En fin avslutning- precis som den skall vara!

(2019-12-03) Det kunde inte bli en finare avslutning än den de 160 deltagarna fick idag i Åker.

Lagom till avslutningen hade ett litet snötäcke lagt sig över tävlingsområdet. Snön var inte till besvär, men lyste upp i decembermörkret tillsammans med deltagarna  och gav den fina känslan att snart står julen för dörren. För att rikigt förstärka den känslan, så var tjejerna i köket utrustade med som sig bör, en mysig tomteluva.

Idag var det lite annorlunda tävling än den vi är vana vid. Gemensam start med olika starttider för de 5 banorna. Inga gafflingar på banorna vilket gjorde att många kunde dra lite nytta av framförvarande löpare, samt spår i snön. Men lika roligt var det ändå. Det spred ut sig bra på sträckorna med olika vägval på många sätt.
På längsta banan, bana A lyckades P-O Ivarsson Haninge SOK få fram längsta armen före Claes Ögren OK Nalle. 
Extra kul att två tjejer, på bana B och bana E lyckades vinna. På B var det Karin Gustafsson Strängnäs-Malmby OL om än med bara 6 sekunder före Peter Ljungström Västerås SOK och Anders Sohlberg OK Södertörn. 
På C-banan var det Lars-Erik Thofelt OK Klemmingen som vann före Rune Jonsson Västerås SOK.
På bana D var det snubblande nära att ytterligare en tjej hade vunnit, nämligen Eva Hogréus OK Tor men Björn Belfrage Köping-Kolsva OK hann före.
Slutligen på bana E var det Karin Carlsson Nyköpings OK som drog det längsta strået. Karin var endast 2 sekunder före Eva Lundqvist OK Tor.

Efter en skön dusch var dags att sätta sig vid det dukade bordet med julgröt, skinkmacka, ostmacka och kaffe med pepparkakor. Mycket jobb för tjejerna i köket, men ack så uppskattat av deltagarna. Den här fina traditionen måste vi rädda om. En personlig önskan inför nästa år, om det går, är att få gafflade banor. Kanske en "fjärilsslinga" på banan som skapar lite extra spänning i tävlingen.
En sådan här dag tror jag att våra "flyttfåglar" (OL-kamrater) som befinner sig i södra Spanien just nu, är lite avundsjuka på oss. Men vi sänder dem en "varm" hälsning till dem alla.

Idag var det också dags att dela ut priset som "Årets Senior" till den välförtjänte Åke Mjöberg från Västerås. Vi säger "GRATTIS" Åke, det är du värd. Tvåa i omröstningen var Roger Holmberg Nyköpings OK och trea Gittan Jonsson Kjula IF.
Ett hedersomnämnade gick till de personer som var involverade i räddningsinsatsen av Rolf Mathisen. Vi skickar samtidigt en hälsning till Rolf här och nu. Vi ses i vår!

Karl-Robert Moqvist delade också traditionsenligt ut sitt  årliga pris, i år i form av en tomte. Dragningen gjordes av Åke Mjöberg och den som vann var Elisabeth Eriksson Nyköpings OK.

Karl-Robert Moqvist och jag(Alf Lindberg) riktar ett STORT tack till alla arrangörer för årets fina insatser. Många och roliga tävlingar, många och fina minnen tar vi med oss in i det nya året. Vi glömmer dock inte bort att skänka en tanke till dem som nu längre inte finns med oss. De finns alltid i våra tankar och berikar våra liv när vi nu går in i 2020 och en ny tävlingssäsong. Vi ses i vår!

Bilderna: överst Åke Mjöberg, mitten Elisabeth Eriksson och Karl-Robert Moqvist. Längst ned dagens duktiga tjejer i köket. Ingen nämnd, men ingen glömd. Tack!
Text: Alf Lindberg


PS: Grattis Tove Alexandersson till Bragdguldet. Det är du verkligen värd. Och du har genom din bragd också visat upp vår fina sport för hela svenska folket.

Deltagarrekord för OK Tor i Torshälla idag

(2019-11-19) När bara två tävlingar återstår i år så kunde OK Tor notera deltagarrekord för klubben , nämligen 186 deltagare.

Det är lite märkligt. När man tror att intresset för tävlingarna skall minska, mörkt, regnigt o.s.v. så bara stiger antalet deltagare för varje vecka. Vem kunde tro för några år sedan att vi skulle vara nästan 200 deltagare på en tisdag!
Men hösten med mörkret, speciellt november, är förmodligen en faktor som visar på behovet att få komma ut och träffa andra människor. Och jag kunde nästan ta på den "glädje" bland deltagarna som fanns idag. Det känns bra.

Nästa vecka är det Arboga som bjuder till "Luciaträff" med Lucia och tomte som delar ut glögg efter avslutad tävling till deltagarna. Det brukar uppskattas. Sista tävlingen för detta verksamhetsår är "Grötavslutningen" i Åker. Vi får hoppas att många deltagare är på plats då, för då skall priset till "Årets Senior 2019" delas ut till Åke Mjöberg.

Vad hände idag då? Jo, OK Tor med Karl-Robert Moqvist i spetsen hade fixat till bra banor idag. Det var fin terräng med flera vägvalsalternativ. Snabblöpt var det också. Det märks på kilometertiderna som låg på lite drygt 8 min/km.
Annars var det sig likt det mesta i resultatlistorna. Resultaten är inte så viktiga, huvudsaken är att få vara med! Eller hur? Det viktigaste är inte att vinna, utan att komma först!

Först kom Ove Pettersson på E-banan. Han tog fel karta idag! Annars hade Lars Söderlund varit etta.
Mats Gärling hade jämnt göra att hålla undan för Ann-Sofi Sandvik på D-banan. Kjell Andersson vann på C-banan före Stig Thorsson. Dessa båda herrar är ofta i topp på den banan.
Anders Gärderud hade lagt golfklubban på hyllan idag och finslipat kompassen istället. Men vad hjälpte det? Karin Gustafsson snuvade Anders på segern. Inget att skämmas över Anders, Karin är en himla duktig tjej. Noterar även att Göran Forsberg fick till det idag. Kul!
Thom Sandvik vann på A-banan fast han beklagade sig över att det gick "tungt"! Thom, vad tror du då vi andra tyckte? Annars är det omöjlige Kenneth Johansson och Hans-Ove Eriksson som brukar toppa den banan. Kenneth klagade på en mindre miss idag och Hans-Ove hade en rejäl miss på 3:e kontrollen som förmodligen gjorde att han missade segern idag.

Redaktören tar lite semester nu och åker på träningsläger i betydligt varmare klimat. Vi ses i Åker igen.

Bilden: Margareta Johansson och Rolf Tärnfjord.
Text: Alf Lindberg

Åke Mjöberg blev "Årets Senior 2019"

(2019-11-15) Efter att blivit 2:a flera gånger i framröstningen av "Årets Senior" så var det äntligen Åkes tur. I år en överlägsen seger.

Det var ovanligt många som blev framröstade i årets tävling. Extra roligt var att det att så många tjejer som fick röster. Bäst av tjejerna blev överlägset Gittan Jonsson i Kjula.
Om Åke var överlägsen segrare så var det inget snack om andra platsen. Den tog Roger Holmberg i Nyköping.
Andra som fick många röster var Lena Hedman Hallstahammar, Leif Jansson Eskilstuna och Lennart Karlsson Mariefred.

Eftersom det kom röster om att alla som var inblandade i hjälpen kring Rolf Mathisen skulle få årets pris, och eftersom det är svårt att exakt veta vilka som var med, så har jag istället valt att ge de inblandade ett Hederspris. Ni som vet att ni var med, ett stort TACK till Er alla. Ni skall känna er stolta, så även ni som har blivit framröstade i år. Om ni bara visste hur fina vitsord ni har fått. Sträck på Er och extra grattis till årets vinnare, Åke Mjöberg. Priset delas ut den 3 dec i Åker.

Bilden: Åke Mjöberg
Text: Alf Lindberg

Det går snabbt att bli en kändis på veterantävlingar numera- fråga Lars

(2019-11-14) För en vecka sedan kallade jag Lars Lundén från Avesta för "okänd" person i min artikel. Nu vet jag bättre.

Det var i samband med Västerås SOK:s tävling förra veckan som Lars vann på B-banan. Eftersom jag är dålig namn men bättre på bilder, så kom jag inte ihåg att det var just den Lars från Avesta som jag känner mycket väl, som jag kallade för "okänd". Nu Lars är du en "kändis". Du vann förra veckan på B-banan, så även idag! Grattis.
Lars och Östen Eriksson kom ända från Avesta idag för att trängas med 184 kamrater, vi var 186 deltagare idag, så det visar på ett stort intresse för våra tävlingar.

Ja, Tallstugan verkar krympa för var gång vi är där, eller är det så att vi bara blir fler? Dags att bygga ut stugan? Hur som helst, trångt och gemytligt är det och det funkar. Kul också att Weine Fredriksson från Örebro och flera deltagare från Stockholmsområdet tog sig tid att komma idag. Dom tyckte det var kul att få komma till ett nytt terrängområde. I stockholm är det ofta väldigt kuperat och detaljrikt, här vid Tallstugan, flackt och snabblöpt.

I samband med tisdagens tävling i Nyköping hittades det en kompass som Lennart Karlsson OK Grip tog hand om för kännedom.

Tomas Jonsson, välkänd profil i Vandrarringen vann A-banan idag. Men det var knappt före vår duktige Kenneth Johansson. Bortsett från Kenneth så är det många i den yngre generation som är i topp. Ett hedersomnämnade går till Kuno Österlund på A-banan.
Lars Lundén vann alltså B-banan och Weine Fredriksson bäst på C-banan. Weine är en duktig orienterare som normalt ligger i topp på längre banor. Förmodligen lite skadekänningar som gjorde att det blev C-banan.
En klubbkamrat till mig, Anders Welén vann på D-banan. Inge Gustafsson var inte långt borta här.
Hela 16 deltagare på E-banan där Inga Johansson, med skadeproblem, vann överlägset.
Som ni märker så blir det mycket "karlar" som toppar resultatlistorna. Helt naturligt eftersom våra tjejer springer samma bana som killarna. Jag vill ändå att ni uppmärksammar när ni läser resultatlistorna, hur duktiga många av tjejerna är och ofta är i hasorna på killarna.
Ett extra tack går idag till Gittan Jonsson som gratis delade ut bananer till trötta orienterare. Gittan tjatade om att få vara med på bild idag, men jag tackade nej. Bilden var vikt för Lars Lundén idag.

Bilden: Den tidigare okände, men nu känd, Lars Lundén Avesta.
Text: Alf Lindberg

Bandy-världsmästare och OS-medaljör på plats i Nyköping idag

(2019-11-12) Vädret gav oss värme om inte sol. Dagens veterantävling vid Nyköpings OK’s klubbstuga lockade 98 orienterare.

Bland dem Per och Maja-Stina Gustavsson från Ljungsbro. De började med orientering när barnen var i 10-årsåldern och en granne i OKS tyckte det skulle vara en lämplig sport för dem. Nu är det bara pappa och mamma som springer för att hålla igång kroppen och ge hjärnan lite motion. 3 km och lagom svårighetsgrad blå/svart passar förträffligt och idag blev det bana C och D. På tävling tar Per hellre en Ö7 än åldersklass.
Hur var det i skogen då. Jo de tyckte området var omväxlande, ”välstädat” och få grönområden. Med lite misstag blev det en tredje och nionde plats. Per påstår att hustrun ”lurade” upp honom på fel bergknalle, men de hade ju inte samma bana? Bilderna på paret är från start och några av kontrollerna ute skogen
 
Inte bara vanliga dödliga dök upp på tävlingen. Etta på A-banan var junioren (50) Jonas Holgersson fd världmästare i bandy och en gång så lovande orienterare. USM-segrare på långdistans H16. Påstod att han inte sprungit med karta på 30 år men att han mindes vad han lärt sig i tonåren.
På B-anan segrade Anders Gärderud, guldmedaljör 3000m hinder på OS 1976 i Montreal så där hade det behövts löpstarka utmanare.
Leif Thorsson och Anders Ryman toppade C- resp. D-banorna och Harry Axelsson hade bra fart på E.banan.

Bilden: Maja-Stina Gustafsson och Per Gustafsson.
Text: Håkan Alderud

Grattis Nils-Gunnar Karlsson - 90 år idag - nu är du en riktig veteran

(2019-11-07) "Orientexpressen" i Västerås bjöd de 164 deltagarna på sedvanliga överaskningar.

När Nils-Gunnar Karlsson från Köping gästade Orientalen idag så kunde man nästan känna historiens vingslag inom orienteringen och dess utveckling. Nils-Gunnar, en gammal "Tunaforsare" från Eskilstuna, är en man som verkligen kan allt om orientering. Han var med på den tiden då deltagarna sprang i kortbyxor genom skog och mark(se bilden). Längre fram i hans karriär drabbades orienteringen av gulsot vilket gjorde att deltagarna var tvungna att bära heltäckande klädsel. 
Vi inom Köping-Kolsva OK har haft förmånen att ha Nils-Gunnar som kamrat och som ledande fuktionär genom åren på våra arrangemang. Vi är honom skyldiga ett stort TACK för alla hans insatser inom vår förening genom åren. Grattis och tack Nils-Gunnar!
 
Hur gick det idag då? Blev det några överraskningar? Med överraskningar menar jag att i Rocklundaskogen måste man vara observant på alla nytillkomna stigar. Jag upplevde nog att det stämde väldigt bra, men någon liten stig som inte var med på kartan fanns det säkert.

Mattias Andersson och Mats Lundberg stod i en klass för sig på A-banan. Men det gjorde även Kenneth Johansson. Lars Lundén, nytt namn för mig, vann på B-banan. Jan-Erik Andersson blev god tvåa.
Kjell Andersson hade tydligen längre armar än Olle Johansson eftersom Kjell vann C-banan med endast 1 sekund tillgodo. Kul att Gun Jansson Sala lyckades knipa tredje platsen där.
Gunilla Maria Brus, ännu ett nytt namn i våra resultatlistor, klämde till med en seger i sin premiär på D-banan. Vem skall slå Lars Söderlund på E-banan nån gång? Ännu en vinst idag.

Det blev lite krångel med sträcktiderna i tisdags hos IK Standard. Det saknades en del löpare då. Det felet är nu korrigerat för kännedom.

Bilden: Dagens jubilar, Nils-Gunnar Karlsson Köping, 90 år idag.
Text: Alf Lindberg

 

Tänk att man har varit i "Paradiset" idag!

(2019-11-05) Det tänkte nog inte heller de 163 startande idag på när de passerade näst sista kontrollen.

Men det gör inte så mycket. Överlag fin terräng på Hedlandet. Den låga temeraturen var inte heller något problem, snarast den bitvis kraftiga vinden. Eller var det ingen vind idag, det kanske bara var "fartvinden" jag upplevde idag!

Olsson&Co hade utlovat att vi skulle passera "Paradiset" vid något tillfälle under tävlingen. Men det kan knappast ha varit vid K-8 på A-banan. En mosse som jag missade rejält  när jag upptäckte en kontroll i en sänka. Aha, inga problem! Men det var det, för den satt inte i en sänka utan vid foten av en höjd! Undra på att man kommer fel då.....
Det var då jag började fundera på om Olsson&Co hade tänkt sig "Paradiset" här? I den stunden hade jag nog heller bytt det ordet med något annat! Kan man tänka sig.

Jag hörde att det går någon form av "virus" i Södertäljetrakten just nu. Greger Wedin har haft den sjukan en längre tid. Men nu var det någon annan i hans klubb som hade blivit drabbad. Inga namn, men personen tog med sig hustruns ena sko idag, 4 nummer för liten och då blir det problem att ta sig runt en bana. Det kanske är dags att "färgmärka" skorna i Södertälje i fortsättningen?

Jag får inte fram dagens sträcktider från Eventor, men dagens resultat finns tillgängligt.

Björn-Ove Pettersson kom från Uppland och kammade hem segern på A-banan. Anders Sundström tog en klar seger på B-banan. Idag var det ovanligt få startande på C-banan. Normalt den största klassen på våra arrangemang. Kjell Andersson tog här en knapp seger före Sten Eriksson. D-banan vann Anders Welén och Lars Söderlund snabbast på E-banan.
Var det för svårt på bana D-och E idag? Många "ej godkända" där.

Bilden: Barbro Melvinger och Kristina Wåhlin.
Text: Alf Lindberg

Tänk att en äggmacka kan dra så många deltagare!

(2019-10-31) Vi kommer aldrig få veta om det var äggmackan eller något annat som drog 201 deltagare idag.

Men det spelar ingen roll. Huvudsaken att folk kommer. Och det gjorde dom. Från Östergötland i söder till södra Dalarna i norr. Det har blivit en tradition på att OK Tjärnen/OK Nalle arrangerar en tävling under höstlovet. Det passar så bra när sporthallen i Hälleforsnäs står tom och vi deltagare kan njuta av ägg/ost-macka med dusch inomhus, skönt.
Det är ganska svår orientering i området bitvis med en del höjder som inbjuder till enkla "paralellfel". Själv saknade jag totalt inspirationen och motivation för dagens övning för att göra ett bra lopp idag. Utgick efter ett tag.  Jag laddar för tisdagens tävling på Hedlandet.

Det här med att jag utgick idag fick ju Greger Wedin att snabbt "gå igång" och påpeka att man skall vara noga med att läsa kodsiffrorna. "-Vi kanske skall införa djursymboler så blir det lättare, säger Greger med ett leende på läpparna. "- Men det kanske inte är någon idé det heller, säger Greger, för då tar du väl fel på en anka och en svan! Ja du Greger, -det är möjligt att jag gör, men jag har åtminstone på mig båda OL-skorna när jag skall starta! Enligt uppgift så stod du barfota vid starten på senaste tävlingen!

Ni som läser detta behöver inte oroa er över den polemik som jag och Greger har här på hemsidan ibland. Vi älskar varandra och orienteringen är vår gemensamma nämnare.

Jag undrar om det var för tufft på E-banan idag eftersom så många felstämplade/utgick idag? I vilket fall som heslt så var Lennart Lundh snabbast där.
När jag går in på D-banan nu så upptäcker jag något fel! Bara gemensamma kontroller redovisas så här. Nu har Erik Rundström mejlat mig resultaten för D-banan och då visar det sig att Inge Gustafsson vann där.
Jan Sundbue vann C-banan överlägset, men jag misstänker att han är av en yngre generation!
Hasse Aurell, förra veckan på C-banan, idag ett kliv uppåt och vinner på B-banan. Hasse har piggnat till igen. Kul!
Viktor Fröberg från Torshälla misstänker jag är en "höstlovsorienterare" som var snabbast på A-banan! Annars är det som vanligt på A-banan, Hans-Ove Eriksson först och Kenneth Johansson tvåa.

Bilden: Greger Wedin omgiven av tjejerna som fixade äggmackorna idag.
Text: Alf Lindberg

F.d. landslagsstjärna kom på besök idag!

(2019-10-29) Våra veterantävlingar är så uppskattade numera att även landslagsstjärnor som Gunilla Svärd kommer på besök. 

När höstkylan slår till och vägarna blir hala för första gången tar man det lite försiktigt och utmanar inte naturen. Ändå tog sig 86 löpare till Nyköping för en lite annorlunda tävling. I ett litet men trevligt närskogsområde sattes förmågan att anpassa sig till skala och ekvidistans. Tävlandet underlättades förstås av att nästan alla löv och en hel del barr lämnat träd och buskar. Det enda som var surt var de klara rönnbären.

Hans-Ove hade gjort sitt yppersta att utnyttja ytan vilket uppskattades av de flesta. Jätteroligt tyckte många inte minsta Gunilla Svärd (fd världsmästare) If Thor som gästade arrangemanget och sina föräldrar. Så passade hon på att visa sin klass också på långa banan. Anders Sundström som var snabbast på B-banan svor att han aldrig tidigare satt sin fot i denna skog trots sin uppväxt i staden. På C-banan plockade Leif Jansson alla skalper med ett snabb lopp. Dags att gå tillbaka till B-bana? Och på D-banan drog Inge Gustafsson det kortaste strået.
 
Även om det var kyligt värmde alla trevliga människor och solen från en klarblå himmel hela förmiddagen.

Bilden: Gunilla Svärd
Text: Håkan Alderud

"Orientering - mer än bara löpning"

(2019-10-24) Så står det på på Svenska Orienteringsförbundets hemsida/orientering. Men idag kunde de 187 deltagarna "stå på"!

Men inte riktigt, det gäller att orientera också om nu någon inte har förstått det. Det fick många erfara idag mot slutet där det fanns två kontroller. En i bäckslutet och en i sänkan bredvid. Snopet värre blev det vid utstämplingen för den drabbade. Så kan det gå.

Annars bjöd Sala OK in till ett väldigt fint terrängområde där vi mig veterligen aldrig varit tidigare. Bra sikt och lätt att ta sig fram. Om man orkar alltså. Men här har vi alla, nästan samma handicap. Kartan lättläst och fin. Lite kämpigt var det ändå mot slutet där ett hygge måste passeras. Men som tur var så hade man massor med kraft att ta fram. Eller, jag måste ha tappat den på vägen dit för det hände ingenting när jag tryckte på knappen!

Men Janne Gottfridsson måste ha hittat knappen, för han vann på A-banan bara sekunderna före Mats Lundberg. På B-banan har Stig Borg hittat tillbaka till första platsen igen. Hela 63 startande på C-banan, den har blivit väldigt populär numera, där vann Hans Aurell. Hans är normalt en "A-löpare" men har varit drabbad av skador senaste tiden så han gick in på en lägre nivå idag för att komma igång.
Lilian Orvendal, en ny bekanskap för mig, vann idag på D-banan. Ann-Sofie Sandvik trea här och Ingrid Munktelius fyra på samma bana.
Lite tunt idag på E-banan där Leif Nilsson vann strax före Lars Söderlund.

Sammanfattningsvis en bra tävling med mycket deltagare från Stockholm/Södertälje ända till Mora. Bra väder, ca 8 grader+. Sedan vill Leif Thorsson rikta ett stort tack till den anonyme person som lämnade in Leifs SI-pinne till sekretariatet idag.

Bilden: Per Elfström som gästade Sala idag. Per har varit en duktig redaktör för tidningen Skogssport i många år och var med och byggde upp tidningen till den fina publikation det är idag. Tack Per!
Text: Alf Lindberg

Rolf Mathisen - tillbaka till vardagen igen!

(2019-10-22) Den 10 september  i år drabbades Rolf Mathisen av ett plötsligt hjärtstopp i samband med Strängnäs-Malmby OL:s tävling. Idag fick Rolf komma hem från sjukhuset.

Glädjen var stor idag hos hela fam. Mathisen utanför Eskilstuna när Rolf äntligen fick komma hem från en lång vistelse på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Visserligen är Rolf lite tagen efter det som hänt och blir lite trött mot kvällen, men vad gör det, Rolf finns med oss igen. Jag besökte Rolf idag på eftermiddagen och det var en lättad och glad Rolf som åter är tillbaka igen i vardagen. Men det har varit en lång och oviss resa.

För att backa tillbaka lite, så kom undertecknad mot sista kontrollen den där dagen 10 september utanför Strängnäs. Någon ropade på hjälp och jag såg då att Rolf Mathisen låg på marken livlös. Jag påbörjade genast hjärt-lungräddning och under tiden larmade Göran Larsson 112. Någon, jag tror det var Kenneth Johanssom kom snabbt upp till platsen med en hjärtstartare. Då även Nils Skanske som är läkare och Bo Seger som är utbildad ambulanssjukvårdare kom till platsen, så tog de över hjälparbetet. De jobbade med Rolf ända fram till ambulansen kom och tog över. Därefter transport till Eskilstuna. Efter detta så förblev vi alla i oro för hur det skulle gå för Rolf. Idag vet vi mera.

Idag hemma hos Rolf så fick jag ta del av sjukhuspersonalens dagliga anteckningar från Rolfs vistelse under den här tiden. Det är en fantastisk läsning som beskriver både motgångar och medgångar. Men den är så bra för anhöriga och även för Rolf själv eftersom han var nedsövd under 14 dagar. Det mesta av anteckningarna är gjorda av personalen, men även anhöriga har skrivit.

Jag känner en sådan oerhörd tacksamhet för att jag fick vara en liten del i det hjälparbete som har gjort att vi är idag med en Rolf som är i princip helt återställd. Och Rolf har med en sån envishet, jag skall tillbaka, starkt bidragit att han fått en snabbare återhämtning än normalt.

Även om vänner betyder mycket, så skall den största äran nog ändå tillskrivas familjen med hustrun Kerstin och barnen Anna och Johan. Dom har varje dag kämpat att få tillbaka sin man, sin pappa, sin farfar och morfar, och dom lyckades. Kerstin, Anna och Johan vill härmed rikta ett stort TACK till Er alla därute som på något sätt har bidragit att det hela fick ett sådant lyckligt slut. Ni är våra hjältar idag.

Nu får Rolf vila upp sig hemma ett tag och därefter stegvis börja motionera igen. Rolf tar nästa år klivet upp i den tuffa klassen H70.
Tänk att en sådan dramatisk händelse ändå kan sluta så lyckligt! Jag tar nog en EXTRA stor glassportion ikväll för att fira!

Bilden: Rolf Mathisen och hustrun Kerstin.
Text: Alf Lindberg

PS: inkommit mejl från sonen Johan:
Tyvärr blev jag tvungen att sticka vidare i all hast idag. Men jag vill bara säga tack! Tack för att du och de andra i skogen räddade livet på farsan.
Ni gav oss möjligheten att få vara med en av de viktigaste personerna i mitt och min familjs liv. Jag kommer att vara evigt tacksam över er insats.

Hälsa gärna de andra inblandade som du har kontakt med från mig.

Med vänlig hälsning, Johan Mathisen

Stort intresse för höstens tävlingar-trots vädret

(2019-10-17) Det kom 210 deltagare när OK Tor bjöd upp till tävling väldigt centralt i Eskilstuna.

Det är inte så förvånande att deltagarantalet gradvis ökar på våra tävlingar. Man kan tro att när höstrusket sätter in så skall intresset minska, men det verkar inte så. Visserligen fyller det hela tiden på med nya förmågor underifrån, men tappet längre upp i åldrarna är inte så stort som man skulle kunna tro. Alla vi arrangörer är glada och tacksamma för detta. Roligt att många kommer när man lägger ner mycket jobb på en tävling.

Sen blir det roligare ju fler vi är. Fler kompisar man kan umgås med vid fikat och runt omkring.  Idag så trångt att många fick stå ute på gården och inta sitt kaffe och macka. Noterar att det här med plastfickor till varje tävling är ni duktiga på. Så även med att ta med egen mugg. Problemet är bara att man glömmer muggen i väskan och upptäcker det när man kommer fram till serveringsbordet. Då är det bara att rusa ut och hämta den. Eller hur, Rolf Lind!

Noterar inga större händelser idag! Själv hade jag lite svårt med färgerna på kartan idag. Startpunkten flöt ihop med övriga färger. Att jag sedan tar kontrollerna i fel ordning, ja, det blir svårt att "snacka bort".
Noterar att det var endast två tjejer på A-banan idag. Lena Larsson och Inger Onsbring som försvarar det kvinnliga könet med äran här. Dock är det Mattias Andersson som springer fortast här. Men endast drygt två minuter efter var Kenneth Johansson.
Tufft var det på B-banan där Stig Borg var endast 18 sekunder före Knut-Åke Hallebro. 
C-banan hade 62 startande vilket är en toppnotering. Glädjande här var att två tjejer slogs om segern, Kerstin Liss som var endast 8 sekunder före Barbro Möllberg. Åke Liljebrand var först in på D-banan. Noterar även att det var många "felstämplade" både på bana C och D. Vad det nu kan bero på?
Ida Olsson, dotter till Henrik Olsson Hallstahammar, var först in på E-banan. Ida mötte jag i skogen tillsammans med sin hund. Ida knallade på bra och bommade förmodligen inget. Därav topplaceringen.

På tisdag(22 okt) finns ingen arrangör så det blir vila då. På torsdag nästa vecka är det dags för Sala OK som då, till skillnad från idag, bjuder på riktig vildmark och fåtal stigar.
Komihåg! Det har redan kommit in många röster på "Årets Senior". Fortsätt att rösta. Jag kommer publicera namnen på de nominerade inom kort.

Bilden: Från dagens start.
Text: Alf Lindberg

Veteran-SM 2020 kommer att gå i Köping

(2019-10-16) Nästa år har ni alla något spännande att se fram emot. Då går Veteran-SM i Köping.

Den 28-30 aug. är datum för de 3 deltävlingarna som ingår i Veteran-SM. Det blir en sprint i centrala Köping med målgång på Stora Torget. Medel-långdistanserna kommer att gå ca 15 km nordväst om Köping. 
Köping-Kolsva OK som står som arrangör för tävlingarna har redan kommit långt fram i planeringen. Praktiska saker som parkering för bilar, husbilar/husvagnar, Arena, ev. avstängningar o.s.v är redan klara. Samarbete med hotell Best Western Scheele har inletts för att erbjuda deltagarna bra boende o.s.v.

Loklatidningen har visat stort intresse för tävlingarna (se tidningsklipp ovan) och även P4 Västmanland har tankar kring arrangemanget. Köpings Kommun har i vår planering visat på stort positivt intresse för arrangemanget och vill gärna vara med och bidra med kommunens resurser. Det ser verkligen bra ut så här långt i planeringen. 
Nu hoppas vi att även alla veteranorienterare i Södermanland och Västmanland som deltar på tisdags-och torsdagsorinteringarna kommer med. Vi förväntar oss deltagare från hela landet vilket innebär att deltagarantalet kommer att överstiga 1000 per dag.

Välkommen till Vänliga Västmanland
Text: Alf Lindberg

En tavla i skogen - eller en tavla på logen!

(2019-10-15) Jag vet inte hur många av dagens 154 startande som gjorde "tavlor" i skogen idag, men alla kunde se tavlorna efter målgång.

Visst, det är sant, man kan se dem via Livelox om alla har mod att lägga upp sina misstag där. Många gör det, till dem vill jag säga; "bra gjort". För vi kan alla lära oss av varandra och vilka misstag vi gör. Så jag uppmanar er som inte brukar kika i Livelox, gör det. Nyttig läsning, och det menar jag inte att bara se misstagen utan lära av dem som går rätt.

Idag hade vi äran att få vara vid Göran Lagerstedts fäderneshem i Ullsta. Tur också hade vi eftersom regnet kom precis när vi var på väg hem. Göran upplät sin loge där han har konstutställningar några gånger per år. I logen kunde vi se några av de konstverk som brukar visas upp.
Själv tog jag vägen via Ärla ner till Ullsta idag. En fantastisk fin väg där Södermanland visade upp en av sina fina sidor. Det var bara solen som saknades idag som då kunde ha fullbordat detta vackra sceneri.

Återigen, intresset trots den mörka hösten och vädret för att orientera, verkar inte ha någon större avskräckande effekt på våra deltagare. Däremot hade jag svårt för att anamma arrangörens erbjudande om att gå till sjön för att bada efteråt. Men vad ser jag! Två kvinnor som skyndsamt är på väg till sjön för att bada efter tävlingen! Bra gjort vid den här årstiden.

Göran Lagerstedt äger halva skogen vi var i idag. Så det kändes tryggt när han berättade att kunde styra bort jägarna just idag när vi var där. Imorgon är det full jakt igen.
Jag upplevde en väldigt öppen och fin skog. Visst, bitvis lite stenigt, men man kommer ju från Västmanland och då är det ingen överaskning!

Hur gick det då? Ulrik Englund må ursäkta, men dagens moraliske segrare blev på A-banan Hans-Ove Eriksson. Sedan var det tätt av de sju efterföljande. Jan Lindgren är för mig en ny bekantskap. Men Jan var snabbast på B-banan följd av Anders Sundström.
Att Stig Thorsson är i topp på C-banan är inte så konstigt. Det är han ofta tillsammans med Stig Borg som var tvåa idag. En eloge till Mona Forsberg som var trea idag på samma bana.
Rune Sandberg, även han ett toppnamn på D-banan, var bäst idag med Jan-Olov Gust i hasorna. Två tjejer i topp på E-banan med Görel Svedestam som etta och Eva Lundkvist bara 5 sekunder efter. Normalt brukar det vara Lars Söderlund som toppar där, men idag fick Lars vika ner sig för tjejerna.
På torsdag blir det snabblöpt i Eskilstuna när OK Tor bjuder in till tävling.

Bilden: Göran Lagerstedt och en vy över insidan av Görans loge.
Text: Alf Lindberg

Vädret var inte avskräckande idag- tvärtom!

o(2019-10-10) Det kom 182 deltagare idag trots att SMHI utlovat både dimma och regn.

Men veteranorienterare är ett tufft släkte. Viker inte ner sig för lite dåligt väder. Regnet kom innan start men under hela tävlingen var det uppehåll och ca 8 +grader. När vi plockade ihop tävlingen vid lunchtid så var solen på väg att nästan bryta igenom molntäcket.

Tävlingsområdet är inte helt nytt och ganska enkelt område för de flesta deltagarna, men bjuder ändå på en del utmaningar. Några fick känna på "felstämplat" och jag förstår. Några kontroller satt nära varandra och då gäller det att se upp. Greger Wedin var inte med idag, han fick nog i tisdags med "ej godkänd". Han hade haft bra möjligheter även idag med det resultatet!

Som sagt, det var klurigt idag. Det var flera som fick huvudbry när det var dags för start. Intensiv kartläsning med många stigar gjorde att flera tappade fokus även efter tävlingen. Många kvarglömda saker blev det. Lars Jakobsson hade 50% av tävlingsutrustningen kvar i omklädningsrummet. Värst var det, och jag tycker synd om Thom Sandvik som glömde sin ryggsäck kvar eftersom han var ända bort i Fagersta innan han kom på det. Bara att vända tillbaka till Köping igen. Inte kul.

Mer roligt var det för dagens segrare möjligtvis. Michael Wickström snabbast på A-banan med Henrik Olsson och Lars Jakobsson strax bakom. Extra plus här för Lena Larsson som bara var 5 min efter Michael.
Hemmalöparen Kenneth Larsson snodde segern på B-banan före Weine Wolter som dagen till ära hade uppgraderat sig från i tisdags. 
Kerstin Liss har verkligen hittat höstformen och tog hem segern på C-banan. Hela 54 startande på D-banan med Ann-Sofie Sandvik som segrare. En liten tröst i bedrövelsen att behöva åka tillbaka till Köping.
Även E-banan var populär idag. 16 deltagare med Lars Söderlund som oinskränkt segerare. (jag glömde ett O i första versionen)

Bilden: Margareta Lövkvist och Kerstin Liss.
Text: Alf Lindberg

Intressant tävlingsområde i Mariefred idag

(2019-10-08) Det var en stor blandning på de 180 deltagarna idag när OK Grip bjöd in till tävling.

Mariefred ligger ganska bra till geografiskt som upptagningsområde för tävlingar. Därför dök det upp väldigt många från stockholmsområdet idag som ville pröva på lyckan.
Arrangören OK Grip hade lagt dagens övningar strax väster om Hammarhallen där vi höll till med sekretariat och fika. Skönt att få duscha varmt efteråt också.
Jag måste säga att dagens övningar blev en positiv överaskning. Jag upplevde en väldigt fin skog med bra sikt. Visserligen bitvis kuperat, och ibland några stigar som förvillade. Men det är just det som är charmen med veteranorienteringar. Det skall vara lite extra utmaningar ibland.

Och historien upprepar sig. Greger Wedin stämplade fel idag- igen! Jag har påtalat för Greger att vi kanske skall använda djursymboler iställer för kodsiffror. Greger instämmer. Men idag var det kodsiffror, och eftersom Greger bara klarar enkeltal så fick han problem när kodsiffrorna blev tio-tal. - Men vadå kodsiffror, säger Greger. -Jag var bara in i ringen och stämplade idag, och det räckte inte idag, säger han. Säga vad man vill om Greger, men en stämningshöjare utan like får man leta efter. Tack Greger!

När man summerar dagens resultat kan man konstatera att det är hård konkurrens om första-platserna. På A-banan var Anders Lillstrand tillsammans med Tommy Holmér bäst. Men så är dom bara "juniorer" i sammanhanget.
Karl-Erik Johansson och Stefan Persson var snabbast på B-banan. Båda lite okända för mig. Men snabba var dom.
Weine Wolter vann C-banan idag. Jag påtalade för Weine att man måste ha "sjukintyg" för att springa C-banan. Han hade det, problem med en vadmuskel. Hoppas det släpper snart!
Kul att en tjej vann D-banan denna dag. Inga Johansson före ett koppel Strängnäs-löpare. 
Sixten Westerlund drog det längsta strået och vann på E-banan.

Kul att dagens tävling drog så mycket deltagare idag. Vi springer gärna i denna skog fler gånger. På torsdag i Köping blir det mycket flackare terräng. Snabblöpt bitvis och trevligt. Välkomna då.

Bilden: Ingegerd Lusensky pratar med Per Nordahl om en eventuell resa till Veteran-VM nästa år.
Text: Alf Lindberg

Äntligen har det lossnat - då är säsongen slut!

(2019-10-03) Det dröjer ännu många tävlingar innan årets veteransäsong är slut, men först nu har man fattat poängen med orienteringen.

Dagens 166 deltagare i Hallstahammar var förmodligen väldigt nöjda efter dagens utstämpling. Nåja, några var nog lite besvikna efter att inte ha blivit godkända. Men åter igen, det gäller att kolla kodsiffrorna. Idag var nog många uppmärksamma på alla stigar som finns i området eftersom vi har varit här några gånger tidigare. Och håller man bara i kartan så går det oftast bra. Synd bara att det skall ta nästan en hel säsong innan man fattar det. Talar i egen sak här....

Gott om deltagare idag men ändå några färre än sist vi var här. Vi som var på plats fick njuta av en fin höstdag ändå.
En som firade lite extra idag var Karl-Robert Moqvist från Torshälla som idag sprang sin 700:e veterantävling genom åren. Fantastiskt! Har han då lagt ca 40 kr i snitt per tävling så har Karl-Robert lagt ut 28.166 kr på startavgifter. Friskvård är inte riktigt gratis, men å andra sidan, hans hälsa är positiv och tänk så mycket kul han har haft genom åren på detta!
Idag var inte Lennart Olsson från IK Standard med. Förkylning sägs det. Men jag har hört att Lennart har ont i ryggen också. Men det är väl för att alla kompisar har dunkat honom i ryggen och gratulerat efter höstens fina resultat han har gjort! Är det inte det ena, så är det andra.

Hur gick det idag då? På E-banan var Ulf Lindgren snabbast. Föresten, såg att dagens arrangör och även kommande har gjort en "varudeklaration" för E-banan. Bra gjort!
På D-banan så var en tjej snabbast, nämligen Siv Frodin. Mats Eriksson och Leif Jansson håller till i toppen på C-banan. Idag Mats bäst. 
Heter man Bo Seger så är det inte förvånande att man vinner. Idag på bana B. Kenneth Jansson var dock inte långt efter.
Mattias Andersson passade på att springa A-banan idag samtidigt som han hälsade på föräldrarna i Västerås (se bilden till höger). Mattias tävlar för IK Gandvik och har många år kvar innan han blir "veteran". Riktig veteran är dock Lars Jakobsson som moraliskt vann A-banan idag tätt följd av Kenneth Johansson. 

Bilden: Dagens köksmästare Rune Sandberg och dagens tävlingsledare Lena Hedman.
Text: Alf Lindberg

Stor uppslutning i Oxelösund idag!

(2019-10-01) Rapport från OK Måsen 191001:
 
På en kontrolltät bana med en nyritad Jogersökarta, strålande sol och en frisk västlig vind tampades 136st OL-fantaster. Vi kunde notera deltagare från såväl närområdet, Östergötland, Västmanland och Stockholm. Kul!
Med 11st funktionärer rodde vi det hela i land. Administrationen levererade lite intressant statistik enligt nedan.
 
Antal startande: 136
Anmälningsavgifter: 4 850 kr + en gammal ogiltig tjuga.
Tävlingsavgift till Soft: 190 kr
79 personer duschade och 57 personer satte sig svettiga i bilen och åkte hem och sparade 10 kr.
Av betalningarna var 1 300 kr (33 personer) via Swish och 3 550 kr kontant. Mycket glädjande att antal betalningar med Swish ökar.
 
Bilden: Några av dagens funktionärer.
Text: Gunnar Carlén.

Dagens "Antikrunda" kändes väldigt fräsch!

(2019-09-26) 139 deltagare på dagens tävling strax sydväst Nykvarn är säkert nöjda idag!

Södertälje-Nykvarn OF hade valt att välja sin tävling idag i samma område där vi sprang en nationell tävling förra året. Här hade banläggaren Greger Wedin lagt ner all sin kraft för att göra deltagarna nöjda. Och han lyckades!
Fast inledningsvis kunde det gått åt "pipsvängen". För några år sedan för Er som minns, så skulle Greger sätta åt en målenhet för målstämpling. Det var det att ingen, inte heller Greger hade kontrollerat enhetens status vilket innebar att när alla "målstämplade" så tömdes alla SI-brickor för deltagarna. Ingen kul upplevelse för någon.
Idag var det nära igen. Men Greger som nu hade lärt sig läxan, kunde snabbt korrigera problemet. Idag gick det klockrent.

På tal om klockor och tid. Jag undrar vad Kenneth Johansson käkar till frukost? Tigerkött och taggtråd? Någonting torde det vara eftersom han kan fara runt i skogen idag på A-banan som mätte 4,2 km på en tid av lite drygt 36 min!
Som inte det var nog. Kuno Österlund, 81 år och går in som 3:a bara 4 min efter. Vilken kille! Och honom skall man möta nästa år på nationella tävlingar när jag byter klass till H75, för Kuno lär nog inte springa H80 nästa år heller. Mamma mia!

Jan Lindgren knep första platsen på B-banan idag, men Karin Gustafsson var inte långt ifrån. Killarna har svårt att hålla Karin bakom sig på varje tävling. Men ingen är förvånad, Karin går säkert som tåget. Fast både Karin och SJ kan "missa" ibland.

Stig Thorsson brukar vara i topp på C-banan. Så även idag. Leif Jansson var dock inte långt efter.
Inge Gustafsson från Strängnäs var överlägsen på dagens D-bana. Ingen överaskning det heller. Ulf Eskilsson vann på E-banan men Dagny Andersson var inte långt efter.

Till sist Greger, det här gjorde du bra. Fina banor, men framför allt, vilken kalasterräng du bjöd på. Vi kommer gärna tillbaka hit igen.

Bilden: Gunborg Sundberg, Monica Svärd och Göran Svärd njöt av dagens övningar.
Text: Alf Lindberg

Södermanland tog hem distriktsmatchen-igen!

(2019-09-19) Det kom 200 deltagare idag när slaget om vilket distrikt som är bäst skulle avgöras.

Södermanland har, utan att förringa deras kompetens, lite försprång eftersom de är fler deltagare än vi (Västmanland) när poängen skall räknas fram.
Slutresultatet blev 200 poäng till Södermanland och 164 till Västmanland. Vi säger grattis till Södermanland än en gång. Men nästa år, då Ni!

 Om vi tittar i klasserna så vann Lena Larsson i D65 för Västmanland. Inte så konstigt eftersom Södermanland inte hade någon i klassen.
I D70 var som vanligt Karin Gustafsson överlägsen för Södermanland. I D75 vann snabbfotade Anita Johansson för Södermanland. I D80 Harriet Karlsson Södermanland.
I H65 var Claes Ögren överlägsen för Södermanland. I H70 Hans-Ove Eriksson bäst som vanligt för Södermanland. Rolf Skoglund Södermanland drog det längsta strået i klassen H75. I H80 var det 20 startande idag. Så många brukar det inte finnas på vanliga nationella tävlingar i den klassen. Imponerande. Här var snabbfotade Kuno Österlund för Västmanland snabbast. I H85 suveränen Alf Lundkvist Södermanland bäst i klassen. 
Därutöver var det många som sprang öppna banor och därmed bidrog med 1 poäng per startande. För Västmanlands del räckte det inte i alla fall. Södermanland vann!

Vi sysslar som sagt med "fot-orientering" på våra veterantävlingar. När man orienterar så är riktningen av stor betydelse. Det vet alla. -"Ska jag springa höger eller vänster, det är frågor som dyker upp i skallen varje gång man är ute i skogen. Politiskt kan man vara "vänster- eller högerorienterad", men hur gör man när man "bara" är högerorienterad? Det var nämligen Greger Wedin idag när han vid starten upptäckte att han hade 2 högerdojor på fötterna! Det måste bli en dragning åt höger vid varje kontroll? Eller hur kompenserade han det?
Hur som helst, Greger lyckades motverka "högerdragningen" på ett ganska bra sätt för han hamnade mitt i dagens resultatlista. Ett litet tips till Greger! Måla vänsterskon röd och högerskon blå så slipper du detta problem i fortsättning.

Låt mig till sist uttrycka min beundran för denna skog. Jättefint och med dessa fina banstråk idag så blir upplevelsen ännu bättre.

Bilden: Greger Wedin och hans berömda skor.
Text: Alf Lindberg

Bilder från Trosabygdens OK idag

(2019-09-17) Klicka på bilden för att se många bilder från dagens tävling.
Foto: Per-Erik Bång.

En underbar dag vid Fiskkraken idag

(2019-09-12) Fiskkraken visade upp sin bästa sida idag. Lite blåsigt, men annars perfekt.

Vandrarringens klubbstuga ligger lite långt bort, men i ett fantastiskt fint läge. Här har Vandrarringen huserat i många år med fina byggnader som man under åren kämpat så mycket för. Idag var det veteranernas tur att utnyttja byggnader och fin terräng.

Idag fick jag en "kalldusch" igen! Och då menar jag inte bokstavligen duschen i omklädningsrummet, utan ute på banan. Efter tisdagens dramatiska händelse så tänkte jag ta det "lite lungt" och springa bana B idag. Efter ha vinglat fram på smala bräder över mossarna, kom jag fram till starten och tog en definition B. Startade, tog kontroll 1, vidare mot 2:an. Blev lite konfunderad där. Stämplade enligt definitionen men upptäckte att jag skulle haft en mosse istället för en punkthöjd! Opps!, jag hade som vanligt tagit bana A vid starten, glömde att jag istället skulle springa B. Suck, det var bara att fortsätta hela bana A runt idag. Det gick det också.

Märkte Ni vad duktiga Vandrarringens funktionärer hade varit? Man hade extra för Er deltagares skull iordningsställt en smal "grus-stig" för att underlätta till start! Det Ni!

Jag blev mäkta förvånad idag. Vad fint det var! Vid vändningen på A-banan var det fint, och på väg till K-7 sprang man bara och njöt. Kul

Bilden: Torolf Olsson njöt av utsikten vid Fiskkraken idag.
Text: Alf Lindberg

Så var årets mästare i "SOL-veteranerna" korade vid Siggebostugan i Katrineholm

(2019-09-03) Det var 170 anmälda men när resultatlistan var klar så hade 162 deltagare kommit till start idag.

Några förhinder men flera som tyvärr hade insjuknat under natten i förkylningar. Men ändå än bra uppföljning av dagens arrangemang.
Det var Katrineholms OK som ansvarade för dagens tävling vid Siggebostugan strax norr om Katrineholm med nestorn själv, Harry Axelsson vid rodret. Själv har jag ett väldigt starkt minne av den här stugan. Det var för, jag minns inte exakt, men ca 7-8 år sedan som klubben skulle arrangera en veterantävling. Har för mig att det var i början av mars också. Det var bara ett problem då, termometerna visade på minus - 20 grader kallt på morgonen. Jag åkte dit ändå trots hustruns protester. -" Det är ju ändå myggfritt, tänkte jag. Jag tror vi var 12 deltagare som dök upp och sprang en bana den här dagen. Men oj så kul vi hade i bastun efteråt där vi glatt raljerade över alla "fega" som inte vågade sig ut den här dagen.

Dagen till ära så var det ett mästerskap och mästare som skulle koras idag. Jag blev lite förskräckt när jag parkerade vid Siggebostugan. Bara kalhyggen runt stugan. Oj, det kan bli tufft idag!
Men vad var det som hände! Kalasterräng med en inledning som gjorde att man nästan sprang på en heltäckningsmatta. Och fortsättningen var inte sämre. Det var kul att springa idag. Var det någon som inte tyckte det, så var det förmodligen en eller flera "bommar" som ställde till det. Tack KOK för det.

Själv så hade jag en lyckad dag trots en miss på väg till 5:an. Men så har jag fått stränga order av Agneta Karlsson om att stretcha min muskel kring ischiasnerven. Inte bra ännu, men bättre.

Dagens mästare är värdiga sådana. Alla tjejer och killar som vann var förmodligen ingen överaskning för någon! Det skulle vara i klassen H70 där Kenneth Johansson lyckades slå den annars omöjlige Hans-Ove Eriksson med 4 sekunder.

Bilden: Från vänster, Claes Ögren OK Nalle, Kenneth Johansson Eskilstuna OL, Rolf Skoglund Södertälje-Nykvarn OF, Curt Thorén Nyköpings OK, Alf Lundkvist OK Tor, Barbro Möllberg Arboga OK, Inger Onsbring Eskilstuna OL, Inger Hellqvist Nyköpings OK och Karin Carlsson Nyköpings OK. Saknas på bilden gör Karl-Gustav Nöjd OK Kolmården.
Text: Alf Lindberg

Tuff inledning på dagens rekordstora tävling!

(2019-09-05) När Fellingsbro GoIF arrangerar tävling kommer många till start. Idag 212 stycken.

En anledning är att Fellingsbros tävling blir ett samarrangemang mellan Västmanland, Södermanland och Örebro Län. Tävling ligger bra till årstidsmässigt  också. Och som vanligt tänkte jag säga, bra arrangemang igen. Den tanken slår mig ofta på våra veterantävlingar, vilka duktiga arrangörer vi är! Enkelt, men funktionellt. Jag ser också med stor beundran på våra nationella tävlingar där "veteraner" ofta bildar grunden i arrangörsorganisationen. Lång erfarenhet med stor kompetens, kombinerat med stort intresse för sporten, gör att vi fyller ut det tomrum som annars skulle uppstå när den yngre generationen inte räcker till.

Det blev en tuff inledning på de flesta banorna idag. Inte så kuperat, men bitvis stenigt underlag i kombination med att kartan var svår att "läsa" av. Jag skall inte skylla på kartan ändå, men om man inte noggrant var med, så var det väldigt lätt att hamna lite snett ur kurs. Det gäller främst inledningen. Mot slutet var det väldigt fint och öppet med tydliga föremål att gå på.

Vilka var "tuffast" idag då? Michael Wickström på A-banan bara 27 sekunder före Ola Lindholm och 38 före Peter Åslund.
Hans Helmersson drog det längsta strået på B-banan, och Stig Borg rejält före tvåan Weine Fredriksson på bana C.
Inge Gustafsson vann bana D idag. Men här dök Asta Sjöberg upp och blev trea. Bästa tjej idag.
Till sist bana E. Här vann oldtimern Martin Bergstrand strax före Samuel Eriksson.

Som sagt, nästan 212 nöjda deltagare idag. Dom som inte var nöjda var de som bommade! Läs kartan noga och höj blicken, sa världmästaren Gustav Bergman vid något tillfälle. Han vet vad han pratar om.....

Bilden: Weine Fredriksson och Eleonor Grönwall.
Text: Alf Lindberg

Två veteraner och en nybörjare- och alla trivs!

(2019-08-29) I bästa sensommarväder, nästan 30 grader varmt, så kom 191 deltagare på besök vid Lockmoragården utanför Kungsör.

Dagens snackis blev förstås det som jag och hustrun fick uppleva i tisdags i samband med att vår bil brann på E-4 utanför Södertälje. Vi har nu fått en hyrbil från Volvo och ett bra bemötande så det kommer förmodligen sluta lyckligt ändå. Tack för alla "lyckatill-önskningar" jag fick idag.

Som sagt, det är inte första gången vi är på besök vid Lockmoragården. Många av Er var säkert på plats för knappt 14 dagar sedan då Köping-Kolsva Ok hade nationell tävling här. Man kan ju tycka i ett sådant här läge att banläggaren för den då nationella tävlingen, borde hitta bra i terrängen! Men icke! Han bommade bort sig rejält idag. Detta visar på att det är inga problem att komma till områden vi varit i tidigare. Man går bort sig ändå.

Bommade bort sig gjorde inte Michael Wickström som idag vann på A-banan. "Junior" som han är så får väl segern ändå tillägnas Lars Jakobsson som blev tvåa idag.
Per-Erik Carlenius lyckade snuva Lena Jansson på segern idag på B-banan. Endast 11 sekunder skiljde dom åt.
Hela 61 deltagare på C-banan där Rolf Mathisen var snabbast, men även här en tjej på andra platsen, Pernilla Klemets.
Extra roligt idag var att Barbro Möllberg på D-banan snuvade Per Wiig på segern med 3 sekunder tillgodo!
Tage Persson var bäst på E-banan som idag hade hela 22 deltagare. Det tog slut på kartor även idag, och det visar att vi blir alltfler deltagare på tisdagar och torsdagar. En uppmaning till kommande arrangörer, tryck gärna upp lite extra kartor. Det kostar så lite även om det skulle bli några över.

Idag(men även på flera andra tävlingar) så behövde inte medlemmar i "Sörmlands OL-Veteraner" betala någon startavgift. Föreningen står för kostnaden. Det lönar sig att vara medlem. En årsavgift på 50 kr hade ni tjänat in bara på dagens tävling. Intresserad? Klicka på fliken "Sörmlands OL-Veteraner" och anmäl dig.

Bilden: Två duktiga orienterare genom åren som på ålderns höst fått lite krämpor men kämpar på E-banorna numera. Stig Lundin och Ingrid Lundin från Eskilstuna. Junioren i sammanhanget som idag för första gången provade på en veterantävling, var Christer Linderborg Köping.
Text: Alf Lindberg

Idag blev trycket på starten alltför stort!

(2019-08-22) Det blev alltför stort tryck på arrangören Västerås SOK idag när 191 deltagare dök upp.

Kartorna tog slut på alla banor utom på bana E. En förklaring till detta var att B-banan var endast 200 m kortare än A-banan, vilket fick till följd att många istället valde C-banan. Men det var för få kartor upptryckta även på de andra banorna. Årstiden och det fina vädret gjorde att det blev många deltagare idag. Tack till alla Er som "lånade" ut era kartor till behövande i starten.

Ett stort tack till Er alla som kom med bra tips till mig om hur jag skall få bukt med mitt ischiasproblem. Speciellt till Agneta Karlsson som hade många bra övningar som jag nu kommer att prova. Tänk att det kommer så mycket bra från IK Standard!

Roligt idag var också att P4-Västmanland kom på besök och intervjuade bl.a. Lennart Öberg och Gun Sundberg. Två bra representanter för vår idrott.

Bilden: Reijo Kivistö, en gammal kämpe i Västerås SOK som tyvärr inte kan tävla mer p.g.a. hälsoproblem men som alltid är lika glad för det. Man blir glad av att bara se Reijo på plats.
Text: Alf Lindberg

Allvarlig incident i Strängnäs idag!

(2019-09-10) Dagens rapportering från Strängnäs blir lite annorlunda idag. Vad hände?

När jag, Alf Lindberg som sprang A-Banan idag, närmade mig sista kontrollen, så fick jag höra rop på hjälp. Rusade fram och mötte Kerstin Liss, Lennart Olsson och Göran Larsson. På marken låg Rolf Mathisen helt orörlig. Jag förstod på en gång att det var hjärtat som var problemet. Samtidigt som jag påbörjade hjärtkompritioner(man trycker hårt mot patientens bröstben) så sprang Göran Larsson ner till Arenan och hämtade hjärtstartaren. Samtidigt larmades ambulansen.

Efter en kort stund tyckte vi oss se lite rörelse från Rolf och samtidigt kom Nils Skanke( läkare) och Bo Seger (tidigare ambulanssjukvårdare) och vi kopplade in hjärtstartaren. Då började vi känna en bättre puls, men Nils och Bo jobbade oförtrutet vidare tills ambulanspersonalen kom och tog över.

Rapporter under eftermiddagen från Kerstin Liss och Leif Mathisen säger att Rolf är nu nedsövd och man säger sig ha positiva signaler från Rolf. Man avvaktar nu hans uppvaknande då man bättre kan bedömma eventuella skador. Vi håller alla våra tummar så hårt vi kan för att Rolf skall komma tillbaka igen.

Samtidigt ett stort tack till Er alla som bistod oss i skogen när det hände, men framför allt till Nils Skanke och Bo Seger som professionellt tog hand om Rolf Mathisen.

Bilden: Rolf Mathisen
Text: Alf Lindberg

En dag att minnas - eller glömma så fort som möjligt!

(2019-08-27) Det kom 129 deltagare när OK Hällen bjöd upp till underbart sommarväder utanför Tystberga.

Kuperat, men väldigt fint på höjderna med god sikt inbjöd till hög fart som vanligt. Ibland kan det straffa sig.
Själv var jag rejält "tänd" på att få komma till dagens tävling. Hustrun och jag hade tänkt att kombinera dagens arrangemang med några nätter på Trosa Havsbad nu när det var så fint. Men så ville dock inte vår herre.

Tänd var jag, men tydligen övertänd, för när vi passerade södertälje på väg söderut på E-e:an så började bilen att hacka. Några sekunder senare så brann bilen. Ut ur bilen, försökte att koppla bort husvagen snabbt, fick hjälp av en långtradarchaffis. Då var husvagen räddad. Därefter ringa 112 och tillkalla brandkåren som var snabbt på plats  och släckte elden. Men förödelsen på bilen var stor. I stort sett helt förstörd.
Som tur var passerade en polisbil platsen och kunde snabbt stänga av ett körfält.
Bärgare var snabbt på plats och tog bilen och husvagnen på släp in till Södertälje. När jag stod på motorvägen ringde Volvo Assistans och meddelade att hyrbil fanns att hämta i Södertälje.

Polisen skjutsade in oss dit och därefter full fart ner till Tysberga för att springa en bana. Tänkte ta C, men den var slut så det fick bli en B-bana. Tack ni arrangörer som inväntade mig och jag fick rensa lungorna från lite brandrök.

Ett stort tack till den funktionär i OK Hällen som erbjöd mig och Christina att få låna ett hus i Trosa för att få sova över där. Vi tog beslutet att åka hem, men den tanken var väldigt fin. Tack ändå!

Jag avstår att kommentera dagens övningar, men kan konstatera att det var ovanligt många "felstämplingar" idag!

Text: Alf Lindberg

Usch säger jag bara - för ischiasnerven!

(2019-08-20) Tisdagarna är idag lika stora i antal som torsdagarna var för några år sedan. Idag 181 stycken.

Några ord om rubriken. Sedan i våras har jag haft problem på höger sida, i skinkan med smärta som blir värre efter ca 15 minuters löpning. Man säger mig att det är "falsk ischias" vad det nu är! Jag googlar som en galning för att hitta träningsövningar som gör att detta går över. Har inte hittat något bra ännu. Är det någon därute som vet hur man gör, hör gärna av dig. Så här kan jag bara inte ha det. Nästa steg är att gå ner och springa en B-bana. Men så länge Kuno Österlund springer A-banan, så går ju inte det heller.

Banläggaren Sonja Jedar hade på A-banan idag hittat riktigt rejäl och utmanade långsträcka. Tyvärr kom jag aldrig så långt idag. Men om ni går in i Livelox och tittar på A-banan så får ni se hur Hans-Ove Eriksson löste den. Imponerande. Föresten, kika gärna in i Livelox och titta på hur andra löste dagens problem. Kan vara nyttigt.

En som är duktig att lösa problem i ett tidigt stadie är Lennart Karlsson i OK Grip. När jag idag fick länken till deras tävling i oktober, så kom även önskemål om tävlingsdatum för nästa år. Snacka om att vara ute i god tid!

Att det går illa för många av oss i skogen gör inte så mycket. Huvudsaken är att vi har trevligt. Och det har vi oftast. Det räcker att se gänget från IK Standard på plats, så är dagen räddad.

Hur gick det då idag? På A-banan som vanligt höll jag på att säga, Hans-Ove Eriksson.
Vanligtvis så springer Karin Gustafsson A-banan, men idag på B vilket resulterade till ännu en seger.
Ännu en tjej som segrade idag, nämligen Pernilla Klemets. Hon dras med en massa skador, och därav blev det en kortare bana. Det är så här Pernilla att bli gammal, då kommer krämporna. Fråga oss andra! Vi vet.
Stig Borg överlägsen på C-banan och Eva Jerning bäst på E-banan. Den banan vinner allt fler deltagare med åren. Bra att vi lade till den i programmet.

Bilden: Det glada och duktiga arrangörsgänget från Åkers IF
Text: Alf Lindberg

Soligt och klurigt i Nyköping - men fint

(2019-08-16) Idag bjöd Nyköpings OK veteraner på rejäl orientering.

Vissa av deltagarna var nere i brygga och andra såg inte röken av av segraren på A-banan Skämt åsido var det kvinnornas tur att triumfera på de längre banorna. Anna Röken, Täby OK respektive Agneta Nilsson Eskilstuna sopade banan med de manliga kollegorna. Många hade besvär med Rogers kluriga banor i den fina terrängen. Jag tror ändå att de flesta njöt av stunden i skogen och sedan ett dopp vid målet där dagen avslutades med social gemenskap och en styrkande kopp kaffe i ett stålande solsken.

Text: Håkan Alderud

Hoppsan! 193 deltagare på en tisdag!

(2019-08-13) Jag vet inte vad som lockade idag, men nog måste det ha blivit rekord idag för en "tisdagstävling"!

Strängnäs-Malmby OL bjöd in till tävling på Tosterön idag. Jag trodde vi skulle springa norrut mot den nya kartan som användes förra hösten. Men istället blev det söderut där vi var för något år sedan. Här bjuds det på fin terräng, speciellt när man går över höjderna som är rena och fina.
Banläggaren Sten Ericsson hade som vanligt fixat trevliga banor. Speciellt uppskattade jag "långsträckan" till K-6. Rakt på eller gå höger? Det blev rakt på som förmodligen var det snabbaste alternativet. Säkrare ingång också mot högervägvalet. Men det strulade för många här. Flera hamnade vid K-7 istället. Så kan det gå ibland.

Är det tävlingsnerver på "mitt i veckan" tävlingar, eller vad är det som gör att det går tokigt ibland? Kenneth Johansson som normalt springer A-banan, tog fel karta och sprang B-banan istället. Lennart Olsson gjorde tvärtom. Han tog rätt karta men fel definition!

B och C-banorna var populärast idag. Drygt 50 deltagare där. Marie Holmberg var snabbast på E-banan, men en svag känsla gör att jag misstänker att Marie var nog yngst i klassen idag vilket kanske förklarar hennes seger idag
På D-banan var Rune Sandberg snabbast idag tillsammans med Ulf Jerning. Samma tid fick dom.
Idag fick Esko Raita till det genom en seger på C-banan. Dock endast 41 sekunder före Kjell Andersson. Trots att Kenneth gick ner till B-banan idag så räckte inte hans fina löpkapacitet till utan han fick släppa Mats Gärling före sig i resultatlistan.
Bara "juniorer" på de 3 första platserna på dagens A-banan. Första riktiga "veteran" kom fyra genom Ola Lindholm strax före Hans-Ove Eriksson.

Bilden: Tomas Kjellberg och Gunnar Larsson, båda OK Klemmingen.
Text: Alf Lindberg

Det blev en fin start på höstsäsongen!

(2019-08-06) Det kom 208 deltagare när Norbergs OK startade upp årets höstsäsong.

Det stora antalet deltagare har sin förklaring i att det var ett samarrangemang med Dalarna vilket bidrog till det stora antalet. Kul.
Men även att det fanns gott om "juniorer" i resultatlistan. Många har fortfarande semester kvar, och passade då på att vara med på ett av våra fina arrangemang, nämligen Veteran-OL som har spridit sig över hela landet och är idag en omfattande verksamhet. En stor social betydelse för deltagarna, men även hälsoaspekterna bidrar att så många och pigga pensionärer är med varje vecka.

45 deltagare på bana A(1) är ovanligt mycket. Här toppade hemmalöparen Mathias Nyström före Ola Jernström. Man får leta långt ner i listan innan en +65 dyker upp.
Thom Sandvik, normalt en vinnare på A-banan, sprang idag bana B och vann, endast 2 sekunder före Bengt Söderqvist.
C-banan hade nog rekord idag i antalet startande! Hela 74 stycken. Snabbast var Vilho Rokka. Men vår egen Ove Ek (KKOK) var här tvåa vilket är imponerande. O-Ringen har gjort nytta!
Tord Halvarsson kunde utropa sig som segrare på D-banan idag före Inge Gustavsson.
Svante Olsson drog det längsta strået på bana E.

Hur var det i skogen då? Överaskande fint må jag säga. Bra sikt och de som kan "trycka på" lite i uppförsbackarna, hade en liten fördel. Vi andra fick nöja oss med att följa med på kartan. Det gick bara det med. En fin start på höstsäsongen med andra ord.

Bland alla besökarna idag fanns många celebra personer. En av dom var legendaren inom orienteringsvärlden, nämligen Bertil Norman. Bertil fyllde nyligen år och i samband med födelsedagen fick Bertil en tävlingsarena uppkallad efter sig. Vid Brunnsjöberget i Dalarna finns numera "Bertil Norman Arena". Det är han värd. En sådan fin utmärkelse lär jag aldrig få, men jag är stolt över att ha Bertil som vän. Tack Bertil!

Dagens bild: Bertil Norman till vänster och dagens sekretariat till höger.
Text: Alf Lindberg

Tre medaljörer från regionen på Veteran-VM

(2019-07-12) Två tjejer och en kille tog hem medaljer på dagens långdistans i samband med Veteran-VM i Lettland

Bäst gick det för Britt Eriksson Sala OK som tog hem en guldmedalj i klassen W70. Inte så mycket sämre var Ebba-Lisa Flygar i klassen W85 med en bronsmedlaj, likaså Rolf Skoglund Södertälje-Nykvarn OF också en bronsmedlaj men i klassen M75. Vi säger grattis till Er.

Bilden: Rolf Skoglund, Ebba-Lisa Flygar och Britt Eriksson.
Text: Alf Lindberg

Åke Mjöberg-Västmanlands meste banläggare!

(2019-07-10) Åke Mjöberg skriver här nedan att han tänker varva ner med banläggning med tanke på åldern. Det har jag svårt att tro på!

Åke är nog Västmanlands mest rutinerade och kunnige banläggare. Lång erfarenhet inom banläggningens konst och själv duktig orienterare har gjort honom ovärderlig inom orienteringen i Västmanland. Så otroligt mycket jobb och tid som Åke har lagt ned, har nog de flesta svårt att fatta. Men tänk så många av oss som kan tacka Åke för mångårigt jobb och fina banor på våra tävlingar. Framför allt de senaste åren på veteranorienteringar.
Här är den text som Åke själv har skrivit till mig:

”De är mycke nu” undertecknad håller på och lägger höstens sista banor. Årets banläggarskörd ser ut som följer.
Veteran OL: 28 mars, 9 maj, 23 maj, 6 oktober, 7 november + Ultralång DM  i maj, och  Fagersta/Norbergs nationella tävlingar 14/15 september.
Känner nog att det är dags att varva ner nu. Kliver in i 80 klassen nästa år. Dags för yngre att ta över detta intressanta och mycket roliga uppdrag.
Lite höjdpunkter under åren har varit: Riksmästare i banläggning -88. Oringen i Riddarhyttan -91.  SM veteraner -96 och 2015. VM i långdistans 2004 i V-våla.
Otaliga nationella tävlingar, och DM dag/natt och stafetter.
En mycket roligt minne var när HOK med Åke Mjöberg/Rune Sandberg och Rolf Karlsson kom 2;a på 10 mila i  PreO klassen vid Rosersberg för några år sedan. Endast ett Norskt lag var bättre än oss denna dag.
Med Vänliga OL hälsningar
Åke Mjöberg


Jag är övertygad om att vi kommer att få se Åke som banläggare på många tävlingar framöver. Och vi behöver honom. Tack Åke för allt du gjort för oss hitills.

Text: Alf Lindberg

Vilken tur att årets Veteranresa inte gick till Åland!

loading...

(2019-07-03) Om jag hade planerat årets Veteranresa till Åland istället för Leksand, så hade vi fått problem.

Under 3 dagar nyligen var jag över till Åland med barnbarnen för en liten minisemester. Även en pensionär behöver semester ibland. Självklart ville jag åka tillbaka till Käringsund där vi har haft tävlingar och boenden vid våra besök där tidigare. Även Buffén var förlagd till Käringsund sist vi var där för 3 år sedan.

Redan på vägen från Mariehamn till Käringssund ser jag att något har hänt. Det ligger massor med nedfallen skog i stora områden, en del har man påbörjat med röjning, men mycket ligger kvar.
Väl nere i Käringsund så beger jag mig till skogen i kanten av stugbyn där vi avslutade stafetten sist. Vi hade även en individuell tävling på samma plats. Vi har även vid tidigare besök använt den kartan och skogen.

Men jag fick en mindre chock! Hela skogen såg ut som ett "plock&pinn"-område och det såg förfärligt ut. Jag försökte ta mig in i skogen från olika håll, men det var fullständigt omöjligt. Vid samtal med några ortsbor så får jag reda på att vid senaste årsskiftet så rasade en storm över Åland, och fullständigt förstörde hela eller delar av stora skogsområden.

Om jag hade fortsatt min planering av resan till Åland i år så hade den fått ställas in. Här på  skogen kring Käringsund hade det varit otänkbart. En sista lösning på annat håll hade kanske funkat, men blivit oerhört stressande. Så det fanns säkert en mening till att vi /jag valde Leksand i år.

Text: Alf Lindberg

Vilken tur - jag köper nog en lott idag också!

(2019-06-13) Det var med skäckinjagade tankar man hade när man läste SMHI:s rapport inför dagens tävling.

Man utlovade kraftigt regn, ja t.o.m. skyfall under dagens avslutande tävling i Leksand. Veteranresan 2019 skulle avslutas vid Leksands OK:s klubbstuga Källan. Öppna banor fanns på programmet, men dagens stora intresse låg på stafetten. Av 50 anmälda lag så försvann några p.g.a. sjukdom och skador. Några på öppna banorna åkte hem i förtid eftersom man trodde på kraftigt regn hela dagen.
Men vad hände! Visserligen smattarde regnet rejält på husvagnen tidigt på tävlingsdagen morgon. Men när jag anlände till Arenan vid 08-tiden var det uppehåll. Men vad bättre är, det var att under hela tävlingen kom inte en droppe regn. Ca 30 min efter avslutad tävling kom lite regn. Snacka om tur! Köper jag en lott idag så vinner jag nog på den också!
Jag känner på mig att det var sista Janne Månsson ville hjälpa till. Tack Janne för det.

Hur gick det på stafetten? I klassen 130 vann Per-Erik Fogel och Anders Vestlund. I 140 var Kurt-Håkan Andersson och Stig Landstorp snabbast. I klassen 150 gick segern till Sören Johansson och Kurt Zander.
I äldsta klassen vann Rune Sandberg och Lars Söderlund. I MIX-klassen jagade Lena Larsson febrilt för att nå en seger tillsammans med Göran Larsson. Man missade pallen med 47 sekunder där segern till slut hamnade hos Lena Jansson och Sven-Olov Wiklund.

Nu är årets Veteranresa över. Det har varit 4 fantastiska dagar med tävlingar, god mat och trevliga kamrater. Och jag upprepar det igen, utan Er alla underbara deltagare så skulle det inte bli någon resa.
Nu ser vi fram emot nästa års resa som går till Mora. Det blir då samtidigt 10-års-jubileum för mig och den sista resa jag arrangerar. Min förhoppning är att det blir nytt rekorddeltagande då!

Ett stort tack går även till kamraterna i Leksands OK som ställde upp på ett fantastiskt sätt när nu Janne Månsson inte kunde vara med. Bättre än så här kan det inte bli!
Välkommen till Mora 2020!

Bilden: fr. vänster: Per-Erik Fogel, Anders Vestlund, Kurt-Håkan Andersson, Stig Landstorp, Sören Johansson, Kurt Zander, Rune Sandberg, Lars Söderlund, Lena Jansson och Sven-Olov Viklund.

Text: Alf Lindberg

Janne Månsson har lämnat oss- vi saknar dig!

(2019-05-27)  Igår kom beskedet att Janne Månsson har avlidit i en ålder av 82 år. Janne har varit en av förgrundsgestalterna i Leksands OK och varit den som lagt grunderna och gjort planeringen för årets Veteranresa till Leksand.

Jag kontaktade Janne tidigt hösten 2018 för att påbörja planeringen av årets resa. Janne har under hösten 2018 och under vintern planerat och tillsammans med Inge Swartling lagt alla banorna. Så sent som i mars i år så träffade jag Janne på Gran Canaria där Janne bor hela vintern tillsammans med Gunborg, för att prata om de sista detaljerna inför resan.
Allt såg bra ut, men Janne klagade lite på ”ont i magen” när vi åt en lunch tillsammans innan jag skulle åka hem till Sverige igen. Efter att jag åkt hem kontaktade Jannne sjukvården på Gran Canaria med tanke på sitt magproblem, och fick då beskedet att han hade drabbats av en cancer i magen. Snabbt in till sjukhuset i Falun och förberedelser för att åtgärda problemet.
I slutet av maj fick Janne dock beskedet att sjukdomen tyvärr inte går att bota. Ett tungt besked för Janne, men även för oss alla runt omkring. Igår kom beskedet att Janne gått bort.
Jag och kamraterna i Leksands OK har dock tagit beslutet att genomföra årets Veteranresa. Vi vill inte att allt arbete Janne har lagt ned på detta arrangemang skall vara förgäves. Vi vill tvärtom hedra Janne på detta sätt och tävlingarna skall bli ett fint minne av Janne och allt det fina arbete han lagt ned på detta.
Våra tankar går till Jannes familj och Gunborg samt kamrater som stod honom nära.
Janne, du fattas oss......

Text: Alf Lindberg

Inte en gök i sikte idag - men 3 Höökar

(2019-05-23) Regn och åska på morgonen, men det kunde inte stoppa 127 veteraner idag.

Premiär som "veteranorienterare" gjorde idag Dan Höök  och hans bror Bo från Arboga. Tillsammans med en ytterligare bror, Pelle Höök från Köping, så har vi en fin trio i dessa sammanhang.
Danne har ett förlutet i IKW-Orientering i Köping där han oftast stod för enastående prestationer, framför allt på budkavlar där han nästan alltid var med i täten in på första sträckan. Välkomna till Er båda säger vi.

Annars så började det illavarslande när man vaknade upp till ett smattarnde ljud utanför sovrumsfönstret imorse. Men väl fram vid Acktjärnarna, denna fantastiska orienteringsterräng, så var det bara att njuta. Här bjöds på fina banor i en skog med bra sikt. Men "ack" så svårorienterat bitvis. Lätt att göra paralellfel och vips rinner tiden iväg. Svårt att "läsa in" sig igen.
Det märks att sommaren är på väg. Jag älskar blåbär normalt, men inte idag! Blåbärsriset sträckte sig högt över marken och kortväxta deltagare hade riset nästan i maghöjd.

Dagens snackis blev annars den normalt så säkre Hans-Ove Erikssons bom på 6:e kontrollen på A-banan. Hela 22 min extra där är inget Hans-Ove brukar bjuda på. Den ser inte svår ut, men går man snett ut från 5:an så kan man bli överraskad. Då hade vi istället två spännande långsträckor på A-banan som lätt kunde skapa problem. Även B-banan hade sådana.
Det är bara att gratulera kvällens deltagare i Västmanland som skall springa Ultralång-DM här ikväll.

Els-Marie Lundqvist lyckades hålla grabbarna bakom sig även denna gång på E-banan. Bra gjort.
Inge Gustafsson från SMOL vann överlägset D-banan idag. Så även Mats Gärling på C-banan också blev dagens största klass med 41 deltagare.
På B-banan blev det jämnare mellan Per-Erik Carlenius och Sten Eriksson där Per-Erik till drog det längsta strået.
Junioren Anders Lund vann A-banan med den moraliska kampen stod mellan Thom Sandvik och Claes Ögren. Endast 15 sekunder skiljde till Thoms fördel.

Bilden: Dan Höök
Text: Alf Lindberg

SMOL-kaveln blev nästan lika varm som sist!

(2019-05-21) Det blev totalt 164 deltagare idag när SMOL-kaveln och öppna banor räknades in.
50 kavel-lag som fick känna på samma terräng som förra året, men den här gången åt motsatt håll. Något färre lag i år, synd för det var lika fint i år som förra året tack vare banläggaren Sten Eriksson. Fina stråk med bra sikt.
Förra året när vi var här så var det ännu varmare än idag. Då hade den berömda värmeböljan slagit till som sedan höll sig hela sommaren.

Säga vad man vill, men stafetter är alltid lika roliga och spännande. Det hjälper inte att man skall "ta det lugnt", när statskottet går är alla på tå ändå. Och det är det som är tjusningen. Ändå var det överaskande många som ville springa öppna banor, så många att man fick skapa fler klasser än det var tänkt.
Jag blev lite förvånad idag när Kjell Blomberg växlade ut på andra sträckan och istället för att springa mot startpunkten, drog iväg mot sin ryggsäck. Det visade sig att han glömt kompassen i hastigheten. Kompisen Lennart bistod honom med en sådan.

Från Stockholm och OK Södertörn hade Åke Wansölin och Jan Lindgren anslutit sig idag och det lönade sig. En seger i klassen 130 blev det. Men det satt hårt inne. Endast 34 sekunder före Mats Gärling och Stig Borg.
I 140-klassen blev marginalen större då Kenneth Johansson och Rolf Mathisen vann före Hans-Ove Eriksson och Håkan Alderud.
En riktigt hård fight blev det i 150-klassen. Här hade Curt Carlsson och Curt Thorén endast 11 sekunder tillgodo före Ulf Svedestam och Jerry Holm.
I MIX-klassen blev jämnare än man kunde tro inledningsvis. Chansen för att Salaparet Göran Larsson och Lena Larsson inte skulle vinna klassen, var liten. Men här bjöd deltagarna från Åker upp till kamp. Visserligen var Göran överlägset in före Sonja Jedar, men när Lena på andra sträckan inte hade sin bästa dag, ja då jagade Anders Sundström allt närmare och i mål skiljde det bara 20 sekunder mellan lagen.

Vi får än en gång tacka gänget i Strängnäs-Malmby OL för ett bra arrangemang. Och som bonus bjöd dom på bra väder.

Bilden: fr. vänster: Curt Carlsson, Curt Thorén, Rolf Mathisen(Kenneth Johansson saknas) Åke Wansölin, Jan Lindgren, Göran Larsson och Lena Larsson.
Text: Alf Lindberg

Först vann han SMOL-kaveln - sen träffade han Victoria!

(2019-05-22) Det blev en "dubbel" seger för Kenneth Johansson i går.

Först vann Kenneth 130-klassen tillsammans med Rolf Mathisen  SMOL-kaveln igår. Sen försvann han så snabbt från tävlingsplatsen att vi inte hann få med honom på segrarbilden tillsammans med övriga segrare. Nu har vi fått förklaringen!

Kenneth tillsammans med sin hustru Mona, lotsade de självaste kronprinsessan Victoria genom "Sörmlandsleden" igår eftermiddag. Det var därför Kenneth hade så bråttom iväg. Och jag förstår honom. Man missar inte gärna en sådan "dejt". Med på vandringen fanns även Anders Sundström från Åker. Tilläggas kan att vandringen gick mellan Skottvång och Läggesta.

Bilden: Kenneth Johansson, Mona Johansson och kronprinsessan Victoria.
Text: Alf Lindberg

Hans-Ove Eriksson berättar om dagens äventyr

(2019-05-23) Det blev en dramatisk och överaskande dag för Hans-Ove Eriksson idag.

Hans-Ove gjorde en rejäl bom idag på 6:e kontrollen som inte bara överraskade honom själv, utan även oss andra. Hur gick det egentligen till?
Om ni klickar på bilden så kan ni läsa hans egen berättelse om dagens äventyr. Och tack Hans-Ove för att du bjuder på dig själv!

Kommentar av Mats Gärling: Fullständigt briljant beskrivning vad vi alla kan råka ut för i vår spännande sport.
Tack!



Text: Alf Lindberg

Rekord i antal felstämplingar idag?

(2019-05-16) Det blev en toppnotering för Vandrarringen idag med 204 deltagare.

Inte bara det, det blev en toppnotering i antal felstämplingar/utgått idag. Vad var det som hände denna första riktiga fina sommardag i Dingtuna?
Var det banläggaren Anna-Karin Johansson som lyckats lägga svåra kontroller, eller var det för mycket stig idag! Visserligen många "Stigar" i startlistan, men vad hjälpte det!
Jag förvarnade några innan start, "håll koll på stigarna för annars är det kört". Så är det väl oftast men denna gång var det extra viktigt. Problemet är oftast att man inte konsekvent går rakt mot en stig utan går på "strecket" och chansar lite, och vips så är man på fel stig. IFK Göteborg som nyligen vann Tio-Mila och med Johan Högstrand i laget, sa så här; -" gå inte en meter extra om du inte vet var du är". Vi vet nog men glömmer bort mellan varje tävling!

Trots alla felstämplingar idag så kan vi glädjas över att antalet deltagare sakta ökar, men framför allt, vi hade många "nya" deltagare idag. Skaran veteraner, oavsett ålder, ökar och med det ökar trycket på arrangörerna att tänka på logistiken kring våra arrangemang. Parkering, dusch o.s.v. Antal deltagare i skogen är det inga problem med.
En annan faktor är att varje arrangör, när det blir deltagare uppåt 200 stycken, får en god ekonomisk avkastning på arrangemanget. Mycket glädjande eftersom det stärker klubbkassan på ett relativt enkelt sätt i förhållande till en nationell tävling.

Thom Sandvik hade en hård kamp med Lars Jakobsson och Ken Ragnarsson idag på A-banan där Thom till slut var starkast.
Göran Larsson Sala knep segern idag strax före Stig Borg som annars brukar vara snabbast på B-banan.
Bana C hade 66 startande idag och där var Mikael Hogreus snabbast. Men jag blir imponerad av att 3 tjejer kom strax bakom honom. Gun Jansson, Ia Granath och Barbro Möllberg lyckades hålla "gubbgänget" bakom sig. Kul!
Inge Gustafsson ståtar med en seger på D-banan och omöjlige Lars Söderlund likaså på E-banan.
Det kom så mycket folk idag att kartorna tog slut i flera omgångar. Agnenäma problem en sån här skön sommardag.

Bilden: En av dagens premiärdeltagare var Bengt Bennitz från OK Enen.
Text: Alf Lindberg

Att bli rikskändis kan ha sina sidor ibland!

(2019-05-14) Det blev 187 deltagare idag på Hammarvallen i Flen. Inte illa!

Vi bjöds på ett terrängområde där vi varit några gånger tidigare. Men vad hjälpte det? Bommarna stod som spön i backen!
Inte så mycket stigar att hålla reda på så att det borde vara ett problem. Men en dag som denna var kurvbilden väldigt bra att ta hänsyn till. Det underlättar betydligt. Gallring av skogen har gjort att sikten är god även om det bitvis var lite stenigt.

Jag vet inte hur andra som florerar på tidningssidorna fungerar, men jag är absolut inte van med medial uppvaktning. Skogssport hade en stor artikel i senaste numret om veterantävlingarna vi har i Södermanland och Västmanland. Jag och Karl-Robert Moqvist var förgrundspersoner i artikeln. Väldigt kul att Skogsport uppmärksammar vår verksamhet på detta vis. Jag har haft flera samtal och påpekanden om artikeln. Roligt att det syns.
Men all den här uppmärksamheten fick mig att vända kartan åt fel håll vid kontroll 4 på A-banan idag. Så det kan gå! Började nästan tro att kartritaren hade misslyckas i sitt uppdrag när kartan gjordes. Men så var det inte. Det blev en transport-löpning till 5:an. Valde sedan att gå nedanför branterna på väg mot 7:an genom det blåa, och det var inget bra vägval. Jag borde ha vetat bättre! Där har jag sprungit tidgare.

Som sagt, fint väder med många deltagare. Vem/vilka behärskade terrängen bäst idag?
Två tjejer i topp på E-banan med Göta Kåberg främst från den fina klubben KKOK. Els-Marie Lundqvist tvåa här.
Även D-banan hade en tjej främst idag, nämligen Barbro Möllberg. Största klassen idag blev C-banan som hade 56 startande. Roger Holmberg från Nyköping har tydligen längre armar än Greger Wedin, så Roger vann med en marginal på 3 sekunder!
Mats Gärling vann på B-banan, men efter honom var det tätt i resultatlistan ända upp till 9:e platsen.
På A-banan är det som vanligt! Antingen är det Hans-Ove Eriksson eller Kenneth Johansson som vinner. Idag drog Kenneth längsta strået. Det verkar som det är dagsformen som avgör vem som vinner.

Vi tackar OK Nalle/OK Tjärnen för dagens arrangemang. Själv stod jag för största missen idag när jag glömde köpa glass i glassens "hemstad" Flen. GB lär göra några glassar där varje år.

Bilden: Dagens banläggare Lars Pettersson
Text: Alf Lindberg

"Råbyracet" blev verkligen ett race med besked

(2019-05-09) Dagens 175 deltagare betyder att snittet för "torsdagstävlingar" ligger på den nivån numera.

Råbyskogen i Västerås, en plats där vi tävlat många gånger tidigare vilket inte innebär att man med automatik hittar där. Det bommades frisk ändå idag. Mer spännande är det att banläggaren Åke Mjöberg hade använt sig av skalan 1:4.000 idag. Det blir så annorlunda mot det man är van vid. Plötsligt dyker kontrollerna snabbare än man anar! Vad händer? Har jag blivit så snabb helt plötsligt, eller?
Å andra sidan så är det lätt att man inte väljer "rätt väg" eftersom det ser så långt ut att "gå runt". Fina utmaningar alltså. Gjorde du rätt idag? Själv så missade jag inget idag, men farten räcker inte till.

Bortsett från senioren från IK Gandvik, Mattias så var Kenneth Johansson snabbast idag på A-banan. Kenneth var bara 51 sekunder efter Mattias.
Kurt-Håkan Andersson hade en sekundstrid med Stig Borg idag på B-banan och vann med endast 2 sekunders marginal. Häftigt!
C-banan har blivit ett riktigt getinbo numera. Största klassen vid varje tävling, idag med 60 deltagare. Jag blir extra glad när jag ser att klubbkompisen Karl-Gustav Klemets vann den banan idag. En extra eloge till Inga-Britt Pettersson från Sala som blev tvåa där.
Inge Gustafsson från Strängnäs tog hem segern på D-banan. Även här en extra eloge till Margareta Jönsson som blev trea. Våra tjejer är duktiga överlag.
I samma stund som jag konstaterar det, så ser jag att Pirjo Wiig vinner E-banan. Ännu en tjej i topp!

Nästa vecka på tisdag i Flen så behöver inte deltagare som är medlemmar i "Sörmlands OL-veteraner" betala någon startavgift. Föreningen bjuder på det.

Bilden: Dagens tävlingsledare Lars-Olov Karlsson, en kämpe som alltid ställer upp för orienteringen.
Text: Alf Lindberg.

Ingen eld i sikte sista april - men väl Helena!

(2019-05-01) De 138 deltagarna som firade "sista april" tillsammans, fick en fin resa genom delar av Södermanland.

Kjula IF hade förlagt "helgtävlingen" vid trevliga Lindsäters Gård där familjen Larsson huserar. Vi har varit där tidigare med tävlingar, så att vi fick möta fin terräng och trevliga banor var ingen överaskning.
Däremot blev jag glatt överraskad av att fam. Larsson bedriver ett bageri hemma hos sig. Man har inriktat sig på glutenfritt bröd som uppskattas av många. Ja, man hade t.o.m. plats för en liten servering på gården. Jag träffade mamma Helena som fick stå för driften denna dag då sonen Kalle skötte sekretariatet och pappa parkeringen.
Varför inte erbjuda deltagarna att inhandla lite bröd nästa gång vi är där?

Själv hade jag en bra inledning på A-banan. De 5 första kontrollerna flöt på bra och bara ca 1 minut efter Kenneth Johansson där får anses som en merit. Men vad händer? Läser av fel höjdkurva samt mossen och går 100 m för långt söderut. Och envis som man är så inser man försent att det är dags att korrigera sig. Suck! Man jag gjorde i alla fall inte en "Forsbergare"! Vet ni inte vad det är? Bjud Göran Forsberg och mig på en tårta vid tillfälle så skall vi berätta!

Idag var Henry Karlsson snabbast på E-banan. Det är kul när tjejerna håller sig framme och lyckas klämma sig före grabbarna. Som på D-banan idag då Inga Johansson var bäst.
Stig Borg bäst på C-banan och Per-Erik Carlenius på B-banan. Att Björn-Ove Pettersson var snabbast på A-banan förvånar ingen. Han kan verkligen springa så att även Hans-Ove Eriksson får vika ner sig. Men sen bommar inte Björn-Ove något vilket förmodligen beror på att han har bra syn! Jag menar, säljer man ögonlinser så torde man ser"bra ut".

Jag vill ge en "extra" blomma idag till Krister Karlsson och Jan Burell som är med och kämpar på. Bra jobbat!

Bilden: Helena Larsson
Text: Alf Lindberg

Bättre än så här kan det knappast bli!

(2019-04-25) De allra bästa förutsättningarna för en veterantävling fanns idag.

För det första, sol med klarblå himmel och en temperatur på ca +15 grader kan ingen klaga på. Så här innan lövsprickningen har börjat så är sikten i skogen perfekt. Vi hade idag också lyckats med att införliva ett nytt skogsområde som vi aldrig tidigare använt oss av. Det var där inledningen av dagens banor gick. Rent på marken och god sikt gav säkert många deltagare av en känsla av "en bra dag i skogen" blir det. Efter vägövergången är det lite sämre på ett litet parti, men det borde inte ha stört någon idag!
Så varmt och torrt i skogen idag att man nästan övervägde att förbjuda sprikskor för deltagarna p.g.a. gnistbildning och rädsla för skogsbrand!. Men det gick bra som tur var.

Idag var jag arrangör och inte ett enda missöde kunde jag notera. Överlag nöjda deltagare och så även vi som arrangörer. Bra jobb av alla funktionärer idag. Visst, Karl-Robert Moqvist föll lite olyckligt idag och fick plåstras om. Av misstag hade vi tejpat två enheter vid kontrollerna så att lysdioden inte syntes vilket påverkar de som har sämre hörsel. Viktigt att tänka på som arrangör. Att sen Kjell Blomberg och Kjell Hanning inte ens lyckas med att själva orientera sig till tävlingsplatsen, är en annan sak. Men allt ordnar sig som tur är.

På resultatsidan så är det nästan som vanligt igen. Samma hederliga namn som toppar respektive bana. På A-banan dök junioren Kalle Björkman upp och fick den snabbaste tiden. Moralisk segrare där blev annars Kenneth Johansson.
På B-banan var Kenneth Larsson snabbast. Men eftersom Kenneth är uppväxt i den här skogen så får vi nog bortse från hans resultat! Bäst var annars Britt Eriksson från Sala.
Stig Borg på C-banan i kamp med Stig Thorsson igen. Per Wiig på D-banan med en kvinnlig deltagare strax bakom, nämligen Eva Hogréus.
Så till dagens riktigt positiva överraskning, nämligen antalet startande på dagens E-bana! Hela 24 deltagare vilket är rekord. Kul. Här var det Hans Nordgren som var snabbast.

Bilden: Signar Palm Hallstahammar och Leif Nilsson Västerås.
Text: Alf Lindberg

Intensiv vecka på hemsidan - nästan rekord!

(2019-04-12) För 14 dagar sedan noterades det en toppnotering gällande besök här på hemsidan.

Det var i samband med att jag var bortrest och inte kunde länka upp resultatet från OK Tors tävling. Då fick denna sida 1447 besök på en dag!
I tisdags, samma dag som Mårten Lång från Skogsport var på besök, så registrerades det 1083 besök. Igår (torsdag) så var antalet besök uppe i 1293 besök. Ser man till "unika" besök, d.v.s. att samma person har varit inne flera gånger, så var antalet 512. Då skall man komma ihåg att antalet deltagare igår var 166 stycken. Alltså fler än deltagarna som varit inne på sidan och tittat. Antalet sidvisningar var 2232. Riktigt imponerande siffror.

Jag tolkar det som att Ni som besökare tycker sidan är värd att besöka. Inte bara för att läsa inbjudningar och resultat. Kul tycker jag och skall göra mitt bästa för att upprätthålla intresset för hemsidan.

Text: Alf Lindberg

Våren låter vänta på sig- nordanvinden kändes!

(2019-04-09) Det kom 134 deltagare till ett kylslaget Eskilstuna idag.

Endast +2 grader och rikigt kall nordanvind tryckte ner den normalt så glada stämningen som brukar råda på våra tävlingar. Dessto mer värmande kändes det då när vi fick celebert besök av Skogssports reporter Mårten Lång idag. Han hade verkligen otur med vädret, stående länge för att fånga några bilder så Mårten är värd en värmande kram som gör oss äran med ett besök.
Alltid roligt att man i vår egen tidning uppmärksammar våra tävlingar som betyder så mycket för oss alla. Inte bara den sociala biten, inte heller bara den fysiska biten, utan att vi genom våra arrangemang håller oss uppdaterade om hur man arrangerar tävlingar. Bra kunskap som kommer till nytta när vi skall arrangera nationella tävlingar.

Eskiltuna OL som var dagens värd utnyttjade Mesta-kartan som bjuder på några rejäla höjder, men ack så fint uppe på. Det finns mycket grönt på kartan men vid den här årstiden är det inga problem att ta sig igenom.
Jag lyckades med bedriften idag att vara den enda som klagade! Min trötthet fick mig att tro att kontroll 12 (91 stenen) låg närmare höjdpartiet än den i verkligheten gjorde. Jag inser att ett "vänstervägval" hade löst det problemet. Så kan det gå.

Hur gick det då idag? Jo, Sven-Olov Wiklund vann på A-banan. Kenneth Larsson på bana B och Mats Eriksson på bana C. Per Wiig snabbast på D-banan och Hans Nordgren på bana E. Jag tror att den kraftiga kylan idag bidrog till att flera bröt idag. Man vill inte gärna gå omkring och leta och samtidigt frysa. Men håll ut, värmen är på väg!

Bilden: Skogsports reporter Mårten Lång tillsammans med Karl-Robert Moqvist.
Text: Alf Lindberg

Medlem nr 500 blev Lena Johansson i Åker

(2019-04-04) Lena Johansson i Åker blev firad genom Karl-Robert Moqvist idag som medlem nr 500. Sörmlands OL-veteraner har idag 501 medlemmar.

Har ni haft svårt ibland att skilja på höjder och sänkor? Jag brukar ha det, och idag mest påtagligt. Kontroll 8 på A-banan var jag tvärsäker på att stenen sitter ute på åsen. Om man inte vore så envis så hade jag snabbt insett det också. Nu drog jag mig åtsidan och först då upptäcker jag att stenen ligger i sänkan. Opps!

Det är historia nu. Mest glad ändå över dagen är jag över den fina terräng som Åkers IF bjöd de 167 deltagarna på. Så var det också på en tävling i höstas då Åkers IF raggade fram ett fantastiskt parti. Hur många fina områden har dom?

Mats Johansson från Södertälje drog det längsta strået idag på A-banan. Hade inte Hans-Ove missat sista kontrollen så hade det blivit en sekundstrid dem emellan.
Men, som en kompis sa en gång, -"tiden tas vid målet".
Sen är jag otroligt glad över att min kompis Pernilla Klemets fick vinna B-banan idag. Trots en ynka sekund bara, men som sagt, "tiden tas vid målet"! Jag brukar "hacka" på Pernilla att hon inte springer A-banan. Jag som gör det är ändå så mycket äldre. Men hon hänvisar till någon studie som säger att kvinnor har sämre syreupptagningsförmåga än män. Den undersökningen hittade hon i så fall i sin egen klädkammare!
Inte mindre glad blir jag när jag ser ytterligare en klubbkompis vinna C-banan, Bosse Lindkvist. Det var knappt före Stig Thorsson. Jag förstår Bosse idag. Väldigt fint och löpvänligt, precis så där som passar honom.
Inge Gustafsson hade en hård kamp med Göran Wiig om vem som skulle vinna D-banan. Inge drog det längsta strået den här gången.
Lars-Gösta Nilsson stod som segrare på E-banan när "krutröken" hade lagt sig vid Åkers Styckebruk. Hela 17 deltagare på den banan idag.

Om det var en hård kamp i skogen idag, så var det även det i samband med kaffet. Det tog hela tiden slut och långa köer uppstod. Trots att arrangören hade samma rutiner som vid tidigare tävlingar. Vad berodde det i så fall på? Jag tror mig veta svaret! I och med att nästan alla hade med sig egen mugg, och de flesta är stora, så går det åt mer kaffe än tidigare tack vare vår ambition att spara på miljön och ha egen mugg med sig. Ett tips kanske till kommande arrangörer, gör mycket kaffe.

Bilden: Karl-Robert Moqvist överlämnar en tårta som bonus för att Lena Johansson blev vår 500:e medlem.
Text: Alf Lindberg

Alla är vi nybörjare - åtminstone första gången


(2019-03-28) Det hjälper inte hur erfaren orienterare man är, vi är alla nybörjare i början.

Jag tänker då på Mats Lundberg som börjar närma sig den angenäma åldersgränsen då han på riktigt får vara med bland det stora flickorna och pojkarna, nämligen på veteran-orienteringarna. Idag på Hallstas tävling blev han inte godkänd. Och det är så Mats, tar man en annan karta än den man har anmält sig på, ja, då blir man inte godkänd! Inte lätt att vara "ny på jobbet". Till Mats försvar skall sägas att han normalt ligger i topp i sin åldersklass. Så han blir en tuff motståndare på A-banan när han på allvar kliver in hos oss. Välkommen Mats!

Stefan Bjurstedt och Björn-Ove Pettersson är är två andra som har en del tid kvar innan dom är kvalificerade, men som ligger i topp som vanligt. Marcus Eek har lärt sig devisen, "man skall börja i tid"!
Thom Sandvik och Kenneth Johansson bör nog känna sig som "godkända" A-löpare idag. Som en "katt bland hermelinerna" var idag Lena Larsson, enda tjejen på A-banan och endast ca 3 min efter bästa herre. Bra gjort.
Hans Aurell håller god fart fortfarande och klev upp på första platsen idag på B-banan.
Göran Larsson som har samma adress som Lena Larsson i Sala, han blev bäst på C-banan. Inte så konstigt med den bakgrund Göran har. Han skall normalt vara på A-banan, men "gubbvad" och allt annat elände gör att han tog bana C idag.

Inge Gustafsson hade jämnt göra att hålla undan för Inga-Lill Westberg och vann därmed D-banan. P.g.a. isigt elljusspår så hade arrangören gjort om E-banan något och det passade tydligen de 9 deltagarna. Bäst var Tommy Gustafsson i hård kamp med Liz Porteus.

Själv orkade jag inte runt hela A-banan idag, helt slut, suck och bröt och joggade hem lite sakta. Det måste förhoppningsvis lossna längre fram! Men det viktigaste ändå, nu är vi på gång på allvar. En hel tävlingssäsong framför oss. Bara ta för er och njut.

Till sist: ett stort tack till Er alla! För vadå? Jo, för att Ni var så duktiga att med plastfickor och egna muggar till dagens tävling. Endast ett fåtal hade missat det. Fortsätt så.

Bilden: Mats Lundberg, Avesta
Text: Alf Lindberg

Efter 21 år som revisor så avgick Bengt-Olov

(2019-03-26) Nån gång måste man sluta tyckte Bengt-Olov Blidström och avgick som revisor i Sörmlands OL-Veteraner idag.

Lika länge har inte Jan Flodin varit kassör i föreningen, men Jan tyckte att nu får det räcka även för honom. Ny kassör i föreningen blev Berit Edengren, Nyköping som vi hälsar välkommen till.

För min egen del så var det säsongspremiär i Ärlaskogarna idag. Jag har nog sett bättre dagar i mitt liv. Kan inte minnas att jag varit så trött efter målgång som idag! Ja, det skulle i så fall vara efter "långa natten" för ca 35 år sedan.  Jag förstår inte hur 4 veckors uppehåll kan ställa till med! Förvisso besväras jag av lite smärta i höger skinka (philiformis) eller något sånt. Vad vet jag, men tungt gick det.
Jag skall kräva pengarna tillbaka efter det träningsläger jag var på nyligen på Gran Canaria. Så dyrt och man bara blir sämre!
Men jag blev ändå påmind om idag vad som försigår på Kanarieörana. Där kan man se personer, utklädda till något speciellt, stå helt blickstilla och göra publiken hänförd. Och uppskattar man det så kan man lägga en slant i hatten framför gubben.

Det var det jag såg Mona Forsberg (Nyköping) göra idag. Hon var så trött efter avslutat lopp att hon uppfattade en "gubbe" stå blickstilla intill dagens parkering. När hon slutligen titta upp, insåg hon att tittade på den staty av en skidåkare som finns uppställd där. Det fattades bara att Mona hade lagt en slant framgör "gubben", så hade lyckan varit gjord.

Lite kallt på morgon idag men det blev dessto varmare i skogen när vi tog oss an Ärla-terrängen. En fartfylld skog med god sikt där det bara "att stå på". Och resultatlistan ser ut som vanligt. Nästan så att man kan använda den vid varje tävling. Det blir inga större variationer. Grattis till alla segrarna idag.

Bilden: Bengt-Olov Blidström och Jan Flodin.
Text: Alf Lindberg

"plötsligt händer det"- Krister Karlsson vann högsta vinsten!

(2019-03-04) Man kan vinna högsta vinsten på olika sätt. Krister Karlsson vann den högsta!

En veterankamrat till oss alla är Krister Karlsson i IK Standard. Han ringde idag till mig och berättade att: "jag har vunnit högsta vinsten"! -Vad säger du, sa jag! Jo, kolla din mejl så får du se. Och det gjorde jag. Där berättar Krister om en "resa" som han har gjort i år. Och inte vilken resa som helst. En resa med en fantastisk vinst. Klicka på bilden och läs Kristers berättelse.  Vi säger: Ett stort grattis till dig Krister!

Text: Alf Lindberg

(2019-02-18) Smått&Gott behöver inte bara betyda godis och fredagsmys.

Nej, jag tänker mer på alla många idéer som börjar strömma in så här års när en ny tävlingssäsong står för dörren.

Eftersom väldigt mycket fokus har legat på miljöfrågor den senaste tiden så har även vi veteraner blivit alltmer medvetna om hur vi i vår verksamhet kan påverka och förbättra för våra barn och barnbarn i framtiden.
Vi började redan i slutet av förra året att ta med en egen kaffemugg för att arrangören skall slippa kostnader för inköp av plastmuggar. Sparar kostnader och även miljön. Detta fortsätter vi naturligtvis med även i år.
Vi har även i anvisningar (PM för arrangörer) angivet om hur vi genom att återvinna våra plastfickor kan spara kostnader och miljön. Här kan man hitta olika lösningar på problemet.
Hallstahammars OK kommer att vid sitt arrangemang i mars be alla deltagare lämna in sin plastficka i samband med anmälan. När deltagaren sedan kommer till start så finns tävlingskartorna redan i plastfickor. Detta är en bra lösning. Det finns säkert fler!

För att inte drunkna i alla veterantävlingar som nu kommer att finnas på Eventor och som kallar sig "Veteran-OL", så finns förslag om att i Södermanland kalla våra tävlingar för "Sörmlandsveteranerna". Allt för att intresserade deltagare lättare kan urskilja våra tävlingar. Det skulle innebära att i Västmanland skulle tävlingarna heta "Västmanlandsveteranerna".
Det är upp till varje enskild arrangör att besluta om detta, men tanken är god.

Allt i miljöandan så är det viktigt att påpeka betydelsen om att samordna våra resor till tävlingarna så mycket det bara går. Även här blir det stor miljöpåverkan om vi tänker på det. Får vi det här åtgärderna att fungera i år på våra arrangemang så har vi tagit ett stort steg framåt i kampen för en bättre miljö. Tack på förhand!

Text: Alf Lindberg

Utbildningsdag i Köping som kan rädda liv!

(2019-02-08) Idag genomförde några av medlemmarna i Köping-Kolsva OK en utbildning i HLR.

Det gäller att förbereda sig på alla möjliga sätt inför kommande tävlingssäong. Ett bra sätt är att utbilda sig i HLR-kunskap, d.v.s. att veta hur man gör när någon får plötsligt hjärtstopp. En sådan utbildning gjorde vi idag i Köping.

Vi fick lära oss att göra hjärtkompritioner, att hantera och förstå hur hjärtstartaren fungerar men även göra s.k "Heimlich". Det innebär att hantera en situation där någon har svalt något och det har fastnat i halsen. Hur gör man då? Bra att kunna.

Det känns bra att fler nu känner sig mer trygga om en sådan situation skulle uppstå. Jag vill ändå uppmana er alla därute att ta med sig en mobiltelefon när ni tävlar. Skulle en akut situation uppstå i skogen så är det mycket enklare och snabbare att få fram en hjärtstartare och ambulanspersonal på plats. Det kan rädda liv.

Text: Alf Lindberg

Mycket att hålla reda för kartansvarige och för tävlande i år!

(2019-02-01) Det händer mycket nu på kartfronten.

Det är inte bara nya kartskalor för vissa klasser i år. Gäller förstås inte veterantävlingar eftersom vi redan har anpassat oss. Så bra att vi var ute i god tid!
Nej, det är den yngre generationen som också har börjat få sämre syn. Därför skall klasserna från DH45 och uppåt även ha 1:7 500 på sina kartor i år. Det kan innebära att dessa klasser måste ha kartstorleken A-3 vid tävlingarna för att banan skall rymmas på kartan.
Dessutom skall alla kartor (som jag tidigare nämnt) vridas så att meridianerna går parallellt med kartkanten. Hur man gör det har Lennart Karlsson en bra beskrivning
på här till höger. Men även SOFT har lagt ut information om hur detta går till HÄR:

Efter att nya kartnormen ISOM 2017 kom ut så har det inför årets tävlingar även skett lite förändringar. Nytt och viktigt att notera är att symbol 411 skog, opasserbar inte får användas längre.(se bilden ovan).
Nytt är också att symbolen för trappa har ändrats. Används vid sprinttävlingar. Alla nyheter om kartsymboler finns att läsa
HÄR:

Jag noterar också att våra kollegor i Stockholm, Lufffarligan numera rekomenderar deltagarna att ta med sig egna plastfickor till tävlingarna för att spara kostnader och miljön.

Text: Alf Lindberg

Nytt år - och många nya förändringar!

(2019-01-29) Ny tävlingssäsong brukar innebära förändringar. Så även inför detta verksamhetsår.

Den stora förändringen är att fr.o.m i år så skall alla tävlingsarrangemang utom klubbaktiviteter/träningar beskattas. Beskattningen bygger på en enkel modell som gäller alla tävlingar, även motionsarrangemang.
Deltagaravgifter upp till 2.500 kr är beskattningsfria. Därutöver är det en avgift på 12% på överskjutande del. 5.000 kr och över så är avgiften på 23%. 
Viktigt att komma ihåg är att tävlingsavgifter upp till 100 kr, inte behöver betalas in till SOFT. Allt detta sköts automatiskt i efter att ni har lagt in tävlingen i Eventor. Det betyder att varje arrangör som har fler än 111 deltagare skall betala en avgift till SOFT.

Att man lägger upp tävlingen i Eventor är också en nyhet för i år. Det har vi som arrangör av veterantävlingar inte gjort tidigare i någon större utsträckning. I Eventor skapas också en tävlingsrapport som varje arrangör efter avslutad tävling skall godkänna.

En annan nyhet för i år är att tävlingskartan skall vridas så att meridianerna ligger parallellt med kartkanten. Hur detta går till har Lennart Karlsson en bra beskrivning på "Arrangörsinfo".

"Sörmlands OL-veteraner" har haft ett styrelsemöte idag (tisdag) där man diskuterat hur PM:et för arrangörer skall se ut. Det bygger på tidigare dokument, men nu med lite förändringar.
Vi har under hösten diskuterat och blivit mer miljömedvetna i dessa tider, även vi orienteringsveteraner. Framför allt är det plasten som är i fokus när det gäller vår miljö. För att arrangören skall slippa köpa in plastmuggar, så ser vi gärna att alla deltagare tar med sig en egen mugg till tävlingen när det vankas kaffe och macka.

En annan förändring inför årets tävlingar är att vi uppmanar alla deltagare att ta med sig en egen plastficka. Då slipper arrangören sitta och packa kartor i plastfickor. Vi spar dessutom på kostnader och miljön. Det finns en beskrivning i årets PM hur detta skall gå till. Viktigt att komma ihåg då, är att tävlingstiden inte startar förän deltagaren har lagt in kartan i plastfickan och är klar för start. Man behöver inte stressa med andra ord.  
Här kan vi alltså göra stora insatser för vår miljö och dessutom spara på kostnader. Jag uppmanar alla att bjuda till att följa våra uppmaningar till en förändring i våra arrangemang så att våra barn och barnbarn också kan få orientera i framtiden.
TACK!

Text: Alf Lindberg

Lyssna på SR och "springa för livet"

(2019-01-24) Det är känt sedan länge att träning är bra för kroppen och själen, men nu visar studier att nervcellerna i hjärnan blir starkare och påverkar minnet om man tränar.
– När vi tränar bildas fler kopplingar i hjärnan och de förbindelser som redan finns mellan nervceller blir starkare.
Tomas Deierborg, docent i neurovetenskap vid Lunds universitet.
 Hjärnan skulle kunna beskrivas som en dator med nätverk, och att ha starka kopplingar i hjärnan hänger ihop med ett gott minne, säger Tomas Deierborg som är docent i neurovetenskap vid Lunds universitet och gäst i programmet.
Vi träffar också rullskidoåkande pensionärer på Österlen och yogisar i Malmö.
Programledare Agneta Nordin.

Text: SR.se
Klicka på bilden och slå på ljudet för att höra det intressanta programet som gick i P1.

Vad är det man säger - släkten är värst!

(2019-01-08) Jag trodde att vi i Köping var lite unika med vår planering.

Men ack så fel jag hade. Veteransläkten med bl.a.  Åke Mjöberg i Västerås, en verklig veteran i banläggningssammanhang, kommenterar vår planering i Köping-Kolsva OK med att berätta följande:
Åke har redan klart med banläggningen för 3 veterantävlingar 2019 samt även klart med banläggningen för UltraLång-DM för Västmanland 2019. 

Jag är i och för sig inte så överaskad, speciellt inte när det gäller Åke Mjöberg. Åke är alltid ute i god tid vad än har för uppdrag han har. Hur är det med Er andra därute? Ligger Ni också så långt fram i planeringen?
Det som blir mest spännande inför årets säsong, är om vintern skall komma sent i år! Hitills har den lyst med sin frånvaro. Visserligen är det lite snö i luften idag, men den verkar smälta bort på en gång.
Förra året blev många nationella tävlingar inställda p.g.a. snö i mars/april. Vi får hoppas att det inte blir så i år.

Text: Alf Lindberg

Nytt år- nya utmaningar- nya förväntningar

(2019-01-03) Då var det premiär att skriva 2019 för första gången i år. Vad väntar mer?

Dags att börja vänja sig vid årtalet 2019 när man skriver. Lätt att snubbla med tangenterna och skriva fel. Men det känns ändå skönt att få göra det. Jag menar, nu har det vänt. Ljuset börjar så sakta återkomma vid horisonten, och minsann, blev det inte lite längre ljust på eftermidagen igår?

Nu har vi en hel tävlingssäsong framför oss med all vad det innebär. Säsongen startar i mars och det är dags att börja förberedelserna redan nu. Banor skall läggas, kartor skall tryckas, vem skall sätta ut kontrollerna och så vidare. Tiden går fort och plötsligt är man framme vid tävlingsdagen. Spännande!

I min klubb, Köping-Kolsva OK, så har banläggaren Stig Törnkvist redan påbörjat banläggningen till vår tävling 25 april. Banorna är klara men lite småjusteringar skall till. Kontakterna med markägarna är klara. 
Bosse Lindkvist som ansvarar för banläggningen 8 aug. sitter och skissar på banorna vid Lövlund där vi var med distriktsmatchen 2018. Bosse Eriksson ansvarar för banorna den 10 oktober 2019. Enligt rykten så de redan klara. Med andra ord, vi är beredda att ta emot Er alla sugna orienterare i år.

Tyvärr så blir det inget "Först i Mål" i år. Eskilstuna OL som har ansvarat för tävlingen under många år har avsagt sig uppdraget. Det är mycket jobb med att räkna ut rankingen för vilken bana respektive löpare skall ha. Dessutom många banor som skall fixas. Alltså mycket mer jobb än en vanlig tävling. Vi får se om någon annan klubb nappar på idén och vill fortsätta eller om någon ny idé dyker upp!

Själv håller jag på att gå igenom inbjudan för årets veteranresa som i år går till Leksand. Eftersom alla intresserade orienterare är välkomna på resan och att årets Veteran-SM går i Alfta i år, så räknar jag med många deltagare även detta år. Jag räknar med att många som deltagit på tävlingarna i Alfta och bor söderut, passerar då Leksand på väg hem vilket är ett ypperligt tillfälle att få vara med. Inbjudan kommer att publiceras 1 mars.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com