Salatjejer som prövar på nya karriärer

(2022-03-31) Det känns extra roligt och spännande när "nya" deltagare dyker upp. Idag var det bl.a. tre tjejer från Sala som inleder en spännande karriär inom orienteringen.

Våra veteranarrangemang ändrar karaktär hela tiden. En del har slutat av åldersskäl, och då känns det väldigt bra att yngre och nya deltagare dyker upp. Tjejerna från Sala är några av de nya som dyker upp allt oftare på våra tävlingar. Kul! Bäst idag av tjejerna lyckades Gunilla Berglind som sprang bana D.

Jag har förstått att det är många tidigare deltagare som nu av flera olika skäl, ålderdom, krämpor men även en eftersläpande rädsla p.g.a. den pandemi vi har genomgått. Många tycker fortfarande att det inte känns bekvämt att vistas tillsammans i stora grupper. Som t.ex. på våra veteranarrangemang. Men man vill ändå veta vad som händer och vad som sker i vår verksamhet. Då har min hemsida varit ett sätt att få information.
Då jag i höstas antyde att jag skulle dra ner på skrivandet här på hemsidan så blev några oroliga. "-Innebär det att vi inte får mer information via hemsidan"! Flera mejl har vädjat om jag skall fortsätta skrivandet. Och jag skall försöka tillgodose era önskemål även om jag inte alltid kommer kunna leverera. Då känns det bra att ni som arrangörer också tar bilder och skickar text till mig för att komplettera informationen här på hemsidan.
Ni som av olika skäl inte kan medverka på våra arrangemang, gör som Lennart Öberg Västerås. Han följer alltid med Liz Porteus ut på tävlingarna som springer E-banan och stöttar henne på det sättet. Känns bra att få komma ut även om Lennart bara är åskådare numera. Och så har vi andra även möjligheten att få prata med Lennart på väg till start.

Hur gick det idag? Trots att Lasse Jakobsson inte orkade springa idag så vann han övertygande på A-banan. Vad skall vi andra säga då?
Eftersom Lena Larsson ligger hemma med gipsat ben så får maken Göran försvara familjen. Och det gjorde han med bravur. Vann med över 6 min tillgodo på tvåan Per-Olov Johansson på bana B.
 Det har börjat lossna för Håkan Söderqvist som var snabbast in på bana C. Precis som vårblommorna börjar Håkan nu sin blommningstid. Tjejen från södra Dalarna, Lena Wahss bäst på bana D. Slutligen fick äntligen Karl-Robert Moqvist vinna E-banan. Formen på väg upp möjligen!.

Bilden: Lina Noaksson, Lotta Green och Gunilla Berglind
Text: Alf Lindberg

Det bommas fortfarande på Ärlaåsen!

(2022-03-29) Det spelar tydligen ingen roll hur mycket vi springer på Ärlaåsen, vi bommar i alla fall.

Så även idag. Själv tar ut fel riktpunkt i den öppna skogen och missar K-3 på bana A. Sen gick det bättre. Men att vi aldrig lär oss! Så många gånger vi varit där så borde det räcka att man bara memorerar kontrollerna och därefter springa utan karta. Det går väl bra ett tag, några kontroller, sen har man glömt memoreringen. Det kan förhoppningsvis bli bättre, men bra lär det aldrig bli.

Tyckte mig höra röster om att det var väldigt kuperat och att man inte "orkade" idag. Nja, inget fel på Ärlaåsen, den är förhållandevis väldigt flack och när man väl är uppe på åsen så är det löpvänligt. Det är nog slarv med vinterträningen som är den främsta orsaken till dagens trötthet.

Hur gick det idag? Ja, åt snabbfotade Weine Wolter är det inte mycket att göra åt. Inte idag heller på A-banan. För Lennart Agèn som vann B-banan idag måste det kännas konstigt att springa på Ärlaåsen. Lennart som mest håller till på Luffarligan med rejäla detaljrika höjder så är åsen rena rama "racerbanan".
Claes Nideborn hade jämnt göra att hålla undan för Vivianne Axton på C-banan. Endast 4 sekunder skiljde dem åt. Bra prestation även av Gunlis Larsson på samma bana endast 1,57 efter.
Åt Rune Sandberg är det inte mycket att göra åt. Han "går som tåget" missar ytterst sällan. Inte idag heller på D-banan. På E-banan kan vi konstatera att det blir familjefest i Nyköping ikväll. Inga Johansson först in och maken Anders strax efter. Inte illa.

Foto: Rita Syrèn (en gammal smedja från 1700-talet fick lämna plats för dagens sekretariat. Dåtid och nutid möts och det fungerade bra)
Text: Alf Lindberg

Säsongspremiär i underbart vårväder i Västerås

(2022-03-24) Årets säsong kunde inte ha börjat bättre än idag. Sol och blå himmel. Värre var det för redaktörens bedrövliga förberedelser.

Säsongerna 2020 och 2021 var trots pandemin hyfsat bra. Vi kunde genomföra våra aktiviteter med undantag för våren 2020. 
Inför årets säsong var jag djupt taggad. Nu har jag god tid att utöva vinterträning och förbereda mig väl. Hur gick det? Först ramlade hustrun och bröt en arm. Sedan blev hon sjuk över jul och jag följde efter under nyårshelgen. Så in i januari var förhoppningarna goda, här skulle det tränas! Hoppsan, då slog Covidden till på mig och någon träning var inte att tänka på. Nåväl, en resa 14 dagar till Gran Canaria ska väl göra susen. Nja, menyerna var alltför lockande för att jag skulle kunna avstå, så några kilo tyngre och en sen hemkomst på natten till Västerås tävlingen idag var ingen bra uppladdning.
Det kändes som lungorna vill fly från min kropp och att springa i hyfsat fart var inte att tänka på. Det var att lunka på vilket var både nyttigt och uppskattande. Nu hade jag tid att studera terrängen. Det var fin sikt och de normalt blöta mossarna gick man lätt över. 
Oj, vilken härlig känsla som drog fram genom min kropp på väg till start idag. Ca 10 grader varmt och klarblå himmel. Det fick bli bana A ändå trots att kroppen skrek efter bana E. 

Sedan blev jag extra glad idag över att få träffa på en "gammal" klubbkompis, nämligen Johanna Zetterlund. Hon är verkligen inte gammal. En ung tjej i sina bästa år som prövade på orientering som tonåring. Hon slutade tyvärr tidigt (det var väl som vanligt killar som var mer intressanta!) men som idag dök upp och ville pröva en B-bana. Det gjorde hon med bravur. Jag blir extra glad över att våra ungdomar  är ständigt besökande på våra arrangemang. Det är en ömsesidig uppskattning och som förhoppningsvis gör att vår verksamhet kan leva vidare i många år till.

Hur gick det idag?
Två masar, Stefan Kihlberg och Thom Sandvik klämde sig före Sandra Burèn in först på A-banan. På B-banan ytterligare en dalmas, Olov Söderqvist. På C-banan har vår egen Kenneth Larsson äntligen blivit så frisk att han kan börja springa efter en operation. Inge Gustafsson är still going strong på D-banan.
Ytterligare en yngre deltagare som var välkommen idag var Lina Noaksson från Sala som var först in på E-banan före rutinerade Kjell Lindberg och Karl-Robert Moqvist.

Lena Larsson på A-banan står som "utgått". Det beror på att hon skadade sig så illa att hon blev tvungen att uppsöka sjukhuset efteråt. Tråkigt när hon har gått så bra senaste tiden.
Tack för idag säger vi till Västerås SOK. Alla är välkomna till vår tävling i Köping den 7 april. Då blir det snö! (smile)
Upphittat idag: en kompass från bana D eller E. Finns hos Liz Porteus.

Bilden: Johanna Zetterlund
Text: Alf Lindberg

Jag har fått Covid - 19-hur gick det till!

(2022-02-11) Det kom överraskande - beskedet om att jag har blivit smittad av Covid-19.

Man upphör aldrig över att förvånas. Här har man i nästan 2 år levt med en pandemi som innebär restriktioner och anvisningar om hur man skall leva och skydda sig själv mot denna eländiga sjukdom. 
Jag har varje tisdag och torsdag i över 1,5 år medverkat på veterantävlingar och även på nationella tävlingar. Jag har samåkt med flera till tävlingarna, tävlat, suttit och fikat tillsammans med övriga kamrater i samband med dessa arrangemang, visserligen utomhus, men ändå och ALDRIG blivit sjuk eller smittad under den här pandemin. Jag och hustrun hade visserligen en otrevlig rethosta under jul-och nyår, men inget i övrigt. Vi passade på då att testade oss, men provet dock var negativt. 
Hela januari blev det mest att sitta inomhus och i slutet hann jag med några träningspass. Man såg verkligen fram emot OS då. Nu började man verkligen bli uttråkad. 

Och under denna period (när jag i princip varit som mest isolerad under dessa 2 år) så händer det; jag börjar få ont i halsen. Nästa dag även lite feber. Kändes som en lätt förkylning. Satt vid köksbordet lite uttråkad. Hade all tid i världen över att göra ingenting. Då kom jag ihåg; just det, -Jag har ju ett provkit för Covid-19 liggandes hemma. För skojs skull, jag tar och lämnar in ett prov. Och vad händer? Provsvaret visar att jag har Covid-19! Jag höll på ramla av stolen. Är detta möjligt? När jag suttit som mest isolerad så blir jag sjuk. Hur gick detta till? Jag har inte träffat några personer förutom min hustru de senaste 14 dagarna, endast varit på ICA och handlat ett par gånger. Inte stannat och pratat med någon. Ändå sker detta. Man upphör aldrig att förvånas. Men nu är jag på gång igen.......

Hur kändes det då? 3 dagar med ont i halsen, en dag med lite feber och nu är det över.

Text: Alf Lindberg

Nu kan vi äntligen få uppleva Buffén igen!

(2022-02-09) Det är nu snart 3 år sedan vi fick uppleva en "Sommarbuffé" tillsammans på veteranresan.

Idag har i princip alla restriktioner släppts. Det kommer innebära att 10-Mila och O-Ringen t.ex. äntligen kan genomföra sina tävlingar. För oss som följer med på resan till Västervik i sommar kan vi se fram emot en mysig sommarbuffé på Västervik Resort. Äntligen. God mat, bra priser och underhållning inbjuder till många deltagare, som vanligt. Förra året till Mora fick vi avstå detta inslag som är en viktig del av resan. Just nu känns det som allt blir som vanligt igen. Men oj vad vi har lärt oss mycket av denna pandemi. Jag hoppas denna kunskap kommer vara kvar, att tvätta händerna och att stanna hemma om man är sjuk.
Välkomna till Västervik och årets veteranresa.

Bilden: Senast det begav sig, Buffén i Leksand.
Text: Alf Lindberg

Nu kan vi återgå till normal verksamhet igen!

(2022-02-03) Idag på morgonen meddelade regeringen att alla restriktioner i samband med pandemin tas bort från 9 februari.

Beskedet kom i samband med Regeringens och Folkhälsomyndighetens presskonferens idag.
Vad innebär då detta för vår veteranverksamhet?
Ja, i princip innebär det att vi återgår till de rutiner som vi hade 2019. Men, vi vill ändå behålla några rutiner som vi använt oss av under de här senaste två åren.
1. Vi ser helst att alla deltagare anmäler sig senast dagen innan till tävlingen via Eventor. Allt för att arrangören skall få en bra bild över hur mycket kartor som skall tryckas upp. Det är dock tillåtet att komma tävlingsdagens morgon och göra en anmälan.
2. Vi fortsätter att betala via Swish eller om någon önskar, via klubbens Bank-Giro. Inga kontanter.

Det här innebär att vi slopar startgrupper. Vi tror att alla deltagare efter 2 år med pandemin har en god uppfattning om, när och hur man vill komma till tävlingsplatsen. Det bör inte bli någon trängsel anser vi.
Det innebär också att arrangören nu kan tillhandahålla omklädning/dusch i normal omfattning.
Vi tror inte längre på möjligheten att att arrangörerna vill tillhandahålla kaffe och smörgås till deltagarna, utan att varje deltagare själv tillgodoser vad man önskar ta med sig. Dock kan man framöver som arrangör erbjuda lämplig lokal, speciellt vid dåligt väder, till deltagarna att fika inomhus. 
Nu är det även OK att tillhandahålla sträcktider, resultat via papper eller bildskärm till deltagarna på plats. Resultaten redovisas även via Eventor efter tävlingen.

Att tänka på: självklart är vi noga med använda handsprit vid toabesök, hålla avstånd till varandra om det blir trängsel och stanna hemma om du är sjuk. Är det någon deltagare som ändå känner oro för sin hälsa genom att besöka ett veteranarrangemang, stanna hemma då för din egen säkerhet eller vaccinera Dig. Våra arrangemang bygger på "eget ansvar"

Nytt PM för arrangörer finns nu uppdaterat under "Arrangörsinfo".
Text: Alf Lindberg

(2022-01-24) Det händer mycket i dessa pandemi-tider. Och det går fort.

I samband med förberedelserna till kommande veteranresa började jag att snegla tillbaka i tiden. Vad har hänt med oss inom veteranorienteringen under de senaste åren?
Om vi börjar i tidsordning så har vårt kära "Först i Mål" försvunnit bort. Pandemin är väl främsta orsaken. Men det var en kul tävling där vi kunde vara närmare 200 deltagare samtidigt på startlinjen med tretton olika banor. Det fanns handicapsystem i bakgrunden som innebar att första deltagare i mål hade vunnit. Återstår att se om det arrangemanget kommer tillbaka?
Sedan hade vi en uppskattad kavel, "SMOL-kaveln" som Strängnäs-Malmby OL anordnade varje år. En uppskattad 2-mannastafett som också har försvunnit bort.
2015 hade vi även en "Veteranmatch"som då samlade 475 deltagare från kringliggande distrikt.
 Inom "Sörmlands OL-förening" har vi också genom åren haft ett klassmästerskap. Den har också försvunnit.
2015 gick "Veteran-SM" i Hallstahammar/Surahammar. I år är det OK Njudung i Småland som är arrangör. Årets "Veteran-VM" går i Italien.
Vi har också under de senaste 5 åren delat ut pris för "Årets Senior". Det till en person som genom betydande insatser inom veteranverksamheten har fått uppmärksamhet.

När jag kom med i veteranverksamheten så anmälde man sig på plats, skrev in önskad starttid och gick därefter till start. Man skrev ut resultat via sträcktidsläsare och på papper som hängdes upp klassvis.
Idag anmäler vi oss via Eventor, betalar via Swish, startar när vi önskar, får sträcktider, resultat via "liveresultat" eller via Eventor. Som inte det var nog, nu kan vi även se hur vi springer via Livelox. Det har verkligen förändrats.

Kvar även i år trots att det har varit lite motigt under pandemin, är våra kära "Veteranresa". I år till Västervik. Jag har precis i dagarna fått inbjudan klar och godkänd av berörda parter. Publiceras 1 mars. Ett tips här: eftersom vi fortfarande lever i en pandemi och att några tävlingsområden har svårt med parkeringar, så kommer vi att använda oss av "startgrupper" även i år. För att få den önskade startgrupp du vill ha, var ute i god tid med din anmälan. 

Förutom att flera av våra arrangemang försvunnit så har också många kamrater genom åren försvunnit bort från vår samvaro. En del av sjukdom, skador och ålderdom. Men också många deltagare som tagit ett slutgiltigt farväl och lämnat oss i stor sorg och saknad.
Som tur är kommer det in många nya ansikten som en garant för att vår fina verksamhet skall kunna leva vidare.

Text: Alf Lindberg

Ett nytt verksamhetsår är på gång -hur kommer pandemin påverka oss i år?

(2022-01-10) Nu går vi in i tredje säsongen med pandemin hängande över oss som en våt filt. Vad händer nu?

Våren 2020 stängdes i princip all orienteringsverksamhet i landet ned. I alla fall "veterantävlingar" som fick ett tävlingsförbud från SOFT. Man genomförde en del nationella tävlingar men 70+ var förbjudna att deltaga. Så här i efterhand, ett dåligt beslut. Men vi lärde oss mer alltmer tiden gick. Idag har vi en helt annan syn på det här med pandemin.

Det blev ju också så att när pandemin hade verkat under våren 2020 så förstod vi inom veteranorienteringen att en total nedstängning av vår verksamhet inte var den bästa lösningen på problemet. Nej, nu gällde det att tänka i nya banor. Folkhälsomyndigheten var tidigt ute och påpekade vikten av motion och social hälsa som två viktiga faktorer under pandemin. Skulle man avstå även det så skulle konsekvenserna av pandemin bli förödande. Vad och hur gör vi då för att få igång veteranverksamheten utan att riskera människors hälsa!

För att undvika att för många personer samlas samtidigt så införde vi "startgrupper". Vi införde obligatorisk anmälan i förväg via Eventor, samt ta bort kontanthanteringen och endast använda oss av Swish. Vi beslöt även att ta bort samlingen efteråt med gemensam fika. Så även möjligheten att duscha tillsammans efteråt. Tack vare dessa åtgärder så kunde vi återuppta vår verksamhet hösten 2020.
Dessa åtgärder samt att deltagarna följde detta exemplariskt gjorde att vi i princip kunde genomföra en hel höstsäsong 2020.
Eftersom läget av pandemin inte hade förändrats särskilt mycket inför 2021 och det underliggande restriktionerna kvarstod, så genomförde vi säsongen 2021 på samma sätt som hösten 2020. Mycket lyckat och framgångsrikt. Ja, våra ny idèer var så framgångsrika att även nationella tävlingar under 2021 anammade vår idè om startgrupper. 

Nu står ett nytt verksamhetsår inför dörren. Vad händer nu? Ja, ingen, inte ens våra experter vet säkert. Det senaste är att man trots allt ser ljuset i tunneln. Att pandemin skall klinga av under våren 2022. Men ingen vet säkert. Hur blir vår veteranverksamhet under våren 2022?
Vi har nu uppdaterat vårt PM för 2022. Där framgår att vi INTE skall ha startgrupper i år. Fri starttid mellan 09:00-11:00. Anmälan via Eventor. Det går även att anmäla sig på plats, dock med ett tillägg på 10 kr. Totalt 50 kr. Swish gäller som betalningsmetod. I inbjudan skall även ett bankgiro-nummer framgå för dem som inte betalar med Swish. Resultat på plats via bildskärm eller pappersutskrift. Även sträcktider. Vi avstår även i år att ha gemensamt fika inomhus tillsammans. Alla tar med sig eget fika.
Arrangören har också möjlighet att erbjuda dusch till deltagarna där det är praktiskt möjligt. Vad innebär då allt detta? 

Jo, tanken är att Ni deltagare själva tar över ansvaret att sprida ut Er under förmiddagen. Kom inte alla på en gång! Det finns gott om tid och plats. Skulle det ändå samlas många deltagare samtidigt, så är det varje ENSKILD persons ansvar att hålla avstånd till varandra. När det gäller att eventuellt duscha efteråt! Varje deltagare avgör själv om hon/han vill gå in och duscha tillsammans med andra deltagare. Eget ansvar alltså. Vi förutsätter att ALLA tar sitt ansvar och är vaccinerade innan man deltar. Att ALLA som inte känner sig helt friska, avstår och stannar hemma. Självklarheter som att generellt hålla avstånd och tvätta händerna är grundläggande.

Är det någon som trots alla restriktioner/anvisningar för vår veteranverksamhet känner en oro att vara med, tveka inte, stanna hemma. Vi börjar vårsäsongen så här så får vi se om detta fungerar. Om inte, så får vi göra korrigeringar framöver. Välkomna!

Bilden: Hans Kruskopf, OK Kåre
Text: Alf Lindberg (texten korrigerad 14.1 p.g.a. stavfel. Det är tur att man har kamrater som påtalar detta. Tack!)

analytics.google.com