pappersutskrifter till att redovsa resultaten på bildskärmar. Inte ens det gjorde man i år. Tanken var att alla skulle via sina mobiler koppla upp sig på "liveresultat" vilket inte fungerade fullt ut eftersom mobilkapaciteten inte var tillräcklig på målplatsen. 

Inom veteranorienteringen har vi successivt börjat övergå på flera tävlingar att inte skriva ut resultaten på papper, utan redovisa på en bildskärm istället. Det spar vår miljö och pengar. På min "Veteranresa" till Mora i år så redovisade jag vid målet resultaten på en bildskärm. Så fort sista deltagaren kommit i mål så lade jag även upp resultaten på hemsidan. Då har deltagaren även tillgång till sträcktiderna. Personligen tycker jag det räcker.

Nu på torsdag startar vi med Norbergs OK som kommer att hålla till vid Nordansjö strax väster om Norberg. Ett litet tips är kanske att besöka det nyss uppbygda Cafe Elsa Andersson efter tävlingen som brann ned till grunden för ett år sedan. Konditoriet har bara varit öppet några veckor, men kön har ringlat sig lång hela tiden.

Karl-Robert Moqvist(Södermanland) och Alf Lindberg (Västmanland) hälsar alla välkomna till en förhoppningsvis härlig höstsäsong!

Text: Alf Lindberg

Det skall börjas i tid - det som bra skall bli!

(2017-07-05) Årets Veteranresa har nyligen avslutats, så det är dags att börja planera för nästa!

Jag har lagt ut en undersökning(till höger) om hur ni deltagare på årets Veteranresa till Mora upplevde den och vad ni har för önskemål inför nästa år.
Det har kommit in en hel del svar redan(fortsätt så) och det är både spännande och intressant att läsa vad ni tycker.
Svaren stämmer i stort sett överens med vad jag själv tycker generellt om resorna, men jag skall göra en sammanställning senare och redovisade den här.

Mest roligt att läsa i svaren är vad ni deltagare tycker vart vi skall åka nästa år. Svaren är skiftande må jag säga. Många har föreslagit Mora igen. Men hur än bra Mora var så vill jag nog ställa kosan till något annat resmål nästa år. Mora får vi möjligen återkomma till ett senare år. 

Mora har alltså många svarat. Men även Åland, Gotland, Sälen och Orsa är några alternativ. En hel del vill åka söderut i landet och eftersom vi inte varit åt det hållet, så kan det vara ett alternativ. Förslag som Skåne, Göteborg o.s.v. känns alltför långt bort för att vara intressant.
Vi får se vad det kan bli. En sak är dock klart. Jag har fått ett preliminärt OK från en arrangörsklubb att ordna det tävlingsmässiga inför nästa år. Nu återstår att planera för kringaktiviteterna. I september vet jag mera. Håll ut!

Text: Alf Lindberg

Ibland är det lång väg till duschen!

(2017-07-02) Det här med att prata vägval och sträcktider efter en tävling är nog så viktigt. Det kan grabbarna på bilden ovan intyga.

När andra etappen av "Eskilstuna Weekend" var avslutad och när Anders Waldemarsson och Leif Vadman var på väg till duschen, så mötte man Mats Hastad, som springer samma klass, och då blev det en livlig diskussion om vem som hade gjort bästa vägvalen. Jag vet inte om dom blev överens, men tid tog det att diskutera i alla fall. En sak var klar, dom var sist in i duschen!

Bild: Alf Lindberg
Text: Alf Lindberg

Mora Tidning om Veteranresan i Mora

(2017-06-30) Mora Tidning var på plats i Mora och Hemus när en av etapperna för årets Veteranresa avgjordes.
Det blev ett fint reportage av reporten Stefan Rämgård med text och bilder. Resultatet kan ni se på bilden ovan.
Urklippet har gjorts av Bengt Holm i Mora och som han sedan skickade till mig. Tack!

Reportage, text och bilder: Stefan Rämgård.
Text: Alf Lindberg

Tack alla Ni som gjorde Veteranresan 2017 till en underbar fest!

(2017-06-16) Veteranresan 2017 till Mora är över. Det har varit en underbar vecka tillsammans med Er. Bra väder, fina tävlingar, god mat och en härlig underhållning. Jag vill tacka IFK Mora för den fina hjälp jag fick att genomföra tävlingarna. Men framför allt ett stort TACK till Er alla 225 deltagare. Utan Er skulle denna resa inte var möjlig. Denna resa har varit en av höjdpunkterna i min orienteringskarriär. Nu skall bara njuta av allt beröm jag har fått av Er. Sen kanske jag börjar fundera igen. Vart skall vi åka nästa år?
Jag älskar Er!
Alf Lindberg

Tredje etappen blev tuffare än väntat!

(2017-06-14) Det blev lite tuffare idag än många hade förväntat sig.

När tredje och sista etappen på de individuella tävlingarna avgjordes idag vid Hemus Skidstadion, så blev det lite tuffare än många hade trott. Deltagarna hade redan två etapper i benen när de ställde upp för start, och när solen värmde på ordentligt i kombination med rejäla backar i början och slutet av banorna, ja då blev det tufft.

Vilka blev då vinnare efter tre etapper på de olika banorna?
Bana A/Herrar: Hans-Ove Eriksson (NOK)
Bana A/Damer: Kerstin Freckner (SNO)
Bana B/Herrar: Robert Larsson (Hagaby)
Bana B/Damer: Britt Eriksson (SOK)
Bana C/Herrar:Ulf Jerning (SIF)
Bana C/Damer: Inga Johansson (NOK)
Bana D/Herrar: Janne Månsson (Leksand)
Bana D/Damer: Asta Sjöberg (Lindebygden)
Bana E/Herrar: Lennart Öberg (VSOK)
Bana E/Damer: Liz Porteus (VSOK)
GRATTIS till alla segrarna!

Efter avslutad tävling idag så tog jag själv och sprang A-banan och kunde konstatera att terrängen är fantastiskt fin. Men även jag blev rejält trött på slutet. Så jag kan bara dela ut en eloge till er alla deltagare idag.

Imorgon blir det stafett i samma område men med kortare banor överlag. Du som vill springa men inte är med i något kavlelag, kan springa en av de två öppna banorna som finns.

Bilden: tjejerna som fick pris vid målgång idag är Berit, Liz och Gittan.
Text: Alf Lindberg

Etapp 2 - tallheden blev omtyckt idag!

(2017-06-13) Det gick snabbt på sprinten igår och dagens tävling var nästan lika snabb.

Idag så fick de 212 deltagarna smaka på riktigt fin "Dalaterräng". Flackt och snabblöpt var det i terrängen när etapp 2 avgjordes strax söder om Mora. Banläggaren Per Holm fick till bra banor som inbjöd till olika vägval även om många i den fina terrängen valde att gå på "strecket". 

Visserligen gick det snabbt idag, men inte riktigt så snabbt som sträcktiden från sista kontrollen och till mål som resultatlistan visar. Vi hade ställt klockorna i båda kontroll 100, men målenheten gick 27 sekunder fel. Därav den lustiga sträcktiden. Imorgon skall vi vara mer noga och stämma av dessa mot varandra. Totaltiden påverkas dock inte.

Imorgon onsdag kommer ni att få tävla på klassisk mark, nämligen på Hemus där Vasaloppsspåret drar fram. Vasaloppsåkarna är nog i mål så bli inte besviken om ni inte ser någon. Dessto gladare bör ni bli när ni väl är ute på er bana. Det är ett fantastiskt fint område ni kommer att få tävla i. Det blir samma område på stafetten. Så njut så mycket ni bara kan, snart är ni tillbaka till verkligheten igen.

Jag vill påminna Er som vill byta bana imorgon att ta kontakt med sekretariatet innan Ni går till start imorgon. 

Bilden: Bo, Bernt och Anna-Karin diskuterar vägval efter målgång.
Text: Alf Lindberg

Etapp 1 - sprinten, på Veteranresan avgjord!

(2017-06-12) Så var då årets Veteranresa igång. Och starten blev lyckad.

Första start var satt till kl. 17.00. Regntunga skyar hängde över tävlingsområdet i Mora Parken. Men det kändes som att någon viftade med ett trollspö, för när klockan slog 17.00 öppnade sig en klarblå himmel och solen värmde de 177 deltagarna gott. Apropå deltagarantalet, jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat drömma om det skulle bli så många deltagare på sprinten! Dessto gladare blev jag när anmälningstiden gick ut och resultatet blev så bra. Jag hoppas att alla ni som tävlade på sprinten idag tyckte att det var kul, och att vi kanske kan köra den vid fler tillfällen!

En som var riktigt glad när han kom i mål var Kjell Blomberg. Visst, Kjell är alltid glad, men idag lite extra eftersom han startade efter Kenneth Johansson och Kenneth missade lite på första kontrollen. Det där uppsnappade Kjell och kunde dra nytta av det in mot första kontrollen. Man skall ha lite tur ibland.....

I år samarbetar jag med IFK Mora som har gjort ett fantastiskt jobb innan och idag. Man har verkligen satsat på våra tävlingar och allt gick klockrent idag. Moragänget med bengt Holm i spetsen hade t.o.m fixat ett sjukvårdstält som var bemannat med två tjejer och en hjärtstartare. Ja, Bengt hade också skickat dem på HLR-utbildning inför denna tävling. Sjukvårdstältet kommer att finnas med alla tävlingsdagrna för kännedom.

Anders Claesson ringde mig och meddelade att dagens karta finns på Livelox för er som önskar lägga upp era spår där.

Till sist kan jag medela att jag hittade en klocka i gräset vid målet som finns hos mig(Alf Lindberg) nu.

Bilden: lyckliga deltagare studerar resultaten vid målgång.
Text: Alf Lindberg

Välkomna till årets Veteranresa och Mora!

(2017-06-08) Nu är allt klart inför årets Veteranresa till Mora. Planeringen för denna resa startade i september 2016 och nu är vi framme vid målet.
Det skall bli spännande att få göra denna resa med Er. Hela 214 deltagare skall tävla och 224 deltagare är med på Buffèn. Det är rekord alla kategorier.

Min samarbetspartner IFK Mora och kontaktpersonen Bengt Holm, har jobbat på bra med banor och karttryckning. Och jag känner på mig att IFK Mora har lagt ned stor möda på att tävlingarna skall bli bra och att alla deltagare skall bli nöjda. 

Att tänka på för Er som kommer husvagn och husbil, är att vid incheckningen så skall ni uppge att ni vill stå samlat (om ni nu vill det?) kring Alf Lindberg som har plats 172 på campingen.
Välkomna!
Nu kör vi...................

Idag var det säsongsavslutning i Sala

(2017-06-08) Säsongsfinalen avgjordes i Sala med 155 deltagare vilket är ett bra deltagarantal.

Det hängde regn i luften och termometern visade bara på +14 grader när vi anlände till Annedal i Sala. Men tävlingsmässigt så är det en bra temperatur tycker undertecknad.
Kartan Annedal hade banläggarna Kenneth Jansson och Nils-Erik Eriksson utnyttjat väl. Riktningsändringarna i kombination med alla stigar som finns i området, gör att många fick bitvis lite problem. Som vanligt gäller, "håll koll på stigarna"!. Men ni vet ju alla hur det är, när tröttheten sätter in så kan norr plötsligt bli söder!

Jag vill lyfta fram våra duktiga tjejer idag som på alla banorna gjorde fina resultat. På bana A så är visserligen Sandra Burèn junior i våra ögon, men hennes insats skall man inte föringa ändå när hon tog 3:e platsen idag. På bana B så vann Lena Jansson slaget om första platsen. På bana C tog Ia Granat en hedrande 4:e plats bara drygt 2 minuter från täten.
Lena Wahss från Hedemora tävlandes för Avesta OK blev 2:a på D-banan och till sist så blev Ingrid Lundin 3:a på bana E. Bra jobbat tjejer, och att ni håller många av "gubbarna" bakom er i skogen.

I och med Salas tävling idag så är vårsäsongen avslutad. Några av Er kommer att vara med på Veteranresan till Mora nästa vecka. Därefter startar höstsäsongen upp igen i augusti med Norbergs OK:s tävling den 3:e. 

På min och Karl-Robert Moqvist vägnar så vill vi tacka Er alla duktiga arrangörer och funktionärer för det jobb ni har lagt ner under våren för att vi alla skall få uppleva vår fina sport, orienteringen från sin bästa sida.
Tack också till alla deltagare för att Ni varit så tålmodiga när det ibland inte har fungerat precis som vi önskat. Vi gör alla vårt bästa för att vi skall få bra tävlingar och kunna mötas i glad social gemenskap. Min känsla är att vi har lyckats med det. Nu ser vi fram emot att höstsäsongen blir minst lika bra. Till Er alla, en GLAD SOMMAR!

Bilden: dagens sekretariat bestående av Göran Larsson och Torbjörn Johansson. Till höger en av dagens banläggare, Kenneth Jansson.
Text: Alf Lindberg
 

Snabblöpt terräng när SMOL-kaveln avgjordes

(2017-06-01) Det var något färre lag i år när SMOL-kaveln avgjordes utanför Strängnäs.

I år var det 55 lag på startlinjen mot fjolårets 68 lag. Jag har ingen bra förklaring till att deltagarantalet sjönk i år. Den här kaveln är uppskattad och uppslutningen brukar vara stor.
I år hade man förlagt tävlingen till strax intill motorvägen (E-4) strax söder om Strängnäs. Här har hållits tävlingar för många år sedan. Men sedan motorvägen kom så har möjligheterna att förlägga en nationell tävling minskat. Men en veterantävling fungerar alldeles utmärkt.

Hur gick det då idag? I klassen 130 fick vi samma vinnarlag som i fjol, nämligen Rolf Mathisen och Kenneth Johansson. I klassen 140 knep Arbogaparet Per-Arne Ekbom och Per-Ivar Möllberg segern. I klassen 150 vann Björn Ekholm tillsammans med Kuno Österlund. Kuno har varit skadad en längre tid och tog det lite försiktigt idag. Det var kanske bra det, för inga bommar kunde registreras, och segern var deras.
Göran Larsson Sala vann i fjol MIX-klassen tillsammans med sin fru Lena. Henne hade han bytt ut mot Britt Eriksson, och det gick precis lika bra i år. En seger i klassen. Vem springer Göran med nästa år?

Vi säger grattis till alla vinnarna och vi andra hoppas på en revanch nästa år. Fast det kan bli tufft eftersom alla segrarna fick varsin burk "dunderhonung" som pris för dagens prestation.
Vi säger också tack till Strängnäs-Malmby OL för dagens arrangemang. Vi gillar budkavlar, och hoppas på ännu ett bra arrangemang nästa år.

Dock vill jag avsluta med en liten trist sak. På kartan på väg mot sista kontrollen så fanns ett hygge som var markerat som "förbjudet område". Flera deltagare sprang rakt igenom hygge ändå. Jag vet inte, men det kan vara så att markägaren hade gjort en nyplantering och inte ville att man skulle springa där. Återigen, det finns all anledning till självransakan för detta för vi vill inte förstöra våra fina relationer med våra hyggliga markägare.

EXTRA: Det har blivit något fel i gafflingsalternativen i klasserna 130 och 140. Därför kan det se lite konstigt ut. Övriga klasser skall vara OK för kännedom.
Resultatlista för klasserna i PDF-format finns upplagt nu.

Bilderna:  Överst: Från dagens start. Underst: Dagens segare, Kenneth Johansson, Rolf Mathisen(130), Per-Arne Ekbom, Per-Ivar Möllberg(140), Björn Ekholm, Kuno Österlund(150), Britt Eriksson och Göran Larsson(Mix).
Text: Alf Lindberg

Idag hyllar vi en verklig veteran- Benkt Larsson från Himmeta!

(2017-05-30) För ovanlighetens skull så blev det en tisdagstävling i Arboga idag.

Tack vare helger och att SMOL-kaveln går nu på torsdag i Strängnäs, så arrangerade Arboga OK en tävling idag vid Urvalla motorbana utanför Arboga.
Här finns många väldigt fina små höjdpartier som man hade utnyttjat på ett bra sätt idag. Man hade förvarnat om att det kunde bli svårt att gå exakt in mot kontrollerna och ta dem direkt. Och det stämmer nog, för idag var det ovanligt många felstämplingar och ej godkända.

Hela 14 st. idag som inte godkändes av 100 deltagare så förvarningen var nog befogad. Lustigt nog så var alla på B-banan godkända, ingen felstämpling där heller. Bra gjort!
SMHI hade förvarnat om regn idag, det kom några droppar också, så deltagarantalet blev något mindre än förväntat.

Vi vill komma med ett litet tips till kommande arrangörer när det gäller E-banan. Om Ni ser att terrängen är "besvärlig", korta då gärna av banlängden något så att alla deltagare som vill vara med också kan vara det.

Vanligtvis så är det Benkt Larsson som alltid sköter hyllandet av våra jubilarer i samband med våra tävlingar. Benkt skriver då oftast ihop en "prosa" om vederbörande jubilar som han delger åhörarna vid blomstercermonin. Idag stod Benkt själv som jubilar och mottagare av dagens blomsterbukett som överlämnades av Alf Lindberg. Benkt har nyligen fyllt 85 år och vi är honom djupt tacksamma för att han ställer upp vid alla våra blomstercermonier. Vi hoppas att du kan fortsätta med det i många år till Benkt!

Bilden: Jubilaren Benkt Larsson, Himmeta
Text: Alf Lindberg

Bilder från dagens tävling i Västerås!

(2017-05-24) Bilderna ovan har tagits av Anna-Karin Johansson som var arrangör när Vandrarringen hade tävling i Västerås idag. Tävlingen finns på Livelox nu. LÄNK

Njut av en härlig film från Ryssberget!

(2017-05-24) En dag när Ryssberget i Nyköping visar sin bästa sida.

Tävlingen genomfördes under bästa tänkbara förhållanden. Sol och värme, bra karta och terräng, nöjda arrangörer och glada deltagare. Videon tar dig med ut på dagens B-bana. På A-banan räckte visste inte kartan till för en löpare. 123 deltagare är all time high för oss så nu när vi är uppe en bit över hundra skall vi bita oss fast där.
Nästa tävling i Nyköping genomföres som en badorientering den 22 augusti i en annorlunda terräng vid naturbad med utsikt över Örsbaken. Välkomna då!

(kartan/banan finns under länken "Bilder 2017")
Bilden: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud

Svårt att överträffa dagens fina terräng!

(2017-05-18) OK Hedströmmen bjöd på fantastiskt fin terräng för de 149 deltagarna.

Det lär bli svårt att terrängmässigt överträffa dagens tävling som gick nära Liens camping i Riddarhyttan. TC var förlagt till kanten av en badsjö och jag uppfattade skrik nerifrån sjön vid ett tillfälle som  jag tolkar det som att någon av deltagarna tog årets första dopp, men ack så kallt misstänker jag.

Deltagarna var rejält trötta vid målgång, men ack så lyriska över den terräng som erbjöds. Bitvis rejäla höjdpartier men som helt saknade blåbärsris och skavttran. Som att springa på ett salsgolv sa någon.
Kartan är också delvis väldigt detaljfattig men med god sikt som egentligen inte borde skapa några problem. Men det gjorde den ändå. Ja, några var helt utanför kartan och rekade.

Själv skötte jag sekretariatet idag så det fick bli en C-bana efteråt för att få känna på denna fina terräng. Deltagarna skickar en hälsning till dagens arrangör, att vi gärna återkommer hit igen.

Bilden: Dagens banläggare Ragnar Eriksson
Text: Alf Lindberg

Gun Sundberg gör bra reklam för oss alla!

(2017-05-17) "Som pensionär har jag äntligen tid att lära mig nytt"!

Under april månad så var det många lokaltidningar runt om i landet som hade publicerat en artikel, som TT gjort, om Gun Sundberg och hennes liv som pensionär.
På två helsidor berättar Gun om sitt nya liv som pensionär och vad det innebär för henne. 
Hon har bl.a. lärt sig spela dragspel, men framför allt, så berättar hon om sin passion för orienteringen och hur nyttigt för kropp och själ det är att få komma ut i skogen.
Just det här utdraget kommer från NWT i Värmland, men flera andra tidningar bl.a. på Gotland, har haft denna artikel i sina lokaltidningar.
Tack Gun för att du gör så fin reklam för vår älsklingsport orienteringen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Text: Alf Lindberg

Stoppa tiden - jag vill hoppa av nu!

(2017-05-16) Tänk om man kunde stoppa tiden! Jag vill det inget heller nu.

Först är det kanske någon som undrar vart jag tog vägen efter dagens tävling. Och då menar jag med en uppföljning här på hemsidan.
När jag kom hem från dagens tävling så var det lunch som gällde, och därefter iväg för att sköta sekretariatet på en ungdomstävling(VPT) som min klubb arrangerade för Västmanland ikväll. Det gick bra och nu när klockan är strax efter 22.00 så är jag tillbaka igen.

Vad menar jag med ovanstående rubrik? Jo, just nu är det den finaste tiden i våra skogar enligt min meningen. Men tiden går så fort när man har roligt att vips så är det sommar och höstsäsongen drar igång igen. Men låt oss njuta här och nu.

Ärla IF bjöd in till tävling på en ny karta som var vädligt lättläst och tydlig vid Rinkesta Herrgård utanför Ärla. Jag upplevde terrängen som väldigt öppen och lättsprungen. Men när jag nu här hemma studerar kartan, så upptäcker jag många grönområden och grönraster. Det borde alltså inte vara så bra. Men det var det, och det kan man tacka dagens banläggare Esko Raita för som hittat fina stråk förbi grönområdena.
Att det sedan blev hela 178 deltagare idag glädjer oss alla. Rekord för Ärla IF!

Jag själv är nöjd med dagens insats. Men vad hjälper det när Hans Aurell är före och den omöjlige Hans-Ove Eriksson är fyra minuter före. Hur gör karln? Imponerande.

Nu får jag ladda batterierna i både datorerna och i min egen kropp eftersom jag skall hjälpa OK Hedströmmen på torsdagens veterantävling. Åke Larsson som brukar sköta administrationen har dragit söderut.

PS: Glöm inte att anmäla Er till SMOL-kaveln!

Bilden: Dagens banläggare Esko Raita
Text: Alf Lindberg

"Ack" så bra det blev idag ändå!

(2017-05-11) Banläggaren Signar Palm har förberett sig länge, men var ändå orolig inför tävlingen idag.

Skulle deltagarna bli nöjda med terräng och banor? Men han kan vara lugn. Så fantastiskt fin skog/terräng som finns på kartan "Acktjärnarna" får man leta efter i Västmanland. Och bra kontrollpunkter som tydligt visar in deltagarna till kontrollerna tack vare en bra ritad karta. Men så har Signar också vigt 22 år av sitt liv för att hålla området vid liv. Ingen kan skogen bättre än Signar. Tilläggas kan att kartan där banorna gick fram idag har ritats av Åke Mjöberg.

Signar oroar sig också för hur man i framtiden skall lägga upp banorna för att deltagarna skall bli nöjda nu när skogsavverkningen drar fram över allt.  Men jag tror inte vi skall oroa oss i onödan. Visst, skogsavverkningen krymper våra möjligheter för bra banläggning, men visst kan man lägga en kontroll på ett hygge ändå utan att deltagaren reagerar speciellt mycket. Det skall även finnas lätta kontroller på en orienteringsbana. Du kan känna dig nöjd Signar!

Fast det fanns deltagare idag som hade orimliga önskemål. Jag tänker på Kjell Blomberg, nyligen hemkommen från Cypern som vid vår sjunde kontroll glatt ropade till mig!; Nu skulle det vara gott med ett glas Sangria!" Vätskekontroller i all ära, men det brukar vi inte ha på våra tävlingar, bara så du vet Kjell. Och definitivt inte med Sangria.

Lite kyligt i luften idag men enligt SMHI så var detta sista tävlingen i vår med kallt väder. Vi får väl se!

Senaste nytt! : Nu finns dagens resultat upplagt.

Bilden: Banläggaren Signar Palm och jubilaren idag Bo Hedman(Bo fyller 75 år).
Text: Alf Lindberg

Tack för att ni visade sådant tålmod idag!

(2017-05-09) Idag visade ni alla deltagare varför Ni är så fantastiska.

Inledningen var lysande med klarblå himmel dock med endast +5 grader i luften. Men det skulle bli värre.
När de flesta deltagarna kom i mål, så mulnade det på och en isande kall nordanvind gjorde sig påmind. Som inte det var nog, så strulade resultatgivningen också. Vad berodde det på? Jo, klockorna i SI-enheterna var inte synkade så när det var dags för avläsning, så ville inte systemet vara med. Konstiga tider på många, en del "ej godkända".
Jag tog en backupkopia på tävlingen har nu korrigerat främst A-banan eftersom där fanns inga resultat över huvud taget. Sedan finns det deltagare som borde vara godkända på respektive bana, men eftersom klockorna går ojämnt med varandra så går det inte att korrigera. Det innebär också att några riktiga sträcktider går inte att få fram den här gången. Det tror jag ni har överseende med!

Men min känsla är ändå att alla blev nöjda med terräng och banläggning idag. Jag blir ständigt påmind om hur duktiga banläggare vi har som vet vilka områden man skall välja och även var banorna skall gå fram någonstans. Så även idag.

Till sist, tack alla Ni deltagare som var med idag och en eloge till Er för att Ni tog det hela på ett så bra sätt. Vi lär oss hela tiden och vi är till för varandra.

Bilden: Kenneth Johansson(EOL) överlämnade idag den tavla som går som vandringspris till tävlingen "Först i Mål". Mottagare var segraren förra veckan Mikael Hogreus OK Tor.
Text: Alf Lindberg

Så var en av årets höjdare avklarad!

(2017-05-04) När 176 deltagare av årets upplaga av "Först i Mål" samlades, så blåste en kall nordanvind trots solen.

Samlingsplats tillika TC var Skjulsta Fritidscenter vid Vilstaån där vi varit en gång tidigare med den här tävlingen.
Som en lång slingrande orm gick deltagarna precis som man kan se på "dagis" efter tävlingsledaren Ulf Svedestam. En promenad på ca 900 m. Väl där blev det trångt som vanligt när deltagarna skulle hitta sina kartor. Inte så lätt trots att alla fått sina namn på baksidan av kartan. Sedan började Ulf nedräkningen till start.

När väl den gått så vem var först till startpunkten om inte Leif Wadman(KKOK). Men så stod han bara några meter från skärmen också. Värre var det för dem som stod längst bak i fältet. Å andra sidan fick de längre tid att läsa in sig på vilken väg de skulle ta till första kontrollen.
Vilstaskogen är aldrig fel. Lättlöpt och för det mesta även ganska lätt att läsa in sig på kontrollerna. Själv hade jag sällskap till de fyra första kontrollerna varefter mina kollegor bara försvann. Såg faktiskt inte alls många i skogen förän mot de två sista kontrollerna. Där gjorde jag en riktig tabbe. Springer ner mot sista kontrollen och strax framme ser jag mycket folk samlade. Jag uppfattar att det är målet. Men icke. Det var några andra personer på andra äventyr som lurade mig varpå jag lade tre minuter extra där. Dumt gjort, fast för sent påkommet.

Hur gick det då totalt i tävlingen? Jo, vi säger grattis till segraren Mikael Hogrèus från OK Tor som var snabbast idag. Tvåa kom Wincent Liljekvist IF Rune och trea blev Erland Karlsson OK Tjärnen.
Tyvärr så blev det ingen sedvanlig priscermoni med överräckande av den tavla som går som vandringspris i denna tävling. Det var nämligen så att fjolårets vinnare, Nils Johansson glömde att ta med tavlan till tävlingen idag. Det sägs att det berodde på att Tage var så säker att vinna, så han brydde sig inte om att ta med den! Eller var det kanske ändå bara glömska? Nisse var i alla fall inte ledsen, inte heller Mikael som kommer att få priset vid ett senare tillfälle.

Bilden: Wincent Liljekvist, Mikael Hogrèus och Erland Karlsson.
Text: Alf Lindberg

Svårt att veta vilket som var vackrast idag?

(2017-05-02) En tävling i slottsmiljö, vad kan slå det? En härlig skog möjligen.

Södertälje IF lockade 112 deltagare när man idag hade förlagt tävlingen i en underbar slottsmiljö vid Taxinge slott. En värmade sol talade om för deltagarna att det var dags att av sig understället och springa i kortärmat idag. 

Jag har sagt det tidigare och säger det igen, skogen kan aldrig bli vackrare och finare än just vid den här årstiden. Banläggaren Jan Enesved bjöd in till ganska kuperad terräng bitvis blandat med detaljrika höjdpartier. Lite otur hade Jan eftersom man påbörjat gallring i området bara några dagar innan tävlingen vilket gjorde att det blev rejält tufft att ta sig fram bitvis. Men när övriga omständigheter är så fina så glömmer man snabbt det. Och varför inte! Det skall vara tufft när vi orienterar, i alla fall på de långa banorna.

Bilden: När jag tog bilden av mannen på bilden till vänster, så glömde jag att fråga vad han heter. Jag hoppas han ursäktar, men anledningen till bilden var att han utgjorde en sån perfekt sinnebild om avkoppling i en fin slottsmiljö. Till höger Taxinge slott.
Text: Alf Lindberg
PS

Mannen på bilden är min man, Björn Lusensky. Han fördjupade sig i Shakespeares sonetter när jag var ute o sprang. Han vill att jag ska vara ute länge , så att han hinner läsa klart.
Varma hälsningar
Ingegerd

Några deltagare tar sig tid att posera också!

Katrineholmskuriren gjorde ett reportage i samband med att Katrineholms OK arrangerade tävlingen i torsdags. Klicka på bilden för att läsa mer....
Foto: Katrineholmskuriren.

När verkligheten blir sagolik!

(2017_04-27) Robert Karl-Oskar Broberg skrev visan "När verkligheten blir sagolik". Det kändes nästan så idag.

Efter att vintern gjort sitt återtåg i våra skogar så vände det plötsligt idag och solen värmde gott över de 183 deltagarna vid Stalls Backe i Katrineholm.
På ett väldigt begränsat område där vi har varit flera gånger, så hade banläggaren Per-Erik Carlenius förlagt fem trevliga banor. Gott om stigar att ta sig fram på, men det gäller att se upp så det är rätt stig man väljer. Det gick att komma runt på de flesta ställen och därigenom undvika de "blåa" mossarna som bitvis var tunga att ta sig fram på.

Det är roligt att intresset för våra arrangemang är så stort. Ja, det t.o.m. växer så sakta hela tiden. En eloge till tjejerna i sekretariatet som skötte det tekniska utan några problem idag. En "kvar i skogen" rapporterades det om, men det visade sig vara en deltagare som glömt stämpla ut. Så det löste sig snabbt och ingen skallgångskjedja behövdes den här gången heller.
Deltagaren ifråga sade själv vid upptäckten av sin miss, "jag är inte smartare än en veteranorienterare"! Med det åsyftade personen det populära tv-programmet "jag är inte smartare än en 5-klassare"! Allt med glimten i ögat...

Bilden: Banläggaren Per-Erik Carlenius som var nöjd med dagen.
Text: Alf Lindberg

Det kom många till Trosabygden trots allt!

(2017-04-25) Trots att SMHI hade varnat för riktigt oväder med snö uppblandat med regn idag, så kom ändå 76 tappra deltagare till dagens tävling. 
Pelle Bång har lagt upp en fin bildserie från tävlingen, så om ni klickar på bilden ovan så kan ni se många av dagens deltagare. 

Ett byte av tävling som blev lyckat!

(2017-04-20) Det var egentligen OK Enen som skulle ha arrangerat dagens tävling, men som ändras i sista stund.

Ankaret i OK Enen för veteranverksamheten har under många år varit Tommy Wåhlin. Tommy har nyligen bytt klubbadress till Västerås SOK varför den ursprungliga arrangören OK Enen utgick och Västerås tog över arrangemanget.
Och det gjorde man som vanligt på ett bra sätt. Tävlingsområdet vid Gillberga norr om Västerås är kringgärdat av avverkningar och grönområden. Trots det hade banläggaren Leif Zettervall hittat fina partier och banstråk. Personligen tyckte jag att han hade hittat bra inläsningspunkter mot kontrollerna. Eller så var det jag som bara var extra skärpt idag! Det gick bra i alla fall.

De 142 deltagarna slapp regnet men hade en kylig nordanvind som påminde oss om att än så "är det långt till vår". 
Ingrid Lundin(EOL) tog hem segern på bana E idag och Åke Liljebrand på bana D. Per-Ivar Möllberg(AOK) vann bana C.
Lena Jansson(AOK) är en duktig tjej som klippte till gubbarna och såg till att de höll sig bakom henne på bana B. På bana A vann en av våra tjeckiska gästbesökare(de brukar vara här varje vår) vilket vi tycker är kul med internationellt inslag. Räknar man bort det tjeckiska inslget, så var det Per-Erik Fogel som vann.

Som sagt, bra arrangemang idag, och som det oftast är på våra tävlingar. Det finns rutin i massor i våra gäng. Jag vill nog påstå att vi är minst lika bra på att arrangera, och då tänker jag även på det tävlingstekniska, som på de nationella tävlingarna. Vi får oerhörd bra kompetens eftersom vi håller igång nästan hela året med detta.
Det stod på välkomstskylten idag att man skulle "bocka" av sig vid målgången. Och det gjorde jag. En rejäl bugning inför Torsten Lund. Undrar hur tjejerna gjorde? En nigning eller?

Bilden: Dagens A-banan och Leif Nilsson vid starten.
Text: Alf Lindberg
   

Grattis Göran Larsson till silvermedaljen!

(2017-04-24) När sprintfinalerna på Veteran-VM avgjordes när vi sov här hemma, så vann Göran Larsson Sala OK en silvermedalj.

Den här veckan går Veteran-VM på Nya Zeeland med många deltagare från vår region på plats. Tävlingarna inleddes med kvaltävlingar igår och finaler idag. 
Göran deltar i M65 och var bara 32 sekunder ifrån en guldmedalj. Förargligt nära, men jag tror Göran ändå är nöjd med sin silverplats!
Lars Jakobsson(VSOK) på 21:a plats i samma klass, 4,06 efter segraren.
Det tävlades också i B-finaler och där hade vi flera framgångar. Ulf Kjellin(OKH) vann B-finalen i sin klass M65. I W75  vann Gertrud Asplund(VSOK). Vi säger grattis och önskar alla lycka till inför kommande tävlingar i veckan. Förhoppningsvis kan jag få rapportera om fler medaljer!

Bilden: Göran Larsson Sala OK
Text: Alf Lindberg

Nu har det hänt igen - vad säger reglerna?

(2017-04-18) Det hände för en tid sedan - det hände idag igen, att deltagare passerar "förbjudna" områden!

Det var på IK Standards tävling nyligen som deltagare passerade över tomtmark fast det enligt regleboken är förbjudet. På kartan markerat med olivgrön färg är förbjudet att passera om nu någon inte visste det. 
Och så idag hände det igen! Deltagare som passerad över golfbanan som självklart är förbjudet att beträda. Dessutom så hade arrangören(EOL) markerat golfbanan med rött rasterstreck för att förtydliga det. Ändå sker detta!
Vår verksamhet bygger på förtroende mellan oss och mark- och jakträttsinnehavare. Om vi missbrukar det förtroendet så har vi kanske inga möjligheter att arrangera tävlingar mera. Det vore tråkigt så respektera våra orienteringsregler. Tack!

Dagens arrangör(EOL) utnytjade kartan Odlaren där vi varit många gånger och som man kan tro är utsprunget. Men icke sa Nicke! Bommar och felstämplingar visade att det är inte så lätt som man tror fast man varit där många gånger. Och dessutom var banläggningen överaskande bra. Flacka partier varvades med rejäla klättringar för att nå en del kontroller på höjderna. Inte vet jag, men det kanske blir fler tävlingar på Odlaren!

Det har varit ett litet uppehåll tack vare påsken, och det märktes lite av det idag. 120 deltagare är bra trots att många kamrater befinner sig på andra sidan världen och Veteran-VM.
Och glädjen kamrater mellan är god och hjärtlig som vanligt. Och kamraterna från IK Standard bjuder som vanligt på sig själva. Kjell Blomberg har aldrig varit blyg och ställde glatt upp på bilden ovan. En av hans kamrater hittade inte ens till duschen idag utan var på väg ut i solskenet i bara "mässingen". Dom måste ha väldigt roliga årsfester i IK Standard kan jag tänka mig.

Bilden: Kjell Blomberg
Text: Alf Lindberg

Om Ni var nöjda idag - så är vi det också!

(2017-04-06) Det känns som vi lyckades att göra våra 178 deltagare nöjda idag!

Helt säker kan man aldrig vara. Det var många som inte blev "godkända" idag vad det nu kan bero på. Det är en liten skog med många fina stigar. En bra kurvbild. Visst, våra dagisbarn är där i skogen och leker och kan säkert bidra med några nya stigstumpar som inte var med på kartan. Personligen tyckte jag att banläggarna Bosse och Bosse fick många bra kontrollpunkter och bra banor!

På A- och B-banan var det kartbyte som gällde vilket innebar väldigt många kontroller. Här kan man lätt utan att man tänker på det, hoppa över någon kontroll. Det var precis det som hände Göran Larsson. Det är inte  ofta man ser honom som "felstämplad"!
Fast det var nog lite svåra banor ändå tror jag, eftersom Ulf Kjellin var långt ner på A-banan och resultatlistan, så även Kjell Blomberg. 

A-banan vanns idag överlägset av dalalöparen Mats Jönsson som har god erfarenhet av dessa tävlingar och är något yngre till åldern. På C-banan hade Leif Jansson bara 11 sekunder tillgodo på Barbro Möllberg. Weine Johansson vann även han knappt på D-banan före Inge Gustafsson.
Jag tror det blev deltagarrekord på E-banan idag som hade 20 deltagare! Kul! Där vann Sten Gustafsson endast 2 sekunder före Lennart Lundh. Det är tufft i vissa klasser.

Dagens "ros" går ändå till Anna-Karin Johansson, Vandrarringen som förutom att hon vann B-banan idag, även fick sin utmärkelse "Årets Senior 2016" till mångas förtjusning. Priset är instiftat för att uppmärksamma personer som gör strålande insatser för sin klubb och för veteranverksamheten. Vinnaren röstas fram genom en omröstning via hemsidan under hösten. Vem blir "Årets Senior 2017"? Svaret har vi i december.

Bilden: Anna-Karin Johansson
Text: Alf Lindberg

Idag räckte inte kartan till - tur att det finns mobiler att ta till!

(2017-04-04) Idag kanske OK Grip skulle ha använt sig av A-3 storlek på kartorna så att deltagarna hittade hem!

Nja, så behövde nog inte vara. Men några av de 154 deltagarna tog ut svängarna rejält idag. Så rejält att man hamnade vid Skeppsta Herrgård ca 5 km från TC. En av deltagarna fick vägen hem inritad av en ortsbo på baksidan av sin karta. Så var den dagen räddad för honom. 
Värre var det för den andra kvinnliga deltagaren som också hamnade i Skeppsta, men som tur var fick låna en telefon och kunde kontakta tävlingsledningen. En funktionär hoppade in i sin bil och åkte ner till Skeppsta för transport hem för deltagaren.

Dagens händelser visar hur bra och viktigt det är att man har en mobil med sig ut på tävlingen. Det underlättare både för deltagaren och arrangören. Sen känns det tryggt också för båda parter.

Arrangören bjöd in till de bästa förutsättningar som finns idag. Underbart väder med ett TC vid Skottvångs Gruva som ligger naturskönt belägen. Fin skog med bra sikt, men också bitvis tungsprunget p.g.a. gallringar som gjorts. En sak som redaktören kunde konstatera, var att kompassnålen levde sitt eget liv på väg till de två första kontrollerna. Därefter lungnade den ner sig.
Jag vet inte om Kjell Blomberg har lugnat sig ännu, men han sken som en sol som vanligt vid målet, men var irriterad över att han hade orienterat så snett att han hamnade under kontrolldefinitionen på kartan, och hade problem att se var han var. Kjell löste även det så klart. Han är inte bara bra på hugga ved!

Kartorna tog slut på bana A idag. Jag vet inte om det har hänt tidigare, men förmodligen ville fler än vanligt pröva långa banan en sån här underbar dag. Men Lennart Karlsson fixade fram nya kartor till behövande.

Weine Wolter tog sig fram på A-banan med otroliga 33 minuter! På B-banan var Curt Thorèn snabbast. Från Stockholm hade Rune Rådeström tagit sig idag och vann C-banan knappt före Per-Ivar Möllberg som sakta men säkert klättrar uppåt.
Karl-Robert Moqvist var överlägsen på D-banan och Lennart Lundh lika överlägsen på E-banan.

Bilden: Dagens tävlingsledare och OK Grips "allt i allo" Lennart Karlsson.
Text: Alf Lindberg

Flera anledningar att fira idag i Torshälla!

(2017-03-30) Dimman låg tät över Torsharg när 177 deltagare gjorde sin anmälan.

Trots att vädret gjorde en liten rekyl idag med minusgrader och dimma, så märks det att nu har de flesta veteraner vaknat till liv. OK Tor bjöd in till tävling i klassisk orienteringsterräng vid Torshargs IP där vi varit några gånger tidigare. Terrängkännedom!, javisst, men vad hjälper det. Det bommades hejvilt ändå. Det kanske är ett bra bevis till banläggarna som trots allt lyckas "lura" deltagarna att välja fel i sin iver att vara bäst.

Idag måste det nog vara av ett litet rekord när ca 100 herrar skulle samsas om ett omklädningsrum. Trångt vara bara förnamnet idag. Men trots det rådde både glad och god stämmning hela tiden. Ingen som klagade. Jag vet inte hur tjejerna hade det, men förmodligen lite mer plats där. Jag undrar hur många andra idrotter skulle acceptera liknande villkor! En stor eloge till Er alla.

Vi brukar ha ungdomar ibland med på våra tävlingar. Men idag slogs det nog ett svårslaget rekord! Sandra Burèn från Köping tog hjälp av farmor med barnpassningen av ca 6 månader gamla Lukas under tiden Sandra sprang en A-bana. Det gäller att starta inskolningen tidigt.

Idag fanns det som sagt flera anledningar till att fira. En anledning var att Stig och Leif Thorsson fyller år idag. Det skiljer bara 7 minuter mellan dom så det kan vara svårt att skilja dem åt. En annan anledning är att vår ordförande i Sörmlands OL-veteraner, Karl-Robert Moqvist fyller år idag. En nyhet är att Kristina och Tommy Wåhlin har bytt klubbdress till Västerås SOK. En som nyligen bytte klubbdress är Rolf Skoglund som numera tävlar för Södertälje-Nykvarn OF.

Bilden: I röd/gul klubbdress ser vi Tommy Wåhlin, sen Karl-Robert Moqvist. På flankerna ser vi tvillingarna Stig och Leif Thorsson. Vem som är vem får läsaren själv avgöra!
Text: Alf Lindberg
 

Det här var den riktiga tävlingsledningen idag!

(2017-03-28) Greger Wedin har ofta stått som tävlingsledare när SNO arrangerar. Inte idag.

Ofta har Gregers namn figuerat på tävlingsinbjudningarna som SNO presenterar. Men inte idag. Idag var det Weine Johansson och Stig Thorsson som stod som värdar. Men det stämmer inte helt och hållet det heller.
För att fler veteraner i SNO skall komma in i gemenskapen på riktigt, så hade Weine och Stig delegerat ut funktionen som tävlingsledare till Christer Andèn, Staffan Holmberg och Björn Svereùs. Och vilken fin debut man gjorde! Ett helt perfekt väder kombinerat med bra banläggning i en underbar skog, ja då finns inte mycket att klaga på!
Jo, det skulle kanske vara den där Greger Wedin då. Han missade att ställa om SI-enheterna till sommartid vilket fick till följd att 7 personer som råkade starta före klockan 08.00, fick problem med tiderna. Jag försökt ändra på det i efterhand men ännu inte lyckats, och därför saknas dessa 7 på resultatlistan. Jag har en säkerhetskopia från tävlingen så möjligen i natt nån gång kanske jag kan ändra på det. Greger, när det blir ljust utanför ditt fönster nästa gång, då är det sommartid som gäller. Bara så du vet!

SNO fick ändå lön för mödan. Det kom 107 deltagare idag till samlingen vid Hökmossebadet. Platsen ligger härligt belägen vid en sjö men ännu lite tidigt för ett bad efter tävlingen. Det fick bli en dusch vid Oxvretens klubbstuga där Sörmlands OL-veteraner hade förlagt sitt årsmöte efteråt.

Bilden: Christer Andèn, Staffan Holmberg och Björn Svereùs. Tack för fin insats idag!
Text: Alf Lindberg

Långt - tufft - svårt - men härlig orientering!

(2017-03-23) En rejäl promenad var det till starten idag, men det behövdes.

Idag var det bra att vara ordentligt uppvärmd för de 133 deltagarna hade en tuff utmaning framför sig. Jag tror inte det var någon som sprang eller joggade till första kontrollen idag! Det var en rejäl stigning som banläggaren Thorvald Eriksson hade åstadkommit så uppvärmningen till start var inte fel.
Väl uppe på platån var det dags att plocka kontroller. Men efter ett par kontroller så var det dags att påbörja nästa klättring till nästa höjd. Och så höll det på nästan hela tiden.
Det var långa banor över lag idag. Det var tufft bitvis, och det var svår orientering deltagarna ställdes inför. Kluriga kontroller med mycket detaljer gjorde att nogrann kartkontakt var ett måste. Men det är en fantastiskt fin terräng att orientera i.
En snöfri skog med ca 8-9 grader varmt i luften möjliggjorde en härlig dag i skogen.
Missnöjda är förmodligen bara de som "råkade" stämpla fel idag. Men de har nya möjligheter till revanch på tisdag nästa vecka i Södertälje.

Samtidigt med tävlingen på tisdag i Södertälje så har Sörmlands OL-veteraner årsmöte. Dagordning och verksamhetsberättelse finns att läsa under länken " Sörmlands OL-veteraner".
Tack för idag Åkers IF

Bilden: Banläggaren Thorvald Eriksson.
Text: Alf Lindberg

Precis som med Triss- "plötsligt händer det"!

(2017-03-21) Rubrikens slogan här ovan kan översättas till dagens tävling.

"Plötsligt så händer det"! Och det var precis det som hände mig idag. Jag fick varmvatten i Tallstugan idag. Det var första gången. En förklaring kan vara att jag själv var ute i god tid idag, men också att antalet deltagare var 123 stycken vilket är något mindre än tidigare.
Kjula IF:s tävlingar går ofta vid Tallstugan där vi har varit många gånger. Men tro det eller ej, det bommas friskt i alla fall. Det är precis som jag sagt många gånger; det har ingen betydelse om vi varit på ett område många gånger tidigare, vi blir alla lika vilsna fortfarande. Och bra är väl det. Då kan vi utnyttja våra områden på ett klimatsmart sätt.

Idag var det som ofta på Tallåsen, snabblöpt och fint. Att sedan banläggaren/na lyckade lura några deltagare att ta "fel vägval" gör saken dessto roligare. Då blir det fler man kan utbyta erfarenheter och vägval med.

För ovanlighetens skulle så var det fler deltagare på Bana A än bana B idag. Snabbfotade Tommy Holmèr vann idag på A-banan. På bana B hade Per-Erik Carlenius och Kenneth Jansson jämt göra att hålla Inga Johansson bakom sig. En gammal( hon är bara 20 år) Köpingsbo, Melina Toven kom på besök idag och sprang en C-bana och vann. Melina har flyttat till Ärla nyligen och kommer förmodligen även tävla med dem i fortsättningen. Karl-Robert Moqvist tog hem segern i på D och Weine Johansson vann på bana E.

I sekretariatet fanns som vanligt Kalle Larsson som alltid ställer upp och hjälper till med det tekniska när Kjula IF arrangerar. Det är vi honom tacksamma för. 

Bilden: Kalle Larsson i sekretariatet.
Text: Alf Lindberg

Från bra arrangemang - till bättre och enklare!

Våra tävlingsarrangemang har blivit mycket bättre genom åren. Nu är det dags att gå vidare.
 
(2017-04-01) Sörmlands OL-förening har nyligen haft årsmöte och där diskuterades det många bra förslag. Förslag som nu kommer att införas på våra arrangemang. Bl.a. att deltagare som inte är från Västmanland/Södermanland skall ha företräde vid starten. Allt för att underlätta integrationen i vår verksamhet.
Även att deltagare som vid flera tillfällen än två har varit på första plats på någon bana, skall automatiskt flyttas upp till en högre bana nästa gång. Om deltagaren motsätter sig det helt och hållet, så kan deltagaren mot en avgift, få fortsätta på samma bana som tidigare. OBS! Gäller ej bana A.

För Er som har moderna mobiler och har använt betalningssättet Swish så vet Ni att det är ett smidigt sätt att betala kontant med. Inom vår verksamhet är det bara några som hittills har erbjudit det på våra arrangemang. Men från och med 1 april så erbjuder vi ett nytt kontant betalningssystem till alla deltagare, nämligen Swosh. Vad är det undrar Ni? Jo, tack vare att Svenska Orienteringsförbundet nyligen uppdaterade sitt tävlingssystem OLA, så finns det den enkla betalningsmöjligheten när du anmäler dig.

I samma stund som du stoppar ner din SI-pinne vid anmälan, så registreras startavgiften automatiskt på ditt bankkonto via Eventor. Du slipper med andra ord hålla på med kontanter vid anmälan, och du får en bättre ekonomisk översikt av ditt tävlande.
Spännande nyheter som vi hoppas kommer att uppskattas av våra deltagare framöver.

Text: Alf Lindberg

Vad var det som hände i Hållsta idag?

(2017-03-16) Att lite enkel marknadsföring kan betyda så mycket!

Det var inte lätt att vara arrangör till dagens tävling i Hållsta idag. IK Standard stod som värd denna underbara marsdag där solen värmde från en klarblå himmel.
Lennart Olsson hade kontaktat mig(Alf Lindberg) i tisdags eftersom han var lite orolig för att det skulle bli för få deltagare med tanke den stora snömängd som kom förra veckan.
Men nu hade Lennart&Co skottat undan all snö och SMHI hade lovat bra väder. Och dessutom så gjorde jag lite extra reklam här på hemsidan med tanke på Lennarts oro.
Och vad händer? Jo, Lennart&Co hade tagit i rejält med kartor tyckte man, nämligen 125 st. Och så kommer det 50% fler deltagare än beräknat. Man kan lugnt säga att det blev "kö i kassan" vid starten. Under tiden försöker Barry Widelund få igång kartproduktionen, men datorn ville något annat. Till slut fick man fram kartor till starten, men då hade flera deltagare gett upp och gått tillbaka.

Det är tråkigt att det blir så så här. Men vem hade trott på så stort intresse! Jag vill här på IK Standards vägnar be om ursäkt till de deltagare som fick vända hem utan att få springa. Jag hoppas att Ni har överseende ändå. Vi gör alla så gott vi kan och ibland räcker inte ens det till. Å andra sidan är vi glada att Ni kommer och vill vara med. Det uppskattar vi.
I dagens moderna värld där kostnaden för att producera kartor är väldigt små, så kanske man bör fundera på om inte man skall ta "lite mer" än man tror det som skall gå åt. Det gör inget om det blir lite kartor över.

Själv lyckades jag få tag på en A-banan och gav mig iväg bland de sista. Men jag hade otur jag också idag. Fick en alltför dålig tid, fick kallvatten i duschen, mackorna var slut i serveringen och även kaffet var slutsålt. Men jag fick en härlig upplevelse i skogen som idag visade sig på sin bästa sida. Vädret var underbart och Kjell Blomberg var lika glad som vanligt. Kan det bli bättre?

Bilden: Lennart Olsson och Bo seger diskuterar dagens bana. Och Kjell Blomberg hade roligt.
Text: Alf Lindberg

Vintern kom tillbaka - men nu vänder det!

(2017-03-09) Efter att det har varit snöfritt under januari och delar av februari, så har vintern återvänt de senaste veckorna.

Men redan till helgen utlovar SMHI 4-6 grader varmt så den trots allt lilla snö vi har, kommer förmodligen vara borta till nästa torsdag då IK Standard arrangerar.

Idag var det alltså Västerås SOK som bjöd in till tävling på södra Björnön. Ett friluftsområde med snabblöpt terräng. Den lilla snö som fanns var ändå tung att springa i. "Ett steg fram, två steg bakåt", så kändes det idag. Fötterna fick inget grepp om marken tyckte jag.
Men inledningen av dagen kunde ha varit sämre. Vi skulle hämta upp en kamrat idag som av någon anledning hade ställt sin väska "mitt i vägen" precis där min chaufför skulle in och tanka sin bil. Det var nära att den deltagaren hade fått en "platt" utrustning med sig till Västerås idag. Å andra sidan, det är ju torsdag så det är pannkakor som gäller. Så det var nog någon mening med det också.

Vi höll till på Södra Björnön idag. Området är välbekant för de flesta, men det går att bomma där också. Nu kanske det inte blev så mycket bommar idag då "spårsnön" styrde de flesta deltagare rätt in mot kontrollerna.
De 78 tappra deltagarna som kom till start idag verkade trorts allt nöjda med dagen. Skönt att vara igång igen tyckte många. Vädret kan man inte göra något åt i alla fall.

En jubilar hade vi idag, nämligen Jouko Taskinen som nyligen har fyllt 80 år. Han firades traditionsenligt med en vers av Benkt Larsson och med blommor. Jouko är en hängiven veteranorienterare som är gjord av riktig finsk "sisu". Är man född i en bastu i Finland, då viker man inte ner sig i första taget. Grattis!

Bilden: Lars Ahlström styr och ställer på parkeringen idag. Till höger dagens jubilar Jouko Taskinen.
Text: Alf Lindberg
 

Så var vi då igång med hyggligt deltagande!

(2017-03-02) För andra dagen i rad arrangerade OK Enen en veterantävling.

Igår onsdag var det Luffarligan som var på besök i Enköping. Idag var det Västmanland/Södermanland som kom på besök. Och precis samma fina förutsättningar i skogen. Snöfritt men fortfarande lite is på stora stigar. Idag kom 69 deltagare vilket är en ganska låg siffra i våra sammanhang. Torsdagar brukar vi ligga på 125-175 deltagare. Men det är väl så att alla har inte borstat bort vintersnön från sina axlar nu, och en del tycker nog att det är lite för kallt och kyligt ännu.

Sedan vet vi också att vi har ett stort gäng i Portugal just som alltid dyker upp på våra arrangemang. Men till nästa torsdag är de hemma igen.
Tommy Wåhlin hade räknat med en del ungdomar idag eftersom många har sportlov nu. Men de tog sovmorgon.
Jag hörde många fina kommentarer om att banorna var bra strängade. Och många blev nog också överaskade att det är så fint i Fagerskogen! Men så är det också ett rutinerat gäng i OK Enen som har ordnat fram dagens tävling.

Nästa torsdag är det Björnön i Västerås som är tävlingsområde. Dit och tävla först och sedan till Orientalen för utstämpling och dusch/fika. 

Bilden: ett blandat gäng verkar lite vilsna redan vid starten! Lite ringrostiga kanske? Till höger sist startande på B-banan, Ingvar Oskarsson som blev fångad vid en av de sista kontroller(K-61) på banan.
Text: Alf Lindberg

Luffarligan kom på besök till Enköping

(2017-03-01) Luffarligan(veteraner från Stockholm) kom på besök till Enköping idag.

Tommy Wåhlin och hans kamrater i OK Enen är inte rädda för jobb. När Luffarligan frågade Tommy om han kunde arrangera en deltävling i deras tävlingsprogram, så svarade Tommy självklart, visst gör vi det!
Och idag var det dags. Det var både sol, lite snö och regn i luften när dagens tävling genomfördes. Men trots det så kom det 67 deltagare som när de kom tillbaka var jättenöjda över banläggningen och även skogen. Visst, det finns några stenar här och var, men inget som stör en ärrad veteranorienterare.

Imorgon (torsdag) så är det ny tävling med samma förutsättningar som idag, Fagerskogen i Enköping. Då är det mest Västmanlänningar och Södermanlänningar som kommer på besök. Vad är det då som gäller?

Samling vid grusplanen( se inbjudan) och bara några hundra meter till TC. Fagerskogen är helt ren från snö. Dock bör man tänka på att en del upptrampade stigar är delvis isbelagda, så skor med dubb är nog ett bra alternativ. SMHI säger +3-4 grader och växlande molnighet. Det blir med andra ord bra förutsättningar för att få en fin dag i skogen!

Bilden: till vänster Tommy Wåhlin och till höger Martin Eriksson som är general i Luffarligan i Stockholm.
Text: Alf Lindberg

Nu drar tävlingssäsongen 2017 igång på allvar!

(2017-02-26) Efter en mjukstart i Flen i torsdags så drar nu tävlingssäsongen 2017 igång på allvar.

Redan på onsdag i Enköping så arrangerar OK Enen en tävling åt Luffarligan i Stockholm. Luffarligan håller mest till i stockholmsregionen, men gör ibland några utstickare till landsbygden. Nu till Fagerskogen i Enköping. Vi får se hur många stockholmare som tar sig ända ut till Enköping, men snö och väder bör inte vara något problem. SMHI utlovar + 3-5 grader, lite mulet. Visserligen finns det lite snö på öppna ytor, men i skogen är det nästan ingenting. Så det är fina förutstättningar.

Redan dagen efter(torsdag) så står OK Enen(Tommy Wåhlin) som värd för tävling på samma område då Västmanland och Södermanland kommer på besök.
Det kanske finns deltagare som vill vara med på båda tävlingsdagrna!

Sedan rullar tävlingsprogrammet i vanlig ordning. Västerås SOK står som arrangör 9 mars då man kommer att hålla till ute på Björnön. Det är samma procedur som vanligt, man åker direkt till Björnön för att tävla. Därefter tillbaka till Orientalen för utstämpling, dusch och fika.
Välkomna till en fullspäckad tävlingssäsong 2017!

Text: Alf Lindberg

Så var tävlingssäsongen igång - igen!

(2017-02-23) Det var tveksamt in i det sista innan OK Tjärnen/OK Nalle bestämde sig för att genomföra premiären.

Och det började bra. Solen sken från en klarblå himmel, visserligen en snål kall nordlig vind, men vem tänker på det när det finns en massa kontroller att upptäcka.  Det blev visserligen inte något stort tävlingsdeltagande, men det var inte heller väntat efter de senaste dagarnas snöoväder. 
Men det 31 deltagarna som vågade sig ut idag fick säkert sitt kontrollbehov tillfredsställt.

Värre blev det för webbredaktören som lite snopet fick avbryta sin tävling idag. Efter lite kristallproblem tidigare (lite yrsel i höger öra) så har jag alltid telefonen med mig på tävlingarna.
Nu var det så att jag stod på "standbye-tid" hos sjukhuset i Västerås för att ta bort ett märke i pannan. På väg till 7:e kontrollen idag så ringer dom från sjukhuset och frågar om jag kan inställa mig för operation idag! Ja, sa jag, men då måste jag bryta min tävling på en gång och bege mig till Västerås. Det gick bra, men jag fick vänta länge och operationen tog tid så jag var inte hemma förän vid 17.30-tiden ikväll.
Det var orsaken till att resultaten har låtit vänta på sig. Men den som väntar på....

Jag tycker att OK Tjärnen/OK Nalle är väl värda all uppskattning idag för det jobb man har lagt ned, och att man genomförde tävlingen trots allt. Tack!

Bilden: Börje Karlsson och Nils Johansson
Text: Alf Lindberg

Här kommer hälsningar från Spanien!

loading...

(2017-02-22) Här kommer en hälsning från våra orienterande kamrater i Spanien.

Nu när över halva träningsmåndaden gått vet vi att det här gör vi om nästa år. Kanske kan vi locka ner några av Er hit då, en eller två veckor för att njuta av den underbara terrängen i sanddynerna i pinjeskogen. Vi tränar varvat på tre olika platser inom La Marina och Guardamar Village på korta banor varje vardag och tävlar på helgerna.
Eftermiddagar och kvällar finns tid för avkoppling och umgänge. 
Inom några mil finns många intressanta platser att besöka. Byar med strandpromenader och restauranger ligger här tätt och flera stora köpcentrum finns i närheten.
Hälsningar från två som njuter.
Görel&Ulf

Bildspel: foto Görel Svedestam
Text: Görel Svedestam

Två tuffa tävlingsledare har hört av sig!

(2017-02-14) Veteranorienteringen och dess ledarfunktioner är ofta män. Men i Kjula IF är det annorlunda.

När tävlingsinbjudan för Kjula IF:s tävling kom idag, så kan man läsa längst ned på inbjudan att det inte är en man som står som tävlingsledare. Nej två tuffa tjejer i form av Gittan Jonsson och Kerstin Plam har återigen tagit på sig rollen som tävlingsledare. Bra gjort tjejer! Jag önskar att vi får fler kvinnliga deltagare som inte bara tävlar, bakar, kokar kaffe och allt annat som behövs på en veteranorientering, utan även dyker upp på centrala funktioner.
Jag vet att det finns fler tjejer ute i klubbarna som gör liknande som Gittan och Kerstin. Men vi behöver fler. "Tjejer kan"!

Bilden: Gittan Jonsson och Kerstin Palm.
Text: Alf Lindberg

En del är verkligen sugna att få komma igång!

(2017-02-17) Snöfritt i Västmanland och Södermanland, vissa dagar är det 5-7 grader varmt. Inte undra på att många börjar bli sugna att få komma igång igen efter vinterns uppehåll. Här nedan en rapport från Nyköping.

För att få i gång tävlingspulsen inför den stundande vårsäsongen genomförde NOK-s veteraner idag en träningstävling vid klubbstugan. Dryga 20-talet deltagare fördelade på nio olika banor av varierande längd jagade iväg samtidigt. Ett pris i form av en chokladask väntade vinnaren. Anita Ottosson höll nerverna bäst i styr och kammade hem priset.
Det ryktas att Bosse och Todde kom tillbaka "hand i hand" trots att Roger gafflat dem på olika banor!?

Foto: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud

Tävlingarna går vidare i Spanien!

(2017-02-06) Tävlingar St Pola i Spanien berättat av Ulf Svedestam Eskilstuna.

Den 4-5 februari var det tävlingar i St Pola. Buskig och stenig terräng. Stenarna som var med på kartan var knappt halvmetern höga. Inget att läsa på. Vita ränderna visar vilken riktning tallbuskarna har planterats. Avstånden stämmer inte. Noga kompass och plöja in i grönskan. Jag blev 7:a på medel och 8:a på lång av 25 deltagare i H65. Det var 12 nationer varav många svenskar.

Text och bild: Ulf Svedestam

Dags att se över utrustningen inför säsongen!

(2017-01-26) Det är hög tid att se över den tekniska utrustningen inför kommande tävlingssäsong.

Så här i början av året kan det vara lämpligt att titta över klubbens tekniska utrustningen av flera anledningar. Börjar batterinivån på SI-enheterna blir så dåliga att det är dags att byta batterier, så kan det vara bra att antingen göra det själv eller skicka in dem för batteribyte. Gör man det nu så kan man vara trygg med att enheterna kommer tillbaka ganska snabbt eftersom företaget som sköter det har mindre att göra nu. Längre fram kommer många in med sina enheter, och då kanske man inte får tilbaka dem i tid.

Själv tog jag en dag för att installera den senaste programvaran(kom vid årsskiftet) som behövs för SI-enheterna. Dessutom installerade jag drivrutiner till en ny skrivare vi fått till klubben. Allt det och en "provkörning" med nätverket för att se att allt fungerade, stod också på menyn. Det fungerade utmärkt.

En test i "skarpt" läge får vi i Köping den 18 mars då vi arrangerar en träningstävling för Västmanland med 5 banor. Intresserade utanför Västmanland är också välkomna då. Mer info kommer här längre fram.

Text: Alf Lindberg

Ett glatt gäng som förbereder sig för 2017!

(2017-01-19) Det börjar märkas att tävlingssäsongen inte är långt borta!

Nyköpings OK veterner tränar flitigt på vintern. Som regel springer eller skidar minst 15 personer varje tisdag och torsdag. Idag var vi 24 som kunde avverka Rogers banor i närmiljön och som höjer kvaliten på träningen. Snön håller på att brytas ned i skogen så det blev lite fuktigt i skorna. Gemenskapen vid fikat är på topp efter dusch och ev bastu.

Foto: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud

Några har haft tävlingspremiär i Spanien idag!

(2017-01-29) Här kommer en reserapport från orienteringskamrater ifrån Spanien.

Hej!
Nu är vi igång och årets första orientering här i Spanien är avklarad. Tävlingen gick i ett naturreservat i La Alberca vid Murcia. Terrängen var öppen och fin men väldigt kuperad med djupa raviner. En väldigt trevlig dag och många nya orienteringsvänner träffade vi.
På onsdag börjar vår tränings- och tävlingsmånad i Alicante. Bifogar bilder från dagen. Vi kommer att skicka lite bilder på höjdpunkter framöver.
(Några av dagens bilder finns i högerkolumnen. Reds anmärkning)

Bilden: Irene Öhling, Görel Svedestam, Tommy Öhling Per Emion och en kille från Boliva.
Text: Görel Svedestam

Idag blev det ett uppskattat besök i Västerås

(2017-01-17) Den här årstiden är det oftast så att man tränar på egen hand. Så även jag. Men idag begav jag mig till Västerås.

Veteranerna i Västerås SOK har alltid "tisdagssamlingar" som börjar vid 9-tiden och oftast då med ett löpsass för många. Andra väljer att ta en promenad, eller som vid den här årstiden, åka skidor i Rocklundaskogen där kommunen har anlagt en konstsnöbana. 
Efter ett motionspass eller vad man nu hittar på, så blir det samling i klubbstugan Orientalen med fika, lotterier och andra uppskattade saker. Man har ett schema där någon alltid är ansvarig för dagens aktiviteter och kaffekokning.

Idag bestämde jag mig för att åka över till Västerås och hälsa på och samtidigt köra ett motionspass. Det blir mycket roligare så än att alltid träna själv. Jag blev väl bemött med glada tillrop vid ankomsten. Det känns alltid roligt att få heja på välbekanta kamrater.
Idag tog tog jag sällskap med Kuno Österlund på träningsrundan. Kuno brukar ofta köra intervall eller backträning på sina pass. Idag blev det backträning under Vallbybron i Västerås. Lätt joggning som uppvärmning till bron och därefter full fart upp till brofästet. Och sedan joggning ner och sen upp igen. Tufft och jobbigt, men väldigt nyttigt ändå. Man borde göra det lite oftare.
Men jag blir så imponerad av Kunos fantastiska löpstyrka och kondition. Kuno är 78 år och jag kan inte påminna mig någon som kan slå Kuno i löpstyrka. Inte så konstigt att Kuno ligger 3:a på Sverigelistan då. Tack Kuno för trevligt träningssällskap idag.

Bilden: Till vänster Irma Bergström som var med idag och fikade och som fyller 90 år nu på söndag. Till höger ett antal av det tjejer som var med på dagens träff.
Text: Alf Lindberg

analytics.google.com