(2023-11-23) Det kunde knappast vara bättre förutsättningar när vi avslutade tävlingssäsongen 2023.
Som traditionen bjuder så stod Arboga OK för sista arrangemanget för året. Och naturligtvis så fanns både Tomten och Lucia på plats i vanlig ordning. De bjöd på god glögg och pepparkakor när trötta deltagare precis kommit i mål. Fast det började inget vidare för paret. Precis när man stod klara för att ta emot första "gästerna" så kom en kastvind och slungade iväg tältet flera meter. Pepparkakor och glögg i en enda röra. Men det löste sig, och alla fick vad de ville ha.
Per-Ivar Möllberg ansvarade för banorna idag och jag förstår vad han tänkte på inför banläggningen; tänk om det blir mycket snö idag, då måste banorna vara anpassade för det. Och så blev, alltså ingen snö men däremot relativt lätta banor. Ingen jättesvår kontrolltagning på någon av banorna borde det ha varit idag för deltagarna. Ändå missades det. Där ser man. De yttre förutsättningarna med +5 grader varmt och sol idag gjorde inte saken sämre. Fin avslutning på säsongen med andra ord.
Karl-Robert Moqvist och undertecknad blev uppvaktad med choklad från deltagare vid fikat som tack för verksamhetsåret 2023. Vi skickar tillbaka en tacksam hälsning till Er alla därute.
Jag vill skicka med en hälsning till alla arrangörer för nästa år: När ni lägger upp Livelox i Eventor, ställ in tiden då Livelox skall publiceras på kl. 11.00. Då kan vi redan på plats sitta och jämföra sträckorna. Och det är inte många som startar efter kl. 11.00 heller.
Hur gick det då för de 135 deltagarna idag?
Kenneth Johansson vann A-banan efter en hård kamp med Lars Jakobsson idag. Bästa tjej på A-banan blev Inger Onsbring. På B-banan var Peter Åslund snabbast. Bästa tjej och tvåa på B-banan blev Birgitta Gustafsson. Anders Palm kunde stolt passera klubbkompisen Kenneth Larsson och bli etta på C-banan. Återigen en tjej högt upp på C- banan blev Moncia Svärd.
Hovslagaren Anders Welèn kan stoltsera med att vinna på D-banan idag. Marita Lindholm bästa tjej på denna bana. Slutligen E-banan där Stig Thorsson var först in med Britt Lehikoinen som bästa tjej.
Ett stort tack till Arboga OK som också fixade kaffe och mackor till deltagarna efteråt i klubbstugan. Tack alla Ni som kom och spred glädje över arrangemanget trots att det var sista tävlingen för i år. Vi ses igen 2024.
Bilden: Tomten Sten och Lucian Barbro.
Text: Alf Lindberg
Är den här årstiden den bästa för orientering?
(2023-11-16) Det kom 105 deltagare till dagens tävling vid Torsharg idrottsplats i Torshälla idag.
Vad fick då alla deltagarna uppleva? Jo, terrängen är genomgående fin, och vid den här årstiden är sikten i skogen jättebra. Lite blött efter senaste tidens eviga regnande, men det störde inte mycket.
Inget blåbärsris och marken jämn och fin. Det kändes riktigt inspirerande idag att ta sig fram i terrängen. Och det är det jag menar med rubriken; "är denna årstid (ingen snö) den bästa att orientera på"?. Någon minusgrad i luften vilket knappast var något problem. Lite kallt om händerna för oss som inte gärna vill ha vantar på sig.
Vi har sprungit många gånger här vid Torsharg och vi kommer gärna tillbaka hit. En bra terräng som passar alla deltagarna. Speciellt på våren och senhösten.
Hur gick det idag då?
Kurt Elvèn kan stolta med en första placering på E-banan idag. Ingen tjej var anmäld här. Claes Nideborn han först in på D-banan knappt före Anders Welèn. Kristina Wåhlin var bästa tjej här.
Anders Palm som inte har varit med så länge i "veterantouren" vann på C-banan. Men det var knappt före tvåan som också var bästa tjej, nämligen Lena Larsson.
En riktig veteran, både tidsmässigt och åldersmässigt, Kuno Österlund vann B-banan före Christer Sandh. Duktige Lena Jansson högst upp bland tjejerna.
Henrik Olsson har varit med många år på våra tävlingar. Han är dock lite yngre än oss övriga, så även om Henrik var snabbast på A-banan idag så kanske Kenneth Johansson åldersmässigt är den egentliga vinnaren! Det blir så här när vi inte tävlar i åldersklasser utan per banan. Men det tror jag alla förstår och har överseende med. Enda tjej på A-banan var Inger Onsbring med en 9:e placering.
Vi hade besök av en veteran från Östergötland idag, nämligen Christer Sandh som normalt inte tävlar hos oss. Christer tävlar för OK Roxen och ligger högt uppe på Sverigelistan i H75. En toppenkille både tävlingsmässigt och som kompis.
Bilden: Christer Sandh
Text: Alf Lindberg
Kylan avskräckte inte dagens 108 deltagare
(2023-11-14) Ett något kylslaget gråväder mötte deltagarna när NOK’s veteraner bjöd på veteranorientering vid klubbstugan Ekensberg idag tisdagen den 14 november.
Gemensam start med gaffling gjorde det lätt att få en känsla av budkavle. Jag tror dock att de flesta inte rycktes med i någon annans tempo. Direkt efter start lade man märke till att Inger Onsbring hade fart under galoscherna. Så var hon också först i mål på A-banan. Även Lena Larsson kämpade ner ett antal herrar.
Även på C-banan var det kvinnor i toppstriden. Britt-Marie Alden var outstanding, men även Monica Svärd och Gerd Hagström gjorde strålande lopp.
De drygt hundra deltagarna fick en skön stunds social samvaro i klubbstugan med kaffe och macka. De som ville hade även möjlighet att vaccinera sig mot diverse sjukdomar hos Elisabeth.
En som inte för dagen letade släktträd var Leif Mörkfors och hans vänner i Järfälla OK. Leif kanske du känner igen från släktforskningsdelarna i tv-serierna ”Det sitter i väggarna” och ”Vem tror du att du är”. Tre sköna ”ynglingar” som var nöjda med den utmaning vår hemmaterräng bjuder på.
Text: Håkan Alderud
FOTO: Håkan Alderud, Nyköpings OK
Tallstugan bjöd på en överraskning-varmvatten
(2023-11-07) Jag vet inte hur många gånger jag har varit i Tallstugan och alltid fått kallvatten.
Men idag så blev jag rejält överaskad. Jag kunde duscha varmt idag. Skönt. Jag har genom åren kommit lite sent till tävlingen. Sprungit oftast A-banan och därigenom varit ute länge. Konsekvensen blir då att man är bland de sista in i duschen och då har det alltid varit kallvatten i Tallstugan. Men inte idag, det kändes bra.
Förutsättningarna en sådan här novemberdag kunde heller inte vara bättre. Snöfritt, +7 grader, inget regn på de 114 deltagarna.
Bra kändes också terrängen där banorna drog fram idag. Trots en massa avverkningar genom åren så finns det väldigt fina partier i det här området. Saken blir ju inte sämre av att banläggaren är välbekant med skogen och på ett fiffigt sätt kan lotsa deltagarna genom de bästa partierna. Jag kommer gärna tillbaka till Tallstugan, inte bara för varmvattnet om ni förstår vad jag menar!
Hur gick det idag då?
Håkan Palmfjord toppar A-banan idag, och bland damerna Lena Larsson. Ingen dam på B-banan idag, men bäst av herrarna blev Hans-Ove Eriksson. Leif Bergman (nytt ansikte för mig) vann C-banan med Annika Davidsson i topp bland damerna.
Kjell Andersson tillsammans med Anita Johansson (nej, de sprang inte patrull) var bäst på D-banan. På E-banan var det en hård kamp om segern mellan Vincent Liljekvist som var endast 2 sekunder före Alf Lundkvist. Eva Lundkvist bästa dam.
Bilden: Ledningsgruppen i Kjula IF har roligt åt fotografen.
Text: Alf Lindberg
Tack Åke Mjöberg för allt du gjort för oss!
(2023-11-02) Tävlingen på Råbyskogen blev Åke Mjöbergs sista uppdrag som banläggare. Tack för dina insatser genom åren.
Det var Västerås SOK:s tur att arrangera idag, och som brukligt är, så var Åke Mjöberg banläggare. Trots lite kyligt i luften och även tunga regnmoln på himmlen, så kom det 107 deltagare idag till Råbyskogen i Västerås. Vi fick bekanta oss med skala 1:4000 idag så det gick med en väldig fart då banlängderna var som brukligt. Plötsligt så var man förbi kontrollen! Oj, satt den redan här?
Råbyskogen är tacksam att vara i, speciellt under jakttider då andra områden är stängda. Men den funkar även under andra årstider.
Eftersom det är höstlov( tror jag det heter) just nu så dök upp många yngre förmågor idag. Det är kul. De är välkomna. Vi vill sprida vår "veteranverksamhet" till alla som är intresserade att vara med, oavsett kön och ålder. Alla är välkomna.
Som Ni ser på bilden på höger sida så är det Lars Jakobsson som håller upp en skylt med en text. Jag vet inte hur det är med är alla därute, men Lars behöver absolut en sådan skylt hängandes över halsen. Han har stämplat fel(hoppat över en kontroll) två gånger i följd. Och idag när Lars var med och sprang och bara hade målstämplingen kvar, så fick han frågan av en funktionär: "har du stämplat vid sista kontrollen"? Naturligtvis så hade Lars glömt det och fick vända tillbaka. Han blev godkänd idag men det betydde också att jag fick chansen att slå honom. Alltid något att glädjas över.
Hur gick det idag då?
Kjell Lindberg var snabbast på E-banan (E:elit) följd av Vincent Liljekvist. På D-banan var Kjell Andersson snabbast och på C-banan Olle Zetterberg. Stig Borg toppade på B-banan och Sixten Slagbrand A-banan. Noteras bör att "veteranerna" har svårt att vara i topp när ungdomarna är med. Men det är lika roligt ändå. Jag tror att Lena Larsson var bäst av "veteranarna" på A-banan, Britt Eriksson på B-banan, Gudrun Persson på C-banan, Kristina Wåhlin på D-banan.
Bilden: Gun Millinger och Cataharina Ekman.
Text: Alf Lindberg
Snöfritt och uppehåll i Hälleforsnäs idag
(2023-10-31) Det blev lite annorlunda orientering idag i Hälleforsnäs.
Det är ju jakttider just nu vilket begränsar våra möjligheter att utnyttja skogen. Av den anledningen och även att skolorna har lov nu (bra då vi kunde utnyttja sporthallen för dusch) så arrangerade OK Tjärnen/OK Nallle en "sprintvariant" i samhället. Vi sprang på 1:4000 fast inte med sprintnorm. De hade fått ihop bra banor med flera kluriga vägvalsproblem genom samhället. Vi fick besöka några skogsdungar och även ett besök på gamla industriområdet.
Skönt med en varm dusch inomhus efteråt. De som hade tagit med sig sina äggmackor (traditionen i Hälleforsnäs är sådan) kunde inta dessa i sporthallen. Det blev en lyckad dag i Hälleforsnäs tror jag de flesta tyckte! Hur gick det idag då?
På bana A vann den omöjlige Hans-Ove Eriksson igen. Hans-Ove har sedan en tid tillbaka satt in en pacemaker. Han måste ha trimmat den ordentligt nu under hösten, för han vinner det mesta. Det var ett litet tips till Er andra som har pacemaker, titta efter om Ni kan trimma upp den ni också!
På bana B blev det kvinnlig framgång genom att Pernilla Klemets var först in i resultatlistan. C-banan vanns av Bo Seger och D-banan av Inge Gustavsson. Slutligen på E-banan var Vincent Liljekvist bäst.
Skolorna har höstlov nu och några yngre deltagare dök upp idag. De är nog här för att lära inför framtiden tror jag. Åke Mjöberg meddelar att det är helt snöfritt inför Västerås SOK:s tävling nu på torsdag. Då blir det mycket mer av skog än idag.
Bilden: Till vänster Monica Svärd med sin äggmacka. Till höger en bild av Jan Burells mackor. Äggmackans dag är nu över.
Text: Alf Lindberg
En banläggarepok är över när Åke Mjöberg slutar i november
(2023-10-20) När Västerås SOK arrangerar den 2 november så blir det Åke Mjöbergs sista uppdrag som banläggare.
Åke Mjöberg är en välkänd banläggarprofil inte bara i Västmanland, utan respekterad banläggare långt utanför Mälardalen. Jag vet inte hur många banläggaruppdrag Åke har haft under åren (undrar om han vet det själv?), men det är massor. Jag minns bl.a. att Åke var banläggare när Hallstahammars OK tillsammans med Surahammars SOK ansvarade för Veteran-SM några år tillbaka i tiden.
Åke har alltid varit uppskattad som banläggare av orienterarna. När Åke stod som banläggare i inbjudan så visste man att man skulle få uppleva spännande och utmanade uppgifter. Vi är alla skyldiga Åke ett stort tack för allt arbete han har lagt ned under många år inom orienteringen. Att Åke nu slutar med banläggning så innnebär det förhoppningsvis inte att han dyker upp på våra arrangemang framöver.
Ett stort tack Åke till dig från oss alla.
Ett axplock av Åkes insatser:
Riksmästare i banläggning 1988
O-rigen etapp 3 i Riddarhyttan 1991
SM veteraner Acktjärnarna 1996
VM långdistans Väster Våla 2004
SM veteraner i Ramnäs 2015
Många DM tävlingar och Nationella
Åtskilliga veteran skubb. ca, 2-3 st om året
Bilden: Åke Mjöberg
Text: Alf Lindberg
Det fanns gott om virriga deltagare i skogen
(2023-10-17) Bra uppslutning, 126 deltagare när Surahammars SOK stod som värd för dagens tävling.
Tack vare att det är älgjaktstider just nu, så var terrängen vi sprang i ett "närområde" strax söder om Surahammar. Området gränsar till ett klassiskt tävlingsområde, nämligen 10-Mila 2002. Just det 10-Mila går nog till historiens värsta tävling någonsin. Det har väl nästan aldrig regnat så mycket på en tävling som just då. Det var så illa att något slutresultat fick man inte fram under tävlingen, utan det dröjde lång tid efter. Idag finns en resultatlista komplett att studera.
Så hade inte vi det idag. Yttre bra förutsättningar som var inbjudande. Fina partier på flera håll i skogen, men det var stigarna som ställde till det. Fråga mig eller Lena Larsson så får ni höra. Att man aldrig lär sig! Jag blev som "Bröderna Slut" från Surahammar (en kvartett underhållare som hållit på i uppskattningsvis i 30 år!), totalt slut idag.
Idag dök Johan Källman från Norberg upp på tävlingen. Det är synd om Johan just nu. Han kan inte träna i sina hemstrakter p.g.a. svinpesten efterom man inte ens kan springa på stigar i hans hemtrakter genom skogen. Vi får hoppas att man snart har kontroll på detta otyg.
På torsdag är det dags att samlas i Hallstahammar. Då vet jag i alla fall två deltagare som kommer vara extra noga på att läsa av stigarna.
Bilden: Karin Nygård passar på att sticka vinterns strumpor i det sköna höstvädret. Till höger deltagare som tar en skön fikapaus innan hemfärd.
Text: Alf Lindberg
Hösten skapar många roliga alternativ.......
(2023-10-03) Dagens 163 deltagare fick uppleva en alternativ tävling idag
Vi går nu på allvar in i hösten och med den så brukar våra tävlingar ändra karaktär. Förra veckan så fick vi springa en sprintvariant på sanddyner, idag på skala 1:5000 i en förort till Eskilstuna, nämligen Hällbybrunn.
Själv så var jag så ouppmärksam på vilken kartskala som gällde idag att jag gång på gång sprang förbi de första kontrollerna tills Göran Svärd från Klemmingen upplyste mig om vilken kartskala det gällde. –” Det var det jag tyckte, inget stämde i början”, och det höll i sig längre fram på banan också. Tänk vad svårt det är att tänka om när man byter kartskala!. Men å andra sidan, vad mycket lättare det blir att läsa kartan när synen blir sämre för många av oss äldre.
Vi börjar närma oss jakttider nu så många tävlingar framöver kommer nog att ha samma karaktär som idag. Och det verkar vara uppskattat. När kylan och regnet kommer så känns det skönt att vara närmare samhällen där det finns tillgång till dusch efteråt.
Hur gick det idag?
Tommy Holmèr på A-banan var snabbast, men det brukar han vara, så ung och stark som han är! Hans-Ove Eriksson är annars svårslagen här.
En annan som är svårslagen är Karin Gustafsson på B-banan. Snuvade Göran Larsson med 42 sekunder idag. Det räckte.
Leif Bergman snabbast på C-banan med Stig Thorsson strax bakom och därefter Inger Onsbring.
Per Wiig först in på D-banan med Lennart Lundqvist därefter. Kristina Wåhlin var bäst på dagens E-bana.
Bilden: Några av dagens funktionärer från OK Tor.
Text: Alf Lindberg
Det hade nog funkat även med sandaler idag!
(2023-09-28) Redan vid första kontrollen så blev man varse om att det kommer bli annorlunda idag.
Nu var det väl ingen av de 121 deltagarna idag som hade sandaler på sig, men det hade nog funkat det också. Redan vid första kontrollen så möttes man av en badande deltagare ner vid sjön när man skulle stämpla. Och det var faktiskt en badsjö som hela tävlingen gick runt och som blev annorlunda än vad vi brukar vara vana vid. Ekvidistansen var satt till 1:4 000 (alltså sprintnorm) vilket gör att man ofta springer förbi kontrollerna. Banlängderna var som vanligt, men utmaningen blev alltså kartskalan.
Vi sprang i princip runt hela tävlingen på tallhed och sanddyner. Lite kustkänsla över det hela. Ett roligt inslag i tävlingsprogrammet idag som blev uppskattat av deltagarna.
Åldersfördelningen bland våra deltagare är väldigt varierande. Jag vill idag lyfta fram två verkliga veteraner som har varit med länge och som kämpar på. Det är Boy Nyman 87 år och Martin Bergstrand 93 år. De blev visserligen "felstämplade" idag, men det blir så när man har för bråttom i skogen.
En annan reflektion gör jag själv idag. Jag skulle inte ha något emot om vi har start mellan kl. 10.00-12.00 under hösten. Lagom när man kommer i mål så börjar solen bryta igenom och det känns skönt. Då slipper man lite av mörkret på morgonen och kylan. Är det någon som vill prova?
Hur gick det idag?
Snabbfotade Lars Jakobsson var snabbast på A-banan. Stig Borg tog hem segern på B-banan, och Per-Arne Ekbom på C-banan. Rune Sandberg först in på D-banan och Åke Liljebrand på E-banan.
Bilden: Martin Bergstrand och Boy Nyman.
Text: Alf Lindberg
Rekordhögt deltagande utanför Strängnäs idag
(2023-09-26) Det kom över 200 deltagare när Strängnäs-Malmby OL bjöd in till tävling strax norr om Strängnäs.
Vad var det som lockade så många idag? Var det vackra vädret(18 grader varmt och sol), den fina terrängen?, Strängnäs ligger geografiskt bra till, eller var det bara för att komma ut och få lite motion och träffa många glada kamrater! Hur som helst, en toppendag för de flesta blev det idag. Och det gäller nog även de som bröt idag. De var nog inte så ledsna vad jag såg. Belöningen för dem var en plastficka med kantareller.
Jag tror att B-banan slog ett deltagarrekord idag med 52 startande! Mycket folk som vanligt på C-och D-banorna. Även E-banan var på rekordnivå idag med 20 deltagare. Det känns bra att vi åter är tillbaka på de nivåer som vi var innan pandemin. Men samtidigt lurar en annan fara i bakgrunden, nämligen svinpesten. Det är därför VIKTIGT att vi alla orienterare är noga med hygienen av kläder och skor efter avslutad tävling. Klicka på den blåa länken uppe till höger för mer info.
Hur gick det idag?
Roland Larsson vann överlägset E-banan. Bästa tjej här blev Yvonne Karlsson. Leif Jansson hade en hård kamp med Leo Johansson på D-banan där Leo var endast 42 sekunder efter. Bästa tjej här var Anita Johansson.
På C-banan glänste två tjejer, nämligen Vivianne Axtron först in och därefter Eva Svanberg strax bakom.
På B-banan vann omöjlige Hans-Ove Eriksson knappt före Göran Larsson. En skön revanch för Göran misstänker jag. Bästa tjej här var Lena Larsson. Det blir en trivsam kaffestund på eftermiddagen för paret i Sala.
Joakim Eriksson drog det längsta strået på A-banan även om kampen om segern blev endast 43 sekunder före tvåan Kari Enckell. En extra blomma till enda tjejen på A-banan idag, Lena Onsbring.
Tack SMOL för idag och nu ser vi fram emot torsdagens tävling som enligt arrangören Sala OK kommer att bjuda på något extra!
Bilden: Yvonne Karlsson och Erland Karlsson.
Text: Alf Lindberg
Än är inte sommaren över för i år!
(2023-09-21) Att sommaren inte har lämnats oss i sticket märktes tydligt idag när 137 deltagare kom på besök till Västerås.
Vandrarringen hade bjudit in oss till Björnön idag, en sommaroas för alla västeråsare. Ett fritidsområde som även passar utmärkt för veteranorientering med många stigar och bitvis klurig orientering. Men ack så skönt att slippa blåbärsriset idag, det tyckte nog många.
Här ute på Björnön har vi varit många gånger med vår orienteringsverksamhet. Men trots det så verkar deltagarna uppskatta det. Och speciellt en sån här dag som idag! 21 grader varmt, en Arena vid en badstrand där deltagarna kunde ta ett sensommarbad om så önskades. Och var många som passade på.
Själv dras jag med sviterna efter en Covid. Febern är borta sedan 4 dagar, lite rethosta finns kvar, men ack så trött man är efteråt. Och tröttheten håller i sig. De senaste dagarna har jag kunnat sova dygnet runt känns det som. Och flera jag pratat med vittnar om samma saker. Jag vet att även Leo Johansson blev sjuk efter hemkosten av Veteran-VM och han är inte helt återställd ännu. Det känns som att det nya vaccinet som kommer i november är värt att ta.
Hur gick det idag?
Veteran-SM-mästaren Kenneth Johansson vann förväntat A-banan idag. Liten och smidig som han är så gled han snabbt mellan stammarna på Björnön med en km-tid på 9,25. Det är bra
Lite tuffare konkurrens blev det på B-banan där Thom Sandvik fick se sig slagen med 8 sekunder av Ulf Henriksson. "Junioren" i sammanhanget,Jonas Liljebrand bäst på C-banan. Här får väl annars Bo Anderssson räkna sig som moralisk segrare!
Kjell Andersson blev överlägsen segrare på D-banan med Anita Johansson som tvåa.
Hela 19 startande på E-banan därLennart Ekholm var först in till mål(tidsmässigt alltså).
En trevlig dag i skogen (promenad för mig) och vi tackar dagens arrangör Vandraringen.
Bilden: Lina Noaksson och Lotta Greèn. (rätta mig om jag har fel!)
Text: Alf Lindberg
Idag blev gåtan äntligen löst - kompass-klocka!
(2023-09-07) Det var Fellingsbro GOIF:s tur att arrangera idag. Idag tillsammans med Västmanland, Södermanland och Närke.
Vi höll till strax utanför Fellinsgbro, ett område som vi tidigare har besökt, men där skogsavverkningen har gått ganska hårt fram. 131 deltagare idag vilket är något sämre än vad Fellingsbro brukar ha när vi samordnar våra arrangemang. Det är naturligtvis Veteran-SM som går nu i helgen i Tiveden som påverkar deltagarantalet.
Apropå rubriken! Jag har den senaste tiden noterat att jag ständigt kommer ca 20-30 meter in snett till kontrollerna. Det har irriterat mig länge nu. Jag märkte det tydligt i samband med DM i Västmanland den senaste helgen. Då kunde jag skylla på "malm i marken" eftersom vi höll till kring Fagersta. Men knappast idag. Så när jag kom på tok för långt åt höger mot andra kontrollen på bana C fast jag var noga med riktningen, så började tankarna komma. Är det något som påverkar kompassen? Till 3:an som det endast var 100 meter till, så gick jag noga med kompassen, men kom ändå ca 20 meter fel! Jag har klockan på vänster arm och kompassen i samma hand. Flyttade över klockan till höger arm och då slutade kompassen att "fladdra" fram och tillbaka. Är detta lösningen på mitt problem? Det visar sig på Veteran-SM nu till helgen.
Fellingsbro GOIF ställde upp med många funktionärer idag, och det var lätt att hitta fram till tävlingen. Tyvärr försvann deltagarna ganska snabbt från TC idag efter målgång. Orsaken; mycket mygg och älgflugor som attackerade deltagarna. Tack ändå till arrangören för att vi fick komma.
Hur gick det idag?
Martin Tichovsky och hans hustru Hana toppade A-banan idag. Inte så konstigt kanske eftersom de är lite yngre än de flesta på den banan.
På B-banan så var Åke Sundin snabbast, endast 22 sekunder efter var Peter Åslund.
Robert Larsson kunde ingen rå på idag på C-banan.
Anna Höök Andersson och Inga Holmström toppade D-banan idag. Kul när tjejerna tränger sig före "gubbarna".
Alf Lundkvist är "still going strong" och toppade E-banan tätt följd av Kjell Lindberg.
Bilden: Britt Larsson, Bo Löwegren, Christina Gohde och Liz Porteus.
Text: Alf Lindberg
Det är inte varje dag vi kan erbjuda kustnära terräng - de som kom njöt dessto mer.....
(2023-09-05) Fint väder och fin omgivning gällde för dagens veteranorientering i Oxelösund.
Vi fick 111 startande, vilket är ovanligt många för att vara i utkanten av distriktet. Tävlingen ägde rum på Femöre med Oxelösunds kanotklubbs lokaler och gräsytor som arena. I det fina vädret kom lokalerna just inte till användning utan även sekretariatpersonalen kunde njuta i solen. Några svalkade sig efter loppet i Östersjöns vatten, för dagen 18 grader varmt (?).
Som vanligt på Femöre var mångas kommentar, att det var jobbigt, ständigt upp och ner och inte så många tillfällen till återhämtning. Banläggaren, Titti Bergendahl, vet att utnyttja terrängen, så att det ställer krav på både kondition och noggrann orientering.
I A-klassen visade våra vänner från Prag oss svenskar ryggen: Martin vann och Hana kom på tredje plats. Kul att de ofta dyker upp på våra tävlingar och gör bra resultat trots att orienteringen i Tjeckien oftast är betydligt mer löpbetonad och väldigt imponerande att de lärt sig svenska mer eller mindre tack vare orienteringen. Hans-Ove var som vanligt säkerheten själv i B-klassen. Hans kilometertid hade räckt till seger även i A-klassen. I C-klassen höll Curt Thorén, 85 fyllda, undan för 45 ungdomar! Karin Almström från SNO tog en klar seger i D-klassen före många bekanta namn. I E-klassen fick vi en långväga segrare, Kjell Lindberg från Västerås SOK. Att åka nästan 30 mil och sedan vara ute i skogen 37 minuter – tänk på proportionerna!
En iakttagelse är, att det var relativt få startande i A-klassen, bara 8 deltagare där. Rädsla för Femöreterrängen eller är återväxten dålig?
Foto: Anders Hasselbo
Text: Anders Hasselbo
Tack till Er alla som kom till Västerbyträffen
Favorit i repris-blev det i dagens tävling
(2023-08-22) Eskilstuna OL (dagens arrangör) hade även nationell tävling i söndags där vi var idag.
Efter det myckna regnandet så var det farhågor över parkeringen inför dagens övningar. Men det löstes sig bra. Vi kunde parkera på samma gärde som i söndags och bara en kort promenad till Arenan.
Som rubriken antyder, det var kalasterräng som Eskilstuna OL bjöd på i söndags. Så även idag även om avslutningen var lite annorlunda. Både A-och B-banan hade sina första kontroller på västra sidan av starten där vi bjöds på en härlig terräng med bra sikt. Det blev att springa mycket stig upp till första kontrollen(B-banan) så Lennart Olsson (IK Standard) hade det lite jobbigt där. Han vägrar att springa stig på tävlingarna, så för hans del blev det lite av ett "sidojobb" till första kontrollen.
Det märks ofta att det är rutinerade banläggare på "veterantävlingarna" som lägger stor möda på att dra banorna i fin terräng. Så även idag. Visst, ibland måste man bara igenom skiten, det är väl en del av utmaningen, både för deltagarna och banläggarna.
Nu är vi igång på allvar, och det märks att skolorna har börjat igen för inga yngre syntes till idag. Idag 162 anmälda varav 6 ej startade. Det känns bra. På torsdag denna vecka är jag själv arrangör, och vi bjuder på helt ny karta med mycket bra terräng. Välkomna då.
Hur gick det idag?
Jörgen Bergström lufsade runt snabbast på E-banan idag tätt följd av Alf Lundkvist.
Titti Bergendahl först in på D-banan endast 1 sekund före Anders Welèn. Ni ser, det gäller att målstämpla snabbt!
Lena Larsson är svår att rubba på. Lena var bäst på C-banan idag och hennes rutin fäller ofta avgörandet. Ingen överaskning att Hans-Ove Eriksson vann B-banan. Han är alltid i topp oavsett vilken bana han springer. Kul med två tjejer strax bakom Hans-Ove, Elisabeth Hedlöf och Karin Gustavsson.
Till sist "stora" klassen, nämligen A-banan. Jag gissar att det var 2 "ungdomar" som toppade listan idag. Lars E Karlsson och Mats Bäckström.
Bilden: Göran och Monica Svärd.
Text: Alf Lindberg
Nu är förkylningssäsongen här på allvar......
(2023-09-13) Nu är influensasäsongen 2023/2024 på gång.
Enligt Försäkringskassan så strömmar nu sjukskrivningarna in i stor mängd vilket är ett tydligt tecken på att vi nu går in i årets influensasäsong. Jag har hört många rapporter från skolor och arbetsplatser att något är på gång. Jag vet också att många deltagare på årets Veteran-VM efter hemkomsten blev sängliggandes.
Och nu har den drabbat mig!. Men jag var inte med på VM, dock var jag med på Veteran-SM som jag hade tur att kunna genomföra nu senast i helgen i Tiveden. (ett fantastiskt bra arrangemang föresten). I tisdags morse vaknade jag med ont i halsen men inga andra symptom än så länge. Jag väntar bara på att det skall braka loss ordentligt med feber, snuva och ont i kroppen. Men än så länge, nej inget mer känns det just nu. Förhoppningsvis så stannar det med detta, men jag tvingas kasta in handduken till Västerås tävling imorgon. Nu avvaktar jag med spänning inför kommande helgs "GoldenWeekend" som i år går i Arboga, blir det en handuk till att kasta in?.
Till sist, grattis till alla Ni duktiga medaljörer på årets Veteran-SM. Bra jobbat! (resultat finns HÄR)
Text: Alf Lindberg
Det var inte "100-åringen" som klev av i Byringe idag!
(2023-08-15) Många deltagare idag i skogarna söder om Byringe station (där 100-åringen klev av bussen i känd roman).
Speciellt roligt att få välkomna orienterare inte bara från Sörmland och Västmanland utan även från Östergötland, Dalarna, Närke och Uppland och inte minst från Stockholmsområdet.
Gammal karta - men nytt område för troligen alla deltagare, som fick en tuff utmaning i öppen men ändock krävande terräng. Stenig botten, högt blåbärsris och ett antal höjder att forcera påverkade kilometertiderna.
Men vädret var desto vänligare och inte var det speciellt blött i skogen idag.
Kul också att se ett antal yngre ungdomar som passade på att testa lite svårare banor innan skolstarten.
Ett exempel var Liv Ställberg från Tullinge som utklassade alla på bana C.
I övrigt kända namn i topp på de olika banorna.
Foto: Linda Sterner
Text: Karin Gustafsson
Det är populärt med "strömmade kanaler" nu!
(2023-08-10) När "Hans" hade försvunnit så dök 108 deltagare upp på Hallstas tävling idag.
Folk tittar allt mindre på linjär TV utan tendensen är att "strömmade kanaler" såsom Netflix, HBO o.s.v. tar över. Den liknelsen vill jag göra idag. Efter att ovädret "Hans" dragit vidare så efterlämnade han ganska mycket vatten i skogarna. Så även här strax norr om Hallstahammar där dagens tävling var förlagd.
Det fanns en del bäckar utritade på kartan, och dem märkte man snabbt. Det som lurade deltagarna flera gånger var "bäckar" som inte var bäckar utan ett resultat av det myckna regnandet de senaste dagarna. När kartan dessutom uppvisade planbildsorientering så var det lätt att bomma. Kartan ja, den är nyligen framtagen för här har undertecknad aldrig varit tidigare. Terrängen var väldigt fin och öppen. Detaljerna som fanns på kartan var mycket tydlliga. Kul!
Bilden ovan är inte representativ för terrängen. Där var det fint. Bilden illustrerar mer att det fanns mycket vatten i skogen. Det var heller inga problem med parkeringen.
Hur gick det idag då?
Som många vet så har skolorna ännu inte börjat och många har fortfarande semester kvar. Därför dök det upp lite nya och yngre deltagare idag.
På bana A var Mattias Lööf snabbast. Per Samuelsson först in på bana B med Göran Larsson där bakom.
Stig Borg slog knappt Kenneth Jansson på bana C. Klubbkamraten till Stig Borg, Esko Raita var bäst på bana D. Slutligen bana E där Åke Liljebrand övertygade.
Bilden: En illustration att ingen gick torrskodd från dagens tävling.
Text: Alf Lindberg
Vart har alla motionssugna veteraner tagit vägen?
När Nyköpings OK arrangerade höstens första veteranorientering i Ryssbergen verkade många inte ha märkt att sommaren börjar ta slut och tävlingssäsongen går in på andra varvet. Deltagarantalet (knappt 50 ) var det lägsta på många år.
Inga sura miner för det. Lite surare i skogen.
Ovädret Hans hade dragit förbi och lämnat sitt bidrag. För dagen föll efterbörden, ett lätt duggregn som höll deltagarna på en lagom gott humör. Gott om syre i luften. Vilket väder hindrar en riktig veteran att ta sig an en orienteringsbana?
Klassisk Ryssbergsterräng i området Kalles Gärde bjöd på en lagom utmaning. Deltagarna var nöjda medden utmaning banorna gav och den syremättade fuktiga luften. Även E-banan, men man skall inte flytta en kontroll fysiskt utan att ändra på kartan!. Vi hade även en dam (icke namngiven) som försökte sig på D-banan utan kompass. Det var inte så lyckat. Hon övergick under vilsefärden till svampplockning och ringde sedan nödnumret för hjälp att hitta tillbaka.
På A-banan drog P-O Ivarsson, Haninge det längsta strået. Lennart Agen Tullinge, Bengt Jönsson Åker och Bertil Rydgren Enskede tog hand om B-, C- och D-banorna.
Bilden: Från vänster, Göran Larsson, Ulla Lindell och Göran Blomberg.
Text: Håkan Alderud.
Inga "blåbär"-bara veteraner-men blåbärsris
(2023-06-01) Det kom endast 91 deltagare idag när vi besökte OK Hedströmmen.
I tisdags i Strängnäs var det nästan 100 deltagare till. Närheten till Stockholm och dess omgivningar spelar naturligtvis roll. Men jag tänker ändå, Skinnskatteberg ligger nära Dalarna så jag trodde nog att fler skulle komma från det hållet.
Alltså, det är en fantastiskt fin terräng vi mötte idag. Mycket god sikt och bra slingade banor. Det är bara synd att man inte orkar trycka på mellan kontrollerna. Men jag misstänker att jag inte är själv med dom tankarna.
Orienteringen har en tendens att samlas kring storstäderna och mindre orter ute i landet har svårt att rekrytera ungdomar till sporten. Så är det också i Skinnskatteberg. OK Hedströmmen var en gång en "storklubb" med stjärnor som t.ex. fam Haglunds. Men ungdomarna flyttar till större städer med bättre utbildningsmöjligheter och på så sätt utarmas verksamheten på lokalorten. Men OKH kämpar på med små personella resurser och gör ett bra jobb. Tack för det!
Nu går vi in i finalveckan med avslutning nästa torsdag i Enköping och veckan därpå "Veteranresan" till Skövde. Välkomna då.
Hur gick det idag?
Kenneth Johansson på A-banan lyckades hålla den betydligt yngre Anders Rooth på behörigt avstånd till segerna.
På B-banan var Lars Lundèn snabbast med Ola Lindholm strax bakom. Den största klassen idag(oftast på varje tävling) C-banan vann Kenneth Larsson. Men han fegade ur strax innan start. Kenneth skulle egentligen sprungit B-banan. Dessto större eloge då till Lena Larsson som var tvåa och inte långt efter. Nämnas också Kalle Johansson som var trea. Still gooing strong Kalle.
Rune Sandberg hade jämnt göra att hålla undan för Anita Johansson som blev etta respektive tvåa på D-banan. Lena Wahss var omöjlig idag på E-banan.
Bilden: Britt Larsson, Bo Löwengren och Kuno Österlund.
Text: Alf Lindberg
Idag fick man verkligen bekänna färg!
(2023-05-30) De 187 deltagarna som var med på Strängnäs-Malmbys OL tävling idag, fick bitvis en rejäl utmaning.
Platsen för dagens övningar var samma som vid Swedish League i höstas då SMOL stod som arrangör. Vi som var med då visste vad som väntade oss. Fin terräng, bra sikt men väldigt tuff bitvis när man skulle passera rejäla höjdpartier. När man väl hade gjort det så väntade nästa utmaning, nämligen att hänga med på kartan så att man inte seglade iväg alltför mycket.
Gjorde man inte det (hålla kartkontakten) så var det besvärligt uppe på höjderna att snabbt "läsa in sig". Däruppe ser mycket så lika ut. Sänkor, små mossar och massor med punkthöjder. Men det verkar som de flesta löste det väldigt bra.
Extra roligt naturligtvis det fina vädret idag, men även att vi är tillbaka på samma nivå deltagarmässigt som innan pandemin.
Jag har inte tänkt på det förut, men idag när jag läser resultatlistorna så upptäcker jag att man själv har blivit till åren kommen. Många nya (yngre) namn i topp på i första hand A-banan som man inte känner igen. Men det gör inget. Är det någon som uppfattar att jag har skrivit "fel" om någon så hör av dig så rättar vi till det.
Hur gick det idag då?
Tommy Holmèr far fram i skogen som en "furie". Idag i topp på A-banan. Ingen överraskning kanske men jag tror Tommy kan räkna med hårdare konkurrens framöver där.
Efter att ha felstämplat sist det begav sig så var Hans Aurell på bättre humör idag. Vann B-banan övertygande. Jan Nellerup kan ståta med en seger på C-banan idag där också Pia-Lena Putkonen klämde in sig på en tredje plats.
Ulf Jerning hade jämnt göra att vara först in på D-banan jagad av bl.a. Monica Svärd som blev tvåa. Hela 17 deltagare på bana E där Christer Andersson var snabbast.
Sammanfattningsvis en bra dag för veteranorientering. Riktigt nöjd blir man aldrig, och det är väl därför man är med nästa gång igen på veteranarrangemang för att nu skall inga misstag göras. Och hur gick? Det får vi se på torsdag när OK Hedströmmen bjuder in till tävling.
Bilden: Pia-Lena Putkonen (Tulinge SK) och Moncia Öhlund(SMOL).
Text: Alf Lindberg
Idag fick Arboga fint besök över länsgränsen
(2023-05-25) Idag var det samordning över gränsen när Arboga bjöd in till tävling.
I Närke, (Örebro Län) så arrangerar man veterantävlingar varje torsdag, precis som vi gör i Västmanland och Södermanland. Här kör vi även tisdagar. Eftersom Arboga ligger nära länsgränsen så var det naturligt att man samordnade dagens arrangemang med Närke. Det blir lite roligare då man även får träffa nya ansikten mot vi annars är vana vid. Och dessutom utbyta erfarenheter. Nästa gång så kanske vi skall köra en "länskamp"?
Just nu pågår det sonderingar om Västmanland skall arrangera O-Ringen om 4-5 år. En förstudie har gjorts och nu går man vidare.
Varför nämner jag detta? Jo, nämligen att 1991 gick just O-Ringen i Västmanland och C-orten låg förlagd på flygfältet i Arboga. Inte många kilometer från den plats vi besökte idag.
Då gick två etapper i Arboga, dock mera österut än idag. Precis som då, och så idag, så lyckades dagens arrangör göra dagens 165 deltagare nöjda. Väldigt fin terräng och bra banor som kompletterades av ett strålande väder. Vi återkommer gärna hit igen. Veteranerna är duktiga på att hitta fina områden. Naturligtvis underlättar det att vi inte behöver stora områden för parkering och Arena.
Hur gick det idag då?
På bana A drog ungdomarna fram med väldig fart. Men snabbast var Per Bjurström från OK Tisaren. På bana B var Åke Sundin Hällefors OK bäst.
Stig Borg Ärla tog en knapp seger före Roger Åsberg OK Hedströmmen på bana C. Nämnas här bör också Agneta Nilsson EOL för en bra prestation.
Still gooing strong är Asta Sjöberg Lindebygden som på bana D visade var skåpet skall stå. Extra roligt att Barbro Möllberg Arboga OK dök upp idag (3:a) på samma bana.
Sist men inte minst bana E där Göran Wiig Hallstahammars OK var snabbast. Eva Lundqvist OK Tor strax bakom.
Då stänger vi butiken för idag och tackar alla deltagare och arrangören Arboga OK för en trevlig dag.
Bilden: Nöjd tävlingsledare Peder Wickström och banläggare Jan Grann.
Text: Alf Lindberg
OK Grip bjöd in till "Lunsenterräng" idag!
(2023-05-16) 191 deltagare var föranmälda till OK Grips vårmotion.
Tyvärr drabbades vi av en del regn på morgonen som bidrog till ett visst manfall, dock 157 startande. De som kom fick uppleva vad som många uttryckte som årets bästa orienteringsterräng. Leif Thorssons banor fick högt betyg och som vi hade förvarnat kunde den flacka och annorlunda terrängen bjuda på orienteringsproblem.
Bana A vanns av Tomas Janovsky från Prag som just nu representerade Tullinge. Han skulle kunna vara son eller till och med sonson till de flesta av A-banans övriga löpare. Tomas Holmér Väsby var tillbaka igen och tog andraplatsen före Thomas Karlsson Centrum. Bana B vanns av Anders Kärrström Tullinge, där slog sig Karin Gustafsson in på en fjärdeplats bland alla killar.
Bana C var i övrigt tjejernas favorit och där dominerade Pia-Lena Putkonen Tullinge. Leif Jansson EOL vann bana D och Göran Larsson SNO var snabbast på E-banan.
Många undrade när dom kunde få komma tillbaka hit igen men Banläggare Thorsson har dock observerat en del illavarslande snitsel som tyder på en avverkning. Vi hoppas på en gallring i så fall.
Bilden: Tävlingsledaren Lennart Karlsson
Text: Lennart Karlsson.
Veteranorienterare älskar Acktjärnarna
(2023-05-11) Såsom vi veteranorienterare älskar Acktjärnarna.
Det tror jag alla 115 deltagarna idag håller med om. Otroligt fin terräng kombinerat med fin sikt och bra karta. Vad mer kan man begära? Jo, sol och vackert väder förstås. Och det bjöd Hallstahammars OK på idag. Men ändå finns det några deltagare som inte är helt nöjda! Och vad beror det på? Jo, man bommar så klart. Eftersom jag själv idag sprang C-banan(sprang och sprang!) och farten är oerhört nedsatt, så går det lättare att följa med på kartan och man minimerar bommarna helt klart. Så fort tempot drivs upp så kommer misstagen. Å andra sidan, man gå en hel bana och ändå missa.
Jag blir så glad när jag ser "gamla" veteranorienterare som har varit med tidigare och sprungit men som av olika anledningar inte kan medverka mer. Idag dök t.ex. Per-Ivar Möllberg upp och han tog med sig Pelle Jakobsson för att träffa kamrater som de har tävlat emot tidigare. Bra gjort till Er båda. Jag hoppas fler följer deras exempel framöver.
Hur gick det idag då?
På E-banan var det hårt mellan Kurt Elvèn, Kjell Lindberg och Alf Lunqvist. Lång erfarenhet och rutin fällde avgörandet idag, så Alf Lundqvist som som segrare till slut.
På D-banan var det hårt mellan Hans Bergström och Henry Westman där Hans stod som segrare. Anita Johansson tog en hedrande 3:e plats.
På C-banan står undertecknad som segrare, men jag bör nog flytta upp något eller några steg! Vi får se efter kommande tisdags konvertering. Stig Borg är annars i topp, så även idag.
Så är då Kuno Österlund tillbaka igen på allvar. Hans ålder är respektingivande när han springer B-banan och vinner den. Bra gjort.
Att Lars Jakobsson vinner på A-banan är ingen överraskning. God orienteringsförmåga kombinerat med en fart i skogen som kan göra oss alla andra avundsjuka. Bra jobbat!
Bilden: Jan Åhs och Hans Bergström.
Text: Alf Lindberg
Strålande väder i Helgesta idag
(2023-05-09) Strålande väder när orienteringsveteranerna strålade samman i Helgesta.
Man riktigt kände hur gräset växte i vårvärmen så här mitt i Sörmland. Arenan låg vid en trevlig äng längs den urgamla länsvägen (väg 53 fanns inte som benämning då) som bjöd på en promenad från parkering, förbi TC och vidare upp till start. Banorna letade sig fram genom en bitvis krävande och trollsk terräng vid Jaktstugeskogens och Svalängsskogens Naturreservat. Deltagare kom från vitt skilda klubbar vilket är särskilt roligt. Vad sägs om Rånäs, Gävle, Leksand, Örebro, Stockholm, Nynäshamn och Skärblacka.
I resultatlistaorna var spridningen lika stor A-bana togs hem av Lars Forsstedt Söders-Tyresö, B av Jan Lärfars Leksand, C av Roy Fransson Ärla och D Lena Larsson Sala. Deltagarna på E-banan fick kämpa utan stigstöd. Starkt gjort! Segrande i den kampen var Göran Larsson Södertälje. Idel glada miner när kartan, kontroller och misstag diskuteras till det obligatoriska kaffet.
Foto: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud
Spännande och fin terräng - men utmanande
Eli(2023-05-04) Det bjöds på väldigt fin orientering för 140 anmälda idag-men utmanande.
Vi har besökt området några gånger tidigare så det var med stor förväntan man begav sig mot Ransta norr om Västerås när Vandrarringen bjöd in till tävling.
Jättefin terräng,bra banor, men deltagarna fick hålla hårt i kompassen för att inte komma helt ur kurs. Några spännande sträckor bjöds det också på. Men sikten var bra så man kunde ganska snabbt läsa in sina misstag.
Det är så roligt att få komma i sådan här fint område när dessa blir alltmer sällsynta i dessa "granbarkstider". En sådan här dag hade man önskat att man hade sin "gamla" ork kvar så att man kunde "flyta" ovanpå och att det inte tog tvärstopp i mossarna med sin höga vegetation. Men vi är nog många som har denna önskan. Själv så skall jag göra en ny elkonvertering 16 maj för mitt "flimmer", så hoppet finns ännu kvar!
Idag vill jag ge Er alla som sprang de kortare banorna, speciellt Ni på bana E, en eloge. Inte så enkelt som man kan tro. Men oj vad ni är duktiga och kämpar Er igenom höjder och sänkor utan att klaga. Många av Er dras också med krämpor och ibland med delvis nedsatt syn. Men Ni kämpar på. Jag tror också att det är en del av förklaringen att Ni fortfarande kan vara med. Genom att vara med på våra tisdags-och torsdagsträffar så håller Ni er form. Och det är just av den anledningen som både Region Västmanland och Södermanland delar ut ekonomiskt stöd för vår "veteranverksamhet", för att vi skall hålla oss i fysiskt bra form. Så kämpa på......
Hur gick det idag då?
På E-banan var Lena Wahss från Dalarna snabbast. På D-banan sambon Olle Johansson. Så jag gissar att man gjorde ett stopp på Elsa Andersson i Norberg på hemvägen och firade med en bakelse!
Jonas Liljebrand (junior) var snabbast på C-banan. Kanske inte så konstigt. Elisabeth Hedlöf och Håkan Söderqvist strax bakom. Thomas Johansson först in på B-banan, och sist men inte minst, A-banan där Anders Vestlund var snabbast. Men även där med inslag av en yngre generation än övriga i toppen. Men även om de yngre är med och rensar i våra resultatlistor så skall Ni alla känna Er hjärtligt välkomna på våra arrangemang. Det är Ni som i framtiden som skall ta över. Bra att vara med och lära sig.
Foto: Alf Lindberg
Text: Alf Lindberg
Kommer ni ihåg snöovädret i Bie?
(2023-05-02) Det blev 115 deltagare som tog sig till Bie idag, dock utan snö denna gång.
Ja, vi är några stycken som fick uppleva Bie i ett klätt vinterskrud för några år sedan. Jag minns inte exakt vilket år, men när vi anlände till Bie då låg ett nästan 20 cm tjockt snötäcke på marken så vi som startade sent kunde bara följa spåren runt. Det var tuffa veteraner som var med då.
Veteraner är kända för att tåla tuffa utmaningar så dagens väder var inget hinder för att ge sig ut i skogen. Endast 6-7 grader i luften men perfekt löpväder var det. Och det var fantastiskt fin terräng som vi blev bjudna på. Tallhed i stort sett hela vägen runt. Jag tror alla var nöjda idag utom jag och några kamrater till. Vi hittade inte punkthöjden i grönområdet(K-48) utan snodde runt där i 6-7 minuter innan vi hittade den. Måste vara fel på oss eftersom andra hittade den på en gång. Det känns som vi behöver revansch nån gång längre fram här.
Idag kom jag att tänka på hur det var innan pandemin. Då serverade varje arrangör kaffe och smörgås till alla deltagarna. Det var en medlem från OK Tjärnen som påminde mig. Hon hade en egen äggmacka med sig idag. OK Tjärnen levererade alltid "äggmackor" till alla deltagare då. Mycket jobb med att engagera många damer(och herrar) för inköp av material och färdigställa allt detta. Eftersom alla har eget fika med sig numera så slipper arrangören detta stora jobb numera. Jag tror att de flesta är nöjda med att slippa detta och tar med sig eget fika idag. Lite enklare att arrangera då.
Det har kommit upp en förfrågan huruvida vi skall fortsätta med att betala med Swish för varje arrangemang, och istället låta kassören skicka en faktura via Eventor. Det är mycket jobb att gå igenom "Svish-listan" och det finns fortfarande en deltagare som missar att betala. Fundera lite på detta och ta en diskussion inom klubben om vi skall göra en ändring inför nästa säsong.
Hur gick det idag?
Hans-Ove Eriksson toppar på A-banan idag. På B-banan är Anders Sundström som toppar. Mari-Louise Lundgren knäppte gubbarna på näsan idag och var bäst på C-banan. Ytterligare en tjej i topp, denna gång Monica Svärd på D-banan. E-banan var det Kjell Lindberg snabbast på.
Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg
Tredje gången gillt! Idag lyste solen över oss....
(2023-04-27) Efter två år med inställda/flyttade tävlingar för oss (Köping-Kolsva OK) p.g.a. snö, så kunde vi ätligen köra tävlingen som planerat.
Men det började dramatiskt i uppstarten! En veterandeltagare körde av vägen bara 400 m från Arenan. Ett djupt dike strax efter en skarp kurva, där hände det som inte får hända. Föraren åkte ner i diket och vi vet fortfarande inte vad som var orsaken till detta. Föraren var vid medvetande men lite förvirrad, och tack vare omtänksamma kamrater så fördes han till sjukhuset i Köping. Vad vi vet så är han kvar på sjukhuset för efterkontroller. Vi hoppas allt slutar bra.
För bara några dagar sedan så utlovade SMHI snö lagom till dagens tävling. Ånej, tänkte vi arrangörer, inte en gång till med snö! Men som ett under svängde det och på tävlingsdagen lyste solen från en blå himmel. Visserligen var vinden lite kall, men ändå lyckat väder att springa i.
Hur gick det då?
På bana A var Lars Jakobsson snabbast, Stig Borg på bana B, Sten Eriksson på bana C, Inge Gustafsson på bana D och Sune Ahlin på bana E.
Tack alla Ni som kom till Köping idag och välkomna åter i augusti när vi kommer att vara på ett helt nytt område.
Bilden: Margareta Lövqvist, Hans Andersson och Britt Larssson. Bilens ägare får vara anonym.
Text: Alf Lindberg
En underbar dag i en underbar terräng!
(2023-04-20) Markerna kring Ängsö slott utanför Västerås bjöd på sin bästa sida idag.
Västerås SOK hade i sin planering en nationell tävling inplanerad här ute på Ängsö som idag är ett naturreservat. Den tävlingen tidigare fick ställas in p.g.a. snö. Trist.
Dessto roligare idag när VSOK bjöd in veteranerna på äventyr bland massor med punkthöjder, rejäl kupering och fina berghällar som lyste gult i solen. Men ack den deltagare som för ett ögonblick släppte kartkontakten, då var det kört. Väldigt svårt att snabbt läsa in sig och tiden går fort när man bommar.
Men vad gjorde en liten bom för humöret? Ingenting då miljön var så fin och solen värmde gott på deltagarna. 150 deltagare hade samlats idag i kanten av Mälaren.
Den här veckan har med andra ord varit en fin tävlingsvecka ur vädersynpunkt. Vi får hoppas att vi får behålla detta fina väder även nästa vecka då Kjula IF och Köping-Kolsva OK bjuder in till tävling.
Hur gick det idag då?
På bana A var Martin Tichovsky snabbast tätt följd av Gunnar Svanberg och Thom Sandvik. På bana B var kartritaren Roger Åsberg snabbast. Junioren Jonas Liljebrand först över mållinjen på bana C där annars veteranen Claes Nideborn var bäst.
Högst upp idag på bana D var Olle Granath tätt följd av Lena Larsson som fortfarande inte är återställd efter alla bedrövelser från 2022. Extra roligt idag var att Eva Lundkvist var snabbast på E-banan även om det bara skiljde 5 sekunder till Kjell Lindberg.
Bilden: Siv Frodin, Margareta Lövqvist, Leif Wadman och Anders Eriksson.
Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg
Nu känns det som vi är på gång på riktigt!
(2023-04-11) Denna vinter vill man lägga bakom sig så fort som möjligt. Skador, sjukdomar och inställda tävlingar, men nu är vi på gång igen.
Den här vintern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det började redan i november förra året då jag trodde jag åkt på en blodpropp i lungan men som visade sig vara hjärtflimmer. Det blev att ta det lugnt under december. När jag sedan i januari tänkte komma igång med vinterträningen så fick jag problem med mina bihålor. Och som det inte var nog, så åkte jag på en rejäl influensa i mars med feber, frossa och ont i kroppen. Den sänkte mig rejält trots att jag tagit vaccin mot säsongsinluensa!
Och det blev inte heller någon "solresa" söderut i mars eftersom hustrun opererat sitt andra knä i januari. Så det blev med andra ord en riktig "skitvinter" för vår del. Rejält nedtränad som man är nu så gäller det att kravla sig upp på en anständig konditionsnivå inför våren. Det blev en B-bana idag för mig.
Eskilstuna OL bjöd in 149 deltagare till fint arrangemang idag alldeles intill Tuna Park affärscenter med parkering inne på campingplatsen. Vädret var med oss, ca 10 grader varmt. Skogen var överaskande fin. När jag sprang här för ca 7-8 år sedan tyckte jag den var lite besvärlig. Så inte idag. Bra bansträckning idag bidrog kanske till det.
Så härligt att möta så många glada deltagare idag väl framme vid tävlingsplatsen. För min egen del så gick det tungt att hålla fart. Vinterns vila har satt sina spår. Det gäller kanske många av dagens deltagare. Men nu kan det bara bli bättre!
Hur gick det idag då?
På bana A dök det upp ett okänt namn som segrare, nämligen Capucine från Södertälje. Annars så var den alltid snabbfotade Weine Wolter som var bäst där.
På bana B var det undertecknad som var snabbast strax före Göran Forsberg. Curt Thorèn går säkert som alltid. Nu med en seger på bana C. På bana D var Stig Borg snabbast och på bana E Nils Johansson.
Som ni märker så är det bara herrar i topp på alla banorna. Och det blir så när våra duktiga tjejer skall kriga med oss på samma banor. Men jag vill lyfta fram duktiga tjejer idag också.
Ingrid Liljebrand på bana E, Gunilla Johansson, Anita Johansson och Ingegerd Lusensky på bana D, Margareta Lövqvist på bana C, Marie-Louise Lundgren och Anna-Karin Johansson på bana B, Inger Onsbring på bana A.
Tack alla Ni deltagare och arrangören för ett fint möte i skogen.
Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg
SMOL visar oss andra ryggen i år!
(2023-03-01)
SMOL:s veteraner laddar upp med bowling. Ni ser bara ryggen på gänget. Det är så vi tänker det ska fortsätta under säsongen.
Bara ett par veckor tills vårsäsongen drar igång. Vi är laddade hälsar SMOL-veteranerna.
Bild: Ingegerd Lusensky
Text: Ingegerd Lusensky
Det finns många sätt att ladda upp - här är ett!
(2023-02-21) Veteranerna i Nyköping väljer en smakfull väg att ladda upp på.
Nyköpings OK veteraner ser fram mot säsongen som börjar med OK Hällens arrangemang vid Berga Kulle den 14 mars och fortsätter hela året med över fyrtio arrangemang i Sörmland och Västmanland för daglediga. Vintern har trots frånvaro av snö ägnats åt att hålla kroppen och huvudet i trim eller rehabilitering genom flitigt tränande tisdag, torsdag och söndag.
Denna dag fylldes klubbstugan av dryga 30-talet orienterare som efter en runda i skogen fick njuta av semlor från Frei’s bageri, som en uppladdning inför premiären. Stort tack till Elisabeth som fyllde våra energidepåer.
Bilderna: Från vänster, Hans-Ove, Karin, Inga och Gösta Lagnesten.
Text: Håkan Alderud.
Snart ny tävlingssäsong - och nya möjligheter
(2023-01-01) Välkommen till en ny tävlingssäsong med många spännande utmaningar.
Ett nytt verksamhetsår har startats och vi skriver 2023. Ett nytt oskrivet blad i vår veteranhistoria skall skrivas. Vad vi redan vet är att säsongen kommer att blandas med både glädje och sorg, men mest glädje. Så är det bara. Men vi gör allt i vår makt för att det skall bli ett bra år oavsett vilka ambitioner vi har inför säsongen. En del krigar för att vara med i topp på resultatlistorna, andra nöjer sig med att bara få vara med och njuta av skogen och trevligt sällskap. Det räcker långt.
Vi efterlyser arrangörer för en del luckor i tävlingsprogrammet. Det gäller speciellt hösten. Här kan det vara problem med att orienteringen krockar med älgjakten. Men vi ser gärna då att arrangörerna ordnar med arrangemang av"sprintkaraktär" istället då vi kan hålla till i närområden kring städer och samhällen utan att krocka med jakten.
För klubbar i Västmanland gäller att ju fler arrangemang man åtar sig under året, ju mer ekonomiskt bidrag från Västmanlands Orienteringsförbund får man vid årets slut.
Välkommen till ett nytt spännande orienteringsår.
Bilden: Göran Larsson Sala OK och Sören Johansson Sala OK. Sören har haft lite otur den senaste tiden med skador och dylikt, men vi hoppas få se honom på startlinjen snart igen.
Text: Alf Lindberg