Karin Gustafsson i bäst form på Veteran-VM!

(2018-07-13) När långdistansfinalen idag var över så stod åter Karin Gustafsson högst upp på prispallen.

Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby OL tog ett guld i förrgår på medeldistansen i klassen W-70. Idag var det dags för långdistans, och det var det i ordets rätta bemärkelse. Väldigt långa banor mot var det brukar vara. Danmark är platt tycker nog det flesta, så därför kunde man förlänga banorna. Men många deltagare tyckte nog att det fanns duktiga backar ändå. Det blev också långa tider i alla klasserna
Men det hindrade inte Karin att sno åt sig guldmedaljen även idag. Men över 9 minuter tillgodo på 2:an så vann Karin överlägset sin andra guldmedalj på detta VM. Grattis Karin!

En lika stor bedrift som Karin gjorde även Asta Sjöberg från Lindebgygdens OK. Två guld, ett på medeldistansen och så ett idag på långdistansen i klassen W-80. Två guld alltså. Grattis Asta!

Men det blev fler medaljer idag. Göran Larsson från Södertälje-Nykvarn OF blev idag silvermedaljör i klassen M-85. Grattis Göran! Vann gjorde den omöjlige Peo Bengtsson.

Hur gick det i övrigt då? I M-70Blev Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK 4:a endast 53 sekunder ifrån en bronsmedalj. I M-80 tog Rune Carlsson från Sundbybergs IK en bronsmedalj.  

En bra insats gjorde även Anna-Karin Johansson från Vandrarringen som i W-65 var knappt 3 minuter från en bronsmedalj.

Bilden: Karin Gustafsson och Göran Larsson.
Text: Alf Lindberg

På medelfinalen visade Karin Gustafsson vem som är bäst i klassen!

(2018-07-11) När medaljerna skulle delas ut på medel-distansen på årets Veteran-VM i Danmark, så visade Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby Ol vilken valör hon ville ha, nämligen GULD!

Karin vann klassen W-70 väldigt övertygande. Hon hade hela 4,19 tillgodo på tvåan. Grattis säger vi.

En annan duktig tjej från våra trakter är Asta Sjöberg från Lindesberg som tog hem guldet i klassen W-80. Även Asta vann sin klass övertygande. Grattis till dig också!

I klassen M-65 blev Thomas Karlsson från SNO bäst från den här regionen med sin 5:e plats.
Leo Johansson och Göran Larsson från Västerås och Sala kom en bit ner i resultatlistan.
I den tuffa M-70-klassen kom vår duktige Hans-Ove Eriksson från Nyköping 5:a, endast 2,41 efter segraren. Christer Sandh OK Roxen blev 14:e man, Hans Aurell Gävle 19:e och Claes Niderborn S:t Tuna 31:a.

I klassen M-85 kom Göran Larsson SNO på en 9:e plats. Åt segraren Peo Bengtsson fanns inget att göra idag heller.

Nu återstår långdistansen på årets Veteran-VM som har finalerna på lördag. Vi hoppas på fler framgångar då. Lycka till! säger vi till alla våra kamrater i Danmark.

Bilden: Dagens guldmedaljör Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL.
Text: Alf Lindberg

Just nu pågår Veteran-VM i Danmark för fullt!

(2018-07-08) När nu sprinten på Veteran-VM är avgjord kan vi konstatera att inga mästare i vårt närområde har korats.

Närmast en seger var Rune Carlsson från Sundbybergs IK i klassen M-80 som med sin 6:e placering var 1,16 efter segraren. Samma var det i W-75 där Birgitta Thunell från IFK Lidingö med sin 6:e placering var 1,47 efter.
I övrigt så gick det så här:
M-65; 16:e plats för Thomas Karlsson (SNO), Gunnar Munktelius (SOK) 30:e plats, Ulf Kjellin (OKH) 40:e plats och Göran Larsson (SOK) som blev 65:a.
M-70; Christer Sandh (OK Roxen) som blev 15:e man och Claes Niderborn (S:t Tuna IK) som blev 28:a.
M-75: Här kom Hans Andersson (VSOK) 46:a och Lars-Erik Rask (VSOK) 65:a.
W-65: Här hittar vi Anna-Karin Johansson (VR) som blev 24:a och Gun Millinger (VSOK) som blev 38:a.
W-70: Birgitta Billstam (Järfälla OK) som blev 11:a.
Tilläggas kan att "junioren" Lena Larsson från Sala kom på 14:e plats  i W-60 endast 1,12 från segern! Synd.......
På tisdag fortsätter tävlingarna i Danmark med kval på medeldistans och finaler på onsdag.

Bilderna: Leo Johansson, Margareta Dahlström, Kristina Wåhlin och Tommy Wåhlin. Foto: Ulf Kjellin.
Text: Alf Lindberg

Tack alla Ni för Veteranresan 2018 - ett fint minne för livet.....

loading...

(2018-06-14) Det kan knappast bli bättre än så här - tack alla Ni som bidrog till denna fina resa än en gång.

Det började inte så bra. Vår käre kamrat Kennet Löfqvists liv gick inte att rädda när han föll ihop på första etappen i Stadsparken i Hjo. Men vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa - men det räckte inte till. En tröst i bedrövelsen var dock när Torsten Lund på ett fint och värdigt sätt tecknade en minnesbild över Kennet. Torsten sa: livet går trots allt vidare och vi gör det med ett fint minne av Kennet och ljus bild av framtiden. Tack Torsten!

Onsdagskvällen var som vanligt vikt för vår härliga Sommarbuffè. Den gick av stapeln på hotell Bellevue i Hjo. Nästan 200 personer hade bänkat sig när det drog igång. Trångt och gemytligt. Förutom god mat - så bjöds det på prisutdelningar, uppvaktningar och lite underhållning. En glad västgöte med en vacker kvinna vid sin sida underhöll publiken som verkade uppskatta både sångerna och historierna.

Sista etappen av resan är som vanligt stafetten. Här höll vi till på samma område som gårdagen, alltså vid Rankåsstugan utanför Tibro. Idag var det flackt, men stigarna ställde till med en del bekymmer. 
Idag verkade alla nöjda med terrängen och banorna. Resultaten för stafetten finns här på höger sida. Det fanns även möjlighet att välja på två öppna banor för de som ville. Tråkigt att sträcktidsläsarna vägrade att samarbeta idag, men sträcktiderna finns upplagda nu.

Jag har planerat för denna resa i över ett halvår. Det har varit både roligt och spännande. De här 4 dagarna gick för fort tycker jag så här efteråt. Men jag skall erkänna- jag är ganska trött nu, men lycklig, så det blir några dagars vila nu. 
Man skall sluta när det är som bäst säger de som vet. Är det dags nu? Eller skall jag planera fär ännu en resa? Om några dagar brukar lusten komma tillbaka. Vi får se!

TACK till Er alla, så många fina ord som Ni har gett mig under dessa dagar kan jag inte räkna. Men en sak är säker - på detta lever jag så länge jag finns till! Kram.....

Text: Alf Lindberg

"Bäst när det gäller"! Det var den stora frågan idag!

(2018-06-13) Tredje etappen på årets Veteranresa var lite annorlunda än vad vi är vana vid.

Idag höll vi till Tibro OK:s klubbstuga Rankås som ligger strax utanför samhället. Området med mycket platt och fin tallhed varvas med stora raviner och dalgångar. På väg till start passerade man den största ravinen som möjligen fick många deltagare att darra på manchetknappen! Blir det så här på hela banan?. Nej, det blev det inte, men de längsta banorna hade bitvis längst bort lite stökigt på marken. Det märktes ganska snart på de långa tiderna som deltagarna presterade.

Veteranresan är uppdelad på 3 etapper och det är sammanlagd tid efter 3 etapper som visar vem som är "bäst i klassen"
Hur gick det då? Om vi börjar med damerna så fanns det inga på A-banan. På bana B däremot så segrade Lena Jansson Arboga OK lite dtygt före tvåan Britt Eriksson Sala OK. På bana C vann Monica Svärd OK Klemmingen endast 28 sekunder före Inga Johansson Nyköpings OK. 
Anna Blomgren Tullinge SK var överlägsen på bana D. Till sist på bana E så vann Eva Jerning Södertälje IF. 

På herrsidan så blev det så här: Bana A vanns av Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK. På bana B var Olle Granath Surahammars SOK bäst. PÅ bana C, där vann klubbkompisen Bo Lindkvist Köping-Kolsva OK. Rune Sandberg Hallstahammars OK var överlägsen på bana D och till sist på bana E, där vann Ulf Lindgren Västerås SOK.
Vi säger ett STORT grattis till alla segrarna.

Imorgon är vi på samma TC när stafetten skall avgöras. Vi hoppas på lika fint väder då och en spännande kamp deltagarna mellan.
Kom i god tid för att hämta ut nummerlapparna. Är du inte anmäld på stafetten så går det bra att anmäla sig till någon av de öppna banorna.

Välkommen till en fin avslutning på årets Veteranresa. Nu är det "bäst när det gäller" som är devisen.

Bilden: Ia Granath och Olle Granath ser förväntasfulla ut innan start idag. Margareta Dahlström är lika glad oavsett vad det gäller. Forsätt med det "Maggan".
Text: Alf Lindberg

Idag vände det och alla var nöjda med dagens etapp!

(2018-06-12) När dagen för etapp 2 tonade fram kom även solen och ljuset fram. Kanske en hälsning från Kennet att se ljust på framtiden ändå.

Inledningen på Veteranresan 2018 blev dramatisk på flera sätt. En med tanke på Kennet Löfqvist. En annan var alla dessa "felstämplingar" som ägde rum på sprinten. Jag hade förvarnat om att det fanns mycket kontroller och att de sitter tätt. Men vad hjälpte det! Det bara ramlade in "felstämplingar. Återigen, var noga med att kolla kodsiffrorna. Det gäller även för morgondagens etapp.

På etapp 2 höll vi till med TC i en grusgrop. Terrängen bitvis mycket öppen och fin, men med inslag av rejäl kupering bitvis. Så det blev utslagsgivande banor i slutändan. Som tur var har den värsta sommarvärmen lagt sig, så en temperatur på ca 15-17 grader idag var idealisk. 
På bana A slog Kenneth Johansson till med en seger mot den annars så omöjlige Hans-Ove Eriksson. På bana B vann Robert Larsson knappt före Britt Eriksson som hade många "gubbar" bakom sig idag. Bra gjort!
På bana C, den största klassen, vann Bo Carlsson Nyköping före Mats Eriksson Sala. Även här en tjej högt på prislistan, nämligen Monica Svärd från Gnesta.
Ulf Eskilsson var snabbast på bana D. Men det var knappt före killarna från Hallstahammar, nämligen Rune Sandberg och Göran Wiig. Slutligen på bana E så vann Margareta Dahlström från Skinnskatteberg som är en nybörjare och tyckte banan var svår idag. Men du vann ju Margareta! Grattis!

Imorgon fortsätter ni nästan ändra fram till Tibro och svänger sedan vänster till TC. Skärm finns vid stora vägen. Välkomna imorgon!

Bilden: Lizkulla Petterson som var först i mål på sprinten och Lena Schultz som var glad att klarat etapp 2 idag.
Text: Alf Lindberg

En bra avslutning på vårsäsongen blev det idag!

(2018-06-07) Det blev en bra avslutning på vårsäsongen för de 153 deltagarna idag.

Likt en skolavslutning med allt vad det innebär så gjorde även vi veteraner avslutning på vår vårsäsong. Platsen för dagens tävling var förlagd till Sala Silvergruva och en sommarsol med en ljummen vind smekte deltagarna över kinden. Oro för eventuella skogsbränder var som bortblåsta när deltagarna tog sig an dagens uppgift.

Det var 1:5000 på skalan vilket gjorde att man kände sig "fartfylld" i terrängen. Kontrollerna kom alldels för fort ibland var känslan. Jag misstänker att det var just det som ställde till det för de deltagare som inte blev godkända idag.
Det blev alltså en kombinerad sprint- och skogstävling genom gruvhål, slagghögar och historiska byggnader. Men även ut i bitvis väldigt "grön" terräng. Vad jag förstår så fick alla banorna möjligheter till vägvalsproblem om man så ville! På bana A fick vi uppleva en "slamkrypare"! På väg till åttonde kontrollen så fanns två vägval. Jag valde vänstra vägvalet av det enkla skälet att jag sprang för fort(hur det nu kunde hända!) och såg inte det högra som var det bästa. När jag kommer fram till bron på vänstra vägvalet så är bron "spärrad" med röd/vit snitsel! Hoppsan! Får man inte passera här, tänkte jag?. Kollar kartan noga och upptäcker inget som skulle förhindra mig att passera här enligt banläggaren. Så jag och några till passerade där och fortsatte mot kontrollen.
Efteråt kan jag konstatera att några deltagare på A-banan då valde att springa tillbaka och på så sätt fick sämre tid mot kontrollen. Det var alltså inte meningen att det skulle vara stopp där på bron. Snitseln hade kommunen satt upp dagen innan för att förhindra personer att passera p.g.a. säkerhetsskäl. Till banläggarens försvar skall sägas att vi som valde vänstra vägvalet får skylla oss själva eftersom högra vägvalet var mycket bättre. Så var det med det!

På A-banan idag vann det alldeles omöjlige Thom Sandvik. Snabbfotad kille han. På bana B Stig Borg och på bana C Anders Welèn. Göran Wiig bäst på bana D och Åke Mjöberg bäst på bana E.

Nu är alltså vårsäsongen över. Sammanfattningsvis en av de varmaste på mycket länge. Många bra arrangemang har vi bjudits på och stor tillströmning av deltagare hela tiden. Tack till alla arrangörer och tack till alla deltagare för att Ni har kommit och varit en del av ett stort socialt nätverk. Många av oss ses redan på måndag i Hjo. Annars så ses vi till hösten igen med nya utmaningar.
Ha en trevlig sommar!

Bilden: En del av arrangörerna idag, från vänster Torbjörn Eriksson, Nils-Erik Eriksson, Mats Eriksson och Torbjörn Johansson.
Text: Alf Lindberg

Idag var det generalrepetition- nästa vecka examen!

(2018-05-31) Återigen en underbar sommardag när veteranerna samlades vid Hjälmare Docka.

Idag stod Arboga OK som arrangör och man hade lycktas med allt. Deltagarna var nöjda vid målgången, både med banor och skogen. Det vackra vädret bjöd Arboga OK på.
Idag dök det upp deltagare från Närke också. Veteranerna i Närke har även dom tävlingar på torsdagar, men idag låg deras tävling utanför Degerfors. Lite bekvämare då att åka till Arboga då!
Som sagt, 179 deltagare idag som provade på banläggaren Göran Janzons banor. Arboga OK har haft flera tävlingar i detta område tidgare, så det var säkert många som kände igen sig bitvis. Ändå var många "ej godkända". Var det värmen som tröttade deltagrna måntro!

Själv fick jag agera åskådare idag. Jag var till läkaren häromdagen och fick medecin mot mina pollenbesvär. Vi får se om det hjälper!
Men jag känner mig ändå nöjd med dagen då Arboga OK gärna ville ha min hjälp med sekretariatet idag. På det viset kunde jag ändå bidra med något i tävlingen.

Hur gick det idag då? Först måste man bli lite imponerad av Ann-Britt Göransson och Mari anne Nyman som båda idag tog A-banan och lyckades placera sig i mitten av resultatlistan. Vann gjorde Lars Jakobsson som är på gång igen.
Ständigt på gång är även Stig Borg Ärla IF som vann på bana B. På C-banan var Mats Eriksson snabbast. På bana D blev det brödrarstrid idag. Per Wiig vann med endast 8 sekunder över brorsan Göran Wiig. E-banan hade hela 16 deltagare idag och där var Leif Thorsson snabbast.

Nästa vecka på tisdag är det OK Hällens tur att arrangera tävling, och på torsdag samma vecka är det "examen" då Sala OK kör sista tävlingen innan höstprogrammet. Sala OK lockar med kultur i massor på torsdag. Man håller nämligen till vid Sala Silvergruva, så passa på att se dig omkring när du ändå är på plats. 

Bilden: från vänster Åke Eriksson, Sonja Jedar, Bengt Jönsson och Margareta Jönsson
Text: Alf Lindberg

Rekordvärme när SMOL-kaveln avgjordes idag!

(2018-05-29) Det har väl aldrig varit så varmt nån gång då denna roliga kavel gick av stapeln idag med 52 lag på startlinjen.

Låt mig först säga att jag var rejält avundsjuk på er som deltog idag. Fantastiskt fin terräng(den lilla bit jag kom) vackert väder och god stämning när lagen stod uppradade under ledning av startgeneralen Åke Schylander. Vad hände med mig? Jo, de senaste veckorna har jag drabbats av pollenbesvär precis som många andra har gjort denna märkliga försommar. Jag klagar inte, men en rejäl störtskur skulle sitta fint nu. Idag kom jag bara till första kontrollen då munnen blev snustorr och det blev svårt att andas. Bara till att vända tillbaka. Tråkigt!

Strängnäs-Malmby OL som var dagens arrangör hade verkligen lyckats idag. Ett härligt TC inbäddat i fin tallhedsterräng.  Jag är övertygad om att alla njöt idag. Fast kanske inte alla! Det var ca 25 grader varmt och det frestade på flera deltagare som fick kämpa rejält för att ta sig i mål. De var trötta, men glada och nöjda ändå. Och Inga-Britt Malm fick inte vara sist idag heller. Den titeln tror jag gick till Göran Lagestedt från OK 65 Stjärnhov.

Vilka var bäst på årets kavel? I 130-klassen vann Sven-Olov Viklund tillsammans med Mats Hastad. Det var kanske inte någon överraskning då båda ofta visar framfötterna. Och då menar jag inte bara storleken på skorna.
I klassen 140 var Nyköpingsduon Hans-Ove-Eriksson och Bo Carlsson favorittippade. Hans-Ove var först in på första sträckan, men på andra fick inte Bo till det ordentligt, så här klev då istället Erik Rundström och Per-Erik Carlenius fram och vann. Trodde vi!!!
Nej, de riktiga segrarna i 140-klassen heter Torsten Lund och Hans Grejer. Det upptäckte vi först efter att jag hade tagit gruppbilden på segrarna. Det var så dags då!

Nu får Erik och Per-Erik ändå vara med på stora gruppbilden och stoltsera med sina priser. Några priser fick då inte Torsten och Hans, men det blev konsekvensen av att Hans och Torsten glömde att stämpla ut i tid. Så kan det! Men som ni vet, det är ju veteranorientering vi håller på med och då kan allt hända.

Riktiga segare fick vi ändå i klassen 150 där Lars-Erik Rask på första och Kuno Österlund på andra sträckan tog hem segern. Till sist MIX-klassen som vanns av Sonja Jeder och Weine Wolter från Åkers IF. Ingen överaskning där heller egentligen. Men det var kamp in i det sista ändå.

Tack gänget från strängnäs för idag och ett litet extra tack till banläggaren Sten Eriksson som hade hittat rätt på alla punkter idag.

Bilden: från vänster, Hans Grejer, Torsten Lund, Sven-Olov Viklune, Mats Hastad, Erik Rundström, Per-Erik Carlenius, Kuno Österlund, Lars-Erik Rask, Sonja Jeder och Weine Wolter.
Text: Alf lindberg

Acktjärnarna bjöd på riktig vildmarksupplevelse!

(2018-05-24) Trots stora avverkningar i området kring Acktjärna så finns vildmarken där.

Sommaren håller sitt grepp om oss vilket de flesta uppskattar nu efter en lång och kall vinter. Det är bara att njuta. Och det gjorde nog de flesta av dagens 177 deltagare. Visst, ljungen och blåbärsriset som har kommit upp nu, gör det tungsprunget över lag. Men idag, om man var lite smart, så kunde man utnyttja de små fina höjderna att ta sig fram torrskodd. Och där gick det mycket lättare att springa.
När man väl är däruppe på höjdplatån så är det fantastiskt fint. Och kartan som bl.a. Signar Palm har underhållit, gjorde det lätt att läsa sig fram. Fast det bommades hejvilt ändå. Men det får nog tillskrivas respektive deltagare.


På E-banan som hade en toppnotering av deltagare idag var det 3 tjejer i topp med Liz Porteus högst upp. Barbro Möllberg snuvade alla grabbarna på segern idag på D-banan.
Hårt i toppen var det även på C-banan där Anders Welèn till sist lyckades komma först.
Ett riktigt getingbo var det på B-banan idag. Flest med deltagare som vanligt på den banan, och med endast sekunder före Per-Ivar Möllberg och Kalle Johansson, lyckades Kenneth Jansson ta sig in först.
Det var många "ungdomar" på A-banan idag och räknar man bort (vilket man egentligen inte skall göra trots den stora ålderskillnaden) så var Thom Sandvik bäst. Men Tommy Holmèr som gästade oss ända från Stockholm idag, var klart snabbast före Christian Larsson på A-banan. 
Jag noterar ovanligt många utgått/felstämplingar idag. Kan det bero på att det var tungsprunget, svår orientering eller värmen! Det spelar mindre roll. Vi deltagare fick återigen en fin dag i skogen. Tack Hallstahammars OK.

Sluttiderna stämmer, men sträcktiderna blev knasiga idag p.g.a. internt databasfel hos arrangören idag för kännedom.

Bilden: Dagens banläggare Signar Palm tillsammans med dagens tävlingsledare Lena Hedman.
Text: Alf Lindberg

Södertälje IF fick rekordbesök idag......

(2018-05-22) Rekorden står som spön i backen numera. Skönt att det inte är regn som gör det!

Idag stod Södertälje IF som arrangör och fick uppleva en invasion av deltagare. Hela 166 stycken dök upp i det otroligt varma och vackra vädret. Hur gick det?

På A-banan var det tuffare än någonsin. Men så var Tommy Holmèr med idag, ungdom som han är och vann. Björn-Ove Petterson och Roland Kusgård är några andra som var med i toppen idag. Duktiga killar som vanligt däruppe. Hans-Ove Eriksson fick ge sig för övermakten idag. Inte så vanligt. Imponerad blir man av Karin Gustafsson som blandade in sig bland killarna på A-banan och slog många duktiga löpare.
Stig Borg bäst på bana B börjar bli en följetong nu. Dock var Gunnar Ehn bara sekunder efter. Stockholmskillar med Anders Sohlberg och Rune Rådeström var bäst på bana C. På bana D, en tjej, Viveka Backman bara 8 sekunder före Inge Gustafsson. Slutligen på bana E så vann Lars Pettersson.

Resultaten ligger uppe och senare idag kommer även Livelox läggas upp av arrangören.

Text: Alf Lindberg

En bild säger mer än tusen ord en dag som denna!

(2018-05-17) Det måste nog vara på gränsen till "pollenrekord" just nu när allt är täckt av gult damm.

Man har hört talas om att i år är ett riktigt pollenår, och det har åtminstone undertecknad fått uppleva rejält. Jag har aldrig tidigare varit besvärad av pollen, men i år har det varit jättejobbigt. Vaknade inatt två gånger och fick gå upp och ta en nässprej. Har även talat med kollegor som också upplever allergin besvärligare än någonsin i år.

Idag var det Vandrarringen som bjöd in till tävling i Tillberga. Här har vi varit flera gånger och vi återvänder gärna hit. Skogen är öppen och fin. Visst, det saknas lite detaljer, men det gör det hela mer spännande. Och trevliga banor upplevde jag. Området är väldigt bra för just vår verksamhet.
Jag tror även att de övriga 156 deltagarna gillade vad de fick uppleva idag. Åtminstone de som stämplade rätt. Det gjorde tyvärr inte jag(hoppade över sista) och blev diskad. Det kan jag leva med, eller hur Pernilla!

Några som dock gick väldigt bra idag var bl.a på A-banan, Göran Larsson som slog "ungdomarna" Malin och Martina. Där ser ni tjejer, det är tufft att blanda sig in bland veteraner!
Stig Borg och Per-Ivar Möllberg kämpar om att vara bäst på B-banan. Idag drog Stig det längsta strået
Olle Granath, normalt en A-löpare, är däremot skadad just nu och tog därför C-banan idag som han vann knappt före Kjell Mjöberg.
Göran Wiig går oftast säkert genom skogarna, så även idag då han var bäst på D-banan. Ulf Lindgren, rutinerad räv från Västerås, var bäst på E-banan.

Nästa vecka är det dags för Södertälje IF på tisdag och på torsdag är det Hallstahammars tur då vi skall hålla till på klassisk mark, nämligen Acktrjärnarna. Välkomna!

Bilden: Skorna som ni ser är helt blå i sin orginalfärg. Idag helt gula av pollen!
Text: Alf Lindberg

När tjeckerna kommer på besök- då vet man att det är sommar på riktigt!

(2018-05-08) När det tjeckiska paret idag kom på besök för första gången denna sommar, så blev det rekorddeltagande för Södertälje-Nykvarn OF.

Det var 144 deltagare på startlinjen när årets hitills varmaste dag, ca 25 grader kom på besök. Vi höll till vid regementet där 25-manna gick för några år sedan. Hyfsat tuff terräng, men ack så fin. Jag är den siste att klaga på värme, men idag kändes värmen påtagligt. Men vilka fina yttre förutsättningar det ändå skapar. Att inte behöva frysa både före och efter tävling. Många satt kvar länge idag och njöt i värmen.

Men vi satte ytterligare ett rekord idag. Nämligen i antalet "felstämplingar"! Det blev över 20-talet ej godkända resultat. Och vad var anledningen till detta då? Jo, ärade banläggaren Stig Thorsson hade placerat ut två kontroller mycket nära varandra vilket fick till resultat att många, som inte kontrollerade kodsiffran, fick en felstämpling. Jag brukar skoja med mina kamrater att det är just därför vi har definitioner både på kartan och lösa. Det gäller att se upp.
För att undvika detta försökte Greger Wedin en gång att istället för siffror, så använde Greger "djursymboler" för att man lätt skulle se om man var rätt. Men det hjälpte föga. Så nu är vi tillbaka på ruta ett igen.

Weine Wolter vara snabbast på bana A idag tätt följd av tjecken Martin. Bana B var annars snabbast idag. Endast 28 sekunder av löparen "Sportident"!
Vi bör nog räkna bort hen och inse att Stig Borg var snabbast in i mål här. Leif Jansson och Nils Johansson bildar tätduo på bana C. Lennart Lundh först på bana D och Eva Jerning på bana E.

Tack till arrangören och till Er alla som kom idag och fick njuta av härlig orientering. OBS! Glöm inte att anmäla Er till SMOL-kaveln också! 

Bilden: Martin Tichovsky och hustrun Hana.
Text: Alf Lindberg

Gunnar Lord Arboga blev historisk idag!

(2018-05-03) Allra först, ett stort TACK till Eskilstuna OL, ingen nämnd, ingen glömd, för alla dessa 25 år som Ni har arrangerat den populära tävlingen "Först i Mål".

Det var säkert många som kände lite vemod idag på väg till start när tävlingen "Först i Mål" efter 25 år skall läggas ned. Vi alla som genom åren har fått uppleva tävlingen är oerhört tacksamma att vi har fått varit med. Så 25 år kanske räcker! Det kanske väcks nya tankar och ideèr om att hitta på något nytt arrangemang som tar över efter detta. Är det någon därute som har någon bra idè, hör av dig.


174 deltagare var anmälda idag men på startlinjen stod 161 tävlande. Och nog blev det tävling! Väldigt trångt vid starten blev det när 161 tävlande inte vet vart dom skall ta vägen. Men efter en stund löste proppen upp sig och det blev spridda grupper på väg mot första.
Eftersom vi höll till vid Vilsta Sportcenter så blev det Vilstaskogen vi använde. Och skogen visade sig från sin bästa sida. En sol som hade svårt att tränga igenom molnen fick bli underlaget i denna fina skog som Vilsta erbjuder. Det var många banor som Marcel Bader hade fixat till inför dagens övningar. Nu sprang jag bana 9 själv som var jättefin, men jag är övertygad om att de övriga banorna var lika bra.

Hur gick det då idag? Det blev Gunnar Lord från Arboga som blev vinnare i denna historiska tävling. Alltså "Först i Mål"! Grattis Gunnar!
Ingemar Greis var endast 28 sekunder efter och Sune Ahlin 57 sekunder. Sedan ramlade deltagarna in som ett pärlband till Vilsta Sportcenter. 
Utöver vinnarens pris som är en tavla av Marianne Gambrè, så hade Lennart Öberg skänkt 3 pris i form av O-boken. Ett fick Gunnar Lord och 2 lottades ut. Jag noterar också att det blev väldigt många felstämplingar idag, men det blir så här med gemensam start och många stressiga situationer. Man har inte tid att kontrollera kodsiffran.

Förutom vi alla orienterare idag så var det tyst och lungt i skogen. Jag såg endast en anställd från kommunen som med sin fyrhjuling var ute och rensade skräp. Men vad gör karln? Han raggar tjejer på arbetstid. Jo, det är sant! Plötsligt kommer han med sin fyrhjuling glidande med Inga Johansson från Nyköping på pakethållaren! Vad händer? Ni tror mig inte, och jag gjorde det knappt själv. På resultattavlan när jag fikade såg jag att Inga hade utgått, Aj då, hon har skadat sig. Inte alls. Inga Johansson, en av våra mest duktiga tjejer hade gått bort sig fullständigt idag. Hon var så långt kontrakurs bort att hon fick fråga den kommunanställde var hon var någonstans. När hon insåg det bad hon om lift tillbaka till TC, och glatt hoppar Inga upp på fyrhjulingen och drar iväg. Häftigt Inga! Vilken häftig avslutning på den sista tävlingen av "Först i Mål".

Bilden: Dagens vinnare Gunnar Lord Arboga får pris av Kenneth Johansson.
Text: Alf Lindberg

Ännu ett rekord i antal deltagare - idag i Kjula

(2018-04-26) Veteranmatchen och Distriktsmatchen tidigare är de tävlingar som har dragit mest deltagare hittills.

De två tävlingarna var lite speciella eftersom vi samarbetade med andra distrikt och på så sätt fick många deltagare. Men med dagens tävling i Kjula som inte har någon extern inbjudan utan är en helt vanlig "torsdagstävling", så är dagens 236 deltagare rekord. Imponerande i allra högsta grad.
Vi har sagt det tidigare. Rent tävlingsmässigt så finns det inte så mycket begränsningar, men logistiska problem såsom parkering och dusch/ombyte börjar närma sig en smärtgräns. Det innebär INTE att vi inte vill ha fler deltagare. Tvärtom, vi välkomnar alla till våra tävlingar. Men som alltid, uppstår det problem så löser vi det. Så även nu. Jag är övertygad om att vår kreativitet i olika problemlösningar kommer att nå oanade höjder i framtiden. Så hjärtligt välkomna till oss även i fortsättningen.


Eftersom det kom så mycket deltagare idag, mer än arrangören tänkt sig, så tog kartorna slut på C och D vilket innebar att några fick springa en annan klass än de tänkt sig.
Hur gick det idag då? Jag fick höra att många tyckte det var "risigt" i skogen. Jag tycker inte det, inte på bana A i alla fall. Men det kanske beror på att jag inte springer där banläggaren har tänkt sig! Som idag t.ex. till första kontrollen så går jag mot andra först och lägger bort 4 minuter. Suck!
Men skogen bjuder på stor öppenhet och lättläst karta, så det vara bara att "stå på". Och riset är inga problem säger Knut-Åke Hallebro. -"Har du bara tillräckligt hög fart så flyter du ovanpå riset"!

På bana E som hade hela 20 deltagare var Roger Holmberg snabbast. Kanske inte så konstigt, Roger är duktig. På bana D vann Göran Larsson. Är Per-Ivar Möllberg på gång tillbaka efter sin svårläkta skada? Ja, idag vann han i alla fall på bana C knappt före Anders Welèn. Hans Grejer var snabbast idag på bana B strax före Kenneth Jansson. 
Till sist bana A. Junioren Marcus Eek vann här men får finna sig i att med sin snabbhet "väcka" alla kontroller för oss övriga. Tvåa var en blivande pensionär, nämligen Per-Olov Sjöström som prövade sina vingar idag. Med stor möda och besvär lyckades Per-Olov klämma sig in före Hans-Ove Eriksson, en etablerad veteran i sammanhanget. Per-Olov, det väntar en tuff tid för dig i veterangänget!

Till sist kan jag konstatera att duschschampot räcker väldigt länge när man byter om i Tallstugan. Jag vet inte vad det beror på! Föresten, såg att man håller på att ta ned skog kring stugan nu. Alla tallar är snart borta. Dags att byta namn från Tallstugan till Kallstugan! 
Har du inte anmält dig till "Först i Mål" så är sista chansen fram till i midnatt. Var med på en historisk tävling.

Bilden: Bo Karlsson stämplar vid sista kontrollen idag. Pustar ut efter målgång gör Knut-Åke Hallebro.
Text: Alf Lindberg

"Kalle på Spången" lyste med sin frånvaro igår!

(2018-04-25) Men 145 andra deltagare lyste upp tillvaron igår.

Det blev lite annorlunda igår vad beträffar rapporteringen. Själv var jag i Stockholm igår för andra uppdrag så jag bad Erik Rundström att skicka resultatfilen efter tävlingen för publicering.
Men det blev något knas ändå när Erik skulle skicka iväg filen. Senare igår kväll gjorde Erik ett nytt försök, men då ville inte PostNord vara med på noterna. Nej, så var det inte. Erik ville även skicka med några bilder med resultatfilen vilket fick till följd att filen blev för stor och orkade inte komma iväg.
Nu på morgonen gjorde Erik ett nytt försök, skam den som ger sig, och se, nu funkade det. Nu finns ett bättre resultatfil upplagd.
De båda bilderna här ovan visar deltagare i väntan på start över den spektakulära spången som alla deltagare passerade över på väg till starten.
Tävlingen finns även upplagd på Livelox.

Detta med förväntansfulla deltagare som väntade på sina resulat via hemsidan, gjorde att denna hemsida noterade rekordbesök under gårdagen. Hela
1025 besök noterades! Fantastiskt.

Bilderna: Foto: Erik Rundström.
Text: Alf Lindberg

En härlig känsla när deltagarna ser upp på mig!

(2018-04-19) Det var precis det som hände när 190 deltagare passerade sista kontrollen där jag befann mig idag.

Den allra sista snön smälte bort för några dagar sedan och SMHI presenterade en väderprognos på ca 18-20 grader+, så förväntningarna om ett stort deltagarantal var att vänta idag.
Och det kom också. Dagens deltagarantal  på 190 stycken ligger i nivå med vad Västerås SOK hade 2015 senast. Från Dalarna, där ligger snön kvar fortfarande, till deltagare från Stockholm och södra Södermanland. Och så Johnny Erixon från Fellingsbro så klart. Alltid lika glad hur än illa det går ibland.

Dagens övningar ägde rum ute på friluftsområdet Björnön som ligger bra till och är ett bra område att orientera i vid den här årstiden. Jag hörde väldigt nöjda deltagare idag. Själv avstod jag att delta idag, men jag vet av tidigare tävlingar att det är trevligt att springa i området.

Det känns alltid lika spännande att kika i resultatlistan, speciellt när man själv inte har deltagit och man inte har något resultat att "försvara"!
På A-banan, om sållar bort "ungdomarna", så visar Thom Sandvik återigen vilken duktig kille han är. Per-Erik Fogel var inte långt efter. Malin Kolberg som vann B-banan tror jag tillhör "ungdomarna" så Nils-Erik Eriksson får nog ta åt sig äran av att vara bäst där.
På C-banan var det bra 3 herrar som lyckades klämma sig in före Ia Granath och Gun Jansson. Vann här gjorde suveräne Barbro Möllberg. 
Jag vet inte om Kenneth Larsson från OK Enen är +65, men om han är det så är han en värdig vinnare på D-banan. E-banan hade 14 deltagare idag och där var Åke Mjöberg snabbast före en tjej från Rembo, nämligen Ulla Nykvist.

Trots att några felstämplade idag så är jag övertygad om att alla är nöjda efter dagens tävling. Våren visade sig från sin bästa sida idag. Egentligen var det synd att man inte var med idag, för det hade varit en lätt match att klå Pernilla Klemets idag. Men hon får en ny chans att möta mig nästa vecka!

OBS! Kom ihåg att anmäla dig till "Först i Mål". Det är inte bara 25-års jubileum för tävlingen, det är förmodligen också sista gången tävlingen arrangeras!

STORA BILDEN: Om ni klickar på den kan ni se en film från sista kontrollen.
Bilden: Sven-Eric Kåberg och Ingrid Lundin tittar beundrande upp mot fotografen.
Text: Alf Lindberg

Inget sammanbrott idag vid Ärjabrottet!

(2018-04-17) Det kom 172 deltagare idag när Arenan var förlagd till en bergtäkt strax utanför Mariefred.

Det blev inget sammanbrott idag fast det var nära. Rekorddeltagande en tisdag( tror jag) vilket innebar att kartor på vissa banor tog slut och deltagare fick välja en annan bana än man tänkt sig. Arrangören OK Grip hade i alla fall "rent mjöl i påsen" när vi återvände till "brottplatsen"! Ja, det stod så i inbjudan. Till skillnad mot Dalarna som idag hade ställt sin tävling p.g.a. för mycket snö i terrängen, så kunde OK Grip genomföra dagens tävling med fina yttre förutsättningar. +8-10 grader och sol.
Området där vi fick tävla i var bitvis rejält kuperat men med fantastiskt fina områden uppe på höjderna som var lättlöpta tack vare "berg i dagen". Men sådana områden skapar också utmanande orientering. Tappar du kartkontakten uppe på dessa fina höjder, så kan det bli tidsödande att läsa in sig igen.
På bana A te.x så var en halvlång sträcka från 10:an till 11:an ett sådant exempel. Fint stråk, men mycket lätt att komma ur kurs och lägga tid i onödan.

Vad är det man brukar säga! "Även solen har fläckar"! Jag talar om Hans-Ove Eriksson som brukar vara fullständigt omöjlig att slå, men idag hände det. Hans-Oves tursiffror är knappast 7, 8 0ch 9. Där var det tungt idag. Grattis idag istället till Björn-Ove Pettersson som vann A-banan idag.
Örjan Svahn från IFK Mora, en ny bekantskap för mig, var först på B-banan före Stig Borg och Anders Gärderud. Anders brukar springa A-banan, men har kanske som många andra nu på våren, inte fått upp full kapacitet!
På C-banan, som idag hade hela 50 deltagare, vann Hans Aurell. Hans är normalt en duktig A-löpare men som just nu lider av ett ont knä. Jag gissar att Hans är på A-banan inom kort igen.
På D-banan var Göran Wiig först in i mål idag. Göran springer inte så fort numera, men säker på handen.
Bana E hade 13 deltagare idag vilket för en tisdag är mycket. Här var Anna Blomgren snabbast.
Sammanfattningsvis återigen en fin dag i skogen. Jag vill gärna komma tillbaka hit igen, och då så snart som möjligt!

Bilden: Bo Norbäck och Rolf Skoglund diskuterar dagens vägval.
Text: Alf Lindberg

176 deltagare idag kan inte ha fel!

(2018-04-12) Det var inte bara solen som värmde idag utan även deltagarnas beröm.

Banläggarna Bosse Ericsson och Bosse Lindkvist fick mycket beröm för dagens banor. Området där vi var idag har inte utnyttjas tidigare i veteransamanhang. Så dessto roligare att vi kunde bjuda på ett nytt område under dessa förutsättningar som fanns idag. Solen gjorde allt vad den kunde för att värma deltagarna från en klarblå himmel. Det framkom även synpunkter på att området var väldigt bra lämpat för te.x D och E-banor.

Med dessa goda vitsord så skall vi överväga att även köra i detta område nästa år! På vår tävling 30 augusti kommer vi hålla till där klubben anordnade "Golden Weekend" 2017 som ligger ca 10 km norr om Köping.
Hur gick det då idag? Om vi räknar bort ungdomarna som sprang A-banan idag, så var Per-Erik Fogel snabbast. Dock endast sekunder före Göran Larsson. På B-banan vann Sten Eriksson. C-banan vanns av Stig Thorsson, också han bara sekunder före Per-Ivar Möllberg. Inge Gustafsson drog det längsta strået på D-banan. Till sist på bana E, Lennart Lundh Ärla IF.

Ett rikigt vårtecken är att Inga-Britt Malm från Garphyttan dök upp idag. En riktigt "långfärdsdeltagare" idag var också Claes Niderborn från Stora Tuna IK. Han lade skidorna på hyllan idag och fick njuta av snöfri terräng. Annat är det i Borlänge just nu där snön ligger tjockt kvar.

Bilden: Från vänster Tommy Wåhlin och Claes Nideborn. Till höger vinnaren av priset "Årets Senior 2017" Ulf Svedestam tillsammans med hustrun Görel.
Text: Alf Lindberg

Äntligen är snön borta - men lite is på mossarna!

(2018-04-10) Idag visade Södermanland sin vackra sida efter ett lång vinter.

OK Klemmingen bjöd in till tävling strax norr om Stjärnhov i ett område där undertecknad aldrig varit tidigare. Det ryktades om att man använt område långt tidigare.
Vad fick då de 131 deltagarna sig till livs när man begav sig iväg med endast + 4 grader, men en klarblå himmel som bakgrund över den vackra sjön vid samlingsplatsen.

Ja, som de flesta redan visste, Södermanland är inte bara vackert, utan och bitvis rejält kuperat. Så det gäller att noga välja sina vägval så att man slipper klättra alltför mycket. Sedan underlättar det betydligt att vid den här årstiden så är "grönskan" ännu inte utslagen vilket möjliggör att det är relativt lätt att ta sig fram även i "gröna" områden.

På tal om att "ta sig fram"! Jag blir vid varje tävling så imponerad av Er alla duktiga veteraner som tisdag och torsdag, kämpar sig igenom olika banor. Många är till åren komna, många har även olika krämpor. Men ändå, så kämpar Ni tappert i skogen och kommer tillbaka oskadda. Och det är vi glada över. Hitills så har vi sluppit (så länge jag har varit med) några allvarliga incidenter och bara några mindre besök på Akuten för att sy ihop några sår. Och hur än trångt det är i duschen eller hur "bökigt" det kan vara i skogen ibland, så hör jag aldrig någon som klagar utan bara glada hejarop till varandra. Det är så vill vill att vår veteranverksamhet skall fungera. Tack alla Ni därute.

På dagens A-bana har det uppstått något märkligt fel gällande sträcktiderna(gäller även bana D). Jag har pratat med Sven-Arne om detta och vi är lite förbryllade. Vi tittar på detta och ser om vi eventuellt kan korrigera felet i efterhand. Totaltiden är rätt.

På bana E var Inge Gustafsson snabbast idag. På bana D vann Ove Johansson, på C Anders Sundström. På bana B Stig Borg. När det gäller bana A så var Weine Wolter endast 20 sekunder efter segraren Hans-Ove Eriksson. 

Bilden: I solskenet efter dagens tävling njuter från vänster; Birgitta Wallin, Monica Lindkvist-Möller och Sten Möller.
Text: Alf Lindberg

Dåligt med vinterträningen - i så fall upptäckte du det idag!

(2018-04-05)  Har du tränat dåligt i vinter - ja, då blev du rejält påmind om detta idag.

Åkers IF hade förlagt dagens övning i nära anslutning till Ishallen och därtill närliggande skogsområden. Praktiskt och bra, men rejält tufft bitvis, speciellt inledningen blev en utmaning.

De 129 deltagarna som trotsade dimma och lite regn, är nog trots allt nöjda med dagen. Vi fick alla en rejäl genomkörare som stärkte både muskler och själen vilket kan behövas, speciellt för de som tänker springa nationella tävlingar i helgen.

Området är som sagt väldigt kuperat och svårigheterna idag var nog inledningskontrollerna i stark kupering. Därefter lite mindre kupering och med kontroller som inte torde vara några problem. Kan jag säga, som bommar en "passerkontroll" (K-7) på A-banan med ca 5 minuter. Var det tröttheten som kom redan där? Illavarslande eftersom nästan halva banan återstod då. Den missen innebar skärpning, och en ambition att inte missa fler kontroller. Det gick sådär....

"Det viktigaste är inte att vinna, utan att komma först"! Eller hur Hans-Ove Eriksson som stod som vinnare på A-banan (igen)! Idag fick Stig Borg ge sig på B-banan då Knut-Åke Hallebro var 29 sekunder före Stig. 
Stig Thorsson var knappt före Mona Forsberg på C-banan. På D-banan tog Anders Ryman hem segern idag. Till sist på E-banan så vann Anna Blomgren. Anna brukar inte springa den banan, men hon kanske har någon skada just nu.

Undertecknad fick ge sig idag för Pernilla Klemets som också springer A-banan. Men passa på och njut nu Pernilla, det kommer inte att upprepas!

Bilden: Dagens duktiga sekretariat bestod av Evy Jansson, Kjell Björkman och Anders Sundström.
Text: Alf Lindberg

En fin vårtävling i Hållsta med både ris och ros!

(2018-04-03) Det blev något färre deltagare denna gång i Hållsta än för 1 år sedan.

Detta var en "tisdagstävling" med 128 deltagare. Den gången, förra året, så var det en "torsdagstävling" vilket oftast har många fler deltagare än tisdagar. Men det har de sista åren börjat jämna ut sig alltmer. Tidigare var "torsdagstävlingarna" dubbelt så stora.

Och så var det här med "ris och ros"! Under vintern så har markägarna haft en del avverkningar/gallringar som ligger mycket synbara nu när vegetationen är gles. På hyggena där många gallringar finns, så är det inga problem att ta sig fram eftersom man utnyttjade traktorspår som har uppstått efter gallringen. Alltså, det fanns en del ris idag, men bansträckningarna gjorde det möjligt att kringgå dessa, så varför reflektera över det när det fanns så många fina alternativ. Undertecknad gjorde det misstaget att mot 13:e kontrollen, en brant, gå på "strecket" när det fanns ett fint alternativ på stig nästan fram till kontrollen. Hamnade därför i ett nytt gallringsområde(var utmärkt med grönt på kartan) och tappade ca 30 sekunder på det vägvalet. I denna tuffa konkurrens som finns på veterantävlingarna så har man inte råd med det. Men det fanns en röd tråd i mitt bakhuvud signerat Lennart Olsson(IK Standard) "gå alltid på strecket"! Kära Lennart, inte denna gång!

På bana A vann Hans-Ove Eriksson tätt följd av Stig Landstorp och Henrik Olsson. Bana B vanns av Stig Borg Ärla IF. På bana B lyckades Roger Holmberg sno segern ifrån Bo Ericsson med bara 48 sekunder. På bana D brukar Karl-Robert Moqvist vinna, men idag fick han ge sig mot Göran Wiig. Slutligen på bana E vann Wincent Liljekvist överlägset idag.

Idag var även Inger Onsbring, Eskilstuna OL med och tävlade. Inger en duktig tjej som varit med i många år och vinner ofta sin klass på nationella tävlingar, men inte idag. En mjukstart kanske från Ingers sida eftersom hon har planer att komma med på våra tävlingar i höst när hon får "långledigt"!

Sammanfattningsvis, det blev en härlig dag i skogen där jag hörde många deltagare lyriskt berätta om hur fint det var. Och inte blev det sämre av att solen faktiskt värmde lite i den nästan snöfria terrängen.

Bilden: Inger Onsbring och Johnny Andersson.
Text: Alf Lindberg

Nu känns det som vi är på gång på allvar!

(2018-03-27) Efter en kall natt på ca minus 10 grader så kom solen upp och värmde de 129 deltagarna idag 

Vaknade imorse med minus 8 grader på termometern men med den vissheten att om några timmar så skulle solen börja värma så smått. Det var bara att börja förbereda sig. Tog vägen över Kvicksund idag och strax efter Tumbo såg jag 24 rådjur tätt samlade för att beta i morgonljuset. Jag kan inte minnas att jag sett så många samtidigt!

Väl framme i Ärla som var dagens övningsplats, så var det "glatt". Alltså väldigt halt på parkeringen som nästan var helt isbelagd. Men när vi träffas så skall det vara glatt. Och det var det. God stämmning från alla deltagarna utom för några som inte fick några sluttider vid utstämplingen. Det var så här, att arrangören hade satt ut två målenheter varav den ena gick på "vintertid", och därigenom kom många i mål tidsmässigt innan de hade startat! Så kan det bli vid övergången till sommartid.

Jag har läst av målenheten nu och korrigerat måltiderna 1 timme framåt så nu bör det vara rätt. Jag säger" bör" för att gardera mig emot ifall någon deltagare är missnöjd med tiden. Men i så fall tror jag att det beror mer på deltagaren än på tekniken. Dock fanns det några som var "felstämplade" vilket är korrekt eftersom de saknade en stämpling. Oftast hade man missat kontroll 100 som låg strax innan mål.
Det lilla teknikstrulet avhjälptes lätt efter tävling och 129 deltagare fick en fin orientering på den härliga Åsen i Ärla. Lätt orientering kan man tycka, ändå bommades det. Ni ser, det kan aldrig bli för lätt!

Samtidigt efter avslutad tävling höll Sörmlands OL-förening årsmöte i Åsborgen med fullsatt sal. Inga större överaskningar i den nya styrelsen. De flesta sitter kvar, men några nya tillkom. Ny sekreterare efter Gunilla Bratt blev Gittan Jonsson. Jan-Olov Gust ersätts av Kerstin Palm. Övriga sitter kvar.


Bilden: Nya styrelsen bakre raden från vänster: Jan Flodin, Karl-Robert Moqvist, Leif Thorsson och Göran Larsson. Främre raden från vänster: Nils Johansson, Gittan Jonsson, Greger Wedin och Curt Thorèn. Saknas på bilden gör Kerstin Palm.

Text: Alf Lindberg

När två ärrade veteraner träffas - så uppstår glädje!

Foto: Liz Porteus

(2018-03-28) Vad är det som kan faschinera två ärrade veteranorienterare? Jo, gamla kartminnen.

Igår packade Signar Palm ned många av sina gamla kartor och begav sig till Västerås SOK:s klubblokal Orientalen där man som alltid på tisdagarna har gemensam träning för veteranerna.  Målet för resan var att träffa en annan veteran, nämligen Lennart Öberg. Förutom fika tillsammans, blev det genomgång av gamla kartor som väckte många fina minnen till liv.

De här två gentlemännen har vi alla andra orienterare mycket att tacka för. Så mycket fantastiskt fint jobb som de har gjort för orienteringen genom åren, är det få som kan förstå. Inte bara varit framgångsrika i sitt tävlande, speciellt Lennart Öberg som har massor med fina meriter och segrar. Utan för att det har varit med och verkat för att utveckla orienteringen på många olika sätt fram till idag.
Men även idag är man med och hjälper till. Speciellt Signar Palm som outtröttligt är med i varje arrangemang som Hallstahammars OK har, och bidrar på sitt vis. Det är många av våra idag unga orienterare som skulle tappa hakan när de fick höra om allt som de här herrarna har åstadkommit genom åren för orienteringen. Lyssna och lär av Signar och Lennart, de kan sin sak.

Bilden: Signar Palm och Lennart Öberg
Text: Alf Lindberg

Var ni inte med idag - då missade ni något trevligt!

(2018-03-22) Det kom 84 deltagare idag till Hallstahammar som fick åtnjuta en härlig vårsol.

Förutsättningrna för dagens tävling kunde ju ha varit bättre. En del snö i terrängen trots att vi snart är inne i april månad, gjorde att deltagarantalet hölls nere. Förra året vid samma tid så sprang vi på barmark på IK Standards tävling med en värmande sol. Naturen svängningar kan vi inte gör mycket åt. 
Men vi som kom fick uppleva en fin dag i skogen. Vårsolen lyste över oss och snön började övergå till kramsnö innan man var i mål. Men då måste man förvisso ha varit ute länge i skogen. Och det var det några som var idag. 

Signar Palm, en man i arrangörsklubben som inte vill kompromissa med kvalitet, tyckte att färginställningrna på kartan inte var helt perfekt! Jag sprang A-banan och jag hade inga problem med kartan. Möjligen var "ringtrycket" på D-banan något för svagt! Men vad gör det en dag som denna.
Det låg väl ca 1-2 decimeter i de skuggigare partierna som kunde var lite tyngre att passera. Men Åke Mjöberg, dagens banläggare hade anpassat bansträckningrna så man kunde utnyttja stigarna som gick lätt att springa på. Perfekt!

Hur gick det då idag? Som vanligt tänkte jag säga, åtminstone på A-banan. Thom Sandvik i topp. På B-banan var Per-Erik Carlenius snabbast precis före Per Haeppling. Vidare på C-banan vann Rolf Mathisen överlägset. Rolf gick nog ner lite idag. Han brukar återfinnas på A-banan i vanliga fall. På D-banan vann Karl-Robert Moqvist överlägset. Till sist E-banan där oldtimern Lennart Öberg var bäst. 
Sedan vet jag inte varför Köping-Kolsva OK hade så många felstämplade deltagare idag! Det måste var en "bugg" i dataprogrammet! Till Er övriga som var med idag, grattis, bra jobbat!

Efter tävlingen och innan duschen tänkte jag basta lite idag. In i bastun som hade en "jättelik" spegel på ena väggen. Wow, tänkte jag, tills jag insåg att det inte fanns någon spegel där utan det var en stor öppning in till damernas bastu. Fantastiskt! Men vart tog damerna vägen??

Bilden: till vänster Hans Gustafsson och Olle Arman från Nyköping som hade rest långt idag för att få uppleva härlig västmanlands-terräng. Till höger, dagens tävlingsledare Lena Hedman som njuter i vårsolen.

Text: Alf Lindberg

Nu är premiärtävlingen avklarad - nu rullar det på!

(2018-03-20) Efter att förra veckans tävling fick ställas in, så är det en härlig känsla att vi nu är på gång igen.

Det blev Eskilstuna OL som fick bli premiärarrangör och som hade förlagt tävlingen centralt i Eskilstuna. Ekängens idrottsplats, välkänd för de flesta, blev utgångspunkt när man strängade upp 5 banor i Djurgårdsskogen för de 72 deltagarna. Valet av tävlingsområde passade utmärkt en dag som denna. Kompakt område, normalt inte alls svårorienterat, men många deltagare lyckades med den konsten att bomma ändå idag. 


Det är för tidigt på säsongen för att utläsa några tendenser om hur formkurvan står sig bland alla deltagarna idag. Det får nog bli snöfritt och fler deltagare innan en sådan analys kan göras. Själv blev det en premiär med 1 månads träningsuppehåll och + 4 kg mer att dra runt på. Hur skall detta sluta? Jag får nog till slut ge med mig och lyssna på Uffe Kjellin goda råd trots allt.

Det har inkommit ganska stort intresse för att medverka på torsdagens tävling i Hallstahammar på torsdag. Eftersom de inte har mer snö än vi hade idag, så ser jag inga problem med att det kan bli många deltagare då. Intresseanmälan går ut ikväll. Då vet vi mera.

Bilden: Två frusna funktionärer vid dagens start idag.

Text: Alf Lindberg

Är det kris i orienteringsklubbarna i år?

(2018-03-19) Först var det snön som ställde till det, nu saknas funktionärer!

OBS! Denna artikel gäller EJ veterantävlingarna.

Rubriken här ovan är berättigad i år. Jag läser i Eventor om alla tävlingar som är inställda p.g.a. av all snö som finns i våra marker. Även långt söderut. Samtidigt såg jag att en klubb i Skåne ställer in sin tävling p.g.a. brist på funktionärer. Men inte nog med det. En tävling som jag brukar närvara vid varje år är Mälarmårdsdubbeln som Katrineholms OK arrangerar. De ställer också in sin tävling i april, här med hänvisningen att man saknar tävlingsledare.

Och lite orolig blir man när jag läser om att en sådan stor klubb som Västerås SOK har bekymmer med sina tävlingar. På veterantävlingarna inga problem, men man saknar tävlingsledare på två av sina tre nationella arrangemang för 2018. Vi får verkligen hoppas att det löser sig så att inte även Arosträffen 2018 behöver ställa in. 

Till sist kan nämnas att SOFT:s Förbundsmöte fattade många nya och avgörande beslut på sin kongress nu i helgen. Ett beslut togs bl.a. om en ny avgiftsmodell för orienteringstävlingar från 2019. Avgift till SOFT/OF skall erläggas på alla arrangemang förutom klubbtävlingar/träningar och skolarrangemang. Förbundsmötet kan ses i sin helhet via SOFT:s hemsida i efterhand för kännedom.

Text: Alf Lindberg

Välkommen till ett spännande verksamhetsår 2018!

(2018-02-14) Välkommen till en nytt spännande verksamhetsår 2018.

Årets första tävlingen blir i Södermanland och med OK Tjärnen som arrangör. Förhoppningsvis är det barmark då, men om vintern blir lång, så får vi nog acceptera ”spårsnö” vid premiären.
Första tävling i Västmanland blir när Hallstahammars OK arrangerar den 22 mars. Därefter rullar det på som vanligt. SOL-föreningen har årsmöte i samband med Ärla IF:s tävling den 27 mars för kännedom. Jag vill redan nu uppmana arrangörerna som har tävlingar i mars, att före 28 febuari skicka in inbjudningarna till mig för publicering eftersom jag är bortrest mellan 28.2-13.3.

Längre fram så finner vi ett 25-års jubileum, nämligen tävlingen ”Först i Mål”. Tävlingen arrangeras av Eskilstuna OL och går den 3 maj. Här hoppas vi på ett rekordstort deltagande vid detta jubileum. Tänk att vår veteranverksamhet har pågått så länge!
SMOL-kavlen arrangers traditionsenligt av Strängnäs-Malmby OL den 29 maj. Här hoppas vi också på ett stort inslag av anmälda lag. Tävlingen är jättekul och har många lag på startlinjen. Så även i år hoppas vi.

En av årets höjdpunkter är även ”Veteranresan” som i år går till………, just det, än så länge hemligt. Så mycket kan jag säga, att den går mellan 11-14 juni och är geografiskt placerad söder om Mälaren. Mer info kommer i mars.

När hösten rullar igång så blir det kamp mellan Södermanland och Västmanland i form av en distriktsmatch. Tävlingen går 30 augusti strax norr om Köping och är en vanlig veterantävling i övrigt. Det innebär att alla är välkomna att deltaga som vanligt. Förhoppningsvis finns det intresse från Närke och Dalarna då.

I föreningen ”Södermanlands OL-förening” så avgörs det ett ”Veteranmästerskap” när OK Grip arrangerar tävling den 18 september. Även här är alla övriga veteranorienterare välkomna. Så rullar det på fram till 4 december då OK Tor står som värd för avslutningen av verksamhetsåret med tävling och julgröt enligt tradition.

Under hösten 2018 skall vi även rösta fram ”Årets Senior” som kommer att få pris vid avslutningen antingen i Arboga eller Torshälla. Mer info kommer under hösten. Noteras kan att 2017 års ”Årets Senior”  som blev Ulf Svedestam, ännu inte fått sitt pris, men som vi kommer att dela ut så snart Ulf befinner sig på hemmaplan.

Välkomna till ett spännande verksamhetsår 2018!

Bilden: Gun Sundberg Eskilstuna och Bo Lindkvist Köping.
Text: Alf Lindberg.

I Arboga är man sugna på att påbörja årets säsong!

(2018-02-06) I Arboga som på många andra håll, så träffas veteranerna för träning och fika med social gemenskap efteråt. I Arboga verkar man sugna på att komma igång. Tävlingsprogrammet för 2018 studeras noga av från vänster; Gunnar Lord, Per-Arne Ekbom, Ove Pettersson, Håkan Söderqvist och Per-Ivar Möllberg.
Foto: Hans Jansson.

Vild rusning till hemsidan........

(2018-01-31) Det märks att vi har gått in i nytt verksamhetsår.

Efter att vi har avslutat tävlingssäsongen i december varje år så sjunker besöken här på hemsidan ganska mycket. Under tävlingssäsongen brukar besöken ligga på ca 500-700 besök/dygn under tävlingsdagarna. Övriga dagar är snittet ca 300/dygn.
Nu i år när vi gick in i januari så har besöken legat på ca 100-150/dygn under veckans alla dagar. Det är trots allt, eftersom det inte händer något nu, en väldigt bra besökssiffra för en hemsida.

Men så i måndags denna vecka hände något. Från ca 100-150/dygn så blev besöken plötsligt över 300 st/dygn. Samma under tisdagen och det verkar fortsätta. Vad beror detta på?

Det är nog så att många har klarat av en del vinteraktiviteter med skidåkning längre norrut även om det går att åka även i Mälardalen. Imorgon går vi in i februari och många börjar nog snegla på programmet för i år och är sugna på att komma igång.

Luffarligan i Stockholm är redan igång och jag tror att de är de enda som har startat upp verksamheten för året i hela landet. De flesta distrikt startar i slutet av mars eller början av april. 
Först ut i år i vårt tävlingsprogram är OK Tjärnen som förlägger sin premiärtävling på klassisk mark, nämligen Malmköping och Plevnahöjden. Klassisk i den bemärkelsen att vi på våra veterantävlingar varit här många gånger och området är uppskattat av deltagarna. Klassisk också för att ni passerar den gamla exercisplatsen för regementet som låg här en gång på väg till TC. Men även berömd för att det var här "Hundraåringen" klev ut genom fönstret och försvann och tog bussen till Byringe station. Hamnar ni i Byringe så har ni kommit lite snett misstänker jag. Ta då bussen tillbaka!

Sedan rullar det på med tävlingar i  Eskilstuna och Hallstahammar. Ni har nu drygt 1 månad att komma i form innan premiären, så se till att vara förberedd på vad som komma skall.Text: Alf Lindberg

Många duktiga veteraner i distriktet på Sverigelistan inför säsongen!

(2018-01-16) Nytt år och ny uppdatering av orienterarnas rankingsystem Sverigelistan.

Det sker en hel del förändringar vid årsskiftet i Sverigelistan då många byter klass. När de som går upp en klass så brukar man hamna lite högre upp i listan än föregående år. Samtidigt får de som är äldst i samma klass tuffare och brukar oftast åka ner en bit i klassen. Det är tufft att slå sig fram i veteranklasserna numera. Hur ser det då ut inför årets säsong?


I D65 har Inger Onsbring (EOL) tagit upp ett steg och blivit riktig veteran genom klassbytet inför årets säsong. Hon var tongivande redan i D60 och i D65 är hon 1:a i klassen. I samma klass återfinner vi även Lena Jansson (AOK) på en 9:e plats.
Ett steg upp har även Karin Gustafsson (SMOL) tagit och är överlägsen 1:a i D70. Det här är en tuff klass, för här finner vi även Inga Johansson (NOK) på en 5:e plats och Barbro Möllberg (AOK) på en 8:e plats.
I D80 så leder Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) överlägset i klassen. Här har konkurrenterna något att bita i. Till sist i D85 så är Ebba-Lisa Flygar (Tullinge SK) på 3:plats och strax utanför 10-bästalistan ligger Ingrid Lundin (EOL).

Hur ser det då ut på herrsidan?  Här är Lars Jakobsson (VSOK) bäst i distriktet genom sin 3:plats i H65. Weine Wolter (Åkers IF) ligger visserligen utanför 10-bästalistan just nu, men jag är övertygad om att han kommer att avancera in på listan under våren.

I H70 är det tufft att ta sig fram. Men distriktets suverän i klassen, Hans-Ove Eriksson (NOK) ligger här på en 4:plats. Jag gissar på avancemang i listan även för Hans-Ove under året precis som för Roland Kusgård (SNO) som just nu ligger utanför 10-bästalistan.
I H75 har vi ingen i topp än så länge, men det kan ändras under säsongen. I klassen H80 kommer konkurrenterna får det tuff i år när Kuno Österlund (VSOK) kliver in i klassen. Han leder klassen överlägset just nu. Curt Thorèn (NOK) ligger på en fin 5:e plats här.
I H85 ligger Göran Larsson (SNO) på 2:a plats. Göran och PEO Bengtsson är lite överlägsna just nu i klassen. Vi får se om Alf Lundkvist (OKT) som just nu ligger 5:a kan avancera. Så även för Lennart Stenberg (OK Älvsjö- Örby) som ligger 7:a. I H90 återfinner vi Ragnar Hasselqvist (HOK) på en 4:e plats.

Just nu med stormbyar och snöfall utanför fönstret så känns listan lite avlägsen bort. Men håll ut, snart är det februari och i mars är vi igång igen. 

Text: Alf Lindberg

Kommer Förbundsmötet att fatta många nya beslut?

(2018-01-10) Orienteringens riksdag, Förbundsmötet äger rum 17-18 mars 2018.

Förbundsmötet som äger rum vartannat år har denna gång att fatta många viktiga beslut. Bl.a. så skall mötet ta ställning till 16 olika motioner som kommer att förändra regelverket inför kommande år.
Vad är det då för olika motioner som Förbundsmötet skall ta ställning till?

Två motioner vill förändra kartskalan när det gäller sprinttävlingar och för de äldre klasserna. Bl.a. så anger man skäl från de sista årens Veteran-SM-tävlingar då det har regnat och varit väldigt mörkt vid tidpunkten för tävlingarna. Skalan 1:4 000 med de små ringarna har bitvis varit svåra att avläsa. Man vill ha skalan 1:3000 istället. Därav motionerna.

En annan motion vill avskaffa begreppet "Sjukvård" i regelverket och istället införa "Första hjälpen" istället. En annan motion vill att parkeringsavgiften på tävlingar skall ingå i startavgiften och på så sätt slippa kontanthanteringen och besväret med att ta betalt i samband med parkering på plats.

En mycket avgörande motion som har varit uppe för diskussion tidigare men fått avslag, kommer från Sala OK. I den motionen vill man att förändra dagens klassindelningar och istället utgå ifrån banalternativen. Så här är förslaget:

Citat "att man ändrar i tävlingsreglerna så att det blir tillåtet att arrangera tävlingar upp till och med tävlingstyp nationell tävling nivå 2, utifrån banalternativ oberoende av genus, ålder och klass." Slut citat.
Det här förslaget kan man säga är som våra veterantävlingar, alltså väljer deltagaren att springa en bana istället för att jämföra sig med kamrater i samma åldersgrupp. Det skall bli spännande att se hur Förbundsmötet resonerar i frågan denna gång.

En motion tycker jag är självklar, nämligen att ev. parkeringsavgift skall ingå i startavgiften på alla tävlingar.
Vill du läsa alla motioner så finns en länk HÄR:

Text: Alf Lindberg

Det är nu 25 år sedan Twar gjorde entré inom orienteringen!

(2018-01-05) Plötsligt började unga elitorienterare dö under tävling och träning. Vad var det som hände?

Året var 1991 och plötsligt dog 3 unga orienterare helt utan förvarning. Hela orienteringssverige var chockade, och inte blev det bättre av att media, både tidningar och TV, började behandla dessa dödsfall som nyhetsstoff. Och ryktesspridningen tog mer fart när det framkom att skidorienteraren Johan Björkman plötsligt segnade ner död under ett träningsläger i Norge 1992.

Vid den här tidpunkten hade Svenska Orienteringsförbundet och dess läkare Christer Johansson (idag heter han Christer Rolf) kontaktat experter inom bakterieforskningen, Göran Friman och Lars Wesslèn i Uppsala för att få veta vad dessa dödsfall berodde på. Dödsfallen var oförklariga. Man började, i alla fall i media, att spekulera i om det kunde finnas någon virus i skogen som gjorde att orienterare drabbades av detta! Men om det var så, varför drabbades inte orienterare i våra grannländer såsom Norge och Finland av detta? Där fanns inga sådana fall som man kände till.
Och det hela tog riktig fart när elitorienteraren och landslagslöparen Melker Karlsson plötsligt efter en träning vid klubbstugan i Tveta strax utanför Söderälje, föll ihop och dog. Nu var ”orienteringsdöden” förstasides stoff i alla medier. Vad var det som höll på att hända?

Varför drabbades bara orienterare? Och var det farligt att orientera? Orienteringssverige var verkligen i chock!
1962 hade orienteringsrörelsen drabbats av en annan stor händelse, nämligen ”gulsotsepidemin”. Orienterarna blev sjuka utan att man visste vad det berodde på. Vid den här tidpunkten kände man inte till hepatit och dess verkningar. Då införde Svenska Orienteringssverige regler om att orienterare måste bära heltäckande klädsel för att undvika fortsatt spridning. Orsaken misstänkte man var att orienterare tvättade sig i stillastående vattendrag och därigenom orsakade spridningen genom öppna spår på benen. Efter detta upphörde alla fall av gulsot.

Med detta som bakrund införde SOFT ett tränings- och tävlingsförbud för alla elitorienterare i Sverige från januari 1993 till juni samma år för förebygga att inga nya fall skulle inträffa. Samtidigt läkarundersöktes alla orienterare på OL-gymnasierna landet runt och fick dessutom genomgå olika tester. Vid den här tidpunkten hade forskarna i Uppsala hunnit samla in information historiskt och upptäckt hela 25 fall av plötsliga dödsfall av elitorienterare sedan 1997. Det fanns alltså många frågor att besvara. Vad låg bakom alla dessa oförklariga dödsfall?

Vad blev då svaren? Ja, inledningsvis så trodde forskarna att Twarbakterien, som hade hittas hos flera av elitorienterarna, var orsaken till dessa plötsliga dödsfall. Senare kunde man konstatera att så inte var fallet. Däremot hittade forskarna en liknande variant av virus, bakterionella hos merparten av elitorienterarna som troligen var orsaken. Denna bakterie kan orsaka en hjärtmuskelinflammation hos personer som tränar och tävlar hårt och samtidigt har en infektion i kroppen. Vi lärde oss då på allvar att inte nonchalera dessa indikationer och att då avstå från träning och tävling. Efter att SOFT infört detta tillfälliga tävlingsstopp för elitorienterare, så inträffade det inga fler fall av plötsliga dödsfall.

Sveriges Radios kanal P3 har gjort en dokumentär om detta med ”orienteringsdöden” och på ett mycket bra sätt så berättar man hela historien om vad som hände. Klicka på länken och lyssna. För dig som är veteranorientrare så minns du säkert detta. Men det finns många unga orienterare som inte känner till historien och kan dra lärdom av denna dokumentär.
LÄNK till programmet.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com