Efter 21 år som revisor så avgick Bengt-Olov

(2019-03-26) Nån gång måste man sluta tyckte Bengt-Olov Blidström och avgick som revisor i Sörmlands OL-Veteraner idag.

Lika länge har inte Jan Flodin varit kassör i föreningen, men Jan tyckte att nu får det räcka även för honom. Ny kassör i föreningen blev Berit Edengren, Nyköping som vi hälsar välkommen till.

För min egen del så var det säsongspremiär i Ärlaskogarna idag. Jag har nog sett bättre dagar i mitt liv. Kan inte minnas att jag varit så trött efter målgång som idag! Ja, det skulle i så fall vara efter "långa natten" för ca 35 år sedan.  Jag förstår inte hur 4 veckors uppehåll kan ställa till med! Förvisso besväras jag av lite smärta i höger skinka (philiformis) eller något sånt. Vad vet jag, men tungt gick det.
Jag skall kräva pengarna tillbaka efter det träningsläger jag var på nyligen på Gran Canaria. Så dyrt och man bara blir sämre!
Men jag blev ändå påmind om idag vad som försigår på Kanarieörana. Där kan man se personer, utklädda till något speciellt, stå helt blickstilla och göra publiken hänförd. Och uppskattar man det så kan man lägga en slant i hatten framför gubben.

Det var det jag såg Mona Forsberg (Nyköping) göra idag. Hon var så trött efter avslutat lopp att hon uppfattade en "gubbe" stå blickstilla intill dagens parkering. När hon slutligen titta upp, insåg hon att tittade på den staty av en skidåkare som finns uppställd där. Det fattades bara att Mona hade lagt en slant framgör "gubben", så hade lyckan varit gjord.

Lite kallt på morgon idag men det blev dessto varmare i skogen när vi tog oss an Ärla-terrängen. En fartfylld skog med god sikt där det bara "att stå på". Och resultatlistan ser ut som vanligt. Nästan så att man kan använda den vid varje tävling. Det blir inga större variationer. Grattis till alla segrarna idag.

Bilden: Bengt-Olov Blidström och Jan Flodin.
Text: Alf Lindberg

"plötsligt händer det"- Krister Karlsson vann högsta vinsten!

(2019-03-04) Man kan vinna högsta vinsten på olika sätt. Krister Karlsson vann den högsta!

En veterankamrat till oss alla är Krister Karlsson i IK Standard. Han ringde idag till mig och berättade att: "jag har vunnit högsta vinsten"! -Vad säger du, sa jag! Jo, kolla din mejl så får du se. Och det gjorde jag. Där berättar Krister om en "resa" som han har gjort i år. Och inte vilken resa som helst. En resa med en fantastisk vinst. Klicka på bilden och läs Kristers berättelse.  Vi säger: Ett stort grattis till dig Krister!

Text: Alf Lindberg

(2019-02-18) Smått&Gott behöver inte bara betyda godis och fredagsmys.

Nej, jag tänker mer på alla många idéer som börjar strömma in så här års när en ny tävlingssäsong står för dörren.

Eftersom väldigt mycket fokus har legat på miljöfrågor den senaste tiden så har även vi veteraner blivit alltmer medvetna om hur vi i vår verksamhet kan påverka och förbättra för våra barn och barnbarn i framtiden.
Vi började redan i slutet av förra året att ta med en egen kaffemugg för att arrangören skall slippa kostnader för inköp av plastmuggar. Sparar kostnader och även miljön. Detta fortsätter vi naturligtvis med även i år.
Vi har även i anvisningar (PM för arrangörer) angivet om hur vi genom att återvinna våra plastfickor kan spara kostnader och miljön. Här kan man hitta olika lösningar på problemet.
Hallstahammars OK kommer att vid sitt arrangemang i mars be alla deltagare lämna in sin plastficka i samband med anmälan. När deltagaren sedan kommer till start så finns tävlingskartorna redan i plastfickor. Detta är en bra lösning. Det finns säkert fler!

För att inte drunkna i alla veterantävlingar som nu kommer att finnas på Eventor och som kallar sig "Veteran-OL", så finns förslag om att i Södermanland kalla våra tävlingar för "Sörmlandsveteranerna". Allt för att intresserade deltagare lättare kan urskilja våra tävlingar. Det skulle innebära att i Västmanland skulle tävlingarna heta "Västmanlandsveteranerna".
Det är upp till varje enskild arrangör att besluta om detta, men tanken är god.

Allt i miljöandan så är det viktigt att påpeka betydelsen om att samordna våra resor till tävlingarna så mycket det bara går. Även här blir det stor miljöpåverkan om vi tänker på det. Får vi det här åtgärderna att fungera i år på våra arrangemang så har vi tagit ett stort steg framåt i kampen för en bättre miljö. Tack på förhand!

Text: Alf Lindberg

Utbildningsdag i Köping som kan rädda liv!

(2019-02-08) Idag genomförde några av medlemmarna i Köping-Kolsva OK en utbildning i HLR.

Det gäller att förbereda sig på alla möjliga sätt inför kommande tävlingssäong. Ett bra sätt är att utbilda sig i HLR-kunskap, d.v.s. att veta hur man gör när någon får plötsligt hjärtstopp. En sådan utbildning gjorde vi idag i Köping.

Vi fick lära oss att göra hjärtkompritioner, att hantera och förstå hur hjärtstartaren fungerar men även göra s.k "Heimlich". Det innebär att hantera en situation där någon har svalt något och det har fastnat i halsen. Hur gör man då? Bra att kunna.

Det känns bra att fler nu känner sig mer trygga om en sådan situation skulle uppstå. Jag vill ändå uppmana er alla därute att ta med sig en mobiltelefon när ni tävlar. Skulle en akut situation uppstå i skogen så är det mycket enklare och snabbare att få fram en hjärtstartare och ambulanspersonal på plats. Det kan rädda liv.

Text: Alf Lindberg

Mycket att hålla reda för kartansvarige och för tävlande i år!

(2019-02-01) Det händer mycket nu på kartfronten.

Det är inte bara nya kartskalor för vissa klasser i år. Gäller förstås inte veterantävlingar eftersom vi redan har anpassat oss. Så bra att vi var ute i god tid!
Nej, det är den yngre generationen som också har börjat få sämre syn. Därför skall klasserna från DH45 och uppåt även ha 1:7 500 på sina kartor i år. Det kan innebära att dessa klasser måste ha kartstorleken A-3 vid tävlingarna för att banan skall rymmas på kartan.
Dessutom skall alla kartor (som jag tidigare nämnt) vridas så att meridianerna går parallellt med kartkanten. Hur man gör det har Lennart Karlsson en bra beskrivning
på här till höger. Men även SOFT har lagt ut information om hur detta går till HÄR:

Efter att nya kartnormen ISOM 2017 kom ut så har det inför årets tävlingar även skett lite förändringar. Nytt och viktigt att notera är att symbol 411 skog, opasserbar inte får användas längre.(se bilden ovan).
Nytt är också att symbolen för trappa har ändrats. Används vid sprinttävlingar. Alla nyheter om kartsymboler finns att läsa
HÄR:

Jag noterar också att våra kollegor i Stockholm, Lufffarligan numera rekomenderar deltagarna att ta med sig egna plastfickor till tävlingarna för att spara kostnader och miljön.

Text: Alf Lindberg

Nytt år - och många nya förändringar!

(2019-01-29) Ny tävlingssäsong brukar innebära förändringar. Så även inför detta verksamhetsår.

Den stora förändringen är att fr.o.m i år så skall alla tävlingsarrangemang utom klubbaktiviteter/träningar beskattas. Beskattningen bygger på en enkel modell som gäller alla tävlingar, även motionsarrangemang.
Deltagaravgifter upp till 2.500 kr är beskattningsfria. Därutöver är det en avgift på 12% på överskjutande del. 5.000 kr och över så är avgiften på 23%. 
Viktigt att komma ihåg är att tävlingsavgifter upp till 100 kr, inte behöver betalas in till SOFT. Allt detta sköts automatiskt i efter att ni har lagt in tävlingen i Eventor. Det betyder att varje arrangör som har fler än 111 deltagare skall betala en avgift till SOFT.

Att man lägger upp tävlingen i Eventor är också en nyhet för i år. Det har vi som arrangör av veterantävlingar inte gjort tidigare i någon större utsträckning. I Eventor skapas också en tävlingsrapport som varje arrangör efter avslutad tävling skall godkänna.

En annan nyhet för i år är att tävlingskartan skall vridas så att meridianerna ligger parallellt med kartkanten. Hur detta går till har Lennart Karlsson en bra beskrivning på "Arrangörsinfo".

"Sörmlands OL-veteraner" har haft ett styrelsemöte idag (tisdag) där man diskuterat hur PM:et för arrangörer skall se ut. Det bygger på tidigare dokument, men nu med lite förändringar.
Vi har under hösten diskuterat och blivit mer miljömedvetna i dessa tider, även vi orienteringsveteraner. Framför allt är det plasten som är i fokus när det gäller vår miljö. För att arrangören skall slippa köpa in plastmuggar, så ser vi gärna att alla deltagare tar med sig en egen mugg till tävlingen när det vankas kaffe och macka.

En annan förändring inför årets tävlingar är att vi uppmanar alla deltagare att ta med sig en egen plastficka. Då slipper arrangören sitta och packa kartor i plastfickor. Vi spar dessutom på kostnader och miljön. Det finns en beskrivning i årets PM hur detta skall gå till. Viktigt att komma ihåg då, är att tävlingstiden inte startar förän deltagaren har lagt in kartan i plastfickan och är klar för start. Man behöver inte stressa med andra ord.  
Här kan vi alltså göra stora insatser för vår miljö och dessutom spara på kostnader. Jag uppmanar alla att bjuda till att följa våra uppmaningar till en förändring i våra arrangemang så att våra barn och barnbarn också kan få orientera i framtiden.
TACK!

Text: Alf Lindberg

Lyssna på SR och "springa för livet"

(2019-01-24) Det är känt sedan länge att träning är bra för kroppen och själen, men nu visar studier att nervcellerna i hjärnan blir starkare och påverkar minnet om man tränar.
– När vi tränar bildas fler kopplingar i hjärnan och de förbindelser som redan finns mellan nervceller blir starkare.
Tomas Deierborg, docent i neurovetenskap vid Lunds universitet.
 Hjärnan skulle kunna beskrivas som en dator med nätverk, och att ha starka kopplingar i hjärnan hänger ihop med ett gott minne, säger Tomas Deierborg som är docent i neurovetenskap vid Lunds universitet och gäst i programmet.
Vi träffar också rullskidoåkande pensionärer på Österlen och yogisar i Malmö.
Programledare Agneta Nordin.

Text: SR.se
Klicka på bilden och slå på ljudet för att höra det intressanta programet som gick i P1.

Vad är det man säger - släkten är värst!

(2019-01-08) Jag trodde att vi i Köping var lite unika med vår planering.

Men ack så fel jag hade. Veteransläkten med bl.a.  Åke Mjöberg i Västerås, en verklig veteran i banläggningssammanhang, kommenterar vår planering i Köping-Kolsva OK med att berätta följande:
Åke har redan klart med banläggningen för 3 veterantävlingar 2019 samt även klart med banläggningen för UltraLång-DM för Västmanland 2019. 

Jag är i och för sig inte så överaskad, speciellt inte när det gäller Åke Mjöberg. Åke är alltid ute i god tid vad än har för uppdrag han har. Hur är det med Er andra därute? Ligger Ni också så långt fram i planeringen?
Det som blir mest spännande inför årets säsong, är om vintern skall komma sent i år! Hitills har den lyst med sin frånvaro. Visserligen är det lite snö i luften idag, men den verkar smälta bort på en gång.
Förra året blev många nationella tävlingar inställda p.g.a. snö i mars/april. Vi får hoppas att det inte blir så i år.

Text: Alf Lindberg

Nytt år- nya utmaningar- nya förväntningar

(2019-01-03) Då var det premiär att skriva 2019 för första gången i år. Vad väntar mer?

Dags att börja vänja sig vid årtalet 2019 när man skriver. Lätt att snubbla med tangenterna och skriva fel. Men det känns ändå skönt att få göra det. Jag menar, nu har det vänt. Ljuset börjar så sakta återkomma vid horisonten, och minsann, blev det inte lite längre ljust på eftermidagen igår?

Nu har vi en hel tävlingssäsong framför oss med all vad det innebär. Säsongen startar i mars och det är dags att börja förberedelserna redan nu. Banor skall läggas, kartor skall tryckas, vem skall sätta ut kontrollerna och så vidare. Tiden går fort och plötsligt är man framme vid tävlingsdagen. Spännande!

I min klubb, Köping-Kolsva OK, så har banläggaren Stig Törnkvist redan påbörjat banläggningen till vår tävling 25 april. Banorna är klara men lite småjusteringar skall till. Kontakterna med markägarna är klara. 
Bosse Lindkvist som ansvarar för banläggningen 8 aug. sitter och skissar på banorna vid Lövlund där vi var med distriktsmatchen 2018. Bosse Eriksson ansvarar för banorna den 10 oktober 2019. Enligt rykten så de redan klara. Med andra ord, vi är beredda att ta emot Er alla sugna orienterare i år.

Tyvärr så blir det inget "Först i Mål" i år. Eskilstuna OL som har ansvarat för tävlingen under många år har avsagt sig uppdraget. Det är mycket jobb med att räkna ut rankingen för vilken bana respektive löpare skall ha. Dessutom många banor som skall fixas. Alltså mycket mer jobb än en vanlig tävling. Vi får se om någon annan klubb nappar på idén och vill fortsätta eller om någon ny idé dyker upp!

Själv håller jag på att gå igenom inbjudan för årets veteranresa som i år går till Leksand. Eftersom alla intresserade orienterare är välkomna på resan och att årets Veteran-SM går i Alfta i år, så räknar jag med många deltagare även detta år. Jag räknar med att många som deltagit på tävlingarna i Alfta och bor söderut, passerar då Leksand på väg hem vilket är ett ypperligt tillfälle att få vara med. Inbjudan kommer att publiceras 1 mars.

Text: Alf Lindberg

analytics.google.com