Ett nytt år - vad skall man önska sig?

(2018-12-29) På nyårsafton så är det tradition att önska sig något. Vad är dina önskningar?

När tolvslaget närmar sig och stämmningen är på topp så brukar de flesta önska sig något inför det nya året. Det kan vara allt från att sluta röka eller gå ut med soporna. Två kanske lite dumma önskningar eftersom alla vet att man inte bör röka, och att gå ut med soporna är en självklarhet. Men ändå, något skall man önska sig!

Jag har också önskningar inför det nya året. De kostar ingenting men är ändå så värdefulla för mig.

Jag önskar: att jag och min familj får fortsättningsvis vara friska och att jag som inbiten veteranorienterare kan få fortsätta med det jag älskar allra mest, att orientera.
Det betyder inte att jag måste tävla, det kan räcka med att få vara med att arrangera, att kanske sätta ut kontroller inför en tävling och då känna den utmaning som varje kontroll har på deltagarna.

Jag önskar: att alla mina fina kamrater/vänner jag fått inom orienteringen också får vara friska och tillsammans med mig och andra tillbringa fina stunder på våra veterantävlingar och övriga tävlingar under 2019.

Jag önskar: att fortsättningsvis också få höra alla dessa glada skratt och glada tillrop man möter på våra tävlingar. Det gör mig så glad. Jag är övertygad om att all dess gemenskap vi har inom orienteringen bidrar till vår positiva hälsa. Må så vara att vi har lite krämpor också, men något samtalsämne måste vi ha att prata om i duschen.

Jag önskar: att 2019 kommer bli ett lika bra och roligt orienteringsår för oss alla som 2018 var. Jag vet att redan nu så börjar folk se fram emot mars igen när tävlingssäsongen startar igen. Det betyder så mycket, socialt, fysisk motion och allt annat som vi mäniskor behöver i vår vardag. Också att vara rädda om varandra. Vi har bara ett liv, gör något roligt av det.

Till sist, jag skänker också en tanke i denna stund till alla våra kamrater som inte finns med oss längre. Alla fina möten genom åren vi har upplevt tillsammans med dem gör mig ödmjuk och tacksam över att jag har haft turen i livet och förhoppningsvis även kan glädja er med lite nya historier om veteranorientering på denna hemsida under 2019. Tack.

Text: Alf Lindberg 

Ingegerd Lusensky vann årets berättartävling

(2018-12-13) Vår cermonimästare Torsten Lund utlyste en berättartävling för 2018.

En hel del bidrag kom in från Er läsare om detta. Torstens tanke med detta var att ni läsare utifrån era egna erfarenheter skulle kunna återge någon händelse/er som ni upplevde som märkliga eller rofyllda och som skulle kunna intressera oss andra att ta del av.

Och det gjorde Ingerd med sådan entusiasm att hon vann "berättartävlingen 2018" och fick mottaga pris av Torsten Lund för detta. Om ni klickar på bilden så kan ni läsa hennes berättelse.

Tack alla ni som skickade in bidrag och tack Torsten för ditt initiativ samt grattis till Ingegerd.

Bilden: Ingegerd Lusensky
Text: Alf Lindberg

Engagerad orienterare från Oxelösund fick pris

(2018-12-07) Eldsjälsstipendium idrott, till ett värde av 5 000 kr, tilldelas Lars Jonsson, OK Måsen

Motivering:
Ett mångårigt engagemang i OK måsen som bl a kassör. Tagit stort ansvar för datasystemhantering i samband med anordnandet av tävlingar, tar sig an eventuella problem i samband med detta med ett lugn och en stor portion humor.
Sedan två år tillbaka även engagerad i Sörmlands orienteringsförbund. OK Måsen kommer vara en av arrangörerna av O-ringen 2019, där har Lars tagit på sig att vara huvudansvarig för arbetet med alla starter, ca 150 funktionärer beräknas behövas.

Foto: Hans Holgersson
Text: Oxelösunds Kommun

Trångt och gemytligt i samband med avslutningen!

(2018-12-04) Det blev till sist 172 deltagare på startlinjen när finalen för årets sista tävling ägde rum.

Alltså, ca 2o-talet fler än förra året. En trend som håller i sig.
Stig Landstorp och Kurt-Håkan Andersson hade lagt dagens banor som hade gemensam start i de olika klasserna. Och som sig bör, det var gafflat. Vi höll till vid Skogsvallens idrottsplats i Hällbybrunn där även målet var beläget. Starten låg ca 1 km bort och banläggarna försökte inbilla oss att det bara var "tallterräng" som väntade oss. Men vi är ganska luttrade vid det här laget, så vi gick inte på den finten. Vi (A-banan i alla fall) drog iväg upp på första höjden där det var minst sagt "stenigt i botten". Den stora stenen där fick utgöra en gaffling på väg mot nästa. Det flöt på ganska bra tyckte jag. Terrängen bra även i fortsättningen. Så det här med gemensam start och gafflingar skapar en härlig "budkavlestämning" som jag gillar. Att det blir enklare orientering mot slutet på en sådan här tävling gör inget tycker jag. Det hör till och det kunde även ha varit nederbörd i form av snö, så det här blev bra. Vi fick uppehåll och nästan lite sol som en fin avslutning.

En eloge till Kenneth Johansson som slog alla tre "juniorerna" idag och vann A-banan. På bana B vann visserligen Mats Gärling, men 4 tjejer i form av Karin Gustafsson, Pernilla Klemets, Lena Liljefors och Lena Larsson var strax där bakom på samma bana. Bra jobbat!
Även på bana C där Rolf Mathisen var snabbast så var det 2 tjejer strax bakom Rolf. Titti Bergendahl och Inga Johansson. 
Nils Skanke i hård strid med Stig Borg på D-banan där Nils till sist vann.
Till sist E-banan där Lars Söderlund återigen vann, Men även här en tjej strax bakom, nämligen Evy Nord.
Jag kan konstatera att våra kvinnliga deltagare över lag har varit duktiga idag. Synd bara att jag inte fick tag i någon kvinnlig deltagare att fotografera! Det blev bara "grabbilder" idag. Jag skall kompensera det till våren på något sätt.

Deltagarna bjöds (ingick i startavgiften) på risgrynsgröt, skink-och ostmacka samt kaffe med pepparkaka efter avslutad tävling. OK Tor lottade ut priser till deltagare, och den som vann årets "Julgris" i form av en porslinsfigur var Hans Holgersson från OK Måsen.

Jag och Karl-Robert Moqvist vill tacka Er alla arrangörer, deltagare och övriga som har varit med och hjälpt till med årets tävlingar.
Ni har gjort ett fantastiskt fint jobb och det märks bl.a. på att deltagarantalet stadigt ökar på våra arrangemang. Det kommer lite nyheter inför nästa år, men det tar vi i januari.

Ett stort TACK till Er alla som under 2018 har besökt denna hemsida. Jag har inte räknat exakt, men ca 140 000 besökare har varit inne här när året är slut. Fantastiskt!

Tack för 2018!

Text: Alf Lindberg

Grattis Sten Eriksson - du är "Årets Senior 2018"

(2018-12-04) Idag fick Sten Eriksson i Strängnäs-Malmby OL sitt pris "Årets Senior". 

Men det var en hård kamp ända in på mållinjen. Roger Holmberg Nyköpings OK och Torgny Lundkvist OK Tor, var strax bakom Sten.

Sten har fått, precis som Roger och Torgny, massor med beröm över arbetet han lägger ned för orienteringen i allmänhet, men för veteranorienteringen i synnerhet. Sten är den lojale klubbmedlemmen som alltid ställer upp för klubben. Han är aldrig omöjlig att övertala för att ta ett uppdrag. En ovärderlig kamrat alltså. Vi skall vara rädda om alla dessa kamrater som har röstats fram och ett stort tack till alla som har röstat. 
En sådan här dag är man glad att det finns kamrater som Sten Eriksson. Vi behöver Sten och många fler i vår verksamhet. Jag känner mig inte orolig för framtiden. Det finns så många fler därute som gör ett fantastiskt jobb. Sträck på er!

Till Sten; njut av den här kvällen och även långt in i framtiden, för det här priset är du verkligen värd. GRATTIS Sten.

Text: Alf Lindberg

Första snön visade sig idag - men det blev inga spår!

loading...

(2018-11-29) Precis när det första deltagarna av dagens 134 stycken begav sig till start, så kom de första snöflingorna för denna höst.

Det blev ett litet vitt täcke på marken när vi var på väg hem, men det var knappast något som störde orientering idag. Arboga OK, en klassiker med sin sista tävling för året då man bjuder på tomtar och Lucia, och självklart med glögg och pepparkaka. I år, till skillnad mot tidigare år, så fanns en äkta Lucia med i serveringstältet. Bara det värmde till frusna deltagare vid målgång.

På den också klassiska Jäderskogen hade Håkan Söderqvist och Per-Ivar Möllberg strängat sina banor. Och det hade de gjort bra. Fina stråk på det bästa området på denna karta gjorde att både karta och verklighet stämde bra.

Vi säger ett stort grattis till Liz Porteus som vann E-banan idag. Hon slapp Lars Söderlund som tidigare vunnit denna bana flera gånger i följd genom att Lars valde att springa D-banan istället. Där blev Lars 11:a vilket är ett fint betyg i klassen. Vann gjorde Rune Sandberg.
C-banans segrare heter Bo Lindkvist som nu när säsongen nästan är över, har fått till det ordentligt på slutet. En toppenvecka för Bosse. Dags att ta sig an större uppdrag i vår alltså.
Jag kan inte minnas när Jarl-Erik Palm vann en bana senast, men dagens seger måste kännas skönt. Snuvade den strax före Jerry Holm som bara var 17 sekunder efter.
En annan som verkligen gjorde ett topplopp idag var Kuno Österlund som med sin 2:a plats på A-banan lyckades klämma sig före en annan snabbfotad kille, nämligen Kenneth Johansson. Kuno var bra 24 sekunder efter den så mycket yngre Henrik Olsson. Som sagt, säkert många nöjda deltagare idag.

Nu laddar vi inför finalen på tisdag i Torshälla då det serveras tävling, gröt och prisutdelningar. Glöm inte att anmäla dig(senast 1 dec) via Eventor.

Bilderna: Tomtarna tillsammans med Lucian, Rolf Westerberg som fyllt 80 år och Signar Palm som fyllt 85 år uppvaktades med blommor av Torsten Lund och till sist segraren i "berättartävlingen" Ingegerd Lusensky.
Text: Alf Lindberg
 

Stadssprinten i Strängnäs hade allt man kan önska sig

(2018-11-27) Det kom 100 deltagare, men det kunde varit fler om de visste hur fint det var och vilka roliga banor det fanns.

Sten Ericsson i SMOL, den oförtröttlige mannen som ger allt för veteranorienteringen, hade strängat 5 trevliga banor i Strängnäs centrum. Jag kikade på alla kartorna och konstaterade många utmanande vägval som till slut blev utslagsgivande.
Eller som Wincent Liljekvist uttryckte det vid målgången; -" det här var den roligaste tävlingen på länge"! Bättre betyg kan man inte få.
Jag nämnde att det var fint väder. Ja, solen lyste från klarblå himmel och vid den här årstiden står solen lågt. Så lågt idag att flera deltagare blev bländade av solen och nästan missade målet.

Dagens resultat finns upplagt och där kan jag konstatera en klar seger för Lennart Lundh på bana E. Vem är bäst i familjen? Ja den frågan fick ett svar idag på D-banan när Nils Skanke slog hustrun Gun med över 2 minuter. Sex deltagare inom 2 minuter på bana C där Mats Eriksson drog det längsta strået till slut.
Min käre klubbkamrat Bosse Lindkvist, tror jag är mäkta stolt idag. Äntligen en seger och det på en sprinttävling, fast det passar Bosse bra. Han är duktig löpare, också. Men det blev bara 5 sekunder tillgodo till Bo Andersson.
Det var länge sedan Henrik Olsson vann en bana. Han är ofta i topp. Men idag lyckades Henrik att vara bäst på A-banan.

Till sist en solskenshistroria från förra veckan i Kolsva; Kjell Hanning från IK Standard glömde en väska med värdesaker på Vargheden efter torsdagens tävling. Han frågade om vi hade hittat den. Nej, tyvärr inte. På kvällen ringde Kjell till mig korrigerade uppgiften att det var vid vår klubbstuga som han hade glömt den. Men vi såg ingen väska där heller!
Min teori till Kjell var att förmodligen hade någon av "misstag" stoppat ner den i sin ryggsäck, men att den kommer säkert fram denna vecka när personen upptäcker det.
I lördagskväll ringde Kjell till mig igen och sa; -"nu har jag hittat väskan"! Jaha, svarde jag, vem/var hade hittat den? Nja, svarade Kjell, det var så att jag var i på Konsum i Skogstorp för att handla, och då sa kassörskan att dom hade hittat en väska som tillhörde mig!" Den hade nämligen legat på konsums parkering och inte i Kolsva som vi först trodde. Kjell hade tappat den där! Slutet gott, allting gott.

Bilden: Leif Jansson, Hans Mårtensson(pappa till Jörgen Mårtensson) och Berit Gustafsson.
Text: Alf Lindberg

Det blev inte så tokigt i alla fall - filmen inte helt fel!

(2018-11-22) Jag lade upp en film inför dagens tävling för att locka deltagare. Det behövdes nog inte. Det kom 168 stycken ändå.

Och enligt flera deltagare så var filmen inte avskräckande, men man visste sedan tidigare att terrängen vid Vargheden i Kolsva är fin. Därav det stora antalet deltagare.
Vi går in i slutspurten av årets tävlingsprogram och eftersom vädret är så bra just nu, ingen snö, så lockar tävlingarna fortfarande många intresserade.

Jag vet inte om folk bara ville var snälla eller om man upplevde skogen och terrängen fin, men en hel del beröm det blev ändå. Det tackar vi för i arrangörsgänget. Lennart Olsson från IK Standard brukar undvika allt vad stigar heter när han orienterar. Idag fanns det några som man kunde ta hjälp av. Men inte Lennart! Han drar rakt under kraftledningen till första. Men det var nog inte så tokigt ändå, men lite bökigt var det nog under kraftledningen. Men vad gör man inte för sina principer!

Vi tog endast 30 kr som startavgift idag. Det var med tanke på att varmvattnet kanske inte skulle räcka till alla. Men vad jag hörde så hade alla fått varmvatten! Och vi var också rädda för utrymmet i klubbstugan, det kunde bli trångt. Men även här räckte det till åt alla. Ingen behövde sitta ute och fika. Ja, vi känner oss nöjda med dagens arrangemang. Hoppas Ni också gör det?

Resultatmässigt då? Idag var Kenneth Johansson tillbaka och kunde med viss knapphet ro hem segern på bana A. Lena Jansson kunde inte hålla undan för Jerry Holm som idag vann på bana B. Även Mats Eriksson som varit bortrest en tid, var idag tillbaka på tävlingsarenan och vann på bana C. 
Lena Wahss hade tagit sig från Avesta idag och sprang så bra att en seger på D-banan var nära. Men det räckte inte fullt ut. Per Wiig tog hem segern.
Lars Söderlund verkar oslagbar på E-banan! Idag ytterligare en vinst. Grattis till alla segrarna och bra kämpat av er alla övriga. Tack för att Ni kom till oss idag.

Imorgon är det "Black Friday" och jag tänker ställa ut ett bord hemma hos mig för "reaförsäljning" av orienteringsutrustning. Det är helt otroligt. Jag har en säck med skor, tröjor mössor och en kompass som ingen vill veta av. Vad gör jag med detta?. Chansar på att någon saknar en pryl så därför får säcken följa med till Strängnäs på tisdag.

Text: Alf Lindberg 

Klassisk löparterräng på Hållsta-åsen idag

(2018-11-20) Det kanske ni inte kände till, men storlöpare som Dan Waern har sprungit här för många år sedan.

Det är visserligen många år sedan när IK Standard arrangerade terrängtävlingar här på samma plats som dagens tävling med landets främsta löpare. Storfräsarna som t.ex. Dan Waern var här och sprang runt grusgropen i en slinga på 12 km. 
Så fort som de sprang var dagens 183 deltagare inte närmelsevis nära. Men det gick ganska fort för många idag ändå. Den här skogen blir bara bättre med åren. Öppet rent, och fint och rolig orientering stod på programmet idag. Men så kan Lennart Olsson&Co det här på sina fem fingrar.

En jättelik sandgrop låg rakt under sträcket mot första kontrollen på A-banan. Nä, tänkte jag, inte ner där och kravla. Tar stigen runt istället och använder tiden på väg till första att "läsa in" resten av banan. Det var bara det att redan på väg till andra kontrollen så hade jag glömt allt. Suck!

Ett fint initativ har Sala OK tagit när det gäller integreringen av nyanlända till vårt land. Yosief Arkebom har fått anställning via Arbetsförmedlingen att jobba med Sala OK:s verksamhet i ett år. Yosief kom till Sverige från Eritrea för 3 år sedan och idag var han med och sprang A-banan. Så bra att han blev 7:a. Rykten säger att Yosief är en hejare på att springa, så bara han får mer träning med kompassen så blir han superfarlig. Och språket behärskar han bra redan. Välkommen in i gänget Yosief!

Annars var det sig likt på A-banan idag. Hans-Ove Eriksson först, men idag hade han Henrik Olsson i hasorna.
På B-banan var Per-Erik Carlenius snabbast. Dock endast 16 sekunder före Pernilla Klemets. Kul att notera att på C-banan var en tjej snabbast, nämligen Inga Johansson. C-banan var också största klassen idag. Hård konrurrens alltså.
Inge Gustafsson bäst på D-banan med en annan tjej strax bakom, nämligen Eva Hogréus.
Hans Ragvald segrade på E-banan endast 3 sekunder före Dagny ndersson.
Noterar också att någon hade åkt väldigt långt idag för att tävla. Nämligen Stig Johansson ända från Helsingborg. Bra gjort!

Bilden: Sten-Åke Holmberg och Yosief Arkebom.
Text: Alf Lindberg

Intresset håller i sig - rekorddeltagande på dagens tävling i Köping!

(2018-11-15) Det tidgare rekordet för Köping-Kolsva OK var 187 deltagare 2014. Idag 192 stycken.

Visserligen har vi haft fler deltagare på tidigare tävlingar, men då har det varit speciella förutsättningar, nämligen PRO-mästerskap och Distriktsmatchen.
Roligt att intresset håller si sig så här långt in på hösten. Det visar att det finns ett stort behov att hålla igång så länge som möjligt. Och när det dessutom är snöfritt så kommer deltagare från flera granndistrikt som inte har något program i sitt område.

Vi höll till i Karlbergsskogen idag, ett strövområde i Köping som vid den här årstiden passar utmärkt för våra aktiviteter. Eftersom lövskogen har gått i ide så är sikten mycket bra. Men då kan annat ställa till det för deltagarna. Som t.ex. alla stigar att hålla reda på. Det var det många som fick erfara idag. 
Eftersom jag satt i sekretariatet idag så fick jag höra många deltagare ge beröm åt dagens banor. Det tror jag banläggarna Bosse Lindkvist och Bosse Eriksson uppskattar. Alltid svårt att få till bra banor annars i denna typ av terräng.
En annan nyhet idag var att vid starten så släppte man inte iväg deltagarna varje minut. Istället var det fritt fram att starta närhelst man ville. Vad jag hörde så uppstod inga köer vid starten idag. Vi tänker använda samma startprocedur nästa torsdag i Kolsva.

En kommentar till bilden här ovan. Till vänster Lennart Öberg Västerås som håller i en plakett som Inga-Britt Malms pappa har designat för länge sedan. Lennart vann nämligen Natt-SM 1958 precis som det står på plaketten. Den tillhör dock Inga-Britt. Lennart fick ett annat pris vid samma tillfälle men fick äran idag att känna på den ädla plaketten.
Till höger Bengt Hansson som tillsammans med kompisen Roland Berg åkte den långa vägen från Säter imorse för att vara med idag. Roligt att vi får långväga gäster på våra tävlingar.

Hur gick det då idag?
Tommy Holmér var snabb som blixten idag. Men så har han också bra handicap i form av låg ålder. Thom Sandvik var annars vinnare på A-banan i hård kamp med Kenneth Johansson och Sven-Olov Wiklund.
"Hemmalöparen" Kenneth Larsson snabbast på B-banan. Kanske inte så konstigt då även han inte har åldern inne och god lokalkännedom. Per-Erik Carlenius tvåa på samma bana.
Stig Thorsson var överlägsen på C-banan och på D-banan var Rune Sandberg bäst. Pirjo Wiig vann E-banan i hård kamp med Martin Bergstrand. Noterar också att hela 20 startande på E-banan.

Bilden: Fr. vänster Lennart Öberg Västerås och Bengt Hansson Säter.
Text: Alf Lindberg

Hur får man ut material till starten - med skottkärra

(2018-11-13) Skottkärror kan vara bra till mycket - så länge de fungerar!

En lovande morgon med sol ut mot sjön byttes mot en gråmulen himmelska vi vant oss vid sedan några veckor tillbaka. I skrivande stund skiner dock solen utanför knuten.
Förhoppningen var dock att det skulle bli orienteringsväder och åtminstone locka ett hundratal till Nyköping. Nu blev det ca 140 vilket gladde Bosse som gjorde sitt första banläggarjobb, samt kartritaren som nyritat ett gammalt bekant område där papperskartorna är från 1982 och med en terräng som bjuder på en öppen och snällt kuperad terräng med gott om stigar. Deltagarna såg nöjda och glada ut och ett och annat beröm nådde fram till funktionärerna.
 
Hur gick då i skogen. 
På A-banan tampades Weine Wollter med Thomas Karlsson SNO, Claes Ögren Skarpnäck OL och Göran Blomberg Tjalve. På B-banan drogs Mats Gärling längsta strået i kamp med P-E Carlenius Katrineholm, Roy Fransson Ärla och Knut-Åke Hallebro Klemmingen.
På C-banan Var Esko Raita nära att få ge sig för Gerd Hagström Tjalve som i sin tur höll undan för Göran Larsson SNO och Göran Svärd Klemmingen. D-banan toppades av Ingegerd Lusensky SMOL följd av Leif Thorsson OK Grip och Arne Åhman Tumba-Mälarhöjden. E-banans kämpar fick idag lite orientering och snabbast var Lars Pettersson OK Nalle följd av Dagny Andersson  OK Tjärnen och Ann-Britt Flodin OK Nalle
Krikonbackens IP drivs av Hargs BK och var en tillgång med omklädnings- och samlingsrum idag.

Bilder: Foto Håkan Alderud
Text: Håkan Alderud

Ung eller äldre - alla vill vara med på veterantävling!

(2018-11-08) Det kom hela 200 deltagare när Västerås SOK bjöd in till "Orientexpressen".

Intresset för våra veteranarrangemang bara ökar. Man skulle kunna tro att när hösten och mörka november kommer så minskar intresset för orientering. Men icke, tvärtom. Det verkar som intresset ökar vad det nu kan bero på. En anledning till att vi har många deltagare vid denna tidpunkt på året kan vara att granndistrikten inte har några tävlingar kvar i sina program.

Vi höll till på klassisk mark idag, nämligen Rocklundaskogen, ett område som är perfekt vid denna tid på året. Här har de flesta varit många gånger, men vad hjälpte det. Det surrades ordentligt bland alla stigar, och dom finns det gott om på Rocklundsskogen, så rejält att jag vid ett tillfälle hörde någon uttrycka; -va sjutton är jag någonstans?.
Andra, inga namn här, var så vilsna att de var utanför kartan hur det nu kan gå till här? Ett litet tips till kommande arrangörer kan då vara att för dessa personer, att de erbjuder en karta i A-3 format så att de inte hamnar utanför. Skämt åtsido, det var rolig orientering idag och trots felstämplingar o.s.v. så var det god och glad stämning. Och varmvatten fick jag idag igen.

När det gäller resultatgivning här på sidan så är det oftast "grabbarna" som blir angivna. Av naturliga skäl eftersom det är oftast de som vinner på de olika banorna. Men idag tänker jag inte bry mig om dem, utan fokusera på tjejerna som var med idag.
På bana A så var Lena Larsson Sala bäst idag. Inger Onsbring Eskilstuna bara minuten efter. Duktigt av dessa två att springa på A-banan vid varje tävling. På bana B så var Pernilla Klemets Hallstahammar bäst. Britt Eriksson Sala tvåa där. Anna-Karin Johansson, Gullan Andersson, Gunlis Larsson, Lena Jansson, Annika Norström, Anette Ragvald, Eva Kjellman och Lena Hedman var också bana B. 
På bana C var Barbro Möllberg Arboga bäst tätt följd av Moncia Svärd Gnesta samt många fler tjejer på samma bana.
D-banan så var Eva Hogreus OK Tor bäst av tjejerna men ändå 4:a i klassen bland alla killar. Bra gjort. Pirjo Wiig Hallstahammar blev bäst av tjejerna på E-banan men snodde en 2;a plats i klassen trots alla killar där. Ingrid Lundin Eskilstuna nr 2 av tjejerna.

Min uppmaning att ta med sig egen mugg fungerade hyfsat bra idag. Många hade gjort det. Fortsätt så och spar pengar och vår miljö på detta sätt. Nästa vecka måste ni ta med er egen mugg för då serveras inget kaffe av arrangörerna. Men ni är lika välkomna ändå. Nu laddar vi för att trycka upp rejält med kartor inför nästa veckas tävlingar.

Bilden: Gittan Jonsson och Tomas Jonsson får illustrera två generationer idag.
Text: Alf Lindberg

Mellandagsrea! - Nej, bara en veterantävling i E-tuna

(2018-11-06) Eskilstuna OL tog på sig ett extra arrangemang idag och lockade stora skaror.

Det lönade sig rejält när EOL tog på sig att köra en extra tävling utöver de inplanerade i tävlingsprogrammet. Hela 172 deltagare fick uppleva Skogsängskartan strax intill Vilstaskogen i Eskilstuna. I hela + 9 grader varmt så var det nästan för mycket att ha ett superunderställ på sig under tävlingsblusen. Men under loppet, speciellt på "raksträckorna" så kände jag att det var rätt beslut att behålla tröjan under blusen. Det hade blivit för kallt utan när "fartvinden" tog tag i hela mig. Bra beslut alltså!

Det var lite av sprintkaraktär över dagens banor som gick igenom bostadsområdet Skogsängen. Kjell Blomberg i IK Standard som sprang bana B idag fick till en "bom" på väg till sin sjunde kontrollen. Han var lite osäker på var han var, men Kjell är inte rådlös, och eftersom han har en kusin som bor i området, så ringde han på för att "kolla läget". Men då började en hund skälla så Kjell insåg att han ringt på fel dörr och fortsatte. Till slut hittade han 7:e kontrollen.

Det blev lite extra långa köer idag i samband med anmälan. Det berodde på att löpardatabasen saknades i datorn och man fick mata in alla uppgifter för hand. Men det gick bra det också. Långa köer men glad och härlig stämning i kön.

Lars Söderlund verkar ha lagt beslag på första platsen på E-banan vid varenda tävling! Så även idag. Inge Gustafsson hade jämnt göra att vinna D-banan med Per Wiig alldeles i hasorna.
Per-Ivar Möllberg drog det längsta strået på C-banan. Per-Erik Carlenius och Stig Borg slogs om första platsen på B-banan. Per-Erik hade något längre armar vid målstämplingen. Så jämnt var det där.
Claes Ögren och Weine Wolter är väldigt lika löpmässigt. Men idag så vann Claes på A-banan. Det var nog 4:e kontrollen som fällde Weine idag.
Ett extra litet plus till Inga Johansson som blev tvåa på C-banan strax bakom Per-Ivar Möllberg. Även till Margareta Löfqvist från Västerås som blev 5:a idag på samma bana och har visat många fina resultat under hösten. Bra av Margareta att komma igen efter sommarens tuffa händelse.

Bilden: Långa ringlande köer av deltagare som uppvisade goda miner trots lång väntan.
Text: Alf Lindberg

Många punkt - erade mot slutet av dagens banor!

(2018-11-01) Det blev svårare än många av de 193 deltagarna idag hade tänkt sig!

Inledningsvis så kan jag berätta för Er som undrar, vart tog jag vägen efter tävlingen? Jag förstår att ni undrar eftersom hemsidan redan har fått nästan 800 besök nu. Jo, in med lite käk i lilla magen när jag kom hem och så iväg med två av barnbarnen till bowlinghallen. Det är nämligen höstlov denna vecka för skolungdomen, så då måste man ställa upp. Gick upp tidigt idag och lite sysslor kvar ännu att göra, så det blir en "lång" dag denna torsdag.

Ni kanske undrar vad jag menade med rubriksättningen! För det första, ovanligt många "felstämplingar" idag, över 30 stycken. Vad beror det på? Sista kontrollen var uppdelade på två punkthöjder, 40 och 45 och där var många tillräckligt trötta för att inte kolla kodsiffran, och så plötsligt var man felstämplad. 
Men inte alla gjorde fel där. Många felstämplingar/utgått beror också på att området vi var på idag är svårorienterat. Mycket detaljer att hålla reda på, så rejäl och utmanade orientering bjöd OK Tjärnen på. Ja, dom bjöd inte bara på det, de bjöd även på äggmackor efter avslutad tävling.

Själv gjorde jag en ny upptäckt idag. Jag har efter sommaren märkt att jag drar mig ofta "lite snett" in mot kontrollerna. Gång på gång har det varit så under hösten. Har varit lite irriterad över det och idag märktes det tydligt mot andra kontrollen. Och det fortsatte så. Mot slutet stannade jag och tog av mig GPS-klockan som sitter ca 5 cm från tumkompassen, och vips så ändrade kompassnålen färdriktning? Klockan som jag alltid bär på vänster arm påverkade alltså kompassen. Men herregud, vem anade det? Nu åker klockan över till höger arm eller så köper jag ny kompass!

Ny kompass behöver inte Hans-Ove Eriksson som t.o.m slog Tommy Holmér idag på A-banan. Bra jobbat. På B-banan var två Mats i topp. Mats Eriksson Hagaby och Mats Gärling bara 44 sekunder efter.
Som sagt, Stig Thorsson har lagt beslag på C-banan, men idag endast 4 sekunder före Sven Danielsson. Och brorsan till Stig, Leif Thorsson rakade hem en första plats idag på D-banan. Till sist så var Lars Pettersson snabbast på E-banan.

Jag har två saker som jag gärna vill ta upp här idag. Dels finns det deltagare som har svårt att läsa kontrolldefinitionerna ibland på kartorna. Det beror då på att texten är för liten. Se gärna till att förstora den om ni kan.
En annan sak är vår miljö som jag har beskrivit om på högra sidan och det där med plastmuggar. Dyrt och frestar på vår miljö. Jag lyssnade av lite bland deltagarna idag. Det finns ett stort intresse bland deltagarna att ta med sig egen mugg till tävlingarna(de gånger vi bjuder på kaffe och mackor) för att spara pengar och miljö. Alltså, du kan bidra till en bättre miljö genom att göra så. Tack på förhand.

Bilden: Östen Eriksson och Inga-Britt Malm.
Text: Alf Lindberg

Gun Sundberg - lyssna och lär av Erik Rundström

(2018-11-05) Gun Sundberg berättar i sin senaste blogg om torsdagens äventyr.

Det var nog många deltagare som kom från tisdagens tävling på Kjulaåsen - bitvis lätt orientering - till torsdagens mer utmanande terräng i Hälleforsnäs och blev lite tagna på sängen. Terrängen är fin, men det gäller att ha kartkontakt hela tiden, annars är det kört.

Och det var det nog många som inte hade. Många felstämplade och utgått tyder på det. 
Nu har en av banläggarna - Erik Rundström - skrivit en "blogg" om upplevelsen att vara orienterare och hur man skall hantera kodsiffror.
Klicka på bilden och lär er av Erik. Han kan det där med orientering. Lycka till!

Text: Alf Lindberg

Kuno ser inga böcker på SM- bara en massa träd!

Det stämde - Bengt-Olov Blidström hade rätt!

(2018-10-30) I den TV-intervju SVT hade med Bengt-Olov i samband med tävlingen förra veckan, så sa han att "-det regnar aldrig på tisdagar eller torsdagar"!

Och faktiskt, Bengt-Olov hade rätt. Visserligen föll ett regn på väg till tävlingen för det tuffa 103 deltagarna, men när jag sprang så var det uppehåll. Och det gällde nog för de flesta utom för dem som startade tidigt.
Östen Eriksson från Avesta som sällan missar en veterantävling, han fick uppleva ymnigt snöfall när han startade hemifrån i morse. Vid ankomsten till Kjula hade det övergått till regn. Det kanske var lite överaskande ändå att det kom så många som det gjorde med tanke på förutsättningarna. Men en riktig "veteran" viker inte ned sig i första taget.

Det gjorde inte heller Håkan Olovsson som tillsammans med Malin Bierfeldt kom på besök idag och snuvade alla andra på en topplacering på A-banan. Håkan har visserligen några år kvar innan han blir "veteran", men det är bra att påbörja inskolningen tidigt. Malin, ja hon har hela framtiden framför sig och gjorde ett bra lopp och blev tvåa på A-banan. Det är höstlov just nu och denna vecka varje år brukar det dyka upp skolungdomar på våra tävlingar. Kul tycker vi och det visar att vår verksamhet uppmärksammas och fyller ett behov.

Heter man Seger i efternamn så förpliktar det. Och det visade Bosse Seger när han idag vann på B-banan. Håkan Söderqvist bara 24 sekunder efter. På C-banan var Anders Welén snabbast, dock endast 9 sekunder före Leif Jansson.
Leif Thorsson verkar nästan preumenera på första platsen på D-banan numera. Och Els-Marie Lundkvist bäst på E-banan.

Noterar även att många inte blev godkända idag. Det verkar som många missade sista kontrollen(K-100) idag. 

Till sist så tyckte jag lite synd om dagens funktionärer som stod ute i blåst och regn för att serva oss deltagare. Tack!
Och ett stort tack till våra duktiga tävlingsledare Kerstin Palm och Gittan Jonsson för det jobb ni lägger ner och att ni är så modiga och tar på er ledande uppgifter.

Bilden: Håkan Olofsson och Malin Bierfeldt.
Text: Alf Lindberg
 

Dalkarlarna kom till Järndammen idag - och segrade

(2018-10-25) Det som började lite i moll efter ha lyssnat på SMHI inför dagens tävling, blev en fin avslutning i dur.

Det utlovades regn, kanske snö t.o.m inför dagens tävling vid Järndammen i Sala. Men av detta blev det ingenting. Tvärtom, visserligen bara + 2 grader på morgonen, men när vi klev ut från klubbstugan vid Järndammen lyste solen och nästan värmde lite.

Och det värmer alltid lite extra när man får komma och springa vid Järndammen. Här bjuds på väldigt fin och löpvänlig terräng och kartan är lättläst. Men vad hjälper det? Det bommas i alla fall. Jag själv t.ex. när skall jag lära mig att inte "stanna för tidigt"! Idag på första kontrollen så är jag bara 30-40 m från kontrollen och vänder tillbaka innan jag inser misstaget. En bom på 3 minuter direkt! Suck.....

Jag kanske kan lära mig av Mats Lundberg från Avesta som kom ner idag och "provsprang" och vann A-banan! Mats är inte fullvärdig "Veteran" ännu, utan går som praktikant än så länge. Inom kort är även Mats "vuxen". Välkommen Mats!

Olov Söderqvist från Dalaporten OL vann B-banan i hård kamp med länskarlen Lasse Kokkonen från Långshyttan.
Bo Andersson från SMOL knep ytterligare en seger idag på C-banan. Ser också att min klubbkompis Bosse Lindkvist blev trea där idag. Jag vet att Bosse känner sig nöjd nu. Härligt.
Karl-Erik Andersson från Mora är nog nöjd med att han tog beslutet att åka till Sala idag. Han vann D-banan.
På E-banan till sist så var Lars Söderlund snabb idag igen. Men han hade Liz Porteus flåsande i nacken endast 17 sekunder efter.

Och så var det där med "Dalkarlarna". Ett stort gäng från andra sidan länsgränsen hade tagit sig till dagens tävling. Nästan storslam blev det idag. Mats Lundberg vann A-banan, Olov Söderqvist B-banan och Karl-Erik Andersson D-banan. Inte illa. Man hade flera i topp även på de olika banorna. Grattis säger vi. Men jag tror även att vi(Sala OK denna gång) kunde bjuda på något nytt och trevligt, nämligen kaffe och smörgås efter tävlingen. Det är inte "karlarna" så vana med och det blir alltid trevlig stämmning efteråt när man kan fika och umgås tillsammans på detta sätt.

Kom också ihåg att titta på SVT-Södermanland kl. 18.30 ikväll då man visar ett reportage från tisdagens tävling. Bor ni utanför så kan ni se sändningen via SVT-Play.

Bilden: Ett gäng "karlar" från Mora, ingen nämnd, ingen glömd, som kämpade väl idag.
Text: Alf Lindberg

(2018-10-25) Föreningen Sörmlands OL-veteraner har nära 20 000 erfarenhetsår i orientering.

Varje tisdag och torsdag i stort sett året om träffas de för att ge sig ut till skogs.
På tisdagsmorgonen var det regn i luften, kanske något som förklarar att det bara var 156 orienterare av föreningens nära 500 medlemmar som dök upp i skogen utanför Eskilstuna. En annan kan vara att föreningen har medlemmar som bor från Mora i norr till Varberg i söder.
– Räknar vi med att snittet orienteringsår är 40 bland medlemmarna blir det att vi har 20 000 erfarenhetsår i orientering, säger föreningens ordförande Karl-Robert Moqvist.

Man startar i klassen efter förutsättningar eller hur man känner sig och under tisdagens orientering fanns det fem olika svårighetgrader.
– Alla ska kunna vara med oberoende om man har handikapp eller så, det är ganska många som springer med både en och två nya knäleder, pacemaker eller vad det kan vara, säger Moqvist.

Bengt Olov Blidström har orienterat i 70 år och vet vad som krävs ute i skogen. Trots att han har hållit på så länge händer det att han kommer fel.
– Har man gjort ett fel gäller det att hitta rätt, det är det som är orienteringen, säger han.

Att komma ut i naturen och få frisk luft och samtidigt röra på sig är en bra kombination.
– Färska undersökningar visar att orientering är det närmast perfekta man kan komma när det gäller friskvård, både knopp och kropp får sitt, säger Karl-Robert Moqvist.
*text/källa: SVT/Södermanland


Reds. anm.: denna text finns på SVT-Södermanlands hemsida fr.o.m idag. Ikväll kommer ett längre filmat inslag om orienteringstävlingen i tisdags.

Idag var det många som kände sig "taggade"!

(2018-10-23) Celebert besök i skogen idag av SVT gjorde att många av de 153 deltagarna kände sig "taggade"!

Ja, hur var det nu med rubriksättningen? Jo, så här. SVT kom på besök för att göra ett inslag i "Södermanlandsnytt" förmodligen till kvällens sändning. Ni som bor i Södermanland kan se sändningen direkt ikväll. Vi andra kan se reportaget via SVT/Play. Håll utkik, för ni kanske få se mig springa från startpunkten med kameramannen i hasorna en bit?

När det gäller den andra delen av rubriksättningen, så var det nämligen så att flera deltagare sprang rakt in i taggtråd vid några ställen. De flesta klarade sig bra, men Inger Onsbring fick uppsöka vårdcentralen för att få sina skador omplåstrade. I övrigt inga andra incidenter rapporterade.

Jo, en sak, och det gäller Greger Wedin. Han möter jag på väg mot 12:e kontrollen och Greger på väg på 11:e kontrollen. Han försökte plocka kontrollerna i fel ordning, men sånt straffar sig. Greger blev inte godkänd. Greger; det räcker inte med att berätta vid målgång att du har varit där! Du måste ta kontrollerna i nummerordning.

Föresten, en sak till; Nils Johansson OK Tjärnen försökte auktionera bort sin mössa vid TC utan större lycka. Han var tydligen inte nöjd med den och åskådarna från IK Standard var heller inte intresserade. Blocket nästa...

Dagens övningar strax norr om Eskiltuna bjöd på fartfylld orientering. Snabba tider över lag och fin skog med god sikt kombinerat med att vi slapp regnet, gjorde att de flesta känner sig nöjda.
Och nöjd är säkert dagens "premiärdeltagare" nämligen förre Förbundsordförande Lena Larsson som idag var med för första gången. Välkommen Lena! Det känns väl skönt att ha slagit din man Göran på premiärlöpet!

Els-Marie Lundkvist var bäst på bana E idag. Dagny Andersson god tvåa där. Göran Svärd tog D-banan och var snabbast. På bana C som har blivit ett riktigt "getingbo", idag 44 deltagare, var Stig Thorsson bäst. Bana B med 39 deltagare, där var det tufft. Fyra löpare inom 1 minut där Mats Hastad var bäst.
Tommy Holmèr, du är så välkommen att vara med på våra tävlingar, men jag räknar alltid bort dig i resultatlistan. Du förstår. Annars var det Weine Wolter som på A-banan med 4,3 km fick tiden 33,42 och därigenom var bäst. En kilometertid på 7,04. Inte illa.

Jag saknade Torgny Lundkvist i sekretariatet idag där han alltid brukar vara. Jag hoppas Torgny är med oss när OK Tor kör grötavslutningen den 4 december.

Bilden: SVT:s reporter tillsammans med Karl-Robert Moqvist. Till höger dagens premiärlöpare Lena Larsson Sala OK.
Text: Alf Lindberg

Orientering skall gå som en dans - eller med musik

(2018-10-23) Vad gör en orienterare när de inte orienterar?

Jo, kopplar av med musik. Vi har ett gäng från Köping, Eskilstuna och Torshälla som älskar att spela och uppträda. Gänget på bilderna här ovan var bl.a. med och underhöll i samband med Veteranresan 2017 i Mora. Nu inväntar de nya uppdrag. I väntan på det så tränar de 2 ggr per år tillsammans.
Klicka på bilden för att se mer.

Text: Alf Lindberg

Idag var släkten Wiig från Hallstahammar på topp!

(2018-10-18) Heter man Wiig i efternamn så klingar det gott i orienteringskretsar.

Och idag var de på verkligen på humör. På bana E var det Pirjo Wiig som sträckte ut armen lite mer än Lennart Öberg vid målstämplingen. Pirjo vann med endast 4 sekunder tillgodo till Lennart.
På bana D så vann Per Wiig över Göran Wiig med 26 sekunder tillgodo. Både Per och Pirjo är mig veterligen ganska nya på detta så det känns extra roligt när det går bra för våra "nybörjare".
Som det sig bör när Fellingsbro GOIF anordnar tävling så är det mycket folk med även från Närke. Idag var vi 203 deltagare från Närke, Södermanland och Västmanland. Sen smög det sig in även lite andra från övriga distrikt. En som tar sig långa sträckor för att få vara med är Östen Eriksson från Avesta. Som så många andra, så är Östen en kille som sprider mycket värme omkring sig kombinerat med glada skratt.
På bana C så vann Bo Andersson mycket god marginal till tvåan Peter Östlund. På bana B så vann "junioren" Kenneth Larsson knappt före Per-Erik Carlenius. Ständiga tvåan på B-banan, Pernilla Klemets blev trea idag. Hoppsan!

När inte Hans-Ove Eriksson är med på A-banan så tänker man, ja nu har man chansen. "Icke sa Nicke"! Då dyker Kenneth Johansson från Eskilstuna och sopar banan med oss övriga. T.o.m. Malin Welèn fick vika ner sig för Kenneth. Bra jobbat!
Noterar även att det var ovanligt många "felstämplingar" på C och D-banorna. Undrar vad det berodde på?

Vad i övrigt att rapportera? Jo, att vi slog "Närkingarna" idag. Ingen från det distriktet tog någon klasseger. Man får glädjas åt det lilla. Och som alltid när Fellingsbro GOIF arrangerar, bra rakt igenom, frå banläggning till fikat. Jag upplever att skogen har blivit bättre sedan vi senast var här. Lätt att läsa kartan och löpvänligt genomgående. Personligen uppskattar jag en bit till start för att få värma upp, precis som idag.
 
Bilden: En stark och drivande man i Fellingsbro är John Martinsson.
Text: Alf Lindberg

Överläkaren: "Fysisk aktivitet är dundermedicin för hjärnan"

(2018-10-17) Fysisk aktivitet fungerar som antidepressiva mediciner. Det hävdar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, som föreläste under psykiatriveckan i Norrbotten.

Anders Hansen är en av Sveriges mest bokade föreläsare just nu. I sina framträdanden pratar han bland annat om vilka ofattbara effekter träning kan ge på hjärnan.
– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.
Mycket forskning i ryggen
Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.
– 25 av 30 studier visar att fysisk aktivitet är antidepressivt på samma sätt som läkemedel, säger Anders Hansen.
Stress känns ju verkligen som vår tids folksjukdom, vad kan träningen bidra med där?
– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.
Men tål man den typen av pulshöjning vid exempelvis utmattningssyndrom?
– Nej, då börjar man förmodligen må sämre, för vid utmattningssyndrom måste man först vila. Men när man sedan ska komma tillbaka är motion jättebra. Men då måste man börja försiktigt med att exempelvis ta en kort promenad.

Bild: SVT
Källa: SVT

Dagens hjälte- Nils-Erik Hjelmer- hjälpte skadad deltagare idag!

(2018-10-16) Ärla IF satte deltagarrekord idag, har aldrig haft fler än 173 deltagare tidigare, när hela 195 deltagare var på plats vid Åsborgen.

Senaste Nytt!
Stig Landstorp kontaktade mig ikväll efter att ha besökt akuten i Eskilstuna. Man har röntgat hans huvud för att säkerställa att allt är bra, men man har inte hittat några skador i huvudet. Skönt!
Stig meddelar att han mår bra men vill samtidigt hälsa till alla Er därute som har hört av sig under dagen till honom för att veta hur han mår. Stig är jätteglad för det och sänder varma hälsningar.


Jag har många gånger noterat att vår veteranverksamhet har varit förskonat från allvarliga skador och olyckor. Ju fler tillfällen vi arrangerar tävlingar, dessto närmare kommer vi en incident. Så skedde idag i Ärla.
Stig Landstorp föll så illa på A-banan idag att han slog i sidan och huvudet och därigenom tuppade av. Enligt vittnen låg Stig så illa till att flera deltagare passerade honom utan att upptäcka honom där han låg.
Som tur var så kom Nils-Erik Hjelmer springandes rakt på Stig där han låg och kunde hjälpa honom upp. Stig var ganska groggy vid tillfället. Fler deltagare kom och bistod Nils-Erik, bl.a Sven-Olov Wiklund och Inger Onsbring. Man inväntade någon deltagare som hade telefon med sig, men när det inte kom någon sådan, begav man sig gående tillbaka till Åsborgen.
Jag har pratat med Stig Landstorp nu och han befinner sig på akuten för att säkerställa att inget allvarligt har hänt. Stig berättade att han mår efter omständigheterna bra.

Dagens insats visar att vi bryr oss om varandra och att vi i alla lägen hjälper varandra när så behövs. Självklarheter kan man tycka, men ändå behöver vi påminna varandra om detta. Jag har namngett några som var med och hjälpte till, men det kan finnas någon ytterligare som var med, så tack även till dig.
Denna incident påminner också oss alla om att i största möjliga mån ha med sig en mobiltelefon i skogen. Något att tänka på.

Ett önskemål till kommande arrangörer kommer också från några deltagare idag. Ni som är parkeringsvakter, använd gärna en reflexväst så att vi deltagare ser er tydligt när vi kommer. Tack!

Bilden: Dagens ros till Nils-Erik Hjelmer som efter att han hjälpt Stig Landstorp sprang sin bana igen.
Text: Alf Lindberg

Plevnahöjden i Malmköping - en klassiker numera

(2018-10-11) Att tävlingen på Plevnahöjden i Malmköping lockar visar dagens antal startande, nämligen 198 stycken.

Under mina år som veterandeltagare så har jag besökt och tävlat på denna höjd vid ett antal tillfällen. Jag minns också att OK Nalle, eller var det OK Tjärnen, hade en nationell tävling här för några år sedan. Minns också att vi har pulsat i djup snö och även haft gemensam start på höjden.
Plevnahöjden upphör aldrig att locka en orienterare, så även idag. Visst, området känns bekant numera, men det gäller ändå att hålla tungan rätt i mun och välja de bästa vägvalen. För er som inte har varit här vill jag bara förtydliga att här finns rejäla backar. Tur att det inte är så öppen terräng i backarna så att man med gott samvete kan gå i vissa partier utan att bli avslöjad.

Alla besök jag har gjort i Malmköping har varit inspirerande. Så även idag. Ett fantastiskt höstväder omringade deltagarna som kom både från Östergötland och Stockholm idag. Västmanlänningar och Södermanlänningar inräknade förstås. Trevliga banor som vanligt och kontrollpunkter som inte innebar några problem.
Vi veteranorienterare är snälla och hjälpsamma. Så när det första deltagarna kommer i mål och berättar att kontroll 36 idag inte gav någon signal, så vill man ju berätta det för sekretariatet. Helt rätt. Men det uppstår en lustig situation när mottagren av denna information i sekretariatet får det upprepats av deltagarna ca 140 gånger under tävlingen. En sak är säker, informationen har gått fram.

Hur gick det idag då? Ja, på A-banan behöver man inte fundera så mycket över det. Den omöjlige Hans-Ove Eriksson tog hem segern även idag. Han är omöjlig den mannen. Jag undrar vad han käkar till frukost? 
På bana B var Mats Gärling snabbast i en hård kamp med Stig Borg. Kul idag var att Moncia Svärd vann på C-banan och att Anita Johansson blev 3:a endast 45 sekunder efter. Bra av tjejerna av visa sig i toppen på listan. Bosse Lindkvist lyckades klämma sig mellan dessa båda.
Lennart Karlèn(vår duktige fotograf från Västerås) vann på D-banan i hård kamp med Per Wiig.
Göran Svärd vann på E-banan idag. Göran har varit och är lite konvalecent fortfarande efter en skada men är snart tillbaka på högre höjder snart( bana B brukar vara hans hemvist). 

Tack till dagens arrangörer för en fin upplevlelse(som vanligt) i Malmköping. Jag fick varmvatten trots sen ankomst till duschen och jag behövde inte klättra genom fönstret för att ta mig ut från duschen(som 100-åringen gjorde i filmen) utan använde dörren som man brukar göra!

Bilden: Lars-Olov Petterson från Arboga som var en av dagens deltagare här omgiven av son och sonhustru som brukligt är.
Text: Alf Lindberg

Kustnära orientering i Oxelösund med bad!

loading...

214 deltagare idag på Hallstahammars hösttävling

(2018-10-04) Man skall inte gå över ån för att hämta vatten, men ibland måste man passera den.

På A-banan idag fanns en stor bäck/vattendrag som skulle passeras ifall man gick på "strecket". Vid tidigare tillfällen(jag har varit här förr) så är det vattendraget vanligtvis svårt att passera eftersom den är bred, djup och innehåller mycket vatten. Men efter den här torra sommaren så var bäcken/vattendraget bara lite fuktigt i botten. Inga problem alltså.

Och inga problem för min egen del idag på A-banan. Riktigt kul idag med många kontroller( 15 st. på A-banan) och bansträckningen var gjord med omsorg, inga svåra/steniga partier. Och lägg därtill en fin höstdag med många, extra många idag, deltagare som fick ett bra träningspass återigen.

Problem dyker alltid upp, och så även idag. Jag fick med mig hem en resultatfil som vid uppladdningen på Winsplit har "gråmarkerade" siffror på alla kontroller. Inbördes placering på de olika klasserna stämmer och även sluttiderna. Men det är något mystigt med sträcktiderna! Jag skall under eftermiddagen försöka få kontakt med Kjell Mjöberg så får vi se om vi kan fixa till det!

Snudd på rekord idag på bana E med 19 deltagare där Nils Johansson var snabbast. På bana C var det hela 69 deltagare! Man fick åka iväg och trycka fler kartor på den banan. Så många som var med på bana C idag, så många var vi sammantaget när jag själv började delta på dessa evenemang. Vann gjorde Hans Bergström med endast 6 sekunder tillgodo till Sven Danielsson.
Roligt var det på bana D där en tjej vid namn Ann-Sofi Sandvik klämde sig in före alla grabbarna på den banan. 
På bana B den ständige tvåan Pernilla Klemets, så även idag. Snuvad på segern av klubbkamraten Kenneth Larsson. Kenneth ännu så länge inte riktigt kvalificerad i dessa sammanhang. Ett par år till, sen så....
Vem tog då hem segern på bana A? Stefan Bjurstedt och Michael Wickström må ursäkta, men den moraliske segeraren är Thom Sandvik. Det är så här på våra tävlingar, en högre ålder ger fördelar i resultatlistan.

Två löpare blev felstämplade eftersom de glömde att stämpla ut idag. Missa inte det nästa gång! Inte bara för att ni inte får något resultat, ni blir "kvar i skogen" också vilket kan skapa problem.

Bilden: Från en av de vackra slussarna i Hallstahammar idag.
Text: Alf Lindberg

Idag var det ett gränsfall på väg till starten!

(2018-09-27) De 103 deltagarna idag var nog inte medvetna om hur nära gränsen till Östergötland de var idag.

Platsen för dagens övningar var Lytterstabadet strax söder om Vingåker och intill sjön Tisnaren. Här i närheten har orienteringsklubben i Vingåker sin klubbstuga, VOK-stugan. Här hade deltagarna en fantastiskt fin vy över sjön och på andra sidan kunde man se in i landskapet Östergötland. På väg till start var deltagarna ännu närmare Östergötland då man passerade gränsen på bara något hundratal meter ifrån.

Mig veterligen så har vi aldrig varit med en veterantävling på detta område! Området består av en sandås med tallskog vilket sänkte kilometertiderna avsevärt idag. Relativt enkel orientering, men med en härlig känsla i kroppen. Det är inte så ofta vi kommer i kontakt med så lättlöpt terräng.

Det kändes idag som om det var sista tävlingen för i år som man kunde springa i bara tävlingsdräkten utan underställ. Ca 13 grader varmt och solen gjorde allt den kunde för att bryta igenom molnen.
Hur gick det då idag? 
Från Närke kom idag Göran Andersson och tog hem segern före Stig Landstorp på A-banan.
På B-banan var Arne Holmberg snabbast, dock endast 16 sekunder före Anders Sundström.
På bana C kom Stig Israelsson, även han från Närke, på första plats. 
Inge Gustafsson var först in i mål på D-banan och på E-banan var Lars Söderlund snabbast.

Ett önskemål är att vi får komma tillbaka hit till denna plats under perioden juni-aug så kan fler bada än de ca 10 modiga deltagarna som sköljde av sig i Tisnaren idag.

Bilden: Ann-Britt Flodin och Dagny Andersson.
Text: Alf Lindberg

(2018-09-26) Lennart Karlèn i Västerås SOK är en duktig fotograf och brukar i samband med deras tävlingar gå runt och med fina bilder fånga stämningen under en veterantävling.
Så har han gjort även denna gång när vi var vid Vedbobacken senast. Bilderna har blivit ett fantastiskt fint bildspel som har ca 15 minuters speltid och kan ses om ni klickar på bilden här ovan. Gör det och njut och minns tillbaka.
Tack Lennart!
Text: Alf Lindberg

Bakom ett framgångsrikt arrangemang står framgångsrika kvinnor!

(2018-09-20) Kvinnorna som inte syns men som vi är så beroende av. Vilka tänker jag på då?

Nästan varje torsdag så ingår kaffe och smörgåsar i startavgiften. När du som deltagare har tävlat klart och återvänt från duschen, vad väntar då? Jo, kaffe och härliga mackor. Så även idag vid Lockmoragården i Kungsör. Men det kommer inte fram av sig självt. Det är då oftast som våra duktiga tjejer hoppar in och fixar allt detta. Det är bara att ta för sig av det dukade bordet. Många klubbar, precis som IF Rune idag har knappt om funktionärer men orkar ändå med att ordna fram allt detta. En eloge till klubbarna och ett stort tack till alla tjejer som inte tävlar men ställer upp och hjälper till med detta. Tack!

Hoppsan! Hela 20 startande på bana E idag där segraren heter Rolf Lindblom. Inte dåligt av de totalt 169 deltagarna.
Idag var Stig Borg på bana D och vann. Han brukar vanligtvis springa på bana B men sjukdom och skada kan ligga bakom den förändringen. Men Alf Lundkvist var strax bakom där.
Anita Johansson, OK Tor tyckte; "äntligen en bana som passade mig"! Anita blev 3:a på bana C där segern togs hem av Håkan Söderqvist. 
Sten Ericsson hade en tuff kamp med Per-Erik Carlenius på bana B. Men Sten drog ändå det längsta strået idag. 
Lars Jakobsson får väl ändå sägas vara den moraliske vinnaren på bana A även om Stefan Bjurstedt var snabbast. En stjärna i kanten för Kuno Österlund som trots sin ålder ändå var med i toppen idag. Noterar en annan sak, nämligen att jag trodde Inger Onsbring skulle komma högre upp eftersom det var mycket av "löpsträckor" och Inger är normalt är duktig att springa. Men alla har vi en dålig dag i skogen. Synd bara att man själv får dessa dagar alltför ofta!

Bilden: Fyra duktiga tjejer som hjälpte till att fixa kaffe och dagens mackor. Tyvärr är mitt minne för kort för att komma ihåg vad de heter. Men de mina hjältar ändå idag.
Text: Alf Lindberg

Stjärnorna på slottet - inte där men väl i skogen!

(2018-09-18) SM-mästarna från Veteran-SM kom till dagens tävling och visade var skåpet skall stå.

En vacker höstdag som denna, 18 grader i luften och en sol som gjorde allt för att värma de 150 deltagarna som hade tagit sig till Fredrikshall, räckte bra för att rädda den här dagen. Om man är duktig på att kasta långt så hade man nästan kunnat träffat det vackra Gripsholms slott som ligger vackert vid Mälaren. Vi var någon kilometer därifrån där nu agnarna skulle skiljas från vetet. Alltså, det var dags för "Veteranmästerskap" för Sörmlands OL-förening 2018. Det blev inget mästerskap förra året av någon anledning. Dessto roligare då att OK Grip kunde genomföra tävlingen i en skog som bjöd på varierande terräng. Höga höjder kombinerat med öppen snabblöpt skog som vid några tillfällen gjorde allt för att dämpa farten. 

Hur gick det då? I ungdomsklassen D60 så vann Stina Wahlgren övertygande. Även Agneta Nilsson i D65 tog hem en klar seger. I klassen D70 hade nog "guldtjejen" från Veteran-SM Karin Gustafsson, kunnat haft på sig alla sina medaljer idag och ändå vunnit trots extra vikt. Karin är en toppentjej och få kan besegra henne just nu.
I D75 vann Solveig Dillman en klar seger och i D80 Karin Carlsson likaså. 

I herrarnas "ungdomsklass" H60 vann den snabbfotade Mats Johansson övertygande. I H65 var det tuffare. Med endast 9 sekunder tillgodo på Thomas Karlsson så lyckades Sven-Olov Wiklund ta hem segern. 
Även Kenneth Johansson, nyss hemkommen från Veteran-SM, hade inga problem med att överlägset vinna klassen H70. I H75 var det också tajt innan Per-Ivar Möllberg kunde säkra segern. Om det var tajt i H75 så var Curt Thorèn dessto mer överlägsen i klassen H80 där han komfortabelt kunde vinna klassen. Till sist H85 där Alf Lundkvist är "still going strong" med ännu en seger i karriären.

Årets "bom" måste nog ändå tilldömas Kalle Klemets idag! Med en tid på 30 minuter till kontroll 3 så tror jag det blir svårslaget!. Men det som är så kul med Kalle och vi alla andra som bommar så här, vi kommer tillbaka med ännu större inspiration och vill visa att vi kan vi också. Så ingen behöver ge upp. Det kommer nya möjligheter varje tisdag och torsdag.

Det blev också medaljutdelning idag(se bilden) som dock några missade. Förhoppningsvis kommer medaljerna som tillhör er fram på andra vägar.

Bilden: från vänster, Kenneth Johansson, Karin Gustafsson, Per-Ivar Möllberg, Curt Thorèn, Karin Carlsson och Alf Lundkvist.
Text: Alf Lindberg

5 guld och 1 brons blev dagens skörd på Veteran-SM

(2018-09-16) Oj, vilka duktiga orienteringskamrater vi har här i Mälardalen!

Idag skulle det avgöras vilka som är bäst på den tuffa långdistansen på Veteran-SM nere i Skåne. Förutsättningarna var bra. Några av deltagarna hade inte lyckats fullt ut på sprint- och medeldistansen, så revanchlusten var stor.

Och så som de slog till! Först tog Inger Onsbring (Eskilstuna OL) guld i klassen D65. Karin Gustafsson (Strängnäs-Malmby OL) ville inte vara sämre. Inte nog med att hon tog guld igår, hon klämde till med ytterligare ett idag i D70.
Herrarna ville inte vara sämre. Hans-Ove Eriksson (Nyköpings OK) var säkert taggad idag. Inledningen med "ej godkänd" på sprinten och ett brons igår, så var siktet inställt på guld idag. Och så blev det också i klassen H70. Inte nog med det. Kenneth Johansson (Eskilstuna OL) som tog en silvermedalj igår, blev bronsmedaljör idag.
Men det äldre herrarna ville inte vara sämre. Därför klippte Kuno Österlund (Västerås SOK) till med en guldmedalj idag i klassen H80. I bara farten och för att visa att "äldst är bäst" så vann Göran Larsson (Södertälje-Nykvarn OF) guld i klassen H85.

Vi säger grattis till alla medaljörer och vi andra som inte var med, kan åtminstone glädjas över att ha dessa duktiga orienterare som vänner.

Bilden: Göran Larsson (H85) Hans-Ove Eriksson (H70) Inger Onsbring (D65) Karin Gustafsson (D70) Kuno Österlund (H80) och Kenneth Johansson (H70).
Text: Alf Lindberg

Karin Gustafsson tog SM-guld på medeldistansen

(2018-09-15) Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby OL tog hem guldmedaljen när SM-medel avgjordes i Skåne.

Karin tog en guldmedalj förra året, då i långdistans. Idag blev det guld på medeldistansen. Långdistansen som går i morgon kan innebära ännu ett guld till Karin!

I D65 tog Inger Onsbring, Eskilstuna OL, hem silvermedaljen. 
I klassen H70 var det tufft värre. Leif Sandgren från Frosta OK vann endast 4 sekunder före Kenneth Johansson Eskilstuna OL och bara 38 sekunder före Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK. Silver och brons till vår region blev det.
I H80 tog Kuno Österlund hem en bronsmedalj efter segraren Roland Karlsson från Ronneby OK. Till sist så blev det en silvermedalj till våra kamrater genom Göran Larsson, Södertälje-Nykvarn OF i klassen H85. Vi önskar lycka till inför morgondagen.

Text: Alf Lindberg

" Om jag bara kunde begripa var jag har varit"?

(2018-09-13) Det kanske inte är bara Lena Hedman(hon till höger på bilden) som undrande frågar Annika Norström var hon har varit idag!

Vandrarringen bjöd in till "Höstträff" idag vid Gammelby i ett fantastiskt fint septemberväder. Klarblå himmel, 16 grader varmt och sol. Tävlingsområdet idag utnyttjades redan i söndags då Vandrarringen hade sin nationella tävling här. Så det var många deltagare som nog kände igen sig idag. Var det till någon nytta? Ja, bitvis var det så. Man kände igen partierna man passerade idag, fast åt ett annat håll.

Ett väldigt fint område att vara i. Och vi skall vara glada att detta finns. Det är nämligen så att den stora skogsbranden 2014 härjade vilt i dessa trakter. Brandområdet ligger bara 1 km bort från tävlingskartan. Och tittar man på SK Trims klubbstuga( där vi duschade och fikade idag) så var branden så nära som ett par hundra meter bara. Tur att klubbstugan klarade sig. Hit kommer vi fler gånger. 

En deltagare idag, Bengt Johansson från Västerås, var borta så länge att man började fundera på "eftersök". Han skulle springa E-banan men i hans kartlåda låg en D-bana. På något märkligt sätt hade D-banan tryckts över E-banan så det blev en lång resa idag för Bengt Men det klarade han galant ändå. Bra jobbat!

Hur gick det idag? Jo, på A-banan var Lars Jakobsson snabbast. En debutant idag på A-banan var Mats Lundberg från Avesta. Jag misstänker att han håller på att "skola in sig" inför framtiden!
En gammal världsmästare visade var skåpet skall stå på B-banan, nämligen Kalle Johansson. Och så den ständiga tvåan på B-banan, Pernilla Klemets.
56 startande på C-banan idag(totalt var det 158) där Bo Andersson var först i mål. En pigg Alf Lundkvist vann bana D knappt före Göran Wiig.
Till sist så var det Pirjo Wiig som var snabbast på bana E. 

Allt flöt på bra idag och inget speciellt hände. Men så var gänget från IK Standard med Kjell Blomberg i spetsen inte med idag. De dyker nog upp nästa torsdag i Kungsör!

Bilden: En långväga gäst i form av Ewy Nord från Södertälje, Annika Norström och Lena Hedman.
Text: Alf Lindberg

I Strängnäs är det nära till allt - så även idag

(2018-09-11) Dagens datum 11 september, brukar förknippas med otur. Så även denna dag i Strängnäs.

Nu var det dock lite lindrigare händelser än de man vanligtvis förknippar med 9/11. Enligt rykten så var det en deltagare som lyckades få sin axel ur led. Man gjorde tydligen försök på plats att rätta till det. Men det blev en tur till vårdcentralen för åtgärd ändå.
En annan som hade otur idag var Britt-Marie Sjöberg. Hon saknades efter att alla andra kommit i mål. Eftersom hon hade varit ute så länge, så befarade man att hon råkat ut för någon skada! Som tur var det inte så. Visserligen hade några man från arrangörsklubben stuckit ut för att leta efter henne. Men då undertecknad var på väg hem och passerade SMOL-stugan, så fick jag plötsligt se Britt-Marie komma gående. -"Hopppa in här, ropade jag, det blir för långt för dig att gå tillbaka till TC och det tar lång tid att gå." Så hon hoppade in och jag åkte tillbaka med henne och mötte glada funktionärer och anhöriga.  Hon hade frågat flera Strängnäsbor och visat kartan för att reda ut var hon var. Men de kunde inte hjälpa henne. -" Sån konstig karta har vi aldrig sett förut", svarade de henne! Lyckligt slut i alla fall.

Idag fick vi springa i en skog som tydligen användes på en etapp på O-Ringen 1992. Själv har jag aldrig varit här. Stadsnära skog som på A-banan bjöd på en långsträcka till första kontrollen med lite karaktär av sprint, nämligen att man genom bostadsområdena blev tvungen att välja väg. Funkar bra det också. Det blev trevlig orientering rakt igenom alla kontroller. Viserligen blir det lite transport mellan några kontroller, men det får vi acceptera ibland. Det behöver inte vara något negativt. Det är bara synd att man inte orkar öka farten på dessa sträckor. Gäller inte Hans-Ove Eriksson och Weine Wolter. Tommy Holmèr får ursäkta. Konstaterar bara att jag själv lyckas hålla någorlunda jämna steg med Anders Gärderud idag. Men för Anders del har det varit lite si och så med träningen den sista tiden misstänker jag.

Lite smolk i bägaren blir det dock ändå när man hör att deltagare har sprungit igenom "förbjudet område". I detta fall genom golfbanan. Sånt där förstör våra relationer med markägare. Ni måste respektera att "rödstreckat område" är förbjudet område.

Bilden: Göran Svärd har inte skadat sig under tävling. Han har på frivillig väg åtgärdat en åkomma i foten bara. Han är snart igång igen.
Text: Alf Lindberg

Skall vi verkligen upp för denna backe innan start?

(2018-09-06) Två av dagens deltagare på bilden ser lite tveksamma ut. Bäst att käka en macka innan så man orkar upp.

Men de flesta av dagens 162 deltagare orkade runt banorna i ganska högt tempo ändå. För det är förhållandesvis lättlöpt i skogen kring Vedbobacken i Västerås. Men det bjuds också intensiv kartläsning för att inte ta fel på alla stigar som finns i området.
Vi bjöds på skala 1:5 000 idag och det kan också ställa till problem om man inte ser upp. Det drabbade mig på näst sista kontrollen då jag stannade för tidigt och börja leta. Där försvann en topplacering direkt. Personligen så uppskattar jag många kontroller  precis som det var idag och med denna typ av terräng.

På tal om att vara på topp! En som är det är stavhopparen Armand Duplantis. Hur kom jag in på det? Jo, en av dagens deltagare, den numera så kände Inga-Britt Malm från Garphyttan, hennes pappa hette John Åberg och var med och bildade Svenska Orienteringsförbundet. Inte nog med det, han var också med och bildade Upsala IF vars logotype han utarbetade. Och det är den loggan som Armand Duplantis har på sin tävlingsdräkt och som man kan se på de TV-sändningar där Armand är med. Så var det med det.

Hur gick det idag då? Hans-Erik Skalberg vann A-banan idag men får väl betraktas som lite "hemmalöpare" ändå! Två var junioren Mikael Wickström, så han lägger vi också åt sidan. Hoppas Ni ursäktar! Vann klassen egentligen gjorde Kenneth Johansson. På B-banan var det egentligen en liten överaskning. En tjej som vinner B-banan är inte vanligt. Så grattis Pernilla Klemets!

På C-banan Bo Andersson från Strängnäs som var först in till mål. D-banans segrare idag heter Inge Gustafsson. Men han hade tufft med att hålla Karl-Robert Moqvist och Leif Thorsson bakom sig idag.
E-banan hade hela 17 deltagare där nestorn Gunnar Lord var snabbast. Hur Kurt-Håkan Andersson OK Tor hamnat på den banan är ett mysterium!

Bilden: Sören Johansson och Barbro Melvinger pustar ut efter dagens övningar.
Text: Alf Lindberg
 

Veteranresan 2019 och 2020 - är klara och bokade!

(2018-09-03) Det är nu klart på vilka platser som Veteranresan hamnar i 2019 och 2020.

För nästa år så har Leksands OK tagit på sig uppdraget att arrangera Veteranresan 2019. Tävlingarna kommer att äga rum den 10-13 juni 2019. Nu hör det till saken att nästa års arrangemang av Veteran-SM 2019 är flyttad från Bollnäs till Alfta. Den tävlingen går alltså samtidigt med Alfta-Ösas vanliga arrangemang. Anledningen till att tävlingen flyttades, var att Rehns BK som skulle ha arrangerat tävlingen, inte kunde få ihop huvudfunktionärer för arrangemanget. Då gick en förfrågan till Alfta-Ösa som tog på sig det istället.

Det betyder att Ni som tänker medverka i Veteran-SM nästa år och bor söderut, och då passerar Leksand, har bara att stanna till där och vara med på Veteranresan 2019. Perfekt planering!

För 2020 som också blir en jubileumstävling för mig och Veteranresorna, det blir 10:e året jag arrangerar denna resa, så har IFK Mora redan sagt att man gärna vill ha arrangemanget för 2020.
Det betyder att för de två närmsta åren är tävlingen klar. 
Jag känner mig nöjd över att Leksands OK och IFK Mora tar hand om arrangemangen nu. Två duktiga klubbar som gjorde tävlingarna minnesvärda då de båda tidigare stod som arrangörer. Och som Bengt Holm i Mora uttryckte det: Vi känner oss stolta över att få arrangera tävlingen en gång till"

Nu återstår det för mig att förhandla med restauranger och olika typer av boenden som passar deltagarna. En buffè skall vi naturligtvis ha båda tävlingarna. I Mora inga problem, i Leksand kan jag nog inte ta emot än mer än 200 deltagare. Jag återkommer när jag vet mer.
Det blir samma upplägg tävlingarna som vi hade i Hjo i år.
Mer info kommer fortlöpande längre fram.
Välkomna till en ny spännande resa!

Text: Alf Lindberg 

Två duktiga tjejer från Kjula blev PRO-mästare idag!

(2018-09-08) Idag avgjordes PRO:s Riksmästerskap i orientering och medeldistans utanför Österfärnebo.

Detta mästerskap lockar inte så många deltagare numera. 2017 hade Köping-Kolsva OK hand om arrangemanget och då kom ett 60-tal deltagare. Idag 52 stycken. Eftersom det finns en konkurrerande organisation som också arrangerar orienteringsmästerskap, SPF, varför inte samarbeta och arrangera tävlingen vartannat år? Då skulle deltagarantalet bli mycket bättre, roligare för deltagarna och mer stimulerande för arrangörerna. Hoppas någon tar tag i detta!

Bilden: Segraren i D65 Kerstin Palm tillsammans med tvåan Gittan Jonsson båda från Kjula.
Text: Alf Lindberg

Grattis Södermanland -Ni var bäst i Distriktsmatchen

(2018-08-31)  Vi bugar och bockar för Södermanland som vann Distriktsmatchen överlägset .

Jag pratade med Karl-Robert Moqvist igår om hur vi skulle räkna ut resultatet efter gårdagens tävling. Det lär finnas något beräkningsunderlag någonstans, men var visste inte Karl-Robert.
Jag har tagit mig friheten att själv räkna ut ett resultat och använde då följande beräkningsunderlag.
5 poäng till ettan, 4 till tvåan i varje klass o.s.v. till en poäng. Dessutom så får alla utanför topp-5-listan 1 poäng var samt alla på öppna banorna också en poäng var.

Och då ser man att i damernas klasser så var det ganska jämnt fördelat med poäng. Det var i herrklasserna som Södermanland tog hem de flesta poängen. Grattis!

Vi var lite oroliga efter den fina sommaren att nu är det riktigt dåligt väder på gång, och SMHI hade också inför tävlingen utlovat regn. Av detta blev det ingenting och desstuom så var det varmt, ca 20 grader så löpmässigt var det perfekt.
Trist var det att jag hade underskattat antalet deltagare som skulle komma och det blev lite brist på kartor. Det kommer aldrig mer hända så länge jag är inblandad i arrangemanget. Jag lovar....
OBS!Ni som blev utan karta igår, jag har tryckt nya till Er som jag tar med mig till Västerås tävling nästa torsdag för kännedom.
Resultat för Distriktsmatchen 2018

Bilden: Kerstin Liss, Ingegerd Lusensky och Kerstin Palm.
Text: Alf Lindberg

En olycka kommer sällan ensam - idag kom två!

(2018-08-23) Det kom hela 186 deltagare till Eskilstuna och Odlaren när Eskilstuna OL arrangerade i perfekt orienteringsväder.

Med tanke på rubriken och bilden så var det inte Inga-Britt Malm eller Lennart Olsson som avses, de två är så välkomna efter ett långt sommaruppehåll för de båda. Och dagen till ära hade Lennart tagit på sig bästa sommarblusen för att markera att nu är höstsäsongen igång på allvar.

Nej, det var först Pernilla Klemets som tvingades bryta efter att ha slagit upp ett kraftigt jack i knät och som måste sys för att bli riktigt bra.
Den andra olyckan råkade Martin Tichousky ut för. Länge var tävlingsledningen oroliga för att Martin hade skadat sig eftersom han dröjde ovanligt länge, Martin är en duktig orienterare, så glädjen var trots allt stor när Martin äntligen dök upp i skogsbrynet. Vad hade hänt? Jo, Martin hade ådragit sig en bristning i ena låret och tog sig därför sakta tillbaka mot starten igen. Skönt att det inte var värre för varken Pernilla och Martin.
Vi har länge varit förskonade från allvarligare incidenter så förhoppningsvis så förblir det så.

Odlaren är ett väldigt fint orienteringsområde. För några år sedan hade vi tävlingen "Först i Mål" på samma plats som vi var på idag. Underbar terräng och i princip avsaknad av sten och risiga partier. Enda lilla ris som jag träffade på var på väg till nionde kontrollen där man passerade ett grönområde. Inga problem.

Problem hade några ändå idag som utgick. Sen var det några som glömde bort att stämpla vid "passerkontrollerna" på bron. Lätt gjort.
Annars hade inte Thomas Pettersson några problem på A-banan som han vann strax före Weine Wolter. Skön revanch för Weine.
Stig Borg vann B-banan hela 6,49 före tvåan! Stig Thorsson segrare på bana C och Barbro Möllberg på bana D.
På E-banan så vann Ulf Lindgren bland 15 startande idag. Noterbart är att bana C hade hela 63 startande idag. Snudd på rekord?

Hur gick det då för våra "debutanter" idag? Jo, Lennart klev in på 26:e plats och före klubbkompisen Rolf Lind. Inga-Britt var tuff och tog en B-bana idag och kom på 14:e plats. En god start för båda.
Nästa gång vi är här på Odlaren så kanske vi kan komma söderifrån, gå över järnvägen mot norr och sedan vända tillbaka!

Bilden: Inga-Britt Malm och Lennart Olsson.
Text: Alf Lindberg

Så skimrande var aldrig havet - men idag var det så!

(2018-08-21) Havets skimmer idag lade sig som en stärkande hand över de 153 deltagarna vid Stendörrens naturreservat utanför Nyköping.

Vad som är vackert är alltid en betraktelse utifrån den person som betraktar något. Förra tisdagen utanför Åker bjöds vi på underbar terräng, men inget vatten så långt ögat kunde nå.
Idag hade banläggaren Roger Holmberg ändrat på det. Vatten så långt ögat kunde se, och inte vilket vatten som helst, utan Östersjön som låg spegelblank i morgonsolen. Vid ett flertal kontroller kunde deltagaren möjligen glömma bort sig och bara njuta av den fina utsikten mot havet från kontrollen. Det tidstillägget bjöd deltagaren säkert på.

Att tävla nära havet är lite annorlunda mot vad vi deltagare från Mälardalsregionen är vana vid. Kraftiga höjdpartier varvade med hällmark med små mossar, sänkor och punkthöjder ställer krav på deltagaren.
 
Och det var många deltagare som uppfyllde de kraven idag. Några som gjorde det var Anna Ekhagen från Södertälje på E-banan. Ett nytt namn för mig. Dessto roligare att nya dyker upp hela tiden.
Leif Thorsson tillsammans med Inge Gustafsson var överlägsna idag på D-banan. På C-banan vann Rolf Skoglund som normalt brukar springa A-banan. Rolf har lite höftbesvär efter helgens tävlingar. Därav bytet av klass. Annars var det brorsan till Leif, Stig Thorsson som var snabbast.
Roy Fransson nådde inte ända fram till klubbkompisen i Ärla, Stig Borg som var snabbast idag. Endast 44 sekunder skiljde de bägge åt.
Anders Lillstrand och Mats Johansson från Södertälje var överlägsna idag på A-banan. 

En stor överaskning idag var på A-banan där Weine Wolter som normalt är i topp, försvann långt ner i resultatlistan idag. Flera rejäla bommar inger knappast inspiration under loppet och då är risken stor att det kommer fler. Var det så att Weine blev så förtrollad över skönheten i naturen att han tappade fokus helt! Weine, det är ny tävling redan på torsdag. Då är dags att visa var skåpet skall stå.

Ovanligt jämt fördelade deltagare idag på de olika banorna kan konstateras. Också att arrangören Nyköpings OK är nöjda. De brukar säga att allt över 100 deltagare är en framgång. Då är ni i Nyköping väldigt nöjda och kan lugnt koppla av.

Men koppla inte av för mycket. Alla i Södermanland och Västmanland, glöm inte bort att anmäla Er till Distriktsmachen 30 augusti. Amälan via Eventor.

Bilden: En liten glimt av havet vi såg idag. Till höger Lena Schultz och Rolf Lindbom.
Text: Alf Lindberg

Dagens arena bjöd på gammal gruvtradition!

(2018-08-16) De 168 deltagarna idag blev rejält påmind om gamla gruvtraditioner på väg till dagens arena.

Lapphyttan som var dagens samlingplats visar genom ett museum i form av bilder och redskap hur gruvdriften gick till för många år sedan. Norberg har varit ett gruvsamhälle men genom nedläggningar och strukturomvandlingar så har samhället utvecklats positivt ändå. Norbergs har rest sig ur askan när det var som tyngst, och är idag ett blomstrande samhälle. Mest känt för Norberg är nog ändå "Elsa Andersson" konditori som brann ned till grunden förra året, men som idag är återuppbyggt. Värt ett besök tycker de flesta!

Att tävla i orientering i Norberg fodrar dock lite extra uppmärksamhet. Det finns nämligen mycket malm i marken kvar trots lång tids gruvbrytning. Det fick en av deltagarna idag känna på. Hen gick bort sig fullständigt och hamnade vid ett villaområde i utkanten av Norberg. Det bar sig inte bättre att deltagaren tog mod till sig och gick och ringde på i flera villor innan en person öppnade och kunde på kartan visa var hen befann sig. På det viset tog sig deltagaren tillbaka igen. Lyckligt slut trots allt.

Efter tisdagens underbara terräng var det nog många deltagare som var lite spända på hur dagens terräng skulle vara. Det är klart att konkurrera med den tävling blir svårt, men jag blev väldigt överraskad hur fint det ändock var. På väg till kontroll ett var ett undantag. Lite risigt där, men sen öppnade det upp sig fint och löpbarheten var mycket bra. Det kändes bättre idag i skogen än när jag har varit här tidigare.

Några deltagare hade problem med att de gick till 9:an före 6:an. Lätt att ta fel. Här är det bra om banläggarna försöker lägga dessa två kontroller så långt som möjligt ifrån varandra. Eller att sätta ett "understreck" på dessa kontroller för att undvika misstag. Tänkvärt i alla fall!

På bana E var det 14 deltagare idag. Intresset för denna bana ökar hela tiden. Vann idag gjorde Lars-Olov Stenström. På bana D vann Ann-Sofi Sandvik och på bana C som hade hela 52 deltagare idag, vann Mikael Hogreus. Mikael var dock endast 49 sekunder före Anna-Karin Johansson.
Stig Borg och Sten-Åke Holmberg delade på segern på B-banan och den moraliske vinnaren på A-banan blev Lars Jakobsson. Oskar Karlsson och Håkan Ramberg får ursäkta.

Bilden: Efter avslutad tävling kopplar Eva Kjellman och Lars Kjellman av med en fika. Till höger den magnifika entrèn till dagens tävling.
Text: Alf Lindberg

Var du inte med idag - då har du gått misste om något

(2018-08-14) De 178 deltagarna fick sig sitt livs upplevelse idag när Åkers IF arrangerade tävling vid Vinterled.

Förutsättningarna inför dagens tävling var perfekta. Ca 20 grader varmt, lite soldis, perfekt löpväder. Redan vid ankomsten kunde man känna lite extra inspiration. Weine Wolter stod på parkeringen och dirigerade vilket innebar att en "konkurrent" mindre idag. Men vad hjälpte det! Det dök upp nya snabbfotade löpare på A-banan.

Och för första gången i mitt liv kunde jag få uppleva att man hade gatubelysning i form av stearinljus fram till gården. Jättetrevligt, men vilket jobb att tända och släcka dessa.
Men nu några ord om terrängen idag. I min värld så var det den bästa och finaste terräng jag upplevet på väldigt många år. Ingen undervegitation, fantastiskt fin sikt  hela vägen och fina höjder som lyste som härliga kantarellställen när det är som bäst. Kompleterat med fina kontroller gjorde dagen till en njutning. Som sagt, ni inte var med idag gick miste om något underbart fint. Förhoppningsvis få vi komma tillbaka inom kort igen!

Annars blev dagens "snackis" första kontrollen på A-banan som var en grop och där skärmen satt nere i gropen. Lite slumpmässigt tyckte några, men så är det med många kontroller. Ibland blir det slumpmässigt. Sånt händer när man står still och läser kartan och så plötsligt hör man en "pipsignal" varpå man kan hitta in till kontrollen. Också slumpmässigt. Det är heller inte glasklart i reglerna hur skärmen skall placeras vid ett sånt här tillfälle. Kanske ändå bäst att sätta skärmen på kanten så slipper man fundera över det.

Hur gick det då? Förutom Håkan Ramberg och Tommy Holmèr som var i topp på A-banan så var Thomas Karlsson snabbast idag endast 11 sekunder före Hans-Ove Eriksson.
Karl-Erik Johansson från Södertörn var bäst på B-banan. Hans klubbkompis Kjell Holmberg vann C-banan. Och vår käre Karl-Robert Moqvist rodde hem segern på D-banan med endast 9 sekunder tillgodo på tvåan Nils Skanske.
Till sist på E-banan så var Lars-Olov Stenström bäst idag. Grattis till dagens segrare.

Bilderna: Bilden överst visar hur det såg ut idag. Underst visar det alltid glada paret Göran och Mona Forsberg från Nyköping.
Text: Alf Lindberg

Var det sommarens sista och varmaste dag i idag!

(2018-08-09) De 162 deltagarna idag fick verkligen känna på "tropisk" värme när Kjula IF arrangerade tävling vid Björnvad.

Först, många kanske har undrat om jag svimmat av eftersom hela 500 besök har gjorts på hemsidan innan jag nu har gått in för att skriva några ord om dagens tävling. Men, ingen fara. Det är bara jag som sjönk ned i soffan och tittade på VM-stafetten som dock Sverige missade guldet( det blev silver) för damerna och en 9:e plats för herrarna.

Redan vid start kändes värmen påfrestande och inte blev det bättre efter några kilometer i skogen. Blusen klibbade fast som latex mot kroppen och vid något ögonblick mitt på banan tyckte jag mig skönja en vätskekontroll. Men det var bara en dröm jag hade, bara att kämpa på vidare.
Enligt rykten så sprang vi på denna karta förra året. Minns inget av det, men det betyder inget i min värld.

Jag upplevde det som väldigt fint och tittar man på resultatlistan så var det verkligen "snabblöpt" idag. De som hade ork kvar när det återstod tre kontroller idag  fick god belöning för sin insats.

Hela 50 startande på C-banan och 45 på D-banan vittnar om stort intresse för just de banorna. Jag tolkar det som att deltagarna blir lite äldre och vill ha lite kortare banor. Men samtidigt så blir det fler som är med och visar på fantastiskt bra ork och kondition. Alla Ni därute på de kortare banorna, ni är verkligen duktiga. Speciellt en sån här varm dag. Heder åt Er.

Heder också åt Weine Wolter som idag på A-banan vann på en tid av 37,51! 8,30/km, det Ni!
"Äntligen"! Vem var det som sa så? Just det, vid presentationen av Nobelpriset i litteratur gav Gert Fylking det epitet. Samma idag Pernilla Klemets! Du vann B-banan idag och dessutom utan att ens bli svettig! Bra Jobbat! Spring A-banan nästa gång så får du känna på hur det känns att bli svettig.
Inga Johansson vann i tisdags  på C-banan men idag blev hon tvungen att släppa Mikael Hogrèus före sig. Men endast 11 sekunder skiljde dem åt.
Mats Eriksson först på D-banan idag. Mats väntar på en operation av sitt knä, därav väljer han den kortare banan.
Till sist fick Lars Söderlund till en fullträff idag och vann E-banan. Men i denna varma härliga sommardag är alla "vinnare". Var det sista dagen av denna sommar med dessa höga temperaturer! Återstår att se.

Bilden: Ända från Avesta hade idag Thom Sandvik och Ann-Sofi Sandvik tagit sig för att vara med. Kul med gäster så långt bort tycker vi.
Text: Alf Lindberg

Lyckad start när SMOL arrangerade första tävlingen!

(2018-08-07) En bättre start på höstens tävlingar än vi hade idag kan man knappast önska sig!
Extra info publicerad 22.45: Under eftermiddagen upptäckte vi att Bana C hade märkliga sträcktider idag. Anledningen var att 2 deltagare hade sprungit Bana D men var registrerade på Bana C. Eftersom tävlingssystemet bara visar alla gemensamma stämplingar, så försvann 5 kontroller från Er övriga som sprang Bana C. Nu har jag hittat felet och uppdaterat resultatlistan igen.

Strängnäs-Malmby OL bjöd in till vackert väder, nyritad karta, bra banor och fin terräng när man stod som värd för höstens första tävling. Var det sommaruppehållet eller något annat som lockade idag? Hur som helst, snudd på tisdagsrekord när hela 170 deltagare dök upp idag. 

Men det började inte så bra för många. Redan på väg till start gick man "vilse". Många deltagare (talas om ett 40-tal) var för upptagna eller bara inte så fokuserade, för man såg inte startsnitseln och gick fel en bra bit innan man upptäckte det. Se bilden ovan tagen av Görel Svedestam.

Någon bra start fick inte heller Anders Waldemarsson (enligt hans egen utsago) från Köping-Kolsva OK som idag sprang sin första tävling på veterantouren. Anders blev nyligen pensionär och har under en lång tid sett fram emot detta ögonblick. Anders hade en mentor med sig idag, nämligen Leif Wadman som gjorde sitt bästa för att få Anders på rätt köl. Med facit i hand så vet jag inte om hans lyckades så bra! Anders är så pass rutinerad att han snart är inne i rutinerna och då kan fokusera mer på orienterandet.

Lyckades gjorde däremot dagens vinnare på respektive bana. Om vi börjar med E-banan så visar lång erfarenhet och rutin att man kan komma långt. Ingrid Lundin visade det idag och vann den banan.
Mats Eriksson vann D-banan med en segermarginal på över 7 minuter. Mats brukar normalt springa andra banalternativ, så sommaruppehållet har kanske påverkat valet av bana!
Jag tycker det är så roligt när man hittar tjejer högt upp i resultatlistan eftersom de springer samma bana som grabbarna. Idag var det Inga Johansson som visade var "skåpet skall stå" på C-banan. 
När det gäller B-banan så verkar Stig Borg nästan omöjlig att slå där. Idag vann Stig med drygt 2 minuter före Anders Sundström.
När det så gäller A-banan så räknar jag bort Tommy Holmèr och Anders Lillstrand som var i topp på den banan. Inget ont om dessa pojkar, men de är bara "juniorer" och har långt kvar innan man är kvalificerad för att kallas "Veteran".
Den moraliske segraren blev istället Hans Aurell som med knappast minsta marginal vann över Kenneth Johansson.

Bilden: Leif Wadman och Anders Waldemarsson.
Text: Alf Lindberg

Karin Gustafsson i bäst form på Veteran-VM!

(2018-07-13) När långdistansfinalen idag var över så stod åter Karin Gustafsson högst upp på prispallen.

Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby OL tog ett guld i förrgår på medeldistansen i klassen W-70. Idag var det dags för långdistans, och det var det i ordets rätta bemärkelse. Väldigt långa banor mot var det brukar vara. Danmark är platt tycker nog det flesta, så därför kunde man förlänga banorna. Men många deltagare tyckte nog att det fanns duktiga backar ändå. Det blev också långa tider i alla klasserna
Men det hindrade inte Karin att sno åt sig guldmedaljen även idag. Men över 9 minuter tillgodo på 2:an så vann Karin överlägset sin andra guldmedalj på detta VM. Grattis Karin!

En lika stor bedrift som Karin gjorde även Asta Sjöberg från Lindebgygdens OK. Två guld, ett på medeldistansen och så ett idag på långdistansen i klassen W-80. Två guld alltså. Grattis Asta!

Men det blev fler medaljer idag. Göran Larsson från Södertälje-Nykvarn OF blev idag silvermedaljör i klassen M-85. Grattis Göran! Vann gjorde den omöjlige Peo Bengtsson.

Hur gick det i övrigt då? I M-70Blev Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK 4:a endast 53 sekunder ifrån en bronsmedalj. I M-80 tog Rune Carlsson från Sundbybergs IK en bronsmedalj.  

En bra insats gjorde även Anna-Karin Johansson från Vandrarringen som i W-65 var knappt 3 minuter från en bronsmedalj.

Bilden: Karin Gustafsson och Göran Larsson.
Text: Alf Lindberg

På medelfinalen visade Karin Gustafsson vem som är bäst i klassen!

(2018-07-11) När medaljerna skulle delas ut på medel-distansen på årets Veteran-VM i Danmark, så visade Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby Ol vilken valör hon ville ha, nämligen GULD!

Karin vann klassen W-70 väldigt övertygande. Hon hade hela 4,19 tillgodo på tvåan. Grattis säger vi.

En annan duktig tjej från våra trakter är Asta Sjöberg från Lindesberg som tog hem guldet i klassen W-80. Även Asta vann sin klass övertygande. Grattis till dig också!

I klassen M-65 blev Thomas Karlsson från SNO bäst från den här regionen med sin 5:e plats.
Leo Johansson och Göran Larsson från Västerås och Sala kom en bit ner i resultatlistan.
I den tuffa M-70-klassen kom vår duktige Hans-Ove Eriksson från Nyköping 5:a, endast 2,41 efter segraren. Christer Sandh OK Roxen blev 14:e man, Hans Aurell Gävle 19:e och Claes Niderborn S:t Tuna 31:a.

I klassen M-85 kom Göran Larsson SNO på en 9:e plats. Åt segraren Peo Bengtsson fanns inget att göra idag heller.

Nu återstår långdistansen på årets Veteran-VM som har finalerna på lördag. Vi hoppas på fler framgångar då. Lycka till! säger vi till alla våra kamrater i Danmark.

Bilden: Dagens guldmedaljör Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL.
Text: Alf Lindberg

Just nu pågår Veteran-VM i Danmark för fullt!

(2018-07-08) När nu sprinten på Veteran-VM är avgjord kan vi konstatera att inga mästare i vårt närområde har korats.

Närmast en seger var Rune Carlsson från Sundbybergs IK i klassen M-80 som med sin 6:e placering var 1,16 efter segraren. Samma var det i W-75 där Birgitta Thunell från IFK Lidingö med sin 6:e placering var 1,47 efter.
I övrigt så gick det så här:
M-65; 16:e plats för Thomas Karlsson (SNO), Gunnar Munktelius (SOK) 30:e plats, Ulf Kjellin (OKH) 40:e plats och Göran Larsson (SOK) som blev 65:a.
M-70; Christer Sandh (OK Roxen) som blev 15:e man och Claes Niderborn (S:t Tuna IK) som blev 28:a.
M-75: Här kom Hans Andersson (VSOK) 46:a och Lars-Erik Rask (VSOK) 65:a.
W-65: Här hittar vi Anna-Karin Johansson (VR) som blev 24:a och Gun Millinger (VSOK) som blev 38:a.
W-70: Birgitta Billstam (Järfälla OK) som blev 11:a.
Tilläggas kan att "junioren" Lena Larsson från Sala kom på 14:e plats  i W-60 endast 1,12 från segern! Synd.......
På tisdag fortsätter tävlingarna i Danmark med kval på medeldistans och finaler på onsdag.

Bilderna: Leo Johansson, Margareta Dahlström, Kristina Wåhlin och Tommy Wåhlin. Foto: Ulf Kjellin.
Text: Alf Lindberg

Tack alla Ni för Veteranresan 2018 - ett fint minne för livet.....

loading...

(2018-06-14) Det kan knappast bli bättre än så här - tack alla Ni som bidrog till denna fina resa än en gång.

Det började inte så bra. Vår käre kamrat Kennet Löfqvists liv gick inte att rädda när han föll ihop på första etappen i Stadsparken i Hjo. Men vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa - men det räckte inte till. En tröst i bedrövelsen var dock när Torsten Lund på ett fint och värdigt sätt tecknade en minnesbild över Kennet. Torsten sa: livet går trots allt vidare och vi gör det med ett fint minne av Kennet och ljus bild av framtiden. Tack Torsten!

Onsdagskvällen var som vanligt vikt för vår härliga Sommarbuffè. Den gick av stapeln på hotell Bellevue i Hjo. Nästan 200 personer hade bänkat sig när det drog igång. Trångt och gemytligt. Förutom god mat - så bjöds det på prisutdelningar, uppvaktningar och lite underhållning. En glad västgöte med en vacker kvinna vid sin sida underhöll publiken som verkade uppskatta både sångerna och historierna.

Sista etappen av resan är som vanligt stafetten. Här höll vi till på samma område som gårdagen, alltså vid Rankåsstugan utanför Tibro. Idag var det flackt, men stigarna ställde till med en del bekymmer. 
Idag verkade alla nöjda med terrängen och banorna. Resultaten för stafetten finns här på höger sida. Det fanns även möjlighet att välja på två öppna banor för de som ville. Tråkigt att sträcktidsläsarna vägrade att samarbeta idag, men sträcktiderna finns upplagda nu.

Jag har planerat för denna resa i över ett halvår. Det har varit både roligt och spännande. De här 4 dagarna gick för fort tycker jag så här efteråt. Men jag skall erkänna- jag är ganska trött nu, men lycklig, så det blir några dagars vila nu. 
Man skall sluta när det är som bäst säger de som vet. Är det dags nu? Eller skall jag planera fär ännu en resa? Om några dagar brukar lusten komma tillbaka. Vi får se!

TACK till Er alla, så många fina ord som Ni har gett mig under dessa dagar kan jag inte räkna. Men en sak är säker - på detta lever jag så länge jag finns till! Kram.....

Text: Alf Lindberg

"Bäst när det gäller"! Det var den stora frågan idag!

(2018-06-13) Tredje etappen på årets Veteranresa var lite annorlunda än vad vi är vana vid.

Idag höll vi till Tibro OK:s klubbstuga Rankås som ligger strax utanför samhället. Området med mycket platt och fin tallhed varvas med stora raviner och dalgångar. På väg till start passerade man den största ravinen som möjligen fick många deltagare att darra på manchetknappen! Blir det så här på hela banan?. Nej, det blev det inte, men de längsta banorna hade bitvis längst bort lite stökigt på marken. Det märktes ganska snart på de långa tiderna som deltagarna presterade.

Veteranresan är uppdelad på 3 etapper och det är sammanlagd tid efter 3 etapper som visar vem som är "bäst i klassen"
Hur gick det då? Om vi börjar med damerna så fanns det inga på A-banan. På bana B däremot så segrade Lena Jansson Arboga OK lite dtygt före tvåan Britt Eriksson Sala OK. På bana C vann Monica Svärd OK Klemmingen endast 28 sekunder före Inga Johansson Nyköpings OK. 
Anna Blomgren Tullinge SK var överlägsen på bana D. Till sist på bana E så vann Eva Jerning Södertälje IF. 

På herrsidan så blev det så här: Bana A vanns av Hans-Ove Eriksson Nyköpings OK. På bana B var Olle Granath Surahammars SOK bäst. PÅ bana C, där vann klubbkompisen Bo Lindkvist Köping-Kolsva OK. Rune Sandberg Hallstahammars OK var överlägsen på bana D och till sist på bana E, där vann Ulf Lindgren Västerås SOK.
Vi säger ett STORT grattis till alla segrarna.

Imorgon är vi på samma TC när stafetten skall avgöras. Vi hoppas på lika fint väder då och en spännande kamp deltagarna mellan.
Kom i god tid för att hämta ut nummerlapparna. Är du inte anmäld på stafetten så går det bra att anmäla sig till någon av de öppna banorna.

Välkommen till en fin avslutning på årets Veteranresa. Nu är det "bäst när det gäller" som är devisen.

Bilden: Ia Granath och Olle Granath ser förväntasfulla ut innan start idag. Margareta Dahlström är lika glad oavsett vad det gäller. Forsätt med det "Maggan".
Text: Alf Lindberg

Idag vände det och alla var nöjda med dagens etapp!

(2018-06-12) När dagen för etapp 2 tonade fram kom även solen och ljuset fram. Kanske en hälsning från Kennet att se ljust på framtiden ändå.

Inledningen på Veteranresan 2018 blev dramatisk på flera sätt. En med tanke på Kennet Löfqvist. En annan var alla dessa "felstämplingar" som ägde rum på sprinten. Jag hade förvarnat om att det fanns mycket kontroller och att de sitter tätt. Men vad hjälpte det! Det bara ramlade in "felstämplingar. Återigen, var noga med att kolla kodsiffrorna. Det gäller även för morgondagens etapp.

På etapp 2 höll vi till med TC i en grusgrop. Terrängen bitvis mycket öppen och fin, men med inslag av rejäl kupering bitvis. Så det blev utslagsgivande banor i slutändan. Som tur var har den värsta sommarvärmen lagt sig, så en temperatur på ca 15-17 grader idag var idealisk. 
På bana A slog Kenneth Johansson till med en seger mot den annars så omöjlige Hans-Ove Eriksson. På bana B vann Robert Larsson knappt före Britt Eriksson som hade många "gubbar" bakom sig idag. Bra gjort!
På bana C, den största klassen, vann Bo Carlsson Nyköping före Mats Eriksson Sala. Även här en tjej högt på prislistan, nämligen Monica Svärd från Gnesta.
Ulf Eskilsson var snabbast på bana D. Men det var knappt före killarna från Hallstahammar, nämligen Rune Sandberg och Göran Wiig. Slutligen på bana E så vann Margareta Dahlström från Skinnskatteberg som är en nybörjare och tyckte banan var svår idag. Men du vann ju Margareta! Grattis!

Imorgon fortsätter ni nästan ändra fram till Tibro och svänger sedan vänster till TC. Skärm finns vid stora vägen. Välkomna imorgon!

Bilden: Lizkulla Petterson som var först i mål på sprinten och Lena Schultz som var glad att klarat etapp 2 idag.
Text: Alf Lindberg

En bra avslutning på vårsäsongen blev det idag!

(2018-06-07) Det blev en bra avslutning på vårsäsongen för de 153 deltagarna idag.

Likt en skolavslutning med allt vad det innebär så gjorde även vi veteraner avslutning på vår vårsäsong. Platsen för dagens tävling var förlagd till Sala Silvergruva och en sommarsol med en ljummen vind smekte deltagarna över kinden. Oro för eventuella skogsbränder var som bortblåsta när deltagarna tog sig an dagens uppgift.

Det var 1:5000 på skalan vilket gjorde att man kände sig "fartfylld" i terrängen. Kontrollerna kom alldels för fort ibland var känslan. Jag misstänker att det var just det som ställde till det för de deltagare som inte blev godkända idag.
Det blev alltså en kombinerad sprint- och skogstävling genom gruvhål, slagghögar och historiska byggnader. Men även ut i bitvis väldigt "grön" terräng. Vad jag förstår så fick alla banorna möjligheter till vägvalsproblem om man så ville! På bana A fick vi uppleva en "slamkrypare"! På väg till åttonde kontrollen så fanns två vägval. Jag valde vänstra vägvalet av det enkla skälet att jag sprang för fort(hur det nu kunde hända!) och såg inte det högra som var det bästa. När jag kommer fram till bron på vänstra vägvalet så är bron "spärrad" med röd/vit snitsel! Hoppsan! Får man inte passera här, tänkte jag?. Kollar kartan noga och upptäcker inget som skulle förhindra mig att passera här enligt banläggaren. Så jag och några till passerade där och fortsatte mot kontrollen.
Efteråt kan jag konstatera att några deltagare på A-banan då valde att springa tillbaka och på så sätt fick sämre tid mot kontrollen. Det var alltså inte meningen att det skulle vara stopp där på bron. Snitseln hade kommunen satt upp dagen innan för att förhindra personer att passera p.g.a. säkerhetsskäl. Till banläggarens försvar skall sägas att vi som valde vänstra vägvalet får skylla oss själva eftersom högra vägvalet var mycket bättre. Så var det med det!

På A-banan idag vann det alldeles omöjlige Thom Sandvik. Snabbfotad kille han. På bana B Stig Borg och på bana C Anders Welèn. Göran Wiig bäst på bana D och Åke Mjöberg bäst på bana E.

Nu är alltså vårsäsongen över. Sammanfattningsvis en av de varmaste på mycket länge. Många bra arrangemang har vi bjudits på och stor tillströmning av deltagare hela tiden. Tack till alla arrangörer och tack till alla deltagare för att Ni har kommit och varit en del av ett stort socialt nätverk. Många av oss ses redan på måndag i Hjo. Annars så ses vi till hösten igen med nya utmaningar.
Ha en trevlig sommar!

Bilden: En del av arrangörerna idag, från vänster Torbjörn Eriksson, Nils-Erik Eriksson, Mats Eriksson och Torbjörn Johansson.
Text: Alf Lindberg

Idag var det generalrepetition- nästa vecka examen!

(2018-05-31) Återigen en underbar sommardag när veteranerna samlades vid Hjälmare Docka.

Idag stod Arboga OK som arrangör och man hade lycktas med allt. Deltagarna var nöjda vid målgången, både med banor och skogen. Det vackra vädret bjöd Arboga OK på.
Idag dök det upp deltagare från Närke också. Veteranerna i Närke har även dom tävlingar på torsdagar, men idag låg deras tävling utanför Degerfors. Lite bekvämare då att åka till Arboga då!
Som sagt, 179 deltagare idag som provade på banläggaren Göran Janzons banor. Arboga OK har haft flera tävlingar i detta område tidgare, så det var säkert många som kände igen sig bitvis. Ändå var många "ej godkända". Var det värmen som tröttade deltagrna måntro!

Själv fick jag agera åskådare idag. Jag var till läkaren häromdagen och fick medecin mot mina pollenbesvär. Vi får se om det hjälper!
Men jag känner mig ändå nöjd med dagen då Arboga OK gärna ville ha min hjälp med sekretariatet idag. På det viset kunde jag ändå bidra med något i tävlingen.

Hur gick det idag då? Först måste man bli lite imponerad av Ann-Britt Göransson och Mari anne Nyman som båda idag tog A-banan och lyckades placera sig i mitten av resultatlistan. Vann gjorde Lars Jakobsson som är på gång igen.
Ständigt på gång är även Stig Borg Ärla IF som vann på bana B. På C-banan var Mats Eriksson snabbast. På bana D blev det brödrarstrid idag. Per Wiig vann med endast 8 sekunder över brorsan Göran Wiig. E-banan hade hela 16 deltagare idag och där var Leif Thorsson snabbast.

Nästa vecka på tisdag är det OK Hällens tur att arrangera tävling, och på torsdag samma vecka är det "examen" då Sala OK kör sista tävlingen innan höstprogrammet. Sala OK lockar med kultur i massor på torsdag. Man håller nämligen till vid Sala Silvergruva, så passa på att se dig omkring när du ändå är på plats. 

Bilden: från vänster Åke Eriksson, Sonja Jedar, Bengt Jönsson och Margareta Jönsson
Text: Alf Lindberg

Rekordvärme när SMOL-kaveln avgjordes idag!

(2018-05-29) Det har väl aldrig varit så varmt nån gång då denna roliga kavel gick av stapeln idag med 52 lag på startlinjen.

Låt mig först säga att jag var rejält avundsjuk på er som deltog idag. Fantastiskt fin terräng(den lilla bit jag kom) vackert väder och god stämning när lagen stod uppradade under ledning av startgeneralen Åke Schylander. Vad hände med mig? Jo, de senaste veckorna har jag drabbats av pollenbesvär precis som många andra har gjort denna märkliga försommar. Jag klagar inte, men en rejäl störtskur skulle sitta fint nu. Idag kom jag bara till första kontrollen då munnen blev snustorr och det blev svårt att andas. Bara till att vända tillbaka. Tråkigt!

Strängnäs-Malmby OL som var dagens arrangör hade verkligen lyckats idag. Ett härligt TC inbäddat i fin tallhedsterräng.  Jag är övertygad om att alla njöt idag. Fast kanske inte alla! Det var ca 25 grader varmt och det frestade på flera deltagare som fick kämpa rejält för att ta sig i mål. De var trötta, men glada och nöjda ändå. Och Inga-Britt Malm fick inte vara sist idag heller. Den titeln tror jag gick till Göran Lagestedt från OK 65 Stjärnhov.

Vilka var bäst på årets kavel? I 130-klassen vann Sven-Olov Viklund tillsammans med Mats Hastad. Det var kanske inte någon överraskning då båda ofta visar framfötterna. Och då menar jag inte bara storleken på skorna.
I klassen 140 var Nyköpingsduon Hans-Ove-Eriksson och Bo Carlsson favorittippade. Hans-Ove var först in på första sträckan, men på andra fick inte Bo till det ordentligt, så här klev då istället Erik Rundström och Per-Erik Carlenius fram och vann. Trodde vi!!!
Nej, de riktiga segrarna i 140-klassen heter Torsten Lund och Hans Grejer. Det upptäckte vi först efter att jag hade tagit gruppbilden på segrarna. Det var så dags då!

Nu får Erik och Per-Erik ändå vara med på stora gruppbilden och stoltsera med sina priser. Några priser fick då inte Torsten och Hans, men det blev konsekvensen av att Hans och Torsten glömde att stämpla ut i tid. Så kan det! Men som ni vet, det är ju veteranorientering vi håller på med och då kan allt hända.

Riktiga segare fick vi ändå i klassen 150 där Lars-Erik Rask på första och Kuno Österlund på andra sträckan tog hem segern. Till sist MIX-klassen som vanns av Sonja Jeder och Weine Wolter från Åkers IF. Ingen överaskning där heller egentligen. Men det var kamp in i det sista ändå.

Tack gänget från strängnäs för idag och ett litet extra tack till banläggaren Sten Eriksson som hade hittat rätt på alla punkter idag.

Bilden: från vänster, Hans Grejer, Torsten Lund, Sven-Olov Viklune, Mats Hastad, Erik Rundström, Per-Erik Carlenius, Kuno Österlund, Lars-Erik Rask, Sonja Jeder och Weine Wolter.
Text: Alf lindberg

Acktjärnarna bjöd på riktig vildmarksupplevelse!

(2018-05-24) Trots stora avverkningar i området kring Acktjärna så finns vildmarken där.

Sommaren håller sitt grepp om oss vilket de flesta uppskattar nu efter en lång och kall vinter. Det är bara att njuta. Och det gjorde nog de flesta av dagens 177 deltagare. Visst, ljungen och blåbärsriset som har kommit upp nu, gör det tungsprunget över lag. Men idag, om man var lite smart, så kunde man utnyttja de små fina höjderna att ta sig fram torrskodd. Och där gick det mycket lättare att springa.
När man väl är däruppe på höjdplatån så är det fantastiskt fint. Och kartan som bl.a. Signar Palm har underhållit, gjorde det lätt att läsa sig fram. Fast det bommades hejvilt ändå. Men det får nog tillskrivas respektive deltagare.


På E-banan som hade en toppnotering av deltagare idag var det 3 tjejer i topp med Liz Porteus högst upp. Barbro Möllberg snuvade alla grabbarna på segern idag på D-banan.
Hårt i toppen var det även på C-banan där Anders Welèn till sist lyckades komma först.
Ett riktigt getingbo var det på B-banan idag. Flest med deltagare som vanligt på den banan, och med endast sekunder före Per-Ivar Möllberg och Kalle Johansson, lyckades Kenneth Jansson ta sig in först.
Det var många "ungdomar" på A-banan idag och räknar man bort (vilket man egentligen inte skall göra trots den stora ålderskillnaden) så var Thom Sandvik bäst. Men Tommy Holmèr som gästade oss ända från Stockholm idag, var klart snabbast före Christian Larsson på A-banan. 
Jag noterar ovanligt många utgått/felstämplingar idag. Kan det bero på att det var tungsprunget, svår orientering eller värmen! Det spelar mindre roll. Vi deltagare fick återigen en fin dag i skogen. Tack Hallstahammars OK.

Sluttiderna stämmer, men sträcktiderna blev knasiga idag p.g.a. internt databasfel hos arrangören idag för kännedom.

Bilden: Dagens banläggare Signar Palm tillsammans med dagens tävlingsledare Lena Hedman.
Text: Alf Lindberg

Södertälje IF fick rekordbesök idag......

(2018-05-22) Rekorden står som spön i backen numera. Skönt att det inte är regn som gör det!

Idag stod Södertälje IF som arrangör och fick uppleva en invasion av deltagare. Hela 166 stycken dök upp i det otroligt varma och vackra vädret. Hur gick det?

På A-banan var det tuffare än någonsin. Men så var Tommy Holmèr med idag, ungdom som han är och vann. Björn-Ove Petterson och Roland Kusgård är några andra som var med i toppen idag. Duktiga killar som vanligt däruppe. Hans-Ove Eriksson fick ge sig för övermakten idag. Inte så vanligt. Imponerad blir man av Karin Gustafsson som blandade in sig bland killarna på A-banan och slog många duktiga löpare.
Stig Borg bäst på bana B börjar bli en följetong nu. Dock var Gunnar Ehn bara sekunder efter. Stockholmskillar med Anders Sohlberg och Rune Rådeström var bäst på bana C. På bana D, en tjej, Viveka Backman bara 8 sekunder före Inge Gustafsson. Slutligen på bana E så vann Lars Pettersson.

Resultaten ligger uppe och senare idag kommer även Livelox läggas upp av arrangören.

Text: Alf Lindberg

En bild säger mer än tusen ord en dag som denna!

(2018-05-17) Det måste nog vara på gränsen till "pollenrekord" just nu när allt är täckt av gult damm.

Man har hört talas om att i år är ett riktigt pollenår, och det har åtminstone undertecknad fått uppleva rejält. Jag har aldrig tidigare varit besvärad av pollen, men i år har det varit jättejobbigt. Vaknade inatt två gånger och fick gå upp och ta en nässprej. Har även talat med kollegor som också upplever allergin besvärligare än någonsin i år.

Idag var det Vandrarringen som bjöd in till tävling i Tillberga. Här har vi varit flera gånger och vi återvänder gärna hit. Skogen är öppen och fin. Visst, det saknas lite detaljer, men det gör det hela mer spännande. Och trevliga banor upplevde jag. Området är väldigt bra för just vår verksamhet.
Jag tror även att de övriga 156 deltagarna gillade vad de fick uppleva idag. Åtminstone de som stämplade rätt. Det gjorde tyvärr inte jag(hoppade över sista) och blev diskad. Det kan jag leva med, eller hur Pernilla!

Några som dock gick väldigt bra idag var bl.a på A-banan, Göran Larsson som slog "ungdomarna" Malin och Martina. Där ser ni tjejer, det är tufft att blanda sig in bland veteraner!
Stig Borg och Per-Ivar Möllberg kämpar om att vara bäst på B-banan. Idag drog Stig det längsta strået
Olle Granath, normalt en A-löpare, är däremot skadad just nu och tog därför C-banan idag som han vann knappt före Kjell Mjöberg.
Göran Wiig går oftast säkert genom skogarna, så även idag då han var bäst på D-banan. Ulf Lindgren, rutinerad räv från Västerås, var bäst på E-banan.

Nästa vecka är det dags för Södertälje IF på tisdag och på torsdag är det Hallstahammars tur då vi skall hålla till på klassisk mark, nämligen Acktrjärnarna. Välkomna!

Bilden: Skorna som ni ser är helt blå i sin orginalfärg. Idag helt gula av pollen!
Text: Alf Lindberg

När tjeckerna kommer på besök- då vet man att det är sommar på riktigt!

(2018-05-08) När det tjeckiska paret idag kom på besök för första gången denna sommar, så blev det rekorddeltagande för Södertälje-Nykvarn OF.

Det var 144 deltagare på startlinjen när årets hitills varmaste dag, ca 25 grader kom på besök. Vi höll till vid regementet där 25-manna gick för några år sedan. Hyfsat tuff terräng, men ack så fin. Jag är den siste att klaga på värme, men idag kändes värmen påtagligt. Men vilka fina yttre förutsättningar det ändå skapar. Att inte behöva frysa både före och efter tävling. Många satt kvar länge idag och njöt i värmen.

Men vi satte ytterligare ett rekord idag. Nämligen i antalet "felstämplingar"! Det blev över 20-talet ej godkända resultat. Och vad var anledningen till detta då? Jo, ärade banläggaren Stig Thorsson hade placerat ut två kontroller mycket nära varandra vilket fick till resultat att många, som inte kontrollerade kodsiffran, fick en felstämpling. Jag brukar skoja med mina kamrater att det är just därför vi har definitioner både på kartan och lösa. Det gäller att se upp.
För att undvika detta försökte Greger Wedin en gång att istället för siffror, så använde Greger "djursymboler" för att man lätt skulle se om man var rätt. Men det hjälpte föga. Så nu är vi tillbaka på ruta ett igen.

Weine Wolter vara snabbast på bana A idag tätt följd av tjecken Martin. Bana B var annars snabbast idag. Endast 28 sekunder av löparen "Sportident"!
Vi bör nog räkna bort hen och inse att Stig Borg var snabbast in i mål här. Leif Jansson och Nils Johansson bildar tätduo på bana C. Lennart Lundh först på bana D och Eva Jerning på bana E.

Tack till arrangören och till Er alla som kom idag och fick njuta av härlig orientering. OBS! Glöm inte att anmäla Er till SMOL-kaveln också! 

Bilden: Martin Tichovsky och hustrun Hana.
Text: Alf Lindberg

Gunnar Lord Arboga blev historisk idag!

(2018-05-03) Allra först, ett stort TACK till Eskilstuna OL, ingen nämnd, ingen glömd, för alla dessa 25 år som Ni har arrangerat den populära tävlingen "Först i Mål".

Det var säkert många som kände lite vemod idag på väg till start när tävlingen "Först i Mål" efter 25 år skall läggas ned. Vi alla som genom åren har fått uppleva tävlingen är oerhört tacksamma att vi har fått varit med. Så 25 år kanske räcker! Det kanske väcks nya tankar och ideèr om att hitta på något nytt arrangemang som tar över efter detta. Är det någon därute som har någon bra idè, hör av dig.


174 deltagare var anmälda idag men på startlinjen stod 161 tävlande. Och nog blev det tävling! Väldigt trångt vid starten blev det när 161 tävlande inte vet vart dom skall ta vägen. Men efter en stund löste proppen upp sig och det blev spridda grupper på väg mot första.
Eftersom vi höll till vid Vilsta Sportcenter så blev det Vilstaskogen vi använde. Och skogen visade sig från sin bästa sida. En sol som hade svårt att tränga igenom molnen fick bli underlaget i denna fina skog som Vilsta erbjuder. Det var många banor som Marcel Bader hade fixat till inför dagens övningar. Nu sprang jag bana 9 själv som var jättefin, men jag är övertygad om att de övriga banorna var lika bra.

Hur gick det då idag? Det blev Gunnar Lord från Arboga som blev vinnare i denna historiska tävling. Alltså "Först i Mål"! Grattis Gunnar!
Ingemar Greis var endast 28 sekunder efter och Sune Ahlin 57 sekunder. Sedan ramlade deltagarna in som ett pärlband till Vilsta Sportcenter. 
Utöver vinnarens pris som är en tavla av Marianne Gambrè, så hade Lennart Öberg skänkt 3 pris i form av O-boken. Ett fick Gunnar Lord och 2 lottades ut. Jag noterar också att det blev väldigt många felstämplingar idag, men det blir så här med gemensam start och många stressiga situationer. Man har inte tid att kontrollera kodsiffran.

Förutom vi alla orienterare idag så var det tyst och lungt i skogen. Jag såg endast en anställd från kommunen som med sin fyrhjuling var ute och rensade skräp. Men vad gör karln? Han raggar tjejer på arbetstid. Jo, det är sant! Plötsligt kommer han med sin fyrhjuling glidande med Inga Johansson från Nyköping på pakethållaren! Vad händer? Ni tror mig inte, och jag gjorde det knappt själv. På resultattavlan när jag fikade såg jag att Inga hade utgått, Aj då, hon har skadat sig. Inte alls. Inga Johansson, en av våra mest duktiga tjejer hade gått bort sig fullständigt idag. Hon var så långt kontrakurs bort att hon fick fråga den kommunanställde var hon var någonstans. När hon insåg det bad hon om lift tillbaka till TC, och glatt hoppar Inga upp på fyrhjulingen och drar iväg. Häftigt Inga! Vilken häftig avslutning på den sista tävlingen av "Först i Mål".

Bilden: Dagens vinnare Gunnar Lord Arboga får pris av Kenneth Johansson.
Text: Alf Lindberg

Ännu ett rekord i antal deltagare - idag i Kjula

(2018-04-26) Veteranmatchen och Distriktsmatchen tidigare är de tävlingar som har dragit mest deltagare hittills.

De två tävlingarna var lite speciella eftersom vi samarbetade med andra distrikt och på så sätt fick många deltagare. Men med dagens tävling i Kjula som inte har någon extern inbjudan utan är en helt vanlig "torsdagstävling", så är dagens 236 deltagare rekord. Imponerande i allra högsta grad.
Vi har sagt det tidigare. Rent tävlingsmässigt så finns det inte så mycket begränsningar, men logistiska problem såsom parkering och dusch/ombyte börjar närma sig en smärtgräns. Det innebär INTE att vi inte vill ha fler deltagare. Tvärtom, vi välkomnar alla till våra tävlingar. Men som alltid, uppstår det problem så löser vi det. Så även nu. Jag är övertygad om att vår kreativitet i olika problemlösningar kommer att nå oanade höjder i framtiden. Så hjärtligt välkomna till oss även i fortsättningen.


Eftersom det kom så mycket deltagare idag, mer än arrangören tänkt sig, så tog kartorna slut på C och D vilket innebar att några fick springa en annan klass än de tänkt sig.
Hur gick det idag då? Jag fick höra att många tyckte det var "risigt" i skogen. Jag tycker inte det, inte på bana A i alla fall. Men det kanske beror på att jag inte springer där banläggaren har tänkt sig! Som idag t.ex. till första kontrollen så går jag mot andra först och lägger bort 4 minuter. Suck!
Men skogen bjuder på stor öppenhet och lättläst karta, så det vara bara att "stå på". Och riset är inga problem säger Knut-Åke Hallebro. -"Har du bara tillräckligt hög fart så flyter du ovanpå riset"!

På bana E som hade hela 20 deltagare var Roger Holmberg snabbast. Kanske inte så konstigt, Roger är duktig. På bana D vann Göran Larsson. Är Per-Ivar Möllberg på gång tillbaka efter sin svårläkta skada? Ja, idag vann han i alla fall på bana C knappt före Anders Welèn. Hans Grejer var snabbast idag på bana B strax före Kenneth Jansson. 
Till sist bana A. Junioren Marcus Eek vann här men får finna sig i att med sin snabbhet "väcka" alla kontroller för oss övriga. Tvåa var en blivande pensionär, nämligen Per-Olov Sjöström som prövade sina vingar idag. Med stor möda och besvär lyckades Per-Olov klämma sig in före Hans-Ove Eriksson, en etablerad veteran i sammanhanget. Per-Olov, det väntar en tuff tid för dig i veterangänget!

Till sist kan jag konstatera att duschschampot räcker väldigt länge när man byter om i Tallstugan. Jag vet inte vad det beror på! Föresten, såg att man håller på att ta ned skog kring stugan nu. Alla tallar är snart borta. Dags att byta namn från Tallstugan till Kallstugan! 
Har du inte anmält dig till "Först i Mål" så är sista chansen fram till i midnatt. Var med på en historisk tävling.

Bilden: Bo Karlsson stämplar vid sista kontrollen idag. Pustar ut efter målgång gör Knut-Åke Hallebro.
Text: Alf Lindberg

"Kalle på Spången" lyste med sin frånvaro igår!

(2018-04-25) Men 145 andra deltagare lyste upp tillvaron igår.

Det blev lite annorlunda igår vad beträffar rapporteringen. Själv var jag i Stockholm igår för andra uppdrag så jag bad Erik Rundström att skicka resultatfilen efter tävlingen för publicering.
Men det blev något knas ändå när Erik skulle skicka iväg filen. Senare igår kväll gjorde Erik ett nytt försök, men då ville inte PostNord vara med på noterna. Nej, så var det inte. Erik ville även skicka med några bilder med resultatfilen vilket fick till följd att filen blev för stor och orkade inte komma iväg.
Nu på morgonen gjorde Erik ett nytt försök, skam den som ger sig, och se, nu funkade det. Nu finns ett bättre resultatfil upplagd.
De båda bilderna här ovan visar deltagare i väntan på start över den spektakulära spången som alla deltagare passerade över på väg till starten.
Tävlingen finns även upplagd på Livelox.

Detta med förväntansfulla deltagare som väntade på sina resulat via hemsidan, gjorde att denna hemsida noterade rekordbesök under gårdagen. Hela
1025 besök noterades! Fantastiskt.

Bilderna: Foto: Erik Rundström.
Text: Alf Lindberg

En härlig känsla när deltagarna ser upp på mig!

(2018-04-19) Det var precis det som hände när 190 deltagare passerade sista kontrollen där jag befann mig idag.

Den allra sista snön smälte bort för några dagar sedan och SMHI presenterade en väderprognos på ca 18-20 grader+, så förväntningarna om ett stort deltagarantal var att vänta idag.
Och det kom också. Dagens deltagarantal  på 190 stycken ligger i nivå med vad Västerås SOK hade 2015 senast. Från Dalarna, där ligger snön kvar fortfarande, till deltagare från Stockholm och södra Södermanland. Och så Johnny Erixon från Fellingsbro så klart. Alltid lika glad hur än illa det går ibland.

Dagens övningar ägde rum ute på friluftsområdet Björnön som ligger bra till och är ett bra område att orientera i vid den här årstiden. Jag hörde väldigt nöjda deltagare idag. Själv avstod jag att delta idag, men jag vet av tidigare tävlingar att det är trevligt att springa i området.

Det känns alltid lika spännande att kika i resultatlistan, speciellt när man själv inte har deltagit och man inte har något resultat att "försvara"!
På A-banan, om sållar bort "ungdomarna", så visar Thom Sandvik återigen vilken duktig kille han är. Per-Erik Fogel var inte långt efter. Malin Kolberg som vann B-banan tror jag tillhör "ungdomarna" så Nils-Erik Eriksson får nog ta åt sig äran av att vara bäst där.
På C-banan var det bra 3 herrar som lyckades klämma sig in före Ia Granath och Gun Jansson. Vann här gjorde suveräne Barbro Möllberg. 
Jag vet inte om Kenneth Larsson från OK Enen är +65, men om han är det så är han en värdig vinnare på D-banan. E-banan hade 14 deltagare idag och där var Åke Mjöberg snabbast före en tjej från Rembo, nämligen Ulla Nykvist.

Trots att några felstämplade idag så är jag övertygad om att alla är nöjda efter dagens tävling. Våren visade sig från sin bästa sida idag. Egentligen var det synd att man inte var med idag, för det hade varit en lätt match att klå Pernilla Klemets idag. Men hon får en ny chans att möta mig nästa vecka!

OBS! Kom ihåg att anmäla dig till "Först i Mål". Det är inte bara 25-års jubileum för tävlingen, det är förmodligen också sista gången tävlingen arrangeras!

STORA BILDEN: Om ni klickar på den kan ni se en film från sista kontrollen.
Bilden: Sven-Eric Kåberg och Ingrid Lundin tittar beundrande upp mot fotografen.
Text: Alf Lindberg

Inget sammanbrott idag vid Ärjabrottet!

(2018-04-17) Det kom 172 deltagare idag när Arenan var förlagd till en bergtäkt strax utanför Mariefred.

Det blev inget sammanbrott idag fast det var nära. Rekorddeltagande en tisdag( tror jag) vilket innebar att kartor på vissa banor tog slut och deltagare fick välja en annan bana än man tänkt sig. Arrangören OK Grip hade i alla fall "rent mjöl i påsen" när vi återvände till "brottplatsen"! Ja, det stod så i inbjudan. Till skillnad mot Dalarna som idag hade ställt sin tävling p.g.a. för mycket snö i terrängen, så kunde OK Grip genomföra dagens tävling med fina yttre förutsättningar. +8-10 grader och sol.
Området där vi fick tävla i var bitvis rejält kuperat men med fantastiskt fina områden uppe på höjderna som var lättlöpta tack vare "berg i dagen". Men sådana områden skapar också utmanande orientering. Tappar du kartkontakten uppe på dessa fina höjder, så kan det bli tidsödande att läsa in sig igen.
På bana A te.x så var en halvlång sträcka från 10:an till 11:an ett sådant exempel. Fint stråk, men mycket lätt att komma ur kurs och lägga tid i onödan.

Vad är det man brukar säga! "Även solen har fläckar"! Jag talar om Hans-Ove Eriksson som brukar vara fullständigt omöjlig att slå, men idag hände det. Hans-Oves tursiffror är knappast 7, 8 0ch 9. Där var det tungt idag. Grattis idag istället till Björn-Ove Pettersson som vann A-banan idag.
Örjan Svahn från IFK Mora, en ny bekantskap för mig, var först på B-banan före Stig Borg och Anders Gärderud. Anders brukar springa A-banan, men har kanske som många andra nu på våren, inte fått upp full kapacitet!
På C-banan, som idag hade hela 50 deltagare, vann Hans Aurell. Hans är normalt en duktig A-löpare men som just nu lider av ett ont knä. Jag gissar att Hans är på A-banan inom kort igen.
På D-banan var Göran Wiig först in i mål idag. Göran springer inte så fort numera, men säker på handen.
Bana E hade 13 deltagare idag vilket för en tisdag är mycket. Här var Anna Blomgren snabbast.
Sammanfattningsvis återigen en fin dag i skogen. Jag vill gärna komma tillbaka hit igen, och då så snart som möjligt!

Bilden: Bo Norbäck och Rolf Skoglund diskuterar dagens vägval.
Text: Alf Lindberg

176 deltagare idag kan inte ha fel!

(2018-04-12) Det var inte bara solen som värmde idag utan även deltagarnas beröm.

Banläggarna Bosse Ericsson och Bosse Lindkvist fick mycket beröm för dagens banor. Området där vi var idag har inte utnyttjas tidigare i veteransamanhang. Så dessto roligare att vi kunde bjuda på ett nytt område under dessa förutsättningar som fanns idag. Solen gjorde allt vad den kunde för att värma deltagarna från en klarblå himmel. Det framkom även synpunkter på att området var väldigt bra lämpat för te.x D och E-banor.

Med dessa goda vitsord så skall vi överväga att även köra i detta område nästa år! På vår tävling 30 augusti kommer vi hålla till där klubben anordnade "Golden Weekend" 2017 som ligger ca 10 km norr om Köping.
Hur gick det då idag? Om vi räknar bort ungdomarna som sprang A-banan idag, så var Per-Erik Fogel snabbast. Dock endast sekunder före Göran Larsson. På B-banan vann Sten Eriksson. C-banan vanns av Stig Thorsson, också han bara sekunder före Per-Ivar Möllberg. Inge Gustafsson drog det längsta strået på D-banan. Till sist på bana E, Lennart Lundh Ärla IF.

Ett rikigt vårtecken är att Inga-Britt Malm från Garphyttan dök upp idag. En riktigt "långfärdsdeltagare" idag var också Claes Niderborn från Stora Tuna IK. Han lade skidorna på hyllan idag och fick njuta av snöfri terräng. Annat är det i Borlänge just nu där snön ligger tjockt kvar.

Bilden: Från vänster Tommy Wåhlin och Claes Nideborn. Till höger vinnaren av priset "Årets Senior 2017" Ulf Svedestam tillsammans med hustrun Görel.
Text: Alf Lindberg

Äntligen är snön borta - men lite is på mossarna!

(2018-04-10) Idag visade Södermanland sin vackra sida efter ett lång vinter.

OK Klemmingen bjöd in till tävling strax norr om Stjärnhov i ett område där undertecknad aldrig varit tidigare. Det ryktades om att man använt område långt tidigare.
Vad fick då de 131 deltagarna sig till livs när man begav sig iväg med endast + 4 grader, men en klarblå himmel som bakgrund över den vackra sjön vid samlingsplatsen.

Ja, som de flesta redan visste, Södermanland är inte bara vackert, utan och bitvis rejält kuperat. Så det gäller att noga välja sina vägval så att man slipper klättra alltför mycket. Sedan underlättar det betydligt att vid den här årstiden så är "grönskan" ännu inte utslagen vilket möjliggör att det är relativt lätt att ta sig fram även i "gröna" områden.

På tal om att "ta sig fram"! Jag blir vid varje tävling så imponerad av Er alla duktiga veteraner som tisdag och torsdag, kämpar sig igenom olika banor. Många är till åren komna, många har även olika krämpor. Men ändå, så kämpar Ni tappert i skogen och kommer tillbaka oskadda. Och det är vi glada över. Hitills så har vi sluppit (så länge jag har varit med) några allvarliga incidenter och bara några mindre besök på Akuten för att sy ihop några sår. Och hur än trångt det är i duschen eller hur "bökigt" det kan vara i skogen ibland, så hör jag aldrig någon som klagar utan bara glada hejarop till varandra. Det är så vill vill att vår veteranverksamhet skall fungera. Tack alla Ni därute.

På dagens A-bana har det uppstått något märkligt fel gällande sträcktiderna(gäller även bana D). Jag har pratat med Sven-Arne om detta och vi är lite förbryllade. Vi tittar på detta och ser om vi eventuellt kan korrigera felet i efterhand. Totaltiden är rätt.

På bana E var Inge Gustafsson snabbast idag. På bana D vann Ove Johansson, på C Anders Sundström. På bana B Stig Borg. När det gäller bana A så var Weine Wolter endast 20 sekunder efter segraren Hans-Ove Eriksson. 

Bilden: I solskenet efter dagens tävling njuter från vänster; Birgitta Wallin, Monica Lindkvist-Möller och Sten Möller.
Text: Alf Lindberg

Dåligt med vinterträningen - i så fall upptäckte du det idag!

(2018-04-05)  Har du tränat dåligt i vinter - ja, då blev du rejält påmind om detta idag.

Åkers IF hade förlagt dagens övning i nära anslutning till Ishallen och därtill närliggande skogsområden. Praktiskt och bra, men rejält tufft bitvis, speciellt inledningen blev en utmaning.

De 129 deltagarna som trotsade dimma och lite regn, är nog trots allt nöjda med dagen. Vi fick alla en rejäl genomkörare som stärkte både muskler och själen vilket kan behövas, speciellt för de som tänker springa nationella tävlingar i helgen.

Området är som sagt väldigt kuperat och svårigheterna idag var nog inledningskontrollerna i stark kupering. Därefter lite mindre kupering och med kontroller som inte torde vara några problem. Kan jag säga, som bommar en "passerkontroll" (K-7) på A-banan med ca 5 minuter. Var det tröttheten som kom redan där? Illavarslande eftersom nästan halva banan återstod då. Den missen innebar skärpning, och en ambition att inte missa fler kontroller. Det gick sådär....

"Det viktigaste är inte att vinna, utan att komma först"! Eller hur Hans-Ove Eriksson som stod som vinnare på A-banan (igen)! Idag fick Stig Borg ge sig på B-banan då Knut-Åke Hallebro var 29 sekunder före Stig. 
Stig Thorsson var knappt före Mona Forsberg på C-banan. På D-banan tog Anders Ryman hem segern idag. Till sist på E-banan så vann Anna Blomgren. Anna brukar inte springa den banan, men hon kanske har någon skada just nu.

Undertecknad fick ge sig idag för Pernilla Klemets som också springer A-banan. Men passa på och njut nu Pernilla, det kommer inte att upprepas!

Bilden: Dagens duktiga sekretariat bestod av Evy Jansson, Kjell Björkman och Anders Sundström.
Text: Alf Lindberg

En fin vårtävling i Hållsta med både ris och ros!

(2018-04-03) Det blev något färre deltagare denna gång i Hållsta än för 1 år sedan.

Detta var en "tisdagstävling" med 128 deltagare. Den gången, förra året, så var det en "torsdagstävling" vilket oftast har många fler deltagare än tisdagar. Men det har de sista åren börjat jämna ut sig alltmer. Tidigare var "torsdagstävlingarna" dubbelt så stora.

Och så var det här med "ris och ros"! Under vintern så har markägarna haft en del avverkningar/gallringar som ligger mycket synbara nu när vegetationen är gles. På hyggena där många gallringar finns, så är det inga problem att ta sig fram eftersom man utnyttjade traktorspår som har uppstått efter gallringen. Alltså, det fanns en del ris idag, men bansträckningarna gjorde det möjligt att kringgå dessa, så varför reflektera över det när det fanns så många fina alternativ. Undertecknad gjorde det misstaget att mot 13:e kontrollen, en brant, gå på "strecket" när det fanns ett fint alternativ på stig nästan fram till kontrollen. Hamnade därför i ett nytt gallringsområde(var utmärkt med grönt på kartan) och tappade ca 30 sekunder på det vägvalet. I denna tuffa konkurrens som finns på veterantävlingarna så har man inte råd med det. Men det fanns en röd tråd i mitt bakhuvud signerat Lennart Olsson(IK Standard) "gå alltid på strecket"! Kära Lennart, inte denna gång!

På bana A vann Hans-Ove Eriksson tätt följd av Stig Landstorp och Henrik Olsson. Bana B vanns av Stig Borg Ärla IF. På bana B lyckades Roger Holmberg sno segern ifrån Bo Ericsson med bara 48 sekunder. På bana D brukar Karl-Robert Moqvist vinna, men idag fick han ge sig mot Göran Wiig. Slutligen på bana E vann Wincent Liljekvist överlägset idag.

Idag var även Inger Onsbring, Eskilstuna OL med och tävlade. Inger en duktig tjej som varit med i många år och vinner ofta sin klass på nationella tävlingar, men inte idag. En mjukstart kanske från Ingers sida eftersom hon har planer att komma med på våra tävlingar i höst när hon får "långledigt"!

Sammanfattningsvis, det blev en härlig dag i skogen där jag hörde många deltagare lyriskt berätta om hur fint det var. Och inte blev det sämre av att solen faktiskt värmde lite i den nästan snöfria terrängen.

Bilden: Inger Onsbring och Johnny Andersson.
Text: Alf Lindberg

Nu känns det som vi är på gång på allvar!

(2018-03-27) Efter en kall natt på ca minus 10 grader så kom solen upp och värmde de 129 deltagarna idag 

Vaknade imorse med minus 8 grader på termometern men med den vissheten att om några timmar så skulle solen börja värma så smått. Det var bara att börja förbereda sig. Tog vägen över Kvicksund idag och strax efter Tumbo såg jag 24 rådjur tätt samlade för att beta i morgonljuset. Jag kan inte minnas att jag sett så många samtidigt!

Väl framme i Ärla som var dagens övningsplats, så var det "glatt". Alltså väldigt halt på parkeringen som nästan var helt isbelagd. Men när vi träffas så skall det vara glatt. Och det var det. God stämmning från alla deltagarna utom för några som inte fick några sluttider vid utstämplingen. Det var så här, att arrangören hade satt ut två målenheter varav den ena gick på "vintertid", och därigenom kom många i mål tidsmässigt innan de hade startat! Så kan det bli vid övergången till sommartid.

Jag har läst av målenheten nu och korrigerat måltiderna 1 timme framåt så nu bör det vara rätt. Jag säger" bör" för att gardera mig emot ifall någon deltagare är missnöjd med tiden. Men i så fall tror jag att det beror mer på deltagaren än på tekniken. Dock fanns det några som var "felstämplade" vilket är korrekt eftersom de saknade en stämpling. Oftast hade man missat kontroll 100 som låg strax innan mål.
Det lilla teknikstrulet avhjälptes lätt efter tävling och 129 deltagare fick en fin orientering på den härliga Åsen i Ärla. Lätt orientering kan man tycka, ändå bommades det. Ni ser, det kan aldrig bli för lätt!

Samtidigt efter avslutad tävling höll Sörmlands OL-förening årsmöte i Åsborgen med fullsatt sal. Inga större överaskningar i den nya styrelsen. De flesta sitter kvar, men några nya tillkom. Ny sekreterare efter Gunilla Bratt blev Gittan Jonsson. Jan-Olov Gust ersätts av Kerstin Palm. Övriga sitter kvar.


Bilden: Nya styrelsen bakre raden från vänster: Jan Flodin, Karl-Robert Moqvist, Leif Thorsson och Göran Larsson. Främre raden från vänster: Nils Johansson, Gittan Jonsson, Greger Wedin och Curt Thorèn. Saknas på bilden gör Kerstin Palm.

Text: Alf Lindberg

När två ärrade veteraner träffas - så uppstår glädje!

Foto: Liz Porteus

(2018-03-28) Vad är det som kan faschinera två ärrade veteranorienterare? Jo, gamla kartminnen.

Igår packade Signar Palm ned många av sina gamla kartor och begav sig till Västerås SOK:s klubblokal Orientalen där man som alltid på tisdagarna har gemensam träning för veteranerna.  Målet för resan var att träffa en annan veteran, nämligen Lennart Öberg. Förutom fika tillsammans, blev det genomgång av gamla kartor som väckte många fina minnen till liv.

De här två gentlemännen har vi alla andra orienterare mycket att tacka för. Så mycket fantastiskt fint jobb som de har gjort för orienteringen genom åren, är det få som kan förstå. Inte bara varit framgångsrika i sitt tävlande, speciellt Lennart Öberg som har massor med fina meriter och segrar. Utan för att det har varit med och verkat för att utveckla orienteringen på många olika sätt fram till idag.
Men även idag är man med och hjälper till. Speciellt Signar Palm som outtröttligt är med i varje arrangemang som Hallstahammars OK har, och bidrar på sitt vis. Det är många av våra idag unga orienterare som skulle tappa hakan när de fick höra om allt som de här herrarna har åstadkommit genom åren för orienteringen. Lyssna och lär av Signar och Lennart, de kan sin sak.

Bilden: Signar Palm och Lennart Öberg
Text: Alf Lindberg

Var ni inte med idag - då missade ni något trevligt!

(2018-03-22) Det kom 84 deltagare idag till Hallstahammar som fick åtnjuta en härlig vårsol.

Förutsättningrna för dagens tävling kunde ju ha varit bättre. En del snö i terrängen trots att vi snart är inne i april månad, gjorde att deltagarantalet hölls nere. Förra året vid samma tid så sprang vi på barmark på IK Standards tävling med en värmande sol. Naturen svängningar kan vi inte gör mycket åt. 
Men vi som kom fick uppleva en fin dag i skogen. Vårsolen lyste över oss och snön började övergå till kramsnö innan man var i mål. Men då måste man förvisso ha varit ute länge i skogen. Och det var det några som var idag. 

Signar Palm, en man i arrangörsklubben som inte vill kompromissa med kvalitet, tyckte att färginställningrna på kartan inte var helt perfekt! Jag sprang A-banan och jag hade inga problem med kartan. Möjligen var "ringtrycket" på D-banan något för svagt! Men vad gör det en dag som denna.
Det låg väl ca 1-2 decimeter i de skuggigare partierna som kunde var lite tyngre att passera. Men Åke Mjöberg, dagens banläggare hade anpassat bansträckningrna så man kunde utnyttja stigarna som gick lätt att springa på. Perfekt!

Hur gick det då idag? Som vanligt tänkte jag säga, åtminstone på A-banan. Thom Sandvik i topp. På B-banan var Per-Erik Carlenius snabbast precis före Per Haeppling. Vidare på C-banan vann Rolf Mathisen överlägset. Rolf gick nog ner lite idag. Han brukar återfinnas på A-banan i vanliga fall. På D-banan vann Karl-Robert Moqvist överlägset. Till sist E-banan där oldtimern Lennart Öberg var bäst. 
Sedan vet jag inte varför Köping-Kolsva OK hade så många felstämplade deltagare idag! Det måste var en "bugg" i dataprogrammet! Till Er övriga som var med idag, grattis, bra jobbat!

Efter tävlingen och innan duschen tänkte jag basta lite idag. In i bastun som hade en "jättelik" spegel på ena väggen. Wow, tänkte jag, tills jag insåg att det inte fanns någon spegel där utan det var en stor öppning in till damernas bastu. Fantastiskt! Men vart tog damerna vägen??

Bilden: till vänster Hans Gustafsson och Olle Arman från Nyköping som hade rest långt idag för att få uppleva härlig västmanlands-terräng. Till höger, dagens tävlingsledare Lena Hedman som njuter i vårsolen.

Text: Alf Lindberg

Nu är premiärtävlingen avklarad - nu rullar det på!

(2018-03-20) Efter att förra veckans tävling fick ställas in, så är det en härlig känsla att vi nu är på gång igen.

Det blev Eskilstuna OL som fick bli premiärarrangör och som hade förlagt tävlingen centralt i Eskilstuna. Ekängens idrottsplats, välkänd för de flesta, blev utgångspunkt när man strängade upp 5 banor i Djurgårdsskogen för de 72 deltagarna. Valet av tävlingsområde passade utmärkt en dag som denna. Kompakt område, normalt inte alls svårorienterat, men många deltagare lyckades med den konsten att bomma ändå idag. 


Det är för tidigt på säsongen för att utläsa några tendenser om hur formkurvan står sig bland alla deltagarna idag. Det får nog bli snöfritt och fler deltagare innan en sådan analys kan göras. Själv blev det en premiär med 1 månads träningsuppehåll och + 4 kg mer att dra runt på. Hur skall detta sluta? Jag får nog till slut ge med mig och lyssna på Uffe Kjellin goda råd trots allt.

Det har inkommit ganska stort intresse för att medverka på torsdagens tävling i Hallstahammar på torsdag. Eftersom de inte har mer snö än vi hade idag, så ser jag inga problem med att det kan bli många deltagare då. Intresseanmälan går ut ikväll. Då vet vi mera.

Bilden: Två frusna funktionärer vid dagens start idag.

Text: Alf Lindberg

Är det kris i orienteringsklubbarna i år?

(2018-03-19) Först var det snön som ställde till det, nu saknas funktionärer!

OBS! Denna artikel gäller EJ veterantävlingarna.

Rubriken här ovan är berättigad i år. Jag läser i Eventor om alla tävlingar som är inställda p.g.a. av all snö som finns i våra marker. Även långt söderut. Samtidigt såg jag att en klubb i Skåne ställer in sin tävling p.g.a. brist på funktionärer. Men inte nog med det. En tävling som jag brukar närvara vid varje år är Mälarmårdsdubbeln som Katrineholms OK arrangerar. De ställer också in sin tävling i april, här med hänvisningen att man saknar tävlingsledare.

Och lite orolig blir man när jag läser om att en sådan stor klubb som Västerås SOK har bekymmer med sina tävlingar. På veterantävlingarna inga problem, men man saknar tävlingsledare på två av sina tre nationella arrangemang för 2018. Vi får verkligen hoppas att det löser sig så att inte även Arosträffen 2018 behöver ställa in. 

Till sist kan nämnas att SOFT:s Förbundsmöte fattade många nya och avgörande beslut på sin kongress nu i helgen. Ett beslut togs bl.a. om en ny avgiftsmodell för orienteringstävlingar från 2019. Avgift till SOFT/OF skall erläggas på alla arrangemang förutom klubbtävlingar/träningar och skolarrangemang. Förbundsmötet kan ses i sin helhet via SOFT:s hemsida i efterhand för kännedom.

Text: Alf Lindberg

Välkommen till ett spännande verksamhetsår 2018!

(2018-02-14) Välkommen till en nytt spännande verksamhetsår 2018.

Årets första tävlingen blir i Södermanland och med OK Tjärnen som arrangör. Förhoppningsvis är det barmark då, men om vintern blir lång, så får vi nog acceptera ”spårsnö” vid premiären.
Första tävling i Västmanland blir när Hallstahammars OK arrangerar den 22 mars. Därefter rullar det på som vanligt. SOL-föreningen har årsmöte i samband med Ärla IF:s tävling den 27 mars för kännedom. Jag vill redan nu uppmana arrangörerna som har tävlingar i mars, att före 28 febuari skicka in inbjudningarna till mig för publicering eftersom jag är bortrest mellan 28.2-13.3.

Längre fram så finner vi ett 25-års jubileum, nämligen tävlingen ”Först i Mål”. Tävlingen arrangeras av Eskilstuna OL och går den 3 maj. Här hoppas vi på ett rekordstort deltagande vid detta jubileum. Tänk att vår veteranverksamhet har pågått så länge!
SMOL-kavlen arrangers traditionsenligt av Strängnäs-Malmby OL den 29 maj. Här hoppas vi också på ett stort inslag av anmälda lag. Tävlingen är jättekul och har många lag på startlinjen. Så även i år hoppas vi.

En av årets höjdpunkter är även ”Veteranresan” som i år går till………, just det, än så länge hemligt. Så mycket kan jag säga, att den går mellan 11-14 juni och är geografiskt placerad söder om Mälaren. Mer info kommer i mars.

När hösten rullar igång så blir det kamp mellan Södermanland och Västmanland i form av en distriktsmatch. Tävlingen går 30 augusti strax norr om Köping och är en vanlig veterantävling i övrigt. Det innebär att alla är välkomna att deltaga som vanligt. Förhoppningsvis finns det intresse från Närke och Dalarna då.

I föreningen ”Södermanlands OL-förening” så avgörs det ett ”Veteranmästerskap” när OK Grip arrangerar tävling den 18 september. Även här är alla övriga veteranorienterare välkomna. Så rullar det på fram till 4 december då OK Tor står som värd för avslutningen av verksamhetsåret med tävling och julgröt enligt tradition.

Under hösten 2018 skall vi även rösta fram ”Årets Senior” som kommer att få pris vid avslutningen antingen i Arboga eller Torshälla. Mer info kommer under hösten. Noteras kan att 2017 års ”Årets Senior”  som blev Ulf Svedestam, ännu inte fått sitt pris, men som vi kommer att dela ut så snart Ulf befinner sig på hemmaplan.

Välkomna till ett spännande verksamhetsår 2018!

Bilden: Gun Sundberg Eskilstuna och Bo Lindkvist Köping.
Text: Alf Lindberg.

I Arboga är man sugna på att påbörja årets säsong!

(2018-02-06) I Arboga som på många andra håll, så träffas veteranerna för träning och fika med social gemenskap efteråt. I Arboga verkar man sugna på att komma igång. Tävlingsprogrammet för 2018 studeras noga av från vänster; Gunnar Lord, Per-Arne Ekbom, Ove Pettersson, Håkan Söderqvist och Per-Ivar Möllberg.
Foto: Hans Jansson.

Vild rusning till hemsidan........

(2018-01-31) Det märks att vi har gått in i nytt verksamhetsår.

Efter att vi har avslutat tävlingssäsongen i december varje år så sjunker besöken här på hemsidan ganska mycket. Under tävlingssäsongen brukar besöken ligga på ca 500-700 besök/dygn under tävlingsdagarna. Övriga dagar är snittet ca 300/dygn.
Nu i år när vi gick in i januari så har besöken legat på ca 100-150/dygn under veckans alla dagar. Det är trots allt, eftersom det inte händer något nu, en väldigt bra besökssiffra för en hemsida.

Men så i måndags denna vecka hände något. Från ca 100-150/dygn så blev besöken plötsligt över 300 st/dygn. Samma under tisdagen och det verkar fortsätta. Vad beror detta på?

Det är nog så att många har klarat av en del vinteraktiviteter med skidåkning längre norrut även om det går att åka även i Mälardalen. Imorgon går vi in i februari och många börjar nog snegla på programmet för i år och är sugna på att komma igång.

Luffarligan i Stockholm är redan igång och jag tror att de är de enda som har startat upp verksamheten för året i hela landet. De flesta distrikt startar i slutet av mars eller början av april. 
Först ut i år i vårt tävlingsprogram är OK Tjärnen som förlägger sin premiärtävling på klassisk mark, nämligen Malmköping och Plevnahöjden. Klassisk i den bemärkelsen att vi på våra veterantävlingar varit här många gånger och området är uppskattat av deltagarna. Klassisk också för att ni passerar den gamla exercisplatsen för regementet som låg här en gång på väg till TC. Men även berömd för att det var här "Hundraåringen" klev ut genom fönstret och försvann och tog bussen till Byringe station. Hamnar ni i Byringe så har ni kommit lite snett misstänker jag. Ta då bussen tillbaka!

Sedan rullar det på med tävlingar i  Eskilstuna och Hallstahammar. Ni har nu drygt 1 månad att komma i form innan premiären, så se till att vara förberedd på vad som komma skall.Text: Alf Lindberg

Många duktiga veteraner i distriktet på Sverigelistan inför säsongen!

(2018-01-16) Nytt år och ny uppdatering av orienterarnas rankingsystem Sverigelistan.

Det sker en hel del förändringar vid årsskiftet i Sverigelistan då många byter klass. När de som går upp en klass så brukar man hamna lite högre upp i listan än föregående år. Samtidigt får de som är äldst i samma klass tuffare och brukar oftast åka ner en bit i klassen. Det är tufft att slå sig fram i veteranklasserna numera. Hur ser det då ut inför årets säsong?


I D65 har Inger Onsbring (EOL) tagit upp ett steg och blivit riktig veteran genom klassbytet inför årets säsong. Hon var tongivande redan i D60 och i D65 är hon 1:a i klassen. I samma klass återfinner vi även Lena Jansson (AOK) på en 9:e plats.
Ett steg upp har även Karin Gustafsson (SMOL) tagit och är överlägsen 1:a i D70. Det här är en tuff klass, för här finner vi även Inga Johansson (NOK) på en 5:e plats och Barbro Möllberg (AOK) på en 8:e plats.
I D80 så leder Asta Sjöberg (Lindebygdens OK) överlägset i klassen. Här har konkurrenterna något att bita i. Till sist i D85 så är Ebba-Lisa Flygar (Tullinge SK) på 3:plats och strax utanför 10-bästalistan ligger Ingrid Lundin (EOL).

Hur ser det då ut på herrsidan?  Här är Lars Jakobsson (VSOK) bäst i distriktet genom sin 3:plats i H65. Weine Wolter (Åkers IF) ligger visserligen utanför 10-bästalistan just nu, men jag är övertygad om att han kommer att avancera in på listan under våren.

I H70 är det tufft att ta sig fram. Men distriktets suverän i klassen, Hans-Ove Eriksson (NOK) ligger här på en 4:plats. Jag gissar på avancemang i listan även för Hans-Ove under året precis som för Roland Kusgård (SNO) som just nu ligger utanför 10-bästalistan.
I H75 har vi ingen i topp än så länge, men det kan ändras under säsongen. I klassen H80 kommer konkurrenterna får det tuff i år när Kuno Österlund (VSOK) kliver in i klassen. Han leder klassen överlägset just nu. Curt Thorèn (NOK) ligger på en fin 5:e plats här.
I H85 ligger Göran Larsson (SNO) på 2:a plats. Göran och PEO Bengtsson är lite överlägsna just nu i klassen. Vi får se om Alf Lundkvist (OKT) som just nu ligger 5:a kan avancera. Så även för Lennart Stenberg (OK Älvsjö- Örby) som ligger 7:a. I H90 återfinner vi Ragnar Hasselqvist (HOK) på en 4:e plats.

Just nu med stormbyar och snöfall utanför fönstret så känns listan lite avlägsen bort. Men håll ut, snart är det februari och i mars är vi igång igen. 

Text: Alf Lindberg

Kommer Förbundsmötet att fatta många nya beslut?

(2018-01-10) Orienteringens riksdag, Förbundsmötet äger rum 17-18 mars 2018.

Förbundsmötet som äger rum vartannat år har denna gång att fatta många viktiga beslut. Bl.a. så skall mötet ta ställning till 16 olika motioner som kommer att förändra regelverket inför kommande år.
Vad är det då för olika motioner som Förbundsmötet skall ta ställning till?

Två motioner vill förändra kartskalan när det gäller sprinttävlingar och för de äldre klasserna. Bl.a. så anger man skäl från de sista årens Veteran-SM-tävlingar då det har regnat och varit väldigt mörkt vid tidpunkten för tävlingarna. Skalan 1:4 000 med de små ringarna har bitvis varit svåra att avläsa. Man vill ha skalan 1:3000 istället. Därav motionerna.

En annan motion vill avskaffa begreppet "Sjukvård" i regelverket och istället införa "Första hjälpen" istället. En annan motion vill att parkeringsavgiften på tävlingar skall ingå i startavgiften och på så sätt slippa kontanthanteringen och besväret med att ta betalt i samband med parkering på plats.

En mycket avgörande motion som har varit uppe för diskussion tidigare men fått avslag, kommer från Sala OK. I den motionen vill man att förändra dagens klassindelningar och istället utgå ifrån banalternativen. Så här är förslaget:

Citat "att man ändrar i tävlingsreglerna så att det blir tillåtet att arrangera tävlingar upp till och med tävlingstyp nationell tävling nivå 2, utifrån banalternativ oberoende av genus, ålder och klass." Slut citat.
Det här förslaget kan man säga är som våra veterantävlingar, alltså väljer deltagaren att springa en bana istället för att jämföra sig med kamrater i samma åldersgrupp. Det skall bli spännande att se hur Förbundsmötet resonerar i frågan denna gång.

En motion tycker jag är självklar, nämligen att ev. parkeringsavgift skall ingå i startavgiften på alla tävlingar.
Vill du läsa alla motioner så finns en länk HÄR:

Text: Alf Lindberg

Det är nu 25 år sedan Twar gjorde entré inom orienteringen!

(2018-01-05) Plötsligt började unga elitorienterare dö under tävling och träning. Vad var det som hände?

Året var 1991 och plötsligt dog 3 unga orienterare helt utan förvarning. Hela orienteringssverige var chockade, och inte blev det bättre av att media, både tidningar och TV, började behandla dessa dödsfall som nyhetsstoff. Och ryktesspridningen tog mer fart när det framkom att skidorienteraren Johan Björkman plötsligt segnade ner död under ett träningsläger i Norge 1992.

Vid den här tidpunkten hade Svenska Orienteringsförbundet och dess läkare Christer Johansson (idag heter han Christer Rolf) kontaktat experter inom bakterieforskningen, Göran Friman och Lars Wesslèn i Uppsala för att få veta vad dessa dödsfall berodde på. Dödsfallen var oförklariga. Man började, i alla fall i media, att spekulera i om det kunde finnas någon virus i skogen som gjorde att orienterare drabbades av detta! Men om det var så, varför drabbades inte orienterare i våra grannländer såsom Norge och Finland av detta? Där fanns inga sådana fall som man kände till.
Och det hela tog riktig fart när elitorienteraren och landslagslöparen Melker Karlsson plötsligt efter en träning vid klubbstugan i Tveta strax utanför Söderälje, föll ihop och dog. Nu var ”orienteringsdöden” förstasides stoff i alla medier. Vad var det som höll på att hända?

Varför drabbades bara orienterare? Och var det farligt att orientera? Orienteringssverige var verkligen i chock!
1962 hade orienteringsrörelsen drabbats av en annan stor händelse, nämligen ”gulsotsepidemin”. Orienterarna blev sjuka utan att man visste vad det berodde på. Vid den här tidpunkten kände man inte till hepatit och dess verkningar. Då införde Svenska Orienteringssverige regler om att orienterare måste bära heltäckande klädsel för att undvika fortsatt spridning. Orsaken misstänkte man var att orienterare tvättade sig i stillastående vattendrag och därigenom orsakade spridningen genom öppna spår på benen. Efter detta upphörde alla fall av gulsot.

Med detta som bakrund införde SOFT ett tränings- och tävlingsförbud för alla elitorienterare i Sverige från januari 1993 till juni samma år för förebygga att inga nya fall skulle inträffa. Samtidigt läkarundersöktes alla orienterare på OL-gymnasierna landet runt och fick dessutom genomgå olika tester. Vid den här tidpunkten hade forskarna i Uppsala hunnit samla in information historiskt och upptäckt hela 25 fall av plötsliga dödsfall av elitorienterare sedan 1997. Det fanns alltså många frågor att besvara. Vad låg bakom alla dessa oförklariga dödsfall?

Vad blev då svaren? Ja, inledningsvis så trodde forskarna att Twarbakterien, som hade hittas hos flera av elitorienterarna, var orsaken till dessa plötsliga dödsfall. Senare kunde man konstatera att så inte var fallet. Däremot hittade forskarna en liknande variant av virus, bakterionella hos merparten av elitorienterarna som troligen var orsaken. Denna bakterie kan orsaka en hjärtmuskelinflammation hos personer som tränar och tävlar hårt och samtidigt har en infektion i kroppen. Vi lärde oss då på allvar att inte nonchalera dessa indikationer och att då avstå från träning och tävling. Efter att SOFT infört detta tillfälliga tävlingsstopp för elitorienterare, så inträffade det inga fler fall av plötsliga dödsfall.

Sveriges Radios kanal P3 har gjort en dokumentär om detta med ”orienteringsdöden” och på ett mycket bra sätt så berättar man hela historien om vad som hände. Klicka på länken och lyssna. För dig som är veteranorientrare så minns du säkert detta. Men det finns många unga orienterare som inte känner till historien och kan dra lärdom av denna dokumentär.
LÄNK till programmet.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com