Tack alla Ni som gjorde finalen så lyckad!
(2015-12-10) Veteranverksamheten 2015 i Västmanland och Södermanland som avslutades i Arboga idag, blev en grandios tillställning med deltagare långväga ifrån.
Man kom från Nyköping och Hedemora bl.a. för att vara med på årets sista tävling som hade sommartemperatur i luften. Plus 9 grader varmt, så det var nära att springa bara i kortärmad blus.
Kön ringlade sig extra lång idag när 201 deltagare skulle anmäla sig. Och kartorna gick åt som smör i solsken. C-banan hade idag 61 deltagare vilket måste vara rekord! Noterbart även att E-banan hade 17 startande.
Banläggaren Barbro Möllberg fick problem in i det sista när man gjorde avverkning på skogen bara några dagar innan tävlingen. Det korrigerades dock snabbt, och vad jag förstår så blev nästan alla nöjda med banorna! Jag kan bara uttala mig om A-banan, men där fick Barbro till det med bra stråk. Visserligen missade jag sjätte kontrollen, men det var mest slarv i det momentet.
Traditionen den här dagen bjuder också att Tomten och Lucia bjuder på glögg och pepparkakor efter målgång. Tomten var sig lik, men Lucia hade låtit håret växa tror jag! Hon hade också låtit färga det.....eller?
Det var roligt att se många deltagare från andra distrikt som normalt inte är på våra tävlingar. Och avslutningen idag, med trängsel i omklädningsrumen, i duschen och vid fikat, kändes bara så trevligt och gemytligt. Alla trivdes och var glada.
Priset som "Årets Senior 2015" gick välförtjänt till Karl-Robert Moqvist OK Tor som är en drivande eldsjäl inom veteranorienteringen. Grattis Karl-Robert!
Men det fanns många fler duktiga kandidater. Ingen nämd här, men ingen glömd. Tack alla Ni därute ibland våra klubbar och föreningar som lägger ned stort jobb och engagemang för att få vår verksamhet att fungera. Nu tar vi julledigt och återkommer 2016 med nya tag.
Tack Arboga OK för att Ni fixade en lyckad avslutning på 2015.
Fantastisk inledning på finalveckan!
(2015-12-08) 102 deltagare kan inte ha fel. Inledningen på finalveckan började bra.
Gräset lyste vitt av den frostbitna morgonen samtidigt som solen gjorde allt för att komma över horisonten i Nyköping när jag tidigt begav mig iväg österut.
Finalveckan inleddes av Nyköpings OK som hade förlagt den gemensamma starten intill klubbstugan. Exakt kl. 10.00 begav sig 102 deltagare iväg med full fokus. Banorna var nämligen gafflade, så såg man inte upp så kunde man hamna på fel kontroll. Förutom att de yttre försutsättningarna var perfekta, +2 och sol, så tyckte jag att vi hade en trevlig bana och terrängområden som var fina. I omklädningsrummet hörde ofta kommentarer om rolig och trevlig bana från deltagarna.
Sedan är det alltid kul med gemensam start tycker jag. Det blir lite budkavlestämmning över det hela då.
Det bjöds inte bara på trevliga banor. Efter avslutad tävling bjöds deltagarna på julstämmning med skinksmörgås med senap, gröt med kanel och socker och dessutom kaffe med hembakt kaffebröd. Mums!
Inte nog med det. Man hade bokat in Tomten också som kom med julklappar till flera av deltagarna under julgröten. Det var överaskande! Själv fick jag ingen julklapp, men det beror nog på att jag inte ätit min spenat i år!
För webredaktören själv så var det en något annorlunda känsla idag. Jag var plötsligt bland de första in i omklädningrummet idag. Sånt är jag inte van vid, och dessutom fick man varmvatten då. Vi kanske skall börja med gemensam start fler gånger?
Tack till Nyköpings OK för idag. Det gäller framför allt tjejerna i köket som slet med Tomtegröten och skinksmörgåsarna. Ni gjorde det hela så bra, att vi kanske skall sätta upp Er som arrangör vid samma tidpunkt nästa år!
Om någon är intresserad av hur jag (Alf Lindberg) sprang idag, så gå in under Arkiv/Kartarkiv och titta.
Bilden: Duktiga tjejer idag. Ingen nämnd, men ingen glömd.
Nu går vi in i finalveckan!
(2015-12-05) Passa på att utnyttja årets sista tävling när vädret är så gynsamt.
Vi håller på att lägga ett fantastiskt verksamhetsår till handlingarna genom årets två sista tävlingar. Karl-Robert sköter statistiken och han antyder att vi är nära förra årets siffror. Då skall man betänka att vi 2014 hade en landskapsmatch i Fellingsbro som drog 475 deltagare. Det hade vi inte i år, så det påverkar slutresultatet. Hur som helst, bra uppslutning till våra tävlingar har det varit. Ja, så bra att vi nu på vissa håll börjar få logistikproblem. Lokaler, parkering o.s.v. är några saker som inverkar hur och när vi skall arrangera. I Stockholm (Luffarligan) som har fler deltagare än oss på tävlingarna, har man börjat pratat om eventuella begränsningar i deltagarantal.
Ett problem bland mindre klubbar med bara några få aktiva medlemmar, är att man inte har kompetensen för att sköta sekretariatet själva. Här hoppas jag på att andra klubbar solidariskt går in och bistår när ett sådant problem uppstår. Vi skall inte behöva ställa in tävlingar p.g.a. av det. Dom här frågorna finns det all anledning att ta upp på SOL-föreningens årsmöte nästa år.
Finalveckan avslutas på torsdag när Arboga OK arrangerar "Lucialöpet" med fri starttid mellan kl. 09.30-11.00. OBS! Läs PM:et innan tävlingen!
Dessutom så delar vi på torsdag ut pris till "Åerts Senior" som har blivit framröstad under hösten. Nominerade är: Håkan Alderud, Karl-Robert Moqvist och Signar Palm. Och vinnare är?????????
Välkomna till Arboga och årets sista tävling!
Inte ens en väldsmästare hängde med idag!
(2015-12-03) Men det kanske inte är så konstigt när det skiljer över 30 år mellan dom.
Oj vad det gick undan idag. Kilometertider idag som måste vara årets lägsta! Ca 6 min/km på A-banan imponerar. Men då skall det sägas att ynglingen som vann endast är 38 år. Men det var inte bara på längsta banan som det gick undan. Alla banor var snabba. Jag förstår banläggaren som vid planeringen inte kunde veta att vi skulle få så fint väder när tävlingen skulle genomföras. Det kunde ha varit mycket snö i terrängen, så bedömningen blev rätt ändå. Alltid roligt med omväxling, och idag gick det verkligen undan. För min egen del kände jag så här; Hoppas det kommer ett svårt vägval eller en lurig kontroll längre fram, så jag får stanna och vila och samtidigt läsa kartan! Men icke, full fart hela tiden. Bra tempopass föresten.
Så var det här med "Väldsmästaren" kontra "ynglingen". Robert Hanning 38 år från Järla vann A-banan. Anders Gärderud 69 år från IFK Lidingö blev 4:a. Den placeringen för Anders kan man egntligen räkna som en 2:a plats efter Hans-Ove Eriksson. Det skilde drygt en minut mellan dom till Hans-Ove:s fördel. En sak är klar, det blir tufft nästa år för mig när Anders och Hans-Ove byter klass!
179 deltagare vid den årstiden måste också vara bland högsta antalet deltagare så här sent på säsongen!
Noterar från dagens tävling en liten överaskning. Barbro Möllberg "ej godkänd". När hände det senast? Glädjande också att Karin Gustafsson SMOL är tillbaka efter en skada. Hoppas det håller!
Glädjande är också att vi hade en kvinnlig tävlingsledning idag. Det fungerade alldeles utmärkt. Då skall ni veta att Kjula IF med tjejerna i spetsen på kort varsel tog den här tävlingsdagen som var tom tidigare i planeringen. Det tordes ha varit uppskattat bland deltagarna. Tack tjejer!
Bilden: Kerstin Palm och Gittan Jonsson.
Tungt med lite snö idag - men snöfritt bara några kilometer bort!
(2015-12-01) Inte illa tyckte 126 deltagare fast det var tungsprunget idag.
Man blir förvånad över vilka lokala skillnader det kan vara vid den här årstiden. När vi närmade oss Hälleforsnäs så låg ett lätt snötäcke över marken. Man tycker inte det skall påverka framfarten i skogen, men det gör det så påtagligt. Det blir som "luft" i terrängen och varje löpsteg känns tungt. Jag var nog inte ensam om att tycka det idag! Men på väg mot Strängnäs efter tävlingen så var det barmark bara några kilometer från den plas vi var på idag. Lustigt!
Banläggaren Nils Johansson hade hittat bra stråk igenom terrängen. Visst, det var några grönområden vi skulle igenom, men vid den här årstiden är det ganska glest även i det mörkgröna områdena. Det var nog mer orken som tröt idag.
På våren brukar "flyttfåglarna" komma till Sverige. Men inte "våra" flyttfåglar. Dom kommer lagom till jul. Jag tänker då på Ulf och Görel Svedestam som har kommit tillbaka från en tre månader lång sejour i södra Europa. Och det är klart. Brunbrända och fina som dom är, så passar det ju bra nu lagom till Lucia med glögg och pepparkakor nästa vecka i Nyköping och Arboga. Välkomna hem, säger vi!
Idag blev det något konstigt med den resultatfil vi fick fram från tävlingsprogrammet. Den gick inte att ladda upp på Winsplit! Så idag ser resultaten lite annorlunda ut. Vi hoppas ni har överseende med det!
Bilden: Göran Larsson och Sören Johansson funderar över dagens vägval.
Röstningen på årets Senior är nu avslutad!
(2015-11-27) Röstningen till Årets Senior är nu avslutad.
Följande personer har blivit framröstade (utan inbördes ordning)=
Signar Palm HOK, Arvid Imark AOK, Karl-Robert Moqvist OKT, Dagny Andersson OKT, Håkan Alderud NOK, Nils-Gunnar Karlsson KKOK, Ingrid Lundin EOL, Kenneth Johansson EOL, Leif Nilsson VSOK, Lars-Olov Stenström EOL, Leif Jansson EOL, Lennart Lund ÄIF, Åke Mjöberg VR, Stig Karlsson OKT, Stig Lundin EOL, Åke Hulefors SMOL och Ronny Andersson IFR. Totalt 17 stycken kandidater alltså.
Tre av de kandidater som fått flest röster, kommer att vid Luciaavslutningen i Arboga, ropas upp som nominerade. Av dessa tre kommer en att utropas till "Årets Senior".
De 3 som fått flest röster och är nominerade för 2015 är: (utan inbördes rangordning)
Håkan Alderud Nyköpings OK
Karl-Robert Moqvist OK Tor
Signar Palm Hallstahammars OK
Det är vår förhoppning att alla Ni 3 nominerade kan närvara vid avslutningen i Arboga 10 december!
Långväga besök idag när VSOK bjöd in till snabb tävling!
(2015-11-26) Idag kunde Västerås SOK räkna in 168 deltagare bl.a. från Nyköping, Dalarna och Stockholm.
Så var vi tillbaka igen på det fina tävlingsområdet "Råbyskogen" igen. Vi har varit här ett antal gånger och alla är lika nöjda efteråt trots det. Skogen är perfekt vid den här årstiden. Men inte bara årstiden, utan även att skogen är riktigt bra och snabb med många stiggar att hålla reda på. Idag var det "sprintnormen" som gällde, så det gällde verkligen att ha kartkontakt hela tiden.
Åke Mjöberg var som vanligt inblandad när Västeråsregionen behöver en duktig banläggare.
Sist vi var här så hade Åke klurat till det med att förlägga de sista kontrollerna alldeles intill ett opasserbart staket. Det gällde att se upp så att man sprang på rätt sida om staketet. Självklart så sprang man på fel sida den gången.
Idag läste jag tidigt in slutdelen av A-banan för att undvika samma misstag igen. Det gick bra. Värre var det med kontrollen mot slutet som var placerad i en öppning vid ovannämnda staket. Eftersom jag är så "bredaxlad" och vältränad, så fick jag gå på tvären igenom. Men det funkade!
Vi "veteraner" blir alltmer teknikorienterade. Idag körde Västerås SOK tävlingen helt utan utskrivna resultatlistor. Man använde sig av "rullande" resultat på bildskärmar varav en var placerad i rummet där vi fikade så att man lätt kunde följa resultatutveckligen på de olika banorna . Spar på miljön och på pengar.
Resultat finns upplagt nu.
Bilden: Långväga gäster från Stockholm idag var Christina Skoglund och Rolf Skoglund.
IK Standard bjöd upp till fint arrangemang idag!
(2015-11-24) IK Standard bjöd in till härliga orienteringsmarker på dagens tävling som vi gärna kommer tillbaka till.
Det var premiär för mig på dagens fina område på Hedlandet där vi var nere vid Östra Hjälmaren och vände. Trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida, mulet och nästan lite regn i luften, så inspirerade terrängen till mer tävlingar i området.
Vi får se vad dom kluriga banläggarna Lennart Olsson &Co ( det är väl Kjell Blomberg det) hittar på nästa gång. Idag lyste deras ansikten mer än vanligt vid starten, så det skickade en varningssignal till deltagarna, att här gäller det att se upp!
Det skall också tilläggas, att idag var det första gången som jag kröp för en banläggare! Alltså, kontroll 44 vid punkthöjden, den satt så att om man inte har ruskigt långa armar och kan stämpla med, så var det bara att krypa in till kontrollen. Det gick bra det med. Tur att man är så mjuk och fin i kroppen!
Samtidigt måste man bli imponerad av tävlingsledaren idag Sven Svensson, som har fyllt 90 år och är still going strong. Han fixar och håller iordning på IK Standards verksamhet med bravur. Allt flöt på bra idag för de 88 deltagarna.
Bilden: Sven E Svensson, IK Standard.
Idag fick vi en försmak av vad som väntar oss!
(2015-11-19) Så gjorde sig den kommande vintern sig påmind ändå.
När OK Tor idag bjöd in till tävling så kom inte bara 142 deltagare, utan även första snön för säsongen. Visserligen i ganska lätt form. Men det blev ändå vitt på öppna ytor. I skogen var det fortfarande fint, om än kallt om fingrarna.
Dagens område var nog ganska bekant för det flesta deltagarna. Vi har sprungit här i samband med OK Tor:s ungdomstävlingar, och senast var det budkavle-DM för Södermanland och Västmanland på denna karta. Banläggare Stig Landstorp hade nog prickat ganska rätt med banläggningen en sån här dag. Inte alls för svårt så att man måste lägga mycket tid och leta efter kontrollerna. Man kan lätt bli kall och dra på sig en förkylning. "Kalla fötter" kan man få ändå utan att missa kontroller!
Noterar att en H55:a tog hem segern idag på A-banan. Att gänget från Hallstahammar tydligen gillade dagens banor. Mycket folk därifrån som ligger i topp i de olika klasserna.
En seg kille är Ronny Andersson från IF Rune som alltid springer A-banan. Han är ofta ute länge och abonnerar ofta på "sistaplatsen". Men han är glad ändå!
Upptäcker också att Greger Wedin sprang E-banan idag. Han vann klassen. Grattis! Men bara för att man varit på solsemester, så behöver man inte byta klass Greger!
Bilden: Glada Kjulabor poserar framför fotografen Stig Westerbergs kamera.
Stort intresse när Mats Troeng visade Livelox!
(2015-11-17) Nya tekniken imponerar även på veteranorienterare!
Idag var redaktören själv med och arrangerade, så intrycken av dagens tävling blir mest inifrån. Jag tyckte mig ändå dock höra av de 132 deltagarna, att bansträckningarna var mycket bättre än sist. Jag tar det som ett tecken på att merparten var nöjda med dagens förlängd sprint. Vädret var dock med oss på allvar, +7 grader och sol kändes bra.
Idag var Mats Troeng från Uppsala på besök och demonstrerade sitt program Livelox. Deltagare som redan sprungit idag, kunde "live" följa ett antal deltagare på bildskärm genom Köpings gator och se deras vägval. Livelox är ganska nytt, så det var bra att Mats kunde komma och informera om det. Allt fler arrangörer lägger upp kartan i Eventor, vilket innebär att du som deltagare bara behöver ta med dig din mobil och starta appen "Livelox" innan start. När sedan reultaten läggs upp i Eventor så kommer ditt GPS-spår automatiskt upp i Eventor och du kan via knappen "Livelox" se hur du har sprungit i skogen. Fiffigt va? Kan varmt rekomenderas till deltagare som efter målgång ej vet var dom har befunnit sig!
Vi hade samtidigt resultaten "rullandes" på två bildskärmar för deltagarna. För säkerhets skull satte vi även upp skriftliga resultat.
Avslutningsvis så visar dagens tävling att vi inte skall vara rädda, och inte heller behöver vara det, för ny teknik.
Vi hoppas att Ni blev nöjda med dagens tävling!
Intresset håller i sig - även på sprinttävlingar!
(2015-11-12) Trots att novembermörkret tar ett fast grepp om oss, så håller intresset för våra tävlingar fortfarande ett högt deltagarantal.
SMHI hade förvarnat om regn, men av det blev det intet. Det påminner mig om att vi under årets alla tävlingar bara haft regn på oss under en enda tävling. Katrineholm 15 september! Men det kompenserade dom med att bjuda på varmt väder och sol 27 oktober.
Idag var det sprint med hälften skogskontroller och resten placerade på området Lustigkulla. Kartan var densamma som användes på Veteran-SM.
Att sprinttävlingar inte avskräcker numera, ser man på deltagarantalen, idag 171 st. En fördel med sprint gäller framför allt för de "snabbfotade" pojkarna och flickorna. Kontrollerna är lätta, men vägvalen är dessto mer avgörande. Det märktes tydligt idag när jag själv på A-banan inte vågade springa i "grönt" mellan bostadsområdena och kontroll 3-4. Det blev + 1 minut på en gång.
Sedan gällde det också att noga planera för "övergångarna" på alla slussar som fanns med. Lätt att göra fel där. Jag vet inte om någon blev diskad idag! Själv såg jag banläggaren på cykel trampandes runt i området. Bäst att passa sig då och inte ta några felaktiga beslut. Det får räcka med "diskningen" på Veteran-VM i år.
Nästa tävling (tisdag 17.11) i Köping är också en blandning av skog och stadsmiljö. Det kan bli en spännande tävling, dels för själva tävlingen, men också för att Mats Troeng kommer dit och demonstrerar Livelox. Välkomna då!
Bilden: För att vara säker på att få glada ansikten, så brukar jag ta bilder på deltagarna innan start. Efteråt vet man aldrig! Glada idag innan start var Gurli Back, Lena Wahss och Olle Johansson.
Nu är sprinttävlingar en del av vår vardag!
(2015-11-10) I början var det svårt att locka deltagare till en sprinttävling. Idag visar 136 deltagare att det här med sprint, är faktiskt kul!
En underbar novembersol (+8 grader) lyste över Strängnäs och Långbergsskogen när SMOL idag arrangerade sprinttävling. Kartskalan var 1:5000 och kontrollerna var utplacerade med en blandning av skogskontroller och några även inne i tärtorten. Det här blir en bra mix och den här typen av tävlingar passar utmärkt i dessa tider när älgjakten pågår och det är svårt att få tillgång till riktig skog.
Att sedan dagens banläggare, Sten Eriksson lade in sträckor med vägvalsalternativ, gör bara att tävlingen blir mer utslagsgivande.
Noterbart från dagens tävling är att Emma Klemets slog morfar Kalle rejält på B-banan idag. Att mamma Pernilla var ensam tjej på A-banan och fick därmed representera tjejerna nu när Karin Gustafsson inte var med.
Inga Johansson fick se sig slagen på C-banan endast med 29 sekunder efter Ingemar Greis.
Stig Thorsson har varit skadad en längre tid och passade på att prova D-banan. Det gick ju bra, Stig vann.
En relativt nybörjare med orientering är Carola Cedert från Kungsör som blev 11:a idag på C-banan. Bra gjort! Både Carola och Emma är nybörjare, så dom har många tävlingar att se fram emot. Kämpa på!
Per-Ivar Möllberg skadade sig i våras så illa, att en muskel i ena benet gick av. Det här har inneburit att han har fått avstå många tävlingar i år. Nu är Per-Ivar med och går en bana vid varje tävling för att hålla igång. Vi hoppas innerligt att han kan rehabliteras sig under vintern och komma tillbaka till våren igen, precis som i "gamla tider"!
Bilden: Weine Johansson, Rolf Lind och Ingegerd Lusensky verkar ha upptäckt något roligt på fotografen!
Några tog cykeln till "jobbet" idag!
(2015-11-05) Det är inte bara i Stockholm som deltagarna kan ta cykeln till tävlingen.
Idag bjöd Eskilstuna OL in till kamp i Vilstaskogen. För en del deltagare så var det väldigt nära. Jag tänker främst på våra kollegor från IK Standard som idag kunde cykla till tävlingen. Ja, hade det inte varit för några slussar, så hade dom t.o.m. kunnat ta roddbåten!
Men trots, eller just därför, att vi har varit på Vilstaskogen så många gånger, så får många deltagare problem ändå. Fin skog med många stigar. Men ändå så missas det för fullt. Återigen var det många felstämplingar/utgått idag.
Just därför att man varit här många gånger, så invaggas man i någon sorts falsk trygghet, nej, det här blir inga problem. Och så har man gått i Leif Janssons fälla, idag banläggare.
Men samtidigt kan jag hålla med några, att kurvbilden bitvis lurar än. Det är inte fel på kartan, men kartans topografi gör att man lätt feltolkar hur terrängen skall se ut när man närmar sig kontrollen.
Vad är det som händer? Idag var vi 214 deltagare. Bara på bana C var det 64 st. Det är inte så många år sedan det var antalet på hela arrangemanget. En stark utveckling på vår verksamhet som vi skall vara stolta över. Det dök upp en hel del deltagare från kringliggande distrikt också, kanske beroende på att deras tävlingsprogram för året är slut. Men Ni är så välkomna till oss i fortsättningen också. Vi håller på ända fram till Lucia.
Speciellt glad blir jag när jag läser antalet startande på bana E. Syftet när vi började med det för inte så länge sedan, var just att attrahera deltagare som har fysiska inskränkningar och har svårare att ta sig fram i terrängen. Med 22 deltagare på bana E idag, så kan man med fog säga, att vi har lyckats!
Foto: Lennart Olsson och Kjell Hanning tog cykeln till dagens tävling.
Mats Troeng kommer till Köping 17 november!
(2015-10-23) Den tidigare landslagslöparen Mats Troeng, kommer till Köping och informerar om nya kartprogrammet Livelox.
I samband med att Köping-Kolsva OK arrangerar veterantävling den tisdag 17 november, så kommer Mats Troeng hit och visar och berättar om det nya kartprogram som numera finns på Eventor och där man kan lägga upp sina GPS-spår efter avslutad tävling. Eftersom SOFT har implementerat Livelox i Eventor, så blir programmet standardiserat och blir förmodligen det program alla kommer att använda i framtiden.
Mats kommer att visa hur programmet funger, och vi har även planerat för att Mats visar på en bildskärm där vi alla kan se deltagare ute på banan i realtid. Mycket spännande och intressant, och därför är vi som arrangör glada att Mats kommer.
Planera redan nu in att du som deltagare kommer till Köping den 17 november. Detta är en unik chans att på plats få se detta.
Vad behöver man då och behövs några förberedelser? Alla som har en mobil kan deltaga. Innan tävlingen laddar man ner appen "Livelox" till sin mobil. Sen startar man appen och är igång. Deltagarna på TC kan då se Er tävla "live". Vem vill missa detta!
Man måste inte tävla med sin mobil, det går bra att vara med ändå. Men du har möjlighet att få se hur det fungerar.
Kom till Köping 17 november!
Bosse Lindkvist firade 50 år i terrängspåren!
(2015-11-04) Bosse Lindkvist vann terräng-SM för 50 år sedan. I år gjorde han comeback.
För drygt 50 år sedan, närmare bestämt 25 april 1965, var Bosse i Kvarnsveden och deltog i SM i terränglöpning. Han var då 20 år och tävlade i juniorklassen för Köpings GIF. Sträckan var 5000 meter på en kuperad bana vid Mellstaparken utanför Borlänge.
I somras kom Bosse sedan på att i år har det gått 50 år sedan tävlingen i Kvarnsveden. Av den anledningen anmälde sig han till årets tävling som gick i Uddevalla. Bosse tvekade visserligen inledningsvis, eftersom han inte trodde sig ha någon chans på en framsjkuten placering.
Men tänkte han, det blir ett fint 50-års-minne och det är inte många som kan deltaga efter 50 år igen.
Banan i år var 2000 m med en rejäl backe redan efter start och en mindre backe strax innan mål. Storfavoriten Anders Hansson från IK Vilsta i Eskilstuna vann klart och tvåa blev Stellan Olsson Uddevalla SK. Och trea blev fantastiskt nog Bosse Lindkvist tävlande för IK Westmannia i Köping. Grattis till bronsmedaljen på terräng-SM 2015 säger vi!
Numera är Bosse med på våra veterantävlingar och gör stora framsteg även här. Löpningen har han redan. Nu gäller det att finslipa orienteringstekniken också. Då blir Bosse en farlig konkurrent även i skogen.
Rekorddeltagande för Nyköpings OK idag!
(2015-11-03) Helt fantastiskt tycks Curt Carlsson säga, när han ser resultaten komma upp direkt på bildskärmen!
Redaktören var inte med idag, men ändå med! Så här var det; Nyköpings OK har i många år använt sig av tävlingsprogrammet EOS. Upphovsmakaren till programmet har meddelat att han slutar med att uppgradera och ge support, vilket har medfört att Nyköpings har börjat intressera sig för något annat program att använda vid veterantävlingar.
Undertecknad erbjöds sig då att komma till Nyköping och demonstrera programmet MeOs och använda det idag på tävlingen, som har blivit allt mer populärt, speciellt i Västmanland. Det finns mycket att säga om programmet, men en stor fördel är att programmet är väldigt enkelt att använda. Dessutom finns finessen med "rullande" resultatlista på bildskärm i programmet.
Så idag fick de 112 deltagarna (rekord för en tisdag säger man!) inte bara en skön vistelse i skogen. Det lär ha varit jättefin terräng, utan man fick också se sitt resultat på bildskärm vid utstämplingen och även på en bildskärm rullande vid fikat efteråt.
Under länken "Bilder 2015" finns en film tagen av Håkan Alderud som visar hur trevligt deltagarna hade det idag.
Arrangörer - tänk på dom som har dålig syn!
(2015-10-30) Vi är många som börjar se allt sämre. Bra att tänka på som arrangör!
För många så försämras synen gradvis med åren. Det är inte alla drabbas av detta, men tillräckligt många för att vi som tävlingsarrangörer bör tänka på det när vi tar fram kartor till våra tävlingar.
En uppmaning till alla banläggare är att tänka på det. Innan ni skriver ut tävlingskartorna, gå gärna in och ändra kontrollringar/siffror i banläggningsprogramet(OCAD) genom att öka storleken i procent mot den ordinarie inställningen. Det blir så mycket enklare att läsa på kartan då och ändringen är enkel att åtgärda.
Vi är många som är med och tävlar på tisdagar och torsdagar. Men det är också många som har nedsatt syn. Det vore trist om de avstod att vara med p.g.a. att man inte kan läsa kartan!
Alla skall med!
Tänk att äggmackor kan locka så många deltagare!
(2015-10-29) Kommunen i Hälleforsnäs får nog instifta "äggmackans dag" efter detta.
Oj, vad jag har det bra! Att få komma till OK Nalle/OK Tjärnens arrangemang idag och bli bjuden på fin terräng, klurig karta, träffa goa kamrater och vid hemkomsten, bli bjuden på hemgjord kålpudding med kokt potatis och lingonsylt. Att efter jag skrivit detta, få lägga mig på soffan och njuta av chockladpraliner och gå igenom dagens karta. Kan man ha det bättre? Nej, verkligen inte och jag njuter i fulla drag av varje minut. Det enda jag kan klaga på idag, var att kontrollsiffrorrna var i minsta laget och därigenom svåra att läsa.
Jo, det var en sak till som jag blev besviken på. Det var att gänget från IK Standard, som hade så nära idag, inte tog cyklarna till tävlingen. Nu åkte dom bil och borde därigenom varit utvilade och toppa A-klassen(lite skämtsamt)! Fast "Skogstorpsgänget" är inte värst. Idag var det en deltagare som åkte barfota hem! Jag som trodde att sommaren var förbi!
Det var en klurig karta som sagt, och det kanske ställde till det, för många bröt idag. Sedan är terrängen sådan, att det är svårt att snabbt läsa in sig när man väl tappat kartkontakten.
Så bröts då idag trenden hos fam. Möllberg som legat etta och tvåa på C-banan, att några bröt sig in i resultatlistan mellan det äkta paret. Men Barbro höll i kartan ordentligt och vann klassen idag.
Sedan var det här med äggmackorna som de 183 deltagarna fick. Man undrar ju vilket jobb det måste vara att steka allt detta! Hur många stekpannor bränner dom sönder under stekningen? Älgarna går och gömmer sig när älgjakten börjar. Det är väl samma här, hönorna flyr landsbygden när inbjudan till OK Tjären/OK Nalles tävling publiceras.
Värt att notera är också att när Västerås SOK hade tävling senast, så skänkte man hela överskottet (6000 kr) till Världens barn. Fint gjort.
Jag har lagt upp mitt GPS-spår från idag. Den hittar man via länken "Kartarkiv".
Bilden: Jag lyckades få några av "äggmacketjejerna" på bild idag. Till vänster Ann-Britt Flodin och Britt-Inger Lindberg
Veterantävlingarna lockar gammal som ung!
(2015-10-27) Katrineholms OK kunde verkligen konsten att locka folk och bra väder idag.
Att det kom 132 deltagare idag kan inte bara bero på vädret, även om det hade stor betydelse när höstsolen värmde gott på deltagarna.
Tävlingsområdet vi var på idag, jag tror inte vi har varit där tidigare?, kanske lockade och bjöd på en positiv överaskning. Banläggaren Jan-Olov Gust hade strängat banorna så skickligt, att han kunde undvika de stora grönområden som fanns på kartan och därigenom fick de tävlande upp i de fina partierna. Och upp var det verkligen! Ett par rejäla stigningar och höjder skulle passeras, dock med karaktär av sandåsar och fin sikt.
Stor tillströmning var det som vanligt på B- och C-banorna idag. Ja, C-banan tog t.o.m. slut. Det är så när man har eftertraktade produkter att erbjuda.
Jag kan också konstatera att fam. Möllberg från Arboga har bokat upp första och andraplatsen på C-banan för andra veckan i rad. Kan inte någon klämma sig emellan dom? Vi får se om någon lyckas med det på torsdag? Normalt brukar ju svärmor vara den som kommer emellen ett äkta par.
Roligt också att se att det var tjejerna som skötte sekretariatet idag, igen.
Att det är höstlov i skolarna märks också. Dagens yngsta deltagare var Vilja Åkerlund från Skellefteå som vann D-banan idag. Grattis! Vilja, nu vet du hur det går till på en "veterantävling" och hur trevligt vi har. Något att se fram emot.......
Vi skickar också en hälsning till vår trofaste vän, Harry Axelsson som alltid är med när det vankas veterantävlingar. Tyvärr fick Harry avstå idag. Det blir så när potatisen skall upp ur jorden och man inte kan hålla balansen. Harry ramlade inte bättre än att han bröt lårbenshalsen. Du hinner friskna till innan vårtävlingarna är igång igen, Harry!
Bilden: Dagens yngsta deltagare Vilja Åkerlund och den rutinerade banläggaren idag, Jan-Olov Gust. Foto: Lena Åkerlund och Alf Lindberg.
Det var svårare än vi trodde och med många missar!
(2015-10-22) Av dagens resultatlista så kan man gissa att många upplevde kontrollerna som svåra idag!
Hela 11% av dagens deltagare blev felstämplade eller utgick. Majoriteten var deltagare på banorna C och D. Vi var i denna skog för ca tre år sedan, så jag tror många kände igen sig. Men ändå blev det svårt. Terrängen är förvånansvärt fin, kartan lättläst, men det är många stigar att hålla reda på. Och här tror jag att vi finner den största orsaken. Är man inte med på kartan hela tiden, så kommer misstagen som ett brev på posten. Fast å andra sidan, idag är levereras posten elektroniskt, precis som våra tävlingar är eletroniskt upplagda. Så vi kan inte skylla på posten.
Är det sedan 162 deltagare som rör sig på en ganska begränsad yta, så är det också lätt att man luras med in mot fel kontroll av andra deltagare med andra riktningar än man själv hade tänkt sig.
Vad brukar man säga; "släkten är värst"! Jag tänker då på Per-Ivar Möllberg som vann C-banan idag och med hustrun Barbro på andra plats, endast 20 sekunder bakom.
På A-banan hade vi idag 18 kontroller med två sidor, A och B-sida. A-sidan gick bra. Men på väg mot 16:e kontrollen på B-sidan så använde jag en sten vid stigen för att vika upp mot kontrollen. Det var bara det att "stenen" som jag läste på, istället var en punkthöjd och därför blev riktningen in mot kontrollen fel. Där försvann nästan 4 minuter. Efter det är det lätt att tappa fokus och fler misstag kommer(som ett brev på posten)!
Dessto gladare blir man över våra funktionärer (oftast tjejer) som sköter fikat. Man hade dekrorerat borden där vi skulle fika med färgglada höstlöv för att förgylla tillvaron efter tävlingen. Roligt med sådana initiativ!
Bilden: inbjudande fika bord och alltid lika glada killarna Stig Landstorp och Kurt-Håkan Andersson.
Tjejer kan, det vet vi - men kan killarna också!
(2015-10-15) Att tjejer är lika duktiga att arrangera tävlingar som killar, det vet vi. Men är killarna lika duktiga i köket som tjejerna?
Och svaret är; ja, det är dom. Idag var det lite annorlunda upplägg på arrangemanget som Västerås SOK genomförde idag. Tjejerna hade helt enkelt tagit över kommandot och allt från banläggning, övriga förberedelser samt genomförande med teknik och allt runt omkring, stod tjejerna för. Det var en annorlunda syn som mötte de 191 deltagarna idag när dom kom för att anmäla sig. Inte en kille i sikte, bara tjejer på plats. Var fanns killarna då? Jo, i köket och fixade kaffe och mackor. Och det skall ändå påpekas, killarna fick godkänt dom också.
Jag tycker det är roligt att tjejer engagerar sig mer på teknikfronten och att kunskapen att arrangera ligger på fler händer inom klubbarna. Så mycket roligare och enklare för oss alla då. Och resultatet blir precis lika bra. Det tycker jag dagens tävling visade.
Deltagarna var förvarnade om att det kan finnas stigar som inte är redovisade på kartan. Det blir oftast så på kartor som ligger i anslutning till tättbebyggda områden. Ändå så bommades det friskt på "stigarna" Att skolorna har egna övningar och därmed egna skärmar ute i skogen, kan ställa till det om man inte ser upp.
De yttre förutsättningarna kunde knappast vara bättre. Sol, en höstsol från klarblå himmel med ca 5-8 grader varmt. Perfekt i sådana här sammanhang.
Ett kul besked kom också idag när Kjula IF med bara kort varsel sa, -" vi arrangerar tävling den 3 december". Egentligen var det Fellingsbro GOIF som hade det datumet, men fick hoppa av nyligen.
Resultat finns upplagt.
Bilden: Dagens tävlingsledning bestående av Margareta Löfqvist, Birgitta Andersson och Lena Jakobsson.
Njut av den här dagen - den kommer aldrig tillbaka!
(2015-10-19) I snart 6 år har jag vaknat och mått dåligt. Men jag vaknar varje morgon och är tacksam att få vakna. Ta tillvara på V.43 2015 den kommer inte tillbaka!
Den som säger detta är en före detta duktig bandyspelare som drabbades av stroke för sex år sedan. Inte nog med det. För något år sedan var hans och hans familj inblandad i en svår trafikolycka som innebar en lång konvalesens på sjukhus. Dubbelt drabbad alltså. Han heter Mattias "Bissen" Larsson och kommer från Köping. Många av Er har säkert hört talas om hans koncept "Bissen Brainwalk" som genom en marsch genom Köping, samlar in pengar till forskningen om stroke. Den aktiviteten har även spridit sig till flera olika delar av landet.
På bilden till höger en uppsats skriven av en liten skolflicka som på sitt sätt beskriver vad en mormor är. Och beskrivningen är så sann. Mor- och farföräldrar tar sig tid och är uppskattade bland sina barnbarn. Ett bra betyg som gör att vi alla njuter av tillvaron.
Men jag vet samtidigt att det finns många därute bland våra veteranorienterare som har det tufft i vardagen. Det är krämpor av olika slag som innebär begränsningar i våra liv. Men jag är ändå imponerad av att Ni kämpar på och är med på våra veterantävlingar i veckorna. Det betyder, det vet jag, inte bara mycket för oss övriga, utan även mycket för Er som är drabbade att få komma ut och få daglig motion och stimulans. Fortsätt med det.
Men glöm inte uppskattningen från flickan som skrev brevet eller från orden från Mattias Larsson; Lev och njut av den här dagen. Den kommer aldrig tillbaka!
För att läsa brevet, klicka på bilden så blir texten större.
Vi välkomnar nya deltagare hela tiden!
-Jo, jag är gammal orienterare och höll på från början av 70-talet och 20 år framöver i Eskilstuna Orienteringsklubb, (som numera heter Eskilstuna Orienteringslöpare) men sedan blev det golf för hela slanten. I somras fick jag en EOL-tävlingsblus i present och första september gick jag i pension efter mina 43 år som idrottslärare i Eskilstuna. Så jag bestämde mig för att testa den här nygamla sporten. Det mesta är ju sig likt men att stämpla med en pinne är förstås nytt för mig.
Det kändes fantastiskt att träffa så många gamla kompisar från förr i tiden och det blir spännande med alla nya. Jag fick ett smakprov på alla dem i omklädningsrummet. Själva orienterandet var roligare än vad jag mindes och jag kom ihåg karttecknen och de flesta kontrolldefinitioner. Det hela gav klart mersmak. Vi ses igen!
Text och bild: Gun Sundberg.
Stadsskogen i Strängnäs inbjuder till hög fart!
(2015-10-08) Och hög fart hade Hans-Ove Eriksson som vann långa banan(4,3 km) på 30,04.
Att Strängnäs ligger strategiskt till märktes tydligt idag. Hela 208 deltagare från Mälardalen inkl. en del från Stockholmområdet bara bekräftar det. Kul.
Det blev så många på B-banan idag att arrangören fick locka över deltagare till A-banan istället. Kartorna tog slut.
Stadsskogen i Strängnäs är en härlig skog. Rent på marken och bra sikt och bra karta att läsa på. Vi har varit här många gånger, så många deltagare tänker nog sig att det blir en enkel uppgift att lösa idag. Hoppsan insåg nog många idag, hur kunde jag ändå bomma här? Man borde veta bättre. Att noggrant läsa kartan, det lönar sig. En som fick lära sig det idag var webredaktören.
Vad är det jag brukar säga! "-läs PM eller inbjudan noga". Hade jag jort det idag så hade jag inte blivit så förvånad att kratfledningen kom så snabbt redan efter start. - Nåja, jag är väl i bra form, därav den överaskande upptäckten att jag redan var framme vid kraftledningen!
Det var ytterligare ett problem, jag tog för givet att till 1:an var det en superlång sträcka, så det vara bara att stå på. Vid kraftledningen upptäcker jag att 1:an redan är passerad! Opps! Bara att vända tillbaka. Efter det kom aldrig in riktigt i banan igen. Kartskalan störde mig hela tiden, passerade förbi flera kontroller. Jag skall försöka ladda upp mitt GPS-spår idag. Kan vara intressant att se hur den ser ut? Jag utgår ifrån att spåren ser ut som en motorcrossbana sedd uppifrån!
På tisdag bjuder OK Måsen in till tävling vid Jogersö utanför Oxelösund. Lite långt att åka för mig, men jag tänker utnyttja den dagen med att färdigställa banorna för vår egen tävling 17 nov.
Karta finns i "Kartarikvet".
Bilden: Dagens banläggare Lars Gustafsson, Strängnäs-Malmby OL.
Ännu en dag i veteranernas vardag - tävling!
(2015-10-06) 120 deltagare kunde OK Hällen räkna in när tisdagens veteranorientering avgjordes i skogarna 5 km norr om Stigtomta.
Samma dag som Nobelpriset i Fysik tillkännagavs i Stockholm svarade denna samling veteraner för en imponerade prestation i fysik var och en efter sina förutsättningar.
Bilden: Sune Lindell hade lagt banorna och Ulla Lindell var tävlingsansvarig.
(text: Sven Andersson OK Hällen)
Webredaktören tog chansen att åka till Dalarna idag, närmare bestämt till Avesta. Eftersom tävlingen gick mellan Norberg och Avesta, så var det lite närmare dit än till Stigtomta. Dessutom är det kul att träffa veteraner på andra distrikt ibland. Veteraner! Ja, jag vet inte om man kalla alla för veteraner på dagens tävlingar när ålderskategorier på 50-60 år är med och tävlar. Å andra sidan så är det ett bra betyg för våra arrangemang, att de lockar andra än den vanliga målgruppen. Vi hälsar alla välkomna att vara med och tävla. Och veteraner som bl.a. Kuno Österlund och Kalle Johansson, är påfallande inte långt efter dessa "ungdomar". Vi viker inte ner så lätt skall ni veta. Känn på den du, Tommy Holmèr!
(Min bana idag, Alf Lindberg, finns upplagd med GPS-spår i kartarkivet).
Njut av O-Ringen nostalgi från förr......
(2015-10-03) I SVT:s "Öppet arkiv" kan man hitta många godbitar.
En klubbkamrat tipsade om en gammal film från 1973 som är tagen i samband O-Ringen och när man hade centralort i Rättvik.
Filmen är 37 minuter lång och är verkligen en notalgitripp i hur det var förr i tiden inom orienteringen. Notera bl.a att nästan alla sprang med skon Kompassrosen, att ungdomarna hade rund hatt, att nästan alla har t-shirt och att färgskalan är överlag väldigt murrig.
Klicka på bilden och slå på ljudet och njut en stund hur det var förr.
Fellingsbro lockar alltid många deltagare!
(2015-10-01) Är det geografiska läget, eller är det bra kvalitet rakt igenom som lockade dagens 207 deltagare?
Första dagen i oktober och Fellingsbro GOIF bjuder in till tävling i en underbar höstdag, ca 15 grader varmt, och en terräng strax väster om Käglans motorbana utanför Fellingsbro som är underbar.
Visst, det var några blöta mossar som man skulle passera. Men då är det ändå viktigare att man noga studerar kartan för att hitta "vita partier" som innebär fast mark under fötterna. Det går mycket lättare då har jag lärt mig.
Att sedan banläggaren "Pliggen" vet var han skall dra fram banorna, och ge alternativ till vägval, gör att det hela blir både spännande och utmanande.
Arrangören idag har som alltfler arrangörer har börjat med, nämligen "rullande" resultat på en bildskärm, vilket gör att man slipper skrivare, spar papper och skonar miljön. Blir detta standard under 2016? Det känns samtidigt att "veteranarrangörer" ligger väl framme i den tävlingstekniska miljö vi befinner oss i nu och väl kan matcha den yngre generationen på nationella tävlingar. Sträck på Er alla därute!
Det har inte inrapporteras några spännande händelser under dagens tävling. Visserligen var Kjell Blomberg med idag (det brukar alltid hända något omkring honom). Men det kanske berodde på att kompisen Lennart Olsson har flytt landet för att studera kartteknik i annan miljö.
Inte heller Greger Wedin var med idag. Men han kanske är som mig ibland, dålig på att hitta "rätt" eller tagit "timeout"!
Bilden: Visar banläggaren "Pliggen" som kan känna sig nöjd tillsammans med sina klubbkompisar. Till höger kan man se hur en bildskärm kan locka deltagare att facineras över.
Idag var Köping som Arboga-ölet!
(2015-09-24) Uttrycket "det kommer efter som Arbogaöl" kan deltagarna från Köping stoltsera med idag.
Det gamla uttrycket om Arboga-ölen som användes flitigt förr i tiden, kom väl till pass på några av deltagarna från Köping idag. Inte nog med att dom kom sent(jag var en av dom) och startade sist. Dom var sist in i mål med en deltagare, nämligen Bosse Karlsson, som inte verkade ett dugg ledsen trots att han varit utanför kartan och surrat.
Surrade ordentligt idag gjorde även en annan deltagare som verkligen var utanför kartan, och som vi kvarvarande deltagare trodde vi skulle behöva gå skallgång efter. Till slut ringde tävlingsledarens mobil. Det var det "bortsprungne" deltagaren som tagit sig till ett boningshus någonstans vid Högsten och därigenom kunde berätta var han kunde hämtas upp. Skönt.
Här ser vi betydelsen av att ha med sig en mobil i fickan när man tävlar. Enkelt och säkert för deltagaren och även för arrangören, ifall det händer något. Någon föreslog att arrangören skulle tillhandahålla visselpipor till alla deltagare. Det blir bortåt 200 visselpipor att administrera, och vilken färg skall piporna ha för respektive bana? Det känns som vi lämnar förslaget till Lennart Olsson i IK Standard för vidare utredning!
Vad finns då att säga om dagens tävling! Helt fantastiskt. Vi klarade i princip regnet (det kom rejält när alla var i mål), men trots att solen inte var framme, så var nog dagens tävling den bästa i år rent terrängmässigt! Vilken fröjd att springa här. Banläggaren Jörgen Bergström hade strängat med bravur. Jag säger bara en sak; hit vill vi komma igen så snart det bara är möjligt!
Att sedan det kom 174 deltagare trots väderprognosen, få nog anses som ett bra utfall. Ärla IF får trösta sig med att solen kom tillbaka när det var dags att ta in kontrollerna. Alltid något.
Bilden: Bo Karlsson Köping-Kolsva OK.
Besöksrekord igår på denna hemsida!
(2015-09-23) Igår slogs besöksrekord för Veteransidan med 724 besökare och 2136 sidvisningar på en dag.
Sedan starten för Veteransidan för ca fyra år sedan, så har antalet besökare stigit sakta men säkert. De senaste två åren så är besöken väldigt jämt fördelade över dagar och veckor.
Under lågsäsong liger snittet per dag på ca 125-150 besökare. Under högsäsong(tävlingssäsong) så ligger snittet på ca 300 per dag. Men då skall man komma ihåg att under tävlingsfria dagar så är besöksantalet ungefär 225. Tävlingsdagar som tisdagar och torsdagar varierar det mellan 400-600 besökare. Bara i september i år kommer sidan att ha ca 11.000 besökare.
Tyvärr kan jag i dagsläget inte se från vilka platser i landet besöken kommer ifrån. Det hade varit spännande. Men jag uppskattar att de flesta, ca 85-90% kommer från Mälardalen och resten från övriga delar av landet.
Det här innebär att på ett år så har Veteransidan uppskattningsvis ca 100.000 besökare. Fantastiskt tycker jag.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Utan Er som kommer hit på besök, så är sidan ingenting värd. Det är Ni som med era besök gör att jag känner uppskattning och har en vilja och ambition att driva sidan. Jag hoppas att Ni har uppskattat det jag skriver! Å andra sidan, det är svårt att göra alla nöjda. Men ett tydligt kvitto på uppskattning för hemsidan, är ändå alla besök som registreras här. TACK alla Ni och fortsätt gärna att komma hit.
En fantastiskt fin avslutning på Veteran-SM 2015
(2015-09-20) Vackert väder, tuffa banor och fin terräng var det bestående intrycket idag när Veteran-SM 2015 avslutades i terrängen strax öster om Ramnäs.
Inför dagens etapp hade parkeringsgärdet torkat upp såpass att man kunde utnyttja det, och deltagarna slapp en lång gångväg till Arenan.
Kungen av årets Veteran-SM i vår region måste vara Lennart Öberg Västerås SOK i klassen H85, som tog guld i alla tre diciplinerna. Lennart vann även dagens långdistans Grattis!
Vi får väl utropa Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL, som drottning då. Karin var inte med på sprinten, men bärgade två guld sammanlagt i D65. I samma klass var även Britt-Linnèa Eriksson Sala OK, framgångsrik som med dagens brons även fick med sig ett guld på sprinten.
Guld idag tog även Eva Kjellman Vandrarringen, i D70 och kunde slå ärkerivalen Inga Johansson Nyköpings OK, som fick nöja sig med ett brons idag.
Arrangören kunde idag dela ut en silvermedalj till Kuno Österlund Västerås SOK, i klassen H75 och fick därmed ge sig för den alltid svårslagne Kalle Johansson IFK Hedemora, som tog hem guldet.
Silver blev det även till Ebba-Lisa Flygar Tullinge SK, i D80 och överaskningen Ingrid Lundin Eskilstuna OL som blev bronsmedaljör.
Noterbart är även att Inger Onsbring Eskilstuna OL, också blev silvermedaljör idag i D60 samt att Asta Sjöberg fick en bronspeng i D75.
Låt mig till sist slå fast, att arrangörerna, Surahammars OK och Hallstahammars OK, har gjort ett mycket bra jobb och genomförde de tre tävlingarna med bravur. Som deltagare kunde jag inte upptäcka några felaktigheter eller annat att kunna påpeka. Rakt igenom ett bra arrangemang. Tack alla Ni funktionärer, ingen nämnd, men ingen glömd, som har jobbat i flera år för att vi deltagare skulle kunna få åtnjuta dessa tävlingar. Om det var det geografiska läget eller om tävlingen har fått SM-status eller att landskapet Västmanland lockade, och därigenom påverkade att så många deltagare kom, det återstår att se. Ett stort tack till Er alla!
Bilden: Uppifrån; Karin Gustafsson, Britt-Linnèa Eriksson, Eva Kjellman, Inga Johansson och Lennart Öberg.
RESULTAT
Regionen fortsätter att plocka medaljer på Veteran-SM - idag nio på medeldistansen!
(2015-09-19) Regionens veteraner fortsätter att plocka medaljer av olika valörer - idag 9 stycken när medeldistansen avgjordes.
Det blev en tuff inledning för alla deltagare när de anlände till Arenan i Ramnäs. Det gärde som var avsett för bilparkering var alldeles för blött att använda efter de senaste dagarnas regn. Det blev plan B som gällde, nämligen parkering inne i Ramnäs och ca 2 km att gå för deltagarna. Detta innebar också att några deltagare fick nya starttider eftersom man inte hann fram i tid. Vädret rår ingen på tyvärr!
Dessto roliga blev det för deltagarna när dom kom ut på sina respektive banor, idag som ofta, lagda av Åke Mjöberg. Han är en mästare på att utnyttja terrängen optimalt för de tävlande skall få springa i de finaste partierna. Så även idag.
Ett lättare regn föll över tävlingen ett tag, men sedan kom solen fram och värmde upp Arenan lagom till prisutdelningen. Först delades medaljer ut för gårdagens sprint, därefter för dagens etapp.
Guldmedaljer blev det idag för Karin Gustafsson (SMOL) i klassen D65, för Kuno Österlund (VSOK) i klassen H75 och för Lennart Öberg (VSOK) i klassen H85.
Silver gick till Bo Karlsson (KKOK) i klassen H80, till Alf Lindberg (KKOK) i klassen H70, till Inga Johansson (NOK) i klassen D70 och Ebba-Lisa Flygar(Tullinge SK) i D80.
Två bronsmedaljer gick till regionen genom Eva Kjellman (VR) i klassen D70 och till Kenneth Johansson (EOL) i H65.
Lite överraskande idag var att en av favoriterna i H65, Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK felstämplade. Även Sten Eriksson i samma klass.
Imorgon är det avslutning med långdistans, och då med relativt långa banor i de flesta klasserna. Det kommer säkert att bli tufft, men känner jag banläggaren Åke Mjöberg rätt, så har ha klurat till det ordentligt och bjuder på utslagsgivande banor.
Bilderna visar Karin Gustafsson, Lennart Öberg och Kuno Österlund.
KARTA-MEDEL
RESULTAT
Storslam av Sala OK när Veteran-SM inleddes!
(2015-09-18) Av regionens deltagare på inledande Veteran-SM och sprinten i Hallstahammar idag, så tog Sala OK hem tre guldmedaljer.
Hallstahammars OK stod som arrangör när sprinten inledde årets Veteran-SM 2015. Arenan var förlagd till Skanzöbadet i Hallstahammar. Där fanns massor med husvagnar och husbilar i praktisk anslutning till tävlingen. Sägas kan också i sammanhanget, att det flesta boenden i området är fullbokade under dessa tre tävlingsdagar.
Lite "off" i veteransammanhang, men ändå att räkna med, är vår Förbundsordförande Lena Larsson som vann D55-klassen ikväll. Inte nog med det. Lenas man Göran Larsson vann H65. Det blir nog en bakelse till kvällskaffet i Sala ikväll.
Kompisen Britt-Linnèa Eriksson i klassen D65, tog hem ytterligare en guldmedalj vilket innebar en "trippel" för klubben. Grattis!
Mer guldmedaljer blev det ikväll genom Ebba-Lisa Flygar(Tullinge SK) i klassen D80. I H85 blev det ytterligare en guldmedalj genom Lennart Öberg (VSOK).
Silvermedalj blev det genom Inger Onsbring(EOL) i klassen D60 och en bronsmedalj i samma klass genom Lena Jansson(AOK).
Anna Blomgren (Tullinge SK) blev silvermedaljör i klassen D65. I D70 blev Eva Kjellman bronsmedaljör samma som Alf Lindberg, fast i klassen H70.
Imorgon tar Surahammars SOK över som arrangörer för medel- och långdistanserna som avgörs strax öster om Ramnäs.
SPRINTKARTA
RESULTAT
Premiär idag - för regn på en tävling i år!
(2015-09-15) 116 tappra deltagare trotsade regnet idag.
Hela året har vi kunnat genomföra våra tävlingar utan regn någon gång, men idag kom vändningen. Inte så konstigt egentligen. Hösten gör sitt intåg nu och det är bara att gilla läget.
Harry Axelsson med sina kompisar bjöd in till tävling i en skog där undertecknad aldrig varit tidigare. Väldigt fin och öppen skog, visserligen lite stenbundet i botten bitvis, men det är vi vana vid. Jag tycker gänget från Katrineholm kan lägga en tävling i samma området nästa år också. Och Harry; delegera lite mer till dina kompisar så att du inte sliter ut dig i förtid!
Sedan måste jag ge en extra eloge till arrangören idag. Visserligen fick man strul med resultatutskrifterna, men det löste sig till slut. Men man presenterade en nyhet idag i samband med anmälan. Den som önskade kunde betala startavgiften via Swish och sin telefon.
Det går inte, sa Greger Wedin. Visserligen har jag Swish i telefonen, men inga pengar på kontot! Ni som känner Greger förstår vad jag menar.
Tekniken går framåt, så även vi arrangörer. Vi har redan haft "rullande" resultatgivning via tv-skärm på våra tävlingar. Det är mer än många arrangörer i nationella tävlingar kan erbjuda. Så alla Ni därute. Sträck på Er, Ni gör ett fantastiskt fint jobb med våra arrangemang i "Veterantouren".
Det märks att det bara är några dagar kvar innan Veteran-SM startar. Noterade att den suveräna Inga Johansson Nyköping, sprang D-banan idag för att spara på krafter inför helgen. Så gjorde även undertecknad, som sprang C-banan idag.
Bilden: Många paraplyer kunde skådas idag. Så även Ebba-Lisa Flygar från Tullinge SK.
Arvid Imark stämplar ut för sista gången efter 500 veterantävlingar!
(2015-09-10) En legend inom orienteringen och en verklig veteran gjorde idag sin sista tävling!
Det var med lite vemod som Arvid Imark från Arboga OK idag stämplade ut för sista gången på en veterantävling. - "Det här var sista gången, min kropp och mina ögon räcker inte till för orientering något mer"! För oss runt omkring känns det också vedmodigt att inte ha Arvid med på våra tävlingar. Arvid jubilerade idag med att detta var hans 500:e tävling inom "Veteranorienteringen" på torsdagar. Han var med och startade detta redan 1992, så Arvid kan verkligen kalla sig "veteran". Arvid fyller 88 år senare i år.
Arvid: Vi är inte helt säkra att detta var sista gången. Men om det nu är så, så ber jag å alla veteraners vägnar tacka Dig för allt du gjort och bidragit med inom vår härliga sport, samtidigt som du är välkommen att göra oss sällskap vid fikabordet efter tävlingarna. Tack Arvid!
Så vad hände i övrigt på dagens tävling vid Naddtorpet? Vandrarringen som var dagens arrangör hade förväntat sig kanske lite fler deltagare än de 151 som kom idag. Vi saknade folk från Dalarna som brukar vara med på tävlingar som går relativt långt norrut i Västmanland. Speciellt när vi hade molnfri himmel och 20 grader varmt.
Men de som kom var nöjda. Nöjda med att banläggaren Åke Mjöberg hade hittat fina stråk och luriga kontroller. Men så känner Åke den här skogen väl och vet hur man får till fina banor. Jag hoppas att Åke inte har lagt för mycket banor detta år och känner sig trött och sliten, utan kommer igen med nya spännande uppdrag inom banläggningen nästa år!
Tittar man i resultatlistorna så är det "säkra kort" som vunnit idag igen. Lars J, Ragnar E, Barbro M, Lennart K och Lars E. Vi säger grattis till dom, men vi utmanar Er redan nästa vecka igen.
Bilden: Arvid Imark stämplar ut idag.
Håll dig borta från hemmet - det är säkrast!
En vanlig föreställning har i Sverige varit att nya generationer pensionärer är friskare än tidigare generationer. Ja vi lever längre, men som äldre äldre är vi mer multisjuka. Av Sveriges totala folkmängd på cirka 9,5 miljoner människor utgör de som är 65 år och äldre 19 procent av befolkningen, vilket motsvarar 1 miljon kvinnor och 0,84 miljoner män. Drygt en halv miljon är 80 år eller äldre och av dessa är två tredjedelar kvinnor.
Av de som är 65+ bor 95 procent i eget boende och 5 procent i särskilt boende. Av de som är 80+ bor 86 procent i eget boende och 14 procent i särskilt boende.
Ungefär 77 000 personer som är 65+ vårdas på sjukhus till följd av skador och förgiftningar. Det är en ökning med 21 procent på sex år. Fallolyckor utgör 59 procent av alla som behövde vård till följd av skador. (Den vanligaste falloyckan är fall i samma plan genom halkning, snubbling eller snavning.) Vägtrafikolyckorna är cirka två procent. Övriga olyckstyper såsom bränder, drunkning, kvävning, förgiftning, maskinolyckor osv är cirka åtta procent.
Totalt uppskattas nästan 115 000 personer 65 år och äldre varje år uppsöka en akutmottagning efter att ha skadats. Av dessa skadas 65 000 i bostaden (25 000 män och 40 000 kvinnor) och 15 000 på sjukhus, sjukhem eller i särskilda boenden (5 000 män och 10 000 kvinnor).
Läs mer om äldres skadeproblem genom att klicka på bilden här ovan.
(källa: MSB)
Vägen fram är inte så viktig - det är målet som räknas!
(2015-09-09) Man brukar säga att vägen till målet är viktigast, inte själva målet. Den devisen gällde inte idag!
Undertecknad passade på att samtidigt som ett barnvaktsuppdrag i Stockholm, även besöka Luffarligan och deras tävling idag vid Skräfsta gård strax söder om Fittja i ett underbart sensommarväder.
Det är både roligt och lärande att besöka andra distrikt och se hur de arrangerar sina tävlingar. Luffarligan har alltid start mellan 10.00-12.00 och oftast är det också möjligt att ta sig till tävlingarna kommunalt.
Man anmäler sig, betalar och får en karta på den bana man har bestämt sig för. Här skiljer det sig alltså från våra tävlingar i Södermanland/Västmanland. Man kan redan innan start se sin bana, visserligen lika för alla.
På kartan ser man var starten är belägen, oftast några 100-tals meter iväg. Väl framme där tömmer och checkar man sin bricka. Därefter är det bara att startstämpla. Ingen "minutstart" här och ingen personal behövs för startfunktionen.
Väl i mål stämplar man ut som vanligt och får sina sträcktider. Här sätter man inte upp resultaten från de olika banorna. Det får man vänta med tills senare samma dag, oftast på kvällen, innan man får en överblick av dagens tävling. Också här en skillnad mot våra tävlingar.
Idag hade man förlagt målstämplingen högst uppe på toppen av ett berg i naturreservatet vi sprang i med utsikt över sjön Aspen. Utsikten var hänförande. Jag vet inte om det var utsikten eller trötthet som gjorde att många dröjde sig kvar vid målet idag! Vägen upp till målet var så brant att ingen orkade springa upp dit. Man kan lungt påstå att alla deltagare "gick i mål" idag!
Vid tangentbordet: Alf Lindberg
Årets "Sörmlandsmästare 2015 - är nu korade!
(2015-09-08) OK Grip bjöd in till mästerskap i fantastiskt fin Sörmlandsterräng idag.
Varje är så korar vi en mästare i varje åldersklass i föreningen "Sörmlands OL-veteraner". Idag var tävlingen förlagd till några kilometer norr om Mariefred. Tävlingen är även öppen för andra än medlemmarna, så gäster som t.ex Anders Gärderud, var med idag. Trevligt tycker vi. Hur gick det då?
Om vi börjar med våra tjejer, så kan vi konstatera att Karin Gustafsson(SMOL) är hopplös att rå på i sin åldersklass D65. Inte så konstigt. Karin är nykorad världsmästare i sin ålderklass. I D60 vann Monica Svärd(OK Klemmingen).
Överlägsen i sin åldersklass D70 är även Inga Johansson(NOK). Inga vann med betryggande marginal.
Solveig Dillman(OK Älvsjö-Örby) tog hem segern i klassen D75. Klart överlägsen i sin klass D80, var Ebba-Lisa Flygar(Tullinge SK) med god marginal.
Herrarna då? i klassen H60 vann Mats Johansson(SNO).
När Hans-Ove Eriksson är borta så har konkurrenterna svårt att slå Kenneth Johansson(EOL) i klassen H65. Hans-Ove och Kenneth dominerar den klassen. I samma klass sprang även Anders Gärderud idag och blev 3:a. Anders byter klass nästa år, så då får undertecknad det ännu tuffare motstånd i klassen!
Segern i H70 gick till Curt Carlsson(NOK) som är ganska van att få en plakett runt halsen. Jerry Holm(EOL) vann H75 och Göran Larsson(SNO), även han van vinnare i sin klass H80, fick böja på nacken för att mottaga den fina trämedalj om alla pristagare får av ordförande i föreningen, Karl-Robert Moqvist.
Till sist, men först i sin klass H85, var Stig Olby(Åkers IF) som dock vann klassen utan motstånd. Jag gissar att han är nöjd ändå med dagens insats. Stig hade bästa sträcktid på alla kontrollerna!
Vi säger ett stort GRATTIS till alla segrarna och tackar samtidigt arrangören, OK Grip för ett bra arrangemang. Webbredaktören har inte hunnit med att fotografera alla pristagarna, så jag ber att Ni som saknas på bilden, tar kontakt med mig vid första bästa tillfälle.
Bilden: Fr. vänster Curt Carlsson(H70) Ebba-Lisa Flygar(D80) Inga johansson(D70) Karin Gustafsson(D65) Jerry Holm(H75) och Kenneth Johansson(H65)
Resultat finns upplagt.
Lockmora lockade ett stort deltagande idag!
(2015-09-03) Tredje gången gillt kan man säga när vi besökte Lockmoragården utanför Kungsör idag.
Vid två tidigare tillfällen när IF Rune tänkt arrangera tävling där, så har gården brunnit ner och tävlingarna fått ställas in. Idag gick det bättre.
Idag hade IF Rune valt att samarbeta med Hagaby GOIF när det gäller banläggning och sekretariat. Allt fungerade perfekt. Och det lockade många deltagare också. Hela 205 deltagare kunde man räkna in idag. Mest på C-banan med 56 deltagare. Och det dyker upp allt yngre deltagare på våra tävlingar. Idag tror jag att vi hade en H35:a på A-banan! Gott betyg för våra arrangemang.
Lockmorakartan är välkänd för de flesta deltagarna, men bjuder ändå på överraskningar. Det är bitvis stenigt i botten kombinerat med inslag av grönområden, samt rejäla höjdpartier där det öppet och lätt att ta sig fram. Så banläggaren Nils-Erik Lovang Hagaby GOIF hade utnyttjat alla delar av kartans karaktärer och på så sätt skapat en del vägvalproblem.
Man blir dock lite förvånad när man jämför sträcktiderna och ser hur deltagarna valt olika vägval. Mycket intressant.
Och som ni kanske förstår, så har våra tjejer det tufft att ligga med i topp på våra resultatlistor. Av förklarliga skäl som alla förstår. Men ibland lyckas tjejerna klippa till och ta några skalper på herrarna. Idag var det Lena Jansson Arboga som lyckades bäst. Samtidigt uppstår frågan om det var svårt idag? Det var 15 deltagare som utgick idag vilket är något mer än normalt.
Under eftermiddagen kommer fler bilder från dagens tävling att komma. Under tiden får ni nöja er med en bild av dagens banläggare Nils-Erik Lovang.
Resultat finns upplagt.
PRO-mästerskapet inleddes med en PRO-log idag!
(2015-09-01) Den ordinarie veterantävling idag kompletterades med ett PRO-mästerskap.
Tisdagar är det alltid tävling i Södermanland. Så även idag när Eskilstuna OL stod för värdskapet.
Dessutom så var EOL värd för det Riksmästerskap i orientering som PRO står bakom.
Dagen inleddes med den ordinarie tävlingen som var mellan kl. 09.00-10.30. Därefter så var det dags för PRO-mästerskapet som hade första starttid kl. 11.30.
Tävlingsområdet var Vilstaskogen i Eskilstuna som alltid bjuder på fin skog och terräng. Kompletterat med banläggaren Leif Janssons fina banor, så tror jag de flesta njöt av dagen trots ett stilla regn.
Det delades ut guld, silver och bronsmedaljer i PRO-mästerskapet efteråt till deltagarna som kom från olika håll i landet. Prisutdelare var ordförande i Södermanlands PRO-förening.
Jag har valt att välja en bild av alla pristagare här på första sidan. Bilder på alla pristagarna finns under länken "PRO-mästerskap 2015".
Trenden håller i sig - fortsatt stort deltagarintresse!
(2015-08-27) 179 deltagare kom till Hallstas tävling vid Krustorp idag.
Det märks att nu är semestrarna över för alla pensionärer. Nu ökar deltagarantalet igen inför höstens tävlingar. Nu har "veteranerna" passat barnbarn, varit ute och rest, kanske sprungit en hel del sommartävlingar själva, så nu har man tid över för veterantävlingar igen. Härligt!
Idag höll vi till vid Krustorp norr om Hallstahammar där vi varit tidigare i samma område. Jag blev lite överaskad idag när jag begav mig ut på min A-bana. Rakt igenom fin terräng, bra sikt och bra kontrollpunkter. Det märks att banläggaren Göran Wiig har god lokalkännedom och vet vilka stråk han skall utnyttja för att få till bra banor. Vi tackar för det.
Nu är det lite synd att man just har påbörjat ett vägprojekt som kommer att dela hela denna karta inför framtiden. Visserligen blir dagens område intakt, men det begränsar kraftigt möjligheterna till att lägga fler tävlingar i området. Jag är dock övertygad och hoppas att HOK återkommer inom kort igen till samma område. Det finns fortfarande stora möjligheter att "lura" deltagarna på kontrollpunkter i detta område, fast med andra "ingångar" till kontrollerna.
Jag har saknat Reijo Kivistö, VSOK på våra tävlingar senaste tiden. Reijo har problem med sina lungor, men idag var han med igen. Bra kämpat Reijo!
Tre fräscha killar (bilden) var med idag som nyligen firat varsin födelsedag. Yngst är Lennart Karlèn, VSOK som nyligen fyllde 80 år. Tidigare i år fyllde Ulf Magnusson, NOK 85 år, och Lars Erntsson, VSOK 90 år. Vi säger GRATTIS!
Resultat finns upplagt.
En fantastiskt fin terräng bjöd Åkers IF på idag!
(2015-08-25) Tunglöpt, men ack vilken fin terräng som bjöds på idag. Lägg till ett underbart väder, så är lyckan gjord.
Idag var tävlingen förlagd till gruvliga marker kring Skottvångs gruvor i Södermanland. Alla 152 deltagarna verkade nöjda, men trötta efter målgång.
Idag var det också premiär för webmastern att på plats i skogen skriva ner denna artikel och publicera bilderna på hemsidan. Bra internetuppkoppling möjliggör detta numera. Eftersom det är så varmt och skönt just här och nu i skogen, så känns det bara inspirerande att skriva artikeln nu. T.o.m frun verkar nöjd.
Bilden visar bl.a Arne Holmberg, OK Tor som har återhämtat sig efter en infarkt tidigare i år och numera är igång igen. - Det går tungt, säger Arne. - - Men nu har jag hösten och vintern på mig att komma igång igen, säger Arne.
Resultat från tävlingen finns nu upplagt.
Samma terräng och skog som förra året - och lika fint sägs det!
(2015-08-20) Idag använde vi i Köping-Kolsva OK samma skog och karta som för ett år sedan. Och lika fint tyckte deltagarna.
Det händer märkliga saker när Veteranerna arrangerar tävlingar. Idag när Köping-Kolsva OK arrangerade tävling vid Tränstagården, så försvann en deltagare utanför kartan och ringde tävlingsledningen och meddelade att hon kunde hämtas upp vid Odensvi kyrka. Inga problem då maken tog bilen och for iväg.
Nils Johansson från OK Tjärnen gjorde ett märkligt fynd idag. Han hittade nämligen golfboll i skogen. dock hörde han inte någon som ropade "four", så han fortsatte som inget hade hänt.
Bilden: Den visar det härliga gänget från Södertälje som tagit sig den långa vägen till Tränsta för att orientera. Eller var det raggmunk med fläsk vid Westerqvarn som lockade?
Johnny från Fellingsbro glömde sin SI-pinne som vi har tagit hand om. Dessutom har vi hittat ett par glasögon och en handduk.
Tack alla Ni 180 deltagare för idag.
Resultat finns upplagt nu.
En underbar dag i skogen som avslutades på stranden!
(2015-08-18) För nästan exakt ett år sedan så var vi på samma tävlingsplats, nämligen Malmsjön utanför Södertälje. Även då, precis som idag, var det ett underbart sensommarväder med över 20 grader varmt och molnfritt.
Fast idag hade arrangören Södertälje IF lagt banorna på andra sidan vägen där terrängen var väldigt fin. Fina höjder som var lätta att ta sig fram på.
Avslutningen blev ett bad i sjön som höll en temperatur på ca 24 grader varmt. Jag brukar säga att; - Jag badar bara i Thailand!, men idag blev det ett avsvalkande dopp i sjön. Härligt.
Till sist, vad hände i sekretariatet? Ja, den frågan ställde sig både Lars Nord och jag efter avslutatad tävling. Inga resultat låg kvar i Meos-programmet?
Lars åker nu hem i lugn och ro och funderar på detta. Förhoppningsvis så får vi fram sträcktider som vi önskar.
Lars Nord har nu funderat färdigt och det blev resultat till sist. Tack Lars för det jobb du lade ner på detta. Nu kan deltagarna titta på resultat och sträcktider. Dock saknas några deltagare trots allt. Vi vet inte vad det beror på? Hoppas Ni har överseende med det!
Bilden: Nils Tjernberg, Södertälje IF. En riktigt veteran som hållit på med orientering så länge jag kan minnas. Alltid glad och positiv. Tyvärr har hans kropp tagit stryk genom åren, så Nils tar det lite lugnare numera.
Grattis Södermanland - ni vann Veteranmatchen 2015!
(2015-08-13) Karl-Robert Moqvist har under eftermiddagen räknat på dagens tävling, och vi har ett resultat!
Grattis Södermanland! Ni vann - igen!
Låt mig först rikta ett stort tack till Tommy Wåhlin och hans kamrater i OK Enen som har genomfört detta arrangemang med bravur. Roliga banor, genomtänkt organisation och allt fungerade utmärkt. Att sedan Tommy hade fixat fantastiskt väder, blev bara en bonus för oss alla.
I frånvaro av Västergötland så var det ingen större överraskning att Södermanland skulle stå som vinnare när tävlingen var över. Man har många bra deltagare och en stor bredd över klasserna. Tvåa blev Västmanland tätt följt av Uppland och därefter Dalarna. Besvikelsen var att Örebro Län endast hade 2 deltagare! Var dom på fest på Örebro slott?
Poängsammanställning.
I D60 vann Anna-Karin Johansson(VR). Anna-Karins man, Leo vann H60. Tårta ikväll kanske?
Anna Blomgren Tullinge SK vann D65 och har haft bra flyt den senaste tiden. I H65 lyckades Kenneth Johansson idag slå den alltid så säkre Hans-Ove Eriksson och kunde därigenom vinna klassen. Och det rejält också.
I D70 kunde Inga Johansson(NOK) bärga segern, dock med knapp marginal till tvåan. D75 vann Eva von Heijne från Sigtuna OK. Suveränen Kalle Johansson IFK Hedemora, kunde sno åt sig segern idag i H75-klassen. Kalle får det tuffare i helgen när också Kuno Österlund står på startlinjen i OL-Rounden.
I D80 vann Dagny Andersson OK Tjärnen. I H80 den alltid lika säkre Göran Larsson(SNO). I H85 vann Lennart Öberg Västerås SOK. Hans klubbkamrat i Västerås, Lars Erntsson, vann H90-klassen. Hur gick det då i den delade klassen -70? I H70-72 vann Leif Nordlund Länna IF, och i H72-74 vann Jan Johansson IFK Hedemora.
Själv lyckades jag inte bli godkänd i H70-72 p.g.a. att jag tog fel karta(sprang H72-74 istället) vilket inte var så lyckat. Men jag är nöjd med att bidragit med åtminstone en poäng till Västmanland. Och riktigt nöjd är jag med tävlingen och banan jag sprang. Kul, spännande orientering. Fast jag hörde att alla inte var så nöjda med avslutningen. Det blev lite "grötigt" på de två sista kontrollerna. Men, det är lika för alla!
Blir det en "Veteranmatch" även 2016? Ja, det återstår att se. Vi kanske gör en enkätundersökning i höst för att pejla av intresset. Tack alla för denna gång i alla fall.
Elsa Anderssons konditori i Norberg är historia nu!
(2015-08-21) Det anrika Elsa Anderssons konditori i Norberg brann ner inatt.
Många är vi veteranorienterare som genom åren i samband med orienteringstävlingar, eller bara på genomresa, har besökt det anrika konditoriet i centrala Norberg. Inatt brann det vackra huset som inrymde konditoriet ner.
Om några veckor har Fagersta OK och Norbergs OK tävlingar i närheten. Ett besök på Elsa Anderssons konditori var inplanerat. Nu får det ställas in. Tråkigt. Brandorsaken är fortfarande oklar.
Vi får hoppas att man bygger ett nytt hus i samma gamla stil på samma plats med ett nytt Elsa Anderssons konditori inrymd där?
Hans-Ove Eriksson gick "stensäkert" idag!
(2015-08-11) Så var man åter igång med veterantävlingarna igen. Den här gången med höstprogrammet. Visserligen var det "höstpremiär" redan förra veckan i Norberg, men då hade jag ingen möjlighet att närvara tack vare vår egen nationella tävling som behövdes förberedas.
Idag höll vi till utanför Kjula på en karta som jag kände igen från en DM-tävling för Västmanland som Södermanland arrangerade åt oss då för länge sedan. Jag tyckte min bana var bra, med variation och rejäl kupering bitvis. Fint upp på höjderna. Visserligen tog jag "rakt på" till 3:an vilket man förlorade på när man sprang A-banan. Ner på vägen, och stå på, hade varit snabbare. Men vad tusan, är det orientering, så är det!
Jag tror att de flesta tyckte det var mycket sten i skogen, och det var det. Men inte värre än det kan vara i Västmanland. Det som gör det extra klurigt med en äldre karta och mycket sten, är att det kan vara klurigt bitvis att läsa in sig! Men det klarade många idag. Speciellt imponerad blir man av Hans-Ove Eriksson(NOK) som vann A-banan överlägset idag.
132 deltagare slapp regnet och det var varmt och skönt i luften för att tävla.
Bilden: IK Standard håller styrelsemöte efter tävlingen och överväger att låta Stig Landstorp vara med i klubben. Hur det gick? Det lär vi aldrig få veta!
PS! Första kontrollen på C- och D-banan var felplacerad idag och skapade lite problem för deltagarna där. Jag fick en backup-kopia av Kalle i sekretariatet innan jag åkte hem och skall försöka imorgon titta på resultatfilen och se om jag kan justera dessa banor genom att ta bort 1:a kontrollen och att tiden skall räknas från 2:a kontrollen istället!
DS
Orienterare bra modell för ett hälsosamt liv!
(2015-08-05) En orienterare tränar både kroppen och huvudet och umgås med människor i alla åldrar. De är en bra modell för ett hälsosamt åldrande, skriver forskare vid Örebro universitet i tidskriften BMC Geriatrics. Nu vill forskarna använda resultaten för att hjälpa äldre som inte mår bra.[Ida Schoultz]
Ida Schoultz– Vi måste arbeta förebyggande både för människors bästa men också för att trycket på sjukvården inte ska bli för högt. Om vi förstår vad det är som gör att orienterarna mår så bra kan vi hjälpa andra, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro universitet som genomfört studien tillsammans med Lina Östlund-Lagerström.
De har följt en grupp veteranorienterare och jämfört dem med andra pensionärer. Resultaten visar att orienterarna mår bättre och har näst intill inga problem med magen eller depression.
– De motionerar mer än den generella befolkningen men det är inte bara det som gör att de mår bättre. Orientering uppfyller alla kriterier för ett hälsofullt åldrande, säger Ida Schoultz.[Lina Östlund-Lagerström]
Lina Östlund-LagerströmSamtidigt som orienterare rör på sig använder de sina kognitiva funktioner eftersom de letar kontroller med hjälp av karta och kompass. Det är en individuell sport utan prestationskrav från andra men ändå en social aktivitet. De fikar, samlas runt kartan och umgås över generationsgränserna.
– Detta är unikt för orientering. Genom att bryta ner de olika delarna hoppas vi kunna hitta modeller som passar alla. Det räcker inte att motivera äldre att röra på sig. Vi måste fundera över både kropp och själ, säger Lina Östlund-Lagerström.
Flera av orienterarna i studien berättar att de kan se om människor har problem med magen och de trycker på vikten av en bra maghälsa. Orienterarna upplever sig själva som fysiskt starka.
– En mage i bra form är oerhört viktig för att vi ska må bra. Bland den vanliga gruppen pensionärer som vi följt har 42 procent problem med magen. Detta har självklart en stor inverkan på deras hälsa eftersom människor helt enkelt mår bättre om magen är i form, säger Lina Östlund-Lagerström.
– Men orienterarna håller inte på med sin sport för att hålla sig friska. Motiven för att orientera är glädje och passion. Det är viktigt att komma ihåg för det är det som driver dem, säger Ida Schoultz.
Text: Linda Harradine
Foto: Örebro universitet
Sverige tog 11 guld - 11 silver och 6 bronsmedaljer på Veteran-VM!
(2015-08-01) Men vi gläds mest åt våra duktiga lokala förmågor i Mälardalen som tog 2 guld, 3 silver och 2 brons när långdistansfinalerna avgjordes vid Skatås motionscentral i Göteborg.
Först ett stort grattis till Karin Gustafsson(SMOL) som tog guld i W65-klassen. Och hon vann överlägset, ingen kunde hota henne.
I M75 vann en "gammal" världsmästare, nämligen Kalle Johansson(IFKH) återigen en guldtitel. Kalle var även han överlägsen i sin klass.
Ytterligare en tjej i vår vänkrets som vi alla kan vara stolta över, nämligen Inga Johansson(NOK) som tog en silvermedalj i klassen W70.
Vi kan konstatera att våra tjejer var duktigare idag än våra killar var. Ytterligare en silvermedalj tog Asta Sjöberg(Lindebygdens OK) som sprang i W75. Så även i W80 där en silvermedalj kunde delas ut till Ebba-Lisa Flygar(TSK). Bra jobbat tjejer!
Vilka tog då våra två bronsmedaljer? Jo, Göran Larsson(SNO) i klassen M80 och Inger Onsbring(EOL), även hon en bronsmedalj i klassen W60.
Vem tog då guld i klassen M95? Jo, Rune Haraldssson(NAIS) förstås. Två guld detta avslutnings-VM för Rune. Vi bugar och bockar.
Hur gick för mig själv då i M70? Kan konstatera att det blev en tuff öppning med rejäla höjder och inledningsvis svåra kontroller. Gick noggrant och följde med, så inga problem. Dock började jag tröttna på banan som mätte 5,3 km och slaravde vid en brant och tappade 2-3 minuter. Det innebar att jag till slut hamnade på en 12:e plats. Kunde möjligen nått en 6-7:e plats utan den missen! Men så är det i orientering. Tiden tas vid målet! Jag är trots allt väldigt nöjd med min insats på detta VM. Det kommer att kännas konstigt att komma hem till Mälardalen och den relativt flacka terrängen vi har här.
Jag vill till sist tacka Er alla som följt min rapportering från detta VM. Jag kan konstatera att ca 500 besök/dag har gjorts. TACK!
Öppet - bitvis lättlöpt - inga mossar - men rejäla höjder att passera!
(2015-07-30) Samma kartområde som igår, men ändå ganska annorlunda, med tuffa höjder.....
Det här vädret blir man inte riktigt klok på. Det regnar kraftigt när man startar, och så lyser solen när man kommer i mål. Man blir ju lite orolig. Har jag varit ute så länge i skogen? Ja, idag var det många som var det. Det var visserligen bitvis väldigt fina stråk att springa på, men med inslag av rejäla stigningar.
Till skillnad från igår, så var det flesta deltagarna väldigt vakna idag. Kan det bero på att vi hade en jordbävning i Göteborgsområdet med 2,8 på Richterskalan i går kväll?.
Hur gick det då idag? Ja, jag sätter nog en liten slant på Karin Gustafsson (SMOL) att hon har stora chanser till en pallplats på finalen på lördag! Idag gick hon jämt igen och blev 3:a i W65-3. Hon blev 1:a totalt på de två kvaltävlingarna. I samma klass blev Britt Eriksson(SOK) 6:a. Hon är därmed 4:a totalt.
Anna Blomgren(TSK) blev 10:a idag och är 4:a sammanlagt. I W70-1 är Inga Johansson(NOK) säker som vanligt. Hon blev "bara" 2:a idag, men blev sammanlagd segrare i klassen. Här har vi ytterligare en segeraspirant!.
I W80 har vi också en segeraspirant genom Ebba-Lisa Flygar(TSK) som vann idag och blev 2:a sammanlagt. I W60-1 blev Inger Onsbring(EOL) 4:a idag men vann klassen sammanlagt.
En som går som "tåget" är Asta Sjöberg(Lindebygdens OK) som vann idag och även klassen totalt. Jag tar fram ytterligare en slant i fickan och sätter den på Asta inför finalen.
Herrsidan då? Nu är det nästan slut på pengar i fickan, men jag sätter min sista slant på Kalle Johansson(IFKH) att han vinner en guldmedalj i klassen M75. Idag vann han M75-1 med nästan 8 minuter. 3:a här i klassen blev Ragnar Eriksson(OKH) som blev 2:a totalt.
Tätkänning har även John Wallin(OKH) i klassen M80 på finalen efter att han idag blivit 2.a i M80-2 med Göran Larsson(SNO) 4:a idag.
Hans-Ove Eriksson(NOK) blev 6:a idag, blev 4:a totalt. I M75-3 kom Jerry Holm(EOL) 7:a idag och blev 8:a totalt.
I M70-2 kom Rolf Skoglund(HIF) 8:a idag. Rune Rådeström(SSK) blev 7:a idag och blev 3:a totalt. I M65-3 kom Göran Larsson(SOK) 8:a och blev 7:a totalt.
Vi får inte glömma vår Förbundsordförande, Lena Larsson(SOK) som går jämnt och fint. Idag 4:a i W55-3 och blev 3:a totalt. Hur gick det för mig själv då?
Ja, en kontroll, en pytteliten sänka, lade jag bort 5 minuter på och blev därmed 5:a idag. Annars hade en 2:a plats även idag varit inom räckhåll! Jag är väldigt nöjd ändå med att bli 4:a sammanlagt, endast 3,17 efter segraren.
LÄNK till dagens karta i klassen M70-1.
Inget Veteran-VM utan Rune Haraldsson - men detta är hans sista!
(2015-07-29) Det var det värsta upplopp jag varit med om, säger undertecknad! Blött, upppför och långt. Men Rune Haraldsson, 97 år var lika glad ändå!
Vilken kille han är Rune och vilken glädje han sprider. När han gick i mål idag, så stod andra deltagare i kö för att ta en bild av Rune. Rune har också deklarerat att detta blir hans sista VM-tävling. Nästa gång säger Rune, -"Då sitter jag på ett moln och tittar på"! Vi beundrar dig Rune.
Men dagen började inte så bra. Hela natten har det regnat och när de första startgrupperna startade imorse, så vräckte renget ned stundtals. Men mot lunchtid lättade det och när jag kom i mål, så lyste solen. Hoppsan! Det var länge sedan sist.....Så vad hände resultatmässigt idag då?
Först vill jag börja med suveräna Karin Gustafsson SMOL, som idag tog hem segern i klass W65-3. Men vi lyfter på hatten för Karins kompis, Anna Blomgren Tullinge SK som segrade i klassen W65-2. Dom lär ha en trevlig afton ikväll och fira!
Suveräna insatser idag gjorde även Inga Johansson NOK, som blev 3:a i W70-1 och Eva Kjellman som blev 4:a. På topp var även Asta Sjöberg Lindebygdens OK, som blev 2:a i W75.
I W80 är Ebba-Lisa Flygar Tullinge SK säker som vanligt. Idag blev hon 6:a.
Gamle världsmästaren Kalle Johansson från IFK Hedemora, tog hem segern i M75-1 överlägset. Dock var Ragnar Eriksson OKH 2:a drygt 6 min. efter. I samma klass blev Curt Thorèn NOK, 4:a och Stig Öst Korsnäs IK 8:a.
I M80-2 var John Wallin 2:a endast 1.28 efter segraren. Pe-O Bengtsson fick ge sig för John idag. Göran Larsson SNO, klämde in sig på en 6:e plats.
Vad finns mer att säga? Jo, att Nils-Gunnar Karlsson KKOK, blev 8:a i M85, att Torbjörn Ericsson Hagaby, blev 7:a i M75-3 och Jerry Holm 8:a i samma klass. Att Rolf Skoglund Hellas IF, blev 8:a i M70-2 och att Rune Rådeström Snättringe SK, blev 4:a i M70-4.
I den tuffa klassen M65 så knep Hans-Ove Eriksson NOK, 5:e platsen i M65-5 och Göran Larsson SOK, blev 7:a i M65-3.
Jag vill också nämna vår duktige Förbundsordförande Lena Larsson SOK, som blev 2:a i W55-3 endast 1,06 efter segraren. Och den alltid så duktige, Inger Onsbring EOL, som vann sin klass W60-1 idag.
Så tills sist om min egen klass W70. Det var tufft idag, en rejäl långsträcka till 2:an med blöta mossar och tuff kupering, gjorde att målsättningen var att inte tappa kartkontakten, för då är det kört. Jag lyckades med det hela vägen. En liten kringla på första, en chansning på ett högervägval till sista, gjorde att chansen till en seger uteblev. Jag är dock väldigt nöjd med min 2:a placering idag. Det bör förhoppningsvis räcka till en finalplats på lördag!
OBS! Kartan jag sprang på idag finns på denna länk!
John Wallin var endast 1 sekund från guldmedalj idag!
(2015-07-27) Så nära var John Wallin OK Hedströmmen från en guldmedalj idag när sprintfinalerna på Veteran-VM avgjordes.
Det måste kännas lite förargligt när nu resultatlistan publicerades. Kanske darrade John lite med handen vid mållinjen, och så var guldmedaljen borta. Men vad gör det ändå. John bör vara stolt över den silvermedalj han erövrade, speciellt när han tog "guldet" på O-Ringen några dagar tidigare! Vem var det som vann klassen då? Pe-O Bengtsson förstås.
I M75 tog Rune Carlsson Sundbybergs IK en hedrande 5:e plats och Jerry Holm EOL blev 15:e man i samma klass. I M85A blev Nils-Gunnar Karlsson KKOK 9:a i klassen.
Nästan veteran är Inger Onsbring EOL som tog en bronsmedalj i klassen W60A. I W75A blev Asta Sjöberg Lindesbergs OK 11:a. I W70A kom Inga Johansson Nyköpings OK på 13:e plats och Eva Kjellman VR på 28:e plats.
I W65A blev Britt Eriksson Sala OK 18:e tjej. I en annan huvudklass, M65A kom Göran Larsson Sala OK, på 18:e plats och Sten Eriksson SMOL på 24:e plats.
I M75B blev Mats Eriksson Sala OK 2:a. I M80B blev Göran Larsson SNO 3:a. Noterar även att Lena Larsson gjorde en strong insats idag och blev 7:a i klassen W55A. Och att Rune Haraldsson självklart vann klassen M95. Han var ju ensam i klassen, men vilken krutgubbe han är.
Till sist, hur gick det för mig själv i M70A-klassen? Banan bjöd på både stadsmiljö och två skogskontroller på Eriksbergs bostadsområde. Mot slutet av banan läser jag kartan intensivt och kliver snett på en trottoarkant och ramlar och vrickar mig. För några sekunder tänkte jag bryta. men lunkade iväg och fick snart upp farten igen. Men ont gjorde det. Men det var inget mot hur ont det gjorde några timmar senare när jag kom hem till husvagnen. Jag står uppsatt som "diskad" i resultatlistan trots att jag låg på en 10:e plats när klassen var avgjord. Vad hade hänt? Ringde tävlingsledaren från husvagen och fick upplysningen att jag (och många fler) hade passerat ett olivfärgat område genom en gård. Jag såg två ljusblåa tunnlar där, så jag upplevde det som ok att passera där. Eftersom jag inte har kartan framför mig nu, så är det svårt att motsäga tävlingsledaren. Det var säkert rätt. Lite snopet förstås, men jag är mycket nöjd med vad jag har tävlingspresterat under dessa två tävlingsdagar.
Nu blir det vila en dag, och sedan dags för två kvalificeringstävlingar. innan finalen på långdistansen går på lördag Vi höres!
Nu är Veteran-VM igång - sprintkval först ut på programmet!
(2015-07-26) Nu är Veteran-VM på hemmaplan igång, närmare bestämt i Göteborg om nu någon inte visste det. Och vädermässigt började det inte bra. Kastvindar med regn till och från vilket dämpade stämmningen på Arenan vid gamla varvsplatsen Eriksberg. Själv hade jag tur och kunde springa när det höll uppe.
SMHI utlovar bättre väder till imorgon då finalerna avgörs på samma område. Trevlig orientering, visserligen lätta kontroller, men dom satt så tätt som ibland bara 10-12 meter ifrån varandra. Då förstår Ni hur lätt det var att stämpla fel. Min egen bana innehöll även långsträcka som var spännande. Hur gick det då för våra "närmaste"?
Om vi tar det i placeringsordning, så lyckades Ebba-Lisa Flygar Tullinge SK i klassen W80 bäst med en 2:a placering. I M75-1 tog O-Ringenvinnaren Lars Johansson OK Skogshjortarna också en 2: placering.
I M80 fick en nybliven O-Ringenmästare en ny framgång, nämligen John Wallin. 2.a idag lovar gott inför finalen imorgon. Han fick dock se sig slagen av en riktigt "stormästare", Pe-O Bengtsson.
M70-2 så fick Rolf Skoglund Hellas till det ordentligt idag. Han knep en 3:e plats.
I W70-1 höll sig Inga Johansson Nyköpings OK framme och blev även hon 3:a. I M65-3 tog Sten Eriksson SMOL en 5:e plats. I W70-2 från Västerås, Eva Kjellman Vandrarringen, som blev 6:a.
W75-klassen har en suverän deltagare som ofta håller sig framme i toppen på resultatlistorna, nämligen Asta Sjöberg, Lindebygdens OK.
I W65-3 blev Britt Eriksson Sala OK, 13:e tjej och i M85 blev klubbkompisen Nils-Gunnar Karlsson, KKOK 10:a. Göran Larsson Sala OK springer i klassen M65-4 och blev 12:a.
Några kompletterande kommentarer: Jag ser att Ragnar Eriksson OK Hedströmmen, som blev 2:a på O-Ringen i H75, idag inte fick till det ordentligt. En bit ner på listan. Inte heller Ulf Kjellin OKH lär vara så glad idag efter felstämplingen. Noterar även att Anna-Karin Johansson VR, i klassen W60-1 kom på 15:e plats idag. Sist, men inte minst, noterar att vår Förbundsordförande, Lena Larsson SOK, blev 12:a i W55-3.
Hur gick det då för mig i själv i M-70-klassen? Den är uppdelad i 3 grupper och jag blev 8:a i M70-1. Det skall nog räcka till en plats i A-finalen imorgon!
Jag pratade lite med PeO Bengtsson innan start som berättade att detta VM är hans 24:e i ordningen och att han har vunnit 83 etapper och aldrig stämplat fel. Ja, vad säger man? Imponerande är det minsta man kan säga. Imorgon är det dags för finaler på Eriksbergs gamla industriområdet som idag består av massor med bostäder. Håll tummarna för oss deltagare Ni därute!
PS. Noterar även att M55 och M60 är dåliga på att följa tävlingsreglerna geom att många i dessa klasser har blivit diskvalificerade enligt arrangörens lista!
DS.
Ettan blev tvåa och tvåan blev etta - men vinnare är vi allihopa!
(2015-07-24) Det blev resultatet i H75-klassen där Lars Johansson OK Skogshjortarna drog det längsta strået idag. Lars gick ut som tvåa och Ragnar Eriksson OK Hedströmmen som etta, visserligen med några minuters ledning vid starten för Ragnar, men ner över bron över Viskan, så var Lars ifatt och lyckades vinna med 35 sekunder. I samma klass blev Kjell Mjöberg 8:a totalt.
Jämnt och hårt var det även i H80 där där John Wallin OK Hedströmmen gick ut först med Göran Larsson SNO en bit bakom. Göran var snabbt ifatt John i skogen och ner till bron var dom jämsides. Men John var starkast i löpningen och vann med drygt en minut.
I H70 vann Matti Kattilakoski överlägset. Själv tog jag en placering på dagens etapp och blev 7:a. Hade siktat på "10-bästalistan", så jag känner mig nöjd. Roland Kusgård SNO blev 6:a, Anders Sellgren Sigtuna OK 9:a och Rune Rådeström 10:a.
I D75 blev Britt Eriksson Hammarby IF, 6:a och Maud Bengtsson Sala OK 10:a. I D70K blev Solveig Tjernberg SNO 5:a. I D65K blev Ingergerd Lusensky SMOL 6:a. I D60 blev Inger Onsbring EOL 3:a i klassen.
Nu är O-Ringen 2015 i Borås över. Nu återstår bara "sjätte etappen" för många innan man packar ihop och åker hem. Men inte alla åker hem. En del, bl.a. jag, åker vidare ner till Göteborg och Veteran-VM. Det blir mitt första VM, så förväntningarna vad det innebär, känns spännande. Snart är det augusti (hoppsan, vart tog sommaren vägen?) och våra veterantävlingar i Mälardalen drar igång. Glöm inte att anmäla Er till "Veteranmatchen" som går den 13:e augusti i Enköping. Alla är välkomna!
Vi höres nästa gång från VM!
Nu är det nära för Ragnar Eriksson OKH - ut först på jaktstarten!
(2015-07-23) Ingen regisör i världen skulle kunna skapa mer spänning än den som nu upplevs i H75-klassen på O-Ringen. Lasse Johansson i OK Skogshjortarna och Ragnar Eriksson i OK Hedströmmen har under alla tävlingsdagarna kämpat om ledningen i klassen. Lars har hitills dragit det längsta strået. Men idag klippte Ragnar till med ett rikigt kanonlopp och blev etappsegare! Grattis! Inte nog med det, han övertar därmed ledningen inför morgondagens jaktstart med en ledning på nästan 4 minuter. Vi håller tummarna att det håller hela vägen in i mål imorgon för Ragnar.
Rune Carlsson Sundbybergs IK går ut som 5:a och Kjell Mj öberg HOK som 9:a i H75.
Spännande är det också i H80-klassen där John Wallin går ut först med en ledning på nästan 5 minuter till Göran Larsson SNO. Spännande så det förslår.
Alf Lundkvist OKT, 6:a idag och går ut som 5:a.
H70 ser ut att ha en säker segerkandidat genom Matti Kattilakoski som leder med 10 minuter före tvåan. Själv fick jag min dåliga dag idag(man har alltid en sådan på O-Ringen) och tappade 3 placeringar, vilket betyder att jag går ut som 8:a imorgon. Roland Kusgård SNO går ut som 9:a.
I H70K blev Kalle Klemets 9:a idag och går ut som 11:a imorgon drygt 3 minuter före Per-Ivar Möllberg AOK som går ut som 14:e man.
Ola Lindholm tog åter en etappseger idag i H60K och går ut ca 5 minuter före 2:an. Jag sätter en slant på att Ola tar hem klassen!
I D75 blev Britt Eriksson 15:e idag och går ut som 8:a imorgon. I D70 går Sonja Jedar Åkers IF ut som 13:e man/kvinna. I D70K går Solveig Tjernberg SIF med placering 5:a. I D65K, Ingergerd Lusensky SMOL som blev 2:a idag, går ut imorgon med placering 5. Till sist noterar jag att Inger onsbring EOL i D60, går ut som 3:a imorgon.
Imorgon kan jag gå direkt från husvagen till start eftersom vägen till starten passerar genom campingen. Kanske tur det, för första start i min klass är redan 08.32! Det blir att väcka tuppen imorgon också. Finalen får en pampig avslutningen när vi först passerar över en bro över Viskan, därefter förbi Ryavallen och in genom en portal till Borås Arena där Elfsborgs IF har sin hemmaplan. Fulla läktarna blir det av åskådare och övriga tävlande när man springer in på Arenan. Det kommer bli en värdig avslutning på årets O-Ringen 2015. Vi håller tummarna för alla våra kamrater imorgon och hoppas på framgångar, alla utifrån sina förutsättningar.
Lycka till!
Nu höjs spänningen på O-Ringen inför jaktstarten på fredag!
(2015-07-22) Frågan var imorse när man vaknade, skulle det blir regn idag? Ut med huvudet i husvagnsöppningen. Nej, det regnar inte! Och det känns ganska varmt också. Toppen! Först frukost och sedan hänga på sig ryggsäcken och därefter ta fram cykeln för en tur till dagens arena som ligger 5 km från campingen. Det var en ganska bra tur, för man blev rejält uppvärmd av sista backen upp till arenan.
Hur gick det då idag? Jag kan inte låta bli att börja med den mest spännande klassen just nu, nämligen H75. Lars Johansson OK Skogshjortarna har vunnit två dagar i rad, men idag fick han vika ner sig för Ragnar Eriksson OKH som blev 3:a idag. Lasse blev 5:a. Det innebär att Lars leder inför morgondagen med endast 12 sekunder före Ragnar. Kan det bli mer rafflande? Kjell Mjöberg blev 9:a i samma klass och ligger 7:a totalt.
I H80 knaprade Göran Larsson SNO in lite på John Wallin som vunnit två dagar genom att bli 2:a. John blev 4:a idag. Alf Lundkvist OKT kom 5:a. Men fortfarande leder John med Göran på 3:e plats totalt.
I H70, som är ett riktigt getingbo, så leder en finländare överlägset. Blir svårt att knäcka honom! I övrigt så är det hård kamp om platserna efter honom. Idag fick Roland Kusgård SNO till det ordentligt genom att ta en 5:e plats i klassen. Själv blev jag 6:a vilket jag är nöjd med. Håller fortfarande en 5:e plats totalt i klassen.
Nämnas kan också att Weine Fredriksson KFUM i klassen H65 tog en 8:e plats och att Ola Lindholm KKOK i H60K tog ännu en seger idag. Han har stora chanser att ta hem en klasseger på fredag.
Tjejerna då? I D75 blev Britt Eriksson Hammarby IF 8:a och ligger 7:a totalt. I D70K blev Solveig Tjernberg 5:a och ligger 6:a totalt i klassen. Berit Gustafsson SIF blev 10:a idag och ligger även på samma plats totalt i klassen.
I D65K fortsätter Ingegerd Lusensky SMOL hålla stabil form genom att idag bli 8:a och ligger 6:a totalt. Nämnas också att Inger Onsbring EOL blev 5:a i D60 och ligger 2:a totalt.
Vad kan man säga om dagens terräng? Jo, att den påminde mer om vad vi är vana med i Mälardalen, men med lite större höjder att passera. Tyckte också att kontrollerna var ganska enkla överlag idag och att duktiga löpare hade en liten fördel idag. Det blir samma arena imorgon och förmodligen liknande terräng då!
Allt är sig likt i Borås - även vädret!
(2015-07-21) Dom som var med på O-Ringen 1986 minns med fasa det dåliga vädret då. Bara regn och regn......
Historien verkar upprepa sig i år igen. Inledningsdagen bjöd visserligen på sol, men sen har det blivit sämre. Igår hängde regnet i luften på förmiddagen, men det lättade upp på eftermiddagen.
Idag, på vilodagen, så har det varit mest regn. Vad gör man på vilodagen då? Jag gissar att GeKås i Ullared lockade många. Och enligt ryktet här på kvällen, så var det 2 timmars kö på vägen in till Ullared! En kassörska beättade att visst har varit mycket folk idag, men 20000 besökare var inget rekord. Det är 27000 besökare på en dag!
Själv drog jag ner till Göteborg i spöregnet för att reka på Askims camping där vi tänker bo under Veteran-VM. Blåst och regn över campingen just den här dagen, kändes inte så lockande.
Och inte blev det bättre på hemvägen. Regnet vräkte ner på motorvägen. Att det sedan var trafikkaos nära Borås efter en trafikolycka, gjorde ju inte saken bättre. Här blev det att leta sig fram på småvägar för att vi skulle hinna titta lite på elitsprinten inne i Borås på kvällen.
För etapp 3 och 4 blir det cykel från campingen som gäller till Arenan. En färd på ca 30 min. genom Borås. Vi håller tummarna för att regnet håller sig borta under morgondagen och att kontrollerna sitter där vi vill ha dom!
Och inte mycket lättare blev det andra dagen på O-Ringen!
(2015-07-20) Tufft var det på första etappen och inte mycket lättare blev det på andra. Rejäla höjder som skulle passeras och även en stor blöt mosse på slutet. Visserligen väldigt öppet och rent på höjderna, men vad hjälper det när orken tryter.
I H70 fick en rejäl utmaning med en långsträcka som inbjöd till olika vägval. Själv valde jag högervägval med mycket stiglöpning. Jag misstänker att vägvalet inte var så dumt, för att efter i mål konstatera att jag var nästan fem minuter snabbare än Håkan Mossberg, som gick rakt på.
För de som valde buss till etappen idag och startade mot slutet, blev det busskaos. Speakern meddelade på ett tidigt stadium att alla de fick "stämpelstarta" istället eftersom man inte hann fram till sin start i tid. Hur gick det då idag?
Jag börjar med en eloge till John Wallin OKH i H80 som vann sin klass idag igen. Han verkar ha hittat storformen. Hoppas den håller i sig.
Alf Lundkvist OKT 8:a idag och Göran Larsson 10:a i samma klass.
I H75 är det rafflande så det förslår. Här vann Lars Johansson OK Skogshjortarna idag igen med vår egen Ragnar Eriksson endast 27 sekunder efter. Håller den här trenden i sig, så lär det bli en rafflande jaktstart på fredag i klassen. Noteras också att Kjell Mjöberg HOK som igår hade en sämre dag, skärpte till sig ordentligt och blev 4:a.
Gårdagens segrare i H60K, Ola Lindholm KKOK, tog en 2:a plats idag och toppar klassen.
På spinnsidan kan vi notera att Siv Hasselgrund OK Bjursås tog en ny klasseger idag. En del är verkligen duktiga! Jag noterar även framgångar för Berit Gustafsson SIF med en 5:e plats i D70K och för Ingergerd Lusensky SMOL i D65K som blev 3:a idag.
I min egen klass, H70 gick det hyfsat för mig med en 10:e placering. Några småmissar på 2-3 min hade jag kunnat undvika. Ligger trots det 5:a sammanlagt, helt enligt planerna.
Imorgon är det vilodag vad det nu innebär! Hustrun lär väl släpa med mig på Knalleland, så det är väl bara att "gilla läget"!. Vi höres!
O-Ringen bjöd på en tuff start första tävlingsdagen!
(2015-07-19) Visst, vi var förvarnade i förväg om att etappen skulle bli utmanande och att det gällde att ha kartkontakt hela tiden. Och visst blev det så. Rejäla höjder kombinerat med många blåmossar som var rejält tungsprungna. Och inte blev det bättre av att stora delar av kartan saknade helt stigar.
Men arrangörerna måste dock få beröm för en bra arena och nära till allt. Även vi som åkte bil hade bara 200-500 m att gå.
Hur gick det då? Jag fokuserar lite på "artrosklasserna".
Börjar med H75-klassen där det var riktigt tufft idag. Lars Johansson, OK Skogshjortarna(känd bland oss i mellansverige) vann klassen. Grattis! 2.a blev Ragnar Eriksson, OK Hedströmmen, bara 18 sekunder efter. I samma klass var Kjell Mjöberg HOK, 9.a. En annan vinnare var John Wallin OK Hedströmmen i H80. Vi säger grattis här också!. Göran Larsson SNO blev 3:a här tätt följd av Alf Lundqvist OKT som blev 5:a.
Nämnas kan också Karl-Gustav Klemets HOK som blev 8:a i H70K.
I min egen klass H70, blev jag själv 5:a trots en bom på första kontrollen med 2-3 min. Känner mig ändå nöjd med insatsen. Eftermälet blev dock lite tråkigare. I duschen upptäckte jag att smällen i skogen på vadbenet, hade åsamkat en öppet sår som behövdes sys med 5 stygn. Jag sa till doktorn att lägga på ett "extra" stygn så att det skulle hålla för morgondagen. Käns lite stelt ikväll. Vi får se hur det känns imorgon.
Bland våra tjejer kan jag konstatera att Siv Hasselgrund segrade i D75. Grattis! Britt Eriksson Hammarby knep en 4:e plats i samma klass. I D65K blev Ingergerd Lusensky SMOL 7:a.
Nu laddar vi för morgondagen som förhoppningsvis blir lite snällare. Och så håller vi tummarna att min ömma vad vill vara med imorgon också. Vi höres!
Snart dags för O-Ringen och Veteran-VM!
(2015-07-11) "Sommartävlingarna" fortsätter att rulla på. Precis efter att Gotlandstävlingarna och Eskilstuna Weekend har avslutats, så inleddes Hallands 3-dagars.
Där kan jag konstatera att flera lokala förmågor har haft stora framgångar redan på första etappen. I H80 nämligen Göran Larsson(SNO) som vann första etappen. Även Inga Johansson(NOK) klämde till med en seger i D70. I H75 kom Kjell Mjöberg(HOK) in på en 4:e plats.
Nu efter Halland så står O-Ringen i Borås för dörren. För min egen del skall det bli kul att prova på terrängen där, eftersom jag aldrig tävlat där.
Direkt efter att O-Ringen är över väntar Veteran-VM i Göteborg. Själv har jag aldrig deltagit i ett VM, så bara den känslan känns inspirerande. Hoppas bara att mitt knä håller för detta!
Förhoppningsvis så gör den det, för hösten i vårt område är intensiv. Veteranmatch i Enköping den 13 augusti(glöm inte att anmäla dig), vårt eget höstprogram drar igång 6 augusti. Och som inte det vore nog. Västmanland arrangerar nämligen Veteran-SM i september som förhoppningsvis lockar många deltagare. Ja, från vårt "tävlingsområde" borde uppslutningen vara total! En "Veteran" bör rimligtvis deltaga i Veteran-SM.
Kikade in på våra kollegors hemsida i Västergötland som nyligen hade säsongsavslutning. Och vad ser jag där? Jo, en gammal bekant, nämligen Hans Ekberg som för många i vårt närområde, känner igen honom. Hans var under många år en duktig orienterare och profil i Arboga. Om jag minns rätt, så var han framgångsrik med Lennart Öberg och Arwid Imark bl.a. i budkavlesammanhang under 60-talet! Kul att se att han under många års frånvaro från orienteringen, dyker upp i våra sammanhang igen.
Tack och farväl du sköna Gotland - vi kommer snart tillbaka!
(2015-07-09) Det känns trist att lämna Gotland, speciellt när vi har fått tävla i 5 dagar i den bästa terräng Gotland har att erbjuda!
Idag var det sista etappen på 3-dagars och det innebar "jaktstart". Bara ordet skickar en skön rysning genom kroppen. Det är något speciellt med jaktstarter! Precis som på O-Ringen, så får de främsta(idag de 9 bäst placerade inför sista dagen) bära nummerlapp. Alla deltagare måste även hämta en klisterlapp att fästa på bröstet som visar sin starttid. Sen är det bara att köa för att starta. Och så bär det iväg, här skall jagas placeringar för de som jagar, och dom framför, kämpar för att hålla undan. Några regnstänk vid starten. I övrigt uppehåll och 17 grader varmt. Hur gick det då?
Vi säger ett stort GRATTIS till Alf Lundkvist från OK Tor som tog hem segern i H80 med övertygande marginal. Alf måste gilla Gotland, för han vinner ofta här! Tilläggas kan, att jag sa till Alf innan start, att jag har satsat en slant på en seger för honom. Han infriade mina önskemål med råge.
I H75 hade Mats Eriksson Sala OK, goda chanser att ta hem segern i klassen, han gick ut som 2:a, eftersom han startade endast 28 sekunder efter. Tyvärr räckte hans insatser inte riktigt till idag. Mats slutade 5:a. Lars Nord Södertälje IF, blev 4:a och John Wallin OK Hedströmmen 7:a.
i D75 avancerade Göta Kåberg Köping-Kolsva OK, från en 4:e plats till en silverplats. Det måste hon vara riktigt nöjd med!
i H70-klassen blev det aldrig något snack om saken. Rune Rådeström Snättringe SK, tog galant hem segern övertygande. Vi andra fick slåss om brödsmulorna som blev över. I ordning blev det sen Lars Johansson OK Skogshjortarna(2), Rolf Skoglund Hellas IF(3), Per-Arne Johansson Vänersborgs SK(4), Stig Israelsson OK Tylöskog(5), Alf Lindberg KKOK(6), Sören Johansson Sala OK(7) och Karl-Gustav Klemets HOK(9)
I H65 var det inget att göra åt Gert Lunqvist Gotlands Bro OK. Han vann övertygande. Åke Wansölin Söders-Tyresö blev god 2:a och Kurt-Håkan Andersson OK Tor, tog en hedrande 3:a plats.
Ulla Lindell OK Hällen blev 2:a i D65, inte långt efter segraren Britt-Marie Aldèn OK Kolmården.
Nämnas kan också att Inger Onsbring EOL vann D60 med Lena Jansson AOK som god 3:a.
Nu är tävlingarna över för den här gången och jag befinner mig skrivande på Gotlandsbåten i detta nu. Känns trist att lämna ön nu, men nu väntar andra äventyr. O-Ringen i Borås och därefter Veteran-VM. Hoppas bara att mitt knä pallar för detta!
Bilden: Göta Kåberg KKOK 2:a D75 och Alf Lunkvist OKT segrare i H80.
PS! I D60 missade jag att nämna Anna-Karin Johansson(VR) som tog en 5:e placering i klassen efter en hård strid med de framförvarande. Det skiljde bara drygt 2 minuter mellan dessa fyra tjejer. Att nå en klasseger i D60 är tufft när man har Inger Onsbring(EOL) att tävla mot. Hon är ruggigt duktig på att springa!
(2015-06-23) Nu är årets veteranresa avklarad och lugnet börjar lägga sig över området kring Vadarvägen. Allt material är återställt, igenomgånget och förberett för nästa arrangemang.
Själv var jag i helgen och prövade på Örebro City Sprint, individuellt och även en stafett. Allt i förberedelserna inför Veteran-VM som går i juli i Göteborg. Det kändes bra att få tävla på en riktig sprintkarta med de normer som innebär för en sprint som en generalrepetition inför VM.
Nästa vecka bär det av till Gotland, närmare bestämt till Fårö där Gotlands 2- resp. 3-dagars går i år. Förra året var det rekordvärme i samband med tävlingarna där. Det räcker och jag är nöjd om det är växlande molnighet och ca 17-20 grader under årets tävlingar.
Därefter väntar O-Ringen i Borås. Skall bli kul att springa där. Premiär för det området för mig.
Avslutar med Veteran-VM som startar dagen efter att O-Ringen har slutat. Tävlingen går i Göteborg med kval och final i sprint resp. långdistans. Sprinten avgörs på gamla varvsområdet Eriksberg i Göteborg. Långdistansen går vid Delsjön öster om Göteborg.
Samtidigt med Veteran-VM går kommer våra gulliga två pojkar, barnbarnen från Stockholm ner och skall bo med oss i husvagn. Undrar vad som blir jobbigast? VM eller barnen?
Det enda som oroar mig är att jag har fått mer problem med mina knän. Hoppas de håller över VM i alla fall!
Om Ni har tur, så kommer jag att skriva här på hemsidan även under juli månad om våra framsteg under sommaren. Har Ni något att berätta, så mejla mig gärna detta eller ring, så får vi se vad jag kan göra.
Önskar Er alla en riktigt trevlig sommar!
Imorgon avgörs Gotlands 3-dagars - med jaktstart!
(2015-07-08) Efter många underbara soliga dagar här på Gotland, så började onsdagen med ett lättare regn. Solen återkom dock på eftermiddagen.
Imorgon torsdag är det dags att kora segrarna i 3-dagarstävlingen här på Fårö med dess underbart vackra terräng. Öppen fin skog blandad med sanddyner och åsar. Hur ser då läget ut inför finalen som innebär jaktstart för deltagarna?
I D65 går Ulla Lindell(OKH) ut som 2:a, dock med ca 9 minuter fram till första platsen. Kan bli tufft att nå det målet.
I H65 går Kurt Håkan Andersson(OKT) också ut som 2:a. Samma sak här. 9 minuter fram till den "omöjlige" Gert Lundqvist(Gotlands Bro). Inge Löwegren(KOK) har stora möjligheter att avancera i samma klass.
I H70 skall det mycket till om inte Rune Rådeström(Snättringe SK) tar hem segern! Här kommer han dock jagas av ett koppel löpare som kommer att försöka ta placeringar. Det känns som det kan bli lite av "kavlestämmning" här!
I D75 går Göta Kåberg(KKOK) ut som 4:a med goda chanser att avancera till en topplacering!
H75 har flera deltagare från vårt område som har medaljchans imorgon. Mats Eriksson(SOK) går ut som fyra endast 28 sekunder efter ledaren. John Wallin(OKH) och Lars Nord(SIF) tätt därefter. Kan bli riktigt spännande.
I H80 går Alf Lundkvist(OKT) ut först med en ledning på ca 5 minuter. En god gissning är att Alf tar hem segern i klassen!
Mellan tävlingarna passar vi på att njuta av Gotland med sol, bad och äta god mat. Igår kväll var det tävling i äventyrsgolf mellan en yngre generation och fyra veteraner. Det slutade med seger för de yngre, dock endast med två slag tillgodo. (bilden)
Nu börjar vi dra oss mot sängen för att ladda inför morgondagen. Då vet vi "vem som är bäst"!
Nu är de inledande sommartävlingarna klara!
(2015-07-05) Här på Gotland och Fårö där jag befinner mig, avslutades 2-dagarstävlingen idag återigen i strålande sol. Tävlingen har gått vid Ekeviken bara ett stenkast från havet. Jag måste ge en eloge till arrangören som verkligen har lyckats i år, igen....
Parkering, dusch och allt annat som behövs, nära till allt. Fantastiskt fin terräng också, så vad mer kan man begära! Hur gick det då totalt?
Jag fokuserar mig på de nära och kära som oftast finns omkring mig. Inger Onsbring(EOL) vann D60 med Lena Jansson(AOK) på 3:e plats. Kerstin Eriksson(KKOK) tog en hedrande 5:e plats i D65. I H65 är Gert Lundkvist näst intill omöjlig att slå. Vann med drygt 11 minuter till 2:an. Kurt Håkan Andersson(OKT) blev 4:a och Ulf Kjellin(OKH) blev 5:a. Jag tror att dom trots allt är ganska nöjda med sina resultat!
I D70 tog Inger Lund(SOK) en 3:e plats. I min egen klass, H70 så hade jag en rejäl bom p 2:a kontrollen igår, vilket gjorde att jag inför dagens etapp var tvungen att slå gårdagens segrare, Lars Johansson, OK Skogshjortarna med nästan 3 minuter för att vinna totalt. Och det lyckades. Fick till ett prickfritt lopp och kunde därmed bärga totalsegern i klassen. 2:a blev Lars Johansson, 3:a Rune Rådeström(SSK) och 4:a Rolf Skoglund Hellas.
Lars Johansson OK Skogshjortarna kan dock trösta sig med att hustrun Lisbeth vann D75-klassen istället.
En annan duktig orienterare från Västmanland är Mats Eriksson(SOK) som vann H75 överlägset. Från Södermanland så vann Alf Lundkvist klassen H80. Han trivs tydligen på Gotland eftersom han vann förra året också.
Jag kastar ett öga även på resultaten från Eskilstuna Weekend och kan konstatera att Britt Eriksson(SOK) vann D65. Att Hans-Ove Eriksson(NOK) är omöjlig att slå i H65 där Sven-Olov Viklund(AOK) fick nöja sig med 2:a platsen.
Eva Kjellman(VR) är i form och vann D70. H70-klassen var tuff även här där Anders Sellgren vann med Curt Carlsson(NOK) på 4:e plats. Ragnar Eriksson(OKH) knep en 2:a plats i H75 tätt följd av Curt Thorèn(NOK) och Jerry Holm(EOL). I D80 vann Dagny Andersson(OKT) och i H80 blev Bo Karlsson(KKOK) 3:a.
Nu inväntar vi här på Gotland 3-dagars som startar på tisdag med en jaktstart på 3:e etappen. Det skall bli kul!
Bilden: Två segrare första dagen poserar för fotograf Alf Lindberg. Lars Johansson och Mats Eriksson.
Nu drar dom igång - sommartävlingarna!
(2015-07-03) Nu drar dom igång på allvar, sommartävlingarna alltså. Först i juli är Eskilstuna Weekend som har sitt centrum i Skogstorp utanför Eskilstuna. Själva tävlingarna går ute på Hedlandet. Det lär vara fint därute!
Man startar sent ikväll med första etappen. Kanske tur det som en sån här varm dag som idag.
För min del så blir det start på Gotland, närmare bestämt på Fårö där första etappen startar imorgon eftermiddag då det enligt SMHI lär vara kring +30 grader varmt. Det blir tufft. Men hellre det än kallt väder.
Nästa vecka så är det dags för 3-dagars, även då på Fårö. Tills dess så får det bli att njuta av sol, bad och värme.
Ha det gott därute i sommarsverige!
Det blev en fantastisk avslutning på årets Veteranresa!
(2015-06-11) Två inledande tävlingsdagar med sol och värme avslutades med med ännu varmare väder och sol som lyste från en blå himmel.
Sista dagen på årets resa hade samma tävlingsplats som dagen innan, fast idag skulle stafetten gå av stapeln. Här fanns också möjlighet att prova på två öppna banor.
Men innan sista tävlingsdagen så var det grillbuffè på onsdagkvällen på Scandic hotell/Klarälven. Buffèn hade lockat rekorddeltagande denna gång. Ja, så många blev vi att vi fick lov att tacka nej till några intresserade. Trist, men vem hade trott detta? Ock vilken buffè det blev! Tre serveringsstationer som bara dingnade av mat i alla former. Det märktes att jag hade skrämt upp hotellet inför detta evenemang. Jag sa, "ladda upp rejält, för orienterare kan äta massor! Och det gjorde dom.
Men innan vi fick komma in och äta, så hade hotellet engagerat en tjej som verkligen hade "talets gåva". Hon, Kicki hade massor av andra "gåvor" också. Hon underhöll gästerna så tiden innan maten bara försvann. Hon fortsatte även under måltiden att underhålla. Det gjorde även en trollkarl som gick runt bland gästerna och gjorde makalösa trick. Det blev en magisk kväll.
Prisutdelning för de båda första etapperna fick avsluta kvällen på hotellet. Noteras kan att Scandic hade skänkt priser, bl.a två fria övernattningar på valfritt hotell som gick till Greger Wedin och Åke Granstam. Vi säger grattis till alla pristagare.
Avslutningen ute vid Skutberget med stafetten gick bra. Allt fungerade väl. Vad kan man mer begöra då även solen lyste över deltagarna. Alla segrare och resultat kan Ni läsa om på "Resor" 2015.
Och frågan kom som ett "brev på posten" innan vi åkte hem. "Vart åker vi nästa år"? Ja, återstår att se. Men det finns planer i bakfickan som förhoppningsvis kan förverkligas. Jag återkommer i ärendet.
Till Er alla deltagare!
Jag, Alf Lindberg, ber av hela mitt hjärta tacka Er alla som har sagt så många vänliga saker om mig och resan de här dagarna, att det inte undgick att falla en tår på tangetbordet. Men det är Ni som är fantastiska. Utan Er så blir det ingen resa. TACK!
PS: Erik Rundström höll ett fint tal där han lyfte fram min hustru Christina och på så sätt gav även henne äran av att vi har denna fina samvaro, nämligen "Veteranresan". Bakom en orienterare står oftast en fantastisk livskamrat. Det var hon värd.
Etapp 2 bjöd på omväxlande terräng!
(2015-06-1o) Om första etappen var stigrik, så var andra etappen det motsatta. Visserligen fanns det en del stigar i kombination med motionsspår, men ändå ganska annorlunda terräng.
De längre banorna inledde med racerteräng i ett tallhedsområde där farten kunde vara det enda problemet. Det gäller att bromsa i tid. Jag misstänker att de duktigaste deltagarna hade kilometertider neråt 4 min/km i det området!
De kortare banorna kom direkt in i bitvis tuff teräng med högt blåbärsris som en motståndare. Det var även på mitten av de kortare banorna bitvis besvärligt att ta sig fram. Instruktionen till de unga banläggarna hade inte gått fram helt tydligt.-Undvik alltför besvärlig terräng, var instruktionen. Nåväl, överlag var det ändå ganska positiva röster som hördes i mål. "-Idag gick det mycket bättre, var kommentarer som hördes på många håll.
Kenneth Johansson tog ytterligare en seger idag på A-banan och vann den totalt. På B-banan tog Curt Thorèn hem totalsegern. Göran Andersson tog också en dubbelseger och vann C-banan. Så även Rune Sandberg på D-banan. Billy Jakobsson vinnare av E-klassen.
I år fanns det inga damer som sprang A-banan. På B-banan segrade Anna-Karin Johansson. På C-banan Inga Johansson och på D-banan Wiwi-Anne Nilsson. Eivor Mjöberg är totalsegerare på E-banan bland damerna.
Imorgon blir det stafett på samma tävlingsområde med förhoppningsvis lika vackert väder som idag.
Ikväll väntar en härlig grillkväll med mycket samvaro på Scandic hotell i Karlstad kl. 18.00.
Bilden: Till Vänster Rune Sandberg HOK, som idag vann D-banan och Bo Lindkvist KKOK, som vann B-banan.
Karlstad gör verkligen skäl för sitt rykte! - för solen lyste över oss!
(2015-06-09) Efter en bedrövlig vår och inledning på årets sommar, så var glädjen dessto större när 166 deltagare på veteranresan till Karlstad i år, intog skogen kring Tyrstugan nära Färjestads travbana.
Första etappen startade alltså i ett underbart väder. Om vädret var gynsamt så var terrängen bitvis dessto klurigare. Inte nog med många difusa detaljer, man skulle ochså hålla reda på en massa stigar som gick kors och tvärs. Till skillnad mot morgondagens etapp som gå på tallhed och flacka partier, så var dagens etapp bitvis tuff med rejäla stigningar och högt blåbärsris.
Och inte är det alltis så lätt att läsa kartan heller. Många deltagare siktade in sig mot ett torn i slutet av banorna. Bra inläsningspunkt mot sista kontrollen tänkte man. Men hej vad man bedrog sig! T:et stod för Tyrstugan på kartan! Så kan det gå.
Hur gick det då? På damsidan så vann Anna-Karin Johansson B-banan. Barbro Möllberg vann C-banan och Wiwi-Anne Nilsson D-banan. På E-banan vann Eivor Mjöberg.
Herrsidan då? Kenneth Johansson vann A-banan och Håkan Alderud B-banan. På den här banan är konkurrensen som störst med många deltagare. C-banan vanns av Göran Andersson och D-banan av Rune Sandberg. Billy Jakobsson kan ståta med seger i E-klassen.
Vi hoppas på vackert väder även imorgon då det blir riktigt fin terräng för alla. Samma terräng även på stafetten på torsdag. Alla Ni som bor på Skutberget med omnejd, har bara 400 m att gå till TC imorgon. Gå, ta inte bilen, för det är ont om p-platser där.
Bilden: Liz Porteus hade dagen till ära målat sina naglar i en härlig orienteringsfärg, kanske för att hon den 6:e juni i år blev svensk medborgare.
Sprint på veterantävlingar - lockar allt fler deltagare!
(2015-06-02) För några år sedan var intresset bland orienterinsgveteraner ganska svalt för sprinttävlingar. Efter att vi för ett par år sedan började arrangera sådana, så har intresset vuxit hela tiden för den här tävlingsformen. För många är det uppskattat att man lätt kan ta sig fram och slipper klättra i oländig terräng o.s.v. Det inbjuder även för deltagaren att använda en annan teknik för kartläsningen och vägvalen.
Idag i Eskilstuna var det 117 deltagare. Det var en blandning av stadsmiljö och skog eftersom vi just nu befinner oss i en period där det råder tävlingsförbud på många skogsområden.
Kontrollerna på denna typ av orientering är inte svåra, utan det gäller att göra rätt vägval för att spara tid. Men oj vad man kan bomma ändå! Och på sprinten rinner tiden iväg snabbt.
Två herrsegrare och två damsegrare kunde vi kora idag. Inga överraskningar på den sidan heller kan man konstatera. Sven-Olov Viklund på A-banan, Per-Erik Carlenius på B-banan, Barbro Möllberg på C-banan och Eivor Mjöberg på E-banan.
Det här var näst sista deltävlingen i programmet för våren 2015. På torsdag blir det examen och avslutning i Skinnskatteberg när OK Hedströmmen bjuder in till tävling vid Skärsjön.
Tiden går fort när man har roligt, och det tycker jag mig märka vid varje tävlingstillfälle.
Men riktigt slut är det ändå inte. På tisdag nästa vecka så startar första deltävlingen i årets "Veteranresa" som är förlagd till Karlstad. Är det någon därute som inte är anmäld, så går det bra att komma och anmäla sig på plats.
Bilden: Tre generationer Svedestams på plats som publik idag. Mor, dotter och barnbarn väntar på att Ulf skall bli klar med arrangemanget och att man får åka hem och värma sig. Det blev kallt mot slutet.....
Årets SMOL-segrare är korade - inga större överraskningar!
(2015-05-28) OK Tor i Torshälla hade uppdraget att genomföra årets SMOL-kavel. Och vilken tur man har! Strålande sol och varmt i luften när 65 lag ställde upp på startlinjen vid OK Tor:s klubbstuga. Ja, tur även för deltagarna förstås.
Det blev en kombinerad skog -och sprintävling idag. Fyra klasser var tävlingen uppdelad i och och självklart var det gafflade banor.
I klassen 130 vann, i år igen, Curt Carlsson och Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK. I klassen 140 var det Jerry Holm och Kenneth Johansson EOL som tog hem segern. I 150 Kjell Mjöberg och Rune Sandberg, Hallstahammars OK och till sist, i Mix-klassen, Kerstin Liss EOL och Karin Gustafsson SMOL, som tog hem segern. Inga speciella överraskningar där heller. Bara duktigt folk i toppen.
Det var också väldigt många som sprang öppna banor idag. Vädret bidrog nog till den extra tillströmmningen.
Gissningsvis så får vi samma segrare nästa år i dessa klasser, eftersom segrarna fick varsin burk "dunderhonung" i pris. Blir svårt att slå dom då. Speciellt svårt eftersom den kvalitètsmässiga honungen är producerad av herr Holmberg i Torshälla.
En bättre resultatlista finns nu upplagd.
Bilden: Namnen på deltagarna finns uppräknade här ovan.
Veteranerna blir bara yngre och yngre!
(2015-05-26) Det har blivit populärt att vara med på veterantävlingar även för yngre. Och det välkomnar vi. Roligt att fler har upptäckt vår fina verksamhet.
Idag var det mamma Pernilla Klemetz med dotter Emma som var med och sprang B-banan. Och kan man tänka sig. Emma slog morfar Kalle med över två minuter!
Att Pernilla vann på B-banan var ingen överraskning. Visserligen är hon yngre än alla andra idag, men hon är duktig även i sin åldersklass.
Vad skall man säga om deltagarantalet idag! 156 tävlande på en tisdag! Hm, är detta månne ett "tisdagsrekord"? Och det utan att några äggmackor serverades idag. Men det kompenserade några deltagare med att ta med sig egna äggmackor.
Terrängen var överlag fin idag. Bansträckningarna likaså. Kontrollerna lätta att hitta. Men det förklarar Nisse Johansson i OK Tjärnen, med att man har slängt spaden som man förr använde med att gräva ner kontrollerna med.
Idag blev det alltså två tjejsegrare. Pernilla Klemetz på B-banan och Barbro Möllberg på C-banan. Det kunde ha blivit en kvinnliga segrare även på E-banan idag om Britt-Inger Lindberg hade varit 25 sekunder snabbare.
Själv kan njuta några dagar genom en vinst på A-banan. Men det satt hårt åt. Hans-Ove Eriksson NOK var endast 19 sekunder bakom.
Det är alltid svårt att slå Hans-Ove som är rankad i topp i sin åldersklass. Man kanske skulle resonera som Håkan Söderqvist gjorde på väg till tävlingen Närkekvartetten förra helgen. Då körde han om mig på motorvägen på väg till tävlingen. Jag noterade det och påpekade detta för Håkan vid framkomsten. Ja, sa Håkan, det är enda chansen att komma före dig nån gång! Tack Håkan! De orden värmde.....
Bilden: Emma Klemetz och Pernilla Klemetz, Köping-Kolsva OK. Resultat finns upplagt.
En annorlunda dag i skogen!
(2015-05-21) P.g.a. av en förkylning så fick undertecknad uppleva en veterantävling från andra sidan idag. Om man kan uttrycka sig så!
Nåväl, idag kunde jag ta det lugnt och och bara vara åskådare. Hur gör man bäst det? Jo, man beger sig upp och i skogen där de sista kontrollerna finns och bevakar löparna. En fin öppen skog fungerade som avslutning för dagens deltagare. En brant och en fin liten mosse. Det var många som var duktiga och gick spikrakt på kontrollerna. Men det fanns gott om deltagare som snurrade ordentligt innan man hittade sin kontroll.
Det som är så facinerande med att sitta och titta på, är allt kul snack mellan deltagarna. Och jag kan också konstatera att inläsningen av vilka kontrollpunkter man skall ha, är väldigt dålig. Många sprang ner i mossen, tittade på kodsiffran, insåg att det var fel och sprang vidare. Men ursäkta! Dom var vid en mosse men skulle ha en brant! Om dom läst definitionen av kontrollen ordentligt, så hade man aldrig behövt gå fram och lösa på kodsiffran. Det ser man ju på avstånd att det inte är brant, och då är det bara att knalla vidare.
För något år sedan sprang jag själv i denna skog och tyckte den var fantastisk. Jag tror dagens deltagare tyckte detsamma. Och Barbro Möllberg, om du inte gjort den lilla svängen in till sista mossen, så hade du vunnit idag. Veterangänget från Hallstahammar brukar inte lämna något åt slumpen, så återigen ett fint arrangemang från klubben.
Resultat finns upplagt nu. En videofilm hur det gick till i skogen idag finns under länken "Bilder 2015"
Bilden: En bild från starten och sedan Lennart Eriksson OK Enen, som stämplar i den fina mossen på slutet.
Många sprang i Trosa!
(2015-05-19) På tisdagen bjöd Trosaveteranerna in till orientering i Pilskogen norr om Trosa.
Deltagarna lovprisade den fina och lättlöpta terrängen, öppna skogbeklädda berghällar med begränsad undervegetation. Området utgör ett typexempel på en utlöpare av den Ryska taigan. Ändå krävande orientering i det småkuperade landskapet.
Strålande solsken på morgonsidan lockade säkert många veteranorienterare att styra färden mot Trosa. Och det blev också nytt veteranrekord för arrangören med 111 löpare på startlinjen, en bra siffra för oss som ligger lite i utkanten av upptagningsområdet.
När de sista deltagarna lämnade tävlingen kom molnen och regnet gjorde sig brutalt påmint…
Text: Claes Hedlund.
Webbredaktören är sjuk just nu och kunde därför inte medverka idag. Av den anledningen vill jag tacka Claes Hedlund med kompisar i Trosa som snabbt skickade mig resultat, text och bilder till mig för publicering på hemsidan. Det är så jag vill att det skall fungera, eftersom jag inte kan närvara vid alla tävlingar.
Bilden: Startchefen Bendy Wallin samspråkar med Göran Larsson från Södertälje.
Maj månad är intensiv för många veteranorienterare!
(2015-05-17) Vår veteranorientering körde igång redan under mars månad vilket känns avlägset när vi nu går in i slutet av maj. Många tävlingar har vi klarat av, men den här månaden är tuff för de veteraner som både springer tisdagar och torsdagar i veteranprogrammet. När nu även de nationella tävlingarna är i full gång, så blir det väldigt mycket springande för de som är med på alla tävlingar!
Själv har jag varit och sprungit i Suttarboda på de två inledande tävlingarna som "Närkekvartetten" har. Visserligen sol, men blåsigt och kallt tyckte jag. Och rejält tuff orientering, speciellt på den inledande kontrollerna på långdistansen.
Maj månad har varit tuff med många uppdrag för min egen del eftersom dottern i stockholm skall flytta till nytt hus, vilket har inneburit att hjälpa till att bygga och att vara barnskötare. 1 juni flyttar dom in, så därefter bör det bli lite lugnare.
Då kommer jag på allvar inleda de sista förberedelserna inför årets Veteranresa till Karlstad. Banorna till stafetten har jag fått och gafflingarna är gjorda. Återstår banfilerna till de induviduella tävlingarna. Allt ser inledningsvis bra ut. Nu hoppas vi på bra väder också till 9-11 juni!
En sak som kan vara viktig att komma ihåg för Er deltagare som skall medverka på Grillbuffèn. Efter 25 maj går det INTE att få tillbaka några redan inbetalda pengar för buffèn även om Ni får förhinder och inte kan medverka. Jag måste nämligen betala in hela beloppet i förskott till arrangören. För kännedom....
Den som gräver en grop.......
(2015-05-12) Med start uppe i Anderslund och mål vid Frisksportartorpet gästade 85 veteranorienterare från distriktet Nyköping tisdagen den 12 maj. NOK bjöd på uppehållsväder, värme och en trevlig stund i skogen på nyritad karta. Den omväxlande terrängen med många stigar, branter och ett avslutande gropområde bjöd på lagom svårigheter. Den som gräver en grop...
Inte ens Lars Olander Södertälje IF som lekt i området som barn hade någon fördel av det.
Ryktet säger även att en bommande veteran mött bergatrollet!? Kul att se Sune Karlsson ute i skogen igen.
Efter tvagning i det fria njöt många av fika och en stunds social samvaro i trädgården för diskutera banorna.
Insänt av Håkan Alderud
Grattis Bengt Jönsson Åkers IF - "Först i Mål" 2015!
(2015-05-07) Ett stort grattis till dagens segrare, Bengt Jönsson Åkers IF, i tävlingen "Först i Mål" som idag avgjordes strax utanför Eskilstuna. Trångt och gemytligt vid starten där 175 deltagare stack iväg samtidigt. En härlig syn som inte ligger så långt efter Tio-Mila. Lite tveksamheter innan alla fick upp farten och kunde bege sig mot rätt första kontroll.
Väl ute i terrängen var det bra att njuta. Vilken fin skog! Öppen med fina höjder och kartan lätt att läsa.
Återigen var det en man som vann. Premiäråret 1994 var det i alla fall en kvinna först över mållinjen, nämligen Siv Larsson. Vi väntar på att en kvinna skall vinna även på 2000-talet.
Jag måste ge banläggaren Marcel Balder en extra eloge. Att få till så många fina banor med varierad svårighet som passar alla är inte lätt. Det har Marcel verkligen lyckas med.
En härlig inramning på TC med underbar värmande sol och ett lyckat genomfört arrangemang, (som vanligt) av EOL. Extra uppskattat blev det uppsatta på TC, olika banorna som användes idag där deltagarna kunde se och jämföra alternativen. Precis som på Tio-Mila och 25-manna.
Lennart Olsson IK Standard, trodde att han hade vunnit när han gått i mål eftersom det stod "Först i Mål" på sträcktidslappen. Men det var bara rubriken på tävlingen. Det blir så när man inte är med på alla tävlingar och får rutin. Får han vara med nu ett tag, så kommer även han att lära sig.
Premiär i sekretariatet var det för tävlingsprogrammet MeOs som verkade fungera förträffligt. Resultat och sträcktider finns upplagt nu.
Mer bilder och även film kommer senare.
Bilden: Ingrid Lundin från EOL överlämnar priset, en tavla gjord av Marianne Gambrè till dagens segrare.
Snabbaste kilometertiderna på mycket länge!
(2015-05-05) Idag gick det undan på alla banorna. Och det trots att det låg mycket ris kvar efter en avslutad gallring. Men sikten var fantastisk. Nja, så fort gick det egentligen inte. Det blev lite fel på kartproduktionen inför dagens tävling. Förmodligen var kartskalan fel på bakgrundskartan, så banlängderna blev i verkligehten överlag mycket kortare än det var tänkt. A-banan t.ex. som skulle ha 4,3 km, fick en segrartid på 23.01 vilket är för snabbt även för dagens segrare på A-banan, Tommy Holmèr. Snabb är han, men inte så snabb.
Men de 133 deltagarna kände sig nöjda över dagens insats. Det var bara i yngre år man kunde klara sådana här kilometertider.
Synd att det blev fel på kartskalan idag, för efter gallringen så öppnade sig skogen på ett bra sätt. Jag hoppas att SMOL lägger en ny tävling här igen inom kort, för det tror jag ändå skulle vara uppskattat!
Att vår veteranverksamhet är på ständig uppgång, är ingen nyhet. Men den börjar på allvar även intressera även yngre orienterare. Många nya ansikten har dykt upp på senare tid. Idag var det Mats Johansson, Södertälje-Nykvarn OF (bilden till höger), normalt hemmahörande i klassen H60 som gjorde tävlingspremiär. Det tycker vi är kul. En annan junior som dock har varit med länge på våra tävlingar och oftast vinner, är Tommy Holmèr, Upplands Väsby som tydligen idag tyckte att motståndet var si så där, och följdaktligen valde att endast ta på sig en handduk på nedre delen av kroppen. Hur svårt kan det vara, tycks han säga!
Stor uppslutning idag igen, bra löpväder och skogen var fin. Tack SMOL för idag. Vi kommer gärna tillbaka hit igen.
På torsdag vet vi vem som är Först i Mål!
(2015-05-04) På torsdag är det så åter dags för "årets tävling", nämligen Först i Mål. Som alltid är det Eskilstuna OL som arrangerar tävlingen. En fundering över tävlingen är att om det bara är EOL som arrangerar den, så får klubbmedlemmarna i EOL aldrig chansen att visa framfötterna. Är det dags att låta tävlingen vandra runt kring olika arrangörer?
I år går tävlingen på kartan Odlaren strax bakom Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Mitt minne, även om det är dåligt, är att det är väldigt fin terräng där. Öppet och bitvis väldigt fint med inslag av en del höjder.
174 deltagare på startlinjen där gafflingen består av 13 olika banor. Här gäller det att inte snegla på kamraterna, utan att hålla full fokus på sin egen bana. Annars är risken stor att du står vid fel första kontroll.
Om nu alla har fått rätt bana efter sin förmåga, så skall alla teoretiskt komma i mål samtidigt. Så blir det naturligtvis inte. Historiken visar dock att deltagare på de kortare banorna ofta är "Först i Mål". Förra året vann Krister Karlsson IK Standard. Om jag minns rätt så sprang han en ganska lång bana trots allt och vann.
Priset som segaren får är tavlan "Gläntan i skogen" gjord av Marianne Gambrè till Eric Gambrès minne.
På torsdag har vi svaret!
Om Ni klickar på bilden så kan Ni se tidigare segrare i tävlingen.
Tack för kaffet och bullen idag - Greger Wedin!
(2015-04-28) Greger Wedin i Södertälje är inte sen att anta utmaningar. Förra året när SNO arrangerade, så lovade Greger att bjuda på fikat om undertecknad kunde gå under 10 min/km. Med ett leende tog Greger hem segern den gången.
Därför var jag rejält taggad inför dagens tävling vid Tvetagården att understiga 10 min/km för att åtminstone få en påtår!
Och ser man på. Banan mätte 4.3 km idag och jag fick en tid på 41.04. Det innebar att jag med glädje intog kaffe och bulle på Greger Wedins konto i Tvetagården efter tävlingen. Kändes riktigt bra. Inte bara för att jag tog vadet, utan att jag faktiskt är nöjd med min insats idag och att bansträckningen var väldigt fin och rolig. Åt Hans-Ove Eriksson finns inget att göra. Han är suverän på alla tävlingar!
Själv brukar jag inrikta mig för att försöka slå Anders Gärderud som också var med och tävlade idag. Anders och jag brukar ligga ganska nära varandra på många tävlingar. Jämförde med hans sträcktider och kan konstatera att vi var väldigt jämna över lag på kontrollerna idag. Tyvärr hoppade Anders över 8:e kontrollen, så totalresultatet uteblev. Synd!
Uteblev gjorde inte en del Arbogabor och Västeråsare som hade tagit sig den långa vägen till Södertälje, som av dom 136 deltagarna, dominerades av Södermanlänningar.
Och som alltid, så händer det underliga saker på våra arrangemang. Idag hamnade tre deltagare i ett "blått" kärr strax innan mål och behövde assistans av arrangören för att komma upp igen. Vem var nere i mossen och plumsade om inte Kjell Blomberg! Men han är stark, och tog sig upp av egen maskin och in i mål och landade på en parkbänk där att mest liknade en gyttjebrottare från någon cirkus!
En eloge till SNO idag för ett trevligt arrangemang. Tävlingsledarna på bilden, Stig Thorsson och Weine Johansson kan vara nöjda. Nöjda skall också serveringspersonalen vara. Idag bjöd man på otroligt härliga smörgåsar som gjorde att det vattnades i munnen.
Internationellt besök idag - men inte på Tillbergaanstalten!
(2015-04-23) Idag när Vandrarringen arrangerade veterantävling i Tillberga med 182 deltagare, så förärades vi av internationella besökare. Det var två deltagare från Tjeckien, ett par som gärna ville prova på vår verksamhet. Man har varit på Stockholmsbesök och kombinerat detta med ett besök i Kjula. Martin Tichovsky blev 3:a på A-banan och hans fru Hana 12:a.
Idag var det flera nya namn på resultatlistan. Deltagare från andra distrikt som gör oss äran att vara med. Jättekul tycker vi. Det tycker säkert också vår vän från Stockholm, Tommy Holmèr som alltid toppar på A-banan. Duktig är han, men så har han långt kvar till pensionen också.
Debut idag på en vetereantävling gjorde Ola Lindholm som förhoppningsvis nu som nybliven pensionär, kommer att medverka varje vecka från och med nu. Trots att han tillhör de yngre på A-banan idag, så fick Ola känna på hur duktiga veteranerna är överlag.
Det händer märkliga saker kring våra arrangemang, saker som gör att vi i slutändan får oss ett gott skratt. Kläder som glöms kvar, väskor som byter ägare och deltagare som blir kvarlämnade på TC. En deltagare använde inte skogen idag, utan tog sig runt hela Tillberga till fots istället. Et bra tips! tag med Er telefon när ni tävlar! Då kan ni åtminstone ringa och beställa skjuts tillbaka till TC!
Vet du var vi har varit idag? - ja, jag tror det var här!
(2015-04-21) Nyreviderad karta i ett underbart vårväder fick 173 deltagare uppleva på Ärlaåsen idag. Överlag fantastiskt fin terräng vilket gjorde att man ganska enkelt kunde följa med på kartan.
Men som alltid, släpper man kartkontakten bara för en kort sekund, så kan man få uppleva ett äventyr. Man behöver alltså inte åka till ett äventyrsbad för att få upplev detta.
På C-banan vann suveränen Inga Johansson från Nyköping idag. Barbro Möllberg inte långt efter. På A-banan endast två tjejer idag. Karin Gustafsson som fortfarande dras med skadeproblem och därmed inte kan prestera på toppnivå! Anna Blomgren kämpar även hon på A-banan.
På A-banan verkar Hans-Ove Eriksson Nyköping omöjlig att slå. På B-banan är Per-Erik Carlenius ofta i topp. En stor eloge vill jag ge till deltagarna på E-banan, som trots olika besvär och några på nacken, kämpar på och tar sig runt. "Det viktiga är inte att vinna, utan att vara med"!
Jag kan inte nog förundras över den utveckling vår verksamhet har tagit. Bara för något år sedan var vi på tisdagar ca 60-70 deltagare. Idag 173! Om ni undrar varför jag nämner siffran 173 och inte 171 som det står i resutatlistan, så beror det på att två deltagare inte hade kommit i mål när jag åkte hem. Eller så hade dom glömt att stämpla ut! (resultatlistan är nu uppdaterad)
Idag fick dom första deltagarna sina medicinkort utdelade för att i fortsättningen ha med sig dom på våra tävlingar. Det känns uppskattande och viktigt, så vi får hoppas att idèn sprider sig!
Bilden: Bo Karlsson Köping-Kolsva OK och Kurt Zander Västerås SOK diskuterar livligt var dom har varit idag. Till höger Inga Johansson Nyköping, som dagen till ära käkade äggmacka efter avslutat lopp. OBS! det är kokt ägg på mackan. Inte stekt som OK Tjärnen brukar ha. Det har dom ensamrätt på.
Preliminära resultat finns upplagda. Kan ev. komma att kompletteras under kvällen när det två saknande personerna hör av sig.
Tuffast blev det idag för arrangören!
(2015-04-16) Termometern visade på +8 grader idag på väg till tävlingen. Väl framme så lyste solen visserligen, men en kall nordanvind svepte in över tävlingsområdet. Hamnade man i solen kändes det ok. Men de stackars funktionärerna vid start och mål som fick vara i skuggan hela tiden, kunde nog hålla sig för skratt idag. Det blev minst sagt kallt för dom.
Ändå så levererade dom en bra tävling med 185 deltagare. Vi höll till på samma karta som Kjula hade tävling på för 14 dagar sedan, fast på baksidan. Bitvis var terrängen bekant för oss som var med då. Det gäller även de steniga partierna vilket borde ha sänt några varningssignaler till deltagarna att ta det lugnt då. Annars rinner tiden snabbt iväg. Och som vanligt gäller det att ta kontrollerna i ordningsföljd.
Man kan konstatera att tjejerna höll sig väl framme idag och tog hem 3 klassegrar av 5 möjliga. Pernilla Klemets på B-banan, Barbro Möllberg på D-banan och Dagny Andersson på E-banan. Kan också konstatera att det är ganska jämn fördelning på antal deltagare på de olika banorna. Förutom på C-banan som hade hela 63 deltagare.
Efter dagens insats från mig, så kanske man borde springa E-banan i fortsättningen! Fast jag platsar nog inte där. E står väl för Elit? Och där är jag inte ännu.
Sticker man ut hakan det lilla minsta i detta härliga veterangäng, så kommer käftsmällen tillbaka med vändande post. Idag på väg till start, så mötte jag Ulf Kjellin som var på väg att anmäla sig. Ja sa till honom; - Bra att du kommer Ulf! Då är det åtminstone en man kan slå idag! Och vad hände? Ulf slog mig med 4 sekunder! Så går det när man sticker ut hakan.
Tack för idag säger vi till frusna Kjula IF-medlemmar!
Ett medicinkort i skogen - kan rädda liv!
(2015-04-12) På våra flesta tävlingar idag finns en hjärtstartare med tack vare att Karl-Robert Moqvist alltid har med sig en sådan. I samband med vår utbildning av hjärtstartare i mars, så kom frågan upp; - Hur vet vi om patienten har några sjukdomar eller äter medicin som vi bör känna till?
Frågan är relevant eftersom det har stor betydelse för hjälpinsatsen för den drabbade.
En motorcyklistorganisation i Sverige har tagit fram ett medicinkort som deras medlemar alltid bär med sig i sina hjälmar. Tanken är att snabbt få reda på patientens medicinska status vid tillfället, för att kunna sätta in rätt medicinerin-hjälp.
Bo Seger Eskilstuna, själv utbildad ambulansförare, kom med idèn att även vi inom veteranorienteringen kunde medföra ett sådant kort under tävling. Jag och Karl-Robert tände på idèn direkt. Mycket bra! Men hur kan vi på lämpligt sätt ha med ett sådant kort under tävling? Det är ont om fickor eller övrig plats där vi kan medföra kortet. Min idé, eftersom de flesta idag har definitionshållare på armen, lägger ett sådant medicinkort i hållaren under tävlingen. De som inte använder hållare idag, kan för en liten kostnad skaffa sig det och sätta på armen. På så sätt skulle sjukvårdspersonal/räddningspersonal snabbt få information om din medicinska status och direkt kunna sätta in rätt hjälp.
Läs mer om detta medicinkort under länken "Arrangörsinfo"
Spektakulär kontroll idag i Gnesta - men vilken är bästa vägen dit?
(2015-04-14) OK Klemmingen bjöd på konstrunda i naturen idag, i alla fall på en kontroll. Där står en ståtlig bock av okänd art, med stiliga horn, i skogen vid kanten av en sankmark. Det blev lite av en snackis bland de 124 deltagarna denna vackra men lite kylslagna morgon i Gnesta-skogarna söder om samhället. En lite ”stygg kontroll” var den sista, ”mellan stenarna”, där det verkligen var mellan stenarna. Det går knappt att ta sig igenom där, så man fick sträcka sig in och stämpla. En lite mindre lyckad överraskning var den slyröjning som mötte banläggaren vid utsättningen av kontrollerna och som förstörde att par sträckor på A- och B-banorna. Men veteranerna är hårda så några kommenterade, att det bara blev ett extra jobbigt träningspass.
Webbredaktören uteblev från dagens tävling i Gnesta. Anledningen var att jag hade lite närmare till Dalarnas tävling utanför Avesta, samt att jag vill få känna på andra distriktsarrangemang än våra egna. Dalarna växer sig också allt starkare i veteransammanhang. Idag med 183 deltagare. Vi får se upp med "masarna" har jag en känsla av när Veteranmatchen skall avgöras i augusti i Enköping.
En duktig kille i OK Klemmingen, inte bara att orientera, utan lägger ner stort jobb i klubben, är Sven-Arne Nilsson. Idag banläggare, men håller förmodligen i det mesta på sådana här arrangemang. Han har skickat in dagens bilder och även texten ovan är signerad Sven-Arne. Vi tackar kamraterna i Gnesta för dagens insats!
Idag var det "Björnfritt" bland deltagare och djur!
(2015-04-09) För 14 dagar sedan så påträffade jag spår som jag uppfattade som varg strax norr om Köping. Nu har erfarna jägare påvisat att det inte var vargspår jag såg, utan björnspår. En liten överraskning trots allt. Björn så här långt ned i landet!
Då skulle man ju kunna tro att att när man väl befinner sig på Björnön utanför Västerås i samband med dagens veteranorientering, så kanske en liten nalle kunde skymta förbi någonstans i skogen. Men så var inte fallet. Inte en Björn bland deltagarna heller.
Björnön, ett vackert naturreservat utanför Västerås var passande nog för dagens övningar. Lättlöpt och öppet vilket bidrog till snabba tider på alla banor idag. Extra snabbt blev det på A-banan där segraren hade påsklov och förärade oss veteraner sitt deltagande idag. Ja, det gäller att kolla vad som väntar i framtiden.
Vad beträffar förväntningar för min egen del, så lär det inte bli mer supportstöd från mina kamrater. Allt enligt Per-Ivar Möllberg som säger, - att nu Alf, nu har jag hjälpt dig tre gånger, så nu får du klara dig själv! Per-Ivar åsyftar några goda råd och påminnelser till mig i samband med påskhelgens tävlingar. Man kan alltså säga; att nu har jag förbrukat alla mina 3 "livlinor", som man säger i populära frågesportsprogram nu för tiden. Ja, nån gång skall man bli vuxen också!
Bilden: Välkända deltagare samt Lena Liljefors från Avesta som kommit ända ner till Västerås idag för att tävla. Kul!
En stark utveckling även på veteransidor numera!
(2015-04-08) För några år sedan när jag startade upp denna hemsida, så fanns bara någon hemsida i västra Sverige som riktade in sig på orientering och veteraner.
Det fanns även i Södermanland en hemsida som startats upp för lägga upp inbjudningar och resultat för verksamheten där. I övrigt ingenting!
Eftersom jag såg att intresset för veteranverksamheten bara ökade, främst då i Södermanland och Västmanland, och att jag är intreserad av bra komunikation som te.x hemsidor, så startade jag försiktigt upp denna hemsida. Det har gått några år nu från starten som då hade ca 20-30 besökare per dygn, tills idag då hemsidan besöks av intressserade orienterare, (vem vet, även av andra!) med ett snitt på ca 400-500 besök/dygn. En stark utveckling.
Nu har utvecklingen gått vidare och idag har många distrikt startat upp egna hemsidor. Västergötland, Östergötland/Småland, Uppland och Dalarna. Senast är det Närke (Örebro Län ÖLOF) som har skapat en veteransida för inbjudningar och resultat. Intresset sprider sig.
Av den anledningen så kommer jag inte att på min hemsida(denna sida) lägga upp inbjudningar och resultat från Närke i fortsättningen.
Jag kommer att fokusera på Veteranverksamhet i allmänhet, men Västmanland/Södermanland i synnerlighet.
Välkomna att besöka denna sida även i fortsättningen!
Ingen kvar i skogen idag - inte heller i stan!
(2015-03-31) Alla orienterare känner till begreppet "kvar i skogen" som man alltid kollar av i sekretariatet innan man slår igen. Allt för att se att alla deltagare kommit i mål.
Idag kunde man utöka texten med "kvar i stan" eftersom tävlingen var en kombination av skogskontroller och stadskontroller. Inga svåra banor för de 177 deltagarna, men det blev nog en bra "tempoträning" för de flesta inför helgens stundande påsktävlingar.
Fort gick det överlag på alla banorna. Bana A hade 4.4 km och segrartiden landade på 27 minuter! Även på de övriga banorna gick det undan.
Personligen gillar jag att vi har fler tävlingar av sprintkaraktär. Bra som omväxling mot våra andra tävlingar. Dels bra träning inför kommande Veteran-VM på hemmaplan och Veteran-SM i Västmanland.
Idag var det även årsmöte med Sörmlands OL-veteraner efter tävlingen. Jag är inte säker, men jag tror att det var föreningens snabbaste årsmöte sedan föreningen bildades! Inga sensationer, utan alla blev omvalda. Det visar bara att medlemmarna har stort förtroende för styrelsen och övriga ledamöter och att dom besitter stor kompetens. Mer info om detta kommer på länken "Sörmlands OL-förening" senare.
Bilden visar att det var folkligt, festligt och nästan fullsatt idag i Ellfolk Arena i Torshälla.
Kylan kunde inte stoppa deltagarna idag - men det kunde Sportident!
(2015-03-26) Fantastiskt vackert väder i tisdags med värmande sol, och idag kalla nordanvindar som svepte ner över Köping idag. Dessutom hotade SMHI med snö också. Men vad hjälpte det! En veteran böjer sig inte för dåligt väder, tvärtom var humöret på topp även denna gång för de 162 deltagarna när man checkade in på Kristinelunds sportfält.
Idag blev det en kombination av skogs och stadsorientering i Köpings tätort. Det verkar som deltagarna var nöjda med terräng och banor. Alltid kul.
Däremot så var det inte så kul att Sportident hade levererat en ny programvara till SI-enheterna som innehöll en bugg som påverkade 4 kontroller idag. En ny uppdatering kom sent igår kväll som vi tyvärr inte hann installera. Detta innebar att nästan alla blev "felstämplade" idag, trots att man hade tagit kontrollerna på sin bana rätt. Det har vi fixat till i efterhand, så resultatlistan torde göra de flesta nöjda ändå. Effekten av detta problem blir att sträcktiderna ser lite konstiga ut. Men vi hoppas Ni har överseende med det! Inget som vi kunde påverka i alla fall.
Vi har många kända personer på våra tävlingar emellanåt. Imorgon kan vi få en till. Då skall nämligen Nils Lindberg, OK Nalle, med ett förflutet ifrån Kolsva, tävla i "Vem vet mest" på kanal 2/SVT. Vi håller tummarna för en topplacering.
Bilden till vänster: Per-Ivar Möllberg, Arboga OK tyckte att banläggaren Bo Lindkvist ifjol, då hade lagt alla kontroller på höjder, och med tanke på det så ville Bosse skoja med Per-Ivar idag. Vid sista kontrollen, en höjd så klart, hade Bosse placerat en liten hälsning till Per-Ivar.
Bilden till höger: Riktiga veteraner kan man verkligen säga om Nils-Gunnar Karlsson, Köping-Kolsva OK och Inga-Britt Malm, Garphyttans IF, som deltog på dagens tävling.
Idag var man lite efter - precis som Arboga-ölen!
(2015-03-24) Är det någon gång man skall vara "lite efter" så är det väl i Arboga där bryggeriet som fanns där en gång i tiden, hade som slogan, "kommer efter, precis som Arboga-ölen", eller hur det nu var?
Strunt samma, idag gjorde undertecknad en riktig sväng kring kontroll 3 på A-banan. Snurrade runt ett antal minuter trots att skärmen fanns alldeles i närheten. Med facit i hand så skulle man ha tagit riktning från kontrollen i gropen som B-banan hade, då hade det varit lite enklare. Ni får själva titta på kartan och se senare idag när dagens banor finns upplagda i Mapandcoach.
Vid ett tidigare tillfälle så nämnde jag att Rolf Lind, IK Standard, skulle ha uppgiften som parkeringsvakt i åtminstone i 10 år för att sedan avancera vidare i tävlingsorganistationen inom klubban. På det replikerade Lars-Olov Pettersson i Arboga OK, att han har haft den uppgiften i drygt 40 år! Så nu vet du Rolf vad som väntar dig i framtiden. Nämnas bör då att Lars-Olov i Arboga OK har skött sin uppgift med den äran. Arbogas tävlingar brukar vara ett föredömme när det gäller parkeringsfunktionen på nationella tävlingar.
Bilden: Nypremiär var det för paret Åke och Britt-Marie Eriksson, OK Grip, som nu har återupptagit tävlandet efter ett uppehåll på ca 20 år. Välkomna åter säger vi inom veteranorienteringen.
Idag bjöds det på tuffa banor - men väldigt fin terräng!
(2015-03-19) Nu börjar vi närma oss alltmer den magiska gränsen på 200 deltagare på varje tävling. Idag 177 tappra tävlande som bjöds på underbart väder som ackompanjerade tuffa banor i kombination av fin terräng. Speciellt efter vägpassagen där uppe på höjden, var det fint att springa. Bara att passa på och njuta.
Det bommades en hel del idag, så jag blir lite nyfiken i vilket område det skedde! Förmodligen var många felstämplingar i området mot slutet där kartan är riktigt detaljrik på många ställen.
Celebert besök idag var det av vår Förbundschef Susanne Söderholm, Strängnäs-Malmby OL, som tog sig an A-banan med en 10:e plats slagen av segraren med tio minuter. Det är tuffa veteraner som tävlar på tisdagar och torsdagar, så det är inte så enkelt att vara först på resultatlistorna.
En av våra bästa tjejer på dessa veterantävlingar är Karin Gustafsson som alltid springer en A-bana. Idag tvingades hon ta en B-bana eftersom hon har problem med en menisk som förhoppningsvis skall åtgärdas inom kort. Trots det så vann Karin B-banan med nästan åtta minuter före tvåan. Bra gjort!
Idag var det återigen lite dramatik ute i skogen. Kjell Hanning, IK Standard, hade verkligen otur idag. Han skulle passera ett staket som normalt inte är några problem. Men den här gången hade han inte lyckan med sig. Det bar sig inte bättre, än att han fastnade i staketet hängde upp - och ned och utan möjlighet att komma loss. Hur länge Kjell hängde där, vet han inte. men till slut tog han sig loss och kunde ta sig i mål. I och för sig så är detta inget problem. Det hade löst sig när banläggaren skulle plocka in kontrollerna. Då kunde han även plockat ner Kjell från staketet. Bara lite merjobb!
Bilden: till vänster en duktig tjej som är riktigt säker att orientera, nämligen Eivor Mjöberg, Hallstahammars OK som idag vann E-banan. Till höger diskuterar segraren på A-banan, Hans-Ove Eriksson, Nyköpings OK och Göran Larsson, Sala OK som blev 4:a på samma bana, hur man borde ha gjort idag. Alltid lärorikt.
Idag var det nära - men inte tillräckligt nära!
(2015-03-23) Att vargstammen breder ut sig över landet är uppenbart. Det visar också den licensjakt som har tillåtits över flera landskap nyligen.
I Västmanland har vi ett revir som kallas för "Kölstareviret" och som finns strax norr om Köping. Man har vid flertal tillfällen sett varg strax norr om Odensvi. Sista observationen var strax norr om skolan i Odensvi.
Idag på förmiddagen var jag ute och gick på skogsbilvägen som går österut från norra spetsen av Lundbysjön, (Köping-Kolsva OK har en gammal karta där) och vad får jag se på vägen? Jo, alldels färska vargspår i nysnön som fanns kvar på vägen. Förhoppningen att få se några var inte stor, men spännande var det.
Nyhet på hemsidan!
Från och med nu kan Ni också mejla inbjudningar till mig genom att på länken "Inbjudningar 2015" gå in på sidan och längst upp i ett formulär, skicka Era inbjudningar.
Idag är det stor tävlingspremiär i många distrikt!
(2015-03-19) Tävlingssäsongen för oss veteranorienterare är redan igång. I Stockholm, Luffarligan, så kör man nästan hela året runt. Man var i full gång redan i januari. I Västmanland/Södermanland så hade vi premiär i torsdags förra veckan i Kolsva.
Imorgon (19 mars) så drar kamraterna i Västergötland(POL), Närke och Roslagen igång sin verksamhet för 2015.
Skåne är redan igång vilket inte förvånar eftersom dom ligger ca 1 månad före oss med tidigare vår.
Vad som förvånar lite är att Småland inte startar förrän 3 april och Östergötland 15 april trots att man där har tidigare vår än oss häruppe!
Rättelse: Östergötland startar också imorgon(Borensberg)!
Besök gärna andra veteraners hemsidor. Alltid kan Ni hitta något något läsvärt.
Roslagen : http://www.roslagsveteranerna.com/
Höglandet Norra Småland: https://www.olveteran.se/
Västergötland: http://yngvemalmlof.hemsida24.se/
Våren gjorde sitt intåg på allvar idag i Hållsta!
(2015-03-17) Vad skall man säga om en sån här underbar dag som denna! Hållsta utanför Eskilstuna och medlemmarna i IK Standard sken som en sol idag. Ca 12 grader varmt och snöfritt, bättre kan det nästan inte bli.
Det blev en kombination av skogs - och stadsorientering idag vilket är en bra start på säsongen. Att döma av resultaten och kroppshållningen av dagens 118 deltagare, så kan man konstatera att det flesta har skött sin vinterträning bra.
På bana A passerade man Kjell Blombergs gård och då framgick det med tydlighet vad han har pysslat med under vintern. Vedkapning! Vedstaplarna stod vackert på på parad, ja så fint staplat, att man nästan behövde buga sig när man passerade dom.
IK Standard har ju som bekant värvat över Rolf Lind till klubben. Som ny medlem i klubben så fick han självklart börja med lite enklare sysslor, parkeringsvakt idag, men även vara assistent åt banläggaren Lennart Olsson vid kontrollutsättningen. Det gick tydligen bra! Om Rolf sköter sig så kan han inom en tio-årsperiod avancera upp i organsationen och få mer ansvarsfyllda uppgifter.
Ni som har varit uppmärksamma på resultatlistorna under hösten 2014 och även i år, har kanske märkt att en viss person, Tommy Holmèr, Upplands Väsby, alltid vinner A-banan. Kanske inte så konstigt eftersom Tommy till vardags springer H55-klassen. Inte för att förringa hans insatser, Tommy är duktig i sin ålderklass också, men för oss lite äldre veteraner som blir det svårt att konkurrera med honom. Vi uppskattar att Tommy kommer och springer våra tävlingar, han som många andra är välkomna.
Bilden visar Rolf Lind som är ny i IK Standard och Tommy Holmèr, som de ser ut just vid dagens tävling
Kan det bli en bättre tävlingspremiär än det var idag?
(2015-03-12) Så var då årets tävlingspremiär avklarad. Natten hade varit kall, ca 5 minusgrader, med redan vid 9-tiden började solen värma. Vid lunchtid när tävlingen var avklarad, så visade termometern på ca 12 grader(varmare i solen).
Att det fanns ett uppdämpt intresse misstänkte vi nog. Först tryckte vi upp 80 kartor. Men efter en koll på deltagarantalet vid förra årets premiär, då vädret också var fint, så tryckte vi upp 80 st. kartor till. Och det var välbehövligt. För det kom 155 deltagare idag. Myckt glädjande. Visst, det blir lite trångt i duschutrymmena, men en sån här dag med både bra väder och fin skog, så gör det inget!
Flera deltagare uttryckte sig så här: "det var den bästa bana jag sprungit i år"! Det var ju en fin komplimang, men den kanske man inte skall fästa så stor avseende till - när detta var deras första tävling för i år! Man får vara glad för det lilla.
Till sist kan man undra hur IK Standard hade råd och möjlighet att "köpa loss" Rolf Lind från Stora Sundby till IK Standard? Speciellt när nu transferfönstret stängde redan i höstas!
Resultat från dagens övningar finns nu upplagt. Även länk till Mapandcoach.
Vi söker kvinnliga veteranorienterare(65år eller äldre)till en forskningsstudie om hälsosamt åldrande!
(2015-02-06) Örebro Universitet har genom Lina Östlund-Lagerström varit i kontakt med mig och genom vår verksamhet, önskat att få kontakt med personer som är villiga att ingå i ett forskningsprojekt. Jag har ställt mig positiv till att förmedla informationen om projektet genom denna hemsida. Ni kan läsa mer om projektet genom att klicka på bilden här till höger. OBS! Det är frivilligt att delta i projektet och anmälan sker genom att läsa mer om detta i dokumentet.
Inom forskningsområdet ”Det hälsosamma åldrandet” vill vi öka förståelsen för hur en god hälsa och livskvalitet kan främjas och bibehållas genom hela livet.
Vi vet att en mage i bra form är en av de viktigaste komponenterna för en god hälsa och tidigare forskningsstudier har visat att magproblemen ökar med åldern, framför allt vad gäller förstoppning och diarré. I det här forskningsprojektet har vi för avsikt att ta reda på de bakomliggande mekanismerna till dessa magproblem. I studien ingår redan 20 kvinnor över 65 år som lider av magproblem. Vi söker nu 20 stycken kvinnliga veteranorienterare utan magproblem som en frisk och hälsosam kontrollgrupp. Genom att jämföra aktiva veteranorienterare med personer som lider av magproblem hoppas vi kunna identifiera cellulära skillnader som så småningom kan ligga till grund för nya behandlingar för åldersrelaterade magproblem.
Lina Östlund-Lagerström, Doctoral student
Inför årets tävlingssäsong så kan deltagarna känna sig trygga!
(2015-03-04) Idag genomfördes en kurs/utbildning för att hantera en hjärtstartare i Torshälla. Fjorton deltagare under ledning av Sandra Sandell från Röda Korset i Strängnäs, fick under ett förmiddagspass lära oss deltagare att hantera en krissituation om någon person faller ihop med misstänkt hjärtinfarkt.
Inledningen var att kontollera luftvägarna på och att lägga patienten i sidoläge för att underlätta andningen. Därefter kalla på hjälp.
Utbildningen fokuserade också på att veta hur man hanterar en hjärtstartare och hur man ger komprimerad andningshjälp fram tills att man har startat upp hjärtstartaren. Den apparaten vägleder sedan hur man skall agera och hjälpa till automatiskt. Fantastiskt nyttigt och lärorikt var det.
Jag vet att liknande utbildningar har ägt rum i Västerås, Eskilstuna och Arboga. Det betyder att vi nu är många fler veteranorienterare som kan och vet hur man skall agera i en krissituation. Det känns tryggt. Men vi uppmanar ändå att fler tar med sig sin mobiltelefon ut på tävlingarna för att därigenom snabba på hjälp från arrangören och ev. räddningstjänst.
OBS! Under länken "Arrangörsinfo" finns utbildningsmaterial i ämnet att läsa. Gör det!
Bilderna visar några av deltagarna på dagens övning. Klickar Ni på bilden, så kan Ni se en film från kursen också!
Tidig premiär - men denna gång gällde det bowling!
(2015-03-02) Det är många olika premiärer på gång just nu. Den 12 mars är det orienteringspremiär. Men idag var det en annan typ av premiär i Köping. Ett gäng från Arboga kom på besök och utmanade ett mindre antal deltagare från Köping i bowling.
Det skall först sägas, att "Arbogagänget" har förmodligen slarvat med orienterinsgträningen under vintern och lagt all energi på bowlingen, för dom var jätteduktiga. Segrade gjorde Lars Söderlund med Gunnar Lord på andra plats. Bronspengen gick till Per-Ivar Möllberg. Bara Arbogabor på medaljplatserna. Det känns nästan som skid-VM där norrmännen dominerade. Grattis säger vi!
Det var upp och ner för dagens tävlande. Först skickade man klotet i rännan, slaget därefter kunde bli en strike! Ojämnt så det förslår, men ack så kul det var. Enda tjejen idag var Monica Törnkvist som hävdade sig bra i den manliga konkurrensen. Men så har hon en duktig far att brås på.
Slutligen kan man konstatera att flera deltagare kanske borde ägna sig år rodelåkning istället, eftersom man allt som oftast var nere i "rännan" istället för på banan.
Bilden: Ett glatt gäng från Arboga som spelade övertygande på dagens bowlingmatch.
Träningslägret på Teneriffa - en riktig höjdare?
(2015-02-25) Vilket fantastiskt träningsläger det blev till slut ändå på Teneriffa! Sju dagar med sol och värme, ca 20-23 grader varje dag. Uppladdning redan på morgonen med juice, ägg, youghort, bananer, bröd och kaffe.
Sedan ett förmiddagspass, ja, bara för att värma upp, en promenad på ca 1-2 timmar. Sen dags för en lätt lunch. Oftast blev det en ost- och skinkmacka med något gott att dricka till. Sedan lite mental träning efter lunch och vila. Sen kom det tuffa kvällspasset!
Först en iskall dusch för att riktigt vakna till. Sedan "tvingade" min personliga tränare (hustrun) mig att ta något att dricka innan det var dags för en promenad ner till Los Christianos. Där finns det många restauranger att gå in på. Hustrun menar att om jag skall orka tävla lika mycket i år som jag gjorde förra året, så måste jag inta massor med kalorier i olika former. Jag vet inte? Men hon vet tydligen. Det är bara att hänga på. Ja, så det där gick det till varje dag hela veckan vi var därnere. Då vet ni vilken form jag är i just nu. Så man kan lungt säga, att någon "höjdare" när det gäller formen, blev inte resan. Den enda höjden på Teneriffa är vulkanen Teide, och den såg jag bara på avstånd denna gång.
Visst var det en underbar vecka där nere, det skall sägas. men jag blev lika glad över att få komma hem igen och se hur mycket snö som har försvunnit den vecka vi har varit borta. Snart dags för tävlingspremiären. Men innan den startar så skall ett gäng veteranorienterare från Köping och Arboga drabba samman i en bowlingsmatch nu på måndag. En bra start på säsongen.
Vi hörs!
Gör som Charlotte Kalla - ta en tupplur!
(2015-02-14) Tänk dig följande situation: Du har klivit upp tidigt på morgonen, ätit en god frukost, packat din väska och begett sig iväg till en veterantävling någonstans i Västmanland eller Södermanland. Väl framme, dags för ombyte och inte minst, slänga lite käft med kamraterna. Till start, ta rätt karta och sedan iväg. Väl i mål stämplar du ut och ser förnöjsamt att du har slagit det flesta av dina kamrater. Dusch och ombyte. Sedan det efterlängtade kaffet med mackor och upp med sträcktiderna på bordet. Helst skall man lägga den framför någon kamrat som har gått sämre. Då ser dina tider så mycket bättre ut!
Nu är det dags att bege sig hemåt igen, nöjd och belåten över dagens insats. Väl hemma väntar kokt potatis med pannbiff och lök. Är det varmt ute, så kan det bli en kall öl till maten. Och nu kommer det bästa! Du glider sakta ner på soffan och tar fram din karta och analyserar vägvalen en gång till. Kanske du skulle vilja korrigera några vägval trots allt, men du känner dig ändå nöjd. Vad händer då? Jo, ögonlocken åker ihop och du sjunker ner i en skön eftermiddagsslummer, precis som Charlotte Kalla. Just det, fast du är amatör och veteranorienterare, så har du samma behov som en elit - och världsstjärna på skidor. Både du och hon behöver en tupplur efter lunch!
Slumra vidare du......
Årets tävlingspremiär blev Luffarligan i Stockholm - för mig!
(2015-02-13) Så har man klarat av årets tävlingspremiär. Det fick bli Stockholm och Luffarligan som denna gång höll till ute i Vallentuna. Lite långt att åka kanske, men barnvaktsysslor stod på agendan denna dag, så steget från ett tävlingstillfälle till barnvaktsysslor är inte långt. Tyckte jag. Jag är inte helt säker att hustrun hade samma uppfattning! Hur som helst, hon fick en skön promenad i det vackra vädret.
Tävlingen var upplagd så att man utnyttjade vägar bitvis för att undvika att springa alltför mycket i skogen där snön bitvis vara ganska djup. Luffarligan drar alltid mycket folk, så även denna gång trots vintern.
Själv vara mitt mål att få tävla mot Anders Gärderud och se var jag befann mig konditions - och tävlingsmässigt. Tyvärr blev inte Anders godkänd, så kraftmätningen uteblev. Kanske inte så konstigt att Anders (stämplade fel?) för själv sprang jag till kontroll 11 innan 10:an och tappade ca 2 min på det. Slarv naturligtvis, men så blir det med långsträckor och riktningsändringar ibland.
Vill ni se hela kartan, så titta under länken "Kartarkiv".
Vad gör en veteranorienterare på vintern? - del 2!
(2015-02-09) Det kommer kontinuerligt in rapporter från veterankamrater om vilka aktiviteter man sysslar med under vår "lågsäsong", nämligen vintern.
På bilden till höger kan ni se den vackra vy som Kjell och Siv Frodin hade för drygt en vecka sedan när de var i Seiser Alm Marcialonga och åkte skidor.
Ett annat gäng på vänstra bilden bestående av Ulf Kjellin(Ulf tog kortet så han saknas), Claes Niderborn, Göran Larsson och Per-Erik Wåhlberg, har tagit sig ända ned till Portugal för att träna och tävla. Det verkar inbjudande i kontrast med all den snö vi har här hemma. De har redan avverkat några tävlingar, men målet för resan är de tävlingar som startar på torsdag denna vecka.
Vad säger vi andra om denna utflykt av kvartetten? Det måste bli tidspålägg på kommande veterantävlingar!
Kolla in hur Göran Larsson sprang medeldistanstävlingen på denna LÄNK.
Vad gör en veteranorienterare på vintern?
(2015-02-05) Ibland funderar man. Vad händer efter att Arboga OK har arrangerat Luciaträffen som varje bildar finalen på veteranernas verksamhetsår? Lägger alla sig på sofflocket likt Kronblom, eller följer gifta män sina fruar lydigt på shoppingrundor som egentligen skulle blivit av under säsongen, men som p.g.a. av tävlingsprogrammet, blivit inställda!
Vad vet jag! Men en sak vet jag. Det råder livlig verksamhet under jan-feb även om det inte finns några tävlingar att tillgå. Jag var på besök i Västerås för en tid sedan, och där är man väldigt aktiva även under vintern. På bilden till höger ser man ett arrangemang som veteranerna i VSOK genomförde i december.
I Nyköping bl.a. så håller man igång med skidåkning vid klubbstugan nu när vintern kommit på allvar. Och så misstänker jag det är på många håll runt om i Mälardalen.
Och med all rätt. Det finns ingen anledningen att "lägga av" bara för att det inte finns några veteranorienteringar just nu. Förvisso så kör Luffarligan i Stockholm för fullt även nu. Men kanske inte fullt lika kul med så mycket snö i skogarna. Men då finns tid att göra så mycket annat som man kanske inte hinner med under sommaren. Träffas i klubbstugan, bada bastu, fika och bara ha det lite mysigt. Ett bra sätt att hålla en fin kontakt med kamraterna. En del klubbar har haft utbildning i bl.a att hantera hjärtstartare. Några har arrangerat utbildning i tävlingsadministration, andra i banläggning. I Västmanland har vi börjat förbereda oss för arrangemanget Veteran-SM som Hallstahammars OK och Surahammars OK har hand om. Spänande!
Ja, det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra.
Själv kommer jag presentera en liten nyhet här på hemsidan om ca 1 vecka. Vad kan det vara? Återkom gärna och se......
Kommer vi i framtiden att kunna göra vår kartanalys via Eventor?
(2015-02-05) Att teknikutvecklingen går med rasande fart har nog inte kunnat undgått någon idag. Så även inom orienteringen. Borta är den tid då det fanns 20-30 funktionärer på en tävling som satt i ett tält och bara kontrollerade deltagarnas startkort, att dom stämplat rätt, räknade ut sluttiden och skrev ut resultatlistor för hand.
Idag klarar ett fåtal personer ett helt sekretariat med allt vad det innebär.
På senare år har vi tack vare GPS-klockor fått möjligheten att enkelt registrera våra vägval i skogen genom en enkel uppladdning via t.e.x Mapandcoach. På så sätt har vi kunnat se våra misstag, men även jämföra oss med andra på samma bana t.e.x.
I dagarna har det startas upp ett nytt projekt, initierat av SOFT, där man med mycket enkel teknik skall kunna använda en smartphone eller GPS-klocka för att ladda upp sin rutt via Eventor och kunna göra sin egen vägvalsanalys. Projektet är bara i sin linda än så länge, men det verkar som alla orienterare via Eventor i framtiden kommer att få all information om sin egen, men även andras, orienteringsverksamhet gällande ranking, resultat, kartanalys o.s.v. Just nu håller man på att testa systemet och förmodligen kommer det att sjösättas kanske under nästa år? Spännande!
Kampen om vem som är bäst - pågår i det tysta!
Aktiviteter på vintern!
(2015-02-05) "Snön ligger vit på taken, endast Tomten är vaken"!
Inte alls vill jag påstå. Efter min tidigare artikel om vad veteranorienterare gör på vintern när det inte finns några tävlingar att tillgå, så har det börjat komma in information från flera håll vad man kan hitta på istället.
Per-Arne Ekbom Arboga, har skickat in en bild tagen i en bowlinghall där man kan urskilja Per-Ivar Möllberg, Bo Hansson, Hans Nordgren och Håkan Söderkvist. Dom håller igång med lättare träning tydligen. Det är bra det. Per-Ivar och jag kommer att tävla i samma klass i år. Bra att han håller sig lugn då. Bilden kan vara från Örebro eller Eskilstuna eftersom Arboga inte har någon egen bowlinghall. Korrigering! Arboga har egen bowlinghall enligt uppgift!
Den andra bilden kommer från Kurt-Håkan Andersson i Torshälla, som precis som jag, håller igång med snöpulsning under vintern.
Jag misstänkte det. I min enfald trodde jag ett tag, att jag var ensam med min träning, och att den skulle överraska mina kamrater når vårens första tävlingar drog igång! Dom tänker likadant. "Släpp ingen jäkel över bron" var ett uttryck från en Åsa-Nisse film som jag såg nyligen. Nu tänker dom andra likadant. Ingen av oss veteraner vill ge sig. Alla vill vara bäst.
I mars kommer vi alla att få bevisa vem som har skött vinterträningen bäst. Må bäste man/kvinna vinna! Oj, där fick jag till det!
Är det någon annan därute som har något att berätta om vad Ni gör just nu, så hör av Er. Gärna med en bild/er också.
2015 har alla förutsättningar att bli ett bra "Veteranår"!
(2015-02-01) Hur tänker jag då? Jo, så här. Vi har nu gått in i februari månad och ljuset börjar så sakta återvända. Ja, luften känns även annorlunda nu. Det är "bara" drygt 4 veckor kvar innan den första veterantävlingen skall äga rum. Programmet för 2015 ligger färdigpackat och klart. Och inte bara vårt eget program är det som lockar i år. Här finns flera stora spännande tävlingar som väntar på oss. Om man gör en lista på evenemang som intresserar oss, så kanske den skulle se ut så här:
- Först i Mål Tävlingen som varje år lockar ca 200 deltagare och där segraren är den som först målstämplar. Gemensam start med 13 banor som är utslagsgivande efter de prestationer man gjort tidigare
- SMOL-kavlen Brukar samla ett stort antal lag med märkligt nog, alltid fint väder, och en härlig stämning.
- Veteranresan 2015 Med närmare 170 deltagare har resan blivit en populär tävling där 2 individuella ingår, samt en stafett. I år förlagd till Karlstad.
- Veteranmatch 2015 En distriktstävling med 5 distrikt som förra året lockade 475 deltagare. I år förlagd till Enköping.
- Veteranmästerskap En mästerskapstävling för veteraner som är medlemmar i "Sörmlands OL-veteraner".
- Veteran-SM Tävlingen går i år i Västmanland med upphöjd status för första gången istället för RM. Tävlingen har också sprint på programmet för första gången. Det, och att tävlingen ligger så geografiskt centralt, gör att tävlingen förmodligen kommer locka ett rekordstort deltagande!
- Veteran-VM Ett VM på hemmaplan i Göteborg, torde även här locka ett rekordstort deltagande. Tävlingen avgörs strax efter att O-Ringen i Borås har avslutats.
Välkommen till ett spännande verksamhetsår!
Nu är reseinbjudan upplagd och anmälningsblanketter likaså!
(2015-01-25) Det tog bara några timmar efter att jag lagt ut bokningslänken till Scandic i Karlstad innan första bokningen kom. Och nu finns redan många bokningar. Det är roligt att årets resa väcker så stort intresse så här tidigt.
Av den anledningen så har jag lagt upp och publicerat Reseinbjudan, anmälningsblanketter individuellt och för stafett samt anmälan till Grillbuffèn. Gå in under länken "Resor" och gör din anmälan!
Tävlingsinbjudan kommer i mars när exakta banlängder och övriga detaljer kring tävlingen är klara.
Ni som redan nu vill boka rum, kan göra det redan nu även om ni skulle ångra er, utan kostnad. Kom bara ihåg att avboka senast 24 timmar innan ankomst i så fall.
Och till sist en uppmaning till alla som inte bor i Västmanland och Södermanland. Alla, oavsett var ni bor i landet och som är intresserade av att följa med på den här resan som i år går till Karlstad, är välkomna. Har ni frågor omkring detta, så hör av er till Alf Lindberg. Uppgifter om mig finns under länken "Kontakt".
Nu börjar man se ljuset i horisonten - bokstavligen!
(2015-01-29) Nästa vecka är vi inne i februari månad och en förändring är påtaglig beträffande ljuset. Tidigare ljust på morgonen och så även på kvällen. Nu är det bara drygt en månad kvar innan säsongen är igång igen. Många väntar ivrigt.
Några av våra kamrater åker till Portugal i mitten av februari för några tävlingar. En bra start på säsongen. Själv var jag lite sugen på det, men det känns som om almanackan redan är fulltecknad!
I Torshälla kommer man att hålla kurs i början av mars när det gäller att hantera en hjärtstartare. Karl-Robert Moqvist är initativtagare till det. Det känns bra att fler är duktiga på att hantera en hjärtstartare ifall olyckan skulle vara framme.
När det gäller årets "Veteranresa" så börjar anmälningar och bokningar komma in. Det känns spännande. Hur många blir vi i år? Det finns nu även en "Grillbuffèmeny" upplagd under länken resor.
Till sist, så har jag varit i Kalix några dagar i ett ärende. Det må jag säga, där var det verkligen vinter i ordets rätta betydelse. Massor med snö, vit och fin, och med en sol mot en klarblå himmel, så var lyckan fullkomlig. Vore det inte för att jag skulle sakna mina kamrater här i Mälardalen så mycket, så vete sjutton om inte skulle flytta dit? Nja, jag stannar nog här. Trivs för bra med det......
Vi hörs!
Tisdagsträffarna är viktiga i Västerås!
Tisdagsträningerna är en sammanhållande punkt under vinterhalvåret för Västeråsarna!
(2015-01-20) Webredaktören tog mod till sig och åkte till Västerås idag och deras klubbstuga- Orientalen, för att ta pulsen på kamraterna inför stundande verksamhetsår.
Fullt med folk i omklädningsrummen, alla glada och uppmuntrande inför dagens träning. Promenad med stavar eller lätt jogging, föredrog de flesta. Själv tog jag fram en karta från 2013 och sprang en bana som Västerås arrangerade då.
Åter tillbaka till Orientalen för dusch, bastu och ombyte. Sedan väntade fika för de 50 deltagarna. Här bjöds på kaffe och smörgås. Övercermonimästare, Hans Malmkvist, presenterade mig som dagens gäst och inviterade mig på kaffe och smörgås. Jag kände mig verkligen uppvaktad och välkommen till dagens träning. Jag blev imponerad av den stora uppslutningen och den värme och gemenskap som fanns i klubbstugan. Och så har man det varje tisdag året runt. Roligt också att få sitta ned och lyssna på Reijo Kivistös berättelse från Veteran-VM i Brasilien i höstas. Bara den berättelsen är värd en egen artikel.
Jag pratade även med Karl-Folke Thunbergs fru vars man gick bort för några år sedan. Hon berättade att Karl-Folke var med och startade veteranverksamheten i Västmanland en gång i tiden. Ja, det fanns många duktiga kamrater i stugan idag som har gjort, och gör, mycket för att hålla orienteringen igång och skapa sociala nätverk som vi alla är i behov av. Det kändes bra på resan hem- ja, det känns som ljuset i tunneln blir starkare och våren är snart i antågande.