Tack till er alla för verksamhetsåret 2022
(2022-12-01) Det kom 126 deltagare till Luciaavslutningen som Arboga OK arrangerade vid deras klubbstuga i Arboga.
Då kan vi återigen lägga ett versamhetsår till handlingarna. Ett år där vi äntligen kunde fokusera oss på orienteringen och det sociala umgänget istället för på ett virus som tydligen inte har släppt sitt grepp om samhället än.
Själv var jag åskådare idag med tanke på jag skall hålla mig lite lugn inför den elkonvertering som är på gång. Då kunde jag istället titta på er när ni orienterade er fram i skogen. Vid den kontroll jag stod så hade ni inga problem. Pang på bara. Lite stenigt och halt, men det klarade ni bra.
Men jag märker också (det tänker man inte på när man springer själv) att ni har lätt att "springa på varandras ryggar". Det märktes tydligt vid sista kontrollen där någon tog fel vägval till målet och många andra bara prang efter. Det gäller att se upp.
Tommy Ljungkvist Ärla IF sprang idag sin 995:e tävling sedan han började orientera. Endast 5 tävlingar kvar innan han når sin 1000:e tävling. Det får väl bli till våren 2023 då. Jag misstänker att det finns många därute som ligger i nivå med Tommy.
Hur gick det idag då?
Jan-Åke Stolt Karlsson var snabbast på A-banan strax före Kenneth Johansson. På B-banan Stig Borg som var endast 57 sekunder före Stefan Myrefelt. Fin placering här av Pernilla Klemets som blev trea.
På C-banan blev det vinst för Lennart Johansson endast 19 sekunder före Jerry Holm.
På D-banan en liten överaskning. Inte för att hon vann, hon har alltid varit duktig. Men för att hon har varit borta från orienteringen väldigt länge med tanke på olika problem. Vem pratar jag om?. Jo, nämligen Barbro Möllberg i Arboga. Välkommen tillbaka Barbro.
PÅ E-banan var det hela 17 deltagare idag. Vann gjorde Bengt Dagermark. Noterar även att på E-banan så hade Janne Grann lyckats locka hit pappa Nils Grann från Kristinehamn som blev fyra. Noterade även att Palle Norèn med rötter i Arboga, numera boendes i Stockholm kom på besök idag.
Ja, så var säsongen 2022 över. Jag tillsammans med Karl-Robert Moqvist vill passa på att tacka alla Er arrangörer, funktionärer, övriga medhjälpare och deltagare för ett bra verksamhetsår. Vår verksamhet präglas av fin sammanhållning, roliga aktiviteter och fysisk positiv påverkan på vår hälsa. Låt oss fortsätta med det även nästa år. Vi passar även på att skicka en hälsning till Er alla som tyvärr inte har kunnat närvara med tanke på hälsan som har förhindrat det. Vi tänker på Er också och hoppas att Ni dyker upp nästa år igen.
Välkomna tillbaka 2023.
Bilden: Tomten Sten Nordgren och Lucian Barbro Ostèn.
Text: Alf Lindberg
Plötsligt händer det och man fattar ingenting!
(2022-11-28) Nu skall jag berätta om en överraskande händelse och märklig helg i mitt liv.
Tack alla Ni som har hört av sig via telefon och mejl i samband med det som hände mig här nedan. Det värmer.
Idag ringde man från sjukhuset och meddelade att jag skall få göra en el-konvertering den 20 december. Känns bra.
Jag vaknade på lördagsmorgonen och hade en väldig smärta på höger sida vid lungan. Ont på en speciell punkt på bröstet och det gjorde väldigt ont att ta ett djupt andetag. Vad händer? Har jag fått en propp i lungan? Det här måste undersökas.
Åkte in till akuten i Köping och de satte igång med massor av provtagning. "-Konstigt sa läkaren, symptomen liknar en blodpropp men provet visar ingenting". Märkligt, sa läkaren. "har du ramlat och slagit dig?. Nej, på min träningsrunda i torsdags på 6,5 km ramlade jag inte och allt kändes mycket bra!
Läkaren påtalade då för mig att jag visar tecken på förmaksflimmer, och det vill jag undersöka, sa hon. Vi lägger in dig på hjärtintensiven för vidare utredning.
Väl inlagd tog de fler prover och jag fick göra en CT-scan på lungorna. Det visade heller inte på något fel på lungorna. Märkligt!
När jag låg i sängen på salen och funderade jag på vad jag egentligen hade gjort dagen innan så ramlade slanten ned! Dagen innan hade jag lastat in mina vinterdäck för byte vid verkstaden. Därefter åkte jag till bensinstationen, lyfte ur däcken, tvättade dem och lastade in dem igen. Åkte hem för att hänga upp däcken på förvaring på spjut på väggen. De två längst ned gick bra. Men de två översta i brösthöjd klarade jag nästan inte av. Fick ta i som bara den.....
Aha, det var det som hände. Överbelastningen blev för stor och på morgonen dagen efter kom smärtan. Jag och läkaren var nu överens om att vi nu löst mysteriet med den onda lungan.
Man fastslog även att jag har ett förmaksflimmer som man vill ta bort om några veckor genom en elkonvertering. Jag har fått en blodförtunnande tablett att ta varje dag. Anledning till det är att om man har förmaksflimmer så kan blod stanna kvar i hjärtat och bilda små klumpar som sen kan vandra vidare och bilda en stroke. Därav medicineringen.
Vad har jag lärt mig av detta? Jo, att det var tur att jag åkte in till akuten och följde upp mitt akuta problem. Risken hade annars varit att jag varit ovetandes om mitt flimmer och det i sin tur hade skapat problem längre fram.
Jag vill råda Er som inte har kontrollerat sitt hjärta på länge, gör det. Det kan rädda liv.
Text: Alf Lindberg
Mörka tider vid Nyköping OK:s novembertävling idag
(2022-11-15) Vi går mot mörkare tider och snart säsongsavslutning för alla veteranorienterare.
Visst går vi mot mörkare tider och visst kan det se mörkt ut i världen inför kommande tider. Men idag var det inte främst världsproblemen som diskuterades vid eftersnacket, utan de mörkade sträcktiderna som visade på bomtider.
Det bommades ovanligt mycket idag, endast några få löpare på varje bana har sprungit ”rent” utan missar, om man ska tolka sträcktiderna. Kanske har det sin förklaring i att området runt klubbstugan är svårorienterat med flera likartade höjdpartier som lätt kan förväxlas. Därtill ett svårläst stigsystem som bidrar till bomtider.
Oavsett bommar så var det nöjda deltagare som tyckte det var bra banor i ett fint område. Och som någon sa: ”Det är ju av bommarna man lär sig något”.
Snabbast på bana A var debutanten i veteransammanhang, Mikael Kindborn,
OK Hällen med en kilometertid på 8 min. Inte så vanligt i veteransammanhang. Ovanligt många från Stockholmsområdet deltog idag och en av dom var Per Ljung, Centrum OK, som toppade bana B. Mikael Hogréus, OK Tor, Inge Gustavsson, SMOL och Monica Svärd, OK Klemmingen, var övriga bansegrare.
Men dagens prestation tycker vi från arrangörshåll gjordes av Svante Sandberg,
SNO, som avbröt sitt eget tävlande för att hjälpa och ta hand om Stig Landstorp,
OK Tor, och följa honom till mål när Stig ramlat och skadat sig i ansiktet och huvudet. Heders åt ett sådant agerande! Efter rådgivning via 1177 besökte Stig akuten i Eskilstuna för efterkontroll och uppföljning och i skrivande stund verkar allt vara OK med den flitige veteranlöparen Stig.
Foto: Håkan Alderud
Text: Hans-Ove Eriksson
Så nära kontrollen-men det blev fel i alla fall!
(2022-11-08) De 144 startande idag visade att sprint ändå kan vara intressant och kul.
Först ett stort tack till alla funktionärer i Ärla IF som tog på sig ett "extra" arrangemang idag. Speciellt kul blev det när de för första gången i veteranernas historia bjöd in till en kombination av sprintkaraktär+skogsorientering.
A,B och C-banorna hade först en inledande slinga i Ärla samhälle med sprint med skala 1:4000 på programmet. Efter ca knappt 2 km var det dags kartbyte och skogsorientering med 1:7500 som tog över. Sprinten blev en rejäl "uppvärmning" innan det var dags för skogsorienteringen. Så fint som det är på Ärlaåsen är det bara att njuta över terrängen där. Visst, det blir kanske inte så jätttesvårt däruppe, men det är ändå kul att få springa i lätt och fin orintering också.
Själv blev jag inte godkänd idag eftersom jag missade att stämpla vid kontrollen med ringen på bilden ovan. Jag stämplade på den kontroll som satt ca 20 meter längre fram istället. Slarvigt, men jag hade vikt bort kodsiffrorna för sprinten eftersom de inte fick rum i min hållare och använde bara kodsiffrorna för skogsorienteringen istället. Misstänkte aldrig att några kontroller skulle sitta nära varandra på sprinten. Så kan det gå!
Så det eviga tjatet igen om reglerna för sprintorientering speciellt eftersom det blir sprint nu på torsdag igen. Det är absolut förbjudet att beträda områden som är olivgrönt på kartan. Det är tomtmark och måste respekteras. Glöm aldrig det!
Hur gick det idag?
Om vi räknar bort den första personen med italienklingande namn som jag misstänker är en duktig senior, så var P-O Ivarsson snabbast på A-banan idag. På B-banan var det Roger Larsson som visade framfötterna om än med knapp marginal till förföljarna.
C-banan hade Håkan Söderqvist högst upp idag följd av Monica Öhlund strax bakom.
Klubbkamraterna Roger Holmberg och Inga Johansson toppade D-banan. Slutligen på E-banan var Alf Lundqvist överlägsen.
På torsdag blir det även då sprintorientering i historiskt fin miljö i centrala Torshälla. Gör din anmälan snarast.
Extra not: Det har kommit till min kännedom att tjejen som vann A-banan idag inte är italienska utan fransyska och normalt håller till i klassen D35.
Text: Alf Lindberg
Ungdomarna prövade på veteranorientering
(2022-11-03) Höstlov brukar innebära att det dyker upp lediga skolungdomar på veteranorienteringarna, så även idag.
Idag hade Sala OK samlat 120 deltagare vid samlingen Ösby Lantbruksskola strax norr om Sala. Här hade banläggaren Mirjam Dalèn snickrat ihop ett antal banor med sprintkaraktär på lantbruksskolans område. En lättläst karta i skala 1:3000 i kombination med den unika karaktär området har gjorde att det blev en härlig upplevelse för de flesta deltagarna. Gäller möjligen inte för de som blev "felstämplade". Som sagt, vid sprinttävlingar är det extra viktigt att hålla reda på riktningar och kodsiffror.
Att det blev så många deltagare idag på en "sprinttävling" känns extra roligt eftersom intresset tidigare har varit lite svalt för den här typen av tävlingar. Nu blir det två tävlingar nästa vecka med inslag av sprint så förhoppningsvis blir det även då många deltagare.
Sedan vet jag inte om det är okunskap eller något annat som ligger till grund för att flera deltagare idag sprang på förbjudet område. Är det ett rödrasterat område med inslag av kryss så innebär det attt man inte får springa där eller korsa en väg med sådant karttecken. Det är viktigt att ni som deltagare respekterar det eftersom banläggaren har en avsikt med det. Det kan vara för att undvika farliga områden eller områden som markägaren inte vill att vi beträder. Respekterar vi inte det så är vi inte välkomna tillbaka. Så enkelt är det. Tänk på det i fortsättningen.
Som jag nämnde inledningsvis så var det många skollediga ungdomar med idag. Det är uppskattat och vi tycker det är kul. Men då blir det som ni förstår väldigt speciella resultat med låga kilometertider. Tänk inte på det utan jämför er med de som ni brukar "tävla" emot. En extra eloge till banläggaren Mirjam Dalèn för ditt jobb idag. Vi som var med tyckte det var kul.
Hur gick det då idag?
När jag tittar i resultatlistan på bana A så får jag gå ned till nionde plats där jag hittar Lars Jakobsson som jämförelse med övriga "veteranorienterare". Lars springer fort kan man konstatera.
På bana B så vann klubbkompisen Bosse Lindqvist strax före Bo Anderssson. Det är sådana här tävlingar Bosse gillar. Kul att han lyckades idag.
Jan-Olov Wåhlberg bästa på C-banan idag med Sussie Björkman strax bakom.
På bana D vill jag framhålla Gunilla Berglind, Lena Wahss och Eva Horgèus med bra prestationer idag.
Slutligen bana E var det Kurt Elvèn som drog det längtsta strået idag. Grattis till alla segrarna idag men jag är öveertygad om att de flesta deltagarna känner sig som vinnare idag.
Bilden: Martin Juhlin, Martin Sandqvist och Emil Ahlström.
Text: Alf Lindberg
Tjejerna gör stora framsteg- tar över alltmer
(2022-10-27) Det kom 66 sugna sprintorienterare till Västerås idag.
Vi visste det redan tidigare att sprintorientering uppskattas inte av alla veteraner. Speciellt på bana C och D märks det extra tydligt. Fast det är lite synd en dag som denna. Eftersom vädret var perfekt en höstdag som denna, ca 14 grader varmt, och trevliga banor i bostadsområdet Önsta Gryta, så var förväntningarna kanske något högre på deltagarantalet.
Men vi som var där njöt i fulla drag. Nåja, lite missnöje över den egna insatsen kunde man höra från flera deltagare. Det är ju så enkel orientering och ändå missar man! Märkligt. Men det är det där med tempot som är på topp i en sprinttävling. Viktigt att man hela tiden ligger "ett steg" före i kartläsningen. En som gör det är Göran Larsson/Sala. Han läste in hela banan redan på väg till första kontrollen. Men han måste ha slarvat med inläsningen till kontroll 5 på A-banan. Där tog han och jag(Alf) olika vägval och jag var snabbare än Göran dit. Men det är just det här som är tjusningen med sprint. Att snabbt överblicka vilka vägval som är bäst och snabbast.
Men man får inte vara för snabb med inläsningen. Då kan det gå som för Inger Onsbring som sprang så snabbt att hon blev trea på resultatlistan och bana A. Väl vi målet upptäcker hon attt vid flera tillfällen sprungit igenom "förbjudna områden" vilket självklart inte är OK. Diskad. Med tävlingsledningens goda minne så sprang Inger om banan en gång till, och det alldeles utmärkt. Men som sig bör vid dessa tillfällen så sprang hon utom tävlan då. Hm, undrar om Inger skall betala en startavgift till då? Jag tror VSOK bjöd på den sista rundan.
Hur gick det idag då?
I veterankretsar den så kände "Posa Sjöström" i VSOK, har som bekant två duktiga barn som orienterar. Idag var sonen Kalle Åkerman Sjöström med och sprang A-banan som han vann överlägset. Bland "veteranerna" var Gunnar Munktelius snabbast.
Rune Jonsson kunde knipa segern på B-banan. Duktiga Gunilla Berglind bäst idag på C-banan knappt före Lennart Johansson.
Inge Gustavsson snabbast på D-banan strax före Eva Hogreus. Och Kjell Lindberg på E-banan, även han snabbast strax före Margareta Johansson.
Bilden: Gun Millinger och Catharina Ekman får instruktioner av Åke Larsson med tävlingssystemet som användes idag.
Text: Alf Lindberg
Upplev 10-Mila-känsla igen i Eskilstuna 20 okt
(2022-10-13) Den 20 oktober har du chansen att få en nostalgiupplevelse när Eskilstuna OL arrangerar.
Så här skriver Ulf Svedestam;
Vid en röjning i klubbens kartförråd hittade jag på en bunt med 10-milakartor från 1997. Kollade på dem för att se vad de hade för kontrollpunkter. De går ju att återanvända tänkte jag och 11 av dem finns med den 20 okt.
Startpunkten är densamma, ovanför skidbacken. 10-milalöparna hade en lång löpning fram till skidbacken och sedan uppför den till startpunkten. Sedan var kontroll 1 gafflad medan kontroll 2 var gemensam före vägövergången. Vid K 2 blev det en enorm trängsel (jag var där) då ca 500 löpare skulle stämpla. De fyra emitenheterna skulle räcka till…trodde tävlingsledningen.
Skandal…men det var i alla fall en idiotsäker spridningsmetod.
10.mila 1982 hade samma K 2 och med samma trängsel. Man gjorde om misstaget igen 1997 trots varningar från EOL.
Mera skandal blev det då man gjorde uppehåll efter två sträckor för att sedan ha ”jaktstart” för sträcka 3. Detta skapade ett stort kaos.
Inget bra 10-mila…men orienteringen fick ovanligt mycket mediautrymme
A-banan får nu besöka skandalkontrollen…utan trängsel.
Välkomna EOL / Ulf
Bilden: Ulf Svedestam
Text: Ulf Svedestam
Ännu en tävling i Köping utan regn och snö!
(2022-10-13) När vi i Köping arrangerar så brukar vi ha lite otur med vädret. Men inte denna gång.
Det var +12 grader varmt och solen värmde stundtals över de 116 deltagarna. Den här gången fick de pröva på Ållestaskogen i Köping. Många tyckte skogen var fin och kontrollerna var överlag lätta att hitta. Fast det var en kontroll (en grop) som ställde till det för några. Men det är oftast så, det är alltid någon kontroll man svär över efteråt. Det var lite tätt kring gropen så möjligheterna att missa var stora. Nåväl, så är det varje tisdag och torsdag i"veteranernas värld".
Jag lyckades övertala Lennart Olsson i IK Standard att komma till Köping och vara med. Efter noga överväganden så tog Lennart med sig hustrun och kom över. Vad händer då? Då går Lennart och hoppar över en kontroll och blir inte godkänd! Det är sällsynt i Lennarts fall. Och jag som övertalade honom. Nu får jag väl äta upp det här många gånger!
Hur gick det idag?
Thom Sandvik på bana A som segrare är ingen överaskning. Så inte idag heller där han vann överlägset.
På bana B var det jämnare då Stig Borg vann knappt före Per-Olov Sjöström. Rätta mig om jag har fel, men jag tror att det var första gången Per-Olov var med på en veterantävling! Hur som helst, kul att du är med Per-Olov.
Håkan Söderkvist bäst på C-banan strax före Catharina Ekman. På D-banan vann Lars-Gunnar Larsson snäppet före Anita Johansson.
Hela 19 startande på E-banan idag där Stig Lundin lyckades klämma sig strax före Johnny Erixon.
Bilden: Anders Millinger och Gun Millinger.
Text: Alf Lindberg
Det är tre år sedan vi var här - tiden går fort
(2022-10-11) I mars 2019 var vi vid OK Tor:s klubbstuga senast. Idag var det dags igen.
Vissa partier kändes välbekanta idag. Just det, här i närheten hade jag en kontroll senast jag var här. Jag missade den gången också. Att man aldrig lär sig. Men det var fina stråk som mötte deltagarna idag. Nåja, en del vindfällen fanns det även i denna skog. Och det är så vi måste börja vänja oss i framtiden. Vindfällen som kommer att ligga kvar i skogen, många gånger av miljöskäl och med hänsyn till den biologiska mångfalden. Det får vi orienterare lära oss att leva med.
Annars så var förutsättningarna för dagens övningar det bästa. En klarblå himmel med +10 grader kan ingen klaga på. Sen var det där med kontroll 45, satt den rätt eller fel? Vi var lika många på varje sida om att tycka till här. 50% sa; den sitter rätt, 50% sa; den sitter lite fel! I vår fina "veteranvärld" spelar det ingen roll. Det är så många andra fina värden som spelar en högre roll.
Vi träffas tisdagar och torsdagar för en social gemenskap i ett gemensamt intresse, orientering. Det är en egenskap vi alla delar tillsammans. På köpet får vi kul, motion och ett avbrott i vardagen. Alla dessa fina värden står över alla andra ting, som t.ex. om någon kontroll sitter fel. Vad gör det? Ingenting i samanhanget. Det viktigaste är vårt gemensamma mål, att ha roligt tillsammans. Glöm aldrig det.
Hur gick det idag då?
Thomas Jansson vann A-Banan, en kille jag inte känner igen. Misstänker att han inte uppnått pensionsåldern ännu med tanke på km-tiden. På B-banan var Anders Kärrström bäst endast 3 sekunder före Stig Borg. Stig utkämpar nästan varje vecka en sekundstrid om första platsen.
Per Ljung, även han ett nytt ansikte i sammanhanget var bäst på C-banan. Ulf Jerning snabbast på D-banan strax före Inga Johansson. Till sist E-banan där Nils Johansson var endast 1 sekund före Bengt Dagermark.
Till sist så vill jag bara understryka hur glada vi blir när det dyker om nya namn på våra resultatlistor. Alla skall känna sig välkomna oavsett ålder eller kön.
Bilden: Kenneth Larsson och Gunlis Larsson.
Text: Alf Lindberg:
Noga stigläsning eller rakt på-vilket var bäst?
(2022-10-06) Det var nog många av dagens 125 deltagare som kände igen sig idag-men ändå så bommade man.
Västerås SOK bjöd in till kamp på Rocklundaskogen idag med utgångspunkt från deras klubbstuga-Orientalen. De brukar variera banorna med att vi springer antingen på södra delen eller på norra delen av Rocklundaskogen. Idag blev det norra delen.
Gemensamt för båda dessa områden är att skogen inneåller ett rikt stignät som kompletteras av ett mindre antal stigar som inte är med på kartan. Då hjälper det inte att vi har varit här många gånger, man bommar i alla fall.
Och det är kanske det som är meningen, men även utmaningen för banläggaren, att utmana sträckningarna mellan kontrollerna från gång till annan så att deltagarna inte kan gå på kännedom och rutin. Här måste man hela tiden var i ständig kontakt med kartan. Annars har direkt en "bom" på kontrollen.
Det var ganska stor spridning geografiskt på deltagarna idag. De kom från Dalarna (Säter-Avesta), Stockholm, Södertälje, ja ända nerifrån Nyköping. Det var förmodligen vädret som var en bidragande orsak, +14 grader varmt. Bara kortärmat idag.
På bilden ovan ser ni bl.a Göran Larsson från Sala. Det verkar som han manipulerar pulsklockan för att få hjärtat att slå lite snabbare för han hade en väldig fart i skogen idag. Han är med i topp på A-banan.
Hur gick det idag då?
Thom Sandvik var inte överraskande snabbast på A-banan. Stig Borg fick idag revansch på Kenneth Larsson när han kunde klämma sig förbi och vara bäst på B-banan. Senast var det tvärtom.
Anna-Karin Johansson bäst på C-banan med endast 1 sekund tillgodo till Bertil Svensson. Rune Sandberg har abonnerat på första platsen länge nu på D-banan. Men idag fick Rune ge sig till förmån för Christer Andersson. Lena Larsson kunde lugnt ta sig runt på E-banan med bästa tid. Lena lider av lite krämpor just nu, och det innebär att hon tar det lugnt just nu.
Tack till dagens arrangör Västerås SOK som vill göra Er uppmärksamma på att de bjuder in till en sprinttävling 27 oktober. Samma Arena som idag. Välkomna.
Bilden: Britt Eriksson, Göran Larsson och Lennart Trollvad
Text: Alf Lindberg
Anna-Karin och Leo - tack för att ni sköter skogen så bra!
(2022-09-22) De 146 deltagarna idag kunde bara intyga, Anna-Karin och Leo Johansson sköter sin skog exemplariskt.
Och tack vare detta så kunde familjen Johansson tillsammans med funktionärerna i klubben Vandrarringen bjuda på en underbar fin dag hemma hos paret i Kungsåra strax öster om Västerås.
För ett år sedan var vi på samma plats och sprang och vi kunde redan då konstatera vilken fin skog/terräng Fam Johansson har i sitt ägo. Och de förvaltar den så fint. Den gången var dock vädret ganska uselt. Regn och kallt vilket gjorde att man bara ville hem till värmen så fort som möjligt.
Denna gång satt de flesta deltagarna kvar och njöt i septembersolen, precis som förr om åren, innan pandemin. Det är så vi vill ha våra arrangemang. Motion, tävla mot kompisarna, och njuta av att få träffa varandra under normala omständigheter.
Jag tor att de flesta deltagarna kände som jag idag, den sköna känslan när kontrollerna sitter precis där man vill ha dem. Jag sa till Leo efteråt; banläggningen kändes så perfekt redan från start. Öppen fin skog, bara att följa kurvbilden till nästa kontroll. Och så fortsatte det hela vägen till målet. Nåja, jag tog mig friheten att bomma på kontroll fyra (bana B) då jag gled iväg lite för långt åt höger.
Den stående kommentaren idag som jag hörde bland deltagarna var; vilken fin terräng och bra banor!. Så nu vet Ni, Anna-Karin och Leo, vi kommer gärna tillbaka igen så fort vi får chansen.
Hur gick det idag då?
På bana A var Martin Tichovsky från Prag snabbast. Martin och hans hustru Hana, (Hana sprang också bana A) har sedan många år tillbaka en tradition att besöka Sverige under några sommarmånader och tävla här. De har ofta bott i Kjula IF:s klubbstuga under vistelsen i Sverige. De skall känna sig varmt välkomna på våra veteranarrangemang.
På bana B blev det hård kamp om vem som är bäst i KKOK. Jag säger inget mer, men Kenneth Larsson lät mig i alla fall få åka med honom hem.
Stig Borg fortsätter att besitta första platsen på C-banan. Så även idag.
På bana D hade Leif Jansson bästa tiden. Enligt uppgift så har Leif opererat sina ögon och det har tydligen givit resultat.
Från Fellingsbro kommer den glada killen Johnny Erixon. Han lyckades med bedriften att vara snabbast in idag på E-banan. Grattis.
Bilden: Leo Johansson och Anna-Karin Johansson.
Text: Alf Lindberg
Grattis mästare på årets Veteran-SM i Vetlanda
(2022-09-18) Det blev 11 medaljer från Västmanland och Södermanland när årets tävling avgjordes i Vetlanda.
Den första etappen, Sprint gick i utkanten av Vetlanda. Här lyckades "västmanlänningarna" och "södermanlänningarna" inte så bra. Men Göran Larsson Södertälje-Nykvarn OF i klassen H85 lyckades ro hem en bronsmedalj i alla fall. Så även Alf Lundkvist i H90 fast då med en guldmedalj.
Medeldistansen och långdistansen avgjordes ca 20 km söder om Vetlanda. Väldigt fin terräng med inslag av rejäla höjder.
På lördagen avgjordes medeldistansen. I klassen D65 tog Inger Onsbring Eskilstuna OL en silvermedalj. I och med att Karin Gustafsson SMOL vann en guldmedlaj i klassen D70 så blev hon dubbel guldmedaljör eftersom hon även vann långdistansen. Väldigt bra gjort av Karin.
På herrsidan på medeldistansen i den udda klassen H72( H70 var så stor att man tvingades dela på den klassen) vann Kenneth Johansson Eskilstuna OL en guldmedalj.
I samma klass var det Johan Källman Norbergs OK som rodde hem bronsmedaljen.
Det blev ytterligare en guldmedalj denna lördag då Inga Johansson Nyköpings OK vann i klassen D75.
Klubbkompisen till Inga, Hans-Ove Eriksson ville inte vara sämre och tog hem guldet i klassen H75.
En riktig "oldtimer" är Alf Lundkvist från OK Tor. Inte nog med guldet på sprinten, han tog även guld på medeldistansen i klassen H90.
På långdistansen i D70 blev det ytterligare en seger för Karin Gustafsson från SMOL vilket innebar en guldmedalj. En bronsmedlaj i samma klass gick till Mona Forsberg Nyköpings OK.
Alla Svenska Mästarna finns HÄR
Bilden: överst från vänster: Mona Forsberg, Karin Gustafsson, Inga Johansson och Inger Onsbring.
Nedre raden från vänster: Kenneth Johansson, Alf Lundkvist, Johan Källman och Hans-Ove Eriksson. Saknas på bilden gör Göran Larsson Södertälje-Nykvarn OF som finns på en egen bild på höger sida.
Text: Alf Lindberg
Härlig terräng - fint väder - men svårt bitvis
(2022-09-08) De 149 deltagarna som hade hörsammat dagens inbjudan till Fellingsbro bjöds på många fina upplevelser.
Först vädret, +16 grader och en värmande sol från klarblå himmel blev en bra inledning på dagen. Därefter en underbar fin terräng kombinerad med småluriga kontroller fick pulsen att stiga ytterligare. Kartskalan 2,5 m i den flacka terrängen och den underifrån växande gräset gjorde att det bitvis var svårt att se höjderna som bara försvann i växtligheten. Men bara man var uppmärksam på det så flöt det på.
En hel del "ej godkända" idag vittnar om att det var svår orientering som området bjöd på idag. Om man bara för en kort stund tappade "kartkontakten" var man illa ute. Då rann tiden iväg snabbt. Ofta så finns det tydliga höjder eller andra föremål som man kan ta riktning på, men inte idag. Terrängen är väldigt flack. De flesta löste det snabbt trots allt.
Hur gick det idag då?
Patrik Kleveback-Blom med samma klubbtillhörighet som Jerker Lysell(Rehns BK) var snabbast på A-banan idag. På B-banan var det Peter Åslund som var snabbast.
Ingen lyckades klämmma sig före Lena Larsson på C-banan även om Stig Borg endast var en minut bakom.
Ytterligare en tjej, Christina Gustavsson var bäst på D-banan dock endast 10 sekunder före Eva Hogrèus. Stig Lundin fick in en fullträf på E-banan som han vann före Kjell Lindberg.
Vi uppmanar fortfarande till Er alla att titta på möjligheten att sätta in en "extra" tävling i höst då det finns flera lediga tider. Gärna en sprinttävling som också är enklare att arrangera. Till sist, det kommer glädjande nyheter längre fram i höst. Håll utkik.
Bilden: Roland Rohde och Jonny Erixson
Text: Alf Lindberg
Det gäller att inte vara höjdrädd 20 september
(2022-09-08) Är du höjdrädd så skall du se upp när OK Grip arrangerar sin tävling.
OK Grip har vid flera tillfällen använts sig av en kontrollpunkt i form av en sten. Det är väl inget konstigt med det, säger ni. Jo, för stenen ifråga ligger precis vid en jättestor brant där tåget passerar rakt under och E-4 några steg längre bort. Man kan faktiskt se stenen/kontrollen från motorvägen.
Nu vet inte jag vilka banor som kommer att ha denna kontroll. Förmodligen bana A och B!. Men ni som kommer att ha denna orginella kontroll, stanna upp och njut av utsikten när ni stämplar. Det är kanske så att bara vetskapen om denna kontroll lockar dig att anmäla sig!
Bilden: Leif Thorsson och Lennart Karlsson.
Text: Alf Lindberg
Vilken racerterräng Åkers IF bjöd på idag!
(2022-09-01) Vi deltagare tackar Åkers IF för den fina terräng ni bjöd på idag. Det blir knappast bättre än så här.
När man närmade sig tävlingsområdet så skvallrade omgivning om att idag, då blir det fin terräng. Och så blev det. Vi var visserligen i området i våras, och även då var det uppskattat. Och det var inte sämre idag, tvärtom. Då blir man samtidigt ledsen över över informationen om att området skall avverkas. Vi får hoppas på ett mindre ingrepp i den fina terrängen då.
Kuperingen är bitvis stark men det kompenseras av att man har så god sikt framåt. Kartan är också lättläst. Även tydliga inläsningspunkter in mot kontrollerna underlättade orienteringen idag. Ja, inte för mig på K-1 på bana B där jag missade den genom att inte gå tillräckligt högt upp på sluttningen för att ta kontrollen. Just det, det var 5 meters ekvidistans idag. Sen rullade det på. Eller som Jerker Lysell brukar säga: "fin terräng så då flyter man ovanpå".
154 anmälda deltagare idag visar att vi fortsättningsvis håller en konstant nivå på antalet deltagare. Nationella tävlingar visar på en nedåtgående trend beträffande antal deltagare. Vi får hoppas att vi kan bibehålla våra nivåer även i fortsättningen.
Hur gick det idag då?
Mats Johansson klämde sig in först på A-banan före Jan Grann och Hans-Ove Eriksson. Hans-Ove måste med tanke på sin ålder här känna sig nöjd med att vara så knappt bakom "ungtupparna" Mats och Janne. Det ser lovande ut för Hans-Ove och med den form han är i just nu med tanke på stundande Veteran-SM i Vetlanda.
En ros till Inger Onsbring på A-banan som blev fyra bland grabbarna.
Detsamma gäller för Karin Gustafsson på B-banan, idag trea inte långt efter segraren Hans Aurell.
På C-banan var Stig Borg i topp, men även här en duktig tjej på femte plats, nämligen Lena Larsson.
På D-banan hade Leif Jansson jämnt göra att hålla undan för Anita Johansson. Till sist men inte minst, E-banan där ytterligare en tjej visade framfötterna. Nämligen Vivianne Axton. Det verkar som tjejerna trivdes lite extra idag i den fina terrängen.
Bilden: Anders Karlsson och Pia-Lena Putkonen.
Text: Alf Lindberg
En del blåbär i skogen-men mest på marken
(2022-08-23) Det blev tuffare idag än många hade tänkt sig. Flera som tog sin "mats ur skolan" idag.
Själv bommade jag K-2 idag på A-banan. De gula fläckarna på kartan ville inte ligga åt rätt håll i mitt huvud. Jag tog beslutet att gå ut mot vägen för att läsa in mig. Var det kartskalan 1:8200 som lurade mig? Därefter rullade det på igen. Inga bommar.
Kontrollpunkterna var tydliga, men transporten mellan kontrollerna kanske gjorde att flera inte orkade idag på de olika banorna. Hur som helst, bra fysisk träning inför höstens mästerskap.
Det där med antydningen om "blåbär" är väl sånt man tar till när en orienterare bommar lätta kontroller. Men det fanns verkligen gott om "riktiga blåbär" idag i skogen. Hela Arenaområdet lyste blått. En del tog fram burkar och började plocka efter målgång.
I samband med tävlingen så hade styrelsen för "Sörmlands OL-Veteraner" möte. Där framkom ett starkt önskemål riktat till alla arrangörer. Alla arrangörer uppmanas att ange banlängderna redan i Inbjudan till tävlingen. Allt för att deltagarna lättare kan välja bana. Ibland tenderar banlängderna avvika mycket från angivna normer som finns i arrangörs-PM. Tänk på det i fortsättningen.
Hur gick det idag?
Åt Hans-Ove Eriksson på A-banan fanns inte mycket att göra. Han är i storform igen.
Detsamma gäller Göran Larsson på B-banan. Det känns lite märkligt med båda dessa herrar! Ju mer medicinska problem de har, ju bättre blir dom. Ni därute som känner er lite krassliga, det finns hopp även för er. Ut och kör bara. Hans-Ove och Göran är bara några av oss som har bevisat att lite inskränkningar på hälsan inte utgör något hinder för att vara framgångsrik.
Curt Thorèn fick kämpa hårt för att sno åt sig första platsen strax före Arne Holmberg på C-banan.
Rune Sandberg går som tåget och är svårslagen på D-banan.
Extra kul idag är att Åke Liljebrand vann på E-banan. Åke har varit borta en längre tid p.g.a. sjukdom men nu är tillbaka igen. Välkommen tillbaka säger vi till Åke.
Bilden: Kerstin Palm och Gittan Jonsson.
Text: Alf Lindberg
Ett stort tack till alla deltagarna på FORM22
(2022-08-18) Deltagarna på årets "FORM22? i Köping fick en varm upplevelse under arrangemangets två dagar.
Köping-Kolsva OK som stod som värd för årets Riksmästerskap för PRO och SPF Seniorerna är väldigt nöjda med arrangemanget. Vi fick tyvärr bara 14 dagar innan flytta tävlingarna från det ursprungliga tävlingsområdet p.g.a. avverkning. Nu hade banläggaren Bosse Eriksson som tur var en "plan B" i bakfickan vilket gjorde att allt kunde lösas snabbt. Annars hade vi fått problem.
Tur hade både vi och deltagarna med vädret som var väldigt varmt och skönt. Allt flöt på enligt plan. Vi hade anstängt oss lite extra mycket genom att erbjuda en servering på plats med korv, dricka, mackor och övrigt. Det blev en bra försäljning för oss. Tack för det.
Under dessa två tävlingsdagarna har vi som arrangör fått massor med beröm från deltagarna för vårt arbete som tävlingsarrangör. Vi bugar och bockar och tar in allt beröm vi har fått. Tack alla Ni deltagare för denna gång. Ni är välkomna tillbaka när vi arrangerar nästa gång.
Till sist vill jag som tävlingsledare för dessa två dagar tacka ALLA Ni duktiga funktionärer i klubben. Ni gör ett fantastiskt bra jobb, inte bara i detta arrangemang, utan fortlöpande när vi har något på gång. Ni är värda all beröm som våra deltagare har vittnat om. Sträck på Er, Ni är bäst!
Bilden: Två representanter från dagens prisutdelning, Lena Larsson Sala och Rune Sandberg Hallstahammar.
Text: Alf Lindberg
En del är övertydliga när de går i mål.......
(2022-08-11) För en del räcker det inte med att gå i mål. Man tar med sig målbocken till utstämplingen också som bevis.
Ändå blev Ulf Kjellin "felstämplad" idag. Ja, det var någon kontroll ute på banan som ställde till det misstänker jag. Uffe får väl skylla på "jetleg" då han var på Gotland i helgen och tävlade. Resan hem verkar ha satt sina spår.
Annars så var det en underbar sommardag med ca 26 grader varmt som Ärla IF bjöd på idag. Dessutom en väldigt fin terräng och banor där man bitvis kunde utnyttja dessa många fina "gula" höjder.
Men så här på sensommaren så gör sig blåbärsriset påmind. Idag var det OK. Blev man trött fick man hitta på något annat att skylla på.
Hur gick det idag?
Några ungdomar klämde sig före Weine Wolter in på A-banan idag. Det är ju fortfarande semestertider så många ungdomar söker sig då till våra arrangemang. Väldigt kul tycker vi, och ni skall känna Er välkomna.
Hans-Ove Eriksson har härjat vilt i toppen på A-banan i många år. Idag tog han det lite lungt och valde B-banan som vann med den auktoritet han besitter i orienteringsskogen.
Janne Grann är tillbaka igen och vann på C-banan. Leif Jansson var snabbast tillbaka till målet på D-banan. Till sist på E-banan så var Inga Johansson snabbast med Marianne Arnholm strax bakom.
Bilden: Ulf Kjellin
Text: Alf Lindberg
Naturreservatet "Stendörren" lockade många
(2022-08-09) När Nyköpings OK arrangerade motionsorientering vid Stendörren visade det sig att det kom en rad ”utsocknes” på besök (Nästan hälften). Ack så roligt.
Dominant var Stockholmsklubbar, men det fanns även deltagare från såväl Gävle, Dalarna och Östergötland samt Schweiz.
Det är inte svårt att förstå vad som lockar med den sörmländska skärgården. Här bjuds på en riktig vacker naturupplevelse vid sjön och för dagen en strålande sol. Men också en krävande orientering, vilket märks på resultattiderna.
Tittar vi i resultatlistan ser vi att damerna lyckades bra idag. Bland 65+ ser vi att på A-banan Lotta Valentin Gustafsberg, C-banan Gerd Hagström OK Tjalve och D-banan Karin Almström SNO samt E-banan Eva Jerning Södertälje IF imponera med framskjutna placeringar.
De som ej hade bråttom utan stannade fick en härlig stund, badade eller besökte Naturum.
Foto: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud
Vilken fantastisk start på höstsäsongen idag!
(2022-08-04) Höstsäsongen kunde inte ha börjat bättre än idag. Vilken undebar fin terräng Norbergs OK bjöd på idag.
Efter att avverkat O-Ringen (det bästa jag varit med på) så var det dags att styra kosan upp till Norberg. Kändes bra och välkomnande bland alla kända ansikten, och lagom stort. Våra veteranorinteringar är så "lagom". Drygt 140 deltagare idag med ett inslag av unga och utländska deltagare.
Men fast terrängen var så fin så var den tröttande. När man kom upp på fin mark som var som salsgolv, ja då ville man bara dra på. Men jag hade tydligen glömt reservkraften hemma. Man ville så gärna öka farten, men det gick inte. Så vad gör man? Jo, man försöker njuta av den fina utsikten och vips så har man tappat kontakten med kartbladet. Det gäller att välja rätt fokus.
Och så var det här med Eventor! Suck....... Nu när jag skall länka upp resultaten från idag så kommer jag inte in. Likadant i helgen som var och senast igår. Eventor (och SOFT) har ett jätteproblem att lösa här. Om man inte kommer in där, hur skall jag då kunna anmäla mig? Få se startlistor o.s.v. Nu måste SOFT lösa detta problem en gång för alla. Så här kan vi inte ha det.
För Er veteranorienterare (veterantävlingar) så går det bra att även anmäla sig på plats. Men vi vill gärna fortsätta med anmälan via Eventor eftersom det underlättar så mycket för arrangörerna.
Som tur är kan man titta på "liveresultat" och så här gick det idag:
Mathias Nyström klämde den 5 km långa banan på lite drygt 40 min och vann. På bana B var Lars Lundèn snabbast. Johnny Nilsson från Dalarna bäst på C-banan. På D-banan en långväga gäst, nämligen Kjell Thorberntsson. Slutligen på E-banan Siv Stam endast 12 sekunder före Åke Liljebrand. Föresten, välkommen tillbaka Åke!
"Liveresultat" finns HÄR
Bilden: Mats Hemström och hans fru Helena Hemström.
Text: Alf Lindberg
Tack alla Ni som var med på årets Veteranresa
Jag tror att denna upplaga av Veteranresan till Västervik tillhör en av de bästa resorna vi gjort tillsammans. Vädret var perfekt hela veckan. Buffèn på onsdagskvällen gick inte heller av för hackor. Och jag tror de flesta var nöjda med sina insatser på de flesta etapperna. Överlag var det positiva tongångar över terrängen. Det blir svårt att överträffa en sådan här resa!
Jag vill rikta ett STORT TACK till alla deltagarna, ni som har varit med tidigare, och ni som var med för första gången. Jag har hela veckan fått uppmuntrande ord som värmer i mitt hjärta.
Också ett STORT TACK till arrangören Västerviks OK med Kent Karlsson i spetsen. Ni gjorde ett utomordentligt bra jobb. Vi är så nöjda över er.
Nu önskar jag Er alla en trevlig sommar så ses vi till hösten igen.
Text: Alf Lindberg
Nu är vi igång - första etappen avklarad
(2022-06-13) Första etappen avklarad, men ack så många "felstämplingar" på bana C.
När det gäller sprinttävling så är noggrannheten väldigt viktig. Att ha en bra framför hållning är A och O. Speciellt en dag som denna då det vimlade av kontroller och man kunde se flera på en gång. Vilken är min kontroll?. På bana C var det en kontroll inne på en gård som ställde till det. Många hade jämnt göra att läsa vägvalet till nästa, höger eller vänster, och då glömde man bort K-6 i bara farten. Kanske detta är en del av tjusningen när det gäller sprint! Inte att felstämpla utan att vara noga. Tråkigt naturligtvis för de som inte blev godkända. Men imorgon är det nya utmaningar som väntar.
Idag flöt allt på som vanligt. Ni kom till Arenan i jämn takt och det blev aldrig några köer varken vid starten eller vid målet. Tack till Er alla som var med och tävlade idag och även till våra duktiga arrangörer.
Klockan är visserligen bara knappt före 21, men jag tror att en varm dusch och en skön säng lockar mest just nu. Godnatt.....
Bilden: Medlemmar från OK Tor och startfunktionärer från Västerviks OK.
Text: Alf Lindberg
Greger och kamraterna bjöd på tuff terräng!
(2022-06-07) Nu fick Sörmlänningarna och Västmanlänningar pröva på riktig Södertörnsterräng.
Stockholmarna är ju ganska vana vid det. En del var lite överraskade även om det stod i inbjudan och PM,-Bana A, B och till en del även C har ett område med nästan stark kupering. Bana D och E var ”lite” snällare. Och någon av dessa kunde man ju välja om man inte ville ha ”nästan stark kupering”??
Ett 130 tal deltagare hade mött upp. Ganska normalt för oss som ligger lite vid sidan.
En väldigt kul kommentar idag kom ifrån Göran Davidsson OK Klemmingen. Han tog mig i hand och sa--Nu är vi kvitt!! Jag hade nämligen kommenterat Klemmingens banor i Laxne och sagt att ni kommer att få igen när ni kommer till Södertälje.
Visst var det väldigt stark kupering på några sträckor. Men det var inte särskilt många som gav upp i alla fall. Hårda gummor och Gubbar i det här gänget.
Många tyckte att det var spännande att få uppleva en karta och terräng som de inte varit i tidigare.
Jag har ju sett senare på Livelox att de som klagade lite på terrängen och kartan också
hade bommat en hel del??!!
Jag känner igen det!! Det är alltid skönt att ha något att skylla på!!??
Den 18.10 är ni välkomna till Södertälje igen. Då ska vi vara i välkända Tveta-terrängen, så ingen kommer att bli överraskad då.
Bilden: Weine Johansson och Greger Wedin.
Text: Greger Wedin
Sommaren kom - men vände bort igen!
(2022-06-02) När Arboga OK bjöd in till dagens tävling så var vädergudarna inte på sin bästa sida.
Nåväl, +12 grader och lite regn är väl inte hela världen. Det fick bli utan underställ ändå idag och det funkade. När man väl är igång så så är kylan inget problem.
Innan jag går vidare så vill jag påminna om det här med betalning inför varje arrangemang. Snälla Ni, i samband med anmälan, gör samtidigt Er betalning så ser arrangören redan tidigt på morgonen att alla har betalt. Det är lätt att glömma vilket vi alla har förståelse för, men tråkigt för arrangören om många slarvar med betalningen.
För många av oss deltagare så var dagens terräng välkänd. Här sprang vi senast tävlingen "Golden Weekend" förra året. Ja, på min bana kände jag igen flera kontroller fast denna gång kom jag från ett annat håll. Men det behöver inte betyda att man hittar kontrollen bra ändå. Den här gången gick det bra. Föresten, som "veteranorienterare" så är det flesta terrängområden välkända på ett eller annat sätt. Inte så konstigt med tanke på hur många veteranarrangemang vi springer varje år.
Hur gick det idag då?
Mats Birkestål var snabbast på A-banan idag. På B-banan var Peter Åslund först in. När det gäller Gert Nordsten på C-banan var det ingen som lyckades med att tränga sig före honom in på resultatlistan. Samma på D-banan där Anna Höök Andersson slog alla killarna idag.
Avslutningsvis så fick vi se Lena Larsson (springa/gå) E-banan idag. Lena har sedan benbrottet i samband med Västerås tävling i våras hållt sig lugn och börjar försiktigt att känna sig för. Att Lena var snabbast på E-banan var kanske inte så förvånande.
En del utgått/ej godkänd på alla banorna idag. Kanske ville man ta det lite lugnt och inte utsätta sig för skador nu när det var blött och riskera att inte kunna vara med på kommande resa till Västervik.
Nu på tisdag är det SNO som arrangerar och kommande torsdag är det Köping-Kolsva OK:s tur. Detta avslutar också vårsäsongen för 2022. Välkomna alla Ni därute och glöm inte att betala dagen innan tävlingarna. Och en sak till: Köping kommer INTE att erbjuda snö den dagen!
Bilden: Dagens banläggare Göran Janzon.
Text: Alf Lindberg
Kjula IF bjöd på säsongens första sommardag!
(2022-05-19) Kan det bli bättre än så här undrade dagens 153 deltagare!
När Kjula IF bjuder in till tävling är det oftast väldigt fint i terrängen. Man behöver inte lägga på så mycket "valla", det är bara att trycka på över den fina tallhedsterrängen. Så även idag. Och det var verkligen löpvänligt när deltagarna susade fram i skogen. Den ena kontrollen efter den andra avverkades.
Jag noterar även över hur duktiga vi är som deltagare och arrangörer. Vi anmäler oss via Eventor, vi fixar vårt eget fika, sekretariaten också. Vi har "liveresultat" oftast och banorna läggs upp i Livelox. Det har vi gjort i flera år nu.
Jag noterar att Livelox har man börjat först nu på Luffarligan i Stockholm. Andra distrikt ligger efter i många av de funktioner som vi idag tillhandahåller för våra deltagare. Jag tycker Ni skall känna Er stolta över den utveckling vi har gått igenom under dessa år och vad duktiga vi har blivit. Våra arrangemang lockar alltfler yngre deltagare som har möjlighet att vara med. Kul!
Hur gick det idag?
Johnny Erixon fick utkämpa en hård strid med Karl-Robert Moqvist för att ta hem segern på E-banan idag.
Lite enklare hade Ulf Jerning som vann överlägset på D-banan. På C-banan var Stig Borg steget före Kjell Andersson. Anders Kärrström fick också utkämpa en hård strid motPer-Erik Fogel för att vinna på B-banan.
Unge Mattias Andersson hade inga problem att hålla undan för "gubbarna" på A-banan. Närmast var Anders Rooth.
Bilden: Bo Andersson Västerås och Göran Svärd Gnesta.
Text: Alf Lindberg
Start i Amsterdam men målgång i Helgesta!
(2022-05-10) På ett helt nytt område där vi aldrig varit tidigare bjöds riktigt fin terräng för dagens 176 deltagare.
Någon lär ha sagt, "det viktigaste är inte att vinna utan att komma först"! Var det inte i något olympiskt sammanhang detta uttalades?. Hur som helst, viktigast är dock att man hittar sina kontroller. Att man sedan inte toppar resultatlistan gör inget. Då har någon annan varit ännu bättre/snabbare.
Tävlingsledaren Claes Nideborn och hans kamrater hade inför dagens arrangemang karterat ett helt nytt område i klassisk fin sörmlandsterräng. Ett naturreservat där bl.a. Herman Göring en gång haft sin jaktstuga enligt uppgift. Flera banor hade en kontroll i nära anslutning till stugan. Det fanns inte tid att stanna och begrunda stugan, konkurrenterna flåsade i nacken. Men ni kanske undrade över rubriken och det där med Amsterdam! Så klart var vi inte i Holland och startade, men startplatsen låg intill fastigheten som faktiskt heter Amsterdam. Därav den lustiga formuleringen. Ett återbesök i dessa tassemarker skulle inte vara fel.
Hur gick det idag då?
På A-banan fick fint besök idag av Johan Runesson, Tampereen Pyrintö som var överlägsen där. Han ville väl varva ned efter 10-Milainsatsen i helgen! Ryktet sa att han även sprang B-banan efteråt. Det fanns mycket ungt folk överst på A-banan. En eloge till Inger Onsbring som bästa tjejsom kämpade tappert mot grabbarna.
På B-banan var Tommy Holmèr snabbast.
På bana C som hade hela 59 startande var det tufft. Kjell Andersson endast 1 sekund före Mona Forsberg. "Målfoto"!
Bana D vanns av Robert Rylander. Men även här en duktig tjej strax bakom, nämligen Anna Blomgren.
Bertil Rydgren tog hem första platsen på bana E som hela tiden får alltfler deltagare.
Bilden: Ingegerd Lusensky och Monica Öhlund.
Text: Alf Lindberg
Årets vackraste målplats?
(2022-05-17) OK Måsen bjöd förmodligen på årets vackraste målplats detta verksamhetsår!
Ett åttiotal orienterare drog sig inte för att de hade en bit att åka till OK Måsens motionsorientering i Femörereservatet utanför Oxelösund. Kanske hade arrangören hoppats på lite fler deltagare, men antalet startande vid en tävling i distriktets ytterkant kommer tyvärr lite i andra hand när bensinpriset rakat i höjden och miljötänket gör sig påmint för många av oss.
Femöre är ett av allmänheten välbesökt strövområde nära stan med många små stigar vindlande runt i den småskurna terrängen. Vi som var där bjöds i alla fall på mycket intressanta banor, där valet att gå rakt på eller ta hjälp av det rika stignätet gav vägvalsbeslut utöver det vanliga på nästan varje sträcka.
OK Måsen hade också prickat in årets första försommardag med närmare tjugotalet plusgrader och en strålande sol. Och i min mening årets vackraste målplats. Bana A, B och C erbjöds också en spektakulär kontroll bland klipporna bara några meter ifrån stranden med en vidunderlig utsikt utöver havet. Jag blir nästan lite arg på mig själv att jag där inte kunde stänga av tävlingsdjävulen och ta en minuts paus för att njuta av den fantastiska utsikten.
Foto: Claes Nideborn
Text: Claes Nideborn, Nyköpings OK
En perfekt dag i skogen - avslutades med möte
(2022-05-03) Hela 171 deltagare på dagens övningar strax utanför Mariefred idag.
Förvånsanvärt många deltagare när OK Grip bjöd in till tävling idag. På tisdagar var historiskt mycket färre deltagare än torsdagar. Nu har det jämnat ut sig och deltagarantalet är ganska lika över veckodagarna numera.
Vi bjöds på perfekta förhållanden idag. Ca 10 grader + och sol från blå himmel. När sedan terrängen är underbart fin och kontrollerna sitter där dom skall, ja vad skall man klaga på?
Det skulle vara farten i så fall. Men där tror jag dom flesta kan hålla med mig om, det går bara tyngre hela tiden. Men strunt i det när vi har förmånen att kunna få avnjuta sådana här underbara dagar i skogen.
Någon har vid tillfälle påpekat att vi oftast fokuserar på de deltagare som ligger i topp på banorna. Och det stämmer. Det blir väl så när man skall redovisa resultat. Men merparten av våra deltagare "tävlar" inte, de är med för motion, hälsa och socialt umgänge. Precis som det är tänkt med vår verksamhet. Att alla som vill och kan skall vara med oavsett ålder, kön eller fysisk förmåga. En av våra grundprinciper. Så alla ni som kämpar i kön oavsett bana, ge inte upp det finns något positivt som väntar längre fram.
Hur gick det idag?
E-banan med 20 startande idag (den banan växer varje år) vanns av Bertil Rydgren.
På D-banan hade Ulf Jerning som var snabbast idag jämt göra att hålla undan för 3 snabbfotade tjejer. Nämligen Inga Johansson, Anna Blomgren och Evy Nord.
C-banan, största klassen idag med 57 startande, vanns av Stig Borg. Hans-Ove Eriksson tillbaka igen efter en skada vann B-banan knappt före Karin Gustafsson.
Mats Fryxell sprang snabbast igenom den fina skogen på A-banan.
Bilden: Nya styrelsen för "Sörmlands OL-veteraner", från vänster Kerstin Palm, Berit Edengren, Göran Larsson, Hans-Ove Eriksson, Inga Johansson, Karl-Robert Moqvist, Nils Johansson och Leif Thorsson. (på bilden saknas Greger Wedin)
Text: Alf Lindberg
Unik terräng idag som inbjöd till racerfart!
(2022-04-21) Det är inte varje dag som kilometertiderna ligger på 10-11 min/km för oss "veteraner" med en banlängd på 5 km.
Men det var just det som hände idag. Roger Åsberg, välkänd kartritare, har karterat ett område väster om vägen som går från Färna mot Fagersta. När man passerat där genom åren så har man önskat att få springa där många gånger. Underbar tallhedsterräng. Men de senaste åren så har skogsbruket dragit fram även här och stora områden har nu blivit hyggen. Jag är inte helt säker om det är Ragnar Eriksson eller Roger Åsberg som fixat dagens banor, men det var superfint. Det är bara synd att man inte blir av med "sirapen" i benen, tänk så fort man skulle ha tagit sig fram då! Men det finns andra som är duktiga på att ha god fart i skogen.
På bana A hade banläggaren klurat till det med en "långsträcka" mellan K-10 och K11. Skulle man välja "grönstreckat" en lång bit och därefter genom gul sankmark för att avsluta en stor sträcka genom "ljusgrönt", eller skulle man göra en stor omväg för att utnyttja en körväg till kontrollen? Här hade varit kul att kunna kolla på Livelox vilka val deltagarna gjorde.
För er som inte känner till det, så varje vår de senaste åren är Martin Tichovsky och hustrun Hana Tichovska med och springer på våra arrangemang. De kommer från Tjeckien och har ett samarbete med Kjula IF. Vi vet att det är vår i Sverige när våra vänner från Tjeckien dyker upp. Härligt.
Hur gick det idag?
På bana E var det nära att Ann-Sofi Sandvik hade snuvat Kjell Lindberg på segern. Endast 2 sekunder skiljde dem åt.
Rutinerade Folke Nyström från Dalarna var snabbast på D-banan. Extra kul idag var att en av tjejerna från Sala, Lillian Orvendal vann C-banan. Lillian är relativt ny i branchen. Men det satt hårt eftersom Anna-Karin Johansson var endast 31 sekunder efter.
På bana B var det tre dalmasar på pallen med Peter Lindholm överst. Lars Jakobsson var snabb på A-banan med en kilometertid på 9.15. Inte illa. Men han fick ge sig för den yngre Anders Rooth och "junioren" i sammanhanget Mattias Andersson.
Bilden: Jan Åhs, Hans Bergström, Jan-Eric Hellgren och Johan Källman.
Text: Alf Lindberg
Unikt och spännande tävlingsområde 10 maj.
(2022-05-05) Unikt och spännande tävlingsområde ”mitt i Sörmland” den 10 maj.
Vid Nyköpings OK:s veterantävling 10 maj kommer ett nytt och spännande tävlingsområde att erbjudas deltagarna. Någon orienteringstävling har enligt ”mannaminne” aldrig tidigare arrangerats i området.
De välmeriterade orienterarna Claes Nideborn och Mari-Louise Lundgren flyttade för några år sedan från Borlänge till Helgesta vid Båvens strand och mitt i Sörmland. Klubbvalet blev Nyköpings OK. En kort tid efter flytten kontaktade Claes berörda markägare m.fl. om att kartera det fina området mellan bostaden och Jaktstuguskogens naturreservat och nu till veterantävlingen finns det en färdig karta.
”Jag har ritat orienteringskartor sedan jag var junior i flera delar av landet och alltid gillat att springa i Sörmlandsskogarna. Blev ändå mycket överraskad att hitta så fin orienteringsterräng bara ett stenkast från den plats vi nu valt att leva på. Nu kan vi i NOK också erbjuda en terräng som ligger 3-4 mil närmare Mälardalen”, säger Claes, som tidigare bl. a. jobbat med kartutveckling på Svenska Orienteringsförbundet
Bilderna: Utsnitt från den nya kartan som bl.a. visar Hermann Görings jaktstuga och utedass. Kanske en tänkbar kontrollpunkt? Claes Nideborn och Mari-Louise Lundgren hälsar Er välkomna.
Text: Hans-Ove Eriksson
Efter snöchocken kom våren tillbaka igen
(2022-04-12) Idag var det dags för Katrineholms OK att arrangera. De imponerade med både bra väder, banor och terräng.
Ja, lite tur skall man ha. Och det hade KOK idag. Strålande vårväder med ca +9 grader i luften. Det är annat än när vi (Köping-Kolsva) arrangerar. Antingen snöar det under tävlingen eller så får vi ställa in för att snön vräker ner. Men vi tar igen det den 9 juni då vi arrangerar en ny tävling då solen förhoppningsvis värmer våra frusna kroppar.
Vi höll till vid golfbanan strax öster om Katrineholm. Som sagt, bra banor och mycket trevlig terräng. Hit kommer jag gärna i höst igen då min frusna kropp förhoppningsvis har tinat upp och kroppen fått åtskilliga kilometer med träning i sig. Då kan jag förhoppningsvis njuta av den fina omgivningen.
Hela 147 på startlinjen och en hel del deltagare söderifrån. Alltid kul med många nya ansikten på våra arrangemang. Stockholm bidrog även de idag med många deltagare. Bl.a. ett glatt gäng tjejer från OK Söderrtörn som efter avslutad tävling därefter skulle bege sig till ett mysigt boende strax utanför Kartineholm och tillbringa natten där. En riktig tjejkväll med andra ord. Festligt.
Annars är det mesta sig likt. Det som överraskar mig lite är att det är fortfarande är så många som anmäler sig till arrangemangen via Eventor. Det trodde jag inte. Men som arrangör är det uppskattat. Man får mycket bättre kontroll med antal kartor bl.a. Fortsätt gärna så.
Hur gick det idag då?
Karl-Robert Moqvist toppar E-banan idag igen. Det går sakta, men han missar inget. Vi andra har kanske lite att lära oss av Karl-Robert!
Göran Levinsson från OK Roxen var snabbast på D-banan. Här vill jag lyfta fram Inga Johansson som blev 4:a endast drygt 3 minuter efter.
C-banan är ett riktigt getingbo. Hela 53 startande och snabbast var Stig Borg. Mona Forsberg får stå som representant för tjejerna här med en 5:e placering.
Göran Larsson har hustrun Lena hemma med brutet ben. Det innebär att allt ansvar faller tungt på Göran. Han stod pall för trycket idag. Bäst på B-banan. Britt-Marie Aldèn blev 4:a här. Bra gjort i den hårda konkurrensen.
Bengt Schwartz fullständigt outstanding på A-banan. Vann med över 5 minuter tillgodo på Igor Kiselev. 5:a här blev Inger Onsbring.
Nu står påskkärringarna på kö för att uppvakta oss alla. Oavsett om du får besök eller inte, så vill jag tillönska Er alla en Glad Påsk. Vi ses snart igen.
Bilden: det glada tjejgänget från OK Södertörn.
Text: Alf Lindberg
Salatjejer som prövar på nya karriärer
(2022-03-31) Det känns extra roligt och spännande när "nya" deltagare dyker upp. Idag var det bl.a. tre tjejer från Sala som inleder en spännande karriär inom orienteringen.
Våra veteranarrangemang ändrar karaktär hela tiden. En del har slutat av åldersskäl, och då känns det väldigt bra att yngre och nya deltagare dyker upp. Tjejerna från Sala är några av de nya som dyker upp allt oftare på våra tävlingar. Kul! Bäst idag av tjejerna lyckades Gunilla Berglind som sprang bana D.
Jag har förstått att det är många tidigare deltagare som nu av flera olika skäl, ålderdom, krämpor men även en eftersläpande rädsla p.g.a. den pandemi vi har genomgått. Många tycker fortfarande att det inte känns bekvämt att vistas tillsammans i stora grupper. Som t.ex. på våra veteranarrangemang. Men man vill ändå veta vad som händer och vad som sker i vår verksamhet. Då har min hemsida varit ett sätt att få information.
Då jag i höstas antyde att jag skulle dra ner på skrivandet här på hemsidan så blev några oroliga. "-Innebär det att vi inte får mer information via hemsidan"! Flera mejl har vädjat om jag skall fortsätta skrivandet. Och jag skall försöka tillgodose era önskemål även om jag inte alltid kommer kunna leverera. Då känns det bra att ni som arrangörer också tar bilder och skickar text till mig för att komplettera informationen här på hemsidan.
Ni som av olika skäl inte kan medverka på våra arrangemang, gör som Lennart Öberg Västerås. Han följer alltid med Liz Porteus ut på tävlingarna som springer E-banan och stöttar henne på det sättet. Känns bra att få komma ut även om Lennart bara är åskådare numera. Och så har vi andra även möjligheten att få prata med Lennart på väg till start.
Hur gick det idag? Trots att Lasse Jakobsson inte orkade springa idag så vann han övertygande på A-banan. Vad skall vi andra säga då?
Eftersom Lena Larsson ligger hemma med gipsat ben så får maken Göran försvara familjen. Och det gjorde han med bravur. Vann med över 6 min tillgodo på tvåan Per-Olov Johansson på bana B.
Det har börjat lossna för Håkan Söderqvist som var snabbast in på bana C. Precis som vårblommorna börjar Håkan nu sin blommningstid. Tjejen från södra Dalarna, Lena Wahss bäst på bana D. Slutligen fick äntligen Karl-Robert Moqvist vinna E-banan. Formen på väg upp möjligen!.
Bilden: Lina Noaksson, Lotta Green och Gunilla Berglind
Text: Alf Lindberg
Det bommas fortfarande på Ärlaåsen!
(2022-03-29) Det spelar tydligen ingen roll hur mycket vi springer på Ärlaåsen, vi bommar i alla fall.
Så även idag. Själv tar ut fel riktpunkt i den öppna skogen och missar K-3 på bana A. Sen gick det bättre. Men att vi aldrig lär oss! Så många gånger vi varit där så borde det räcka att man bara memorerar kontrollerna och därefter springa utan karta. Det går väl bra ett tag, några kontroller, sen har man glömt memoreringen. Det kan förhoppningsvis bli bättre, men bra lär det aldrig bli.
Tyckte mig höra röster om att det var väldigt kuperat och att man inte "orkade" idag. Nja, inget fel på Ärlaåsen, den är förhållandevis väldigt flack och när man väl är uppe på åsen så är det löpvänligt. Det är nog slarv med vinterträningen som är den främsta orsaken till dagens trötthet.
Hur gick det idag? Ja, åt snabbfotade Weine Wolter är det inte mycket att göra åt. Inte idag heller på A-banan. För Lennart Agèn som vann B-banan idag måste det kännas konstigt att springa på Ärlaåsen. Lennart som mest håller till på Luffarligan med rejäla detaljrika höjder så är åsen rena rama "racerbanan".
Claes Nideborn hade jämnt göra att hålla undan för Vivianne Axton på C-banan. Endast 4 sekunder skiljde dem åt. Bra prestation även av Gunlis Larsson på samma bana endast 1,57 efter.
Åt Rune Sandberg är det inte mycket att göra åt. Han "går som tåget" missar ytterst sällan. Inte idag heller på D-banan. På E-banan kan vi konstatera att det blir familjefest i Nyköping ikväll. Inga Johansson först in och maken Anders strax efter. Inte illa.
Foto: Rita Syrèn (en gammal smedja från 1700-talet fick lämna plats för dagens sekretariat. Dåtid och nutid möts och det fungerade bra)
Text: Alf Lindberg
Säsongspremiär i underbart vårväder i Västerås
(2022-03-24) Årets säsong kunde inte ha börjat bättre än idag. Sol och blå himmel. Värre var det för redaktörens bedrövliga förberedelser.
Säsongerna 2020 och 2021 var trots pandemin hyfsat bra. Vi kunde genomföra våra aktiviteter med undantag för våren 2020.
Inför årets säsong var jag djupt taggad. Nu har jag god tid att utöva vinterträning och förbereda mig väl. Hur gick det? Först ramlade hustrun och bröt en arm. Sedan blev hon sjuk över jul och jag följde efter under nyårshelgen. Så in i januari var förhoppningarna goda, här skulle det tränas! Hoppsan, då slog Covidden till på mig och någon träning var inte att tänka på. Nåväl, en resa 14 dagar till Gran Canaria ska väl göra susen. Nja, menyerna var alltför lockande för att jag skulle kunna avstå, så några kilo tyngre och en sen hemkomst på natten till Västerås tävlingen idag var ingen bra uppladdning.
Det kändes som lungorna vill fly från min kropp och att springa i hyfsat fart var inte att tänka på. Det var att lunka på vilket var både nyttigt och uppskattande. Nu hade jag tid att studera terrängen. Det var fin sikt och de normalt blöta mossarna gick man lätt över.
Oj, vilken härlig känsla som drog fram genom min kropp på väg till start idag. Ca 10 grader varmt och klarblå himmel. Det fick bli bana A ändå trots att kroppen skrek efter bana E.
Sedan blev jag extra glad idag över att få träffa på en "gammal" klubbkompis, nämligen Johanna Zetterlund. Hon är verkligen inte gammal. En ung tjej i sina bästa år som prövade på orientering som tonåring. Hon slutade tyvärr tidigt (det var väl som vanligt killar som var mer intressanta!) men som idag dök upp och ville pröva en B-bana. Det gjorde hon med bravur. Jag blir extra glad över att våra ungdomar är ständigt besökande på våra arrangemang. Det är en ömsesidig uppskattning och som förhoppningsvis gör att vår verksamhet kan leva vidare i många år till.
Hur gick det idag?
Två masar, Stefan Kihlberg och Thom Sandvik klämde sig före Sandra Burèn in först på A-banan. På B-banan ytterligare en dalmas, Olov Söderqvist. På C-banan har vår egen Kenneth Larsson äntligen blivit så frisk att han kan börja springa efter en operation. Inge Gustafsson är still going strong på D-banan.
Ytterligare en yngre deltagare som var välkommen idag var Lina Noaksson från Sala som var först in på E-banan före rutinerade Kjell Lindberg och Karl-Robert Moqvist.
Lena Larsson på A-banan står som "utgått". Det beror på att hon skadade sig så illa att hon blev tvungen att uppsöka sjukhuset efteråt. Tråkigt när hon har gått så bra senaste tiden.
Tack för idag säger vi till Västerås SOK. Alla är välkomna till vår tävling i Köping den 7 april. Då blir det snö! (smile)
Upphittat idag: en kompass från bana D eller E. Finns hos Liz Porteus.
Bilden: Johanna Zetterlund
Text: Alf Lindberg
Jag har fått Covid - 19-hur gick det till!
(2022-02-11) Det kom överraskande - beskedet om att jag har blivit smittad av Covid-19.
Man upphör aldrig över att förvånas. Här har man i nästan 2 år levt med en pandemi som innebär restriktioner och anvisningar om hur man skall leva och skydda sig själv mot denna eländiga sjukdom.
Jag har varje tisdag och torsdag i över 1,5 år medverkat på veterantävlingar och även på nationella tävlingar. Jag har samåkt med flera till tävlingarna, tävlat, suttit och fikat tillsammans med övriga kamrater i samband med dessa arrangemang, visserligen utomhus, men ändå och ALDRIG blivit sjuk eller smittad under den här pandemin. Jag och hustrun hade visserligen en otrevlig rethosta under jul-och nyår, men inget i övrigt. Vi passade på då att testade oss, men provet dock var negativt.
Hela januari blev det mest att sitta inomhus och i slutet hann jag med några träningspass. Man såg verkligen fram emot OS då. Nu började man verkligen bli uttråkad.
Och under denna period (när jag i princip varit som mest isolerad under dessa 2 år) så händer det; jag börjar få ont i halsen. Nästa dag även lite feber. Kändes som en lätt förkylning. Satt vid köksbordet lite uttråkad. Hade all tid i världen över att göra ingenting. Då kom jag ihåg; just det, -Jag har ju ett provkit för Covid-19 liggandes hemma. För skojs skull, jag tar och lämnar in ett prov. Och vad händer? Provsvaret visar att jag har Covid-19! Jag höll på ramla av stolen. Är detta möjligt? När jag suttit som mest isolerad så blir jag sjuk. Hur gick detta till? Jag har inte träffat några personer förutom min hustru de senaste 14 dagarna, endast varit på ICA och handlat ett par gånger. Inte stannat och pratat med någon. Ändå sker detta. Man upphör aldrig att förvånas. Men nu är jag på gång igen.......
Hur kändes det då? 3 dagar med ont i halsen, en dag med lite feber och nu är det över.
Text: Alf Lindberg
Nu kan vi äntligen få uppleva Buffén igen!
(2022-02-09) Det är nu snart 3 år sedan vi fick uppleva en "Sommarbuffé" tillsammans på veteranresan.
Idag har i princip alla restriktioner släppts. Det kommer innebära att 10-Mila och O-Ringen t.ex. äntligen kan genomföra sina tävlingar. För oss som följer med på resan till Västervik i sommar kan vi se fram emot en mysig sommarbuffé på Västervik Resort. Äntligen. God mat, bra priser och underhållning inbjuder till många deltagare, som vanligt. Förra året till Mora fick vi avstå detta inslag som är en viktig del av resan. Just nu känns det som allt blir som vanligt igen. Men oj vad vi har lärt oss mycket av denna pandemi. Jag hoppas denna kunskap kommer vara kvar, att tvätta händerna och att stanna hemma om man är sjuk.
Välkomna till Västervik och årets veteranresa.
Bilden: Senast det begav sig, Buffén i Leksand.
Text: Alf Lindberg
Nu kan vi återgå till normal verksamhet igen!
(2022-02-03) Idag på morgonen meddelade regeringen att alla restriktioner i samband med pandemin tas bort från 9 februari.
Beskedet kom i samband med Regeringens och Folkhälsomyndighetens presskonferens idag.
Vad innebär då detta för vår veteranverksamhet?
Ja, i princip innebär det att vi återgår till de rutiner som vi hade 2019. Men, vi vill ändå behålla några rutiner som vi använt oss av under de här senaste två åren.
1. Vi ser helst att alla deltagare anmäler sig senast dagen innan till tävlingen via Eventor. Allt för att arrangören skall få en bra bild över hur mycket kartor som skall tryckas upp. Det är dock tillåtet att komma tävlingsdagens morgon och göra en anmälan.
2. Vi fortsätter att betala via Swish eller om någon önskar, via klubbens Bank-Giro. Inga kontanter.
Det här innebär att vi slopar startgrupper. Vi tror att alla deltagare efter 2 år med pandemin har en god uppfattning om, när och hur man vill komma till tävlingsplatsen. Det bör inte bli någon trängsel anser vi.
Det innebär också att arrangören nu kan tillhandahålla omklädning/dusch i normal omfattning.
Vi tror inte längre på möjligheten att att arrangörerna vill tillhandahålla kaffe och smörgås till deltagarna, utan att varje deltagare själv tillgodoser vad man önskar ta med sig. Dock kan man framöver som arrangör erbjuda lämplig lokal, speciellt vid dåligt väder, till deltagarna att fika inomhus.
Nu är det även OK att tillhandahålla sträcktider, resultat via papper eller bildskärm till deltagarna på plats. Resultaten redovisas även via Eventor efter tävlingen.
Att tänka på: självklart är vi noga med använda handsprit vid toabesök, hålla avstånd till varandra om det blir trängsel och stanna hemma om du är sjuk. Är det någon deltagare som ändå känner oro för sin hälsa genom att besöka ett veteranarrangemang, stanna hemma då för din egen säkerhet eller vaccinera Dig. Våra arrangemang bygger på "eget ansvar"
Nytt PM för arrangörer finns nu uppdaterat under "Arrangörsinfo".
Text: Alf Lindberg
(2022-01-24) Det händer mycket i dessa pandemi-tider. Och det går fort.
I samband med förberedelserna till kommande veteranresa började jag att snegla tillbaka i tiden. Vad har hänt med oss inom veteranorienteringen under de senaste åren?
Om vi börjar i tidsordning så har vårt kära "Först i Mål" försvunnit bort. Pandemin är väl främsta orsaken. Men det var en kul tävling där vi kunde vara närmare 200 deltagare samtidigt på startlinjen med tretton olika banor. Det fanns handicapsystem i bakgrunden som innebar att första deltagare i mål hade vunnit. Återstår att se om det arrangemanget kommer tillbaka?
Sedan hade vi en uppskattad kavel, "SMOL-kaveln" som Strängnäs-Malmby OL anordnade varje år. En uppskattad 2-mannastafett som också har försvunnit bort.
2015 hade vi även en "Veteranmatch"som då samlade 475 deltagare från kringliggande distrikt.
Inom "Sörmlands OL-förening" har vi också genom åren haft ett klassmästerskap. Den har också försvunnit.
2015 gick "Veteran-SM" i Hallstahammar/Surahammar. I år är det OK Njudung i Småland som är arrangör. Årets "Veteran-VM" går i Italien.
Vi har också under de senaste 5 åren delat ut pris för "Årets Senior". Det till en person som genom betydande insatser inom veteranverksamheten har fått uppmärksamhet.
När jag kom med i veteranverksamheten så anmälde man sig på plats, skrev in önskad starttid och gick därefter till start. Man skrev ut resultat via sträcktidsläsare och på papper som hängdes upp klassvis.
Idag anmäler vi oss via Eventor, betalar via Swish, startar när vi önskar, får sträcktider, resultat via "liveresultat" eller via Eventor. Som inte det var nog, nu kan vi även se hur vi springer via Livelox. Det har verkligen förändrats.
Kvar även i år trots att det har varit lite motigt under pandemin, är våra kära "Veteranresa". I år till Västervik. Jag har precis i dagarna fått inbjudan klar och godkänd av berörda parter. Publiceras 1 mars. Ett tips här: eftersom vi fortfarande lever i en pandemi och att några tävlingsområden har svårt med parkeringar, så kommer vi att använda oss av "startgrupper" även i år. För att få den önskade startgrupp du vill ha, var ute i god tid med din anmälan.
Förutom att flera av våra arrangemang försvunnit så har också många kamrater genom åren försvunnit bort från vår samvaro. En del av sjukdom, skador och ålderdom. Men också många deltagare som tagit ett slutgiltigt farväl och lämnat oss i stor sorg och saknad.
Som tur är kommer det in många nya ansikten som en garant för att vår fina verksamhet skall kunna leva vidare.
Text: Alf Lindberg
Ett nytt verksamhetsår är på gång -hur kommer pandemin påverka oss i år?
(2022-01-10) Nu går vi in i tredje säsongen med pandemin hängande över oss som en våt filt. Vad händer nu?
Våren 2020 stängdes i princip all orienteringsverksamhet i landet ned. I alla fall "veterantävlingar" som fick ett tävlingsförbud från SOFT. Man genomförde en del nationella tävlingar men 70+ var förbjudna att deltaga. Så här i efterhand, ett dåligt beslut. Men vi lärde oss mer alltmer tiden gick. Idag har vi en helt annan syn på det här med pandemin.
Det blev ju också så att när pandemin hade verkat under våren 2020 så förstod vi inom veteranorienteringen att en total nedstängning av vår verksamhet inte var den bästa lösningen på problemet. Nej, nu gällde det att tänka i nya banor. Folkhälsomyndigheten var tidigt ute och påpekade vikten av motion och social hälsa som två viktiga faktorer under pandemin. Skulle man avstå även det så skulle konsekvenserna av pandemin bli förödande. Vad och hur gör vi då för att få igång veteranverksamheten utan att riskera människors hälsa!
För att undvika att för många personer samlas samtidigt så införde vi "startgrupper". Vi införde obligatorisk anmälan i förväg via Eventor, samt ta bort kontanthanteringen och endast använda oss av Swish. Vi beslöt även att ta bort samlingen efteråt med gemensam fika. Så även möjligheten att duscha tillsammans efteråt. Tack vare dessa åtgärder så kunde vi återuppta vår verksamhet hösten 2020.
Dessa åtgärder samt att deltagarna följde detta exemplariskt gjorde att vi i princip kunde genomföra en hel höstsäsong 2020.
Eftersom läget av pandemin inte hade förändrats särskilt mycket inför 2021 och det underliggande restriktionerna kvarstod, så genomförde vi säsongen 2021 på samma sätt som hösten 2020. Mycket lyckat och framgångsrikt. Ja, våra ny idèer var så framgångsrika att även nationella tävlingar under 2021 anammade vår idè om startgrupper.
Nu står ett nytt verksamhetsår inför dörren. Vad händer nu? Ja, ingen, inte ens våra experter vet säkert. Det senaste är att man trots allt ser ljuset i tunneln. Att pandemin skall klinga av under våren 2022. Men ingen vet säkert. Hur blir vår veteranverksamhet under våren 2022?
Vi har nu uppdaterat vårt PM för 2022. Där framgår att vi INTE skall ha startgrupper i år. Fri starttid mellan 09:00-11:00. Anmälan via Eventor. Det går även att anmäla sig på plats, dock med ett tillägg på 10 kr. Totalt 50 kr. Swish gäller som betalningsmetod. I inbjudan skall även ett bankgiro-nummer framgå för dem som inte betalar med Swish. Resultat på plats via bildskärm eller pappersutskrift. Även sträcktider. Vi avstår även i år att ha gemensamt fika inomhus tillsammans. Alla tar med sig eget fika.
Arrangören har också möjlighet att erbjuda dusch till deltagarna där det är praktiskt möjligt. Vad innebär då allt detta?
Jo, tanken är att Ni deltagare själva tar över ansvaret att sprida ut Er under förmiddagen. Kom inte alla på en gång! Det finns gott om tid och plats. Skulle det ändå samlas många deltagare samtidigt, så är det varje ENSKILD persons ansvar att hålla avstånd till varandra. När det gäller att eventuellt duscha efteråt! Varje deltagare avgör själv om hon/han vill gå in och duscha tillsammans med andra deltagare. Eget ansvar alltså. Vi förutsätter att ALLA tar sitt ansvar och är vaccinerade innan man deltar. Att ALLA som inte känner sig helt friska, avstår och stannar hemma. Självklarheter som att generellt hålla avstånd och tvätta händerna är grundläggande.
Är det någon som trots alla restriktioner/anvisningar för vår veteranverksamhet känner en oro att vara med, tveka inte, stanna hemma. Vi börjar vårsäsongen så här så får vi se om detta fungerar. Om inte, så får vi göra korrigeringar framöver. Välkomna!
Bilden: Hans Kruskopf, OK Kåre
Text: Alf Lindberg (texten korrigerad 14.1 p.g.a. stavfel. Det är tur att man har kamrater som påtalar detta. Tack!)