OK Grip bjöd in till "Lunsenterräng" idag!

(2023-05-16) 191 deltagare var föranmälda till OK Grips vårmotion.

Tyvärr drabbades vi av en del regn på morgonen som bidrog till ett visst manfall, dock 157 startande. De som kom fick uppleva vad som många uttryckte som årets bästa orienteringsterräng. Leif Thorssons banor fick högt betyg och som vi hade förvarnat kunde den flacka och annorlunda terrängen bjuda på orienteringsproblem.

Bana A vanns av Tomas Janovsky från Prag som just nu representerade Tullinge. Han skulle kunna vara son eller till och med sonson till de flesta av A-banans övriga löpare. Tomas Holmér Väsby var tillbaka igen och tog andraplatsen före Thomas Karlsson Centrum. Bana B vanns av Anders Kärrström Tullinge, där slog sig Karin Gustafsson in på en fjärdeplats bland alla killar.

Bana C var i övrigt tjejernas favorit och där dominerade Pia-Lena Putkonen Tullinge. Leif Jansson EOL vann bana D och Göran Larsson SNO var snabbast på E-banan.

Många undrade när dom kunde få komma tillbaka hit igen men Banläggare Thorsson har dock observerat en del illavarslande snitsel som tyder på en avverkning. Vi hoppas på en gallring i så fall.

Bilden: Tävlingsledaren Lennart Karlsson
Text: Lennart Karlsson.

Veteranorienterare älskar Acktjärnarna

(2023-05-11) Såsom vi veteranorienterare älskar Acktjärnarna.

Det tror jag alla 115 deltagarna idag håller med om. Otroligt fin terräng kombinerat med fin sikt och bra karta. Vad mer kan man begära? Jo, sol och vackert väder förstås. Och det bjöd Hallstahammars OK på idag. Men ändå finns det några deltagare som inte är helt nöjda! Och vad beror det på? Jo, man bommar så klart. Eftersom jag själv idag sprang C-banan(sprang och sprang!) och farten är oerhört nedsatt, så går det lättare att följa med på kartan och man minimerar bommarna helt klart. Så fort tempot drivs upp så kommer misstagen. Å andra sidan, man gå en hel bana och ändå missa.

Jag blir så glad när jag ser "gamla" veteranorienterare som har varit med tidigare och sprungit men som av olika anledningar inte kan medverka mer. Idag dök t.ex. Per-Ivar Möllberg upp och han tog med sig Pelle Jakobsson för att träffa kamrater som de har tävlat emot tidigare. Bra gjort till Er båda. Jag hoppas fler följer deras exempel framöver.

Hur gick det idag då?
På E-banan var det hårt mellan Kurt Elvèn, Kjell Lindberg och Alf Lunqvist. Lång erfarenhet och rutin fällde avgörandet idag, så Alf Lundqvist som som segrare till slut.
På D-banan var det hårt mellan Hans Bergström och Henry Westman där Hans stod som segrare. Anita Johansson tog en hedrande 3:e plats.
På C-banan står undertecknad som segrare, men jag bör nog flytta upp något eller några steg! Vi får se efter kommande tisdags konvertering. Stig Borg är annars i topp, så även idag.
Så är då Kuno Österlund tillbaka igen på allvar. Hans ålder är respektingivande när han springer B-banan och vinner den. Bra gjort.
Att Lars Jakobsson vinner på A-banan är ingen överraskning. God orienteringsförmåga kombinerat med en fart i skogen som kan göra oss alla andra avundsjuka. Bra jobbat! 

Bilden: Jan Åhs och Hans Bergström.
Text: Alf Lindberg

Strålande väder i Helgesta idag

(2023-05-09) Strålande väder när orienteringsveteranerna strålade samman i Helgesta.

Man riktigt kände hur gräset växte i vårvärmen så här mitt i Sörmland. Arenan låg vid en trevlig äng längs den urgamla länsvägen (väg 53 fanns inte som benämning då) som bjöd på en promenad från parkering, förbi TC och vidare upp till start. Banorna letade sig fram genom en bitvis krävande och trollsk terräng vid Jaktstugeskogens och Svalängsskogens Naturreservat. Deltagare kom från vitt skilda klubbar vilket är särskilt roligt. Vad sägs om Rånäs, Gävle, Leksand, Örebro, Stockholm, Nynäshamn och Skärblacka.

I resultatlistaorna var spridningen lika stor A-bana togs hem av Lars Forsstedt Söders-Tyresö, B av Jan Lärfars Leksand, C av Roy Fransson Ärla och D Lena Larsson Sala. Deltagarna på E-banan fick kämpa utan stigstöd. Starkt gjort! Segrande i den kampen var Göran Larsson Södertälje. Idel glada miner när kartan, kontroller och misstag diskuteras till det obligatoriska kaffet.

Foto: Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud

Spännande och fin terräng - men utmanande

Eli(2023-05-04) Det bjöds på väldigt fin orientering för 140 anmälda idag-men utmanande.

Vi har besökt området några gånger tidigare så det var med stor förväntan man begav sig mot Ransta norr om Västerås när Vandrarringen bjöd in till tävling.
Jättefin terräng,bra banor, men deltagarna fick hålla hårt i kompassen för att inte komma helt ur kurs. Några spännande sträckor bjöds det också på. Men sikten var bra så man kunde ganska snabbt läsa in sina misstag. 
Det är så roligt att få komma i sådan här fint område när dessa blir alltmer sällsynta i dessa "granbarkstider". En sådan här dag hade man önskat att man hade sin "gamla" ork kvar så att man kunde "flyta" ovanpå och att det inte tog tvärstopp i mossarna med sin höga vegetation. Men vi är nog många som har denna önskan. Själv så skall jag göra en ny elkonvertering 16 maj för mitt "flimmer", så hoppet finns ännu kvar!

Idag vill jag ge Er alla som sprang de kortare banorna, speciellt Ni på bana E, en eloge. Inte så enkelt som man kan tro. Men oj vad ni är duktiga och kämpar Er igenom höjder och sänkor utan att klaga. Många av Er dras också med krämpor och ibland med delvis nedsatt syn. Men Ni kämpar på. Jag tror också att det är en del av förklaringen att Ni fortfarande kan vara med. Genom att vara med på våra tisdags-och torsdagsträffar så håller Ni er form. Och det är just av den anledningen som både Region Västmanland och Södermanland delar ut ekonomiskt stöd för vår "veteranverksamhet", för att vi skall hålla oss i fysiskt bra form.  Så kämpa på......

Hur gick det idag då?
På E-banan var Lena Wahss från Dalarna snabbast. På D-banan sambon Olle Johansson. Så jag gissar att man gjorde ett stopp på Elsa Andersson i Norberg på hemvägen och firade med en bakelse!
Jonas Liljebrand (junior) var snabbast på C-banan. Kanske inte så konstigt. Elisabeth Hedlöf och Håkan Söderqvist strax bakom. Thomas Johansson först in på B-banan, och sist men inte minst, A-banan där Anders Vestlund var snabbast. Men även där med inslag av en yngre generation än övriga i toppen. Men även om de yngre är med och rensar i våra resultatlistor så skall Ni alla känna Er hjärtligt välkomna på våra arrangemang. Det är Ni som i framtiden som skall ta över. Bra att vara med och lära sig.

Foto: Alf Lindberg
Text: Alf Lindberg

Kommer ni ihåg snöovädret i Bie?

(2023-05-02) Det blev 115 deltagare som tog sig till Bie idag, dock utan snö denna gång.

Ja, vi är några stycken som fick uppleva Bie i ett klätt vinterskrud för några år sedan. Jag minns inte exakt vilket år, men när vi anlände till Bie då låg ett nästan 20 cm tjockt snötäcke på marken så vi som startade sent kunde bara följa spåren runt. Det var tuffa veteraner som var med då.

Veteraner är kända för att tåla tuffa utmaningar så dagens väder var inget hinder för att ge sig ut i skogen. Endast 6-7 grader i luften men perfekt löpväder var det. Och det var fantastiskt fin terräng som vi blev bjudna på. Tallhed i stort sett hela vägen runt. Jag tror alla var nöjda idag utom jag och några kamrater till. Vi hittade inte punkthöjden i grönområdet(K-48) utan snodde runt där i 6-7 minuter innan vi hittade den. Måste vara fel på oss eftersom andra hittade den på en gång. Det känns som vi behöver revansch nån gång längre fram här.

Idag kom jag att tänka på hur det var innan pandemin. Då serverade varje arrangör kaffe och smörgås till alla deltagarna. Det var en medlem från OK Tjärnen som påminde mig. Hon hade en egen äggmacka med sig idag. OK Tjärnen levererade alltid "äggmackor" till alla deltagare då. Mycket jobb med att engagera många damer(och herrar) för inköp av material och färdigställa allt detta. Eftersom alla har eget fika med sig numera så slipper arrangören detta stora jobb numera. Jag tror att de flesta är nöjda med att slippa detta och tar med sig eget fika idag. Lite enklare att arrangera då.

Det har kommit upp en förfrågan huruvida vi skall fortsätta med att betala med Swish för varje arrangemang, och istället låta kassören skicka en faktura via Eventor. Det är mycket jobb att gå igenom "Svish-listan" och det finns fortfarande en deltagare som missar att betala. Fundera lite på detta och ta en diskussion inom klubben om vi skall göra en ändring inför nästa säsong.

Hur gick det idag?
Hans-Ove Eriksson toppar på A-banan idag. På B-banan är Anders Sundström som toppar. Mari-Louise Lundgren knäppte gubbarna på näsan idag och var bäst på C-banan. Ytterligare en tjej i topp, denna gång Monica Svärd på D-banan. E-banan var det Kjell Lindberg snabbast på.

Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg

Tredje gången gillt! Idag lyste solen över oss....

(2023-04-27) Efter två år med inställda/flyttade tävlingar för oss (Köping-Kolsva OK) p.g.a. snö, så kunde vi ätligen köra tävlingen som planerat.

Men det började dramatiskt i uppstarten! En veterandeltagare körde av vägen bara 400 m från Arenan. Ett djupt dike strax efter en skarp kurva, där hände det som inte får hända. Föraren åkte ner i diket och vi vet fortfarande inte vad som var orsaken till detta. Föraren var vid medvetande men lite förvirrad, och tack vare omtänksamma  kamrater så fördes han till sjukhuset i Köping. Vad vi vet så är han kvar på sjukhuset för efterkontroller. Vi hoppas allt slutar bra.

För bara några dagar sedan så utlovade SMHI snö lagom till dagens tävling. Ånej, tänkte vi arrangörer, inte en gång till med snö! Men som ett under svängde det och på tävlingsdagen lyste solen från en blå himmel. Visserligen var vinden lite kall, men ändå lyckat väder att springa i.

Hur gick det då?
På bana A var Lars Jakobsson snabbast, Stig Borg på bana B, Sten Eriksson på bana C, Inge Gustafsson på bana D och Sune Ahlin på bana E.
Tack alla Ni som kom till Köping idag och välkomna åter i augusti när vi kommer att vara på ett helt nytt område.

Bilden: Margareta Lövqvist, Hans Andersson och Britt Larssson. Bilens ägare får vara anonym.
Text: Alf Lindberg

En underbar dag i en underbar terräng!

(2023-04-20) Markerna kring Ängsö slott utanför Västerås bjöd på sin bästa sida idag.

Västerås SOK hade i sin planering en nationell tävling inplanerad här ute på Ängsö som idag är ett naturreservat. Den tävlingen tidigare fick ställas in p.g.a. snö. Trist.
Dessto roligare idag när VSOK bjöd in veteranerna på äventyr bland massor med punkthöjder, rejäl kupering och fina berghällar som lyste gult i solen. Men ack den deltagare som för ett ögonblick släppte kartkontakten, då var det kört. Väldigt svårt att snabbt läsa in sig och tiden går fort när man bommar.

Men vad gjorde en liten bom för humöret? Ingenting då miljön var så fin och solen värmde gott på deltagarna. 150 deltagare hade samlats idag i kanten av Mälaren.
Den här veckan har med andra ord varit en fin tävlingsvecka ur vädersynpunkt. Vi får hoppas att vi får behålla detta fina väder även nästa vecka då Kjula IF och Köping-Kolsva OK  bjuder in till tävling.

Hur gick det idag då?
På bana A var Martin Tichovsky snabbast tätt följd av Gunnar Svanberg och Thom Sandvik. På bana B var kartritaren Roger Åsberg snabbast. Junioren Jonas Liljebrand först över mållinjen på bana C där annars veteranen Claes Nideborn var bäst.
Högst upp idag på bana D var Olle Granath tätt följd av Lena Larsson som fortfarande inte är återställd efter alla bedrövelser från 2022. Extra roligt idag var att Eva Lundkvist var snabbast på E-banan även om det bara skiljde 5 sekunder till Kjell Lindberg.

Bilden: Siv Frodin, Margareta Lövqvist, Leif Wadman och Anders Eriksson.
Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg

Nu känns det som vi är på gång på riktigt!

(2023-04-11) Denna vinter vill man lägga bakom sig så fort som möjligt. Skador, sjukdomar och inställda tävlingar, men nu är vi på gång igen.

Den här vintern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det började redan i november förra året då jag trodde jag åkt på en blodpropp i lungan men som visade sig vara hjärtflimmer. Det blev att ta det lugnt under december. När jag sedan i januari tänkte komma igång med vinterträningen så fick jag problem med mina bihålor. Och som det inte var nog, så åkte jag på en rejäl influensa i mars med feber, frossa och ont i kroppen. Den sänkte mig rejält trots att jag tagit vaccin mot säsongsinluensa!

Och det blev inte heller någon "solresa" söderut i mars eftersom hustrun opererat sitt andra knä i januari. Så det blev med andra ord en riktig "skitvinter" för vår del. Rejält nedtränad som man är nu så gäller det att kravla sig upp på en anständig konditionsnivå inför våren. Det blev en B-bana idag för mig.

Eskilstuna OL bjöd in 149 deltagare till fint arrangemang idag alldeles intill Tuna Park affärscenter med parkering inne på campingplatsen. Vädret var med oss, ca 10 grader varmt. Skogen var överaskande fin. När jag sprang här för ca 7-8 år sedan tyckte jag den var lite besvärlig. Så inte idag. Bra bansträckning idag bidrog kanske till det.
Så härligt att möta så många glada deltagare idag väl framme vid tävlingsplatsen. För min egen del så gick det tungt att hålla fart. Vinterns vila har satt sina spår. Det gäller kanske många av dagens deltagare. Men nu kan det bara bli bättre!

Hur gick det idag då?
På bana A dök det upp ett okänt namn som segrare, nämligen Capucine från Södertälje. Annars så var den alltid snabbfotade Weine Wolter som var bäst där.
På bana B var det undertecknad som var snabbast strax före Göran Forsberg. Curt Thorèn går säkert som alltid. Nu med en seger på bana C. På bana D var Stig Borg snabbast och på bana E Nils Johansson.
Som ni märker så är det bara herrar i topp på alla banorna. Och det blir så när våra duktiga tjejer skall kriga med oss på samma banor. Men jag vill lyfta fram duktiga tjejer idag också.
Ingrid Liljebrand på bana E, Gunilla Johansson, Anita Johansson och Ingegerd Lusensky på bana D, Margareta Lövqvist på bana C, Marie-Louise Lundgren och Anna-Karin Johansson på bana B, Inger Onsbring på bana A. 
Tack alla Ni deltagare och arrangören för ett fint möte i skogen.
 
Foto: Kenneth Larsson
Text: Alf Lindberg

SMOL visar oss andra ryggen i år!

(2023-03-01) 
SMOL:s veteraner laddar upp med bowling. Ni ser bara ryggen på gänget. Det är så vi tänker det ska fortsätta under säsongen.
Bara ett par veckor tills vårsäsongen drar igång. Vi är laddade hälsar SMOL-veteranerna.

Bild: Ingegerd Lusensky
Text: Ingegerd Lusensky
 

Det finns många sätt att ladda upp - här är ett!

(2023-02-21) Veteranerna i Nyköping väljer en smakfull väg att ladda upp på.

Nyköpings OK veteraner ser fram mot säsongen som börjar med OK Hällens arrangemang vid Berga Kulle den 14 mars och fortsätter hela året med över fyrtio arrangemang i Sörmland och Västmanland för daglediga. Vintern har trots frånvaro av snö ägnats åt att hålla kroppen och huvudet i trim eller rehabilitering genom flitigt tränande tisdag, torsdag och söndag.
Denna dag fylldes klubbstugan av dryga 30-talet orienterare som efter en runda i skogen fick njuta av semlor från Frei’s bageri, som en uppladdning inför premiären. Stort tack till Elisabeth som fyllde våra energidepåer.

Bilderna: Från vänster, Hans-Ove, Karin, Inga och Gösta Lagnesten.
Text: Håkan Alderud.
 

Snart ny tävlingssäsong - och nya möjligheter

(2023-01-01) Välkommen till en ny tävlingssäsong med många spännande utmaningar.

Ett nytt verksamhetsår har startats och vi skriver 2023. Ett nytt oskrivet blad i vår veteranhistoria skall skrivas. Vad vi redan vet är att säsongen kommer att blandas med både glädje och sorg, men mest glädje. Så är det bara. Men vi gör allt i vår makt för att det skall bli ett bra år oavsett vilka ambitioner vi har inför säsongen. En del krigar för att vara med i topp på resultatlistorna, andra nöjer sig med att bara få vara med och njuta av skogen och trevligt sällskap. Det räcker långt.

Vi efterlyser arrangörer för en del luckor i tävlingsprogrammet. Det gäller speciellt hösten. Här kan det vara problem med att orienteringen krockar med älgjakten. Men vi ser gärna då att arrangörerna ordnar med arrangemang av"sprintkaraktär" istället då vi kan hålla till i närområden kring städer och samhällen utan att krocka med jakten.

För klubbar i Västmanland gäller att ju fler arrangemang man åtar sig under året, ju mer ekonomiskt bidrag från Västmanlands Orienteringsförbund får man vid årets slut.

Välkommen till ett nytt spännande orienteringsår.

Bilden: Göran Larsson Sala OK och Sören Johansson Sala OK. Sören har haft lite otur den senaste tiden med skador och dylikt, men vi hoppas få se honom på startlinjen snart igen.
Text: Alf Lindberg

analytics.google.com