"Grötlunken" i Nyköping fick bli finalen

(2016-12-06) Nyköpings OK stod för en härlig avslutning på tävlingssäsongen 2016.

Det började bra med fint väder, temperaturen kring noll och en sol som lyste från klarblå himmel. Ja, solen nästan bländade på vissa ställen i skogen. Bra karta, torrt i skogen och med 115 glada deltagare på startlinjen kl. 10.00, så det fanns inget att klaga på.

Själv har jag en fundering inför nästa års "Grötlunken". Skall man dela upp startfältet lite, tio minuters mellanrum kanske för att undvika trängseln i omklädningsrummen och vid serveringen!
Annars så var det sig likt. Alltid glade Kjell Blomberg på främsta startpositionen och med glada tillrop från kamraterna, så var stämmningen på topp när startfältet gick iväg.

Självklart gafflade banor med en fjäril mitt på banan gör att det gäller att se upp så att man inte går med i fel gaffling. Nu är det rutinerade veteraner i sammanhanget så den risken var liten idag.
Det är ändå alltid lika kul med gemensam start och det skapar en härlig "kavlekänsla" som många med mig uppskattar.

Bilden ovan: Henrik Olsson segare på bana A och Stig Thorsson segare på bana D.

Samtidigt är det lite av vemod när man inser att detta var sista tävlingen för i år och att det känns avlägset med första tävlingen först i slutet av februari 2017.
Det har varit ett fantastiskt fin tävlingssäsong för oss veteraner. Många bra arrangemang har genomförts. Rekord i antalet deltagare har det också varit. Karl-Robert Moqvist kommer att redovisa det på annan plats här på hemsidan.
Jag och Karl-Robert Moqvist vill härmed tacka Er alla, ingen nämnd, men ingen glömd för allt arbete Ni har lagt ner i år på våra tävlingar. Vi vill också tacka alla deltagare att Ni så tålmodigt ställer upp i vått och torrt, i varmt och kallt. Och då menar jag inte bara kalla duschar.
Men vi vill också påminna Er om att vi har förlorat flera vänner som lämnat oss i år och att vi tänker på dem och bevarar dem i våra tankar.
Nu ser vi fram emot alla helger som kommer och ett nytt fantastiskt tävlingsår 2017. Tack för mig!
Bilden: Lars Persson segrare på bana C och Rune Carlsson segrare på bana B.

Inte så konstigt med "tomtar" på loftet idag!

(2016-12-01) I samband med att Lucialoppet avgjordes idag, så var det också slutpunkten på torsdagstävlingar för i år.

Endast en tävling återstår, Grötlunken i Nyköping på tisdag i nästa vecka. Du har väl inte glömt att anmäla dig dit!
Arboga avslutade alltså som tradition är, på årets sista torsdagstävling med Lucialoppet. Den här gången höll vi till på Jädersskogen som visade sig på sin bästa sida på mycket länge. Hösten har varit ovanligt torr, och när nu solen bröt igenom molnen och snön lyste med sin frånvaro, så blev det en härlig upplevelse för de 206 deltagarna. 
Fina banstråk hade Per-Ivar Möllberg strängat som teoretiskt inte borde innebära några problem. Ändå så bommades friskt ändå. Det blir kanske för enkelt ibland och då krånglar man till det istället. Läs mer på högra sidan......


Att bomma kontroller är vi ju vana med. Men att glömma sina orienteringsskor som Jan-Erik Palm gjorde idag, är inte lika vanligt som tur är. Nu var lyckan på Jan-Eriks sida idag. S.O. Wiklund lånade ut sina skor idag och räddade dagen för honom. Det blev aldrig klarlagt om det var Jan-Erik själv som missade att packa ner dem, eller om ansvaret låg hos hustrun.

Glädjande var också att det dök upp så mycket glada deltagare idag. Från Nyköping, Uppsala, Hedemora bl.a och självklart från Närke som ligger bra till. Speciellt när Närke redan har avslutat sin tävlingssäsong. 

På A-banan vann "junioren" Lars Jakobsson. Dessto tuffare var det bakom Lars där sju tävlande var alla inom samma minut. Göran Forsberg tog hem segern på B-banan, men även där var tätt bakom honom. Mats Eriksson tog klart hem segern på C-banan och på D-banan fick äntligen Karl-Robert Moqvist till det och vann klassen.

Jag tänkte just nämna att det svårt för våra tjejer att vinna klasserna, konkurrensen från herrarna är lite väl tuff oftast. Då är det med glädje jag kan meddela att E-banan som idag hade rekorddeltagande, där vann Lena Wahss Avesta OK klassen. Kul!

Bilden: Årets Lucia Sten Nordgren och årets tomte Lars Ljunggren Arboga OK som bjöd på glögg och pepparkakor till trötta deltagare.




Text: Alf Lindberg

Vi är som ett årgångsvin -vi blir bara bättre med åren!

(2016-11-29) Jag blir lika överraskad varje gång jag tävlar i dessa "närområden". Dom blir bara bättre och bättre varje gång vi tävlar där. Precis som ett fint årgångsvin.

Idag hade Karl-Robert Moqvist strängat dagens banor på  kartan "Granbacken" som är ett typiskt närområde, men ack så fint. Löpvänligt, bra sikt och en väldigt bra karta som stämde väldigt bra med verkligheten. Ändå så lyckade jag missa jordkällaren på A-banan. Det kanske är växlingen mellan de olika kartskalorna vi haft den senaste tiden som gör att man ibland tappar lite på avståndsbedömningen. 

Tidigare i år i Sala, förra veckan på Råby i Västerås, och idag utanför Torshälla. Alla gångerna på fina närområden med bra skog och kartor. Man glömmer oftast bort att vi har fina områden som vi ibland underskattar. Och med de duktiga banläggarna vi har inom veteranorienteringen, så får dom till det så att vi alla blir nöjda. Nåja, några som missat idag kanske inte håller med mig. Men det beror nog i så fall på andra orsaker!

Kilometertiderna som såg lite lustiga ut i Eventor är korrigerade nu.  Kenneth Johansson(EOL) och Göran Larsson(SOK) i topp på bana A. Ingen överraskning precis. På bana B vann Bo Andersson(SMOL). Mats Eriksson(SOK) var överlägsen segrare på C-banan. På bana D var det dessto tuffare. Fyra tävlande på samma minut i mål. Leif Thorsson(OKG) vann endast med tio sekunder tillgodo på tvåan Anders Johansson(KIF). På bana E hittar vi dagens kvinnliga segrare, nämligen Els-Marie Lundqvist(KOK).

På torsdag denna vecka är det dags för "Lucialöpet" i Arboga. Sista tävlingen för i år är "Grötlunken" i Nyköping på tisdag nästa vecka. OBS! Sista dag för anmälan till "Grötlunken" är nu på fredag 2 december.

OBS! Glöm inte att rösta fram "Årets Senior". Sista dag är 9 december 2016. De tre som har fått flest röster hitills är: Anna-Karin Johansson(VR), Signar Palm(HOK) och Åke Mjöberg(VSOK).

Bilden: Torgny Lundqvist som var chef över tekniken idag i Torshälla.
Text: Alf Lindberg

Tänk så bra det kan bli trots begränsade möjligheter!

(2016-11-24) Råbyskogen i centrala Västerås bjuder på oanade möjligheter. Ett relativt litet område, men med alla möjligheter.

Den här årstiden när det kan ligga ett snötäcke över våra tävlingsmarker, så är områden som Råbyskogen idag perfekt att utnyttja. När det dessutom är så fantastiskt fint väder, + 5-6 grader och sol, då är detta område perfekt för en veterantävling. 
Råbyskogen är väldigt öppen och fin, visserligen stenbundet bitvis, men vadå, vi är ju i Västeråsregionen, så det är knappast någon överraskning. Området med många stigar att utnyttja gör att km-tiderna blir därefter.

Idag hade banläggaren Åke Mjöberg använt sig av en sprintkarta och faktiskt på en sida bara lyckats få ut A-banan på hela 4,6 km. Flera härliga långsträckor bjöd flera av dagens banor på. Och med sprintnormen 1:4 000 gällde det att se upp så att man inte sprang för långt förbi kontrollerna.
Åke känner skogen väl och han fick till banorna precis som vill tävlande vill ha det. Men se upp, det går trots allt att bomma ändå. Det känns som övervägande delen tävlande var nöjda idag. Helt nöjd är det sällan någon är.

Tävlande från södra Dalarna, Uppland och ända ifrån Nyköping, kom dagens 179 deltagare ifrån. Så många att Åke Mjöbergs kartproduktion inte räckte till. Tävlingsområdet är ju känt och lockar säkert tillsammans med dagens fina väder. Förra året vid denna tidpunkt kom det 168 deltagare.

Bortsett från några juniorer på A-banan så var det nyblivne pensionären Thomas Karlsson(SNO) som drog det längsta strået. På B-banan en annan suverän, nämligen Lena Jansson(AOK) som är van att vinna. Leif Jansson(EOL) är ofta nogrann i sin orientering och det lönade sig idag. Vinst på C-banan. Barbro Möllberg(AOK) lägger ofta beslag på första platsen på D-banan. Så även idag. Jag noterar med glädje att så många som 13 deltagare dök upp på bana E. Banalternativet har visat sig uppfylla det behov vi upptäckte förra året. Nyligen knäopererade Stig Thorsson(SNO) vann där idag.

Nu börjar vi närma oss upploppet för denna säsong. Nästa vecka står OK Tor i tur på tisdag och "Lucialöpet" i Arboga på torsdag. Påföljande vecka avslutar Nyköpings OK denna säsong med "Gröttävlingen".

Bilden: Annika Norström och Jan-Erik Sindmark fick fika utomhus idag p.g.a. trängsel i Orientalen.
Text: Alf Lindberg

Höstens tävlingar är verkligen snabblöpta!

(2016-11-22) Det visar även dagens tävling i Hållsta när IK Standard bjöd in till tävling i snabblöpt terräng.

Kartskalan 1:5 000 gällde idag och banorna var lagda i en kombination av skogsorientering och sprintorientering. När banorna placerades ut så fanns nog tanken att det vid denna årstid kunde finnas en hel del snö som påverkade orienteringen. Därför fick själva orienteringsmomentet stå tillbaka lite idag. Å andra sidan så är denna karta inte speciellt svårorienterad, så av den anledningen, så blev det snabba tider.

Tittar man på resultatlistan så kan man se ett mönster, nämligen snabblöpt, ja då hänger inte tjejerna riktigt lika bra med herrarna. Blir det svårare orientering, ja då  klarar sig de bättre. Fast Barbro Möllberg(AOK) klarade sig riktigt bra idag. Hon vann nämligen D-banan.
Själv är jag lite besviken på dagens bansträckning på A-banan. Mellan kontroll 12 till 13 tog jag ett vänstervägval för att säkerställa när jag passerade Kjell Blombergs hus, att hustrun hans skulle stå ute vid vedstapeln och servera lite vätska. Men icke! Hon satt säkert inne och tittade på TV istället. Men å andra sidan så var nog det vägvalet det bästa!

Det dyker hela tiden upp nya ansikten på våra arrangemang. Idag träffade jag Thomas Carlsson(SNO) som har startat en ny karriär inom veteranorienteringen. Välkommen säger vi!
Ett lika välkommen tillbaka säger vi till Wincent Liljekvist(IFR) som har dragits med en långvarig lunginflammation och som idag begick premiär igen.

När det gäller sprinttävlingar så gäller lite speciella regler. Bl.a får man inte passera staket hur som helst. Olivgröna områden är absolut förbjudna o.s.v. Idag var det inte sprint, men arrangören hade snitslat av en bit av ett staket med blå/gul snitsel för att markera att det inte var tillåtet att passera där. Ändå så tog sig flera av dagens 132 deltagare sig igenom där. Inte OK som ni förstår. Försök att respektera arrangörens anvisningar. Har vi otur kan markägare såäga nej till fler tävlingar!

Det lär bli snöfritt även till torsdagens tävling i Västerås som det verkar. Då blir det också snabblöpt på Råbyskogen. Tänk på att kartskalan då är 1:4000 och att det säkerligen kommer att finnas en del luriga kontroller. Väl mött!

Bilden: till vänster några av dagens deltagare. Till höger två av dagens funktionärer, nämligen Krister Karlsson och Kjell Blomberg
Text: Alf Lindberg

Idag var det många snabba tjejer i snabb terräng!

(2016-11-17) Av dagens fem banor så var tjejerna snabbast på tre av dessa. Endast A- respektive E-banan hade manlig segrare.

Vi närmare oss slutet av november och snön lyser med sin frånvaro ännu. Idag kunde Kjula IF bjuda de 209 deltagarna på verklig snabblöpt terräng. Bortsett från några seniorer så hade den bästa veteranen lite drygt sju minuter/km på A-banan. B-banan under nio minuter/km, så det var verkligen snabblöpt idag. Kjulaåsen är ganska detaljfattig och terrängen väldigt öppen och fin, så det blir väldigt mycket kartläsning i hög fart.

Väldigt kul att våra tjejer är så duktiga att dom idag kunde klämma sig före många duktiga herrar idag. På bana B vann Lena Jansson(AOK), på bana C Inga Johansson(NOK) och på bana D Siv Frodin(KKOK). Dagens banor passade tydligen tjejerna bra. 
Noterar även att det var hela 58 deltagare på bana C vilket torde vara en toppnotering på den banan!

Vi har varit vid Kjulas klubbstuga Tallstugan många gånger. Men kors i taket! Idag fick jag varmvatten för första gången när jag duschade vilket inte har hänt tidigare. Det torde finnas en förklaring till det för min del. Jag har oftast kommit väldigt sent till tävlingen och följdaktligen var i mål bland det sista. Det har inneburit att de flesta har duschat klart vilket också har inneburit gott om plats i omklädningrummet, men väldigt kallt vatten i duschen. Men jag ser det så här; jag duschar gärna i kallvatten bara arrangemanget har många deltagare. Det är så kul när vi är många på våra tävlingar som kan glädjas med varandra och skapa en härlig stämmning. Jag har aldrig hört någon gnälla över trångboddhet eller att det är slut på varmvattnet. Tvärtom, så har det oftast kommit muntra kommentarer. Härligt!

Nästa vecka syns vi på tisdag i Hållsta där grabbarna "Bus" håller till. Vi får se vilka överraskningar som väntar där!
På torsdag blir det Västerås och en nyreviderad karta vid Råby som har en härlig terräng.

Bilden: Trångt och gemytligt var det i Tallstugan idag.
Text: Alf Lindberg

Vi har fortfarande tur med vädret - så även idag!

(2016-11-15) Visserligen var det mulet idag, men det var inget som skrämde de 99 deltagarna som dök upp i Strängnäs idag.

Snöfritt, + 3 grader, Tingstukartan var förutsättningarna som gällde idag. Det är skillnad mot Stockholmsområdet som har rejält med snö i sina skogar just nu.
Fyra km och 15 kontroller på A-banan, och så får Magnus Palm en sluttid på 27 minuter! Bra jobbat kan man säga. Men så är han senior också. Undrar om han är lika bra som Weine Wolter(Åkers IF) och Hans-Ove Eriksson(Nyköpings OK) är idag när han blir veteranorienterare?
Bengt Jönsson(Åkers IF) gick ner på B-banan idag och tog hem segern där. Christer Andersson(ATG) sprang för ovanlighetens skull C-banan idag och tog överlägset hem segern.
Bröderna Thorsson har genomgått knäoperationer o.s.v. men kämpar på ändå. Leif Thorsson(OK Grip) vann D-banan. Brorsan Stig(Södertälje-Nykvarn OF) vann E-banan. 

Tittar man på resultat över tiden så är det oftast samma namn som dyker upp på de främsta platserna på varje tävling. Alltså ganska jämt. Vi andra kämpar på för att någon gång kunna klämma sig före i resultatlistan.

Tingstukartan är ganska kuperad bitvis. Många stigar att ta hjälp av finns, så det finns fina vägvalsmöjligheter. Nu hade banläggaren Sten Eriksson varit snäll med tanke på årstiden, det kunde ha varit mycket snö, så det blev förhållandesvis lätt att ta sig fram mot kontrollerna. Men det här områder inbjuder också till lite klurigheter. Inte alltid så lätt att läsa in sig på kurvbilden och de små punkthöjderna, så det var ändå lätt att missa.

Vi går nu in i en period med mycket mörker om det inte kommer mycket snö som lättare upp ljuset.
Mot ljuset kommer inom kort Görel och Ulf Svedestam(EOL) att bege sig. Man håller på att ordna upp lite praktiska saker här hemma innan man tar husbilen och drar söderut mot Spanien och Portugal. Det har varit en tuff höst för dem, så jag unnar dom all värme dom kommer att möta söderut. Vi önskar dem lycka till på resan när den blir av och hoppas på många sköna bilder som kan komma oss här hemma i mörket tillgodo.

Bilden: Görel och Ulf Svedestam
Text: Alf Lindberg

Sprintkarta och vanliga banlängder - har sina sidor!

(2016-11-10) Idag hade Hallstahamars OK lagt en vanlig veterantävling med den ovanliga kartskalan 1:4000 för de 108 deltagarna.

Det innebar att alla banor hade kartan på två sidor för att banlängderna skulle rymmas. Och det här med "sprintkarta" har sina sidor. För det första, det går rasande fort även om man springer sakta. Lätt gjort att man glider förbi kontrollerna. Idag låg första kontrollen på de olika banorna väldigt nära startpunkten och dessutom med olika punkter. Här var det många som blev stressade och antingen stämplade fel eller lade bort mycket tid i onödan.
Idag var inte själva kontrolltagningen något problem. Idag gällde det att ta den snabbaste vägen mellan kontrollerna för att få en bra tid.

Några centimeter nysnö låg kvar i terrängen och skapade snabbt "spår" in till de olika kontrollerna. Området vi tävlade på idag, är delvis densamma som Veteran-SM 2015 hade. 

Idag uppmärksammades också fem veteraner som nyligen har firat sina födelsedagar och med ett lätt rim från Benkt Larsson, hyllades med blommor och applåder. Grattis!

Lite snö som sagt i terängen idag. Vi får se hur det blir till nästa vecka då SMHI inte har något snö i sikte för oss, och att temperaturen kan gå upp till några plusgrader. Smälter snön bort då?
Strängnäs-Malmby OL står i tur att arrangera då på tisdag och Kjula IF på torsdag.

Bilden: dagens jubilarer från vänster, Tage Eriksson, Lars Söderlund, Gudrun Smeds (prisutdelaren Benkt Larrson) och Berit Berkvist.
Text: Alf Lindberg

Nu är vintersäsongen här på allvar!

(2016-11-08) När Katrineholms OK bjöd in till tävling så fick de 69 deltagarna prova på hur det känns att springa i snö på mycket länge.

Tävlingscentrum var idrottsplatsen i Bie där vi varit många gånger. Välbekant skog där tyvärr alltför många avverkningar inskränkte på banläggare Harry Axelssons möjligheter. Men det blev bra ändå. Här finns en väldigt löpvänlig terräng, speciellt på sommaren med lite ris och god sikt. Snön var väl inget stort hinder idag, men det känns tufft att ta sig upp- och ned för åsen flera gånger.

Att dagens tävling endast lockade 69 deltagare får nog skyllas på vädret. Många tyckte nog att det var för halt att ge sig ut på vägarna. Men det blev ändå trångt i omklädningsrummen. Konstigt, när vi var drygt hundra deltagare tidigare här, så kändes det ungefär på samma sätt!

Det är inte ofta vi ser kvinnliga funktionärer i sekretariatet på våra tävlingar. Men det gjorde vi idag. Katrineholms OK har sedan många år tillbaka använt sig av det och det fungerar hur bra som helst. Speciellt nu när de har börjat använda MeOs tävlingssystem. Att pappret till skrivaren tog slut idag får nog bara tillskrivas ren glömska. Men vi fick resultat ändå. Tack tjejer!

Katrineholmskuriren var som brukligt är på besök på dagens tävling i Bie med reporter. Om ni klickar på bilden ovan så kan ni läsa ett reportage från dagens tävling.

Viktig info inför torsdagens tävling i Hallstahammar; då blir det en vanlig veterantävling med vanliga banlängder och klasser i utkanten av Hallstahammar.. Dock kommer man att använda kartskalan 1:4000. Signar Palm låter meddelas att tävlingsområdet nästan är snöfritt.

Bilden: dagens duktiga sekretariatstjejer Lena Norman och Solveig Lundkvist.
Text: Alf Lindberg

Äggmackans tid är inte förbi - tack för det!

(2016-11-03) Årets klassiker genomfördes idag i Mellösa. Och då tänker jag inte på själva tävlingen, utan på alla dessa äggmackor som brukligt är, serverades idag.

Det finns många fina traditioner som man gärna vill bevara. En sådan är när OK Tjärnen och OK Nalle arrangerar tävling och att det efteråt alltid serveras en ostmacka, men självklart också en äggmacka. En sådan tradition vill man gärna bevara. Men det är mycket jobb som tjejerna i respektive förening lägger ned på detta. Först bakar man allt bröd själva. Sedan delar man upp äggprojektet så att varje tjej steker ca 50 ägg var. Och vips så är allt klart. Enkelt va! Nej, det är mycket jobb tjejerna lägger ned på detta så all heder åt er alla tjejer som fixat detta idag.

Heder åt gubbarna också som fixat allt övrigt idag. Ingemar Gustafsson svarade för dagens banläggning i Mellösa. En ovanlig skala, 1:7000 idag gjorde att kontrollerna kom något tidigare än vad brukligt är. Jag tycker dagens terräng påminner mycket om den kustnära terräng man har i Nyköping/Oxelösund. Bitvis rejäl kupering. Men det gick utmärkt att använda många av de stigar som fanns vilket underlättade framfarten betydligt. 
Men det verkar trots allt att många har haft problem med den detaljerade karta vi hade idag. Lätt att missa bland alla små punkthöjder. 
På A-banan hade vi 17 kontroller på 4,0 km. Vi fick med andra ord rejäl valuta för startavgiften idag.

Nästa vecka på tisdag tävlar vi i Bie. Lättlöpt tallåsterräng står på programmet. Då sjunker km-tiderna rejält jämfört med dagens. Alltid lika kul att vara där.
Kul blir det också på torsdag i Hallstahammar när de bjuder upp till sprinttävling i den vackra miljön kring Brukshotellet och Strömsholms kanal. Kartan är föresten samma karta som användes på sprint-SM för veteraner tidigare.

Till sist, en del ligger verkligen långt fram i sin planering. Inte nog att vi nästan är färdiga med 2017 års program. En klubb har även lagt in sin planering för 2018! Det Ni........

Bilden: Alla duktiga tjejer som idag fixat kaffe och äggmackor. Ingen nämnd, men ingen glömd.
Text: Alf Lindberg

Branden i Västmanland 2014 - vem trodde att vi skulle tävla där idag!

loading...

(2016-10-27) Den 31 juli 2014 utbröt det som skulle bli den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Ett område stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp. Hundratals brandmän, militärer och frivilliga kämpade dygnet under flera veckor för att släcka branden.

Och idag var veteranerna tillbaka igen för att genomföra en tävling i Vandrarringens regi. Även för oss i Västmanland som bor nära brandområdet känns det kusligt att på nära håll studera verkningarna av den fruktansvärda branden.
Vandrarringen hade förlagt TC till Skräddartorpet som ligger endast 300 m från brandområdet. SK Trims klubbstuga klarade sig med en hårsmån från att bli drabbade. Här är en perfekt plats med gott om utrymme för parkering och dusch/omklädning. Att sedan värmen var tillbaka igen, idag ca 10-12 grader varmt, gjorde dagens tävling till en fin upplevelse.

Och fint var det i skogen trots närheten till brandområdet. Vi startade på brandområdet och sprang sedan väster om platsen. Här hade Anna-Karin Johansson strängat banorna med bravur. Fin öppen skog utan inslag av tungt blåbärsris skapade en fin känsla och möjligheter att hänga på den fina kartan. Hon lyckades även med att klura till lite extra på ett par kontroller. Redaktören fick lite problem med en ruin på banan. Som inte det var nog, så klantade jag till det på näst sista kontrollen(en sankmark K-48) så där rann minuterna iväg. Jag har för avsikt att ladda upp mitt GPS-spår idag så att jag kan se vart jag har varit. Inte alla gånger man vet det!

Detta var oktobers sista tävling och intresset för våra arrangemang är fortfarande stort trots årstiden. De flesta distrikt med veteranarrangemang har slutat för i år. Vi håller på ända in i december. Nu till helgen är det dags att ställa tillbaka klockan vilket innebär att det blir lite ljusare på morgonen. Vi får hoppas på fortsatt bra väder - helst inget snö - så att vi får många deltagare på de återstående tävlingarna.

Ni som är intresserade av att åka igenom brandområdet, kan göra det på "Hälleskogsbrännan" som är en turistväg öppnad för allmänheten nu.
Bildspelet: Bilder från brandområdet samt en bild på dagens banläggare Anna-Karin Johansson.
Text: Alf Lindberg

Idag såg det mörkt ut- men några lyste upp i alla fall!

(2016-10-25) Om inte Quecksta-berget kommer till veteranorienterarna, så får väl vi komma till berget istället.

Och det var precis det som skedde idag när OK Grip bjöd in 122 deltagare till kamp om äran att bli "mästare" i respektive ålderklass. Nåja, alla var inte med och kämpade om medaljerna eftersom endast medlem i Sörmlands OL-veteraner var en förutsättning för det. 
De flesta var säkert förvarnade om att det skulle bli en tuff resa att bestiga Quecksta-berget. Men ändå så blir man lika överraskad. Banläggaren Leif Thorsson hade lagt banor som var något att bita i för deltagarna. Det blev till att riva sig i skallen åtskilda gånger (inte undra på att man är tunnhårig) innan man kom underfund med var man befanns sig.
Redaktören själv lyckades med konststycket att gå mot kontroll 7 innan misstaget upptäcktes. Sedan tog det alltfår lång tid att hitta K-6 och dagen var förstörd. Sedan började kylan göra sig rejält påmind vilket gjorde att jag utgick.

Men berget är svårorienterat och därför en eloge till alla ni som genomförde loppet, speciellt grattis till alla segrarna. Någon ville spränga Quecksta-berget i luften efteråt, men jag tycker det vore synd. Jag vill hellre komma tillbaka någon solig vårdag och besegra berget och få revanch!

Bilden: visar några av dagens "mästare". från vänster Karin Carlsson, Sixten Westerlund, Curt Thorèn, Barbro Möllberg, Hans-Ove Eriksson, Rolf Mathisen och Mats Johansson.
Text: Alf Lindberg

Idag bjöd Stig Landstorp på en "slamkrypare!

(2016-10-20) Idag blev 10% av de 202 deltagarna "ej godkända" därför att man slarvade på väg till mål.

Banläggaren Stig Landstorp bjöd på en liten "slamkrypare" nämligen. På banorna A och B vände deltagarna på kartan efter första delen och startade om med en ny startpunkt(se bilden) på andra delen.
Problemet var bara att när det var dags för avlutning och på väg mot mål, så ligger sista kontrollen(som är samma som vid vändningen) under starttriangeln och många inklusive mig själv, uppfattade inte det utan gick direkt mot mål och stämplade där.
Så här efteråt så ser man självklart att det finns en kontrollsiffra och att kontrolldefinitionen även innehåller samma symbol. Så inga ursäkter från oss deltagare alltså.

Men nu är det på detta vis, att Stig Landstorp är en generös man, och han bjuder deltagarna på detta. En vink från Stig till oss att alltid noggrant läsa vad som står på definitionerna. Jag själv slarvar ofta med det, och idag fick jag mitt straff.

Skogen runt Hällbybrunn där vi var idag har många inslag med bitvis stenigt underlag. Men där i mellan fantastiskt löpvänligt och bra. Men idag hade Stig kringått dessa steniga områden genom att lägga kontrollerna så att alternativ fanns att "springa runt". Tittar man på trackingen och sträcktiderna idag, så kan man konstatera att vägval runt inte alls var fel idag.

Trots att hösten har gjort sitt intåg på allvar så tenderar inte antalet deltagare att sjunka. Vi var 202 deltagare idag, en siffra som OK Tor ofta är vana med. Det visar inte bara att deltagarna är sugna på att tävla, utan också att OK Tor alltid levererar.

Jag brukar skoja med IK Standard-"gänget" och deras placering i bilen på väg hem från tävlingarna. I notisen på höger sida så är det två personer från Köping som tydligen har fattat grejen. Idag var det nära att redaktören hade hamnat i samma bil på väg mot Hållsta/Skogstorp!

Bilden: Banläggaren Stig Landstorp som klurade till det idag. Nästa gång kan du inte lura oss igen. Då är vi beredda!
Text: Alf Lindberg

Dagens tävling blev ovanligt nedskalad!

(2016-10-18) I torsdags hade vi skala 1:5000 på tävlingen. Om några veckor kommer vi att ha 1:4000. Idag klämde Södertälje IF till med kartskalan 1:6000. Inte konstigt att man får problem ibland!

Idag var det premär för underteckand i alla fall, att springa på kartskalan 1:6000. En ovanlig känsla. Det går alltså lite fortare än 1:7000, men inte lika fort som 1:5000. Vad kall man tänka på då? Inte lätt alla gånger när kontrollerna kommer överraskande fort, så fort att man ibland blir tveksam om det verkligen är rätt kontroll jag skall ha.
Låt mig redan nu slå fast, att jag verkligen gillar det här med olika kartskalor. Som idag t.ex. där kartan blir lättläst och egentligen inte skall ställa till det. Ändå gör de det för att man inte noggrant korrigerar kartläsningen i förhållande till kartskalan. Det borde vara lärorikt för deltagarna att behärska orienteringen utifrån de olika förutsättningar som råder. Men jag vet inte, nästa gång gör man väl samma misstag igen!
Ett fint härligt område som Söderälje IF bjöd de 122 deltagarna på idag vid Friluftsgården i Enhörna.

Vägen till Södertälje kändes sådär eftersom regnet tilltog ju närmare Södertälje man kom. Men vips så upphörde regnet, och dagen var räddad.

Konstaterar också att vi har många duktiga veteraner i våra led. Inte bara duktiga, utan imponerande med vilken fart dom far fram i skogen. Hur gör dom? Anväder dom läppglans måntro? Eller tränar dom så intensivt? Hur som helst, sträck på Er alla topplöpare.
OBS! Tävlingen finns även på www.livelox.com

Bilden: Två av dagens arrangörer, Lars Nord och Jan Enesved.
Text: Alf Lindberg

Idag var det flera som var beredda på att "sadla" om!

(2016-10-13) När Sala OK var värd för dagens tävling vid ridhuset i Sala, så låg det nära till att några av dagens deltagare kunde tänka sig en annan karriär. Nämligen ridsport.

Ja, det gäller att hålla ordning på stigarna en dag som denna. I ett litet, man ack så trevligt område, hade de 168 deltagarna mycket bekymmer med stigarna. Inte blev det lättare att kartskalan var 1:5000 idag vilket gör att stigkorsningarna kom med en rasande fart. Och vips så var man förbi!
Det här innebar att många blev felstämplade eller bröt. Synd, för det här är också bra träning för sprinttävlingar där kartskalan är densamma eller ändå lägre. Också synd att deltagarna då gick miste om en trevlig tävling och fin skog. Det blir oftast så, att när man bryter eller felstämplar, så blir intrycket lite sämre än normalt.

Jag vill återigen trycka på att många arrangörer kanske  inte alltid upplever att man har bra kartområden att erbjuda deltagarna, oftast beroende på att man blir "hemmablind".
Dagens tävling är ett bra bevis på detta. Här på detta område har vi aldrig varit, men det bjöds på fin terräng och härlig orientering. Hit vill vi komma fler gånger, ju tidigare, dessto bättre.

Ibland händer det att man får vänta lite på sina kamrater som man åker tillsammans med, och att några tar god tid på sig i skogen. Då skall man göra som Krister Karlsson i IK Standard, han tog hand om bilkörningen idag och hade därigenom kontroll på bilnycklarna. En klar fördel eftersom man är säker på att kamraterna väntar, och att man slipper sitta i baksätet när man åker hem. Bra tänkt Krister!

Personligen är jag nöjd med dagen trots att jag klantade till det på de tre sista kontrollerna. Trötthet kanske?
Många av oss lägger ned mycket tid och arbete inom veteranorienteringen, ja även i själva klubbarbetet. En sådan person som tillika har reviderat dagens karta samt lagt banorna, är Torbjörn Johansson Sala OK. Bra jobbat Torbjörn!

Bilden:Varje vår har vi en tävling som heter "Först i Mål". Idag undrar jag om Krister Karlsson och Rolf Lind har missat något! Det verkade som dom hade en egen tävling idag, "Sist i Mål"! Deras blickar på bilden verkar fråga om det verkligen kan komma någon efter oss.
Text: Alf Lindberg

Idag kunde man vända på en "Femöring"!

(2016-10-11) Historiska marker när OK Måsen bjöd in till tävling på "Femöre", en gammal befästning vid kusten intill Oxelösund, där detaljerad orientering stod på programmet för de 117 deltagarna.

Fortet var i bruk fram till 2003 med allt vad det innebär. Då skrotade man anläggningen med befästningar och allt, och gjorde om det till ett museum.
Här höll vi till idag när Östersjön påminde oss om närheten till havet. Härlig orientering med mycket detaljer och vägvalsmöjligheter. Och torrt i skogen så det dammande nästan. Lite fuktig om fötterna blev jag när jag tog ett högervägval till K-9 på A-banan. Men jag tog mig snabbt upp på höjden för att undvika ett ofrivilligt bad i Östersjön.

Idag lade OK Måsen även upp tävlingen på Livelox vilket börjar uppskattas allt mer av deltagarna. Just nu har ett tio-tal deltagare lagt upp sina rutter där. En annan fördel med Livelox är att alla, oavsett vilken bana man själv springer, kan se hur de övriga banorna ser ut. Går gärna in där och titta. Alltid lika spännande!

Det märks tydligt att vi är på allvar nu på väg in i hösten. Det blåste kallt vid samlingsplatsen idag. Men så fort man kom in i skogen så blev det lugnt och behagligt för att fokusera sig på kartan. Och det behövdes verkligen. Men det är ju det som är meningen med orienteringen. Området är så fint att man kunde önska sig att en tävling här kunde ligga under "sommartid" också. Vi får se hur det blir nästa år!

Bilden: Gunnar Carlèn och Hans Holgersson.
Text: Alf Lindberg.

Nu är det klart vart Veteranresan 2017 går - till Mora!

(2016-10-08) Efter att jag fått flera förslag på vart nästa års Veteranresa skall gå, så har jag bestämt mig. Det blir till Mora 13-15 juni 2017.

För några veckor sedan så var jag och hustrun i Mora på besök för att förbereda inför nästa resa. Vi har hitills haft sådan tur med duktiga arrangörer och leverantörer av mat, att jag börjar bli nervös inför de förväntningar ni har på nästa års resa. Men då kan jag redan nu lugna er på den punkten.
Jag har träffat representanter från IFK Mora som representerar deras veteraner och lagt fram mina önskemål om resan och tävlingen. Dom tyckte om konceptet och var mycket positiva över att få hjälpa till med arrangemanget. Beslutet om deras medverkan är också förankrat i IFK Moras styrelse nu.
Som det ser ut nu så blir det två etapper på Hemusområdet och stafetten på en annan plats i närheten. Man kommer under hösten/vintern från IFK Moras sida jobba fram ett detaljerat förslag. För er som inte känner till det, så består Hemus av tallhedsterräng med allt vad det innebär. De kommer bli en fröjd att få tävla där. 

Jag har också träffat företagsledningen för Moraparken som blev riktigt glada över att få medverka i vår resa 2017. Man har redan givit offerter och priser för boende och en buffè enligt tidigare resor. Man utlovar även priser till deltagarna som ett litet sponsorbidrag.
Moraparken ligger fantastiskt fint till med gångavstånd till centrum av Mora och Zornmuseet. Man har campingplatser, stugor och hotell med frukost att erbjuda. Hustrun och jag bodde i en stuga vid vårt besök där, och jag kan försäkra er, det fantastiskt fina stugor att bo i.
Dessutom så är det gång/cykelavstånd till de två första etapperna från Moraparken.

Jag räknar med att publicera en inbjudan i början av mars nästa år. Då kommer också Moraparken att öppna upp sitt bokningssystem för "online"-bokning av camping, stugor och hotell. Bokningskoden kommer att publiceras samtidigt.

I bakfickan så har jag en överraskning för nästa år. Vad den består av, återkommer jag till om när jag har fått OK på att den går att genomföra.
Alla veteranorienterare från hela landet är välkomna att vara med nästa år. Mer info kommer....

Text: Alf Lindberg

Håll rent i naturen är bra - men då kan man missa starten!

(2016-10-06) Dagens tävling i Eskilstuna blev ännu en toppnotering i antalet deltagare. Hela 203 st infann sig för att tävla i centrala Eskilstuna.

När Eskilstuna OL var värd för dagens tävling, så hade man förlagt banorna väldigt centralt i Eskilstuna. En tätortsnära skog med många fina möjligheter. Intensiv kartläsning för att hålla reda på alla stigar och riktningsändringar. Kul!

Fast tävlingen började inget vidare. "Håll Sverige Rent"-kampanjen känner ni nog säkert till. Och idag kände Eskilstuna Kommun sitt ansvar i ämnet och beslutade att skicka ut en grupp för att städa i stan. Problemet vara bara att städpatrullen började plocka ner de orange/vita snitslarna till start. Som tur var så upptäckte EOL detta i tid och kunde åtgärda problemet innan alla deltagarna kom helt vilse i stan med allt vad det skulle kunna innebära. Det räcker med att dom är vilsna i skogen.

Ja, det var så centralt att Lennart Olsson tog cykeln från Hållsta och prövade på en av dagens banor. Lennart brukar hålla sig till "strecket", men idag utnyttjade han säkert några av dagens många stigar för att ta sig fram. 
Tog sig fram gjorde även Kjell Blomberg till dagens tävling, men då med bil. Kjell hade förmodligen bråttom hem och fixa veden inför vintern!

Jag har flera gånger påpekat att duktige Pernilla Klemets inte skall springa B-banan utan höja sig ett steg till A-banan. Idag slant hon säkert med handen när hon skulle anmäla sig och hamnade på A-banan. Och se! Det gick ju bra! Pernilla blev trea. Grattis.

Nu blir det några dagars vila innan OK Måsen tar hand om värdskapet på tisdag i nästa vecka. Kustnära orientering är bara förnamnet då med Östersjön skvalpandes kring fotknölarna. På torsdag är det Sala OK:s tur. Då blir det åter intensiv orientering i ett tätortsnära område med en hel del stigar att hålla reda på. Ungefär som idag alltså. Välkomna då!

Bilden: två av dagens arrangörer, Rolf Hedlund och Leif Jansson.
Text: Alf Lindberg.

Sprintorientering med lätta kontroller-kan vara svårt!

(2016-10-04) Det var lite trögt för några år sedan att få veteranorienterare att vara med på sprintävlingar. Men nu är läget annorlunda.

Det visar åtminstone dagens tävling i Strängnäs med 128 deltagare. Sprinten har kommit till oss för att stanna. Och just den här årstiden, med älgjakten runt hörnet med allt vad det innebär med åtkomligheten på skog, gör att sprinttävlingar i närområden kring samhällen passar oss utmärkt.

Och utmärkt var det idag i Strängnäs när banläggaren Sten Eriksson hade klurat till det med banläggningen på det gamla sjukhusområdet strax norr om Strängnäs.
Ta t.ex. kontroll nr 2 på bana A(se bilden) där staket och markerade områden var förbjudna, så det fanns bara höger eller vänster att välja på. Och för redaktören ställde det till det. Hittade inte den lilla passage på högervägvalet och fick springa runt det "gröna" vilket kostade på tok för mycket tid. Nu gjorde det ingenting eftersom jag i hastigheten hoppade över K-6 och inte blev godkänd.
Lika klurigt även på kontroll nr 7 där man var tvungen att se upp så att man kom på rätt sida av staktet. Risken var annars att man hamnade på "fel sida" och var tvungen att springa runt.
Men det är det här som är tjusningen med sprint, att noggrant läsa kartan i hög fart och välja rätt.

Även näst sista kontrollen vid en stenmur orsakade myror i skallen på många idag. Den var markerad som slutet av muren vilket också stämde. Problemet vara bara att många trodde att en annan mur i närheten var kontrollen. Men den låg i "förbjudet område" och var inte aktuell. Jag undrar hur många som var in dit och tittade innan man upptäckte felet?

Microsoft har i dagarna uppgraderat sin webbläsare Edge vilket verkar vara ett problem när man vill ladda ner en inbjudan från hemsidan. Det finns en lösning på problemet. Läs info i höger spalt.

Text: Alf Lindberg

Gissa bilden - vem saknades i Västerås idag?

(2016-09-29)  På våra veterantävlingar så är nästan alltid ett härligt gäng från IK Standard med. Så även idag. Men i gänget från IK Standard som brukar vara med, saknades en person idag. Vem tror Ni att det är?

Sommaren har dröjt sig kvar länge nu, men idag kunde vi uppleva lite av höstkänsla. Visserligen hyfsat varmt, ca + 14 grader under tävlingen. Men som tur var så höll sig regnet borta när de flesta av de 148 deltagarna var i skogen.
På programmet idag stod Piltorpsträffen anordnad av Västerås SOK. Skogen ligger i anslutning till bostadsområdet Rönnby strax norr om Västerås. Bortsett från första kontrollen på A-banan, så var terrängen där vi drog fram överaskande fin. Det verkar som att banläggaren Leif Zettervall lyckas hitta de fina stråken genom skogen under förutsättning att man höll sig till "strecket"!

"Södertäljegänget", idag med Berit, Stig Gustafsson och Greger Wedin, dyker som oftast upp fast det är långt att åka som idag. Men om det vankas raggmunk med fläsk på Westerqvarn, vem kan motstå det? Inte det här gänget i alla fall.
Långt att åka hade också "Nyköpingsgänget" med fam. Johansson/Forsberg som stannade till i Västerås för att pröva lyckan. Dom är på väg upp till Dalarna för tävlingar i helgen.

Redaktören har den senaste tiden haft problem med riktningen ut från kontrollerna. Har oftast kommit något snett och fått korrigera detta senare. Jag kan inte förstå vad det har berott på. I helgen hittade jag svaret. Min nyinköpta GPS-klocka som jag har på vänster arm precis som tumkompassen, märkte jag har påverkat kompassen och därigenom varit orsak till mina ständiga kursändringar. Idag satt klockan på höger arm, och vips så gick det mycket bättre. Där man.....

Har Ni lyckats lista ut vem som saknas på bilden? Det här gänget brukar ofta vara fyra i bilen, men även tre från IK Standard. Jag tänker på Kjell Blomberg. Jag vet inte om han bara inte har tid för vedhuggningens skull, eller något annat skäl. Men idag saknade vi honom. Den fjärde personen i sällskapet från Standard brukar vara Lennart Olsson. Dom har en enkel ordning för placeringen i bilen på hemvägen. De sämsta deltagarna för dagen sitter i baksätet!

Bilden: Från vänster Krister Karlsson och Rolf Lind.
Text: Alf Lindberg
 

Dubbelt så kul när man är två tävlingsledare!

(2016-09-27) Men att vara två tävlingsledare förutsätter också att man är medveten om det. Och det undrar jag om de inblandade var?

När Greger Wedin är inblandad i något arrangemang så händer det alltid roliga saker. Idag var Greger officiellt tävlingsledare när 129 deltagare dök upp vid kamratstugan i Tveta utanför Södertälje. Men Greger säger sig vara övertygad om att Weine Johansson var tävlingsledare. "- Nej, säger Weine, jag är parkeringsansvarig"! Och så där bollar dom mellan varandra. Det slutar med att ingen vet och alla är glada. Åtminstone Weine  och Greger. 
Men idag tror jag att de flesta blev nöjda med dagens arrangemang!

Tvetakartan och området kring stugan är fin och terrängen lätt att ta sig fram på. Bra höstväder, ca +18 grader kändes bra. Och det var mycket rörelse i Tveta-skogen idag. Just den här dagen hade skolorna i Södertälje "orienteringsdag" med massor av ungdomar ute för att leta kontroller. Jag har aldrig sett så många kontroller ute på en tävling som idag. Det drällde fullkomligt av dem. Dom flesta tillhörde skolan. Och många vilsna ungdomar som man fick stanna för att hjälpa till att reda ut var dom befann sig.

I Dalarna har man på "veterantävlingarna" uppdelat i herr- och damklasser. Så hade man gjort på prov även idag i Tveta. Men det föll inte så väl ut enligt de röster jag hörde. Tjejerna idag vill inte ha egna banor utan kämpar fortsättningsvis i samma klasser som herrarna. Det är tuffa tjejer vi har vi vårt gäng. Dom vill gärna slå så många herrar som möjligt tydligen.

Bilden: Någon av dessa herrar var tävlingsledare idag, nämligen Weine Johansson eller Greger Wedin.
Text: Alf Lindberg

Ordningen återställd - Karin Gustafsson i topp igen!

(2016-09-25) När avslutningen på Veteran-SM skulle avgöras, så visade Karin Gustafsson(SMOL) vem som är "bäst i klassen", alltså D65.

Karin var lite missnöjd med medeldistansen(hon avstod sprinten) och var därför rejält revanchsugen idag. Typisk Blekinge-terräng stod på programmet, inte bökigt eller svårt, men ändå så pass klurigt att den som höll huvudet kallt var i topp idag. Och det var Karin och tog därmed hem guldet i klassen. Grattis!

Ett dubbelt så stort grattis säger vi till Kuno Österlund(VSOK) som hade en guldmedalj från igår och kände pressen från förre världsmästaren Kalle Johansson. Kalle ger sig inte så lätt, men idag fick han vika ner sig igen. Dock med bara 25 sekunder från Kuno. Tuff klass den här också. Grattis Kuno!

Britt Linnea Eriksson (Sala OK) i D65 hade en bronspeng redan i fickan när hon gav sig ut på långdistansen idag. Hur långt skulle det räcka idag? Det blev en ny bronsplats idag. Grattis Britt!

Ytterligare en guldmedalj blev det idag i klassen H80 genom John Wallin(OK Hedströmmen) som äntligen fick en fullträff. Grattis säger vi!

Noterar att Kenneth Johansson(EOL) inte nådde ända fram idag och fick nöja sig med en åttonde plats i H65.
Det gäller även Inga Johansson (NOK) som tog guld igår, men fick nöja sig med en åttonde plats i D70.
Noterar även att Mats Eriksson(Sala OK) kom åtta i H75 och att Göran Larsson blev sexa i klassen H80.
Redaktören hade medaljläge två kontroller från mål i H70 men klantade till det med att  gå kontrakurs då, och där rök den medaljchansen all världens väg. Vad är det jag sagt? Kolla kompassen nästa gång!
Sammanfattningsvis en fantastik fin helg i Blekinge med många framgångar för oss alla i Västmanland/Södermanland. Underbart väder och en spännande kul terräng. Jag är jättenöjd, jag tror att Ni andra också känner så.....

Text: Alf Lindberg

Idag gick det bättre-sex medaljer på medeldistansen!

loading...

(2016-09-24) Deltagare från Västmanland/Södermanland på Veteran-SM i Blekinge, var i topp i fyra klasser när medeldistansen avgjordes.

Bräkne-Hoby visade upp sin bästa sida när medeldistansen skulle avgöras i ett fantastiskt fint sensommarväder. Bäst gick det för Inga Johansson(Nyköpings OK) som i D65 vann en guldmedalj. Likaså för Kuno Österlund(Västerås SOK) i H75 som ännu en gång fick visa vem som är "bäst i klassen"!
Inte nog med det; i H70 tog Roland Kusgård(Södertälje-Nykvarn OF) en silverplakett och Jerry Holm(Eskilstuna OL) i H75 samma valör.
Lägg därtill att Britt Linnea Eriksson(Sala OK) i D65 tog hem bronset och att även redaktören fick medalj av samma valör, slagen med endast 2 sekunder av Roland Kusgård. 
Det blev alltså avsevärt större framgångar på medel än på sprinten igår. Vi säger GRATTIS till alla medaljörerna.

Jag noterar att i D65 var Karin Gustafsson(SMOL) bara drygt 30 sekunder från medaljplats och att kompisen Anna Blomberg(Tullinge SK) blev tia i klassen.
I H65 blev distriktslöparen Johan Källman (Norbergs OK) bäst med en tolfte plats. Förutom Inga Johansson(NOK) i D70, var Anita Johansson(OK Tor) nia i den klassen. 
Så till min egen klass H70. Där kan man nog säga att vi medaljörer hade lite tur och Hans-Ove Eriksson(Nyköpings OK) otur. Hans-Ove skadade sig dagen innan på sprinten och avstod därmed dagens tävling. Hade Hans-Ove varit med idag så hade resultatlistan förmodligen sett lite annorlunda ut! Så duktig är han. Vi får hoppas att han är med i morgon när långdistansen går.

Kul att Kuno Österlund(VSOK) och Jerry Holm(EOL) var i topp och att Ragnar Eriksson(OKH) blev sexa i H75. De slog därmed gamle världsmästaren Kalle Johansson(IFK Hedemora) som inte hade sin bästa dag idag.
I D80 blev Ingrid Lundin(EOL) femma. Visserligen en bit efter, men Ingrid kämpar på.
I H80 hade vi förhoppningar på Göran Larsson(SNO), men Göran fick nöja sig med en femte plats drygt en minut från bronsplatsen.

Nu hoppas vi att alla är någorlunda friska och kan vara med imorgon när långdistansen avgörs. Det torde bli en fin avslutning på årets Veteran-SM med kustnära terräng och vackert väder.

Text: Alf Lindberg 

Nu är Veteran-SM igång - och Hans-Ove är i topp!

(2016-09-23) Hans-Ove Eriksson åter i topp i klassen H70 - denna gång på sprinten i Veteran-SM.

Det blev sparsamt med framgångar för Västmanland/Södermanland när Veteran-SM inleddes med en sprint i Kallinge. Enda lysande undantaget var Hans-Ove Eriksson(Nyköpings OK) som tog en överlägsen i seger i H70. Femtiotre sekunder före tvåan Christer Sandh och hela 1,43 före redaktören. Grattis Hans-Ove säger vi! Men det blev lite smolk i bägaren ändå för Hans-Ove. På upploppet ådrog sig han en sträckning i benet, varpå morgondagens medeldistans kan vara i fara!
Men vi fick samtidigt en bronsmedalj i samma klass genom Rolf Skoglund(Hellas Orientering) och H70 blev därigenom den bästa klassen för oss idag.

Hur gick det då i övriga klasser? I D65 blev Anna Blomgren(Tullinge SK) sjua endast 1,34 efter segraren. En favorit i klassen var Karin Gustafsson(SMOL) som avstod sprinten och satsar på de andra distanserna istället.
Extra beröm till Göran Larsson (Sala OK) som i klassen H65 var endast 1,10 efter suveräne Gert Lundkvist (Gotlands Bro OK). Göran har varit krasslig senaste tiden, så denna insats känns bra inför kommande tävlingar.
I H75 lider jag med Ragnar Eriksson (OK Hedströmmen) efter att han kom tillbaka efter starten och klagade på trasig SI-pinne. Därigenom blev han inte godkänd.
Synd att Kuno Österlund(lite skadad) inte kunde starta och ge Lasse Johansson och Kalle Johansson en fight i klassen.
Även i H80 med Göran Larsson (SNO) på startlistan, så blev det lite snopet. Han utgick - han som var en guldfavorit i klassen. Synd!

Som avslutning vill jag nämna vår egen Lena Larsson(Sala OK) i klassen D55 som blev fyra, endast elva sekunder från en bronspeng. Förargligt.

Imorgon drar medeldistansen igång strax utanför Ronneby i kustnära terräng. Vi får hoppas  på nya framgångar för våra kamrater.

Bilden: Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK
Text: Alf Lindberg

Bra samarbete över klubbgränserna idag!

(2016-09-22) Att samarbete över klubbgränserna lönar sig, visar dagens tävling i Kungsör på.

IF Rune med generalen Wincent Liljekvist och hans kamrater skötte parkering, kaffe/mackor och övrigt idag. Klubben har inte så många medlemmar så man är beroende av hjälp utifrån när det är dags för tävling.
OK Tor hjälper till med sekretariatet och utsättning av kontroller. Lars-Olov Stenström(EOL) var även han inblandad med kontrollutsättning. Alltså, tre klubbar involverad för dagens arrangemang. Lyckat blev det också. 192 tävlande på Lockmorakartan som fortfarande är gångbar, men som kanske behöver revideras framöver.

Eftersom redaktören fortfarande dras med lite ryggproblem, och att jag imorgon drar iväg till Ronneby för Veteran-SM, så fick det bli en kort bana idag(bana C). Den var på 3 km och innehöll inga större problem. Jag inbillar mig att det vara lite tuffare på de längre banorna då!
Jag noterar rekorddeltagande på bana E idag med 24 deltagare. Såg också att Eivor Mjöberg(HOK) var med på denna bana. Eivor har varit borta ett tag, så mycket roligare att se henne i tävlingsspåret igen.

En hel del veteraner från våra distrikt drar imorgon iväg till Blekinge/Ronneby där Veteran-SM går i år. Fredagen inleds med sprint i Kallinge. Lördag blir medeldistans och söndag långdistans i kustnära terräng. Vi får hoppas på att deltagare från vårt område kommer hem med fickorna tyngda av medaljer!

Bilden: dagens deltagare studerar resultatlistan. Till höger dagens tävlingsledare Wincent Liljekvist, IF Rune.
Text: Alf Lindberg
 

Den nya generationen är här - barn och Swish!

(2016-09-15) När barnvagnar och Swish dyker på en veterantävling, då vet man att framtiden är här!

Och det var precis vad som hände idag. En pappaledig deltagare tog med sig svärmor och sitt barn för att vara med när Fellingsbro GOIF hade tävling i Krämplinge. Så praktiskt och suveränt, barnpassning och motion på samma gång. Och då vet vi också att vår veteranverksamhet är säkrad inför framtiden.
Och framtiden är redan här i form av Swish. Idag var den nästan kö för att få betala startavgiften med Swish. Men några enkla knapptryckningar så var det klart. Nils-Gunnar Karlsson (KKOK) var en av dom som använde sig av systemet idag. 

Jag vet inte om Fellingsbro är framtiden, men som orienteringsklubb är dom fantastiska på att skapa bra arrangemang. Idag var inget undantag. Med sådana som Tore Martinsson i ledningen och duktiga kamrater, så fixar man det mesta. Som t.e.x nästa års arrangemang av PRO-mästerskapen som klubben har tagit på sig. Preliminärt så kommer tävlingen gå i början av augusti nästa år med idrottsplatsen som C-ort. Då i samband med en veterantävling samtidigt. Det ser vi fram emot.....

Fellingsbro har också oftast(ligger bra till angränsande distrikt) bra med deltagare. Idag 220 st som tog sig runt i Krämplinge med olika resultat. Relativt många "ej godkänd" vilket kan tyda på att det var svårt bitvis. Själv(redaktören) så har jag fått problem med ryggen och tvingades bryta redan vid första. Det smärtade lite för mycket. Jag fick dock igår kväll ett program för ryggen som måste fullfölja för att kunna var med i fortsättningen.

Hela 65 deltagare på bana C och 58 på bana D är imponerande. Lägg därtill hela 22 st på bana E. Antal deltagare på bana C idag är ungefär lika många som vi hade totalt på en tisdagstävling några år tillbaka. Imponerande utveckling.

Bilden: till vänster en kommande veterandeltagare. Till höger några som provade Swish idag.
Text: Alf Lindberg

En mästare gjorde entrè i orienteringen idag!

(2016-09-13) Den tidigare proffset i volleyboll, Peter Tholse, gjorde sin orienteringsdebut idag i samband med Nyköpings OK:s tävling

Peter som har en diger meritlista bakom sig med deltagande i EM, OS, proffs i Italien och massor med SM-titlar, tog sig runt på en B-bana idag med endast fem minuters instruktion innan start. Visserligen blev han "ej godkänd" eftersom det saknades någon kontroll. Men bra gjort ändå för att vara första gången.

Nyköping visade sin bästa sida idag när det var dags för tävling. Solen började lysa och temperaturen steg över 20 grader när de 107 deltagarna anlände. Vid målgång visade mätaren på 25 grader.
Ryssberget, bara namnet verkar avskräckande! Men så icke fallet. En härlig skog med rejäl kupering bitvis, men ack så fint uppe på höjderna. Och kartan hade allt du behövde för att ta dig fram. Detaljrikt var det också vilket ställde extra krav på noggrannhet in mot kontrollerna. Visserligen var det snustorrt i mossarna, men det var ändå bäst att hålla sig på höjderna där man tog sig fram snabbast.
Har du som deltagare spelat in din tävling i klockan eller i telefonen, så kan du ladda upp ditt spår i Livelox som arrangören lagt upp.

Det blev inget "Nyköpings Gästabud" för min egen del. Däremot checkade jag och hustrun in på en krog i hamnen i Nyköping efter tävlingen för en god lunch i det fantastiskt fina vädret.

Konstaterar också att allt fler arrangörer börjar använda tävlingsprogrammet MeOs som är både enkelt och smidigt. Men tyvärr får du själv som deltagare inte bättre resultat för den skull, den biten lämnar MeOs över till dig!

Bilden: Peter Tholse glad över att ha tagit sig i mål på B-banan idag.
Text: Alf Lindberg

"Så mycket bättre" - tack Kjula-Lasse för musiken!

(2016-09-08) Det går bättre med musik säger de som behärskar det området. Jag var innan start och lyssnade på "Kjula-Lasse" som spelade på sitt munspel, och jag kan intyga att det gick bättre. Åtminstone för mig.

Vi höll till vid Lindsäters Gård mellan Kjula Och Eskilstuna idag där Lars-Erik Larsson(Kjula-Lasse) har sitt barndomshem. Lars-Erik med mångåriga framgångar på skidor, terränglöpning, men framför allt, i orientering.  Här har sonen Kalle som idag var ansvarig för sekretariatet, sin bas som konsult inom IT-världen.
Lättläst karta och de flesta kontrollerna uppe på de fina höjderna var bestående inslag på de flesta banorna. På tal om banor! Idag tog kartorna slut på E-banan vilket är första gången. Det slogs nämligen deltagarrekord på den banan idag. Hela 21 deltagare. Totalt idag blev det 189 deltagare.

Att Hans-Ove Eriksson (NOK) vann A-banan idag var ingen överraskning. Däremot att "ungtjejen" Pernilla Klemets(KKOK) tog hem segern på bana B. Bra jobbat brukar man säga. Pernilla, bara så du vet, så är B-banan "spärrad" för dig i fortsättningen.
Suveräne Barbro Möllberg(AOK) ångar på och vann bana C idag endast 2 sekunder före Ulf Svedestam.
Östen Belin(OKT) toppade bana D med Marita Lindholm(KKOK) som tvåa. På E-banan vann Lars Pettersson(OKN).

Jag vill uppmana Er alla att läsa inbjudan till OK Grips tävling som går 25 oktober. Där kommer samtidigt mästerskapet inom SOL-föreningen att avgöras.

I all den här fina verksamheten som vi har inom veteran-orienteringen med god kamratskap och härlig samvaro, så finns även sorg som skall bearbetas. Görel och Ulf Svedestam har nyligen förlorat en son som gör att de har en tung period framför sig. Men både Görel och Ulf är otroligt positiva personer som gör att sorgearbetet går bra ändå. Men dom vill så gärna härmed tacka Er alla för det stöd och uppmuntran i vardagen som dom har fått av Er. Det får mig att påminna Er alla om att "fånga dagen"(Carpe Diem).

Bilden: Lars-Erik Larsson (Kjula-Lasse) och dagens tävlingsledare Gittan Jonsson och Kerstin Palm.
Text: Alf Lindberg

Kontrollerna satt tätare idag än på O-Ringen!

(2016-09-01) Trots att kontrollerna satt minst lika tätt som på O-Ringen så blev det endast sex "felstämplingar" idag.

Säga vad man vill om Tommy Wåhlin, men inte är han rädd för besvär! Idag hade Tommy som ansvarig banläggare satt ut ca 40 kontroller i skogen. Normalt brukar vi ha ca 20-22 kontroller på våra tävlingar. Men Tommy ville mer. Han hade placerat ut kontrollerna på så sätt att man kunde se en eller flera andra kontroller än den man själv skulle ha i området. Klurigt, men kul tyckte jag som på A-banan som mätte 4,7 km hade sexton kontroller. Man fick vara på "hugget" hela tiden.

Kartan vi höll till på var samma som OK Enen använde förra året på "Oktoberracet", nämligen Blåbärskärret. Speciellt mycket kärr var det inte, men ej heller några blåbär. Inte vad jag såg i alla fall. Inte heller några "blåbär" bland deltagarna. Ett rutinerat gäng som numera tävlar på tis- och torsdagar. Idag 121 stycken.

För några veckor sedan på en tävling i Avesta så föll Lennart Eriksson OK Enen ihop livlös i duschen. Man satte genast igång med upplivningsförsök med bl.a en hjärtstartare. Ambulans kom snabbt och förde så småningom Lennart till Uppsala där togs om hand för vidare undersökningar. Det hela har resulterat i att Lennart har fått en pacemaker inopererad nu. Lennart var på plats idag och vid god vigör. Han skall dock ta det lite lugnt ett par veckor framåt. Lennart vill härigenom också tacka alla som var med och hjälpte till i samband med incidenten i Avesta. Krya på dig nu Lennart, vi vill så gärna ha med dig på startlinjen igen.

På min förfrågan för några dagar sedan här på sidan om vi skall dela upp tävlingarna mellan tjejerna och killarna, så har några synpunkter kommit. Hitills vill ingen dela upp klasserna. Vi får se om det kommer fler synpunkter på detta?

Bilden: Starten idag på OK Enens tävling, samt Lennart Eriksson OK Enen.
Text: Alf Lindberg

Dagens tävling blev ett kärt återseende!

(2016-08-30) Förra våren i Tillberga så var Hana och Martin Thichovsky från Tjeckien med och tävlade på en veterantävling. Idag var dom på besök i Sverige igen och gästade EOL:s tävling.

Ett kärt återseende blev det. Dom är ofta återkommande i Sverige på besök och bor under tiden i Kjula IF:s klubbstuga. Kul att ses igen.
Ett kärt återseende blev det också för flera av dagens 155 deltagare eftersom tävlingen idag var förlagd till samma område som EOL hade en nationell tävling för några veckor sedan. En härlig skog, bra karta och sikt, gör att åtminstone jag trivs i den här terrängen. Om man sedan som jag förutbestämt sig för att gå noga och inte tappa kartkontakten, ja, då brukar det gå bra.

Den här årstiden är nog den bästa att orientera vid. I år inga mygg, bra temperatur, ca 16-18 grader varmt, luften bra syresatt efter gårdagens regn. Lägg därtill dagens terräng, så då kan det inte bli bättre.

På bana A idag var Karin Gustafsson (SMOL) bästa tjej som 4:a bara drygt 4 minuter efter segraren. Anna-Karin Johansson (VR)  3:a på bana B och Louise-Marie Nilsson (OKKL) 7:a. Britt Eriksson (HIF) 2:a på bana C. På bana E blev Ann-Britt Flodin 3:a. 
Varför nämner jag bara tjejerna här och nu? Jo, oftast får dom stå i bakgrunden, oftast helt oförskyllt. Dessutom har frågan väckts om tjejerna skall ha egna klasser på våra tävlingar? Dom "drunknar" oftast i resultatlistorna och får sällan stå högst upp. Är frågan intressant så kan vi ta en omröstning här på hemsidan framöver, så vi vet hur vi skall göra till nästa säsong.

Sedan vill framföra två önskemål på våra arrangemang:
1. Ni som arrangörer, om ni har möjlighet, så erbjud deltagarna att betala via Swish (bör framgå i inbjudan).
2. Alla ni som vill ta god tid på er i skogen, gör gärna det, men tag med er mobilen så att ni kan meddela arrangören att ni är vid god vigör och inget har hänt, så slipper vi bli oroliga för er. Ett mobilnummer till TC finns alltid på kartan. Tack!

Bilden: Hana Thichovsky och Martin Thichovsky.
Text: Alf Lindberg

Södermanland vann distriktsmatchen idag - igen!

(2016-08-25) Grattis Södermanland till dagens seger i distriktsmatchen.  Resultat och poängräkningen finns upplagt.

IK Standard var värd när en av årets största begivenhet skulle äga rum, distriktsmatchen mellan Södermanland och Västmanland. Tävlingsområdet på Hedlandet är perfekt och kartan kan ingen klaga på. Vi fick hålla till i de finaste områden med alla banorna. Tack Lennart!
På de längre banorna bjöds det på en rejäl långsträcka till första kontrollen. Därefter kom kontrollerna i ordnad form.
Av de elva klasserna så tog Västmanland fem klassegrar mot Södermanlands sex. Jämnt alltså. Ändå räckte det inte till för Västmanland. Det beror delvis på att H65 gick till SÖ:s fördel på herrsidan. Dessutom tog SÖ dubbla poäng i  klassen H70 där man var totalt överlägsen. I klassern H75-80-85 var det dock mer jämnt. Södermanland gick + 36 poäng på herrsidan.

På damsidan var SÖ överlägsna i D70 men i övriga klasser mer jämnt. Segersiffrorna för damerna skrevs till + 5 poäng. Det som även bidrog till Södermanlands seger, var att man i de öppna klasserna tog dubbla poäng. Slutpoängen blev 144 poäng till Södermanland och 100 poäng till Västmanland. Vi säger GRATTIS till segern Södermanland!
Jag vill samtidigt passa på att tacka arrangören IK Standard för bra genomfört arrangemang, till alla deltagare, samt alla Ni som kom och sprang öppna klasserna och därmed bidrog med poäng i tävlingen. Västmanland lovar att det blir en tuff utmaning 2017, så se upp Södermanland!
Klassegrare idag blev:
D60 Anna-Karin Johansson (VR)
H60 Karl Zens (OKT)
D65 Britt Ericsson (SOK)
H65 Sven-Olov Wiklund (AOK)
D70 Anita Johansson (OKT)
H70 Hans-Ove Eriksson (NOK)
D75 Göta Kåberg (KKOK)
H75 Kuno Österlund (VSOK)
D80 Els-Marie Lundkvist (OKN)
H80 Alf Lundkvist (OKT)
H85 Lars Pettersson (OKN)
Bilden: Curt Thorèn tävlandes för Södermanland och Anna-Karin Johansson för Västmanland.
Text :Alf Lindberg

Åkers IF bjöd på en tävling med "klös" i idag!

(2016-08-23) Dagens 129 deltagare bjöds på ett härligt väder och en härlig terräng idag. Och som inte det var nog, spännande upplevelser i skogen!

Rasande fin terräng, men tuff, är nog alla deltagare överens om idag. Ni som har tittat på eftermiddagens sändning från orienterings-VM, förstår vad jag menar. Öppna fina höjder med bra sikt. Lägg därtill en karta som var lättläst. Mellan höjderna större och mindre mossar som gav god vägledning. Precis som VM! Vad kan man mer begära?

En härlig upplevelse alltså. Men inte nog med det. En deltagare som verkligen hade en upplevelse idag, var Britt-Marie Eriksson från OK Grip. Vid fjärde kontrollen på hennes bana så rasslade det till alldeles intill henne. Hon tittade upp och trodde först det var ett rådjur. Men efter några sekunder så ser hon tydligt vad det är; ett lodjur på språng! Vilken häftig upplevelse!

På A-banan vann junioren Tommy Holmèr idag. Egentligen så tog Hans-Ove Eriksson hem segern på den banan. På B-banan tog gästande Anders Gärderud hem segern, men var ändå inte nöjd med sin insats. Lite för mycket "småbommar" för att han skulle vara nöjd.
På bana C tog glädjande nog Gun-Lis Larsson från OK Enen en seger och på bana D, Anders Johansson från Kjula.

På torsdag är det dags för den stora drabbningen mellan Västmanland och Södermanland. Sörmlänningar får nog räknas som lite favoriter, men dom kommer att få en tuff match vill jag lova. Startlistor har kommit:  STARTLISTOR/LANDSKAPSMATCHEN 

Bilden: en skön vy över TC och till höger, Britt-Marie Eriksson som idag fick en häftig upplevelse.
Text: Alf Lindberg

Roligt att någon var glad efter dagens tävling!

(2016-08-18) Vi ber alla deltagare idag om ursäkt för dagens problem. Två kontroller hade skiftat plats och skapade då problem med resultaten. Vi hoppas att kompensationen av reducerad startavgift och underbar terräng, fick Er på bra humör ändå!.
Resultatlistan med sträcktider som nu finns publicerad är nu rätt efter en korrigering i tävlingsprogrammet MeOs efter en konsultation med Johan Källman i Norberg.
De som har "bomtid" till K-71 respektive K-79 beror då på att Ni har letat efter Er kontroll och därigenom skapat ett tidstillägg. Vi ber om överseende om det.

Men vi är inte sämre än Veteran-VM som i klassen H75 fick stryka en etapp p.g.a. att två kontroller bytt plats, precis som idag, meddelade Göran Larsson via telefon. Så kan det gå!
Text: Alf Lindberg

Är Hans-Ove Sveriges bästa veteranorienterare?

(2016-08-16) Är Hans-Ove Eriksson (Nyköpings OK) Sveriges bästa veteranorienterare? Ja, frågan är berättigad efter dagens suveräna lopp vid Länna Bruk.

Hans-Ove toppar Sverigelistan i klassen H70 med god marginal till tvåan. Och det är inte så konstigt. Han levererar det ena suveräna loppet efter det andra. Vem kan slå honom idag? Synd att inte Hans-Ove var över till Estland och Veteran-VM där. Jag är övertygad om att vi hade fått åtminstone en guldmedalj till då. Vi alla andra bugar och gratulerar till framgångarna i skogen.

På B-banan idag lyckades Anna-Karin Johansson(VR) slå den annars så omöjlige Inga Johansson(NOK). Fem tjejer på B-banan som mätte 3,7 km. Bra gjort av Er!
På C-banan blev Mona Forsberg(NOK) tvåa efter Mats Eriksson (SOK). 
Det bjöds på vildmarksterräng idag med Lars Gustafsson som banläggare. Ja, Lars vet hur en slipsten skall dras! På A-banan var det fina stråk med bra punkter, öppen och fin skog som inbjöd till hög fart för de som önskade. Det gäller att bromsa in i tid bara. Gärna fler besök i den här skogen står på önskelistan. Bara en liten detalj. Om Ni justerar färgerna i skrivaren lite grann, så blir det MVG( med beröm godkänt). 

Det är inte bara själva orienteringen som lockar en sån här dag. Eftersom TC låg vid Länna Bruk, så inbjöd det till orientering redan till tävlingen. Flera vägval var möjliga alltså. Själv hittade jag en liten kurvig grusväg (via Ärla) mot Länna som jag aldrig åkt tidigare. Det kul och man får se nya platser hela tiden, en del av tjusningen med den här sporten. Att man sedan får se platser i skogen under tävling man inte bör eller skall vara på, är en helt annan sak.

Avslutningsvis, så inträffade det en incident i samband med en tävling i Avesta i helgen. En av våra kamrater föll ihop i duschen efter tävlingen varpå arrangören snabbt ryckte ut med hjärtstartare och nödvändig personal. Det slutade lyckligt och personen befinner sig på sjukhus för vidare utredning nu.
Detta får mig att påminna Er som arrangörer att ha en mental beredskap för sådana här händelser. Oftast så har Karl-Robert Moqvist med sig en hjärtstartare till tävlingarna. Men det är inte alltid så. Innan tävling, förbered era kamrater om detta, och ta reda på var närmaste hjärtstartare finns ifall olyckan skulle vara framme. Många veteraner har gått utbildning i HLR, så det finns personer som kan rycka in tills utbildad personal kan vara på plats. Att tänka på!

Bilden: Tävlingsledaren Åke Hulefors omgiven av kamrater som var behjälpliga idag på tävlingen.
Text: Alf Lindberg

En dag vid Tåsjön vill man inte missa!

(2016-08-11) Vi var här förra året med Ärla IF som arrangör, och vi var tillbaka i år igen. Vilken fullträff det blev för de 153 deltagarna idag.

Förra året blev vi imponerade av den fina terräng som Ärla IF bjöd på då. Tyvärr regnade vid det tillfället så en del av upplevelsen uteblev. Idag var det perfekta förutsättningar. 
Samma TC som förra gången men bansträckningarna något längre norrut den här gången. Väldigt öppen och fin skog, fantastiskt fint uppe på åsryggarna och undervegitationen inte alls så besvärande som man kan tro.

Tack Ärla IF för idag som också hade tagit hjälp av Lars-Olov Stenström(EOL) som fungerade som "backup" i sekretariatet. Roligt att vi alla hjälps åt med våra arrangemang!

Jag vill påminna Er om att inte glömma bort att göra en anmälan till landskapsmatchen den 25 aug. Klicka på bilden på höger sida(landskapsmärkena).

I höger kolumn finner ni en vägbeskrivning till tisdagens tävling vid Länna Bruk. Viktigt speciellt för de som kommer söderifrån att följa anvisningarna. Arrangören vill undvika att ni gör en vänstersväng på den livigt trafikerade 55:an.

Text: Alf Lindberg

Idag blev det besök i klassisk Tio-Milaterräng!

(2016-08-09) För 16 år sedan var Tio-Mila i samma terräng som dagens 105 startande veteraner prövade på.

Och sjutton vet om inte någon eller några av dagens deltagare var med och sprang en sträcka då på kartan som heter Vreta vid Kramphults gård. Fin terräng som bjöds på idag, men ack så svårt bitvis. Många mossar som skapade problem att läsa in sig ordentligt på och som får tiden att rinna iväg snabbt.
Man blir imponerad av de som som sprang nattsträckorna på Tio-Mila i denna terräng. Svårt på dagen, hur svårt var det inte då på natten?

Det märks tydligt att det är stora pensionsavgångar i dessa tider här i landet. På resultatlistorna dyker det hela tiden upp nya namn som presenterar sig med framskjutna placeringar. Roligt tycker vi och hälsar alla nya välkomna. Extra roligt om Ni också vill bli medlemmar i vår förening, "Sörmlands OL-veteraner".  Anmälan kan göras på länken här på hemsidan med samma namn.

Idag hjälpte Göran Svärd från Gnesta arrangören OK 65 Stjärnhov, med sekretariatet. Man använde MeOs idag, ett program som alltfler arrangörer börjar använda sig av. Enkelt och funktionellt. OK Klemmingen och OK 65 är grannar och hjälps åt vid behov. Ett föredömligt exempel på hur vi kan stötta varandra och därigenom skapa flera tävlingar. -Bra jobbat, skulle någon känd programledare ha sagt.

Bilden: Tommy Holmèr från Väsby OK gästar oss ofta på våra arrangemang trots att Tommy har några år kvar att jobba. Det tycker vi är bra. Då vet vi i alla fall en person som kan ta över verksamheten i framtiden!
Text: Alf Lindberg

Ett VM-guld till - nu på långdistansen i Veteran-VM!

(2016-08-13) Ebba-Lisa Flygar klämde till med ännu ett VM-guld när långdistansfinalen avgjordes idag i Estland. Segern skrevs till över 5 minuter till tvåan.

I och med det så har Ebba-Lisa Flygar(Tullinge SK) tagit två VM-medaljer, båda i guld den här veckan. Först på sprintdistansen, och så nu på långdistansen. Grattis!

Men inte nog med det. I klassen M-90 så knep Ragnar Hasselqvist (Hallstahammars OK) en bronsmedalj. Ännu ett grattis!
Bra prestationer gjordes i övrigt av Asta Sjöberg(Lindebygdens OK) som i klassen W-75 blev fyra, endast 55 sekunder från en bronsmedlaj. Förargligt nära. 
Även Britt Ericsson (Sala OK) i klassen W-65 hade en framskjuten placering. Femma drygt 2 minuter efter.
Lennart Öberg (Västerås SOK) blev sjua i klassen M-85 och Göran Larsson (SNO) blev 10:a i M-80.

Sten Ericsson (SMOL) gjorde ett godkänt lopp och blev 26:a i M-70.  I övrigt så uteblev framgångarna i de olika klasserna för våra kamrater. Stora förhoppningar fanns på Lars Jakobsson (VSOK) i M-65 och på Göran Larsson (Sala OK) i samma klass. Dom sjönk dock ner en bit i resultatlistan. Var det svårt och klurigt idag? Vi får höra när våra VM-deltagare kommer hem i veckan. Välkomna hem säger vi föresten till alla VM-deltagare!

Text: Alf Lindberg

Guld till Ebba-Lisa Flygar på sprint-VM!

(2016-08-08) När sprintdistansen på Veteran-VM idag avgjordes i Tallin så tog Ebba-Lisa Flygar guld i klassen W-80.

Det är inte bara Sarah Sjöström som tar guld, det gör även Tullingetjejen Ebba-Lisa Flygar som vann med drygt 1 minut före tvåan. Vi säger ett stort grattis till medaljen.

Men det var otroligt nära att vi även fått en bronsmedalj idag. Sten Eriksson(Strängnäs-Malmby OL) blev 4:a, endast 33 sekunder från medaljplats. Synd när nu Sten var så nära. Jag tror Sten är ganska nöjd ändå med sin placering!

Nästa bästa placering presterade Asta Sjöberg(Lindebygdens OK) i klassen W-75 där hon blev 9:a. I övrigt blev det placeringar runt 20:e plats och neråt.
Nu fortsätter kval och finaler i långdistansen senare i veckan. Vi håller tummarna för fler medaljer!
Text: Alf Lindberg

Fin start på höstsäsongen i Norberg!

(2016-08-04) När första tävlingen på höstprogrammet avgjordes idag i Norberg, så var det inte bara ärrade veteraner på plats. Många yngre, skollediga och semesterfirare fanns också på plats.

SOFT:s styrelseordförande Lena Larsson (SOK) och Förbundsordförande Susanne Söderholm (SMOL) ville också prova på ett veteranarrangemang idag. Jo, båda har varit med tidigare, så dom vet hur det går till. Kul tycker vi att dom var med, men även att flera andra yngre deltagare passade på att utnyttja dagens arrangemang.

Trots att solen inte visade sig på sitt bästa humör idag, lite regn hängde i luften, men ändå bra "löpväder", så blev det en lyckad dag. Terrängen då! Fantastiskt fin tycker jag och jag är övertygad om att de flesta instämmer. Fin karta med öppen fin skog med härliga höjder som var lätta att läsa av. Men man får inget gratis ändå. Högt blåbärsris och skvattran gjorde att man fick jobba för startavgiften trots allt. Hit kommer vi gärna fler gånger!

Arrangören Norbergs OK hade med sig en ny medarabetare idag som nyligen klivit in "Veteranåldern", nämligen Johan Källman. En bra resursförstärkning för veteranerna i norr. Vi hälsar Johan välkommen in i gänget. Premiär var det också för tävlingssystemet MeOs idag som Johan skötte med bravur. Resultat direkt vid målgång.

Bilden: t.vänster Johan Källman Norbergs OK och till höger Susanne Söderholm och Ove Johansson, båda Strängnäs-Malmby OL som var på plats idag.

Text: Alf Lindberg

Grattis Kuno Österlund och Karin Gustavsson!

(2016-07-29) Bäst när det gäller var idag Karin Gustavsson (SMOL) i D65 och Kuno Österlund (Västerås SOK) i H75.

Karin har under årets O-ringen i Sälen tagit två etappsegrar och två tredje platser. Är man så jämn under en tävlingsvecka, så brukar det räcka till framskjutna placeringar. Och det gjorde det för Karin idag. Totalsegrare i klassen  med en segertid på över nio minuter blev det. Grattis!
Bronsplatsen i D65 knep Britt Eriksson (Sala OK) efter en hård fajt med Lena Jansson (Arboga OK) som blev fyra.

Den andra klasssegern idag tog Kuno Österlund (Västerås SOK) i H75 och det med råge. Kuno hade nästan kunnat gå banan runt och ändå vunnit. Så stor var nämligen segermarginalen, drygt 24 minuter! En väl genomförd tävlingsvecka av Kuno. Grattis! Det kanske blir O-ringen i Arvika 2017 för Kuno för att försvara sin titel?

I H65 tog Lars Jakobsson (Västerås SOK) en bronsplats efter en hård kamp med Lars-Åke Wall från OK Tisaren som blev tvåa.
I D70 var det inget att göra åt norskan som tog hem segern i klassen före Inga Johansson (Nyköpings OK). Men en hedrande silverplats blev det i alla fall. Grattis!
I H70 var Stig Landstorp (OK Tor) taggad efter den fina etappsegern igår. Det räckte inte ända fram. Stig var endast 16 sekunder från en bronsplats! Bra jobbat!

Ytterligare en klasseger blev det i D75 av Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) som vann klassen med drygt 2 minuter efter en hård fajt med Birgitta Arlebo. Grattis Asta!

I H80 var Rune Carlsson (Sundbybergs IK OK) omöjlig. Hann vann alla etapperna i sin klass! Dock lyckades John Wallin (OK Hedströmmen) ta en silverplats och Göran Larsson (Södertälje-Nykvarn OF) en bronsplats. Stiligt gjort.

Själv lyckades jag ta två placeringar på dagens etapp och blev nia totalt. Visserligen var målsättningen att bli bland de tio främsta, men jag känner att jag kunde ha gjort det bättre. Det är bara att komma igen.

Sammanfattningsvis: Årets O-ringen var varit en fantastiskt fin och annorlunda upplevelse. Att få tävla på kalfjället, ja det var jättekul. Jag bodde i Tandådalen med husvagn och det var toppen. Fina servicehus, inge problem fast det var över 500 husvagnar där. Tyst tidigt på kvällarna, men även på morgonen. Ovanligt när man bor på camping!
Nära gångavstånd till bussarna som fungerade otroligt bra på alla etapperna. Och resultatservicen; när man kom i mål och gick till ryggsäcka var det bara att plocka fram telefonen och läsa av ställningen i klassen. Toppen! Ja, det märks att O-ringen har blivit ett bolag och att mer och mer sker proffsigt i alla former. Jag är jättenöjd med årets arrangemang.

Till sist; tack alla ni glada medtävlare som jag har träffat denna vecka. Även ni alla kompisar som jag jag träffar på våra egna veterantävlingar, men som nu var med i Sälen. Nu siktar vi in oss på höstens tävlingar.

Text: Alf Lindberg

Grattis till våra duktiga etappsegrare idag!

(2016-07-28) Inledningsvis så vill vi säga ett stort grattis till våra duktiga kamrater Kuno Österlund, Karin Gustafsson och Stig Landstorp. Alla etappvinnare idag!
På den fjärde etappen av årets O-ringen kan man verkligen hänvisa till uttrycket; - att gå in i dimman"!

När redaktören anlände bland de första deltagarna till tävlingsaren i Lindvallen, så hade regnet fallit i flera timmar innan. Tidig start med andra ord, men regnet höll uppe en stund på väg till start. Och idag var lift upp till starten som gällde. Jag väntade en stund för att inte komma för tidigt upp till fjället och starten, så det blev lite jogg nere på platten.
Så var det dags att tillsammans med tre andra deltagare ta plats i liften. Vad händer då? Jo, regnet börjar falla igen. Kortärmad blus, inget underställ, man frös som en hund och bara längtade att vi snart skulle vara framme vid starten. Liften tog ca 10 min, väldigt långa minuter vill jag lova. Inte var det bättre vid starten uppe på fjället. Kraftig vind som gjorde att man blev nedkyld.
Nåväl, det blev äntligen dags för mig att starta. Då sveper dimman in över fjället. Efter att jag passerat startpunkten, så var sikten bara ca 20-30 meter! Första gick bra, även andra kontrollen. På väg till tredje kontrollen var det nästan spökligt. Inte en enda männsika såg jag och sikten var en kort stund obefintlig. Här gällde det att vara noga med kompassen och riktningen. Inte förän jag var på väg till åttonde kontrollen såg jag andra deltagare och sikten blev bättre. Att jag avslutningsvis slarvade bort sju minuter och en etappseger på nästa sista kontrollen, gjorde ju inte dagen bättre. Så har jag det på O-ringen!
Vad hände då på den fjärde etappen?

I D65 tog Karin Gustafsson, grattis (Strängnäs-Malmby OL) ännu en etappseger idag och leder sammanlagt med ca 9 minuter inför morgondagens jaktstart. Jag sätter en slant på att Karin vinner klassen!
I samma klass blev Lena  Jansson (Arboga OK) tvåa och ligger trea inför jaktstarten. 
Tätt bakom Lena jagar Britt Eriksson (Sala OK) som idag blev femma och har endast 32 sekunder upp till Lena. Vem tar medalj imorgon?
I H65 blev Lars Jakobsson (Västerås SOK) sexa idag. Lars har endast 42 sekunder upp till totalledaren inför jaktstarten. Det blir en spännande fajt in till mål gissar jag.
Inga Johansson (Nyköpings OK) blev fyra i klassen D70 idag. Men det är ca 6 minuter fram till totalledaren, så det blir en tuff uppgift att ta hem segern i klassen. Men medalj blir det säkert för Inga.
I H70 kom dagens största överraskning, men icke dessto mindre glada blev vi alla för Stig Landstorp (OK Tor) som vann etappen idag. Stig har gått fantastiskt bra hela veckan, men får nog sikta in sig på en bronsplats eftersom det är långt fram till tvåan och ettan. Bra gjort ändå!
Vi säger också grattis till Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) som slog till med en etappseger även hon idag i D75. Även här blir det oerhört tufft eftersom det bara skiljer 9 sekunder till förmån för Asta mot tvåan Birgitta Thunell (IFK Lidingö SOK). Kommer Astas rutin fälla avgörandet?
Även grattis till vår Kuno Österlund (Västerås SOK) till dagens etappseger i klassen H75. Här lär det inte bli så spännande avslutning eftersom totaltvåan, Kurt Åberg (OK Tisaren) gick bort sig idag och är ca 19 minuter efter Kuno inför morgondagen. Bara ett jordskred kan hindra Kuno från att vinna klassen!
I H80 kom Göran Larsson (Södertälje-Nykvarn OF) femma idag och ligger sammanlagt på tredje plats inför jaktstarten. Kan det bli en medalj även här?
Till sist i klassen H85 så blev Lennart Öberg (Västerås SOK) trea. Det innebär att Lennart ligger fyra totalt i klassen ca 5 minuter fram till en bronsplats. Inte omöjligt.

Imorgon fredag är det sista etappen på årets O-ringen i Sälen. Samma arena som idag, nämligen vid Lindvallen. Jag önska Er alla lycka till inför morgondagen, oavsett vilka placeringar ni har. 

Text: Alf Lindberg

Stort intresse för MTB-O på O-ringen!

(2016-07-27) Det var stort intresse för MTB-O-tävlingen under vilodagen i Rörbäcksnäs.

MTB-O är relativt nytt inom orienteringen. Många orienteringsklubbar runt om i landet har startat upp sektioner i den ordinarie verksamheten, och nu ökar intresset för sporten.

När redaktören besökte Rörbäcksnäs under vilodagen och sista etappen för MTB-O, så var det mycket folk på besök för att se på tävlingen. Men den största överaskningen för alla, men mest för arraangörerna, blev antalet deltagare i de öppna klasserna. Över 500 st!
Arrangörerna hade ordnat så att besökare som ville prova på fick till en slant, låna cykel och utrustning. Det blev en succè. Cyklarna tog slut.

Nu är förstås än så länge deltagarna i de olika klasserna relativt unga. Men vi såg många deltagare i klasserna i 60- respektive 70-klasserna. Man kan förstå att många av deltagarna kanske har knä- eller andra problem som gör det svårt att springa, men att cykla går bra.

O-ringendeltagarna har nu haft en vilodag och imorgon torsdag så är jakten på bättre placeringar igång igen. Nu är Arenan flyttad till Lindvallen. Skidlift till starten och även lift till målet ingår i tävlingen. Spännande!

Bilden: till vänster den långa kö det var att få starta på MTB-O idag. Till höger KKOK:s egen Emma Klemets som deltog i tävlingen.
Text: Alf Lindberg

Idag var det betydligt tuffare terräng!

(2016-07-26) Trots att vi tävlade i samma skidbacke vid Högfjällshotellet som igår, så var det betydligt mer krävande idag.

Efter några inledande kontroller på fjället strax efter starten, så gick banorna nedför och in i mer "normal" skog. Men tuffare än hemma då det var raviner och stora höjder som skulle besegras. Och som vanligt på O-ringen, massor med kontroller nära varandra och folk som ständigt ropade efter just sin kodsiffra.
Vädermässigt så såg det inte så lovande ut inledningsvis, men den hårda vinden blåste bort molnen och det var i princip uppehåll under tävlingen. Hur gick det då på den tredje etappen?

Gårdagens segrare i D65 Britt Eriksson (Sala OK) blev tvåa idag med störste konkurrenten Karin Gustafsson (Strängnäs-Malmby OL) på en tredje plats. Karin leder dock klassen med över sex minuter och får nog räknas som favorit inför sista etppen på fredag. Men osvuret är bäst!
I H65 blev Lars Jakobsson (Västerås SOK) elva idag, men leder dock klassen med ca minuten före störste konkurrenten Lars-Åke Wall från OK Tisaren. Fin placering idag av Johan Källman (Norbergs OK) med en 10:e plats. I samma klass höjer jag lite på ögonbrynen för Göran Larsson (Sala OK). Göran normalt så duktig har haft det tungt på de två inledande etapperna. Idag på en 103:e plats! Vi vet att han kan bättre.

En ny etappseger blev det idag för Inga Johansson (Nyköpings OK) i klassen D70. Inga ligger tvåa totalt i klassen och kämpar om segern med en norsk tjej. Spännande.
I klassen H70 blev det återigen ett storlopp av Stig Landstorp (OK Tor) med en femte placering idag endast 50 sekunder efter totalledaren i klassen, Jan Fogelberg. Stig ligger på femte plats totalt.
Själv skärpte jag till mig i H70 och blev nia och lyckades med det plocka nio placeringar.

Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) går säkert som tåget. Just det, SJ:s tåg brukar ju inte gå säkert! Men det gör Asta. Idag trea i klassen D75 och ligger med det tvåa totalt.
I H75 vann återigen Kuno Österlund (Västerås SOK) sin klass. Kuno har nu nästan sju minuter tillgodo på tvåan i klassen. Om Kuno nu håller sig lite "kall" på fjärde etappen så borde förutsättningarna för en seger i klassen ligga inom räckhåll.

I H80 vann Rune Carlsson (Sundbybergs IK) ännu en seger idag. Men hack i häl var Göran Larsson (Södertälje-Nykvarn OF) med en andra plats. Här är det dock tyvärr lite långt fram för att en klasseger skall bli verklig på fredag.
Lennart Öberg (Västerås SOK) knep en fin andra plats i klassen H85. Lennart ligger därmed sjua totalt i klassen. Även här en bra bit fram till täten. Men man vet aldrig. Vi har sett många genomklappningar på sista etappen så än är det inte avgjort.

På torsdag flyttar O-ringen med två avslutande etapper till Lindvallen. På torsdagens tävling blir det med lift till starten för alla deltagare och målgång uppe i slalombacken för deltagare över DH60. Spännande!

Text: Alf Lindberg

Uppåt för alla idag-och sedan utför- för vissa mer....

(2016-07-25) Tuffare väg till en start får man leta efter. Men belöningen med utsikten vid starten gjorde mödan värd.

Etapp två på årets O-ringen gick också vid Högfjällshotellet, dock på södra sidan av hotellet. För alla deltagare gällde det att ta sig till starten som gick under linbanan, ca 500-600 m upp. Det låter kanske inte så mycket, men eftersom det var rejält brant, så var det en utmaning för alla. Speciellt för deltagarna i de äldre klasserna.

Det blev orientering uppe på fjället för det flesta klasserna och de första kontrollerna. Därefter bar det kraftigt utför och in i skogen. Inte någon svår orientering men kuperingen kanske gjorde att många tappade kraft i benen och gjorde att man också inte tänkte klart i vissa situationer.
Hur skötte sig då våra "hemmalöpare"?

I klassen D65 vann Britt Eriksson (Sala OK) etappen och vi säger grattis. Ett kliv uppåt blev det. Karin Gustafsson(Strängnäs-Malmby OL) blev trea idag men behåller ledningen totalt i klassen.
Sven-Olov Wiklund (Arboga OK) skärpte till sig idag i H65 och blev åtta, endast ca tre minuter efter segraren. Leo Johansson (Vandrarringen) hamnade strax utanför "tio-bästalistan".
Inga Johansson (Nyköpings OK) blev fyra i D70 på dagens etapp. Liten besvikelse tror jag Inga känner efter dagens etapp!. Men Inga ligger fortfarande tvåa sammanlagt.
Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) tog en andra plats i D75 även idag och ligger även tvåa totalt. Här smög Maud Bengtsson (Sala OK) upp idag och tog en femte plats. Britt Eriksson (Hammarby IF) blev sexa.
I H75 gjorde Leif Jansson (Esikstuna OL) en strong insats och tog en hedrande sjunde plats. Ragnar Eriksson (OK Hedströmmen) hamnade precis utanför 10-bästalistan. Noterbart i H75 är att gårdagens vinnare Kuno Österlund (Västerås SOK) hade en dålig dag och blev sjuttonde på etappen. Trots det så ligger Kuno tvåa i klassen efter två etapper.
I H80 blev John Wallin (OK Hedströmmen) tvåa igen. John ligger även tvåa sammanlagt. Alf Lundkvist (OK Tor) skärpte till sig idag och blev sjua.
I H85 hade Lennart Öberg (Västerås SOK) en dålig dag igår. Idag skärpte han till sig och blev sjua. Nils-Gunnar Karlsson (Köping-Kolsva OK) blev tia i klassen.

Hur gick det då för redaktören idag? Ja, jag var åtminstone på topp vid starten. Men det varade inte länge. Någon total blackout inträffade och resultatlistan talar sitt tydliga språk. Det är en revanchsugen redaktör som står på startlinjen imorgon!

Text: Alf Lindberg

Första etappen blev en snäll inledning!

(2016-07-24) När första etappen inleddes idag så var arrangören snälla mot deltagarna.

En mjuk och fin inledning blev det. Väldigt snäll kupering och god sikt gjorde att det blev bitvis väldigt snabba tider. Men det kunde bli väldiga problem om man inte var med på kartan. Massor med folk överallt och många närliggande kontroller. Och när det är så öppet som det är på fjället, så är det lätt att lockas med till "fel" kontroll!

Inledningsvis var det dock inte det jag själv blev överaskad av. Det var den anstorming av deltagare till de öppna klasserna. Långa köer redan vid anmälan. När man sedan kom till starten, även kortklasserna hade "fri  starttid", så var det jättelånga köer att fåt starta. Det här med "fri startid" och öppna klasser, har blivit en succè.
Det skall bli intressant att få se hur mycket deltagare det blev totalt på årets O-ringen!.

Hur gick det då på första etappen för dom som brukar besöka den här sidan?
I klassen D65 vann Karin Gustafsson(Strängnäs-Malmby OL)  tätt följd av Lena Jansson(Arboga OK). På åttonde plats kom Louise-Marie Nilsson (OK KLemmingen). Det skall bli spännande att följa Karin och Lenas kamp i fortsättningen.
I H65 blev Lars Jakobsson(Västerås SOK) tvåa slagen med bara 9 sekunder. Retligt när man är så nära en etappvinst. Lars kommer säkert att ta revanch senare i veckan.
Suveräne Inga Johansson (Nyköpings OK) blev tvåa i D70, slagen med 2 minuter av Birgitta Alebo. Här vet jag att Inga kommer att ta revanch!
I klassen H70 där jag själv medverkar, så blev jag trea trots att jag sprang ut från fjärde kontrollen och åt fel håll vilket innebar en tidstillägg på drygt en minut. Förargligt. I samma klass kom Stig Landstorp (OK Tor) femma och häng på täten inför fortsättningen.
I D75 med stark tätkänning kom Asta Sjöberg( Lindebygdens OK) tvåa bara 50 sekunder efter. 
I H75 vann Kuno Österlund (Västerås SOK) överlägset. Hela dryga tre minuter före tvåan. I samma klass kom Ragnar Eriksson (OKHedströmmen) sjua, dock dryga åtta minuter efter Kuno. Det blir spännande att följa utveckligen i den klassen framöver.
I en annan tuff klass H80, så kommer det bli tuffa uppgörelser hela veckan mellan Rune Carlsson (Sundbybergs IK) etta idag, och Göran Larsson (Södertälje-Nykvarn OF) tvåa idag och John Wallin (OK Hedströmmen) som blev trea idag. Vem drar det längsta strået på fredag?

Imorgon är det dags för etapp två som då går söder om Högfjällshotellet med betydligt tuffare terräng. Då gäller det att lägga sig tidigt ikväll för att vara utvilad.

Text: Alf Lindberg

Nedräkningen för årets O-ringen har börjat.......

(2016-07-23) Nu är det inte många timmar kvar innan årets O-ringen 2016 i Sälen startar.

Så är man då plats  på campingen i Tandådalen. Här pågår för fullt uppladdningen inför årets tävling. En väldigt annorlunda tävling då fyra av etapperna går på fjället vid Högfjällshotellet och Lindvallen. Avslutningsetappen går vid Lindvallen där en mer skogslik terräng erbjuds.

Man räknar med över 20 000 deltagare vilket är lite under det antal man hade vid förra gången tävlingen gick i Sälen. Vädermässigt så verkar det bra. SMHI har utlovat ca 18-20 grader varmt och uppehåll. Vi får hoppas det stämmer.
Det skall bli spännande att ta sig an fjällterrängen imorgon. Jag har bestämt mig att ta det lungt i början för att komma in i kartläsningen. Man är så ovan med denna annorlunda kartteknik, att det brukar ta några etapper innan man har fattat det hela. 

Det har blivit dåligt med träning/uppladdning inför O-ringen för min egen del. Förkylning, jobbet med Veteranresan och ta hand om om barnbarnen, har varit på min agenda i juni/juli. Nåväl, då borde det finnas gott om energi kvar. Å andra sidan kan det bli tufft för mig i klassen H70. Det tycker i alla fall Per-Erik Wåhlberg som påpekar att jag snart är den enda som inte har pacemaker i klassen!
Jag önskar alla deltagare lycka till inför första etappen.

Text: Alf Lindberg

Tack alla ni som gjorde Veteranresan till en fest!

(2016-06-17) Efter hemkomsten igår kväll så var man lite trött men lycklig. Tack alla Ni som gjorde årets resa till Åland till en fest i vardagen. Jag saknar Er redan!

Alla tre tävlingsdagarna så höll vi till på områden där flera av deltagarna hade varit förut. Dag 1 (se nedan) så var det i Böle. Här kunde man se att terrängen påminner mycket om Gotland. Lättsprunget, men ändå bitvis kunde mossarna vara tunga att ta sig över.

När vi sedan flyttade till etapp 2 vid Käringsund, så kan man konstatera att terrängen här var väldigt lik Gotland. Ren planbildsorientering och det ställde till det för många deltagare. Vi är inte riktigt vana med det så här bommades det rejält bitvis. 
En sådan rutinerad och duktig orienterare som Hans-Ove Eriksson, fick även han lite problem. Det är första gången som Hans-Ove sprang i denna typ av teräng så han insåg snart att det är en helt annnan teknik att översätta kartan här mot hemma. Det kompenserade Hans-Ove redan till dagen efter på stafetten.
Precis som första dagen så lyste solen från klarblå himmel även denna dag, och det var rejält varmt i skogen.

Dag 3 var det dags för stafett och vi höll till på samma karta som dagen innan. Man kan konstatera att erfarenheten från etapp 2 hade gjort susen. Nu var deltagarna förvarnade om terrängen och man gjorde genomgående mycket bättre resultat på stafetten. 
Efter två fantastiska dagar så höll inte turen beträffande vädret riktigt lika bra. Ett regn, även om det inte var så rikligt, så ställde det till det ändå för arrangören. Vatten kom in i skrivaren så den vägrade att samarbeta med oss. Som tur är finns hemsidan att ta till så resultaten kunde snabbt publiceras där.
Hur gick det då i stafetten? Ja, i huvudklassen(MIX) så vann Lena och Göran Larsson från Sala. Visserligen på pappret(även om det var blött) så var dom stora favoriter. Men Gerd Larsson och Robert Larsson som blev tvåa, bjöd ändå upp till dans. Fast Lena var för stark på första sträckan trots allt.
Då var det betydligt tuffare i klassen 140. Här segrade Hans Grejer och Kuno Österlund med endast 2 sekunder tillgodo till Kenneth Jansson och Ulf Kjellin. Låt mig gissa att Kunos oerhörda löpkapacitet blev avgörande!
Tufft var det också i klassen 150 där Karl-Gustav Klemets och Rune Sandberg vann med endast 3 sekunder tillgodo på tvåan Leif Jansson och Rolf Hedlund. 
I klassen 160 vann Lennart Karlèn och Jouko Taskinen. I klassen 130 vann Hans-Ove Eriksson och Tommy Wåhlin.

Vi säger ett stort grattis till segrarna men jag vill ändå tacka alla lag för en fin insats. Trots vädret lät det som deltagarna hade haft kul på sin banor och trots att gafflingskontrollerna ställde till det för några. Vad lär man sig av det? Jo, att läsa kodsiffrorna. Men det visste ni säkert redan.

Jag vill ockå här passa på att tacka våra trevliga kamrater från Åland som hjälpte oss alla dagarna. Fantastiskt trevliga killar vi fick lära känna.  Många av er kunde också samtidigt kombinera resan med lite kultur och nöjen. Extra roligt att så många fruar och liknande som inte orienterar men ändå valde att följa med på resan. Kul att vi fick lära känna varandra lite mer.
Att Åland är ett fantatiskt fint område kunde många deltagare konstatera dessa dagar. Att det även är billigt där kom nog som en liten överraskning för många. Speciellt för Kjell Blomberg som valde att stanna en extra dag på Åland. Det var ju så billigt bröd där, bara 8,50 för en jättelimpa, sa Kjell. Tur att hustrun efteråt kunde berätta för Kjell att han skulle multiplicera summan med 10! Men gott bröd var det i alla fall.

Vart går resan nästa år? Ja, om planeringen fungerar så kommer ni att få uppleva en fantastik fin kulturmiljö med massor att se och göra. Och terrängen, jag lovar, det blir "drömterräng". 
Jag vill sist tacka Er alla deltagare på resan till Åland för denna gång. Ni är en källa till inspiration och glädje som inte går att värdera. Det är tack vare Er som jag får mod och kraft att arrangera dessa resor.
Text: Alf Lindberg 

Veteranresans första etapp kommer många ihåg!

(2016.06-14) Det var en hel del deltagare som kände igen sig när etapp 1 på "Veteranresan 2016" inleddes.

Åland bjöd på ett underbart sommarväder när första etappen på årets resa startade. Vi höll till kring Böle där vi för flera år sedan under Tapani Sivens ledning höll till. Då som nu, var det väldigt varmt. 
Terrängen påminner väldigt mycket till karaktären om Gotland. Mycket berg i dagen, öppen skog, men även med inslag av några mossar som bitvis kan vara tunga att springa i.
Trots några återbud så var det 104 deltagare till start idag. Eftersom det var ganska långt till start idag, så bjöd arrangören några deltagare på skjuts till starten. En som fick skjuts idag var Reijo Kivistö. Han kan man verkligen kalla för veteran. Han kämpar på och humöret är alltid på topp.
Ytterligare två deltagare var det på Herrrar E idag. Nämligen Kjell Frodin och Claes Sjöberg. På damernas bana E var det också tre deltagare. Liz Porteus, Ingrid Lundin och Gun Holmkvist.

Tittar man på vilka som vann de övriga banorna, så är det inga större överaskningar. men eftersom resultatet räknas efter två etapper så kan Ni som bommade lite idag, ha chans till revansch imorgon.

Imorgon håller vi till i vid Käringsund Resort och i utkanten av stugbyn. Hus nr 24 ligger närmast TC. De flesta har gångavstånd till tävlingen. Första start är kl. 10.00

Bilden: Ann-Britt Flodin och Britt-Inger Lindberg
Text: Alf Lindberg

Nu är vi på plats på Åland!

(2016-06-13) Åland bjuder oss första deltagare på Veteranresan 2016 med klarblå himmel och sol.

De första deltagarna har nu anlänt till Åland. Förutsättningarna kunde inte vara bättre. Bästa tänkbara väder. Hoppas det håller i sig hela veckan!
Efter en lunch vid Käringsunds camping vid ankomsten, så väntar nu lite vila och därefter skall jag reka på platsen för etapp 1. 
Käringsund där buffèn skall äga rum på onsdagkväll, ligger precis vid havet. En otroligt vacker utsikt väntar alla deltagare. Om vädret blir lika fint som idag, jag då väntar en oförglömlig upplevelse på Åland.

Vi hälsar nu Er alla övriga deltagare som anländer tisdag till Åland, en trevlig resa och ett stort välkommen hit. Vi syns!
Allt om resan finns på denna LÄNK

Veteranerna tar sommarlov - men inte riktigt än!

(2016-06-09) I och med dagens tävling i Västerås så tar veteranerna i Västmanland och Södermanland sommarlov. Men inte riktigt. Ett 100-tal deltagare följer med på "Veteranresan 2016" till Åland nästa vecka.

Västerås SOK hade förmånen att i bra sommarväder, om än lite kallt i vinden, arrangera vårens sista tävling. Denna gång höll man till på en karta som var premiär för de flesta deltagarna, nämligen strax norr om Västerås vid Hökåsen. Ett närområde som passar bra för detta ändamål. 

Redaktören var själv inte med på dagens tävling. En förkylning stoppar tillfälligt den möjligheten. Men jag besökte några kontroller i skogen och kunde konstatera, att även om området är litet, så kunde kontrolltagningen skapa problem för några. Jag har tagit en del film från skogen, och under eftermiddagen hoppas jag kunna lägga ut den så ni andra får se hur det gick till idag. (filmen finns på höger sida)

Nu när vårsäsongen är över kan vi konstatera att antalet deltagare under våren har ökat med 20%. Drygt 4000 starter under våren är gjorda. Visserligen är det sex tävlingar fler under våren än förra året, men det är ändå en rejäl ökning. Nu tror vi att ökningstakten kommer att stanna av inför nästa år. Förmodligen kommer vi att lägga oss på denna nivå. Och det är bra ur flera synvinklar. Blir vi många fler kommer vi få logistikproblem på våra arrangemang. 

Dagens jubilarer, Bo Löwengren Västerås SOK och Boy Nyman Vandrarringen blev idag uppvaktade med sedvanlig prosa av Benkt Larsson och med blommor. Två eldsjälar inom orienteringen som verkligen är värda att uppmärksammas.

Bilden: Bo Löwengren och Boy Nyman.
Text: Alf Lindberg

Här ser Ni två tappra veteraner i Sala idag!

(2016-06-07) Många deltagare bland oss veteraner visar ibland så stort mod och vilja att man inte kan låta bli att bli imponerad.

Redaktören vaknar upp idag med en begynnande förkylning efter Alfa-Ösaträffen. Det var fint väder i Hälsingland dagtid, men ack så kallt nattetid. Därför avstod jag dagens tävling i Sala.
Det gjorde däremot inte bl.a. Kjell Frodin  som kämpar på och visar att han sannerligen skall övervinna sin sjukdom. Kjell vann dessutom sin klass idag. Vi säger grattis Kjell och fortsätt på den vägen.
Liz Porteus ville inte vara sämre hon och blev tvåa efter Kjell i samma klass. Bilden ovan visar tydligt den glädje och entusiasm båda känner här och nu.

Studerar man resultatlistan över alla klasserna så är det ungefär så som den brukar se ut. Ungefär samma namn i topp. 
Idag vill jag ge Inger Lund i Sala en eloge för att hon tog bilderna idag och skickade dem till mig. Jättebra, när jag en dag som denna inte kunde vara på plats. En uppmaning till Er alla, skicka gärna bilder till mig. Jag lovar inte att allt publiceras, men det ger en bättre mångfald här på hemsidan.

På torsdag är det sista tävlingen innan vi får "sommarlov". Tävlingen går strax norr om Västerås(se inbjudan). Det är vår förhoppning att så många som bara kan och vill kommer så att vi slår säsongsrekord. Välkomna!

Bilden: Kjell Frodin och Liz Porteus. Foto: Inger Lund.
Text: Alf Lindberg

Tufft och utslagsgivande i Skinnskatteberg!

(2016-06-02) Det var spridda åldersskurar idag när OK Hedströmmen bjöd in till tävling vid vackra Skärsjön.

Vackert var bara förnamnet när de 170 deltagarna anlände till dagens TC vid Skärsjön strax öster om Skinnskatteberg. Klarblå himmel och en temperatur på 26 grader varmt gjorde att understället kunde man bara glömma idag. Platsen ligger också vackert belägen vid sjön, så det vara bara att njuta av ett härligt dopp efter genomfört lopp.
Yngste deltagaren idag var 17 år och äldste 87 år. Som på senaste tiden, så dyker det upp nya namn hela tiden som vill vara med och springa.
Det märktes också att det var varmt idag i ett annat avseende. Många deltagare kortade ner sin bana mot normalt eftersom det var varmt och man var förvarnade om att det var högt blåbärsris som tyngde på rejält.

Vad säger man om själva tävlingen då? Fin skog med inslag av mycket mossar som det gällde att undvika så mycket som möjligt. Vid den här årstiden så blir blåbärsriset betungande. Visst som Göran Larssson uttryckte det, -"Fin träning inför höstens tävlingar"! Men det var många som tog "slut" idag. Redaktören skulle gärna vilja komma tillbaka hit nästa år, fast då en månad tidigare innan blåbärsriset har tagit fart. Det skulle kunna bli en härlig tävling. Och det går att bada i sjön då men, fast något kallare då förstås.

Några som inte drar sig för besvär är gänget från Södertälje. Man åker långa vägar för att ta sig till våra arrangemang, och en sådan här dag fick man valuta för pengarna. Idag bestod gänget av Berit och Stig Gustafsson, Sixten Westerlund och Weine Johansson.
Störst antal deltagare idag hade Västerås SOK med 39 st.

Bilden: Vy över TC idag, och Stig och Berit Gustafsson
Text: Alf Lindberg

Högtryck i Torshälla-vädermässigt-antal deltagare!

(2016-05-31) När OK Tor bjöd in till kamp vid klubbstugan, så var förutsättningarna de bästa tänkbara.

Dagen inleddes med högsommarvärme, ca 25 grader varmt vilket torde behaga de 172 deltagarna. En fantatiskt fin siffra med tanke på att det var en "tisdagstävling". Karl-Robert Moqvist som sköter tävlingsstatistiken berättade idag att vi förmodligen kommer överträffa förra årets deltagarantal med ca 800 st!
Själv(undertecknad) så har jag lite tungt med löpningen när det är så varmt. Springer bäst i lite kyligare väder. I övrigt så älskar jag värme.
Terrängen och kartan vi sprang på idag var intill klubbstugan. Den har väl sett sina bästa dagar, men duger bra även om löpbarheten bitvis är nedsatt. Då gäller det att orientera dessto bättre för att kompensera det. Och det var det många som gjorde idag.

Jag noterar att D-banan hade hela 14 deltagare med fem tjejer i topp. Inte illa, alltså att tjejerna är så duktiga!. Högsta noteringen någonsin torde ändå deltagarantalet på bana B vara idag. Där fanns hela 71 deltagare på startlinjen.

OK Tor har lagt upp tävlingen idag även på Livelox. Ni som har spelat in era rutter med klocka eller med telefon, kan ladda upp det i programmet nu. Där kan ni också få en lektion om hur man INTE orienterar! Det är min GPS-fil(Alf Lindberg) som ni kan följa med stort intresse de första kontrollerna. Snacka om att bli vimsig ibland. Men där finns också fina exempel hur man skall orientera på rätt sätt. Gå gärna in där och titta. Alltid lär ni er något.

Bilden: Per-Ivar Möllberg som efter en lång skadeperiod är på väg tillbaka.
Text: Alf Lindberg
 

SMOL-kavlen i Strängnäs- en succè trots vädret!

(2016-05-26) Man kan ha bättre förutsättningar gällande vädret än vad Strängnäs-Malmby OL hade idag.

SMOL-kavlen har oftast bjudit på kanonväder, d.v.s. varmt och skönt. Så var inte förutsättningarna idag. SMHI hade förvarnat om rejält med regn, och det kom det också på tävlingsdagens morgon. Men lagom till starten 09.30 så höll regnet sig borta i princip under hela tävlingen. Men regnet vräkte formligen ned så fort vi var på väg hem igen. Vilken tur vi hade idag!

Tävlingen var förlagd till Stadsskogen i utkanten av Strängnäs. En fantastiskt fin skog och karta som passar perfekt för orientering i allmänhet och för budkavlar i synnerhet. Öppen fin skog, lättläst karta och trevliga gafflingsalternativ stod på programmet. Om jag inte helt tar fel så är dagens tävling ett rekord vad beträffar antalet deltagande lag. 68 lag på startlinjen plus 28 deltagare på öppna banorna, (trots vädret) torde vara ett rekord! SMOL har på ett bra sätt förvaltat detta arrangemang och förhoppningsvis kan vi få med fler deltagare nästa år. Speciellt när de får veta hur bra det var idag.

Men som i alla tävlingssammanhang så vinner alltid de bästa lagen. Så även denna gång. I klassen 130 tog Rolf Mathisen och Kenneth Johannson hem segern med god marginal. I klassen 140 var det jämnare. Visserligen gav första sträckans löpare Lars Jakobsson, Kuno Österlund ett stort försprång in till växeln, men det krympte och segermarginalen skrevs till 1,55 före tvåan i klassen.
I klassen 150 vann Leif Jansson och Rolf Hedlund en sekundstrid före lag Sala/Heby. Segermarginalen skrevs till 3 sekunder. I mix-klassen var det ingen överraskning att Lena Larsson och Göran Larsson Sala, vann med drygt 3 minuter. Hyfsat låga odds på paret från Sala.

Resultat finns nu upplagt tillsammans med resultaten från de öppna banorna. SMOL har även ambitionen att senare idag lägga upp tävlingen i Livelox för de intresserade.

Bilden: Segrarna i klassen 130 Rolf Mathisen och Kenneth Johansson(Kenneth saknas på bilden), i 140-klassen Kuno Österlund och Lars Jakobsson, i 150-klassen Rolf Hedlund och Leif Jansson, och i MIX-klassen Göran Larsson och Lena Larsson.
Vi sägger GRATTIS till alla våra värdiga pristagare. Priset bestod av en honungsburk som kommer väl till pass, speciellt för Lena Larsson som igår på träningen hade längre tid till första kontrollen än vad hon hade på hela sin bana idag. Måntro det kan vara "Bamse-honung"?
Text: Alf Lindberg

Revansch när Hallstahammar bjöd upp till tävling!

(2016-05-24) När Hallstahammars OK arrangerade tävling senast (april) så var det kallt och terrängen var kanske inte den bästa vi sprungit på.

Men det tog man igen med råge idag. En fantastisk fin försommardag med en temperatur på ca 20 grader varmt, där tävlingsplatsen, Acktjärnarna strax väster om Ramnäs,  gjorde att de 138 deltagarna bara kunde njuta av solen.
Trots att det har skett väldigt mycket avverkning i området så är det finaste området kvar. Och i det här fina området hade den verklige veteranen i orienteringssammanhang, Signar Palm, strängat väldigt fina banor. Området är visserligen bitvis svårorienterat vilket många erfarna veteraner fick erfara idag. Men jag är övertygad om att del flesta njöt av dagens tävling. Kan det bli bättre? Knappast!

Redaktören hade i senaste reportaget från i torsdags nämnt något att det fanns "blåbär" i skogen. Jag angav då Skogstorp som avsändare, men enligt rapporter från dagens tävling så skall "blåbären" egentligen ha sin hemvist i Hållsta. Nåväl, det utpekade nämnde något idag om att nu var det inte många tävlingar kvar på deras vårprogram för att snart kommer de "riktiga" blåbären fram. Jag undrar vad de menade med det? Jag gissar att svaret kommer i höst!

Två deltagare idag kom lite på efterkälken och skapade lite oro till en början. Har dom skadat sig, eller bara missat lite? Det löste sig ganska snabbt. Den ena deltagaren hade sin mobil med sig så att arrangören kunde nå henne i skogen. Det känns tryggt. Jag känner en stor tacksamhet att vi inte haft några skador eller andra incidenter av allvarliga slag på våra arrangemang hitills. 
Men vi som är arrangörer uppmanar alla att fundera över om inte en mobil i en hållare(finns lätta och smidiga sådana numera) kan vara på sin plats när man tävlar. Det känns tryggt både för arrangören och deltagaren.
En karta med A-banan från dagens tävling finns under länken "Kartarkiv"

Bilden: fr. vänster Ulf Bolinder, Karl-Axel Stjärnström och Lars-Olov Stenström.
Text: Alf Lindberg

Veteranorientering - idag var skillnaden bara 70 år!

(2016-05-19) Idag var ålderskillnaden mellan yngste och äldste deltagaren hela 70 år!

Det heter "Veteranorientering" i våra sammanhang, men vi märker att de senaste åren så har intresset för vår verksamhet ökat betydligt. Numera så kommer ibland skollediga ungdomar, folk som jobbar skift o.s.v. och passar på att få ett fint träningspass. Så var det även idag då flera yngre deltagare var med. På bilden ovan kan ni se Elvira Danielsson Köping-Kolsva OK som sprang A-banan och blev tvåa idag tillsammans med pappa Thomas, och Lennart Öberg VSOK som idag hade klassat ner sig till en E-bana och vann den. Bara tillfälligtvis menade Lennart.

Detta innebar att antalet deltagre idag blev 197 st. endast 4 mindre än Arbogas eget rekord från 2015 i samband med Lucia då man hade 201 deltagare. Kul!

Mindre kul blev det för Bosse Karlsson, Köping som nyligen kom hem från en resa i USA, och som idag föll så olyckligt att han fick uppsöka akuten i Köping för att sy. Vi håller tummarna för att det ofrivilliga besöket på lasarettet gick bra. Det var förmodligen "jetleggen" som spökade!

Vad skall man säga om terrängen idag! Den är öppen och fin, visst, det är bitvis stenigt i botten men det utgör inget större hinder. Värre är det med blåbärsriset som har växt upp ordentligt och suger musten ur en. Visserligen kommer inte blåbären förän i sommar, men jag tyckte mig se en del "blåbär" från Skogstorp utanför Eskilstuna idag i skogen, så de kompletterar allas vårt intryck idag på ett fint sätt.

Jag nämnde häromdagen våra tjejers tuffa uppgift att slå sin in i toppen på resultatlistorna i konkurrens med killarna. Idag t.ex. så var Pernilla Klemets (KKOK) tvåa på B-banan endast slagen av en junior med 53 sekunder. På C-banan vann Inga Johansson (NOK) och med Anna-Karin Johansson (VR) som tvåa. Margareta Jönsson (Åkers IF) fyra på D-banan. Och till sist på E-banan blev Christina Godhe (VSOK) tvåa.  Så nog tar våra tjejer för sig alltid. Ett uppmuntringspris till Kjell Frodin (KKOK) som blev trea på E-banan.

Jag undertecknad) har lagt upp min bana och GPS-spår idag (A-banan) under länken "Kartarkiv"
Bilden: Elvira Danielsson och Lennart Öberg.
Text: Alf Lindberg

Veteranresan till Åland - nu är banläggningen klar!

(2016-05-19) När drygt 3 veckor återstår till vår resa till Åland, så är banläggningen klar.

Igår kom stafettbanorna till mig från banläggaren Tapani Silvèn i samband med vår veteranresa till Åland 14-16 juni. Så igår kväll lade jag in gafflingarna i de olika klasserna och för de olika banorna. Gafflingarna och klasserna har jag försökt att få ihop på ett sådant sätt att det skall bli en "budkavlekänsla" över det hela. Det innebär att många av Er har samma banor och på så sätt försöka hålla ihop stafetten så att det blir kul och spännande för alla lag. Vi får se om jag har lyckats med det! Men se ändå upp, det är förvisso gafflat.

De individuella klasserna och banorna är också klara, samt två banor på de öppna klasserna. Är det någon som ännu inte är anmäld till resan/tävlingarna, så går det bra att höra av sig till mig. men gör det senast 25 maj som också är senaste betalningsdag för resan.

Bilden: Banläggaren Tapani Silvèn
Text: Alf Lindberg

Gnesta - som ljuv musik i mångas öron idag!

(2016-05-17) Gnesta förknippas för de flesta med musik och "Gnesta-Kalle". För en del deltagare var det som ljuv musik att tävla idag.

Banläggaren Göran Svärd hade förlagt banorna vid Hagstumosse IP i Gnesta. Som en fin musikslinga gick banorna i ett område där undertecknad inte varit tidigare. Jag blev lite förvånad när jag med kartan i hand begav mig mot första kontrollen och berget reste sig nästan som en vägg emot mig. Det såg inte så brant ut på kartan. Var jag verkligen i rätt område och sprang? Jovisst var jag det, det blir lätt så med 5-meters ekvidistans när vi oftast tävlar på 2,5.

Det börjar dyka upp nya namn på resultatlistorna numera, vilket verkligen uppskattas. På A-banan idag t.ex. Weine Wolter från Åkers IF (vann idag) som är en ny bekant för mig. Även på B-banan där Mats Gärling Stjärnhovs OK 65 tog hem segern. Annars är det kända namn som vinner, som t.ex. Esko Raita(Ärla IF) på C-banan och Lars Gustafsson(SMOL) på D-banan.

Det är också viktigt påpeka i resultatsammanhang att vi har många duktiga tjejer som är med och tävlar men som sällan står högst upp i resultatlistorna. Det beror ju på att vi blandar tjejer och killar på våra banor. I Dalarna t.e.x så han man kill - resp. tjejklasser fast med samma banlängder, vilket innebär att resultatlistorna ser helt annorlunda ut där. Icke att förglömma i sammanhanget.

Bilden ovan: Tre av OK Klemminges arrangörer idag. Knut-Åke Hallebro, Sven-Arne Nilsson och Kjell Nilsson.
Text: Alf Lindberg

Nils Johansson- "Först i Mål" för tredje gången!

(2016-05-12) Så har då årets mest prestigefyllda tävling, "Först i Mål" gått av stapeln.

Vi säger ett stort grattis till Nils Johansson OK Tjärnen som för tredje gången tog hem titeln "Först i Mål". Belönad med äran och ett vandringspris av Marianne Gambrè till minne av Eric Gambrè i form av en tavla gjord av Marianne.
Nils är unik i sammanhanget. Ingen annan har lyckats att ta hem titeln mer än en gång. Tvåa blev Lars Petterson OK Nalle och trea Bo Hansson Arboga OK.
Vilken häftig syn det måste vara när 174 deltagare startar samtidigt på tretton olika banor, alla med målsättning att vara först i mål. Idag som tidigare år, så är det oftast deltagare på de korta banorna som är först in. Det är oerhört svårt att få till ett handicapsystem som är exakt rättvist inför en sådan här tävling. Men det gör inget. En sådan här dag och en fin skog, Vilstaskogen i Eskilstuna, och ett fint arrangemang återigen av EOL, så bara man njuter av att få delta. Jag är övertygad om att jag företräder allas uppfattning i frågan.
Skall ni boka aktiviteter utomhus nån gång, så titta vilket datum EOL arrangerar "Först i Mål", så får ni underbart väder. Så är det år efter år när EOL arrangerar, så även idag.


Någon försökte skrämma upp undertecknad innan start genom att påstå att startuppställningen i år gick på förnamnen. EOL hade däremot att valt att vända på startordningen så att man började på Ö i efternamnet i främsta ledet. På min bana(10) så var det tunt med folk. Såg egentligen bara Kuno Österlund och Leo Johansson. Skymtade kort även Karin Gustafsson. Däremot var Pernilla Klemets med mot sjätte kontrollen, men därefter så hängde vi av henne. Det blev en spurtstrid till mål där Leo och jag var lika medans Kuno knäckte oss båda på upploppet.
Nu laddar vi batterierna till nästa stora kamp, nämligen SMOL-Kavlen i Strängnäs. Väl mött där.
Bilden: Nils Johansson, Lars Pettersson och Bo Hansson
Text: Alf Lindberg

Stort deltagande idag trots kommande helgtävlingar!

(2016-05-04) Det stundar många nationella tävlingar till helgen. Trots det så ställde 121 deltagare upp till start idag.

Arrangör var Vandrarringen som hade förlagt TC till Friluftsfrämjandes stuga i Rocklundaskogen i Västerås. Ett fantastiskt vackert sommarväder ringade in den trevliga samlingsplatsen.
Jag säger det återigen. Hur än många gånger vi varit på Rocklundaskogen och tävlat, så görs det misstag ändå. Fråga bara Ulf Kjellin t.ex. idag!
Det gäller verkligen att hålla reda på stigarna och riktningsändringarna. Ibland går det så illa att man bara inte vill visa upp sig(bilden). Visar upp sig gör ändå(trots lite övertalning) Inga-Britt Malm som är en härlig kämpe i skogen och inte ger upp så lätt. Men så har hon också fina meriter från sin ungdom. Det glada humöret hänger med fortfarande.

Nu blir det uppehåll för en del fram till tisdag nästa vecka då Trosabygdens OK arrangerar. Man brukar hålla till vid kungliga marker, så möjligen även denna gång!
Ni som inte ännu har anmält Er till nästa veckas stora begivenhet, "Först i Mål" i Eskilstuna, gör det snarast via Eventor. Det vore kul om vi slog det gamla deltagarrekordet.

Bilden: okänd samt Inga-Britt Malm.
Text: Alf Lindberg

Kall inledning på våren - idag kom den på allvar!

(2016-05-03) Det har varit ganska kyligt genomgående på årets inledande tävlingar.

Men idag klämde metrologerna till på allvar. Man bjöd på blå himmel och ca 18-20 grader varmt när Nyköpings OK arrangerade tävling vid Vittenberga gård. För min egen del så åkte understället av på allvar. Kortärmat var det som gällde idag. Jag kan inte nog njuta av den här årstiden. Björkarna är på väg att spricka ut, myggen sover fortfarande och inga flugor göre sig besvär.
När sedan banläggaren Sten Mörkehäll tillsammans med Håkan Alderud, som rekat kartan idag, hittat detta fina parti och kunde erbjuda härlig orientering, vad mer kan man begära!

Näst sista kontrollen ställde till med problem för flera deltagare trots att den låg alldeles intill TC. Och extra försiktig var man eftersom ingen ville komma ut på TC och visa sig att man bommat. Följdaktligen var det några som nästan kröp som krypskyttar fram mot kontrollen för att stämpla. Ja, som banläggare har man alla möjligheter att klura till det för deltagarna.

Själv är jag nöjd med dagens insats trots att jag borde ha kapat sluttiden med ca 2 min. Jag har lagt upp GPS-spår på mina bana idag(Bana A). Finns under kartarkivet.
Bilden: Sten Mörkehäll.
Text: Alf Lindberg

Hög klass när Katrineholms OK arrangerade!

(2016-04-29) Det var fint folk på Katrineholms tävling igår.

Anders Göransson från Katrineholms-Kuriren är en flitig besökare när det är veteranorientering i Södermanland. Han gör ofta uppskattade reportage från våra arrangemang, vilket är till glädje både för oss deltagare, men även för tidningens läsare.

I torsdags var även Lennart Öberg Västerås SOK med och han kan ståta med flera VM-medaljer.
Vill du läsa tidingens reportage från tävlingen, så klicka på länken här nedan.
Katrineholms-Kuriren
Foto: Anders Göransson.

Kan man lita på metrologerna? - inte riktigt!

(2016-04-28) Metrologerna hade inför dagens tävling utlovat 3-10 cm snö. Av detta blev intet!

Eftersom undertecknad hade lovat att hjälpa tjejerna i skeretariatet idag (man prövade MeOs idag för första gången), så var jag tidigt uppe. När jag närmade mig Floda kyrka som lär vara landets största landsortskyrka, så var det nästan så att solen ville bryta igenom molntäcket. Kyrkan är magnifik där den ligger högt upp i byn. Tyvärr blev det inte av idag att gå in och titta i kyrkan. Det går fler tåg.

Under tävlingen så var det faktiskt uppehåll. Visserligen började det att dugga lite lätt mot slutet, men de 132 deltagarna verkade nöjda trots allt. Det skall tilläggas att antalet överskred våra vildaste fantasier. Efter metrologernas hot om snö, så trodde jag att vi fick vara glada om det kom 60-70 deltagare. Heder åt Er alla "tuffingar" som kom idag.


Själv sprang jag inte idag av naturliga skäl, men jag hörde många som berömde skogen och området vi var i dag. Första gången som det var veteranorientering i detta område. Litet område vilket innebar många kontroller och slingor på de längsta banorna. Det innebar samtidigt att det var lätt att blanda ihop kontrollerna och gå mot "fel" kontroll.

Lokalpressen dök upp som vanligt idag. Det gör dom ofta när Katrineholms OK arrangerar. Reporten undrade bara; "-har Ni aldrig bra väder när Ni arrangerar"? Frågan känns inte så relevant för en orienterare, vi är vana.
Alf Kårefält; jag har din SI-pinne hemma hos mig.
Sten Ericsson; jag har din kompass hos mig. Jag tar med den till OK Grips tävling på lördag.

Bilden: Nils Johansson OK Tjärnen var först i mål idag. Är det möjligen träning inför "Först i Mål" som stundar inom kort?.
Text: Alf Lindberg

Idag kunde man beställa taxi till starten!

(2016-04-26) Förra veckan hade vi en artikel om förbättringar på våra arrangemang. Idag kom den första förbättringen, taxi till starten.

Tråkigt Alf Lindberg att du inte kunde delta i dagens fina tävling med strålande väder och de 139 deltagarna som gav lovord för arrangemanget. Vi (Södertälje-Nykvarn OL) har med dagens tävling utvecklat våra arrangemang ytterligare, vi hade nämligen taxitransport från TC till startplats och från mål till TC med fyra funktionärsbilar som gick i skytteltrafik. Reskostnaden ingick i startavgiften och detta uppskattades av deltagarna. Nästa steg i utvecklingen kanske är att erbjuda biltransport runt banan?

Bilden: Weine Johansson
Text: Weine Johansson

OK Tor hade rekorddeltagande idag!

(2016-04-21) Dagens 197 deltagare innebär att OK Tor noterade sitt bästa deltagande någonsin förutom SMOL-kaveln som man arrangerade för något år sedan som hade fler deltagare.

Det var bra förutsättningar idag för många deltagare. Eskilstuna ligger centralt bra till, soligt och ca 10 grader varmt. Ändå saknades det flera välkända profiler idag såsom Hans-Ove Eriksson och Greger Wedin bl.a. Greger blev väl avskräckt genom att jag sprang C-banan i tisdags och att han trodde jag skulle springa samma bana idag igen.

På A-banan fick vi idag två rejäla långsträckor som gav vägvalsalternativ. Det skilde nog inte mycket på alternativen, men på veteranorienteringar är det knivskarpt konkurrens, så det gäller att spara sekunder. Lars Jakobsson(VSOK) som vann A-banan idag, kommer vi att hänga på ett viktbälte nästa gång så att vi andra har en chans.
En junior i form av Emma Klemets som nyligen börjat orientera och som är med oss på våra arrangemang, knep en fjärde plats idag på B-banan endast två minuter efter. Bra jobbat Emma!

I tisdags sprang jag C-banan och snodde segern mitt framför näsan på Barbro Möllberg. Idag var det en annan "gubbe" som snuvade Barbro på segern. Barbro kan trösta sig med att hon blev "veckans raket" i sin klass på Sverigelistan.
Idag vill jag ge en extra eloge till Kjell Frodin (KKOK) som var med på E-banan. Kjell har tillfälligt trappat ned lite p.g.a. medicinering just nu, men kämpar ändå på och är med oss. Verkligen strongt av dig Kjell. Forsätt så...

För er som är intresserade så finns kartorna upplagda i Livelox. Klick på ikonen bredvid resultat i Eventor.
Bilden: Dagens sekretariat från medlemmarna i OK Tor
Text: Alf Lindberg

En eloge till alla våra duktiga arrangörer!

(2016-04-19) Det läggs ner otroligt bra jobb på våra arrangemang av arrangörerna. Ingen nämnd, ingen glömd.

Idag hade Kjula IF letat upp det fina området strax söder om det område de hade som tävlingsområde på deras nationella tävling nyligen. Vad skall man säga? Skogen är så fin och lättlöpt att man glömmer bort att titta på kartan och bitvis bara njuter av utsikten.
Dessutom så är kartan mycket lättläst.
Vi i Västmanland/Södermanland har sedan några år tillbaka använt oss av möjligheten att starta och gå i mål i ett område som ligger en bit bort från själva TC där man stämplar ut. Det fungerar ypperligt. En av fördelarna med det är att man bättre kan utnyttja kartområden som ligger en bit från TC och därigenom få till bättre banor. Idag var ett sådant lysande exempel.

Det som är så kul med vår verksamhet, är att den hela tiden växer. Idag 172 deltagare. För några år sedan låg antalet deltagare på tisdagar runt 60-80 per tävling. Än så länge klarar vi logistiken runt våra arrangemang. Och även om det ibland blir trångt i duschen, så är det långt kvar innan vi når taket. Det finns säkert många anledningar till vår växande verksamhet, men en anledning tror jag är att inte bara den fysiska utmaning som vi alla vill ha, utan den sociala delen som jag märker betyder alltmer bland deltagarna. Den fysiska och mentala delen bland våra veteraner är så god och hög att vi borde få sponsorbidrag från Landstinget!

Själv fick jag känning i en lårmuskel under helgens tävlingar. Av den anledningen tog jag kontakt med en kille i Arboga som är expert på det området. Och efter konsultation av min medicinska rådgivare, Görel Svedestam som rekomenderade mig att ta lite lugnt idag och springa C-banan, så fick del bli så. Stretching före och efter loppet, och just nu känns det bra. Görel uppmanar mig att specialtejpa mig till torsdag och därigenom ta en A-bana igen, så det blir förmodligen så. Jag skall bara titta igenom filmen på Yoytube hur man tjejpar. I värsta fall får Görel tejpa mig på tävlingsdagen!

Ett litet tips! Gå in på Eventor och klicka på Livelox-ikonen som finns bredvid resultaten och titta  på dagens tävling, och se hur fantastiskt fint Kenneth Johansson (EOL) tar sig igenom A-banan. Njut och lär.
Text: Alf Lindberg

Idag fick man veta vad stenbundet betyder!

(2016-04-14) I Västmanland kan vi erbjuda det mesta. Bl.a. varierad terräng.

Västmanland har ofta stenbundna områden när vi arrangerar tävlingar. Vi här är vana med det här. Men det finns även andra typer av områden i länet med bl.a. inslag av tallhedsterräng. Men det är faktiskt på det viset, att en duktig orienterare skall klara av att hantera alla typer av terräng. Så det var upp till bevis idag.

Banläggaren Göran Wiig känner sin skog och hade idag hittat bra stråk och områden att dra fram banorna på. I den här typen av terräng är det viktigt att man har ork att trycka på, och på så sätt spara tid. Men kartan och terrängen är bitvis svår att läsa in sig på om man inte håller koll på var man är. Då tar det tid att hitta rätt igen.
Men skogen kan inte ha varit avskräckande eftersom det dök upp 195 deltagare idag.

Banorna B, C och D är populärast, men bana E växer hela tiden, idag med 18 deltagare. Den fyller sitt syfte.
I det här gänget som är med på våra tävlingar får man ofta höra roliga kommentarer. Idag kom Bosse Seger med följande: -"mot näst sista kontrollen tog stegen slut, men jag var inte framme vid kontrollen ändå". Ja du Bosse, då får du väl fylla på med lite fler steg då!.

Signar Palm(bilden) och alla hans kamrater gjorde ett bra jobb idag också. Synd bara att den utlovade solen och värmen uteblev.
Text: Alf Lindberg

Inget ont som inte har något gott med sig!

(2016-04-13 kl. 02.50) Rubriken åsyftar det gamla ordspråket som de flesta känner till.

Den resultatfil som jag fick mig igår från Eskilstuna OL:s tävling, gick aldrig att ladda upp via Winsplits hemsida. Hela tiden kom det upp "-server/error". Jag fick ingen kontakt med Lars-Olov Stenström som var ansvarig för sekretariatet under tävlingen, på mina försök senare på kvällen. Jag hade hoppas på att han skulle kunna ladda upp och skicka till PDF-filer av tävlingen så att vi åtminstone fick fram resultaten.

Under senare delen av kvällen fick jag kontakt med Mats Troeng (han är ansvarig för Winsplit genom ett avtal med SOFT) och efter flera timmar hittade vi felet. I tävlingsprogrammet MeOs som EOL använde igår, så var det fel i "tävlingsinställningarna" vilket fick till följd att den resultatfil jag fick med mig(XML) hade felaktiga koder i sig. Därför gick det inte att ladda upp resultaten.

Så om Lars-Olov eller någon kamrat till honom läser detta, så skulle jag bli tacksam om han tar en "backupkopia" av tävlingen och mejlar den till mig, så skall jag försöka rätta till felen. Men även att Lars-Olov skriver ut resultat och sträcktider i vanligt format och mejlar mig, så har vi i alla fall något att titta på.

Allt det här hade ändå något gott med sig. Jag fick nämligen besöksrekord på hemsidan med över 1000 besökare under dagen/kvällen vilket också innebar 3041 sidvisningar på sidan. Inte illa! Synd bara att Ni inte hittade det Ni sökte efter.

Klockan är nu strax efter 03.00, så nu går jag och lägger mig. Tack för mig!
Text: Alf Lindberg

Är det dags att lägga skorna på hyllan nu!

(2016-04-12) Hoppar man över sista kontrollen som jag gjorde idag, så är frågan relevant.

Kan det bli så mycket bättre än så här? Sol från en klarblå himmel. Ca +10 grader i luften. Tävling i skogen "Odlaren" strax utanför centrum i Eskilsuna. Härlig terräng, speciellt vid den här årstiden innan lövsprickningen har kommit igång. Banläggaren Leif Jansson vet också hur han skall "grilla" deltagarna. På A-banan i alla fall. Han vet att ställa deltagarna inför tuffa uppgifter och ser noga till att klämma ur all kraft av deltagarna. Jag tror att de flesta gillade det, även Leif!
Att redaktören sedan är så trött mot slutet att han hoppar över sista kontrollen(K-100) och går direkt till mål, gör ju att man undrar vad man håller på med! Det hade ju gått bra ända fram dit, så varför då göra en sådan tabbe?

Jag tog av mig understället idag och sprang i kortärmat. Det kändes bra. Det hade blivit för varmt att behålla den på. Jag frågade Hans-Ove Eriksson Nyköping, om han skulle behålla understället på idag? -"Ja, svarade Hans-Ove, det blir för kallt annars"! Och jag förstår honom. Med den fart han håller i skogen så kyler fartvinden ner honom rejält. Understället behövs där. Annat är det med oss övriga. Vi har inga sådana problem.

Just nu ligger Winsplits server nere, så vi får återkomma med resultaten!
Text: Alf Lindberg

Kan vi förbättra och underlätta för våra deltagare?

(2016-04-12) Med några små enkla åtgärder att ha i minne inför ett arrangemang, så underlättar vi för många av våra deltagare.

Vi har många pionjärer inom våra led när det gäller orientering. En sådan man är Signar Palm som i Hallstahammars OK lägger ner otroligt mycket jobb för få så bra arrangemang som möjligt. Han har också många synpunkter att komma med i samband med våra arrangemang.  Inför torsdagens tävling berättar Signar följande:
Vid vår tävling i Hallsta 14/4 skall jag anslå några av våra kartor (1965 -2016).De kanske visar svårigheten att göra rätt vid revideringar.
Vi har under några månader försökt att göra det bästa möjliga av
området och kartan. Vi som försökt är :Göran Wiig, banl. Rune Sandberg, bankontroll,
Signar Palm ,kartrevidering. Kjell Mjöberg digitalisering och
kartutskrift. Gamla kartor anslås före tävlingen, dagens tävlingskartor anslås kl 10.30. Ta Er tid att se om Ni hittar dagens kontroller på de gamla kartorna.
Mvh Signar.


Och så till redaktörens ingress angående saker som arrangörererna bör tänka på. Banläggarna har ett stort ansvar att välja kontrollområden där kartbilden stämmer bra med verkligheten. Vi springer ofta på kartor som kanske ligger efter i revidering vilket gör det extra viktigt med placeringen av kontrollerna. Du som banläggare, klipp gärna upp kontrollringarna eftersom många av oss har nedsatt syn och svårt att läsa in sig i detaljrika områden. Det här med vår syn är också en sak som vi kanske borde tänka på lite mer när vi trycker kartorna! Banorna C, D och E kanske skall tryckas i skala 1:5000 för att underlätta kartläsningen?
Ett tips från Signar Palm är också att efter ett visst klockslag på tävlingarna, så sätter man upp en karta med varje bana vid TC för kännedom. Det är säkert många som gärna vill se hur de andra banorna såg ut.
Har du som deltagare synpunkter/förslag på förbättringar på våra veteranarrangemang, hör gärna av dig.
Text: Alf Lindberg

Äggmackan som klev ut genom fönstret och försvann!

(2016-04-07) Han Ni sett filmen eller läst boken, "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"!

Boken och filmen handlar om en pensionär som rymmer från hemmet i Malmköping och sedan får uppleva en fantastisk resa. Precis som många av dagens 173 deltagare fick göra. Jag gillar Plevnahöjden i Malmköping, fråga mig inte varför, men den är öppen fin och väldigt löpvänlig. Men det innebär dock inte att det är bara att löpa på även om skogen gynnar löpstarka deltagare. Det var det många av dagens deltagare som fick uppleva. 
Barbro Möllberg skickade ett SMS igår och frågade hur vädret idag skulle bli. Säker som jag är i mina väderprognoser, så sa jag att; det blir uppehåll under tävlingen, men det börjar regna vid 13-tiden. Och så blev det. Jag fick inte en droppe regn på mig under hela tävlingen. Och regnet kom följdaktligen på vägen hem. Så nästa gång Barbro, spring på den tiden jag är i skogen så slipper du regnet. Å andra sidan så gjorde regnet ingen påverkan på dig, du vann ändå.

Jag älskar Malmköping. En mysig trevlig ort som förvisso inte visade upp sin bästa sida idag, men den har sin charm ändå. På bilden kan ni i bakrunden se gamla regementetshuset som ligger i anslutningen till den gamla exercisplatsen i centrala Malmköping. Här har många beväringar slitit ut sina skosulor. Numera är det orienteringsveteraner som sliter ut sina OL-skor i historiska marker. Och det har vi inget emot, trots alla höjder och sänkor som måste passeras innan målet hägrar. Nämnde jag att det serverades äggmackor idag? Självklart när OK Tjärnen/OK Nalle arrangerar.

Under fliken "Kartarkiv" finns min bana upplagd med GPS-spår för intresserade.
Bilden: Banläggaren för dagen var Börje Karlsson.
Text: Alf Lindberg

Tufft och krävande idag - men rättvist!

(2016-04-05) 105 deltagare kom till Bygds IP mellan Tystberga och Nynäs i sydöstra delen av Sörmland där OK Hällens veteraner stod som arrangörer.
Terrängen var krävande men rättvis. Många fick lägga lång tid på en del kontroller och fler än vanligt tvingades bryta eller blev inte godkända.
Men som vanligt återfanns de kända namnen i topp i de olika klasserna.
Vädret som startade med lite duggregn gick över i en skön vårsol som värmde deltagarna när matsäcken åts och sträcktiderna studerades.

Bilden: Två av dagens deltagare, Kristina och Rolf Skoglund.
Text: Sven Andersson

173 deltagare idag kan inte ha fel - det känns bra!

(2016-03-31) Trots att sol var utlovat till idag och den uteblev, så kom det mycket deltagare ändå idag.

Vi känner oss inte alltför deppiga i Köping att den utlovade solen uteblev. Både jag och SMHI kan ha fel ibland. Men tävlingsmässigt så upplever vi att de flesta blev nöjda ändå. Banorna som var strängade av Bosse Lindkvist, var lagda med tanke på att det kunde ha varit snö idag och därigenom så blev bansträckningen på vissa banor lite enklare. Men jag hörde utifrån skogen att det missades ändå. Om man bara ville vara snäll eller så, det vet jag inte, men många deltagare kom och tackade för trevliga banor efter avslutat deltagande. Det tackar vi för.....

Vår eminente kåsör och tillika toastmaster, Benkt Larsson Himmeta, passade på att uppvakta två jubilarer idag med verser och blommor.

Tyvärr fick vi lite sorti på stämmningen i arrangörsklubben då vi på morgonen fick veta att en nära och kär vän, som har varit med och hjälpt till på våra tävlingar, hade gått bort igår. Vi gläds dessto mer över alla kära deltagare som kom idag och lyste upp tillvaron. Tack!

Dagens skörd av överblivna saker blev en tumkompass som finns hos undertecknad.
PS. Vid lunchtid kom solen fram i Köping, så jag fick rätt till sist. Det skulle bli sol idag, fast jag sa inte någon tid!

Bilden: Jubilarerna Hans Jansson Arboga och Bengt Johansson Västerås flankerar prisutdelaren Benkt Larsson Himmeta.
Text: Alf Lindberg

Väderprognosen var några timmar försenad idag!

(2016-03-29) Redaktören har hade utlovat soligt och varmt väder idag, och så blev det, fast först när de sista deltagarna gick i mål.

Det blev inte något "tisdagsrekord" idag heller fast förutsättningarna fanns. Dock tror jag att de 169 deltagarna idag är mycket nöjda med dagens banor.
Vi har sprungit en del på Ärlaåsen och igenkänningsfaktorn är ganska hög här. Och så var den också i början av banorna. Trots det så bommades det en hel del ändå. Från kontroll 2-3 och framåt gick bansträckningen in i väldigt fina partier, ja förvånansvärt fint var det. Tyvärr är det stor gallring på gång, så vi får se hur det blir framöver med tävling i detta område. Riktigt bra var det i alla fall.

Tänk vad enkla fel kan ställa till det ibland! I inledningen av tävlingen när de första deltagarna kom tillbaka för att stämpla ut, så fungerade sträcktidsläsaren bra, men inga tider kom på pappret! Felsökning startades, men inga konstigheter kunde upptäckas. Då upptäckte man att pappersrullen i sträcktidsläsaren låg upp-och ned, varpå man vände på rullen och allt fungerade utmärkt. Så enkla fel......

Sörmlands OL-förening hade efter tävlingen årsmöte som snabbt klubbades igenom till allas belåtenhet. Ett byte i styrelsen blev det genom att Stig Olby avgick och ersattes av Leif Thorsson.
En lyckad dag för Sörmlands OL-förening som idag har 448 medlemmar. Tur att inte alla kom idag, för då hade blivit trångt. Vill du också bli medlem, så gör din anmälan under länken "Sörmlands OL-veteraner".

Och så till lite efterdyningar av dagen som det ofta blir. Gunnar Bramsten(Sundbybergs IK), undertecknad har din SI-pinne som du glömde idag. Du kanske kommer till Köping på torsdag där du kan få den i så fall.
Sedan fick jag en lapp av en person vars namn jag inte kan komma på just nu, som hade text som skulle publiceras här. Men eftersom jag glömde den, så har jag problem med det nu. En ljus kvinna från Nyköpings OK som hade förlorat sin SI-pinne i Åker senast och ville göra en efterlysning av den. Känner du igen dig, så mejla mig(eller ring) så kan jag publicera din efterlysning.

Om jag hade utlovat soligt och varmt idag och det inte till fullo kunde erbjudas, så lovar jag med säkerhet att på torsdag(31 mars) när Köping-Kolsva OK arrangerar tävling, så blir det "kanonväder". Notera det och känn Er välkomna!
Bilden: Sörmlands OL-förenings styrelse för 2016, från vänster Göran Larsson, Gunilla Bratt, Nils Johansson, Jan Flodin, Karl-Robert Moqvist, Leif Thorsson och Curt Thoren. Saknas på bilden gör Jan-Olov Gust och Greger Wedin.
Text: Alf Lindberg

En bra genomkörare idag inför "Först i Mål"!

(2016-03-22) OK Grip genomförde ett litet nytt inslag i vår veteranverksamhet idag, nämligen tävling med gemensam start.

Visserligen har vi vår riktigt stora tävling "Först i Mål" senare i vår där vi alla har gemensam start och bana efter den ranking vi fått tidigare. Dessto roligare då att vi fick en försmak av detta redan idag.
Det fanns 89 deltagare på startlinjen idag. Bana A och B hade flera olika slingor att ta sig igenom och bana C och D var "raka". Sista minuten på startlinjen var så tyst att man nästan kunde höra en knappnål falla. Det var hög spänning bland deltagarna med andra ord. Och så iväg, rusning mot första kontrollen, men inga problem att stämpla. Några kontroller till och sedan kom de olika gafflingsalternativen. Kul! Jag blev själv ut ifrån "fjärilskontrollen" med endast en deltagare till med samma gaffling som mig. Det var Sten Eriksson(SMOL). Vi höll i princip ihop hela vår bana utom mot sista kontrollen då Göran Larsson lyckades lura med Sten snett ut från kontrollen varpå jag kunde smita förbi och bli före dem in till mål. Lätt gjort när man blir trött mot slutet och man tänker att: - "nu är det bara sista kontrollen kvar"! Det gäller att hålla i ända in till mål, lätt sagt, men svårt att hålla.

Två tjejer på C-banan lyckades hålla alla gubbarna bakom sig idag vilket innebar att Kristina Wåhlin(OK Enen) blev först, tätt följd av Solveig Dillman(OK Älvsjö-Örby). På D-banan var det endast tre deltagare, och där kunde Birgitta Eriksson(SMOL) snuva kompisarna på segern.
På B-banan var tätt i toppen. Fyra deltagare inom 30 sekunder med Håkan Alderud(NOK) i topp.
På A-banan blev det spurtstrid med Thomas Petterssson(SMOL) och Hans-Ove Eriksson(NOK) där Hans-Ove fick ge sig med 5 sekunders marginal. Tilläggas skall att jämförelser på respektive bana inte blir helt korrekt eftersom den skiljer en del åldersmässigt bland deltagarna.

OK Grip bjöd på förstklassig service genom ombyte och dusch i en nybyggd sporthall. Området vi sprang på var väldigt bra, så varför inte fler gånger här! Lennart Karlsson skötte sekretariatet och använde MeOs här och fick in alla deltagarna på rätt sätt trots alla olika slingor. Tack till dagens arrangör som gjorde en "fängslande" tävling idag. Och då tänkte jag inte på Kriminalvårdens anstalt som låg bara några hundratals meter bort från TC.
OBS! under länken "Bilder 2016" finns dagens tävlingskarta.
Text: Alf Lindberg

Veteranresan 2016 går till Åland!

(2016-01-01) Spekulationer om vart vår Veteranresa skall gå 2016 har pågått länge. Nu är det klart.

Årets resa går till Åland den 14-16 juni 2016. Det blir två individuella tävlingar, tisdag och onsdag, och en avslutande stafett på torsdagen. För de som inte vill springa stafetten finns möjlighet att springa en öppen bana på torsdag.

Jag har preliminärt bokat 150 personbiljetter, 70 bilbiljetter och 10 husbilsbiljetter via Eckerölinjen. Via Käringsund Resort&Conference har jag gjort bokningar av stugor/villor för deltagarna. Det är samma ställe där vi var för fem år sedan. Det finns även möjlighet att bo på camping och hotell i närheten. Precis som de senaste två åren, så kommer vi att anordna en "Sommarbuffé" på onsdagkvällen. Den kommer att äga rum på Käringsund Resort&Conference. Det blir alltså väldigt nära för alla oavsett vilken boendeform man väljer.

Första tävlingen äger rum redan ankomstdagen några kilometer från färjeläget. Andra dagen och stafetten kommer att gå intill Käringsund Resort&Conference. Hemresa senare på kvällen efter stafetten.

Mer information om resan kommer att finnas 1 mars på hemsidan då inbjudan publiceras. Ni är självklart välkomna att redan nu ställa frågor kring resan till Alf Lindberg, 076-10 40 961.

Nu blir det enklare att orientera tack vare ny teknik!

(2016-04-01) SOFT i samarbete med Sportident lanserar ny teknik för kontrollstämpling.

Idag är vi alla vana med att använda SI-pinne för att stämpla vid kontrollerna på tävlingarna. Enkel och billig teknik har möjliggjort detta. Men utvecklingen går framåt även på detta område.
För en tid sedan lanserades Livelox, ett system som möjliggör att med en app i sin telefon, så kan man spela in hur man har sprungit på en tävling. Efter avslutad tävling kan man enkelt ladda upp filen i Eventor. Detta har dock inneburit att man måste ha en GPS-klocka eller en smartphone.

Nu lanserar alltså SOFT tillsammans med Sportident en programvara för alla SI-enheter(kontrollerna i skogen) som enkelt kan läsa av från en helt vanlig klocka. SI-enheten känner av alla olika typer av klockor, så när du tävlar, så behöver du bara svepa din klocka som du har på armen över kontrollen, så känner SI-enheten av den och gör en registrering. Enkelt va! Så i fortsättningen gör det inget om du har glömt din SI-pinne till en tävling, bara du har din vanliga klocka, så kan du tävla ändå. Prova nån gång, du kommer att bli förvånad.

SOFT lanserar ny hemsida inom kort!

(2016-03-21) Ny orienteringssajt snart sjösatt.

Hemsidan orientering.se som har funnits med några år och som i första hand vänder sig till  etablerade orienterare, kommer att få ett ansiktslyft inom kort.
Idag har orienteringen för många olika plattformar för att hitta information om vår idrott tycker man på SOFT. Med den nya hemsidan försöker Förbundet nu samla all information på en sida. Tanken är att det skall bli lättare att marknadsföra orienteringen till även andra än de redan etablerade.

Information som kommer att finnas på den nya hemsidan är bl.a att hitta lättare klubbar och kartor på de platser man besöker och kanske vill ut och träna på. Det skall även bli lättare för de som är nyfikna på och vill prova orientering, att hitta en väg in i vår verksamhet.
Klicka på bilden och titta in hur den nya hemsidan kommer att se ut. Den lanseras på riktigt först i slutet av mars.
Text: Alf Lindberg

Idag var köerna lika långa som till Gekås i Ullared!

(2016-03-17) Idag ville inte tekniken gå samma väg som arrangören Åkers IF.

Så när deltagarna anlände till soligt Åkers Styckebruk, så var det en lång kö som ringlade sig genom Sporthallen och ut genom entrèn. Ibland är tekniken inte lika vänligt inställd som arrangörerna. Sånt händer. Men det blev en trevlig pratstund under tiden med de andra 168 deltagarna och vi som adrig besökt Gekås i Ullared, fick också en uppfattning om hur det kan vara.
Men alla var tålmodiga i kön. Tack för det hälsar Sonja Jedar med kompisar i arrangörsgruppen.

Det var en händelserik dag i Åker idag. Ett gäng från Sala körde fel redan till tävlingen. Därefter, när dom skulle till start, så körde i kontrakurs. Därefter hade dom problem att hitta Krutverket i Åker där starten idag var placerad.
Ett annat gäng från Nyköping hamnade i en jättelång kö efter en trafikolycka utanför Södertälje varpå E-4:an söderut drabbades av jätteproblem. Det enda dom missade idag var kön till anmälningen, så ingen skada skedd med andra ord. Om dom missade i skogen också har jag ingen koll på. Händelserikt alltså.

En väldigt fin skog tycker jag och inser samtidigt att jag aldrig varit här tidigare. Ser gärna att vi återkommer hit med tillägget att lägga några kontroller på partiet längre söderut på kartan.
Det är ett litet kärngäng i Åkers IF som kämpar på och alltid är villiga att ställa upp i våra veteransamanhang. Det tackar vi för.

Med tanke på dagens "teknikproblem" och att alltfler arrangörer övergår till tävlingssystemet MeOs, så kanske vi skall hjälpas åt att utbilda de klubbar som ännu inte börjat använda MeOs, så att alla använder samma tävlingssystem. Det blir också lättare att bistå varandra när problem uppstår då. Fundera på det!
Bilden: en liten bit av den långa kön idag.
Text: Alf Lindberg

Deltagarrekord för tisdagar idag-inte riktigt men nära!

(2016-03-15) Om jag har sett rätt, så är dagens "tisdagstävling" den fjärde största tävlingen i vår historia!

Med 138 deltagare ut i terrängen strax öster om klubbstugan i Skogstorp, så måste IK Standard känna sig nöjda. Vi kan också konstatera att det hela tiden dyker upp nya namn i resultatlistan, så vi kan känna förhoppning om att denna verksamhet inte bara lever vidare, utan hela tiden ökar. Gott så.
Vad kan man säga om dagens terräng och banor? Som "Västmanlänning" så känner man sig hemmastad. Väldigt likt och mycket av den terräng vi har i vårt län. Mycket stenbundet i botten vilket gör att man är lite försiktig nu på våren då stenarna är lite hala. Det blir bättre när marken får torka upp i vår. Kontrollpunkterna var tydliga och bra. Och många kontroller på A-banan inbjöd till vägval. Jag undrar om någon sprang "högervägval" till första kontrollen? Sen blir man så glad när banläggaren "Lennart&Co" tänker på en svag webbredaktör och lägger en snäll kontroll(K-10) som man inte kan missa fast man är trött. Tack!
Nu drar "Veterantouren" vidare till Åker på torsdag. Med sol i SMHI:s prognos för torsdagen så kanske det blir en toppnotering igen när det gäller antal deltagare!

Bilden: Banläggarna Lennart Olsson och Kjell Blomberg kan känna sig nöjda idag.
Text: Alf Lindberg

Nu är vi på gång på allvar - och solen värmde gott!

(2016-03-10) Förra veckan i Enköping var det "smygpremiär" och idag i Västerås kan man säga att årets tävlingsverksamhet är på gång på allvar.

Västerås SOK hade valt att förlägga dagens tävling ute på Björnön som är ett fantastiskt fint rekreationsområde för Västeråsborna.
Vi har varit därute de senaste två åren med varierande väder. Sist var det snöoväder som kom just på tävlingsdagen. Idag lyste och värmde solen gott och även snön lyste med sin frånvaro. Mycket ljus alltså!
Arrangören hade kallat tävlingen för "Björnölufsen" vilket passade mig väldigt bra. Det blev alltför mycket "lufsande" och sånt kostar tid. Kan det vara mina krånglande bihålor som drar ner farten? Jag misstänker det. Besök hos läkaren är bokat, så förhoppningsvis blir det bättre framöver. Dessutom så drabbades jag av "kristallsjukan" nyligen som gör en lite yr i bollen ibland, så den här tävlingssäsongen börjar bra. Jag tyckte att jag var snurrig redan tidigare så det räckte. Inte blir det bättre av detta också!

Jag märkte att banläggaren Leif Zettervall hade vänt på banläggningen sedan senast vi var här. Och det kändes bättre. Skogen är öppen och fin och vill man inte utnyttja det fina stignät som finns, så var det inga problem att gå på "strecket". Personligen föredrar jag Björnön före Rocklundaskogen.
Det här systemet som vi ofta använder, nämligen att deltagarna drar direkt ut till skogen och tävlar och därefter beger sig till en klubbstuga för utstämpling och duch/fika, fungerar ypperligt. Det fick dagens 135 deltagare erfara. Nästa tisdag är det IK Standards tur och SMHI:s väderprognos visar på +5-7 grader och sol den dagen. Välkomna alla Ni därute.

Bilden: Torsten Lundh var dagens kassör och lyckades få Björn Belfrage att inte slippa undan betalningen.
Text: Alf Lindberg

Så var premiärtävlingen avklarad!

(2016-03-03) OK Enen var först ut att arrangera tävling denna säsong. Och det verkasr som det var uppskattat eftersom hela 93 deltagare dök upp idag.

SMHI hade förvarnat om snö inför dagens tävling, men av detta blev intet. När jag åkte från Stockholm på morgonen till Enköping så var det disigt och dimma, men inget snö och regn. Däremot berättade deltagare från Västeråshållet att det hade kommit över 1 decimeter snö under natten där.
Hur var premiärtävlingen då? OK Enen hade förlagt TC till motorbanan strax utanför stan. Skogen intill är välkänd för de flesta deltagarna eftersom det har arrangerats både veteran-OL där och även nationella tävlingar. Skogen är både på gott och ont. Bra vid den årstiden att dom "gröna" partierna är lätta att ta sig igenom och att sikten är god. Lite gammal snö fanns det kvar. Det finns även gott om stigar att ta hjälp av. Lite bökigt och stenigt bitvis, men det passar oss deltagare bra inför kommande tävlingssäsong. Vi behöver lite motstånd för att bygga upp oss.

Vi säger tack till OK Enen som tog på sig att arrangera denna tävling som annars inte hade blivit något av eftersom denna dag var "ledig" i kalendern. Jag är övertygad om att de flesta tycker det är skönt att vi är igång igen. Vi får säga som man gör på Melodifestivalen, "Nu kör vi"!!!!

Framtiden är redan här - kontanter borta om 5 år!

(2016-03-05) Eko-redaktionen på Sveriges Radio rapporterade i veckan att om 5 år är kontanthanteringen borta.

Att vi alltmer går mot ett kontantlöst samhälle kan väl knappast ha undgått någon. Den digitala tekniken tar över alltmer runt omkring oss. Det kan vi själva se i vår egen idrott orienteringen. Men att våra kontanter helt skulle försvinna bort, var det väl knappast någon som trodde för 5-10 år sedan. Men det är precis vad Ekot rapporterade om i veckan där Finansinspektionen lade fram den prognosen. Idag är kontanthanteringen 2% av våra betalningar. Om 5 år räknar man med 0,5%.

Om det nu är på det viset att kontanterna är på väg bort, vad betyder det då för vår verksamhet? Sedan några år tillbaka så finns ett betalningssystem (gäller smarta telefoner) som heter Swish. Det betalningssytemet har ökat kraftigt det senaste året och används överallt i vårt samhälle. Enkelt att använda är det också. Jag själv var på en marknad nyligen och upptäckte på väg dit att jag inte hade några kontanter med mig. Bra, då blir det billigt, tänkte jag. Pyttsan! Vi tar gärna emot "Swish-betalningar" sa säljaren. Tack för den!

Vad är då Swish? Enkelt uttryckt så laddar man ner en app till sin "smarta" telefon och kopplar den appen mot ett eget konto man har på sig egen bank. När du sedan vill handla/köpa något så slår du bara in mottagrens mobilnummer, summan och ev. ett meddelande vad betalningen avser, och trycker på knappen "skicka". Swish, på någon sekund så har mottagaren pengarna på sitt konto. Enkelt.

Vad har då Swish med "Veterantävlingar" att göra då? Vår verksamhet växer hela tiden och allt fler yngre deltagare kommer in i vår verksamhet, vilket vi uppskattar. Det betyder också att fler ligger i framkant med digitala lösningar. Det kanske är så att vi som arrangörer också framöver behöver fundera på vad vi behöver för betalningsalternativ när deltagarna anmäler sig. Kommer det nya deltagare utan kontanter som vill vara med, hur gör vi då? Det är kanske dags att någon i arrangörsklubben behöver skaffa sig ett "Swish-konto" för att förenkla betalningarna i framtiden! Fundera gärna över det här i klubbarna. En sak är dock säker. Framtiden är redan här! 

Nu har OK Enen laddat upp inför premiären!

(2016-02-24) Med Tommy Wåhlin i ledarrollen så har OK Enen i Enköping förberett sig väl inför säsongspremiären torsdag 3 mars.

Som på många andra platser i Mälardalen, så har även Enköping lite snö i år. I skogen är det bara fläckvis med partier av snö. Och det är bara några futtiga centimeter i så fall.
Det betyder att den planerade premiären för årets tävlingssäsong blir av. OK Enen skall under kommande dagar "testköra" tävlingen för att se att allt fungerar som det skall.

Jag har kikat på andra veteranprogram i landet och inte hittat något distrikt som har börjat ännu. Det borde innebära att vi är först ut. Eftersom Enköping ligger så strategiskt geografiskt, och att det är säsongspremiär, kan innebära att det blir ett stort deltagarantal i så fall. Kul! I så fall, ha tålamod och alla behöver inte komma samtidigt på morgonen. Sprid gärna ut Er.

För att ta sig till tävlingen så behöver man svänga av motorvägen och in till gamla genomfarten och sedan över motorvägen fram till TC. Se karta till höger.
Välkomna till årets säsongspremiär!

En del har förberett sig väl inför tävlingssäsongen!

(2016-03-01) Några har förberett sig genom aktiv avslappning, några med tävlingar i Portugal och Spanien.
(texten är uppdaterad 1.3)
Nu är det upp till bevis i början av mars när OK Enen bjuder in till premiärtävling, vem och vilka som har gjort de bästa förberedelserna! Vi vet att många har legat i och skött sin vinterträning på ett bra sätt. Andra har vilat sig i form

Några som har skött sig är NOK-veteranerna i Nyköping(se bilden) som inte bara kört kondition, utan även kartträning vad bilden visar. På torsdag den 3 mars kanske vi får svaret?

Glädjande nyheter är också att IK Standard bjuder in till "extra tävling" den 15 mars. Det tackar vi för. Nu finns det en del "tomma luckor" i slutet av tävlingssäsogen som vi hoppas klubbarna snabbt bokar upp innan dom tar slut.

Vi ses snart därute!
Bilden: foto Rolf Bladh.

Nu är tävlingssäsongen inte långt borta!

(2016-02-05) Om du inte har påbörjat din träning ännu, så är det hög tid att börja nu.

Om några veckor startar tävlingssäsongen 2016 med första tävlingen i Enköping. Om inte kung Bore kommer tillbaka på allvar förstås och trasslar till det!
Det är OK Enen som startar upp först med tävling vid motorstadion strax utanför Enköping.
Jag vet att det förekommer stor aktivitet i många klubbar och som kommer bra förberedda till årets säsong med bl.a. många mil skidor i ryggen. Just nu har vi barmark i Mälardalen så löpträning i skogen fungerar utmärkt. Är Ni alla väl förberedda? Om inte, dags att sätta igång nu.

Arrangörer, är Ni klara med inbjudningar? Så fort Ni är det, mejla dessa via hemsidan till mig. Ni kan också förbereda Er på att plocka ut en "banfil" en "kartfil" och antingen mejla dessa till mig eller direkt till MapandCoach. När tävlingen har ägt rum så skickar jag in resultatfilen till MapandCoach, så går uppladdningen snabbare.
Det finns även möjligheten att ladda kartfilen i Eventor så kan deltagarna enkelt använda sina mobiler i appen Livelox under tävling. På tal om Eventor! Lägg upp Er tävling i Eventor (utan anmälan) för att efteråt ladda upp en resultatfil där. Ju fler aktivitetsregistreringar som går in i Eventor, dessto mer bidrag får SOFT(det är vi orienterare det) från RF.

Det finns några deltagare som har ett "medicinkort" med sig ut på tävling. Kortet har jag utfärdat och innehåller medicinska uppgifter om deltagaren. Det kan var väldigt bra för utomstående att känna till vid ett sjukdomsfall. Är du som deltagare intresserad av att få ett sådant kort, hör av dig då till Alf Lindberg.
Har du som deltagare eller arrangör några frågor inför årets tävlingssäsong, hör av dig då till Karl-Robert Moqvist eller Alf Lindberg. Lycka till!

Bilden: Deltagare från Södertälje njuter i vårsolen 2015.

Nu finns årets första inbjudan upplagd!

(2016-01-05) Ett glädjande besked kommer från Enköping.

Tommy Wåhlin OK Enen, är en verklig drivkraft inom orienteringen. Han drar ett stort lass i OK Enen och är en stor tillgång för klubben där.
Men Tommy nöjer sig inte med det. Han är med på alla veterantävlingar som finns i Mälardalsregionen, så även när vi i Södermanland och Västmanland arrangerar. Tommy var också ansvarig för "Veteranmatchen" förra året i Enköping.

Härom dagen hörde Tommy av sig till mig(Alf Lindberg) och erbjöds sig att arrangera en veterantävling i Enköping 3 mars. Tävlingsområdet har Tommy tänkt sig vid motorcrossbanan i Enköping. Det skogsområdet har vi varit i tidigare, så många känner nog igen sig. Kul, säger vi och tackar Tommy för hans initiativ. Därmed är tävlingskalendern uppdaterad och uppstarten blir alltså 3 mars istället för Västerås 10 mars.

Men det finns utrymme för fler kloka gubbar och gummor att plocka in ett extra arrangemang någon gång redan i februari. Hör bara av Er till Karl-Robert Moqvist eller Alf Lindberg.

Bilden: Tommy Wåhlin OK Enen.

Arboga bäst när det gäller - bowling!

(2016-02-01) Det räckte inte med hemmaplan för att vinna över Arboga!

Idag var åter dags för en bowlingmatch i Köping, precis som förra året. Precis som då så var det deltagare från Arboga och Köping som ställde upp.
Trots hemmaplan så lyckades inte Köpingsborna besegra Arboga. Bäst var Gunnar Lord som fick ihop ett snitt på 146 poäng. Därefter Sven-Olov Viklund med 123 poäng.

Nu var kanske inte poängen det viktigaste även om man som vi vill vara bäst, om än så inte bara i skogen. Kul att träffas och och bli inspirerad av att vår orienterinsgsäsong bara är 1 månad bort.

Bilden: Nils-Gunnar Karlsson får representera en av deltagarna idag.

Intresset för veteransidor ökar hela tiden!

(2016-01-20) Antalet veteranorienterare och arrangemang växer hela tiden. Så även hemsidorna.

Och det kanske inte är så konstigt. När antalet deltagare som är med på veteranarrangemang runt om i landet hela tiden ökar, så ökar även behovet av information. Det gäller inbjudningar, resultat o.s.v.. I takt med den tekniska utvecklingen och att kunnandet och intresse för den nya tekniken också ökar bland veteranerna, så är det inte så konstigt att förstå att fler distrikt skaffar sig egna hemsidor riktade till veteraner.

Nu senast har Nordöstra Småland/Södra Östergötland skaffat egen hemsida. Så även Södra Vätterbygden. Jag har lagt upp länkar till dessa hemsidor från denna hemsida. Jag tycker det är både roligt och spännande att se och följa hur andra distrikt utvecklas inom veteranorienteringen. Det är också på det sättet, att man kan hitta nya ideèr från varandra och skapa bättre arrangemang. Samtidigt kan det vara kul att följa resultat från andra distrikt där man har någon man känner eller bara vill följa. Till nytillkomna "Veteransidor" säger vi grattis och välkomna in i en ny fantastisk värld.

Nu tändas tusen julejus.....
Så läggs åter ett verksamhetsår till handlingarna för oss veteranorienterare. Ett år som har innehållit så mycket glädje och värme. Så mycket glada skratt, så många tillrop, så många som sagt, -äntligen är det orientering idag igen!

Nu stundar högtidsdagar där inte alla har förmånen att ha en familj i sin närhet. Saknaden kanske av någon förlorad vän. Men ge inte upp, se framåt. Det finns ett vackert ljus bakom hörnet som i sitt skimmer säger; - Snart stundar det ett nytt verksamhetsår där vi kan umgås igen och få göra det vi älskar mest. Orientera!
Tack alla Ni för ett fantastiskt 2015. God Jul och Gott Nytt År!
Alf Lindberg

analytics.google.com