Nu känns det som vi är på gång på allvar!

(2018-03-27) Efter en kall natt på ca minus 10 grader så kom solen upp och värmde de 129 deltagarna idag 

Vaknade imorse med minus 8 grader på termometern men med den vissheten att om några timmar så skulle solen börja värma så smått. Det var bara att börja förbereda sig. Tog vägen över Kvicksund idag och strax efter Tumbo såg jag 24 rådjur tätt samlade för att beta i morgonljuset. Jag kan inte minnas att jag sett så många samtidigt!

Väl framme i Ärla som var dagens övningsplats, så var det "glatt". Alltså väldigt halt på parkeringen som nästan var helt isbelagd. Men när vi träffas så skall det vara glatt. Och det var det. God stämmning från alla deltagarna utom för några som inte fick några sluttider vid utstämplingen. Det var så här, att arrangören hade satt ut två målenheter varav den ena gick på "vintertid", och därigenom kom många i mål tidsmässigt innan de hade startat! Så kan det bli vid övergången till sommartid.

Jag har läst av målenheten nu och korrigerat måltiderna 1 timme framåt så nu bör det vara rätt. Jag säger" bör" för att gardera mig emot ifall någon deltagare är missnöjd med tiden. Men i så fall tror jag att det beror mer på deltagaren än på tekniken. Dock fanns det några som var "felstämplade" vilket är korrekt eftersom de saknade en stämpling. Oftast hade man missat kontroll 100 som låg strax innan mål.
Det lilla teknikstrulet avhjälptes lätt efter tävling och 129 deltagare fick en fin orientering på den härliga Åsen i Ärla. Lätt orientering kan man tycka, ändå bommades det. Ni ser, det kan aldrig bli för lätt!

Samtidigt efter avslutad tävling höll Sörmlands OL-förening årsmöte i Åsborgen med fullsatt sal. Inga större överaskningar i den nya styrelsen. De flesta sitter kvar, men några nya tillkom. Ny sekreterare efter Gunilla Bratt blev Gittan Jonsson. Jan-Olov Gust ersätts av Kerstin Palm. Övriga sitter kvar.


Bilden: Nya styrelsen bakre raden från vänster: Jan Flodin, Karl-Robert Moqvist, Leif Thorsson och Göran Larsson. Främre raden från vänster: Nils Johansson, Gittan Jonsson, Greger Wedin och Curt Thorèn. Saknas på bilden gör Kerstin Palm.

Text: Alf Lindberg

När två ärrade veteraner träffas - så uppstår glädje!

Foto: Liz Porteus

(2018-03-28) Vad är det som kan faschinera två ärrade veteranorienterare? Jo, gamla kartminnen.

Igår packade Signar Palm ned många av sina gamla kartor och begav sig till Västerås SOK:s klubblokal Orientalen där man som alltid på tisdagarna har gemensam träning för veteranerna.  Målet för resan var att träffa en annan veteran, nämligen Lennart Öberg. Förutom fika tillsammans, blev det genomgång av gamla kartor som väckte många fina minnen till liv.

De här två gentlemännen har vi alla andra orienterare mycket att tacka för. Så mycket fantastiskt fint jobb som de har gjort för orienteringen genom åren, är det få som kan förstå. Inte bara varit framgångsrika i sitt tävlande, speciellt Lennart Öberg som har massor med fina meriter och segrar. Utan för att det har varit med och verkat för att utveckla orienteringen på många olika sätt fram till idag.
Men även idag är man med och hjälper till. Speciellt Signar Palm som outtröttligt är med i varje arrangemang som Hallstahammars OK har, och bidrar på sitt vis. Det är många av våra idag unga orienterare som skulle tappa hakan när de fick höra om allt som de här herrarna har åstadkommit genom åren för orienteringen. Lyssna och lär av Signar och Lennart, de kan sin sak.

Bilden: Signar Palm och Lennart Öberg
Text: Alf Lindberg

Var ni inte med idag - då missade ni något trevligt!

(2018-03-22) Det kom 84 deltagare idag till Hallstahammar som fick åtnjuta en härlig vårsol.

Förutsättningrna för dagens tävling kunde ju ha varit bättre. En del snö i terrängen trots att vi snart är inne i april månad, gjorde att deltagarantalet hölls nere. Förra året vid samma tid så sprang vi på barmark på IK Standards tävling med en värmande sol. Naturen svängningar kan vi inte gör mycket åt. 
Men vi som kom fick uppleva en fin dag i skogen. Vårsolen lyste över oss och snön började övergå till kramsnö innan man var i mål. Men då måste man förvisso ha varit ute länge i skogen. Och det var det några som var idag. 

Signar Palm, en man i arrangörsklubben som inte vill kompromissa med kvalitet, tyckte att färginställningrna på kartan inte var helt perfekt! Jag sprang A-banan och jag hade inga problem med kartan. Möjligen var "ringtrycket" på D-banan något för svagt! Men vad gör det en dag som denna.
Det låg väl ca 1-2 decimeter i de skuggigare partierna som kunde var lite tyngre att passera. Men Åke Mjöberg, dagens banläggare hade anpassat bansträckningrna så man kunde utnyttja stigarna som gick lätt att springa på. Perfekt!

Hur gick det då idag? Som vanligt tänkte jag säga, åtminstone på A-banan. Thom Sandvik i topp. På B-banan var Per-Erik Carlenius snabbast precis före Per Haeppling. Vidare på C-banan vann Rolf Mathisen överlägset. Rolf gick nog ner lite idag. Han brukar återfinnas på A-banan i vanliga fall. På D-banan vann Karl-Robert Moqvist överlägset. Till sist E-banan där oldtimern Lennart Öberg var bäst. 
Sedan vet jag inte varför Köping-Kolsva OK hade så många felstämplade deltagare idag! Det måste var en "bugg" i dataprogrammet! Till Er övriga som var med idag, grattis, bra jobbat!

Efter tävlingen och innan duschen tänkte jag basta lite idag. In i bastun som hade en "jättelik" spegel på ena väggen. Wow, tänkte jag, tills jag insåg att det inte fanns någon spegel där utan det var en stor öppning in till damernas bastu. Fantastiskt! Men vart tog damerna vägen??

Bilden: till vänster Hans Gustafsson och Olle Arman från Nyköping som hade rest långt idag för att få uppleva härlig västmanlands-terräng. Till höger, dagens tävlingsledare Lena Hedman som njuter i vårsolen.

Text: Alf Lindberg

Nu är premiärtävlingen avklarad - nu rullar det på!

(2018-03-20) Efter att förra veckans tävling fick ställas in, så är det en härlig känsla att vi nu är på gång igen.

Det blev Eskilstuna OL som fick bli premiärarrangör och som hade förlagt tävlingen centralt i Eskilstuna. Ekängens idrottsplats, välkänd för de flesta, blev utgångspunkt när man strängade upp 5 banor i Djurgårdsskogen för de 72 deltagarna. Valet av tävlingsområde passade utmärkt en dag som denna. Kompakt område, normalt inte alls svårorienterat, men många deltagare lyckades med den konsten att bomma ändå idag. 


Det är för tidigt på säsongen för att utläsa några tendenser om hur formkurvan står sig bland alla deltagarna idag. Det får nog bli snöfritt och fler deltagare innan en sådan analys kan göras. Själv blev det en premiär med 1 månads träningsuppehåll och + 4 kg mer att dra runt på. Hur skall detta sluta? Jag får nog till slut ge med mig och lyssna på Uffe Kjellin goda råd trots allt.

Det har inkommit ganska stort intresse för att medverka på torsdagens tävling i Hallstahammar på torsdag. Eftersom de inte har mer snö än vi hade idag, så ser jag inga problem med att det kan bli många deltagare då. Intresseanmälan går ut ikväll. Då vet vi mera.

Bilden: Två frusna funktionärer vid dagens start idag.

Text: Alf Lindberg

Är det kris i orienteringsklubbarna i år?

(2018-03-19) Först var det snön som ställde till det, nu saknas funktionärer!

OBS! Denna artikel gäller EJ veterantävlingarna.

Rubriken här ovan är berättigad i år. Jag läser i Eventor om alla tävlingar som är inställda p.g.a. av all snö som finns i våra marker. Även långt söderut. Samtidigt såg jag att en klubb i Skåne ställer in sin tävling p.g.a. brist på funktionärer. Men inte nog med det. En tävling som jag brukar närvara vid varje år är Mälarmårdsdubbeln som Katrineholms OK arrangerar. De ställer också in sin tävling i april, här med hänvisningen att man saknar tävlingsledare.

Och lite orolig blir man när jag läser om att en sådan stor klubb som Västerås SOK har bekymmer med sina tävlingar. På veterantävlingarna inga problem, men man saknar tävlingsledare på två av sina tre nationella arrangemang för 2018. Vi får verkligen hoppas att det löser sig så att inte även Arosträffen 2018 behöver ställa in. 

Till sist kan nämnas att SOFT:s Förbundsmöte fattade många nya och avgörande beslut på sin kongress nu i helgen. Ett beslut togs bl.a. om en ny avgiftsmodell för orienteringstävlingar från 2019. Avgift till SOFT/OF skall erläggas på alla arrangemang förutom klubbtävlingar/träningar och skolarrangemang. Förbundsmötet kan ses i sin helhet via SOFT:s hemsida i efterhand för kännedom.

Text: Alf Lindberg

Välkommen till ett spännande verksamhetsår 2018!

(2018-02-14) Välkommen till en nytt spännande verksamhetsår 2018.

Årets första tävlingen blir i Södermanland och med OK Tjärnen som arrangör. Förhoppningsvis är det barmark då, men om vintern blir lång, så får vi nog acceptera ”spårsnö” vid premiären.
Första tävling i Västmanland blir när Hallstahammars OK arrangerar den 22 mars. Därefter rullar det på som vanligt. SOL-föreningen har årsmöte i samband med Ärla IF:s tävling den 27 mars för kännedom. Jag vill redan nu uppmana arrangörerna som har tävlingar i mars, att före 28 febuari skicka in inbjudningarna till mig för publicering eftersom jag är bortrest mellan 28.2-13.3.

Längre fram så finner vi ett 25-års jubileum, nämligen tävlingen ”Först i Mål”. Tävlingen arrangeras av Eskilstuna OL och går den 3 maj. Här hoppas vi på ett rekordstort deltagande vid detta jubileum. Tänk att vår veteranverksamhet har pågått så länge!
SMOL-kavlen arrangers traditionsenligt av Strängnäs-Malmby OL den 29 maj. Här hoppas vi också på ett stort inslag av anmälda lag. Tävlingen är jättekul och har många lag på startlinjen. Så även i år hoppas vi.

En av årets höjdpunkter är även ”Veteranresan” som i år går till………, just det, än så länge hemligt. Så mycket kan jag säga, att den går mellan 11-14 juni och är geografiskt placerad söder om Mälaren. Mer info kommer i mars.

När hösten rullar igång så blir det kamp mellan Södermanland och Västmanland i form av en distriktsmatch. Tävlingen går 30 augusti strax norr om Köping och är en vanlig veterantävling i övrigt. Det innebär att alla är välkomna att deltaga som vanligt. Förhoppningsvis finns det intresse från Närke och Dalarna då.

I föreningen ”Södermanlands OL-förening” så avgörs det ett ”Veteranmästerskap” när OK Grip arrangerar tävling den 18 september. Även här är alla övriga veteranorienterare välkomna. Så rullar det på fram till 4 december då OK Tor står som värd för avslutningen av verksamhetsåret med tävling och julgröt enligt tradition.

Under hösten 2018 skall vi även rösta fram ”Årets Senior” som kommer att få pris vid avslutningen antingen i Arboga eller Torshälla. Mer info kommer under hösten. Noteras kan att 2017 års ”Årets Senior”  som blev Ulf Svedestam, ännu inte fått sitt pris, men som vi kommer att dela ut så snart Ulf befinner sig på hemmaplan.

Välkomna till ett spännande verksamhetsår 2018!

Bilden: Gun Sundberg Eskilstuna och Bo Lindkvist Köping.
Text: Alf Lindberg.

I Arboga är man sugna på att påbörja årets säsong!

(2018-02-06) I Arboga som på många andra håll, så träffas veteranerna för träning och fika med social gemenskap efteråt. I Arboga verkar man sugna på att komma igång. Tävlingsprogrammet för 2018 studeras noga av från vänster; Gunnar Lord, Per-Arne Ekbom, Ove Pettersson, Håkan Söderqvist och Per-Ivar Möllberg.
Foto: Hans Jansson.

Vild rusning till hemsidan........

(2018-01-31) Det märks att vi har gått in i nytt verksamhetsår.

Efter att vi har avslutat tävlingssäsongen i december varje år så sjunker besöken här på hemsidan ganska mycket. Under tävlingssäsongen brukar besöken ligga på ca 500-700 besök/dygn under tävlingsdagarna. Övriga dagar är snittet ca 300/dygn.
Nu i år när vi gick in i januari så har besöken legat på ca 100-150/dygn under veckans alla dagar. Det är trots allt, eftersom det inte händer något nu, en väldigt bra besökssiffra för en hemsida.

Men så i måndags denna vecka hände något. Från ca 100-150/dygn så blev besöken plötsligt över 300 st/dygn. Samma under tisdagen och det verkar fortsätta. Vad beror detta på?

Det är nog så att många har klarat av en del vinteraktiviteter med skidåkning längre norrut även om det går att åka även i Mälardalen. Imorgon går vi in i februari och många börjar nog snegla på programmet för i år och är sugna på att komma igång.

Luffarligan i Stockholm är redan igång och jag tror att de är de enda som har startat upp verksamheten för året i hela landet. De flesta distrikt startar i slutet av mars eller början av april. 
Först ut i år i vårt tävlingsprogram är OK Tjärnen som förlägger sin premiärtävling på klassisk mark, nämligen Malmköping och Plevnahöjden. Klassisk i den bemärkelsen att vi på våra veterantävlingar varit här många gånger och området är uppskattat av deltagarna. Klassisk också för att ni passerar den gamla exercisplatsen för regementet som låg här en gång på väg till TC. Men även berömd för att det var här "Hundraåringen" klev ut genom fönstret och försvann och tog bussen till Byringe station. Hamnar ni i Byringe så har ni kommit lite snett misstänker jag. Ta då bussen tillbaka!

Sedan rullar det på med tävlingar i  Eskilstuna och Hallstahammar. Ni har nu drygt 1 månad att komma i form innan premiären, så se till att vara förberedd på vad som komma skall.Text: Alf Lindberg

Många duktiga veteraner i distriktet på Sverigelistan inför säsongen!

(2018-01-16) Nytt år och ny uppdatering av orienterarnas rankingsystem Sverigelistan.

Det sker en hel del förändringar vid årsskiftet i Sverigelistan då många byter klass. När de som går upp en klass så brukar man hamna lite högre upp i listan än föregående år. Samtidigt får de som är äldst i samma klass tuffare och brukar oftast åka ner en bit i klassen. Det är tufft att slå sig fram i veteranklasserna numera. Hur ser det då ut inför årets säsong?


I D65 har Inger Onsbring (EOL) tagit upp ett steg och blivit riktig veteran genom klassbytet inför årets säsong. Hon var tongivande redan i D60 och i D65 är hon 1:a i klassen. I samma klass återfinner vi även Lena Jansson (AOK) på en 9:e plats.
Ett steg upp har även Karin Gustafsson (SMOL) tagit och är överlägsen 1:a i D70. Det här är en tuff klass, för här finner vi även Inga Johansson (NOK) på en 5:e plats och Barbro Möllberg (AOK) på en 8:e plats.
I D80 så leder Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) överlägset i klassen. Här har konkurrenterna något att bita i. Till sist i D85 så är Ebba-Lisa Flygar (Tullinge SK) på 3:plats och strax utanför 10-bästalistan ligger Ingrid Lundin (EOL).

Hur ser det då ut på herrsidan?  Här är Lars Jakobsson (VSOK) bäst i distriktet genom sin 3:plats i H65. Weine Wolter (Åkers IF) ligger visserligen utanför 10-bästalistan just nu, men jag är övertygad om att han kommer att avancera in på listan under våren.

I H70 är det tufft att ta sig fram. Men distriktets suverän i klassen, Hans-Ove Eriksson (NOK) ligger här på en 4:plats. Jag gissar på avancemang i listan även för Hans-Ove under året precis som för Roland Kusgård (SNO) som just nu ligger utanför 10-bästalistan.
I H75 har vi ingen i topp än så länge, men det kan ändras under säsongen. I klassen H80 kommer konkurrenterna får det tuff i år när Kuno Österlund (VSOK) kliver in i klassen. Han leder klassen överlägset just nu. Curt Thorèn (NOK) ligger på en fin 5:e plats här.
I H85 ligger Göran Larsson (SNO) på 2:a plats. Göran och PEO Bengtsson är lite överlägsna just nu i klassen. Vi får se om Alf Lundkvist (OKT) som just nu ligger 5:a kan avancera. Så även för Lennart Stenberg (OK Älvsjö- Örby) som ligger 7:a. I H90 återfinner vi Ragnar Hasselqvist (HOK) på en 4:e plats.

Just nu med stormbyar och snöfall utanför fönstret så känns listan lite avlägsen bort. Men håll ut, snart är det februari och i mars är vi igång igen. 

Text: Alf Lindberg

Kommer Förbundsmötet att fatta många nya beslut?

(2018-01-10) Orienteringens riksdag, Förbundsmötet äger rum 17-18 mars 2018.

Förbundsmötet som äger rum vartannat år har denna gång att fatta många viktiga beslut. Bl.a. så skall mötet ta ställning till 16 olika motioner som kommer att förändra regelverket inför kommande år.
Vad är det då för olika motioner som Förbundsmötet skall ta ställning till?

Två motioner vill förändra kartskalan när det gäller sprinttävlingar och för de äldre klasserna. Bl.a. så anger man skäl från de sista årens Veteran-SM-tävlingar då det har regnat och varit väldigt mörkt vid tidpunkten för tävlingarna. Skalan 1:4 000 med de små ringarna har bitvis varit svåra att avläsa. Man vill ha skalan 1:3000 istället. Därav motionerna.

En annan motion vill avskaffa begreppet "Sjukvård" i regelverket och istället införa "Första hjälpen" istället. En annan motion vill att parkeringsavgiften på tävlingar skall ingå i startavgiften och på så sätt slippa kontanthanteringen och besväret med att ta betalt i samband med parkering på plats.

En mycket avgörande motion som har varit uppe för diskussion tidigare men fått avslag, kommer från Sala OK. I den motionen vill man att förändra dagens klassindelningar och istället utgå ifrån banalternativen. Så här är förslaget:

Citat "att man ändrar i tävlingsreglerna så att det blir tillåtet att arrangera tävlingar upp till och med tävlingstyp nationell tävling nivå 2, utifrån banalternativ oberoende av genus, ålder och klass." Slut citat.
Det här förslaget kan man säga är som våra veterantävlingar, alltså väljer deltagaren att springa en bana istället för att jämföra sig med kamrater i samma åldersgrupp. Det skall bli spännande att se hur Förbundsmötet resonerar i frågan denna gång.

En motion tycker jag är självklar, nämligen att ev. parkeringsavgift skall ingå i startavgiften på alla tävlingar.
Vill du läsa alla motioner så finns en länk HÄR:

Text: Alf Lindberg

Det är nu 25 år sedan Twar gjorde entré inom orienteringen!

(2018-01-05) Plötsligt började unga elitorienterare dö under tävling och träning. Vad var det som hände?

Året var 1991 och plötsligt dog 3 unga orienterare helt utan förvarning. Hela orienteringssverige var chockade, och inte blev det bättre av att media, både tidningar och TV, började behandla dessa dödsfall som nyhetsstoff. Och ryktesspridningen tog mer fart när det framkom att skidorienteraren Johan Björkman plötsligt segnade ner död under ett träningsläger i Norge 1992.

Vid den här tidpunkten hade Svenska Orienteringsförbundet och dess läkare Christer Johansson (idag heter han Christer Rolf) kontaktat experter inom bakterieforskningen, Göran Friman och Lars Wesslèn i Uppsala för att få veta vad dessa dödsfall berodde på. Dödsfallen var oförklariga. Man började, i alla fall i media, att spekulera i om det kunde finnas någon virus i skogen som gjorde att orienterare drabbades av detta! Men om det var så, varför drabbades inte orienterare i våra grannländer såsom Norge och Finland av detta? Där fanns inga sådana fall som man kände till.
Och det hela tog riktig fart när elitorienteraren och landslagslöparen Melker Karlsson plötsligt efter en träning vid klubbstugan i Tveta strax utanför Söderälje, föll ihop och dog. Nu var ”orienteringsdöden” förstasides stoff i alla medier. Vad var det som höll på att hända?

Varför drabbades bara orienterare? Och var det farligt att orientera? Orienteringssverige var verkligen i chock!
1962 hade orienteringsrörelsen drabbats av en annan stor händelse, nämligen ”gulsotsepidemin”. Orienterarna blev sjuka utan att man visste vad det berodde på. Vid den här tidpunkten kände man inte till hepatit och dess verkningar. Då införde Svenska Orienteringssverige regler om att orienterare måste bära heltäckande klädsel för att undvika fortsatt spridning. Orsaken misstänkte man var att orienterare tvättade sig i stillastående vattendrag och därigenom orsakade spridningen genom öppna spår på benen. Efter detta upphörde alla fall av gulsot.

Med detta som bakrund införde SOFT ett tränings- och tävlingsförbud för alla elitorienterare i Sverige från januari 1993 till juni samma år för förebygga att inga nya fall skulle inträffa. Samtidigt läkarundersöktes alla orienterare på OL-gymnasierna landet runt och fick dessutom genomgå olika tester. Vid den här tidpunkten hade forskarna i Uppsala hunnit samla in information historiskt och upptäckt hela 25 fall av plötsliga dödsfall av elitorienterare sedan 1997. Det fanns alltså många frågor att besvara. Vad låg bakom alla dessa oförklariga dödsfall?

Vad blev då svaren? Ja, inledningsvis så trodde forskarna att Twarbakterien, som hade hittas hos flera av elitorienterarna, var orsaken till dessa plötsliga dödsfall. Senare kunde man konstatera att så inte var fallet. Däremot hittade forskarna en liknande variant av virus, bakterionella hos merparten av elitorienterarna som troligen var orsaken. Denna bakterie kan orsaka en hjärtmuskelinflammation hos personer som tränar och tävlar hårt och samtidigt har en infektion i kroppen. Vi lärde oss då på allvar att inte nonchalera dessa indikationer och att då avstå från träning och tävling. Efter att SOFT infört detta tillfälliga tävlingsstopp för elitorienterare, så inträffade det inga fler fall av plötsliga dödsfall.

Sveriges Radios kanal P3 har gjort en dokumentär om detta med ”orienteringsdöden” och på ett mycket bra sätt så berättar man hela historien om vad som hände. Klicka på länken och lyssna. För dig som är veteranorientrare så minns du säkert detta. Men det finns många unga orienterare som inte känner till historien och kan dra lärdom av denna dokumentär.
LÄNK till programmet.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com